Yaz

Gence Azerbaycan

calendar_today Ara 15, 2019

Gence Azerbaycan

Gence , Azerbaycan’ın en büyük ikinci şehridir. Aynı zamanda en eski şehirlerinden bir tanesidir. Tarih kaynaklarına bakıldığında geçmişi 5. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Şehirde yapılan kazılar dolayısıyla arkeologlar ve yazılı kaynaklara bakarak tarihçilerin hemen hepsi bu tarihler üzerinde uzlaşmıştır. Farklı bir kaynak olarak gösterilen ve Türk Dünyası açısından oldukça önemli bir anonim eser olan Dede Korkut Hikayelerinde de şehrin ismi sık sık geçmektedir. Azerbaycan’ın tarih çağları boyunca oldukça fazla el değiştirmesinden kaynaklı olarak farklı isimler ile de anılmaktadır. Ayrıca Gence gezilecek yerler bakımından da en az Bakü kadar merak eden şehirleri arasında yer almaktadır.

Azerbaycan Gence'nin Nüfusu

2015 yılında yapılan resmi nüfus sayımına göre yaklaşık olarak 350 bin kişilik nüfusuyla Azerbaycan’ın en kalabalık ikinci şehridir. Son on yılda ise yapılan yatırımların ve bereketli topraklarının da etkisiyle göç alma hızı artmış ancak başkent Bakü’nün cezbedici özelliklerine çok fazla dayanamayarak kendi nüfusundan da bir o kadar kaybetmiştir. Türkiye’ye oranla çok da kalabalık bir şehir olarak göremeyeceğimiz Gence, gelişimine bakılırsa önümüzdeki yıllarda nüfus artış hızında büyük gelişmeler gösterecek gibi durmaktadır.

video_library

Azerbaycan Gence’ye Nasıl Gidilir?

Gence’ye Türkiye’den direk ulaşım maalesef ki mümkün değildir. Hava yolu ile Bakü ve Nahçıvan aktarmalı uçuşlar mevcuttur. Haftanın 3 günü yapılan uçuşlar ile Bakü ve Nahçıvan’dan yaklaşık bir saatte Gence’ye ulaşılabilir. Azerbaycan’ın hemen hemen her yerinden kara yolu ile ulaşım da mümkündür. Bakü’den her yarım saatte bir kalkan otobüsler ile yaklaşık 7 saatte Gence’ye ulaşılabilmektedir. Yine bir başka kara yolu ulaşım aracı olan tren ile de Gence’ye seyahat edebilirsiniz. Bakü’den genellikle gece trenleri tercih ediliyor ancak gün içinde de trenler mevcut. Yolculuk ise aşağı yukarı 9 saat sürmekte.

video_library

Azerbaycan Gence Şehir İçi Ulaşım

Yüzölçümü olarak küçük bir şehir sayılabilecek Gence’de, şehir içinde görmek isteyeceğiniz hemen her yere yürüyerek ulaşabilirsiniz. Şehrin dış kısmında kalan turistik noktalar için ise minibüs ve dolmuşlar mevcut. Ulaşım araçlarında konfor arayan gezginler için ise her yerde olduğu gibi taksiler günün her saatinde hizmet vermekte.

Azerbaycan Gence’de Konaklama

Gence Azerbaycan’ın en büyük ikici şehridir fakat başkent Bakü’ye nispeten oldukça küçüktür. Bu nedenle konaklama seçenekleri Bakü kadar çeşitli değildir. Ancak Gence’de her bütçeye uygun ve her türlü konfor seviyesinde konaklama yerleri bulunabiliyor. Günlük 50 lira seviyelerinden 500 lira seviyelerine varana kadar mevsime ve konfor seviyesine göre hem hosteller hem de oteller bulabilirsiniz. Gence’nin konaklama konusunda Bakü’ye oranla oldukça ucuz bir kent olduğunu da belirtmek isteriz.

Azerbaycan Gence’de Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerler

Azerbaycan Gence gezisi yapacaksanız bu şehrin kuruluşunun 5. yüzyılda olduğunu bilmenizde fayda var. Nizami Mausoleum (Nizami’nin Anıt Mezarı) , The Bottle House (Şişe Evi) , Göygöl ,Alexander Nevsky Kilisesi , Atatürk Avenue (Atatürk Caddesi) , Eski Parlamento Binası , Khan Bağı , Şah Abbas Sarayı  ve Şah Abbas Camii'yi turistik yerleri listeye ekleyebiliriz. Azerbaycan şehirleri ve haritası yazısından diğer şehirlere göz atabilirsiniz.

video_library

Gence Nizami Gencevi’nin Anıt Mezarı

Azerbaycan tarihinin en önemli sanatçılarından bir tanesi olan Nizami Gencevi, hayatı boyunca Gence’de yaşamış bir şairdir. İl olarak ölümü ertesinde 12. yüzyılda inşa edilmiş mezar yıllar içerisinde dayanamayarak çökmüştür. 1840 yılında çöken mezar, 1947 yılına kadar kimse tarafından umursanmamıştır. 1947 yılında ise orijinal halinin aynısı olan bir mezar inşa edilmiş ve üzerine bir de türbe eklenmiştir. Ancak bu tarihten sonra tekrar çökmüş ve Azerbaycan’ın bağımsızlığını ilan etmesiyle bugünkü haliyle inşa edilmiştir. Nizami’nin anıt mezarı aynı zamanda yüzyıllar boyunca bir hac noktası olarak da kullanılmıştır. Azerbaycan’ın sanat tarihini anlamak ve Gence’nin en önemli sanatçısını ziyaret etmek için Nizami’nin anıt mezarını mutlaka ziyaret etmeniz gerektiğini tavsiye ediyoruz.

Gence Khan Bağı

Azerbaycan Gence’in içerisinde yer alan en yeşil alanlardan bir tanesidir. Yerli halkın da çok sık tercih ettiği mesire alanlarından olan Khan Bağı, hem şehrin yerlileri ile tanışmak hem de yeşilliklerin içerisinde vakit geçirmek isteyen gezginler için özellikle sıcak yaz mevsimlerinde en keyifli noktalardan bir tanesi olacaktır.

Azerbaycan Şah Abbas Sarayı

Azerbaycan Gence şehrinin en güzel tarihi mimarileri arasındadır. İran Devleti zamanında yapılmış olan Saray, günümüzde de sapasağlam ayaktadır ve şehrin İran döneminden kalan en eşsiz eserlerinden bir tanesidir.

Gence Şişe Evi

Kartpostallarda veya tanıtım filmlerinde Gence’nin en çok gösterilen noktalarından bir tanesidir. Yapımında tamamen şişeler kullanılmış bir yapı olan Şişe Ev, rengarenk olmasıyla da büyüleyici bir yerdir. Tam 50 bin şişenin birbirine monte edilmesiyle yapılmıştır ve Gence’ye giden gezginlerin mutlaka görmesi gereken yerler arasındadır. Dışarıdan bakıldığından iki katlı küçük bir kasaba evine benzeyen Şişe Ev, yaklaştıkça parıltısıyla göz kamaştırmaktadır. Şehrin merkezinde yer almasıyla da hemen hemen her yerden yürüyerek ulaşılabilecek, oldukça kolay bir lokasyondadır.

Gence Şah Abbas Camii

Cuma Camii olarak da bilinen yapı İran Devleti’nin kente miras bıraktığı güzelliklerden bir tanesidir. İran coğrafyası ile özdeşleşmiş kırmızı taştan, 1600’lü yıllarda inşa edilmiştir. Şah Abbas’ın Gence’ye olan düşkünlüğü bu binadan da rahatlıkla anlaşılabilir durumdadır. Şah Abbas Camii’nin kapladığı alanda yalnızca camii binası bulunmamakta aynı zamanda ziyarete açık olan idare binaları, medrese, hamam ve mezarlık da vardır. Bu sebeple Şah Abbas Külliyesi olarak da pek çok kaynakta karşımıza çıkmaktadır. Azerbaycan ve Gence üzerinde İran etkisini gözlemlemek ve gittiği şehrin mimari yapılarını mutlaka rotalarına eklemek isteyen gezginler için Gence’nin en keyifli noktalarından bir tanesi olacaktır.

Gence Hükümet Binası

Hem Azerbaycan’ın hem de Gence’nin tarihinde oldukça önemli bir yere sahip olan yapıdır. 1918 yılında kurulan ve ömrü 2 yıl gibi oldukça kısa süreli olarak kalan Demokratik Azerbaycan Cumhuriyeti’nin ilk meclis binasıdır. 

Gence Atatürk Caddesi

Gence şehrinin merkezidir. Aynı zamanda şehrin en çok turist alan noktaları arasında da yer alan Atatürk Caddesi, hem alışveriş hem de eğlence hayatı için şehrin kalbi olma niteliğini de taşımaktadır. Sağlı sollu olarak dizilmiş olan dükkanlar, restoranlar, publar ve müzeler Gence’de turistlerin en sık ziyaret ettiği mekanlardır. Bu nedenle Gence seyahatinizde siz istemeseniz bile yol bir şekilde Atatürk Caddesi’ne çıkmaktadır. Caddenin Türkiyeli Türkler için bir diğer anlamı ise adıdır. Mustafa Kemal Atatürk’e olan saygılarını ve Türkiye’ye olan kardeşliklerini her yerde gösteren Azeriler Gence’de de bunu ihmal etmemişler.

Gence Goygöl

‘’Gök renkli göl’’ anlamına gelen Göygöl, Gence şehir merkezine uzak bir noktada olsa mutlaka huzuru bulabileceğinize garanti verebiliriz. Ben buraya gidemesem de internette Gence’de gezilecek yerler listesinde yer aldığı için tavsiye etmeden geçemeyeceğim. Gölün etrafındaki tek yapı ise Azerbaycan Devlet Başkanı Haydar Aliyev tarafından yaptırılmış olan bir köşktür. Bunun dışında Göygöl’ün güzelliğini bozmamak adına yapılaşma yasaklanmıştır. Gence şehir merkezinden Göygöl’e uzaklık ise yaklaşık 20 km’dir.

Azerbaycan Gence Gezisi İçin Kaç Gün Yeterli

Genel özelliklerinden ve mutlaka gezilmesi gereken yerlerinden kısaca bahsettiğimiz Gence, tabi ki yalnızca bunlarla sınırlı bir kent değil. Bir çok müze ve turistik nokta da şehrin içerisinde yer almaktadır. Gence’yi tamamı ile gezmek için bizce 3 gün yeterli olacaktır. Ancak daha kısa süre vakti olan ve hızlı bir rota oluşturmak isteyen gezginler için bir gece de genel hatlarıyla şehri tanımak açısından oldukça yeterli olacaktır. Günübirlik olarak da sabah Gence’ye gelip akşam başka şehirlere yolculuk yapan gezginler de vardır. Yorgunluğa çok da aldırmayan ve devamlı yollarda olmayı sevenler için bu yöntem de oldukça kullanışlıdır. Süresi ne kadar olursa olsun Azerbaycan seyahatinizin bir yerine Gence’yi mutlaka eklemeniz gerektiğini düşünüyoruz.

Gence Azerbaycan'ın Tarihi

Rusya İmparatorluğu zamanında dönemin prenseslerinden bir tanesinin ismini yaşatmak amacıyla Elizavetpol olarak anılmıştır. Daha sonra Sovyetler Birliği döneminde ise kaynaklarda Kirovabad olarak geçtiği görülmektedir. Azerbaycan’ın bağımsızlığını ilan etmesiyle beraber de bugünkü ismi olan Gence olarak anılmaya başlanmıştır. Gence adı anlamı bol olan ‘gan’ sözcüğünden türetilmiştir. Buradan da anlayabileceğimiz üzere bir çok kaynağın bol olarak bulunduğu ve onlarca tarım ürününün rahatlıkla yetiştirilebildiği bereketli topraklar üzerine inşa edilmiş bir şehirdir. Gence yalnızca Azerbaycan’ın değil neredeyse bütün Kafkas coğrafyasının en eski yerleşim merkezlerinden bir tanesidir. Bu sebeple Gence'nin oldukça uzun ve ilginç bir tarihi vardır. Yazılı kaynaklara göre Gence’de 12. yüzyılda çok şiddetli bir deprem yaşanmış ve şehir yok olma tahdidiyle baş başa kalmıştır. Daha sonra tekrar inşa edilen Gence, bu tarihten itibaren İran Devleti toprakları içerisinde yer almaya başlamıştır. Ancak 1578 yılında Osmanlı-İran savaşları sürerken Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılmıştır fakat şehirde Osmanlı hakimiyeti çok uzun sürmemiş ve İran Devleti 1606 yılında Gence’yi geri almıştır. 1747 yılına kadar İran topraklarında yer alan Gence, bu tarihte bağımsızlığını ilan ederek Gence Hanlığı’nın merkezi haline gelmiştir. Ömrü yaklaşık olarak 60 yıl süren Gence Hanlığı, 1804 yılında Rusya İmparatorluğu tarafından yıkılmıştır. Bu tarihten sonra önce Rusya İmparatorluğu’nun daha sonra ise Sovyetler Birliği’nin sınırları içerisinde yer almıştır. Yalnızca 1918 yılında kurulan ve ömrü ancak 2 yıl gibi kısa bir süre olan Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti’ne başkentlik yapmıştır. 1991 yılına kadar Sovyet hakimiyeti sürmüş ve bu tarihte Azerbaycan’ın bağımsızlığını ilan etmesiyle ülkenin en büyük ikinci şehri olmuştur. Bütün bu süreçlerde ise hem mimari olarak hem de kültürel olarak bu uygarlıklar şehirde büyük izler bırakmışlardır. Özellikle Rus etkisini hala daha şehrin hemen hemen her yerinde gözlemlemek mümkündür.  Mimari olarak da en büyük yatırımları Rusya İmparatorluğu ve Sovyetler Birliği döneminde görmüş olması bu etkiyi daha sağlam bir hale getirmiş. Ancak Azerbaycan’ın bağımsızlığını elde etmesi ve ekonomisini tekrar güçlendirmesi ile birlikte Gence de gerekli ilgiyi görmeye başlamış ve gelişme hızını artırmıştır. Özellikle turizme verilen önem ve kalkınma hızının artmasıyla Azerbaycan’ın en değerli şehirlerinden bir tanesi haline dönüşmüştür. Kısaca tarihinden bahsetmeye çalıştığımız Gence’nin genel özellikleri ve mutlaka gezilecek yerlerinden bahsederek bu kadim şehri sizlere daha iyi tanıtmaya çalıştık.

"Gence Azerbaycan" Hakkındaki Genel Yorumlar (0)

A
B
F
G
H
İ
K
M
R
S
T
U
A
B
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Ş
T
Ü
V
Z