Yaz

Garipçe Köyü

calendar_today Eyl 28, 2017

Garipçe Köyü

İstanbul sadece büyük bir şehir olmaktan öte doğal güzellikleri ile ön plana çıkan pek çok gezi alanına sahiptir. Gerek boğaz kenarında olsun, gerek Marmara Denizi’ne karşı olsun gerekse Karadeniz kıyılarında olsun şehirde gezmek için son derece müthiş bir yapıya sahip pek çok doğal ortam bulunmaktadır. Bu yazımda sizlere Garipçe Köyü gezilecek yerler ve Garipçe Köyü kahvaltı yerleri hakkında detaylar vermek istedim. Garipçe Köyü nerede nasıl gidilir diye merak edenlere birkaç alternatif sunuyorum. İstanbul’da özellikle deniz kenarında pek çok açıdan doğal manzara bulmak kolaydır. Özellikle Karadeniz kıyılarında bulunan ortamlar oldukça yeşil ortamı yanında masmavi denizi ile ya da boğaz ile birlikte bulunan Marmara Denizi ile en güzel manzaraları sunmaktadır. Benim gibi İstanbul Avrupa Yakası’nda oturuyorsanız hafta sonu sahilde park sorununun yanında trafiği de ayrı bir çile haline gelen sahil yolunun illallah ettirdiğini çok iyi biliyorsunuz. Peki Garipçe Köyü’ne nasıl gidilir ? Garipçe Köyü otel ve konaklama bilgilerine yavaş yavaş başlayalım.

Garipçe Köyü Nerede ?

Garipçe Köyü Sarıyer İstanbul’da gezilip görülecek en doğal ortamlara arasındadır. İstanbul İçinde Sarıyer ilçesine yaklaşık 10 km mesafede bulunan Garipçe Köyü Rumeli Kavağı ile Rumeli Feneri arasında yer alan bir köydür.

Garipçe Köyü Kalesi

Garipçe Köyü'ne Nasıl Gidilir ?

Garipçe Köyü’ne ulaşım için ben kendi özel aracımla Maslak – Sarıyer istikametini takip edip öncelikle Sarıyer merkeze ulaştım. Maslak’tan sonra Hacıosman’ı geçtikten sonra tünelden daha yakın olan Sarıyer istikametini takip ederseniz daha kısa sürede Sarıyer merkeze ulaşırsınız. Dikkat etmeniz gereken en önemli konu özellikle hafta sonu trafik hem giderken hem de dönüş yolunda size işkence olabilir. Bu yüzden Garipçe Köyü kahvaltı için erkenden yola çıkmanız sizin menfaatinize olacaktır. Daha sonra Şehit Mithat Yılmaz Caddesi’ni takip ettim. Koç Üniversitesi kavşağına gelince Garipçe Köyü tabelalarını takip edip köye ulaştım. Ben çocukluğumdan beri denize Rumeli Feneri ve Rumeli Kavağı etrafında girdiğim için buralara çok fazla hakim birisiyim. Fakat ilk defa gelecek olanlara tavsiyem Garipçe Köyü rotasını haritalarına yüklemeleri olacaktır.

Diğer yol ise Avrupa Yakası sahil yolundan yine aynı şekilde Beşiktaş – Bebek – Emirgan ve Tarabya yolundan Sarıyer merkeze gitmek olacaktır. Garipçe Köyü’ne gitmek için bu yolu çok fazla tavsiye etmiyorum. Sahil hem tek şeride düşüyor hem de trafik sizi bezdirebilir.

Garipçe Köyü - İmros Kalesi

Garipçe Köyü'ne Nasıl Gidilir İett

Hacıosman’a metro ile ulaşım artık çok kolay oldu. Taksim’den ya da bu istikametten gidecekler Hacıosman’a kadar metroyla gelip daha sonra 150 numaralı otobüsle Hacıosman – Rumeli Feneri hatlarıyla Garipçe Köyü’ne ulaşım sağlayabilirler. Otobüsle Garipçe Köyü’ne gitmek için bir diğer alternatif ise 25T hatlı otobüsler ile Sarıyer merkeze gelip buradan Garipçe Köyü’ne başka bir otobüsle gitmek olacaktır. Taksim’den otobüsle Garipçe Köyü Sarıyer’e ulaşım için 40 numaralı Rumeli Feneri/Garipçe – Taksim otobüs hattını kullanabilirsiniz. Bunu da pek tavsiye etmiyorum çünkü çok fazla zaman kaybınız olacaktır. Sarıyer ile Garipçe Köyü arası yaklaşık 30 dakika sürmektedir. 

Garipçe Köyü

Garipçe Köyü Hakkında

Şehir hayatından sıkılanlar ve gürültüden uzaklaşarak dinlenmek isteyenler için müthiş bir köy ortamı bulunduran Garipçe Köyü’nde yaşayanlar gelir kaynağı olarak nadiren hayvancılık yapmaktadır.  Genellikle köyde geçim kaynağı balıkçılıktır. Karadeniz’in bol bereketi burada da yüzünü göstermektedir.  Avrupa Yakası gezilecek yerler listesinde olan Garipçe Sarıyer Köyü’nün yaşam tarzının tercih edilmesinin en büyük sebebi ise şehir gürültüsünden uzakta sakin ve sessiz bir yaşam bulunduruyor olmasıdır.  Sarıyer ilçesine bağlı olan 8 köyden biri olan Garipçe Köyü diğer köylerden yeni yapılan 3. Köprü ile ayrılmaktadır.  Ayrılmak dediğim ise adını basında çok sık duyuyor olmamızdır. Son zamanlarda adından sıkça söz ettiren bu köprü ile birlikte Garipçe ismi de aynı şekilde duyulmaya başlamıştır. Karadeniz kıyılarında yer alan Garipçe Köyü aslında bir sahil kasabasını andırıyor.  Fakat köy genel anlamda yapı itibari ile bir sahil kasabasından çok bir köy havasındadır.  Garipçe huzur arayanların rahat nefes almak isteyenlerin sessiz ve sakin bir ortamda vakit geçirmek isteyenlerin tüm isteklerine en iyi şekilde cevap verebilecek bir köydür. Köyde muhafazakar bir yapı hâkimdir. Köyün bu yapısı ilk girişte plaj kıyafetleri ile dolaşması yasaktır yazısından belli olmaktadır.  Burada yaşayan halkın geneli Karadeniz bölgesinden buraya göç eden insanlardan oluşmaktadır. 

Garipçe Köyü - Garipçe Kalesi

Garipçe Köyü Kahvaltı

Meydanında Pazar yerinin bulunduğu köyde özellikle kahvaltı açısından özel lezzetlere yer verilmektedir. Restoran ya da sahilde bulunan balıkçılar açısından köyde yaşayanlar oldukça şanslı olduğu gibi buraya gezmek için gelenler de son derece şanslıdır.  Çünkü bölgede oldukça lezzetli tatlar sunan restoran ve balıkçı yer almaktadır.  Özellikle balık sezonunda buraya yapılacak olan ziyaret Garipçe Köyü’nü daha da çekici hale getiren unsurlar arasında yer almaktadır. Taze balık ziyafetini Garipçe Köyü balık restaurantlarında yaşayabilirsiniz.

Türkler için en önemli öğünün kahvaltı olduğu bilinen bir gerçektir. Gerek günümüz kahvaltı menülerinden gerek tarihte yer alan kahvaltı menülerinden yola çıkarak bu öğünün bizim için ne kadar önemli olduğunu görememek elde değildir. Garipçe Köyü içinde kahvaltı en önemli öğünler arasında  bulunduğundan bu bölgede bulunmak isteyenler kahvaltı konusunda oldukça şanslıdır.  Sessiz, sakin ve huzurlu bir ortamda kahvaltı yapmak isteyenler için en ideal yerler arasında yer alan bu köy eşsiz bir manzara karşısında kahvaltı yapmak isteyenler için ideal bir ortama sahiptir. Garipçe Köyü’nde bulunan Aydın Balık ve Asmaaltı Balık restoran gibi mekanlarda kahvaltı olanakları sizleri tatmin edecek şekilde hazırlanmıştır. Ahvali seçeneğinin yanında bu tarz mekanlarda balık yemenin zevkine ulaşmak da lezzet açısından kazanç sağlayacaktır. Burada yer alan menü enfes kalamar ile mısır ekmeği farklı yöresel lezzetleri ve damak tatlarını size sunacaktır. Şakşuka ve semiz otu salatası da köye gereken misafirler için sunulan özel sunumlar arasında yer almaktadır.  Tüm bu salata çeşitlerine ek olarak roka salatası da elbette balık yemekleri açısından olmazsa olmazlar arasında bulunmaktadır. Garipçe Köyü kahvaltı için sunulan bir diğer lezzet ise elbette el yapımı reçeller olacaktır. El yapımı reçelleri Garipçe Köyü kahvaltı masasında gördükten sonra klasik şehir kahvaltı sofralarındaki reçellerden ayırabileceksiniz. Aynı şekilde ev yapımı kurabiyeler de öyle. Garipçe Köyü’nde yediğiniz yemekleri pek çok yerde yediğiniz yemeklerden ayıran en önemli ayrıntı ise el yapımı salçalardır. Bu salçalar gerek kahvaltılarda gerekse diğer yemeklerde hemen kendini fark ettiren en önemli lezzet ayrımı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu salçalar sadece yemek için değil köyden eviniz için de alınabilecek harika lezzetlerdendir. 

Garipçe Köyü - Garipçe Kalesi

Garipçe Köyü Gezilecek Yerler

Garipçe Köyü’nde gezmek yapılacak ilk aktiviteler arasında yer almaktadır. Denize sıfır konumda yer alan Garipçe Köyü deniz manzarası eşliğinde yapılacak olan kahvaltı güne en iyi başlamanın yollarından biri olacaktır. Ben olsaydım burada şöyle bir karar verirdim. Garipçe Köyü kahvaltı ve Garipçe Köyü öğle ya da akşam yemeği olarak üç parçaya ayırırdım. Aşağıda vereceğim listeye göre zamanlama yapar ve denize karşı manzaramda bu üç öğünden birini Garipçe Köyü’ndeki restoranlarda yerdim.

Öğle ya da akşam ise köy için yapılacak en güzel aktivite köyde deniz ürünlerinden oluşan bor sofrada yemek yemek olacaktır. Çeşit çesit deniz ürünlerinden oluşan bir sofrada kendinize çekeceğiniz ziyafet köyde en iyi seçenekler arasında bulunmaktadır. Şehir gürültüsünden tamamen uzak bu sakin köyde yapacağınız şey, huzur bulmak ve kendinizi dinlemek olacaktır. Özellikle köy halkının balıkçılık ile uğraştığı düşünüldüğünde gerek deniz ürünleri açısından gerek balık ürünleri açısından en taze ve en farklı seçenek bu köyde bulunmaktadır.

Çam ağaçları ile denizin buluştuğu Garipçe Köyü mütevazı yapısı ile şirin bir köy havasını andırmaktadır. Bu mütevazı ve şirin köyde köy meydanında insan kendini İstanbul içinde İstanbul sıkıntılarından tamamen uzakta hissetmektedir.  Bu hali ile köy gezmek için eşsiz bir alana dönüşmektedir.  Bunun yanı sıra İstanbul içinde kesinlikle bulamayacağınız bulsanız da içinizin rahat edemeyeceği kadar güzel el yapımı ürünler de köyde bulunmaktadır.  Ev yapımı salçadan reçele pek çok ürün geniş yelpazesi ile köyde yerini almaktadır.  Köyde çıkacağınız Garipçe Köyü Kalesi’nden  muhteşem boğaz manzarası izlemek de gezinize renk katacak farklı bir seçenek olarak size sunulmaktadır.

photo_library

İmros Kalesi

Diğer adıyla Garipçe Kalesi olduğunu hemen söyleyeyim. Ayrıca köy sadece doğal yapısı ile karşımıza çıkmayan aynı zamanda tarihi açıdan da eserler bulunduran bir bölgedir. Köyde Cenevizliler’den kaldığı bilinen bir de kale bulunmaktadır. Yoğun geçen hafta içinden sonra güzel bir hafta sonu geçirmek için köy ziyaret edilebilir.  Rahat bir nefes almak için ziyaret edilen ve gezilen köyde huzur dolu rahatlatıcı bir ortam bulunmaktadır.  Deniz ile doğanın iç içe bulunduğu köyde sıcak insanların samimi yaklaşımı da köyü çekici kılmaktadır.  Köyde yer alan ürünler insanlar ya da manzara birleşerek tam bir bütünlük oluşturmaktadır.  Elbette böyle bir ortamı ziyaret etmekten başka da tercih edilecek bir seçenek bulunmamaktadır. Garipçe Köyü İstanbullular için en güzel fırsatlara sunan bir köy olarak yerini alan ve son derece doğal bir ortamı bulunan köydür. Köyde yer alan her ayrıntı köyü bir kez daha ziyaret etmeye değer kılmaktadır.

Garipçe Köyü - Garipçe Kalesi

Rumeli Feneri Köyü

Hazır Garipçe Köyü’ne kadar gelmişken Rumelifeneri Köyü’ne de bir uğrayın derim. Garipçe Köyü’ne yaklaşık 2,5 km uzaklıkta yer almaktadır.

Garipçe Köyü - Rumeli Feneri

Son Sözler

Garipçe Köyü gezilecek yerler aslında Garipçe Kalesi ve Garipçe Köyü plajları dışında aman aman pek bir yanı yok. Sadece Garipçe Köyü kahvaltı amacıyla ziyaret edilir mi? Diye sorarsanız bence Garipçe ve çevresini de keşfedin derim. Garipçe’de denize girilir ama denizi pek temiz değil. Garipçe Köyü otel ve konaklama açısından pek tercih edilmiyor. Garipçe Köyü’nde kahvaltı sonra manzaraya karşı oturup etrafı izlemek,kafa dinlemek ve huzur bulmak için süre vermem pek doğru olmasa da bu saydıklarım için maksimum 2 saat yeterli olacaktır. Garipçe Köyü nerede ve Garipçe Köyü nasıl gidilir sorularını elimden geldiği kadar cevap vermeye çalıştım. Sizler de yorumlarınızı yaparak Garipçe Köyü’ne gidecek olan kişilere bilgi verebilirsiniz.

"Garipçe Köyü" Hakkındaki Genel Yorumlar (2)

sedat.ayoglu 5 Haziran 2018 Salı
Garipçe kahvaltı için çok çok mükemmel bir yer olduğunu söyleyemem ama denemeye değer mi derseniz en azından yaz mevsimini tercih edin derim. Garipçe’de kahvaltı fiyatları 35/35 TL arasında değişiyor.
Mesut 5 Haziran 2018 Salı
Bu haftasonu Garipçe’yi planladık. Garipçe Köyü kahvaltı fiyatları hakkında bilginiz var mı ? 2 kişi 100’e çıkar mıyız?

A
B
F
G
H
İ
K
M
R
S
T
U
A
B
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Ş
T
Ü
V
Z