Yaz

BORÇKA KARAGÖL

calendar_today Mar 29, 2018 label

BORÇKA KARAGÖL

ARTVİN BORÇKA KARAGÖL

Tam bir doğa harikası olan yeryüzündeki cennetlerden birisi diyebileceğimiz Borçka Karagöl, Kuzey Anadolu Dağları’nın devamı olan Karçal Dağlarının Kuzeybatısında yer almaktadır. Artvin ilimizin Borçka ilçesinde yer alan gölümüz oluşumu bakımından toprağın kayarak Klaskur Deresi’nin önünü kapatması sonucunda oluşmuş bir heyelan set gölüdür. Deniz seviyesinden yüksekliği 1450 metre olup gölün alanı 50 000 metrekaredir. Gölün suyu tatlı olup derinliği yer yer 50 metreyi bulmaktadır.  Göl ve çevresinin özellikleri ve doğal zenginlikleri nedeniyle 14.02.2002 tarihinde 368 hektarlık bir tabiat parkı ilan edilmiştir. Karagöl biri küçük biri büyük iki gölden oluşmaktadır. Dağlar arasında karanlıkta kalması ve yüksek rakımlı bu bölgelerde havanın çoğunlukla bulutlu olması nedeniyle bu bölgedeki göllere genelde Karagöl ismi veriliyor. Karagöl’de birçok ağaç çeşidi var. Karagöl’de kayıkla gezinti yapabileceğiniz gibi göl etrafındaki patikada kısa bir doğa yürüyüşü de yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra göl çevresinde piknik yapılabilir, kamp kurulabilir, balık tutabilirsiniz, Çevredeki mağaraları gezebilirsiniz. . Yazın sıcaktan dolayı bunaldığınızda serinleyebileceğiniz bir bölgedir. Yaz aylarında tatilinizi burada  geçirebilirsiniz.

İlçe merkezine uzaklığı 27 km olan Karagöl Karçal Dağı`ndaki Aralık Yaylası`nın yakınlarında bulunan bir tepenin,1800`lü yılların başında heyelan sonucu bir derenin önünü kapatmasıyla oluştuğu biliniyor ve anıt sayılabilecek çeşitli yaşlı ağaçlarla çevreleniyor. Üstelik göl altında kalan bazı ağaçlar halen canlılığını sürdürmektedir. Avlanmanın yasak olması nedeniyle bol miktarda yöreye özgü kırmızı pullu alabalık bulunan gölün, göç yolunda yer aldığı için eylül ayında çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yapmakta olduğunu da belirtelim. Ayrıca 350`ye yakın ayı ve az sayıda vaşağın barındığı bölgede geceleri kurt, çakal ve tilkilere rastlamanın mümkün. Karagöl çevresinde yapılaşma yasak, sadece Orman İşletmesine ait 27 yatak kapasiteli bir tesisin bulunmakta. Böylece yaz aylarında hem günübirlik ziyaretçilere hem de konaklamak isteyenlere hizmet veren tesis sayesinde, bölgenin ekolojik dengesinin bozulmasına engel olunmaktadır. Karagöl`ün yukarısındaki ormandan geçmiş yıllarda kesilen ağaçların, sellerin ve bölgenin yakınında bulunan bozuk 3 yayla yolunda zaman zaman yaşanan erozyonun gölü doldurarak tehdit ettiğini dikkat çekmek gerekir. Şunu da belirtmeden geçmeyelim, tabiat parkına giriş ücretlidir. Motosiklet: 6 TL,  Araba: 9 TL, Minibüs:25TL

Batısında Hopa, güneyinde Artvin ve Murgul, doğusunda Şavşat, kuzeyinde ise Gürcistan sınırının bulunduğu Borçka ilçe sınırları içerisinde yer alan Borçka Karagöl, Artvin-Hopa yolu üzerinde bulunuyor. Artvin’e 57 km, Borçka’ya 25 km, Hopa’ya 36 km, Ankara’ya 1029 km, İstanbul’a 1344 km, İzmir’e 1609 km, Adana’ya 1044 km ve Bursa’ya 1357 km uzaklıkta olan Borçka’ya kendi aracınızla gelebileceğiniz gibi diğer şehirlerden düzenlenen otobüs seferleriyle de ulaşım mümkün. Artvin kent merkezinden başlayan Borçka tabelalarını takip ederek ulaşım ise oldukça kolay. Borçka Karagöl  Artvin ilinden toplamda 57 km’nin 51 km’si asfalt olup son 6 km’si doğal park taşlı yoldur. 

Karagöl’e ayrıca çok sayıda tur günübirlik geziler düzenlemektedir. Bu turlara katılarak Karagöl’ün tadını yaklaşık 100 Türk lirası gibi bir ücretle yorulmadan çıkarabilirsiniz.

Karagöl’de muhteşem doğa içerisinde ciğerlerinize temiz oksijeni çektikten sonra çevredeki diğer güzellikleri de mutlaka görmek gerekir. Borçka Karagöl’de gezilecek yerlere bir bakalım. Dünyanın en fazla kirlendiği dönemlerde kendini korumuş, en korunaklı ve en temiz bölgelerden biri olarak kalmış Camili Biyosfer Alanı 2005 yılında UNESCO tarafından Türkiye’nin ilk ve tek “Dünya Biyosfer Rezervi”  ilan edildi. Dünyadaki 117 ülkede bulunan 621 biyosfer rezervlerinden birisidir. Maral Şelalesi Borçka ilçesine bağlı Camili Köyüne 7 km uzaklıkta yer almaktadır. Yemyeşil bir orman alanının ortasından kayalar üstünden çağlayarak akan ve yaklaşık 30 metre yükseklikten düşen şelale eşsiz bir manzara oluşturmaktadır. Maral Şelalesinin serin suları eşliğinde keyifli bir doğa yürüyüşü yapabilir ve harika manzara fotoğrafları çekebilirsiniz. Otingo Kaplıcası, Borçka ilçe merkezine 8 km uzaklıkta yer almaktadır. 300 yıllık şifa kaynağı olan Otingo Kaplıcası romatizmalı hastalıklara ve halsizliğe iyi gelmektedir. Kaplıca bölgesinde küçük bir konaklama tesisi bulunmaktadır. Yıldız Gölü,Borçka ilçesinde Karçal Dağlarının eteklerinde yer almaktadır.

Yıldız Gölü ilçenin ikinci gölüdür. Doğa harikası olan Yıldız Gölü serin suları ile yaz aylarında en çok tercih edilen yeridir. Yıldız Gölünün muhteşem manzarasına karşı doğa yürüyüşü yapabilir ve güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.  Beyazsu Yaylası,  Borçka ilçe merkezine yaklaşık 50 km uzaklıkta yer almaktadır. Karçal Dağlarının eteklerinde yer alan Beyazsu Yaylası doğal güzelliği ve temiz havası ile hayran bırakıyor. Beyazsu Yaylası adını yaylanın girişinde bulunan bir kayadan akarken beyaz köpükler çıkaran sudan almıştır. Yıldız Gölüne iki saatlik uzakta bulunan yaylada konaklamak için bir pansiyon yer almaktadır. Borçka’ya bağlı 6 köyden (Camili, Efeler, Düzenli, Uğurlu, Kayalar ve Maral köyleri) oluşan Macahel bölgesi, ülkemizin dokunulmamış nadir ormanlık alanlarından biridir. Bu nedenle bu bölge özellikle doğa aşıklarının olmazsa olmaz buluşma noktası haline gelmiş durumdadır. Camili adıyla da bilinen bu bölgeye ulaşımın oldukça zordur. Bu durumunda temelde 2 sebebi bulunuyor. Birincisi bölgenin el değmemiş, bakir bir yer olması ikincisi ise yılın yaklaşık 6 ayı karla kaplı olması. Yemyeşil doğası ve huzur dolu atmosferi ile Camili Gorgit Tabiatı Koruma Alanı’nın bölgenin en cezp edici noktalarından biri olduğunu söyleyebiliriz. Yeşil orman olarak nitelendirilen bu alan, anıt ağaçlarla çevrili. Kapladığı alan ise 490 hektar. Bu bölgeyi özel kılan 2 unsur var; birincisi barındırdığı bitki türleri, ikincisi ise yırtıcı kuş türlerinin göç yolu üzerinde bulunması. Camili Gorgit Tabiatı Koruma Alanı’nı özellikle bahar mevsiminde ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz. Borçka ile Savşat’ı birbirinden ayıran Karçal Dağları; Çoruh Vadisi, Berta Vadisi ve Gürcistan sınırına kadar uzanıyor. En yüksek noktası 3428 metre olan bu dağlar, içerisinde buzul ve buzul göllerini de barındırıyor. Heybetli bir görünüme sahip olan Karçal Dağları, özellikle trekking yapanların gözde adreslerinden biri olma özelliği taşıyor. Bir kısmı Gürcistan sınırlarının içinde bulunan Karçal Dağları biyolojik çeşitlilik olarak ülkemiz açısından oldukça önem taşıyor.

Muratlı Camii, Borçka ilçe merkezine bağlı Muratlı Köyünde yer almaktadır. Muratlı Camii; 1846 yılında inşa edilmiştir. Ahşaptan yapılan cami ağaç işlemleri ile göz dolduran bir güzellik oluşturmaktadır. Tarihi ve mimari yapısı ile Muratlı Camii görülmesi gereken yapılardandır. Borçka’ya bağlı İbrikli Köyü’nde yer alan kilise, adını bu köyden alıyor. Bizans döneminde inşa edildiği tahmin edilen bu kilise, günümüze kadar hiç onarım görmediğinden ne yazık ki harabeye dönmüş durumda. Üstelik kitabesi de olmadığından, hakkında herhangi bir bilgi bulunmuyor. Yeşillikler arasına gizlenen İbrikli Kilisesi, Artvin’in en önemli tarihi yapılarından biri olma özelliği taşıyor. Güreşen Kemer Köprüleri ve Demirciler Kemer Köprüsü 18.yy Osmanlı köprü örneklerindendir.

Artvin, Borçka Karagöl ve ilçelerinde ekonomi tarıma dayalıdır. Hopa limanı ise önemli bir uluslararası bir limandır. Bu bölge Gürcistan’la komşu olduğundan ilimizde çok sayıda Gürcü asıllı vatandaşımız yaşamaktadır. Ayrıca bölge İran’la ticarette önemli bir güzergah olduğu için Türk Lirası dışında Gürcistan Larisi, İran Riyali ve Dolar-Euro kullanılmaktadır.

Gideceğiniz yer Karadeniz olunca hava durumu çok dikkat edilmesi gereken bir nokta oluyor. Eğer Karadeniz’ in hırçın fırtınalarından, dinmek bilmeyen yağmurlarından nasibinizi almak istemiyorsanız, ziyaret zamanınız bahar ya da yaz ayları olmalıdır. İlkbahardan Eylül ayı sonuna kadar Karadeniz’ in dik yamaçlarını test edebilirsiniz. Eylül ayının son haftası itibariyle yağmurlar dönemi başladığı için, Ekim’ e kalmamak gerekiyor. Karadeniz’ de havanın her zaman kararıp yağmur yağabileceğini ve dağların tepesinde sis bastırabileceğini de aklınızdan çıkarmamak gerekiyor. Bir heyelan gölü olan Borçka Karagöl, yıllık ortalama 20.000 kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Buyüzden Hafta sonunda gezmemek iyi olacaktır. Bölge yıl boyunca bol yağış almaktadır. Bu yoğun yağışın bir sonucu olarak bölgede yağmur ormanlarına benzer bir ekosisteme sahiptir. Göl çevresindeki ağaçlar, özellikle sonbahar mevsiminde rengârenk bir görüntü ortaya koymakta ve gölün yüzeyine bir tablo gibi yansımaktadır. Kış mevsiminde ise bölge karlarla kaplı olduğu için ulaşım imkânı zorlaşmaktadır ama kış manzarası ise bir başka güzeldir.

Konaklama olanaklarına değinecek olursak Karagöl milli park olduğundan dolayı Karagöl içerisinde konaklamanız mümkün değildir. Karagöl çevresinde kamp ya da çadır kurarak konaklayabilirsiniz. Çadır kurma fiyatları da şu şekildedir; çadır başına 20 TL. Çadır kiralamak isterseniz: 2 kişi 50 TL, 3 kişi 60 TL’dir. 1 kişilik ücret olmadığı için ödemeniz gereken ücret 50 TL olacaktır. Yeme içmeye dikkat etmek gerekiyor. Çevrede bulunan yöresel restoranlarda bu ihtiyacınızı giderebileceğiniz gibi kendi erzaklarınızı getirerek piknik yapabilirsiniz. Karagöl çevresinde yapılaşma yasak ve konaklayabileceğiniz sadece Orman İşletmesine ait 27 yatak kapasiteli bir tesis bulunmaktadır. Eğer konfor arıyorsanız en uygun konaklama imkanı Borçka ve Artvin’de yapılabilmektedir. Borçka ilçe merkezi ve göl üzerindeki yolda bungalov ve pansiyonlarda konaklama seçenekleri ve restoranlarda yemek seçenekleri bulunuyor. Bu pansiyonlardan bir tanesi Dere Pansiyon’dur. Borçka Karagöl yolunun 12.kilometresinde yer alan pansiyonda, tam pansiyon konaklama gecelik 100 TL’dir. Geleneksellik arayanlar için ise Yemyeşil ormanların bulunduğu doğal bir ortamla çevrili İremit Pension, geleneksel bir köy evinde yer almaktadır. Tüm odalarında köy tarzında bir şömine vardır. Tesiste her gün açık büfe kahvaltı servis edilir. Ayrıca pansiyonun terasındaki restoranda yöresel yemekleri de tadabilirsiniz. Tesis fiyatı ise 381 TL ‘dir. Bir diğer alternatif Dağlar ve çam ağaçları ile çevrili ahşap bir binada yer alan Lapera Pension, Artvin’in Borçka ilçesindedir. Tesisin ücreti 309 Tl den başlamaktadır.

Artvin’den Borçka’ya geçerken mutlaka yol üzerinde yer alan tesislerde yöresel lezzetleri tatmalısınız. Yöresel yemekler ise Taze fasulyenin kurutulmuşundan yapılan “Puçuko” özel sebze yemeğidir. Hamur işleri; Laz Böreği, katmer, erişte, hınkal, çergebaz, bişi, lokum, hamur işlerindendir.
Kışlık kavurma, ağaç şişlerde yapılan kebaplar etli yemeklerin yöreye özgülerindendir. Keşkek, gendima, herisa, ve şilav gibi yemekler tanelilerden yapılan yemeklerdendir.
Hasuta, kaysefe, zurbiyet ve ballı lokum tatlılardandır. Çorbalar; Püşürük çorbası, ayran çorbası, tutmaç çorbası, soğan harşosu, çinçar çorbası yöreye özgün çorbalardandır.

Borçka Karagöl’de Gölü çevreleyen ve yağmur ormanlarını anımsatan yürüyüş parkurunu tamamlayıp keyifli bir patika yürüyüşü yapabilirsiniz. Gölün üzerinde göreceğiniz renkli sandallarla göl turu yapabilirsiniz. Orman yürüyüşü yapıp, minik şelale ve dereleri görebilirsiniz. Yüzen iskelede balıkları besleyip, eşsiz manzaraya karşı harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Ayrıca buraya kadar gelmişken şifa kaynağı Karakovan balını da mutlaka tatmalısınız.

photo_library

"BORÇKA KARAGÖL" Hakkındaki Genel Yorumlar (1)

Taner Altay 23 Ocak 2019 Çarşamba
Borçka karagöl'ü görüp, çevresinde yürüyüş yapmak, semaverde çay ,kahve içmek,kamp yapmak paha biçilemez.Kendinizi boyunuzu aşan otların arasında yürürken bulduğunuzda,amazon ormanlarında yürüyormuş hissiyatine kapılacağınız muhteşem bir deneyime ortak etmek istiyorsanız tam size göre bir yer burası...

A
B
F
G
H
İ
K
M
R
S
T
U
A
B
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Ş
T
Ü
V
Z