Yaz

Acarlar Longozu

calendar_today Mar 29, 2018

Acarlar Longozu

İstanbul’dan çıkıp yalnızca 2.5 saatte ulaşabileceğiniz, şehrin gürültüsünden ve stresinden uzaklaşabileceğiniz harika bir dünya Acarlar Longozu. Bataklığa rağmen o çamurun içinden yükselip açan lotus çiçeklerinin görüntüsü bir muhteşem. Bu longoz tam 250 kuş türünü barındırıyor bünyesinde. Doğal bir yaşam harikası olan Acarlar Longozu'nun tam karşısında ellerinizle domates biber toplayacağınız bir tarla mevcut. Tam bir doğa sever mekanı olan Acarlar Longozu nerede ve Acarlar Longozu'na nasıl gidilir sorularının cevabını bu yazımızda sizlerle buluşturduk.

Acarlar Longozu Hakkında

Acarlar Longozu’na yarım saat ayırmanız bile orayı tanımak için yeterli olacaktır. Longozun eni 250 ile 1250 metre arasında değişiyor. Uzunluğu ise yaklaşık 7,5 km dir. Yani baktığınızda taş çatlasa 7,5  km2‘lik bir alanı göreceksiniz. Zaten bu alanın hepsini de gezemiyorsunuz. Devlet, Acarlar Longoz Ormanları’nı korumak için yürüyüş yolunu sadece 750 metre ile sınırlamış ve yürüyüş yolu dediğimiz tahta bir platform sayesinde bir nevi 750 metrelik bir iskele üzerinde yolculuğumuzu geçiriyoruz. Su seviyesi mevsimden mevsime değişiklik gösteriyor, bundan dolayı bazı aylarda suyun üzerinden, bazı aylarda suyun kenarından yürüyorsunuz. Bir zamanlar burada sandal ve deniz bisikleti kiralama imkanı olsa da 2014’te yasaklanmış. Muhakkak harika bir deneyim olsa da longozun içinde sandalla dolaşmak insan müdahalesini en aza indirmek açısından bu imkan kaldırılmış.

Acarlar Longozu

Acarlar Longozu Nerede?

Acarlar Longozu, Sakarya’nın Karadeniz kıyısında bulunuyor. Karasu ilçesinde, Karasu – Kaynarca yolu üzerinde bulunan longoz ormanı; Taksim İstanbul‘dan 189 km ve yaklaşık 3 saat kadar sürüyor. Sakarya merkezden ise 64 km ve yaklaşık 1 saat kadar sürüyor. Sakarya Acarlar Longozu nerede olduğunu öğrendik peki nasıl gidilir?

Acarlar Longozu

Acarlar Longozu'na Nasıl Gidilir?

Kendi aracınızla gitmeyi düşünüyorsanız yol bilgileri ve navigasyonla kolaylıkla bulabilirsiniz. Toplu taşıma içinse Karasu’dan Acarlar Longozu’na sürekli sefer düzenleyen özel bir halk otobüsü var. 108 numaralı özel halk otobüsü saat başı Karasu Acarlar Longozu – Acarlar Longozu Karasu arası seferler düzenliyor.

Acarlar Longozu - Maden Deresi

Çılgın Gezgin Sosyal Medya Hesapları

İnstagram: @cilgingezgin_

Facebook: Çılgın Gezgin

Acarlar Longozu Konaklama

Günübirlik gelmediyseniz ve kalacak bir yer arıyorsanız bölge etrafında belli başlı oteller var. Karasu bölgesinde yer alan otel ve pansiyonlarda kalabilirsiniz ya da yakınlarda bulunan Narköy’e uğrayabilirsiniz. Longozda kalmayı düşünüyorsanız Ormantik Park tam da longozun içerisinde. Suyun kenarında bungalowlar var. Ayrıca piknikçiler için su manzaralı tahta teraslarda mevcut. Buradan mangal ve çay servisleri bile alabilirsiniz. Acarlar Longozu son zamanlarda daha da popüler hale gelmiş durumda bu sebepten dolayı yakında buralara konaklama alanları yaparlar mı bilemeyiz.

Acarlar Longozu

Acarlar Longozu Gezilecek Yerler

Maden Deresi Karasu

Acarlar Longozu’ndan sadece 10 km sonra yani 15 dk mesafedeki Maden Deresi Sakaryalı’ların tavsiye ettiği güzel yerlerden. Karasu’ya bağlı Maden Deresi, ismi gibi gerçekten de madenlerin çıkartılmakta olduğu bir yer. Zamanında Fransızlar’ın işlettiği madenlerden kurşun, boraks, çinko, altın gibi madenler çıkarılırmış. Buraya geldiğinizde, kayaların içinden maden ocaklarına giden geçitleri halen görebilmek mümkün. 1. Dünya Savaşı sonrası kaderine terk edilen bu madenler, şimdi içinden sular akan yemyeşil bir kanyona dönüşmüş ve doğa yürüyüşlerinin, pikniklerin ve kampların yapıldığı turistik bir şehrin güzellikleri arasına katılmış. Bölgede konaklamak sadece kamp alanında mümkündür. Yanınızda bir çadır yok ise eğer ahşap bungalovlarda konaklamak da mümkün olacaktır. Bölgede bir tesis bulunmaktadır fakat tesisisin otel kısmı tamamlanmadığından dolayı orada herhangi bir konaklama söz konusu değildir. Bu sebeple konaklamayı sadece kamp alanında kamp yaparak sağlayabilirsiniz. Maden Deresi Sakarya özellikle yaz sıcağından bunalan kişilere tavsiye edilir.

Burada akan suyun şifalı olduğuna yıllardır inanılmaktadır. Bu suyun özellikle sedef hastalığına ve mide ağrılarına iyi geldiği bilinmektedir. Aynı zamanda suyun vücutta oluşan çeşitli yaraları da iyileştirdiği daha önceden görülmüş olduğundan bölge turistik açıdan son derece ilgi görmüş ve konaklama alanları inşa edilmiştir. Sakaryu Karasu gezilecek yerler listesine burayı da dahil etmenizi tavsiye ederiz.

photo_library

Narköy

Narköy Kandıra’da bir ekolojik yaşam merkezi olarak karşılamaktadır sizleri.  İçinde hem bir çiftlik, hem otel, hem de çeşitli eğitimler barındırmaktadır. Beyaz yakalıları ise çok “hırpalamadan” doğa ile buluşturmaktadır.  Son derece modern, bakımlı ve güzel bir çiftlik içinde, şehirlilerin çiftlik hayatına yumuşak geçiş yapabileceği eğlenceli ve doğal bir yer. 

Tesis kendi güneş panellerinden kendi enerjisini kendi üretmekte, yağmur sularını geri dönüştürerek organik tarım yapabilmekte, yerel tohumları ise kendi üreterek genlerinin devam etmesini sağlamakta. İçinde bir de çok seveceğiniz ekolojik otel var. Acarlar’dan Kerpe tarafına 50 dakika kadar yol yapmanız gerekecek ama burayı görmeye değer. 

Acarlar Longozu

Narköy'de ne yapılır?

– Yemek yenir! Özellikle kahvaltısı fazlasıyla popüler. Sofradaki gıdaların %80’ini kendi üretimleri. Malzemeleri kendi bahçelerinden yemeklerse anne şeflerden.

– Kurslarına katılabilirsiniz: Permakültür, ekmek yapımı, reçel yapımı, kompost atölyesi, kerpiç atölyesi, doğada olmak (doğa bilincini arttırmaya yönelik bir çalışma), Roket Soba Atölyesi gibi kurslara katılabilirsiniz. Köy yaşamını öğrenebilirsiniz.

– Çocuklar için: Çocuklara özel sürdürülebilir yaşam hafta sonu atölyesi, Ailece doğada olmak, Çocuklar için sürdürülebilir yaşam kampı gibi aktivitelerde bulunmakta.

– Ücretsiz aktiviteler: At bakımı, süt sağımı, tavuk yemleme, kümesten yumurta toplama,ürün toplama, aromatik bitkiler toplama ve bitki çayları hazırlama, mevsimine göre fındık, kestane, ıhlamur, böğürtlen toplama, soğan ve patates sökme, buğday hasadı ve daha birçok tarım amaçlı işler sizin için eğlenceli bir aktivite haline dönüştürülmüş. Hem bir ücrette ödemiyorsunuz.

– Ücretli aktiviteler: Rehber eşliğinde orman yürüyüşü, rehber eşliğinde eski Kerpe’ye gezi, ata binme, dalga sörfü gibi aktiviteleri ise belirli bir ücret karşılığında yapabilmektesiniz.

– Konaklama için ekolojik otelleri tercih edebilirsiniz.

– Gönüllülük: TaTuTa tarzı çalışma karşılığında konaklama & yemek değiş tokuşu yapmak mümkün.

photo_library

Kerpe

Kerpe yine Kefken, Kumcağız gibi İstanbul’a çok yakın olmasına rağmen saklı kalmış gezilebilecek güzellikte bir yer. Kumcağız, Kerpe ve Kefken arasında kalan Kerpe her ikisine de hemen hemen eşit mesafede bulunuyor. Kumcağız ve civardaki gezilecek yerlerin en büyük avantajı ise ulaşımının çok kolay olması. Kerpe sahili sağlı sollu balık lokantaları ile göze çarpıyor. Yörenin en eskisi ise Karagöz Restaurant. Hem balık hem de et türlerinden oluşan zengin bir yemek menüsü var. Burada mevsime göre hemen hemen her çeşit deniz balığı yenilebiliyor. Kumcağızlılar, özellikle mevsim balıklarıyla Eylül ayında yörenin ayrı bir güzel olduğunu söylüyor. Ayrıca Kerpe sahilinde balık istemeyene gözleme, pide ve etli ekmek gibi alternatifler de var. Zaten Kerpe’ye , Kumcağız gibi aslında tipik bir tatil beldesi diyebiliriz. Etraftaki yazlık ev sayısı son yıllarda fazlasıyla artmış. Tek fark biraz fazla kalabalık olması özellikle hafta sonları. Kumcağız’daki gibi uzun bir kumsala sahip değil. Özellikle yaz aylarında kumsal çok küçük olduğu için iğne atsanız yere düşmeyecek duruma geliyor. Ama bu yöre yine Kumcağız gibi henüz doğallığını yitirmemiş. Kerpe ve Kumcağız Karadeniz’in diğer koylarının aksine batıya bakıyor. Kerpe’nin her köşesi yürüyüş, bisiklet gibi sporlar için ya da güzel fotoğraf kareleri yakalamak için çok uygun yerlere sahip. Kartpostal güzelliğinde görüntüler yakalamak yılın her ayı mümkün. Kerpe’de de plaj tamamen kum. Deniz tipik Karadeniz’e hiç benzemiyor sanki Akdeniz kıyısı gibi. Açıklara kadar sığ ve dalgasız. Bu yüzden derinde yüzmek isteyenlerin kayalıkları tercih etmesi daha doğru bir seçim olur. Kerpe denizinin Karadeniz olduğuna inanmak gerçekten çok güç. Çünkü çoğunlukla tertemiz, durgun ve sığ bir suya sahip. Özellikle çocuklar için çok ideal bir plajı var. Kumcağız ve Kerpe, Şile veya Karadeniz’in başka sahilleri gibi hırçın bir denize sahip değil. Kerpe’de de Kumcağız’daki gibi gün batımını izlemeye doyamazsınız. Acarlar Longozu sonrası buralara da muhakkak uğrayın.

Acarlar Longozu

Melen Ağzı

 Bir başka alternatif yer ise Melen Ağzı. Melen Çayı’nın Karadeniz’e döküldüğü bölgede yer alan bölgede küçük teknelerle gezinti yapabilir, lokantada balıkların tadına bakabilir ve muhteşem fotoğraflar çekebilirsiniz.

Karasu Plaj

Poyrazlar Gölü

Karasu tarafına doğru yolculuğunuza devam ederken karşınıza çıkacak olan ilk yer Poyrazlar Gölü (Halk dilinde Teke Gölü)’nde keyiflice vakit geçirebilirsiniz. Gölün derinliğinin yer yer on metrelere ulaştığı söylenmekte. Ayrıca yine gölün çevresinde piknik yaparak haftanın yorgunluğunu üzerinden atabileceksiniz. Bol bol fotoğraflar çekimi yapabileceğiniz bir alan olan bu gölde ve etrafında avlanmanın yasak olduğu bu alanda göçmen kuşları da ortama ayrı bir hava katıyor. Yine de bazı eksiklikleri bulunmuyor değil. Eğer piknik için gelecek olursanız her türlü malzemenizi yanınızda getirmelisiniz çünkü bu doğa harikası yerde küçük bir büfe ve bir lokanta dışında başka bir mekan bulunmuyor.

Poyrazlar Gölü

Yenimahalle

Sakarya Nehri’nin denize döküldüğü alana kadar gittiğinizde Yenimahalle’ye ulaşmak hiç de zor değil. Nehrin bir tarafı Yenimahalle diğer tarafı ise İhsaniye’ye bakıyor. Burada nehrin kenarında yürüyüş yapabileceğiniz yollar ve çayınızı yudumlarken sakin bir ortamda kafanızı dinleyebileceğiniz manzaralar var. Yine yol kenarında bulunan balık lokantalarından karnınızı doyurabilirsiniz. Balıkların tazeliği ise lezzeti damaklarınıza kazıyor. Neredeyse tüm lokantaların kendi tekneleri bulunuyor ve kendi tuttukları balıkları pişirip satışa sunuyorlar. Belirtmemiz gereken bir diğer önemli husus ise nehrin denize döküldüğü alanın mersin balıklarının yumurtlama alanı olması bu yüzden bu bölgede mersin balıklarının avlanması kesinlikle yasak durumda olması.

Acarlar Longozu Ekolojisi

Bu kadar sulak bir alanda her ağaç yaşayamıyor. Suyla arası iyi olan meşe, kızılağaç, dişbudak burada yaygın olarak yaşayan ağaçlar arasında. Acarlar Longozu ülkemizden geçen kuşların iki göç yolundan birinin üzerinde bulunuyor. Tilkisinden tavşanına bir sürü hayvana ev sahipliği yapan Acarlar Longozu, başta su sever türler ve su ekosistemi canlıları olmak üzere birçok ender canlı türüne ev sahipliği yapıyor. Örneğin, su içinde yetişen zarif bir bitki olan su menekşesi Türkiye’de sadece Acarlar Longozu ve çevresindeki birkaç sulak alanda yetişiyor ve yine ülkemizin nadir su bitkilerinden göl soğanı ve bataklık eğreltisi de bu alanda yetişiyor. Ayrıca çocuk felci tedavisinde de kullanılıyor.

Acarlar Longozu

Acarlar Longozu'na Ne Zaman Gidilir ?

Aslında hafta içi gitseniz gezinin keyfini çok daha iyi çıkarırsınız. Hem yöre insanının en yoğun piknik yapma alanı hem de dışardan gelenlerin akını yüzünden hafta sonu aşırı yoğun olan Acarlar Longozu hafta içi çok daha sakin oluyor. Longozdaki tesislerin yetersizliği ve mangalcıların aşırı dumanı ise olayın üstüne tüy diker tarzda. Bu nedenle hafta içi sabah saatlerinde doğa sizi gerçek anlamda kucaklayacaktır diyebiliriz. ‘Acarlar Longozu’na hangi mevsimde gidilir‘ sorusunun cevabı ise elbette sonbahar ve ilkbahar ayları olacaktır. Özellikte sonbaharda renkler sarının ve kırmızının elli tonunu oluşturmuşken fotoğraf ve doğa tutkunları için doyumsuz karelerde fotoğraf çekilmek kaçınılmaz olacaktır.

Acarlar Longozu nerede ve Acarlar Longozu’na nasıl gidilir ? sorularının cevaplarını aldıktan sonra Sakarya Karasu gezilecek yerler listesine bir yenisini daha eklemiş olduk. Acarlar Longozu kahvaltı ve kamp deneyimi olanlar tecrübelerini yorum kısmından bizlerle paylaşabilirler. 

Acarlar Longozu

"Acarlar Longozu" Hakkındaki Genel Yorumlar (0)

A
B
F
G
H
İ
K
M
R
S
T
U
A
B
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Ş
T
Ü
V
Z