Yaz

Burdur'da Gezilecek Yerler

calendar_today Ara 28, 2019

Burdur'da Gezilecek Yerler

Salda Gölü sayesinde adından sıkça söz ettiren Burdur şehrimiz için gezilecek yerleri listesi yapmadan olmazdı. Sadece 1 kere Burdur'a gittiğim halde Burdur'un turistik yerleri beni kendine hayran bırakmıştı. Burdur hem yazın hem de kışın gidip gezilip görülecek yerler bakımından oldukça zengin bir şehir. Burdur'da gezilecek yerler kışın Salda Kayak Merkezi yazın ise sadece Salda Gölü'nden ibaret olmadığını bu yazımda sizlere anlatmaya çalıştım.

Burdur Nerede?

Salda golu nerede diye merak edenlere önce Burdur’u tanıtalım dedik çünkü Salda Gölü Burdur'un önüne geçmiş durumda. Burdur’a gittikten sonra Salda nerede diye kime sorsanız size gösterecektik. Biz böyle yapıp Salda Gölü macerasına ilk adımı atmıştık. Malum uzun yoldan geldik ve Burdur merkezde bir çay ocağında soluğu aldık. Salda Gölü kahvaltı seçenekleri arasında Burdur Yeşilova merkezi de düşünebilirsiniz, yeri gelmişken söylemek istedim. Coğrafi olarak Akdeniz Bölgesi’nde yer alan Burdur sahil kesiminde değil de biraz daha içeride ve daha yüksekte olduğu için Akdeniz’in turistik kentlerinin gölgesinde kalmış sayılabilir. Kendisine has güzelliği ve sakinliği bulunan şehrin gezilecek yerleri ise en azından tatil dönüşünde uğranmasını hak edecek kadar güzel.

Burdur’un son zamanlarda parlayan yıldızı ise Salda Gölü. Türkiye’nin Maldivleri diye de adlandırılmaya başlanan Salda Gölü geçmiş yıllarda popüler olmadığı için neredeyse sadece Burdur halkının hizmetinde iken şimdilerde gittikçe ilgi çeker hale geliyor ve Antalya’dan dönüşe geçen tatilciler tarafından tercih ediliyor. Sizler de Antalya sonrası Salda tatili yapabilirsiniz ya da tam tersi Burdur Salda Gölü gezisi sonrası Antalya’ya doğru yola çıkabilirsiniz.

Burdur'a Nasıl Gidilir?

  • Karayoluyla

Burdur Afyonkarahisar, Isparta, Antalya, Muğla ve Denizli ile komşudur. Bu saydığımız 6 il içerisinde en az bilineni olma özelliğini de taşıyan şehir özellikle tatilciler için yol üstünde kalırken Burdur’a uğramak isteyenler için de kolay bir konumda yer alıyor. Kara yoluyla ulaşım konusunda hiçbir sorun yaşamazsınız.

  • Havayoluyla

Burdur’a uçakla gitmek isterseniz de şehir merkezine 25 km. uzaklıkta bulunan Isparta Süleyman Demirel Havalimanı’nı kullanabilirsiniz. Uçak seferleri ne yazık ki sadece İstanbul ve Ankara’dan düzenleniyor ve uçuş süresi de 1 saati buluyor.

photo_library

Isparta Burdur Hakkında

Burdur Nasıl Bir Yer?

Burdur Güneybatı Anadolu’da yer alır diyebiliriz ve Akdeniz Bölgesi’nde yer almasına rağmen rakımı 963 m. dir. Dolayısıyla buralarda karasal iklim kendisini gösterir. Şehrin geneline baktığınızda engebeli bir araziye sahip olduğunu ve ormanların daha da yükseklerde yer aldığını görebilirsiniz.

Burdur Türkiye’nin en güneş alma oranı en yüksek ilidir ve aynı zamanda havadaki oksijen oranı açısından da liderdir. Bu saydığımız başarılar ne yazık ki şehrin geneli açısından çok faydalı olmamış diyebiliriz. Kendi halinde ve sessiz bir şehir olan burdur göç almadığı gibi büyük şehirlere de pek göç vermemiş. Şehrin hareketliliğini ise son zamanlarda kurulan üniversite canlandırmış. Şimdilerde ise biraz daha turistik bir hal almaya başlıyor dememiz için ise daha çok erken.

Burdur Yemekleri - Burdur'da Ne Yenir?

Burdur’un temel geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu ve çevresinde birçok göl bulunduğunu düşünürsek zengin bir mutfağı olduğunu tahmin etmekte zorlanmayız. Burdur’un Türkiye çapında meşhur olmuş lezzeti ise kendi tarzlarında hazırladıkları testi kebabıdır.

Burdur şiş de meşhur iken Burdur usulü düğünlerin ana yemeği çekmeyi de saymadan edemeyiz. Atıştırmalık olarak gazel böreğini ya da haşhaşlı çeşidi de bulunan kömbeyi deneyebilirsiniz. Bir de kelle peyniri ile hazırlanan peynirli pideleri vardır. Tatlı da yemek istiyorsanız kabak helvası ya da Burdur Muhallebisi sipariş edebilirsiniz.

Burdur Otelleri - Burdur'da Nerede Kalınır?

Burdur’a otel ve konaklama imkanı açısından bakacak olursak oteller genel olarak şehir merkezinde yoğunlaşmış durumda. Ama bunun yanında Salda Gölü civarında otel ve pansiyonlar bulabilirsiniz. Salda Gölü’nün konaklama imkanları açısından en başarılı olduğu nokta ise kampingler. Burdur’a çadırınızı alıp eğer yer bulabilirseniz burada geceleyebilirsiniz. Salda Gölü konaklama yazımdan detayları görebilirsiniz. Burdur’da bizim garanti veremeyeceğimiz ama sadece tavsiye amaçlı yazdığımız oteller şu şekildedir;

Burdur’da Gezilecek Yerler Listesi

Burdur’un son zamanlarda en turistik yeri başta da söylediğimiz gibi Salda Gölü oldu. Bunun yanı aşağıda Burdur gezilecek yerler de oldukça ciddi sayıda turist ağırlıyor.

Burdur'da Kışın Gezilecek Yer; Salda Kayak Merkezi

Kremna Antik Kenti

Susuz Kervansarayı ve İncir Han

Kibyra Antik Kenti ve Tiyatrosu

Burdur Arkeoloji Müzesi

Burdur Saat Kulesi

Burdur'da Yazın Gezilecek Yerler ; Salda Gölü

photo_library

Burdur Gölü

Türkiye’de göller bölgesi diye de adlandırılan bir alanda yer aldığı için Burdur’un en gözde yerleri göller. Bu göller arasında da Burdur Gölü kendi doğal güzelliği ve büyüklüğü ile dikkat çekiyor. Burdur Gölü bulunduğu konum itibariyle kapalı bir havzada olduğu için göl içerisinde akıntı oluşmuyor. Burdur Gölü’nün en güzel olduğu zamanlar ise kış ve sonbahar ayları. Çünkü göçebe kuşların uğrak noktaları arasında yer alan gölde göç mevsiminde 100’e yakın kuş türü geliyor.

Turizm potansiyelinin fark edilmesiyle gölde yaz aylarında da çeşitli aktiviteler düzenlenmeye başlanmış. Su sporlarına meraklı olanlar yelken sporları ve kano gibi faaliyetlere katılabilir.

Burdur İnsuyu Mağarası

Türkiye’nin geziye açılan ilk mağarası ünvanını taşıyan İnsuyu Mağarası’nın uzunluğu neredeyse 600 m.dir. İçerisinde sayısız derin dehliz bulunan mağarada yer alan karbonatlı maden sularının oluşturduğu sarkıt ve dikitler de görülmeyi hak ediyorlar.

Burdur’a 13 km. uzaklıkta bulunan mağaraya özel aracınızla gidebileceğiniz gibi dolmuşlarla mağaranın bulunduğu Mandıra Köyü’ne ulaşabilirsiniz ama buradan biraz daha yürümeniz gerekir. Burdur yüksekte olduğu için genel itibariyle serinken mağara daha da serin oluyor hatta kimi zamanlar soğuk oluyor denebilir. Bu nedenle gezmeye karar verirseniz hazırlıklı olmanız iyi olur.

Karacaören Barajı

Burdur Sagalassos Antik Kenti

Roma İmparatorluğu döneminde bir şehir olarak kullanılan ve zamanla terk edilen Sagalassos Antik Kenti şehir merkezinden 33 km., Kremna Antik Kenti 60 km. ve Romalıların yanı sıra Lidyalılar tarafından da kullanılan Kibyra Antik Kenti 107 km. uzaklıkta bulunur. Eğer tarihi alanlara özel bir ilginiz varsa ya da yolunuz buralardan geçiyorsa uğrayabilirsiniz.

Burdur Ulu Cami

Burdur’a gelmişken şehir merkezinde de ufak bir tur yaparak şehri tanıyacağınızı tahmin ediyoruz. Şehrin tarihi ve doğal güzelliklerini görmüş olabilirsiniz ama herhangi bir şehrin yaşamını görmeden kokusunu duymadan da ayrılmayın deriz. Şehir merkezinde görebileceğiniz en önemli yer ise Burdur Ulu Cami. 1300 yılında inşa edilen ve sonrasında restore edilen Cami’nin yanı başında bir de saat kulesi bulunur.

"Burdur'da Gezilecek Yerler" Hakkındaki Genel Yorumlar (0)

A
B
F
G
H
İ
K
M
R
S
T
U
A
B
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Ş
T
Ü
V
Z