Yaz

İNKUMU GEZİ REHBERİ

calendar_today Mar 19, 2018

İNKUMU GEZİ REHBERİ

İNKUMU GEZİLECEK YERLER

Yüz ölçümü 2140 kilometrelik bir alana yayılmış olan Bartın ili 74 no’lu trafik plakasına sahip bir ilimiz olup, Amasra, Kurucaşile ve Ulus ilçelerinden oluşmaktadır. Plajları, tarihi yapıları, mağaralarıyla Karadeniz’in sevilen ve beğenilen illerinden birisi olan Bartın Batı Karadeniz Bölgesinde bulunan bir ilimizdir. İl itibariyle doğa güzellikleri adına en yüksek standartlara ulaşılan Bartın’da gezilip görülecek tarihi mekân, dini mekân varlığının yanında ön plana en çok çıkan özellik doğal güzellikleridir. Yeşil ve mavinin birlikte kucaklaştığı ilimiz Bartın insan eli değmeden kendiliğinden oluşan güzel koyları, plajları ile anılan bir ilimizdir. Bartın’da tatil denildiğinde ilk olarak akla gelen yer ilçe olması itibariyle Amasra ilçesidir. Böyle olmasını da aslında hak ediyor bu ilçe... 59 km. sahil şeridi ve plajları ile bilinen Bartın dik ve ormanlık yamaçlarını deniz ile buluştuğu yerlerde turizm açısından çok elverişli alanları oluşturmaktadır. Buranın turizm faaliyetlerinin hak ettiği değeri göremediği de bilinmektedir. Bunun sebebiyse Bartın ili civarında iklim özelliklerinin uzun süreli olarak turizmi desteklemiyor olmasıdır. Bartın’da bulunan inkumu plajı muhteşem bir doğa güzelliğine sahip ve yaz turizmi sezonunda yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgi gören plajlardandır. İnkumun’a nasıl gidilir?

Bartın ili merkezine on beş kilometre uzaklıkta bulunan inkumu plajına nasıl gidildiği konusunda incelikle yapmanız gereken araştırma Bartın iline nasıl gidildiği ile ilgilidir. Karadeniz bölgesinde yer alan ilimiz Bartın'a komşu olan illerimiz Zonguldak, Karabük ve Kastamonu'dur. Ulaşım olanaklarından yararlanarak Bartın'a gelecek olan ziyaretçilerin bulundukları bölgelere göre en uygun yol güzergâhını seçmeleri Bartın'a ulaşımı açısından kolaylık sağlayacaktır. Ulaşım olanakları yönünden havayolu, demiryolu ve karayolu hizmetleri bulunuyor olsa da Bartın'a gelişte ya da Bartın'dan gidişte en çok tercih edilen ulaşım karayolu seçeneği olmaktadır. Bartın iline ulaşımı batı, doğu ve güney kesimlerden gelecek olan yolculara göre açıklamak gerekirse; batı kesimde Çaycuma (Devrek), Zonguldak, Mengen (yeniçağ), Bolu, güneyden gelenler için Safranbolu (Karabük), Gerede, Bolu E- 80 otoyolu istikametinde gelinmekte ve E-5 devlet yollarına bağlantı sağlanmaktadır. Doğu yönünden gelenlerse Cide (Kastamonu), üzerinden ulaşım ağına bağlanmaktadır. Yurdumuzun en kalabalık şehirlerinden İstanbul’a uzaklığı 450 km, Ankara’dan mesafe uzaklığı yönündense 283 Km mesafe içermektedir. Komşu iller olan Zonguldak iline 89, Karabük iline 84, Kastamonu iline 181 ve Bolu iline ise 174 Km. mesafede bulunan Bartın'a anlaşılacağı gibi karayolları ile kuzey haricinde her yönden ulaşım sağlanabilmektedir. İstanbul’dan gelen İzmit, Sakarya, Düzce, Bolu Kaynaşlı istikametinde giderek buradan otobana giriş yaparlar. Otobandan Yeniçağ Bolu istikametinde giderek bu süreden sonra ortalama iki saat içerisinde Bartın’a ulaşabilmektedirler. Toplamda dört buçuk saat sürecek yolculuk sonunda İstanbul Bartın ulaşımı tamamlanmış olur. Ankara istikametinden gelen araçlar İstanbul otobanını takip ederek Kastamonu Cide üzerinden ortalama bir saat elli dakikalık bir yolculuk sonunda Bartın’a ulaşabilmektedir. Karayolları dışında havayollarını kullanan yolcuların da Zonguldak, Ankara ve Kastamonu yönünden gelme ihtimalleri bulunmaktadır. Doğal olarak bu illerden sonra Bartın’a bağlantı için yine karayollarını kullanacaklar... Demiryolu ile ulaşım için ise en yakın istasyon Zonguldak Saltukova’da bulunmakta olup, buradan sonra ulaşım yine karayolu ile yapılacaktır. Bartın il merkezinden inkumu plajına gidebilmek için 15 km mesafenin araçla kat edilmesi gerekir. Otogardan kalkan minibüs, belediye ve taksi seçeneklerinden birisini seçerek Bartın’dan inkumu plajına on dakikada ulaşabilirsiniz.

Batının inkumu beldesinde bulunan plaj, yani inkumu plajı, çok uzun sınırlara sahip olan plaj olarak Karadeniz’in en ünlü plajları arasında yer almaktadır. Toplamda üç kilometre uzunluğa sahip olan plaj, yaz sezonunda en yoğun dönemlerini haziran temmuz ve ağustos aylarında yaşamaktadır. Kumsalı bakımından genişliği elli, altmış metreyi bulan kesimlere sahip olan inkumu plajı, güzelliği ile de etkileyici becerilerini sergilemektedir. Sahil kesiminin hemen üst tarafından bulunan iğne yapraklı çam ağaçları, plajın bulunduğu ortama ayrı bir hava katar. Yeşilin mavi üzerinde yansımasına dayanan doğal bir güzellikten ibaret olan bu plajlarda insan eliyle yapılmış “şu da böyle olursa güzel olur diye düşünülmüş” hiç bir müdahale bulunmamaktadır. Doğallığını halen koruyan bu plajın tek dezavantajı denizinin dalgalı olmasıdır. Derinlik açısından sıkıntı yaratmasa da Karadeniz’in hırçın hali içinizi birazcık ürkütebilir. Fakat bu güzellikle savaşmayı öğrendiğiniz an belki de çarşaf gibi denizlerden artık hoşlanmamaya başlayacaksınız. Plajın suyu az tuzlu özellik gösterdiğinden sudan çıkıldığında insanı rahatsız edici etkisi yoktur. Plajında bulunan kumun insan vücudunda rahatsız edici yapışkanlığını hissetmeden doğallığın içerisine yüzükoyun salıverirsiniz kendinizi... İnkumu plajı Bartın iline çok uzak olamamakla beraber, ulaşımı sağlayan yollarında bile size konforlu bir geçit töreni sunar. Önce saklanan sade yeşilliğin ardında ne olduğunu bilmediğiniz bu güzellik tepeye vardığınızda apansız çıkıverir muhteşem büyüklüğü ile karşınıza...

İnkumu plajı bu kadar doğal güzelliklere sahip olduğuna göre bize de “İnkumu gezi rehberi nerelere götürecek sizi?” keşfetmek düşer. Olağanüstü bir güzelliğe sahip olan ve cenneti anımsatan koyları bakımından harikalar içeren güzelliklerin hepsini bir arada bulundurmaktadır.  Kumları tertemiz olan İnkumu Plajı’nın hemen arkasında yer alan ormanlık alan, ilçenin tepelerine çıkıldığında, hatta sizi ilk karşıladığında bile eşsiz bir manzara ile tanıştırmaktadır sizi. Ay denizin üstünde yakamoz oluştururken ağaçlar da Karadeniz’de yeşeren bir görüntü oluşturuverir geceleri... Buralarda gezilecek yer çok. Sadece plajının etkisi altında kaldığımız ne kadar açık... Hadi İnkumu plajında gezilecek başka nereler var?

Tatil için çok doğru bir adresi seçtiğiniz belirtmek isterim öncelikle... Eşsiz güzellikteki plajından gün batımını seyretmek, yemyeşil bitki örtüsüyle sizi çevreleyen dağların ve denizin esintisini hissetmek için kesinlikle görülmesi gereken bir yer olan inkumu plajında yüzünüzü güneye verirseniz yeşil dünyasındaki gizemlerle karşılar sizi, yüzünüzü batıya verirseniz güzelcehisar ilçesiyle karşılayacak sizi… Yüzünüzü doğuya verirseniz de Amasra ile karşılaşacaksınız. Buda normal aslında burası Bartın... İnkumu gezi rehberinden yer olarak Amasra ile devam edelim...

Amasra müzesi bekliyor olacak kültürel dokusuyla sizi. Bu müzede bulunan iki arkeolojik odada sergilenen Helenistik, Roma, Bizans ve Ceneviz dönemlerine ait eserler bulunuyorken, etnografyaya ayrılmış 2 salonunda ise Osmanlı’ya ait buluntular yer almakta olup, ilginizi çekecek özelliktedir. Kaleyi görmedim demeyin. Amasra kalesi zamanında kullanılan bir askeri yapı olup, Sormagir’i ve Zindanı’yla sizi bekliyor. İnpiri köyüne doğru yönelirseniz Gürcüoluk mağarası bulunuyor oralarda... Org desenli duvarları ile beğeninizi kazanacak olan bu mağara damlataş, dikit ve değişik bitki florası içermektedir, gelebilirsiniz. .

Doğal güzelliklere doymayacağınız inkum’undan Amasra’ya geçerek karaman köyüne doğru yol alırsanız Göldere şelalesine gider bu yol... Göldere şelalesi kamp kurup, ateş yakabilecek alanlar içermekte olup, huzurlu bir tatil için güzel bir fırsat oluşturur. Fotoğraflarda mükemmel çıkar burada. Amasra’nın İnkumu plajından başka diğer plajlarına da haksızlık yapmayın hani... Burada denize girmek için yine doğa harikası olan ÇakrazBozköyAkkonak adlı plajlar da var. Size önerim kısa bir mavi tur fena olmaz. Bir günde tüm plajlarında serinlersiniz buraların. Bu arada Çakraz plajı mükemmel... Turkuaz rengin hâkim olduğu denizin plajında yelkencilik, doğa sporları ve balıkçılık aktivitelerine katılabilirsiniz.

İnkumu gezi rehberine göre çevresinde gezebileceğiniz çok sayıda seçenek var burada. Ağlayan ağaç, çekiciler çarşısı, cenova şatosu, tavsan adası kuş kayası yol anıtı, Direkli Kaya, Kemerdere Köprüsü, Küçük kilse ve Erdem Ağa Konağı gibi güzellikleri keşfedebilirsiniz. Kastamonu Cide’ye geçebilir, burada kanyonların keşfine çıkabilirsiniz.

İnkumu plajinda renklerin dansını izlediğinizde ruhunuza iyi geldiğini hissedeceğiniz için buralarda harcadığınız maddi hususlara takılmayacaksınız bile. Ama yine de maddiyata dikkat! Bu plajda Bartın ili sınırlarında olduğuna göre burada Türk Lirası geçerli o halde...

İnkumu plajına giderek buranın tadına sonuna kadar varmak istiyorsanız doğru zamanı seçmeniz gerekli... Buraların doğru zamansa niyetiniz deniz, kum, plaj ise haziran, temmuz ve ağustos aylarını tercih edin derim. Niyetiniz gezilecek yerlerini keşfetmek ve ben bir gezginim diyorsanız da mart, nisan, mayıs, haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında kucaklayacak sizi bu şehir... İklimsel özellikleri yönünden ılıman bir iklime sahip olmasından ötürü yağış riskini her zaman göz önünde bulundurun. Ama buranın insanı alışmış artık yağmur’a… Hava yağdığında şayet gökyüzünden parlayan şimşekler gürültüyle kopan çınlamalar yükselmiyorsa ortalıkta hiç istifini bozmuyor denize girerken, olduğu gibi devam ediyor keyfine…

Karadeniz insanı misafirperver olur, zaten. Bunun aksini söyleyemeyiz. Sıcakkanlı, muhabbetli, fakat tek kusuru kolay sinirlenebilen ama kin tutmayan insanlar var buralarda... Ve bu sebeple de fıtratından olsa gerek, inkumu plajında konaklamanız için bulunan otel, pansiyon ve tatil köylerinde misafir etmeye hazır ve tecrübeleriyle bekleyecektir sizleri işletmeler...  Konaklama için maksimum vereceğiniz rakam en fazla 150 TL geçmeyecek mekanlar bulunmaktadır. Kendinizi evinizde hissettirecek bu yerler sizi saklayacak Bartın gecelerinde...

Peki, İnkum'da ne yemelisiniz?

Biraz kilo alacağınızı söyleyebilirim. Fakat yemekler öyle lezzetli ki yemeden duramıyorsunuz. inkumu’nda Bartın ilinin yöresel izleri hâkim sofralarda… Etlisi, sütlüsü çok yani… İsteyen et yemeklerinin tadına bakar, isteyen hamur işlerinin, isteyen de zeytinyağlı çeşitlerin… Pumpum çorbası, yumurtalı isput, kabak burması, pirinçli mantı, Amasra salatası, beyaz baklava, deli oğlan sarığı, döşemeli mancar, düğün helvası, gelin teli, gıcır, halışka, incir dondurması, kabak tatlısı, kaha salatası, kaşık helvası, lokma gobartma, mancar dolması, maydanoz köftesi, su böreği, tatlı börek, tavuklu börek, tirit, unlu ıspıt dolması, yumurtalı ıspıt gibi mutfağı yöresel tat yönünden zengin olan ilçe de elbetteki yemeklerin hepsinin tadına bakabilmeniz imkânsız. Bir de bu işi usulüne uygun yapanları bulmak gerek… Yine de bu lezzetleri yapanları bulmak bir iki deneyimden sonra zor olmuyor. Bartın’ın yöresel lezzetleri inkumu plajı çevresinde bulunan restoranlarda ustalıkla servis edilmekte. Bu sebeple plajın çevresinde bulunan restoranlar arasından tercih yapabilirsiniz.

Yolunuz inkumu’na düştüyse siz ya bir gezginsiniz ya da bir tatilci… Aslında inkumu’nda yapılacaklar için her neden içinde geçerli söyleyeceklerim. Denizin tadına bakmadan, inkumu’nun sahilinde kumsalın üzerine serilmeden dönmeyin bu yerden memleketinize… Burada yeşil her yerde var. Bu sebeple kendinizi şımartmak için çıkın yükseklere, dinlenin bolca, yükleyin dopingleri öyle dönün evinize. Ne de olsa tertemiz oksijeni her yerde bulamazsınız. Yağmurunda ıslanın bir kere olsun, buraların yağmuru şifa verir insana, yeniden dirilirsiniz… Mavi suların her bir plajından nasiplenmeden dönmeyin, evinize. Bu cennetin resmini çekmeden dönmeyin. Yükseklerden kuşbakışı izleyin öyle gidin İnkumu’ndan…

"İNKUMU GEZİ REHBERİ" Hakkındaki Genel Yorumlar (0)

A
B
F
G
H
İ
K
M
R
S
T
U
A
B
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Ş
T
Ü
V
Z