Yaz

GÜRCİSTAN GEZİ REHBERİ

calendar_today Mar 19, 2018 label

GÜRCİSTAN GEZİ REHBERİ

Gürcistan gezi rehberi yazımızda Gürcistan gezilecek yerler hakkında bilgileri yazdık. Gürcistan Batum ve Gürcistan Tiflis şehirleri hemen yanı başımızda. Çılgın Gezgin editöründen Gürcistan gezi tavsiyeleri ve Gürcistan Batum Tiflis turu.

Son yıllarda turizm açısından Türk vatandaşları için alternatif bir turizm bölgesi olan Gürcistan , Türkiye’nin kuzeydoğusunda yer alan sınır komşusu bir ülkedir. Karadeniz ikliminin görüldüğü ülke yeşilin her tonu ile ziyaretçilerini beklemektedir. Özellikle tatilini Türkiye dışında geçirmeyi planlayanlar için güzel bir alternatif olarak değerlendirilebilmektedir. Coğrafi olarak ülkemize yakın olması, ikliminin Türkiye’ye benzemesi Türk turistleri bölgeye çekmektedir. Gürcistan gezi rehberi yolculuğumuza ülke hakkında genel bilgi vererek başlıyoruz. Çünkü bir ülkeye gidiliyorsa tarihi, kültürü, insanları hakkında ne kadar çok şey bilinirse yapacağınız yolculukta karşınıza çıkacak şeyleri anlamlandırmanız o kadar kolay olacaktır. Gürcistan Batum ve Gürcistan Tiflis şehirleri bu güzel ülkenin adeta can damarı ve en çok turist çeken şehirleridir. 

gürcistan gezilecek yerler

Gürcistan Hakkında

Gürcistan gezi rehberi öncelikle ülkenin tarihi, yönetim biçimi buralarda hüküm süren medeniyetleri kısaca tanıtarak başlayacaktır. Ülke 1991 yılında Rusya’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden ülkeler arasındadır. Ülkenin başkenti Tiflis’tir. Tiflis 3 buçuk milyon insanın yaşadığı ülkenin en kalabalık şehridir. Resmi dili Gürcüce’dir. Ülkenin yarısından fazlası Gürcüce konuşmaktadır. Bunun yanında Rusça, Azerice ve Ermenice de konuşulmaktadır. Nüfusun çoğu Gürcülerden oluşsa da kozmopolit bir yapıya sahip olduğu söylenebilir. Yarı demokratik bir devlet yapısına sahip olan ülke yarı başkanlık sistemi ile yönetilmektedir. Yüzölçümü olarak oldukça küçük bir ülke olduğu söylenebilir. Yaklaşık 69.700 km olan toprakta 5 milyon insan yaşamaktadır. 1991 yılından sonra yönetiminde yaşanan sıkıntılardan dolayı ülkede gül devrimi-kadife devrimi olarak  bilinen darbe ile var olan yönetim yıkılmıştır. Gürcistan’ın yakın tarihinde yaşanan en kanlı savaşlardan birisi de Osetya Savaşı’dır. Rusya’nın da desteklediği savaş sonucunda çok fazla sivil ve asker ölmüş bunun sonucunda Güney Osetya bağımsızlığını ilan etmiştir. Türkiye Cumhuriyeti kurulurken yeni devleti tanıyan ilk ülkeler arasında olmuştur. Gürcistan,  Ermenistan,  Azerbaycan arasında imzalanan Kars Antlaşması ile Türkiye’nin Doğu sınırı kesinlik kazanmıştır. Coğrafi yakınlığından dolayı iki ülke arasında kopmayan bağların olduğu söylenebilir.

Ülkenin geçmişi milattan önceki dönemlere dayanır. Tarihten günümüze farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Coğrafi konumu sebebinden dolayı pek çok medeniyetin istilasına uğramıştır. Sırasıyla DİAOHİ, KOLHİS, İBERYA Krallığı, İBER Prensliğidir. 10. Yüzyıldan sonra bu topraklarda Gürcistan Krallığı kurulmuştur. Sonrasında Selçuklu Devleti’nin yönetimi altına girmiştir. Moğol istilasından oldukça etkilenen bölge Roma, Selçuklu, Osmanlı gibi ülkelerin buralarda hüküm sürdüğü bilinmektedir.19. Yüzyılda ise Rusya imparatorluğu bu toprakları ele geçirmiştir. 1991 yılında SSCB’nin dağılması ile bağımsızlığını ilan etmiştir. Görüldüğü gibi Gürcüler, tarih boyunca Türkler ile yakın ilişkiler kurmuşlardır. Bu ilişkiler kavimler göçü ile Türklerin bu bölgeye gelmesi ile başladığı bilinmektedir. Gürcistan halkının bir kısmı Osmanlı Devleti döneminde İslam dinini seçmiştir. Ama günümüzde halkın çoğunluğu Hristiyanlardan oluşmaktadır.

Gürcistan gezi rehberi yazarken belirtilmesi gereken konulardan birisi de ülkenin ekonomik durum olarak gördük. Burası, yer altı ve yer üstü kaynakları bakımından oldukça zengin bir bölgedir. Karadeniz’den dolayı ılıman bir iklime ve ormanlarla çevrili bitki örtüsüne sahiptir. Nehirleri ve ırmakları ile görülmeye değer bir ülke olduğunu söylemeliyiz. Ülkenin en önemli geçim kaynağı tarımdır. Yetiştirilen başlıca tarım ürünleri üzüm, fındık, çay ve narenciye gibi ürünlerdir. Çıkartılan yeraltı kaynaklarının başında petrol ve doğalgaz gelmektedir. Özellikle petrol Türkiye’ye göre oldukça ucuzdur. Hatta Türkiye’den sadece petrol almak için bile buraya giden insanların olduğu bilinmektedir. Enerji kaynakları ucuz olsada yiyecek ve içecek için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Elektronik eşyalarında Türkiye’den daha ucuz olduğu görülmektedir. Gürcistan ‘da hızla gelişim gösteren alanların başında inşaat sektörü gelmektedir. Ülke hızla kendini yenilemekte, şehirler daha modern hale getirilmektedir. Ülke ekonomisinin gelişmesinin sebeplerinden bazıları siyasi yapıdaki olumlu gelişmeler ve ülkedeki güvenliğin artmasıdır. Avrupa’nın en güvenli ülkeleri arasında gösterilmektedir. Gürcistan sokaklarına çıkıldığı zaman insanların kendini güvende hissettiğini söyleyebiliriz. Terör tehlikesi pek yaşanmayan bölgeler arasındadır.

Ülke eğlence sektörünün de çok önemli merkezlerinden birisidir. Ülke halkının alkol kullanım miktarı oldukça fazladır. Ama halkının gelen turistlere karşı yaklaşımı oldukça naziktir. Gürcistan’ın hangi şehrine giderseniz gidin sizi yerel halk tüm misafirperverliği ile karşılayacaktır. Özellikle Türklere karşı oldukça olumlu bir yaklaşım sergilemektedirler. Ülkede İngilizce bilenlerin sayısı oldukça azdır. Bu yüzden yerel halkla sadece kendi dillerinde iletişim kurmanız mümkün olabilmektedir. Ama son yıllarda Türkçe bilenlerin sayısında oldukça artış olmuştur. Bu durumun temel sebebinin vize zorunluluğun kalkmasından sonra Türkiye’den gelen yoğun turist kafilelerinin olduğu düşünülebilir.

photo_library

Gürcistan Nerede

Karadeniz’in kuzeyinde yer alan Gürcistan Güney Kafkasya sınırları içindedir. Kuzeyinde Rusya, doğusunda Azerbaycan, güneybatısında Türkiye, güneyinde Ermenistan bulunmaktadır. Ülke Asya Kıtası’nda yer almaktadır. Gürcistan jeopolitik açıdan çok önemli bir konuma sahiptir. Bölgede bulunan ülkelerin kara bağlantısı bu ülke üzerinden yapılmaktadır. Bu da doğu ve batı medeniyetlerinin kaynaşmasını sağlamıştır. Hristiyan dünya ile Müslümanlar arasında köprü durumundadır. Transit ülke durumunda olması pek çok ülkenin de ilgisini çekmiştir. Karadeniz’e 310 km sınırı vardır. Türkiye’nin kuzeyinde yer almaktadır. Gürcistan gezi rehberi planınızda mutlaka bu sahilleri gezme düşüncesinin de olmasını tavsiye edebiliriz.

gürcistan gezi rehberi

Gürcistan'a Nasıl Gidilir

Öncelikle hangi ulaşım aracının seçileceği belirlenmelidir. Gürcistan gezilecek yerler yolculuğuna kara, deniz ve hava yoluyla başlanabilmektedir.

Havayolu :

Gürcistan’a uçakla gidecekler için iki alternatif var, ülkenin başkenti Tiflis ve Batum şehirlerine uçak seferleri düzenlenmektedir. Onun dışında tercihen Trabzon Havalimanı’na inip oradan karayolunu kullanarak ülkeye giriş yapmak mümkündür. Gürcistan Türk vatandaşlarına vize zorunluluğunu kaldırınca ülkeye giriş çıkış yapmak çok daha kolay olmaktadır.

Otobüsle :

Tiflis’e Türkiye’den otobüs seferleri yapılıyor. Batum ise sınır bölgesi olduğu için ulaşım çok daha kolay diyebiliriz.

Özel araçla :

Gürcistan’a arabayla gitmek isteyenler Hopa üzerinden Sarp sınır kapısına ulaşabilmektedir. Yaklaşık 19 km olan yol yaklaşık yarım saat sürmektedir. Sarp sınır kapısına gelindiğinde kimlik kontrolünden geçilmektedir. Pasaport gösterilmesine gerek yoktur. Sadece ülkeye giriş-çıkış formu doldurulmaktadır. Sonra 15 TL civarı bir harç bedeli ödenerek kolaylıkla Gürcistan’a giriş yapılabilmektedir. Karadeniz bölgesindeki vatandaşlar günü birlik olarak bile bu bölgeye gidip gelebilmektedir. Tabi ki araçlar sınırda Türk polisleri tarafından dikkatlice aranmakta, araçların tüm belgelerinin bulunup bulunmadığı kontrol edilmektedir. Eğer bir sorun görülmüyorsa geçiş izni verilmektedir.

gürcistan gezi rehberi

Gürcistan Para Birimi

Gürcistan Larisi ‘dir. 1 Lari yaklaşık olarak 1,70 TL eder.

Gürcistan'a Ne Zaman Gidilir

Dört mevsiminde ayrı bir güzellikte yaşandığı ülkedir. Kışlar oldukça sert geçmektedir. Güney bölgeleri Karadeniz sahil şeridinde olduğu için daha ılıman bir iklime sahiptir. Tabi ki ülkeye gitmek için en ideal aylar yaz ve bahar aylarıdır. Gürcistan gezi rehberi rotanızı Nisan’dan sonra çizmenizi tavsiye ederiz. Çünkü hem tarihi eserleri hem de doğal güzellikleri ile ülkenin tadının çıkarılacağı dönem yaz sezonudur. Nehirleri, akarsuları, doğal park alanlarının yanında UNESCO Dünya Mirası Listesine giren kiliseleri, manastırları, tarihi yapıları ile Gürcistan bir tatil için beklenilen tüm ihtiyaçları karşılamaktadır. Özellikle bölgeye Türkler tarafından dört mevsim çoğu zaman günü birlik geziler düzenlenmektedir.

gürcistan gezi rehberi

Gürcistan Vize

Gürcistan T.C. vatandaşlarından vize istemiyor hatta sadece kimlikle Gürcistan’a giriş mümkündür. Dikkat edilmesi gerekenlere muhakkak özen gösterin yoksa Gürcistan sınır kapısından geri gönderilirsiniz. Gürcistan’a gideceklerin dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır. Vizesiz giriş mümkün olsa da bazı kuralları unutmamak gerekir.

a)Kimlik kartınız yeni olmalı,10 yıldan eski olan kimlikler geçersiz sayılıyor,

b)Kimlik kartınızda muhakkak fotoğrafınız ve fotoğraf üzerindeki soğuk damganın belli olması gerekiyor,

c)Yeni kimlik kartı ile Gürcistan’a gidebilirsiniz ama elinizde geçici kimlik kartınız varsa geri gönderiyorlar. Bunu araç kuyruğunda beklerken sıkılıp giriş formunun doldurmaya gittiğimde görüp,duyup ve şahit olmuştum,

d)Kimliğiniz Gürcistan gezisi boyunca muhakkak yanınızda olsun. Otelde ya da hostelde bırakmayın,

e)Arabayla Gürcistan’a gidecekseniz ve araç başkasının adına kayıtlıysa muhakkak noterden hem İngilizce hem de Gürcüce vekaletname olmak zorunda,

f)18 yaşından küçükler sadece ve sadece noter onaylı olmak şartıyla yine İngilizce ve Gürcüce vekaletname karşılığında ülkeye tek başlarına giriş yapabilirler. Aksi durumda ülkeye girişine izin verilmez,

g)Eğer 18 yaşından küçükseniz ve aileniz yanınızda ise yukarıdaki maddeyi unutabilirsiniz,

h)Bebeklerde dahi kimliklerde fotoğraf bulundurma zorunluluğu vardır. Eğer yoksa pasaport çıkartabilirsiniz,

I) Ayrıca et, süt ürünleri ya da ilaç kesinlikle sınırdan geçirilmemektedir. 30,000 Lari’den fazla para ile ülkeye giriş yapacakların mutlaka bunu bildirmesi gerekmektedir. Girişte yaşanan bu kontroller çıkışta bu kadar yoğun yaşanmamaktadır. Ülkeye giden Türklerin yoğun alışveriş yaptığı sigara, alkol, hatta orada çok ucuz olduğu için benzin alarak döndükleri bilinmektedir. Girişte bahsedilen kurallara uyulduğu takdirde herhangi bir sorun yaşanmayacaktır. Tabi özellikle yaz aylarında ülkeye giriş yapacaklar burada kontrol sırasında oluşan uzun kuyruklara hazırlıklı olmalıdır, bazen bu bekleyiş saatlerce sürebilmektedir. Ben ülkeye girerken saatlerce beklemek zorunda kaldım, sistem arızası ve hiç bitmeyen araç kuyruğu yüzünden geri dönüp şansımı başka zamana bırakmıştım.

gürcistan gezi rehberi
video_library

Gürcistan'da Ulaşım

Gürcistan’da ulaşım metro,otobüs ve taksi seçenekleri ile sağlanmaktadır.

Gürcistan Gezilecek Yerler

Gürcistan gezi rehberi

Gürcistan Batum :

Gürcistan denince ilk akla gelen şehirdir desek abartılı olmaz. Karadeniz kıyısında bir liman kenti olan Batum, tarihi dokusu eşsiz manzaraları ile turistlerin yoğun ilgisini çekmektedir. Hem doğal güzellikleri hem de tarihi eserleri burada iç içe görmek mümkündür. Eski yapıların yanında hızla modernleşen bir şehir olduğunu da söylemek mümkündür. Özellikle lüks otel ve gazinoları ile son dönemde Türkiye ve dünyadan pek çok insan bu bölgeyi tatil için tercih etmektedir. Eğlence sektörü bu şehirde çok gelişmiştir. Ama maalesef kumar oynanan işletmeler de azımsanmayacak kadar fazladır. Gürcistan gezisi sıralamasında bu şehir birinci sıradadır.

gürcistan gezi rehberi

Gürcistan Tiflis :

Gürcistan’ın başkenti olan Tiflis Kura Nehri tarafından ikiye ayrılmaktadır. Ünlü caddeleri tarihi dokuyu koruyacak şekilde tasarlanmıştır. Selçuklu Devleti’nden sonra Gürcü Krallığı’nın kurucusu olan DAVİD AGMASHENEBELİ ‘NİN adını taşıyan caddedir. Bir diğer meşhur caddesi RUSTAVELLİ Caddesi’dir. Cadde üzerinde pek çok devlet binası, iş merkezleri bulunmaktadır. Ayrıca bulvar üzerinde Gürcistan Milli Müzesi, Tiflis Opera ve Bale Tiyatrosu, RUSTAVELİ Müzesi ve RUSTAVELLİ Devlet Akademik Tiyatrosu, Gürcistan Bilim Akademisi gibi çok önemli binalar bulunmaktadır. Bunun yanında inandıkları dinlerin mimarileri de insanları etkiledikleri söylenebilir. Bu bölgede Hristiyanlığı kabul eden ilk ülke oldukları için şehrin pek çok yerinde kiliseler yapılmıştır. Tabi ki tarihte farklı medeniyetlerin yönetimi altına girdiği için sadece kilise değil cami, sinagog gibi yapılara da rastlamak mümkündür. Tiflis ipek yolu üzerinde bulunan bir şehir olduğu için de pek çok medeniyetten izler taşımaktadır. Yakın tarihe kadar SSCB yönetiminde oldukları için Sovyetler döneminden kalma eserlere de rastlamak mümkündür.

Tiflis’te gezilecek yerlere bakacak olursak Tiflis Etnografya Müzesi, Gürcistan’ın tek açık hava müzesi olarak faaliyet göstermektedir. Tiflis NÜMİZMATİK Müzesi M.Ö. tarihlerden itibaren basılan paraların sergilendiği yerdir. Tiflis JANASHİA Müzesi’nde mücevher koleksiyonları sergilenmektedir. Botanik bahçesi, KARTLİS DEDA Heykeli gibi yerler de gezilebilecek yerler arasındadır.  Şehir ismini şehrin altından geçen sıcak kükürt kaynaklarından alıyor. Burada çok fazla hamam görmek mümkün TİF eski dilde sıcak demek Tiflis de sıcak kaynaklar. Yani bu bölgede pek çok kaplıca bulunmaktadır.

Avrupa şehirlerine nazaran ucuz olan bölge Gürcistan gezi rehberi alternatifleri arasına alınabilir.

gürcistan gezi rehberi

Rabati Castle :

RABATİ Kalesi içinde kilise, cami, sinagog ile görülmeye değer yapıtlarından birisidir. Osmanlı ve Rusya tarafından da kullanılmış bir kaledir. Kalenin içinde yer alan camiye AHMEDİYE Camisi denmektedir. Altın kaplamalı bir kulesi bulunmaktadır ve yaklaşık 250 yıl önce yapılmıştır. Kalenin içinde aynı zamanda bir müze bulunmaktadır.

Vardzia Cave Manastırı :

Kraliçe TAMAR ve babası kral 3. GEORGE tarafından yapılmıştır. Savunma amacıyla yapılan bina zamanla manastır olarak kullanılmıştır. Bir mağarada yapılan manastır çok amaçlı kullanılmıştır. 6000 odası olduğu tahmin edilse de 750 odaya ulaşılmıştır. Bu yapı o kadar meşhurdur ki UNESCO Dünya Kültür Mirasları listesinde yer almaktadır. Gürcistan’a gidildiğinde mutlaka uğranması gereken yerlerden birisidir. 

Borjomi :

Bir maden suyu cenneti olan şehir dünyanın en iyi kalitede madenlerini işlemektedir ve 30 civarındaki ülkeye ihracatı yapılmaktadır. Su şehri de diyebileceğimiz şehirde su parkı ve natürel park bulunmaktadır. Günü birlik ziyaret edilebilecek şehirler arasına Gürcistan gezilecek yerler günlüğüne eklenebilir.

Mtskheta :

Tiflis’e yaklaşık yarım saat uzaklıkta olan bölgede SWETİTSKHOVELİ Kilisesi ve JVARİ Manastırı bulunmaktadır. Gürcistan’ın en eski şehirlerinden birisidir ve Kura ARAGVİ nehirlerinin birleştiği bir noktada bulunmaktadır. JVARİ Manastırı, SWETİTSKHOVELİ Kilisesi ve SAMTAVRO Manastırı UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne girmiş ve varlıkları tescillenmiştir. JVARİ Manastırı ise kentin tamamını görebileceği bir yerde kurulmuştur ve adının anlamını aldığı haç şeklinde tasarlanmıştır. Bunların yanında SAMTAVİSİ Katedrali, ARMAZİ Hamamı MTSKHETA’DA görülmesi gereken yerler arasındadır. Gürcüler için dinsel bir merkez olan şehirde pek çok kilise bulunmaktadır.  Tiflis’e yakınlığından dolayı turistlere alternatif bir gezi rotası olmaktadır.

gürcistan gezi rehberi

Gori :

Şehir, Gürcistan’ın en büyük hükümdarı 4. DAVİT tarafından 12. yüzyılda kurulmuştur. GORİ Rusçada tepe anlamına gelmektedir. Şehir JOSEF STALİN’İN dünyaya geldiği yerdir. Şu anda evinin tam karşısında müze yapılmıştır ve eşyaları burada bulunmaktadır. Ayrıca ölümünden sonra yüz maskesi alınarak balmumu yapılmıştır. Bu heykelde müzede sergilenmektedir. Stalin SSCB’nin en baskın liderlerinden biridir doğrudan ya da dolaylı olarak pek çok insanın ölümüne sebep olduğu söylenmektedir. Bu rakam sürgünlerde ölenler ile birlikte 25 milyon civarı insan demektir. GORİ şehrine gelindiğinde Sovyet izlerini görmek mümkündür. Şehri koruyan meşhur GORİ Kalesi burada yaşayan halk için oldukça önemli bir konumdadır. Savunma amaçlı yapılan kale zamanla yıpranmıştır.

gürcistan gezi rehberi

Rica Gölü :

Gürcistan’a bağlı GAGRA ‘YA bağlı unutulmayacak bir bölge. Bir krater gölü olan RİCA etrafı görkemli Kafkas Dağları ve yeşil ormanlar ile çevrili gidilmeye değecek bir yerdir. Yeşilin her tonu göle yansıması ve her şeyden önemlisi el değmemiş, yapılaşmamış olması burayı diğer yerlerden daha cazip hale getiriyor. Gürcistan’ın keşfedilmeyi bekleyen ender güzellikteki yerlerinden birisidir.

gürcistan gezi rehberi

Bazaleti Gölü :

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e 60 km uzaklıkta 120 km alana yayılmış bir göldür. Tarihte de önemli olaylara sahne olmuştur. Bazı Gürcü grupları arasında bu bölgede savaşlar yapılmıştır. Göl kıyısında bir antik kent bulunmaktadır. Bu bölgeyi hem günü birlik Tiflis’ten ziyaret amaçlıda gidebilirsiniz. Hem de gölün çevresinde kurulan gayet lüks bir otelde konaklama şansı da bulabilirsiniz. SPA salonları, mükemmel yemekleri, lüks yapısıyla hem konforun hem de eşsiz göl manzarasının tadını çıkarmak isteyenler için ideal bir yer.

Gürcistan Yakınlarında Gezilecek Yerler

Gürcistan-Rusya arasında sınır bölgelerinde çok şirin ve güzel dinlenme alanları bulunmaktadır. KAZBEGİ etrafı görkemli dağlarla çevrili sakin bir bölgedir. Gürcistan’a gelip farklı bölgeleri gezmek isteyenler burada vakit geçirmeyi tercih edebilir. Gürcistan sınırına en yakın şehir VLADİKAVKAZ’da yeşil alanları ve yüksek dağları ile dikkat çekmektedir. Gürcistan’dan Rusya’ya geçmek isteyenler sınırda yoğun bir sıra bekleme sürecini göz önüne almalıdırlar. Rusya’da gezmek isterseniz tren en hızlı ulaşım araçlarından birisi olarak görülmektedir. Gürcistan gezilecek yerler dışında farklı bir bölgeye gitmek istenirse başkent Tiflis’ten ve Batum’dan Ermenistan’ın şehri olan Erivan’a trenler kalkmaktadır. Yalnız bu hizmet sadece yaz ayları için geçerlidir. Kışın bu yolculuk mümkün görünmemektedir. Bunun için Ermenistan sınırına gidilmesi gerekmektedir. Ermenistan, Gürcistan sınırından giriş yapmak isteyenlere çok büyük zorluk çıkarmamaktadır. Bu yüzden ülkeye girmeniz çokta zor olmayacaktır. Azerbaycan’a girmenin biraz daha zor olduğu görülmektedir. Ermeni vatandaşları ve Ermeni asıllı yabancı vatandaşların ülkeye girmesi yasaktır.

Tüm bu alternatiflerin yanında Gürcistan yakınlarındaki köyler de ziyaret edilebilir. Burada yerel halkla tanışıp kültürel özelliklerini yakından görme şansınız olabilir. Çünkü Gürcistan halkı modern hayatla geleneklerini iç içe yaşayabilen çok özel bir millet olarak görülmektedir. Güzel kızları ile meşhur bir ülke olan Gürcistan’da özellikle köy düğünleri çok görkemli olmaktadır. Halkın Türklere karşı bakışı oldukça olumludur. Pek çoğu akrabalık bağları ile Türklere bağlanmıştır.

gürcistan gezi rehberi

Gürcistan Konaklama Tavsiyeleri

Gürcistan gezi rehberi turunda en önemli detay nerede konaklanacağıdır. Çünkü farklı bir ülkede konaklama eğer doğru bir tercih yapılmadıysa ciddi bir sorun olabilmektedir. Şu konuda rahat olunmalıdır ki otel seçenekleri çok fazla. Tiflis’te dört binden fazla, Batum’da üç bin dokuz yüz civarı, GUDAURİ’DE iki yüz vari otel bulunmaktadır. Kalacak yer konusunda çok büyük bir sorun yaşanmamaktadır. Tabi ki önceden rezervasyon yapmak ve otelleri araştırmak çok önemlidir. Her bütçeye göre konaklama alanı bulmak mümkündür. İnternet üzerinden erken rezervasyon olanağı ile çok uygun fiyatlara tatil yapma şansı yakalanabilmektedir. Bu konuda uzun süredir çalışmalar yapan sitelerden otelin konumunu da öğrenerek yapabilirsiniz.

Lüks otellerin yanında tatil köyleri de alternatiflerin arasında değerlendirilebilir. Daha sakin ve mütevazı bir tatil isteniyorsa çok iyi bir alternatiftir.

Otel fiyatları gideceğiniz mevsime ve erken rezervasyon yapıp yapmadığınıza göre değişmektedir. Kış aylarında geceliği 50 TL ile 1500 TL arasında değişen fiyatlar mevcuttur. En yoğun sezon olan yaz aylarında ise rakamlar tabi ki çok daha farklı olmaktadır. Tavsiyemiz eğer Gürcistan gezisi yolculuğunuzda sıkıntı yaşamak istemiyorsanız mutlaka erken rezervasyon yaptırın ve kalacağınız oteli çok iyi araştırın. Özellikle Türk mutfağına geniş yer veren otellerde kalınması daha iyi olabilmektedir. Farklı lezzetlere aşina olanlar Gürcü mutfağının enteresan soslarla hazırlanmış yemeklerini de tadabilirler. Gürcistan otellerinde sadece yöresel değil dünya mutfağının hemen hemen hepsini kapsayan geniş menü seçenekleri var. Özellikle İtalyan mutfağında da başarılı oldukları söylenebilir.

Gürcistan'da Ne Yenir

Gürcistan farklı kültürlere tarihte ev sahipliği yaptığı için hem Ortadoğu hem de Avrupa mutfağından izler taşımaktadır. Gürcistan halkının acı ile arası pek yoktur. Et yemekleri baş tacı edilmiştir. Kişniş yemeklerde sıklıkla kullanılır. Tavuk çok fazla tüketilmektedir. Ünlü yemeklerden bazılarını aşağıda görebilirsiniz.

Hinkal

Türklerde pişen mantıya benzemektedir. Fakat hamurlar daha büyük yapılmaktadır. Sade, yoğurtlu, sarımsaklı olarak tüketilebilmektedir.

Haçapuri

Ekmeğe benzer bir hamura peynir, yağ ve yumurtanın sürüldüğü lezzetli bir ara öğündür.

gürcistan gezi rehberi

Ponçiki

Bir tatlı çeşididir içine krema ve reçel sürülür. Beş çayı için ideal bir yiyecektir.

Sulguni Peyniri

Tuzsuz bir peynir çeşididir. Hafif olduğu için çokça tercih edilir.

Gürcü Şarapları

Gürcistan şarapları dünyaca ünlüdür desek abartılı olmaz. 521 üzüm çeşidi olan ülkede yarı tatlı yapılan şaraplar Avrupa’da oldukça ünlüdür. Ünlü şarapların bir kısmının isimleri MUZUKANİ ve KİNDZMARAULİ’ dir. Şarap meraklıları bu topraklara mutlaka uğramalıdır.

Harço Çorbası

Pirinç ve şehriye kullanılarak yapılan çorbaya kuşbaşı et ve maydanoza benzer bir ot koyulmaktadır. Oldukça lezzetli bir yemektir.

Bunların dışında cevizli patlıcan ezmesi, güveçte kuzu güveci, kuzu şiş mutlaka tadılması gereken lezzetlerdendir. Kebaplarda domates sosu bolca kullanılmaktadır. Domates ve erik sosu ızgara ette tercih edilir. Tatlı olarak farklı bir lezzet de ballı cevizli fırınlanmış elmadır. Hafif bir tat arayanlar için tavsiye edilebilmektedir.

Ayrıca bir not olarak belirtmek gerekir ki yemek içmek Gürcistan oldukça uygundur. Bu eşsiz lezzetleri uygun fiyata tatmanız mümkündür.

Gürcistan Alışveriş

Şarapları ile meşhur olan Gürcistan’da alkol fiyatları oldukça ucuzdur. Ayrıca hemen hemen her ülkede olduğu gibi magnet,tişört ve yöresel kıyafetleri de bulabilirsiniz. Tiflis’te Meydan Pazarı’na giderek el sanatları ürünlerini de Türkiye’ye getirebilirsiniz.

Gürcistan'da Neler Yapılır

Gürcistan gezisi size bu ülkede yapılacak pek çok aktivite seçenekleri sunmaktadır. Ülkenin hangi şehrine giderseniz gidin ilk hissedeceğiniz duygu buranın tarih kokan bir ülke olduğudur. O yüzden ilk planınız gideceğiniz şehirler ile ilgili mutlaka kaliteli bir tura yazılmak olmalıdır. Bölgede çok fazla tarihi eser var bunların tarihçesi, ülke için taşıdığı anlam ve eserin ruhunu anlamak için muhakkak profesyonel bir rehber eşliğinde gezilmesi daha iyi olunacaktır. Eserler dağınık ve farklı yerlerde olduğu için ülkeye yabancısı olan turistler gezilecek yerler konusunda sıkıntı yaşayabilir ve en kısa sürede en verimli gezi rotasını oluşturamayabilirler.

UNESCO Dünya Mirası Listesinde olan tarihi eserler mutlaka gezilmelidir. VARDZİA CAVE manastırı ziyaret eden insanları büyülemektedir. SİGNAGİ yürüyüş için mükemmel bir yer ve harika bir doğa manzarası vardır. FORTİFİED CASTLE iç mimarisi ve mozaikleri kesinlikle görülmeye değer bir yerdir.

Bunun dışında ailenizle korkmadan güvenli bir şekilde Gürcistan sokaklarında dolaşılabilmektedir. Suç oranı diğer Avrupa ülkelerine nazaran çok daha azdır. Özellikle turistlere ve de Türklere karşı oldukça nazik, dostça bir yaklaşım sergilemektedirler. Son yıllarda ilginç bir şekilde Gürcistan’dan Türkiye’ye de yoğun bir Gürcü akışı olmaktadır. Bu yüzden Türk kültürünü yakından tanımaktadırlar. Gürcüler Türkiye’ye turizm amaçlı gelse de azımsanmayacak kadar olan kısmı mevsimlik iş göçünden dolayı gelmektedir. Karadeniz’de çay ve fındık bahçelerinde çalışmakta ve aylarca Türkiye’de kalmaktadırlar. Türkiye’deki Karadeniz insanları dışarıdan gelen insanlara genelde temkinli yaklaşsa da Gürcü işçilere karşı oldukça kucaklayıcı olmaktadırlar. Bunda Gürcü halkının aile kavramına önem vermesi ve Türk geleneklerine saygı duymalarının büyük rolü olduğu unutulmamalıdır.

Gürcistan gezi rehberi sıralamasında yapılacak işlerin başında buranın ilginç ve güzel lezzetlerini tatmak olmalıdır. HARÇO çorbası için tam bir efsane de denebilir. Çok besleyici ve Türk damak tadına yakın olan bu çorba serin havalarda vazgeçilmeziniz olabilir. Yukarıda anlatılan tüm lezzetleri hakkını vererek yapan bir lokantada tadabilirsiniz. Eğer alkol alıyorsanız ve şaraptan da vazgeçemiyorsanız tüm Avrupa’nın tercih ettiği Gürcistan şaraplarından dönüşte kendinize ya da sevdiklerinize alabilir ve güzel bir hediye olarak sunabilirsiniz. Ünlü GURME Vedat MİLÖR’ÜN de test ettiği ve çok beğendiği yerler de bulunmakta. İnternetten buralar araştırıp gidilebilir. Gürcistan’a gidenlerin vazgeçemedikleri bir diğer faaliyet alışveriştir. Ucuz bir ülke olduğu için mutlaka geri dönerken alacağınız bir şeyler olabilmektedir. Hediyelik eşya bakımından çok zengindir. Elektronik eşyalar nispeten daha ucuzdur. Alkol ve sigara çok tüketildiği için ucuz olduğu söylenebilir. Yöresel kıyafetler, eşyalar da bir diğer hediye seçenekleri olarak görülmektedir. Aileniz ve sevdiklerinizle doğa yürüyüşü yapmak, bol oksijenli temiz havasını solumak, yeşilin ve renkli bitki örtüsünün tadını çıkarmak isteyenler için bu ülke muhteşem bir seçenek olmaktadır.  Gürcistan gezilecek yerler bakımından özellikle yaz mevsiminde Türkler tarafından aşırı ilgi gören bir ülke. Şüphesiz bunda en önemli faktörler arasında vizesiz oluşu ve Türkiye’ye yakın oluşudur. Gürcistan Batum ve Tiflis gezilecek yerler hakkında bilgi sahibi olanlar yorum kısmından fikirlerini bizlerle paylaşabilirler.                   

gürcistan gezi rehberi

"GÜRCİSTAN GEZİ REHBERİ" Hakkındaki Genel Yorumlar (0)

A
B
F
G
H
İ
K
M
R
S
T
U
A
B
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Ş
T
Ü
V
Z