Yaz

Girne Gezilecek Yerler

calendar_today Mar 28, 2018 label

Girne Gezilecek Yerler

Kıbrıs Girne’de gezilecek yerler listesi hazırlayacak olursak aklımıza ilk gelen yer şüphesiz Girne Kalesi olacaktır. Kıbrıs Girne gezilecek yerleri özellikle yazın Kıbrıs’a gidecek olan kişilere tavsiye ediyorum. Girne deniz suyu sıcaklığı ancak bu zamanlarda kendine geliyor ve denize girilecek hale geliyor. Girne Limanı’nda da Girne yemek yerleri aktif olduğu için Kıbrıs Girne şehrinin tadını çok iyi çıkartabilirsiniz. KKTC Girne’ye bir kaç kez giden birisi olarak hem Girne plajlarının hem de Girne gece hayatının tadını doyasıya çıkarmıştım. Bu yazımda sizlere Ercan Havalimanı Girne ulaşım detaylarıyla birlikte Girne nerede nasıl gidilir bilgilerini de vereceğim.

Kıbrıs’a her ne için gidiyor olursak olalım yolumuzu Kıbrıs Girne’ye düşürmeden dönemiyoruz. Her ülkenin turizm cenneti olarak adlandırılan bir şehri vardır. İşte Kıbrıs Girne de Kıbrıs’ın cenneti dersek abartmış olmayız. Gerek kültür turizmi gerek ise yaz turizminde Girne’de gezilecek yerler, hem Kıbrıs’ın hem de Akdeniz’in lider şehirleri arasına adını yazdırmış durumda. Kıbrıs’a yerleşke kuran bütün büyük turizm gruplarının ilk hedefi hep Kıbrıs Girne olmakta. Bunun sebepleri arasında ulaşım kolaylığı, Girne hava durumu ve Girne’nin deniz suyu temizliği,sıcaklığı gibi hemen her çeşit turizm kolaylaştırıcı faktörün Girne’de bulunmasını da sayabiliriz. Kıbrıs’a geçmiş yıllarda yerleşen büyük devletlerin de gözde şehirlerinden bir tanesi hep Girne olmuş. Arkasını Beş Parmak Dağları’na yaslamış olması ve önünün tamamen Akdeniz’in masmavi sularıyla kaplı olması Girne’yi stratejik olarak da çok önemli bir kent haline getirmiş. Hatta son yıllarda özellikle Türkiye’den Kıbrıs’a seyahat eden turistlerin büyük çoğunluğu yalnızca Girne ile sınırlı bir gezi gerçekleştirmiş. Bu bilgiler ışığında Girne’de gezilecek yerlerin hem Kıbrıs için hem de Kıbrıs’a seyahat etmeyi düşünenler için tanıtılması en önemli şehir olduğunu düşünmekteyiz. Kıbrıs gezilecek yerler yazımda Kıbrıs hakkında tüm detayları en ince ayrıntısına kadar yazdım. 

Kısaca Girne Tarihi

Bilinen tarih göz önüne alındığında Girne’nin geçmişinin milattan önce 1000’li yıllara dayandığı biliniyor. Bir rivayete göre şehre ilk olarak yerleşen Aka’lar Girne’ye o denli hayran kalıyorlar ki kendi ülkelerinden bir dağın ismini yani ‘Kyrenia’yı kent için kullanmaya başlıyor. Zaman içinde şehre yerleşen başka devletler de bu ismi kullanmaya devam edince günümüze kadar ulaşıyor. Aka’lardan sonraki dönemde Girne’ye yerleşen Bizans İmparatorluğu ise şehri tam bir savunma kenti haline getiriyor. Günümüzde gidenlerin de farkına varacağı üzere kentin bütün tarihi yapılanması denizden gelen saldırıları önlemek üzere konumlandırılmış. Bizans İmparatorluğu’nun başlattığı bu stratejik konumlanma durumu daha sonra şehrin kontrolünü sağlayan Lüzinyan Devleti ve Venedik Devleti tarafından da geliştirilerek devam ettirilmiş. Girne’nin bu savunma kenti olma durumunu değiştiren ise Osmanlı İmparatorluğu’nun adaya gelişi olmuş. Gerek dönemsel politikaların değişmesi gerek ise ticaret yollarının artık Kıbrıs’tan geçmemeye başlaması ile Girne, askeri bir kent olmaktan çıkıp tatil ve eğlence şehri olmaya başlamış. Hatta uzunca yıllar boyunca Osmanlı, Girne’yi çok önemsememiş ve yatırımlarını sınırlı tutmuş. Daha sonra ise İngilizlerin adaya gelişi ile tekrar değerlenmiş ve eski ihtişamlı günlerine dönmeye başlamış. Bu durumun en önemli nedeni ise İngilizlerin şehri sömürgeler arası seyahat eden askerler ve aileleri için bir dinlenme noktası olarak görmesi. Günümüzde Girne’de çok sayıda İngiliz vatandaşının yaşaması işte bu zamanlardaki alışkanlıkların hala değişmemiş olmasından kaynaklı. Kısaca geçmişe bir göz gezdirdiğimizde Kıbrıs Girne’nin hem stratejik hem de turistik olarak ne denli önemli bir şehir olduğunu anlayabiliyoruz.

Girne'de gezilecek yerler - Girne Kalesi

Girne Nerede?

Türkiye’de havanın güzel ve bulutsuz olduğu zamanlarda Akdeniz sahillerinde dolaşıyorsanız dikkatli bir bakışla Girne’yi görmeniz mümkün. Özellikle Mersin’in kıyılarından Girne kıyıları çok net bir biçimde gözlemlenebilmekte. Bu bilgiler doğrultusunda da çıkarabileceğimiz üzere Girne, Kıbrıs’ın kuzeye yani Türkiye’ye bakan kısmında yer almakta. Kıbrıs haritasını işaret parmağını uzatmış bir ele benzetecek olursak Girne, tam olarak işaret parmağımız ile baş parmağımız arasında kalan boşlukta yer almakta. Arkasına Beş Parmak Dağları’nı almış olması ile de korunaklı bir sahil kenti de diyebiliriz. Mersin’de sahilde gezerken Kıbrıs’a giden feribotları da görmüştüm. Girne haritası yazımdan detayları görebilirsiniz.  

Girne haritası - Kıbrıs'ta gezilecek şehirler

Girne'ye Nasıl Gidilir?

Girne hem turizm konusunda Kıbrıs’ın en önde gelen şehri olması hem de başkent Lefkoşa’ya ve Ercan Havalimanı’na olan yakınlığı sebebiyle ulaşım konusunda adanın en rahat şehirlerinden bir tanesi. Ülke dışından ulaşım konusunda ise deniz yolu gibi bir seçeneğe de sahip olması ise Girne’yi ciddi manada rahatlatmış. Hava yoluyla ulaşımı tercih etmeyenler veya uçak biletlerinin çok pahalı olduğu dönemlerde kendilerine alternatif kaçış yolları arayanlar için deniz ulaşımı hayat kurtarıcı nitelikte olabiliyor.

Ercan Havalimanı'ndan Girne'ye Ulaşım

Hava yolu ile Girne’ye gidecek olanların en çok merak ettiği nokta genelde havalimanından ulaşım oluyor. Kıbrıs’ın diğer şehirlerine nazaran başkent Lefkoşa ve Girne en rahat havalimanı ulaşımına sahip şehirler diyebiliriz. Daha uygun fiyatlarla Girne’ye gitmek isteyenler için Kıbhas servisleri öne çıkıyor. Fakat sefer sayılarının azlığı ve bir nebze uzun sürüyor olması genellikle çok fazla tercih edilmemelerine sebep oluyor. Eğer uzun süreli geziler planlıyor ve bunu en rahat biçimde gerçekleştirmek istiyorsanız araba kiralama seçeneği Kıbrıs’ı gezmenin en rahat yolu diyebiliriz. Bu noktada hem büyük firmalar hem de yerli firmalar havalimanında 7/24 hizmet vermekte. Yalnızca otelde kalmayı ve dinlenmeyi tercih ediyorsanız ise otellerinde misafirlerine sunduğu havalimanından karşılama seçeneğini kullanabilirsiniz. Bu seçenekler hem daha konforlu hem de daha kısa sürede Girne’ye ulaşmanızı sağlayacaktır.

Deniz Yoluyla Girne'ye Ulaşım

Girne’nin Magosa ile birlikte en büyük avantajları arasında deniz yolu ulaşımını sayabiliriz. Özellikle ilkbahar ve yaz mevsimlerinde Taşucu, Mersin, Alanya ve Antalya’da çok sayıda deniz otobüsü ve arabalı feribot Girne ile karşılıklı biçimde çalışmakta. Bindiğiniz deniz aracının türüne göre değişiklik göstermek ile birlikte iki saat gibi bir sürede Girne’ye deniz yoluyla ulaşmanız mümkün. Aynı zamanda kendi aracıyla Kıbrıs’a gitmek isteyenler de bu yolu izleyebilirler. Fakat hem trafiğin Türkiye’den alışılan biçimin tersine akıyor olması hem de Kıbrıs’a araç sokmanın gümrük boyutunda zorlukları sebebi ile bu yöntem çok sık tercih edilmemekte. Mersin Kıbrıs feribot seferleri için internetten bilet de alabilirsiniz. Eğer Mersin Girne ya da Magosa bilet fiyatları uçakla gitmekten daha ucuza geliyorsa bu yolu kullanabilirsiniz. Mersin Kıbrıs seferleri ve fiyatları yazımdan detayları okuyabilirsiniz.

Kıbrıs feribot seferleri - Kıbrıs Taşucu - Alanya - Mersin - Girne Feribot seferleri

Kıbrıs Şehirlerden Girne'ye Ulaşım

Girne yalnızca ülke dışından gelenler için bir turizm cenneti değil aynı zamanda Kıbrıs’ın yerli halkı için de en gözde sosyalleşme alanlarından. Bu sebeple diğer şehirlerden Girne’ye ulaşım adanın kalanına nazaran daha sık ve rahat. Özellikle Lefkoşa’da Girne’ye çalışan kombos isimli dolmuşlar hem hızlı hem de konforlu bir biçimde Girne’ye ulaşmanızı sağlıyorlar. Gün içinde sefer sayısı sık olan kombosları adanın yerlileri de çok sık tercih etmekte. Kıbrıs’ın hemen her yerinde şehirler arası ulaşımı sağlayan İtimat otobüsleri ise yine Girne’ye sık sık diğer şehirlerden seferler düzenlemekte. Eğer Lefkoşa Girne arasında seyahat edecekseniz hem mesafenin kısa olması hem de yolun diğer bölgelere göre daha rahat olması sebebi ile taksi de tercih edilebilir. Havalimanından olduğu gibi diğer şehirler için de otelinizden araç talep edebilirsiniz. Bu yöntem genellikle büyük otellerde kalan turistler tarafından çok sık tercih edilmekte.

Girne Lefkoşa Arası Kaç Km?

Kıbrıs Girne - Kıbrıs Lefkoşa arası yaklaşık 30 km olup hızlı gitmemeniz radara yakalanmamanız açısından tavsiye olunur. Hatta Kıbrı’ta trafik kurallarının hepsine mutlaka uyun. Lefkoşa gezilecek yerler yazımdan Lefkoşa hakkında tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

Girne Dili

Kıbrıs’ın her yerinde olduğu gibi Girne’de de resmi dil Türkçe’dir. Fakat hem geçmiş dönemlerde İngiliz idaresinde kalmış olması hem de kozmopolit bir yapıya sahip olması sebebiyle hemen hemen her yerinde İngilizce de konuşulmaktadır.

Kıbrıs Girne - Girne Limanı'ndaki Atatürk heykeli

Girne Para Birimi

Kıbrıs’ın resmi para birimi ile ilgili hala tam bir kesinlik bulunmamakta. Bazı kaynaklarda Türk Lirası olarak gösterilirken bazı kaynaklarda ise İngiliz Sterlini olarak geçmektedir. Fakat resmi para birimi ne olursa olsun Girne’nin hemen hemen her yerinde Türk Lirası, Dolar, Euro ve Sterlin ile çok rahatlıkla alışveriş yapmanız mümkün. Ben Girne’de yemek yerken,otele ödeme yaparken ve araç kiralarken hep Türk Lirası kullanmıştım.

Girne Uçak Bileti

Kuzey Kıbrıs’ın hem yüzölçümü olarak küçük olması hem de nüfusunun az olmasından dolayı tek bir havalimanı bütün ülkeye yeterli olmakta. Diğer şehirlere olduğu gibi Girne’ye de seyahat etmek isteyenlerin Ercan Havalimanı’nı kullanması gerekmekte. Haftanın her günü Türkiye’nin bir çok şehrinden uçak bileti bulmanız mümkün. Fiyat olarak daha uygun biletler arıyorsanız ise sonbahar ve kış mevsimi daha doğru tercihler olacaktır. Aynı şekilde hafta içi alınacak biletler özellikle bazı dönemlerde hafta sonuna göre yarı yarıya fiyat farkı ortaya çıkarıyor. Bu nedenle hafta içi seyahat konusunda engeli olmayanların ve ucuz uçak bileti arayanların özellikle sonbahar mevsiminin bu tarihlerini tercih etmelerini tavsiye edebiliriz. Yine kendi deneyimlerimizden de yola çıkarak spesifik olarak Salı ve Perşembe günlerinin Kıbrıs uçuşlarında ciddi boyutlarda avantajlı fiyatlara sahip olduğunu söyleyebiliriz. Kıbrıs’a 2 defa THY firması ile business class gitmiştim. Bir keresinde de Pegasus ile gitmiştim. Pegasus Kıbrıs uçak bileti fiyatları ciddi ucuz ve sürekli olarak kampanya yapılıyor. İstanbul’dan Kıbrıs’a ucuza uçak bileti fiyatları 230 TL’den başlıyor.

Kıbrıs Girne uçağını beklerken

Girne Vize

KKTC dendiği anda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının en çok yüzünü güldüren durum olan vizesiz seyahat pek tabi Girne için de geçerli. 90 güne kadar olan seyahatlerinizde yalnızca bir kimlik sahibi olmanız Kıbrıs’ın her şehrine rahatlıkla girmenizi sağlamakta. Bu yönüyle hem Türkiye dışında tatilini geçirmek isteyenler hem de yaz turizmine meraklı olanlar için Girne tam bir cennet diyebiliriz. Özellikle son yıllarda ortaya çıkan vize alma masraflarını ve süreçlerini de göz önünde bulundurduğumuzda, bu durum Girne’yi daha da cazip hale getiriyor.

Girne Şehir İçi Ulaşım

Kıbrıs’ın hemen hemen her şehrinde olduğu gibi Girne’de de şehir içi ulaşım yok denebilecek kadar az. Şehirler arası çalışan kombos dolmuşları ve İtimat otobüsleri ile şehrin belirli bölgelerine ulaşılabilse de bu duraklar genellikle üniversiteler ve turistik noktalar ile sınırlı durumda. Bu sebeple şehrin tamamını doya doya gezmek isteyenler ya araba kiralamak ya da taksilerle günlük olarak anlaşmak durumunda kalıyor. Taksiler ile günlük anlaşmalar yapmak ise yüksek fiyatlar ödemenize sebep olabilir. Araba kiralama yöntemi ters akan trafiği problem etmeyen gezginler için en avantajlı seçenek diyebiliriz. Cebinden hiç para çıkarmayı düşünmeyen ve en minimum bütçelerle seyahat edenler için ise otostop yöntemi bütün Kıbrıs’ta olduğu gibi Girne’de de geçerli. Ben Kıbrıs’ta hem araba hem de motosiklet kiralamıştım.

Kıbrıs Girne Batık Gemi Müzesi - Foto İnstagram: Nilihal

Kktc Girne Hava Durumu

Eğer bir gün Akdeniz ikliminin bütün özelliklerini yaşandığı yerlerde keşfetmek isterseniz uğrayacağınız ilk duraklardan bir tanesi mutlaka Girne olmalıdır. Kış mevsiminin neredeyse hiç yaşanmadığı bir şehir olması sebebi ile özellikle yaz mevsimi Girne’de çok bunaltıcı nem oranları ve çok yüksek sıcaklıklara sahne olmakta. Bu nedenle eğer ki kültür turizmi düşünerek Girne’ye gidiyorsanız bahar aylarını tercih etmenizi tavsiye edebiliriz. Bu dönemlerde kısa kollu tişörtlerle rahat rahat Girne sokaklarında dolaşabilirsiniz. Girne’nin altın sahillerine ve masmavi sularına girmek için gidiyorsanız ise ilkbahar ve yaz mevsimi sizin için ideal tarihler olacaktır. Fakat yaz mevsiminde sıcaklıkların 45 derecelere kadar yükselebildiğini ve buna çok ciddi nem oranlarının eşlik ettiğini özellikle sıcağı sevmeyenlerin aklından çıkarmaması gerektiğini düşünmekteyiz. Kıbrıs’ta kaldığım otellerde sürekli olarak klimayı hep açık bırakmak zorunda kalıyordum.

Girne Nüfusu

Yetmiş bin kişilik nüfusu ile Girne, Kıbrıs’ın en yüksek popülasyona sahip ikinci şehri olma unvanını Magosa ile paylaşmakta. Bu nüfusun çeşitliliği konusunda ise adanın en önde gelen şehri diyebiliriz. Bu durumun en önemli sebebi özellikle ülke dışından gelip de Kıbrıs’a yerleşenlerin büyük kısmının Girne’yi tercih etmesi. Hatta bu tercihler öyle bir boyuta ulaşmış ki Girne’nin belirli bölgelerinde kolonileşme benzeri köyler bile oluşmuş. Girne’nin en güzel yerlerinden biri olan Beş Parmak Dağları’nın eteklerinde bir İngiliz köyü bulunmakta. Yine yurt dışından gelip Kıbrıs’ta okuyan öğrenci nüfusunun da Girne’de yüksek olması bu çeşitliliğe katkı sağlamış. Bütün bu bilgiler göz önüne alındığında Girne’nin nüfusunun kozmopolit bir yapıya sahip olduğu söylenebilir. Girne’ye eğer okulların tatil olduğu dönemde gidiyorsanız öğrenciler burada olmadıkları için şehir size çok kalabalık gelmeyebilir ama kışın okulların açık olduğu dönemde ciddi anlamda nüfus artışı oluyor.

Girne'ye Ne Zaman Gidilir?

Girne’ye ne zaman gidileceği ile ilgili kesin bir yargıya varmak pek mümkün değil. Buna karar veren kişinin hangi sebeple Girne’ye gideceği ve gittiği zaman ne gibi etkinlikler yapacağını bilmeden net bir cevap vermek çok olası değil. Bu sebeple biz genel olarak hangi dönemlerde Girne’de neler yapılabilir açıklamaya çalışacağız. Öncelikle hemen hemen dünyanın her yerinde olduğu gibi deniz-kum-güneş tatili yapmak için seyahat ediyorsanız yaz ayları sizin için en uygun tercih olacaktır. Aynı zamanda ilkbahar ayları ve sonbaharın başlarında da Girne’ye bu amaçla gidebilir ve hiçbir sıkıntı yaşamazsınız. Kültür turizmi için Girne’ye seyahat ediyor iseniz hem yüksek sıcaklıklardan korunmak hem de daha keyifli bir gezi  gerçekleştirmek adına ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinin ilk ayları en avantajlı dönemler olacaktır. Bunların dışında eğlence ve otel turizmi için kenti ziyaret edecekseniz de Girne dört mevsim boyunca misafirlerine kucak açmakta. Kıbrıs’a gidenlerin bazıları kumar ve sex turizmi amacıyla da gittiği için yılın her zamanı Kıbrıs Girne’yi tercih ediyorlar.

video_library

Girne'de Gezilecek Yerler

Girne Kalesi

Girne Kalesi, şehrin Bizans İmparatorluğu döneminde savunma kenti olarak düşünüldüğü zamanlardan Arap-İslam akınlarına karşı korunmak amacıyla inşa edilmiştir. Daha sonra şehre hakim olan Lüzinyan ve Venedik Devletleri tarafından değişikliklere uğramış olsa da temel inşa amacı değişmemiştir. Özellikle Venedik Devleti tarafından Osmanlı akınlarına karşı koymak amacıyla ciddi manada güçlendirilmiş olsa da 1570 yılında Lefkoşa’nın ele geçirilmesiyle direniş gösteremeden teslim olmuştur. Bu tarihten sonra kısa bir dönem İngiliz kontrolüne geçmiş olsa da özellikle iç mimarisinde tam bir Türk-İslam etkisi gözlemlenmektedir. Kalenin içinde bir Latin Kilisesi mevcut olduğu gibi Kıbrıs seferleri sırasında şehit düşen Osmanlı amiralinin mezarı da yer almaktadır. Günümüzde tamamen müze olarak kullanılan kale, kültür turistlerinin Girne’de en çok ziyaret ettiği mimari yapılar arasındadır. Aynı zamanda kentin merkezi olarak da sayılan Girne Kalesi, ulaşım konusunda da hiçbir sıkıntıya sebep olmadan rahatlıkla ziyaret edilebilir bir konumda yer almakta.

Girne'de gezilecek yerler - Girne Kalesi

Batık Gemi Müzesi

İlk olarak 1965 yılında sünger avlamak amacıyla denize dalan bir dalgıç tarafından keşfedilen geminin Girne Kalesi içine taşınarak müze içerisinde sergilenmesiyle kurulmuştur. Milattan önce 300’lü yıllarda battığı bilgisine güvertesinde bulunan bademlerin incelenmesi ile ulaşılmış olan gemi, dünyanın da bilinen en eski gemi enkazlarından bir tanesidir. Geminin enkazından bulunanlar göz önüne alınarak ortaya çıkan sonuçlara bakıldığında erzak taşıdığı sırada fırtınaya yakalanarak battığı anlaşılmaktadır. Girne Kalesi’ni ziyaret edenlerin ekstra hiçbir ücret ödemesine gerek olmadan gezebileceği müze, Kıbrıs’ın en ilgi çekici hikayelerinden bir tanesini anlatmaktadır.

Batık Gemi Müzesi - Girne'de gezilecek yerler

Sourp Magar Manastırı

Tarihte ilk olarak Mısır Hristiyanlarının yani Koptiklerin inşa ettiği kilise, zaman içerisinde Ermeni toplumunun kullanımına geçmiş ve haç yolları üzerinden yer almaya başlamıştır. Milattan sonra 1000’li yıllarda inşa edildiği düşünülmekte ve tarih kaynakları göz önüne alındığında 1500’lü yıllarda Ermeni Kilisesi’nin kullanımına geçmektedir. 1974 yılına kadar Ermeni haç yollarında yer almıştır. Günümüzde kalan kısmının ise 1900’lü yılların başında orijinal halinin enkazı üzerine inşa edildiği bilinmektedir. Halk arasında Meryem’in Kilisesi ve Mavi Kilise olarak da bilinmektedir.

Sourp Magar Manastırı - Girne'de gezilecek yerler

Girne Limanı

Gerek fotoğraflarda gerek ise anlatılarda Girne dendiği zaman gözümüzde ilk canlanan bölge liman yani marina bölgesidir. Girne Kalesi’ni de içine alan liman bölgesi uzunca bir dönem Girne gece hayatının da merkezi olmuştur. Son yıllarda popülerliği bir nebze zedelenmiş olsa da özellikle turistler tarafından hala sık sık tercih edilmektedir. Sağlı sollu bir biçimde mekanların ve otellerin hakim olduğu bir bölge olan liman, neredeyse 7/24 yeme-içme konusunda hizmet vermektedir. Büyük oteller dışında konaklamak ve butik hizmet almak isteyenler de yine bu bölgeyi çoğunlukla tercih etmektedir. Kısacası Girne’yi gezmek dendiği zaman ilk durak hemen her zaman Girne Limanı ve etrafında yer alan bölgeden başlamaktadır.

Girne Limanı - O gemi bir gün gelecek:)

Cafer Ağa Camii

Osmanlı İmparatorluğu’nun Kıbrıs’taki mimari etkileri konuşulduğu zaman ilk sıraya yazılacak yapılar arasında yer almaktadır. 1570 yılında adanın kontrolünü sağlayan Osmanlı, vali olarak Cafer Ağa’yı atamıştır. 1589 yılında valilik görevine devam eden Cafer Ağa ise kendi ismine Kıbrıs’ta bir camii inşa ettirmiştir. Günümüzdeki tarihi yapılar arasında özel bir yere de sahip olan camii, kuzey tarafında yer alan ahşap kafes ile görülmeye değer diye düşünüyoruz.

Cafer Paşa Cami - Kıbrıs Girne gezilecek yerler

Barış ve Özgürlük Müzesi

Yakın tarihte Kıbrıs’ta yaşanan savaşın izlerini en yakından çarpıcı bir biçimde görebileceğiniz müze, aynı zamanda savaşın yaşandığı yıllarda da önemli bir yere sahiptir. 1974 yılının 20 Temmuz günü başlatılan Kıbrıs harekatında da askeri karargah olarak kullanılan evin önünde büyük bir patlama gerçekleşmiş ve çok sayıda askerin şehit olmasına sebep olmuştur. Hem bu olayın hafızalardan silinmemesini sağlamak hem de savaşın bütün acı yönlerini göstermek amacıyla bu ev müzeye çevrilmiş ve ziyarete açılmıştır. Özellikle savaşın etkilerini yakından görmek isteyenler Lefkoşa’da yer alan Barbarlık Müzesi ile birlikte Barış ve Özgürlük Müzesi’ni de görmelerini öneriyoruz.

Karmi Köyü

Günümüzdeki Türkçe kaynaklarda Karaman Köyü olarak da geçen Karmi, 1800’lü yıllarda Kıbrıs’a yerleşen İngiliz aristokratları ve sanatçılara tarafından kurulmuş, o tarihlerden bu yana da İngiliz yerleşimi halini almıştır. Doğanın her türlü rengine rastlayabileceğiniz tam bir huzur noktası da denebilir. Girne’ye yaklaşık olarak 10 km mesafede yer almakta ve şahsi araç dışında hiçbir ulaşım aracıyla gidilememektedir. Beş Parmak Dağları’nın Girne’ye bakan bölümüne kurulmuş olan köyün nüfusunun hemen hemen hepsini İngilizler oluşturmaktadır. Fakat turistler ve yerli halk tarafından da çok sık ziyaret edilmektedir. Köyün içerisinde yer alan restoran, gündüz vakitlerinde çok keyifli bir kahvaltı ve akşam vakitlerinde Girne manzaralı romantik bir akşam yemeği yemek isteyenleri çok şık bir dizaynla ağırlamaktadır. Yine uçsuz bucaksız Girne ve deniz manzarası eşliğinde içeceklerini yudumlamak isteyen misafirler için köyün içerisinde ufak bir pub yer almaktadır. Özellikle Girne’ye romantik bir çift tatili yapmak amacıyla seyahat edenler Karmi’yi ıskalamamalı.

Girne'de gezilecek yerler - Karaman Köyü

Halk Sanatları Müzesi

Kıbrıs’ın tarihini ve yerli halkının yaşam biçimini merak edenler için Halk Sanatları Müzesi bir çok soruyu cevaplandırabilecek nitelikte. Adanın geçmişteki en önemli geçim kaynakları arasında yer alan zeytin yağı üreticiliğinden tutun da dokuma tezgahlarına varana kadar hemen hemen Kıbrıs’a dair bütün yerel üretimleri müzede bulmanız mümkün. Girne Limanı bölgesinde yer alması ve kaleye yürüme mesafesinde bulunması da müzeyi turistler için ayrıca cezbedici hale getirmiş.

Boğaz Şehitliği

Barış ve Özgürlük Müzesi gibi Boğaz Şehitliği de Kıbrıs’ta yaşanan savaşın adaya bıraktığı izlerden bir tanesidir. Türkiye’nin 1974 yılında yaptığı müdahalede görev alan ve hayatını kaybeden askerlerin sonsuz uykusunu yattığı yer olan şehitlik, savaşın en kötü sonucunu görmek isteyenler için Lefkoşa-Girne yolu üzerinde her daim ziyarete açık.

Girne İkon Müzesi

Eski adıyla Arkhangelos Mikhael Kilisesi olan yapı 1860 yılında inşa edilmiştir. Girne’nin her yerinden görülmesi mümkün olan çan kulesi ise 1885 yılında yapıya eklenmiştir. 1990 yılına kadar kilise olarak kullanılmış ve bu tarihte yapılan restorasyon çalışmaları ile müzeye dönüştürülmüştür. Özellikle Hristiyan mimarisinin Kıbrıs’a bıraktığı ikonaların sergilendiği müzede 1700’lü ve 1900’lü yıllar arasına ait olan çeşit çeşit ikonayı gözlemlemek mümkün. Gotik dönemin ve yakın tarihin sanatsal akımlarına meraklı olan gezginler için İkon Müzesi ziyaret etmekten büyük keyif duyacaklarını düşündüğümüz bir yapı.

Girne İkon Müzesi

Bellapais Manastırı

Kıbrıs’ta gotik mimari dendiği zaman tartışmasız olarak ilk akla gelen yapılar arasındadır. 1100’lü yıllarda Kudüs’ten kaçan Lüzinyanlar ile birlikte adaya yerleşen Latinler tarafından inşa edilmiş olan manastır, Girne’nin en eşsiz manzaralarından bir tanesine sahiptir. Güneşin doğuşunun ve batışının net olarak izlenebildiği bir yamaca kurulmuştur. Adının Fransızcada ‘Barış Manastırı’ anlamına geldiği düşünülmektedir. Osmanlı Devleti’nin adayı kontrol etmesinden sonra Yunan-Ortodoks kilisesine verilmiştir ve uzunca bir süre bu şekilde kalmıştır. Geçmişte manastırda yaşayan keşişlerin etrafına yerleşmesiyle civarında bir köy de oluşmuş ve gün geçtikçe büyümüştür. Günümüzde içinde bir konser salonu ve restoran da bulunmaktadır. Yine etrafında çok sayıda restoran, kafe ve hediyelik eşya dükkanı bulunmaktadır. Aynı şekilde köyün içine ve Girne’ye doğru alt kısımlarına çok sayıda butik otel açılmıştır. Özellikle çift olarak seyahat edenlerin bu otelleri sık sık tercih ettiği bilinmektedir. Yine romantik bir akşam yemeği için Girne’de lokasyon arayanlar için Bellapais Manastırı ve çevresi çok keyifli seçenekler arasında yer almaktadır.

Girne'de gezilecek yerler - Bellapais Manastırı

Saint Hilarion Kalesi

Kudüs’ün Araplar tarafından ele geçirilmesiyle Kıbrıs’a göç eden Aziz Hilarion’un bugün kalenin bulunduğu yere bir kilise ve manastır inşa etmesiyle ilk temelleri atılmıştır. Daha sonra Lüzinyan kralları bölgeyi geliştirmeye devam ederek hem stratejik olarak bir savunma noktası olarak  hem de kendilerine ikametgah olarak kullanmışlardır. Bulunduğu konum itibariyle hem Girne’ye yani adanın kuzeyine hem de Lefkoşa’ya yani adanın güneyine tümüyle hakim olması kaleyi daha da önemli hale getirmiştir. Üç ayrı katmandan oluşan kale, günümüzde bile gezilmesi oldukça zor bir yapıdır. Bütün katmanlarını görmek isteyenleri tırmanılmayı bekleyen yüzlerce merdiven karşılamaktadır. Hiçbir ulaşım aracının çıkmadığı kaleye gitmek isteyenler mutlaka şahsi araçlarıyla yola çıkmalıdır. Etrafında da hiçbir yerleşim yeri bulunmayan kalenin yalnızca girişinde bir kafe yer almakta ve misafirler her türlü ihtiyaçlarını burada karşılamaktadır. Saint Hilarion Kalesi’ni ziyaret etmek isteyenler kendilerini uzun ve yorucu bir yürüyüşe hazırlamalılar. Fakat buna rağmen kalenin her noktasında karşınıza çıkan eşsiz manzaralar bütün bu yorgunluğa değmekte.

Kıbrıs Girne Saint Hilarion Kalesi

Bufavento Kalesi

Kıbrıs’ın üç dağ kalesinin en küçüğü ve ulaşması en zor olanıdır. Birbirlerini görebilecek ve işaret verebilecek şekilde konumlandırıldığı düşünülen kalelerin en sarp noktada bulunanıdır. Bu nedenle kaleye tırmanmak iki saatlik zorlu bir yürüyüşü beraberinde getirmektedir. En başta Bizans İmparatorluğu tarafından inşa edilen kale, daha sonra Lüzinyan Devleti tarafından geliştirilmiş ve stratejik olarak önemli bir yer tutmaya başlamıştır. ‘Kraliçe Kalesi’ ve ‘101 Evler Kalesi’ olarak da anılır. 101 Evler Kalesi denmesinin sebebi ise eski bir rivayete dayanmaktadır. Kalenin 101 odası olduğuna ve 101. odanın kayıp olduğuna inanılmaktadır. Eğer bu odayı bulur ve içine girerseniz sizi büyük bir hazinenin karşılayacağı rivayet edilmektedir.

Bufavento Kalesi - Girne'de gezilecek yerler

Girne Yemek Yerleri

Niyazi Restoran

Kıbrıs’ın yerlileri tarafından Niyazi’s olarak yani Niyazi’nin yeri olarak bilinen bir kebapçıdır. Kıbrıs’a özgü kebap denince ilk akla gelecek olan Şeftali Kebabı’nın tadılabileceği ilk restoranlar arasındadır. Yine her çeşit kebabı iştahla burada bulmanız mümkün.

Eziç Peanuts

Eziç grubunun adadaki restoranları arasında en keyiflisi diyebiliriz Peanuts için. Adını İngilizce yer fıstığından alan restoran, günün hangi saatinde giderseniz gidin sipariş vermeden önce masanıza ikram olarak gelen yer fıstığıyla özdeşleşmiş. Kahvaltıdan akşam yemeğine her saat servisi olan restoran hem deniz kıyısında romantik bir yemek isteyenler hem de arkadaş grubuyla sohbet eşliğinde karnını doyurmak isteyenler için ideal bir mekan. Daha çok tavuk yemekleriyle adını duyurmuş olan Eziç, Kıbrıs’a özgü tavuk dolmasının en lezzetli örneğini de sunmakta.

Girne kahvaltı yerleri - Girne Limanı restoranları

Kybele Restoran

Hem karnımı doyurayım hem de Girne manzarasını izleyeyim diyenler için Bellapais Köyü’nde yer alan bu restorandan daha iyi bir tercih yoktur sanırım. Yerli Kıbrıs şarapları eşliğinde her tür et ve balık ürününün en lezzetli biçimlerini menüsünde bulunduran bu mekana özellikle gün batımı saatlerinde uğramanızı ve doya doya manzaranın tadını çıkarmanızı tavsiye ediyoruz.

Kıbrıs yemekleri

Hürdeniz Restoran

Deniz kıyısından bahsedip de rakı balığı es geçmek olmaz herhalde. İşte Girne ve meyhane denince Hürdeniz ilk akla gelen mekanlardan. Turistler tarafından da çok sık tercih edilen restoran, Kıbrıs’ın yerlileri için de uğrak noktalar arasında. Her tür deniz ürününün en lezzetli biçimini bulabilir ve mezesinden ana yemeğine varana kadar menüsünde yer alan hemen hemen her şeyi gönül rahatlığıyla sipariş edebilirsiniz.

Girne Limanı'ndaki restoranları tercih edin

Girne Gece Hayatı

Girne ve gece hayatını birbirinden ayırmamak pek mümkün değil. Dünyanın hemen her yerinde olduğu gibi turistik şehirlerin en çok öne çıkan karakteristik özelliği olan gece hayatı Girne’yi de etkisi altına almış durumda. Barlardan tutun meyhanelere, gece kulüplerinden tutun ufak tefek publara varana kadar gece hayatının her çeşit aktörüne Girne’de rastlamanız mümkün. Siz yalnızca o akşam ne tarz bir mekanda ne gibi aktiviteler yapmak istediğinize karar verin, bırakın bütün seçenekleri Girne ayaklarınızın altına sersin. Son yıllarda şehrin farklı noktalarına dağılmış olsa da Girne gece hayatı dendiğinde yine merkez noktasına liman bölgesi olarak söylemek mümkün. Marinada yer alan bar ve kafeler gecenin geç saatlerine kadar canlı. Bunun yanında ara sokaklarda özellikle gençlerin sık sık gittiği gece kulüpleri de günün ilk ışıklarına kadar hizmet vermekte. Gece hayatını dolu dolu yaşamak için Girne’ye gidenlere en önemli etkenin de yaz mevsiminde gitmeyi tercih etmeleri olduğu hatırlatmak isteriz. Çünkü bu dönemde şehrin iç kısmında yer alan büyük kulüpler sahil kısımlarındaki mekanlarını canlandırıyor ve büyük oteller beach clublarını açıyor. Gündüz denize gireyim geceleri de sahilde eğleneyim istiyorsanız Girne’nin yaz mevsimi tam olarak sizin aradığınız yer diyebiliriz. Kıbrıs gece hayatı yazımında tüm detayları yazdım. 

Girne Kumarhaneleri

Girne’nin bir turizm şehri olması sadece gezginlerin değil büyük otellerin de dikkatini çekmiş durumda. Özellikle kumarhanelerini Girne’de konumlandırmayı seçmiş büyük gruplar bile mevcut. Bu durumun en önemli sebebi hem turist sayısının yüksek olması hem de yurt dışından kumar oynamaya gelenlere daha cezbedici imkanlar sunulmak istenmesi. Gece hayatının Kıbrıs’ta en önemli mekanları haline gelen kumarhaneler bu konumlarını Girne’de de korumaya devam etmiş, hatta daha da güçlenmişlerdir. Gündüzleri otelin türlü imkanlarından yararlanan misafirler akşamları sıklıkla kendilerini kumarhanelere atmaktadırlar. Adanın her yerinde olduğu gibi Girne’de de çok düşük miktarda paralar harcayarak kumarhanelerin her türlü imkanından yararlanabilirsiniz. Fakat 25 yaş sınırını göz ardı etmemenizi daha sonra uğraşmanız gereken bürokratik süreçlerden sakınmaz adına tavsiye ediyoruz.

Girne kumarhaneleri

Girne Festivalleri

1)Girne Kültür Sanat Festivali

Girne Belediyesi tarafından her yıl Haziran-Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen festivalin 2018 yılında 8.si düzenlenmiştir. Türkiye’den ve Kıbrıs’tan sanatçıların da katılımıyla renklendirilen festivalde; konserlerden tiyatro oyunlarına, panayırlardan kermeslere kadar Girne’yi tanıtmak adına çeşit çeşit etkinlik düzenlenmektedir. Yaz mevsiminde Girne’de bulunursanız belediyenin internet sitesi üzerinden herhangi bir etkinliğe denk gelip gelmediğinizi kontrol edebilir ve ücretsiz bir biçimde katılabilirsiniz.

2)Girne Tiyatro Günleri

Kış aylarında Girne’ye seyahat ettiyseniz ve akşam yapacak etkinlik arıyorsanız tiyatro günleri çok keyifli bir seçenek olarak öne çıkmakta. Hemen hemen kış aylarının tamamında sürmekte ve hem Türkiye’den hem de Kıbrıs’tan bir çok tiyatro topluluğunun oyunları sahnelenmektedir.

Kıbrıs Girne yolları

3)İpek Kozası Festivali

Hem geçmişte hem de günümüzde ipek böcekçiliği Kıbrıs için önemli geçim kaynakları arasında yer almıştır. Özellikle ipekten yapılan el işleri günümüzde bile Kıbrıs köylerinde yaşayanlar için büyük bir gelir kaynağıdır. Seyahat ettikleri ülkelere özgü sanatsal işleri görmek ve hediye olarak satın almak isteyenler için İpek Kozası Festivali her yıl Mayıs ayında Girne’de düzenlenmektedir.

4)Pekmez Festivali

Eski adıyla Kazafana günümüzde ise Ozanköy olarak bilinen bölgede her yıl Ağustos ayında düzenlenen festival, hem Kıbrıs’a özgü yiyeceklerden olan harnup pekmezini tanıtmak hem de ekolojik turizmin Kıbrıs’ta ve dünyada önemine değinmek adına önemli bir etkinliktir. Köy meydanına kurulan stantlar aracılığı ile hem harnup pekmezinin nasıl yapıldığı tanıtılmakta hem de ilk elden satışı yapılmaktadır. 2018 yılında 10.su düzenlenen festivale yerli dans ve müzik grupları da katılım göstermekte ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir.

5)Zeytin Festivali

Akdeniz dediğimiz anda ilk akla gelen bitki zeytin olacaktır. Hem barışın hem de aydınlığın simgesi haline de gelmiş olan zeytin, Akdeniz kimliğine bütünüyle bürünmüş olan Kıbrıs için de çok önemlidir. Hem geçim kaynağı olarak hem de turizme olan katkılarından dolayı zeytin Kıbrıs yerlileri için büyük bir değer ifade etmektedir. Bu nedenle Girne Belediyesi eski adıyla Templos olarak bilinen Zeytinlik Köyü’nde her yıl Ekim ayında Zeytin Festivali düzenlemektedir. Festivalin temel amacı zeytin üretim ve tüketimini teşvik etmektir. Aynı zamanda ekolojik turizm ve tarım konusunda toplumu bilgilendirmek adını çeşitli etkinlikler ve paneller de düzenlenmekte. Festivali uluslararası boyutta duyurmak için hem Kıbrıs’tan hem de yurt dışından çok sayıda sanatçı sahne almaktadır. Köy meydanına açılan stantlarda hem zeytinin tarihine dair bilgiler hem de dalından toplandığı andan soframıza geldiği ana kadar geçirdiği süreçlerle ilgili bilgiler edinebilirsiniz. Eğer sonbahar aylarında Kıbrıs’ta olursanız ve zeytin festivaline rast gelme şansınız olursa ıskalamayın deriz. Aynı zamanda festivalin adını duyurmak ve dikkat çekmek amacıyla etkinlikler kapsamında uluslararası düzeyde bir karikatür yarışması da düzenlenmektedir.

6)Alıç Festivali

Akdeniz ikliminde zeytin ağaçlarından sonra en önemli bitkiler arasında yer alan alıç, son yıllarda bir nebze önemini kaybetmiş ve bir çok bölgede kurumaya yüz tutmuştur. Bu nedenle Girne Belediyesi 2012 yılından bu yana hem bu duruma dair önlemler almak hem de alıcın Kıbrıs kültüründe önemini duyurmak adına festival düzenlemektedir. Festivalde başta alıç olmak üzere Kıbrıs’ta yetişen ağaçlar ve meyveler hakkında bilgiler verilmektedir. Bunun yanında başta Lefkara iş olmak üzere adaya özgü el işleri ilgili de stantlar açılmaktadır. Başta Kıbrıs’taki yerli müzisyenler ve sanatçılar olmak üzere Türkiye’den de bir çok sanatçı festivale yoğun ilgi göstermektedir. Her yıl Kasım ayının ilk haftasında düzenlenen festival, bu tarihlerde adada olan ve Kıbrıs’a özgü ürünleri ilk elden keşfetmek isteyen gezginleri ağırlamayı beklemektedir.

Girne Plajları

Akdeniz’in sıcacık sularına kendinizi tamamen bırakıp güzel bir Girne tatili yapmak isteyenler için Girne’nin plajlarından bahsetmemek olmaz. Ne de olsa Kıbrıs sadece gece hayatı ve kumarhaneleri ile ünlü değil. İşte sizlere Kıbrıs Girne plajları listesi.

1)Acapulco Plajı

Girne’nin bu plajına giriş ücretlidir. Girne’ye uzaklığı ise yaklaşık 8 km’dir. Upuzun plajı ve aniden derinleşmeyen deniz sahili ile ünlüdür. Rüzgarlı havalarda denizin aşırı dalgalı olması ve cankurtaranın sürekli olarak görev yapmaması ise dezavantajları arasında yerini alıyor. Ayrıca burada plajın adıyla aynı olan bir otel vardır. Kıbrıs Girne’de otel ve plaj arayanlar burayı tercih edebilirler.

Girne'de kaldığım otelin plajı - Girne otelleri

2)Yavuz Çıkartma Plajı - Escape Beach Club

Kıbrıs Barış Harekatı’nda ilk Türk askerinin ayak bastığı yerdir. Ayrıca plajın yanı başında dedelerimizin yattığı bir şehitlik vardır. Plaj ücretli olup işletmecilere Girne Belediyesi tarafından verilmiştir. Ayrıca plaj otele ait olduğundan burayı pek tavsiye etmiyorum. Plajın Girne’ye olan uzaklığı ise 5 km’dir.

Girne plajları - Yavuz Çıkartma Plajı - Escape Beach Club

3)Alagadi Plajı

Girne’de halk plajı olsun ücretsiz olsun istiyorsanız burası tam da size göre bir plaj. Elbette plaj ücretsiz olduğu için şezlong vs. hizmet beklemeyiniz. Ayrıca duş da yoktur.

Girne plajları - Alagadi Plajı

4)Denizkızı ve Golden Bay Plajları

Girne çıkartma plajına yakın konumda olan plaja giriş ücretlidir.

Girne'de Ne Yapılır?

Karaman Köyü’nü gezebilirsiniz. Bellapais Manastırı’nı ziyaret edebilirsiniz. Girne Kalesi’ni ziyaret edebilir ve çevresindeki restoranlarda yemek yiyebilir kahvaltı keyfi yaşayabilirsiniz. Girne Limanı’nda akşamları yürürken çok keyif almıştım. Özellikle hafta sonları akşam çok kalabalık oluyor tavsiye ederim. Girne plajlarında denizin keyfini çıkartabilirsiniz. Eğer Girne’ye gece hayatı için gelmişseniz mutlaka bir gece kulübünde eğlenin derim. Girne’de Avm tarzı bir yerde film izleyebilirsiniz ama filmler Türkiye’de vizyona girdikten sonra geliyor. Ben 2 tane film izlemiştim:)

Kıbrıs Girne'de film keyfi

Kıbrıs Girne'de Fiyatlar

Burası çok enterasan bir konu. Kıbrıs halkıyla sohbet ederken Kıbrıs çok pahalı diyorum onlar da olur mu Türkiye daha pahalı diyorlar. Türkiye’ye göre daha pahalı gelmişti bana. Kıbrıs’ta sigara fiyatları bize göre daha pahalı. En basitinden Kıbrıs’ta bir lahmacun yiyeceksiniz buradan daha da pahalı. Ama şöyle bir restorana gideyim kahvaltı yapayım derseniz 2 kişi 150 TL hesap ödersiniz.

Girne'de kahvaltıya 2 kişi 150 TL ödemiştik

Kıbrıs Girne Otelleri

Girne merkezde kaldığım otelin adı City Hotel’di.Kıbrıs’ta 5 yıldızlı otellerde de kaldığım süre içerisinde bu kalmış olduğum oteli kıyaslamak elbette çok büyük haksızlık olacaktır. Eğer şehir merkezine yakın olsun ve ucuz olsun diyorsanız Girne merkezde Girne Limanı’na yakın konumda olan City Hotel’i tercih edebilirsiniz. Ben 2016 yılında 100 TL’ye kalmıştım 2019 yılında ise 150 TL olmuştur.

Girne'de kaldığım otelin havuzu - Girne otelleri

Kıbrıs Girne Otel Fiyatları

5 gece şöyle güzel bir Kıbrıs tatili yapacağım her şey dahil olsun diyorsanız 2500 TL’yi gözden çıkarmanız gerekiyor. Kıbrıs’ta genelde otel tatiline gelen turistler her şey dahil havuzu ve denize kıyısı olan otelleri tercih ediyorlar.

Girne Kıbrıs

Girne'de Araç Kiralamak

Girne merkezde günlüğü 100 TL ile 200 TL arasında değişen fiyatlarla araç kiralayabilirsiniz. Ben normal bir binek aracı (Ford Fiesta) günlük 100 TL’ye kiralamıştım. Türkiye’deki eski ehliyetler Kıbrıs’ta geçerlidir.

Girne'de gezilecek yerler için araba kiralayıp arkadan araca vurmuşlardı

Girne'de Motosiklet Kiralamak

Kıbrıs Girne’de araba kiralamanın aksine motosiklet kiralamak cidden uçuk rakamlar. Çin malı bir motosikleti günlük 100 TL’ye kiralıyorsunuz. Neden bu kadar pahalı diye soracak olursanız elbette vergiler vergiler vergiler…

Girne'de gezilecek yerler için motosiklet kiralamıştım

Girne Gezisi Maliyeti

Kıbrıs Girne’ye uçak biletinizi 250 TL’ye gidiş dönüş olarak ucuza kapatabilirsiniz. Benim kaldığım gibi Girne’de ucuz bir otelde kalırsanız 4 günlük Kıbrıs gezisi için otel masrafınız maksimum 600 TL olur. Hadi diyelim ki Kıbrıs Girne’de gece hayatı ve kumar gibi olaylara da bulaşmadınız, aşağı yukarı tek kişi yeme içme dahil 1500 TL’ye güzel ekonomik bir tatil yapabilirsiniz.

Girne'de gezilecek yerler

Girne Gezilecek Yerler İçin Kaç Gün Yeterli?

Sadece Kıbrıs Girne’de gezilecek yerleri gezmek istiyorsanız ve denize girmeyecekseniz 2 gün yeterli ama ben deniz-kum-güneş tatili yapmadan Girne plajlarının tadını çıkarmadan asla gelmem diyorsanız Perşembe günü yola çıkıp 4 gün kalıp Pazar gecesi dönmenizi tavsiye ederim. Bu 4 gün size Girne’de fazlasıyla yetecektir.

Girne'de gezilecek yerler - Girne Limanı

Kıbrıs Girne Tavsiyelerim

Bir gezi bloğu sahibi olarak Girne’de kumarhaneleri gidin sabahlara kadar paranızı hiç edene kadar oradan çıkmayın demek elbette çok yanlış bir tavsiye olacaktır. Fakat Kıbrıs Girne gezilecek yerler dışında Girne’ye giden insanların neredeyse büyük bir bölümü kumar için gidiyor. Elbette kişiden kişiye değişmekte olan zevkler konusuna eleştiri yapmak da haddimiz değil sadece bilgi amaçlı Girne kumarhaneleri hakkında kısaca bir bilgi yukarıda vermiş oldum. Öte yandan Kıbrıs Girne’de gece hayatı bazı yerlerde  randevu evleri mantığında işliyor bunu da bilin diye yazıyorum. Kıbrıs’ta araba kiralamak çok daha mantıklı bir yol olacaktır çünkü Girne’de taksi fiyatları oldukça pahalı. Mutlaka Kıbrıs yemeklerinin de tadını çıkartın. Trafiğin tersten işlediğini ve göbeklere gelince öncelik göbekteki aracın olduğunu unutmayalım. (Bu kural her ne kadar Türkiye’de de olsa pek geçerli olmuyor) Girne’de marketler Girne Limanı’na yakın konumda bulunuyor bu konuda da rahat olabilirsiniz. Kıbrıs Girne’de gezilecek yerler için gezi rehberim burada son buluyor. Girne Kıbrıs tatilinizin tadını çıkartın.

"Girne Gezilecek Yerler" Hakkındaki Genel Yorumlar (0)

A
B
F
G
H
İ
K
M
R
S
T
U
A
B
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Ş
T
Ü
V
Z