Yaz

GÜRCİSTAN BATUM GEZİLECEK YERLER

calendar_today Mar 19, 2018 label

GÜRCİSTAN BATUM GEZİLECEK YERLER

BATUM GEZİ REHBERİ

Gürcistan’ın en büyük şehirlerinden olan Batum, son yıllarda turizm açısından oldukça talep görmeye başlamıştır. Özellikle Türk turistlerin tercih ettikleri yerlerin başında gelmektedir. Türkiye ‘ye yakınlığı ve son yıllarda getirilen vize muafiyeti bu şehre ilgiyi oldukça arttırmıştır. Karadeniz ikliminin etkili olduğu bölgeyi gezerken tanıdık ve bizden bir yerdeymiş izlenimi uyandırmaktadır. Tabi ki bunda tarihten gelen bağların büyük rolü olduğu da unutulmaması gereken bir gerçektir. Batum gezilecek yerler ve şaşırtıcı sürprizleri ile ziyaretçilerini beklemektedir.

BATUM HAKKINDA

Dünyanın bilinen en eski şehirlerinden olan Batum Gürcistan özerk bölgesi ACARA Cumhuriyetinin başkentidir. Bulunduğu jeopolitik konum dolayısıyla tarihte pek çok devlet tarafından istila edilmiş ve bölgede farklı farklı devletler kurulmuştur. Yunan, Pers, Pontus, Bizans, Moğol, Osmanlı, SSCB gibi devletler bu topraklarda hüküm sürmüştür. 4. Yüz yılda Hristiyanlığı seçmişlerdir. Nüfusunun yarıdan fazlası Hristiyan’dır. Nüfusun yüzde otuz civarı da Müslümanlardan oluşmaktadır. Kurtuluş Savaşı sırasında SSCB ile imzalanan Moskova Antlaşmasında Batum SSCB sömürgesindeki Gürcistan’a bırakıldı. Böylece Türkler ilk kez Misakı Milli Sınırlarından taviz vermiş oldu. 1991 yılına kadar SSCB yönetimi altında kalan bölge 1991 den sonra Gürcistan bağımsızlığını ilan edince bölge de ACARA Cumhuriyetinin başkenti oldu.

Etnik bakımdan oldukça çeşitlilik gösteren bir şehirdir. Gürcü, Ermeni, Rus, Acar, Azeri gibi farklı milletler bir arada yaşamaktadır. Bu da şehirde farklı kültürlerin kaynaşmasını ve birbirlerinin inanışlarına saygı duyarak özgür bir şekilde yaşamalarını kolaylaştırmıştır. Müslüman, Yahudi, Hristiyanlar dini inanışlarını burada özgürce yaşayabilmektedir. Bundan dolayıdır ki cami, kilise ve havraların iç içe olduğu barış ortamını, Gürcistan’ın diğer şehirlerinde olduğu gibi Batum gezilecek yerler genelinde görmek mümkün.

Karadeniz’ e kıyısı olan şehir tam anlamıyla bizdeki Doğu Karadeniz şehirlerini andırmaktadır. İklimi ılıman ve yağışlı, bitki örtüsü gür ve ormanlardan oluşmaktadır. Yazlar ılıman ve sıcak geçmektedir. SUPTROPİKAL bir iklime sahiptir Kış aylarında ise Batum tamamen karlarla kaplıdır. Karadeniz iklimine uygun tarım ürünleri yetiştirilmektedir. Pek çok meyve ve sebze de kendine yetse de Türkiye, Ukrayna ve diğer komşu ülkelerle de alışveriş yapmaktadır. Batum’u önemli kılan bir diğer özelliği de bir liman kenti olmasıdır. Bölge ticareti açısından çok önemli bir görev yüklenmiştir. Gemi yapımı oldukça ileri seviyededir. Limanda tarım ürünleri ticareti yoğun bir şekilde yapılmaktadır. Ayıca ülkenin üç havaalanından birisi de Batum’da bulunmaktadır. Buda ulaşım kolaylığı sağladığı için gezginler için Batum’u ilk sıralara taşımaktadır. Gürcistan ekonomisi turizm ve kumar etrafında dönüyor desek yanlış olmaz. Bu sektör Batum ekonomisine yön veriyor gibi görünüyor.

Batum, Asya ve Avrupa arasında kültür, ekonomi ve diğer alanlarda bir köprü vazifesi görmektedir. 20 den fazla konsolosluk burada açılmıştır. Bölgeyi önemli ve değerli kılan unsurların başında Bakü petrol boru hattının son noktası ve önemli bir ayağı olmasıdır. Hatta LUDWİNG NOBEL tarafından yaptırılan bir boru hattı ve petrol rafinerisi bulunmaktadır. Yani dünya enerji kaynaklarının çıkarılması ve dağıtımı açısından önemli bir konumdadır.

Her köşesinde tarihi bir imza gibi kendini gösteren yapıların yanında son yıllarda hızla kendini yenileyen bir şehir Batum. Alışveriş merkezleri, yüksek binaları tarihi yapıların yanında göze çarpmaktadır. Bu inşaatları genelde Türk şirketleri yapmaktadır. Anlaşılacağı üzere Batum ve Türkiye tarihten gelen bağlarını ekonomik ve siyasi işbirlikleri ile de güçlendirmektedi

Batum gezilecek yerler rotasında bölgeyi cazip hale getiren pek çok unsur vardır. Tarihi birikimi, temiz sokakları, nezih ve neşeli halkı, eşsiz doğası bunlardan sadece birkaçıdır. Kışın nüfusu 121.800 civarında olan şehir yaz aylarında 400.000 civarına kadar ulaşabilmektedir.

BATUM NEREDE ?

Batum coğrafi koordinat olarak 32- 37 Kuzey yarım küre ile 32- 45 Doğu meridyenleri arasında bulunmaktadır. Gürcistan’ın en büyük ikinci şehridir. ACARA Özerk Cumhuriyeti’nin başkentidir. Gürcistan’ın güney batısında Karadeniz’e kıyısı olan bir Kafkas şehridir. İstanbul’ olan yaklaşık uzaklığı 1.264 km, Trabzon’a uzaklığı 207 km, Rize’ye uzaklığı 94 km, Artvin’e uzaklığı 75 km ve yaklaşık bir saat sürmektedir. Şehrin Türkiye sınırına uzaklığı ise 22 km civarıdır.

BATUM'A NASIL GİDİLİR?

Batum gezilecek yerler turunda şehre girebilmeniz için iki seçeneğiniz var. Ya karayolunu tercih edeceksiniz ya da hava yolunu kullanacaksınız. İki türlü de şehre giriş pek zahmetli olmamaktadır. Karayolu ile gitmeyi planlayanlar Rize, Trabzon, Artvin, Hopa’dan kalkan minibüs ve otobüslere binebilir. Bunların saatleri yaz aylarında saat başı olmaktadır. Ayrıca pek çok tur şirketi buraya seferler düzenlemekte, otel yeme içme rehberlik gibi ihtiyaçları da karşılamaktadırlar. Şehre ilk kez gidecekler için bir tur şirketi ile hareket etmek daha sağlıklı olabilmektedir. Özel araçla gitmeyi düşünenler Artvin Hopa’dan donra 75 km daha giderek SARP sınır kapısına ulaşacaktır. Burada kimlik, araç kontrolleri yapılmaktadır. Ayrıca giriş-çıkış evrakının da olması gerektiği unutulmamalıdır. Eğer aracın ve kişilerin yurtdışına çıkış engeli yoksa bekletilmeden geçirilmektedir. Tabi burada belirtmek gerekir ki yaz aylarında şehre giriş yapmaya çalışıyorsanız SARP sınır kapısında oluşacak uzun kuyruklara hazırlıklı olmak gerekmektedir.

SINIR KAPISI VE HAVA ALANINDAN BATUM'A ULAŞIM NASIL SAĞLANIR?

Batum sınır kapısından şehir merkezi arasındaki mesafe 15 km yani çok kısa sınırdan kalkan taksi, minibüs gibi araçlarla ucuz bir fiyata şehrin merkezine ulaşılabilmektedir. Bir diğer seçenek ise havayolu ile Batum’a ulaşmaktır. Türkiye ‘den yaz aylarında her gün Batum’a uçuş yapılmaktadır. Gürcistan’da bulunan üç hava yolundan birisi bu şehirdedir. Hava yolu Türk şirketler ile ortak yapılmıştır. Batum’da hava alanında inildiğinde sadece kimlik kontrolü yapılarak giriş sağlanabilmektedir.

BATUM'DA GEZİLECEK YERLER

Batum gezilecek yerler dendiğinde ilk akla gelen bu şehirde çok canlı olan gece hayatıdır. Gazinolarıyla ünlü şehirde alkol tüketimi ve kumar oynanan lüks oteller ve işletmeler oldukça fazladır. Bunlar sabaha kadar açık olup gece saatlerinde yoğunluğu artmaktadır. Batum için meydanları ile ünlü şehir de diyebiliriz.

PİAZZA MEYDANI

Meydan PİAZZA binasının çevrili olduğu bir alandan oluşmaktadır. Burası Avrupa şehirlerinden Paris, viyana sokaklarında dolaşılıyor izlenimi vermektedir. Etrafı kafe, restoran gibi işletmeler ile çevrili bölge turistlerin günlük gezilerinde mola verdikleri ve taze kahve kokularının arasında tatilin keyfini çıkardıkları tarihi bir noktadır. Ayrıca isteyenler için bazı kafelerde canlı müzik keyfi sunulmaktadır.

TİYATRO MEYDANI

Renkli çiçekleri, POSEİDON heykeli ve opera binası ile görülmeye değer bir yer olduğunu söyleyebiliriz.

CHACHA TOWER

Şehrin sahil kısmında bir anıt gibi düşünülebilir. Altın renkli varaklarla çevrili en üstünde bir saat vardır. Bir saat kulesi ama alt tarafında akan 4 çeşmesi var. Etrafı yeşilliklerle çevrili peyzaj açısından güzel düzenlenmiş bir yerdir. İsmini geleneksel bir Gürcü içkisi olan CHACHA’DAN almaktadır. Uzun süredir burada ilginç bir gelenek sergilenmektedir. Her akşam saat 19 da 10 dakikalığına kulenin 4 çeşmesinden CHACHA içkisi akmaktadır. Bu içki yüzde kırk oranın da alkol içermektedir.

AŞK HEYKELİ

Batum gezilecek yerler dendiğinde ilk akla gelen yerlerden birisi de aşk heykelidir. Ali ve NANO heykeli olarak ta bilinmektedir. Heykeltıraş TAMARA KVESİTADZE tarafından yapılmıştır. İki metal birbirine geçmiş kadın ve erkek heykelden oluşur. Heykellerin acıklı bir konuyu anlatmaktadır. Ünlü Azeri yazar Kurban Said’in eseri Ali ve NİNO A LOVE STORY den ilham alınmıştır. Kitap SSCB dönemi yaşanan bir aşk romanıdır. Birbirini çok seven Ali ve Gürcü prenses NİNO, SSCB işgalinden dolayı ayrılmak zorunda kalmıştır. Bu kavuşamayan iki genç önce Kurban Said’in sonra da TAMARA K.’NIN eserinde ölümsüzleşmiştir. Heykeller, her akşam 19’ da hareket etmeye başlıyor. 10 dakika farklı açı alarak iç içe geçiyor ve bu iki aşığın ölümsüz aşklarını sembolize ediyor.

MEDEA HEYKELİ

DAVİD KHMALADZE tarafından 2007 yılında Batum’daki Avrupa Meydanı’nda yapılmış etrafı varaklarla çevrili görkemli bir heykeldir. Batum gezilecek yerler turunda ilk dikkat çeken tarihi eserlerdendir. Yapımına bir milyon LARİ harcanmıştır. Heykel ilginç efsanevi konusu ile meşhurdur ve mitolojik bir anlamı vardır. Rodos şairi APOLLONİOS’UN altın postu ele geçirmek için iki farklı gücün yaptığı savaşı konu olur. Altın post Yunan mitolojisinde gücün ve kudretin sembolüdür. Efsaneye göre IOSON kralı erkek kardeşi tarafından öldürülür. Sonra öldürülen kralın oğlu büyüyünce amcasından intikam almak ister. Bunun içim altın postu alması gerekmektedir. Uzun bir yolculuktan sonra Gürcistan kıyılarına gelirler ve AİET’İN güçlü krallığına varırlar. AİET kralı Yunan topraklarından gelen grubu saygıyla karşılar. Ama ona postu vermesi için bazı şartları olduğunu söyler kendisi bir büyücü olduğu için ondan başka kimsenin yapamayacağı bu şartları İASON da yapamayacaktır. Fakat AİET ‘in kızı MEDEA, İASON ‘a ilk görüşte aşık olur ve ona yardım etmeye karar verir birlikte babasının istediği şartları yerine getirirler baba ise durumu anlayınca altın postu vermek istemez. Ama genç prens, MEDEA ile yine işbirliği içindedir. Altın postu ve MEDEA’YI alarak bir gemi ile bu topraklardan ayrılır ve Yunan topraklarında hükümranlığını ilan eder.

ALFABE KULESİ

İspanyol mimar ALBERTO DOMİNGO CABO tarafından 2012 yılında yapılan kule 130 m yüksekliğinde şehre tepeden bakmak için ideal bir yer. Dünyada var olan 13 alfabeden biri olan Gürcü alfabesi adına yaptırılmıştır. Kulede restoran ve gözlem evi de tasarlanmıştır.

AVRUPA MEYDANI

Şehrin en merkezi meydanı olduğunu söylemek mümkündür. Diğer meydanlarda olduğu gibi temiz ve güzel tasarlanmış çiçekli bahçeleri, havuzları, fıskiyeleri, kafeleri buralarda da görmek mümkün. Gündüz de güzel olmasına rağmen yaz geceleri bu meydan çok daha hareketli ve güzel olmaktadır. Ayrıca MEDEA heykeli bu meydana yapılmıştır.

ASTRONOMİK SAAT

Batum’daki en ilginç yapılardan birisidir. MEMED ABASHİDZADE Bulvarı üzerinde eski banka binasındadır ve güneş ile ayın konumlarını gösteren oldukça ilgi çekici bir eserdir. UNESCO Dünya Mirası koruması altında olan saat her saat başı çan sesi ile meydana ayrı bir renk katmaktadır.

VİRGİN MARY KİKİSESİ

19. yüzyılda yapılmış Batum’un en büyük kilisesidir. Bir katedral özelliği taşımaktadır. 3 ana kubbeden oluşur. Oldukça görkemli bir yapısı olan ibadethane NEO-GOTİK tarzda yapılmış Avrupa mimari tarzını yansıtmaktadır.

ST. NİCHOLAS KİLİSESİ

Batum gezilecek yerler listesinde mutlaka olması gereken bir yapıdır. Kilise 1865 yılında yapılmaya başlanmış taşları Trabzon’dan getirilmiş ve Osmanlı’ya armağan olarak sunulmuştur. Osmanlı Devleti de kilisede hiç çan çalınmaması kaydıyla hediyeyi kabul etmiştir. Osmanlı Devleti bu topraklardan çekilene dek bu kaide devam etmiştir.

ERMENİ APOSTALİK KİLİSESİ

1873 yılında yapımına başlanmış ve 1880 yılında Avusturyalı mimarlar tarafından restore edilmiştir. Muhteşem bir mimarisi vardır. SSCB döneminde rasathane olarak kullanılmıştır. Sonraki süreçte yeniden ibadete açılmıştır.

ORTA CAMİ

Batum gezilecek yerler turunda buraya da uğramayı unutmamak gerekir. 1886 yılında Nedime Hanım tarafından yaptırılan cami Valide Sultan Cami olarak ta bilinmektedir. Abdülaziz dönemi eserlerindendir. Cami fiziksel olmasa da anlamı itibariyle Batum’da tüm ihtişamıyla kendini göstermektedir. SSCB döneminde kapatılan cami SSCB dağıldıktan sonra yeniden ibadete açılmıştır. Batum’daki tek cami olduğundan burada yaşayan Müslümanların buluşma noktasıdır. Camiden namaz vakitlerinde ezan okunmamaktadır. Yönetim sadece Cuma günleri ezan okunmasına izin vermektedir. Buna rağmen cemaatin hiç te azımsanmayacak sayıda olduğunu söylemek mümkündür. Cami avlusuna girildiğinde tahta oyma bir kapı ile ağaç işlemeciliğinin güzel bir örneği misafirlerini karşılamaktadır. Tahta boyama sanatının güzel bir örneği olan cami uzun bir yenileme süreci geçirmiştir. Caminin etrafında Türk ve Müslüman lokantaları bulunmaktadır. Buraya uğradığınızda bir Osmanlı emaneti cami görmek insana iyi gelebilmektedir. İçini mutlaka ziyaret etmek gerekir. Osmanlı Devleti’nin görkemli camilerinin aksine daha sade ve sıcak bir havası vardır. Tam da Batum’a ve Batum Müslümanlarının karakterini yansıtan sıcak bir görüntüsü vardır.

BATUM BOTANİK BAHÇESİ

Kelimenin tek anlamı ile muhteşem bir yer. Karadeniz’in tipik bütün özelliklerini burada görmek mümkün görülüyor. 108 hektarlık bir alana yayılmış olan bahçe ortalama 3 saatte gezilebilmektedir. Rus botanikçi ANDREY NİKOLAYEVİCH bu bahçenin oluşmasında en fazla paya sahip insanlardan birisidir. Uzun süren bir aşamayla tamamlanmıştır. 1862 yılında başlayan çalışmalar sonucu 1912 yılında resmi bir törenle açılmıştır.5000 in üzerinde bitki türü olduğu bilinmektedir. Amerika, Avusturalya, Uzak Doğu ülkelerinin ve tropikal bölgelerin bitki türleri burada sergilenmektedir. Botanik bahçeye özellikle ilkbahar aylarında gelinmesi tavsiye edilmektedir. Çünkü bu ayda ender çiçek veren türler açmaktadır. Japonya’nın SAKURA ağaçlarını yine bu mevsimde görmek mümkündür. Bunun dışında 2000 civarı ağaç ve ağaçlı bitki de burada ziyaretçilerini beklemektedir. Harika bir manzara, içinizi açan çiçekler ile cennetten bir köşede olduğunuz izlenimi vermektedir.

BATUM SPUTNİK TEPESİ

Batum gezilecek yerler macerasına kısa bir ara verip bir de şehre tepeden bakmak isteyenler için kaçırılmayacak bir fırsattır. Tepeye teleferik ile uygun bir para ödeyerek çıkmanız mümkün görünmektedir. Tepede sizi eşsiz bir manzara karşılamaktadır. Burada gelenlere hizmet veren güzel bir restoran vardır. Bir akşam yemeği ya da dinlenmek için bir kahve arası verilebilir. Yeşili mavisi limanı ve muhteşem yapıları ile kente kuşbakışı bakmak isteyenleri buraya davet etmektedir. Ayrıca burada turistleri güzel bir sürpriz beklemektedir. Yöresel dans ekibi tarafından hazırlanmış yöresel danslar eşliğinde manzaranın tadı çıkarılabilmektedir. Gündüzü ayrı bir güzel olsa da tepeyi gece ziyaret etmek ayrıca güzel olmaktadır. Özellikle ışıklandırılan sokakları, lüks otellerin ışık gösterileri muazzam bir atmosferin oluşmasında etkili olmuştur. Akşam saatlerinde başlayan ve sokaklara taşan müzik seslerinden rahatsız olanlar biraz şehrin sessizliğini dinlemek isteyenler için bulunmaz bir fırsat olarak görünmektedir.

GONİO KALESİ

Batum’a 15 km uzaklıkta CHOROKHİ Nehrinin kenarında Roma’ya ait bir yapıdır. M.S. 1. Yüzyılda yapıldığı bilinmektedir. Bu bölge bir Roma kenti idi. İsa’nın 12 havarisinden biri olan Aziz MATTHİAS mezarlığının bu kalenin içinde olduğu düşünülmektedir.

AJDARA EYALET MÜZESİ

M.Ö. dönemlere ait paha biçilemez eserlerin olduğu çok önemli bir merkezdir. Kazılarda bulunmuş çok değerli madenlerden yapılmış takılar ve süs eşyaları, eski medeniyetlerin kültürel kalıntıları, GONİO kalesi kazılarında bulunan kalıntılar burada sergilenmektedir.

BATUM FENER KULESİ

Sahilde Karadeniz kıyısında yapılmış özellikle akşam yapılan ışıklandırmasıyla görülmeye değer bir yer. Limana yakın yerde Osmanlı Devleti tarafından 1863 yılında yapılmıştır.

BATUM ÇEVRESİNDE GEZİLECEK YERLER

Batum gezilecek yerler dışında buraya gelmişken yakınlarında gezilecek yerler var mı diye soranlar için cevap kesinlikle çok şey olduğudur. Öncelikle Batum’dan biraz dışarda Karadeniz’de yelken sporu yapılan yerler bulunmaktadır. Buralar meraklılarının sık uğradığı yerler arasında. Bunun dışında Batum’a yakın muhteşem güzellikte MAKHUNTSETİ şelalesi piknik meraklılarının uğrak alanlarından birisidir. MAKHUNTSETİ TAMAR köprüsü tarihi yönü itibariyle de görülebilir. Buralarda yürüyüş yapılabilir. Batum güvenli bir bölge olduğu için turistlere yönelik olumsuz bir durumla pek karşılaşılmamaktadır. Ama yine de temkinli olmakta fayda olabilir. Bir başka alternatif ise çevredeki köylere misafir olmaktır. Hele gelenlerin Türk olduğunu öğrenen köylülerin sıcak karşılaması insanı şaşırtmaktadır. Bir köy sofrasına misafir olmanızı tavsiye ederiz. Onun dışında evini restoran haline getiren aileler de vardır. Bunları da tercih edebilirsiniz. Ama her ne olursa olsun hepsinin bir anlatacak olayı var ve dil bilmeseniz de ortak dil sevgi ve saygı ile gelen misafirlerini baş tacı yapmaktadırlar.

BATUM PARA BİRİMİ

Batum para birimi Lari ‘dir. Kur olarak 1 Lari,  1,5055 TL etmektedir. Yani TL bir miktar daha değerlidir. Bunun dışında Dolar ve Euro burada rahatça kullanılmaktadır.

BATUM'A NE ZAMAN GİDİLİR ?

Batum’a gidilmesi için tavsiye edilen dönem tabi ki yaz aylarıdır. Aşırı sıcaklardan bunalan daha sakin, nezih bir tatil planı olan herkesin kesinlikle ilk sıraya alması gereken bir bölgedir. Biraz kültür turizmi çokça doğal güzellikler ile dolu Batum gezilecek yerler yolculuğunda sizi beklentinizin çok üstünde bir tatil beklemektedir. Ama bahar ayları da özellikle doğal güzellikleri görmek isteyenler için uygun bir mevsimdir. Baharda Batum yaza göre daha sakindir. Kalabalıktan kaçmak isteyenler bu tarihleri seçebilir. Kışın her yer karla kaplı olduğu için etkinlik seçenekleri azalmaktadır. Ama şunu söylemek gerekir ki Batum dört mevsim de ayrı bir güzelliktedir. Her mevsimin manzarası bir tablo gibi karşınıza çıkmaktadır. Kışın bembeyaz örtüsü, sonbaharda sararan Karadeniz kıyılarındaki ağaçları ve tabi ki ilkbaharda çiçek açmış meyve bahçeleri ile tam bir görsel şölen sunmaktadır.

BATUM KONAKLAMA TAVSİYELERİ

Batum gezilecek yerler dediğimizde konaklanacak yerler de çok önemlidir. Bunun için beklentiler, bütçe, konfor arayışı gibi unsurlar kalınacak yerleri de belirlemekte yardımcı olmaktadır. Öncelikle tavsiyemiz erken rezervasyon seçenekleri ile çok lüks otellerden uygun fiyata yer ayırtabilirsiniz.  Her bütçeye uygun otel, pansiyon bulmak burada mümkün görünmektedir. Gideceğiniz mevsim eğer yaz sezonu ise fiyatlar yoğun taleplerden dolayı artmaktadır. 2500 den fazla otel burada müşterilerine hizmet vermektedir. Dünyaca ünlü otellerin yanında butik tarzı küçük işletmeler de mevcuttur.

BATUM'DA NE YENİR?

Batum gezilecek yerler listesine eğer tatilin en önemli anlamlarından birisi sizin için de yeni lezzetleri tatmak ise tavsiye edeceğimiz yemekleri eklemeniz gerekmektedir. Dünya mutfağının yanı sıra yöresel pek çok lezzeti burada tecrübe etme şansınız bulunmaktadır. Bu lezzetler için mutlaka lüks otellere gitmenize gerek yok daha mütevazı yerlerde de istenilen lezzetler bulunabilmektedir. Ama mutfak kültürlerinde benzeyen yönlerimiz olsa da sosları pek bizim damak tadımıza benzememektedir. Bu yüzden yemek için tercih edilen yerlerin iyi araştırılması gerekmektedir.

ACAR HAÇAPURİSİ, bizdeki Karadeniz pidesini andıran bir lezzettir. Batum gezilecek yerler deyince aklınıza mutlaka bu lezzeti tadacağınız bir restoranı da almalısınız. Hamurun üzerine meşhur Batum peyniri koyulup fırında pişirilir. Sonra çıkarmaya yakın tereyağı eklenir. Tercihen yumurta da eklenebilir. Batum’da en çok tercih edilen yiyecekler birisidir. HINGAL bizde yine tanıdık bir lezzete benzemektedir. Mantının poğaça şeklinde büyükçe yapılmış hali. Genelde elle yenmesi makbul olanıdır. İçinde kıyma karışımı bir harç vardır tercihen yoğurtlu veya sade de tüketilebilmektedir. Bir başka lezzet ise Gürcü gazozlarıdır. Çok ilginç bir tadı olan bu gazozlar bölgede çok fazla tercih edilmektedir. Tarhunlu, armutlu, limonlu gibi çeşitleri mevcuttur. SAPERAVİ şarabı, tuzsuz Gürcü peyniri, sebze ve baharatla hazırlanan PHKHALİ, cevizli patlıcan BADRİCANİ bir başka bilindik Batum lezzetleridir. CHURCHHELA yapılışı ise üzüm püresi, mısır unu, şeker önce hamur haline getirilir. Sonra içine fındık ceviz koyularak kurutuluyor. Bizdeki cevizli sucuğa benzemektedir. Ama üzüm püresinden dolayı pembe bir rengi vardır ve oldukça sağlıklı bir atıştırmalıktır. Ama kalorisi yüksek bir besindir. Et sevenler için güveçte pişirilen çok lezzetli yemekleri CHASHUSHULİ, patates, sarımsak, kişniş, mantar ve etle yapılan bir yemektir. Kişnişin kokusu biraz baskın olduğu için alışık olmayanlar için sıkıntı olabilir. Kişniş, Gürcü mutfağında bolca tüketilir. TABAKA tavuğun bütün pişirilmiş halidir.

 Batum’da en güzel yemek nerede yenir diye bakacak olursak PİZA Meydanı hem tarihi dokusu hem de buradaki güzel restoranları ile yemek yenilmek için ideal bir bölgedir. PORTO FRANCO bu restorandın özelliği ise en iyi HAÇAPURİ yapılan yerlerden birisi olması. Ayrıca burada yapılışını canlı olarak izleme olanağının da bulunabilmektedir. SAN ROMA yöresel yemeklerin yanında yöresel dans gösterilerinin de sergilendiği bir işletmedir. Mimarisi açısından en ilginç restoran ise Batum Ters Ev’dir. Restorandın yemeklerinden çok binanın mimari yapısı dikkat çekmektedir. Ters bir şekilde tasarlanmış bina turistlerin mutlaka resim çekilmeyi tercih ettiği yerdir. Daha lüks restoran düşünceniz varsa Batum Hilton misafirlerine dünya mutfağından her türlü alternatifi sunmaktadır. Bunların dışında tavuk yemekleri bolca tüketilmektedir. Kebap kültürleri de vardır ama kebapta genelde kuzu etini kullanırlar. Tuzsuz ve oldukça hafif peynirleri vardır. Peynir deyip geçmeyin inek sütünden yapılmış oldukça leziz bir tattır.

BATUM'DA NELER YAPILIR ?

Batum’da yapılacak etkinliklerin başında bahsettiğimiz ve daha fazlası olan tarihi eserleri gezmek ve yakından tanımaktır. Ön bir hatırlatma gitmeden Batum tarihi hakkında biraz bilgi almanızı tavsiye ederiz böylece şehre gidildiğinde dokusunu anlamak daha kolay olacaktır. Onun dışında açık havada yürüyüş en güzel seçeneklerden birisidir. Karadeniz ‘in eşsiz manzarası mavisi her tondan yeşili ile insanları büyülemektedir. Alın sırt çantanızı ve manzaranın keyfini çıkarın. Ayrıca eğer hava güneşli ve güzelse tepelerde kamp kurabilmektedir. Ama bir Karadeniz şehrinde olduğunuzu unutmamanız gerekmektedir. Ani hava değişimi bu tarz açık hava etkinliklerinde insanları zor durumda bırakabilmektedir. Bir başka etkinlik Karadeniz’ de yapılan sörftür. Bununla alakalı meraklılarına hizmet veren kulüpler bulunmaktadır. Ayrıca dalış yapmak ta mümkündür. Ama eşsiz Batum manzarasının tadını çıkarmanın en heyecanlı ve keyifli yolu ise yamaç paraşütüdür. Bu konuda sertifika sahibi hocalar eşliğinde deneyim yaşanabilmektedir. Aile ile gidilebilecek çok güzel piknik alanları mevcuttur. Şelaleler, göller, yeşil alanlar her türlü aktivite için kullanılabilmektedir.

Batum gezilecek yerler listenizi tamamladıysanız buradan alışveriş yapmadan ayrılmamanız gerekir. Diğer Avrupa şehirlerine nispeten daha ucuz bir şehir olduğunu söyleyebiliriz. Ama sanıldığı gibi elektronik eşyalar düşünüldüğü kadar ucuz değil. Tabi ki Türkiye ile aralarında biraz da olsa fark bulunmaktadır. Sigara ve alkol çok ucuz, ayrıca benzin Türkiye ile kıyaslanamayacak kadar ucuzdu. Bu yüzden günü birlik buraya gelerek bidonlarla benzin alan insanlarla karşılaşmak mümkün görünüyor.

"GÜRCİSTAN BATUM GEZİLECEK YERLER" Hakkındaki Genel Yorumlar (0)

A
B
F
G
H
İ
K
M
R
S
T
U
A
B
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Ş
T
Ü
V
Z