Yaz

Fas Mavi Şehir

calendar_today May 29, 2018 label

Fas Mavi Şehir

Fas Mavi Şehir diye bilinen bu güzel şehrin gerçek adı Şafşavan olarak geçiyor. Şafşavan Fas herkes tarafından en çok merak edilen şehir olmakla birlikte Chefchaouen diye karşınıza çıkacaktır. Ben Fas Şafşavan'a gitmedim ama merak edenler için Şafşavan gezilecek yerler nerelerdir? Şafşavan nerede ve nasıl gidilir ? Çılgın Gezgin editörüyle birlikte Chefchaouen turu yapmak isteyenlere güzel bir Şafşavan gezi rehberi hazırladık.

Şafşavan (Chefchaouen)

Fas’ın özellikle turistik şehirlerinin kendine ait renkleri oluyor ama insanlara Fas’ın rengi ne diye sorsanız büyük bir çoğunluğun mavi diyeceğini tahmin ediyoruz. Fas’ın rengi haline gelmiş mavinin asıl memleketi de Şafşavan. Şehri zamanında Yahudiler kurmuşlar ve onlar için mavi önemli bir renkmiş. Fakat geçen zamanla birlikte şehirde Yahudiler etkisini kaybetse dahi turistlerin ilgisini çeken mavi, şehirde daha da etkili hale gelmiş. Şafşavan neden mavi diye merak edenlere de açıklamış olalım.

Fas’ın belki de en huzurlu, en sakin şehri Şafşavan, turistik açıdan son yıllara kadar çok da fark edilmiş bir şehir değildi. Ama zamanla özellikle Avrupalılar tarafından keşfedildikçe şehir de kendisini turizm açısından daha da geliştirmeye ve daha cazip bir mekan hale gelmeye çalıştı. Bu konuda da başarılı olmuş. Şafşavan’ın diğer turistik Fas şehirlerinden belki de en büyük farkı yapışkan diyebileceğimiz Fas esnafının burada olmaması. Buradaki sokakları ve pazarları gezerken daha rahatsınız ve daha az taciz ediliyorsunuz. Marakeş gezilecek yerler yazımızda sokakta daha fazla sözlü taciz edildiğinizden bahsetmiştik.  Bu yazımızda Şafşavan gezilecek yerler bilgilerini bulacaksınız.

Fas Mavi Şehir - Şafşavan Gezilecek Yerler

Şafşavan Nerede?

Kuzey Afrika’da, Atlas Okyanusu ve Akdeniz’e kıyısı olan Mağrib ülkesi Fas’ın egzotik şehirleri arasında en kuzeyde yer alanıdır Şafşavan. Başka bir deyişle Fas gezinizi Fas’ın mistik dünyasını keşfetmek üzere yapıyorsanız Akdeniz’e en yakın olacağınız yer Chefchaouen ya da Türkçe adıyla Şafşavandır. Fas’ın da kuzeybatısında yer alan ve Rif Dağları’nın eteklerine kurulmuş şehrin Akdeniz ile arasındaki mesafesi yaklaşık 55 km.dir.

Fas’a Türkiye üzerinden uçakla gideceğinizi düşünürsek Kazablanka’dan sonra yolunuz ikiye ayrılır. Marakeş’e gitmek için güneye, Şafşavan’a gitmek için kuzeye yönelmeniz gerekir. Her ne kadar Türk gezginler önce güneye doğru gitseler de vakit durumunuza ve görmek istediğiniz yerlere göre siz önce Şafşavan’a da gelebilirsiniz.

Kazablanka ile 360 km., Fes ile 200 km. mesafesi bulunan Şafşavan’ın Marakeş ile de yaklaşık olarak 580 km. uzaklığı olduğu düşünüldüğünde iyi bir plan yapmanız gerektiği görülebilir. Çünkü yolda gereksiz yere zaman kaybetmek istemeyebilirsiniz. Fas nerede yazımızda Fas haritasını ayrıntılı şekilde görebilirsiniz. Fas gezi rehberi yazımıza da bir göz atın derim.

Fas Mavi Şehir - Şafşavan Gezilecek Yerler

Şafşavan'a Nasıl Gidilir?

Kapsamlı bir Fas gezisi planı yapıyorsanız ve Fas’a Türkiye’den gidiyorsanız dediğimiz gibi Kazablanka’dan sonra önünüze iki farklı yön çıkar. Kapsamlı Fas gezisi dememizin nedeni hem Marakeş’i hem de Şafşavan’ı görmek istiyorsanız ve kısıtlı zamanınız varsa önceliğinizi iyi yapmanız gerekir.

Marakeş’i daha önce görmediyseniz önce güneye gitmenizi ve Marakeş’i gezip, Atlas Dağları’na çıkıp, Büyük Sahra Çölü’nde konakladıktan sonra Şafşavan’a gelmeniz daha uygun olacaktır. Çünkü bu saydığımız yerler tahmininizden ve planınızdan daha uzun zaman alabilir. Şafşavan için 1 günün yeterli olabileceğini düşünürsek daha doğru bir yol olacaktır.

Kazablanka’ya geldikten sonra ne yazık ki Şafşavan’a hava yolu ve demir yolu ile ulaşım imkanı bulunmuyor. Daha doğrusu Şafşavan’ın kendi sınırları içerisinde havaalanı ve tren istasyonu bulunmuyor. Uçakla gelmek isterseniz Tetouan Havaalanı’na aktarma yapabilirsiniz. Tetouan ile Şafşavan arası 70 km. Küçük bir havaalanına iniş yapacaksınız ve toplu ulaşım imkanı biraz kısıtlı. Burada kiralık araba ya da taksi kullanabilirsiniz. Fas şehirleri yazımızdan diğer şehirler hakkında bilgiler alabilirsiniz.

Çılgın Gezgin Sosyal Medya Hesapları

İnstagram : Cilgingezgin_

Facebook : Çılgın Gezgin

İsterseniz biraz daha uzak olan Tanca’ya uçakla, trenle ya da grande taksi ile gidebilir ve Şafşavan’a olan 114 km.lik yolu otobüsle geçebilirsiniz. 1,5 saatlik bir yol olsa da Tanca’dan yola çıkmadan önce otobüs saatlerinin çok da planlı olmadığını bilmelisiniz. Fas genelinde kullanılan ortak taksi kullanımına da girebilirsiniz.

Kazablanka’dan direk Şafşavan’a geçmek istiyorsanız mecburen karayolunu kullanacaksınız. Bu mesafeyi 360 km. dedik ama ulaşım süresi de otobüs ile 5-6 saati buluyor. Kapsamlı bir Faz gezisi yapacaksanız ve ekonomik yönden rahatsanız araba kiralamanız daha uygun olabilir. Böylelikle zamandan fazlasıyla tasarruf etmiş olursunuz.

Kazablanka’dan kuzeye doğru yöneldiyseniz bir ihtimal daha var o da Fes’e uğramak. Fes ile Kazablanka arası yaklaşık 200 km. Fes’ten yine otobüsle Şafşavan’a geçebilir ya da tam tersi bir yol da izleyebilirsiniz. Yani önce Şafşavan sonra Fes olabilir.

Önce Marakeş’e uğradıysanız Şafşavan’a gidebilmek için yukarıda anlattığımız gibi ülke içerisinde uçak kullanabileceğiniz gibi karayolu ile de Kazablanka’ya gelip buradan Şafşavan’a geçmek mantıklı geliyor. Ayrıca, Tanca şehrine trenle de ulaşabilirsiniz. Tanca’dan Şafşavan’a ulaşım konusunu biraz önce anlatmıştık tekrar etmiyoruz. Dediğimiz gibi eğer herhangi bir tura dahil değilseniz böyle büyük bir gezi için araba kiralamak en doğrusu olacaktır.

Fas’a direkt Türkiye’den değil de Avrupa’dan geçecekseniz önünüzde farklı alternatifler de bulunuyor. Böyle bir yolculuk işin aslına bakarsanız yolda harcanacak zaman açısından daha mantıklı. Ülkeye kuzeyden girip güneye doğru ilerleyebilir ve aynı yolu tekrar geri dönmek zorunda kalmayabilirsiniz.

Fas’a Avrupa’dan ulaşım için de önünüzde iki farklı seçenek yer alıyor. Birincisi uçak. İspanya’nın Valencia, Barcelona, Madrid ve Malaga şehirlerinden direkt uçuşla Tanca şehrine geçebilirsiniz. Malaga’dan 1,5 saatte, Barcelona’dan da 2 saat 45 dk.da Tanca’ya ulaşabiliyorsunuz.

Tanca biliyorsunuz Cebelitarık Boğazı’nın güney yakası. Şafşavan’a uzaklığı yaklaşık olarak 114 km. ama Avrupa’ya uzaklığı ise 14 km. Dolayısıyla boğazın kuzey yakası olan Tarifa (İspanya)’dan buraya feribot seferleri düzenlenebiliyor. Hızlı feribotlar ile yolculuk 35-40 dk. kadar sürse de bekleme süreleri biraz fazla olabiliyor. Tarifa’nın dez avantajı ise ulaşım. Buraya tren seferleri düzenlenmiyor. Dolayısıyla otobüs ya da özel araçla ulaşmak zorundasınız.

Bir diğer yol ise Algeciras. Buraya da Malaga’ya geldikten sonra otobüsle geçmeniz gerekiyor ve yolculuk da 4 saat kadar sürebiliyor. Algeciras’a geldikten sonra feribota atlıyorsunuz ve 1,5 saat kadar bir sürede Tanca’ya geçiyorsunuz. Feribotun kalkış saatlerini iyi ayarlamanız gerekebilir. Gördüğünüz gibi eğer Algeciras ya da Tarifa taraflarında değilseniz feribot ile yolculuk ihtimali olsa da gereğinden fazla bir zaman istiyor. Tercih sizin. Yukarıda da belirttiğimiz gibi Tanca’ya geldikten sonra da Şafşavan’a gidebilmek için otobüs ya da ortak taksi uygulamasını seçebilirsiniz.

photo_library

Fas Hakkında Yazdığım Diğer Yazılar

Sahra Çölü Nerede

Fas’ta Gezilecek Yerler

Marakeş’te Gezilecek Yerler

Kazablanka Gezilecek Yerler

Fas Şehirleri

Fas Nerede Haritası

Fas’ta Yapılacaklar

Fas Mavi Şehir - Şafşavan Gezilecek Yerler - Chefchaouen

Şafşavan Şehiriçi Ulaşım

Fas’ın mavi kenti Şafşavan turizm açısından 5-10 yıl öncesine kadar pek bilinmediğinden ülkenin buradaki turizm altyapısı da tam olarak gelişmemiş. Şehir küçük ve genel olarak daracık sokaklara sahip. Dolayısıyla şehirde hem ulaşım aracına ihtiyaç duymayacaksınız hem de şehrin altyapısı böyle bir ulaşıma imkan tanımıyor. Şehir içerisinde halk ya bisikletle ya da at, eşek gibi hayvanlarla yolculuk yapıyor. Motorlu bir araca rastlamanız çok zor.  Şafşavan gezilecek yerler her yere yürüme mesafesinde olduğu için araba kiralamanıza gerek kalmayacak.

Eğer şehre kiralık araba ile geliyorsanız hemen girişte Hotel Parador’un da kullandığı bir otopark var. Şafşavan’da kaldığınız sürece arabayı kullanamayacağınız için buraya bırakmanız daha güvenli olabilir. Hotel de burayı kullandığı için yer bulamayabilirsiniz. Yolun kenarına bıraktığınızda da hemen değnekçilerle muhatap olacaksınız ve günlük 30 dirhem gibi bir para ödemeniz gerekecek.

Fas Mavi Şehir - Şafşavan Gezilecek Yerler - Chefchaouen

Şafşavan Vize

Fas ile Türkiye arasında yapılan anlaşmaya göre Fas, Türk Vatandaşlarından 90 güne kadar vize istemiyor. Şafşavan’a ulaşmak için de 6 ay daha geçerliliği olan bir pasaportunuz olması yeterli. Kazablanka veya çevre illere uçakla ulaştığınızda bir form doldurmanız isteniyor. Sonrasında da Fas’ı ve Şafşavan gezilecek yerleri rahatlıkla gezebiliyorsunuz.

Şafşavan Uçak Bileti

Yukarıda da belirttiğimiz gibi Şafşavan’a direkt uçakla gidebilme imkanınız yok. Direkt uçuşla Kazablanka’ya, aktarmalı olarak da Tanca, Tetouan şehirlerine gelebilir ve buralardan karayolu ile mavi şehre ulaşabilirsiniz. Bir diğer yol ise İstanbul’dan aktarmalı olarak Gibraltar’da yani Algeciras’ın tam karşısında yer alan Cebelitarık Havalimanı’na uçak ile geçip buradan feribot ile Fas’a giriş yapabilirsiniz.

Fas Mavi Şehir - Şafşavan Gezilecek Yerler - Chefchaouen

Şafşavan Çevresinde Gezilebilecek Şehirler

Şafşavan gezilecek yerler bitti ve canınız sıkıldı diyelim,o zaman size biraz çevreyi gezdirelim. Şafşavan gerçekten çok güzel bir yer ve kendisine ait benzersiz bir atmosferi var. Geçmişte çok da kullanılan bir yer değilmiş burası. Endülüs Emevi Devleti yıkılınca geride kalan vatandaşları Avrupa’dan Afrika’ya sürülmüş. O dönemin yöneticileri de misafirleri için bu bölgeyi açmış. Sonradan ve mecburiyetle kurulan bir belde. Avrupa’dan gelenlerin elinde başka imkanları olsa yine de burayı seçerler miydi, bilemiyoruz. Bugün için kendilerine müteşekkiriz ama demek istediğimiz konu buraya ulaşım gerçekten zor. Alternatifleri ve sefer saatleri kısıtlı olmasının yanı sıra yollar da hiç iyi değil.

Özel aracınız varsa Kazablanka’dan aynı gün içerisinde Şafşavan’a gelebilir ve biraz yorulmayı göze alarak aynı gün geri de dönebilirsiniz. Özel araba ile her şey sizin kontrolünüzde. Eğer özel aracınız yoksa işte o zaman da fazlasıyla vaktinizin olması gerekebilir. Biz size vaktiniz varsa bu vaktinizi nerelerde değerlendirebileceğinize dair birkaç detay seviyesinde bilgi verelim. Siz Şafşavan rotanızı buna göre ayarlamaya çalışın. 

Tanca

Yaklaşık olarak 700 bin kişilik nüfusu bulunan şehrin bir tarafı Akdenizken diğer tarafı da Atlas Okyanusu. Çünkü Tanca, Cebelitarık Boğazı’nın güney tarafında yer alıyor. Böyle işlek bir noktada yer alması nedeniyle tarih boyunca kaç farklı devletin hakimiyeti altına girdiğini az çok tahmin edebilirsiniz. Bugün ise tarihi ve turistik özelliklerinden çok sanayi ve ticareti ile ön planda yer alıyor. Ancak hem okyanusa hem de Akdeniz’e kıyısı olan bir şehrin turizm açısından elverişsiz olduğunu düşünmek hata olacaktır. İspanya ile arasında 14 km. lik bir mesafe bulunduğu için şehirde İspanyol etkileri fazlasıyla kendisini hissettirebiliyor. Çok fazla vakit ayırmaya gerek yok ama uğranabilecek bir şehir.

Fes

1 milyon nüfusu bulunan şehir Fas’ın ruhunu yansıtabilen en iyi ikinci şehir diyebiliriz. Hatta UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiş olan Medina bölgesi’nde yer alan ara sokaklar neredeyse 90 km.yi buluyor. Souklar ve ara sokakların nasıl bir grift yapı içerisinde olduğunu hayal edebilirsiniz. Bu karmakarışık sokaklarda da toplamda 13000 kadar dükkanın olduğu söyleniyor. Kaybolmaya fazlasıyla müsait Fes sokaklarını dolaşabilmek için isterseniz turlara katılabilirsiniz. Buradaki en önemli konu tabi ki vakit. Daha Şafşavan’a ya da farklı şehirlere geçecek olabilirsiniz. Eğer vaktiniz varsa kendinizi bırakıverin kalabalığın içerisine illa ki otelinizi bulursunuz. Vaktiniz yoksa işte o zaman turları tercih edebilirsiniz. Aynı yerlerden 3-5 sefer geçmek yerine rehber eşliğinde şehrin önemli noktalarını gezebilirsiniz.

Şafşavan’a 200 km. mesafede bulunan Fes’in en ünlü en bilindik noktası ise tabakhanesi. Fotoğraflarını kesin görmüşsünüzdür ama orasının burası olduğunu bilmiyor olabilirsiniz. Şafşavan’a gidecekseniz her halükarda bu tabakhane için bizce vakit ayırmalısınız. Yüzyıllardır çalışan bir işletmeden bahsediyoruz. Buraya gelip o yoğun deri kokusu ile genzinizin yanması gerekiyor. Bulmak biraz meşakkatli ama çok da zor değil. Zor olan kısmı ise buraya kadar gelmişken burada çalışanların çevrede dolaşanların sizden devamlı para istemesi. O meseleyi de sorunsuz atlatabilirseniz sizden iyisi yok demektir.

Kazablanka’dan ilk olarak kuzeye yöneldiyseniz ya da ülkeye kuzeyden giriş yaptıysanız Fes’e de uğramalısınız. 24 saatlik bir sürenin fazlasıyla yeteceği şehir hem de sizin yolculuğunuz sırasında dinlenmenize de olanak sağlayacaktır.

Şafşavan Nüfusu

Fas’ın genelinde Berberi’lerin çoğunlukta olduğunu bilirsiniz. Ancak, bu konuda Şafşavan bir istisna. 1471 yılında kurulan şehrin çoğunluğunu Endülüs’ün yıkılmasıyla birlikte İspanya’dan sürülen Araplar ve Yahudiler oluşturuyor. 1900’lü yılların başlarında yine İspanyolların hakimiyeti altına giren şehrin nüfusu 42 bindir. Yani buraya şehir demek biraz yanlış olabilir bir belde demek daha doğru olacaktır.

Fas Krallığı’na bağlı olması nedeniyle resmi dil Arapça’dır ama her yıl yaklaşık olarak 100 bin turistin ziyaret ettiği beldede İngilizce, Fransızca ve İspanyolca bilen çok sayıda insana rastlayabilirsiniz. Halkın Arap olanları Müslümanken Yahudiler de Musevidir.

Fas Mavi Şehir - Şafşavan Gezilecek Yerler - Chefchaouen

Şafşavan Gece Hayatı

Şafşavan hemen her Fas Şehri’nden farklı özellikler barındırır. Şehrin Rif Dağları’nın eteklerinde kurulmuş olması bölgede farklı bir huzurun oluşmasının en büyük sebebidir. Burada yaşayan insanların büyük çoğunluğunun da Müslüman olduğu ve turizm açısından çok da fazla geçmişinin olmaması düşünüldüğünde gece hayatı için mekan aramak beyhude bir uğraş olacaktır. Burada bohem hayatı seçen hippilerle de karşılaşabilirsiniz ama onların da gece hayatı ile pek ilgileri yok ki birkaç bardan başka eğlence sektörüne yönelik mekan çalışmıyor.

Şafşavan Gezilecek Yerler

Fas mavi şehir denildiğinde insanın aklına birçok fotoğraf karesi gelir ama belki de burasının Şafşavan olduğu çoğu insan tarafından bilinmez. Fas’ın reklam yüzü haline gelmiş beldenin maviliği insanda bir akvaryum hissi oluşturur. Uzun yıllar keşfedilememiş olsa da Fas’ın egzotizmi içerisinde farklı bir dünya, farklı bir atmosfere sahip olan mavi şehir Chefchaouen gezdikçe güzelleşen kayboldukça ruhuna ulaşılan bir şehir. Fas’ın Amsterdam’ı olarak nitelenen şehirde gezebileceğiniz ve huzuru bulabileceğiniz birçok nokta bulunuyor.

Fas Mavi Şehir - Şafşavan Gezilecek Yerler - Chefchaouen

Medina

Fas’ın her şehrinde olduğu gibi burada da bir Medina bulunuyor. Şehrin eski bölgesi Marakeş’in, Kazablanka’nın ya da diğer illerin medinaları ile benzerlikler gösterse de büyük bir farklılığı da bulunuyor. Her şeyden önce burası kalabalık değil. Yine daracık sokaklar var ama esnaf diğer şehirlerle kıyaslanamayacak kadar efendi ve usturuplu. Kolunuzdan, ceketinizden çekiştirmiyorlar.  Şafşavan gezilecek yerler için biraz daha rahat olun deriz.

Medina’da dolaştıkça mavinin içinde yüzmeye başlayacaksınız. Baktığınız her nokta masmavi. Özellikle kapılar birbirinden güzel. Burada fotoğraf çektirmek için uzun bir zaman harcayacağınızı bilmelisiniz. Her birisi sanat eseri sayılabilecek kapıları gördükçe bu daha güzel diyeceksiniz.

Marakeş souklarında kaybolurken insan biraz tedirgin olabiliyor ama Şafşavan’da böyle bir şey hissetmiyorsunuz. Gezdikçe gezesiniz geliyor ve laf olsun diye söylemiyoruz gerçekten huzura kavuşuyorsunuz.

Şafşavan’da bir tane meydan var o da Medina bölgesinde ve adı da Uta El Hamam Meydanı. Dar sokaklarda kaybolduktan sonra bir şekilde bu meydana çıkıyorsunuz. Bu meydanda bir sürü kafe ve restoran yer alıyor ve geneli diğer illerdeki mekanlardan çok daha nezih ve ferah. Yorulduğunuzda buralarda soluklanmak da ayrı bir zevk veriyor insana. İsterseniz de bu mekanlarda rahatlıkla yöresel lezzetleri keşfedebilirsiniz. Akşama doğru turistler tarafından doldurulan meydanın en güzel yanı ise eşsiz bir günbatımı zevki sunuyor olması.

Şafşavan’ın ara sokaklarında kaybolurken fotoğraf çektirmekten fırsat bulduğunuz zamanlarda da bölge halkının ürettiği el yapımı malzemelere de göz atabilirsiniz. Yerel motifleri taşıyan battaniye, hırka ve pirinç çaydanlıklar ilginizi çekebilir. Burada belki de en çok yoğunlaşmanız gereken ürün argan olacaktır. El yapımı ürünlerin dışında çok da fazla alışveriş yapma imkanınız olmayacak ama Abuela Aladdin isimli dükkanı bulabilirseniz Argan konusunda bir alışveriş çılgınlığına kapılabilirsiniz. Sabunlar, nemlendiriciler, şampuanlar ilginizi çekiyorsa meydandaki kahvenin yanındaki yokuşun girişindeki dükkana mutlaka uğramalısınız.

Bir de Kasbah da denilen bir kale var. Kalenin içerisinde sanat galerisi ve müze var fakat çok ilgi çekici bir yer olduğunu söyleyemeyiz. Kalenin surlarına çıkmak için farklı katlar yer alıyor buradan şehir manzarasını izlemek isterseniz de bir şey diyemeyiz.

Kasbah’ın hemen yanında da kırmızı duvarlarıyla şehre farklı bir renk katan Grandee Mosque yer alıyor. Müslüman olmayanların giremeyeceği söylenen camiyi de ziyaret edebilirsiniz.

Fas Mavi Şehir - Şafşavan Gezilecek Yerler - Chefchaouen

Ras el Maa

Fas mavi şehir diye bilinen beldenin en önemli özelliği huzur. Ara sokaklar yani medina bölgesi sizi yeterince huzura kavuştursa da ayrıca medina duvarları dışında kalan ve berberi dilinde su kaynağı anlamına gelen Ras el Maa güzel bir şelale. Şafşavan’da konaklayacak vaktiniz varsa buraya uğrayacak vaktiniz de olacaktır. Burayı görmeden de şehirden gitmeyin.  Şafşavan gezilecek yerler listesine muhakkak burayı da ekleyin.

Jemaa Bouzafa Camii

Şelale’ye kadar geldiniz ve halen 40-45 dk’nız daha var. Öyleyse bu camiye de uğramalısınız. Jemaa Bouzafa Camii İspanyolların hakimiyet sürdüğü yıllarda yapılmış ve Ras el Maa’dan yürüyerek 15 dk.lık bir tırmanışla ulaşılabiliyor. Manzarayı izlemek isteyenlerle dolacak olan tepede gün batımını izlemelisiniz. Beldenin en iyi manzaraya sahip noktası diyebiliriz.

Rif Dağları

Şafşavan gezilecek yerler için 2 gün gibi bir zaman ayırdıysanız şehrin sokaklarından ayrılarak Rif Dağları’nı da görmelisiniz. Şehri tepeden görebilmek, Afrika kıtasında yeşilliğe doyabilmek istiyorsanız buradaki yürüyüş rotalarını değerlendirebilirsiniz.

Şafşavan'da Ne Yenir?

Şafşavan gezilecek yerler bitti ve sırada en sevdiğim bölüm var. Elbette yemekler… Şafşavan küçük bir şehir hatta belde olduğu için yemek konusunda biraz sorun yaşayabilirsiniz. Sorun derken dünya mutfağına ait yemekleri pek burada bulamayacaksınız demek istiyoruz. Yöresel lezzetler var ki uzun süre kalırsanız artık sizi sıkabilir. Burada en çok rastlayacağınız yemekler tajin ve kuskus. Diğer şehirlerde de yediğinizi düşünürsek tekrar olabilir. Eğer ilk buraya geldiyseniz ya da henüz tajin ve kuskus yemediyseniz şanslısınız demektir. Burada yersiniz ve diğer şehirlerde farklı lezzetlere geçiş yapabilirsiniz.

Meydandaki restoranları rahatlıkla kullanabileceğinizi düşünüyoruz. Temizlik ve dizayn açısından birçok ildeki mekanlara göre iyi durumdalar. Buralarda bir de Bessara adındaki çorbanın tadına bakabilirsiniz. Bunlara ek olarak Kazablanka gezilecek yerler yazımıza da bir göz atın.

Şafşavan Otelleri

Yazının başından bu yana tekrar ettiğimiz gibi turizm açısından yeni keşfedilen şehirde altyapı tam olarak tamamlanmış değil. Ama buna rağmen beldede 200 civarında otel ve pansiyon bulunuyor. 5 yıldızlı bir otel ise henüz yok. Bir tane 4 yıldızlı otel var geri kalanlar riad kıvamında. Fiyatlar ise diğer şehirlere göre çok çok uygun. Beldeye gelmeden önce rezervasyon yaptırabilirseniz sizin için daha iyi olabilir. Çünkü kimi riadlarda ortak banyo bulunuyor ve tatil sezonunda bu otelleri kullanmak zorunda kalabilirsiniz.

Fas Mavi Şehir - Şafşavan Gezilecek Yerler - Chefchaouen

Hotel Parador

Şehrin tek 4 yıldızlı oteli. Pazar bölgesinde bulunan hotel, Kasbah’a 2, Ras el Maa Şelalesi’ne ise yürüyerek 5 dk. mesafede bulunuyor. Açık yüzme havuzu bulunan hotelin fiyatları yaklaşık olarak 250-300 TL’ye denk geliyor. Oteli kullanacaksanız otoparktan ücretsiz faydalanıyorsunuz ve uzun süre kalacaksanız düzenlenen turlara katılabiliyorsunuz. Fiyatlarına kahvaltı da dahil ve diğer öğünler için de restoranı bulunuyor.

Casa Sabila

Ras el Maa’ya 100 mt. mesafede bulunan otel özellikle konumu itibariyle oldukça güzel. Ücretsiz otopark ve kahvaltı bulunan otel özellikle sabah kahvaltısında gerçekten çok iyi bir seçim olarak gözükebilir. Bir kişi için gecelik fiyatı ise 200 TL civarında.

Riad Cherifa

Şehrin en pahalı riadlarından birisi diyebiliriz. Otantik bir dekorasyonu bulunan riadın bir kişi için gecelik fiyatı 350-450 TL arasında değişebiliyor. Yüzme havuzu bulunan tesis meydana 200 m. mesafede yer alıyor. Ücretsiz otoparkı ve özel banyolu odaları bulunan otelde yer bulmak ise gerçekten zor.

Ucuz Oteller

Şehre plansız geldiyseniz ya da rezervasyon yaptırma gereği duymadıysanız veya en ucuz konaklama seçeneğini kullanmak istiyorsanız geceliği 30-40 TL civarında riadlar bulabilirsiniz. Her ne kadar özel odaları olsa da ortak banyo kullanımı bulunan riadlar merkeze 500m-1 km arasında konumlanmış. Buralarda muhtemelen rahatlıkla yer bulabilirsiniz.

Şafşavan'da Neler Yapılır?

Şafşavan’da gezilir hatta ara sokaklarda kaybolunur. Beldede ne kadar kalacağınızı bilemiyoruz ama otel tuttuysanız eşyalarınızı konaklayacağınız yere bıraktıktan sonra hiç vakit kaybetmeden kendinizi sokaklara atın. Maviliği iliklerinize kadar hissedin ve kaybolun. Merak etmeyin çok büyük bir şehir olmadığı için kolaylıkla meydana ulaşabilirsiniz.

Uta El Hamam Meydanı’nda soluklanacağınız ya da yemek yiyeceğiniz zamanı güneş batış saatine denk getirebilirseniz çok güzel bir deneyim yaşayabilirsiniz.

El yapımı ürünleri inceleyebilir hatta beğendiklerinizi satın alabilirsiniz. Argan konusunda kendinizi çok da fazla alışverişe kaptırmayın deriz.

Ras el Maa Şelalesi’ne giderek serinleyebilir ve mavi şehrin yeşil tonunu da hissedebilirsiniz. Eğer buraya öğleden sonra geçtiyseniz ve vaktiniz varsa, gün batımını izlemek üzere, yürüyüşle 15 dk. uzaklıktaki Jemaa Bouzafa Camii’sinin bulunduğu tepeye giderek olağanüstü manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

Rif Dağları’nda yer alan Afrika’nın en iyi yürüyüş rotalarını izleyerek şehri tepeden izleyebilir ve Afrika’da ender rastlanan yeşil doğanın ayrıcalığını yaşayabilirsiniz.

Fas Mavi Şehir - Şafşavan Gezilecek Yerler - Chefchaouen

Şafşavan Alışveriş

Fas Mavi Şehir alışveriş konusunda çok da iyi durumda değil. Bu konuda kendinizi hazırlamalısınız. Eğer diğer şehirlerden buraya geçiyorsanız ve boşuna eşya taşımayayım alışverişi Şafşavan’da yaparım diyorsanız yanılıyorsunuz demektir. Buraya gelmeden önce alışverişi bitirmiş olmalısınız.

Mavi sokaklarda dolaşırken bölge halkının el emeği göz nuru ürünlerini inceleyebilirsiniz. Buradan hatıra ya da hediyelik eşya seçebilirsiniz. Pazarlık burada da geçerli ama diğer şehirlerde olduğu gibi öldüresiye bir pazarlık yok. Bölge halkı çok daha edepli hatta tok satıcı diyebiliriz.

Şafşavan sokaklarında da tabi ki satın alabileceğiniz birçok ürün bulabilirsiniz. Ancak buradaki yelpaze ile Marakeş kıyaslanamaz. Bu beldede de yün giysiler, dokuma battaniyeler, çaydanlık ya da tajin kapları, deri ürünleri ve sedir ağacından üretilmiş mobilyalar gibi birçok ürün bulabilirsiniz.

Fas Mavi Şehir - Şafşavan Gezilecek Yerler - Chefchaouen

Şafşavan Kaç Gün Yeterli?

40 bin nüfusu bulunan mavi şehir Chefchaouen tahmininizden daha küçük bir yer. Küçük olmasının yanı sıra diğer turistik Fas şehirlerine göre çok daha kuzeyde ve uzakta yer alıyor. Bu nedenle buraya ulaşım konusunda gereğinden fazla zaman harcamanız gerekiyor.

Bize göre Şafşavan’da bir gece konaklamak yeterli olacaktır. Ama siz gecenin bir yarısı gelip de ertesi gün öğleden sonra geri dönüş yoluna çıkacaksanız çok kısa bir süre olabilir. Buraya gelmişken şehri ve Rif Dağları’nı dolaşmalısınız, güneşin batışını izlemelisiniz. Dolayısıyla tam 2 gün olmasa da bir gece konaklamalı 24 saat ideal diye düşünüyoruz. Daha fazlası sıkıcı olabilir.

Şafşavan Gezi Maliyeti

Şafşavan turizm sektöründe yeni yeni gelişmeye başladığı için genel olarak ucuz bir şehir. 30-40 TL’ye konaklayabileceğiniz gibi en lüks yerinde dahi 450 hadi bilemediniz 500TL’ye kalabilirsiniz. Yemek konusunda çok da alternatifi bulunmadığı için günlük yemek ihtiyacınızı en fazla 100 TL’ye mal edebilirsiniz. Kasbah dışında giriş ücreti olan bir yer olmadığı gibi şehir içi ulaşım için de para harcamanız gerekmeyecek. Alışveriş konusunda kendinizi tutamazsanız ve ulaşım konusunda benim için zaman önemli derseniz o zaman ne kadar bütçe ayırmanız gerektiği konusunda bir şey diyemeyiz.

Bizim Fas Mavi Şehir (Kasaba) diye hitap ettiğimiz  Şafşavan gezilecek yerler listemiz burada son buluyor. Şafşavan nerede ve Şafşavan’a nasıl gidilir sorularım umarım size yardımcı olmuştur. Gidip geldikten sonra mutlaka  Şafşavan gezilecek yerler hakkında yorumlarınızı bekliyoruz. Hepinize iyi tatiller.

"Fas Mavi Şehir" Hakkındaki Genel Yorumlar (0)

A
B
F
G
H
İ
K
M
R
S
T
U
A
B
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Ş
T
Ü
V
Z