Yaz

ERZURUM GEZİ REHBERİ

calendar_today Mar 19, 2018

ERZURUM GEZİ REHBERİ

ERZURUM'DA GEZİLECEK YERLER

Tarihte her dönem hatta ilk çağlardan beri bir yerleşim yeri olarak süre gelen Erzurum, günümüzde de ülkemizin 14. ve Doğu Anadolu Bölgesinin en büyük şehridir. İl nüfusunun yaklaşık olarak 60,000'ini öğrenciler kapsar. Nüfus yaklaşık olarak 800.000 kişi, büyükşehir nüfusu ise  370.000 toplam nüfus ise 1.170.000 civarındadır. Tarihi yapısı ve tarihi eserler açısından bölgede çok önemli bir rol oynamaktadır. Erzurum isminin açıklaması şu şekildedir:

Erzurum, Selçuklu Sultanlarının bölgeye gelmesi ile beraber Anadolu’da ilk ele geçirdikleri yerlerden biridir. O zamanlar Anadolu, Romalıların (Rum) ülkesi olarak bilindiği için Selçuklular bu şehrin adını Arapça dilindeki karşılığı "Arz-u Rum" yani "Rum Toprağı" olarak isim vermişlerdir.

Erzurum Tarihi

Erzurum Doğu Anadolu’nun en büyük kentidir. Erzurum’un MÖ 4800'lü senelerde kurulduğu tahmin ediliyor. Erzurum’u da içine almakta olan bölge tarih boyunca bir çok önemli medeniyete ev sahipliği yaptı. Bunlardan bir kaçı özellikler Urartular, İskitler ve Medler başta olmak üzere persler ve Romalılar'ın yanı sıra Sasaniler, Araplar, Selçuklular ve Bizanslılar gibi büyük devletlere de ev sahipliği yapmıştır. Sasaniler ve Moğollar gibi devletlerin yanında İlhanlılar ve Suaviler gibi çok çeşitli kavim ve milletler tarafından da idare edilmiş bir şehirdir. 1514 senesinde şehir ve çevresini ele geçiren Osmanlılar, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu 1923 senesine kadar bu topraklarda hüküm sürdü.

Milli Mücadelenin en çetin yaşandığı yerlerden biri olan ve çok büyük bir önem taşıyan bu şehir, milli birlik ve bağımsızlık hareketinin temellerinin atılmış olduğu Kongre olarak bilinen Erzurum kongresine 23 Temmuz 1919 da ev sahipliği yapmaktadır.

Erzurum Coğrafyası

Erzurum, Türkiye’nin orta ve batı illerine göre, yükseltici çok fazla olduğu illerinden birtanesidir .Doğu Karadeniz Dağlarının doğu uzantıları olarak bilinen Rize Dağları, ili kuzeyden çevrelemekte ve Rize ile sınırını oluşturmaktadır. Karadeniz’e paralel olarak düzenli şekilde  sıralar durumunda uzanmakta olan bu dağlar, geçit vermez bir yüksekliğe sahip. En yüksek noktaları 3940 metre yüksekliğinde olan Kaçkar Tepesi ile Verçenik Tepesi olarak dikkat çeker.

Anadolu bölgesinin en eski yerleşim Mekanlarından birtanesi de Erzurum'dur. Palandökenin eteklerinde kurulu olan, tarihi yapılar ile çevrili bir şehir olan harika şehir  Erzurum’da keşfedilecek bir çok doğal güzellik ve tarihi mekanlar mevcut. Eğer sizde Erzurum’a bir seyahat düşünüyor iseniz ve Erzurum’da gezilecek yerler hakkında bilgi edinmek istiyorsanız, bu yazıda bütün ayrıntılara ulaşacaksınız.

Erzurum Gezilecek Yerler

Ülkemizin güzide şehirlerinden Erzurum’un tarihi ve doğal güzellikleri ile gezilmesi ve görülmesi gereken yerlerinden birisi. Büyükşehir olan Erzurum ili yaklaşık olarak 880.000 nüfusa sahiptir ve Anadolu bölgesinin en büyük illerinden birtanesidir. Erzurum’un hakkında o bölgeye gidip gelen herkes ' Anadolu’nun Paris'i'  ifadesini kullanmaktadır.

Üç Kümbetler

Erzurum’da gezilecek yerler listesinin başında Üç Kümbetler geliyor. Anadolu’nun Selçuklu mezar yapılarının en güzel örneklerinden biri olan bu yapı her yıl binlerce turist çekmekte. Erzurum’un tarihi yapıları içinde bulunan  Üç Kümbetler Çift minareli medresenin güney kısmında yer almaktadır. Kümbetlerin en büyük olanı, Emir Saltuk’a ait olan ve XII. yüzyıl veya XIV. yüzyıl başlarında yapıldığı tahmin edilendir. Diğer kümbetler ise hakkında pek fazla bilgi bulunmasa da mimari açıdan ve duruşu ile oldukça dikkat çekmekte. Ne zaman ve kim tarafından yaptırıldığı hakkında detaylı bilgi olmamakla birlikte 14. yüzyılda yaptırıldıkları tahmin edilmekte. Muhteşem bir mimariye sahip olan bu mimari yapı, şehrin en önemli tarihi yapılarından biri olmakla birlikte, yerli ve yabancı turistler tarafınca sürekli ziyaret ediliyor.

Tortum Şelalesi

Erzurum denince akla ilk gelen yerlerden biri olan ve Erzurum’un en güzel yerlerinden biri olarak bilinen Tortum, aynı zamanda Türkiye’nin en heybetli ve en görkemli Şelalesi olarakts geçer. Aynı adı taşımakta olan Tortum çayından oluşmaktadır. Tortum çayı boyunca farklı güzelliklere şahit olunabilir. 25 metre genişliğinde ve 55 metre yükseklikten dökülmekte olan Tortum şelalesi, Türkiye’nin en yüksek şelalesi olmasa da oldukça yüksek debisi ile göz doldurmakta. Herkes tarafından görülmesi gereken ve doğanın eşsiz havasında yaşaması gereken yerlerden biridir.

İbrahim Paşa Camii

Erzurum’un merkezinde yer alan İbrahim Paşa Cami, Eski Hükumet konağının çok yakınında bulunuyor. Şehrin en tarihi ibadet mekanları içinde bulunan cami, kitabesinde yazan bilgiye göre, 1748 yılında Erzurum valisi Yazıcızade Hacı İbrahim Ethem tarafınca inşa ettirilmiş. Caminin mimarisi ise kare planlıdır, tek bir kubbesi bulunmakta. Yapımında beyaz renk mermerler kullanılmıştır, ve mihrap kısmı da mermerden inşa edilmişti. Günümüzde ibadete ve ziyarete açıktır.

İstanbul Kapı

Erzurum kalesinin dört kapısından bir tanesi olarak bilinir İstanbul kapı. Günümüze kadar gelmiş ve şimdiye kadar tanıtımı hakkı ile yapılmayan bir kalıntıdır. Osmanlı döneminden kalma eserler içinde yer alan İstanbul kapı, son zamanlar da belediye tarafından onarım görüyor. Ayrıca kapının önemli bir özelliği de Atatürk Erzurum’a bu kapıdan giriş yapmıştır.

Erzurum Kalesi

Erzurum’da gezilecek yerler listesinin bir diğer uğrak yeri ise  Erzurum Kalesidir. Bizans imparatorluğu tarafından yapıldığı tahmin edilmekte olan bu kale, şehrin gezilmesi gereken yerlerinin başında gelmekte.

Erzurum’un tarihsel zenginlikleri içimden kendini gösteren bir yerdir. Bulunduğu tepede ise hem dış, hemde iç kaleden meydana gelmekte. Günümüze kadar dış kalenin bir çoğu tahrif olmuş , dört yöndeki kapıların sadece isimleri bize ulaşmıştır. Kalenin duvarları belirli aralıklarla  yenilense de kimler tarafından ne zaman yenilendiğini belgeleyen bir yazıt bulunmamaktadır.

Yakutiye Medresesi

Erzurum’da gezilecek yerlerin bir başka durağı ise  Yakutiye Medresesidir. Hem tarihsel kalıntıları ile hemde kış sporları ile yılın her döneminde turistlere ev sahipliği yapmakta olan Erzurum ilinin uğrak yerlerindendir. Yakutiye medresesi 1310 yılında, Emir Hoca Cemalettin Yakut tarafınca inşa ettirildi. Günümüze kadar gelmiş olan bu tarihi mekan , yabancı ve yerli turistlerin yoğun ilgisine şahit olmakta. İl merkezinde bulunan bu yapı, 1991 yılında onarılıp, İslami Eserler Müzesi olarak hizmete açıldı.

Çifte Minareli Medrese

Erzurum’un neredeyse sembolü olan çifte minareli medrese, kitabesi olmadığından dolayı, yapılış tarihi tam olarak bilinmiyor ve 13. yüzyılın sonlarına doğru yağıldığı tahmin ediliyor. Selçuklu sultanı olan Alaaddin Keykubat’ın kızı Hundi Hatun’a ait olduğu veya  İlhanlı Hanedanlarından Padişah hatun tarafından yapılmış olabileceği, fikri ile adına Hatuniye medresesi denilmekte.

Erzurum Arkeoloji Müzesi

Erzurum’da arkeoloji kazılarda gün yüzüne çıkartılmış olan, tarihi eserler, 1942 senesinde çifte minareli medrese’de toplanıyordu. Sonraki yıllarda ise yetersiz kaldığı içi, yeni bina yapımına başlandı. Bu müze, Murat Paşa mahallesinde bir arsada yapıldı.

Nene Hatun Milli Parkı

Hayatının baharında daha sadece 20 yaşındayken, 93 harbi esnasında ele geçirilen Aziziye Tabyasının geri alınması için kadın ve  erkek tüm halkın hücumuna önderlik eden Nene Hatun’un adının verildiği parktır. Erzurum’da bulunan en manevi yerlerden biridir. Milli park o zamanlarda, doğuda bulunan Mecidiye ve Aziziye Tabyalarının olduğu Mevkiidedir. Erzurum’un 15 kilometrelik, bir mesafesinde yer almakta.

Çoruh Vadisi

Ülkemizde en çok görülmeye değer, doğal güzelliklerden biri de burasıdır. Erzurum, Bayburt ve Artvin il sınırları içerisinde  160 kilometre uzunluğunda bir vadi olarak bilinen Çoruh, Doğu Karadeniz dağları ile Yalnız çam ve Allahuekber dağları ortasında saklı kalmış gizli bir cennet olarak dikkat çekiyor. Sadece doğal güzellikleri ile değil, kültürel zenginlikleri ile de dikkat çeken bir yerdir. Özellikle de Yusufeli civarında yer alan   kalıntılar oldukça dikkat çekicidir. Ayrıca bitki türleri olarak da oldukça zengin bir mekan. Hatta dünya üzerinde sadece bu vadide yetişen 3 bitki türü yer bulunuyor.

Balıklı Köyü

Erzurum’un Uzundere ilçesinde yer alan bu köy özellikleri ile dikkat çekiyor. Tortum gölünün eşsiz manzarası ile adeta bir kasaba görünümüne bürünmekte olan bu küçük ama şirin belde gezebileceğiniz en güzel yerlerden. Karadeniz’in en ilginç gelenek ve göreneklerine bu köyde görebilirsiniz. İskeleden bir kayık ile açılıp Tortum gölünün sularında dolaşmak son derece keyifli bir aktivite olarak yapılabilir.

Rüstem Paşa Bedesteni

Erzurum’da gezilecek yerler içinde Rüstem Paşa Çarşısıda yer almakta. Erzurum’un tarihine eşlik etmekte olan bu eser, halk tarafınca Taşhan olarak isimlendiriliyor. Bedesten 1560 senesinde Kanuni Sultan Süleyman’ın sadrazamı ve aynı zamanda damadı olarak bilinen Rüstem Paşa tarafınca yaptırıldı. Günümüzde ise dükkanların sıralandığı bir çarşı olarak gelen bu bedestende genelde oltu taşı satıcıları yer alıyor.

Çoban Dede Köprüsü

Erzurum’un çoban dede köprüsü, 1297- 1298 yıllarında Veziri Salduzlu Emir Çoban Noyin tarafınca inşa ettirildi. Selçuklu ve İlhanlı mimarisinin yansıtılmış olduğu köprü Aras nehri üzerinde yer alıyor .

Gündüz vakitlerinde sıradan bir köprü gibi görünse de sabahın ilk ışıkları ile birlikte gizemli bir görüntü meydana geliyor. Çoban dede köprüsü, siyah, kırmızı ve gri kesme taşlardan yapılmış olmakla beraber, belirli dönemlerde bakımdan geçirilmiştir. Köprü günümüzde kullanılmamaktadır. Erzurum Horosan kara yolu üstünde 60 kilometre sonra karşımıza çıkan bu köprü, şehrin tarihi gezi alanlarından ve mutlaka gitmeniz gereken yerlerden biridir.

Aziziye Tabyası

Osmanlı ile Rus savaşının yaşanmış olduğu dönemlerde Kars yolunu tutmak amacı ile kurulan tabyanın ismidir. Üç ayrı tabyadan meydana gelen Aziziye 1867 ve 1872 yılları arasında Sultan Abdülaziz tarafınca inşa ettirilmiş olup, 1877-1878 yılları arası 93 harbine şahit oldu. Erzurum’un 12 kilometre kuzeydoğusunda Top dağında yer alan bu tabya, büyük bir kahramanlık eseridir. Tabya bir Osmanlı kadının büyük cesaretini akıllara getiriyor.

Palandöken Kayak Merkezi

Erzurum dendiği zaman hem dünyada hemde ülkemizde akla ilk gelen en meşhur yerlerden biri de Erzurum Palandöken'dir. Palandöken Kayak Merkezi, Erzurum’un güney batısında yer almaktadır. Türkiye’nin en soğuk yerlerinden biri olan bu kayak merkezi oldukça ilgi görüyor. Bu kayak merkezinin başlangıç yüksekliği 2250 metre, zirve noktası olan Ejder tepe noktası ise 3176 metre civarındadır. Yılın altı ayı boyunca karlarla örtülü olarak görünen bu bölge, Palandöken Kayak Merkezi ülkemizde çok önemli yerlerdendir. Palandöken kayak merkezi uluslararası Üniversiteler kış olimpiyatlarına, Konaklı kayak merkezi ile birlikte ev sahipliği yapmıştır ve gelecek organizasyonlara da aday bir yerdir.

Her sen binlerce insan buraya akın eder. Palandöken bulunduğu bölge özelliği sebebi ile  kuru havaya sahiptir. Palandöken Kayak Merkezinde saatte 5000 kişi kapasiteye sahip 5 adet telesiyeji bünyesinde bulunduruyor. Ayrıca saatte 350 kişi kapasiteye sahip 1 adet teleski de mevcut. Bunun yanında 2000 kişi kapasiteli 2 adet baby lifti ile saatte 1600 kişi kapasiteli 1 adet gondol lifti de bünyesinde bulunduran Palandöken çok fazla sporcuyu misafir etmekte.

Yerli turistler ile birlikte oldukça fazla oranda yabancı turistin de akın ettiği Palandöken, tercih edilmesinin en büyük sebebi ise Uludağ ve Kartalkaya’ya nazaran çok daha ekonomik bir tatil ve kayak zevki sunuyor olması.

Erzurum Palandöken'e Ne Zaman Gidilir ?

Palandöken’de sezon Kasım ayı sonunda başlar ve neredeyse Mayıs ayı başına kadar devam eder. Fakat son yıllarda Uludağ ve Kartalkaya’ya göre daha az kar yağışı alması sebebiyle bazı dönemlerde kayakçıların heveslerini biraz kırdı fakat tekrar yoğun kar yağışı ile birlikte ilgi odağı olmaya devam etti. Bu nedenle genel olarak ocak ve şubat ayları haricinde gidilecekse hava şartlarından ve kar durumundan haberdar olmakta fayda bulunuyor.

Palandöken Kayak Merkezi Pistler

Palandöken Kayak merkezinin olimpiyatları düzenleme görevini alırken en büyük artılarından birisi hem Dünya’nın en zorlu pistlerine, hem de ilk defa kayak yapacak olanlara uygun pistlere sahip olmasıdır. Pistlerin genel uzunluğu 28 km ve en uzun pistinin uzunluğu ise 12 kilometreye kadar kesintisiz kayak imkanı sunuyor. Ejder ve Kapıkaya pistleri ise en zor pistlerden ve yarışlar için tescil alabilmiş bir kalitededir.

Palandöken Kayak Merkezinde Konaklama (Oteller)

Geçtiğimiz senelerde yetersiz olan konaklama imkanları olimpiyatlardan sonra oldukça önemli bir aşama kaydetmiş vaziyette . Hem kayak merkezinde, hem de dağ eteklerinde konaklamak için oldukça fazla seçenek mevcut.  Palandöken Dedeman Resort Otel özellikle pistlere yakın olması  ve kaliteli hizmeti ile en çok tercih edilen oteller arasında yer alıyor. Daha ekonomik bir otel talep ediyor iseniz; Palan Ski & Convertion Resort Otele göz atabilirsiniz. Tabi tüm otellerde özellikle sezon başlamadan önceden rezervasyon yaptırmak önemlidir. Palandöken Kayak Merkezi şehir merkezine yakın olduğundan dolayı konaklama için şehir merkezindeki oteller de tercih edilebilir. Gün içinde sürekli bir şekilde  çalışan servislerle istediğiniz saatte gidip gelme imkanına sahipsiniz. Günlük Kayak turları da düzenleniyor .

Palandöken Kayak Merkezi İmkanlar

Kayak merkezinde konaklamanın haricinde yemek yiyebileceğiniz oldukça fazla mekan bulunuyor. Palandökende ilk defa kayak yapacak kişiler için de ekipman kiralayan ve eğitim veren bir merkez de mevcut . Yani yolunuz Erzurum’a düştüğü zaman bir sabah erkenden yola çıkarak gün içerisinde kaymanın tadına varıp, aynı gün geri dönme imkanına sahipsiniz.

Palandöken Kayak Merkezi Nerede ?

Palandöken Kayak merkezi Erzurum ilimizde bulunuyor. Hava alanına 35 dakika kadar bir mesafededir. Erzurum Otogarına 30 dakika mesafe uzaklıkta olmakla beraber, şehir merkeziyle kayak merkezi arasında mesafe 8 kilometredir. Ulaşım şehirden kalkmakta olan  otobüslerle de gün boyunca sağlanıyor.

Palandöken Kayak Merkezine Nasıl Gidilir ?

Erzurum’a giderken kendi aracınız ile  gitmeyi tercih ederseniz, kayak merkezine çok rahat bir şekilde varabilirsiniz. Şehir merkezinden sadece 6 km uzak bir bölgede olan merkez için şehrin her yerinden tabelalar yardımı ile ulaşmak mümkün. Otobüsle Erzurum'a gelmeyi tercih edenler ise direk olarak otogardan kayak merkezine gitmekte olan halk otobüslerini veya taksileri kullanabilirler. Erzurum Havalimanı’na gidecek olanlar ise 35 dakikalık bir kara yolculuğunun ardından kolaylıkla merkeze ulaşabilir.

Öşvank Kilisesi

Erzurum’da bulunan ve 960- 966 yılları arasında yaptırılmış olan bu kilise, görkemli mimarisi ile Erzurum’un simgelerinden birtanesidir. Şehre gelen turistlerin ise ilk uğradıkları mekanlardan biridir. Erzurum’un Uzundere ilçesine bağlı olup, Çamlıyamaç köyü içinde yer almakta olan kiliseyi en çok ziyaret edenler Hristiyan Gürcüler’dir. Bunun sebebi ise Gürcüler için kutsal bir mekan olarak bilinmesidir. Öşvank kilisesi, belgrad hanedanlığı zamanında inşa edilmiştir ve mimarı öşklü Griogor’dur.

Erzurum Saat Kulesi

Saat kulesi 1124- 1130 tarihleri arasında yapıldığı bilinmekte. Kule, iç kale camisine, minare olacak şekilde  yaptırılmış olsa da, gözetleme kulesi olarak da kullanıldı. Halk içinde ise tepsi minare, ve kule olarak isimlendiriliyor. Kulede yer alan saatin ise hangi tarihte konulduğuna dair kesin bir bilgi mevcut değil. Fakat 1842 tarihinden önce konulduğu tahmin edilmekte.

Pasinler Kaplıcası

Şehir merkezine 50 kilometrede bulunan kaplıca, Pasinler belediyesi sınırları içerisinde yer alıyor. Erzurum’un en büyük çekim kaynağını oluşturan bu bölge sık sık ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir. Öyle ki içerisinde pek çok turist kaplıcalar için Erzurum’u tercih etmekte. Pasinler kaplıcasının mineralli suları özellikle eklem, ortopedik rahatsızlıklara ve romatizmalara, kireçlenmelerin yanında deri ve solunum rahatsızlıklarına iyi geldiği belirtiliyor.

Erzurum Atatürk Evi

1984 senesinde ziyaretçilere açılmış olan bu müze, Mustafa Kemal Atatürk’ün kongre için gelmiş olduğum Erzurum’a 1919’da bu konakta 53 gün boyunca kalmasından ötürü oldukça önem kazanmıştır.

Erzurum Ilıca Kaplıcası

Erzurum’da gezilecek yerler listelerinin hepsinde bulunması gereken yerlerden biri Ilıca Kaplıcasıdır. Erzurum’un turizmini oldukça canlandırmakta olan termal su zenginlikleri bir çok hastalığa şifa olduğundan ötürü her yıl bir çok kişinin ilgisini çekmekte. Pasinler kaplıcasında olduğu gibi kolay ulaşılabilir özelliğe de sahiptir Ilıca kaplıcası. Burası Ilıca bölgesinde yer almakla beraber, Erzurum- Ankara demir ve karayolu bağlantıları üstündedir. Kaplıca bölgesi ise deniz seviyesinden 1820 metre yükseklikte yer alıyor. Şehrin iklimine ise paralel olarak kışları uzun ve sert geçmekte olan ılıca kaplıcası, yaz dönemlerinde ise kısa ve sıcak geçiyor. Ilıca kaplıcasının yurtdışında tanıtımları çok fazla yapılmadığından dolayı genellikle yerli turistler tarafından ziyaret edilmektedir.

Lala Paşa Camii

Kıbrıs Fatihi olarak bilinmekte olan ve bir dönem Erzurum beyler beyi olarakta görev yapan Lala Mustafa Paşa tarafınca inşa ettirildi. Erzurum şehir merkezinde Yakutiye medresesinin doğu kısmında yer alan cami, normalde bir külliyenin parçasıdır. Mimar Sinan eserleri arasında gösterilen bu eseri mutlaka görmelisiniz.

Narman Peribacaları

Narman peribacaları 3 veya 4 milyon yıl öncesinde oluşmaya başlandığı tahmin edilmektedir. Narman ilçesinde bulunur  ve şehirde en çok merak edilen yerlerin başında gelmekte. Narman- Pasinler yolunun 8. kilometresinde bulunan bu alan ayrıca Yanık taş köyüne çok yakındır. Turistler Narman peribacalarına yoğun ilgi gösteriyor. Bulunduğu vadi ve renk sebebi ile  Amerika’da bulunan Colorado kanyonuna benzerliği ile dikkatleri üzerine çekmekte. 6360 hektarlık Narman peribacaları, şehrin doğal güzelliklerinin başında geliyor. Erzurum gezilerinde bu harika yere mutlaka uğramanması tavsiye edilir.

Erzurum Ulu Camii

Erzurum ulu cami, Erzurum’un en büyük ibadet mekanı özelliğini taşımakta . Günümüzde ibadete açıktır. Ulu cami, Atabey cami olarak da isimlendiriliyor. Cami 1178 senesinde Saltuklu Melik Muhammed beyin döneminde yaptırılmış. Adını ise Irak Selçukluları olan Atabeğ Kızıl Arslan’dan alan bu mimari harika görülmeye değer bir yerdir. Özellikle mimarisi ile en güzel örneklerinden biri olan, 6000 kişilik cemaat kapasitesine sahip olan bu cami görselliği ile de büyülüyor. 6000 kişilik  kapasite ise, şehrin en büyük camisinin olduğunun ispatı olarak gösteriliyor. Caminin ikisi doğu tarafta , üç tanesi ise kuzeyde olmak üzere beş adet kapısı mevcut. Caminin bir diğer özelliği ise kapıların hiç biri mimari olarak birbirine benzememekte. Kitabelerin ise her biri incelendiğinde günümüze kadar beş kez onarım geçirdiği tespit edilmiştir.

Erzurum'da Yapılacaklar

Erzurum’a gitmeyi düşünceler ve Erzurum’a gidince ne yapacağım diye  merak edenler için Erzurum’da mutlaka yapılması gereken belli başlı şeyler vardır. Erzurum’a gidip de yapmadan dönmemeniz gereken her şeyi  aşağıda belirttik. Erzurum’da keşke bunu da yapsaydım, keşke şuraya da gitseydim demek istemeyenler için bu liste adeta bir fırsat. Erzurum dendiği zaman akla ilk gelen şeyler oltu taşı, Tortum Şelalesi, Palandöken Kayak Merkezi ve cağ kebabıdır. Bu akla ilk gelenlerin yanı sıra Erzurum’un tarihi mekanları, yöresel lezzetleri ve antik kentleri de Erzurum’a ayrı bir güzellik katıyor ve önem kazandırıyor.

Erzurum’da birçok tarihi yer ve Erzurum’a özgü birçok yöresel lezzetler mevcut. Erzurum’a gidince gezilmesi gereken tarihi yerlerin tümünü yukarıda açıkladık. Ayrıca yapılacaklar listenize tatmanız gereken yöresel lezzetleri de eklemelisiniz. Erzurum’a özel tatlardan bazıları başta herkesçe bilinen cağ kebabı olmak üzere, ayran çorbası ve kadayıf dolmasının yanında yumurta pilavı, ekşili dolma ve kesme çorbasıdır.

Erzurum Hediyelik Eşya ve Aksesuarları

Erzurum’da satın alınabilecek ve Erzurum’un birçok dükkanında görebileceğiniz ürün oltu taşıdır. Erzurum’un başlıca simgelerinden biri olarak bilinir. Kendinize  ve sevdiklerinize alabileceğiniz ve en azından bir anı olması için götürebileceğiniz bir oltu taşı ile ilgili her hangi bir aksesuar almadan dönmeyin. Oltu taşından tespih ve  toka başta olmak üzere  bilezik gibi yine Erzurum’a özgü birçok aksesuarlarda bulunuyor. Bunlar ve bunlar gibi birçok hediyelik eşya ve aksesuarları satın alınabilir.

Erzurum Rafting Yapma

Ülkemizde çoğu ilimizde rafting yapılamamaktadır. Rafting için en uygun illerden biri olan Erzurum’da, raftinge en uygun yer İspir ilçesi olarak dikkat çekiyor. İlçe sınırlarından geçen Çoruh Nehrinde yapılmakta olan raftingler oldukça heyecanlı ve adrenalini yüksek geçiyor. Bu kategoride  Çoruh Nehri, Erzurum’a turizm bakımından önemli katkıda bulunmuştur .

Erzurum Tortum Şelalesi

Erzurum’un en önemli ve doğallığı ile güzellik katan yerlerinden biri olan bu şelaleyi yapacaklarınız listenize mutlaka eklemelisiniz. Erzurum’un ve Türkiye’ninde önemli şelalelerinden olan Tortum Şelalesi, tam manası ile huzur veren doğanın tam ortasında yer alıyor. Tortum Çayı üstünde olan bu şelalenin yüksekliği tam olarak 55metre. Tortum Şelalesinin genişliği ise 25 metre civarındadır.

Erzurum Palandöken Kayak Merkezi

Erzurum’un en önemli bölgesi olarak belirttiğimiz Palandöken Kayak Merkezinin alanı, şehrin simgelerindendir. Kış aylarında özellikle çektiği turistler sayesinde hem kültürel hemde turistik anlamda Erzurum, ülkemizin en önemli yerlerinden biridir. Yaklaşık olarak 3225 metre yüksekte bulunan Palandöken Dağının eteklerinde yapılan bu kayak merkezine yerli ve yabancı bir çok insan geliyor. Eğer Erzurum’a kış aylarında gitmeyi planlar iseniz Palandöken Kayak Merkezinde kayak yapmak diye yapılacaklar listesine mutlaka ekleyin.

Erzurum Cağ Kebabı

Erzurum’un bir diğer en çok tanınan simgesi olan cağ kebabı sadece Erzurum’un değil ülkemizinde en lezzetli yemeklerinden biridir. Türkiye’nin birçok şehrinde cağ kebabı yapılıp sarılmakta. Ama cağ kebabını anavatanı olan Erzurum’da mutlaka yemelisiniz.

Kısaca sıralamak gerekiyorsa eğer Erzurum'a gidince yapmadan dönmemeniz gerekenler

* Palandöken Kayak Merkezinde uzun uzun kayak yapmadan,

* İspir’de aksiyon dolu rafting yapmadan,

* Çift minerali Medrese başta olmak üzere, Yakutiye Medresesini ve Erzurum Müzelerini gezmeden,

* Tortum Şelalesine gidip görmeden,

* Cağ kebabı gibi enfes lezzetin yanında  ayran çorbası, kadayıf dolması yemeden dönmemeli.

"ERZURUM GEZİ REHBERİ" Hakkındaki Genel Yorumlar (0)

A
B
F
G
H
İ
K
M
R
S
T
U
A
B
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Ş
T
Ü
V
Z