Yaz

Adana'da Gezilecek Yerler

calendar_today Mar 29, 2018

Adana'da Gezilecek Yerler

Türkiye’de yaşayan birçok insan için Adana şehri, kebap ve adliyesi dışında pek bilinmez. ‘’ Yaptıklarımdan pişman değilim aklım hala yapamadıklarımda ’’ ve ‘’Bu hayatta unutulan değil iz bırakan olacaksın ’’ sözleri bize Adana’yı çağrıştırıyor. Güneşe ateş edenlerin şehri olarak bilinen Adana hakkında söylediklerim ise Adana’yı kötülemek için değil aksine Adana şehrine olan merakım ve çok sevdiğim içindir. Adana gezisi boyunca ben bu şehri çok sevdim. Özellikle sosyal medyada Adana ile ilgili bir çok video görmek mümkündür:) Adana kebap ise Urfa kebap ile yarışır durumda… Bunların yanı sıra Adana’da gezilecek yerler insanların gönlünde de plakası gibi ilk sırada olmaya adaydır. Fazla sıcakkanlı ve yardımsever insanların memleketi olan Adana, sadece Çukurova’dan ibaret sanmak da çoğu gezginin düştüğü hatalardandır. Adana gezi rehberi yazımda sizlere Adana gezilecek noktalar , Adana tarihi yerleri ve Adana’ya yakın gezilecek yerler hakkında bilgiler verdim. Sizler de Adana’da tatil yerleri hakkındaki merak ettiklerinizi ve tecrübelerinizi bu yazıda yorumlarınızla eşlik edebilirsiniz.

Torosların bittiği yerden Akdeniz’e kadar olan, Adana’nın sıcağından bunalıp güneşe sinirlenen insanları ile ünlü kısım kadar, Toros dağlarında yılın altı ayı karlar altında yolları kapanan yaylaları da gezip görmek, gezmeyi seven ve doğa tutkunları için değişik bir tecrübe olacaktır. Adana’da gezilecek yerler yazımızda Adana sıcağından başlayarak çok daha farklı bir iklime doğru bir yolculuk yapacağız.

video_library

Adana Nasıl Bir Yer?

Adana’ya giderken içimde aşırı bir heyecan vardı. Bu heyecanı inanın belki de Gürcistan ya da Azerbaycan’a giderken yaşamadım. Hayatımda ilk defa Adana’ya gitmenin vermiş olduğu heyecan beni haftalar öncesinden sarmaya başlamıştı. Hatta Adana’nın tarihi yerleri ve Adana’da gezilecek yerler hakkında çok derin bir araştırma yapmıştım. Adana hakkında söylenenleri kafamda kurdukça heyecanım gitgide artmaya başlamıştı.

Adana’ya uçaktan indiğimde ise beni minik bir havalimanı karşıladı. Öyle ki uçaktan indiğiniz zaman yürüyerek terminal içine kadar gidebiliyorsunuz. Adana Şakirpaşa Havalimanı’nda ise benim Adana’ya geldiğim uçak dışında sadece 1 tane uçak vardı. Bu durum oldukça da hoşuma gitmişti. Mütevazi kendi halinde bir havalimanıydı.

Adana’nın nasıl bir şehir olduğunu zaten gitmeden önce gerek sosyal medyada gerekse televizyonlarda kafanızda kurarak gidiyorsanız pek de haksız sayılmazsınız desem bu sizi korkutmasın. Aksine her an bir aksiyon olacak mı? diye gözleriniz hep tetikte oluyor.

Adana Seyhan Barajı arkasında Sabancı Camii

"Adana Nasıl Bir Yer?" Hakkındaki Yorumlar (2)

Tülin 12 Temmuz 2019 Cuma
adana muhteşem bir yer bir daha gelmeyi düşünüyorum 3 ,4 gün saydam otelde kaldım tekrar ziyaretimde kalıp bütün güzel yerleri gezmek istiyorum
savaş 6 Mart 2020 Cuma
Adana’da yapmadan dönme diyeceğim 8 şey Ortadoğunun ve ülkemizin 3’cü büyüğü olan Sabancı camini görmelisin. Adana Kebabı yemek için Kebapçı Mesut’u denemelisin Kazım Büfenin muzlu sütüyle tostunu yemelisin. Ciğerci Bedo’da ciğer yemelisin. Şalgamcı Doktoruma uğramalısın. Adana’nın portakal lokumu ve kolonyasını almalısın. Adana kalmayı düşünüyorsanız Saydam Oteli bulmalısın. Vakit tutarsa Portakal çiçeği festivaline katılmalısın. Keşfetmeniz dileğiyle..

Adana'da Şahit Olduğum Olaylar

Adana’ya gelir gelmez önce kendimi Mersin’e bir atayım dedim. Mersin’de Narenciye Festivali’nin var olduğunu son dakikada öğrenmiştim. Trenle Mersin’e gidecektim. Hemen atladım minibüse Adana tren garına yakın bir yerde indim ve 15 dakika yürüdüm. Adana tren garına geldiğimde ise burayı aşırı beğenmiştim. Biletimi en uygun şekilde alıp treni beklemeye başladım. Bu arada Adana - Mersin tren bileti fiyatı 8.5 TL.  Adana’dan Mersin’e gidenlerin sayısı oldukça fazlaydı. Orta yaşlı bir grup kendi aralarında konuşurlarken her hafta bir gezi düzenlediklerini duydum. Belli bir kesim çok sosyal olarak Adana halkını yorumlayabilirim. Hatta daha sonradan öğrendiğim kadarıyla Adana Seyhan’da yaşayan insanların maddi durumu ve refah seviyesi Adana’nın diğer ilçelerine göre daha iyiymiş. Öte yandan trenin kalkmasına az kala adamın teki Adana-Mersin trenine son anda binmek istedi ama adam biletsizdi ve para vermek istemeyince olaylar büyüdü. Polisler gelip adamı zorla aşağıya indirdi. Aynı şekilde Mersin’den Adana’ya trenle gelirken adamın tekinin sanırım bilet kontrolü esnasında biletinin olmadığı anlaşıldı. Görevli ile ciddi şekilde uzun süre yüksek seslerle tartıştıktan sonra sivil polis olduğunu ama endişeleri yüzünden kimliğini göstermek istemediği ortaya çıktı. Polis memuru ayağa kalkıp herkesin rahatsız olduğunu anlamış olacak ki ‘’eliyle gülümseme işareti yaparak’’ tedirgin olan yolculara bana bakmayın imajı vermeye çalıştı. Bu polis memuru daha sonra yolcular ile tartışmaya başladı. Daha sonra Adana’daki alışveriş merkezi önünden bir minibüse binip Adana’nın en iyi kebapçısı olan Hasan Kolcuoğlu’na götür dedim. Minibüs şoförü orayı bilmediğini söyleyerek beni zorla başka bir restorana götürdü. En son Adana’dan İstanbul’a dönmek için minibüsle havalimanına giderken 2 tane kız en arkada kendi aralarında konuşuyorlardı. 2 liseli kız okulda kavga çıktığını pompalı tüfek ile bir çocuğun diğerini vurduğunu ve bu durumdan kesinlikle ailelerine bahsetmemeleri gerektiğini konuşuyorlardı. Hadi dedim artık Adana Havalimanı’na geldim olaylar bitti. Terminal dışında bir kafeterya vardı orada otururken bu seferde 2 tane kadın saç başa sağlam kavga ediyorlardı. Yine polis geldi:) En başta da belirttiğim gibi bu olaylar sizi ürkütmesin. Ben sadece bu aksiyonlara bir daha şahit olmak için yine Adana’ya gezi düşünüyorum. Bu anlattıklarımdan bağımsız olarak Adana insanı gösterişten uzak ve çok yardımsever insanlardır.

Adana'da gezilecek yerler - Adana Taş Köprü

"Adana'da Şahit Olduğum Olaylar" Hakkındaki Yorumlar (1)

ceylan 8 Haziran 2020 Pazartesi
adana ya ilk kez giden biri olarak tavsiye üzerine saydam otelde kaldım. (tavsiye ederim) hava alanı şehir merkezine o kadar yakın ki çok şaşırdım. şehir merkezi çok canlı sanki buraya corona uğramamış gibi havalar ısınmaya başladıkça güneşe ateş edenlerin sayısının artacağını düşünüyorum gezilecek yerleri çok fazla adana sandığım kadarda küçük değilmiş

Adana Hava Durumu

Adana’da yaşanan olayları sıcağına bağlamak gerekirse şeytanın avukatlığını yapıyorum diyebilirim. Ben Adana’ya Kasım ayında gittim. İstanbul’da hava aşırı soğuk ve yağmurlu iken Adana’da hava durumu güneşliydi. Fotoğraflarda da Adana’nın hava durumun ne kadar güneşli ve açık olduğunu görebilirsiniz. Yazın ise Adana’da gezilecek yerler için planınız varsa gölgede hissedilen sıcaklığın 40 dereceye kadar ulaştığını hesaba katarak gezi planı yapın derim.

Adana Uçak Bileti

Öncelikle Adana’ya ulaşım yurt içi ya da yurt dışından oldukça kolay.  Yurt dışından da Adana’ya rağbet oldukça yüksek. Adana Havalimanı dışında kafede onlarca yabancının uçağını beklediğini görmüştüm. Yurt içinde en uzak şehirden bile erken rezervasyon ile çok uygun fiyatlara uçak bulmak mümkün.  Adana’ya uçak biletimi gidiş dönüş olarak İstanbul - Adana 150 TL’ye almıştım. Eğer Adana’ya en son anda uçak bileti alırsanız Adana uçak bileti fiyatlarının 200/250 TL olduğunu görebilirsiniz.

Adana'ya uçak biletim

Adana Şakirpaşa Havalimanı'ndan Şehir Merkezi'ne Ulaşım

Adana Şakirpaşa Havalimanı şehrin merkezine oldukça yakın. Şehir merkezine beş kilometre mesafedeki havalimanından en uygun ve hızlı ulaşım taksi diyebiliriz. Fakat ben Adana Şakirpaşa Havalimanı’ndan şehir merkezine minibüs ile gitmeyi tercih ettim. Hemen havalimanı karşısındaki yola çıkıp trafik ışıklarından karşıya geçin zaten hemen otobüs/minibüs duraklarını göreceksiniz. Aynı şekilde Adana merkezden Adana Şakirpaşa Havalimanı’na 2 tane minibüs değiştirerek gittim. Bir tane minibüs şoförü beni belli bir noktaya kadar götürdü daha sonra ise başka bir minibüse el işareti yaparak durdurdu ve bu kardeşi havalimanında bırak dedi. Adana Şakirpaşa Havalimanı ile şehir merkezi arasındaki mesafe ise trafiğe bağlı olarak 25/25 dakika arasında değişkenlik gösteriyor. Buna ek olarak havalimanı terminaline girerken sizi en yakın girişten (kapıdan) içeri almıyorlar. Dolayısıyla biraz daha ileriye doğru yürüyüp araç girişinin ve yaya girişinin olduğu yerden içeriye alıyorlar. (Bazen kısa yolu açıyorlar bazen kapatıyorlarmış)

Adana Merkez Sabancı Camii

Adana Otogarı'ndan Şehir Merkezi'ne Ulaşım

Adana’ya daha yakın bir şehirden geliyorsanız tabii ki otobüs de uygun olacaktır. Otobüs terminali de havalimanı gibi şehir merkezine çok yakın. Otobüsten indiğinizde yine ulaşım için taksi en hızlı ulaşım yolu olarak karşımızda. Özellikle Hatay ve Mersin’den Adana’ya gelen yolcular otobüs de tercih ediyorlar.  Adana otogarından merkeze dolmuş seçeneğini de kullanabilirsiniz.

Adana Otogarı'ndan Şakirpaşa Havalimanı'na Nasıl Gidilir?

Hem Adana otogarından havalimanına hem de Adana Şakirpaşa Havalimanı’ndan otogara otobüs ve dolmuşlar ile ulaşım imkanı vardır.

Adana'da gezilecek yerler - Adana Seyhan Baraj Gölü kenarı

Adana Şehir İçi Ulaşım

Otobüs ve minibüs ile şehir içinde istediğiniz her yere ulaşabilmeniz mümkün. Ama minibüsler daha çok tercih ediliyor. Hatta Adana merkezde minibüsçülerin yarışlarına da şahitlik edebilirsiniz.

Adana'da şehir içi ulaşım otobüslerle de sağlanıyor

Adana'ya Trenle Gitmek

Eğer tren yolculuğundan hoşlanıyorsanız ve Adana’nın kuzeyinden geliyorsanız tren ile ulaşım kesinlikle tavsiye edilir. Zamanınız varsa Torosların yeşilinden Adana’ya gelen bu yolda yapılan yolculuğu tavsiye ederim. Adana’ya trenle gidip tecrübe edinenler yorumlarını paylaşabilirler..  İstanbul’dan Adana’ya giden tren Pendik kalkış olmak üzere yaklaşık yolculuk 18 saat sürmektedir. Pendik’ten en erken tren saati ise 07:30’da başlamaktadır. Ben Adana’ya trenle gitmediğim için bu konuda daha detaylı bilgileri araştırıp öyle yola çıkmanızı tavsiye ederim. Ankara’dan kalkan Adana treni Çukurova Mavi Treni olarak adlandırılmaktadır.  Ankara - Adana arası trenle yaklaşık 13 saat sürmektedir.

Adana - Mersin treni

Adana Tren Garı'ndan Şehir Merkezi'ne Nasıl Gidilir?

Ben tren garından şehir merkezine yürüyerek 15 dakikada gitmiştim ama sizler isterseniz minibüsle de gidebilirsiniz.

Adana Tren Garı

Adana'ya Arabayla Nasıl Gidilir?

Tabii ki kendi aracınızla gelecekseniz yol seçimi tamamen keyfinize göre seçilmeli. Adana’ya, Mersin, Kayseri, Maraş ya da Gaziantep tarafından giden bütün yollar gezmeyi seven insanlar için farklı deneyimler ve kesinlikle unutamayacağı hatıralar bırakacaktır. İstanbul’dan Adana’ya özel araçla nasıl gidilir diye merak edenler, Bolu,Ankara,Aksaray ve Pozantı yolunu takip edebilirler. İstanbul Adana arası araçla yaklaşık 900 km sürmektedir. 

Adana'da Ne Yenir?

Aslında Adana denince aklımıza gezilecek görülecek yerlerden ziyade ünlü mutfağı gelmektedir. Hatta Adana’ya gezi planı yapan kişiler gezilecek yerleri bir kenara bırakıp Adana’da ne yenir? Adana yemekleri nelerdir? diye derin bir araştırma yapıyor. Önce sizlere iştahlarınızı kabartacak ve Adana’ya gitmek için ilk neden olan Adana yemeklerinden bahsedip daha sonra Adana’da nerede yemek yenir? Adana yemek yerleri ve yemek yenecek yerler nerelerdir ? ve ben nerede yemek yedim sorularını cevaplayacağım.

1)Adana Kebap

Adana’ya ulaştıktan sonra şehirde gezecek yerlerden ziyade nerede en iyi kebap nerede yenir sorusu gündeme geliyor.. Adana gezilecek yerlerden önce karnınızı doyurmanız aç değilseniz de artık zaruridir. Kebabın en ünlüsünün kentine gelip de fazla beklemek yersiz olacaktır. Şehir merkezine ulaştıktan sonra herhangi bir kebapçıya girebilirsiniz. Çoğu kebapçıda kebabın tadı ve sunumu arasında çok büyük fark olmayacaktır. Fiyatlar her keseye uygun denilebilir. Adana’da tabii ki Adana kebap yiyeceksiniz ancak bunu isterken kıyma kebap demeniz gerekecek. Evet doğru duydunuz, Adana’da Adana kebaba kıyma denir. Adana kebap ise Adana’da koyun etinden yapılıyor. Adana mutfağı sadece kebaplardan ibaret değil elbette. Masaya sığmayan salata ve mezeler de Akdeniz şehrinin zenginliği. Eğer Adana dışında bir şehirde yaşıyorsanız ve aa ben çok Adana kebap yedim ne gerek var diyorsanız hata yapıyorsunuz demektir.

Adana yemekleri - Adana kebap

"1)Adana Kebap" Hakkındaki Yorumlar (1)

Esat 30 Aralık 2018 Pazar
En güzel adana kebabını neresi yapıyor ya, kebaptan anlayan arkadaşlar cevap verirse sevinirim, teşekkürler

2)Şalgam

Antep ve Antakya’ya bu kadar yakın olan bu Akdeniz şehri kebaptan çok öte bir mutfak zenginliğine sahip elbette. Kebabın yanında içilen şalgam da bu şehrin güzelliği.

"2)Şalgam" Hakkındaki Yorumlar (1)

zero01 23 Aralık 2019 Pazartesi
Adana şalgamını acılı içmeye çekinmeyin, adananın havasından mıdır nedir şalgamın acısı hiç rahatsız etmiyor.

"2)Şalgam" Hakkındaki Sorular ve Cevaplar (1)

İstanbul'da tavsiye edebileceğiniz iyi şalgamcı var mı? (1) add
atildamayda 6 Kasım 2019 Çarşamba
Özellikle ümraniye taraflarında ?

3)Çiğköfte

Bu bölgedeki mutfağımız arasındaki yarış Adana’ya da yansımış durumda. İlla çiğ köfte yiyin diyemiyorum. Daha iyilerini farklı illerimizde de tadabilirsiniz. Adıyaman,Şanlıurfa,Gaziantep ve Elazığ arasında en iyi çiğ köfte yarışı olduğu için kararı size bırakıyorum.

4)İçli Köfte

Her ne kadar esas memleketi Adana olmasa da içli köfteyi haşlanmış haliyle bulabileceğiniz tek adres Adana’dır.

5)Humus

Eğer pastırmayla ve Arap mutfağıyla aranız iyiyse mutlaka Adana’da humus yiyin. Nohut ile hazırlanıyor olması hem yaz hem de kış mutfağında yerini alıyor.

6)Bici Bici

Adana’da en çok denemek istediğim lezzetler arasında yerini alan bici biciyi bir türlü deneyememiştim. Eğer siz de benim gibi Adana’da bu lezzeti kışın ya da sonbaharda gidip bulamazsanız üzülmeyin çünkü bici bici ağırlıklı olarak ilkbaharda ve yaz mevsiminde daha çok satılıyormuş. Adana Optimum Avm karşısındaki parkta tezgahta satıyorlar ama o gün izinliymiş oradaki arkadaş. Kısmet değilmiş deyip Optimum Avm’ye gitmiştim. Yazın hazırlanıyor çünkü hazırlanışı şu şekilde efendim;

Önce buzu rendeliyorlar,pişmiş nişasta,pudra şekeri ve şerbetten oluşuyor.

7)Şırdan

Gururla yerli ve milli lezzet Adana’nın gurur duyduğu bir sakatat çeşidi:) Eğer sakatat ve dolma ile aranız iyiyse yemeden dönmeyin derim. Kuzunun mide kısmından hazırlanıyor ve içine pirinç doldurularak dolma haline getiriliyor.

8)Fındık Lahmacun (Adana Lahmacunu)

Adana’da gidilecek mekanların hangisine giderseniz gidin mutlaka en azından bir tane yemelisiniz. Tavsiyem ise öyle aşırı lahmacuna yüklenmeyin mideniz birazdan çekeceğiniz ana yemek ziyafetine saklayın.

9)Adana Burması

Eğer tatlı ile aranız iyiyse ve kilo alma derdiniz yoksa damak çatlatan lezzet olarak bilinen Adana burmasını mutlaka tadın.

Adana'da Kebap Nerede Yenir?

Adana’nın en iyi kebapçısı kimdir diye bir araştırma yapacağınıza eminim. Sizler de benim gibi Adana’ya kadar gitmişken Adana en iyi kebap nerede yapılır diye merak ediyorsunuzdur. Lezzetler arasındaki farktan ziyade Adana kebap restoranları arasındaki fiyat farkı tercih sebebiniz olabilir.

Adana yemekleri

Adana Kebapçı Şeyhmus

Adana gezi rehberi yazımın başında da bahsettiğim gibi minibüse binip beni Hasan Kolcuoğlu’na götür demiştim ama şoför beni zorla başka yere götürmüştü. Aslına bakarsanız iyi de oldu. Kebapçı Şeyhmus’ta Adana’da buluştuğum arkadaşla birlikte iki kişi ödediğimiz hesap 70 TL gelmişti. Daha siparişi vermeden masayı çok sağlam şekilde donattılar. Salatalar,acı ezmeler ve başlangıç yemekleri bile insanın karnını doyurmaya yetiyor da artıyor bile.

Adana'da kebap nerede yenir? - Kebapçı Şeyhmus

Adana Kebapçı Şeyhmus Adres

Cemal Gürsel Caddesi 6/C, 01010 Seyhan/Adana (Adana Adliyesi karşısı)

Hasan Usta Kebap

Adana’nın meşhur kebapçıları arasında yerini almasının temel sebebi sanırım ustasının yıllardır bu işin içinde olmasıdır. Otopark ücreti yoktur.

Adana Hasan Usta Kebapçı Adres

Yeni Baraj Mah. 20 Sok. No:1 | Yeşilyurt, Seyhan, Adana

Yüzevler Kebap

Adana’nın meşhur kebapçıları arasında yerini koruyor. Fakat fiyatların pahalılığından ise insanlar biraz yakınıyor. Seyhan Barajı Gölü manzarası olsun diyorsanız tercih sizin.

Adana Yüzevler Kebapçı Adresi

Ziyapaşa Bulvarı, Yüzevler Apt. Zemin Kat.No:25/A

Hasan Kolcuoğlu

İstanbul’da şubelerini sık görmüştüm ve  Adana meşhur kebapçısı olarak bilinen yere İstanbul’da gidip Adana’da gitmemiştim.

Sizler de Adana kahvaltı mekanları ve yemek yenecek yerler hakkında fikir sahibiyseniz yorumlarınızla Adana yemekleri kısmına yorumlarınızla katkıda bulunabilirsiniz. 

Adana Otelleri

Beni en çok şaşırtan konu Adana kalacak yer olayıydı. Adana’da otel fiyatları oldukça uygun. Aslına bakarsanız Adana ilimiz hem yeme içme hem konaklama hem de ulaşım açısından ucuz bir memleket.  Adana’da 4 yıldızlı otel fiyatları mevsime göre farklılık gösterse de 150 TL’den başlayan fiyatları var. Size tavsiyem Adana Seyhan ilçesinde otelde konaklamanız yönünde, bu sayede Adana turistik yerlere yürüyerek ulaşabilirsiniz.

Adana Seyhan

Adana Öğretmenevi

Adana’da toplamda 6 tane öğretmenevi mevcut. Bu öğretmenevlerinin 20 TL’den başlıyor olması da ucuza Adana gezisi yapmak isteyenler tarafından tercih ediliyor.

Adana Merkez Seyhan Öğretmenevi

Adana merkezdeki öğretmenevi fiyatı sivillere 70 TL iken kamu personeline 60 TL’dir. Eğer çift kişilik odada tek başınıza kalmak isterseniz ücreti 105 TL’dir.  Adresi: Reşatbey Mahallesi Ordu Caddesi Stadyum Civarı Seyhan

Adana Taş Köprü

Adana Kozan Öğretmenevi

Tufanpaşa Mah. Andıl Cad. Teknisyen Sok. No:26 KOZAN adresinde olup gecelik sivil ücreti 35 TL’dir.

Adana'da Gezilecek Yerler

Adana, yaklaşık üç bin beş yüz yıl yaşında bir yerleşim yerinin ismi. Ee bu kadar eski bir şehirde tabii ki gezip görülecek yerleri bir güne sığdırmak pek mümkün değil. Ama bir yerden başlamak lazım bu güzel şehri görmeye. Seyhan Nehri ikiye böldüğü bu şehre ve çevresindeki kocaman ovaya hayat vermekte. Şehrin karakteri aslında bu nehir ve etrafındaki eski yapılardan gelmekte.

Karnınızı doyurduktan sonra ve Adana’da kalacağınız yeri ayarladıktan sonra sıra bu yaşlı şehri gezmeye geldi.

1)Adana Taş Köprü

Roma zamanında yapılmış ve şehirle neredeyse aynı yaştaki eski Taş Köprü ilk durağınız olmaya uygun gibi duruyor. Adana’nın meşhur yerleri arasında mutlaka Adana Taş Köprü ziyaret edilmelidir. Mavi ve yeşil tonlarda akan Seyhan Nehri üzerindeki bu köprü bin yıllardır tarihi sırtında taşımaktan bıkmamış yorulmak bilmeyen bir yapı. Adına türküler yapılmış, imparatorları, kralları hedeflerine yolcu etmiş tek başına bir tarih.

Adana Taş Köprü

"1)Adana Taş Köprü " Hakkındaki Yorumlar (2)

abis 17 Ağustos 2019 Cumartesi
waay way way :)
Adanali 18 Ağustos 2019 Pazar
Karşında reglatör köprü var orayıda çekseydin

Adana Taş Köprü Nerede?

Bu köprü eski Adana şehrinin merkezinde denilebilir.  Adana Taş Köprü nerede diye merak edip araştırma yapanlara hemen söylemeliyim ki Seyhan ilçesinde bulunuyor.  Adana Seyhan aslında gezilecek yerler için merkezi adresiniz olacak. Buradan her yere genel olarak yürüyerek ulaşabilirsiniz.

2)Adana Ramazanoğulları Camii (Ulu Camii)

Köprünün batı kanadına oldukça yakın mesafede Ramazanoğulları Camii (Ulu Camii) ve medresesi bulunmakta. Adlarını aldıkları Ramazanoğulları Beyliği döneminde yapılmış, beş yüz yıla yakın bir tarihi olan bu yapılar tarihin yanında insana huzur vaat ediyor. Ulu camii olarak da bilinen bu camii, Ramazanoğlu Halil Bey tarafından yaptırılmış. Memluk mimarisi izleri de taşıyan bu camii sekizgen bir yapıdadır. Siyah beyaz mermerlerle süslü duvarları ayrı bir güzellik katmaktadır. Sonradan eklenmiş çinileri camiyi eşsiz yapan detaylardandır. Camii yakınındaki çinili türbe Ramazanoğulları ailesi için yapılmıştır. Ekli medrese kısmı ise günümüzde öğrenci yurdudur. Avlusu ise görülmesi gerekli olan çok güzel saray yavrusu gibidir. Bu cami Adana’nın en güzel yerleri arasında yer alan Turgut Özal Bulvarı’nda yer almaktadır.

Adana Ramazanoğulları Camii (Ulu Camii)

3)Adana Tarihi Saat Kulesi (Büyük Saat)

Bu tarihi yapıların hemen kuzeyinde Büyük Saat de dedikleri Saat Kulesi’ni bulacaksınız. Türkiye’de bulunan saat kuleleri arasındaki en uzun olan bu kuledir. Yüz elli yıla yakın bir geçmişi vardır. Adana Valisi Ziya Paşa tarafından inşa ettirilen saat zamanında modernleşme timsali olarak düşünülmüştür. Adana’nın önemli simgelerinden ve Adana meşhur yerlerinden biridir. Hatta Adana Saat Kulesi’ne kadar gelmişken çarşı içerisinde ayak üstü tatlı yiyebilir ya da Adana’da alışveriş dahi yapabileceğiniz esnafları gezebilirsiniz.

Adana Saat Kulesi

Adana Tarihi Saat Kulesi (Büyük Saat) Nerede?

Ali Münif Caddesi üzerinde yer almaktadır.

4)Adana Tarihi Kazancılar Çarşısı

Güneybatı yönüne yürümeye devam ettiğinizde şehirdeki eski çarşıları gezme fırsatınız olacak. Kazancılar Çarşısı da denilen bu çarşı adından da anlaşılacağı üzere eskiden kazan dövülüp satılan bir çarşıymış. Şu an içinse içinde restoranlar olan otantik bir mekân denilebilir. İstanbul’daki kapalı çarşı benzeri bir yapıda. İçerisinde Adana kebapçılarını dahi bulabilirsiniz. Adana’da nereye gidilir sorusunun ayrı bir cevabı da burasıdır. 

Adana Kazancılar Çarşısı

5)Adana Etnografya Müzesi

Hemen kuzeyinde Adana Etnografya Müzesi bulunmakta. Müzesiz bir gezi olmayacağından uğramadan edemiyoruz. On dokuzuncu yüzyılda Kuruköprü mevkiinde inşa edilen kilise sonradan cemaati kalmayınca terk edilmiştir. Cumhuriyetin ilanından sonra müze olarak düzenlenmiştir. Sonraları buradaki eserler yeni müze binasına taşınmış ve ardından kilise restore edilerek Etnografya Müzesi’ne dönüştürülmüştür. Çukurova ve çevresindeki köylerde ve Toros Dağları’nda yaşayan Yörük kültürüne ait oldukça farklı eşyalar sergilenmektedir.

Adana Etnografya Müzesi

6)Adana Bebekli Kilise

Ve yine bu eski şehir merkezindeki ara sokakları dolaşarak eski taş binaları göreceksiniz. Güneye devam ettiğinizde İtalyanlar tarafından yapılmış Bebekli Kilise olarak bilinen Katolik Kilisesi’ni göreceksiniz. Asıl adı Aziz Pavlus Kilisesi’dir. İtalyanlar tarafından on dokuzuncu yüzyılın sonlarında yapılmıştır. Doğal olarak bir Katolik Kilisesi’dir. Kilisenin tepesindeki insan boyutlarında bir Meryem ana heykeli bulunmaktadır. Heykelden ötürü Bebekli Kilise denilmiştir. İtalyanlar kiliseyi Katolik Ermeni nüfus için yaptırmıştır. Ancak Ermeni tehcirinden sonra cemaati kalmamış ve kilise tekrar Katolik cemaatine geçmiştir. Kilise Adana’nın kültürel zenginliklerine değer katan bir yapıdır. Günümüzde hem katolik hem de protestanlar kiliseyi kullanmaktadır.  Adana gezi noktası arayışında olanlara tavsiye edebilirim. Kilise Pazar günleri kapalı. Kazancılar Çarşısı’ndan yürüyerek 10 dakikada ulaşılabiliyor.

Adana'da gezilecek yerler - Adana Bebekli Kilisesi

7)Ziyapaşa Caddesi

Lüks mağazaların bulunduğu cadde İstanbul’un Nişantaşı semti gibi. Mersin’den Adana’ya gelirken tren garından yürüyerek şehir merkezine doğru giderken mecburen buradan geçiyorsunuz. Ben gittiğim şehirleri yürüyerek gezmeyi sevdiğim için Adana tren garından merkeze yürüyerek geçtim. Önce bu caddede güzel kahve yapan bir mekana oturdum Adana’nın havasını soludum. Oturduğum mekan aslında bir kahve dükkanı ya da lüks bir mekan değildi ama kahvesi çok meşhurmuş dediler. Kapı önüne 2 tabure koyup güzelce kahvemizi içtik. Adana Ziyapaşa mekanlar için beklentinizi çok yüksek tutmayın ama Adana’da sevgiliyle gezilecek mekanlar arıyorsanız güzel bir akşam burada zaman geçirebilirsiniz.

Adana Ziyapaşa Bulvarı'ndaki Aşk ve Sadakat Köprüsü

8)Adana Merkez Parkı

Türkiye’nin en büyük parkı sanırım burasıdır. Parkın içerisinde dolaşırken kendinizi Avrupa’da devasal bir parkta geziyorsunuz gibi hissedeceksiniz. Böylesine büyük parkları Belarus’ta ve Ukrayna’dan sonra Türkiye’de ilk defa Adana’da görmüştüm. Parkın yapım tarihi 2004 yılında olup her sene güzelleştirme çalışmaları yapılmıştır. Adana’da piknik yerleri arıyorsanız güneşli bir Pazar sabahı bu parkı tercih edebilirsiniz.

Adana Merkez Parkı Nerede?

Adana merkez parkı hemen Sabancı Müzesi’nin orada yer almaktadır. Minareleri takip ederek çarşıdan kolaylıkla minibüsle ya da yürüyerek ulaşabilirsiniz. Pek tabi Adana’nın Seyhan ilçesindeyseniz.  

Adana merkezde gezilecek yerler - Adana Merkez Parkı

9)Adana Sabancı Merkez Camii

Tekrar güney doğuya yöneldiğinizde Merkez Parkı’nı ve nehrin kenarında ve parkın merkezindeki Sabancı Merkez Camii’ni göreceksiniz. Merkez Camii özel anlamlar taşıyan yapım hikayesi ve mimarisi ile Adana’ya simge olmuştur.

Ortadoğu ve balkanların en büyüğü olan bu camii nehir ve parka ayrı bir hava vermektedir. Konumu itibariyle Adana’da bulunan ana yolların ve Adana’yı çevre illere bağlayan yolların kesim noktasında ve yüksek minareleriyle uzaktan görünüyor olması nedeniyle şehrin sembollerinden biri haline gelmiştir. Söylenene göre mimarisinde olan bazı detaylar şöyledir. Dört yarım kubbesi İslam’ın dört büyük halifesini ve dört mezhebi temsil etmektedir. Beş kubbe ise İslam’ın beş şartını işaret etmektedir. Altı adet minaresi imanın altı şartını temsilen yapılmıştır. Ana kubbe otuz iki metre çapındadır ve otuz iki farzı temsilen bu ölçüde yapılmıştır. Caminin avlusundaki yirmi sekiz kubbe Kuran’da adı geçen peygamberlerin sayısına eşittir. Ana kubbenin çevresindeki kırk adet pencere Hazreti Muhammed’in peygamberliğinin vahyolunduğu yaşına uymaktadır. Aynı zamanda kırk rekât namaza da işaret eder. Doksan dokuz metrelik minareler Allah’ın doksan dokuz adını hatırlatmak için bu ölçüde yapılmıştır. Son dönem Türk mimarisi için bu kadar derinliği olan bir yapı sadece Adana değil bütün Türkiye için gurur vericidir. 

Adana Sabancı Merkez Camii - Adana'da gezilecek yerler

10)Adana Arkeoloji Müzesi

Adana’daki tarihi yerlerden olan Adana Arkeoloji Müzesi, merkez caminin kuzeybatısında yer almakta. Adana ve bütün Çukurova’nın tarihi eserlerini sergilemek ve korumak için yapılmıştır. Cumhuriyet döneminde faaliyete geçmiş doksan yıllık Türkiye’nin en eski müzelerinden biridir. On binlerce esere ev sahipliği yapmaktadır. Yüz binlerce tarihi sikke yine bu müzede sergilenmektedir.  Hititlere ait eserler görmeye değer başlıca eserlerdir. Yazıt ve sunaklar ilginizi çekecektir. Yine Aşil Lahti ünlü savaşçıya ve Truva savaşına adanmış bir lahittir ve burada sergilenmektedir. Medusalı lahit gibi daha bir çok ilginç ve eşsiz eser bu müzede bulunmaktadır.

Adana şehir merkezi ve çevresinde çok daha fazla tarihi yapı ve gezecek yerler bulunmakta. Kafanızı çevirdiğiniz her köşede müzeler, eski camiler, köşkler göreceksiniz.

Adana Arkeoloji Müzesi

11)Seyhan Baraj Gölü

Eğer sevgilinizle ya da arkadaş grubunuzla Adana’ya gezi düşünüyorsanız mutlaka Adana Seyhan Baraj Gölü üzerinde gondol turu yapın. Benim Adana’ya gittiğim tarihte Seyhan Baraj Gölü tadilat olduğu için su yoktu. İsterseniz barajın kenarındaki yürüyüş yolunda güzel bir yürüyüş yapabilirsiniz. Çevresi ise belediye tarafından düzenlenmiştir. Adana’da piknik yapacak yer de arıyorsanız çevresindeki mesire yerlerini tercih edebilirsiniz.

Adana merkez - Adana Taş Köprü

12)Atatürk Müzesi (Suphi Paşa Konağı)

19.yüzyılda yapılan geleneksel Adana evlerinden olan müze Seyhan Caddesi üzerindedir. Atatürk’ün Adana’ya ayak bastığı 15 Mart 1923  tarihinde resmi törenin düzenlendiği müzedir. Adana’daki Atatürk Müzesi 2 katlıdır. Müzenin alt katında Atatürk’ün çalışma odası ve kütüphane bulunmaktadır. Kütüphane içerisinde Türkçe (Latin harfleriyle) ve Osmanlıca yazılmış 2000’e yakın kitap vardır. Üst katında ise Atatürk’ün mumdan heykeli vardır.

Adana Atatürk Müzesi

13)Adana Optimum Avm

Adana’ya kadar gelmişken gezip görmemek olmaz dedim. Terasına çıkıp güzelce vakit geçirebilirsiniz. Adana’nın en büyük alışveriş merkezi burasıdır.

Adana gezilecek noktalar - Adana Optimum Avm

14)Adana Sinema Müzesi

Atatürk Müzesi’nin hemen yanında olan müze içerisinde Adana’lı sinemalı sanatçıların balmumu heykelleri yer almaktadır. Bu sanatçılar Yılmaz Güney,Şener Şen,Ali Şen ve Orhan Kemal gibi değerli sanatçılardır.

15)Adana Gülek Kalesi

Adana’da o efsane fotoğrafların çekildiği yer tam olarak burası. Eğer altı yüksek arazi araçlarla giderseniz daha iyi olur zira aracın altını vurma ihtimaliniz vardır. Uçurumdan fotoğraf çekinmek için sıra olur mu demeyin oluyor. İnsanlar burada fotoğraf çekinmek ve sosyal medyada fotoğraflarına beğeni almak için adeta yarışıyor. Ormanın içinden yukarı doğru yürümeniz gerekiyor. Gülek Boğazı’nı tepeden görmek için efsane bir yer ama baştan söyleyelim fotoğraflar aldatmaca:) Sizi sanki uçurumdaymış gibi gösteriyor.

Adana'ya yakın gezilecek yerler - Adana Gülek Kalesi

"15)Adana Gülek Kalesi" Hakkındaki Yorumlar (1)

Taner Altay 23 Ocak 2019 Çarşamba
Gülek kalesi - Mersin Burası Adana ile Mersin arasında kalmış iki taraf halkı tarafından da benimsenen bir tepeye kurulmuş bir yer. Buraya ilk geldiğimde araçla bozuk yollardan çıkarak yorucu bir yolculuktan sonra vardık. Aslında her araç çıkamıyor aracınızı belirli noktada bırakıp yaklaşık 3 km tepeye kadar bozuk yollarda yürümeniz lazım eğer asfalt aracınız var ise Kaleye çıktıktan sonra bulutların arasından korkmadan bakma şansınız var ise bu manzaraya sahip olabilirsiniz. 😊

Adana'ya Yakın Gezilecek Yerler

Adana’nın tarihi yerleri ve Adana’da gezilecek sakin yerleri bir kenara güzelce gezdik. Peki Adana dışında olsun ama çok da uzak olmasın diyebileceğimiz yerler nerelerdir diye bakınmaya başladınız. İşte sizlere Adana’ya yakın şehirler ve nasıl gidilirin detayları.. Yazımızın temelini Adana merkezi oluşturmadığı için bu kısmı biraz hızlandıralım. Zira bizim yolculuğumuz biraz daha uzun ve zahmetli olacak.

Mersin

Adana çevresi gezilecek yerler arayışında iseniz Mersin kesinlikle bu konuda biçilmiş kaftan diyebilirim. Adana Mersin arası trenle yaklaşık 100 km 1 saat sürüyor. Mersin tren garına geldiğimde ise şehir merkezine yine yürüyerek gitmiştim. Mersin’de gezilecek yerler için Mersin gezi rehberi yazısından detaylara ulaşabilirsiniz. Özellikle yaz mevsiminde Adana’ya giderseniz mutlaka Mersin’e uğramanızı tavsiye ederim.

Mersin Narenciye Festivali

Adana'dan Mersin'e Nasıl Gidilir?

Eğer Adana’dan Mersin’e otobüsle gitmek isterseniz Adana otogarından çok sık otobüsler kalkıyor. Yolculuğunuza keyif katmak isterseniz mutlaka trenle gitmenizi isterim. Ben Adana’dan Mersin’e trenle 8,5 TL karşılığında 1 saatte gittim. Adana ve Mersin şehirleri yan yana olan iki şehrimiz olduğu için bu yolculuk sıkıcı olmayacaktır. Eğer arabayla Adana’dan Mersin’e gidecekseniz bu yolun yaklaşık 100 km civarı ve 1 saat süreceğini söyleyebilirim.

Adana'dan Mersin'e tren biletlerimiz

Hatay

Adana’ya yakın iller arayışında iseniz ve ben neden bugüne kadar gitmemişim diyeceğiniz bir şehir arıyorsanız işte size Hatay… Gidenin hayran kaldığı gitmeyenin pişman olduğu şehir Adana gezisi yapanların vakti varsa mutlaka uğraması gereken yerlerdendir. Lübnan’daki Bekaa Vadisi’nden doğup Hatay’daki bağ bahçelere kadar gelen Asi Nehri ise Hatay’da gezilecek yerlerden sadece bir tanesi.

Adana'da Ne Yapılır?

Adana’da yapılacaklar listesi çıkarsak öyle aman aman bir liste çıkarmaya gerek yok. Adana Gülek Kalesi Mersin’e bağlı olsa da Adana’ya yakın olması sebebiyle gidip görülebilir. Adana Ziyapaşa mekanlarında oturup güzel bir kahve içebilirsiniz. Taş Köprü boyunca yürüyüş yapabilirsiniz. Adana’ya yakın illeri gezip günü birlik dahi gidip gelebilirsiniz. Mersin - Adana arası trenle 1 saat sürüyor. Hatay ise Adana’ya 2 saat uzaklıkta yer alıyor. Ben Adana’da yapılacak aktivite göremedim ama bilenler varsa yazabilirler. Ama Adana’ya kadar gitmişken mutlaka yemeklerinden tatmanızı kesinlikle tavsiye ediyorum.

Adana'da ne yapılır? Bol bol Adana yemekleri yenir.)

Adana Gezisi İçin Kaç Gün Yeterli?

Adana merkezde gezilecek yerler için en fazla 2 gün yeterli ama Adana çevresinde gezilecek yerleri da dahil edecekseniz Hatay ve Mersin dahil olmak üzere bu gezi rotası için en az 1 hafta ayırın derim. Adana ilçelerini de gezinize dahil edecekseniz sadece Adana gezilecek yerler için (çevredeki iller dahil) 10 gün yeterli görünüyor. Elbette bu sizin tatil planınıza göre değişkenlik gösterebilir. Bazı insanlar sadece 1 günde bile Adana gezisi yapıp geri döndükleri oluyor.

Adana Seyhan

Adana'ya Ne Zaman Gidilir?

Adana’nın sıcaklıklarından sık sık bahsettik, dolayısıyla Adana’ya gitmek için en uygun dönem ilkbahar ve sonbahar mevsimleri olacaktır.

Adana Gezi Bütçesi

İstanbul’dan Adana’ya gidiş dönüş uçak biletine 150 TL ödemiştim. Yeme-içme olarak orta hallice bir restoranda kişi başı 35-50 TL ödersiniz. Konaklama olarak da Adana’da ödeyeceğiniz rakam kişi başı 75 TL olsa gerisi tamamen sizin keyfinize kalmıştır.

Adana'ya Gideceklere Tavsiyeler

Adana kebabın tadına bakmadan,şalgam içmeden,Adana Merkez Parkı’nda dolaşmadan Adana Kazancılar Çarşısı’nı gezmeden ve Ziya Paşa Caddesi’nde bir mekanda oturmadan geri dönmeyin.

Adana çevresi gezilecek yerler - Gülek Kalesi

Adana Gece Hayatı

Her ne kadar asabiyetiyle,yemeğiyle ve sıcağıyla ünlü de olsa Adana’nın bir de güneş battıktan sonraki hayatı geceleri var. Adana’da gitmenizi önerdiğim bazı mekanlar Maki,Borsa Lounge,Blackboard,Dean Martin,Hayal Kahvesi ve Martin.

Adana ilçeleri

Buradan sonraki yolculuk için toplu taşıma biraz zorlayıcı olsa da kullanılabilir durumda. Ancak aracınız yoksa birkaç günlüğüne kiralanacak bir araç fazlasıyla karşılığını verecektir. Zira anlatacağım yerlere gitmek için kesinlikle bir araca ihtiyaç duyacaksınız. Ve bu yolculuğu yaz ya da bahar aylarında yapmanızı tavsiye ederim. Merkezde eski şehri gezdikten sonra yönümüzü kuzeye çevirerek devam edeceğiz. Ama şehri terk etmeden önce Seyhan Barajı’nın batı tarafındaki Adnan Menderes Bulvarı’na giderek aracınızı park edin. Burada bulunan bicicilerden birine gidip bici istiyoruz ama ne yazık ki bulamıyoruz. Ne olduğunu bilmemeniz, Adanalı değilseniz pek normal.

Adana Kozan

Adana’dan çıktıktan sonra ilk durağımız Kozan olacak. Kozana ulaşım araç ya da otobüslerle mümkün. Bu yolculuk için özel araç tavsiye etsem de Kozan’a otogardan saat başı kalkan uygun fiyata otobüsler bulunmakta. Kozana ulaşmanız yaklaşık bir- bir buçuk saat arası sürecektir. Kozan ilk bakışta Adana’nın küçük bir kopyasına benzemektedir. Seyhan nehri bu küçük şehri de ikiye bölmektedir ve yine Adana gibi üstünde inşa edilmiş tarihi köprüler bulunmaktadır. Şehirdeki eski yapılara örnek olarak Memlukler zamanında yapılmış Hoşkadem Camii kendine has mimarisi ile kozan şehir merkezine karakterini katmaktadır. Zamanın Memluk sultanının adını taşıyan bu camii altı yüz yıldır ayakta durmaktadır. Ulu Camii denecek kadar güzel ve büyük bir camiidir.

Bedesten ya da eski adıyla Arastan Kozan’ın Kapalı Çarşısıdır. Hoşkadem Camii’nin komşusu olan bu tarihi çarşı Kozan eski ticaret merkezi olarak yıllarca hizmet vermiştir. İçindeki onlarca işyeri günümüzde ziyaret edilebilecek tarihi yapılardandır. Yakın zamanda turizm ve toplantılar yapılması için ziyaretçilere kazandırılmıştır.

Yine merkezde bulunan Arıkan Konağı ya da Yaverin Konağı denilen tarihi konak Çukurova’ya özgü mimarisi ile görülmesi gereken yerlerden birisi. Konak kozandaki son durağımız olan Kozan ya da eski adı ile Sis şehrinin tepesindeki kaleye sırtını dayamış bir konaktır. Konak etrafını çeviren yüksek duvarları gözetleyen cumbaları ile mükemmel bir görsellik sunmaktadır. Konak yine etrafındaki eski konak ve evler ile mükemmel uyumdaki mimarisi ile şehrin görülmesi gereken nadide parçalarındandır. Geçmişte bütün Çukurova’da adından söz ettiren bu konak günümüzde de gezmek isteyenler için restoran olarak hizmet vermekte.

Kozan’da durmamızın asıl amaçlarından olan Kozan Kalesi ya da orijinal adı ile Sis Kalesi zamanında civarın en stratejik kalelerindendir. Araç ile ve yürüyerek ulaşması günümüzde kolay olsa da kaleye ulaşıldığında zamanında neden önemli olduğu anlaşılabilir. Şehir ve bütün Çukurova’yı ayaklarınızın altına seren bu yapının yeri ve yüksekliği ile mükemmel bir manzara ve hava ziyaretçilerini beklemektedir. Sis Kalesinin tarihi Hititlere kadar uzanmaktadır. Yüzyıllarca bölgenin bereketli topraklarını ve İç Anadolu’ya geçiş kapısı konumundaki bu bölgeyi buradan kontrol etmiş ve korumuşlar. Meraklıları için oldukça büyük bir yaşam merkezi olarak zamanla büyümüş bu kale oldukça ilgi çekicidir. Su sarnıçları gizli tüneller, iç içe girmiş irili ufaklı yapılar kalenin özgün yapısını ilgi çekici yapmaktadır. Sis Kalesinden Anavarza, Karasis ve Andıl kaleleri görülebilmektedir. Bu dörtlü kale zinciri eski çağlarda alanın korunmasında önem teşkil eden yapılardır. Sis Kalesi’nde bulunmuş Asur, Hitit, Roma ve Ermeni dillerinde yazıt ve kitabeler bulunmuş olması, bölgenin yüzyıllarca memluk ve Osmanlı hakimiyetinde kalması, bin yıllar yaşındaki bu yapının çoklu kültürel yapısını hissetmek için bilinmesi gerekli diye düşünmekteyim. Kalede bulunmuş, yaşamış milletler, konuşulmuş diller, meydana gelmiş savaşlar ve ölümler bu binlerce yılda olabilecekleri düşünmek ve hissetmek insanın tüylerini ürperten tarihi bir mekân. Ayrıca bu kartalları kıskandıracak, mükemmel konumdaki kaleden, temiz ve berrak bir havada bütün Çukurova’nın üzerinden Akdeniz görülebilmektedir. Ayrıca kaledeki Battal Gazi Zindanı hepimizin bildiği ünlü asker Battal Gazi’nin kalenin fethinde bulunduğu ve bölgede yaşadığı düşünülmektedir. Kalede oturup soluklanmak ve güzel bir kahve içmek için sosyal tesisler mevcut. Bu havadar mekânı terk etmenin zamanı geldi ve Toros Dağları’na doğru rakımı artırmaya başlayacağız.

photo_library

Adana Feke

Kozan’dan çıktıktan sonra Feke ve ardından Saimbeyli yönüne devam edeceğiz. Araç ya da otobüslerle bu güzergaha devam edilebilir. Araçla devam edenler bu keskin virajlar ve dik yamaçlarda sürerken dikkat etmeniz gerekmekte. Ancak yolda duraklayabileceğiniz bolca yer bulunmakta. Çeşmeler, çay bahçeleri, Seyhan nehri boyunca devam eden yolun kenarlarında yeşille iç içe çok sayıda bulunmakta. Yemek yiyebileceğiniz, soğuk sularından içebileceğiniz ya da sadece oksijenini içine çekmek için duracağınız bu yerlerde Akdeniz ve Torosların nefis havasının birleşimi sizleri hayrete düşürecek. Ancak hatırlatmakta yarar var ki, bu yol ve güzergâh kış için uygun değil. Yazın sıcak havadan bunalıp yayla havası solumalık bir rota. Zira kışları metrelerce kar yağan bu yerleri gezmek görmek pek mümkün değil. Kendine has kışını görmek isteyenler ise yolda kalmamak için dikkat etmeli. Zira bilmeyenler için yollar oldukça sıkıntılı ve fazlaca vahşi olabilir.

Feke ilçesini birkaç kilometre geçince Feke Kalesi’ni görüyoruz. Kale turumuzun ikinci ayağı bu kale olacak. Torosların keskin uçurumlarının tepelerine kurulmuş, kartal yuvasını andıran kalelerden birini daha burada göreceğiz. Feke bin yıllar öncesinden günümüze kadar birçok devlet tarafından yerleşim alanı olarak kullanılmıştır. Feke'nin de Adana gibi üç bin beş yüz yıl önce kurulmuş bir yerleşim alanı olduğu düşünülünce kalenin de aynı yaşta olduğu tahmin edilmektedir. Hititlerin hâkim olduğu zamanlarda yapılan kale günümüze kadar gelmiş, yakın zamana kadar önemini korumuştur. Asurların egemenliğinde oluşturulmuş ticaret ağının önemli parçalarından olan Feke, bu yolu koruyan kale ile birlikte anılmıştır. Zamanla Pers İmparatorluğu, Büyük İskender’in kurduğu Makedon İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Memluk Devleti ve Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetlerini görmüş tarihi bir kaledir.

Kalenin yakın tarihteki önemi ise Birinci Dünya Savaşı sonrasında Ermeni çeteleri tarafından karakol olarak kullanılmış olmasıdır. Civardaki yerleşik halkı öldürüp sürerek Ermeni yerleşimcileri toplamayı amaçlayan çete bir süre bu kaleye hâkim olmuştur. Ermeni çetelerle çevrede toplanan Kuvayi Milliye birlikleri arasında gerçekleşen kuvvetli çatışmalar sonunda kale tekrar ele geçirilmiştir.

Kaleye ulaşmak için bir süre yürümek gerekmekte. Gezinizin eğlenceli kısımlarından olacak bir yürüyüş olacağından emin olabilirsiniz. Yavaş ve sindirerek gerçekleştirmeniz gereken bu yürüyüş sonunda kaleye ulaşacaksınız. Büyük kısmı harabe olan bu kalenin ayakta kalan burçlarından birine çıkarak mevcut manzarayı saatlerce izlemek isteyeceksiniz. Sosyal medya hesaplarınız için mükemmel fotoğraflar çekeceğinizden emin olabilirsiniz. Zorlu yola değeceğinden emin olabilirsiniz.

Bu yolculuktan sonra tekrar merkeze inerek yorgunluğunuzu atmak için bu şirin ilçedeki yol kenarında bir kahveye oturarak çayınızı içebilirsiniz. Sıcakkanlı Akdeniz insanı size çevre hakkında bilgi vermek ve yardımcı olmak için can atacaktır. Çok fazla ziyaretçisi olmayan yerlerden geçtiğinizi unutmayın. Meraklı olun, sorular sorun, yazılmış ya da bilinen şeylerden çok daha fazlasını öğreneceğinizden emin olabilirsiniz.

Yola devam etmeye karar verdiğinizde, sarp yamaçlı dağlarda ormanlar ve çağlayan ırmağın eşliğinde yavaşça devam ediyorsunuz.

photo_library

Adana Saimbeyli

Saimbeyli’ye ulaştığınızda bu gizli ve ziyaretçisi az ilçeye meraklı gözlerle bakıyor olacaksınız. Saimbeyli merkezi şirin, küçük bir ilçe. Torosların yeşili ve obruk çayının çağlayan sesi ile birleşen bu küçük ilçeye eğer zamanında gittiyseniz, kirazını yemeyi ihmal etmeyin. Genellikle ihtiyar nüfuslu bu ilçe Toros Dağları’nın yeşilliğinde kurulu göreceğiniz son ilçe. Yine diğer ilçelerde olduğu gibi bu ilçe de eski bir kalenin yamacında kurulu, Haçin Kalesi.

Haçin Kalesi, ya da Saimbeyli Kalesi bölgeye hâkim, sarp bir tepede bulunmakta. Binlerce yıllık geçmişi olan, diğer kaleler gibi tarihi Hititlere dayanan ve onlarca kültürün gelip geçtiği bir tarihe sahip. Antik kervan yollarını koruma ve konaklama amaçlı yapılmış bu kaleden günümüze pek fazla bir kısmı kalmamıştır. Etrafında eski yerleşimlerden kalan mermer sütunlar yakınındaki mermer ocağından gelmektedir. Bu ocak yüzünden sürekli aktif olarak kalmayı başarmış bir bölgedir.

Yakın tarihimizde yine Ermeni çetelerinin kullandığı bir kale olmuştur. Aslına bakılırsa Ermeniler bu kaleyi bölgede merkezleri olarak kullanmışlardır. Saim Bey komutasındaki Kuvayi Milliye birlikleri tarafından Ermeni çetelerin elinden alınmıştır. Öncesinde yaşanan olaylar ise tarih açısından çok önemlidir. Ermenilerin kurmayı planladıkları Kilikya Ermeni Devleti için merkez olarak düşünülen bu ilçe ve kale, öneminden dolayı büyük katliamlara sebep olmuştur. Ermeniler bölgede kanlı katliamlar ve sürgünler ile yerli halkı sindirmiş, öldürmüştür. Sonrasında kale ve ilçe Ermeni çetelerden alınmıştır. Daha sonra bölgeyi kurtaran milis kuvvet komutanı Saim Bey’in adı ilçeye verilmiştir.

Saimbeyli, bu bölgede yalnız kalmış saklı bir cennet gibidir. Ulaşım zorluğundan dolayı pek el değmeden kalmış eski taş binaları ve doğası ile bambaşka bir tecrübedir bu ilçeyi gezmek. İlçenin güzel ve bolca bulunan kiraz bahçeleri dışında, kilise ve manastır yıkıntıları görülecek yerler içindedir. Ancak Obruk bile görmek için bu uzak memlekete gelme sebebi olabilir.

Obruk Şelalesi mesire alanı olarak düzenlenmiş, Saimbeyli’den çıktıktan sonra yarım saat kadar süren bir araba yolculuğu ile ulaşılabilen muazzam bir mekandır. Derin bir yamaçta oluşmuş bu şelalenin düzenlenmiş kısmında mesire alanı oluşturulmuştur. İstenirse yürünerek pınarın çıktığı kısma on beş dakikada ulaşılabilir. Bu ıssız ilçenin çok daha ıssız cennetten bir köşesi olan Obruk, huzur veren eşsiz bir yer. Havası, suyu, manzarası ile eşsiz bir tecrübe sunan bu yeri görmeden yola devam etmek akıl karı değildir. Oturup çay içebileceğiniz ve bir şeyler yiyebileceğiniz belediye tarafından yapılmış bir tesis bulunmakta,ancak hafta sonları haricinde kapalı oluyor. İhtiyacınız olanı yanınızda getirerek, suların ortasında yapılmış çardaklarda oturup, doğanın keyfin çıkarmalısınız. Kış aylarında ulaşması neredeyse imkânsız olan bu rota, eğer gidebilirseniz ayrı bir güzelliği olmakta. Çok tavsiye edilmese de meraklıları için güzel bir kış gezi alternatifi olabilir.

Adana Tufanbeyli

Saimbeyli gezimiz bittikten sonra tekrar yollara düşüyor ve Tufanbeyli’ye doğru yollara düşüyoruz. Bu küçük ilçeye yaklaştıkça fark edeceğiniz üzere Akdeniz iklimi komple bitip, orta Anadolu iklimi başlamakta, ağaçlar kaybolup yeşillik bitmektedir. Ancak bu ilçede göreceğimiz ve üç yüz kilometreyi bulan yolculuğumuzun son durağı ilçeden biraz uzakta olan antik bir şehir, ya da kalıntıları. Şar Antik Kenti, Tufanbeyli ilçesinden on beş kilometre kadar kuzey tarafında bulunan, eski ve büyük bir antik kentin kalıntılarıdır.

Şar Antik Kenti’nde Hitit, Roma ve Bizans dönemi eserleri bulunuyor. Günümüze sağlam kalabilmiş eserlerin çoğu Roma dönemine aitlerdir. Kilikya Komanası diye anılan bu antik kent, Hititlerin dini merkezlerinden birisidir. Hitit Krallarının bizzat gelerek burada dini ayinlere katıldıkları bilinmekte. Bu dini merkezin şaşaalı zamanlarda başrahibin emrinde binlerce kişi çalışmaktaydı. Tapınak etraftaki toprakların sahibiydi ve halktan vergi toplardı. Başrahip ise Hitit hanedanlığı soyundandı. Kraldan sonra Hitit hiyerarşisinde ikinci sırada gelen başrahipler vaktinin simgelerindendi.

Şar’da günümüzde bir adet açık hava tiyatrosu ve bir adet kilise bulunmaktadır. Harap durumda olsa da bu yapılar günümüze kadar ayakta durabilmişlerdir. Antik kentin yerinde şu an yerleşmiş bir köy bulunmaktadır. Köydeki evlerin duvarlarında merdivenlerinde antik kentin kalıntılarını görmek mümkündür. Köyde gezmek eski ile yeninin değişik bir sentezini gözlemlemek, değişik bir tecrübe olacaktır. Tiyatronun sahne kısmında bir ev bulunmaktadır. Eskiden tiyatroya giriş çıkış için kullanılan koridorlar hayvan barınağı olarak kullanılmaktadır.

Ayakta kalabilmiş diğer eser ise kilisedir. Bizans zamanında yapılmış bu yapı oldukça güzel taş işçiliği ile göz kamaştırmaktadır. Kilise etrafında mezar olduğu tahmin edilen, tepelere taşların içine oyulmuş onlarca oyuk vardır. Münzeviler için yaşam alanı da olabileceği düşünülen bu oyuklardan bütün çevrede görmek mümkündür.

Köyün içindeki diğer önemli yapı ise büyük bir tapınağa ait olduğu düşünülen yaklaşık altı metre yüksekliğindeki kapıdır. Mermerden mükemmel bir işçilikle oyulmuş bu kapı dışında, tapınaktan pek bir eser kalmamıştır. Ancak büyükçe bir yapı olduğunu anlamak için kapı bile tek başına yeterlidir.

Gezimizin son durağı olan bu antik şehir neredeyse hiç ziyaretçi almamakta. Sebebi ise yolculukta anladığınız zorlu ve uzun yoldur. Çevredeki büyük yerleşim yerlerine olan uzaklık bu bölgeleri ıssız kılmıştır. Ancak yeni yerler görmek isteyenler için ideal yerlerdir.

Yazıda bahsettiğim gibi bu yolculuğa kesinlikle kış aylarında çıkmamalısınız. Hatta mümkünse sadece yaz aylarında çıkmanız gerekli diyebilirim. Yollarda ilerlerken yol kenarlarında pek aşina olmadığınız, yaklaşık üçer metre uzunluğunda kar çubukları da denilen, kar yağdığında küreme araçlarının yolu kaybetmemesi için dikilmiş fosforlu çubuklar dikkatinizi çekmiş olacak. Eğer daha önce görmediyseniz bu çubuklar ağır kış şartlarının habercisi de denilebilir. Kış şartlarında ayrı bir güzelliği olan, Adana’nın bu ıssız ilçeleri, sakinliği seven ve gezmeye meraklı insanlara kapılarını ve misafirperverliğini sonuna kadar açmış durumda.

Bu yolculuk belirli bir sürede tamamlanmak için yazılmadı ve mümkünse kısa sürede bitirilecek bir tur değil. Ancak bu ilçelerde kalacak küçük de olsa oteller bulunmakta. Ya da her bir ilçeye günübirlik Kozan ya da Adana’dan gidilebilir. Ancak her türlü yorgunluğa değecek bu gezi rehberi kesinlikle pahalı olmayacak. Yolda rast geldiğiniz restoranlar, çay bahçeleri ya da para harcayabileceğiniz her dükkân fazlasıyla uygun fiyatlarda. Ekonominizi zorlamadan belki de kamp yaparak ilerleyebileceğiniz bir rota oluşturmak daha da zevkli bir yolculuğa sebep olabilir.

Adana Ziya Paşa Heykeli

Adana Hakkında Son Sözler

Elimden geldiği kadar Adana’nın tarihi yerleri ve doğal güzelliklerini sizlerle paylaştım. Türkiye’de gezilecek yerler arasında Adana en azından hayatınızda bir kere bile olsa gidip görülmesi gereken şehrimizden olduğunu düşünüyorum. Adana’nın gidilecek mekanları gezilecek ve görülecek yerleri hakkındaki fikirlerinizi yorumlarınızı paylaşabilirsiniz.

"Adana'da Gezilecek Yerler" Hakkındaki Genel Yorumlar (1)

AHMET 12 Temmuz 2019 Cuma
Adana çok sıcak kanlı insanların bulunduğu belde... giderseniz kebabı Hasan usta da şalgamı Doktorumda kalacaksanız Saydam otelde muzlu sütü Kazım Büfe de içmeyi unutmayın

A
B
F
G
H
İ
K
M
R
S
T
U
A
B
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Ş
T
Ü
V
Z