Yaz

Fas Gezi Rehberi

calendar_today Şub 21, 2018 label

Fas Gezi Rehberi

Fas gezisi yaptıktan sonra şunu çok rahat bir şekilde itiraf edebilirim. Fas insanları hakkında söylenenler biraz abartı olmuş. Fas gezilecek yerler hem çok mükemmel hem de Fas'ta gezilecek yerler inanın gezmekle bitmiyor. Fas gezi rehberi yazımızda Fas neyi meşhur ve Fas gece hayatı hakkında tüm detayları yazdık. Fas şehirleri hakkında sormak istediklerinizi sorarsanız seve seve yardımcı oluruz. Fas ekonomisi çok parlak olmasa da özellikle Marakeş'te halkın geçim kaynağı turizm. Sosyal medyada Fas dini ve Fas para birimi hakkında çok fazla soru geldi. Fas hakkında tüm merak edilenlere Fas gezi yazısında detaylıca yazdım. Fas uçak bileti oldukça pahalı olunca Fas ülkesi gezisi yapmak isteyenler hayallerini ertelemek zorunda kalıyor. Fas başkenti ve Fas'a nasıl gidilir? işte tüm ayrıntılar.

Hayallerimin ülkesi Fas … Hayallerimin şehri Marakeş … Fas’a gelmeden önce Fas’a giden insanların yorumlarını ben de çok merak etmiştim. Açıkçası ne Avrupa ne de başka yerlere giderken bu kadar meraklı değildim. Bulgaristan Sofya’ya trenle gitme heyecanı dışında beni bu kadar heyecanlandıran yerler çok nadirdir. Sanki hayatımda ilk defa yurt dışına çıkıyormuş heyecanı vardı içimde.

Herkesten duyduğum Fas’ta ‘’Kendine Dikkat Et’’ sözlerine bir türlü anlam verememiştim. Sanki canavarların olduğu bir ülkeye gidiyorum arkadaş… Bu benim Afrika Kıtası için ilk ülkem olacağı için insanların fikirleri benim için değerliydi. Korku mu desem heyecan mı desem endişe mi yoksa kaygı mı?

Fas Hakkında Duyduklarım

Çok zor bir coğrafya değil ama çok kolay bir coğrafya da değil. Özellikle Marakeş şehri çok turist alan bir yer olduğu için çok fazla hırsızlık olayları oluyor.

Google Maps uygulaması bazen çalışıyor bazen de çalışmıyor. Hiç kimselere adres de soramıyorsun çünkü bunun karşılığında sizden para istiyorlar. Siz istemeseniz bile her sokağın başında bekleyen gençler sizin turist olduğunuzu anlar anlamaz hemen yanınıza geliyorlar ve illallah ettirene kadar yanınızdan gitmiyorlar. Sebep? Çünkü ülkenin tek geçim kaynağı ‘’Turizm’’. Bu sebepten dolayı size adres göstererek geçimlerini sağlıyorlar.

Fas tatili boyunca hiç tanımadığın insanlar seni arkandan takip ediyorlar.

Düşünsene Google Maps çalışmıyor,hiç tanımadığın kişiler seni arkandan takip ediyorlar ve işin tuhaf tarafı İngilizce bilen sayısı da çok az. Fas’a indin, kimseyi tanımıyorsun ve kimseye adres soramıyorsun. Sudan çıkmış balık gibisin. Fotoğraf çekeceksin senden yine para istiyorlar. Zorla eline maymun verip fotoğraf çektirip karşılığında para istiyorlar.

Alışveriş yapacaksanız size afedersiniz ama çok sağlam giydiriyorlar. Beğendiğin ürünün fiyatını bile sormaya korkuyorsun. İstanbul Mahmutpaşa’da ‘’Abi’ye pardesü lazım mı? ‘’ diyen esnafın gözünü seveyim.

Kazablanka Fas için beklentilerinizi çok yüksek tutmayın.

Buraya kadar yazmış olduğum her şeyi çevremden duyduktan sonra gitmekten vazgeçtim! Tabi ki şaka yapıyorum. Aylardan Şubat ayı zaten dünya turu yapacağım diye ek işler yapıyorum. Canım burnumda… Fas turistik yerler ve diğer yerleri gezmek için can atıyorum o aralar.

Bir gün arkadaşımın restoranında çalışırken tv izliyoruz. İşler kesat o dönemler. Çekirdek çitleyip makara yaparken Fas’a uçak bileti 600 küsür TL yazıyor. (Ekranın sağ köşesinde Google reklamları) Ucuzsa asla kaçırmam! Hemen bileti alıyorum. Çalıştığım yerlerden izinleri de alıyorum. İzinleri diyorum çünkü o ara bir günde 3 iş yapıyorum : ) Bende patron çoook…

Ucuza Fas uçak bileti Hollanda aktarmalı var. Allah dedim aradan schengen vizesini de alırım. Kışın şöyle 1 haftalık bir interrail yaparım. Vize başvuruları yapıyorum ama maalesef 2 tane vize reddini de afiyetle bir yiyorum. Uzatmayayım Hollanda zaten transit vize istemiyor ama o aralar Hollanda ile aramız bayağı bir gergin. Bir şekilde transit uçarım diyorum. Bekleme saati hem giderken 17 saat hem de giderken 17 saat filan.. Vurup kafayı yatarım diyorum. Fas nasıl bir ülke acaba diye meraktan da ölmek üzereyim o arada.

Fas Nasıl Bir Yer?

Afika’nın kuzeybatısında yer alan Fas, Afrika’nın en ilginç ülkelerinden birisi. Tüm dünyada egzotizmi ve mistizmiyle ün salmış bu ülkenin özellikle turistik şehirleri insanı bir masal diyarına, bir film setine götürebilecek kadar güçlü bir etkiye sahip.

Kültür gezilerinin yanı sıra Atlas Dağları ve Sahra Çölü turları ile bambaşka bir deneyim imkanı sunan ülkenin deniz turizmine uygun plajları ve beldeleri de yer alıyor. Hem Akdeniz’e hem de Atlas Okyanusu’na kıyısı olan Fas’ın medina bölgeleri, özellikle Marakeş’te yer alan Cema el Fna Meydanı ve Sahra Çölü turu size başka bir yerde göremeyeceğiniz, yaşayamayacağınız bir farklılık sunacak.

Fas'a Giriş

Hollanda Amsterdam Havaalanı’nda uçağın kalkmasıyla içimde kelebekler uçmaya başladı. Uçak Kazablanka’ya giderken herkese bir form veriyorlar ve o formu dolduruyorsunuz. Bunu Ukrayna’dan Belarus’a giderken de doldurmuştum. Formu doldurduktan sonra pasaport kontrolünde bu formu gösteriyorsunuz. Bu form çıkarken de size lazım olacak. Hemen pasaport kontrol noktasını geçtikten sonra yürüyen merdivenden aşağıya inip sağ tarafa doğru ilerliyorsunuz ve ister Kazablanka şehir merkezine isterseniz de Marakeş’e giden trenlere binebilirsiniz. Yaklaşık 24 saat yolculuk sonrası Kazablanka’dan Marakeş’e gitme fikrim ise tam bir çılgınlıktı. Trene binmeden yolculuk öncesi yine havalimanı altında hemen para bozdurabilirsiniz. Hatta isterseniz de Fas mobil hattı alabilirsiniz.

Ben direkt olarak Marakeş’e gitmek istediğimi söyledim ama bir hata yaptım ve 2.sınıf tren bileti aldım. Sadece benim sığabileceğim bir koridorda yolculuk yapmak zorunda kaldım. Siz siz olun az daha paraya kıyın ve 1.sınıf tren bileti alın. Trene bindiğimde 3 tane Çin’li kızla tanıştım. Onlar Kazablanka’ya gidiyorlardı. Onlarla tanışıp numaralarımızı aldık ve Marakeş’e gelirseniz beni arayın dedim. Marakeş’e indiğim günün akşamı bana whatsapp’tan yazdılar ve Marakeş’te kaldığım yerde yerlerini ayırttım. Hatta Sahra Çölü için rezervasyon yaptırdım. Sahra Çölü’ne giderken başka bir Çin’li geldi. Daha sonra Alman bir çift derken ekibi hemen kurdum. Bizim otobüste başka İspanyol grup da vardı. Biz ayrı takıldık onlar ayrı takıldılar. Ama efsane bir grup enerjisi yakaladık.

İlk gün bir Kore’li ile tanıştım ve kendimizi attık Marakeş sokaklarına. Mobil hattını havaalanında aldığı için kendisi bir güzel kazıklanmış. Ben ise Marakeş Meydanı’ndan aldım ve çok uygun fiyata aldım. Hatta daha sonra kendisi de benim aldığım sim kartın aynısından aldı ama o alırken aynı dükkan arkadaşa fazla fiyat çekti : ) İşte burası Fas…

Fas Dili

Fas hangi dili konuşuyor? Fas’ta konuşulan resmi dil Arapça’dır. Fakat bazı bölgelerde Berberi’ler yaşadıkları için Berberice de kullanılmaktadır.

Fas'ta Gezilecek Yerler - Sahra Çölü

Fas Vize

Fas’a vize var mı? Fas vize istiyor mu ? Fas, Türk Vatandaşlarından 90 güne kadar olan ziyaretlerde vize istemiyor. Ülkeye girerken 6 ay süreyle geçerli olan bir pasaportunuz varsa herhangi bir sorun yaşamazsınız. Gümrük memurları tarafından ya da uçakta bir form doldurmanız isteniyor. Bu formu doldurduktan sonra belki memurun o günkü ruh haline göre farklı farklı sorularla muhatap olmak zorunda kalabilirsiniz. Siz her ihtimale karşı kalacağınız otelin ya da hostelin rezervasyon çıktılarını yanınızda bulundurun.

Fas'ta Gezilecek Yerler - Sahra Çölü
video_library

Fas Nerede

Fas’ın konumu tarif açısından harika. Afrika’nın en kuzeybatısında yer alan Fas’ın hem Akdeniz’e hem de Atlas Okyanusu’na kıyısı bulunuyor. Cebelitarık Boğazı’nın güney yakasını oluşturan ülke aynı zamanda Büyük Sahra Çölü’nün de batısında yer alıyor. Atlas Dağları’nı da topraklarında barındıran ülkede aynı gün içerisinde çok farklı iklimsel koşullara maruz kalabilme ihtimaliniz bulunuyor.

Kuzeyinde Akdeniz, Batısında Atlas Okyanusu, Doğusunda Cezayir ve güneyinde ise Moritanya bulunuyor. Ancak, ülkenin güneydoğusu dediğimiz alanın neredeyse tamamını Sahra Çölü oluşturduğu için burada yaşama ya da medeniyete dair izler aramak yanlış olacaktır. Fas haritası yazımızı okuyabilirsiniz.

Fas Haritası

Fas'a Nasıl Gidilir?

Fas’e gidebilmek için en kısa ve mantıklı yol, uçak gibi gözüküyor. İstanbul’dan sadece Kazablanka’ya direkt uçuş seferleri bulunuyor ve bu seferler yaklaşık olarak 4,5 /5 saat sürüyor. Diğer şehirlere ulaşabilmek için ya aktarmalı uçak seferlerini ya da demiryolu veya kara yolu ulaşımını seçmelisiniz.

Diğer Afrika veya Avrupa ülkelerinden de Fas’a gelebilmek için havayolu en doğru yol olacaktır. Kuzeyi ve batısı denizlerle çevrili olan Fas’ın doğusunda yer alan ve uzun bir sınır komşusu olan Cezayir ile kara ulaşımı yok. Sınır kapalı ama uçakla iki ülke arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Moritanya sınırında da çölün hüküm sürdüğünü düşünürsek ülkeye karayolu ile ulaşım yok denebilir.

Uçak haricinde diğer bir yol var ki o da feribot. Cebelitarık Boğazı’nın en yakın noktasında Avrupa Kıtası ile arasındaki mesafe 14 km.ye düşen Fas’ın Tanca şehri ile İspanya’nın Tarifa Limanı arasında 30 dk.da bir feribot seferleri düzenleniyor. Özel aracınız yoksa Tarifa’ya ulaşım oldukça zor ve gereğinden fazla vakit alıyor. Bu nedenle de Fas’a feribotla geçmek isteyenler ya Malaga’ya ya Sevilla’ya geliyor ve buradan otobüsle Algeciras’a geçiyorlar ya da Gibraltar’da yer alan Cebelitarık Havalimanı’na gelerek çok kısa sürede kara yolu ile Algeciras’a ulaşabiliyorlar.

Tarifa veya Algeciras’tan yola çıktığınızda Fas’ın Tanca kentine varıyorsunuz ve Fas’ın sanayi ve ticaret açısından Kazablanka’dan sonraki ikinci büyük kentinin ulaşım ya da konaklama imkanlarından faydalanabiliyorsunuz.

Fas Başkenti

Fas’ın başkenti Rabat’tır.

Fas Hava Durumu

Fas’ta hava durumu benim gittiğim dönemde gayet iyiydi. Fotoğraflarda üzerimde sürekli mont görüyorsunuz. Özellikle Sahra Çölü’ne giderken (Şubat ayında) hava cidden çok soğuktu. Ama Marakeş’e geri geldiğimde ise hava gayet iyiydi. Sizler de benim gibi tedbirli gidin derim.

Çılgın Gezgin Sosyal Medya Hesapları

İnstagram : Cilgingezgin_

Facebook : Çılgın Gezgin

Fas Gezisi - Fas'ta Gezilecek Yerler - Sahra Çölü Turu

Fas'ta Ulaşım

Fas’ta ulaşım konusu biraz sorunlu diyebiliriz. Öncelikle genel olarak şehir içi ulaşımdan bahsedelim. Fas’ta henüz metro diye bir ulaşım aracı yok. Hatta sadece 2 şehirde tramvay var ve bunlar başkent Rabat ile sanayi başkenti Kazablanka. Geri kalanı ise otobüs, grande taksi ve petit taksi ile yürütülüyor.

Otobüs, hemen her alanda en ucuz ulaşım aracı ama dikkat edilmesi gereken nokta şu ki birçok şehrin Medina bölgesinde motorlu taşıt trafiği yok. Örneğin Şafşavan’a giderseniz şehir içi otobüsleriyle bir işiniz olmayacak. Dünyanın en büyük trafiğe kapalı alanına sahip Fes’e giderseniz de dünyanın en güzel otobüsleri orada olsa da size bir hayrı dokunmayacaktır. Otobüsün hatta otomobilin dahi giremeyeceği sokaklarda dolaşacaksınız.

Marakeş, Fes ve Suvayr’da konaklayacağınız otel medina bölgelerine uzaksa o zaman otobüs kullanmak zorunda kalabilirsiniz. Ayrıca çoğu şehirde faytonlar da yer alıyor. Bu konuda biraz koku duyunuz önem arz ediyor. Çünkü çok ağır kokuyorlar. Genel olarak hemen her şehirde ortak olan ulaşım aracı ise taksi.

Fas’ta taksiler de ikiye ayrılıyorlar. Birincisi, belirli bir hat üzerinde ve bizdeki dolmuş mantığı ile çalışan grande taksiler. Bu taksiler sabit fiyatla çalışıyorlar ve petit taksilere göre oldukça lüksler. Sorun şu ki kalkış noktalarından dolmadan hareket etmiyorlar ve yol üstünde önlerine çıkan her müşteriyi almaya çalışıyorlar. Trafiğin yoğun olduğu saatlerde kullanırsanız ayaktaki yolcularla birlikte aracın lükslük kısmı ortadan kalkıyor.

Dikkat etmeniz gereken ikinci taksi türü ise petit taksiler. Dokunsanız dökülecek gibi duran ve güvenlik konusunda insanı tedirgin eden bir halleri var. Asıl korkunç tarafı ise şoförleri yani taksiciler. Havaalanında iner inmez size yapışıyorlar ve turist olduğunuzu anladıkları anda 10 kat ücret talep edebiliyorlar. Taksilerde taksimetre var ama ne yaparsanız yapın taksimetreyi açtıramıyorsunuz. Bu konuda şikayet edebileceğiniz bir yer de olmadığı için gayet rahat ve arsız davranıyorlar. Bu nedenle taksiye binmeden önce gideceğiniz noktanın mesafesini öğrenmeye çalışın ve buna göre taksici ile pazarlık edin. 10 kat indiremezsiniz belki ama beşte bire hiç yoksa dörtte bire indirmeye çalışın. Binmeden önce anlaşsanız da inerken sizden farklı bir ücret talep edebilirler. Ama en azından çok daha uygun bir fiyat olacağı kesin. Ben Marakeş Tren İstasyonu’ndan şehir merkezine 30 Dirhem’e gittim. Bu bilgiye ise Lonelyplanet sitesinden ulaştım ve kazık yemedim. (En azından turist olarak yemedim. Normalde 15 Dirhem) Ayrıca sizin dışınızda başka biri daha takside olma ihitmali var.

Fas Gezisi - Fas'ta Gezilecek Yerler - Sahra Çölü Turu

Fas'ta Şehirlerarası Ulaşım

Fas’ta şehirlerarası ulaşım da tıkır tıkır çalışıyor denemez. Saatleri ve programları çok umursadıkları söylenemez. Bir de güneydeki Marakeş’ten direkt Fes’e ya da Şafşavan’a yolculuk yapamıyorsunuz. Şafşavan gitmek ise zaten tam bir karmaşa.

Fas'ta Araba Kiralamak

Fas’ta şehirlerarası ulaşım konusunda yaşayacağınız aksaklıklar tahmininizden çok daha fazla zamanınızı alabilir. Bu nedenle ilk tavsiyemiz araba kiralamak. Lüks araçlar kiraladığınızda fiyatlar çok çok yüksek olabiliyor ama standart bir araç kiraladığınızda hele de 2-3 kişiyseniz çok da mantıklı olabiliyor. A segment arabaların günlüğü ortalama 100 TL’ye gelirken B segment arabalar da maksimum 200 TL’ye ücretlendirilebiliyor.

Fas Hakkında Yazdığım Diğer Yazılar

Sahra Çölü Nerede

Şafşavan Gezilecek Yerler

Fas’ta Yapılacaklar

Marakeş’te Gezilecek Yerler

Kazablanka Gezilecek Yerler

Fas Şehirleri

Fas Nerede Haritası

Araç kiralamadan yolculuk yapacaksanız Kazablanka’dan Marakeş’e, Tanca’ya ve Tetouan’a uçakla geçebilirsiniz. Ancak, bu yöntem oldukça maliyetli olabilir. Para önemli değil önemli olan zaman diyorsanız burada da karşınıza aktarma süresi çıkabilir. Gitmeden önce bunu ayarlayabilirseniz hızlı bir ulaşım yöntemi olacaktır.

Gelelim ekonomik yollara. Kazablanka’dan Marakeş’e ulaşmak için en ekonomik ve hızlı yöntem tren. Burada dikkat etmeniz gereken nokta birinci sınıf bilet almanız gerekiyor. Eğer buna dikkat etmezseniz yaklaşık 3,5 saat sürecek olan yolculuğunuzu ayakta geçirmek zorunda kalabilirsiniz. Havalimanından direkt Marakeş’e gidecekseniz tren istasyonunda iki ayrı bilet almanız gerekiyor. Birincisini Kazablanka Şehir Merkezi’nde yer alan Casa Voyegours’a ulaşmak diğerini de buradan Marakeş’e giden trene binebilmek için kullanıyorsunuz.

Kazablanka’dan Şafşavan’a geçecekseniz tren ile Tanca’ya gidebilirsiniz ve 115 km.lik yolu otobüsle tamamlayabilirsiniz. Şafşavan’a ulaşım gerçekten zor. Buradan şansınız yaver giderse ortak taksi kullanabilirsiniz.

Kazablanka’dan Fes’e de tren yolculuğu yapabilirsiniz. Fes’i gezdikten sonra 200 km. mesafedeki Şafşavan’a da karayolu ile geçmeniz gerekiyor.

Fas geziniz sırasında önce güneye yani Marakeş’e geçtiyseniz ve buradaki gezinizi tamamladıktan sonra kuzeye geçmek istiyorsanız; otobüs ya da trenle Kazablanka’ya gelmeniz ve buradan yukarıda anlattığımız şekilde Fes, Tanca ya da Şafşavan’a yolculuk etmeniz gerekiyor.

Güneyde yolculuk etmek için ise önünüzde yine farklı noktalar bulunuyor. Atlas Dağları, Sahra Çölü ve Suvayr. Kiralık arabanız varsa buraları dediğimiz gibi rahatlıkla gezebilirsiniz. Ancak kiralık araba ile gitseniz dahi eğer aracınız 4x4 değilse Sahra Çölü gezisi için en fazla Merzouga’ya kadar gidebilirsiniz ve buradan turlara katılmanız gerekir. Kiralık aracınız yoksa 2 gece 3 günlük Sahra Çölü turlarına katıldığınızda sizi Atlas Dağları üzerinden Merzouga ya da Zagora’ya götürecekleri için farklı bir planlama yapmanıza gerek kalmayacaktır.

Suvayr da Atlas Okyanusu’na kıyısı olan bir belde. Yani Marakeş’i merkeze aldığınızda Atlas Dağları ve Sahra Çölü doğuda kalırken Suvayr batıda bulunuyor. Burası için de günübirlik turlara katılabilirsiniz. Küçük bir belde olduğu için bu turlar ihtiyacınızı karşılayacaktır. Hayır, ben tura katılmak istemiyorum ve Suvayr’da kalmak da istiyorum, diyorsanız o zaman otobüs ya da taksi kullanmanız gerekecek. 190 km.lik yolu otobüs ile ya da 4 kişilik taksiler ile geçebilirsiniz.

photo_library

Fas Uçak Bileti

Fas gezinizin amacı ülkenin mistik havasını koklamak ve bu sırada boşa vakit kaybetmemekse Kazablanka’ya uğramanıza hiç gerek yok. Kazablanka’nın cazip tarafı Türkiye’den direkt uçuşların varış noktası olması. Ama yukarıda saydığımız gibi kapsamlı bir Fas gezisi sırasında gereksiz bir vakit kaybına neden olabiliyor. Benim yaptığım gibi yapıp Kazablanka’dan direkt Marakeş’e geçip en son Türkiye’ye geri dönmeden bir gün önce Kazablanka’yı gezebilirsiniz. Hem de son gün uçağı kaçırma telaşınız olmayacaktır. Benim uçağım tam öğlen saatinde olduğu için Marakeş’ten direkt olarak Kazablanka Havalimanı’na gitmek istemediğim için 1 gün önce Marakeş’ten ayrıldım.

Türkiye’den Kazablanka’ya her gün İstanbul Atatürk Havalimanı kalkışlı Türk Hava Yolları ve Fas Kraliyet Hava Yolları’nın yaz sezonunda 2’şer kış sezonunda ise 1’er seferi oluyor. Fas Kraliyet Hava Yolları THY’ye göre biraz daha ucuz. Buradan diğer şehirlere de uçak ile gitmek istiyorsanız aktarma yapmak zorunda kalıyorsunuz.

Daha ekonomik bir yolculuk yapmak istiyorsanız bazı Avrupa kentlerinden özellikle de Fransa ve Hollanda üzerinden aktarma yaptığınızda çok daha ucuza mal edebiliyorsunuz. Ancak bu durumda da aktarma süreleri başınızı ağrıtabiliyor. Bana göre ise Hollanda aktarma alanında beklerken resmen kafamı dinledim. Ne dışarı çıkabiliyorum ne de başka bir yere gidebiliyorum. İçeride sigara içme alanları var. Restoran ve Mc’donald’s da var.

Fas’ın kuzeyinden giriş yaparak güneye doğru ilerlemek de isteyebilirsiniz. O zaman İspanya kalkışlı uçaklar ile Tanca’ya ulaşmayı düşünebilirsiniz. Barcelona, Valenciya ve Madrid üzerinden geçmek üzere bilet fiyatlarını kontrol edebilirsiniz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bir diğer yol ise Gibraltarda yer alan Cebelitarık Havalimanı’na uçak ile gelip buradan feribot ile Tanca’ya geçmek. Sorun şu ki Türkiye’den Cebelitarık Havalimanı’na da direk uçuş yok. Daha ekonomik bir yolculuk düşünüyorsanız ya da Fas’ın şehirlerarası ulaşımında vakit kaybetmek istemiyorsanız aktarmalı olarak birçok uçuş rotası bulunuyor. Göz atmanızda yarar var.

Şimdi efendim, Türkiye’den Fas’a gitmek için ilk alternatifiniz direkt olarak Kazablanka’da bulunan Muhammed V Havaalanı’na gitmek olacaktır. Fas’a ucuza uçak bileti arıyorsanız bunu çok önceden yapmanız gerekecek. Zira kışın bile Fas uçak bileti fiyatları 2,000 TL’den başlıyor.

Fas Gezisi İçin Fas Uçak Bileti

Fas'a Aktarmalı Ucuza Uçak Bileti

Fas için 2 alternatif çıkıyor karşımıza. İstanbul Fas uçak bileti pahalı demiştik ama eğer schengen vizeniz yoksa Fransa ve Hollanda aktarmalı gidebilirsiniz. Ben Hollanda aktarmalı Fas’a gittim. Eğer pasaportunuzda birkaç ülkeye giriş çıkış mührü varsa bir sorun olmuyor. Ama yeni pasaportunuz varsa ve içinde hiçbir ülkeye giriş çıkış damgası yoksa İstanbul Atatürk Havalimanı çıkışında 2 kontrolden birisine denk gelebilirsiniz. Ben Fas’a giderken daha doğrusu İstanbul’dan Hollanda Amsterdam’a giderken check-in işlemindeki görevli bana çok yardımcı oldu. Hem bavulunu ver uçağa koyalım para istemez dedi. Hem de bu aralar bir çok kişiyi geri çevirdiğimiz oldu dedi. Ama senin pasaportunda bayağı bir mühür var sen git dedi. Neden bana özel bir durum olduğunu sordum? Hani ben kimim ki? Sen yavaş yavaş vizesiz ülkeleri gezmeye başlamışsın. Niyetin Amsterdam’da kalmak değil bu anlaşılıyor dedi. Bunu demeden önce pasaportumu incelerken az sohbet ettik ve Hollanda’dan schengen vizesi başvurusu yaptığımı ve reddedildiğini söyledim. Daha sonra Çılgın Gezgin Facebook hesabından bana yazan takipçilerim de benim gibi aktarmalı geldiler ve hiçbir sorunla karşılaşmamışlar. Ama Fransa da transit vize istemediği halde arıza çıkartıp geri gönderdiği oluyormuş. Transit vize yazımda her şeyi anlattım.

Check-in işlemi bittikten sonra tekrar başka kontrole gidiyorsunuz. Esas oradan geçmek marifet. Onlar da sizi geri yollayabiliyorlar. Oradaki esas görevli yabancı kökenli olsa da Türkçe’yi biliyor. Neyse onlarla uzun uzun sohbet ettik. Aynı şeyleri onları da anlattım. Geç dedi kardeşim yollar senin olsun. Klm ile Amsterdam’a giderken yolda bir de yemek verdiklerinde Allah dedim : )

Fas Gezisi İçin Fas Uçak Bileti

"Fas'a Aktarmalı Ucuza Uçak Bileti" Hakkındaki Sorular ve Cevaplar (1)

Merhabalar, bloğunuzda Fas hakkında ki yazınızı okudum fikir sahibi olmam da çok yardımcı oldu, teşekkürler.Ufak bir sorum olacaktı Rabat'a gitmeyi düşünüyorum ama uçak fiyatları Marakeş'e daha ucuz.Marakeşten Rabat'a tren var mı bilginiz var mı? Ya da uçak için alternatifiniz? add

Henüz hiç cevap yazılmadı.

Fas Para Birimi

Fas sınırları içerisinde Fas Dirhem’i kullanılır ve Türk Lirası’na göre daha değersizdir. DH olarak kısaltılan para biriminin Türk Lirası’ndan değersiz olması sizi aldatmasın. Fas oldukça pahalı bir ülkedir. Hele bir de pazarlık konusunda iyi değilseniz Fas geziniz tahmin edebileceğinizden daha maliyetli olabilir. 10 Dirhem 4,5 TL yapıyor.

Fas'ta Sim Kart Fiyatları

Fas’ın en kaliteli cep telefonu sim kartı Maroc Telekom’dur. İçinde ekstra 2 GB interneti ile birlikte 40 Dirhem verdim. Çoğu yerde sadece sim karta 50 Dirhem istiyorlar.

Fas Nüfusu

2016 yılı verilerine göre yaklaşık olarak 38-39 milyon olan nüfusun büyük çoğunluğu Berberi ve Araplar’dan oluşur. Fas asıl olarak Berberiler tarafından kurulmuş bir ülkedir. Ancak, zaman içerisinde bölgenin Araplaştırılması için çok sayıda Arabistan vatandaşı buralara gönderilmiştir. Hakim olan siyasi güç sayesinde de sayıları gittikçe artmış ve nüfus içerisindeki dağılımları neredeyse eşitlenmiştir. Hatta bugün Arapların Berberiler’den daha fazla olduğu söylense de Arap kökenli gözüken vatandaşların azımsanamayacak bir kısmının aslında Berberi kökenli olduğu ama zamanla asimile olduğu söyleniyor.

Konumu itibariyle Fas tarih içerisinde hakimiyet açısından çok el değiştirmiştir. Avrupa ve Afrika arasında sadece 14 km.lik Cebelitarık Boğazı’nın güneyinde yer alması etnik bir nüfus dağılımına neden olmuştur. Fransızların hakimiyeti altında kaldığı dönem nedeniyle ülkede Fransızlara, İspanyolların hakim olduğu alanlarda ise İspanyollara rastlamak mümkündür. Endülüs Devleti’nin yıkılmasıyla Avrupa’dan sürülen Arap ve Yahudi kökenli insanların büyük çoğunluğu Fas’a yerleşmişler. Afrika’da bulunduğunu da hesap ederseniz orta ve güney bölgelerdeki birçok zenci diyebileceğimiz Afrikalı da Fas’a göç etmişler. Güneyde Moritanya ile komşu olması nedeniyle de azımsanmayacak kadar Moor ülkede yaşamaktadır.

Resmi dil Arapça’dır ancak Berberiler hala kendi dillerini konuşmaya devam ederler. Ülke nüfusunun büyük çoğunluğu ana dili gibi Fransızca bilir. Şehirli insanların yerleşik hayata geçtikleri gibi kırsal kesimlerde yaşayanların da %65’i yerleşik olarak yaşarlar. Ancak halen göçebe toplumlara rastlamak da mümkündür.

Geçen yıllarla birlikte ülkede okuma yazma oranı yükselse de nüfusun yarısından fazlası halen okuma yazma bilmiyor. Kız-erkek çocuklar arasında eğitim açısından büyük bir oransal fark var. Kızların okuma oranları çok çok düşük. Halkın %70’i 30 yaşın altındadır ama büyük bir kısmı işsizdir.

photo_library

Fas Bayrağı

17 Kasım 1915 tarihinden itibaren kullanılan bayrak kırmızı zemin üzerine yeşil renkteki Süleymanın Mührü’nü simgeleyen yıldızdan oluşur. Kırmızı ve yeşil renkleri İslamiyetin geleneksel renkleri olduğu için seçilmiş. İlk başlarda sadece kırmızı bir zemin olarak kullanılan bayrağa Fas’ın 1956 yılında bağımsızlığını kazanmasıyla, benzer renkteki diğer bayraklarından farklı olması için Süleymanın Mührü eklenmiş.

Fas Gezilecek Yerler Listesi - Berberi Köyü

Fas İnsanları

Az gelişmiş bir ülke diye nitelendirebileceğimiz Fas’ın halkı belki ekonomik koşullardan belki coğrafi özelliklerden bilemiyoruz ama zamanla yozlaşmış durumda. Özellikle esnaflar sizi bıktıracak kadar tacizkar olabiliyorlar. Yol sorduğunuz birisi ya da fotoğraf çektirdiğiniz kişi hiç sıkılmadan sizden para isteyebiliyor.

Turist olduğunuzu anladıklarında abartı ücretler çıkarmaları, bir yere oturduğunuzda yerel halktan farklı bir fiyat tarifesini önünüze koymaları ve anlaştığınız fiyat konusunda bile zorluk çıkarmaları insana gına getirtiyor. Fas gezisi sırasında memurlarla ya da turistlere hizmet vermeyen insanlarla çok da fazla muhatap olamıyorsunuz. Dolayısıyla sizin karşılaştıklarınız Fas’ın genelini yansıtmayabilir ama aklınızda kalanlar da sizi bıktıranlar oluyor.

Turistik alanlardakiler gerçekten insanı çok zorluyorlar. Ama Şafşavan’a gittiğinizde durum biraz daha değişiyor. Çoğunluğu Arap ve Yahudilerden oluşan belde son zamanlarda turistler tarafından keşfedildiği için ve Marakeş ya da Kazablanka’ya göre çok daha az turist bölgeye geldiği için çok daha edepli ve efendiler.

Fas Gezisi Yaparken Fas İnsanları İle Tanışın

Fas'a Ne Zaman Gidilir?

Fas’ta ne yapacaksınız? Bu sorunun cevabı Fas’a ne zaman gidilir? sorusunun da cevabı olur aslında. Kapsamlı bir Fas gezisi yapabilir ya da belli başlı şehirlerini gezmek isteyebilirsiniz veya Fas’a gitmişken Atlas Okyanusu kıyılarında tatil yapmayı düşünüyor olabilirsiniz.

Kapsamlı bir Fas gezisi yapacaksanız, turistik şehirlerini gezip Atlas Dağları’na çıkmayı ve Sahra Çölü turuna katılmayı düşünüyorsunuz demektir. O zaman sizin için en önemli etken Sahra Çölü olacaktır. Akdeniz ikliminin etkili olduğu ülkede çölün de aşırı derecede sıcak olacağını hesap etmek zor değil. Mayıs ve Eylül ayları arasında çöl gereğinden fazla sıcak oluyor ve insanı bunaltıyor. Geceleri de gündüze göre oldukça büyük sıcaklık farkı oluşuyor. Ocak ile Mayıs ayları arasında da çölde çok yoğun şekilde kum fırtınaları oluşuyor. Avrupalılar için aralık ayının tatil olduğu ve turizm açısından bölgenin yoğun ve pahalı olacağı düşünüldüğünde en ideal zaman Ekim, Kasım ayları oluyor.

Bize göre güneyde ve Afrika kıtasında yer alan Fas’ın aşırı derecede soğuk olamayacağını da düşündüğümüzde Ekim ve Kasım ayları çöl haricinde ideal sıcaklıklara sahip olacaktır. Çok daha sakin ve ferah geçecek bu aylar da genel itibariyle ölü sezon sayılabilir. Fas’ın kendine has festivallerine katılmak isterseniz Fas festivalleri başlığı altında sıraladığımız tarihlere göz atabilir ve bu tarihlerde gezinizi planlayabilirsiniz.

Çöle gitmeyi düşünmüyorsanız bahar ve sonbahar ayları şehir gezileriniz için size hitap edecektir. Hem hava serin olacak, hem de yaza göre daha sakin bir tatil yapmış olacaksınız.

Eğer Atlas Okyanusu’nda ya da Akdeniz kıyılarında denize girme planınız varsa yaz aylarını seçmelisiniz. Belki sörfe merakınız vardır ya da burada öğrenmeyi düşünüyorsunuzdur o zaman da yaz ayları sizin için ideal olacaktır. Biliyorsunuz Suvayr, sörf için dünyadaki en iyi 10 yerden birisi olarak gösteriliyor.

Sıcaklık konusunda ülkede sorun yaşamazsınız ama Atlas Dağları’na çıkacak olursanız özellikle kış aylarında biraz daha hazırlıklı olmanızda fayda var. Yükseklere çıktıkça daha da hava daha da soğuyacak hatta karlı bölgelerle karşılaşabileceksiniz. Hemen ardından da Sahra Çölü’ne gidip sıcaktan terleyebileceğinizi düşünerek kıyafet hazırlamalısınız.

photo_library

"Fas'a Ne Zaman Gidilir?" Hakkındaki Sorular ve Cevaplar (1)

Merhabalar, yazınızı büyük bir merakla okudum ve bir çok bilgi de edindim öncelikle çok teşekkür ediyorum. Balayı için Fas’ı gezmek istiyoruz ve belirlediğimiz tarihler ekim sonu- kasım başı. Sanırım deniz turizmi için geç kalınmış oluyor. Bazı yazılarda da yaz ayları için çok sıcak oluyor yazılmış. Daha ayrıntı bilgi almak istedim o yüzden:) şimdiden çok teşekkürler add

Henüz hiç cevap yazılmadı.

Fas'ta Alışveriş

Fas’ın genelinde uluslararası markalardan alışveriş yapmayı düşünüyorsanız yanlış yoldasınız diyebiliriz. Dediğimiz gibi Fas pahalı bir ülke ve kılık kıyafet konusunda Türkiye’deki fiyatlar kesinlikle daha uygun. Belki birkaç elektronik cihazda Türkiye’ye göre daha cazip fiyatlarla karşılaşabilirsiniz.

Her ne kadar birçok şehirde standart AVM’ler yer alsa da ülkenin turistler açısından alışveriş noktaları genellikle medina bölgelerinde yer alan souklar. Daracık sokak aralarında ve bu sokakların bağlandığı meydanlarda bölge halkının ürettiği birçok el yapımı ürüne rastlayabilirsiniz. Bu ürünler genellikle yöresel motifleri barındırıyor. Yerel kıyafetler, süs ve hediyelik eşyalar, pirinç çaydanlıklar ve Fas’ın etkili olduğu deri sektöründe üretilen rengarenk ayakkabı ve çanta gibi malzemeler dikkatinizi çekecektir. El dokuması battaniye ve halıların yanı sıra farklı tarzdaki seramik eserleri satın almadan önce kesinlikle ödeyeceğiniz parayı hak edip etmediğini tartmalısınız. Kimi yerlerde gerçekten el yapımı ürünler satılırken kimi yerlerde el yapımı havası verilmiş fabrikasyon ürünlerle karşılaşabilirsiniz. Kimi mallar kaliteli malzemeden üretilmişken kimilerinde ise aşırı derecede ucuza kaçılmış olabilir.

Fas’ın ünlü olduğu diğer iki konu ise baharatlar ve argan. Baharatlar ile aranız iyiyse bu sokaklara girer girmez sizi büyüleyecek baharat kokularını takip edebilir ve kendinize güzel bir baharat koleksiyonu yapabilirsiniz. Özellikle bayanlar argan ürünlerinin satıldığı dükkanlarda kendilerini kaybedebilirler.

Yukarıda birkaç kez değindik ama alışveriş konusuna geldiğimizde de değinmeden geçmek olmaz. Ülkede ne alırsanız alın kesinlikle pazarlık yapmalısınız. Mesela gelmeden önce tezcanlı davranıp riad rezervasyonu, araba kiralama ve turlara online katılım yapmayın. Buraya gelin ve öldüresiye pazarlık ettikten sonra çok daha uygun fiyatlarla bu hizmetlere ulaşın.

Souklarda alışveriş yapacaksanız laf olsun diye de pazarlık yapmayın. Gerçekten alacağınız bir şey varsa da sıkı bir pazarlığa girişin. Esnaf size çok yüksek ücretler sunacaktır. Siz bunu beşte bir, altıda bir diye hesaplayarak pazarlığa başlayın. Zaten esnaf sizin verdiğiniz fiyatı beğendiyse siz çıkarken peşinizden gelecek ve teklifinizi kabul edecektir. Kabul etmezse bilin ki gerçekten o ürün o kadar ucuz değilmiş.

Taksi, yemek gibi bizde sonradan hesap ödenen hizmetlerde eğer, yapabiliyorsanız baştan fiyatı belirleyin. Yoksa dediğimiz gibi çok yüksek meblağlar ödemek zorunda kalabilirsiniz. Ben yemek yerken bile bana Morocco Prices dediklerinde çok şaşırmıştım. Yani sizi kazıklamıyoruz yerel fiyatları size sunuyoruz diyen esnafa selamlarımı yolluyorum.

photo_library

Fas Dini

Fas şeriatla yönetilmiyor ama büyük çoğunluğu Müslüman’dır. Ülkede Müslümanlar’dan sonra en büyük topluluk Yahudiler’dir ve genellikle mellah adı verilen mahallelerde yaşarlar. Ülkeye yerleşen Avrupalılar nedeniyle de ülkede Hristiyan bir nüfustan da söz edilebilir.

Fas Festivalleri

Fas, Arap ve Berberi kültüründe yer alan panayırların ve gelişen turizmin etkisiyle her sene çok farklı festivaller düzenliyor. Fas gezisi sırasında bu festivallere denk gelebilir ya da gezinizi bu festivallere göre ayarlayabilirsiniz. Bu şekilde bir Fas turu çok daha eğlenceli geçecektir. Biz size fikir vermesi açısından genel hatları ile ve sizi sıkmadan festivallere bire başlık olarak değinelim.

Kazablanka

Mart Nisan aylarında Jazzblanca,

Mayıs ayında Amazigh Tiyatro Festivali,

Mayıs ve Eylül ayları arasında Yaz Festivali,

Temmuz ayında sokak gösterileri,

Eylül ayında L’Boulevard.

Fas Marakeş Gezilecek Yerler

Marakeş

Cema El Fna Meydanı’nda yılın her günü ve akşamları düzenlenen açık hava festivaline mutlaka uğrayın. Bu festival herkese hitap ediyor ve kesinlikle kaçırılmayacak ve başka yerde yaşanamayacak bir atmosfer sunuyor. Ben Marakeş’te bulunduğum süre içerisinde her akşam buraya gittim.

Ocak ayında Uluslararası Marakeş Maratonu,

Şubat ayında Fransa’dan başlayan ve 6000 km. sonunda burada finish noktasına ulaşan 4L Trophy,

Şubat ayı sonunda Çağdaş Afrika Sanat Fuarı,

Mart ayında Uluslararası Sihir Festivali,

Mart ayı içerisinde dünyanın en zor koşullarında tamamlanan Sand Marathon,

Mayıs ayında üniversite festivali tadında Friendship Festival,

Ekim ayında Uluslararası Salsa Festivali,

Kasım ayında Uluslararası Sanat Bienali,

Aralık ayında Uluslararası Film Festivali.

Diğer Şehirler

Mayıs ayında Gnawa Müzik Festivali,

Mayıs ayında Dünya Kutsal Müzik Festivali,

Ekim ayında Hurma Festivali.

Fas Marakeş Gezilecek Yerler

Fas'ta Gezilecek Şehirler

Fas’a gelmişken gezip görmek isteyeceğiniz birçok şehir olabilir. Ama Fas’ı turistik açıdan üst sıralara taşıyan şehirler mistik, egzotik ve otantik yanlarıyla ağır basanlar oluyor. Fas’ın en çok bilinen şehirlerini kendimize göre sizler için kısaca yorumlayalım. Fas’ta gezilecek şehirler hakkında tüm detayları en ince ayrıntısına kadar okuyabilirsiniz.

Kazablanka

Türkiye’den direkt uçuşla geleceğiniz şehir Kazablanka. Fakat Kazablanka, Casablanca filminden dolayı çok meşhur olsa da Fas’ın sanayi ve ticaret başkentidir. Yani diğer şehirlerle kıyaslandığında turistik açıdan sizi çok da fazla doyuramaz. Türkiye geliş gidişinde ya da kuzey şehirlerinden güneye geçişinizde mecburen uğrayacağınız şehirde yarım günlük bir gezi size Fas’ın modern yüzünü göstermek için yeterli olacaktır. Kazablanka gezilecek yerler yazımızdan detayları görebilirsiniz.

Marakeş

Diğer yazılarımızda çok tekrar ettik ve burada da tekrar etmek zorunda hissediyoruz. Fas’a geldiyseniz mutlaka Marakeş’i, Marakeş’e geldiyseniz de mutlaka Cema el Fna Meydanı’nı görmelisiniz. Fas’ta tek bir şehre gitme hakkınız varsa o kesinlikle Marakeş olmalı. Bu kadar iddialı ve büyük konuşuyoruz. Fas’ı ünlü kılan ne varsa hepsine Marakeş üzerinden ulaşabilirsiniz. Souklar, dar sokaklar, meydanlar, Atlas Okyanusu, Atlas Dağları ve Sahra Çölü… Fas’ın meşhur olan tek bir şeyi burada yok o da Mavi Şehir. Onun haricinde kızıl renklere boyanmış şehir sizi Fas’ta görebileceğiniz her şey konusunda doyuracaktır. Marakeş gezilecek yerler yazımızdan detayları görebilirsiniz.

Fas Gezilecek Yerler - Fas Marakeş

Merzouga

Merzouga aslında bir şehir değil küçücük bir köy. Hatta Marakeş’ten 560 km. uzakta. Ama Sahra Çölü’nü tam olarak hissedebilmek ve yaşayabilmek istiyorsanız bu köyden geçmeniz gerekiyor.

Fas Gezilecek Yerler

Zagora

Zagora da Marakeş’ten yaklaşık olarak 360 km. uzaklıkta bulunuyor ve çöle giriş noktalarından birisi.

Ait Ben Haddou

Atlas Dağları’nda bir film seti. Aslında öyle gözüküyor ama değil. Doğal ve yılların birikimini taşıyan harika ötesi bir köy. Atlas Dağları üzerinden çöle giderken uğrayabilirsiniz.

Fas Gezisi - Fas'ta Gezilecek Yerler

Quarzazete

Hollywood film stüdyolarının olduğu bölgeyi buraya yazmamızın sebebi Marakeş’ten Sahra Çölü’ne giderken yolunuzun üzerine yer alacak olması. Buraya kadar gelmişken dünyaca ünlü filmlerin stüdyolarını ziyaret etmeden geçmek olmaz diye düşündük. Sahra Çölü Turu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Fas Gezisi - Fas'ta Gezilecek Yerler

Suvayr

Atlas Okyanusu’nun kıyısında yer alan ve dünyanın sörf yapılabilecek en iyi on yerinden birisi olarak gösterilen Suvayr Unesco Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Marakeş’ten günübirlik turlarla bu otantik şehri ziyaret etmelisiniz.

Fas'ta Gezilecek Şehirler - Suvayr

Fes

Fes, Marakeş’ten sonra Fas egzotizmini en iyi yansıtan ikinci şehir. Dezavantajı Kazablanka’nın kuzeyinde yer alması ve güneydeki şehirleri gezdikten sonra buraya ulaşım için gereğinden fazla zaman harcanması. Fes, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ve dünyanın en büyük trafiğe kapalı alanına sahip.

Fas'ta Gezilecek Şehirler - Fes

Şafşavan

Fas’ın en ünlü rengi bu şehirde hakim. Uzun yıllar keşfedilmemesine rağmen son yıllarda turizm açısından yıldızı parlayan belde mavisinin yanı sıra sessiz ve sakin ortamıyla da ziyaretçilerini büyülüyor. Rif Dağları eteklerinde yer alan Şafşavan ulaşım konusunda oldukça zor şartlara sahip. Fes’ten de kuzeyde yer alan bu küçük ve şirin belde için eğer vaktiniz varsa kesinlikle uğramalısınız diyebiliriz. Fas Mavi Şehir yazımızda tüm detayları sizler için yazdık.

Fas'ta Gezilecek Şehirler - Şafşavan Fas

Rabat

Fas’ın başkenti. Ancak, turizm açısından çok da cazip bir şehir değil. Şehir içi ulaşım ve şehir planı açısından iyi konumda olan kente boş vaktiniz varsa veya Kazablanka’da gereğinden fazla kalmanız gerekiyorsa günübirlik turlarla geçebilirsiniz.

Fas'ta Gezilecek Şehirler - Fas Rabat

Tanca

Tanca’nın en önemli özelliği Cebelitarık Boğazı’nın güneyinde yer alması. Ülkeye deniz yoluyla giriş yapacakların veya bir şekilde aktarmalı uçuşla ülkenin kuzeyini de gezmeyi düşünenler için önemli bir nokta. Konumu itibariyle ülkenin ticaret açısından en büyük ikinci kenti olan Tanca turizm açısından oyalanacak bir şehir değil diyebiliriz.

Fas'ta Gezilecek Şehirler - Tanca

Fas'ta Mutlaka Gezilecek Yerler

Fas’ın turistik açıdan gezilmesini tavsiye ettiğimiz ve ulaşım ya da geçmişi itibariyle ünlü şehirlerini kısa kısa anlatmaya çalıştık. Bir de bu şehirlerin ötesinde bu şehirleri ünlü yapan ve Fas’a gelmişken mutlaka gezilmesi, görülmesi gereken yerleri ve tecrübe edilmesi gereken atmosferleri var. Kısaca bunlardan da biraz bahsedelim.

Fas'ta Gezilecek Yerler : Cema El Fna Meydanı

Cema El Fna Meydanı (Djemaa El Fna Meydanı)

Djemaa El Fna olarak da bilinen meydan Fas’a geldiyseniz ve tek bir yer görme şansınız varsa o şansı mutlaka ve mutlaka burada değerlendirmenizi gerektirecek kadar farklı bir atmosfere sahip. Berberi dilinde “Kıyamet Meydanı” ya da “Ölülerin Toplandığı Yer” anlamına gelen meydan Marakeş’te bulunuyor. Gündüz vakti çok da fazla bir atraksiyonu olmayan hatta tenha olan meydan hava karardıkça başka bir boyuta geçiyor. Hep filmlerde gördüğünüz tarihi veya günümüze ait arap panayırlarının doruk noktası diyebileceğimiz alanda yılan oynatıcıları, falcılar, seyyar satıcılar, buram buram kokan güzel kokular ve tütsüler sizi bu dünyadan alıp bambaşka bir aleme götürecektir.

Fas Gezilecek Yerler : Cema El Fna Meydanı

Marakeş Medina

Hemen her şehirde yer alan eski şehir bölgesi yani Medina’nın bu şöhrete kavuşmasındaki en önemli nokta Marakeş’tir. Marakeş’in daracık sokaklarında dolaştıktan sonra diğer şehirlerdeki souklar ve sokaklar size daha cılız gelecektir. Fas’a kadar geldiyseniz bu sokakları gezmek istiyorsunuzdur. Hele bir de vakit sorununuz varsa Marakeş Medina’sı sizin için yeterli olacaktır. Fas’ın kızıl şehri Marakeş Fas gezisi sırasında mutlaka uğramanız gereken şehirlerin başında yer alıyor. Bu gereklilik hem şehir içerisinde yer alan turistik alanlardan hem de civardaki önemli bölgelerden kaynaklanıyor. Yukarıda fotoğrafta gördüğünüz gibi Fas kadınları çok sıcakkanlılar. Hatta kime doğru istemsizce baksanız sürekli gülümsüyorlar. Fas kadınları o kadar samimi ki kadının teki beni 1 saat esir aldı ve Türk dizileri hakkında sorular sordu. Bilmiyorum dedikçe başladı saymaya...Hoş sohbetli insanlar.

Atlas Dağları

Atlas Okyanusu’ndan esip gelen rüzgarların gücünü ve etkisini keserek arkasında Kızıldeniz’e kadar uzanacak bir çöl oluşmasına neden olacak kadar ihtişamlı ve görkemli Atlas Dağları da sizi farklı yaşamların, farklı yaşam biçimlerinin içine çekecektir. Fas’ta gezilecek olan şehirler başlığı altında da yer verdiğimiz Ait Ben Haddou Atlas Dağları geziniz sırasında görmeniz gereken en önemli noktalardan birisi.

Fas Gezisi - Fas'ta Gezilecek Yerler

Majorella Bahçeleri

Marakeş’te yer alan Majorella Bahçeleri bir Fransız ressamın eviyken ressamın emekleri sonrasında eşsiz bir bahçeye dönüşmüş. Dünyanın dört bir yanından getirilmiş farklı türdeki çiçekler ile cennetten bir köşe halini almış.

Suvayr (Essouira)

Fransızca kökenli Essouira’nın Tükrçe okunuşu olan Suvayr olarak bildiğimiz ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan sahil beldesi Marakeş’ten günübirlik turlarla görebileceğiniz bir uzaklıkta yer alıyor. Özellikle med-cezir zamanlarında harika görüntülere de ev sahipliği yapan Suvayr da uğramanız ve görmeniz gereken önemli yerler arasında bulunuyor.

Fes Tabakhanesi (Chouara Tabakhanesi)

Dünya’nın en büyük trafiğe kapalı alanına sahip şehir UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Marakeş’ten sonra ülkenin turistik açıdan ikinci şehri sayılabilecek Fes’in en önemli bölümü trafiğe kapalı Medina’sı olduğu gibi belki de bu bölgenin görülmesi gereken bölümü de Chouara Tabakhanesi oluyor. Fes tabakhanesini gördüğünüzde yıllardır defalarca karşılaştığınız fotoğrafın burada çekilmiş olduğunu anlayınca biraz şaşırabilirsiniz.

Mavi Şehir Şafşavan

Fas’ın tüm şehirlerinde kendisine has bir keşmekeş ve curcuna ile karşılaşacaksınız. Ancak, Rif Dağları’nın eteklerinde kurulmuş bu belde o ana kadar kafanızda oluşan Fas hayatına farklı bir renk getirecektir. Fas’ın en ünlü renginin kaynağı olan Şafşavan, maviye boyanmış sokakları ve evleri ile hem Fas hakkındaki düşüncelerinizi değiştirecek hem de huzurun ne demek olduğunu size anlatacaktır.

Burada önemli bir konudan bahsetmek gerekiyor. Eğer Fas’a gezi amaçlı geldiyseniz ve süreniz 3-4 gün ise Fes ve Şafşavan’ı mutlaka görülmesi gereken yerler listesinden çıkarmalısınız. Kısıtlı sürenizi Marakeş etrafında geçirmelisiniz. Ama 7 günlük veya daha uzun bir geziniz olacaksa Kazablanka’nın kuzeyinde yer alan bu iki şehir mutlaka gezilmelidir.

Hasan II Camii

Kazablanka’da vakit geçirmenizi çok önermiyoruz ama uçağa binmeden önce biraz vaktiniz kaldıysa ya da uçaktan indikten sonra burada konakladıysanız Hasan II Camisine uğramalısınız. Dünyanın en büyük ibadethanelerinden birisi ve Kabe’den sonra da en büyük cami olan mabed aynı anda 100000’den fazla insanın ibadet edebilmesine olanak sağlayacak boyutlara sahip.

Fas'ta Gezilecek Yerler : Hasan 2 Camii Fas Gezisi Esnasında Mutlaka Görülmeli

Sahra Çölü

Fas gezilecek yerler sırasında yaşayabileceğiniz en farklı deneyimlerden birisi de Sahra Çölü Turu. Fas genel itibariyle sizi zaten çok farklı bir yaşam tarzıyla tanıştıracaktır. Ancak, Kazablanka Medina’sı size Marakeş’i yaşatamayacak olsa da Medina ve Faslılar üzerinde bir fikir edinmenize olanak sağlar. Bu örnekleri çoğaltmak mümkün ancak Sahra Çölü turunun yerini tutabilecek ya da onu anımsatacak bir alternatif ne yazık ki yok. Bu nedenle Fas’ta yapılacak en büyük aktivite ve kesinlikle görmeniz gereken yerlerin ikincisi diyebiliriz. Daha detaylı bilgi için Fas Sahra Çölü Turu yazımızı okuyabilirsiniz.

Fas'ta Gezilecek Yerler : Sahra Çölü Turu

Fas Gece Hayatı

Fas’ın birçok kentinde gece hayatı ne yazık ki yok ya da yok denecek kadar az. En modern şehir diyebileceğimiz Kazablanka bile gece hayatı açısından oldukça zayıf. Ülke genelinde gece hayatının sönük olmasının en büyük sebeplerinden birisi halkın Müslüman olması gibi gözükebilir. Ancak, özellikle de Kazablanka’da yerel halkın kapalı partiler düzenlediğini duyduk. Fas’a gitmişken bir tanıdığınız olmadan bu partilere katılmanız neredeyse imkansız. Dolayısıyla halkın gece hayatı kültürü yok diyebiliriz. Bu nedenle de eğlence mekanları daha çok turistik şehirlerde yer alıyor. Ülkenin en turistik şehri Marakeş’in gece hayatı Avrupa çapında nam salacak kadar eğlenceli. Burada gideceğiniz mekanlarda dünyaca ünlü yıldızlarla karşılaşma olasılığınız da oldukça yüksek.

Sözün özü Fas’a gitmişken eğlenelim diyorsanız eğer, kültür turizmine hitap eden ve turistik olmayan şehirlerde pek fırsat bulamayabilirsiniz. Turistik şehirlerde ise birkaç mekan bulabilirsiniz ama beklentilerinizi karşılayabileceğinizi düşünmüyoruz. Bütün bu söylediklerimizden de Marakeş’i ayrı tutuyoruz. Marakeş’e gittiğinizde fırsatınız olursa doyasıya eğlenebilirsiniz. Bir de Agadir Şehri var ki bu şehir yaz turizmine hitap ediyor. Bu şehirde de eğlence mekanlarını kullanabilirsiniz ama burası da Marakeş’e yaklaşamaz.

Fas Yemekleri

Fas et yemekleri ve yemeklerde kullandığı baharatları ile meşhur bir ülke. Farklı kültürlerden beslenen Fas’ın kendine has yemeklerinin yanı sıra özellikle Fransızlardan etkilendiği tatlılarını denemelisiniz. Dünya mutfağından birçok ürünü de bulabileceğiniz ülkede sahil şehirlerinde deniz ürünlerini ve Şafşavan küçük bir belde olduğu için çok geniş bir yelpaze bulamayacaksınız. Dolayısıyla da biraz tajin ve kuskusa mecbur kalacak olabilirsiniz. Buraya gelmeden önce de bu yemekleri yerseniz üst üste pek hoş olmayabilir diye uyarmak istedik.

Fas'ta Ne Yenir - Fas Yemeklerini Denerken

Tajin

Tajin bir yemekten çok yemeğin pişirildiği kabın adı. Bu kapta pişirilen yemekler de bu isimle anılıyor. Kırmızı et, tavuk ve balık seçenekleri bulabilirsiniz. Bu yemeklerdeki diğer bir seçenek ise kuru kayısı ve kuru erik ile yapılmış olanları. Katıldığınız tur ya da menü dahil otellerde ister istemez birçok tajin ile karşılaşacaksınız. Dolayısıyla seçme şansınız olursa bu ihtimallerin her birisini denemeye çalışın. Çok yavan bahsetmiş olabiliriz ama yemeği yedikten sonra muhtemelen siz de bizimle aynı fikirde olacaksınız ve sadece tajin yemek için bile Fas’a gelinir, diyeceksiniz.

Fas Yemekleri - Tajin

Couscous

Genelde Türkler bu yemeğe kuskus diyorlar çünkü bizdeki kuskus ile hem adı hem de malzemeleri büyük benzerlik gösteriyor. Ama kesinlikle bizdeki kuskus değil. Et, sebze ve irmik unundan oluşan bir yemek. Tavsiye ediyoruz ve denk gelirseniz tajinde pişirilmiş couscousu özellikle denemelisiniz diyoruz.

Fas'ta Ne Yenir - Fas Mutfağı : Kuskus (Couscous)

Pastilla

Adı sizi yanıltmasın. Dışarıdan gelmiş bir yiyecek değil pastilla. Daha çok kek ya da börek diyebileceğimiz pastillayı ana yemek olarak değil de atıştırmalık olarak değerlendirebilirsiniz.

Harira

Bulmakta zorlanabilirsiniz ama gittiğiniz bir restoranın menüsünde gözünüze çarparsa hiç kaçırmadan sipariş edip tadına bakabilirsiniz. Geleneksel ve lezzetli bir çorba. ama kereviz, mercimek, soğan ve kuşbaşı et gibi malzemeleri barındıran çorbayı isteyen ana yemek olarak da yiyebilir.

Et Yemekleri

Bildiğiniz et yemeklerini bir de Fas’ta denemelisiniz. Kullandıkları baharatlar nedeniyle olsa gerek harika bir lezzet veriyorlar. Geleneksel yemekler konusunda diretseniz de bir süreden sonra sıkılacaksınız. Bu sıkıldığınız anda kebap tarzındaki yemeklerin tadına da bakmalısınız.

Naneli Çay

Türklerdeki çay alışkanlığının Fas’taki tam karşılığı da neneli çay diyebiliriz. Soluklanmak ya da sıcak bir şeyler içmek istediğiniz yerlerde hiç olmazsa en az bir kez de bu çayı denemelisiniz. Hiç olmazsa bir kez dememizin sebebi sıcak havalarda bir de sıcak bir şeyler içmek istemeyecek olabilirsiniz. Naneli çay için bir istisna oluşturmalısınız. Güzel bir yerde içiyorsanız genelde yanında bir de kurabiye getiriyorlar. O da bir başka lezzet.

Fas Yemekleri : Fas Çayı ve Fas İnsanları

Meyve

Ülkenin kuzey bölgeleri Akdeniz ikliminden etkilendiği için bilmediğiniz veya tanımadığınız pek bir meyve ile karşılaşmayacaksınız ama taze meyveler de özellikle sıcak havalarda çok iyi geliyor. Özellikle yaz aylarında gittiyseniz bizim söylememize gerek kalmadan bu meyvelerin lezzetini zaten taze sıkılmış meyve sularından alacaksınız.

Ekmek

Sokaklarda dolaşırken birçok yerde karşınıza yerli kadınların evlerinde hazırlayarak satmaya çalıştıkları ekmekler çıkacak. Hijyen konusunda takıntılı değilseniz bulduğunuz ilk yerde ve hele bir de sıcaksa hemen bir tane alın ve tadına bakın. Çünkü son zamanlarınızda tanışırsanız kendinize kızabilirsiniz.

Salyangoz Çorbası

Adından da anlaşılacağı gibi insanı pek cezbetmiyor. Siz değişik tat ve yemeklere alışıksanız deneyebilirsiniz. Aslında bir Fransız yemeği ve sömürge döneminden sonra da bu topraklarda yaşamaya devam edebilmiş. Fas’lılar genelde severek yiyorlar ama biz denemedik. Fark ettiyseniz yiyorlar dedik içiyorlar demedik. Çünkü bildiğiniz salyangozu kabuklu haliyle servis ediyorlar. Zevkler ve renkler tartışılmaz diyerek uzatmıyoruz.

Fas'ta Ne Yenir - Fas Mutfağı : Salyangoz Çorbası

Fransız Tatlıları

Fransızlar bu topraklara sadece salyangoz çorbasını bırakmamışlar. Bir de tatlıları var. Halk onlarla yaşadıkları dönemde bu tatlıların tariflerini edinmişler ve bize göre geçen zaman içerisinde üzerine kendileri de bir şeyler eklemişlerdir. Tarihi serüvenlerini çok araştırmadık ama güzel olduklarını biliyoruz. Güzel yaptığını düşünebileceğiniz mekanlara denk gelirseniz hiç kaçırmayın.

Balık

Atlas Okyanusu kıyılarına geldiğinizde yemekler konusunda bir de balık seçeneği karşınıza çıkacak. Okyanus olunca farklı balıklarla karşılaşabilir miyiz diye düşünüyor olabilirsiniz. En azından biz rastlamadık. Genellikle bizim bildiğimiz tür balıklar var ama bunlar çok daha iriler. Vaktiniz olursa okyanus kıyısında bir balık keyfi yapmalısınız. Balık için yerel lezzet demek pek doğru olmayacaktır ama balığı bulmuşken de kaçırmamak lazım.

Fas'ta Nerelerde Denize Girilir?

Yazı boyunca defalarca vurguladık sıkılmış olabilirsiniz ama değinmeden de geçemiyoruz. Fas gezi turları genelde kültür turizmi şeklinde oluyor. Ama siz ben buraya kadar gelmişken denize de girmek istiyorum diyorsanız sizi kimse engelleyemez. Biz size en başta kültür geziniz sırasında kullanabileceğiniz plajları sonrasında da yaz turizmine açık beldeleri kısaca anlatalım.

Kazablanka

Türkiye’den direkt uçuşla Fas’a gidip gelecekseniz Kazablanka’ya uğrayacağınız kesin. Vaktiniz kalırsa ya da planınızı buna göre yaparsanız La Corniche bölgesindeki Ain Diab sahiline giderek Atlas Okyanusu’nda denize girebilirsiniz. Ancak, genelde okyanus dalgaları yüksek ve sert oluyor. Bu nedenle de buradaki tatilciler dahi havuzları tercih ediyor. Bir de Kazablankalılar haftasonları denize girebilmek için bir sayfiye beldesi sayılabilecek Mohammediye’ye geçiyorlar. Çok cazip bir yer değil ama aklınızda bulunsun. Fas’ta yapılacaklar yazımıza da bir göz atın deriz.

Suvayr

Marakeş’e geldiğinizde Suvayr’a günübirlik değil de konaklamalı giderseniz burada da okyanusun tadına bakabilirsiniz.

Fas'ta Gezilecek Yerler - Marakeş Bahçeleri

Tanca

Ülkeye kuzeyden giriş yapıyor olabilirsiniz ya da yolunuz bir şekilde Tangier (Tanca)’e düşmüş olabilir. Burada hem Akdeniz hem de Atlas Okyanus’u seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.

Rabat

Ülkenin başkenti de okyanus kıyısında yer alıyor. Bu nedenle burada da bir fırsat oluşursa denize girebilirsiniz.

Saidia

Buraya kadar yolunuz üzerinde karşınıza çıkabilecek ihtimallerden bahsettik. Ama siz kültür gezisinin dışında deniz, kum, güneş tarzında bir tatil hedefliyorsanız ülkenin Cezayir Sınırı’na yakın bir konumda bulunan ve Fas’ın en güzel plajlarının bulunduğu Saidia’ya geçebilirsiniz.

Asilah

Ülkenin kuzeyinde ve Tanca’ya yakın bir konumda bulunan Asilah da okyanus kıyısında yer alıyor.

Sidi Kaouki

Suvayr’ın da güneyinde yer alan belde coğrafi konumu nedeniyle kuzeyli rüzgarlara kapalı sayılabileceği için okyanusun sertliği konusunda daha avantajlı.

El Jedida

Kazablanka’dan rahatlıkla ulaşabileceğiniz tatil beldesi aynı zamanda kültürel gezisi anlamında da beklentilerinizi karşılayabilecektir. Yine coğrafi konumu itibariyle yönü kuzeydoğuya bakan plajlar batıdan ve güneyden gelen rüzgar ve dalgalara karşı korunaklı olacağından denize girmek daha kolay olacaktır.

Tantan

Kanarya Adaları’na gidemedik ama Fas’a geldik diyorsanız da Kanarya Adaları’nın hemen karşısında ve ülkenin güney sınırına yakın bir noktada yer alan Tantan şehrinin plajlarını kullanabilirsiniz.

Nador ve Al Hoceima

Akdeniz kıyılarında yer alan bu bölgelerde de denize girme imkanı bulabilirsiniz.

Fas’taki şehirlerarası ulaşımdan az çok bahsettik. Bunu göze alabiliyorsanız ya da kiralık arabanız varsa ücra köşelerdeki doğal güzelliklere ulaşabilirsiniz. Tercih tabi ki sizin.

Fas Sahra Çölü'ne Giderken Manzaralar

Fas Gezi Maliyeti

Fas gezi maliyetini kestirmek ne yazık ki çok zor. Sadece Fas’a uçak bileti 2500 TL civarındadır. Kaç gün kalacaksınız, nerelere nasıl gideceksiniz, nerelerde konaklayacaksınız, turları kullanacak mısınız, denize de girmek istiyor musunuz bunların her birisi sizin gezinizin maliyeti açısından ayrı ayrı ve farklı kalemler oluşturacaktır. Kültür gezisi diye adlandırabileceğimiz gezilerinizde uğrayabileceğiniz her bir şehir için az çok bu fiyatları çıkarmaya çalıştık. İsterseniz Marakeş, Kazablanka, Şafşavan gezi rehberlerimize göz atabilirsiniz. Ben Fas’ta sadece Marakeş ve Kazablanka şehirlerine gittim. Fas uçak bileti için 800 TL ödemiştim. Sahra Çölü turu,alışveriş,konaklama ve yeme içme dahil 2,500 TL civarı bir harcama yapmışım.

Fas'ta Gezilecek Yerler : Fas Kazablanka

Fas Gezi Yorumları Ve Tavsiyeleri

İlk başta Fas hakkında okuduklarımın ve duyduklarıma ben kendi tecrübelerimi eklemek istiyorum. Marakeş Tren İstasyonu’ndan şehir merkezine taksi ile geçtim. Benim cep telefonumun ne wi-fi ne de haritaları hiç çalışmıyor. Belki de 30 saati aşkındır yollardayım bu yüzden taksi ile Marakeş şehir merkezine geçtim.

Marakeş şehir merkezine geldiğimde ne yöne gideceğimi şaşırdım. Hava soğuk olduğu için insanlar erkek olsun kadın olsun her yeri kapalı şekilde geziyor. Karanlık ve az da olsa ürkütücü sokaklarda gezerken bu böyle olmayacak en iyisi bir esnafa sorayım dedim. Baktım temiz yüzlü birisi var. Önce bir yemek yiyeyim kafam yerine gelsin dedim. Yemeği yerken çalışanın cep telefonunu aldım ve adrese baktım. Yakınlarda olduğumu anladım. Sağolsun oradan çalışan arkadaş beni hostele kadar bıraktı. Hatta o ana kadar herkese beni bırakmasını söyledi. Ertesi gün görüşürüz dedim. Ertesi gün bir de ne göreyim o restoranın patronunun arkasında Türkiye yazıyor : )  Bizim büyüyen grupla her gün oraya gitmeye başladık. Marakeş meydanda fiyatlar neyse burada yarı fiyatı.

Google Maps çalışıyor ve gideceğiniz şehirleri önceden yükleyin. (Siz benim dediklerimi yapın ama yaptıklarımı yapmayın)

Eğer Ocak Şubat gibi Fas’a gidecekseniz yanınıza hırka alın. Riad denilen oteller çok soğuk oluyor. Ne kadar soğuk derseniz cidden soğuk oluyor. Üzerine bir de ısıtıcı için ek ücret istiyorlar. Booking.com üzerinden kalacağınız yerin yorumlarını mutlaka okuyun.

Eğer Fas’ta Çöl turu yapacaksanız doğru adres Marakeş şehridir. Diğer şehirlerden de Sahra Çölü turu düzenleniyor ama bu işin pazarlığının yapıldığı ve en çok tur firmasının olduğu yer Marakeş’tir.

Özellikle Marakeş’te fiyatlar hakkında söylenecek tek söz; muhakkak pazarlık yapın. Alışveriş yapacaksanız 5/1 fiyat verin ve arkanızı dönün gidin.

Marakeş tamamen turizm şehri. Sadece Türkiye’den giden turistler için değil dünyanın dört bir yanından giden turistler için bile pahalı sayılabilir.

Marakeş’te kesinlikle kazık yemedim,hiçbir eşyamı çaldırmadım. Hayatımda hiç eğlenmediğim kadar Fas’ta eğlendim. Fotoğraflar her şeyi anlatıyor zaten.

Fas’a giderken yanınızda mutlaka Euro götürün.

Özellikle Fas Marakeş şehri cidden aynı duyguyu aynı anda yaşatıyor.

Hasan Şaş yavaş yavaş… Polat Alemdar ve Memati gibi isimler oldukça tanıdık ve esprili bir yaklaşımda bulunuyorlar.

Fas’ta hijyen ciddi sıkıntılı. Özellikle tuvaletler için söyleyebilirim. Mutlaka yanınızda ıslak mendil bulundurun.

Yine klasik bir tavsiye ama şehirler arası yolculuklarda yanınıza mutlaka yolluk alın. Yollarda mola yerlerinde ciddi pahalı oluyor.

Marakeş’ten sonra Kazablanka’ya gidecekleri bir sukünet bekliyor. Kazablanka’da iş turizmi daha ağır basıyor.

Genel olarak Fas’ta adres göstermek isteyenlere pek kulak asmayın.

Fas’ta benzin fiyatları 11 Dirhem. Fas’ta araba kiralayacaksanız bunu göz önünde bulundurun.

Fas’ta sigara fiyatları Türkiye ile aynı.

Sokak yemeklerinin tadına mutlaka bakın.

Yukarıda bir fotoğrafta bir teyze gördünüz. O teyzeden ilk yaklaşık 10 bisküvi almıştık. Ertesi gün tekrar yanına gittiğimizde ise bizi görünce çok mutlu olmuştu. Biz de hep beraber konuşup o teyzenin elindeki tüm bisküvileri satın almıştık. (Bu söylediğim sakın yanlış anlaşılmasın, zaten ben gecekonduda yaşayan bir inşaatçı babanın oğluyum) O an aşırı duygulandım. Gözlerindeki mutluluk görülmeye değerdi. Sadece o sıcak samimi gülüş için bir daha Fas’a giderim.

Fas İçin Kaç Gün Yeterli?

Fas için bir zaman belirlemek de yanlış olacaktır. Burada da nasıl yolculuk yapacağınız, nereleri görmek istediğiniz ve nasıl bir tatil istediğiniz önemli bir etken olacaktır. Biz size en genel haliyle bir süre çıkarmaya çalışalım. Siz içerisinden beğendiklerinize göre bir planlama yapabilirsiniz. 

Bize göre en temel haliyle Fas gezisi Marakeş’e yapılmalıdır. Uçaktan sabah indiğinizi düşünürsek öğleden sonra Marakeş’e ulaşmış olursunuz. Yorgunluğunuzu da düşünürsek bu yarım gün size yeterli olmayacaktır. 1 tam gün daha kalırsanız ideal olacaktır. Yani sadece Marakeş için 2 gece. Çöl turuna katılırsanız ki tavsiyemiz 2 gece 3 günlük turlar. Çöl turundan da akşama doğru döneceksiniz ve fazlasıyla yorgun olacaksınız. O gece de orada konaklarsanız iyi olur diye düşünüyoruz. Sabah ise yol ayrımına geliyorsunuz. İsterseniz günü birlik turlarla Suvayr gezisi yapabilir isterseniz de artık kuzeye doğru çıkmaya başlayabilirsiniz. Suvayr’a giderseniz tur şirketiyle konuşup dönüş saatini öğrenip Kazablanka yolcuğu için uygun olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Geç saate kalıyorsa bir gece daha kalmanız gerekebilir.

Marakeş’ten ayrılıp Kazablanka’ya geldikten sonra 1 gece Fes’e ayırıp ertesi gün Şafşavan’a oradan da akşama doğru Tanca’ya geçebilirsiniz. Şafşavan’ın sadece içini görebileceğiniz sürenin yeterli olacağını düşünürseniz ideal bir süre olabilir. Ya da 1 gece orada konaklayıp ertesi gün Kazablanka’ya geçebilirsiniz. Kazablanka üzerinden de Rabat ve El Jedida gezileri yapabilirsiniz.

Genel hatları ile biz size gezip görmeniz gereken yerlerin ne kadar süreceğini anlatmaya çalıştık. Ama özel aracınız vardır ve şoför sayısı fazladır. Gece konaklamaları konusunda farklı alternatifler planlayabilirsiniz. Benim size Fas gezilecek yerler hakkında anlatacaklarım bu kadar. Fas gezi rehberi yazımızda her şeyi değinmeye çalıştık. Fas gezisi yapacaklar merak ettiklerini yorum kısmından sorabilirler.

Fas Gezisi - Fas'ta Gezilecek Yerler : Sahra Çölü

"Fas Gezi Rehberi" Hakkındaki Genel Yorumlar (1)

Nurettin 23 Eylül 2018 Pazar
Merhaba ben hem Fransa'da hemde Türkiye'de yasayan birisi olarak defelarcada Fas'a gitmeme ragmen sizin yazilariniz bir cok konuda fazladan bilgi sagladi cok tesekkur ederim emeginize yureginize saglik.7-14 Ekim 2018 tarihlerinde gözle görünebilen yeryüzünün kanatsiz melegiyle Fas'ta tatilde olacagiz.Kim bilir belkide bir gun dunyanin degisik bir yerinde karsilasiriz sizinle :))
1 yanıtı görüntüle expand_more

A
B
F
G
H
İ
K
M
R
S
T
U
A
B
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Ş
T
Ü
V
Z