Yaz

AYVALIK GEZİLECEK YERLER

calendar_today Mar 29, 2018

AYVALIK GEZİLECEK YERLER

AYVALIK GECE HAYATI

Ayvalık hakkında birçok bilgi bulunmakla birlikte bilmediğimiz birçok detayı da gözler önüne sermek mümkün. Çoğumuz için Ayvalık ilk Ayvalık tostunun ünü ile anılır. Sarımsaklı plajı, Egenin eşsiz zeytinyağlının lezzeti ile tarif edebiliriz. Fakat Ayvalık, ta geçirdiğiniz her geçen gün size farklı bir anı, farklı bir yüzünü göstererek, size kendinize hayran bırakacaktır. Tarihi dokusundan, doğal güzelliğine kadar birçok alanda, bilinmeyen, görülmeyen değerlerle bezenmiştir.                       

Ayvalık Nerede

Balıkesir`in şirin ilçesidir. Ege Bölgesinde bulunan, deniz ile sınırları bulunan ilçenin güney doğusunda Bergama, kuzeyinde Edremit Körfezi, güneyi Dikili ve kuzey doğu yönünde de Ayvalık ve Burhaniye ile komşudur. Ayvalık, Midilli Adası`na çok yakındır. Ayvalık ismi nereden alındığı konusunda birçok varsayım bulunmaktadır. Ayvalık, Xenophon “On binlerin Dönüş” yolu ile ilgili antik bir kent olan Kitonion adında bir şehirden bahsedilir ve bu şehir bir kıyı şehridir. Antik şehrin, Dursunlu Köyü ve Yukarıbey Köyü arasında yer alan, Gömeç Kazası`nda ve Bergama ile yakın bir yerleşkedir. Bu yönden Ayvalık`ı tarif etmektedir. Filozoflar için görüşler, Aioliki`li dedikleri şehir, zaman içinde türetilerek Ayvalık ismini almıştır. Eolya yani Aiolik; mitolojide Edremit`in körfezinde yer alan, İzmir`e kadar uzanan ve Midilli`yi sınırları içine alan bir şehirdi. Eoller soyundan gelenler bu bölgede yaşamaktadırlar. Ayvalık anlamı ile Kidonie ismi ile M.Ö. 330`tan itibaren kullanılmış isimdir. Antik çağın Ayvalık ismi ile bağdaşması, farklı kayıtlardan elde edilmiş bilgiler olarak birleşmiştir.                                                                  

Ayvalık Coğrafyası

Ayvalık; batısı Ege Deniz`i, kuzeyi Burhaniye, güneyi Dikili, doğusu ise Bergama ile çevrilidir. Kuzey bölgesi Bezirgan Deresi ile Gümüşlü yolu, Gömeç ile Armutova, doğusunda yer alan Sazanlık Deresi, Demirhan Boğazı, Hisar, güney yönünde ise Altınova bulunmaktadır. Ayrıca Ayvalık içinde, güney batısında, Kaplan Dağları ile Sarımsaklı Yarımadası gibi özel bir bölgelerde birçok koy, plaj ve deniz eşsiz güzelliğine sahiptir. İlçede tepelik alanlar, sayfiye kesim ve çamlıkları ile, göz alabildiğine geniş zeytin bahçeleri ile çevrelenmiş yeşil doğası ile turizm içinde eşsiz bir değeri bulunmaktadır.  

Ayvalık İklimi

Ayvalık, kıyı şerit şehirlerine göre çok sıcak değil tam tersine, batıdan esen serin rüzgarlar ile sularında meydana gelen imbatlar, bol bol iyot ve havasının temizliği ile serinlemek çok kolay ve ferahlatıcı bir etki oluşturmaktadır. Bazı yazlar Meltem rüzgarları ile güzelleşirken, kuzeyden esen – Kaz Dağı yönünde, durgun yaz sıcağını engeller ve rahat nefes almanızı sağlar. Mayıs ayı başı ile Ekim sonu, Ayvalık; gezmek, eğlenmek, denize girmek için ideal hava sıcaklıklarını yansıtır.                

Ayvalık`a Nasıl Gidilir ?

- İstanbul`dan Tekirdağ üzerinden, Çanakkale ve son Ayvalık durağı için mesafe 489 km`dir.   

- Yenikapı`dan Bandırma feribotu ile 2 saat süren yolcuk ardından Bandırma- Ayvalık rotası ise 277 km mesafesi içinde yaklaşık 3 buçuk saat sürmektedir.                                                                   

- Yenikapı`dan Yalova Deniz Otobüsü ile yolculuk ise 1 sat sürerken, Yalova ile Ayvalık arası, 340 km`dir ve 5 saat kadar yolculuk sürmektedir.                                                                                                 -

İstanbul`dan İzmit rotası için, Bursa ve son Ayvalık yolculuğu 520 km`dir.            

- Ankara`dan Eskişehir`e, Eskişehir, den Bursa ve Ayvalık rotası 655 km`dir.       

-Ankara`dan Afyon, İzmir ve son rota Ayvalık ise 738 km`dir. 

- Balıkesir, Ayvalık arası 127 km`dir.

- İzmir, Ayvalık arası mesafe, 135 km`dir.

- İzmir, Adnan Menderes Havaalanı ile Ayvalık arası için mesafe 163 km`dir.

- Bergama`dan Ayvalık arası 85 km`dir.

- Efes ile Ayvalık ise; 235 km`dir

- Behramkale ile Ayvalık arası 85 km`dir.

- Truva ile Ayvalık arası mesafe, 154 km`dir.                                                                                   

Tarihte Ayvalık

Antik çağlara dayanan Ayvalık tarihi ve kültürü bakımından önemli birçok seviyeye ulaşmıştır. “Hekatonesos” ismi ile antik bir kent olan Ayvalık, Nesos adındaki ada, diğer adaların en büyüğüdür ve baş tanrı inancında, Apollon ise buradan gelmektedir. Hekatos ise Apollon`un takma ismi olarak bilinmektedir. Bu adalar bu yüzden, Apollon veya Hekatos Adaları olarak sahip çıkılmıştır. Apollon, Nesoso, Chalkis, Kydonia gibi antik şehirler, kaynaklarında, Kydonia`dan söz eder. Roma Çağı içinde en parlak dönemi Kydonia, yani Ayvalık`ta yaşanmıştır. Sonrasında bizanslılar, bu bölgeye yerleşmişlerdir. Kydonia bölgesinde Bizans Çağı`nı geride bırakmışlardır. Dolayısı ile tarihteki bu bölge şuan Ayvalık, yerleşim bölgesi olarak Kurşun Tepesi eteklerinde kurulup, gelişmeye başlaması ile gelişmiştir. Kentin sonraki yıllarda, terk ettikleri yerleşim bölgelerini de alarak topraklarını genişletmiş ve merkez etrafında büyüyen bir kent olmuştur. Dört antik kentten iki antik kent hayatlarına devam etmişlerdir. Bunlar Kydonia ve Nesos`tur. Kydonia ismi Türkçe karşılığı " Yabani Ayva" sözcüğü ile pekişmektedir.                                                                                                                                                                          

Ayvalık Hakkında Bilinmeyenler

1- Ayvalık, Türkiye`nin 22 adalı ilçesidir. Ayvalık Adaları olarak geçen bu 22 ada, Ayvalık Koyu`nda bulunuyorlar. 22 ada arasında, yerleşime uygun tek adası Cunda`dır. Ege`de bulunan Gökçe Ada, Uzun Ada ve Bozcaada dan sonra 4. büyük ada olarak bilinmektedir.

2-Türkiye`de en büyük Tabiat Parkı, Ayvalık`tadır. 1995 yılında ekosistem özelliğini kaybetmeyen, çeşitli floraya sahip bitki örtüsü ile farklı balık türlerinin barındığı, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı, Ayvalık`ın 22 adası da dahil, 20`si deniz ile birleşmiş, 18 000 hektar alanda yer almaktadır.

3- Ayvalık, kayıtlı tarihi evleri ile Türkiye`de yine bir ilk oluyor. Eskiden Rum yerleşim merkezi olan Ayvalık, 4 bine yakın kayıtlı tarihi eve sahiptir. 1924 yılında, mübadelenin ardından, Yunanistan`da Selanik`e gelen Türkler için Ayvalık ilçesine özgü Sarımsak Taşı ile örülen evler, 1860 adet olarak inşa ediliyor. Cumbalı, zarif görselliği ve ferforjeleri ile farklı birçok yapıda evler, Türkiye`nin tescil altına alınmış en eski evlerinin burada olduğunu bildiriyor. 

4- Zengin meze çeşitliliğinde Ayvalık; Girit ve Midilli`nin etkisi ile Ege mutfağının kendine özgü yöresel yemekleri harmanlanmış ve en fazla meze türünün, Ayvalık`ta sergilendiği belirlenmiştir. Ayvalık mutfağından, mevsime özel yetişen bitkileri ve otları ile deniz mahsullerinin enfes bileşiminde, 150 ve daha fazla çeşit meze çeşidi sofralarında sunuyorlar. Cunda Adası`nda ünlü Ayvalık zeytinyağı ile yapılan mezeler, Ege`ye özgü deniz ürünlerinin eşiliğinde, Ayvalık`ın lezzet keyfine varmak isteyenlerin adresi oluyor.

5- Türkiye`nin en kaliteli zeytin yağını üreten ilçesidir. Ayvalık, zeytin üretimi yönünden, Türkiye için önemli bir bölgedir. Ayvalık zeytinyağı da “neden bu kadar ünlü?” sorusuna karşın, kendine has koku ve lezzeti ile damak tadına en uygun formunda üretimi yapılmaktadır. Organik ve saf lezzet içeriği sayesinde, birinci sınıf kalitesini korumaktadır. Ayrıca Ayvalık konumu itibari ile kışın esen poyraz ve sahip olduğu zengin mineralli toprağında, zeytin üretim kalitesi oldukça artıyor.

6- Türkiye`nin tek ve ilk Çam Fıstığı yaylasına sahiptir. Ayvalık`ın 20 km uzaklığında, Bergama ile Ayvalık`ın ortasında kalın bölge içinde, Kozak Yaylası`nda doğal olarak yetişen, fıstık çamları bulunuyor. 16 köy ve 5 milyon kadar fıstık çamından yıllık 800 ton civarında fıstık elde edilmektedir.

7- Türkiye, de sadece Ayvalık`ta iki tane Taksiyarhis Kiliseleri bulunuyor. Ayvalık merkez ve Cunda Adası`nda olmak üzere iki tane "Taksiyarhis Anıt Müze Kilisesi" bulunmaktadır. 1873 yılında inşa edilen kilise, 2014 yılında da Rahmi Koç tarafından restore edilerek, müzeye çevrilmiştir. Rahmi Koç Müzesi Taksiyarhis Kilisesi, adanın en güzel ve önemli anıtsal yapısı olarak değerlendiriliyor.

8- Ayvalık Koyu`nda Türkiye`nin en uzun köprüsü bulunuyor.Ayvalık`ta 22 adadan biri Lale Adası ile Ayvalık arasına döşenmiş, Türkiye`nin en uzun köprüsü ünvanına sahip yapıdır. 1964 yılında, Ayvalık ve Lale Adası`nı birleştiren köprü, Ayvalık ilçe merkezine bağlantılı olarak işliyor.

9- Türkiye`nin ilk yapılan boğaz köprüsü Ayvalık`dır. 1970 yılında Lale Ada ile Ayvalık Koyu`nda bulunan Cunda Adası`na bağlantılı bir köprüdür.

10- Yaratıcılık ve girişimcilik köyü, Ayvalık`tadır. Ayvalık, sanatçılarında ilham kaynağı olan bir ilçedir. Manzarası, huzuru, sıcak ve samimi tavrı ile Yeniçarohori`de Türkiye`nin yeni tasarım ve sanat Köyü olarak ismini yazdırmıştır. 1462 yılında, Fatih Sultan Mehmet`in Midilli`yi alması ile Yeniçerileri buraya yerleştirmiştir. Yerleşim bölgesi, Küçükköy iken "Yeniçarohori" ise tarihi Rum evleri ile sanat ve tasarımları ile ön plana çıkması nedeni ile butik oteller bu bölgede açılmaya başlıyor.                                 

Ayvalık Otelleri

En turistik bölgesi olan Ayvalık, ülkemiz için de en meşhur ilçelerden biridir. Her yıl yüz bine yakın tatilcinin akın akın geldiği ve çok sevdiği bir tatil merkezidir. Ayvalık`ta nerede kalınır? Konaklama tavsiyeleri nelerdir? Konusunda detaylı otel ve bilgilerini paylaşacağız. Son yıllarda daha fazla talep ve ilgi gören Ayvalık, Balıkesir ilimizin doğası, kültürü ve geçmişi yönünden çok zengin bir ilçedir. Mübadele önceleri, yaşayan her uygarlığın, kilisesi, manastırı, türbeler, camileri, antik geçmişi ve müzeleri, tarihi evleri, kaleleri, adaları ile muhteşem doğası ile bizleri kucaklamaktadır. Bu güzel ilçe de kalmak için birçok alternatif mevcuttur. Gezilecek yer çok olduğu için merkezi bölgeler, konaklama için ideal olacaktır.                                                                                     

Ayvalık`ta Bölgeler:

Ayvalık`ta kalmak isteyeceğiniz bölge en azından kısımda bölebiliriz. Ayvalık merkez, Cunda ve Sarımsaklı olarak bölgelere ayırmamız mümkündür. Bu bölgeler birçok gezi noktasına yakın ve rahat ulaşım için konaklama alanlarını seçebiliriz. Araç veya ulaşım araçları ile seferler konusunda hiç sıkıntı çekilmeyecek üç ana bölge olarak ayırmak, faydalı olacaktır.  

Taş Konaklar:

Ayvalık ve çevresinde birçok tesis ve konaklamaya uygun oteller bulunmaktadır. Birçoğu için eski konaklar, restore edilip butik otel konumunda kullanıma açılmıştır. Bu oteller ise 5 ve 15 arasında oda sayısında hizmet vermektedirler. İşletme sahiplerinin birçoğu Türk, birçoğu da Rum, yani Ayvalık`ın yerli halkı yönetiminde işletilmektedir.                            

Otopark:

Ayvalık otellerinin birçoğu daracık sokaklar arasında işletiliyor. Ayvalık içinde araç kullanacaklar için otel konumları bu yüzden önemlidir. Bu konuda Ayvalık ve Cunda, otoparka uygun olmayan birçok otel bulunmaktadır. Daha önce cadde ve sokakların, konaklama yerine pozisyonu önceden incelenmelidir.                                                                                                                                               

Çocuk Kabul Etmeyen Oteller:

Ayvalık hem denizin memleketi, hem de kültür tatilinin ön planda olduğu bir tatil merkezidir. Ayvalık seyahatinde çocuklu seyahat için bazı oteller, “çocuk misafir kabul edilmez” ibaresi ile karşılaşabilirsiniz. Otellerin yarısı kadar bir bölümü belli yaş grubunun altındaki (örn: 14 yaş) çocukları otele kabul etmiyor. Bazı oteller de ek yatak talep edilmeyecek ise otelde çocuk ücretsiz olarak bir düzen işletilmektedir. Eğer ekstra yatak talebi isteği varsa, oda yaklaşık 25 Euro`dan başlayan fiyatlar talep edilebiliyor. Rezervasyon sırasında bu konuyu mutlaka öğrenmeniz geliyor.                                                                       

Ayvalık Otelleri

Hotel Musho

Ayvalık seyahatinde yoğun araştırmalar ile Sarımsaklı Adası`nda Hotel Musho, denize yakın, 4 yıldızlı, Sarımsaklı Plajı`nın hemen önüne bulunan konumu ve her şey dahil sistem ile konaklama sağlanıyor.                                                                                                                                           

Cunda Aşiyan Butik Otel

Cunda Adası`nda Mithatpaşa Mahallesi`nde bulunmaktadır. Ücretsiz olarak temin edilen bisikletler ile Cunda`yı turlayabilirsiniz. Tarihi sokaklar ve Rum mimarisinin ön plana çıktığı evlerde hoş zaman geçirmek için ideal bir noktada bulunuyorsunuz. Otel ada merkezine 10 dk. Kadar uzaklıktadır. Araçları ile otelde kalacak konuklara, otopark ücretsiz hizmet vermektedir. Otogar ve merkeze ücretsiz transfer hizmetleri otelden sağlanmaktadır. 2 suit, 4 tane 3 kişilik oda, 5 adet 2 kişilik oda hizmeti ile sade mobilyalı, LCD TV ile Uydu yayını, mini bar, klima, saç kurutma makinesi, banyo ve ihtiyaçları, havlular içinde bebekler için özel yatak ve ek yatak hizmetler içindedir. Otel mutfağında organik ürünler tüketilmektedir. Ayvalık zeytin yağı ile hazırlanan birçok lezzet sizlere sunulmaktadır.               

Olcay Otel

Sarımsaklı beldesinde konumlanmış otel, tüm yıl hizmet vermektedir. Yaklaşık 100 metre mesafede, Sarımsaklı Plajı bulunmaktadır. 7 – 12`lar için yaş çocuk %50 indirim konaklama ücreti uygulanmaktadır. Resepsiyon 7/24 açık ve hizmetinizdedir. Tesis hizmetleri içinde, emanet eşya kasası, Wifi, Jeneratör, oda servisi hizmetleri, otopark, sigara odaları, TV odaları, uyandırma hizmetlerinden yararlanabiliyorsunuz. Odaların standart özellikleri; balkonlu, eşya dolabı, banyo ve WC, havlu, Wifi, TV, uydu yayını, oda temizliği, telefon, mini bar, saç kurutma makinesi, havlu gibi birçok ihtiyaç düşünülmüştür. Otel Edremit Körfezi`ne 45 km. uzaklıktadır.  

Pansiyon Mavi

1950 yılında inşa edilen bina, 2005 yılında da restore edilip, pansiyon olarak işletmeye açılmıştır. Ayvalık- Çamlık bölgesinde konumlanmış otelin, 10 odası hizmettedir. Çami zeytin ağaçları ve meyve bahçeleri içinde, güller, sardunyalar, petunyalar ve ortancalarla süslü bahçesinde, kekik, biberiye kokularını da alabilirsiniz. Domates, patlıcan, kabak ve her ne ararsan bahçesinden yetişip, mutfağında pişen enfes yemeklerin ana maddelerini oluşturuyorlar. Tesisin her bir katında kütüphane bulunuyor ve kitap severler için farklı bir ortam sunuyor. Ek ücret ile çalışan kahvaltı servisi, ev yapımı ürünler ile serpme ve yöresel peynir, zeytinyağı, muhammara, salata ve meyvelerle şenlikli bir sofra sizleri ağırlıyor. Sade dekoru ve standart özellikte hizmetleri ile evinizdeki konforu misafirlerine sunuyor. Konukları için taze ve organik ürünlerden hazırladıkları kendine özgü lezzetleri, otel restoranında servis ediyorlar. Pansiyon, Ayvalı Adaları`na 2 km, Sarımsaklı Plajı`na 5 km uzaklıktadır. Edremit Körfezi`ne 40 km ve Cunda Adası`na da 6 km. mesafededir. Birçok merkeze ve tarihi bölgelere çok yakın bir konumda olduğu için çok fazla talep görmektedir. Önceden rezervasyon gerekebilir. 

Cunda Güneş Otel

Butik otel hizmetinde, Cunda`nın mis havası ile sizleri karşılıyor. Büyük, küçük herkese iyi gelen bu temiz havada, nefis yemekler ile doyacaksınız. Ruha ve yaşama iyi gelen bu bölgede, Cunda Adası`nın keyfine varabilirsiniz. Butik otel Cunda Kabo Koyu`nda, denize sıfır olarak konumlanmıştır. Restoranında Girit`in yöresel yemekleri ile Ege inin nefis zeytinyağlıları birleşmiştir. Açık büfe kahvaltı, seçkin yemekler sizlere sunulmaktadır. Akşam 5 çayı, ikramlar ile de kendinizi şımartma imkanı veriyor. Bahçeli, dinlendirici bir ortamda rahat ve konforlu bir tatil yapabilirsiniz. Oel Cunda merkezine sadece 15 dakika da yürüyerek gidebilirsiniz. Otelin 24 saat açık resepsiyonu, Wifi, otoparkı bulunuyor. Sessiz ve sakin bir tatil için, otelin konumu çok uygun ve müsaittir.                                 

Ayvalık Gezilecek Yerler

I. Dünya Savaşı sonrasında İzmir işgali ardından, 29 Mayıs 1919 tarihinde Yunanlılar, bu bölgeleri ele geçirmişlerdi ve 1923 yılında imzalanan Lozan ile Türkiye- Yunan arasında Nüfus Mübadelesi ile Girit, Makedonya, Midilli Türkleri ilçelere yerleştirilmiştir. Burhaniye`ye bağlı olan Ayvalık ilçe olmuş ve 19 Mayıs 1928 yılında tarihi kayıtlara geçmiştir.                                                                 

1- Cunda Adası:

Türkiye`nin Ege Denizi`nde yer alan 4. Büyük adası Cunda`dır. Ayvalık Koyunda bulunur ve Ayvalık Adaları`ndan biridir. Adalardan tek yerleşim yeri olarak açılan Cunda`nın diğer ismi de Alibey Adası`dır. 1964 yılında Lale Adası`na bir köprü vasıtası ile ulaşılmış, oradan da Ayvalık ilçesine bir bağlantı kurulmuştur. İlçeyi adaya bağlamış olan köprü aynı zamanda, Türkiye`nin ilk boğaz köprüsüdür. 1995 yılında Cunda hariç bütün Ayvalık Adaları, milli park olarak koruma altına alınmıştır. Yerleşime yasak ve park alanı olarak ziyarete açıktır.                                                          

2- Şeytan Sofrası:

Ayvalı merkeze 8 km mesafededir. Büyük ve yüksek kayalıklar üzerine sahnelenmiş Şeytan Sofrası, Midilli ile Ayvalık Adaları`nın muhteşem manzarasını ayaklarınızın altına seriyor. Bu bölge, şeytanın ayak izi olduğuna inanılan, halk bu bölgede dilek tutup para attıkları, çok eski bir lav birikintisidir. Sönmüş volkanik bir lavdan geriye kalan bu tepe, yuvarlak bir sofra biçimini almış ve isimi de Şeytan Sofrası olarak anılmıştır. Ayvalık`ta gün batımının en güzel izlendiği nokta burasıdır.    

"2- Şeytan Sofrası:" Hakkındaki Yorumlar (1)

Taner Altay 23 Ocak 2019 Çarşamba
Şeytan sofrası- Ayvalık- Balıkesir Günbatımının en güzel seyredildiği yerlerden biri. İnsanlar güzel kadraj yakalamak için yarışıyor adeta ve esen rüzgarın savurduklarını tutuyor. Sonra güneş usul usul batıyor , o an Tanrı’nın varlığına , gücüne, kudretine bir kez daha şahit oluyorsun. Sonra bir alkışlama tufanı kopuyor çevredeki insanlar tarafından ve sırtını dönüp başka zaman bir daha gelmek için vedalaşıyorsun...

3- Tarihi Ayvalık Evleri:

Ayvalık ilçe içi ve ada sokaklarının eski ve tarihi kokusunda yolculuk, sarımsak taşı ile inşa edilmiş, Rum – Türk mimarisinde yeni keşiflere çıkabilirsiniz. Uçuk pembe ile taşlarla örülü evler, kapıları, pencereleri, alınlıkları, tahta ile taş üzerindeki işçilikler büyük ilgi ile karşılanmaktadır. Evlerin hemen hemen bütününde taş işlemeciliğinden birden çok örnek görebilirsiniz. Yüzyıllar öncesindeki lavın artık taşları olan sarımsak taşı ile yapılmış bu evler, bugün kıymetini koruyan, sağlam birer yapıdır. Rum ve Osmanlı Mimari örneğinin yansıdığı evler ve sokakların her biri kültürel birer mirastır.                                                                                                                     

4- Kozak Yaylası:

Bergama ile Çanakkale Yaylası arasında bulunuyor. Fıstık çamları içinde bulunan yayla, Ege Denizi ile çevresinde başkalaşım geçiren, yer kabuğunun farklı etkilerinden, jeolojik olarak tarih çizgisi ile öne çıkmış, yaşlı bir coğrafi kesimdir. Bergama`nın kuzeyindeki Madra Dağı ile Maya Tepesi`nin granit kalıntılarından oluşan toprağı çam ağaçları ile kaplanmıştır. Ege`nin en güzel bölgesi ve Midilli`den de görülebilen, gezilmesi gereken bir bölgedir. Kozak Yaylası`nda 5 milyon kadar Fıstık Çamı bulunmaktadır.                                                                                                       

5- Ayvalık Plajları

- Sarımsaklı Plajı:

Küçükköy Beldesi`ne bağlı, Ayvalık merkezden 8 km uzaklıktadır. Kumsalı deniz kumu, sakin ve temiz suyu ile 7 km uzunluğunda, gidilmesi gereken bir plajdır. Sarımsaklı İlçesi`nde, Badavut Plajı ile Sarımsaklı`nın batısında yer alan diğer sakin ve huzurlu plajlardan biridir. Plajın etrafında birçok otel, lokanta ve kafe bulunmaktadır.                                                        

- Altınova Plajı:

Ayvalık merkezden, 13 km uzaklıkta olup, temiz ve huzurlu sahili ile dikkatleri çeker. Hemen yanında devam eden ormanlık alan ile temiz hava, deniz ve bol güneşin tadını çıkarabilirsiniz.                                                                                                                                                                               

 - Cunda Adası`nın birbirinden güzel 4 doğal plaj bulunuyor. Ayvalık, tan 8 km. sonra “Ada Camping” bölgesine vararak kamp yapabilir, hemen önündeki plajında denize girebilirsiniz.       

Armutcuk Plajı:

Ayvalık`tan kuzeye doğru yol alan plaj, ince kumluk plajı, temiz sahili ile sizleri ağırlıyor. Cunda- Alibey Adası yolu üzerinde, diğer ismi Ali Çetinkaya plajı olarak geçiyor.            

6- Ayvalık`ın Tarihi Kiliseleri

Uzun yıllar Rumlar`ın yerleşkesi olan Ayvalık, ilçenin merkezi ile Cunda Adası olmak üzere, pek çok tarihi kilise örneklerini görme fırsatını bizlere sunuyor. 1873 yılında Bizans Mimarisi etkin iken Cunda`nın simgesi olan Taksiyarhis Kilisesi, 18 ile 19. yy Rum Ortodoksluğu için Aya Triyada ile Panayia Kiliseleri inşa edilmiştir. 1945 yılına kadar cami olarak kullanılan Panayia, daha sonraki yıllarda, Erkek Sanat Atölyesi olmuştur. Günümüzde ise Halk Eğitim Merkezi olarak varlığını sürdürmektedir. Özellikle farklı mimari yapısı, Ayos Dimitriyos için görülmesi gereken bir yapı olarak konuklarını ağırlıyor. Fareromeni Kilisesi için de aynı öneme sahip birçok detay, ilgi çekiyor.                

Agios Yannis Kilisesi:

Cunda Adası`nda bulunan kilise, turistlik ziyaretler içinde önemli bir noktadır. Ada girişinde konumlanmış kilise, günümüzde harap ve yorgun hali ile temsilini göstermektedir. Aşıklar Tepesi`nde yer alır ve yakın zaman içinde Rahmi Koç`un öncülüğü ile restore edilmiş ve bir kütüphaneye çevrilmiştir. Eserler, kilisenin meddi, manevi eşyaları, ikonları ile sergiye açılmıştır. İnşasında kullanılan kesme taş, tuğla ile örülmüş kilise, Cunda ziyaretinde görülmesi gereken bir noktadadır.                                                                                                                                                                  

Profit İliyas Kilisesi:

Ayvalık`ta bulunan kilise, Kurşun Tepesi zirvesine inşa edilmiştir. Turistlerin uğrak noktası olan bu kilise, Balıkesir- Ayvalık yolu üzerinde, tarihin en köklü meyvelerinden biridir. 1835 yılında inşa edilmiş, 1944 yılında deprem sonucu ağır hasar almış ve günümüze harap ve bitap bir şekilde kalıntıları ile gelmiştir. Bugün yerinde Ali Çetinkaya Rehabilitasyon Merkezi bulunuyor. Ayvalık Ayazma Kilisesi: Kilisenin girişinde yapım tarihi hakkında alıntılar ile 1890 tarihli bir yazı ile ulaşılıyor. Kutsal su anlamında kullanılan Ayazma kilisenin ismini almıştır. Ayvalık`tan Midilliye göç eden Papazlar, elleri ile kutsal suyu bu yapıya taşımışlar ve kilise içinde yer alan su için kutsal olduğu düşünülmüş ve bu isim tarihe geçmiştir. Dönemin en genç kilisesi olarak bilinmektedir. Apsis olmayan, dini kaygıdan uzak bir mimari ile inşa edilmiştir. Dikdörtgen yapı, Neo klasik süslemeler ile ilgi çekmektedir. Yörenin sarımsak taşı ile inşa edilen yapı oldukça sağlam bir kilise örneğini yansıtmaktadır.                                                                                                                                               

7- Ayvalık`ın Tarihi Camileri

Saatli Cami:

Ayvalık merkez, Feyzipaşa Mahallesi içinde Saatli Cami, Rumlar tarafından 1870 yılında kurulmuştur. Daha önceleri kilise olan cami, 1928 yılında cami olarak kullanılmaya başlanmıştır. Daha önce Agios Yannis olarak bilinen kilise, bugün eğimli, düz zeminli, minareli bir cami olarak hizmet vermektedir.                                                                                                                                   

Çınarlı Cami:

Eskiden bir Rum kilisesi olan yapı, camiye çevrilerek kullanılmaya başlanmıştır. Eski ismi ile Ayios Yorgi Kilisesi, Hamdi Bey Mahallesi ile Alibey Caddesi üzerinde bulunuyor. 1790 yılında inşa edilen kilise, 1923 yılında cami olarak kullanılıyor. Cami içinde, tavan işlemeleri, kabartma sanatı gibi birçok güzel ayrıntı, görülmeye değer nitelik taşıyor.                                                              

Hamidiye Cami:

Ayvalık`ın tarihi camisi, Müslümanlar için yapılmış, 19. yy. eseridir. Ayvalık, Sakarya Caddesi üzerinde bulunan cami, özgün Türk- İslam Mimari örneğini taşımaktadır. Sarımsak taşı kullanılarak yapılmış, tuğladan kubbesi ile oldukça ilgi gören bir yapı halinde konuklarını ağırlamaktadır.                                                                                                                                                                       

8- Cunda Adası Aşıklar Tepesi

Cunda Adası`nda yüksek bir konumda, muhteşem bir manzaraya sahiptir. Ziyaretçileri için adaya şöyle bir kuş bakışı izleme fırsatı sunmaktadır. Aynı zamanda görülmesi gereken tarihi bir mekandır. Eski bir değirmen iken zaman içinde harap olan yapı, Rahmi Koç`un sık sık ziyareti ardından, restore edilmesi istenip, adanın simgesi konumunda bir tepe üzerinde kütüphane, kafe haline dönen muhteşem bir yapıya bürünmüştür. Kütüphane ise Sevim ve Necdet Kent Kütüphanesi ismi ile anılmaktadır.                                                                                                                                                                

"AYVALIK GEZİLECEK YERLER" Hakkındaki Genel Yorumlar (0)

A
B
F
G
H
İ
K
M
R
S
T
U
A
B
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Ş
T
Ü
V
Z