Yaz

BURSA'DA GEZİLECEK YERLER

calendar_today Mar 28, 2018

BURSA'DA GEZİLECEK YERLER

Bursa'da gezilecek yerler için tek nefeslik görüşüm '' Bir Bursa geçti üzerimden'' diyebilirim. Türkiye'de onlarca şehir gezmiş ve Bursa gezisi yapmış birisi olarak bunu itiraf edebilirim. Bursa gezi rehberi yazımda sizlere Bursa merkezde gezilecek yerler hakkında tüm detayları ve Bursa'da İskender nerede yenir ? :) sorusunun cevabını yazdım.

Her bir köşesi tarih kokan, yeşil elbisesini giymiş, zihinlerde ve damaklarda unutulmayacak bir etki bırakan yerin adı BURSA. Eğer hala gezmediyseniz hemen bir Bursa gezisi planı yapıp huzurun ve yeni keşiflerin tadını çıkarabilirsiniz. Mevsimi hiç fark etmez. Yazın sahili ayrı güzel, kışın kayak imkânları, manevi hissiyatı doyasıya yaşayacağınız, karış karış tarihi yapıları, yeşil ağaçların sunduğu temiz havasıyla harmanlanan ve keşfedilmeyi beklenen gizli şehir burası. Bursa’da gezilecek yerler o kadar çok fazla ki sözü uzatmadan hemen Bursa gezi rehberi yazısına giriş yapıyorum.

Bursa, Türkiye’nin en kalabalık dördüncü şehri olup 2016 itibarıyla 2.901.396 nüfusa sahiptir. Marmara denizine Mudanya ilçesi ile kıyısı olan Bursa; Balıkesir, Kütahya, Bilecik, Yalova, şehirleri ile komşudur. Tarihi eskilere dayanır bu şehrin; yapılan kazı çalışmalarında M.Ö 5200 yıllarına ait yerleşim alanı bulunmuştur. Osmanlı Devletinin de bu topraklarda yaşadığı, sultanlara güven veren ve stratejik olarak da güçlü bir yer olan bu şehir simdi ise yeni insanlara kucak açmış, görülmesi, gezilmesi, keşfedilmesi gereken yerlerin başlarında gelmektedir. Bursa’ya bulunduğunuz şehirlerden karayolu ile ulaşmak mümkündür. Yine dileyen vapurla veya sefer sayısı az olmasına rağmen havayolu ile ulaşım yapabilir. İstanbul’dan deniz otobüsüyle Mudanya’ya geçip oradan da Bursa merkeze rahatlıkla gelebilirsiniz. Budo  ve İdo bağlantılarından daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Ortalama bilet fiyatları 29 lira, öğrenciye ise 24 liradır. Seferler her gün için ayrıntılı yazılmış olmakla birlikte 2 saatte bir deniz otobüsü kalkmaktadır. Arabanızla gitmek isterseniz feribotla gitme şansınızda mevcuttur. Yine karayolu ile gitmek isteyenler Osmangazi Köprüsü üzerinden gidilebilir. Köprüyü deneyenler fiyat konusunda biraz sıkıntı duymaktadır. Osmangazi Köprüsü fiyatı 65tl gibi bir ücret, aklınızda bulunsun. Köprüyü geçtikten sonra Bursa’nın merkezine yine 80km civarında bir mesafe var. Yolculuk yaklaşık 1 saat sürmektedir. Havayolunu tercih edecekseniz eğer; Bursa Yenişehir ilçesinin 10 km batısında bulunan Yenişehir Havalimanına Erzurum, Muş, Ankara, Trabzon ve Diyarbakır’dan seferler mevcuttur.

Bursa'da Gezilecek Yerler

photo_library

Bursa Ulu Cami

Evliya Çelebi’nin de dediği gibi Bursa’nın Ayasofya’sı olarak hatırlarda kalan Ulu Camii, İçerisindeki şadırvanı, oymacılığı, sırrı çözülemeyen minberi, hat eserleri ile adeta maneviyatı derinden hissedeceğiniz I. Bayezid tarafından 1396-1400 yılları arasında yaptırılmış dini yapıdır. Yerli yabancı turistlerin durağı olan camiinin şadırvanında abdest alıp 2 rekât namaz kılmanın verdiği hazzı yaşamalısınız. Namaz kılma alanı olarak Türkiye’deki en büyük cami statüsünde olan Ulu cami kimi din adamlarına göre İslam’ın 5. en yüksek mertebesindeki ibadethane olarak kabul edilmiştir. Tarih kokan bu cami; kent merkezinde, Atatürk Caddesi üzerindedir. Aynı zamanda Karagöz-Hacivat'ın inşaatında çalıştığı camii olarak da bilinir. F-3 otobüs seferiyle ulaşım sağlanabilir.

Kozahan

Ulucami’nin yakınında olan Han, 1491 yılında Osmanlı padişahı 2.Bayezid tarafından yaptırılmıştır. Önceden ipek böceğinin satıldığı bu ticaret merkezi, 2 katlı olup 95 odaya sahiptir. İpek kumaş deyince akla gelen Bursa da Koza Han'daki mağazaları inceleyip İpek kumaşlarına bakabilirsiniz. İpek kumaş harici modern kıyafetlerin satıldığı mağazalarda mevcuttur. Koza handa ipek kumaşları inceledikten sonra, simit çay ikilisini yâda kahvenizi yudumlamayıp tarihi koklayabilirsiniz. Hafta içi 08.00 – 19.30,  Cumartesi 08.00 – 20.00 Pazar günleri 10.30 – 18.30 saatlerinde açık olan Koza Han alışveriş ve dinlenmek için Bursa’nın vazgeçilmezleri arasında boy göstermektedir.

Soğanlı Botanik Parkı

Soğanlı Botanik Park 400.000 metrekarelik bir alana sahiptir. Park bitkisel araştırma ve bilimsel çalışmalara açık bir parktır. Parkta; 100 ün üstünde türde 8.000 ağaç,  27 türde 6.000 gül bulunmaktadır. Soğanlı Botanik Parkında, 3 adet büyük gölet,  su oyunları havuzu, 2 adet büfe, bir adet büfe-bisiklet evi vardır. Yeşillikler içinde temiz havanızı alırken, bir şeyler içebilir ve ya bisiklet turu yapabilirisiniz. Bir yandan yeşilliklerin ve temiz havanın tadını çıkarırken diğer yandan bisikletle güzellikleri seyre dalın. Atmosfer olarak çok huzur bulacağınız bir yer. Bursa hayvanat bahçesine yakın, Çukurca köy mahallesinde olan botanik parkı ziyaretçilerini bekliyor. Hafta sonu ve ya tatil günleri kalabalık olabilir huzur bulmak isteyenler, kalabalığı sevmeyenler bugünler uzak durabilirler.

Bursa Hayvanat Bahçesi

Şehir merkezinden 35/A, 15, 15/E numaralı otobüsler ile gişe önüne kadar gidebilirsiniz. Kent meydanından Soğanlı-Botanik Park minibüsleri ile yürüme mesafesinde, botanik parktan çıktıktan sonra uğrayıp hayvanlarla vakit geçirebilirsiniz. Özellikle çocuğu olanlar için harika vakit geçireceğiniz bir mekân önerisidir.

Yeşil Türbe - Yeşil Cami

 Yeşil Türbe Yıldırım Bayezid’in oğlu Çelebi Sultan Mehmet tarafından Yeşil Cami ile birlikte 1421 yılında yaptırılmıştır. Türbe, Yeşil Cami´nin karşısındaki tepededir. Mimarı Hacı İvaz Paşa’dır. Türbede Mehmet Çelebi ve ailesiyle birlikte 8 sanduka bulunmaktadır. Türbe 2 katlıdır.
Selçuklu kümbet geleneğini sürdüren Yeşil Türbe’nin sekiz köşeli bir planı vardır. Diğer taraftan Evliya Çelebi de kubbenin yeşil sırlı bir kiremitle örtülü olduğundan söz etmektedir.  Türbedeki çiniler, İznik çiniciliğinin önde gelen güzelliklerini yansıtmaktadır. Uzun bir vakit burada geçirip çinilerin derinliklerine inip kendinizi bulabilirsiniz.

Bursa Yeşil Camii, Bursa’da ilk dönem Osmanlı mimarisinin önemli örnekleri arasında yer alan bir tarihi yapı. Caminin ünü, çini kaplamalarından gelir. Bursa’nın Yeşil semtinde yer alan Yeşil Camii ve Külliyesi’nde öncelikle caminin inşası yapılmıştır. Caminin yapısının mimarı olarak Hacı İvaz Paşa gösterilmiş. Yine yapının içinde, caminin nakkaşlığını İlyas Ali adında bir nakkaşın yaptığı ve süslemelerin tamamlanma tarihinin 1424 olduğu ifade edilmektedir. Cami, medrese, imaret, hamam ve türbeden oluşan külliyenin Sultaniye Medresesi, günümüzde Türk İslam Eserleri Müzesi olarak kullanılmaktadır.
 

Tophane

Bursa Tophane, şehrin tam merkezinde tarihi ve turistlik bir yerdir. Tophane'yi özel kılan; tarihi saat kulesi ve Osman Gazi ile oğlu Orhan Gazi'nin türbelerinin burada bulunmasıdır. Tophane'de bulunan tarihi saat kulesi Sultan Abdülaziz döneminde yaptırılmıştır. Tophaneden manzarayı izlemek harika. Bursa’nın eşsiz güzelliğini buradan izleyebilirsiniz. Ramazan ayında heyecanla iftarı bekleyen halk, Bursa’nın her yerinden duyulan ramazan topu atışı ile iftarını açardı. Tophaneden atılan ramazan topları geleneği günümüze kadar sürmektedir. Yemyeşil bahçesinde çayını ve kahvenizi yudumlayabileceğiniz cifeler ve ünlü restoranlar hizmet vermektedir. 

Muradiye Külliyesi

Muradiye Külliyesi de bulunduğu semte ismini veren yapılarda olup 2. Murad tarafından 1425 yılında Bursa’da yapım emrini vermiş ve bir sene sonra tamamlanmış. Bu külliyenin Osmanlı dönemindeki padişah ve ailelerinin Bursa’da yaptırdığı son külliye olarak bilinir Muradiye Külliyesi. Külliye Muradiye Mahallesi Osmangazi’de bulunmaktadır.

Irgandı Köprüsü

Irgandı Köprüsü setbaşı semtinde olup, çarşılı köprü statüsünde Dünyada ki sayılı çarşılı köprülerdendir. Irgandı köprüsü haricinde 3 tane daha buna benzer köprü bulunmaktadır. Floransa, Venedik ve Bulgaristan’da da benzer köprüler vardır. Emsalleri arasında en eski olan köprü; zanaatçıların geleneksel el sanatlarını icra ettiği yerdir aynı zamanda. 1442 yılında Irgandılı Ali’nin oğlu Hacı Muslihiddin tarafından inşa edildi. 1854 yılında Büyük Bursa Depremi'nde hasar gördü. Kurtuluş savaşın dada Yunan ordularınca bombalanıp hasar görmüştür. 2004 te restore edildikten sonra tekrar kullanılmaya başlamış olup yerli ve yabancı turistlere kucak açmaktadır.

Saltanat Kapısı

Milattan önce 7. Yüzyıl’da Brithynialıların; Bursa Kalesi’ni milattan önce 1. Yüzyıl’da inşa ettikleri düşünülmektedir. Tarihin en eski kalelerinden biri olarak bilinen Bursa Kalesi; Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarına ev sahipliği yapmıştır. Yaklaşık 3,5 kilometre uzunluğundaki surlar üzerinde kalenin 5 kapısı ve 14 burcu var. Bu kapılar: Yer Kapı, Zindan Kapı, Hisar Kapı, Pınarbaşı Kapı ve Kaplıca Kapı. Her ne kadar Tophane bölgesinde yer alan ve şehrin ana giriş kapısı niteliğinde olan (Saltanat Kapısı) Hisar Kapı ve surlar 7,0 büyüklüğündeki 1855 Bursa depreminde yıkılmış olsa da yenilemeler sayesinde bugün hala ziyaret edilebiliyor. 

Cumalıkızık

Osmanlıların Bursa’da ilk yerleştikleri bölgelerden biri olan Cumalı Kızık, Osmanlı dönemi konut dokusunu günümüze taşımaktadır. Minibüsler Kent Meydanından kalkıyor. Cumalıkızık Uludağ’ın eteklerindeki Ihlamurcu mevkiindedir. Cumalıkızık vakıf köyü olarak kurulmuştur ve merkezdeki Orhan Gazi Külliyesi’ne kalıcı olarak bağlı olup ona gelir sağladığı için “vakıf köyü” olarak geçmiş. Yani Bursa’nın tarihi yerleri arasındaki Cumalıkızık başlı başına Osmanlı’daki Vakıf Sistemi’nin yaşayan kanıtı niteliğinde. Bursa’ya uğradığınızda Cumalı kızlığa da uğramayı unutmayın

Suuçtu Şelalesi

Bursa’nın Mustafa Kemal Paşa ilçesine bulunan suçtu Şelalesi, 38 m olan yüksekliği ve ihtişamıyla göz dolduruyor. Bu şelale zamanında bir fay hattının çökmesi ile oluşmuştur. Her mevsim ayrı renklerin hâkim olduğu doğal manzarasıyla kendine hayran bırakan bu şelalenin rakımı 464 metredir. Gürül gürül sesiyle doğayla bir bütün oluşturan Suçtu Şelalesi, Bursa’nın Karayere nehrinde yer alıyor. Suyu içilebilir seviyededir ve Mustafa Kemal Paşa ilçesinin su ihtiyacını karşılamaktadır. Şelalenin yakınlarında otel bulunmasa da ilçede otel bulabilirsiniz. Fakat kamp yapmak doğayla iç içe olmak seçenekler arasındadır.

Uluabat Gölü

Uluabat gölü, Öka veya Apolyont olarak da biliniyor 13,600 ha alana sahiptir. Deniz seviyesinden yüksekliği 9 metredir. Bursa ilinin Karacabey ve Mustafa Kemal Paşa ilçeleri arasında yer alıyor. Gölde balık çeşitleri zengindir ve etrafında köyler vardır. Göçmen kuşların uğrak yeri olmuştur. Çok sakin, huzur bulacağınız bir yerdir.

Trilye

Trilyenin bir diğer adı da ZeytinBağı olarak bilinir. Sakin ve dinlendirici etkiye sahip olan bu belde, eski medeniyetlerin yaşam alanı olmuştur. Trilyeye gittiğinizde balık yemeyi sakın ihmal etmeyin. Çok dingin bir tatil beldesi olan Trilye eski Rum esintilerine rastlamak mümkün. Konaklamak için civarda otel ve moteller mevcut.

Bakacak

Doğanın kusursuzluğuna, renklerin ahengine yine ve yeniden hayran kalmak isteyenler için. Bursa’ya gelip Uludağ’a çıkmamak, Uludağ’a çıkıp Bakacak’tan Bursa’ya bakmamak olmaz. Osmanlı İmparatorluğu dö­neminde Ramazan ayında ateş yakılarak duyurulduğu bu noktada ayrıca eski Radyolink istasyonu da bulunmakta. Bakacak seyir noktası Bursa, Marmara de­nizi ile Uluabat gölü manzarasının seyre­dilebileceği ve araçla ulaşılabilen en uç noktadadır. Bu mevkide Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından modern bir seyir terası yapılmıştır. Bakacak Uludağ Oteller Bölgesi’ne 5 km mesafe uzaklıkta olup, Uludağ’a çıkış aşamasında teleferiği tercih edebilirsiniz.

Tarihi Doğu Çınarı

Bursa'ya gelip İnkaya'ya tarihi çınarın bulunduğu yere çıkıp çay içmemek olmaz. Kocan çınarın altında yaz günleri bile serinlemek isteyenlerin uğrak yeri. Çınarın altında dinlenilen mevsim meyvelerini tatmanızı tavsiye ederim. Hafta içi daha sakin olan çınar altında çayınızı yudumlarken huzurun tadını çıkarın.

Zafer Plaza

Dışarıdan sadece cam kısmı görülen   1996 yılında yapımına başlanan 1 Ekim 1999 tarihinde hizmete açılan bir alışveriş merkezidir. Mimar Faruk Eşim tarafından tasarlanan yapının en önemli özelliği dükkânların çoğunun yer altındaki 6 kattan oluşmasıdır. Gezip görmek isteyenler burada duraklayabilirler.

Eski Aynalı Çarşı

Orhan Gazi’nin Hisar dışında kurduğu yapı, şehrin ilk çarşı hamamıdır. Yapım tarihi olarak 1339 yılı kabul edilmektedir. Tophane’deki Manastır Medresesi’ne gelir sağlamak amacıyla yaptırılmıştır.1584’te meydana gelen yangında büyük hasar görmüş olup onarımlar sonrasında kadınlar kısmı hamam, erkekler kısmı ise kahve olarak kullanılmaya başlanmıştır. Eski Aynalı Çarşı; Bursa merkezde, Koza Hanı’nın yanında bulunmaktadır. Hamam, bugün daha çok antikacıların olduğu Aynacılar veya Karagöz Çarşısı adıyla bilinmektedir. Hamamın çarşıya dönüştürülmesi sırasında bazı değişiklikler meydana gelmiş, tümüyle hamam özelliğini kaybetmiştir.

Küreklidere Şelalesi

Kürekli Şelalesi'ne ulaşmak için Kent Ormanı içinden ve ya Derekızık - Saitabat yolunu takip edebilirsiniz. Sarp arazi koşullarından dolayı birkaç yerde de şelale oluşmuştur. Yaklaşık 80 metre yüksekten dökülen şelale ziyaretçilerine huzuru vadediyor.

Akçalar- Fadıllı Yamaç Paraşütü

Gezinize biraz adrenalin katmak isterseniz Akçalara uğramadan ayrılmayın. Yamaç paraşütü eğitim tesisleri Bursa şehir merkezine 38 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Akçalar köyünü geçip Fadıllı köyü istikametinde ilerler. 250 metre rakımdaki yamaç paraşütü eğitim tesisleri Uluabat gölü manzaralı bir tepededir. Göl manzaralı yamaç paraşütü yapmak isteyenler için kaçırılmaması gereken bir mekân.

Gölyazı

Uluabat Gölü üzerinde adayı anımsatan şirin ve huzur dolu bir köy burası. Bir zamanlar Apollon Krallığı‘nın başkenti olan Gölyazı zamanla birden çok medeniyetin adresi olmuştur. Küçük ama keşfedilecek çok şeyi olan bu adacık, tarihi yapıları, tekne turu, sıcak insanlarıyla sizi karşılıyor olacaktır. Gölyazı Bursa’nın batısında, Nilüfer İlçesi’ne bağlı bir belde. Bursa-İzmir Karayolu üzerinde, Uluabat Gölü kıyısında küçük bir yarımadada bulunuyor.

photo_library

Ayvaini Mağarası

Merkez’den 1 saat uzaklıkta olan bu mağara Türkiye'nin en uzun altıncı mağarasıdır. Uluabat Gölü yakınlarındaki köyden biri olan Ayva Köyü'nde yer alıyor. Yer kabuğunun kırıklarla parçalanarak ayrı kıtalara bölünmeye başladığı zamandan günümüze gelen Ayvaini Mağarası, 1970 yılında 3 kişilik bir İspanyol ekip tarafından keşfedilmiştir. Ayva Köyü'ndeki ağzından yeraltı suları çıkmaktadır ve mağaranın içinde yer yer 3-4 metreye ulaşan 60 adet gölcük yer almakta, mağaranın çıkışındaki gölcüğün uzunluğu ise 400 metreyi bulmaktadır.

Bursa Kent Müzesi

Binası 1926 yılında adliye binası olarak yapılmıştır.14 Şubat 2004 tarihinde Bursa Kent Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Müze üç kattan oluşmaktadır. Zemin katın ilk galerisi “Uygarlıklar Kenti Bursa” adını taşımaktadır. Galeride Bursa ve çevresinde oluşan ilk uygarlıklardan, Osmanlı Dönemi’ne ve Kurtuluş Savaşı yıllarına uzanan Bursa tarihi ile ilgili bilgiler aktarılmaktadır. İkinci galeri ise  “Çağdaş Bursa” adını taşımaktadır. Bu galeride; Cumhuriyet Dönemi’nde yeniden biçimlenen kentin günümüze kadar geçirdiği evreler anlatılmaktadır. Bursa’nın tarihini koklamak, araştırmak için gidilmesi gereken yerlerden biri. Müze saatleri ve ya ücret için BKM sitesini inceleyebilirsiniz.

Bursa Teleferik

140 kabinden oluşan saatlik yolcu kapasitesi1500 kişilik, 25 dakika süren bu seyahat sizin için unutulmaz olabilir. Hafta içi ve hafta sonu 09.00 ile 19.00 saatleri arasında faal olan teleferik Piremir mahallesinde bulunuyor. Piknik alanı ve kafelerinde mevcut olduğu bu alanda farklı bir deneyim yaşadıktan sonra etrafı keşfe çıkabilirsiniz. Güncel bilgiler için teleferik adresini inceleyebilirsiniz.

Balibey Han

15. yüzyıl sonlarında döneminin Balibey tarafından yaptırılan han, Kırkmerdivenler yanındadır üç katlı olarak yapılmıştır. Bursa’nın en işlek caddelerinden olan Atatürk Caddesi üzerinde yer alan Balibey Hanın orta katında geleneksel el sanatlarından çeşitli örneklerin icra edildiği 30 adet atölye ile sergi ve toplantı salonu bulunmaktadır. En üst katta ise Bursa manzarası olan teras kafe hizmet veriyor.  

Hünkar Köşkü

Hünkâr Köşkü,  sivil mimari yapılarındandır. Köşk Fransız ampir üslupta yapılmıştır. Tavan yüzeylerini kaplayan süslemeler sanatsal incelik taşımaktadır. Kabul salonu, Atatürk’ün yatak odası, çalışma odası, manevi kızları Sabiha ve ülkü Hanım’ın yatak odası, yemek odasından oluşmaktadır. Bahçesiyle birlikte 3 bin 396 metrekaredir. Eşsiz eski tatlarında olduğu restoranda gitmeden önce rezervasyon yaptırılması, yemeklerin zamanında hazır olabilmesi için önemlidir. Temenyeri’nin üzerindeki bölgede, Uludağ’ın eteklerinde köşk, Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Bursa‘yı ziyaretlerinde zaman zaman konakladığı bir mekân olarak Bursa’nın tarihi zenginlikleri arasında yerini almıştır.

Atatürk Kent Ormanı

Odunluk Mahallesi arkasında, içerisinde olan Atatürk Kent Ormanı, doğayla buluşup kent telaşından uzak, huzur bulacağınız piknik alanları, bir ahşap köprü, yürüyüş yolu ve bisiklet yolu ile bir doğa cenneti olan Kent Ormanında ayrıca seyir terası, yağmur barınağı, kamelya ve daha birçok hizmetle ziyaretçilerini beklemektedir. 

Saitabat Şelalesi

 Uludağ’dan gelen suların aşağı akmasıyla oluşan şelale bir kanyondan dökülmektedir. Güvercinlik adıyla da anılan şelalenin aktığı kanyonu alabalıkları oldukça meşhurdur. Saitabat Şelalesi’nin çevresinde ise piknik alanları bulunmaktadır. Şelalenin yokuş aşağı akan bölümünün her iki tarafında, kır lokantalarının masaları yer almaktadır. Şelalenin huzur veren sesi, yarattığı serinlik ve çevredeki ağaçların zihin açan kokusu, ziyaretçiler için doğal tedavi niteliğindedir. Uludağ’ın eteklerinde yer alan Saitabat Şelalesi’nin aktığı kanyon ise doğa sporlarıyla uğraşanların sıklıkla tercih ettiği bir noktadır.

Misi

Köyün M.S. 183 zamanlarında kuruluyor. İstanbul‘a yakın yerlerden olan tarihi Misi Köyü Bursa’nın Nilüfer İlçesi’nde Bursa’dan yaklaşık 12 km uzaklıkta içinden dere geçen çok tatlı bir köy. Misi Köyü gezilecek yerlerden biri, hafta sonları bir görmenizde fayda var. Çok fazla zaman ayırmanıza gerek yok, değişiklik isteyenlerin değerlendirebileceği bir yer.

İznik

Zamanın karşısında direnen tarihi ile yeşilliklere sahip İznik, Marmara Bölgesi için en ideal tatil yerlerinden birisi. Büyük olan kentlere yakın olduğundan, kısa süreli ve ya uzun süreli tatil seçeneği olarak değerlendirebilirsiniz. Çini yapımı, seramikte adını duyuran İznik’te muhteşem çinilerden satın alabilirsiniz. İznik Gölü, müzesi, Ayasofya Cami, İznik Kalesi, Antik Tiyatro İznik’te gezip görebileceğiniz yerlerden sadece birkaçı. Gezi sırasında karnınız acıktığındaysa yörenin ünlü köftesi veya İznik Gölü’nde yetişen lezzetli balık çeşitleri arasından seçim yapabilirsiniz.

photo_library

Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi

Araba severleri ve tutkunlarının mutlaka uğraması gereken yerlerden biridir. Pazartesi günleri kapalı olan müze Umur Bey Mahallesi’nde, eski ipek fabrikasının 1998 – 2002 yılları arasında yenilenmesiyle oluşturulmuş bir müzedir. Türkiye’de ilk ve tek olan 30 bin metrekarelik alan üzerine kurulu müzede, Bursa at arabasından, günümüz çağdaş otomobillerine kadar olan çağ değişimine şahit olacaksınız. Daha önce Bursa Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen 2600 yıllık savaş arabası burada sergilenen en önemli eserlerden biridir. Ziyaret saatleri:10.00-17.00 saatleri arasındadır.

Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi

Geçmişin kalıntılarını hissetmek ve tarihi görmek için tercih etmeniz gereken yerlerden biridir. Muradiye semtinde 18 Eylül 2004 tarihinde açılan müzede Anadolu Folklor Vakfı kurucu üyelerinden Esat Uluumay tarafından 45 yılda toplanan farklı Osmanlı kıyafetleri ve takıları koleksiyonları sergilenmektedir. Bursa’nın ilk özel Etnografya Müzesi olma özelliğine sahip olan müzede zaman zaman Uluumay’a ait farklı koleksiyonlara da yer verilmektedir. 15. yy’e kadar uzanan Osmanlı Anadolu ve Rumeli’sinden 70 kıyafet ve 400 parça takının bulunduğu müzenin içinde Osmanlı çay bahçesi de bulunmaktadır. Tarihi atmosferi içinde gelen ziyaretçilerine yaşattığı deneyim, hissedilmeye değer niteliktedir.

Bursa'da Ne Yenir ?

1.İskender

İlk sırayı iskendere verdik. Bursa deyince aklımıza gelen muhteşem taze et ile hazırlanmış, özel sosu mevcut yoğurdu ve kızarmış ekmeğiyle adeta damakları şenlendiren bir tat. Bursa’da İskender nerede yenir sorusuna cevap vermek isteyenler yorum kısmına yazabilirler.

2. Pideli Köfte

 Görünüm olarak İskender kebap ile benzerlik gösteren çok lezzetli bir yiyecek. Domatesli sos ile ıslanmış pidelerin üzerine dizilen köfteler, üzerinde tereyağı gezdirilerek yanında yoğurt ile servis ediliyor. Bursa’ya özgü olan bu yemek yine unutulmaz bir tada sahip ve diyet bozmaya bile değecek türden.

3. Bağdat Hurma Tatlısı

Bursa’da tadına varılabilen enfes bir lezzet. 14 çeşit baharatla hazırlanan tatlının formülü bir sır. Başka bir yerde yiyemeyeceğiniz için özel ve yöresel bir tatlı. Tatlı; ismini, sahibinin İstanbul’daki Bağdat Caddesi’ne olan hayranlığından alıyor. Hurma tatlısı olarak anılması ise tatlının şeklinin hurmayla benzerliğinden geliyor. Şerbetli, yumuşacık bu nefis tatlı Hindistan cevizi ile süslenerek servis ediliyor ve deyim yerindeyse damakta tadı kalıyor!

4.Tahinli Pide

Kahvaltıların vazgeçilmezi olan Tahinli Pide tahin ve şekerin buluşmasıyla çok leziz bir tat oluşturuyor. Denemeniz gereken tatlardan. Muradiye İnaç Fırın önerilerimiz arasında.

5.İnegöl Köfte

Çoğu yerde olan fakat Bursa İnegöl de ayrı güzel olan bu lezzet et severlerin gözdesi. Baharatsız olarak yalnızca et ve soğan karışımı ile yapılan bu köftenin en önemli özelliği ise katkı maddesi içermiyor olması. Öneri olarak, İnegöl semtindeki Orhan Köfte veya Bursa merkezde, Ulu Camii’nin batı kapısının karşısındaki tarihi Ömür Köftecisi ve ya Çiçek ızgarayı deneyebilirsiniz.

6.Kestane Şekeri

Bursa’yla özdeşmiş bir tattır kestane şekeri. Kafkas Pastanesi önerilerimiz arasındadır.

7.Süt Helvası

Esas çıkışı Bursa’ya dayanan helvanın farklı sürümüdür. Bir esnaf lokantası tatlısı olan süt helvasının, bu özelliğinden dolayı, hafta sonları ve akşam saatlerinde yenmesi pek mümkün değildir.

8.Cevizli Lokum

Bursa da hemen hemen her fırında bulabileceğiniz, ikindi çayı deyince akla gelen lezzetlerden. Tarçın, ceviz, şekerin buluştuğu hamurla özdeşleşen bir lezzet. Mutlaka denemelisiniz

9.Marşall Pasta

Ulus pastanesinde yiyebileceğiniz mükemmel tatlardan biri. 1928 den beri hizmet veren köklü olan bu pastanede vazgeçemeyeceğiniz tatlarla tanışabilirsiniz bizden söylemesi.

10.KemalPaşa Tatlısı

Adını da İlçesinden alan bu tatlıyı Kemalpaşa’da yemezseniz olmaz. Leziz peynir tatlısını tatmadan kemal paşadan ayrılmayın.

11.Şeftali

Bursa deyince yine aklımıza gelenler arasında Bursa Şeftalisi var. Başka yerde yediğiniz Bursa Şeftalilerini unutun ve yerinde bir tadın derim. Unutamayacağınız doğal lezzetlerden olacak.

12.Cantık

Yine pide üzerinde özel harmanlanmış kıyma, Bursa’ya özgü tatlardan. Denemenizi şiddetle tavsiye ederim.

13.Uludağ Tatlısı

 Küçük tart hamurunun üzerindeki kestane püreleri ve kestanenin üzerinde ki çikolata ve kaymakla damaklarda çok güzel bir tat bırakmaktadır Üzerinde dondurmayla servis yapılabilir.

14.Mihaliç Peyniri

Bursa'nın Karacabey ilçesinde üretilen bu peynir, koyun ve inek sütünün karıştırılıp pişirilmesi ile imal edilir. Çok gözenekli, çok tuzlu ve kendine özgü tattadır.

15.Dede Çorbası

Kesme hamur çorbası olarak da bilinen bu çorba köyde yatır başında yapıldığı için bu adı almıştır.

16.Dilberdudağı

Bayramların vazgeçilmezi Bursa’nın hamur,şerbetli tatlısı dilberdudağını tatmadan Bursa’dan ayrılmayın.

Bursa’ya gittiğinizde mutlaka yapmanız gerekenler arasında kışın Uludağ’a gidip kayak yapmak, Mudanya’da sahilde oturmak, yürüyüş yapmak,  büyük lunaparkına gidip farklı oyuncaklara binebilirsiniz. Miside piknik yapıp ayaklarınızı suda dinlendirebilirsiniz. Meraklısı için Anadolu Araba müzesinde muhteşem arabalar sizi bekliyor.  Yanınızda özel biriyle ve ya yalnız İznik’te gün batımını izlemek unutulmaz bir gün geçirmenizi sağlayacaktır. Karagöz Hacivat Oyununu izlemek de yapabileceklerinizin arasında olmalı. İyi gezmeler.

"BURSA'DA GEZİLECEK YERLER" Hakkındaki Genel Yorumlar (0)

A
B
F
G
H
İ
K
M
R
S
T
U
A
B
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Ş
T
Ü
V
Z