Yaz

Balkan Turu Tavsiyeleri

calendar_today Kas 29, 2016 label

Balkan Turu Tavsiyeleri

Vizesiz balkan turu yapacaklara balkanlar haritası çıkarıp balkanlar şehirlerinde neler var neler yok hepsini detaylıca yazdım. Balkanlar neresi diye merak edenlere, vizesiz balkan ülkeleri turu yapmak isteyenlere balkan haritası üzerinde her şehri tek tek işaretledim. Acılar coğrafyası Balkanlar … İsim olarak her ne kadar ‘’sık ormanlarla kaplı sıradağlar’’ anlamına gelse de Balkan ülkelerinde özellikle Bosna-Hersek şehirlerinde özellikle Mostar ve Saraybosna’da gördüğüm manzaralar karşısında kanımın donduğunu belirtmeden Balkan ülkeleri gezi rehberine başlamak istemedim. Bir ülke düşünün başkentinde her mahallesinde ve her sokağında ve tabir-i caizse her binasında kurşun izleri aradan yıllar geçmesine rağmen ibreti alem için duruyor. Öte yandan balkanların gezilip görülecek yerleri doğa manzaraları ile kaplı cennet bir yarımada olarak adlandırılabilir. Bir şehrinde sabah uyanıp, tarih kokan sokaklarında adım atarken bir başka şehrinde sabah uyanıp denize girebilecek kadar çeşitliliği olan bu güzel coğrafya Balkanlar , hem deniz-kum-güneş tatili sevenler,hem tarihe meraklılara tatil vaat ederken, hem de vizesiz olması sebebiyle Türkiye’den bir çok ziyaretçiye kapılarını açıyor. İşte böyle bir coğrafya Balkanlar ülkeleri ve şehirleri… Yemeklerinin tadı ayrı güzel,gece hayatı ayrı güzel,tarihi ise bambaşka dünyalara kapılarını açan bu coğrafyanın güzelliği insanların samimiyeti ile bütünleşip insanı bir daha geri dönmemek üzere ikna ediyor. Nitekim öyle de oldu Balkanlarda gezilecek yerleri bitiremeden Türkiye’ye geri gelmemek için dönüş biletimi yırtıp balkan turumu uzatmıştım. Bal-kan; yani her noktasında bal, tarihinde ise kan yatan yer. Her etnik kökenden insanın yeri geldiğinde aynı mahallede kardeşçe yaşadığı,savaşlardan sonra hızla toparlanıp dimdik ayakta durmayı başarmış olsa da kendi ülkeleri arasında bile sevgili tadında küslükler de yaşanmıyor değil.

Öncelikle balkanlar turu yapacaklara vizesiz balkan ülkeleri hakkında genel bilgiler vereceğim. Daha sonra vize isteyen balkan ülkeleri hakkında bilgiler vereceğim. Ben balkan turu vizesiz olanını tercih ettim daha sonra ise Bulgaristan’a giderek balkan gezisi yapacak olanlara başka balkan ülkeleri turu çıkardım. Bulgaristan’a Sofya treni ile gittim. Balkanlar turu vizesiz olanını ise tek başıma yaptım. Yapmış olduğum büyük balkan turu hakkında yüzlerce soru gelince balkan turu yorumları yazımı uzun uzun anlattım. Balkan turu blog yazımın sonundaki yorumları okuyabilir ve kendinize güzel bir rota çıkartabilirsiniz. Vizesiz balkanlar hakkında sizler de sormak istediklerinizi yorum kısmında sorabilir ve kendi tecrübelerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.

Budva Sea Dance Festival - Balkanlarda Kamp

Balkanlar Neresi ?

Balkanlar diye kastettiğimiz alan Avrupa’nın güneydoğusunda yer alan coğrafi bölgedir aslında. Bu alanın siyasi olarak bir karşılığı olmasa da dünya üzerinde özellikle de Avrupa’da kültürel ve ekonomik anlamda da adlandırılmasının yanı sıra bir anlamda Ege Denizi ile Adriyatik Denizi arasında yani Yunanistan’ın kuzeyinde yer alan bu bölge coğrafi açıdan da oldukça güzel ve görülmeye değer nitelikler taşıyor.

Balkanlarda Gezilecek Yerler - Sutjeska National Park
video_library

Balkanlar Tarihi

Balkan ülkeleri diye adlandırılan coğrafyanın siyasi veya idari açıdan ortak oldukları bir nokta yok. Ancak tarihi açıdan bakacak olursak Asya’dan Avrupa’ya geçmek isteyen topluluklar ister Karadeniz’in kuzeyinden ister Anadolu’dan olsun balkanlar yol üstünde kalmış. Ya da tam tersi. Avrupa’dan Asya’ya gidecek olanlar da yollarına devam ederken bu bölgeleri hakimiyetleri altına almak istemişler.

Avam tabiriyle ayak altında kalan bu topraklar tarihte de büyük sorunlar yaşamışlar ya da yaşamak zorunda bırakılmışlar. Size tarih dersi vermeye niyetim yok ama az çok neler yaşadıklarını ve kültürlerinin nasıl oluştuğunu hatırlatmak istiyorum. Perslerden başlayan işgal yıllarından sonra Büyük İskender, Atina’dan Hindistan’a kadar uzanırken Balkanlar’a dokunmamış olabilir mi? Mısır’ı dahi egemenliği altına alan Büyük Roma İmparatorluğu buralara uğramadan gidebilir mi? Kavimler göçünde talana uğramışken Bizans’ın kendi kurallarını bu topraklara uygulamadığı varsayılabilir mi? Osmanlı Viyana’ya uzanmadan çok daha önce İstanbul’u bile fethetmeden buralarda yerleşmeye başlamışken hemen onların arkasından Birinci ve İkinci Dünya Savaşları’nın en çok el değiştiren alanlarında huzur kalabilir mi?

Bu kadar çok yönetim değiştiren topraklarda ve bu yönetim değişimlerinin savaşlarla oluştuğunu da düşündüğümüzde uzun yıllar taş üstüne taş konulamadığını ve bu yıkımların bölge insanın kültürlerinde önemli bir etkisinin olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Balkanlar gezisi yapanlar en azından bunları düşünerek gezerse nasıl topraklara bastıklarını hissedebilirler.

Balkanlar Gezilecek Yerler : Bosna-Hersek Jajce
video_library

Vizesiz Balkan Ülkeleri Hangileridir?

Çok detaya girmeden kısaca hatırlamaya çalıştığım tarihini yazarken bile insan karamsarlaşıyor. Bugün bu toprakları gezebilmek ve yaşanmışlıkları görebilmek için öncelikli olarak elde etmeniz gereken şey tabi ki vize. Ama kimi balkan ülkeleri yapılan ikili anlaşmalar nedeniyle Türk Vatandaşları’ndan vize istemiyor: Bosna-Hersek, Arnavutluk, Sırbistan, Karadağ, Kosova ve Makedonya. Trenle balkan turu yapacaklar ise maalesef en azından bir Bulgaristan vizesine ihtiyacı olacaklar. Balkan neresi ve vizesiz balkan ülkeleri hangileri diye anlattığımıza göre sırada bu ülkeler hakkında kısa bilgiler vermeye geldi.

Balkan Ülkeleri Haritası Türkçe
video_library

"Vizesiz Balkan Ülkeleri Hangileridir?" Hakkındaki Yorumlar (1)

İsmail 26 Haziran 2019 Çarşamba
Biz trenle Balkan turu yapmak istiyoruz. Vizesiz yapabilirmiyiz

DNA'sında eğlence olan ülke Sırbistan

Eskiden biliyorsunuz Balkanlar’ın büyük bir kısmında Yugoslavya diye bir ülke vardı ve bu ülke iç savaşlar sonrasında dağıldı, bir çok ülkeye bölündü. Bu ülkeler arasında en büyük olanı ise Sırbistan. Sırbistan’ın en ünlü olduğu nokta ise gece hayatı yani eğlencesi. Vize sorunu yaşamayacağınız Sırbistan’ın en turistik şehri Belgrad, eğlencenin de başkenti iken festival dönemine denk gelirseniz Novi Sad da ayrı bir güzel oluyor. Vize istemeyen balkan ülkeleri arasında ise Sırbistan, Türkler tarafından fazlasıyla tercih ediliyor.

Sırbistan ile ilgili verilecek en güzel tavsiye tabi ki fiyatlar. Sırbistan, Avrupa Birliği’ne üye değil ve dolayısıyla da Euro kullanmıyor. Para birimi olarak Sırp Dinarı geçerli. Sırp dinarı ile Türk Lirası arasındaki ilişki ise bize göre çok iyi durumda. Ayrıca, ülke genel olarak ucuz olduğu için düşük bir bütçe ile burada krallar gibi yaşayabilirsiniz. En ucuz balkan turları arayışınız varsa Sırbistan bir başlangıç olabilir.

Yeme içme konusunda gelirsek burada fiyatlar ve porsiyonlar açısından doyacağınızı garanti edebilirim. Yemekler bizim Türk Mutfağı ile çok benzer. Cevabi adlı bir yemekleri var ki kebabı andırıyor ve gerçekten tadı da güzel. Sırplar et yemeklerini de seviyorlar. Dolayısıyla et konusunda da farklı alternatifleri deneyebilirsiniz. Tek sorun var ki o da yemekler biraz tuzlu. Fiyat açısından demiyorum. Yemekleri tuzlu yapıyorlar. Garsondan az tuzlu olmasını isterseniz ve o da bunu dikkate alırsa sorun kalmıyor.

Vizesiz Balkan Turları Yapacaklara : Sırbistan
video_library

Sırbistan Belgrad

Belgrad turistik alanları açısından küçük bir şehir. Eğer kültürel bir gezi planlıyorsanız istediğiniz her yere yürüyerek ulaşabilirsiniz ama şehiriçi ulaşım ağı da ihtiyacınıza cevap verebilecek nitelikte. Gece hayatına akarım oradan da otele dönmek için taksi tutarım, diyorsanız Belgrad’da o da sorun değil. Taksi fiyatları da oldukça uygun.

Her ne kadar Sırbistan’ın denize kıyısı olmasa da Belgrad, Tuna ve Sava Nehirleri’nin birleştiği bir noktada bulunuyor. Bu nedenle de yemek konusunda tatlı suda yetişmiş olsalar da olsa balık çeşitlerini değerlendirebilirsiniz.

Belgrad sadece Türkiye’den değil aynı zamanda diğer ülkelerden de oldukça fazla sayıda turist ağırlıyor. Gezmek istediğinizde de öyle veya böyle uğrayacağınız Knez Mihailova Caddesi şehrin en kalabalık noktası haline geliyor. Trafiğe kapalı cadde sadece turistlere de hitap etmediği için yerel halk da boş zamanlarını değerlendirmek için bu caddeyi kullanıyorlar. Dolayısıyla oldukça kalabalık ve hareketli bir cadde olduğunu belirtmeliyim. Belgrad gezilecek yerler yazımda başıma gelen her macerayı ve gezilecek yerler hakkında tüm detayları okuyabilirsiniz.

Kalemegdan ise turistik alanlar içerisindeki en popüler noktası. Belgrad Kalesi olarak da bilinen alana giriş ücretsiz. Belgrad’da mutlaka uğrayın diyeceğim diğer yerler ise Cumhuriyet Meydanı ile hemen yanında bulunan Terazije Meydanı ve Nicola Tesla Müzesi. Bunlara ek olarak Ada Ciganlija ise mutlaka ama mutlaka görmeniz gereken yerler arasındadır.

Vizesiz Balkan Turu : Sırbistan Belgrad
video_library
Belgrad Gece Hayatı

Diğer ülkeler için yorum yaparsam yanlış olacaktır ama bizim millet için rahatlıkla söyleyebilirim ki Belgrad’ın en meşhur noktası gece hayatıdır. Eğlenmek isteyenler ya da eğlence dünyası ile arası iyi olup burayı da merak edenlerin sayısı oldukça fazla. Size açıkça söyleyebilirim ki kadınlar bu konuda yanılıyorlar. Erkekler buraya gerçekten eğlence kültürünü görmek için gelebiliyorlar ama kadınlar ya da çiftler için de gayet uygun bir şehirden bahsediyoruz.

Bohem Köşesi de denilen Skardalija Caddesi sadece bayanların ya da çiftlerin gelip vakit geçirmesi için çok uygun. Biraz bizim Nevizade’ye benzetebileceğim caddede “kafana” denilen yerel müzikler eşliğinde güzel yemekler yiyebilir ve hoş vakit geçirebilirsiniz. Sizi Belgrad gece hayatı yazıma alayım,orada her şeyi en ince ayrıntısına kadar yazdım.

Bohem Köşesi benim için sıkıcı olur ya da çok sakin kalır diyenler için de farklı gece kulüpleri mevcut. Kale Meydanı Parkı sıcak yaz gecelerinde eğlencenin merkezi konumunda sayılıyor. Kış aylarında ise tabi ki kapalı mekanlar tercih ediliyor ve şehrin farklı noktalarına konumlanmışlar. Sava Nehri üzerindeki mekanlar ise en ön sıralarda yer alıyor. En azından buradakiler benim çok hoşuma gitti ve şehrin eğlence dünyasının bu kadar ünlü olmasının sebebi bu kulüplermiş diye düşündüm.

Sırbistan Belgrad Gece Hayatı
video_library

Sırbistan Novi Sad

Novi Sad, Sırbistan’ın üçüncü büyük kenti ama gezginler için Belgrad’ın ardından ikinci sırada geliyor. Açıkça konuşmak gerekirse şehirde illa şuraları gezin buraları görün diyecek özel bir yapı ya da alan yok. Belgrad’a kadar gelmişken bu şehri görmeden giderseniz yanlış yaparsınız bunu net olarak söyleyebilirim. Sırbistan’ın 2. Turistik şehri olan Novi Sad gece hayatı nasıldır? Novi Sad gezilecek yerler ve Novi Sad gezilecek noktalar nerelerdir? Novi Sad’a ulaşım nasıl sağlanır? Belgrad’dan Novi Sad’a nasıl gidilir? Tüm soruların cevabını Novi Sad gezilecek yerler yazımdan okuyabilirsiniz. Sırbistan Novi Sad gezilecek yerleri yarım günde de gezebildiğiniz gibi Exit Festal’e katılıp 1 hafta da kalabilirsiniz. Sırbistan Belgrad gece hayatı kadar Sırbistan Novi Sad gece hayatı da renklidir.

Sırplar tabi ki sadece Belgrad’da eğlenmiyorlar. Novi Sad’ın eğlence mekanları da Tuna Nehri’nin kenarında yer alıyor ve Belgrad’ı aratmayacak bir performansa sahipler. Eğer fırsatınız varsa da buraya mutlaka ve mutlaka Exit Festivali zamanında gelmelisiniz. Şehir gün içerisinde oldukça sakin ve tenha. Akşama doğru gençler sokaklara çıkıyorlar ve şehir canlanmaya başlıyor. Exit festivali sırasında ise şehir çok daha canlı, çok daha hareketli ve çok daha eğlenceli.

Eğlence amaçlı gelseniz de gezmek için gelseniz de şehrin sessiz sokaklarında dolaşmalı hatta biraz da kaybolmalısınız. Gece bambaşka bir hale bürünen şehrin güneş ışığı altındaki sessizliği de hoşunuza gidecektir.

Vizesiz Balkan Turu : Sırbistan Novi Sad
video_library

Osmanlı İzlerini Kalbimde Hissetmek İstiyorum Diyenlere Makedonya

En başta söylediğim gibi Balkanlar biraz ayak altında kaldığı için birçok devlet buralarda hüküm sürmüş. Osmanlı’nın Makedonya’da 550 yıla yakın süre hüküm sürmesi nedeniyle Makedonlar ve Türkler arasında bir sempati oluşmuş. Hatta şöyle söyleyebilirim Makedonya’da konuşma dilinde yaklaşık olarak 4000 kelime kullanılıyormuş ve bunun büyük çoğunluğu da Türkçe. Makedonya’ya geldiğinizde çok da yabancılık çekmeyeceğinizi söylemeliyim.

Yugoslavya’nın dağılmasından sonra ekonomik anlamda büyük sorunlar yaşayan Makedonya’nın ekonomisinin temelinde tarım bulunuyor ve son zamanlarda sanayi atılımları yapılıyor. Ancak sanayileşme çok yeni ve ülkenin ekonomik durumu da çok iyi sayılmaz. Bu nedenle de oldukça ucuz bir ülke. Bütçe konusunda sorun yaşamayacağınızı bilmelisiniz.

Yabancılık çekmezsiniz dedim ya… Kuzu etli güveç, kebap, dolma ve sarma, çorba, turşu desem ne dersiniz? Birisini sevmeseniz diğerini seviyorsunuzdur. Dolayısıyla Makedonya’da aç kalma ihtimaliniz de yok. Dikkat edin de kilo almayın derim. Tarımsal faaliyetler oldukça yaygın olduğu için sebze ve meyve konusunda oldukça geniş bir yelpazesi bulunan Makedonya’nın kendi topraklarına ait lezzetlerine bayılacaksınız. Buyrun efendim Makedonya gezilecek yerler yazım.

Makedonya Türklerden vize istemiyor. Dolayısıyla giriş ve çıkış konusunda sorun yaşamazsınız. Ülkede bir de Türkçe ön plandaysa ve fiyatlar ucuzsa daha ne olsun diyebilirim. Vaktiniz varsa en azından buraya 4 gün ayırmalısınız. Hele bir de yaz aylarında geliyorsanız bunu 5 güne çıkarabilirsiniz çünkü Ohri Gölü’nde de tatil yapmalısınız. Balkan turları vizesiz olarak tercih edebileceğiniz bir diğer ülke olan Makedonya’da görülmesi gereken en önemli  ve en güzel yere geldi sıra.

photo_library
video_library

Balkanların İncisi Makedonya Ohrid

Turizm açısından bakacak olursak Makedonya’nın en gelişmiş kenti diyebilirim. Hatta benim dememden öte Makedonya da bunu böyle görüyor. Doğası bir harika, insanları çok cana yakın ve şehir oldukça sakin. Balkan ülkeleri turu yapacaksanız muhakak burayı da listeye dahil edin.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan şehir oldukça küçük. Gezilecek yerlerin tamamını yürüyerek gezebilirsiniz. Şehir size biraz Safranbolu’yu biraz da eski Rum köylerini hatırlatacak. Gezdikçe gezesiniz geliyor ve işin iyi tarafı hemen her yerde kafeler var ve canınız sıkıldığı anda oturup bir şeyler içtikten sonra yolunuza devam edebiliyorsunuz.

Şehir hafif bir köy ya da kasaba havasında olsa da gezip görebileceğiniz yerler sizi şaşırtabilir. Ohri Antik Tiyatrosu, Sveti Jovan Kaneo Kilisesi, Ohrid Kalesi mutlaka uğramanız gereken yerler sıralamasında 2., 3. ve 4. sırayı paylaşıyorlar çünkü ilk sırada Ohri Gölü yer alıyor.

video_library
Ohri Gölü

Yaz veya kış fark etmez. Bu gölü mutlaka görmelisiniz. Yaz aylarında geliyorsanız bir de burada dinlenebilmek, yüzebilmek ve güneşlenebilmek için zaman ayırın derim. Gölün çevresindeki plajlar, yazın, insanlarla dolup taşıyor.

Ohri Gölü Arnavutluk ile Makedonya arasında yer alıyor ve sınır da bu gölden geçiyor. Ohri gölü dendiğine göre gölün burada görülmesi gerekir diye düşünüyorum. İsteyenler buraya gelmişken gölden tutulan balıkların tadına bakabileceği gibi aynı zamanda incisiyle de ünlü olan gölün çevresindeki dükkanlardan inci takılar satın alabilir.

Makedonya Ohrid

Makedonya Başkenti Üsküp

Üsküp’e gittiğiniz zaman göreceksiniz: Aslında birçok turistik şehre göre oldukça küçük ve ne yazık ki çok da turistik bir şehir değil.

Makedonya’lılar son zamanlarda şehri turistik hale getirebilmek için bir takım çalışmalara girişmişler ama bu sonradan yapılan çalışma çok da doğal olmamış gibi duruyor. Bu söylediklerimi şehri yermek için söylemiyorum. Ben Üsküp gezisinden çok memnun kaldım. Sizin de memnun kalabilmeniz için beklentilerinizi küçük tutun demek istiyorum.

Osmanlı’nın 600 yıl kadar hüküm sürdüğü topraklarda hem tanıdık mimari eserlere hem de tanıdık lezzetlere şahit olacaksınız. Üsküp’ün en güzel tarafı ise doğal güzellikleri.

Üsküp için söyleyebileceğimiz en önemli konu Makedonya’da kendi para birimi olan Makedon Denarı geçerli. Bir de Makedonyalılar doları pek sevmiyorlar. Bu nedenle şehre giderken yanınızda Euro bulunsun. Döviz bürolarında ihtiyacınız kadar bozdurarak kullanabilirsiniz. Üsküp’te gezilecek yerler yazıma bir göz atın.

Üsküp gezinizi çok ucuza mal edebilirsiniz. Yeme içme ve konaklama konusunda fiyatlar açısından az bir bütçe ile keyif sürebileceğinizi çok rahat söyleyebiliriz. Konaklama seçenekleri oldukça fazla ama size bir tavsiye; gelmeden önce rezervasyon yaptırırsanız daha iyi olur. Özellikle yaz aylarında yer bulmak zor olabiliyor.

Şehirde ufak bir tur attığınızda her halükarda uğrayacağınız Makedonya Meydanı ve hemen yanındaki Taş Köprü’ye gidin demiyoruz bile. Üsküp Çarşısı, Murat Paşa Camisi, Çifte Hamam ve Milenyum Haçı da gideceğiniz yerler arasında olmalı. Evet, şehirde Osmanlı’ya dair çok şey bulacaksınız ama buraya gelmişken Hristiyanların bıraktıklarına bakmayı da unutmayın.

Üsküp gezinizi bir gece konaklamalı şekilde ayarlamanız daha iyi olur diye düşünüyoruz. Evet, şehir küçük ve yarım günde gezebilirsiniz. Ama sadece merkez için geçerli bu. Bir de mutlaka ama mutlaka görmeniz gereken Matka Kanyonu var.

Vizesiz Balkan Turu : Makedonya Üsküp
video_library
Matka Kanyonu

Kanyon içerisindeki göl ve çevresinde vakit geçirmelisiniz. Burada yemek yemek için bir fırsat oluşturmalısınız. Avrupa’nın en güzel doğa harikalarından birisini görmeden kesinlikle şehirden gitmeyin.

NTV tarafından dünyanın en doğa harikası 100 yeri listesinde yer alan 5000 hektarlık alana ulaşabilmek için Üsküp’ten kalkan toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz. 60 numaralı otobüs yaklaşık olarak 1,5 saat arayla hareket ediyor. 45 dakika sonra da otobüsten indikten sonra 15 dk.lık bir yürüyüş yolu sizi bekliyor.

Ulaşım süresini de düşününce buraya 1 gün ayırın diyorum. Buraya geldikten sonra isterseniz bir şeyler yiyip gidebilirsiniz ama ben size tekne turlarını tavsiye ediyorum. Kanyonun tadı en iyi böyle çıkıyor. Yürüyüş yapmaya kalkarsanız çok çok uzun süre alabilir.

Tetovo

Şar Dağları’nın eteklerinde ve Pena Nehri’nın kıyısında kurulmuş olan Tetovo’nun Türkçe adı Kalkandelen. Tetovo ile Üsküp Arasını otobüsle 2 saatte tamamlayabiliyorsunuz.

Büyük çoğunluğunu Müslüman Türkler’in oluşturduğu şehirde evlerin çevresinde bizim eskiden çok iyi bildiğimiz mahalle kültürü halen yaşıyor. Kafkas adetlerinde olduğu gibi bu şehirde de akrabalar arasında evlilik kesinlikle yasak. Yasak derken geleneksel olarak kimse yanaşmıyor demek istiyorum.

Kalkandelen Pena Nehri kıyısında kurulu olduğu için şehrin en önemli yapıları köprüleriymiş ama bugüne sadece bir tanesi kalmış. Bu köprünün dışında Alaca Cami, Türk Hamamı, Harabati Baba Tekkesi, Baltepe Kalesi ve 20 km. uzaklıktaki kaplıca görmeniz gereken yerler.

Mavrovo

Üsküp’e 1,5 saat mesafede yer alan Mavrovo aslında bir kayak merkezi. Ufak bir kasabası da olsa asıl önemli olan noktası Mavrovo Ulusal Parkı. Şara Dağ ve Pind Dağları’nı da içine alan ulusal park içerisinde 52 tane zirve bulunuyor. Denizden 1220 m. yüksekte oluşturan yapay göl de manzara açısından harika bir görüntü sağlıyor.

Debre

Mavrova’ya kadar gelmişken Debre’ye geçmelisiniz. Küçük bir yer ama hem doğası hem de termal suları ile farklı bir havası ve farklı bir dokusu var. Beldeye gelenler çoğunlukla şifalı sulardan faydalanmak istiyorlar. Siz de bu kaplıcaları deneyebilirsiniz ama denemeseniz dahi görmeden geçmeyin.

Struga

Struga aslında Makedonya’nın turistik şehirlerinden birisi ve Ohri Gölü çevresinde kurulmuş. Bu nedenle de biraz Ohri’nin gölgesinde kalıyor. Kara Din Nehri tarafından da ikiye bölünen şehir sessiz ve sakin bir yapıya sahip. Çok çok eskiden önemli bir uğrak noktası iken tarih içerisinde çeşitli sebeplerle önemini kaybetmiş. Ohri’den rahatlıkla ulaşabileceğiniz Struga’ya 1-2 saat uğramanız iyi olur.

Bitola

Manastır diye de bilinen Bitola şehri Makedonya’nın en büyük şehri olmasına rağmen çok da turistik bir şehir değil. Makedonya’nın güneyinde yer aldığı için de Yunanistan’a oldukça yakın konumda bulunan şehir Balkanların Orta Avrupa’ya geçiş noktası sayılabilir.

Turistik değil dedik ama bu popülarite Avrupalılar nedeniyle düşmüş gibi gözüküyor. Eğer sizin tarih merakınız varsa ve Osmanlı eserlerini ya da ülkenin geçmişine dair izleri görmek istiyorsanız gelebilirsiniz. Manastır Askeri İdadi’den Yeni Cami’ye, Aziz Demetrios Kilisesi’nden Tito Heykeli’ne kadar birçok eser görebilirsiniz.

Stobi

Makedonya’nın en değerli arkeolojik alanı olan Stobi aslında bir tarihi alandan çok bir ören yeri. Eğer tarih konusunda çok da meraklı değilseniz Üsküp’ten 80 km uzaklıktaki Stobi’ye gelmenize gerek yok. Tarih merakınız varsa ya da vaktiniz sınırlı değilse ya da buradan başka bir noktaya geçecekseniz o zaman gelin uğrayın. Amfi tiyatro şeklindeki gezi alanında isterseniz rehberle de dolaşarak daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

DON'T FORGET! (UNUTMA,UNUTTURMA!) Bosna-Hersek

Bosna-Hersek’in diğer Balkan ülkelerine göre bizde farklı bir hüznü farklı bir yarası vardır. Yugoslavya parçalandıktan sonra Sırp lider Miloseviç Bosna-Hersek topraklarında büyük bir soykırıma girişmiş ve Birleşmiş Milletler bunu görmezden gelmiştir. Her ne kadar o dönemin Sırp yöneticileri bugün büyük cezalar almış olsa da soykırıma uğrayan Bosnalılar’ın ruh hallerine ve acılarına hiçbir faydası olmamış.

Ülkede gezerken ister istemez o günler aklınıza gelecektir ve halktan üzgün birisini gördüğünüz zaman o acı günlere bağlayacaksınız.

Bugün o sorunların büyük kısmı artık kendisini unutturmuş gibi gözükse de içten içe varlığını da korumaktadır. Çünkü halkın %44’ü Müslüman Boşnak, %38’i Ortodoks Sırp ve %14’ü Katolik Hırvat olan bir toplulukta yakınlarını kaybedenlerin ve o günleri yaşayanların unutabileceklerine pek inanmıyorum.

Ülkede nüfus açısından bir farklılık olduğu gibi bölgesel olarak da ayrılık söz konusudur. Kuzey kısımlarına Bosna, güney bölgelerine ise Hersek deniliyor. Ülke ekonomisinin de bu kadar farklılık varken iyi olması beklenemez. Bu nedenle ülkedeki hemen her şey oldukça ucuz. Bütçe açısından sorun yaşayacağınızı zannetmiyorum. Balkanlar ülkeleri olarak Bosn-Hersek’te bir hayli zaman geçirmiştim.

Yemekler konusunda ise söyleyecek pek bir şey var mı? Boşnak Böreği’ni hiç yememiş olsanız dahi burada illa ki yersiniz. Memleketinde orijinal yerinde yedikten sonra Türkiye’de yedikleriniz hakkındaki yorumunuzu merak ediyorum. Ayrıca, Cevabi, Pita, Klepe ve Bey Çorbasının tadı da oldukça güzel ve bizim lezzetlerimize benziyor.

Arabayla Balkan Turu Yaptığım Ülke: Bosna-Hersek

Mostar Köprüsü ile Meşhur Mostar

Mostar, Hersek Bölgesi’nin en büyük şehri olmasından öte hepimizin çok iyi bildiği köprüsü ile meşhurdur. Ne yazık ki iç savaş yıllarında bu güzelim köprü de Hırvatlar tarafından yıkılmış. Savaş sonrasında da birkaç ülkenin yardımıyla orjinaline sadık kalınarak yeniden inşa edilmiş. Daha fazla bilgiyi Mostar gezilecek yerler yazımda okuyabilirsiniz.

Biraz önce de söylediğim gibi karışıklık ve hınçla geçen yıllar sonrasında ülke etnik bölgelere ayrılmış ve bundan Mostar da etkilenmiş. Hırvatlar Mostar’ın batısında yaşamaya başlarken Müslümanlar ise doğusuna yerleşmişler. Sırplar da şehri terk etmişler.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmış olan Mostar şehri benim Balkanlarda en sevdiğim şehir olmuştur. Gitmeden önce internette okuduğum yazılarda yarım gün bile yeterli olur diyorlardı ve ben onlara uyarak 1 gün kaldım. Size tavsiyem buraya en az 2 gün ayırın.

Şehre geldiğinizde yapacağınız ilk şey herhalde Mostar Köprüsü’ne gitmek olacaktır. Köprü eski köprü olmasa da yine de şehrin simgesi. Ayrıca, köprünün üstünden Neretva Nehri’ne atlayanları izleyebilirsiniz. Atlamak parayla… İsterseniz tabi ki siz de deneyebilirsiniz. Atlamasanız bile, hava da müsaitse nehirde biraz yüzebilirsiniz.

Köprünün ardından şehir merkezinde yer alan Old Bridge Museum, Osmanlılar’dan kalan en güzel örnek olarak gösterilen Muslibegovica Evi, Koski Mehmet Paşa Camisi, Karadjoz Bey Camisi ve Hersek Tarih Müzesi’ni gezebilirsiniz.

Mostar’a gelmişken çevresinde yer alan Kravitse Şelalesine, Blagaj Tekkesine, Poçitel Köyü’ne, Kojic’e, Jablanica’ya, Hutova Blato Nature Park’a, Sutjeska National Park’a ve Boracko Lake’e gitmeyi düşünmelisiniz. Benden söylemesi.

Mostar Köprüsü

Saraybosna

Saraybosna, Bosna-Hersek’in acılı yıllarından en çok etkilenmiş şehir diyebilirim. Burada kaldıkça bu hasar daha çok dikkatinizi çekiyor ve sizi de etkiliyor. Belki 1-2 gün kalarak pek bir şeyi anlayamayabilirsiniz ama süre uzadıkça etkileneceğiniz kesin. En azından ben fazlasıyla etkilendim.

Savaş yıllarında ağır hasar alan şehrin binaları geçen zaman içerisinde onarılmış ve dediğim gibi kısa sürede çok da dikkat çekmiyor. Şehirde dolaşırken aynı kadrajda camiyi de kiliseyi de sinagogu da görebiliyorsunuz. Mostar’da olduğu gibi etnik kimlikler farklı bölgelere ayrılmışlar ve birbirlerinden ayrı yaşamaya çalışıyorlar.

Buralarda gezerken sıklıkla Türkçe konuşan insanlar ile karşılaşacaksınız. Türkçe konuşanlar ve Türkçe tabelalar sizi rahatlatacaktır. Bu bolluğun sebebi de vizesiz turlar. Beni kızdıran nokta ise bu kadar ilgili olduğumuz bir ülkenin çok köklü bir şehrinin turlar aracılığı ile hızlıca gezdirilip aradan çıkartılmaya çalışılması.

Gelelim gezilecek yerlere… Ben genelde gezi rehberlerine bakmadan kendi kafama göre gezdiğim ve Bosna-Hersek’te 22 gün kaldığım için çok geniş bir liste hazırladım. Siz kendi vaktinize ve ilginize göre bu listeden beğendiklerinizi seçebilirsiniz. Saraybosna içerisinden başlıyorum.

Osmanlı’nın buralarda yaşadığını net şekilde görebileceğiniz Başçarşı içerisinde Başçarşı Sebili, Saat Kulesi, Moriça Han, Gazi Hüsrev Bey Cami ve ayrıca Medresesi ile  Latin Köprüsü, Ulusal Kütüphane ve Brusa Bezistan’ı gezebilirsiniz.

Şehrin dışına doğru çıkmaya başladığınızda ilk gitmeniz gereken yer de Umut Tüneli oluyor. Savaş yıllarının anısına halen ziyaretçilere açılan tüneli mutlaka görmelisiniz.

İgman Dağı, Jahorina Dağları, Skakavac Şelalesi, Trebevic ve Saraybosna Hayvanat Bahçesi’ne de gidebilirsiniz ama dediğim gibi burada zaman sorunu devreye giriyor. Sizler de Saraybosna gezilecek yerler hakkında tüm detayları okuyabilir ve güzel bir Saraybosna gezisi yapabilirsiniz.

Bosna-Hersek : Saraybosna

Travnik

Travnik benim tesadüf eseri keşfettiğim bir şehir. Açık konuşmak gerekirse çok vakit ayırmaya gerek yok. Saraybosna’da uzun zaman kalacaksanız Jajce’yi de kapsayan günübirlik bir gezi yapabilirsiniz. Elçi İbrahim Paşa Medresesi, Ivo Andric’in Evi ve Travnik Kalesi’ni görebilirsiniz. Travnik gezilecek yerler yazısında nasıl bir rota izlemeniz gerektiğini anlattım.

Travnik

Jajce

Jajce de çok popüler bir destinasyon değil ama bence olması için hiçbir engel yok. Herşeyden önce Jajce Şelalesi var ki bir doğa harikası. Şehir merkezine ulaştığınızda bu şelaleye de yürüyerek gidebiliyorsunuz. Ayrıca şehir merkezinde UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiş 19 ayrı eser var.  Jajce Kalesi, Esma Sultan Cami, The Mill Comlex, Mithraeum Tapınağı, Avnoj Müzesi, St. Mary Kilisesi, Meryem Ana Kilisesi, Etnografya Müzesi, Ayı Kulesi, Aziz Luka Çan Kulesi ve 5 km uzaklıktaki Pliva Şelalesi şehrin gezilmesi için bence fazlasıyla yeterli. Jajce gezilecek yerler yazımda bu konuya fazlasıyla değindim.

Jajce Şelalesi

Banja Luka

Dediğim gibi vaktim bol olduğu için kendi kafama göre bir gezi planı hazırladım ve turlarla birlikte turistlerin de çok uğramadığı hatta bilmedikleri Banja Luka’ya da geldim. Vrbas Nehri üzerine kurulu kent modern caddelere sahip. Bosna-Hersek’te yaşayan Sırp taraftarların şehri diyebilirim. Yine açık konuşayım şehir turistik değil ve gezip görebileceğiniz çok da fazla bir yer yok. 300.000 nüfuslu şehir kendi halinde, sakin ve güzel. Benim hoşuma gitti diye sizi kandırmak istemiyorum. Vaktiniz yoksa ya da yeni yerler gezmeyi, yeni insanlar tanımayı çok da umursamıyorsanız gelmenize gerek yok.

Şehir elbette boş değil gezmek istediğinizde görebileceğiniz noktalar var ama çok da ahım şahım değiller. Burası için önemli bir nokta ise şehirde savaşla ilgili gözünüze çarpan pek de bir iz yok. Banja Luka gezilecek yerler yazıma bir göz atın derim.

Tuzla

Bosna-Hersek’e geldiğinizde 3 büyük şehrini görmem lazım diyorsanız Tuzla’ya da gelmeniz gerekiyor çünkü ülkenin 3. Büyük kenti. Şehir merkezinin altı tuz yatakları ile dolu olduğu için adı da Tuzla olmuş. İşin acı tarafı ise Avrupa’nın en önemli seviyedeki tuz yataklarına sahip olan şehirde tuz üretimi çeşitli sebeplerle yapılamıyor.

Bizdekinden farklı olarak gerçekten bir göl olan Tuz Gölü ya da Panonsko Jezero şehrin en popüler turistik mekanı. Srebrenik Fortress, Solni Trg ve Turalı Bey Camii şehrin görülecek noktaları.

Bihac

50000 nüfuslu Bihac için bir şey söylemek yanlış olacaktır. Benim asıl hedefim Bihac sınırları içerisinde yer alan Una National Park’a gitmekti ve öyle yaptım.

Una National Park

Una National Park’a Bihac üzerinden ulaşabiliyorsunuz. Ülkenin en turistik bölgelerinden birisi diyebilirim. Doğal güzelliğinin yanı sıra rafting ve av aktivitelerine katılabilirsiniz. Şelaleden atlayanlar da oluyor ama profesyonel değilseniz tavsiye etmiyorum. Oksijen dolu bu ortamda acıkacağınızı bildikleri için adım başı restoran var ve yemekleri de güzel. Ben köfte yemiştim ve hoşuma gitmişti. Ayrıca, isterseniz sanat galerilerini de gezebilirsiniz.

Buraya gitmenizi özellikle tavsiye ediyorum. Beğeneceğinizden eminim. Sizi uyarmam gereken nokta ise park aynı zamanda Hırvatistan sınırından da içeri giriyor. Dolayısıyla kendi kafanıza göre dolaşırken Hırvatlarla karşılaşabilir ve geri gönderilebilirsiniz. Pasaportunuzun zaten yanınızda olacağını düşünüyorum ama biliyorsunuz ki Hırvatistan vize de istiyor. Una National Park yazısında başımıza gelenleri uzun uzun anlattım.

Una National Park - Bosna-Hersek

Sutjeska National Park

Bu doğa harikası park Bosna Hersek’in en yüksek tepesi olan Maglic’te yer alır. Gidişi gerçekten çok meşakkatli oldu. Özel araç şart. Toplu ulaşımı geçtim özel araçla bile bulmakta zorlanıyorsunuz. Ama gidince de bir o kadar mutlu oluyorsunuz. Hiking  yapmak isteyenler mutlaka gitmeli diye düşünüyorum ama öyle hadi gidelim deyince gidilecek bir yer olmadığını da bilmelisiniz. Sutjeska National Park yazısına buyrun efendim.

Sutjeska National Park

Adriyatik Denizi'nin Patronu Karadağ

Adriyatik Denizi’nde kıyısı bulunan Karadağ Türklerden vize istemiyor. Bu vize meselesi bizim için Karadağ’ın turistik hale gelmesinde tek sebep değil aslında. Orta Avrupa ve Balkanlar’da yaşayanlar da Karadağ’ı bir turizm merkezi olarak görüyorlar. Adriyatik Denizi’ne kıyısı olması nedeniyle birçok ülke yaz tatilini bu ülkede geçiriyor. Balkanlarda denize girilecek yerler arıyorsanız Budva plajları sizleri bekliyor olacak.

Montenegro da diyebileceğimiz Karadağ harika bir coğrafyaya sahip. Yüksek dağlar ve yeşilin yanı sıra Adriyatik’in harika maviliği. Ülkenin turizm açısından en önemli 2 şehri Kotor ve Budva iken Başkenti de Podgorico.

Kötü haberi hemen vereyim. Karadağ Avrupa Birliği’ne üye olmasa da Euro kullanıyor. Ülke Euro kullanan ülkelere göre oldukça ucuz ama Euro ile Türk Lirası arasındaki denge bizim için ülkenin pahalılık durumuna direkt etki ediyor. En ucuz balkan turu arayışınız varsa bu ülkede çok zaman kaybetmeyin derim.

Karadağ mutfağı ise biraz melez diyebiliriz. Hem İtalyan mutfağından hem de Bizans ve Türk Mutfağı’ndan etkilenmiş. Balık, koyun eti ve peynir en çok tüketilen gıdaların başında sayılabilir. Buralarda börek ve baklava da bulabilirsiniz. En popüler yemeklerine ise rastan ve kaçamak adını vermişler. 

Uçaklı Balkan Turu İçin Başlangıç : Karadağ

Kotor

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Kotor, Karadağ’ın en turistik şehri. Turistik bir şehir olmasındaki en büyük etken de sahilde yer alması. Bu konum  avantajı doğal güzelliğinin yanı sıra tarihsel bir derinlik de kazandırmış. Venedik ile çok yakın olduğu için Venediklilerin devlet olduğu yıllarda buraya da hükmettiklerini hemen anlayabiliyorsunuz.

Kotor hem Euro kullanıyor hem de oldukça turistik bir şehir ve fiyatlar gerçekten özellikle diğer Balkan Ülkeleri ile kıyaslandığında oldukça pahalı hale geliyor.

Ben Kotor’a giderken böyle güzel bir şehrin hareketli bir gece hayatı olacağını düşünmüştüm ama şehirde dolaşırken gece hayatını gördüm fakat hareketini göremedim. Eğlence konusunda biraz hayal kırıklığına uğramıştım ama sonradan öğrendim ki çeşitli kulüpler varmış.

Kotor’da yapacağınız en güzel şey; yürüyerek şehri gezmek. Old Town da denilebilecek Stari Grad sokaklarına atın kendinizi ve kaybolun. Güzel evleri ve daracık sokakları hoşunuza gidecektir. Eğer yaz aylarında buraya geldiyseniz güzel bir tatil yapma fırsatını da kaçırmayın tabi. Bir Hırvatistan olmasa da tekne turlarına katılarak Adriyatik kıyılarını da gezebilirsiniz.

Kotor için bir sayfiye yeri demek doğru olacaktır. Gezilip görülecek yerler açısından çok da fazla alternatifi yok. Biraz da demeyelim oldukça pahalı. Buraya bence gelin, ben gittiğim ve gördüğüm için memnunum ama bir günden fazla kalmanıza gerek yok.  Kotor gezilecek yerler yazısında tüm detayları görebilirsiniz.

Karadağ Budva : Vizesiz Balkan Turu

Budva

Budva da turizm açısından harika bir yer. Turizm derken deniz, güneş ve kum diyenleri kastediyorum. Burada otellerden çok kiralık ev sistemi işliyor ve hosteller genellikle şehir dışında yer alıyor. Kiralık ev tutmak istediğinizde de size en az 4 gün kalmalısınız diyorlar. Dolayısıyla şehre gelmeden önce burada konaklamayı düşünüyorsanız kalacak yer ayarlamanızı tavsiye ediyorum.

Kotor gibi pahalı bir şehir ama plajları ücretsiz. Gelip rahatlıkla denize girebilir ve güneşlenebilirsiniz.

Gezmek istediğinizde ise şehirde Old Town yani eski şehir bölgesi var buradan başlayabilir ve ayrıca, Petrovac, Etnografya Müzesi, Budva Marina veBudva Şehir Müzesi’ne uğrayabilirsiniz. Bir de Sveti Stefan adında bir ada var. Adaya gitmek için de oteller ile iletişime geçmeniz gerekiyor. Budva gezilecek yerler yazısından her şeyi okuyabilirsiniz.

Podgorica

Hiç lafı uzatmadan konuya gireyim. Vaktiniz kısıtlıysa Podgorica’ya uğramanıza hiç gerek yok. Ülkenin başkenti ama gerçekten turizm açısından çok zayıf. Gece hayatı zaten yok. Ben bir hostel deneyimi yaşamak üzereydim ki ucundan döndüm ve otogarda 3 Türk ile karşılaştım ve onlar da benimle aynı konudan muzdariptiler. Benim gittim otel çok kötü kokuyordu ve “köpek bağlasan durmaz” kıvamındaydı. Bana öyle geldi diye düşündüm ama aynı konudan şikayetçi başkaları ile de karşılaşınca bu sorunu doğal olarak şehrin tamamına mal ettim. Siz iyisini bulabilirseniz tabi ki kalabilirsiniz.

Gezilecek yerler ise St. George Kilisesi, Stara Varos Kasabası, Saat Kulesi, Hercegovacka Caddesi  şeklinde sıralanabilir.

Bence Podgorica’da otobüse binip inmek dışında pek de vakit kaybetmeye gerek yok ama siz yine de Podgorica gezilecek yerler yazısına bir göz atın.

Sırbistan Belgrad : Ada Ciganlija

Herceg Novi

Herceg Novi de Karadağ’ın Kotor Körfezi’nde yer alan sahil kentlerinden birisi. Aslında küçük bir şehir ama yazlıkçı turistler geldiklerinde oldukça kalabalık hale geliyor. Küçük, tatlı ve şirin bir şehir. Yaz tatili dışında gezmek istiyorsanız da gezilecek alanların hepsi Old Town’da yer alıyor. Eski şehir bölgesinin çevresi tamamen surlarla çevrili. İçerisinde, harika manzarasıyla Kanli Kula ve Başmelek Aziz Mikail Kilisesi’ni ziyaret edebilirsiniz.

Tivat

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Tivat, Boko Koyu’nda bulunuyor. Tivat’ın simgesi ise Ljetnjikovac Buca. Bir bağ evi diyebileceğimiz bu yapı şehir içerisinde gelen herkesin dikkatini çekebilecek bir konuma sahip. Şehrin biraz dışına da çıkarım diyorsanız Gornja Lastva isimli şirin köye de uğrayabilirsiniz.

Bar

Bar da Kotor Koyu’nda yer alıyor ve tatilciler için güzel bir seçenek oluşturuyor. Ancak burası bir şehir değil bir kasaba. Denize girmek dışında Stari Bar adındaki eski şehir bölgesini gezebilirsiniz. Avrupa’nın en yaşlı zeytin ağacı olduğu iddia edilen ve 2500 yıldır yaşadığı düşünülen Mirovica ile King Nikola’s Palace isimli sarayı da ziyaret edebilirsiniz.

Vizesiz Otobüsle Balkan Turu Yapacaklara : Karadağ ve Komşu Balkan Ülkeleri

Mayası Acıyla Yoğrulmuş Olan Kosova

Başkent Prizren olan Kosova 1998 yılında Sırbistan ile savaşıp mücadele etmiş,2008 yılında da bağımsızlığını ilan etmiş. Günümüzde ise 112 ülke tarafından tanınmamasına rağmen gururla ayakta durmayı başarmış. Balkan ülkeleri arasındaki küslükten en çok nasibini alan ülke ise Kosova olmuş. Nihayetinde pasaportunda Kosova mührü olanları Sırbistan pasaport kontrolünde zorluk bekliyor. 2 milyona yakın nüfusunun çoğunluğunu ise Müslümanlar oluşturmaktadır.

Kosova her ne kadar sağlam, köklü ve acılarla dolu bir tarihe sahip olsa da genç bir ülkedir. Daha 10 yaşında. Ama eski günleri geride bırakarak kalkınmaya ve gelişmeye çalışıyor. Kosova açısından size verebileceğim en kötü haber herhalde Euro kullanıyor olmasıdır. Her ne kadar Avrupa Birliği’ne üye olmasa da Euro kullanması nedeniyle fiyatlar açısından çok iyi sonuçlar taşımadığını belirtmeliyim. Euro kullanmasına rağmen Kosova oldukça ucuz bir şehir. Yaşadığı ekonomik sıkıntılar nedeniyle halk fakirliğe yakın durumda ve fiyatlar da dolayısıyla olabilecek en düşük seviyede. En iyi haber ise halkın büyük bir kısmı Türkçe biliyor ve rahatlıkla istediğiniz her yeri bulabiliyorsunuz.

Kosova hem konumu hem de tarihi itibariyle oldukça zengin bir mutfağa sahip. Türk mutfağının da vazgeçilmezleri arasında yer alan köfte ve börekler sıklıkla karşınıza çıkacaktır. Pizza konusunda da yabana atılır tür beceriden çok daha fazlasına sahip olmuşlar. Sırbistan’da da karşımıza çıkan cevabiyi burada da çok güzel yapıyorlar. Bir de farklı bir mangal çalışması diyebileceğim Raznjicileri var ki o da farklı ve güzel. Ucuz balkan turu olaraksa Kosova tercih edilebilir.

Kosova’ya giriş için vize gerekmiyor. Ama burada önemli bir konuya değinmeden geçmeyeyim. Sırbistan geçmiş yıllardaki husumetini devam ettiriyor ve Kosova’yı tanımıyor. Bundan bize ne, demeyin. Çünkü önce Kosova’ya sonra da Sırbistan’a geçme niyetiniz varsa hemen bu yoldan dönün derim. Sırbistan, Kosova’ya giriş yapmış pasaportların ülkesine girişine izin vermiyor. Siz her iki ülkeyi de görmek istiyorsanız önce Sırbistan sonra Kosova yapmalısınız. Kosova gezilecek yerler yazısına bir göz atın.

photo_library

Prizren

Prizren aslında gezilip görülmesi açısından kendisine ait bir güzelliğe sahip. Şehrin uzun ve köklü bir geçmişi var bölgede yaşanan savaşlardan da olabildiğince az etkilenmiş. Dolayısıyla tarihi binalarını ve dokusunu koruyabilmiş. Şehrin turistik alanları ya da binaları çok ilginç değil bu nedenle de buraya uzun bir süre ayırmaya gerek yok. 1 gün bence ideal. İsterseniz yarım günde görülebilecek yerlerini gezebilirsiniz ama şehrin sakinliğini ve huzurunu da yaşamalısınız derim. 2. gün ise sıkıcı olabilir.

Sinan Paşa Camii, Gazi Mehmed Paşa Hamamı, Tarihi Prizren Evi, Prizren Birliği Binası ve Taş Köprü görebileceğiniz yerler arasında listeye eklenebilir. Dediğim gibi çok ilginç tarafları yok ama gelmişken buralara da uğramak gerekir diye düşünüyorum. Balkanlarda vizesiz gidilecek yerler arasında Kosova bana en sakin ülke olarak gelmişti.

Kosova Haritası

Priştina

Eski bir Osmanlı şehri olan Priştina’da halen oldukça çok sayıda eser görebilmeniz mümkün. Arnavut, Sırp, Türk, Rum gibi hemen her Balkan milletinden insanın yaşadığı Priştina Arnavutça “Bozuk Mevsim” anlamına geliyormuş. Bunu niye söylüyoruz? Çünkü gün içerisinde hava durumunda ani değişiklikler olabiliyor bu konuda hazırlıklı olmalısınız. 60000 kişilik yarısından fazlasının Türkçe bildiğini de eklemeliyiz.

Priştna’nın en merkezi konumlarından birisinde yer alan Skanderbeg Heykeli, Kosova Ulusal Müzesi, Fatih Camii, Saat Kulesi, Tarihi Çeşme ve Murat Hüdavendigar Camii gezeceğiniz yerler olabilir.

Meşhur Arnavut Ciğerini Yiyemeden Döne (me-ye- ) ceğiniz Arnavutluk

Arnavutluk konusunda en başta sizi uyarmak istiyorum. Arnavutluk’ta bazı bölgelerin çok güvenli olmadığını söylüyorlar. Arnavutluk Kukes diye duymuştum. Bu bölgeye bir şekilde yolunuz düşerse uzak durmalısınız. Gezginler arasında Arnavutluk’un güvenli olmadığı yönünde bir görüş hakim diyebilirim. Ben bir şey yaşamadım ama sizin de bilginiz olsun ve turistik alanların dışına pek çıkmamaya çalışın ayrıca eşyalarınızı da gözünüzün önünden ayırmayın.

Avrupa Birliği’ne üye olmayan çoğu Balkan Ülkesi’nde olduğu gibi Arnavutluk da bizden vize istemiyor. Diğer iyi haber ise yine Avrupa Birliği’ne üye olmadığı için Euro’yu kullanmayan ülkenin para birimi Lek olarak adlandırılıyor. Bu nedenle Arnavutluk da gidebileceğimiz en ucuz ülkeler sıralamasında baş sıralara oynuyor. Arnavutluk gezilecek yerler yazısında gerekli uyarılarımı yaptım.

Arnavut ciğerini yerinde yerim diyerek ülkede çok dolaştım ama ne yazık ki bulamadım. Genelde domuz eti yapan yerlere rast geldim ve ben domuz eti yemediğim için biraz açlıkla mücadele etmek zorunda kaldım. Arnavutlar bizim gibi çok fazla sebze tüketiyorlar ve güveç yemekleri ile meşhurlar.

Balkan Tur Yapacaklara : Arnavutluk

Tiran

Tiran şöyle güzel böyle güzel diye burada süslü püslü yazılar yazamayacağım. Hatta şöyle söyleyebilirim farklı alternatifleriniz varsa bence vaktinizi oraya ayırın. Eğer diğer yerleri gördüm diyorsanız buraya da 1 gün ayırabilirsiniz hatta fazla bile gelebilir. Şehir genel bir şantiye halinde ve hava kirliliğinin yanı sıra fazlasıyla elektrik kesintisi yaşanıyor. Ben, bana denk geldi sanmıştım ama genel bir sorun olduğunu öğrendim. Gezmek istediğinizde ise İskender Bey Heykeli, Ulusal Tarih Müzesi, Skanderbeg Meydanı ve Saat Kulesi sizin için ideal olabilir. Balkanlar gezilecek yerler için burada çok zaman kaybetmemenizi tavsiye ederim.

Arnavutluk Tiran

İşkodra

Balkanların yaşlı bir şehri sayılabilecek İşkodra’da tarihi yapılar bulabilmeniz mümkün. Burada gezeceğiniz yerler Rozafa Kalesi, Ebu Bekir Cami ve şehrin merkezi konumunda sayılabilecek Kole Idremeno Caddesi sayılabilir.

Kruje

Kruje bir şehir değil bir kasaba. Tiran’ın 20 km kuzeyinde yer alıyor ve Arnavutluk’un en güzel yeri sayılabilir. Kruya Dağları’nda konumlanmış kasaba hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile çok güzel bir yer.

Kruje Kalesi, Bektaşi Tekkesi, Esad Toptani Paşa Konağı ve Eski Osmanlı Çarşısı da kasabanın en güzel yerleri.

Durres

Durres ile Tiran arasında 33 km.lik bir mesafe var. Şehir ülkenin batı sınırı diyebiliriz ve Adriyatik Denizi’ne kıyısı vardır. Antik bir şehir olarak adlandırılan Durres’te de gezilecek pek bir yer yok. Ören yerleri de genel olarak arkeoloji alanlarından oluşuyor.

Kente gelirseniz elbette sahil şeridini görmelisiniz. Roma’lılara ait Amfitiyatro ve Kral Zog Villasını gezebilirsiniz.

Elbasan

Arnavutluk’un Tiran ve Durres’ten sonraki en büyük kenti Elbasan Fatih Sultan Mehmet’in seferleri sırasında şehirleşmeye başlamış. Elbasan Kalesi, Saat Kulesi, Sultan Camii, Etnografya Müzesi şehrin gezilecek noktaları arasında yer alıyor. Şehre gelmişken şehrin dar sokaklarında dolaşmayı da unutmayın. Sizi tarihsel bir yolculuğa çıkaracağından emin olabilirsiniz.

Berat

Old Town bölgesinde Gorica ve Kale Mahalleleri ile Mangalem UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Tarihi dokusunu koruyan kentte Kurşunlu Camii, Bekarlar Camii, Sultan Camii, Telelka Camii,Hüseyin Paşa Camii ve Beyaz Camii inşa edildikleri şekilde orijinal halleri ile günümüze kadar ulaşabilmişler.

Bin Pencereli Şehir olarak da bilinen Berat Evliya Çelebi’nin Seyehatnamesi’nde de pencereleri ile yer almış. Tarihsel dokusunu koruyan şehrin sakinliğini seveceğinizi düşünüyoruz. Dediğimiz gibi birçok tarihi eserle karşılaşabilirsiniz ama genel itibariyle çok ilginç yapılar da beklememenizi öneriyoruz.

Avlonya

Vlore ismiyle de bilinen Avlonya Adriyatik Denizi kıyısında yer alıyor. Bir liman kenti olmasının yanı sıra tarım çalışmaları ile de Arnavutluk ekonomisinde önemli bir yeri olan şehrin sahil kesimi dışında çok da gezilecek bir alanı bulunmuyor.

Saranda

Saranda aslında küçük bir şehirdir ama Arnavutluk’ta yaz turizmi açısından önemli bir yer tutar. Yaz turizmi dışında şehir merkezinde gezilecek pek bir alan yok. Çevresinde ise UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Butrint Antik Kenti ile Ksamili Köyü gezilebilir. Vizesiz balkan ülkeleri hangileridir yazımızın burada sonuna geldik ama yine aşağıda hem haritalı olarak hem de rotalı olarak balkanlar hakkında amatörce yaşadığım tecrübelerimi aktardım. Umarım balkan ülkeleri haritası kafanızda en azından rotanızı belirlemede yardımcı olur.

Arnavutluk Gezilecek Yerler Haritası

Her Erkeğin Hayali! Yeşilliği Bol, Başkenti Kişinev Moldova

Avrupa’nın en fakir ülkesi sayılabilecek Moldova’nın başkenti Kişinev fakirliğinin ötesinde oldukça popüler ve bir o kadar da güzel bir şehirdir. Ülke ekonomisi tarım üzerine kuruludur desek yanlış söylemiş olmayız. Ayrıca Moldova oldukça kuzeyde yer aldığı için yazları serin kışları ise oldukça soğuk oluyor.

Moldova, Avrupa Birliği ile ilişkilerini sürdürüyor ama henüz üye değil. Dolayısıyla Euro yerine Moldova Leyi kullanmaya devam ediyor ve Türklerden vize de istemiyor. Moldova’ya uğrama planınız varsa çok da geciktirmeyin deriz. Halkın ekonomik durumu dediğimiz gibi pek de iyi değil. Kendi para birimini de kullandığı için gezginler açısından cazip bir ülke haline geliyor.

Moldova her ne kadar Balkanlar denilen bölgenin kuzeyinde yer alsa da balkanların geçmişlerinden pek de kendisini sıyıramamış ve egemenlik açısından pek çok el değiştirmiştir. Bu değişiklikler diğer ülkelerde olduğu gibi burada da kültürel olduğu kadar yemekler açısından da olumlu izler bırakmış. Ülkenin ana gelir kaynağı da tarım olunca yemek açısından güzel alternatifler sunuyor. Moldova’nın meşhur olduğu tarım ürünü ise üzüm. Ayrıca, küçük hayvan besiciliği  de tarımın yanında yerini aldığı için ülkede koyun eti, tavuk eti ile meyve ve sebze bolca kullanılıyor. Geleneksel yemekleri ise polenta, cirnetei, mushka, cirnetei ve ciorba diyebiliriz.

Moldova’nın en turistik kenti ise Başkent Kişinev ve başkent, Avrupa’nın yeşil alan açısından birinci şehri olma ünvanını taşıyor. Moldova’nın üretim ve sanayi açısından da en önemli şehri olan Kişinev doğal güzellikleri ile turistleri çekiyor. Gezilip görülmesi gereken katedral ve müzeler de bulunuyor.

Moldova Haritası
video_library

Vize İsteyen Balkan Ülkeleri Hangileridir?

Vize alma konusunda bir sorun yaşamıyorsanız çok daha kapsamlı ve geniş bir balkan turu yapabilirsiniz. Böylelikle hem coğrafyayı hem de bölge insanını çok daha iyi tanıyabilirsiniz. Vize isteyen Balkan Ülkeleri de; Bulgaristan, Hırvatistan, Romanya, Slovenya ve Yunanistan. Baştan başa balkanlar turu yapmak isteyenler ise rotasına Bulgaristan ya da Yunanistan’dan başlayabilirler. Balkan ülkeleri ve başkentleri yazımıza devam ediyoruz…

Deniz-kum-güneş Balkanların Antalya'sı Hırvatistan

Balkan Ülkeleri arasında deniz kum güneş açısından en güzel ülke herhalde Hırvatistan’dır. Hem diğerlerine göre ekonomik anlamda daha iyi olması, hem Avrupa Birliği adaylık sürecini tamamlayarak tam üye olması ve tabi ki de en önemlisi coğrafi özellikleri nedeniyle şairin de dediği gibi Adriyatik’in İncisi olma hakkını elde ediyor. Balkan turları arasında bu schengen vizesi belası olmasa çok daha harika yerler göreceğiz ama tam 4 defa schengen vizesine başvurup red yediğim için bu güzelim ülkeyi göremedim.

Özellikle bahar ve yaz aylarında giderseniz ülke çok daha güzel bir hal alıyor. Bize göre daha kuzeyde yer alması nedeniyle daha serin olduğu için yazın ortasında dahi ülkenin doğal alanları yeşilden vaz geçmiyor. Hele bir de Dalmaçya kıyılarına geçerseniz adaları ayrı bir güzel denizi ayrı bir renkli.

Kötü haberi baştan verelim. Biraz önce de söylediğimiz gibi Hırvatistan Avrupa Birliği üyesi olduğu için Euro kullanıyor ve bu da vize istemesinden öte fiyatları oldukça yükseltiyor. Ayrıca, Zagreb, Split ve Dubrovnikin turistik şehirler olması nedeniyle fiyatlar uçmuş hale geliyor.

Zagreb, Hırvatistan’ın iç bölümlerinde yer alması sebebiyle yaz turizmi açsısından pek tercih edilmiyor. Geçmiş zamanlarda turistik bir şehir bile değilmiş ama aradan geçen zaman içerisinde yapılan düzenlemeler ile son zamanlarda oldukça çok turist çekiyor.

Balkanlarda Deniz Tatili İçin : Hırvatistan
video_library

Split

Split ise gerçekten harika bir yer. Gerek şehrin dokusu, gerek gezilip görülecek yerleri gerekse adalara ulaşım imkanı nedeniyle harika bir konumda yer alıyor. Hırvatistan, içerisinde bulunduğu savaşlar sonrasında 1991 yılında bağımsızlığını kazandığı için olsa gerek Split dahi bundan 10-15 yıl öncesinde turistik bir alan olarak görülmüyormuş. Yapılan yatırımlar ile şimdi ise hak ettiği noktaya gelmeye başlamış.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan ve çevresi olduğu gibi surlarla çevrili olan Dubrovnik ise Sırplarla yapılan savaşta ağır hasar almasına rağmen hale güzelliğini koruyabiliyor. Adriyatik’in en güzel şehirlerinden birisi diyebiliriz.

Balkan ülkelerinin makus kaderini yaşamış olan Hırvatistan geçmişinde yaşadıklarını biriktirerek kendisine ait bir mutfak da oluşturmuş. Tarihte bu topraklarda yaşamış kültürlerin yemeklerini bulabilmeniz mümkün. Sahil kesiminde deniz mahsulleri ve zeytinyağlılar ağır basarken iç kesimlere doğru gidildikçe et yemekleri kendisini gösteriyor. Sarımsak ve hamur işi yemekleri de tanıdık tatlar olacaktır. En ünlü yemekleri ise strukkle ve kalja.

Zagreb ile Split arasında 400, Split ile daha güneydeki Dubrovnik arasında da 230 km.lik bir mesafe bulunuyor. Ülkenin karayolları ve tren açısından şehirler arası ulaşımı gayet güzel. Bu nedenle ülke içerisinde yolculuk yaparken sorun yaşamazsınız. Şehre gelince gerçekten hayran kalacaksınız. Adriyatik Denizi’nin doğusunda bulunan Split gerek dokusu, gerek doğal alanları ve de gerekse denizi ile muhteşem bir yer.

Geçmişte insanlar Split’i sadece Dalmaçya Bölgesi’nde bulunan harika adalara gitmek için kullanıyormuş ancak yönetim bunu fark ederek şehri toparlamaya karar vermiş ve şu an için muhteşem bir yeri insanlığa kazandırmışlar.

Dalmaçya Kıyıları’nın merkezi sayılabilecek Split için size önerimiz burada en az bir gece konaklayın. Hırvat Kunası’nın kullanıldığı şehirde çok uçuk rakamlara rastlayabileceğiniz gibi kendi bütçenize uygun konaklama ve yemek seçenekleri de bulabileceksiniz.

Konaklayın dememizin sebebi tabi ki Dalmaçya Kıyıları. Sabah erken saatlerde çıkılan turlarla adaları ve kıyı şeridini gezme imkanı bulabiliyorsunuz. Turların başlangıç saatini kaçırırsanız bu doğal güzellikleri göremeyeceğiniz gibi kente erkenden gelip turlara katıldığınızda da Dalmaçya insanını tanıma fırsatını elde edememiş olursunuz. Dolayısıyla öyle veya böyle bir gece burada kalın hem tura katılın hem de şehri gezin.

Özellikle yaz aylarında günün her saati cıvıl cıvıl ve hareketli olan Split’in ulaşım ağı güzel. İstediğiniz noktaya ulaşabilirsiniz. Biletler otobüs şoföründen alınabiliyor ama o zaman biraz daha pahalı oluyor. Büfeleri kullanırsanız daha karlı olacaktır..

Şehir halkı ve tatilciler açısından Riva Bölgesi denize girmek için ideal ama siz bizi dinleyip de turlara katılacaksanız burada deniz sefası yapmanıza gerek yok. Tek günlük bir Split planlıyorsanız da 1-2 saatinizi ayırarak burada denize girmelisiniz. Riva Bölgesi plajları dışında da gezilip görülmesi gerekir diye de düşünüyoruz. Şehir halkı genellikle burada vakit geçiriyor. Tarihi binalara da ev sahipliği yapan bölgedeki kafe ve restoranlara da uğrayabilirsiniz.

Şehrin turistik açıdan en popüler noktası ise Diocletian Sarayı. Şehir Müzesi, Etnografya Müzesi ve Güzel Sanatlar Müzesi gezmek isteyeceğiniz yerler arasında olabilir. Merkezden de biraz uzaklaşırım diyorsanız St. Dominius Katedrali ve Marjan Tepesi’ne de gidebilirsiniz.

Hırvatistan : Split
video_library

Zagrep

Gidip de beğenmeyenini dönüp de özlemeyenini duymadık da görmedik de. Geçmiş zamanlarda Yugoslovya sınırları içerisindeyken ülke parçalanınca Ljubljana Slovenya sınırları içerisinde kendisine yeni bir yer bulmuş. Avantajlı kısmı ise geçmiş yıllarda Yugoslovya’nın en çok yatırım yaptığı şehirlerden birisiymiş. Tabi ki bugün de hala o günlerin ekmeğini yiyordur fakat şehre gittiğinizde sizi büyülen şey yatırımlar değil doğa olacak.

Gezinizi bahar ve yaz aylarında yapıyorsanız kendinizi muhteşem bir yeşillik içerisinde bulacaksınız. Alp Dağları’nın iklimsel etkileri nedeniyle de şehir cennetten bir köşe olmuş. Bu doğal güzelliklerin yanı sıra şehrin de kendisine ait güzel bir atmosferi ve dokusu var.

Bu güzel şehir oldukça küçük bir alana sıkışmış durumda. Ulaşım araçlarına ihtiyaç duymadan şehrin merkezini rahatlıkla gezebilirsiniz. Diğer Avrupa kentlerine göre de oldukça ucuz. Bu ucuzluğu bozan kur farkını unutmamak gerekiyor tabi. 

Geleneksel mutfağı denemek istiyorsanız mantıyı andıran struklji ve idrijski zlikrofiyi tadabilirsiniz. Zganci, potica, bürek ve gnocchi de Slovenya mutfağında önemli yemekler.

Şehirde gezdikçe şehrin simgesi olan ve Yunan Mitolojisine dayanan ejderhalarla sıkça karşılaşacağınızı belirtelim. Gezi planınızı iyi ayarlarsanız bir de Ljubljana Nehri’nde tekne turu yapmanız harika olacaktır.

Ulaşım için finiküler kullanmak zorunda kalacağınız 375 m. yükseklikteki Ljubljana Kalesine gitmek isterseniz giriş ücreti 7,5 € ödemeyi de göze almalısınız. Şehir turu yaparken Ljubljana Nehri’nin üzerine kurulmuş bir sürü köprü ile karşılaşacaksınız. Bir de Tivoli Park var ki gitmeye çok da gerek duymayabilirsiniz.

Hırvatistan : Zagrep
video_library

Panik yok! Kont Drakula'nın Memleketi Romanya

Romanya’nın bizim halkımız arasında pek de iyi bir itibarı yoktu. Ama bu ülke de kendisini geliştirmeye devam etti ve geçmiş yıllarda anlatılan Romanya ile bugünkü Romanya arasında uçurumlar oluştu. Hatta Dünya Gezi ve Turizm Konseyi’ne göre turizm açısından en hızlı gelişen 4. Ülke olarak tanımlanıyor.

Kendisine ait mimarisi ve coğrafyası ile oldukça şirin bir ülke olan Romanya’nın başkenti Bükreş için Balkanlar’ın Paris’i dendiği bile oluyor. Ülkenin en turistik şehirleri Bükreş, Braşov ve Köstence diyebiliriz.

Romanya için bir iyi bir de kötü haber verelim. Romanya Avrupa Birliği’ne üye ve de Türkler’den vize istiyor. Vizesiz Balkan Turu yapmayı planlıyorsanız ne yazık ki Romanya’yı planlarınızdan çıkarmanız gerekecektir. İyi haber ise Romanya Euro kullanmıyor Rumen Ley’i geçerli. Bu da kur farkından ortaya çıkan pahalılığı hafifletiyor ve de Romanya’nın ucuzluğu buna eklenince krallar gibi yaşayabiliyorsunuz.

Tüm balkanlarda olduğu gibi burada da Osmanlı ve Türk Mutfağı’nın etkisi devam ediyor ve biraz aradığınızda alışık olduğunuz yemekleri yeme fırsatı bulabiliyorsunuz. Eğer aramazsanız genel olarak ülkede domuz eti ön planda yer alıyor. Domut eti yemek istemiyorsanız da kuzu etiyle üretilen drobun tadına bakabilirsiniz. Ciorba (Çorba) çeşitleri, yaprak sarması ve biber dolmasını favorilerinize ekleyebilirsiniz. Kozunak ve mucencinin tatlıları da lezzetli.

Romanya’nın gezilecek yerleri arasında en ilginç bölgesi ise şüphesiz Transilvanyadır. Korku turizmi de denilebilecek özelliklere sahip bölgede yer alan çeşitli efsane ve söylentilerin ötesinde Kont Drakula’nın şatosu da oldukça çok ziyaretçi çekiyor.

photo_library
video_library

Vize ile Başım Dertte Ne Yapsam Bilmiyorum! Bulgaristan

Hemen yanı başımızdaki komşumuz Bulgaristan Avrupa Birliği’ne üye olduğu için Türk ziyaretçilerinden vize istiyor. Vize alabilenler için ise daha iyi bir haber de Euro kullanmıyor. Kur farkı konusunda yüzümüzü güldüren bu haber doğrultusunda Bulgaristan ucuz bir ülke diyebiliriz. Tahmin ettiğiniz kadar olmasa da diğer Avrupa ülkelerine kıyasla yarıya yakın bir ucuzluk var diyebiliriz. 

Bu yazıyı yayınladıktan sonra tam 5 kere Bulgaristan'a gittim. Özellikle Bulgaristan Sunny Beach otelleri herşey dahil konsept seçerseniz çok çok ucuza yaz tatili yaparsınız. Dışarıda yeme içme fiyatları oldukça pahalı. Kışın Bansko kayak merkezi yazın ise Sunny Beach mutlaka gidip görülmeli. 

Bulgaristan’ın Türkiye’deki en büyük reklam gücü ise geçmişte o topraklarda doğup büyüyen ama sonraki yıllarda ülkemize göçmek zorunda kalan komşularımız, arkadaşlarımız. Hala Bulgaristan’da tanıdıkları olduğu için ve o topraklar onların vatanı olduğu için Bulgaristan’la bağlarını koparmayanlar sıklıkla gidip geliyorlar ve de gittik diye anlatıyorlar. Bu da bizde bir Bulgaristan merakı oluşturuyor tabi.

Bulgaristan’a her mevsim gitmek farklı oluyor. Hemen yanı başımızda ama biraz daha kuzeyde yer alan ülkede hava sıcaklıkları neredeyse bizimle paralel gidiyor. Bu nedenle soğuk konusunda çok zorlanmazsanız her zaman gidebilirsiniz. Yazın sahil kentlerinde denize  girebileceğiniz gibi kışın da kayak yapabilirsiniz. Eğlence hayatı için herhalde konuşmaya gerek yoktur.

Bulgaristan, Anadolu’dan Balkanlar’a da geçiş noktasında olduğu için tarihsel serüveni çok daha uzundur ve bu serüven sonrasında gezilip görülecek fazlaca eser bugüne kalmıştır. Turizm açısından en önemli şehri ise Varna’dır. Başkent Sofya, Plovdiv, Smolyan, Şumen ve Burgaz da gezilebilecek diğer şehirleridir.

Bulgaristan ile komşu olmamıza rağmen lezzetler açısından biraz farklılık gösteriyoruz. Fransızların ünlü yemeklerinden Kifla’yı çok iyi yapıyorlar. Kendi tarzlarında omletleri, donuta benzer Poniçkaları oldukça çok tüketiliyor. Tikvenik, Bulgar Kebabı, Funiyki ve Baniçka da kendi geleneksel yemekleri arasında yer alıyor. Bulgaristan gezilecek yerler yazıma da bir bakın derim.

photo_library
video_library

Allah Euro'yu Sürüm Sürüm Süründürsün Dedirten Ülke Yunanistan

Felsefe denildiği zaman herhalde herkesin aklına Yunanistan gelir. Burada felsefe yapmaya niyetimiz yok ama bugünkü Avrupa’nın bilim, sanat ve düşünce alanlarında köklerini aramaya çıktığı zaman ulaşacağı son nokta olan Yunanistan’ın gezilip görülesi tarihi mekanlarının nasıl çok ve tanıdık olduğunu söylemeye çalışıyoruz. Balkan turu fiyatları olarak cebimizi biraz yaktığı için Yunanistan hakkında yukarıdaki başlığı uygun gördüm:) Ancak bu söylediğime çok kulak asmadan güzel bir balkan turu fırsat yakalarsanız ve geçerli vizeniz varsa hiç kaçırmayın.

Sınır komşumuz olmasının yanı sıra Ege’de de karşı kıyımızda yer alan Yunanistan ile hem tarihi hem de kültürel olarak birçok ortak noktamız var. Birbirimizin sınırları içerisinde yaşayan komşularımız, akrabalarımız var. Her ne kadar Avrupa’nın doğduğu yer olarak tanımlanabilirse de bizim de yıllardır komşumuz ve kültürel kardeşimiz diyebiliriz.

Yukarıda yazdıklarımızı daha da uzatabilir hatta detaylandırabiliriz ama bu yazının konusu olmadığı için bu didaktik konuşmaları bir kenara koyarak gezginlik kısmına geliyoruz.

Yunanistan çok büyük ihtimalle bir balkan turuna çıktığınızda tamamlanamayacak kadar geniş bir coğrafyaya sahip. Diğer ülkelerle kıyasladığımızda Atina ve Selanik zaten fazlasıyla sizin turunuzda vakit alacaktır. Hatta belki Kavala ve İskeçe’ye bile gidemeyeceksiniz. Ama daha Girit, Rodos, Sakız, Santorini diye uzayıp gidecek bir liste var önümüzde. 

Yunanistan bildiğiniz gibi Avrupa Birliği’ne üye bir ülke ve ne yazık ki Euro kullanıyor ve daha da acısı bizden vize istiyor. Balkan turu tavsiyeleri yaparken bu konuyu sıklıkla dile getirdik ama gezmeyi isteyenler için bu iki konu planlama yaparken çok büyük öneme sahip.

Yemek konusunda ise herkesin bildiği gibi ağız tadı itibariyle çok da uzak sayılmayız. Kimi yerlerde hemen karşı kıyımızda yer alan hatta aynı pazardan alışveriş yapan bizlerin farklı tatlarımızın olması da beklenemez. Zeytinyağı, domates ve peynir her yerde karşınıza çıkacaktır. Sahil kesimlerinde bizden biraz daha ucuz fiyatlara balık yiyebilirsiniz. En ünlü ürünleri ise kesinlikle salatalarıdır.

Balkanlarda Çadırsız Kamp :)

Selanik

Selanik’in bizde ayrı bir yeri ayrı bir cazibesi vardır. Atatürk’ün doğup büyüdüğü yer olmasının yanı sıra yanımızda, üst katımızda veya çevremizde tanıdığımız birçok Selanik göçmeni ile birlikte yaşadıkça bu şehir ayrı bir merak konusu olur.

Hemen yanı başımızda yer alan bu şehir küçük sayılacak bir boyuttadır ama Ege’nin en kuzeyinde yer alması ona ayrı bir güzellik katar. Selanik’i 1 günde gezebilirsiniz. İzmir’i andıran Selanik’te daha fazla kalmak isterseniz bu da sizin tercihiniz olacaktır ama biz gerek yok diye düşünüyoruz.

Yunanistan Euro kullandığı için burada da Euro ile alışveriş yapmak zorunda kalacaksınız. Kur farkını dikkate almazsak birçok Avrupa kentine göre oldukça ucuz bir şehir. Konaklama açısından da uygun seçenekleri değerlendirebilirsiniz.

Yunanistan mutfağı ile bizim yemeklerimiz oldukça benziyor. Yunanistan’ın batı bölgeleri ile bizim doğu bölgelerimiz arasında bir uçurum oluşsa da Selanik’te oldukça tanıdık ve benzer yemekler bulabilirsiniz. Sahil kenti olması nedeniyle deniz ürünlerinin yanı sıra et ve sos ağırlıklı yemekler ağırlıklı olacaktır. Atıştırmalık bir şeyler arıyorsanız gyros ve souvlaki bizdeki dürümleri aratmazlar.

İzmir’e benziyor dedik ya… Sadece Ege’de olması değil kordonu ve özellikle genç nüfusu nedeniyle oluşan hareketli ve eğlenceli yaşamı ile de İzmir’i aratmıyor.

Bir turist için gezilecek yerler yürüyüş mesafesinde. Otobüs ile de gitmek istediğiniz noktaya ulaşabilirsiniz ama Yunanistan’ın ikinci büyük kentinde ne yazık ki metro yok.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Aya Dimitros Katedrali, Atatürk Evi ile aynı caddede yer alıyor. Atatürk Evi’ne zaten gidersiniz diye düşünüyoruz. Selanik’in merkezinde bir de Aya Sofya kilisesi yer alıyor. Bizdeki ile sadece isim benzerliği yok. İstanbul’daki Aya Sofya’yı taklit ederek yapmışlar.

Biz söylemesek de zaten gideceğiniz Aristotales Meydanı şehrin merkezi sayılabilir. Çevresinde kafeler, barlar, restoranlar ve çeşitli dükkanlar yer alıyor. Özellikle geceleri daha da canlanan meydanda güzel vakit geçirebilir Selaniklileri tanıma imkanı bulabilirsiniz.

İzmir Kordon’un biraz daha dar olması dışında neredeyse aynısı olan Lefkos Pyrgos da dinlenebileceğiniz, soluklanabileceğiniz ve eğlenebileceğiniz güzel bir alan.

Selanikliler tarafından buluşma noktası olarak kullanılan Kamara Meydanı’nı da görmeniz yeterli olacaktır. Şehirdeki Türk mahallesi, pazarlar ile kültürel ve sanatsal etkinlikler sizin vaktinize ve ilgi alanınıza göre tercih edebileceğiniz seçenekler olarak duruyor.

photo_library
video_library

Balkanlar Turu Yapacaklara Tavsiyeler

Bu yazımı okumadan önce nasıl balkanlar turu yaptığımı okuyabilirsiniz. Ayrıca sizler için çıkardığım gün gün vizesiz balkan turu rotasını da okumanızı muhakkak tavsiye ederim. Vizesiz balkan ülkeleri belki de Türklerin en çok ziyaret ettiği ülkeler arasında diyebilirim,balkan turu yaparken bir çok Türk ile karşılaştım. Balkan ülkeleri vize istemiyor hem de ucuz balkan ülkeleri turu yakalama şansımız da varken gidip görelim diyenler epeyce fazlalaşıyor. Umarım balkanlar gezi rehberi yazısı sizlere yardımcı olur. Bu arada otobüsle Balkan turu yapanların da yorumlarını çok merak ediyorum,vizesiz balkan ülkeleri turu yapanlar da isterse yazılarını yazabilirler.

video_library

Çılgın Gezgin Sosyal Medya Hesapları

İnstagram : Cilgingezgin_

Facebook : Çılgın Gezgin

Bosna Hersek : Konjic

Balkanlarda Ülkeler Arası Ulaşım Nasıl Oluyor?

Vizesiz balkan ülkeleri turunuzu rahatlıkla ülkeler arası ve şehirler arasında otobüs ile yapabilirsiniz. Bazı yerlerde ise trenle Balkan ülkeleri arası ulaşım mevcut. Örneğin; Saraybosna Belgrad arası ulaşımı sadece otobüsle yapabilirsiniz ama Makedonya Üsküp’ten Belgrad’a hem tren hem de otobüs seferleri var. Balkanlarda otobüs sefer saatleri biraz dengesiz olabiliyor gibi söylentiler ortalarda dolaşıyor,bu söylenti kısmen doğrudur.Mesela KaradağKosova arası otobüs saatlerini öğrenmek için Podgorica otogarına gitmeniz gerekiyor. Ben akşam gittiğimde otobüs çoktan kalkmıştı ertesi sabah otobüs vardı ve geceyi Podgorica otogarında uyuyarak geçirmiştim.  Balkanlarda 42 gün kalmış ve vizesiz balkan ülkeleri turunu bitirip dönüş uçak biletimi iptal edip balkan turumu uzatmış ve balkan ülkelerinin her yerini (hatta hiç kimsenin gitmediği) gezmiş birisi olarak söylüyorum. Otogara 1 gün önceden gidip bir sonraki ülkeniz için otobüs sefer saatlerini öğrenebilirsiniz.

Balkan yolları aşırı kötüdür diye bir söylenti de dolaşıyor. Abi adı üstünde Balkan ülkeleri bu her yer dağlık oluyor. Ne bekliyorduk ki yollar Avupa standartlarında mı olsun? Savaştan yeni çıktıkları halde şehirleri mükemmel. Ben 3 defa farklı zamanlarda araba kiralayarak gezdim,dağlara çıktım. Yollar gayet güzel.

Otobüsler rahat değil,evet klima bile yok. Macera bu her haliyle güzel oluyor. Hatta bir ara otobüsle giderken hava 40 dereceye dayandığı zaman şoför arka kapıyı açarak bizlere doğal klima yaratmıştı.

Otogarlar mükemmel değil olsun bu da sorun değil. Her yerde fırınlar (pekara) var. Alacaksın açmanı poğaçanı devam et yollara. (Türk milletinde zaten adettir yolluk almak)

Yaşacanacak en ucuz ülkeler arasında olmasa da vizesiz balkan ülkeleri Türkiye’ye göre gayet uygun,hem de dil problemi de çok fazla yok. Balkan ülkeleri arası ulaşım da kolay,ülkeden ülkeye otobüs ile gidebilirsiniz. Bunlar gibi bir çok neden bizi arabayla vizesiz balkan ülkeleri turu yapmaya davet ediyor.

vizesiz balkan ülkeleri
video_library

Neden Vizesiz Balkan Turu?

Her şeyden önce 6 tane balkan ülkesi Türkiye’den vize istemeyen ülkeler arasında yani bir ton evrak işleri ile uğraşmayacaksınız. Ayrıca vizem çıkar mı? Diye aklınızda binlerce soru işareti olmadan vizesiz balkan turunuzu önceden rahatlıkla ayarlayabilecek hatta ve hatta balkanlara ucuza uçak biletinizi de almış olacaksınız. 1 ay içerisinde bir uçak firması Balkanlara da uçak kampanyası yaparak 150 TL gidiş dönüş uçak bileti imkanı sağladı. Vizesiz balkan turu blog yazılarında herkes okumuştur balkanlar gezilecek yerler gerçekten çok çok harika anlatmakla olmaz.

Vizesiz balkan turu yapacaklara daha kolaylık olsun diye harita ekleyip daha anlaşılır bir açıklama yapmayı daha uygun gördüm. Benim takip ettiğim ülkeler ve şehirlere göz atacak olursak Makedonya (Üsküp) – Sırbistan (Belgrad ve Novi Sad ) – Bosna Hersek (Saraybosna – Mostar ve çevresinde gezilecek yerler ) -  Karadağ (Kotor – Budva) – Kosova ( Prizren) – Arnavutluk ( Tiran ) olmak üzere bu benim ilk rotam oldu. Normalde bu rotayı Makedonya Ohri’de bitirecektim. Sebeplerini detaylıca balkan kategorisindeki yazılarda özellikle Mostar gezilecek yerler yazımda bahsettim.

2. rotam ise Arnavutluk Tiran’dan başlayıp Karadağ Kotor’a oradan da Mostar’a geçmek oldu. Vizesiz balkan turu rotası yazımı da güncelledim ve önemli detayları ekledim. Size önerim o yazımı da okuyup buradaki bilgilerle birlikte kafanızda kalan soru işaretlerine yeteri kadar cevap bulamazsanız yorum kısmından sorularınızı sorabilirsiniz. Balkanlar gezilecek yerler yazılarıma yenileri yakın zamanda eklenecek. Bu rota ilk başta çok kısa gelebilir ama Bosna- Hersek’te uzun süre kalmıştım ve her yerini ayrı ayrı sevmiştim. Yukarıdaki haritadaki gibi işaretli şehir ve ülkeleri takip ederek yolunuza Saraybosna – Novi Sad – Belgrad – Üsküp – Ohri şehirlerini de takip edebilirsiniz. Kosova’ya girmeyin!

photo_library
video_library

İlk Yurt Dışı Seyahati Nereye Yapılmalı?

Yurt dışına ilk defa çıkacak olan kişiler acaba başıma bir şey gelir mi? Acaba dünya turuna nereden başlamalıyım? İngilizcem yok ama gezmek istiyorum diyorsanız işte size hem ucuz hem Türkçe bilen 2 ülke. Makedonya ve Kosova. Hem ucuz olsun hem de bir anda 5 6 ülke gezme imkanım olsun diye aklınızda binlerce soru işaretlerini kaldıracak vizesiz balkan turu rotası tam size göre. Peki vizesiz balkan turu yapacaklara neler öneririm? Fotoğraflar her zaman bize her zaman uzaktaki yerlerin nasıl olduğu hissini yansıtamaz, ben de bu yüzden dolayı sizlere amatör olarak videolar hazırladım ki en azından aklınızdaki planlar bir nebze de olsun oturmuş olsun.

İlk kez yurt dışına çıkacaklara tavsiye olarak balkan turu vizesiz seçeneklerini öneriyorum. Özellikle Makedonya ve Kosova ucuz balkan ülkelerinde ve neredeyse herkes Türkçe biliyor.

balkan turu tavsiye
video_library

Balkan Turu Yapacaklara Tavsiyeler

Ben tam 42 gün vize istemeyen balkan ülkeleri turu yaptım hatta esnafla bile bir ara kanka olduk. Balkan turu yorumlarımı yaparken eminim sizler de en yakın zamanda balkan ülkeleri rotaları çizeceksiniz.

1) Balkanlarda ulaşım nasıl sağlanır?

Balkanlarda ulaşım çok kolaydır sanki Türkiye’de şehirden şehire otobüs ile gezermiş gibi vizesiz balkan turu yapabilirsiniz.

Örneğin;Makedonya’dan Sırbistan’a hem otobüs hem de tren ile gidebilirsiniz. Vizesiz otobüsle balkan turu yapmak hem çok basit hem de yollar çok güvenli.

2)Balkan ülkeleri gezi tavsiyeleri nelerdir?

Balkan ülkeleri gezi tavsiyeleri verirken şunu da dile getireyim, ben vizesiz balkan ülkelerinde 1,5 tur attım daha sonra Arnavutluk’tan Karadağ’a oradan da Bosna Hersek Mostar’a ve tüm şehirlerine hatta oradan da Hırvatistan sınırına kadar gittim.

a)Balkan ülkeleri turu yaparken Makedonya’dan Sırbistan’a oradan da diğer ülkelere geçin,Kosova’dan sonra Sırbistan’a geçemezsiniz. Sırbistan Kosova’yı tanımıyor. Pasaportunuzda Kosova mührü yedikten sonra şansınızı Sırbistan için fazla zorlamayın.

b)Vizesiz otobüsle balkan turu yapmak mümkün ama unutmayın otobüsler eski model ve otogarlarda geceleri açık kantin ya da büfe bulmak çok zor. Klasik Türk adetlerini uygulayın ve yola çıkmadan önce yolluk almayı unutmayın. Otobüsler eski ve klima olmadığı için gece yolculukları soğuk ,gündüzleri ise sıcak olacaktır. Ona göre giyinin.

Hatta otobüsler bazen çok geç mola veriyor, vize istemeyen balkan ülkelerini gezerken otobüs hareket etmeden önce tuvalet ihtiyacınızı mutlaka karşılayın. Saraybosna(Bosna Hersek),Kotor(Karadağ) arası en az 10 saat (Hırvatistan vize istiyor mecburen dolaşmak gerekecek.)

3)Balkan ülkelerine vize var mı?

Balkan ülkelerine vize yok ama ben Makedonya çıkışında (Sırbistan’a geçerken) pasaport kontrolünde çantamla birlikte aşağıya indirilip sorguya çekildim. Bu sizi korkutmasın benim gibi başkalarının da başına gelmiş. Bir ton abuk subuk sorular soruluyor ,sakin olun ve hepsine cevap verin. Vize olmayışı o ülkeye elbette vizesiz gireceğiniz anlamına geliyor ama bazen böyle yapıyorlar.

4)Vize istemeyen balkan ülkeleri hangileridir?

Vize istemeyen balkan ülkeleri

Makedonya,Sırbistan,Bosna Hersek,Karadağ,Arnavutluk ve Kosova olmak üzere 6 ülke için balkan turu yapabilirsiniz.

Balkan şehirleri ve tavsiye ettiğim gezi süreleri

Makedonya-ÜSKÜP: 1 gün ideal 3 gün çok fazla

Makedonya-OHRİD:2 gün ideal 4 gün fazla

Belgrad Sırbistan Gezilecek Noktalar : 4 gün ideal 7 gün fazla (Hangi amaçla gittiğinize göre değişir,Belgrad geceleri Cuma,cumartesi,Pazar günleri ve geceleri bambaşka olur)

Novi Sad Gezilecek Yerler : 1 gün ideal 3 gün fazla (Novi sad gece hayatı da ayrı bir güzel olur,ayrıca Exit festival zamanını öneririm)

Saraybosna Gezilecek Yerler : 1 gün ideal 3 gün fazla

 Balkan ülkeleri gezi tavsiyeleri yaparken aslında kaç gününüz olduğunuzu da öğrenmem lazım ki size daha iyi yardımcı olabileyim. İsteyenler yorum kısmında daha detaylı sorular sorabilirler. Saraybosna başçarşı’da 1 gün yeterli diyebilirim.

Mostar Gezilecek Yerler : 2 gün ideal 4 gün fazla

Balkan ülkeleri turu yazımı okumanızı tavsiye ederim ben Bosna Hersek’te 22 gün kaldım ve bütün şehirlerine gittim. Bosna Hersek şehirleri hakkındaki yazılarımı daha detaylı okuyabilirsiniz.

Bosna Hersek’te gittiğim diğer yerler ve şehirler:

Jablanica, Kravice Şelalesi, Jajce, Banja Luka, Una National Park, Sutjeska National Park, Boracko Lake, Natura Art Eko Selo, Pliva lake, Konjic, Blagay Alperenler Tekkesi, Skakavac, Hutovo Blato, Pocitelj, Jahorina, Travnik, Saraybosna Umut Tüneli ,İgman ve bütün Bosna Hersek gezilecek yerleri gezdim.

Mostar ve çevresinde Kravice waterfalls’a mutlaka ama mutlaka uğramanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Balkan turu yapanlar kravice şelalesi’nin eşsiz güzelliğini kaçırmışlarsa muhakkak neler kaçırdığını da ayrıca görmesini isterim.

Kotor’da Gezilecek Yerler :   1 gün ideal 2 gün fazla

Balkan şehirleri arasında en çok dikkatimi çeken yer Kotor olmuştur. Kotor gezilecek yerleri çok az olmasına rağmen Kotor şehri çok elit bir yer ve buraya gitmenizi öneririm. Kotor Kale’sine çıkıp Adriyatik Denizi manzarasını mutlaka görünüz.

Budva’da Gezilecek Yerler :  1 gün ideal 2 gün fazla

Balkanlar turu yaparken eğer denk getirebilirseniz Sea Dance Festival’a muhakkak gidin ben hayatımda bu kadar eğlendiğimi hatırlamıyorum. Sea Dance Festival’de hem soğuktan titreye titreye yağmur altında uyudum hem de muhteşem Dj performanslarıyla eğlendim.

Podgorıca Gezilecek Yerler : 0 gün

Podgorıca gezilecek yerleri aman diyim araştırmayın bile buraya sadece Kosova’ya gitmek için gidin, yoksa yolunuz düşmesin bile. Karadağ gezilecek yerleri listesinden burayı çıkarın.

Tiran(Arnavutluk):1 gün ideal 2 gün fazlasıyla sıkıcı

Vize istemeyen Balkan ülkerini gezecekseniz burayı görmeyin abi çok şey kaybetmezsiniz. İnanılmaz sıkıcı. Tiran gezilecek yerler listesi diye bişey yok. Arnavutluk’ta gezilecek yerler yok kesinlikle 1 günden fazla kalmayın planınızı ona göre yapın.

Vizesiz otobüsle balkan turu yapacaksanız akşamdan biletinizi alın ve Makedonya’ya sabah yola çıkın.

ÖNEMLİ:Arnavutluk’tan Makedonya’ya sabah 07:30 /08:30 arası otobüsler var.

Prizren Gezilecek Yerler :  1 gün ideal 2 gün fazla

Kosova gezilecek yerler bakımından çok zengin değil sadece şehir merkezini gezebilirsiniz. Prizren Kale’sine çıkıp şehri tepeden izleyebilirsiniz.

Onlarca vizesiz yurt dışı ülkeleri olsa da Balkanlar gezilecek yerler bakımından çok ideal bir tur olarak listenizde olsun.

photo_library
video_library

"Balkan Turu Yapacaklara Tavsiyeler" Hakkındaki Yorumlar (1)

Emre 3 Ocak 2019 Perşembe
Merhaba, Bu sene ki uzun kurban bayramını da fırsat bilerek yaklaşık bir 15 günlük Balkanlar gezisi planlıyorum. Tamamen backpacker kafasında düşündüğüm seyahatime İstanbul'dan başlayacağım. Kosava ve Arnavutluk pek ilgimi çeken yerler değil.Sizce buna göre nasıl bir rota izleyebilirim. Bu konuda yardımlarınızı rica ederim. Teşekkürler..

Balkan Turu Yapacaklara Özel Tavsiyeler

1)Vizesiz ülkeler listesinde ve Türk’lerin de yaşadığı yerler olarak tek başına dünya turu başlangıcı için ideal bir yer, Balkan ülkeleri tehlikeli değil,tek başına gezebilirsin,

2)Yaşanacak en ucuz ülkeler arasında olmasa da her bütçeye uygun olduğu için vizesiz balkan ülkelerini öneririm,

3)Balkan ülkeleri tur fiyatları gayet uygundur ama unutmayın vizesiz balkan ülkelerini tek gezmek her zaman daha keyif verici olur. Turlar Mostar’da sadece şehir merkezini gösterebilir. Balkan ülkeleri tursuz daha keyif verici olabilir ama siz yine de tek başıma gitmeyeyim derseniz vizesiz balkan turları fırsatlarını takip edebilrsiniz,

4)Arabayla vizesiz balkan turu yapamasam da balkanlarda araba kiralama keyfini 10 günden fazla çıkaran birisi olarak kesinlikle arabayla balkan turu öneririm. Muhteşem manzaralarda muhteşem yemekler yiyebilir ve fotoğraf çekme imkanı sağlayabilirsiniz. Arabayla Mostar Saraybosna yolunda Jablanica’da kuzu eti yiyebilir, Mostar gezi rehberi yazısını okuyup Kravice Şelale’sine gidebilir,Kotor’a giderken muhteşem deniz manzaralı fotoğraflar çekebilirsiniz.

5)Ucuz vizesiz balkan turu yapmanın en keyifli yolu hostellerde kalmak. Kesinlikle Balkanlarda hostellerde kalın hepsi güvenli diyemesem de benim kaldığım hosteller güvenliydi.

6)Balkan ülkelerinde hava durumu çok çok değişir. Temmuz ayında balkan turu yaparken sıcaktan sokağa çıkmayan gezginlerde gördüm,yağmura yakalanıp (benim gibi) sırılsıklam olanda gördüm ve üşütüp hasta olanlarda gördüm. Siz yine de balkan turu yaparken kalın sweatshirt almayı unutmayın.

7)Balkan ülkeleri başkentlerini göreceğim diye uğraşmayın. Karadağ öyle efsane bir yer ki başkenti Podgorica ama kesinlikle oraya gitmeyin,

8)Balkanlarda otostop çekerim diyerek umutlanmayın. Bosna Hersek Karadağ arası 10 saat ve bazen daha da fazla sürebiliyor. Otostop tehlikeli demiyorum. Kısa mesafe için ideal ama ben ülkeler arası balkanlarda otostop çok zor gibi görüyorum. Bunu bilerek balkan turu planlarınızı yapın.

9)Balkan ülkelerinde ne yenir? diye saatlerce araştırma yapmanıza gerek yok.ÇOK ÇOK ÖZEL bir yemekleri yok. Bildiğimiz köftenin adı orada cevabi diye geçer. Gideceğiniz çoğu yerde artık yemekten sıkılacaksınız bile…

10)Balkan ülkelerinin haritasını da ayrıca sizlere göstermek istiyorum.Balkan ülkeleri tavsiyesi verirken en ideal vizesiz balkan ülkeleri rotası şu şekilde olabilir.Balkan ülkeleri adları:

Balkan ülkeleri rotasında dikkat etmeniz en önemli konu Sırbistan’ı gezdikten sonra Kosova’ya giriş yapmanız. Ya da tersten balkan ülkeleri rotası çıkaracaksanız da Kosova’ya uğramadan direkt olarak Karadağ’a geçiş yapmanız. Balkan ülkeleri vize istemiyor evet ama Sırbistan Kosova’yı tanımıyor. 2.kez yazıyorum ki gözden kaçmasın.

11)Balkan ülkeleri arası ulaşım çok çok kolay ama tekrar ediyorum otobüsler eski ve klima yok, ayrıca otobüsle balkan turu yaparken bagaj parası isterler. Cebinizde 1 2 euro bozukluklar olsun.

12)Arabayla vizesiz balkan turu yaparken benzinin Türkiye’den çok çok ucuz olacağını beklemeyin. Balkanlarda Dizel mazot fiyatları 3,5 TL civarında,balkanlarda ülkeleri benzin fiyatları yine 4 TL’ye yakın ,gaz nispeten daha uygun .

13)Vize isteyen Balkan ülkeleri arasında Hırvatistan var. Hırvatistan vizeniz yoksa orayı pas geçin.

14)Vizesiz Balkan ülkeleri turu yaparken muhakkak hostel ya da otel rezervasyon çıktılarınız yanında olsun. Sırbistan Belgrad’da gezilecek yerleri görmeye giderken pasaport işlemleri sırasında ciddi sorunlar yaşadım. Beni kurtaran ise hostel çıktılarımı yanında taşımam oldu.​​​​​

15)Balkanlar gezilecek yerleri gezerken diyelim ki o şehri sadece 1 gün gezip daha sonra başka bir şehre geçiş yapacaksınız. Otobüs terminallerinde emanet kasalara 1 Euro ödeyerek sırt çantanızı otogar ya da tren istasyonlarına bırakabilirsiniz.  Değerli eşyaları notebook,para ve diğer önemli eşyalarınızı bu emanet kasalara bırakmayınız.

16)Vize isteyen balkan ülkeleri Yunanistan, Bulgaristan ve Hırvatistan var. Eğer vizeniz yoksa buraları direkt olarak pas geçebilirsiniz.​​​​​​

17)Sırbistan hakkında ise Sırbistan gezilecek yerler ve Belgrad Sırbistan gezilecek noktalar yazılarımdan hem Sırbistan hakkında hem de diğer yerler hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

18)Makedonya’daki tüm şehirler ve Makedonya gezilecek yerler yazımı da okuyup balkan ülkelerinde gezilecek yerler hakkında daha detaylı bilgiler almanızı tavsiye ederim.

Ek Bilgi : İstanbul Halkalı’dan Sofya’ya trenle geçtim. Balkanlar ülkeleri çok geniş bir coğrafyaya hakim olmasa da dağlık bir bölge olduğu için ulaşım olarak alternatifler içermektedir. 4 defa schengen vizesinden red yediğim için Yunanistan’a şimdilik geçemiyorum. En sonunda İstanbul Bulgaristan Başkonsolosu ile arkadaş oldum. 1 yıllık multi (çoklu giriş-çıkış) Bulgaristan vizesini kaptım. Sofya ekspresi yazımdan detayları görebilirsiniz. Balkanlar haritası ve rotalarına Bulgaristan’ı da ekliyorum. İstanbul’dan Bulgaristan’a trenle gitmek isteyenler sorularını sorabilirler.

photo_library
video_library

Son Sözler

Yazıyı baştan sona okuyanlara ilk başta teşekkür etmeliyim. Elimden geldiğince tek seferde Balkanlarda 42 gün geçirmiş birisi olarak gitme ihtimalinizin olabileceği hemen her yerden kısa kısa bahsetmeye çalıştım. Bu yazı ile belki kendinize bir rota belirleyebileceksiniz belki de planlama yaparken süre ve bütçe açısından daha dikkatli davranacaksınız. Balkanlar neresidir diye merak edenler umarım cevabını Balkanlar haritası ile birlikte almışlardır.

Yazının tamamını okumayanların daha çok olacağını düşünerek belirli konulardan hemen her ülkede bahsettim. Tamamını okuyanlar açısından biraz sıkıcı olmuş olabilir. Kusuruma bakmasınlar.

Balkanlar, Avrupa ile kıyaslandığında çok da turizm açısından gelişmiş bir bölge olmasa da acı dolu tarihleri ve büyük bir kısmında hüküm süren fakirliğinin ötesinde coğrafyaları ve doğal güzellikleri ile gezginler açısından olması gereken yerde değil diye düşünüyorum. Schengen Vizesi olanlar için güzel bir planlama ile tüm Balkanlar’ı tek seferde gezmek ve tamamını bitirmek mümkün. Vizesi olmayanlar ya da uğraşmak istemeyenler için ise zaman konusunda sorun yoksa yine güzel bir gezi planlanabilir. Turlar ile yapacağınız gezilerde ise Balkanlar’ı görecek olabilirsiniz ama size garanti ediyorum Balkanlar’ı yaşamış olamazsınız.

Benim balkan ülkeleri tavsiyelerim bu şekilde,eğer balkan ülkeleri hakkında sormak istedikleriniz varsa memnuniyetle yardımcı olabilirim. Balkanlarda gezilecek yerler yazılarım hakkında onlarca soru geliyor. Herkesin ilgisine ayrı ayrı teşekkür ederim. Sizlerden ricam balkan turu yapacaklara tavsiyeler verirken yorum yazarsanız herkes faydalanmış olur. Mail ya da sosyal medya ile iletişime geçmek diğer insanlar için çok faydalı olmayacaktır. Sizin yazdığınız yorumlara ben de balkan turu yorumlarımı ekliyorum ve bunları herkes okuyabiliyor. Vizesiz balkan turu yorumlarını onayladığımda geriye dönüş geç olursa da (2 3 gün sonra) bunun için özür dilerim. Balkanlar gezilecek yerler hakkında farklı bilgilere sahip olanlar da isterlerse yorum yazabilirler. Sizlerde otobüsle balkan turu yorumları tecrübelerini bizlerle paylaşabilir ve balkan ülkeleri gezi rehberi yazımıza destekte bulunabilirsiniz. 

"Son Sözler" Hakkındaki Yorumlar (1)

Deniz Kalkan 17 Haziran 2019 Pazartesi
Merhaba! Öncellikle yazınızın tamamını okuduğumu ve bu detaylı bilgiler için çok teşekkür etmek isterim. Ben 17 yaşındayım annem babam ve bir aile dostumuz olan 3 kişilik bir aile(2 yetişkin 1 çocuk) ile balkan turuna çıkacağız planımız 5 gün ve Üsküp'ten araba kiralayarak vize istemeyen ülkeleri gezmeyi planlıyoruz.Önceliğimiz Makedonya ve Balkanlara uçak ile gideceğiz bize rota, otel rezervasyonu, gideceğimiz şehirler ve gezebileceğimiz yerler, araba kiralama konusunda yardımcı olursanız çok mutlu oluruz. kısa sürede verimli ve dolu dolu bir gezi yapmak istiyoruz. Şimdiden çok teşekkürker.

"Balkan Turu Tavsiyeleri" Hakkındaki Genel Yorumlar (224)

Zeki Kaya 25 Aralık 2018 Salı
Turlarin Arnavutluk ayaginda, Tiran'a cok agirlik veriyorsunuz, bu yanlis, ben 23 senedir Bolgedeyim. Tiranda trafik kesmekesi disinda gorulecek yer yok. Turlar, Yunanistan (Janina), Gjirokastra, Berat, (yemek molasi Kavaja), Durres, Iskodra ve Karadag (Ulqin) olarak gitmeli.
1 yanıtı görüntüle expand_more
Aygül 24 Eylül 2018 Pazartesi
Merhaba, 3 gece 4 gün için vizesiz balkan turu bakıyoruz arkadaşlarımla tur şirketlerinden biriyle gitmeyi düşünüyoruz ama zaman kısa olduğu için çok bir seçenek yok sadece 3 tur seçeneğimiz var ya sadece saray bosna 2 yada 3 gecelik bir turla, ya yine aynı gece sayısında belgrad ve son olarakta arnavutluk, makedonya, kosova 3 gece 4 gün olarak ? hepsini gezip gördüğünüz için seçim yapmak için yardımınıza ihtiyacımız olucak sizce en çok gezilip görülmesi açısından tercihimizi hangisinde kullanalım? elbette gönül isterki gitmişken daha uzun kalıp hepsini görelim ama maalesef böyle bir şansımız yok bizde seçim yapmak zorunda kaldık tavsiyenizi paylaşırsanız çok sevinirim teşekkürler şimdiden.
Zehra 6 Ağustos 2018 Pazartesi
Merhaba bilgiler için teşekkür ederim çok beğendim .. rahatsız etmeyeceksem soru soracaktım .. Haftaya arabayla balkanlar turu planlıyoruz .. zaman kisitlamamiz yok .Eşim ve 9 yaşında kızım olacak yanımda. . Arabamızın üstünde çadırımiz var. Rotamiz ne olmalı bilemiyoruz.. Çadır kampları yaygın mi acaba orada .. Yada iyi bir fikir mi bu.. teşekkür ederim şimdiden
Selim 6 Ağustos 2018 Pazartesi
Merhabalar , 10 günlük bir Balkan gezisi planlıyorum . Sence Arnavutluk ve Kosova’yı aradan çıkarmalı mıyım? Bir de Balkanlar’da şurayı kesin gez gör diyebileceğin yerler nerelerdir ?
Efulim 6 Ağustos 2018 Pazartesi
Merhaba eşimle 10 günlük balkan turu düşünüyorum blog denk geldim faydalı bilgiler. 10 günlük Balkan turu için 3.000 TL uçak bileti hariç yeme içme konaklama ve araç kiralama yeterli olur mu ?
sedat.ayoglu 19 Temmuz 2018 Perşembe
Merhabalar, sadece vizesiz balkan turu yapacaksanız araba kiralarken ek bir belgeye ihtiyacınız olmayacak. Sadece Türkiye'deki ehliyetiniz yeterlidir. Ucuza araba kiralamak için ise Makedonya ya da Kosova'yı tercih edebilirsiniz. Bunun 2 temel sebebi bu ülkeler diğer ülkelere göre daha ucuzlar ve Türkçe de biliyorlar. En azından iletişim sorunu yaşamazsınız. Dezavantajı ise arabayı Kosova'dan kiralarsanız Sırbistan'a giremeyeceksiniz. Makedonya'dan başlayıp benim izlediğim rotayı takip ederek tekrar Makedonya'da bitirebilirsiniz.
Pelin Alay 18 Temmuz 2018 Çarşamba
Bu sabah sitenizi ofiste keşfettim. Vizesiz balkan turu zamanım geldiği için okumadığım blog kalmadı bugün. Sizin sayfada kaldım hatta sürekli arka planda bu sayfa açık kaldı. Yazıları yazmasanız bile sadece fotoğraflarınız bile her şeyi anlatmaya yetiyor. Ya diyorum ki buralar gerçekten var mı? Hayal gibi bir tatil yaşamışsınız. İstanbul'a dönmeyip uçak biletinizi yırtmanız sizin için çok iyi olmuş. İspanyol kız arkadaşınız ile hala görüşüyor musunuz? :)
Yasemin 16 Temmuz 2018 Pazartesi
Merhaba Öncelikle harika bi yazı olmuş bizde 4 gün sonra balkan turu yapacağız 14 günümüz var rotamız belli değil ama az çok gezilecek yerleri yazdım sizdende tavsiye isteyeceğim :)Bir sorumda araba nasıl kiralarız ehliyette sorun oluyormu ek bir belge almamız gerekiyor mu ? Nerelerde araba kiralamamızı önerirsiniz teşekkürler...
sedat.ayoglu 15 Temmuz 2018 Pazar
Merhabalar , Balkanlar’da ülkeler arası ulaşımın bazı yerlerde otobüsler bazı yerlerde trenle sağlandığını gördüm. Hangisi daha ucuz diye sorarsanız iki ulaşım da aynı ücret. Balkan treni ise gayet konforlu olduğunu Bulgaristan'a trenle gidince anladım ama diğer ülkelerde yataklı tren yok sanırım. Kalacağınız yeri fake rezervasyon yapın. Booking.com sitesinden rezervasyon yapıp daha sonra iptal edin ama yazıcıdan çıktılarını alın. Her ülkeye girişte pasaport polisi sorarsa gösterirsiniz. Görmenizi tavsiye ettiğim Balkan şehirleri Balkan haritası üzerinde işaretli. Üsküp / Ohrid/ Prizren / Tiran / Budva ve Kotor. Sizin rota ters oldu çünkü arada Makedonya Ohri var.
cevdet 15 Temmuz 2018 Pazar
Merhaba... Sevgiler. Öncelikle blogunuzu çok beğendiğimi belirtmek isterim. Her şeyi o kadar ince ayrıntısına kadar anlatmışsınız ki seyahate çıkacak insanın işini çok kolaylaştırmışsınız. Ben de Kosova harici vizesiz bir Balkan turu yapmak istiyorum. Bunun 2 gününü Üsküp, 1 gününü Ohrid'de geçireceğim. Rica etsem geri kalan 8 gün için bana tavsiyede bulunur musunuz? Otobüsle balkan turu düşünüyorum. Hangi şehirleri görmeliyim? Kalacağım evi burdan mı ayarlamalıyım yoksa orda kolayca kalacak yer bulur muyum? Bir de ülkeler arası geçişi nasıl ucuza getiririm. Bana bu konularda yardımcı olabilirseniz çok mutlu olurum.
Hasan 15 Temmuz 2018 Pazar
merhaba iyi günler ben balkan turuna çıkmak istiyorum. sizin belirlediğiniz rotadan başlamayı düşünüyordum. üsküpten başlayıp tiranda bitiricektim. lakin makedonya ve bazı balkan ülkeleri ve balkan şehirleri için gidiş ve dönüş biletlerini birlikte alma zorunluluğu var. böyle olduğu içinde rotayı tam tersi şekilde izleme kararı aldım. tirandan başlayıp makedonya üsküpte bitirmeyi planlıyorum. makedonya veya diğer balkan ülkeleri arasında tek yönlü geçiş yapmam sorun olur mu ? şu an için balkan ülkeleri arasında geçiş yapmak adına otel rezervasyonum ve biletim yok bunların olmaması sorun oluşturur mu?
süleyman 15 Temmuz 2018 Pazar
Merhaba. Öncelikle sizlere kolay gelsin. Severek yazılarınızı okuyorum ve gerçekten bana ilham kaynağı oluyorsunuz. Sizi balkan ülkeleri nerelerdir diye araştırma yaparken keşfettim. Ben de ufak çapta bir seyahat yapmayı düşünüyorum. Balkanlara gitmek istiyorum. Saray bosna-mostar-novi sad-belgrad-prizren-priştine-üsküp-ohrid-kotor-budva-tiran şeklinde bir güzergah sizce uygun mudur??Saraybosnaya uçakla geçip dönüşü de tirandan yapmayı düşünüyorum. 12 gün için sizce çok mu yorucu olur?? Ne kadar bir bütçe gerekli?? Cevaplarsanız çok sevinirim
sedat.ayoglu 3 Temmuz 2018 Salı
Vizeli ve vizesiz balkanlar gezilecek yerler bakımından gerçekten çok harika güzelliklere sahip.
Hüseyin 23 Haziran 2018 Cumartesi
Eşimle 8 temmuzda arabayla Balkanları planlıyoruz, büyük ihtimal Kavala veya Selanik oradan Ohrid, Tiran, Mostar veya Saraybosna daha sonra Belgrad , Niş ve Bulgaristan.
Emine 17 Haziran 2018 Pazar
Merhaba,Biz e�imle kurban bayram�nda turla vizesiz balkan turuna kat�laca��z. Konaklama ve ula��m hepsi tura ait. E�lence,yeme i�me i�in 7 gecelik turda ne kadar b�t�e ay�rmam�z gerekir sizce :)Ayr�ca e�lence hayat� nas�ld�r bir fikriniz var m� bu konuda? �imdiden te�ekk�rler :)
Dila 15 Haziran 2018 Cuma
Merhaba Paylaşımlarınız harika. Ben de bir şey danışmak istiyorum. Balkan turumuzu 8 temmuz 20 temmuz olarak ayarladık. Belgrad gidiş üsküp dönüş. Novisad Bosna mostar kotor budva ohrid ‘i görmeyi çok istiyoruz. Tek endişem aradaki yolculukları nasıl planlayacağımız. Siz ne tavsiye edersiniz? Sevgiler.
doğukan 13 Haziran 2018 Çarşamba
çok sağol ama son bir sorum daha olucak :) konaklama olarak nerede kaç gece yapalım
sedat.ayoglu 12 Haziran 2018 Salı
Balkanlar yaz tatili için Makedonya Ohri Gölü efsane olurdu ama size uzak kalıyor. Sürekli yolda olursunuz. Eğer balkanlara ucuza uçak bileti bulabilirseniz ya da bileti değiştirebilirseniz Makedonya Üsküp'ten Türkiye'ye dönebilirsiniz. Sürekli güncel kampanyalar oluyor Balkanlara. Başka sefere de gidebilirsiniz.
Doğukan kıraç 12 Haziran 2018 Salı
ilgin alakan için çok teşekkürler bir sorum daha olucak makedonya ve arnavutluk için yetişirmiyiz ona göre bir rota yapabilsek aslında ohrid gölünüde çok istiyoruzda 😌
sedat.ayoglu 12 Haziran 2018 Salı
Selam hemşerim:) , rahatsızlık ne demek balkanlar hakkında isteyen istediği soruyu sorabilir. Balkanlar hakkında bilgi verirken bazen geç cevap verebiliyorum. Çok yoğun çalışıyorum ya da seyahatlerim oluyor. Bu yüzden buradan herkese sesleneyim. Herkes balkanlarda gezilecek yerler hakkında sorularını özgürce sorabilir. Balkanlarda araba kiralamak en mantıklısı çünkü 4-5 kişi olacaksınız. Hemen alt tarafta Saraybosna başlangıç olarak bir rota çıkardım. Siz araba kiralayacağınız için sanki Saraybosna-Mostar-Kotor - Budva daha mantıklı gibi hissediyorum. Altınızda araba olacağı için diyelim ki erkenden Saraybosna'ya geldiniz o zaman Sırbistan Belgrad'a da uğrayabilirsiniz. Ya da Saraybosna-Belgrad yapıp daha sonra Mostar ve devamını da kalan gün sayınıza göre Kotor'a geçebilirsiniz. Schengen vizesi olanlara Mostar'dan Dubrovnik'e gitmelerini tavsiye ediyorum. Dubrovnik'ten Kotor'a arabayla daha yakın.
sedat.ayoglu 12 Haziran 2018 Salı
Selam Merve, soruna çok geç cevap verdim. Bu aralar Bulgaristan Başkonsolosu ile arkadaş oldum. Sorduğun soru tam da buna denk geldi. Ben 1 yıllık Multi Bulgaristan vizesi aldım. Bulgaristan vizesini maksimum 10 gün turistik olarak veriyorlar. Tahmin ediyorum ki schengen vizen multi yani çoklu giriş çıkış. Bulgaristan'da ve Romanya'da schengen vizesi geçiyor. Eğer vizenin süresi yeterli oluyorsa hiç bir problem yaşamazsın. Diğer soruna gelecek olursak gece trenlerde yatarsan hiç bir sorun olmaz. Ben de yarın İstanbul - Sofya trenine bineceğim. Pasaport ve değerli eşyalarını (para vs) hepsine kesinlikle sahip çık. Ben freeback çantama koyup üst eşofmanımın içine sokuyorum. Kaba tabiriyle koynuma sokuyorum. Tavsiyem otel ve ya hostel rezervasyonlarını sahte olarak yap. Seyahat sağlık sigortası olmazsa sınırdan içeri giremezsin. Schengen vizen multi olduğu için kafan rahat olsun. Rotayı kafana göre çizebilirsin.
sedat.ayoglu 12 Haziran 2018 Salı
Merhaba Gizem, balkanlar gezilecek yerler için sorularınıza tek tek cevap vereyim. Hiç bir şey plan yapamasanız bile kendinizi öncelikle Saraybosna'ya bir atın. En kötü senaryo ne olabilir ki? Benim naçizane tavsiyem plan yapamadım Eyvah! deyip uçak biletlerinizi iptal etmeyin. Saraybosna'ya geldiniz diyelim 1-2 gün kaldıktan sonra sakin kafayla şimdi söyleyeceğim yerleri gezersiniz. Balkanlarda şehirler (ülkeler) arası ulaşım fiyatları 100-150 TL arası. Kalacağınız yerler için öncelikle en azından booking.com üzerinden sahte rezervasyon yapıp daha sonra çıktılarını alın ve rezervasyonlarınızı iptal edin. (Bu sınır geçişlerinde işinize yarayacak) Balkan rotanız şöyle olabilir. Saraybosna 1 gece - Mostar 1 gece - Kotor ve Budva toplam 1 gece - Kotor'dan Mostar'a oradan da Saraybosna'ya. Tam yetişebilir misiniz emin olamadım. Ya da Saraybosna 1 gece - Belgrad 1 gece - Novi Sad 1 gece - Saraybosna 1 gece - Mostar 1 gece daha sonra Saraybosna ve Türkiye. 2. balkan rotası uçağa yetişme açısından çok daha fazla içime sindi. İlk rota biraz riskli olabilir. Yolda karşılaşacağınız riskleri göze alarak en önemli tavsiyem Türkiye'ye dönmeden 1 gün önce Saraybosna'da olun lütfen.
sedat.ayoglu 12 Haziran 2018 Salı
Merhaba Yurdanur, Balkan turu bütçesi için gayet ideal bir bütçe. 4,000 TL ile 5,000 TL arası bütçe çok iyi. Eğer balkanlarda hostelde kalırsanız konaklama masraflarını düşürebilirsiniz. Geri kalan parayla yeme içme ve eğlenceye ayırabilirsiniz. Balkanlarda ulaşıma çok para gidiyor. Balkanların pahalı ülkeleri Karadağ özellikle Budva'da konaklama ücretleri oldukça yüksek. Şu anki hostel fiyatları bile Avrupa ülkeleri ile aynı. Budva hostel fiyatı 150 TL'den Kotor hostel fiyatları 100 TL'den başlıyor. Bunu anlatmamın sebebi ise eğer otelde kalmayı düşünürseniz biraz daha tuzluya gelebilir.
sedat.ayoglu 12 Haziran 2018 Salı
Merhaba Feyza, çok teşekkür ederim. Bosna- Hersek Saraybosna başlangıç olacak şekilde balkan rotası çizmek gerekirse sağınızda Bosna-Hersek Mostar, Karadağ Kotor ve Budva kalıyor. 6 gün için ideal. Sağ tarafınızda ise Belgrad ve Novi Sad kalıyor. Bu saydığım rota dışına çıkarsanız gününüz kesinlikle yetmez. 2 seçenek veriyorum ya Sırbistan'a geçeceksiniz ya da Karadağ ülkesine gideceksiniz. Karadağ deniz,kum ve güneş vaadediyor, Sırbistan ise ağırlık olarak gece hayatı vaadediyor. Balkan turu maliyetiniz doğrultusunda bu 2 ülkeyi gezebilirsiniz. 6 gün için Saraybosna-Belgrad-Novi Sad-Saraybosna ideal. Mostar'a belki bir ihtimal günü birlik gidip gelinebilir. Aynı şekilde Belgrad'dan Novi Sad'a da günü birlik gidip gelinebilir ya da Novi Sad'dan Saraybosna'ya otobüs seferleri var. Diğer rota ise sanki tamamen yeterli olmayabilir.(6 gün için)
Doğukan 12 Haziran 2018 Salı
Hocam merhabalar rahatsız ediyorum internette dolaşırken daha doğrusu balkan gezisi hakkında araştırma yaparken sana rastladım :) çılgın gezgin sitesinde bu profil resminide görünce emin oldum orduluymuşsun sende hemşeriyiz:) bizde 4-5 arkadaş 7-8 günlük balkan turu yapmak istiyoruz ve uçak biletimiz saraybosna gidiş-dönüş olarak arabada kiralıyacağız nasıl bir rota izlesek doğru olur 🙄
Yurdanur 11 Haziran 2018 Pazartesi
Merhaba, arkadaşımla birlikte 14 günlük vizesiz balkan turu yapmayı planlıyoruz. Gidiş saraybosna, mostar, belgrad, novi sad, kotor, budva, tiran, prizren, ohrid ve dönüş de üsküp olmak üzere biletlerimizi aldık. Kişi başı 4-5bin tl olarak düşündük her şey dahil bütçeyi. Sizce yeterli olur mu?
Yurdanur 11 Haziran 2018 Pazartesi
Merhaba, arkadaşımla birlikte 14 günlük vizesiz balkan turu yapmayı planlıyoruz kişi başı 4-5bin tl civarı bir bütçe çıkardık kabaca gidiş Saraybosna , Mostar, Belgrad, Novi Sad, Kotor, Budva, Tiran, Prizren ve dönüşü de Üsküp olarak düşünüyoruz gidiş ve dönüş biletlerimiz hazır. Sizce bu bütçe yeme içme her şey dahil olarak yeterli olur mu?
gizem 5 Haziran 2018 Salı
acil yardım edin lütfennnnn :( Öncelikle bu güzel site için sizi caaanı gönülden tebrik ederim. Biz temmuzda tatile çıkmak zorundayız ne yazıkki bu nedenle uçak bileti ucuz olması için saraybosna olabilir dedik. Ama balkanlara gitmişken en az 2 ülke gezmek istiyoruz. Şu sıralar bildiğiniz gibi para piyasaları çok karışık ve bizde çok bütçe zorlamak istemiyoruz. Gidip oraları gezmek rezervasyon yapmadan kafamıza göre bulduğumuz yerde konaklamak istiyoruz. ülkeler arası geçiş için ne lazım otobüs bilet fiyatları ne? Ya da belki güzel bir tavsiyede bulunursunuz da bir 2 ülke daha görme şansımız olur. 6-7 gecelik bir gezi olsun istiyoruz. tavsiyede bulunursanız çooook sevinirim. vaktimiz az kaldı gidemiyeceğiz bu gidişle :( lütfen yardımm
Feyza gökçe 5 Haziran 2018 Salı
Öncelikle merhaba muhteşem bir yazı olmuş. Sayenizde bu bilgilerle karşılaştığım için çok şanslıyım. Benim sorum şu şekilde olacak. 9 ağustos 15 ağustos arasında 3 arkadaş saray bosna gidiş dönüş biletimiz var. Bu kısa süre zarfında hangi ülkelere ve nasıl bir gezi sağlayabiliriz. Yuvarlak şeklinde gezmemiz mümkün müdür? Zira gidiş dönüşümüz bosna olacak
sedat.ayoglu 29 Mayıs 2018 Salı
Merhaba, Balkanlar ve Avrupa rotanız güzel bir planlama olmuş. Saraybosna’da 2 adet otobüs terminali var. Bunlardan birincisi Mostar şehri ve diğer yakın ülkelere yolculuk yapanlar için. Saraybosna’da bulunan diğer terminal ise benim gibi Sırbistan ve diğer ülkelerden gelen yolcular için. Sorununuzun net cevabını bilmiyorum ama naçizane tavsiyem Allah korusun olur ki bütçeniz bitmeye yakın bulunduğunuz ülkeden ya da bir sonraki ülke/şehirden direkt olarak Türkiye’ye geri gelmek olabilir. Bu sorunun cevabını bilenler varsa cevaplarsa sevinirim .
Mehmet Furkan 29 Mayıs 2018 Salı
Selamlar Şu an Erasmus yapıyorum ve Erasmus dönüşü bir Avrupa turu yaparak Türkiye’ye kadar varmak istiyorum. Rotam Balkanlar’a kadar belli fakat sonrası çok kafamı karıştırdı, muallakta kaldı, yardımcı olursanız sevinirim. Krakow- Prag- Budapeşte - Saraybosna (Hepsi otobüs ile) Şimdi Saraybosna’da tıkandım ve oraya varınca bütçe de alarm vermeye başlayabilir. Sonrasını doğru planlamam çok önemli, aslında ondan sonrasında sadece Selanik ve Atina’yı merak ediyorum. Yunanistan’a varana kadar aradaki ülkeler çok para götürecek sanırım. Saraybosna ‘dan direkt Üsküp’e ulaşabilmem mümkün mü acaba, aradaki ülkelere uğramadan? Üsküp’ten sonrası çözümlenir en azından. Veya Saraybosna- Yunanistan arası bana sağlıklı bir rota önerebilir misiniz acaba ? Teşekkürler
bir dost 25 Mayıs 2018 Cuma
Yunanistan Makedonya Arnavutluk Karadağ yolunu tavsiye ederim.İsterseniz Yunanistandaki Alexandroupoli İgoumenitsa otobanıyla Selanik e kadar gidip Makedon sınırına ulaşabilirsiniz , ancak Arnavutluk a ulaşdığınızda yol biraz kötüleşebilir. Dikkat ,Karadağda Otoyol yok bu,dağ yoları ve virajlı yolar var ama hedefiniz, Otoban değil ise Yunanistan daki dağ yolu ile Arnavutluk a gidip Karadağ a gidebilirsiniz iyi günler
Merve 23 Mayıs 2018 Çarşamba
Merhabalar yazınızı okudum ve çok beğendim. Oldukç faydalı ve ilham verici olmuş. Güvenilir yerler olduğunu söylemeniz benim için çok iyi oldu çünkü endişelerim vardı. Ben şöyle bir tur yapmayı planlıyorum şu anda: 2 ay süreyle 15 günlük Balkan Flexipass kartı alıp Balkan ülkelerini trenle gezmeyi düşünüyoruz yakın arkadaşımla beraber. 19 yaşındayız bu yüzden araba kiralama şansımız yok ehliyetimiz olmadığında. Gitmek istediğim yerlere çoğunlukla trenle ulaşıldığı için çok mantıklı buldum. Fakat 15 gün kesintisiz gezmek yerine 7-8 olarak ayırmak istiyoruz. Bulgaristan-Romanya-Yunanistan ve Makedonya- Sırbistan- Karadağ- Bosna-Hersek olarak. Fakat Shengen vizesi alırsam Yunanistan ve Bulgaristanda kullanabiliyorum Romanya için ne yapmam gerekiyor? 2 turumda da Bulgaristan üzerinden geçmem gerekecek vizeyi nasıl ayarlayabilirim? Trenle yolculuk yaptığımız için geceleri trende geçecek kalacak yer olarak pek bir şey bulmayı planlamıyoruz, bu sorun yaratır mı? 15 günlük tatili 3'e bölsek daha mı iyi olur bizim için? Sorularıma cevap verirseniz çok mutlu olurum, şimdiden teşekkürler.
ismail duman 23 Mayıs 2018 Çarşamba
sedat bey çok teşekkürler güvenlik degilde mesafe yol rahatlıgı okudugum kadarıyla yunanistan arnavutluk dağ yolu zor dedikleri için kararsız kaldım.
sedat.ayoglu 22 Mayıs 2018 Salı
Merhaba İsmail Bey, Türkiye'den Balkanlar'a arabayla gitmedim. Sizin şüpheniz Bulgaristan ülkesinin tehlikeli olduğu yönünde mi? Bu yüzden mi Yunanistan üzerinden arabayla gitmeyi planlıyorsunuz. Eğer soru tam olarak buysa şu rota daha güvenlidir diye kesin bilgi veremem. Yolda nelerle karşılaşacağımızı hiç birimiz kestiremeyiz.
ismail duman 22 Mayıs 2018 Salı
selam ben arabayla karadağ budvaya gidicez fakat yol güzergahı konusunda kararsız kaldım yunanistan üsküp arnavutluk karadağ mu Yoksa Yunanistan - Arnavutluk - Karadağ mı ? bilgilendirirseniz sevinirim.Teşekkürler
mualla 25 Nisan 2018 Çarşamba
merhaba, esim ve kucuk bebegimle 1 haftalik vizesiz balkan turu planlyoruz(8-15 mayis)bebegimiz oldugu icin araba kiralamayi dusunuyoruz.bosna mostar karadag kotor makedonya gormek istedigimiz yerler.makedonyanin oluru var midir bizim durumumuzda?bize nasil bir rota onerirsiniz araba kiraliycagimiz icin baslangic noktasina geri donmek zorunda kalicaz ve bebekte bizi biraz yavaslaticak tabi. o yuzden kararsiz kaldik.bileti bosnaya almayi planliyoruz.blogunuz cok bilgilendirici cevabiniz icinde simdidien tesekkurler:)
Nur�ay 12 Nisan 2018 Perşembe
merhaba , yaz�lar�n�z a��klay�c� ve faydal� olmu�. s�persin. biz Eyl�l ay�nda 6 gece 7 g�n Balkan seyahati planl�yoruz. g�rmek istedi�im yerler ; Bosna -Karada�-S�rbistan/Kosova-�sk�p-Pri�tine -Makedonya - Belgrad.. bu s�rede hepsini gezme imkan�m olur mu ? tavsiyen ka� g�n ? Ve Rotam� nas�l olu�turmal�y�m. yard�mlar�n� rica eder ve �imdiden ilgine �ok te�ekk�r ederiz.
sedat.ayoglu 9 Nisan 2018 Pazartesi
Selamlar Mustafa Bey,size tavsiyem balkanlar hakkında yazdığım yazıları okuyup gitmek istediğiniz ülkelere karar verirseniz çok daha faydalı olur. Ben 10 günlük bir balkan turu genelde tavsiye etmiyorum. Sadece fotoğraf çekmek için yapılan bir tur gibi geliyor bana. Mesela Arnavutluk'u aradan çıkarıp rotaya Makedonya'dan başlayıp Kosova'dan sonra tekrar ülkeye geri dönebilirsiniz. Ya da Karadağ'dan başlayıp Kosova'yı da gözden çıkarıp Makedonya'dan geri gelebilirsiniz.
mustafa 7 Nisan 2018 Cumartesi
mrb, ben eşimle temmuzda 10 günlük bir balkan turu yapmak istiyorum. nasıl bir rota izlersek daha iyi olur ? ayrıca hangi şehirde ne kadar kalırsak yeterli olur sizce ?
sedat.ayoglu 16 Şubat 2018 Cuma
Merhabalar Allah evliliğinizi daim eylesin:) Rotada dikkatimi çeken bir konu var. Makedonya Ohri'den Budva'ya direkt olarak ulaşım var mıdır? Olma olasılığı var ama yüzde yüz emin değilim. Eğer otobüs bulamazsanız Tiran'a geçip oradan Budva'ya geçebilirsiniz. Eğer otobüs sabah saatlerinde Budva'da olursa saat başı kalkan minibüsler ile Kotor'a geçebilirsiniz. Kotor gezilecek yerler yazımdaki hostel benim bu zamana kadar kaldığım en iyi hostel. Mostar'da Guest House Adi hostele giderseniz Çılgın Gezgin'in selamı var derseniz o size tüm gereken özeni gösterir. Benim safyamı gösterin annesinin de kahvesini içmek istediğini söyleyin. Saraybosna'da ise yine aynı şekilde Hostel Checkinn var. Rota çok güzel hoşuma gitti. Mostar'da gezilecek yerler yazımdaki doğa güzelliklerini de muhakkak görün derim.
Oğulcan 15 Şubat 2018 Perşembe
Merhabalar, biz yeni evli bir çiftiz, eşimle ikimiz ilk kez yurtdışına çıkacağız. Sizin tavsiyelerinizi okuduktan sonra bir rota oluşturduk. Üsküp-Ohrid-Budva-Kotor-Mostar-Saraybosna-Belgrad. 1 ekim gidiş 8 ekim dönüş yapacağız. Bize ne tarz tavsiyelerde bulunabilirsiniz? Hangi ülkeye uçup hangi ülkeden dönmek daha makul olur? Şehirlerarası ulaşımı en hızlı ve ucuz şekilde nasıl yapabiliriz? Hangi otel-hostellerde kalabiliriz? Şimdiden teşekkürler :)
Muharrem demir 19 Ocak 2018 Cuma
Merhaba. Öncellikle yazi icin tesekkurler. 18 şubat-4 mart 2018 tarihleri arasi üsküp başlayarak balkanlari gezmek icin bilet aldim. Kiş ayinda gitmek mantikli mi? Ve ortalama 15 gunde ne kadar bir masrafim olur? Bu arada bu tarih araliginda gidecekler varsa eslik edebiliriz..
Bade 14 Ocak 2018 Pazar
merhaba, sizinle birebir ayni sorulari merak ediyorum cevap alabildiniz mi acaba
sedat.ayoglu 5 Ocak 2018 Cuma
Vize isteyen balkan ülkeleri turuna bende katılmayı düşünebilirim. Hollanda ülkesinden schengen vize başvurum reddedildi karara itiraz ettim yeniden karar verdiler,o verdikleri karara da itiraz edip en son ek evraklarla birlikte yeniden başvuru yapılmam ,istendi. İnterrail yaparak balkan turu düşünüyordum. Bunlar Bulgaristan,Yunanistan,Hırvatistan ve Romanya olacaktı. 1 hafta içerisinde sonuçlanır. Çıkan sonuca göre bende size dahil olabilirim fakat Mayıs ayı değil de Haziran da olabilir. Schengen vizemi 30 ülkede kullanmak istiyorum.
Mustafa 4 Ocak 2018 Perşembe
Bende kendi aracımla kuzenimle birlikte vizeli veya vizesiz 10-12 günlük balkan turu yapmayı düşünüyorum, Hırvatistan sınırına kadar gidip Dubrovnik'i görmeden veya Selanik'e uğramadan Balkan turunu bitirmek konusunda hala kararsızım. 2018 Mayıs gibi gitmeyi düşünüyoruz, meşhur balkanlardan gelen soğuk cümlesine öylesine aşinayız ki Mayıs erken mi bu gezi için karar veremedik. Sizce Balkan Turu için en uygun ay mevsim hangisi? Yorumları okuduktan sonra fark ettim ki muhteşem ilgi var Balkan Turlarına. Şimdilik araçta iki kişiyiz yanımıza iki arkadaş daha alabiliriz (masrafları en aza indirmiş oluruz:) ) instagram mstfa.shin veya hcakve
mert 3 Ocak 2018 Çarşamba
birinci sorum sırbistandan kosoya giricez fakat sırbistana geri döncegimiz zaman bosna hersekten giriş yapıcaz. kosovaya giriş yapmış olucaz ama sonuçta saray bosnadan belgrada geçicez, yinede bu bi sıkıntı yaratır mı? ikinci sorum 6 ülke gezicez kosova hiç kalmicaz 11 gün yeterli mi? üçüncü sorum otobüs biletleri çok pahalıymış sizce araba kiralamak daha mantıklı mı olur, araba kiralasak bi sıkıntı yaşarmıyız, siz otobüslemi yoksa arabaylamı önerirsiniz ? dördüncü sorum 2 kişi toplam 4 bin lira getiricez sizce yeterli olur mu? beşinci sorum sadece belgradda kalıcak yeri ayarladık diğer ülkelerde ayarlamadık bu bi sorun yaratırmı yoksa gittiğimizde kolayca kalıcak yer bulabilirmiyiz? altıncı sorum rotam sizce uygunmudur yoksa yeni bi rota belirlemem gerekirmi? mailden sosyal medya linkiinizi atarsanız ve daha rahat konuşursak yani bana yardımcı olursanız çok sevinirim, daha sorucak şeylerim varda çünkü, şimdiden teşekkür ediyorum cevaplarınızı bekliyorum :)
mert 3 Ocak 2018 Çarşamba
merhaba. biz 2 kişi 11 günlük balkan turu yapacagız biletlerimiz dahi hazır. 19 ocakta sabah 9da belgraddayız, 3 gün belgrad ve novi sad ı gezicez. daha sonra ordan kosovada 1 gün ve akşamında üsküp ordanda ohride geçicez, ohridden tirana. Daha sonra budva ve kotora geçicez, ordanda mostara ve saraybosna yapıcaz. son gün belgrada geri dönücez ve uçaga belgraddan binicez. birinci sorum sırbistandan kosoya giricez fakat sırbistana geri döncegimiz zaman bosna hersekten giriş yapıcaz. kosovaya giriş yapmış olucaz ama sonuçta saray bosnadan belgrada geçicez,
Elifacr95 10 Aralık 2017 Pazar
Merhaba, rahatsız ediyorum sizi ama 🙂 yardım almak istiyoruz sizden. Biz 4 arkadaş Balkan turu yapmak istiyoruz 3 ülke var planımızda ve bütçemiz 1.500 tl ülkeler ise Bosna Hersek , Sırbistan ve Makedonya sizce ilk olarak hangi ülkeden başlamalıyız ?Makedonya ve Sırbistan’a tek yön bilet alabiliyoruz,sizce biletleri nasıl almalıyız?Bileti alırken tek kişide uyarı verirken 4 kişi seçtiğimizde uyarı vermiyor, bu konuda bilginiz var mı?
Elifacr95 10 Aralık 2017 Pazar
Merhaba, rahatsız ediyorum sizi ama 🙂 yardım almak istiyoruz sizden. Biz 4 arkadaş Balkan turu yapmak istiyoruz 3 ülke var planımızda ve bütçemiz 1.500 tl ülkeler ise Bosna Hersek , Sırbistan ve Makedonya sizce ilk olarak hangi ülkeden başlamalıyız ?Makedonya ve Sırbistan’a tek yön bilet alabiliyoruz,sizce biletleri nasıl almalıyız?Bileti alırken tek kişide uyarı verirken 4 kişi seçtiğimizde uyarı vermiyor, bu konuda bilginiz var mı?
sedat.ayoglu 26 Kasım 2017 Pazar
Merhabalar, vizesiz Balkan turu kıyı şeridi için Üsküp/Tetovo /Ohri'den Tiran'a geçebilirsiniz. Tiran'da 1 gün kalıp ya da günü birlik gezip otobüsle Karadağ Budva / Kotor şehirlerini görebilirsiniz. Vizeniz olaydı Hırvatistan önerirdim ama Kotor'dan Mostar ve Saraybosna ile kapanış yapabilirsiniz. Araç kiralama size zaman kaybı olur çünkü geri dönmek zorunda olacaksınız
serpil 22 Kasım 2017 Çarşamba
merhaba. biz iki kişi 25-29 haziran Tetova üniversitesinde eğitim programına katılacağız. sonraki bir haftada balkan turu yapmak istiyoruz. tarih itibariyle de kıyı şeridinde gezmek istiyoruz. ve ayrıca içerilerde de Ohrid gibi görülmesi gereken kolay gidilecek yerler olursa da gitmek istiyoruz. iki kişi araba kiralamak mı otobüs yolculugu mu hesaplı olur. ve eğitim için Makedonya Üsküp e uçak bileti alacağız. bize bu şartlar dahilinde bir plan öneriniz olabilir mi.en son nereden Türkiye ye dönelim. ve hesaplı olması açısından uçak biletlerimizi şimdi mi yoksa kış aylarında mı alalım. şimdiden teşekkürler
Bgr 22 Kasım 2017 Çarşamba
Merhabalar, biz belgrada ve Saraybosna’ya gtmeyi düşünüyoruz fakat gidis belgrad, donus saraybosnadan olacak sizce Saraybosnayi rotadan cikarmalimiyiz belgrad icin 3 gece cok mu Saraybosna icin zaman ayirmamiz gerekir mi deger mi? Saraybosna’yla Belgrad arasi ulasim zor mu
sedat.ayoglu 20 Kasım 2017 Pazartesi
Teşekkür ederim ☺️ Arnavutluk Tiran'dan Kosova'ya ya da Makedonya'ya çok kolayca otobüs bulabilirsiniz. Bu 2 Balkan şehri Arnavutluk'a oldukça yakındır. Havalimanı girişinde pasaport kontrolünde sorarlarsa diğer ülke ve şehirlere gideceğinizi söylemeyin yeterli.
Okan 20 Kasım 2017 Pazartesi
Merhaba yazılarınızı severek takip ediyorum size sormak istediğim 3 günlük bir Arnavutluk gezim olacak Tiran'dan bu 3 gün içerisinde vizesiz hangi ülke ve şehirlere gidersem zaman kazanabilirim.teşekkürler.
sedat.ayoglu 2 Kasım 2017 Perşembe
bu söyleyeceğim ise biraz interrail Balkan rotası gibi riskli olacak . Eğer 1 gününüz daha olsaydı Harika olurdu. Diğer Balkan turunu düşündüm daha mantıklı geldi . Bosna-Hersek Saraybosna'ya gidip o gün Saraybosna gezilecek yerleri bitirebilirsiniz ( Saraybosna'ya uçak biletinizi sabah bulursanız Harika ötesi olur) , o gün Saraybosna'da kalıp ertesi gün Mostar'a sabah erken saatte geçebilirsiniz yine o gün Saraybosna'ya otobüsle geçebilirsiniz. Saraybosna'da ilk gün size düşen görev ertesi gün için Mostar otobüs saatlerini öğrenmek hatta ve hatta eğer mümkünse o gün (2.gün akşamı) Belgrad'a otobüs de bulursanız Harika olur 3.gün sabahı Belgrad'da olursunuz ve 3.gün akşamı Türkiye'ye geri dönüş uçak biletinizle geri gelirsiniz.
sedat.ayoglu 2 Kasım 2017 Perşembe
Selamlar, vizesiz olarak Balkan turu rotası 1: Makedonya Üsküp'e giderseniz oradan Ohri'ye geçip tekrar Sırbistan Belgrad'a geçiş yapmanız için Üsküp'e geri dönüş yapmalısınız. Bu da size zaman kaybettirir. Bu sebeple Ohri'yi ya aradan çıkartacaksınız ya da Makedonya şehri Üsküp'e gidip oradan Belgrad'a geçeceksiniz. Bu şekilde sadece 2 Balkan şehri görüp kafanız rahat bir şekilde Balkan tatili yaparsınız. Minik Balkan turu 2: Yine Üsküp/Belgrad/Saraybosna olabilir lakin 3 tam gününüz mü var ? Yani gittiğiniz günler dahil mi ? Yoksa ekstra 3 günlük balkanlar gezisi mi düşünüyorsunuz? Bana uçak bileti saatlerini de bildirir misiniz? Ya da 2 bu bahsettiğiniz şehirlere uçak bileti saatlerini alternatif olarak atar mısınız?
Eda 2 Kasım 2017 Perşembe
Merhaba, 3 günlük tatilde kendi imkanlarımızla küçük bir balkan turu gibi birşey yapmak istiyoruz. 3 günde üsküp, ohrid, saraybosna, bosnahersek ve belgradı kabaca gezebilir miyiz sizce? Uçakla nereden başlayıp aralarda otobüsle geçmek ve dönüşte uçakla dönmek mantıklı olur? Teşekkür ederim şimdiden,
Deniz F 30 Ekim 2017 Pazartesi
Çok teşekkürler yorumlarınız için :)
sedat.ayoglu 30 Ekim 2017 Pazartesi
Teşekkürler:) Balkan ülkeleri turu için genel olarak ucuz bir ülkeden araç kiralamak en mantıklısı. Avantajı otobüs saatlerini beklemek için ekstra gün kaybı yaşamazsınız , istediğiniz Balkan şehrine giderken yolda aklınızı bir başka şehir çelebilir. Üsküp yerine Ohri'yi de tavsiye edebilirim. Öte yandan uçak biletini balkanlar için ucuza alanlar bir o kadar da (2 kişiyse) ülkeden ülkeye otobüs ücreti verecekler. Sizin spesifik sorunuza cevabım aksi bir durum söz konusu olmadığı sürece Aralık ayında araç kiralama/yollar konusunda sorun çıkacağını sanmıyorum. 3 günlük bir kısa Balkan turu için hatta araba kiralamak çok da mantıklı görünüyor. Prizren otogarı ise biraz enteresan sürekli turlar oluyor ya da minibüsler ile ulaşım kolaylığı da mümkündür. Aynı gün otobüs bulamama sorununu da göz önünde bulundurup ilk iş Kosova otogarına sefer saatleri sorulabilir. Özet : araç kiralayıp gezin derim . Hem geri dönüş stresi yaşamazsınız.
sedat.ayoglu 30 Ekim 2017 Pazartesi
kış için Balkan turu da güzel olabilir fakat otobüs seferleri konusunda ne ben ne de başkası size garanti verebilir. Garanti veren kişi de yalan söylemiş olur :) siz Balkanlar'ın gezilecek yerleri için kendinize ekstra 1 ya da 2 gün tanırsanız daha sağlıklı olur
sedat.ayoglu 30 Ekim 2017 Pazartesi
Kosova yerine Karadağ ekleyebilirsiniz . Karadağ'a uğramadan Bosna'dan direkt Hırvatistan ve ters istikamet harici başka ülkeye geçiş var mı emin olamadım. Balkan turu için daha anlaşılır bir rota takip etmek isterseniz benim ilk izlediğim rotayı ya da 2.takip ettiğim rotayı takip edebilirsiniz. Madem Makedonya'yı ve Kosova'yı görecekseniz sırasıyla Makedonya/Sırbistan/Bosna-Hersek/Karadağ/Kosova/Arnavutluk ve tekrar Ohri'den Üsküp ve Türkiye 15 günlük Balkan rotası için idealdir
Müjde 30 Ekim 2017 Pazartesi
Merhabalar, çok faydalı bilgiler veren bir yazı olmuş öncelikle teşekkürler.Ben Aralık ayında 3 günlük bir Kosova gezisi planladım aslında bir balkan turu değil :(. Kışın otobüslerde sıkıntı olur mu tam emin olamadım. Priştine'de 3 gün boyunca kalmak istemediğimden Prizren ve Üsküp'e gidip gelmek de istiyoruz. Araba kiralamayı tavsiye eder misiniz? Araç kiralamak için uluslarası ehliyete sahip olmak şart mıdır?Hava koşulları sebebi ile araç kiralamak otobüsün aksine daha mı sıkıntılı olur?Yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum.
sedat.ayoglu 29 Ekim 2017 Pazar
vizesiz Balkan turu otobüs fiyatları Makedonya/ Sırbistan otobüs 100 TL , Sırbistan/Bosna-Hersek otobüs 100 TL, Bosna-Hersek Karadağ otobüs 100 TL , Karadağ /Kosova otobüs 75-100 TL arası ve Kosova /Arnavutluk otobüs çok daha ucuz .
sedat.ayoglu 29 Ekim 2017 Pazar
Saraybosna'dan Kosova Priştine'ye otobüs bulmak için önemli bir hatırlatma yapayım. Saraybosna gezilecek yerler yazımda da okuyabilirsiniz 2 tane otogar var. Saraybosna gezi rehberimde hangi otogardan hangi ülkelere otobüs var yazmıştım sanırım oraya da bir göz atabilirsiniz ☺️
sedat.ayoglu 29 Ekim 2017 Pazar
Saraybosna'ya otobüs hem Belgrad hem Novisaddan var. Yaklaşık 10 saat yolculuk var. Belgrad'dan Novi Sada geçer geçmez hemen tren istasyonun yanında otobüs istasyonu var. İlk iş Saraybosna otobüs saatlerini öğrenmek olsun Çünkü Novisad şehir merkezi 15 dk uzaklıkta tekrar git gel yapmayın. Yürüyerek Trg Slobode meydanına gidilir
sedat.ayoglu 29 Ekim 2017 Pazar
3.sorunuz Banja Luka'yı iptal etmenizi ben de tavsiye ederim. O şehre gidene kadar Bosna-Hersek şehirlerinden Saraybosna/Travnik ve Jajce şehirlerini de görmeniz gerekecektir. Direkt ulaşım olmadığı takdirde bu şehirlerde de hostel bulmak çok zor olacak extra maliyet ve zaman kaybı olacak. Bu bilgileri bir kenara koyalım
sedat.ayoglu 29 Ekim 2017 Pazar
Selamlar , balkanlar ile ilgili sorularınızın cevapları :) Üsküp Belgrad arası otobüs ya da trenle 10 saat civarı sürüyor. Novi Sad'dan Banja Luka'ya ancak otobüs ile ulaşım sağlanabilir fakat Novi Sad'dan direkt olarak otobüs var mı bilmiyorum fakat Belgrad'dan olma olasılığı yüksek olabilir, Belgrad merkezi şehir olarak düşünürsek. Sizin bu konuda yapacağınız ilk iş Belgrad otobüs terminaline sormak olup daha sonra trenle Novi Sada geçmek olur
Deniz F 29 Ekim 2017 Pazar
Hocam öncelikle geçmiş olsun. Sanırım rotamı değiştirip Üsküpten başlayarak sırasıyla Ohrid, Struga, Bitola, (Tekrar Üsküp), Belgrad, Novi Sad, Banja Luka, Sarajevo, Mostar, Priştine, Prizren ve en son tekrar Üsküp'e geçmeyi planlıyorum. Önceki sorularıma ek olarak bikaç soru daha sormak istiyorum. Müsait olduğunuzda hepsinin cevabını yazarsanız çok sevinirim. 1. Üsküp Belgrad arası kaç saat sürüyor? 2.Novi Sad'dan Banja Luka'ya ulaşımı nasıl sağlayabilirim? 3. Banja Luka'yı iptal etme olasılığım var Novi Sad'dan Sarajevo'ya ulaşımı nasıl sağlayabilirim? Ortalama saat ve ücretler nasıldır? 4. Sarajevo'dan Priştine'ye ulaşımı nasıl sağlayabilirim, direkt otobüsler veya tren var mıdır? Ayrıca bunun için de ortalama bir süre ve ücret söylemeniz mümkün müdür? Tekrar çok teşekkür ederim sizden haber bekliyorum. İyi akşamlar :)
Deniz F 27 Ekim 2017 Cuma
Merhabalar. Öncelikle yazınız için çok teşekkürler, çok kapsamlı, güzel bi yazı olmuş. Ocak sonuna doğru 12-15 günlük balkanlar turu düşünüyorum. Rotam Sırbistan (Belgrad, Novi Sad), Bosna Hersek ( Banja Luka, Sarajevo, Mostar), Kosova ( Priştine, Prizren), Makedonya (Üsküp, Ohrid, Struga, Bitola) olacak. Fakat aklıma takılan bazı sorular var. 1.Gidiş dönüş biletimi sırbistandan almak istiyodum fakat Kosova'yı görmek istediğim için değiştirmem gerekiyo sanırım? 2. Novi Sad-Banja Luka arası, ardından Banja Luka-Sarajevo arası ulaşımı nasıl sağlayabilirim? 3. Sarajevo'dan Üsküp'e pasaportuma Kosova giriş çıkış mührü bastırmadan nasıl geçebilirim? 4. Kış aylarında hava koşulları yüzünden otobüs seferlerinin iptal olması ya da seferlerin azalması muhtemel midir? Sorularıma cevap verirseniz çok memnun olurum. Bunlar dışında verebileceğiniz öneriler varsa seve seve dinlerim. Şimdiden çok teşekkür ederim. Herkese iyi tatiller :)
Deniz 26 Ekim 2017 Perşembe
Saraybosna üsküp arası direk ulaşım var mıdır hocam? Kosova'dan geçmeyen?
sedat.ayoglu 25 Ekim 2017 Çarşamba
Balkanlar ülkeleri için rezervasyon yapıp daha sonra rezervasyon çıktısı alıp iptal edebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken konu rezervasyon yaptığınız otel ya da hostellerin booking üzerinden iptal edilebilir özelliğinin olması olsun.
sedat.ayoglu 25 Ekim 2017 Çarşamba
evet benim 2. balkan turum için izlediğim rotayı takip ediyorsunuz:) Bu şekilde balkan ülkelerinde sorun yaşamamıştım:)
sedat.ayoglu 25 Ekim 2017 Çarşamba
Balkanlarda kışın yazın olduğu kadar sık otobüs seferleri var mı bilmiyorum keza yazın bile saat başı otobüs yok. Günde 2 kere ya da bazen 1 kere oluyor. Siz balkanlardan kesinlikle görmek istiyorum dediğiniz ülkeleri bana yazarsanız güzel bir rota planlaması yaparız. Tekrar ediyorum 10 gün için sürekli en son varacağınız ülkeye gitme telaşı yüzünden 6. günden itibaren artık maraton gibi koşturmak yerine az ülke görüp; Mesela Arnavutluk'a günü birlik gidip oradan hemen Makedonya'ya geçmek de olabilir ya da direkt olarak aradan da çıkartmak güzel olur. Bunları bana yazarsanız sevinirim.
sedat.ayoglu 25 Ekim 2017 Çarşamba
Selamlar 10 günlük vizesiz balkan turu yeterli olmayabilir. Lakin balkanların her yerini görmek değil de başkentlerini görmek istiyorum diyorsanız. Makedonya ülkesi için gidiş-dönüş uçak bileti alabilirsiniz. Balkanların bir kısmını trenle gezmek de mantıklı geliyor. Mesela; Makedonya Üsküp şehrinden Sırbistan Belgrad şehrine tren ve otobüs seçenekleri mevcut. Bunu yazmamın sebebi ise eğer Balkanlarda otobüs saatleri sizin tatil programınıza uymuyorsa zamandan tasarruf etmeniz açısından tren yolunu kullanmak alternatif ulaşım olabilir. Balkanlarda trenin olduğu diğer ülke ve şehirler Makedonya-Sırbistan-Bosna Hersek ülkeleridir. Lakin diğer balkan ülkelerinde vizesiz olanlarında ise tren ulaşımı yoktur. Bunlar da Kosova - Arnavutluk ve Karadağ. Bosna Hersek'ten Karadağ'a , Karadağ'dan Arnavutluk'a , Arnavutluk ülkesinden de Kosova'ya ulaşımı sadece otobüsle yapmak zorundasınız. Gel gelelim esas konumuza;
sedat.ayoglu 20 Ekim 2017 Cuma
Selamlar,ilk sorunuza acil cevap vermem gerektiği için bugün yazıyorum devamını yarın güzel bir şekilde yazacağım. Sırf cevaplamak için yanlış bilgilendirme yapmak istemedim. Balkan ülkelerinde ya da her hangi bir ülkede tek yön uçak bileti almak pek tabi hakkımızdır. Gel gelelim Türkiye'deki uçak bileti firmaları bazı ülkelere tek yön bilet satarken yani geri dönüş biletinizi almadığınız takdirde sistem uyarı veriyor. Buna en iyi örnek Vizesiz balkan ülkesi olan Sırbistan ülkesidir. Size ve genel olarak herkese tavsiyem sistemden tek yön bilet almaya çalışın ama uçak biletinizi onaylamayın! Onaylamadan önce sistem her hangi bir uyarı veriyor mu lütfen bakınız. He oldu ki vermedi o zaman sorun yok. Bu vermiş olduğum bilgi genel bir bilgi olup sistem sürekli değişebiliyor. Bu bilgiler balkan ülkeleri turu için en güncel bilgilerdir. Bu anlatmış olduğum bilgilerin o ülkeye girişte pasaport kontrollerinde size sorulan geri dönüş uçak biletiniz ile ilgisi yoktur. Tamamen sistemsel bir durumdur.
Deniz 18 Ekim 2017 Çarşamba
Selam,size balkan ülkeleri hakkında sorum olacak,cevaplarsanız sevinirim,ben 6 tane balkan ülkesini 10 günlük olacak şekilde gezmek istiyorum,gidiş ve dönüş uçak biletimi hangi ülkeye alayım,tek yön bilette sıkıntı var demişiniz,illaki aynı ülke için gidiş dönüş mü almalıyım?nasıl güzergah izlemeliyim?
sedat.ayoglu 15 Ekim 2017 Pazar
Selamlar, Balkan ülkelerinde gezilecek yerler her daim güzeldir demek isterim lakin kış mevsimi hariç diğer mevsimleri tercih etmenizi öneririm. Kendi arabanızla Balkan turu yapacaksınız ve çok efsane yerler kaçıracaksınız. Mesela Mostar'da Kravitse Şelalesi gibi ücretsiz girilen şelaleyi göremeyeceksiniz. Balkanlar gezilecek yerler bir kenara dursun kışın sürekli dağ yollarından geçeceksiniz korkacak bir şey yok elbette ama ben olaydım arabayla Balkan turunu en azından Nisan ayına ertelerdim.
Ahmet Şahin 15 Ekim 2017 Pazar
Merhabalar, öncelikle emeğine sağlık çok güzel bir yazı olmuş. bu şubat tatilinde arkadaşımla kandi arabamızla balkanlara gitmeyi düşünüyoruz. Fakat balkanlarda kışın rahat gezip gezemeyeceğimiz, balkanların yazın olduğu kadar kışın da güzel olup olmadığı ve yollardaki kar durumu bizim aklımızdaki en büyük sorular. Bu konuda bize nasıl fikir verebilirsin ? Şimdiden çok teşekkür ederim.
sedat.ayoglu 4 Ekim 2017 Çarşamba
interrail Balkan rotası için interrail nedir nasıl yapılır yazımda ve interrail gezi yazılarımda görebilirsin.
kemal 3 Ekim 2017 Salı
benim de balkan planım var, arnavutluk, makedonya, kosova, karadağ, bosna, sırbıstansiz açıklamışsınız orda kosovaya girmeyin rotamı şöyle yapsam > makedonya arnavutluk karadağ bosna sırbıstan yaparsam ülke giriş sorunları yaşamam değil mi ? kosovayı çıkarırsam :)
Tahsin Atalay 2 Ekim 2017 Pazartesi
İyi günler Balkan flexi pass ile Balkan turu düşünüyoruz fakat Balkan rail hakkında yazınızı göremedim bununla ilgili bilginiz var midir ? Tek bilet alıp gezmek daha iyi midir ?
Sezgin 23 Eylül 2017 Cumartesi
Hocam merhabalar. Balkan turuna çıkmayı düşünüyorum fakat kafamda dönüş planı yapmadım. Sorum şu dönüş bileti ,seyahat sigortası ve otel rezervasyonumun olmaması ülkeye girişte problem çıkarır mı? Çadırda konaklamayı düşünüyorum. Teşekkürler
hatice 19 Eylül 2017 Salı
Merhaba 31 ekim 2017 akşam uçağı ile Tiran'a inip ,8 Kasım da sabah 4 uçağı ile Tiran'dan dönüş yapmayı planlıyoruz. Biletimizi aldık. yani toplamda 7 günümüz var.Araç kiralayacaz...Fotoğraf odaklı bir gezimiz olacak... 4 bayanız.Önerileriniz ne olabilir..Sırbistanı gezimize dahil edip etmemekte kararsızız...Yazı ve önerileri okudum..bize ne önerirsiniz...Çok teşekkür ederim...
Eda 16 Eylül 2017 Cumartesi
tamamdır tüm tavsiyeler için çok teşekkür ederimmm
sedat.ayoglu 15 Eylül 2017 Cuma
Umarım güzel bir balkan turu olur tecrübelerinizi yazarsanız çok memnun olurum sağlıkla iyi tatiller...
gezmekgüzel 15 Eylül 2017 Cuma
çok teşekkür ederim bu akşam yola çıkıyoruz nasipse. inşallah dediğiniz gibi kötü bir sürprizle karşılaşmayız.
sedat.ayoglu 15 Eylül 2017 Cuma
Balkanlar'da yenilen yemekler sadece Balkan köftesi ya da cevapcici ile sınırlı değil:) alternatif olarak Üsküp'te sac kavurma , Kotor'da balık, Kosova'nın meşhur böreğini tavsiye ederim. Kosova'nın köftesi ayrı lezzet , Belgrad'ın ayrı , Mostar'ın köftesi ayrı lezzettir. Aynı gibi görünse de farklılık tatmıştım. Jablanica yanı Mostar yolunda kuzu çevirme o kadar güzel di ki 3 4 kere gitmiştim tavsiye ederim ☺️
Çağdaş özkan 14 Eylül 2017 Perşembe
Kosova'ya girmeyin başka sıkıntı olmaz
sedat.ayoglu 14 Eylül 2017 Perşembe
Balkanlarda benzin fiyatlarda çok ucuz değil. Gürcistan kadar fiyat farkı yok. Sizin kullanış şeklinize ve gideceğiniz kilometreye bağlı olarak fiyat farkı olacaktır. Ama genel olarak arabanızın marka modeline de bağlıdır. Ford Ranger asfalt yolda bile en düşük 35 /40 kuruş arası yakarken benim binek aracım 25 kuruş yakıyor:) Ben sürekli dağ tepe gezdiğim için Balkanlarda mecburen Opel arabadan jipe geçiş yaptım ve benzin maliyetini de inanın hesaplamadım. Mesela Sutjeska National Park ve Una National Park'a bir kaç deneyiş sonrası gidebildim.
sedat.ayoglu 14 Eylül 2017 Perşembe
güzel bir vizesiz balkan turu olmuş.
sedat.ayoglu 14 Eylül 2017 Perşembe
Arabayla balkan turu rotası hakkında verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Bu konuyu merak edenler için çok faydalı olacağına eminim.
sedat.ayoglu 14 Eylül 2017 Perşembe
direkt Saraybosna'dan Belgrad'a otobüs bulursanız Belgrad'a gitmeniz daha mantıklı sonuçta Saraybosna'ya geri geleceksiniz. Belgrad'dan Karadağ'a direkt otobüs var mı bilmiyorum bunu öğrenmek için Saraybosna gezilecek yerler yazımda bulunan 2 otobüs terminaline de sormalısınız. Ya da internetten araştırabilirsiniz. Saraybosna'da bulunan bir otobüs terminali şehir merkezine yürüyerek 15 dakika diğeri ise benim yanlışlıkla gittiğim uzakta olan otobüs terminalidir. Bu konuya dikkat etmenizi öneririm.
sedat.ayoglu 14 Eylül 2017 Perşembe
Balkanlarda genel anlamda hırsızlık olayı olmuyor yani bir Meksika ülkesi değil tabi ki. Ama bunun garantisini kimse veremez. Benim buna garanti vermem yanlış olur. Yurt dışında gezerken ben yanımda paramı taşıyorum ama bir sorunla karşılaşmadım ve Allah kimsenin başına böyle bir şey vermesin. Tahmini yorumum hırsızlar tek gezen kişileri tercih ederler ama siz grupla gezeceksiniz. Paranızı çantanıza, üzerinize koyup hatta değişik bölümlere 4-5 parça halinde ayırırsanız en azında hepsi çalınmamış olur ki inşallah böyle bir durum olmaz. Balkanlarda yeme içme ucuz sadece Karadağ pahalı. Selanik ve Kavala'ya henüz gitmedim bu yıl planlarım arasında olacak. 8 günlük her öğün size ait olsa ortalama bir rakam vereyim en fazla vereceğiniz rakam günlük 35 TL olur. Asgari karnımız doysun derseniz 25 TL bile olabilir. Ohri şehri de turistik olduğu için diğer şehirlere göre çok az yeme içme fiyat farkı gösterebilir. Hediyelik eşyalarda bu bahsettiğim ülkelerde ucuz (Mostar - Ohri - Kavala- Selanik hariç)
sedat.ayoglu 14 Eylül 2017 Perşembe
Özellikle Belgrad şehrine giriş yapacaksanız hostel çıktılarınızı muhakkak yanınızda bulundurun. Hatta her ülkeye girişte hostel çıktıları yanınızda olsun ben Belgrad'a girişte ciddi sıkıntı yaşadım. Hatta cebinizde az da olsa para bulundurun derim. Belgrad'da hostel tavsiyesi verirken ben kendi kriterlerim doğrultusunda verdim. Kilitli dolaplarının olması,mutfağının olması dışında her gün çarşaflarının yıkanması benim için en önemli kriterler arasında. Ayrıca Belgrad gezilecek yerlere de yakın olması hoşuma gitmişti,eğer bu saydığım kriterler her hangi bir hostelde varsa adının bir önemi olmayacaktır.
sedat.ayoglu 14 Eylül 2017 Perşembe
Novi Sad , Kotor , Budva için 1'er gün yeterli görüyorum. Yapacak çok fazla bir şey yok bu şehirlerde. İlla gece hayatı istiyorum derseniz sizin tercihiniz elbette buna göre her şehre 1'er gün de eklenebilir. Kotor ve Budva'da bulunan Stephan Adası güzeldir ama hem Kotor hem Budva çok pahalı şehirler hatta Vizesiz balkanların en pahalı olduğu ülke Karadağ'dır. Hostel fiyatları geçen sene 15 Euro'ydu. Genel olarak 17 gün için günlük ortalama 10 Euro yeterli olacaktır.
sedat.ayoglu 14 Eylül 2017 Perşembe
Belgrad gezilecek yerleri bir kaç parçaya ayırırsanız 3 gün yeterli olur ama 1 gün de yolculuk günü için opsiyon olabilir. Otobüsünüz o gün başka bir şehre sabah ya da öğlen gidecekse 4.günü bu şekilde kullanabilirsiniz. Ada Ciganlija'ya zaman ayırmak için 1 gün bu şekilde geçer. Kalemeydan Parkı , Knez Mihaiolava Caddesi ve diğer müzeler için de 1 gün ayırabilirsiniz. 3.gün ise hoşunuza giden ya da spontane gelişen durumlara göre tatil gününüzü pozisyonlayabilirsiniz. Gel geleim Belgrad şehri sürprizlere gebedir. Bir gün öncesi ise bir gün sonrası arasında dağlar kadar hareketlilik farkı görmüştüm.
sedat.ayoglu 14 Eylül 2017 Perşembe
Mostar gezilecek yerler yazımı okuyabilirsiniz. Bu kararı kendiniz verebilirsiniz. Mostar şehri Mostar Köprüsü ve çevresinde gezilecek yerlerden ibaret değildir. Kravice Şelalesi ve Blagay Alperenler Tekkesi'ne de uğramalısınız. Bunun için Mostar'da kaldığım hostel günlük tur düzenliyor hem daha ucuza Mostar şehir merkezi dışındaki yerleri de görmüş olursunuz hem de Mostar için 2 günlük tatil planınız yeterli olacaktır. Sadece Mostar Köprüsü yeterli derseniz de yarım saat bile yeterli olacaktır.
sedat.ayoglu 14 Eylül 2017 Perşembe
Balkanlar gezilecek yerler için kişisel zevkler çok önemlidir. Eğer doğa seviyorsanız sadece başkentleri değil de Bosna-Hersek gezilecek yerlere daha fazla zaman ayırmanızı tavsiye ederim. Gece hayatı severim derseniz elbette Belgrad gece hayatı bu şehirler arasında güzel bir tercih olacaktır. Gel gelelim diğer Balkan ülkeleri şehirlerine şuraya lu kadar zaman ayırın yazdım ama bunu şöyle bir örnekle açıklamak isterim. Tiran gezilecek yerlere 4 gün ayırmak sizi psikolojik olarak yoracaktır cidden şehirde hiçbir şey yok. 1 saat bile şehir merkezini gezmeye yetecektir. Saraybosna için 2 gün yeter 1 gün az. Bosna Hersek Yaşam Tüneli tarihe meraklı olanlara hitap ediyor. Bu ilk yorumum.
Gökhan Avcı 14 Eylül 2017 Perşembe
Araba kiralayarak Vizesiz Balkan turu yapacağız. Bazı ülkelerde kiralanan araçlarla diğer balkan ülkelerine girişte sorun olduğu doğru mu ? Balkan turunda ne yenir ne içilir? Sadece cevapcici mi meşhur? Sorular çok oldu kusura bakmayın :)
kaleli17 13 Eylül 2017 Çarşamba
otobüsle balkan turu yapmak sizi oldukça yoracaktır arabayla yaptığımız halde bizi yordu.
çağdaş özkan 13 Eylül 2017 Çarşamba
hocam 700 km de 170 TL benzin yaktık buda km 'de 24 kuruşa denk geliyor.
çağdaş özkan 13 Eylül 2017 Çarşamba
cidden ayırdığınız günler şehirlere göre çok fazla
çağdaş özkan 13 Eylül 2017 Çarşamba
3-10 Eylül 2017 tarihinde arabayla sırasıyla sarajevo-mostar-kotor-budva-sarajevo-belgrad güzergahlarında gidilecek her yeri gezdik. Bu güzergahla ilgili soruları olanlar mail adresimden ulaşabilir.
Fikret 12 Eylül 2017 Salı
Hocam saygılar eline sağlık.. Kendi arabamla balkan turu yapsam 6 ülke için ne kadar benzin maliyeti çıkar?
Kader Şen 12 Eylül 2017 Salı
Vizesiz balkan ülkeleri turunu bu şekilde yapan birini nette görmedim. Tarzınız ve gezi anlayışınız çok hoşuma gitti. toplamda kaç gün ayırmak gerekli sizin gittiğiniz yerlere 42 gün zamanımız yok ama 14 gün içerisinde Balkanlar gezilecek yerler listesi yapsanız nereleri tavsiye edersiniz.
Eda 12 Eylül 2017 Salı
Bide bu şehirlere gün sayısı olarak şu günler nasıl sizce - saraybosna 2 / mostar 2 / belgrad 3-4 / novisad 1 / kotor 2 / budva 2 / üsküp 2 / ohrid 2-3 / pristine 1 toplam da 17 günümüz var rotayı ve günleri tavsiyelerine göre değiştirebiliriz. Son olarak bütçe çok değişken bi durum herkes için ama konaklama da 17 gün için hostel masrafı günlük en fazla 10 euro ayırmak yeterli mi? Tabi pazarlık yapıcaz muhakkak da. Bide gece yolculukları denk gelirse iyi olucak ve sanırım kravice şelaleleri veya matka kanyonu için turla gitmemiz gerekicek.
Eda 12 Eylül 2017 Salı
bizim uçağmız 25i sabah 9.25 de yani hiç saraybosna da konaklamadan akşam otobüs varsa o gün saraybosnayı gezip belgrad a geçmemizi mi önerirsiniz? Bide belgrad için hostel rez olayını saraybosna ve mostar da ne kadar kalıcağmızı tahmin edemediğim için (en fazla toplam da iki şehir için 4 gün düşündük ama değişebilir tavsiyenize göre) kesin bi tarih bildirip rez yapamıyorum yani türkiye den ayrılmadan önce sırbistan için rez çıktısı kesin almalı mıyız? City zen hosteli ısrarla tavsiye ettiler.
Eda 12 Eylül 2017 Salı
Biz saraybosna-mostar beraber aradan çıkaralım dedik ama yollar ters mi kalıyo yani saraybosna-belgrad-novisad-saraybosna-mostar daha mı iyi olcak ? Saraybosna ya geri dönceğmizi hesaba katmamıştım da belgrad dan direk karadağ a geçiş var mı bilmiyorum. Bide saraybosna için gerek yok ama belgrad için hostel rez konusunun altını siz de çizmişsiniz,
gezmekgüzel 12 Eylül 2017 Salı
merhabalar,15-23 eylül arası 2 kişi tur firması ile balkan turuna çıkıyoruz. gezeceğimiz yerler selanik-ohrid-podgorica-mostar-saraybosna-belgrad-üsküp-kavala yanımıza kaç euro alsak yeterli olur? bir de hırsızlık olayları yaşanıyor mu? müze ören yerleri ile ohrid de tekne turunu biz ödeyeceğiz. bunlar dışında öğlen yemekleri de bize ait. ayırmamız gereken bütçe nasıl olsun hediyelik eşya vs almaya kalksak ne kadar harcarız tahminen?
sedat.ayoglu 11 Eylül 2017 Pazartesi
Vizesiz balkan ülkeleri için 1 hafta çok yetersiz olacaktır. Beni yanlış anlamayın lütfen fakat güzel bir balkan ülkeleri turu yapmak istiyorsanız kesinlikle şu ülke ya da şehirleri görmek istiyoruz diye yazarsanız çok daha sağlıklı bir planlama çıkartmış olurum. Mesela Üsküp'ü pas geçip daha sonra Makedonya'ya giderseniz hem Ohri Gölü'nü de görmüş olursunuz hem de diğer Makedonya şehirlerini görmüş olursunuz. Bu yüzden eğer Belgrad'a bilet alırsanız (örneğin) Mostar - Saraybosna - Kotor ve Budva'yı da görme ihtimaliniz olur.
sedat.ayoglu 11 Eylül 2017 Pazartesi
Belgrad gece hayatı her daim hareketli oluyor. Avrupa genelinde Friday - Saturday Night's mantığı ile düşünürsek evet hafta sonları çok daha hareketli oluyor. Ama bunun da genel bir garantisi yok tabi. Kışın bile Sırbistan Belgrad gece hayatı hareketli oluyor diye düşünebilirsiniz. Eğer rotanız uymuyorsa Cuma Cts Pazar günlerini Belgrad şehri için zorlamanıza gerek yok. Bunun yerine Ada Ciganlija ve Skadarlija Caddesi (Bohem Köşesi) de alternatif olabilir.
sedat.ayoglu 11 Eylül 2017 Pazartesi
yanınıza ekstra sweat-shirt almanız muhakkak tavsiye olunur ama monta ihtiyaç duyulacağını sanmıyorum.
sedat.ayoglu 11 Eylül 2017 Pazartesi
Balkanlarda hava durumu çok değişken oluyor. Yazın Mostar'da hava sıcaklığı 40 derece hissedilirken aynı gün çok fazla yağmur yağmıştı. Belgrad ve Kotor'da da ciddi yağmura yakalanmıştım. Bu yüzden her nereye giderseniz gidin sırt çantasına muhakkak yağmurluk koymayı ihmal etmeyin. Balkanlar gezilecek yerler kadar hava durumu da çok meşhurdur. Bunun garantisini kimse veremez ama bot giyecek bir durum da söz konusu değil.
sedat.ayoglu 11 Eylül 2017 Pazartesi
Selamlar anladığım kadarıyla büyük balkan turu düşünüyorsunuz. Vizesiz balkan ülkeleri rotanızda küçük bir değişiklik olabilir. Örneğin; İstanbul - Saraybosna -Belgrad - Novi Sad - Saraybosna - Mostar - Kotor - Budva - Priştine - Ohrid - Üsküp olursa balkan ülkeleri ve şehirlerinden çok daha rahat geçiş yaparsınız. Saraybosna'ya erken gelebilirseniz hiç konaklama yapmadan direkt olarak Belgrad şehrine geçiş yapabilirsiniz. Bu sayede hem konaklama ücretiniz düşer (gece yolculuk varsa) hem de Belgrad'ı ters istikamette olduğu için aradan çıkarmış olursunuz. Arzu ederseniz benim yaptığım gibi Saraybosna'dan sonra Novi Sad'a geçiş yapıp orada bir iki gün zaman geçirip daha sonra Belgrad'a geçiş yapabilirsiniz. Balkan turunuzda en çok sorun yaratacak ülke Sırbistan gibi görünüyor. Sizin rotanızın arkasında kalıyor. Bu benim ilk yorumum olsun. Siz sordukça rotaya ekleme çıkarma yapalım.
Eda 11 Eylül 2017 Pazartesi
Ve spor ayakkabısı bide ceket yeterli mi yoksa mont ve bot mu giymeliyiz? Yağmurluk falan aldık ama emin olamıyoruz bu konuda da. Hava durumu değişken
Eda 11 Eylül 2017 Pazartesi
Bizim balkan turu planımız 25eylül 12ekim arasında olucak. İstanbul-saraybosna-mostar-kotor-budva-belgrad-novisad-üsküp-ohrid-pristine-istanbul, şeklinde. Sizin ki dahil bi çok blog yazarını okuyup bilgi aldım yeme konaklama ulaşım vs. Fakat rotanın son halini bu şekilde paylaşmak istedim ekleyebiliceğniz yada değiştirebiliceğniz bişey olursa? Şurdan şuraya gitme burdan geçiş daha iyi olur yada burdan buraya ulaşım için otobüs yok dediğiniz şeyler varsa bilmek isteriz. Bide belgrad için cuma-cumartesi-pazar daha iyi yazmışsınız bi çok yerde de böyle yazıyo acaba mostar dan sonra direk belgrad a mı geçiş yapsak günler o tarihlere denk geliyo?
Çağla 8 Eylül 2017 Cuma
Merhabalar, Biz iki kız balkan turu yapmaya karar verdik, ancak rota konusunda biraz kararsızız. Düşüncemiz uçakla Saraybosna'dan giriş yapıp, sırasıyla Sırbistan'da Belgrad, Karadağ'da Kotor ya da Budva, belki Arnavutluk Tiran, Kosova'da Priştine ve Prizren, ardından da Makedonya'da Ohrid ve Matka Kanyonu olarak planladık. Dönüş uçağını da Üsküp'ten alacağız. Sizce bu rotada balkan turu bizi çok zorlar mı ? Yolculuk süremiz de 1 hafta olacak. Genelde herkes Üsküp'ten başlayıp Saraybosna ya da Belgrad'tan Türkiye'ye dönüş yapmış gibi geldi. Bizim çizdiğimiz rotanın hatalı yönleri var mıdır ? Yardımcı olursanız bizi çok mutlu edersiniz. Şimdiden teşekkürler.
sedat.ayoglu 30 Ağustos 2017 Çarşamba
Tek başına balkan turu güvenlidir. Belgrad'dan Makedonya'ya hem otobüs hem de trenle güvenle yolculuk yapabilirsiniz. Geçen sene Balkanlar gezilecek yerleri gezerken tren yollarında çalışmalar vardı. Bu sene çalışmalar bitti diye biliyorum. Belgrad'a (Balkanların bazı şehirlerine) tek yön uçak bileti alma sorunu yaşayabilirsiniz. Sistem izin veriyor mu bilemiyorum son kontrolleri yapıp tekrar yazarsanız sevinirim. Belgrad'dan sonra Üsküp ve Ohri şehirlerine ek olarak Matka Kanyonu'nu da tavsiye ederim. 6 gün yeterli bir süre olacaktır.
Yağmur 29 Ağustos 2017 Salı
Merhaba, eylülde önce Belgrad ardından Makedonya yapmayı düşünüyorum ve tek kişi olacağım uçak biletini gidiş Belgrad dönüş Makedonya olacak şekilde alacağım Belgrad'dan Makedonya otobüs ile geçmeyi düşünüyorum . Otobüs ile yolculuk güvenlimidir ? Toplam 6 günlük gidiyorum tavsiye edeceginiz başka bır rota varmıdır ?
sedat.ayoglu 22 Ağustos 2017 Salı
Balkanlarda ulaşımın otostopla yapıldığını hem kendi gözlerimle gördüm hem de şu an bir kız arkadaşım otostopla ilerlemeye çalışıyor. Kendisinin tecrübeleri; Normalde Türkiye'de 10 dakikada bir araç geçiyor ve duruyorsa balkan ülkelerinde 40 dakikada bir araç duruyor. Yanınıza çadır alırsanız daha sağlıklı olacaktır.
Gülşah 16 Ağustos 2017 Çarşamba
Merhaba, biz Romanya çıkışlı Belgrad üzerinden balkan turu yapıp Romanya'ya geri döneceğiz. Bunun için yaklaşık 10 günümüz ve az paramız var. Balkan ülkeleri arasında otostop konusunda ne düşünüyorsunuz?
sedat.ayoglu 16 Ağustos 2017 Çarşamba
Vizesiz balkan ülkelerinde rota oluştururken nokta atışı program oluşturmak biraz zorlayıcı olabilir. Otobüs saatleri ve seferleri fix olsa da hiç ummadığınız yerleri beğenebilirsiniz. Mesela ben Bosna Hersek gezilecek yerler için 3 günlük plan yapmıştım ama 22 gün kalmıştım. Makedonya Üsküp'ten Belgrad'a otobüs ya da trenle çok rahat gidebilirsiniz. Mkaedonya ve Sırbistan rotası çok kolay. Öte yandan Makedonya Ohrid'den Arnavutluk üzerinden Karadağ'a kısa sürede geçmiştim. Gel gelelim Bosna Hersek'e uğramadan geçiş yapmak biraz zor olacaktır. Balkan ülkeleri rotası Makedonya Sırbistan Bosna Hersek Karadağ olur. Ya da Makedonya Arnavutluk Karadağ Bosna Hersek ve Sırbistan olacaktır. Arzu ederseniz nasıl bir tatil arayışı içinde olduğunuzu yazın ben de ona göre rota çıkarayım. Doğa mı seversiniz yoksa şehir hayatı mı? Deniz kum güneş mi? yoksa gece hayatı mı? gibi...
sedat.ayoglu 16 Ağustos 2017 Çarşamba
Vizesiz balkan ülkelerini gezerken diyelim ki Saraybosna'dan başlangıç yapıp hostel rezervasyonlarınızı yaptınız. Bir sonraki şehriniz Mostar olacaktır. Aynı ülkenin farklı şehirlerini gezerken hostel rezervasyonunuzu yapmayıp Mostar şehrine gittiğinizde de yapabilirsiniz. Fakat Balkan ülkeleri arası geçişlerde hostel rezervasyon çıktılarınızı isteyebilirler ve bu görevli memurların en doğal hakkıdır. Fakat şu şekilde avantaj olabilir rezervasyon yapıp çıktısını aldıktan sonra rezervasyonunuzu iptal edebilirsiniz. Öte yandan Balkan ülkeleri ya da diğer ülkelerde ne kadar geç hostel rezervasyonu yaparsanız hosteller o kadar pahalı olacaktır. Avantaj ve dezavantajları bu şekildedir.
Filiz Taş 16 Ağustos 2017 Çarşamba
Merhaba, iki kız balkan ülkerini gezmek istiyoruz. 6 günümüz var. Rota oluşturmasa zorlanıyoruz. Yollarda uzun saat geçirip vaktimizi yollarda geçirmektense nokta atışı birbirine yakın ama gezilecek yerleri çok olan ülkler seçmek istiyoruz. Örneğin borna hersekte pek birşey olmad için orayı direk es geçtik. Biz sırayla makedonya karadağ sırbistan diye düşündük ama kafamız çok karıştı. Lütfen yardımcı olun. Sırayla hangi ülkeye gidelim? kaç gün kalalım? Geçişler kaç saat sürer? Neyle gidelim?
Zuhal 13 Ağustos 2017 Pazar
Merhaba10 günlük bir tura çıkıyoruz arkadaşlarımla. Yorumları okurken aklıma her ülke için ayrı ayrı hostel rezervasyonu gerekiyor mu sorusu geldi. Saray Bosna'dan başlayacağımız için sadece orada hostel rezerve ettik. Gezeceğimiz her ülke için rezerve yapmak gerekiyor mu ? Ve bu 10 günlük tatil için Saray Bosna başlangıç Kosova bitiş olarak ele alırsak önerilerinizi paylaşır mısınız ?
sedat.ayoglu 11 Ağustos 2017 Cuma
Selamlar şu an yanımda Sırbistan savcısı var. Kosova'dan Sırbistan'a geçişte bazen sorun oluyormuş. Eğer turistim derseniz ve otel rezervasyonları varsa ekstra günlük 50 Euro'dan hesap yapılıp soru sorulma ihtimali varmış yanınızda para var mı yok mu ? Bunu soruyorlar. Bunu yanımdaki savcı arkadaş kendi ağzıyla söylüyor. Bazen de hiç sormuyorlarmış. Bu durum sadece Türklere özel değil herkese karşı bu zekimdeymiş. En net ve en doğru bilgi budur.
yeni gezgin 9 Ağustos 2017 Çarşamba
Merhaba. Yaklaşık 5 gün sonra Balkanlar turuna başlayacağız. Ancak bir ayrıntıyı gözden kaçırarak bileitimizi Kosova priştine ye aldık. Bu durumda kesinlikle sırbistan belgrada gidemez miyiz? :S Yardımcı olursanız sevinirim
sedat.ayoglu 25 Temmuz 2017 Salı
Trenle balkanlarda yolculuk kısmen mümkündür. Vizesiz balkan turu yaparken Bosna Hersek - Karadağ arası ulaşım için tren yok. Karadağ - Kosova , Kosova - Arnavutluk , Arnavutluk - Makedonya arası tren yok. Bunlar benim bildiklerim ama siz bu konuyu spesifik olarak araştırabilirsiniz. Ben vizesiz balkan turumu otobüsle yaptım ve gayet memnun kaldım.
F.n.a 23 Temmuz 2017 Pazar
Merhaba, eylulde balkanlara gitmeyi planliyorum fakat turla degil bireysel olarak gezecegim. Balkan flexpass adinda bir secenek duydum. Trenle balkanlarda yolculuk yapiyorsunuz. Bunun hakkinda bilginiz yada bir tavsiyeniz varsa ogrenmek isterim. Ilk defa yurtdisina cikacagim ve buyuk ihtimalle tek olacagim, bu yuzden yardiminiz benim icin onemli.
sedat.ayoglu 23 Temmuz 2017 Pazar
Selamlar en mantıklı yolu tercih ediyorsunuz. 2 sene önce arkadaşlarım Mostar'dan Herceg Novi'ye otobüsle gitmişlerdi. Onlarda minibüsle Herceg Novi'den Kotor'a geçmişlerdi. Ama onlar şansa bulmuşlardı. Ben Herceg Novi'ye gitmedim. Herceg Novi hakkında arkadaşımın yorumları: Hosteller şehir merkezine yaklaşık 5 km uzaklıkta kalıyor Herceg Novi'de gezilecek yerler kalacağınız yere muhakkak yakın olsun. Saat başı otobüs var mı? bilemiyorum ama Mostar'dan Kotor'a ulaşımın en kısa yol olduğunu biliyorum. (Hırvatistan vizesi olmayanlar için geçerli)
nilay 22 Temmuz 2017 Cumartesi
merhaba,vizemiz yok balkan turu yapacağız mostardan kotora geçmek herceg noviyi koyacağız araya, mostardan herceg novi ve herceg noviden kotor yapmayı planlıyoruz.sorum, herceg noviden kotara her saat başı otobüs var diye duyduk . doğru mudur?bustickec4.me adlı siteden bakınca var gibi görünüyor.güvenebilir miyiz?
sedat.ayoglu 14 Temmuz 2017 Cuma
Exit Festival Novi Sad'da olacağı için Novi Sad gezilecek yerleri zaten gezeceksiniz bunun için http://cilgingezgin.com/novi-sad-gezisi yazımı okuyabilirsiniz. Fakat Türkiye'den direkt uçuşlar Sırbistan Belgrad'a olacağı için festivalden 1 2 gün önce Belgrad Sırbistan'da gezip daha sonra Belgrad'dan Novi Sad'a geçiş yapabilirsiniz. Festival sonrası ise Novi Sad'dan Saraybosna'ya oradan da Mostar'a geçiş yapmak en doğru karar olabilir. Dönüş biletini Belgrad şehrine tek yön alabilme sorununu çözebilirseniz dönüşü Karadağ Kotor'dan yapabilirsiniz.
Eyslay 13 Temmuz 2017 Perşembe
Bizimde festival nedeniyle belgradda başlamak zorunda olan bir balkan turu isteğimiz var festivalden sonra ise 8 günümüz var fakat rotayı tam olarak belirleyemedik dolayısıyla da dönüşbiletimizi alamadık. Öneriniz nedir?
sedat.ayoglu 2 Temmuz 2017 Pazar
Selamlar balkanlarda tek yön bilet sorunu olduğu için sanırım hem gidiş hem dönüşü Belgrad'dan uçak bileti alarak yaptınız. Bu şekilde balkan turu rotası biraz sizi zorlayabilir ama endişe edecek bir durum yok. 14 günlük vizesiz balkan turu için Üsküp'ü görmeye gerek var mı? onu biraz düşündüm... Belgrad Üsküp otobüs seferleri var dediniz ama direkt olarak giderseniz aradaki Saraybosna, Mostar , Kotor ve Budva'yı kaçırabilirsiniz. Dönüşte de bu şehirleri görebilirsiniz. Belki şu şekilde daha mı iyi olur? Belgrad'dan Üsküp'e oradan Ohrid Gölü - Arnavutluk - Karadağ- Bosna Hersek -Belgrad diyecem ama zaman sorunu yaşayabilirsiniz. Üsküp ve Ohrid'den fedakarlık yapsanız bile Karadağ'a kadar gidip tekrar Belgrad şehrine geri gelmeniz gerekecek. Biraz zor bir rota gibi görünüyor. Karadağ'dan Belgrad'a direkt olarak otobüs seferleri var mı? Bunu araştırabilir misiniz?
engn 30 Haziran 2017 Cuma
Merhabalar. 4 arkadaş 14 günlük otobüslü Balkanlar turu yapacağız. Hem gidiş hem dönüşümüz Belgrad üzerinden. Belgrad, Saraybosna, Üsküp, Ohrid, Kotor ve Budva görmek istediğimiz yerler. İki rota arasında kaldık sizce Belgrad üzerinden Üsküp' e mi yoksa Saraybosna'ya mı devam etmeliyiz? Netten araştırdığım kadarıyla Belgrad Üsküp arası daha sık otobüs seferi var. Hangisini tavsiye edersiniz? Zamanımız buralar için yeterli olur mu?
sedat.ayoglu 28 Haziran 2017 Çarşamba
balkanlarda dil sorunu yaşandığı doğru ama pasaport polislerinin bazıları da ingilizce bilmiyor. Bana hiç soru sormadılar. ( Makedonya girişte) sadece Belgrad' a girişte pasaport kontrolünde ciddi ciddi bekletip soru sordular.. Ingilızce bilmemeniz o ulkeye giremezsiniz anlamı taşımıyor. Mutlaka cebinizde az miktar para ve hostel rezervasyon çıktıları da olsun sorun olmaz.
sedat.ayoglu 28 Haziran 2017 Çarşamba
Balkanların doğası için en güzel ülke Bosna Hersek derim . Saraybosna gidiş tekrar Saraybosna /Ankara dönüş olabilir. Tam olarak anlayamadım 1 haftayı mi 2'ye böleceksiniz . Eğer 4 günlük tatilse Saraybosna ve Mostar çevresinde gezilecek yerleri muhakkak tavsiye ederim.
sedat.ayoglu 28 Haziran 2017 Çarşamba
Budva ve Ohrid Golü için Kotor şehri başlangıç olabilir. Kotor Budva gezisi yapıp daha sonra Kosova , Arnavutluk ve Ohrid şehrini gezip Üsküp dönüş olabilir.
sedat.ayoglu 28 Haziran 2017 Çarşamba
selamlar yaklaşık 1 aydır seyahatteydim. Yorumlara yeni bakabiliyorum sanırım geç kaldım özür dilerim. Eğer bu yorumu şu an görüyorsanız seve sever yardımcı olurum . Sanırım şu an balkanlardasınız .
sedat.ayoglu 28 Haziran 2017 Çarşamba
Balkanlarda gece hayatı için Belgrad/ Sırbistan, doğa güzellikleri için Bosna Hersek. 4 günlük balkan turu Belgrad araç kiralama ile başlayıp Saraybosna Mostar ve tekrar Belgrad olabilir.
sedat.ayoglu 28 Haziran 2017 Çarşamba
balkanlarda araç kiralayan onlarca insan gördüm. Pasaport kontrolleri öyle bir konu ki eğer kural dışı bir sorun yoksa sırf gözünün üstünde kaş var diye ülkelere almayabilirler ve buna kimse müdahale edemez. Balkanlarda ülkeler arası bazı sorunlar var ama araç kiralama ile ilgili bir sorun duymadım. Havalimanı ve şehir merkezlerinin hepsinde arac kiralama şirketleri var. Balkan ülkelerinin otogarlarinda da bulabilirsiniz. Internette aşırı pahalı bilginiz olsun.
sedat.ayoglu 28 Haziran 2017 Çarşamba
balkanlarda araç kiralayan onlarca insan gördüm. Pasaport kontrolleri öyle bir konu ki eğer kural dışı bir sorun yoksa sırf gözünün üstünde kaş var diye ülkelere almayabilirler ve buna kimse müdahale edemez. Balkanlarda ülkeler arası bazı sorunlar var ama araç kiralama ile ilgili bir sorun duymadım. Havalimanı ve şehir merkezlerinin hepsinde arac kiralama şirketleri var. Balkan ülkelerinin otogarlarinda da bulabilirsiniz. Internette aşırı pahalı bilginiz olsun.
YGünayy 28 Haziran 2017 Çarşamba
Merhaba, Öncelikle ayrıntılı anlatım için teşekkürler. Önümüzdeki ay benzer bir rota izliyeceğim tek sorunumuz şuan için henüz araç kiralama olayını halledememiş olmamız. Önerebileceğiniz site yada şirketler varsa bu konuda yardımınızı istiyorum. Bir diğer sorunumuz da ülke geçişlerinde araç ile sorun oluyor mu biz aracı Arnavutluktan kiralamayı düşünüyoruz Sırbistan'a girerken birkaç yerde problem olur diye okudum bunu nasıl halledebiliriz. Geçişler sırasında alınan bedel i aracı kiraladığımız şirket ile halledebilir miyiz, Araç kiralama ücretleri günlük ne kadardır. Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olurlarsa sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
Onder 26 Haziran 2017 Pazartesi
Merhaba. Biz 4 kişi balkan turuna çıkmak istiyoruz. Gezi turunuz genelde 8- 10 gün için düzenlenmiş. İşimiz gereği daha koda olsun istiyoruz.İkiye bölmemiz durumunda bize 3-4 günlük ilk balkan turu rotası hususunda yardımcı olabilir misin lütfen? ( uçak araç kiralama) İlginiz için teşekkür ederim.
serdem 20 Haziran 2017 Salı
merhaba biz 23 temmuzda kosovaya uçak biletimizi aldık. kosovadan araç kiralayıp kosova, makedonya, arnavutluk, karadğ, bosna,sırbistan... seklinde gezmeyi düşünüyoruz. sınır kapılarında geçişlerde bir sıkıntı yaşadınızmı? 23 31 temmuz arası bir program için sizce nereye ne kadar vakit ayırmalı?
glcnalp 20 Haziran 2017 Salı
Merhabalar.. 1 haftalık balkan turunu budva ve ohridi mutlaka kapsayacak şekilde nasıl planlayabilirim ( gidiş dönüş uçaklı olacak şekilde) nerden başlamalı nerde bitirmeliyim :)
nevra 19 Haziran 2017 Pazartesi
Merhaba oncelikle bilgilendirmeniz ve yardiminiz icin tesekkur ederim.Biz esimle ve cocugumla(3 kisi) 1 hafta balkan turu dusunuyoruz.Ancak zaman kisitli oldugu icin 2 ye bolersek hangi ulkeleri gezebiliriz? Ankara oturuyoruz ve ucakla gitmeyi dusunuyrz.Tercihimiz de gece hayati vs degil tamamen doga icinde olmak.Hangi ulkeden baslamali sonrasinda hangi vasita ile gezmeli ve donusu hangi ulkeden yapmaliyiz? Bir de maliyetimiz takriben ne olur? Cevabiniz icin Simdiden tesekkurler.
hasanozkanbas 18 Haziran 2017 Pazar
Aslında Belgrad'ı da gezmeyi düşünüyorduk. Belgrad ile birlikte nasıl bir rota izleyebiliriz?
sasa 8 Haziran 2017 Perşembe
Yazı için teşekkürler çok faydalı oldu ben bir şey merak ediyorum pasaport polisiyle hangi dilde konuştunuz ben biraz değil baya dil konusunda endişeliyim acaba orada sıkıntı çekmeyiz di mi?
sedat.ayoglu 5 Haziran 2017 Pazartesi
Merhabalar vizesiz balkan turu yaparken çocuklu ailelere çok fazla denk geldim. Hatta Kotor Kalesi'ne 4 çocuklu bir aileyle beraber çıkıp bol bol sohbet etmiştik:) Sadece önemli bir uyarıda bulunmak isterim otobüsle balkan turu yaparken elinizdeki biletlerdeki koltuk numaralarının hiç bir önemi yok. Herkes kafasına göre oturuyor. Eğer siz otobüs dolmadan binerseniz numaralı yerinize erkenden geçmenizde fayda var. Çocuklar için bilet alınıyor mu bilmiyorum. Çocuğunuzu otobüse binmeden önce kişisel ihtiyaçlarını karşılaması konusunda da uyarmanız faydalı olacaktır. Bazen mola süreleri uzun olabiliyor. Şimdiden keyifli yolculuklar dönüşte tecrübelerinizi burada paylaşırsanız sizin gibi ailelere de örnek olacağına eminim.
Ceylin 5 Haziran 2017 Pazartesi
sedat.ayoglu merhabalar. değerli paylaşımlarınız için teşekkürler. haziran sonunda otobüslü 6 gecelik bir balkan turuna katılmayı planlıyoruz. 6 yaşındaki kızımızla üstesinden gelebilir miyiz sizce? gerçi o bizden daha istekli çünkü ailece ilk yurt dışı deneyimimiz olacak. şimdiden teşekkürler
Ceylin 5 Haziran 2017 Pazartesi
merhabalar paylaşımlarınız için teşekkürler. biz haziran ayında 6 gecelik otobüslü balkan turu planladık.ancak 6yaşında bir kızımız var ve çocukla gitmek sıkıntı yaratır mı sizce? gerçi o bizden daha heyecanlı ve istekli ama! şimdiden teşekkür ederim.
sedat.ayoglu 3 Haziran 2017 Cumartesi
selamlar, Balkanların gezilecek yerlerini otobüs ile yapmak mümkün olduğu için genelde yorucu oluyor. Daha az şehir görüp o şehri keşfedebilirsiniz. Mostar ve çevresinde gezilecek yerleri 2 bölüme ayirdim Saraybosna gezilecek ise 4'e ayırdım. O yazıları okuduktan sonra kararınız değişebilir ☺
sedat.ayoglu 3 Haziran 2017 Cumartesi
kotor ve Budva çok pahalı, euro bölgesi olduğu için. Üsküp için 1 gün yeterli. Ohri'den Tiran' a geçiş çok kolay. Elbistan'a gitmedim. Bosna Hersek gezilecek yerler yazılarımda Mostar ve Saraybosna için özel rotalar çıkardım okumanızı tavsiye ederim
sedat.ayoglu 3 Haziran 2017 Cumartesi
balkan ülkeleri gezi notlarımda "Arnavutluk'tan çok fazla beklentiniz olmasın " yönünde mesajlar vermek oldu. Balkanlarda tek yön bileti almaya özellikle Sırbistan izin vermiyor.
ardang 30 Mayıs 2017 Salı
Ben 17 yaşındayım 4 arkadasım ve ben üsküp-ohdi-elbistan-tiran-budva-kotor ve bosna diye düşündük...Bosna yazdım çünkü orada kalacak yerimiz hazır-bizi gezdirecekler ve bosnadan uçakla geri dönedeceğiz... nereye ne kadar zaman ayırmamız gerektiğini ortalama ne kadar harcama yapacağımızı ve son olarak nelere dikkat etmemiz gerektiğini yazarsanız sevinirim. Üsküp'e tek yön gidiş,bosnadan ise tek yön dönüş uçak bileti sorun olur mu bilmiyorum. Yalnız yolculuk yapmak için muvaffakatnamelerimiz var cevabınızı bekliyorum
sedat.ayoglu 29 Mayıs 2017 Pazartesi
Eski bir rent a car firması sahibi olarak cevap vereyim. Normalde Türkiye'de araç kiralama yaşı 22'dir. Arabayla balkan turu yapmak için araç kiralama yaşını bilmiyorum. Ama bu işler güven üzerine kurulu olduğu için o an rent a car firması sahibiyle yapacağınız görüşme anındaki izlenimlere bağlı olarak değişir. Eğer büyük şirketler size araç vermezse küçük esnaflarda şansınızı deneyebilirsiniz. Ya da kaldığınız hostel, otel, couch surfing gibi yerlerdeki kişiler size daha fazla yardımcı olacaktır. Bu işe büyük şirketlerde online araç kiralama ile başlayabilirsiniz.
gezenöğrenci 29 Mayıs 2017 Pazartesi
Öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Bi sorum olacak, 19 yaşındayım ve arkadaşlarımla balkan turu yapacağım. 19 yaşında bir kişi balkanlarda araba kiralayabilir mi ve fiyatları nasıl? Teşekkür ederim.
sedat.ayoglu 27 Mayıs 2017 Cumartesi
vizesiz balkan ülkeleri gerçekten çok harika yerler. Karadağ hariç diğer ülkeler hem ucuz hem güvenli ☺ şimdiden iyi yolculuklar güzel dilekleriniz için teşekkürler ☺
sedat.ayoglu 27 Mayıs 2017 Cumartesi
selamlar 2 gün yoğun tempodayım. Vizesiz balkan turu hakkında yorumlarımı önümüzdeki hafta güzel bir şekilde yazacağım☺
Ayşe 27 Mayıs 2017 Cumartesi
Merhaba ne kadar güzel ve detaylı yazmışsınız . Biz bir hAftalık vizesiz Balkanlar turu yapmak istiyoruz . Tur rotası çizmek benim görevim ancak bu sefer pek başarılı olamadım . Sizden ricam çok yorucu olmayan Bir güzergah önerir misiniz çok teşekkür ediyorum .
Faruktahal 27 Mayıs 2017 Cumartesi
Gonlu,gorusu,bakısı guzel ınsan bılgılerın,yazdıkların,paylasımların ıcın en kalbı hıslerımle tesekkur edıyorum. Esım ve 4 yas kızımla 12-22 eylul balkan turu planladım. Denızlı-ıst-uskup gıdıd,arac kıralama.uskup1,belgrad3,saraybosna1,mostar1,kotor,budva2,ohrıd2 ve uskupten donus seklınde. Ilk yurt degıl. Ilk balkanlar :) bılet,konaklama,rota,gezılecek yerler,yeme ıcme tamamdır. dolna matka,umut tunelı,blagaj,fyord gecısı,plajlar,st. Naum ınsallah. Trafık,park,sınır gecıslerı,ulke paraları ıslerı kaldı :) evraklar konusundakı uyarın ıyı oldu. Saygılar,hurmetler.
Mehpatek 26 Mayıs 2017 Cuma
kotora gidip ordan arabayla belgrada geçmek mümkün mü ? Mesafe olarak çok mu uzak. Gitmişken en azından bikaç yer görmüş olalım. Kaç gün ayırmalıyız kotor budva gezisi için ?
sedat.ayoglu 26 Mayıs 2017 Cuma
Belgrad genelde gece hayatı üzerine kurulu. Eğer evlilik yıl dönümü kutlayacağım ve unutulmaz olsun diyorsanız Karadağ tavsiye ederim.  Sadece Kotor Kalesi içerisinde değil dışında da güzel yerler var.  Özellikle Budva'da tekne turuyla adalara gitme fikri çok hoş ve unutulmaz olacağına eminim.  Fakat burada bütçe sorusunu sormak zorundayım . Karadağ para birimi euro ve en ucuz hostel bile kişi başı 15 euro. Siz 2 yetişkin bir çocuk otelde kalacaksınız ve Budva otelleri de çok pahalı.  Eğer sizin için bütçe sorun değilse kesinlikle ve kesinlikle kotor budva gezisi oneriyorum.  Belgrad aşırı ucuz bir ülke fakat gece hayatı ile ilgilenmiyorsunuz. Belgrad'da illa alkol içmek zorunda değilsiniz.  Özellikle Bohem Sokağı Sırp ezgileri ile güzel bir akşam geçirebilirsiniz.
Mehpatek 25 Mayıs 2017 Perşembe
Merhabalar , böylesine detaylı bilgilendirici yazı yazdığınız için öncelikle teşekkürler . Biz saraybosna ve mostara gitmiştik çok beğendik. Özellikle arabayla mostara giderken harika manzaralar vardı.şimdi artık küçük çocuğumz var 18 aylık . Ona göre plan yapmamız gerek . Gece hayatı ve plaj denize girme tutkumuz yok . Doğal güzellikler ve güzel yemek bizi mutlu edecektir . Belgrad ve karadağ bize uygun gibi geldi ama sizin de tavsiyenizi almak istiyorum . Varsa bildiğiniz temiz otel onları da yazın lütfen. Sakince gezip güzel yerler görebileceğimiz bi rota çizerseniz çok sevinirim . Teşekkürler .
sedat.ayoglu 23 Mayıs 2017 Salı
Makedonya gezilecek yerlerde sadece Üsküp'e gitmiştim. Diğer şehirler hakkında detaylı bilgim yok. Makedonya'ya 4 gün ayırmak sizin tercihiniz ama ben olsaydım bu süreyi 3 güne çekip balkanların gezilecek diğer yerlerine zaman ayırırdım. Mostar Bosna-Hersek'te daha da güzel yerler var. Ohrid'de ve Üsküp'te 1'er gün yeterli olacaktır. Balkanlarda araba kiralama olayını Mostar ve Saraybosna'da yapmak daha mantıklı gibi. Ama sizin balkan turu programınıza göre yorum yapacak olursam, Üsküp'ten Belgrad'a sabah ve akşam olmak üzere 2 sefer otobüs seferleri var. Fiyatı da sanırım 22 Euro olması gerekiyordu. Üsküp'ten Belgrad'a tren var ama geçen sene çalışmalar nedeniyle Belgrad'a tren yoktu. Novi Sad'dan Sarayosna'ya tren yok sadece otobüs var. Yaklaşık 12 saat sürüyor. Gece yolculuğu yoktu sanırım ama bu sene olur mu bilemem. Siz Hostel rezervasyonlarınızı 3 gün önceden iptal edilebilir şeklinde seçerseniz daha sağlıklı olacaktır.
sedat.ayoglu 23 Mayıs 2017 Salı
Merhaba, vizesiz balkan turu için benim izlediğim rotayı takip edebilirsiniz. Üsküp 1 gün , Saraybosna 1 gün, Mostar 2 gün, Kotor ve Budva 1 gün, Prizren ve Priştine için 2 gün ya da aynı gün, Arnavutluk 1 gün, Ohrid 1 gün ve Üsküp dönüş. Toplam 10 gün ama 5 gününüz de otobüsle balkan turu için yol hakkı diyelim. Eğer zaman sorunu yaşarsanız Mostar'ı 1 gün Kosova'yi da 1 güne sigdirmaya çalışın.
balkanlar55 21 Mayıs 2017 Pazar
slmlar..tavsiyelerini de dikkate alarak yaptığımız 12 günlük gezi planı 24 temmuz-istanbul-üsküp uçusuhavaalanından araç kiralayıp matka ve tetovayı gezgikten sonra ohride konaklama. 2. gün sv noum resne bitola ve su müzesi gezisinden sonra ohride konaklama.3. gün ohrid çevresi ve strugayı gördükten sonra akşam üsküp te konaklama. 4. gün üsküp gezisi ve akşam belgrada otobüs yada tren?(gece yolculuğu yapabilir miyiz ve fiyatı ne olur?) 5. 6. 7. günler belgrad (günübirlik novi sad) gene gece yolculuğuyla s. bosnaya geçmeyi planlıyoruz( gece otobüs mü tren mi.? bulabilirmiyiz?fiyatı ne olur?) 4 günlük bosna için planlamayı rica etmiştim mostar yazında:) burada da değinebilirsin zahmet olmazsa:) 5 ağustos s.bosnadan istanbul...esnetmemiz ve değiştirmemiz gereken şeyler var mı? 2 kişi ne kadara malolur? cevaplarını ve tavsiyelerini merakla bekliyoruz.. çk teşekkürler
balkanlar55 21 Mayıs 2017 Pazar
tavsiyelerinize de uyarak hazırladığımız gezi planı şöyle: 24 temmuz 10.30 da istanbuldan üsküpe uçuyoruz. havaalanından araç kiralayıp(günlük 18,20euro sanırım?bilgilendirirsen seviniriz) matka kanyonu ve kalkandeleni gezip ohride varıyoruz,ertesi gün sv noum resne bitola su müzesi gezimizden sonra ohride konaklıyoruz,ertesi gün ohrid civarı ve strugayı gezip akşam üsküp e geçip orda konaklıyoruz.sonraki gün de üsküpü gezip gece belgrada geçiyoruz(otobüs mü tren mi? gece yolculuğu yapabilir miyiz bide?) belgrada 3 gün ayırıp-biri günübirlik novi sad) s.bosna ya gece yolculuğu planlıyoruz(mümkün müdür?) s. bosnada 4 gece konaklayıp ki bosna planını rica etmiştim senden :) 5 ağustos sabah 11.00 de s.bosna h.alanından istanbula dönüş.....(2 gece ohrid,1 gece üsküp,3 gece belgrad,4 gece bosna, mostar???). nasıl sence, düzeltmemiz yada esnetmemiz gereken yerler nereler ? yardımcı olursan çk seviniriz...teşekkürler
hasanozkanbas 20 Mayıs 2017 Cumartesi
Merhaba, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyoruz. Bize Üsküp başlangıç ve bitişli 15 günlük bir rota çıkarabilir misiniz?
sedat.ayoglu 18 Mayıs 2017 Perşembe
eğer couch surfing kullanırsanız gittiğiniz yerlerde ücretsiz konaklayabilirsiniz. Yerel insanların evinde kalıp Balkan şehirleri hakkında da detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
sedat.ayoglu 18 Mayıs 2017 Perşembe
Belgrad hostel tavsiyesi olarak Home sweet home hostel güvenlidir kilitli dolapları ve mutfağı da var. Aynı şekilde Mostar'da Guest House Adi Hostel var. Kilitli dolapları var mutfağı da şehir merkezine yakın, ayrıca Mostar çevresinde gezilecek yerlere günü birlik tur düzenliyor. Kravica Şelalesi'nı muhakkak görün.
sedat.ayoglu 18 Mayıs 2017 Perşembe
ilk defa yurt dışına çıkacaksanız tavsiyem: Seyahat sağlık sigortanızı yaptırın ,balkanlarda dönüş uçak biletinizin çıktısını ve kalacağınız hostel rezervasyon çıktıları yanınızda olsun. Vizesiz balkan turunuzu Üskup/Ohrid (ohrid gölü), Tekrar Üsküp'e gelip o gün Belgrad'a geçerek başlayabilirsiniz. Balkan ülkeleri ve şehirlerini Üsküp/Ohrid/ Belgrad/ Saraybosna/Mostar olarak yapmanızı ve balkan turunuzu da 9 güne indirmenizi tavsiye ederim.
sedat.ayoglu 18 Mayıs 2017 Perşembe
Balkanların gezilecek yerlerinin hepsini bitirmeye çalışmayın çünkü 2.000 TL balkan turu bütçesi için ( 2 kişi) yeterli olmaz.Ortalama 50 TL hostel ücreti 15 gün için 500 TL yapar.Kotor ve Budva'da hostel fiyatları da kişi başı 50 TL.Yani vizesiz balkan turunuzda 15 gün 2 kişi minimum en az 3.500 TL yanınızda olursa kafanızda rahat olur. Otobusle balkan turu yapmanizi tavsiye ederim. Belgrad'dan Saraybosna'ya tren yok ya da bosna hersek'ten Karadağ'a oradan Kosova ve Arnavutluk'a tren yok
kriyt 17 Mayıs 2017 Çarşamba
-Gidiş ve dönüş uçakla olacak ancak dediğimiz gibi ekonomik olması açısından istanbuldan hangi şehire gidip rotamızı başlatmamız daha doğru olur (malum uçak bileti fiyatları havaalanına göre değişiyor)? -Ülkeler ve şehirler arası geçişlerde en mantıklı ulaşım yolu nedir? otobüs, tren(interrail bileti olabilir), araç kiralama vs. -Önerebileceğiniz güvenli hosteller var mı? Malum eşimle gidiyorum. Belgrad için city zen hostel'ı önerdiler. Hem uygun hem güvenli ama diğer şehirlerde ne yapacağımı bilemiyorum.-Rotamıza istediğiniz gibi ekleme çıkarma yapabilirsiniz. İlk yurt dışı deneyimimiz olacağı için sıkıştırmadan ziyade keyif alabileceğimiz az ama öz yerleri görmek istiyoruz. Yazdıklarınızın dışında mutlaka önerebileceğiniz şehir veya şehir içinde mekan var mı?Heyecanla cevaplarınızı bekliyoruz:)
kriyt 17 Mayıs 2017 Çarşamba
Merhabalar, yazılarınızı okuduktan sonra eşimle beraber 15 günü geçmeyecek şekilde vizesiz balkan turu yapmaya karar verdik. En kısa sürede rotamızı kesin bir şekilde belirlememiz gerekiyor ki uçak biletimizi alalım, bilet fiyatları her gün bariz bir şekilde artıyor maalesef. Bu konuda da tecrübelerinize ihtiyacımız var. Ekonomik bir tatil planlıyoruz . Uçak biletleri hariç toplamda 2000 tl miz var. Nereden başlayacağımızı bilemiyoruz. Bu konuda yardımınızı isteyeceğiz. Gezmek istediğimiz şehirler; üsküp, ohrid, belgrad, novisad, saraybosna,mostar, kotor, budva, prizren,tiran.
Nesringokce 17 Mayıs 2017 Çarşamba
Bosna Hersek Kravice Şelalesine nasıl gidilir? Balkan turu yaparken araştırdığım kadarıyla Kravice Şelalesine Mostar'dan otobüs yoktu. Ayrıca Blagaj Tekkesi, Poçitel Kalesi ve Jablanica'yı da soracaktım.
sedat.ayoglu 17 Mayıs 2017 Çarşamba
Bu hafta ise Mostar'da gezilecek yerler ve Mostar şehrinde ( çevresinde) gezilecek yerler yazısı güncellenecektir. Sormak istediğiniz her soruyu buradan sorarsanız herkes faydalanmış olacaktır ☺ balkan turu rotası isteyenler de yorum yazabilirler isteyen kişilere yardımcı olabilirim.
sedat.ayoglu 17 Mayıs 2017 Çarşamba
Yeniden düzenlenen vizesiz balkan turu yazılarım: Balkan turu yapacaklara tavsiyeler, belgrad gece hayatı, arnavutluk gezilecek yerler, belgrad gezi rehberi, belgrad turu yapacaklara tavsiyeler, belgrad'da yapılması gerekenler, karadağ budva gezilecek yerler, kosova gezilecek yerler, novi sad gezi rehberi, makedonya gezi rehberi, belgrad gezilecek yerler, podgorica gezilecek yerler, kotorda gezilecek yerler. Bu balkan ülkeleri gezi yazıları güncellenmiştir.
sedat.ayoglu 17 Mayıs 2017 Çarşamba
vizesiz balkan turu yapmadan önce internette bir çok araştırma yaptım. Balkan ülkeleri ve şehirlerini bitirip Türkiye'ye geri geldiğimde tekrar internette araştırma yaptım. Fark ettim ki bazı bloglarda balkan turu hakkında eksik bilgiler var. Hatta bazıları balkanlarda gezilecek yerleri gezmeden " google'da üst sıralara çıkmak için " yazılar yazmış. ( parayla metin yazarlığı yaptırmış) yani birilerine para ödeyerek o ülkeyi sanki gezmiş gibi anlatarak yazılar yazılıyor. Bizim gibi gezip samimi bilgiler vermek isteyenler de kayboluyor. Bu yüzden bütün vizesiz balkan turu yazılarımı en doğru bilgiler ve geniş bilgilerle yeniden yazmaya karar verdim. ☺
Nesringokce 15 Mayıs 2017 Pazartesi
Balkanlarda gezilecek yerleri çok iyi özetlemişsiniz. Vizesiz balkan turu blog yazılarınızı tekrar yazdığınizi farkettim. Eşim ve çocuğumla birlikte kurban bayramında vizesiz balkan turu yapmayı planlıyoruz. Sizden yardım isteyecektim ama öncelikle merak ettiğim hangi yazıları tekrar düzenleyeceksiniz.
sedat.ayoglu 8 Mayıs 2017 Pazartesi
Selamlar Egemen Bey, benim kafama takılan siz bu rotaya Karadağ gezilecek yerler listesini eklememişsiniz. Saraybosna'dan Kosova'ya nasıl gideceksiniz. Ya da Belgrad'dan Priştine'ye otobüs var mı? Balkan turu rotanızı sırasıyla gideceğiniz şehirleri sırasıyla yazabilir misiniz? Merak ettiğiniz konu Kosova'dan sonra Sırbistan'a geçişte sorun yaşar mıyım? Arabayla balkan turu yapmak daha keyifli elbette ama kaç günlük vizesiz balkan turu planlıyorsunuz?
egemen 8 Mayıs 2017 Pazartesi
sedat.ayoglu merhaba sedat bey ben balkan turu için priştineye uçak bileti aldım ve turumu üsküp ohrid tiran saraybosna ve belgrad ve ordan priştine den türkiye dönüş olarak düşündüm.bu durumda sırbistan beni saraybosnadan sonra almazmı yada belgrad tan priştine ye dönemezmiyim.birde sizce orda tüm tur boyunca araba kiralamak mantıklı mı.
sedat.ayoglu 4 Mayıs 2017 Perşembe
basaksila Üsküp'ten Belgrad'a otobüs fiyatları 22 Euro'ydu. Bu sene en fazla Balkanlar arası otobüs fiyatlarına 3 euro zam geleceğini tahmin ediyorum. Ayrıca balkanlar gezilecek yerlerde en tuhaf olay 1 euro bagaj parası almalarıydı. Ohri'den Üsküp'e otobüs fiyatları 5 Euro'dur. Üsküp Ohri arası tren seferleri yoktur. Üsküp'ten Belgrad'a tren seferleri geçen sene bakımdaydı ama bu sene sanırım artık faaliyete geçmiştir.
sedat.ayoglu 4 Mayıs 2017 Perşembe
Üsküp'ten Belgrad'a otobüs fiyatları 22 Euro'ydu. Bu sene en fazla Balkanlar arası otobüs fiyatlarına 3 euro zam geleceğini tahmin ediyorum. Ayrıca balkanlar gezilecek yerlerde en tuhaf olay 1 euro bagaj parası almalarıydı. Ohri'den Üsküp'e otobüs fiyatları 5 Euro'dur. Üsküp Ohri arası tren seferleri yoktur. Üsküp'ten Belgrad'a tren seferleri geçen sene bakımdaydı ama bu sene sanırım artık faaliyete geçmiştir.
sedat.ayoglu 1 Mayıs 2017 Pazartesi
Bakanlarda gezi bütçesi olarak Makedonya ve Sırbistan'da kişi başı en fazla 60 TL yeterli olacaktır. Saraybosna gezilecek yerler Başçarşı Sebil etrafında (Umut Tüneli'ne nasıl gidilir yazımı okuyabilirsiniz) . Saraybosna gezisi için de 60 TL olarak günlük bütçe yeterlidir. Balkanlar gezilecek yerlerde hostel fiyatları uygundur. ( Karadağ hariç) Vizesiz balkan turuna çıkmadan önce paranızı euro ya da dolara çevirmeniz en doğru yöntem olacaktır.
sedat.ayoglu 30 Nisan 2017 Pazar
otobüsle balkan turu fiyatlarını bu hafta bu yazarım.
sedat.ayoglu 30 Nisan 2017 Pazar
Selamlar Saraybosna'dan direkt olarak Üsküp'e gidiş yok. Bunun yerine Saraybosna'dan Belgrad'a otobüsle gidip daha sonra Belgrad'dan Üsküp'e otobüs ya da tren ile gidebilirsiniz. Balkan ülkeleri gezi rehberimde Belgrad ve Makedonya gezilecek yerler yazımı okursanız orada saatleri yazmıştım. Balkan ülkeleri turu yaparken sınır geçişlerinde size kaç paranız olduğunu ve nerede kalacağınızı sorarlar bunları yanınızda bulundurum. Balkan turu tavsiyelerimde de belirttiğim gibi hostel ya da otel rezervasyon çıktıları yanınızda olsun. Bunun dışında otobüsle balkan turu yaparken pasaportunuzun renginin bir önemi yok. Daha da detaylı olarak sormak istediklerinizi balkan turu blog yazılarımın altına yorum yaparak sorabilirsiniz:)
Mervece123 29 Nisan 2017 Cumartesi
Merhabalar bende erkek arkadaşı mla beraber 7 haziran saraybosna ya gidiş aldık 15 hazoran dönüşü Makedonya üsküp aldık ama aradaki ulaşım tren saatlerini vs bulamıyorum intwrnnetten en fazla ne kadar kalabiliriz plan yapamiyoruz birntuelu sizin yazdıklarınız da ve okuduklarım da he psinde bizim rotamiz ters ülke giriş çıkışlarında sorun yasamirmi yim benim bordo pasaport çünkü kalacak yer konusunda öneriniz uygun hostel ler vs varmi birde en fazla nr kadar paramı z gider birlikte kalacağımız için sorun yasamrmi yız paramızı euro ya mi çevirelim önerilerin izi bekliyorim
sedat.ayoglu 26 Nisan 2017 Çarşamba
mine Balkan ülkeleri haritasına yeni bakabildim kusura bakmayın,Balkan turu rotanız çok hoşuma gitti. Bu balkan ülkeleri rotasına göre bana fazlalık gelen yerler Arnavutluk gezilecek yerlerde hiçbir şey yok boşuna zaman harcamayın. Sizin bu rota gerçektençok çok büyük ve 18 günde bu balkan turu ülkelerini ve avrupa ülkelerini turunu bitirmeniz tamamen imkansız olarak yorumluyorum. Siz nerelerden feraget edebilirsiniz? Bana opsiyon söylerseniz ona göre ben daha farklı bir rota size çıkarayım.
sedat.ayoglu 24 Nisan 2017 Pazartesi
selamlar Balkan turu blog yazılarımı okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Planladığınız büyük balkan turu rotası 13-18 gün arasında bana çok kısa gibi geldi. Balkan turu yorumlarımda ve tavsiyelerimde size ilk söylemek istediğim balkan ülkeleri arasındaki yollar ne çok bozuk ne de çok mükemmel. Ama balkanlar dağlık olduğu için balkan ülkeleri arasındaki yolculuk ciddi ciddi uzun sürüyor. Ben sizin balkan ülkeleri turunuza yarın bir göz atıp size tekrar buradan yazayım daha sağlıklı olacaktır:) Balkan ülkeleri gezi rehberimi okuduğunuz için tekrar teşekkür ederim:)
Mine 24 Nisan 2017 Pazartesi
İyi günler tecrübelerinizle gezmeyi planlayanlara gerçekten yardımcı olduğunuzu gördüm. Biz haziranda 4 kişi arabayla balkanlar planlıyoruz . Şöyle bir güzergah düşündük sofya, belgrad, zagrep, Ljubljana, zadar, mostar, saraybosna, dubrovnik, kotor, budva, tiran, üsküp, priştine, selanik, kavala bu turu 13-18 günde yapmayı planlıyoruz. Bu turda gereksiz gördüğünüz yada eksik gördüğünüz şehir yada kasabalar varsa bize fikirlerinizi söylerseniz seviniriz. Şimdiden teşekürler.
basaksila 24 Nisan 2017 Pazartesi
peki mumkunse balkanlar arasi otobus fiyatlarini ogrenebilicegimiz bi site onermeniz mumkun mu? uskup ohrid arasi veya ohrid belgrad arasi otobus bilet fiyati ne kadar gibi
sedat.ayoglu 20 Nisan 2017 Perşembe
Balkan turu gezi notlarımda en çok beğendiğim yer Bosna Hersek olmuştu. Balkan ülkeleri turunuza Makedonya Üsküp'ten başlayıp-Sırbistan-Bosna Hersek-Karadağ-Kosova-Arnavutluk ve tekrar Makedonya şeklinde yapabilirsiniz. Balkanlar gezilecek yerlerde Arnavutluk'ta gezilecek yerlere 1 günden fazla zaman ayırmayın. Kosova'da gezilecek yerlere en fazla 2 gün olabilir. Üsküp'te gezilecek yerlere 1 gün,Ohrid'de gezilecek yerlere 2 gün,Belgrad gezilecek yerlere 2 gün,Bosna Hersek'te gezilecek yerlere zamana bağlı olarak daha fazla zaman geçirebilirsiniz. Vizesiz balkan turu hakkında merak ettiğiniz herşeyi buradan sorabilirsiniz.
sedat.ayoglu 20 Nisan 2017 Perşembe
Selamlar,balkan ülkeleri turu için 4.000 TL bütçe yeterli olacaktır. Balkanlar gezi tavsiyeleri olarak sınır geçişlerinde muhakkak gideceğiniz şehirdeki otel ya da hostel rezervasyon çıktıları ve bir miktar para yanınızda bulunsun. Beni sınır polisleri içeri alıp bu soruları sormuşlardı. Vizesiz balkan ülkelerinde sınır geçişlerinde her hangi bir sorun yaşanmıyor sadece sorulan sorulara sabırlı bir şekilde cevap verin yeterli olacaktır. Vizesiz balkan ülkeleri turu yaparken pasaport polisi yanınıza geldiğinde sadece rahat olun. 15 günlük vizesiz balkan ülkeleri turu size yetecektir. Balkan turu rotası hakkındaki fikirlerimi de ayrıca yazayım.
basaksila 19 Nisan 2017 Çarşamba
Merhaba, yardimci olursaniz inanilmaz sevinirim. Agustos ayi sonunda 15 gunluk vizesiz balkan turu planimiz var. iki kisi icin yaklasik butcemiz 4 bin tl yeterli midir, ulkeler arasi ulasim icin oneriniz nedir, pasaport kontrolundem sikintisiz gecmek icin neler onerirsiniz, son olarak vizesiz olacak sekilde onerdiginiz rota nedir? Hepsini cevaplarsaniz cok mutlu olurum simdiden cok tesekkurler
sedat.ayoglu 12 Nisan 2017 Çarşamba
Selamlar,yorumunuzu yeni gördüm kusura bakmayın. Ben sadece vizesiz balkan ülkelerinde tur yaptım. Romanya vize istediği için oraya gitmedim. 6 7 gün bana az bir süre gibi geldi. Vizesiz balkan ülkeleri için en az 10 gün idealdir. 1 haftalık vizesiz balkan turu rotası için Arnavutluk ve Kosova'yı pas geçebilirsiniz. Sırbistan Belgrad'da gezilecek yerlere 1 gün,Mostar'da gezilecek yerlere 1 gün,Saraybosna'da gezilecek yerlere 1 gün,Karadağ'da gezilecek yerlere 1 gün ayırsanız otobüsle balkan ülkeleri arasında geçişlerde de zaman kaybı yaşayacaksınız. İsterseniz vizesiz balkan ülkeleri blog yazılarımı okuduktan sonra en beğendiğiniz balkan ülkeleri hakkında tekrar soru sorabilirsiniz.
ysmorll 11 Nisan 2017 Salı
Merhaba, ben 6- 7 günlük bir balkan turu planlıyorum fakat başlangıç Türkiye'den dönüş ise Romanya'ya olacak şekilde nasıl bir rota tavsiye edersiniz?
sedat.ayoglu 26 Şubat 2017 Pazar
Mostar gezisi yaparken eğer hoşunuza gitmezse 1 gün eksik Mostar gezisi yapıp Kotor'a ayırabilirsiniz. Kotor şehri gezilecekyerleri de güzeldir ayrıca Budva plajlarının da tadını çıkarmayı ihmal etmeyin. Ama ortada bir sorun var ki Budva'dan Kosova'yaulaşım yok bu yüzden Podgorıca'ya gidip oradan Kosova'ya geçmeniz gerekiyor. Podgorica'da hostel sayısı çok az ve Podgorica hostelleri çok çok kötü bilginiz olsun. Priştine'de gezilecek yerlere 1 gün zaten yeterli olacaktır. 10 günlük program bu şekildeoluyor ama Balkanlar gezilecek yerler kişinin zevkine göre farklılık gösterebilir. İyi yolculuklar
sedat.ayoglu 26 Şubat 2017 Pazar
Ertesi gün Belgrad'dan Saraybosna'ya geçiyoruz yolda 1 günümüz geçiyor. Saraybosna hostele ya da otele yerleştikten sonra Saraybosna gece hayatının tadını çıkarmaya kendimizi Saraybosna Başçarşı'ya atıyoruz. Ertesi gün Saraybosna Başçarşı'da gezilecek yerleri keşfe çıkıyoruz. Saraybosna Umut Tüneli Saraybosna Başçarşı'ya uzak olduğu için sabah erkenden kalkıyoruz. (O gün Saraybosna'da kalmıyoruz) Saraybosna Başçarşı gezilecek yerleri 1 günde bitirip Mostar gezilecek yerler çok fazla olduğu için Mostar şehrine geçiyoruz. Mostar şehri gezilecek noktalara 2 gün ancak yeterli olur. 7.gün ya da 8.günMostar şehrini terkedip (gece otobüsü varsa Kotor'a geçiyoruz yoksa sabah erkenden geçiyoruz) Kotor Kalesi'ni ve Kotor'da gezilecek yerlere ve Budva plajlarına 1 gün yeterli olacaktır.
sedat.ayoglu 26 Şubat 2017 Pazar
Belgrad'ın gezilecek yerleri hemen bir günde bitmez. Bu arada küçük bir tavsiye, Belgrad gezilecek yerler listesi veripsana görev vermek yerine sana anlatıcam herşeyi. Kim demiş Belgrad gece hayatı sadece erkekler içindir? Belgrad geceleriherkese hitap ediyor. Akşam oldu Belgrad'ın Skadarlija Caddesi'nde (Bohem Köşesi) dolaşmadan,kaybolmadan,Belgrad'da Balkan müziklerini dinlemeden Belgrad gece hayatının tadı çıkmaz. Alacaksın sevgilini romantizm zirvede. (1 gün böyle geçti)Ertesi sabah uyandık doğru Sava Nehri kıyısında bisiklet kiralayıp Ada Ciganlija'ya doğru yol alıyoruz Sava Nehri kıyısındave Ada Ciganlija'da 1 gün geçirip Belgrad gece hayatının tadını çıkarmaya bu kez adres Sava Nehri kıyısındaki gece kulüplerine akmaya.. (2. gün böyle geçti) 3.gün Knez Mihaliova caddesinde zaman kaybetmeden Belgrad Zemun gezilecek yerlerikeşfetmeye çıkıyoruz. Belgrad'da yapılacaklar bu şekilde diyebilirim. Belgrad'da ne yenir? Belgrad'da ne yapılır? Belgraz gezi rehberimi okumanı tavsiye ederim.
sedat.ayoglu 26 Şubat 2017 Pazar
Selamlar diğer balkan turu gezi rehberime yazmış olduğunuz yorumlara da cevap vereceğim. Öncelikle balkan turu yorumlarıma Belgrad gezilecek yerlerle başlamak istiyorum madem Belgrad'a uçak bileti aldınız. İlk öncelikle Belgrad havalimanındanşehir merkezine geldik Belgrad'da hostelimize ya da otelimize yerleştik bir an önce Belgrad şehir turu yapmak istiyorsunuzama ilk dikkat edeceğimiz konu Belgrad'dan Saraybosna'ya giden otobüs saatlerini öğrenmek için Belgrad otogarına gidiyoruz.Daha sonra Belgrad'da gezilecek yerleri keşfetmeye Knez Mihailova Caddesi'nden başlıyoruz. Belgrad'da döviz bürolarını KnezMihaiolava Caddesi'nde yapıyoruz burası önemli Belgrad otogarında para bozdurmak yok UNUTMAYIN!! Belgrad'da gezilecek yerleri listeye alıyoruz St.Marks Kilisesi,Sırbistan Ulusal Müzesi,Nikola Tesla Müzesi ve Aziz Sava Katedrali ve elbette KaleMegdan Parkı ve KaleMegdan Parkı içindeki hayvanat bahçesi.. Aaaa diyeceksin Belgrad'da gezilece yerler bu kadar mı?HAYIR TABİ Kİ!!
mermor 26 Şubat 2017 Pazar
Merhabalar. Balkan turunu biz Martta yapalim dedik. Azcik usuyecegiz galiba:) Belgradda sabah 10da olcaz 10 Martta. Sonra saraybosna-mostar-kotor-budva-piristine. Donuste 20 martta sabah 5te. Rotamizi da 10-11 12? Belgrad 13 sarybosna 14 mostar 15 yol? 16-17-18 ?kotor 19 budva 20 priştine seklinde yaptik. Siz ne diyorsunuz? Kotor'a bu kadar gün fazla mi? Bu rotayla ulasim nasil olur? Planimiza yardimci olursaniz seviniriz. 😊
Gezgin.ressam 14 Şubat 2017 Salı
teşekkür ederim dikkata alacağım bilgileri ve beklemedeyim :)
sedat.ayoglu 13 Şubat 2017 Pazartesi
gezgin.ressam .... Karadağ Budva plajlarında, Bosna Hersek Saraybosna Başçarşı Sebili etrafında buralarda çok fazla yerli yabancı turistler oluyor. Saydığım balkan şehirlerinde kara kalem çalışmaları ve sanatsal çalışmalar yapanlar vardı. Bosna Hersek Mostar Köprüsü etrafında bir çok esnaf var böyle bir çalışmaya izin vereceklerini sanmıyorum. Ayrıca Kosova ve Arnavutluk ülkelerinde de bu çalışmanın talep göreceğini sanmam. Balkan turu rotası hakkında ve vizesiz balkan ülkeleri hakkında herşeyi sorabilirsiniz😊
sedat.ayoglu 13 Şubat 2017 Pazartesi
gezgin.ressam 1)Vizesiz balkan turunuzu yapmadan önce hostel sahiplerine mesaj ve mail atıp, çalışma karşılığında ücretsiz konaklama olayını konuşabilirsiniz. (Bu şekilde Makedonya Üsküp hostelde çalışan birisi ile tanışmıştım.) 2)Couch surfing yapacağınız kişilere kara kalem çalışmanızı detaylı şekilde anlatırsanız. Onlar size daha sağlıklı ve en doğru kararları verecektir. ( Benim size söyleyeceklerim garanti kapsamında değil sadece balkanlar gezi tavsiye niteliği taşıyacaktır.)3) Balkanlarda otostop çekilmez diye bir kaide elbette yok fakat realist olmak gerekirse balkan ülkeleri arasındaki yollara bakacak olursak biraz zorlayıcı olabilir. 4)Hangi balkan ülkeleri ve şehirlerinde kara kalem çalışmanızı yapabilirsiniz ? Makedonya Üsküp şehir merkezinde, Ohrid Gölü kenarında ve Ohri şehrinde, Sırbistan Belgrad Knez Mihailova caddesinde, Belgrad Ada Ciganlija , Sava Nehri kıyısındaki gece kulüplerinin etrafında, Belgrad Skadarlija Caddesi ( Bohem Köşesİnde) , Karadağ Kotor Kalesi''nde ve Kotor gezilecek yerler çevresinde.....
sedat.ayoglu 13 Şubat 2017 Pazartesi
burakreus Diğer Belgrad gezi notlarıma gelecek olursak. Knez Mihailova caddesi çok hareketli oluyor. Sokaklarda salsa danslar eglenceler oluyor. KaleMegdan Park'inda insanlar gece eğleniyorlar. Ayrıca Ada Ciganlija'ya muhakkak gidin Belgrad'da yapılacak şeylerin başında Ada Ciganlija'ya bisiklet kiralayıp gitmek ve Ada Ciganlija'daki aktiviteleri yapmak gelir. Skadarlija Caddesi ( Bohem Köşesi) 'ne gitmeden geri dönmeyin 😊
sedat.ayoglu 13 Şubat 2017 Pazartesi
burakreis Balkan turu vizesiz yazılarımda en çok Belgrad gece hayatı hakkında sorular alıyorum. Sırbistan Belgrad gece hayatı hakkında bir efsanedir dolaşıyor 😊 Belgrad gezi yazılarında en çok dikkat çeken Belgrad kadınları nasıl? Belgrad'da gece nerelere gidilir? Tüm soruların cevabını Belgrad gece hayatı yazımda görebilirsiniz. Size daha da samimi bir cevap vermek gerekirse o kadar çok büyük hayaller kurup yollara çıkmayın. Evet, Sırp kadınları çok çok guzel hepsi uzun boylu manken gibi. Ama hiç bir Sırp kadını Türkler gelse de alemlere akalım diye beklemiyor. Sırbistan Belgrad'da gezilecek yerlerin hepsini her yerini gezmiş birisi olarak söylüyorum Belgrad gece hayatı öyle dillere destan olacak şekilde değildir. Bir çok erkek arkadaşım Belgrad gece hayatı kadınlar şöyle böyle diyerek yola çıktı elleri boş geri döndüler 😊 Sırbistan Belgrad gece hayatı ucuz hem de çok ucuz. Taksim'de 1 gecede harcadığımız parayı Belgrad'da 4 günde harcayamayız.
sedat.ayoglu 13 Şubat 2017 Pazartesi
size ilk acil önerim balkan ülkeleri turunuzu couch surfing yaparak gezeceginizi pasaport kontrol noktalarında söylemeyin. Özellikle Makedonya pasaport kontrolünde sahte hostel rezervasyonları çıktıları elinizde olsun. Booking.com'dan "ücretsiz iptal seçeneği olan" hostelleri ya da otellerden rezervasyon yapın daha sonra çıktısını alıp iptal edin . Balkan ülkeleri turumu yaparken Balkanlarda otostop çeken bir yabancı ile tanıştığımda sadece Arnavutluk ülkesine arabayla gittiğine şahit olmuştum. Balkanlar gezilecek yerler çok fazla seçenek sunuyor. Yaptığınız işi ve cesaretini takdir ettim. Yarın size bu işi hangi balkan şehirlerinde yapılabilir olduğunu detaylı şekilde yazacağım 😊
Gezgin.ressam 13 Şubat 2017 Pazartesi
Merhabalar yakında Balkanlara otostop yapacağım yazınızı hemen hemen hepsini okudum ve Kosova Sırbistan ilişkisini öğrenmem iyi oldu hocam . Hocam soracağım soru şu . Ben kendim ressamlık yapıyorum artı öğrenciyim . Bunu balkanlarda sokakta çizsem ilgi varmı sizce ? Hem gezip hem çalışmak istiyorum aslında çalışmak değil sadece günlük konaklama ve ihtiyaç paramı çıkarsın yeter . Balkanları bitirince Asya yolculuğu yapmayı düşünüyorum. Türkiyede hemen hemen her ile otostop ile kamp vs seyahatım olmuştur . Sanırım sizin belirdiğiniz Makedonya Sırbistan Bosna Hersek Karadağ Kosova Arnavutluk şeklinde bir rota yapmıştınız bende ona tabi tutacam . Ben aslında yukarıdan aşağıya doğru gelecektim ama sizin rotanız daha iyi gibi. Couchsurfing tabiki kullanacağım ama her ihtimale rağmen sizce balkanlarda karakalem portreye ilgi duyarlar mı ? Teşekkürler yolunuz güzel olsun ☺
sedat.ayoglu 13 Şubat 2017 Pazartesi
Düzeltme: " Karadağ en ucuz vizesiz balkan ülkeleri arasında 1. Sırada. " yazmışım. Cep telefonundan yazdım bu yüzden klavyenin azizliğine uğramışım . En ucuz vizesiz balkan ülkeleri sıralaması yeme,içme ve konaklama olarak ucuzdan pahalıya şu şekildedir, Makedonya, Kosova, Sırbistan, Bosna Hersek, Arnavutluk ve Karadağ şeklinde olacak.
burakreis 13 Şubat 2017 Pazartesi
tavsiyeleriniz için öncelikle teşekkür ederim hocam . bizim ilk yurt dışı gezimiz olucak malum ögrenci hallerini sizde yaşadınız bilirsiniz bütçe olaylarını :) belgrat hakkında bazı şehir efsaneleri dolaşıyor.. ve sizde birçok yazınızda belgrat gece hayatından ve şehir efsanelerinden bahsetmişsiniz :) bu efsaneler doğrumu yoksa kulaktan duyma söylentilermi çok merak ediyoruz.. bilgilendirirseniz seviniriz ve kesin suraya gidin görün dediginiz yerleri merak ediyoruz gerçi haziran ayında çok ca başınızı agrıtacağız bu konuyla alakalı ama olsun siz yinede anlatın zevkli oluyor :)
sedat.ayoglu 13 Şubat 2017 Pazartesi
Sizin vizesiz balkan turları rotanız şu şekilde olabilir. 2 adet balkan turu rotası çıkarmak istedim size. 1.balkan turunuz, Ucuza uçak bileti bulabilirseniz Karadağ'a gidip Kotor'da gezilecek yerleri yarım günde bitirebilirsiniz. ( Kotor'da hostel fiyatları Budva'ya göre ucuz. Budva'da hostel şehir merkezine aşırı uzak) ertesi gün Budva plajlarının tadını çıkarabilirsiniz. Budva'da gezilecek yerler çok kısıtlı. Tekne ile gezileri mevcut ama pahalı. Kısaca Karadağ ucuz balkan ülkeleri sıralamasında 1. Sırada. Size tavsiyem balkan turu rotası çıkaracaksanız bunu göz önünde bulundurun. Budva Sea Dance Festival'e katılın Dünya'nın en iyi gece hayatı burada demek biraz abarti olabilir ama Budva gece hayatı en iyi bu festival'de çıkar. Dönüşü Saraybosna havaalanından yapın. Bosna Hersek gezilecek yerler daha fazla özellikle Mostar çevresinde gezilecek yerler çok çok fazla. Kravice şelalesi nerede ? Kravice şelalesi nasıl gidilir? Blagaj Alperenler Tekkesi hakkında yazılarımı okuduktan sonra tekrar konuşabiliriz
sedat.ayoglu 13 Şubat 2017 Pazartesi
Selamlar, balkanlar uçak kampanyası hakkında net bir bilgiye sahip değilim. En ucuza uçak bileti nasıl alınır? Yazımı okuyabilirsiniz. Balkan turu rotası çıkarmadan önce nasıl bir yer aradığınız çok önemli. Doğa mi seviyorsunuz, gece hayatı mi şehir hayatı mı? Örnek; Belgrad gece hayatı çok çok harika. Size tavsiyem balkan turu yorumlayımi ülke ülke olursanız o yazının altından sorduğunuz sorulara memnuniyetle cevap veririm. Balkanlar gezilecek yerler gerçekten çok çok harika. 4 erkek arkadaş gidecekseniz Sırbistan, Bosna Hersek ve Karadağ harika bir balkan turu rotası olacaktır.
burakreis 11 Şubat 2017 Cumartesi
Hocam sen vizesiz balkan turu yapmamışsın,resmen 2 ay balkan ülkelerinde yaşamışsın .dün facebook sayfanda gördüm; balkanlarda gezilebilecek güzel yerler hakkında isteyene yardımcı olabileceğinizi söylemişsiniz. bir arkadaş gurubuyla tahmini şuan 4 kişi (ama artabilir) bizi gitmeye değecek yerler yani: gezi, yemek ,konaklama, eğlenme, gibi 7 günlük bir rota tavsiyeniz olabilir'mi hocam bir kaç arkadaştan duyduğuma göre ucak biletleri konusunda onlara yardımcı da olmuşsunuz anlatmayla bitiremediler hatta bosna'da gönderdiğiniz motel sahipleri arkadaşlarla özel olarak ilgilenmiş ve elinden gelen her türlü yardımı yapmış sizden bir kıyak istiyoruz hocam şu öğrencilere bir kıyak yapın :) şimdiden teşekkürler..
sedat.ayoglu 10 Şubat 2017 Cuma
ha-di Balkanlara ucuz uçak bileti bulursanız gidis dönüş en fazla 600 TL ile 700 TL ödersiniz. Siz Belgrad'a uçak bileti alıp Saraybosna'dan dönerseniz daha mantıklı olur ve zamandan kazanırsınız. Hostellerde kalmak ısterseniz 2 kişinin kalabileceği odalar oluyor 5 gecelik en fazla 350/400 TL ödersiniz. Şehirler arası yolculuk maliyetlerini balkan ülkeleri yazılarımdan öğrenebilirsiniz. Gerisi yemek ve sizin extra harcamalarıniza kalmış. Sırbistan Belgrad aşırı ucuz orada çok para gitmez. Vizesiz balkan turu yorumlarım şimdilik bunlar. Siz sordukça seve seve yardımcı olurum 😊
sedat.ayoglu 10 Şubat 2017 Cuma
5 günlük vizesiz balkan turu rotası için en iyi ülke Bosna Hersek ve Sırbistan derim. Bosna Hersek gezilecek şehirler ve Sırbistan gezilecek şehirlerde fiyatlar gayet uygun. Belgrad'da ve Saraybosna'da rehbere hiç ihtiyaç yok. Mostar çevresinde gezilecek yerler çok fazla ve çok harika. Özellikle Kravice Şelalesini öneririm. Mostar'da günlük turlar var hem de uygun fiyata bunları kullanabilirsiniz. Tavsiyede bulunabilirim ısterseniz. Vizesiz balkan ülkelerinde ferdi olarak gitmek daha keyif verici olur.
ha-di 10 Şubat 2017 Cuma
merhaba.mayıs ayında eşim ile birlikte balkan turu planlıyoruz.ancak ferdi şekilde mi tur ile mi kararsız kaldık.sizden ricam bize 5gece kalabilecek şekilde bir program yağabilirmisiniz ?tur ile mi ferdi şekilde mi önerirsiniz?birde ferdi girmenin maliyeti tahminen ne kadar olur yardımcı olursanız sevinirim.şimdiden ilginiz için teşekkür ederim
sedat.ayoglu 9 Şubat 2017 Perşembe
ailecek gideceğiniz için ve 10 günlük Balkan ülkeleri turu için en güzel tatil planı şu şekilde olabilir. Türkiye'den Belgrad'a uçak bileti alıp, Belgrad 2 gün, Bosna Hersek 3 gün (1 gün Saraybosna , 2 gün Mostar "Kravice Şelalesi için 1 gün" ) , Kotor ve Budva için 1'er gün. Diğer günler yollarda geçecektir. Türkiye'ye dönüşü de Karadağ'dan yapmak en güzel yol olacaktır . Yollarda geçen süreye göre planlar değişir. Balkan ülkeleri turu için kesin program yapmak biraz zor oluyor. Bu yüzden şehirler arası otobüs saatlerini de ayrıca yazmıştım😊
Beşiktaşlı Gezgin 9 Şubat 2017 Perşembe
Bize 10 günlük vizesiz balkan turu çıkarabilir misiniz?Otobüsle balkan turu yapacagımız için çoluk çocuk perişan olur mu diye düşünüyorum.Balkan turu yapanlar en çok yolların bozuk olduğundan şikayet ediyorlarmış. Vizesiz Balkan ülkeleri hep hayalimiz olduğu için tatilimizin kötü geçmesini istemiyoruz. 10 günlük Balkan turu için tavsiyeleriniz nelerdir ? Size zahmet olacak ama bize güzel bir Balkan turu rotası çizermisiniz?
Beşiktaşlı Gezgin 9 Şubat 2017 Perşembe
Bize 10 günlük vizesiz balkan turu çıkarabilir misiniz?Otobüsle balkan turu yapacagımız için çoluk çocuk perişan olur mu diye düşünüyorum.Balkan turu yapanlar en çok yolların bozuk olduğundan şikayet ediyorlarmış. Vizesiz Balkan ülkeleri hep hayalimiz olduğu için tatilimizin kötü geçmesini istemiyoruz. 10 günlük Balkan turu için tavsiyeleriniz nelerdir ? Size zahmet olacak ama bize güzel bir Balkan turu rotası çizermisiniz?
sedat.ayoglu 9 Şubat 2017 Perşembe
Selamlar, gezi bloguma ilk yorumu siz yazdınız😊 Bunun için teşekkür ederim. Ben size detaylı şekilde vizesiz balkan turu hakkında yazmaya çalışayım. Balkan turu rotası ile ilgili sormak istediklerinizi sorabilirsiniz.1) Isterseniz balkan turu fırsatlarına bir göz atabilirsiniz. Bir çok firma otobüsle balkan turu yapıyor. Ailecek gidecekseniz daha uygun fiyata balkan turu olabilir. 2) Ben balkan turu rotasını Makedonya'dan Sırbistan'a oradan da Bosna Hersek , Karadağ ve devamı olarak yaptım çünkü Sırbistan ve Bosna Hersek gezilecek yerler daha çok ilgimi çekti. 3) Makedonya'dan Arnavutluk'a otobüs seferleri mevcut. Ohrid'den Tiran'a 6 saat sürüyor) Tiran'da gezilecek pek fazla yer yok.4) Tiran'dan Karadağ Kotor'a otobüs seferleri var ( Bu sayede Kosova
Beşiktaşlı Gezgin 9 Şubat 2017 Perşembe
Bu Ramazan Bayramında vizesiz Balkan turu yapmayı düşünüyordum.Balkan turu gezi notlarınızı okudukca kesinlikle balkan turu yapmaya karar verdim. Biz de ailecek otobüsle balkan turu yapmak istiyoruz. Vizesiz balkan turu blog yazınızda rotayı Üsküpten Belgrada doğru yapmışsınız . Biz Ohridden Tirana geçip balkan turumuzu bitirmeyi düşünüyoruz. Sizce balkan turu için nasıl bir rota yapmalıyız? Duyduğum kadarıyla Kosovaya girenleri Sırbistan içeri almıyormuş. Balkan turu yorumlarında en çok sizin gezi notlarınızı beğendim. şimdiden teşekkürler

"Balkan Turu Tavsiyeleri" Hakkındaki Sorular ve Cevaplar (1)

1 haftalık Balkan turu için kaç ülke gezebiliriz ? (1) add

sedat.ayoglu 26 Ağustos 2019 Pazartesi
En fazla 4 ülke

A
B
F
G
H
İ
K
M
R
S
T
U
A
B
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Ş
T
Ü
V
Z