Yaz

AMASYA GEZİLECEK YERLER

calendar_today Mar 29, 2018

AMASYA GEZİLECEK YERLER

AMASYA GEZİ REHBERİ

Amasya`ya rotamızı çevirdik. Hazırlıklar bakımından öncelikli konu, bol bol yürüyüş olacağı için hangi mevsimde gideceğinizi gözden geçirmeniz gerekir. Trekking yani yürüyüş için uygun ayakkabı ve rahat kıyafetler ile rahatlıkla Amasya`ya turlayabilirsiniz. Genel olarak Amasya gezisi için ilkbahar, yaz ve sonbahar mevsimleri ziyaretçileri için uygun ortamların kapılarını sizlere açacaktır. Hazırlık aşamaları için stres atmak, rahatlamak ve güzel bir gezi için panik halinden uzak durarak, anın keyfini çıkarmalısınız. Kamp ve yerleşim alanlarında konaklamanız için bütün malzemeler için bir liste hazırlayıp, yeteri kadar eşya ile yolculuğa çıkabilirsiniz. İlk ve önemli malzememiz sırt çantasıdır. Bütün malzemeyi bu çantaya nasıl yerleştireceğiniz çok önemli bir konu.

1- Fazlalıktan uzak, havaya uygun kıyafet ve vazgeçilmez eşyalarınızı, çantanıza yerleştirin. Amasya, ya gezi için son gün hazırlık yapmayın. En azından bir gün önceden herşeyi hazır hale getirmeniz çok önemlidir. Son gün ise “neler hazır, nelere dikkat etmelisiniz?” gibi son kontrol işlerinizi yapabilirsiniz. Çanta toplanmış, kontrol edildi ve siz yolculuğa hazırsınız demektir.

2- Amasya`nın konumu itibari ile hava durumunu kontrol etmeniz çok önemli ve gezi süreciniz boyunca hava durumunu kontrol etmelisiniz. Şemsiye ile gezmek yerine yağmurluk seçmek daha kolay ve rahat olacaktır.                                                                                                                                                        

3- Amasya turunuz için evden çıkmadan evi güzelce toplayıp, buzdolabında kalan yiyecekler için seyahat sürecinde dayanıksız yiyecekleri evinizden uzaklaştırın.                                                                  

4- Amasya`da ihtiyacınız olacak müzik, video, film, harita gibi önemli konuları seyahat öncesi yanınızda taşıyabileceğiniz depolama, USB veya depolama cihazlarına yükleyin.                                                

5- Tur için gerekli cihazların şarjlarını doldurun ve yedek şarjınız var ise onuda yanınıza alın. Data ve şarj aletlerini yanınıza almayı unutmayın.                                                                                                    

6- Tura çıkmadan önce ödemelerinizi (fatura veya kredi borçlarını) kontrol edin ve sürpriz sonuçlar ile karşılaşmayın.                                                                                                                                                    

7- Seyahat için 24 saat öncesinde uçak, otobüs veya tren gibi ulaşım araçlarının biletlerini önceden almalısınız. Uçuş, kalkış veya herhangi bir gecikme durumlarını kontrol edin.                             

8- Evde evcil hayvan besleyenler için önceden onunla ilgilenecek kişileri belirlemek yada evde yalnız kalacak ise onun seyahat                                                                                                                                     

Amasya`nın İklimi

Karadeniz bölgesine ait şehrin iklimi de ılıman olmasına karşın, karasal alanda kara iklimi geçişi görülmektedir. Yazlar kurak ve Karadeniz iklimi gibi yağışlıdır. Kış ayı için ılıman ve kara iklimi gibi sert olarak geçmez.                                                                                                                                                

Amasya Tarihi

Amasya`nın ilk ismi Amaseia`dır. İlk coğrafyacı tarafından isimlendirilen şehrin, amazonlar için kraliçelerine verilen bir isim olarak biliniyor. Amasya`nın tarihi geçmişi yönünden yapılan kazılarda MÖ 5500 yıllarında Hititler, Lidyalılar, Frigler, İskitler, Persler, Pontus, Romalılıar, Lidyalılar, Bizanslılar, Selçuklu, Osmanlı, İlhanlılar olmak üzere  birçok döneme hakim olmuştur. İlk Türk- İslam fethi 1075 yılında Ahmet Danişmend Gazi tarafından kenti fethi ile sağlanmıştır. Osmanlılar da Anadolu`ya yayılması ve Türklerin şehir hayatına geçişleri esnasında Amasya, oymak şehri olarak hizmet vermiştir. Şehzadeler şehri olarak anılan Amasya, devlet yönetimi açısından önemli bir konumdadır. Şehzadelerin eğitim odağı ve padişahların yetiştiği bir şehirdir. Osmanlı şehzadelerinin eğitildiği şehirde Şehzade Çelebi Mehmet, dağılan Türk birliği için Amasya ve çevresinde Türkmenlerden aldığı güç ile tekrar birliği toplamıştır. Şehzadeler; Yıldırım Beyazid, II Murat, Ahmet Çelebi, II Mehmet, Alaeddin, II beyazid, Mustafa, III Murad, Çelebi Mehmet ve Şehzade Beyazid Amasya valileri olarak hizmet vermişlerdir. Hizmet dönemlerinde birçok medrese, çeşme, camii, saray ve medreseler kurulmuştur.                                                                     

Amasya`nın Coğrafi Konumu

 Orta Karadeniz`in yeşil ve şirin kentidir. Doğu`su Tokat – Erbaa; Yozgat, Kuzey`inde Samsun - Çarşamba, Vezirköprü, Havza, Ladik; Batı`sında Çorum - Osmancık, Mecitözü, İskilip ile Güney`inde Tokat – Zile ile Turhal ilçeleri ile komşudur. Amasya Ovaları; Suluova, Geldingen, Merzifon, Gümüşhacıköy`dür. Amasya ovalarında şenlikler ve festivaller düzenlenmektedir. Etkinlik dönemleri genelde yaz aylarına denk gelmektedir. Amasya`nın gölleri; Taşova ile Borabay Gölü`dür. Göl etrafı çok çeşitliği ağaç ve yeşillikler ile bezeli muhteşem bir doğal manzaraya sahiptir. Özellikle Boraboy gölü Tabiat Parkı birçok yönden görülmesi gereken bir alandır. Bin bir çeşit kuş, çeşitli farklı hayvan örneklerinin yaşadığı ve göç merkezi olarak doğal yapıyı korumaktadır.                                                                         

Amasya`nın Gezilecek Güzel İlçeleri

Aydınca, Ezinepazar, Yassıçal, Uygur, Doğantepe, Yeşil Yenice ve Ziyaret ile 7 beldeye sahip amasya, 100 köyünün barındığı, yeşiller içinde bir ildir.                                                                                                

Göynücek İlçesi;

Tokat`tan 38 km uzağında, Çorum Ortaköy, den 30 km mesafededir. Amasya merkeze ise sabah 7:30, dan 17:00 ye kadar ulaşım araçları hizmet vermektedir. Göynücek, Orta Tunç çağında Mezopotamya`nın ünlü yazıtları olan Hitti ülkesi olarak anılmış ve Hititlerin kayıp olan şehrinin ‘’Hakmış’’ sınırları bu ilçede olduğu bildirilmektedir. MÖ. 301 yıllarında Pers-Pontus hükmünde ilçeye hakim olmuşlar ve Roma İmparatorluğu Sevzar Komutanlığı ile Zela Savaşı burada gerçekleşmiştir. Bizans dönemine ait Gökçeli Kalesi, ziyaretçileri beklemektedir. 

Gümüşhacıköy İlçesi;

Etonia adında şehrin efsanevi bulguları, İngiliz Arkeolog William Ramse tarafından 1888 yıllarında inceleme ve araştırma sonuçlarını M.S. 140 yıllarına ait Doğu Roma şehri olduğu belirtilmiştir. 15. Yüzyıl içinde Anadolu`nun Amasya ve Gümüşhaciköy`ünde Vezirköprü ile merzifon arası hüküm sürdükleri, şimdi Tavşan dağı olarak isimlenen bölgede Mirdat oğlu Celalettin bey hükmetmiş ve tarihi eserlerini bu bölgede saklamıştır. 1876`dan itibaren ilçe gelişmiş ve bir çok mahalleye bölünmüştür.1.dünya Savaşı ve Balkan Savaşları`nın patlak vermesi ile ilçe nüfus açısından çok etkilenmiş ve çok kayıplar vermiştir. Serv antlaşması ile yabancı ülkelerin işkaline uğramış, Merzifona kadar ulaştıkları belirtilmiştir. Gümüşhaciköy, ü çoluk çocuk, yaralı ve gazileri ile direnmiş, Hükümet Konağı`nın bayrağını indirmemek için yabancı devletler ile mücadele etmişler ve bağımsızlık ateşini yakmayı başarmışlardır. Devletin bayrağını korumuş ve hakimiyeti kaybetmemişlerdir.     

Hamamözü İlçesi;

vadi içinde yerleşmiş, Hitit döneminin hüküm sürdüğü bir ilçedir. Hatuşaş, Alacahöyük gibi Etilerin hüküm sürdüğü dönemlere ait birçok harabe, Kızılırmak bölgesinde tarihi eser konumunda yerleşmişlerdir. Bu vadi içinde birçok arkelolojik bulgu ve eser keşfedilmiştir.Tarihte Frigler, Kuzey Kafkas Kimmenleri, Romalılar bu bölgede yaşamışlar ve göç etmişlerdir. Romalıların büyük yerleşim alanı ve merkezi Hamamözü`dür. Çeşitli mezar, eski ibadet haneler ve yapıtlar, Roma eserleri arasındadır. M.S. 50 yılında Romalı Paros tarafından yapılmış, üç ayrı hamam ve üçer kubeye sahip Poros denilen taş ile kazılarak elde edilmesi ile kaplıcanın oluşturulduğu, yapılan incelemeler sonucu bildirilmiştir. Kaplıcanın çevresinde özel kemer ve kubeler görülmektedir. Ayrıca yazılı taşlar, cami ve avlusunda papazın kızına ait mezar taşı mevcuttur. İlçe, spor aktivitesi için çok tercih edilen bir bölgedir.                                                                                                               

Merzifon İlçesi;

Kalkalotik dönemine ait höyüklerde yerleşim alanları oluşturulmuştur. Yediler ismi ile anılan gölleri, bin bir çeşit tarım ürünlerinin üretiminde etkin bir ilçedir. Verimli ve bereketli topraklarının yanında avcılık için uygun bir bölgedir. Höyüklerin, seramik ve tarihi eserlerinin M.Ö. 5500`lü yıllara ait örnekler olduğu belirlenmiştir. M.Ö. 1700`lü yıllarda Merzifon bölge olarak Hitit Uygarlığı`na ev sahipliği yapmış ve Başkent Hattuşaş`ın sınırlarına dahil  yerleşim bölgesi olarak bilinmektedir. Özellikle Hitit döneminde ticaret yolu ve güvenliğinin sağlandığı önemli bir bölgedir. M.Ö. 8. yüzyılda bölgede Hitit şehirleri, Frigler işgal etmiş ve Merzifon merkezi dahil Hitit Kalesi`ni onarmış ve kullanmışlardır. M.Ö.  Samsun- Karadeniz sahilinden yola çıkarak, Orta Anadolu topraklarında Merzifon karşınıza çıkmaktadır. Frig çağından sonra Persler, Romalılar, Selçuklular, Türkmen Beylikleri, İngilizler işgal etmiştir. Ulu Önder Atatürk`ün yönetiminde Amasya`da, 16 Haziran 1919 Büyük Miting ile Merzifon`nun işgalini önleyen halkın mitingi, protestosu ve mücadelesi sonucu, ilçe Anadolu topraklarına geri kazandırılmıştır.                                                                                                      

Taşova İlçesi;

Makedon kralı İskender, Anadolu`yu istila etmiştir. Taşova ise Makedonların yönetimi içine katılmıştır. Pontus Kralığı, bu bölgede kurulmuş, ardından Romalılar bu bölgede yerleşim alanları kurmuşlardır. 712 yılında Emeviler Taşova, yı işgal etmişler ve Türkler Anadolu`ya hükmedene kadar bu topraklarda ikamet etmişlerdir. Büyük Selçuklu İmparatorluğu Alpaslan Sultanı tarafından Malazgirt Muharebesi ile Bizanslılar yenilgiye uğratılmış ve Büyük Sultan Alpaslan, Anadolu`yu fethetmiştir. Türk boyları Amasya başta olmak üzere Taşova, Merzifon ve çevresinde yerleşim alanları kurmuşlardır. 1075 yılında Danişmen Hükümdarı Melik Gazi Taşova, da hakimiyet kurmuştur. Türk- İslam merkezine dönüşmüş ilçe, sayısısız esere ev sahipliği yapmaktadır.                  

Amasya`ya Nasıl Gidilir?

Karayolu ile ulaşmak isyenler için, birkaç ilden ulaşım rotası ve mesafe bilgisi verilmektedir.  

- Samsun-Amasya arasındaki mesafe; 128 km., dir. Araç ile 1 saat 55 dakika sürmektedir. 

- Ankara, Amasya arası 342 km. ile araç ile 4 saat 45 dakika sürüyor.

- Trabzon ile Amasya arası uzaklığı yaklaşık olarak 460 km, dir. Araç ile ulaşım 8 saat 20 dakika kadar sürmektedir.                                                                                                                                                  - İstanbul Amasya arası 680 km ve bu mesafe araç ile 9 saat boyunca yolculuk demektir.   

- Bursa ile Amasya arası 690 km olup, yine 9 saat bir süreç almaktadır

- Kayseri ile Amasya arası 310 km. uzaklıktadır ve yaklaşık, 5 saat 45 dakika sürer.              

Amasya`da Konaklayacak Otel Tercihleri

Eminefendi Konağı

Yemekleri lezzetli ve sunumu güzel. Butik otel kıvamında, 2 katlı tarihi bir özelliğe sahiptir. Yeşilırmak Nehri dibinde, sakin ve iyi hizmet almak isterseniz, Emin Efendi konağı sizleri bekliyor. Konum olarak, Amasya merkezde bulunuyor. Tarihi Sultan Beyazıt Cami`sinin tam olarak akrşısında bulunuyor. Amasya Merzifon`dan Havaalanına yaklaşık 45 km uzaklıktadır. Samsun, dan havaalanına 1.5 saatte ulaşabilmektesiniz. 7/24 açık resepsiyon, öğle ve akşam yemeklerinde, çeşitli ızgara ziyafeti, mezeler ve alakart çeşitleri ile damak tadınıza hitap ediyor. 34 saat oda hizmeti kullanılmaktadır. Otel hizmetleri içinde; Wifi, klima, kablo TV, düz ve geniş ekran TV, kasa ve oturma ve dinlenme için mekanlar yer almaktadır.                                                                                                                    

Amasya Beyoğlu Otel

Amasya merkezinde rahat ve yeme- içme üzerine güzel bir oteldir. Otel ve Restoran ile 20 odaya sahip otelde, bütün yıl hizmet vermektedir. Ayrıca 0-6 yaş çocuklar ücretsiz olarak konaklamaktadır. Otelde standart olmak üzere, çalışma masası, çay ve kahve makinesi, evcil hayvanınız için uygun, Wifi, oda ve servis hizmetleri, TV odası, ücretsiz olarak uyandırma ve gazete servisi, klima, uydu Tv yayınları, kasa, havlu, banyo, tuvalet, kurutma makinesi bulunmaktadır.Beyoğlu Restoran ve Otel, Merzifon havaalanına 40 km uzaklıkta yer almaktadır.      

Otel Uluhan

2013 yılından bugüne kadar hizmette olan tesis, kentin ruhunu içine almış, rahat bir konaklama sağlamaktadır. Otelin avlusunda dinlenebilir, semaver eşliğinde hoş sohbetlere dalabilirsiniz. Yörenin zengin yemek çeşitleri, özel kahvaltılar, dünya mutfağından örnek yemekler, birçok lezzetli seçenek sizlere sunulmaktadır. Güler yüzlü personel ve temiz ve titiz hizmet anlayışı ile misafirlerini ağırlamaktadır.sunulan ürün ve hizmette uluslararası kaliteyi gözeten, müşteri memnuniyetini esas alan düşünce yapısı ile hizmet sunulmaktadır.                                                                  

Herkıs Konağı

Amasya`nın merkezinde, Amasya Kalesi`ne yaklaşık 500 km uzaklıktadır. Restoran hizmetleri içinde ulusal damak tatları, seçkin ve farklı çeşitler ile yerel ve yöresel lezzetler de sunulmaktadır. 7/24 saat resepsiyon açık olup, ücretsiz olarak otoparkını kullanabilirsiniz. Konakladığınız oda içinde TV, çalışma masası, dolap, klima, dağ ile bahçeye dönük manzara, bulunmaktadır. Özel ve duş alabileceğiniz banyo, havlular, bornoz, terlik ile saç kurutma makinesi bulunmaktadır.          

Simre Otel

Tarihi bir yapıya sahip, 4 suit oda, 20 adet standart odası ile hizmet vermektedir. Odalarda merkezi sistem ısı ve soğutma sistemi bulunmaktadır. Wifi, bilgisayar kasası ile evinizdeki konforu otel içinde yaşamanız sağlanıyor. Otel mutfağında yöresel lezzetlerin yanında farklı ve çeşitli diğer yiyeceklerde sunulmaktadır. 60 kişilik kapalı restoranı ile avlusunda açık restoran hizmetleri verilmektedir. Sabah 7:30 ile 10:30 arası kahvaltı, 07:30, dan gece 12:00`ye kadar Snack servis bulunmaktadır. Otel; alışveriş merkezi, üniversite, camii ve müzelere, otogar ve havaalanına, hastane, stadyum ve tarihi mekanlara çok yakın bir merkezde bulunuyor.                 

Amasya Ayşe Hanımın Konağı

Osmanlı dönemi konağı olarak restore edilmiş ve bugün otel olarak tarihi yapı hizmet vermektedir. Tarihin ve doğal yapının korunduğu konak içinde şehzadelerin yetiştirildiği şehrin dokusunu, otel içinde hissetmenize imkan sunuyor. Amasya, da kral Kaya Mezarları`na yakın ve merkezi bir bölgede yer alıyor. Konak içindeodalar rahat ve konforlu konaklama sunuyor. Standart olarak, TV, telefon, temizlik, dolaplar, buzdolabı gibi eşyalar bulunuyor. Özel duş, havlu, kurutma makinesi, klima hizmetlerinden faydalanabiliyorsunuz. Güler yüzlü personel ile 7/24 saat açık resepsiyondan oda hizmetlerini kullanabilirsiniz.                                                                                                             

Kral Kaya Otel

Sakin ve huzurlu aile ortamında kendinizi evinizde gibi hissedeceğiniz bir oteldesiniz. Amasya merkezde butik otel olarak hizmet veriyor. Resepsiyon, 7 gün ve 24 saat boyunca ihtiyaçlarınıza cevap veriyor. Wifi, özel otopark, özel banyo, eşyalarınız için dolap, mini barı, TV, uydu yayınlarını kullanabiliyorsunuz.                                                                                                                       

Gözlek Termal

Amasya`nın merkezinde termal bir tesis olarak konaklama imkanı sağlıyor. Termal suları ile sağlık kazanırken, konforlu bir konaklama ile Amasya`yı keşfedebilirsiniz. Spa merkezi, buharlı oda, şifalı konaklama ve keyif için öncelikli otel olarak tercih edebilirsiniz. 24 saat açık termal su hizmeti, havlular, saç kurutma makinesi, ücretsiz banyo hizmetleri tesis içinde verilmektedir. Günü birlik iş ziyaretlerinden, seyahat ve gezi için ideal bir oteldir. Birbirinden güzel lezzetli yiyecekler ile barbekü servisi, yöresel lezzetler otel mutfağından sizlere sunuluyor. Otel içinde dart, havuz, masa tenisi, bisiklet, fitness gibi birçok aktiviteye katılabilirisiniz.     

Şehzade Otel

Moden bir tarza sahip otelin Osmanlı döneminde şehzadelere ev sahipliği yapmış bir konaklama yeridir. Kızılırmak nehri yanında kurulan tesisin odalarında; klima, LCD ekran TV, Wifi, banyo ve malzemeleri, eşyalar için uygun dolaplar, mini bar, sehpa ve makyaj masası bulunmaktadır. 24 saat açık resepsiyon, heran sizlere hizmet vermektedir. Oda servisi, temizlik hizmetleri, araç kiralama hizmetleri, otopark, kuru temizleme gibi hizmet talebinde bulunabilirsiniz. Otel, Yıldız Hamamı, a çok yakın ve müze ve gezilecek rotalara çok uygun bir konumdadır. Konforlu ve huzurlu bir konaklama adresi olarak müsteri memnuniyetini almış, sevilen bir oteldir.                                         

Amasya Evleri Ve Müzeleri

Ahşap ve kendine özgü mimarisi ile dikkatleri üzerine çeken Amasya evleri, sokakları ve bitişik nizam evleri ile dokusunu bozmadan bugüne kadar gelmiştir. Tipik Türk evinde görülen yapısal özellikleri geleneksel özellikleri taşıyor. Konut içinde bahçesi ortada, haremlik selamlık ilkesine uygun düzenlenmiş kolidor sistemi kullanılmıştır. Evlerin geneli bir yada iki katlı hali ile 1. Kat ve 2. Katlar üzerine “Şahnişirin”denilen evler görülmektedir. Avlularında bahçe ve süs havuzları bulunmaktadır. Özellikle, Roma dönemine ait izler taşıyan Yalıboyu`ndaki surlarla çevrili duvarlar üstündeki yapılar ise görülmesi gereken örnek Amasya evlerini teşkil ediyor. Hazeranlar Konağı Müze Evi, Sivil bir mimari örneği olarak ziyaretçilerine kapılarını açıyor.                                         

Bimarhane- Darüşşifa Tıp ve Cerrahi Müzesi

İlhanlı dönemine ait tek ve eşsiz eser, günümüze kadar ulaşmayı başarmış, sağlam bir yapı ve müze olarak hizmet vermektedir. İlhanlıların Hükümdarı olan Sultan Olcaytuğ ile hanımı Ilduz Hatun için yapılan yapıt, Amber Bin Abdullah mimarisinde 1308 yılında inşası başlamış be 1309 yılında sona ermiştir. Avlusunda yerleşmiş bin bir çeşit geometrik yaprak ve motiflerler sütunları süslemiştir. Osmanlı dönemi içinde yapıt, “Tıp ve Cerrahi Müzesi” olarak kullanılmıştır ve bugün de müze olarak ziyaretçilerini kabulediyor.                                                                                                                                 

Amasya`nın Minyatür Müzesi

Amasya, nın yakın geçmişini bugüne kadar bozmadan, doğal hali ile taşımış, zengin bir tarihi değere sahip çıkmış ve bugün de Minyatür Müze olarak hizmet vermektedir.                                         

Ferhat ve Şirin Aşıklar Müzesi

Amasya`nın dillere destan hikayesi içinde Ferhat ve Şirin`in hikayesini de topraklarında barındırır. Ferhat ve Şirin`in Aşıklar Müzesi`nde görebilirsiniz. Amasya`nın kendine has elması ve kiraz ağaçları ile bezeli bir şehir olarak size karşılar. Mevsiminde ziyaret ederseniz, eşsiz lezzetlerini dalından kopararak sahip olabilirsiniz. 

Amasya Müzesi

Farklı medeniyet ve kültürün apayrı etnografik, arkeolojik, el yazmaları ve sikkeler gibi 24 Bin civarındaki eserlerin barındığı, Amasya`nın en zengin müzelerinden biridir. Mumyalar köşesinde 14 yüzyıla ait İlhanlı döneminde kadın, erkek ve çocuklarının mumyalarını görmek isteyenler için Amasya Müzesi binlerce ziyaretçisine kapılarını açıyor. Değerli bir diğer ünik eser arasında Hitit Fırtına Tanrıçası, Hitit medeniyetinde bin bir tanrılı millet olarak anılıyor ve müzede önemli bir yere sahip bir eserdir.           

Saraydüzü Kışla - Milli Mücadele Müzesi

Büyük Önder Atatürk ve Cumhuriyet döneminde Amasya`nın etkin rolü tartışılmaz. 22 Haziran 1919 tarihinde ‘’Amasya Tamimi’’ yayınlanmıştır. Milli Mücadele dönemi Amasya, o günlerden hatıraları toplayarak, Saraydüzü Kışla ve Milli Mücadele Müzesi ile gururla misafirlerini ağırlıyor.                                                                                                                                                                                          

Amasya`da Gezilecek Görülecek Yerler

Yedi Kuğular

Amasya`nın kuş cenneti olarak bilinen Yedi Kuğular, turizm olarak önemli bir alandır. 817 hektarlık bir alanda bin bir çeşirt kuş türü barınmaktadır. 1989 yılında sit alanı olarak koruma altına alınmıştır. Türkiye için kuş cenneti olarak 57. Sırada yer alıyor. Suluova, ya uzaklığı 4 km`dir. Ulaşımı kolay, dinlendirici bir alandır. Yaban kazlarından, ördeklere, angut kuşundan, karabataklara birçok kuşu görebilir, doğanın eşsiz manzarasında, huzur bulabilirsiniz. Ruhunuza ve görsele hitap eden Yedi kuğular Kuş Cenneti, en iyi gezilecek yer alanlarından biri oluyor.                                                     

Borabay Gölü

Göl kenarında, müthiş bir doğa ile iç içe olacağınız büyük bir alan içindesiniz. Amasya merkezden 63 km. uzaklıkta, Taşova ilçesine ise 15 km mesafede bulunmaktadır. Her mevsimin farklı renklerle boyandığı göl, özellikle sonbaharda pastel donlara hakim bir görüntü sergiler. Bahar ayı girişi ile canlanan ağaçlar, çiçekler ve hayvanlar, birbirinden renkli görüntüler çizmektedir. Bu bölgede yaşanan bir heyelan sonucu, Çatağan Deresi önü kapanmıştır. Stresten ve kalabalık ortamdan uzaklaşmak için, ruhu dinlendiren en güzel yerlerden biri Borabay Gölü`dür. Ağıllıbucak bölgesi içinde iseniz, gölün asıl ihtişamını bu noktada görebilirsiniz. Büyüleyici görsellik yanında, sağlıklı havanın verdiği enerji başka bir dünyada olduğunuzu hissettirecek. Gezi esnasında gölün doğası ve güzelliği karşısında kamp yapabilir, bu manzara içinde iyi vakit geçirebilirsiniz. Buradan Amasya Kalesi`ne rotanızı çevirebilirsiniz.                                                                                                               

Kral Kaya Mezarlığı

Amasya`nın en görkemli yapılarından biri olarak Kral Kaya Mezarları göze çarpıyor. Pontus Krallığına ait mezarlar, Harşena Dağı`na öyle büyük ve ihtişamlı işlenmiş ki, görenleri kendine hayran bırakıyor. Yol boyu, kayalar üzerindeki oymalar ve merdivenler dikkatleri çekiyor. Toplam 21 kral mezarı bulunuyor. Sağlam yapı deprem, doğal afet, sel ve şiddetli yağmur nedeni ile birkaç örneği ile bugüne kadar gelebilmiş. Kaya mezarları arkasında bulunan geçitler birçok kişiyi şaşırtıyor. Tarihi yönden önemli bir yapı ve kent nizamındadır.                                                                                        

Saraçhane Camii

1372 yılında Amasya Emiri olan Şadgeldi Paşa tarafından yaptırılmıştır. Ziya Paşa Bulvarı üzerinde bulunan cami, eski dönem mimari özelliğini taşıyan, mütevazi bir yapıdır. Cami etrafını saran dönemin saraçhaneleri ile ismini Saraçhane Camii olarak almasının yanında diğer ismi de Şadgeldi Paşa Cami`dir. Birçok kez restore edilen cami, kesme taş ile örülmüş, pembe renkli moloz taş kullanılmıştır. Görülmesi gereken sevimli yapı, ziyaretçilerini bekliyor.                                               

Halifet Gazi Kümbeti

Amasya merkezinde bulunan kümbet, 1242 yılında Selçuklu döneminde Emir Halifer Alp İbni Tuli`nin şerefine yapılmıştır. Tarihi ve önemli yapı, Selçuklu mimarisini yansıtan örneklerden biridir. Yapının inşa sürecinde, tabanı kare olarak sekizgen planlı bir kule dikilmiştir. İnşasında kesme ve düzgün taşlar kullanılmıştır. Güney cephesinde bulunan yay kemer, boynuzlu bir koç kafası şeklindedir. İki koç ile iki kanatlı melek başlarının bulunduğu kemer, çok ilgi görmektedir. Türbenin güneyine bakan görünümü oldukça sade tutulmuştur. Zikzak şeklinde dış bordürler, girişin güneyinde ziyaretçileri karşılar düzende kurulmuştur. Kapı ise mukarnas bir niş örneği sergilemektedir. Kemer üzerinde boşluklar bulunuyor ve içlerinde geometrik olarak yıldızlar ile bezenmiştir. İki katlı yapı, girişten itibaren üst kısmı ikiz kemerli pencereler ile içeriyi aydınlatıyor. Sekizgen gövde ve batı yönünde basık kemer, doğu yönünde yuvarlak kemerli pencereler yerini almaktadır. Süslü rozetler, yıldızlar, koçlar ve farklı desenlerin bulunduğu kümbet, görülmesi gereken bir tarihi eserdir.   

Terziköy Kaplıcası

Kaplıca severlerin uğrak noktası Terziköy Kaplıcası`dır. Çivi köyü sınırında bulunan kaplıca, safra, idrar yolları enfeksiyonları, felç, romatizma, mide, böbrek, sinir sistemi, kadın hastalıkları gibi birçok derde deva olan bir yapıdır. Yıllar boyu birçok ziyaretçiyi ağırlamış, Amasya, da en çok sevilen kaplıcalardan biridir.                                                                                                                     

Aynalı Mağara

Ünlü gezi noktalarından biri olarak bilinen Aynalı Mağara, Kral Meraları kadar iyi işlemeleri ile göze çarpıyor. Parlak ve farklı işlemelerin bulunduğu mağaranın bir de efsanesi bulunuyor. Efsaneye göre; Güzelcekız adıi le bilinen kralın kızı, o kadar güzel ve iyi bir kızmış ki, görenler onu görünce düşer bayılırmış. Bu yüzden Güzelcekız yüzünde peçe ile dışarı çıkmak zorunda kalırmış. Kral kızının artık evlenmesi gerektiği düşünmüş ve dört bir koldan haber salmış. Kim Güzelcekız`ın peçesini açabilirse, kızını onunla evlendireceğini bildirmiş. Bir gün fakir bir oğlan güzel prensesin yanına gelir ve peçesini açar. O anda ateş ikisini de sarar. Korku ve sessizlik etrafı sarar. Herkes bu korkudan nasibini alır. Bütün gözler fakir çoban ile prensesin olduğu yere bakar. İki genç bir anda kömür olmuşlardır. Bu yüzden dillere destan olmuşlar ve kız ile çobanın aşkı, iki ayrı odaya bölünmüş iki mezar olmuştur. Aynalı Mağara, parlak olmasının nedeni ise “Güzelliği ile nam salmış prensesin parlaklığıdır.” derler.                                    

"AMASYA GEZİLECEK YERLER" Hakkındaki Genel Yorumlar (0)

A
B
F
G
H
İ
K
M
R
S
T
U
A
B
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Ş
T
Ü
V
Z