Yaz

İran Gezilecek Yerler

calendar_today Eki 16, 2018 label

İran Gezilecek Yerler

Dile kolay İstanbul’dan İran’a arabayla gitmek! Hem de 1984 model Renault 12 arabayla desem ne dersiniz? Macera İran’da gezilecek yerleri merakla başladı… 3 çılgın arkadaş 12 yıldır seyahatlerimizde hep değişik planlar yapıyorduk. Türkiye’nin değişik yerlerinde kamp maceralarımız bile hep enteresan geçmişti. İran gezi planı da değişik olması gerekiyordu. İstanbul’dan uçakla İran’a gitmek bize çok klasik gelecekti bizde 6 ay öncesinden fotoğraflarda görmüş olduğunuz bu arabayı aldık ve arabayı baştan sona yaptırıp İstanbul’dan yola çıkıp tüm doğu ve güneydoğu illerini gezerek İran’a gittik. İran’dan sonra yine bu araçla Gürcistan’a geçtik. Başımıza İran’da neler gelmedi ki? Defalarca kez araç bozuldu. Hatta İran’da kamp bile yaptık. İran hakkında anlatacak çok şey var. İran insanları nasıldır? İran’a nasıl gidilir? hakkında anlatacaklarımı okuduktan sonra İran hakkındaki ön yargılarınız değişecektir. İran gezi rehberi yazıma başlıyorum

İran gezilecek yerler araştırması yaparken yanımdaki başka bir arkadaşım İran’daki uçak kazalarını merak ettiğimi sanıyordu halbuki ben İran gezisi yapacaktım. Doğu ve Güneydoğu illerinin çoğunu defalarca kez gezdiğim için öyle bir rota olmalıydı ki gezmediğim yerleri de görmek istiyordum. Kafayı mı yediniz siz? sorularına sık sık mağruz kaldığımız İran yolunda hiç bilmediğim yerleri bile keşfetme imkanı yakalamıştık. Yol boyunca kamp yaptık,öğretmenevlerinde kaldık,dağlara tepelere tırmandık. Çok şükür Kara Şimşek aracımız bizi İran’a kadar yolda bırakmamıştı.

İran gezisi yapmadan önce İstanbul’dan yola çıkarak Tarihi İpek Yolu’nu kullanarak Ankara’ya vardık. Ankara’dan Şanlıurfa’ya ve Gaziantep’e de uğrayarak Mardin’e geçtik. Mardin’den sonraki durağımız Diyarbakır oldu. Gezdiğimiz her yeri her durağı keşfederken içimizde hep ayrı bir heyecan vardı. Gittiğimiz şehirlerde aracımız aşırı bir ilgi görüyordu. Öyle ki Bitlis’te öğretmenevinin kapısına hızlı bir giriş yapınca hemen içeriden görevli geldi ve bizim resmi kurumda çalışan görevliler olduğumuzu sandı:) Bitlis - Mardin derken soluğu Van’da aldık. Sözü çok uzatmadan konuyu fazla dağıtmak istemiyorum. Toplamda 12.000 km İstanbul - İran - Gürcistan arası yol yaptık. Şu an tekrar İran gezisi yapar mısın? diye sorsanız direkt evet olarak cevabımı verirdim. Hatta yarım kalan İran şehirlerini tamamlamak için İran’da gezilecek yerler için yeni planlar yapyorum.

photo_library

İran Nasıl Bir Yer?

İran deyince insanın aklına gelenler yasaklar ve dolayısıyla da kurallar oluyor. Eğer İran’ı merak ediyorsanız ve de gidip görmek istiyorsanız öncelikli olarak bunları kafanızdan çıkarın. Perslerin ya da Fars İmparatorluğu’nun toprakları İran bugün dünya ile yaşadığı problemler nedeniyle Avrupa’lı ve Amerika’lı turistler için çok da cazip bir noktada bulunmuyor fakat 6000 yıllık tarihi ve el değiştirmeyen toprakları ile kesinlikle gezilip görülmesi gereken ülkelerin başında yer alıyor. İran nasıl bir ülke diye soracak olursanız aslında cevabını sizlere tam olarak veremem çünkü İran’da aracımız onlarca kez bozulunca aracı tamir edecek usta bulamadık. En son çare İran Tebriz’de aracın karbüratörünün hortumunu söktük ve Türkiye’ye geri dönmek zorunda kaldık. Türkiye’de aracı yaptırıp hemen kendimizi Gürcistan’a attık.

İran’a baktığımız zaman bugün gezip görebileceğiniz topraklar defalarca işgal edilmiş ve el değiştirmiştir. Bu nedenle de gelenler eskilere çok saygı duymadığından ya da yapılan savaşlarda o bölgenin eserleri zarar görmüştür. Fakat, bu teori İran için geçerli değil. Buralarda hep İranlılar yaşamış ve atalarının eserlerine de sahip çıkmış. Kendine ait inanç ve kültürü, mistizmi ve tarihi ile İran kalabalıktan uzak bir gezi için sizi bekliyor. İran denince aklınıza kara çarşaflılar ve öcüler geliyorsa bu ön yargılarınızı yıkıp İran gezisi yapmanızı şiddetle tavsiye ediyorum.

İran Tebriz'de arabamız bozulunca
video_library

İran'da Saat Kaç?

İran’la Türkiye arasında 30 dakika fark vardır. 23:50’de Türkiye’den kalkan uçak 03:20’de orada olur ama uçuş saati 3 saattir.

İran gezilecek yerler - İran Tebriz

İran'da Hangi Dil Konuşuluyor?

İran Tebriz’de Türkçe konuşuluyor ama İran’ın resmi dili Farsça’dır. Fakat İran’da sadece Farsça konuşuluyor demek tamamen yanlış bir bilgi olacaktır. Farsça ve Türkçe’nin yanı sıra Persçe,Pakistan sınırında Urdu dili de konuşuluyor. İran yüzyıllarca pek çok tarih,kültür ve uygarlığa sahiplik ettiği için izlerini hala görmek mümkündür. İran’da ortak dilin olmaması da İran halkının ortak kaderini ortak sevinçlerini yaşamasına engel olmuş gibi bir izlenim bırakıyor.

İran yolları - İran gezilecek yerler

İran Kadınları Nasıl Giyinir?

İran’da kadınlar makyaj yapamaz araç süremez gibi iddialar sürekli olarak konuşuluyordu. Halbuki İran’a gittiğimde kadınların araba kullandığını ve makyaj yaptıklarını gördüm. Elbette sadece bu ikisi kadınların özgür olduğu anlamı da taşımıyor. Baştan sona kara çarşaf giyme olayı yoktur. Hatta benim izlenimlerime göre çarşafı bile göstermelik takıyorlar. Tebriz sınır kapısında (Türkiye tarafında) başlarına örtü takmıyorlardı ne zaman ki İran sınırına giriş yaptılar başlarına göstermelik örtü takıyorlardı. Açıkçası ben İran kadınlarının gözlerini çok beğendim. Bunun dışında İran’lı yönetmen ve oyuncu olan Mania Akbari ise İran kadınlarının özgür değiliz diye sadece bahane ürettiğini ifade etmişti. Bu arada kendisi Türkiye’de Uçan Süpürge Festivali’ne katılmış ve röportajında iki defa evlenip boşandığını,filmler çektiğini,dünyaya açıldığını ve bunların hiç biri için önünde engel olmadığını söylemişti. Öte yandan İran’lı bir kaç kadınla instagramdan takip ediyorum ve sohbet ediyorum. Ülkesine gelen bir çok yabancı turisti eşiyle ve çocuğuyla birlikte özgürce gezdiriyor. Hatta kendisinin de en büyük şikayeti İran’ın yanlış tanıtıldığı yönündeydi. İran ile ilgili güzel bir video çeken seyahat bloggerının videolarını aşağıda izleyebilirsiniz. İran kadınlarını batı gözüyle ya da onların kendi gözüyle değerlendirmek gerekirse yorumu sizlere bırakıyorum.

İran kadınları nasıl giyinir

İran Erkekleri Nasıldır?

Sadece İran Tebriz erkeklerini ele alacak olursam İran’lı erkekler aşırı sosyallerdir. Öyle ki cep telefonlarında interneti bile açmıyorlar ve sürekli olarak arkadaşlarıyla sohbet muhabbet içerisindeler. Bizim arkadaş olduğumuz 4-5 İran’lı erkek bize aşırı yardımcı oldular. İran’da gezilecek yerler hakkında aşırı bilgiler verdiler. Gideceğimiz ve İran Tebriz gezilecek yerleri gezdirdiler. Aracımızı güzel bir tamirciye götürdüler. Zamanlarını bizimle harcadılar. Hiç bir kaba davranışlarını görmedim. Ayrıca her gittiğimiz erkek tamirci de bizim dolandırmaya değil yardımcı olmaya çalışıp hiç para almadılar.

İran erkekleri - İran insanları nasıldır

İran'ı Arabayla Gezmek

İran’da gezilecek yerler ve İran şehirleri arasındaki mesafeyi göz önünde bulunduracak olursak İran’a arabayla gitmek çok mantıklı olacaktır. Biz sadece İran’ın Tebriz şehrini bile araba olmadan asla gezemezdik. İran’ı sadece arabası olanlar gezebilir demek istemiyorum ama İran’ı doya doya gezmek isteyenler için araba çok daha mantıklı olacaktır. İran’a tek başıma araba olmadan gidebilir miyim? diye merak ediyorsanız elbette gezebilirsiniz. Hatta İran’ı arabasız ve otobüs kullanmadan gezen sadece otostop yaparak gezen çok fazla Türk gezgin de vardır. İran’a nasıl gidilir yazımdan İran’a arabayla gideceklere dikkat etmesi gereken her şeyi en ince ayrıntısına kadar yazdım.

İran yolları - İran'da gezilecek yerler

İran'da Trafik Nasıl?

Keşmekeş sözünün hakkını sonuna kadar veren ülkelerden birisi de İran’dır. İran’da trafik kuralları kırmızı ışık dışında hiç bir kural yok. Yol şeritleri olsa da kimsenin kimseye yol vermeye ve kendi şeridinde gitmeye niyeti yok. Eğer acemi bir sürücü iseniz İran’a arabayla gitmemenizi söyleyebilirim. Peki ben neden arabayla gittim? Tam olarak aradığım trafik macerasını İran’da yaşadım diyebilirim. Hatta aracımız bozulduğunda bile trafiiğin ortasında arkadaşımızla birlikte aracı ittiğimizde bile ezilme tehlikesi geçirmiştim.

İran şehirleri - İran'da gezilecek yerler

İran'da Benzin Fiyatları

İran’da benzin fiyatlarının 80 kuruş olduğunu söylesem inanır mısınız? Türkiye’de bir benzinciye gidip fulleyelim abi lafını çok sık kullanmasak da İran’da her benzincide bu sözü doya doya kullanmıştık. Bizim aracın deposu 40 TL’ye doluyordu. Güler misin ağlar mısın misali… İran’da bizdeki gibi 95 oktan benzin ya da 98 oktan benzin olayı yok. Bunun yerine süper benzin ve normal benzin var. İran’da süper benzini her yerde bulmak kolay değil genelde şehir merkezlerinde bulunuyor.

İran'da arabaya benzin koyarken

İran'da Ne Ucuz?

İran’da direkt olarak benzinin ucuz olduğunu hemen yukarıda yazdım. İran şehirlerinin hepsini gezeceğim derseniz toplamda 4.000 km’lik bir mesafeyi gözden çıkarmanız gerekecek dolayısıyla en büyük masrafınız benzin olacaktır. Onun dışında İran Tebriz’de tekstil çok gelişmediği halde ayakkabılar çok çok ucuz. Patates soğan bile o kadar ucuz ki İran – Türkiye sınır şehirlerinden insanlar sırf patates-soğan almaya geliyorlar. Benim İran’a gittiğim dönemde soğan Türkiye’de 6 TL iken İran’da 80 kuruştu. Hatta İran’da soğan fiyatları 50 kuruşmuş ama bir anda 80 kuruş olunca bizim Türkler de isyan etmeye başlamışlar. İran’da şehirler arası ulaşım da oldukça ucuz. 50 kuruş ile 1 TL arasında toplu ulaşım ücretleri vardır.

İran'da ne ucuz - İran'dan ne alınır

İran Vize İstiyor Mu?

Vizesiz gidilen ülkeler listesinde yer alan İran’a gitmek için 3-5 ay öncesinden güzel bir plan yapmanız gerekmiyor. Daha doğrusu her gezinizde olduğu gibi İran gezinizde de kendi gezi planınızı çok detaylı ve güzel bir şekilde hazırlamalısınız ama bunun için çok uzun bir zaman ihtiyacınız yok. Bu yazıyı okuduktan sonra yarın bile İran’a gidebilirsiniz. Çünkü, İran, Türk Vatandaşları’ndan 90 güne kadar vize istemiyor. İran vize istiyor mu yazımdan İran’a gideceklere tüm tavsiyeleri görebilirsiniz. İran’a vize olmaması ve ucuz olması son yıllarda İran gezisi yapacak gezgin sayısında artş göstermeye başladı.

video_library

İran Nerede?

Bildiğiniz gibi İran, Türkiye’nin doğusundaki sınır komşusu. Eğer siz batıda yaşıyorsanız tabi ki bu mesafe karayolu veya tren yolculuğu için oldukça uzun. Fakat, sınır komşumuz olmayan ülkeleri düşündüğünüzde ise İran oldukça yakın bir konumda yer alıyor.

İran sınır kapıları - İran'da gezilecek yerler haritası

İran'a Nasıl Gidilir?

İran’a 4 farklı şekilde gidebilirsiniz. Uçak, tren, otobüs ya da otomobil ile İran’a gidebilmeniz mümkün. Uçakla gitmek istiyorsanız İstanbul Yeşilköy ve Sabiha Gökçen Havalimanlarından direkt uçuşla Tahran Şiraz ve Tebriz’e yaklaşık olarak 3 saat içerisinde geçebilirsiniz. İran’a nasıl gidilir yazımda arabayla İran’a gideceklere detaylı bilgileri yazdım.

İran'a nasıl gidilir - İran'a girerken araca karne almak zorunlu

İran'a Otobüsle Nasıl Gidilir?

Eğer İran’a otobüs ile gitmeyi düşünüyorsanız İstanbul Esenler Otogarı’nda çalışan firmaları kullanabilirsiniz ama yolculuğunuzun neredeyse 42 saat süreceğini de bilmelisiniz.

İran'a Trenle Nasıl Gidilir?

Eğer İran’a tren ile yolculuk yapmak istiyorsanız da önünüzde 2 farklı seçenek bulunuyor. İsterseniz Ankara’dan kalkan Transasya Ekspresini kullanarak Tahran’a 55 saatlik bir yolculuk ile ulaşabilirsiniz. Ayrıca, bulunduğunuz şehirde sizin için uygun olan ulaşım imkanlarını kullanarak Van’a geçebilir ve buradan da tren ile Tebriz’e geçebilirsiniz. Bu yolculuk da hemen hemen 8 saat sürüyor.

İran'a Arabayla Nasıl Gidilir?

Eğer uzun bir zaman diliminiz var ve hem İran’ı hem de İran’a giderken Türkiye’yi gezmek istiyorsanız otomobilinizi de kullanabilirsiniz.

Ağrı - İran Sınır Kapısı

İran'da Ulaşım

İran’da ulaşım ücretleri sizi şaşırtacak seviyede ucuz. Devlet petrolden vergi almadığı için yakıt masrafı yok gibi bir şey ki Türkiye ile kıyasladığımızda bedava bile diyebiliriz.

İran'da Şehirlerarası Ulaşım

İran’a ulaştıktan sonra da güzel bir İran gezi planı yaptıysanız ve farklı şehirleri gezmeyi düşünüyorsanız bunun için de tabi ki önünüzde 4 farklı alternatif bulunuyor. İsterseniz ülke içerisinde havalimanına sahip şehirlere uçak ile gidebileceğiniz gibi eğer araba ile gittiyseniz ya da araba kiralamayı düşünüyorsanız otomobil ile de rahatlıkla farklı şehirleri gezebilirsiniz.

İran’ın demiryolu ağı da oldukça gelişmiş durumda tüm ülkeyi baştan başa tren ile gezebilirsiniz. Şehirler arası otobüs firmaları da Türkiye’de olduğu gibi güzel bir ağa sahip ve oldukça ucuz ücretler karşılığında faydalanabilirsiniz. Otobüsler hakkında söylememiz gereken nokta ise genel olarak şehirlerarası otobüsler ikiye ayrılıyor. Konforlu ve rahat olan otobüslere genel olarak Volvo deniliyor ve bu otobüsler klimaya sahip oldukları gibi yolculuk esnasında da ikramlar yapılıyor. Bir de Mahmuli denilen otobüsler var ki Volvo’nun neredeyse yarı fiyatına ama ne yazık ki klima ve konfordan eser yok.

İran insanları

İran'a Uçak Bileti Ne Kadar?

İran’a uçak ile gitmek istiyorsanız İstanbul’da yer alan 2 havalimanından birisini kullanmak zorundasınız. Bu iki havalimanından Tahran, Şiraz ve Tebriz’e direkt uçuş yapabilirsiniz. Yukarıda da dediğimiz gibi hemen hemen 3 saat sürüyor. Farklı bir şehirde yaşıyorsanız da isterseniz aktarmalı seçenekleri değerlendirebilir ya da farklı ulaşım araçları ile İstanbul’a geldikten sonra İran’a uçabilirsiniz. İran’a uçak bileti fiyatları 1000 TL ile 1500 TL arasında değişkenlik gösteriyor. Ucuza uçak bileti yazımdan İran’a nasıl ucuza gideceğinizi öğrenebilirsiniz.

İran Para Birimi

İran’da kendi para birimi olan İran Riyali kullanılıyor ve bizim için sevindirici haber ise İran Riyali de Türk Lirası karşısında oldukça ucuz.  1 Türk Lirası 7.901,21 İran Riyalı yapıyor. İran Tümeni sürekli olarak değişiklik gösteriyor. Biz İran’dayken 1 Tümen 1.6 TL’di daha sonra 1.8 TL oldu. Daha sonra Türkiye’ye gelince de 1 Tümen 3 TL olmuştu.

İran Nüfusu

İran’ın bugünkü nüfusu yaklaşık olarak 80 milyon ve İran’da yaşayanlar genel olarak farklı ırklara sahipler. Ülkenin büyük çoğunluğu Farslılar diye tabir edilen İranlılar iken diğer büyük çoğunluğu ise Türkler oluşturuyor. Azeriler ve Türkmenler gibi Bahtiyariler ve Beluciler denilen etnik kökene sahip vatandaşlar da önemli bir bölümü oluştururlar.

İran'da yol üstündeki restoranlar

İran Bayrağı

İran Bayrağı yeşil, beyaz ve kırmızı renklerdeki 3 eşit yatay şeritten oluşur. Ayrıca şeridin üst ve alt kenarlarında stilize yazılar ile birlikte ortasında da hanedanlığı temsil eden bir sembol yer alır. 29 Temmuz 1980 tarihinde kabul edilen bayrağın dizaynında da doğal olarak ülkenin tarihini ve dini inançlarını simgeleyen işaretler kullanılmıştır.

İran'da Şeriat Var Mı?

İran’da gezilecek yerler yazımda farklı bir deneme yapmak istedim ve bu başlığın altını boş bırakmak istedim. Bu konuyu siz değerli kullanıcılara bırakıyorum.

İran İnsanları

İran insanları için en başta söylenmesi gereken şey kesinlikle çok misafirperver bir yapıları var. Özellikle turistik alanlar dışında muhatap olduğunuz insanlar sizlere ikramda bulunmayı çok seviyorlar ve Türk olduğunuzu öğrenince de daha fazla hürmet gösteriyorlar.

Esnafları da bölgedeki diğer ülkelerle kıyaslanınca oldukça nazik ve saygılı. Yapışkan bir durumları yok. İran’a girer girmez bir şeyler yiyip içelim dedik ve başladık Türkçe sohbete. İlk girdiğimiz şehir Tebriz’di ve insanlar dolayısıyla Türkçe konuşuyorlar. İran’da ilk alışverişimiz çay kahve yeme-içme üzerine olduğu için ucuz olması sevindiriciydi.

İran’da şehrin insanı gibi rahatlıkla pazarlarda dolaşabilir ve sizin turist olduğunuz anlayan esnaf tarafından rahatsız edilmezsiniz. Hatta esnaf o kadar iyi niyetli ki sizden para bile istemiyorlar. Tabi İran’ın diğer şehirleri hakkında farklı söylentileri de Tebriz halkından duymuştuk.

İran’da yürürlükte olan kurallar gereğince özellikle kadınlar giyim kuşam konusunda dikkatli davranmak zorunda kalıyor. Mesela kısa kollu kıyafet ve şort giyemiyorlar, başlarının da kapalı olması gerekiyor. Bu kurallar halen yürürlükte ve biraz göstermelik bir hal almaya başlamış. Yani başınızda bir örtü olsun da ne kadar olduğu nasılı olduğu önemli değil. Bu konuda da sorun yaşama ihtimaliniz varsa bile polisle yaşarsınız. Yani halk bu konuda hiç de umursamıyor.

İranlılar hakkında söyleyeceğimiz diğer bir konu ise ülkede yer alan Taarof geleneği. Siz bir esnaf aracılığıyla hizmet aldığınızda dahi esnaf sizden para istemeyebiliyor. İşte bu nezaket kuralının adı Taarof. Adam esnaf ve bu işte para kazanıyor dolayısıyla da siz onun için müşterisiniz. Doğal olarak sizden de para kazanmak isteyecektir ama gelenekleri gereğince size para istemediğini söyleyebilir ve bunu 2-3 kez tekrarlayabilir. Bu tamamen nezaketten kaynaklanıyor ve siz daha nazik davranarak ödeme konusunda ısrarcı olmalısınız.

İran Tebriz’de nereye gitsek bizden para almıyorlar. Yemek yiyoruz bizden olsun diyenler çok ağırlıktaydı. Hatta inanması güç de olsa bir depo benzinden bile bizden para almadılar.

İran'a Ne Zaman Gidilir?

İran’ın büyük bir coğrafyası olduğunu düşünürsek farklı mevsimlerde farklı alanlar daha elverişli olabilecektir ama siz genel bir İran gezisi turu yapmayı düşünüyorsanız bahar aylarını tercih etmelisiniz. Yazın gerçekten çok sıcak bölgeleri olabileceği gibi kışın da özellikle yükseklerde yer alan şehirler oldukça soğuk oluyor. Bahar ayları ise oldukça ideal geçiyor. İran’a gidilecek en güzel aylar Nisan ile Haziran ayları olsa da yaz aylarını da tercih edebilirsiniz.

İran Tebriz - İran gezilecek yerler

İran'da Alışveriş

Çokça geziyorsanız ve özellikle de Ortadoğu ve Arap ülkelerinde daha önce alışveriş yapmaya kalkıştıysanız alışveriş konusunda aklınıza neler gelebileceğini ya da neler duyduğunuzu tahmin edebiliyoruz. İran’da ise bu tereddütleri bir kenara bırakmalısınız. Biraz önce zaten esnafın yaklaşımından ve ülkenin misafire karşı geleneklerinden bahsettik. Şimdi de de İran Devleti’nin bu konudaki tutumuna değinelim.

İran’da her ürün için devlet tarafından belirlenmiş azami satış fiyatı bulunuyor ve bu ücret ambalaj üzerinde yer alıyor. Dolayısıyla da satıcı göz göre göre sizi kandırmaya çalışamıyor. En fazla olabilecek şey en üst fiyattan satın alabilirsiniz o kadar. Ayrıca Devlet, ithal edilen ürünlere de bir etiketi zorunlu tutuyor. Dolayısıyla karşılaştığınız yabancı bir malın sahte olup olmadığını bu etiketin varlığını kontrol ederek anlayabilirsiniz.

Başkent Tahran’da çok güzel alışveriş merkezlerini görebilirsiniz ama dediğimiz gibi dünya devletleri ile büyük sorun yaşayan İran’ın bizim bildiğimiz markalar konusunda çok iyi durumda olmasını beklemeyin. Zaten orada yaşamayı düşünmüyorsanız ve geziyorsanız da bu sırada küresel markalar yerine yerel ürünleri tercih edersiniz. Bu nedenle de gitmeniz gereken ilk nokta şehrin güneyinde yer alan Tahran Büyük Çarşısı. Bizdeki kapalı çarşıyı andıran Pazar yerine benzer farklı şehirlerde ya da Tahran’da birçok nokta bulabilirsiniz Buradan kendinize anı olarak ya da tanıdıklarınıza hediye tarzından yerel motiflere sahip çok çeşitli ürünler bulabilirsiniz.

Alışveriş konusunda dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise kredi kartı. Ülkede kart kullanımı çok yaygın olmadığı için birçok esnaf pos cihazına sahip değil. Yanınızda nakit para bulundurursanız bu konuda sorun yaşamazsınız. Güvenlik konusunda da rahat olabilirsiniz.

6000 yıllık tarihi içerisinde benzersiz bir birikime sahip olan İran’ın kendi geleneksel sanatları da el işçiliği ile devam ediyor. Buradan kendinize ya da tanıdıklarınıza hediye almak isterseniz öncelikli olarak ilk sırada İran Halısı yer alıyor. Porselen ve seramik ürünlerini tercih edebileceğiniz gibi bütçenize bağlı olarak ipek kumaşlardan üretilmiş harika kıyafetleri ya da altın, gümüş veya bakır şaheserleri de beğenebilirsiniz.

photo_library

İran Tebriz'de Alışveriş

Hani Ukrayna’ya gidince ohh ne kadar ucuz ülke diyoruz ya! İşte aynı duyguyu İran Tebriz’de yaşamıştım. İran’dan ne alınır? sorusunun cevabı olarak kesinlikle deri ayakkabılar ve deri üzerine ne varsa alın derim. Tebriz’de deri ayakkabılar 50 TL’ydi. Hem de orijinal Tebriz derisi. Tebriz derisiyle ünlü bir şehirdir. Eğer İran’da gezilecek yerler dışında alışveriş de yapmak istiyorum diyorsanız İran şehirlerinden kesinlikle Tebriz’e uğrayın derim. İran halıları da mutlaka alışveriş listenizde olması gerekenlerden. Ben İran’dan 3 çift deri ayakkabı ve 2 adet hediyelik İran derisi almıştım. Çıkışta gümrükte hiç bir sorun olmuyor. Sonuçta hediyelik eşya olacağını zaten anlıyorlar. Ama İran’daki halıları alıp satmaya kalktığınız zaman ölçülere ve adetlere dikkat etmelisiniz. Sorun yaşarsanız İran’da rüşvetin kol gezdiğini hemen belirteyim. Bizim gümrük kontrolüne takılmayan hiç bir ürünümüz olmadığı halde bizden rüşvet istemişlerdi.

İran'da Otel Fiyatları

İran’la ilgili o kadar çok senaryo var ki akıllara İran’daki otellerde evli olmayan çiftler nasıl beraber kalacak soruları beraberinde geliyor. Eğer gittiğiniz yer turistik ise bu durum pek sorun olmayacağını sadece tahmin edebiliyorum. Hemen alttaki fotoda bizim otele verdiğimiz 3 kişilik odanın fiyatını görebilirsiniz.

İran Tebriz otel fiyatları

İran Dini

İran’ın resmi dini İslamiyettir ama ülke içerisinde %98’lik Müslümanların yanı sıra Hristiyan, Yahudi, Zerdüşt de bulunmaktadır. İranlıların çoğunluğu Şiidir ve resmi rakamlara göre Müslümanların %10’u sünni gözükmektedir.

Ülke genelinde dini açıdan özellikle de kıyafet konusunda baskın bir durum söz konusu iken bu durumun biraz göstermelik kaldığını yukarıda söylemiştik. Turistler konusunda daha da esnek davranıyorlar ama siz yine de nasıl olsa esnekmiş diye çok da rahat davranmayın.

İran Festivalleri

İran’ın Avrupa ve Amerika gibi ülkelerle arası çok iyi olmadığı için turizme yönelik olarak çok da büyük organizasyonları yer almaz. Bu nedenle de uluslararası festivaller düzenlemiyorlar. Ülkenin milli ve dini günler ise festival kıvamında kutlanır. Bizde olduğu gibi İran kültüründe de yer alan Nevruz ülkenin en önemli ve hareketli günüdür. Ayrıca Mehregan Festivali, Chaharshanbe Festivali ve Shabe Chelle festivali de kutlanan günlerdendir.

İran'da Gezilecek Şehirler

İran’da gezebileceğiniz birçok şehir yer alıyor ama genellikle yabancı turistler tarafından Tahran ve Tebriz daha çok tercih ediliyor. Bu şehirlerin yanı sıra İran halkı ve dolayısıyla da İran Kültürü ve Tarihi açısından farklı öneme sahip şehirler de var. Biz size bu şehirleri ve neden önemli olduklarını sıralayalım siz vakit durumunuza göre uygun şekilde plan yaparsınız.

İran haritası - İran'da gezilecek şehirler

İran Tebriz

İran’ın turistik açıdan en popüler şehirlerinden birisi Tebriz’dir. M.S. 3 veya 4. yy.da kurulduğu tahmin edilen şehir deprem bölgesinde yer aldığı için ne yazık ki farklı dönemlerde depremlere maruz kalmış ve tarihi eserleri de zarar görmüş. Asurlardan Sasani İmparatorluğu’na, Emevilerden bugünkü İran’a gelene kadar defalarca el değiştirmiş şehrin bu kadar popüler olmasının bir sebebi de İpek Yolu üzerinde yer alması.

Tebriz coğrafi olarak İran’ın kuzeyinde yer alır ve bu bölgeye Güney Azerbaycan da denilir. İran’ın Doğu Azerbaycan eyaletinin başkenti olan Tebriz’de tam olarak karasal iklim hüküm sürer.

İran Tebriz’in gezilecek yerler listesine gelecek olursak; şehrin en eski eseri Asurlardan kalan 2. Sargon Yazıtlarıdır. Şehrin sembolü olarak adlandırılan Mavi Cami ya da diğer adıyla Göy Mescidi en popüler noktaların başında gelir. Karakoyunlular tarafından inşa edilen cami depremlerde zarar görmüş ama bugün restorasyon çalışmaları devam ediyor.

İran tarihine karşı özel bir merakınız varsa Tahran’dan sonra en büyük içeriğe sahip Azerbaycan Müzesi’ni de ziyaret etmelisiniz. Artık Tebris Sanat Üniversitesi adıyla hizmet veren Behnam evi kendisine has mimarisiyle görülmesi gereken yerlerden bir başkası.

Eski adıyla Şah Gölü bugünkü adıyla da El Gölü geçmiş dönemlerde yazlık saray olarak kullanılıyormuş ama bugün Tebriz’in en güzel parkalarından birisi.

photo_library

"İran Tebriz" Hakkındaki Yorumlar (1)

Taner Altay 23 Ocak 2019 Çarşamba
Tebriz kapalı çarşısı- Tebriz- İran İran topraklarına ilk girdiğimde sanki Kemal Sunal’ın 1980’li yılların da çektiği film setinin içine girmiş gibi hissettim. Eski arabalar , her köşe başına yayılmış işportacılar , ellerin de Türk lirası tümen para çevirisi yapan döviz büroları , yolda kendi eski arabasını tamir eden insanlara rastlamak an meselesi. Hatta toplu ulaşım otobüslerde kadınlar arka koltuklara erkekler ön koltuklara oturmak suretiyle haremli selamlık mevcut. Ben çarşı meydanın da iken bu araba çok hızlı bir şekilde geldi. Çevremde işportacılık yapan insanların bir anda malzemelerini toplayıp her birinin farklı bir köşelere kaçtığını gördüm. Aslın da ne olduğunu anlamadım ve ben bu kargaşada ezilmeyeyim diye sabit yerimde kaldım. Bir müddet sonra bu arabadan memurlar indi sağa sola baktı işportacılık yapanları kovalamaya başladı.

İran Tahran

Son dönemlere kadar aslında küçük bir şehir olan Tahran bugünkü İran’ın başkenti olması münasebetiyle ülkenin en önemli şehridir. Başkent olmasının da etkisiyle ekonomi, sanayi ve kültür açısından da gerekli yatırımları görmüş olan şehir hem ekonomik olarak hem de nüfus açısından oldukça gelişmiştir.

Tahran’ın bu kadar gelişmesindeki en önemli etken ülkenin petrol yatakları dolayısıyla ekonomik açıdan rahatlamış olması denilebilir. 1200’lü yıllarda bir köy olan Tahran, hemen yanı başındaki Rey Şehri’nin Moğollar tarafından istila edilmesiyle birlikte önem kazanmış. Bu istila sırasında yaşanmaz hale gelen şehrin sakinleri kendilerine en yakın yer olan Tahran’a göçmüşler ve dolayısıyla da şehrin zamanla gelişmesine imkan tanımışlar. Tahran geliştikçe de Rey Şehri yaşam açısından unutulmuş ve bugün turistik açıdan ziyaret edilebilir bir yer halini almış.

Bugüne gelene kadar da arada geçen 800 yıllık süre içerisinde büyüyen ve son dönemlerde ekonomik olarak da desteklenen Tahran bugün kendine has atmosferi ile doğu masallarının yaşandığı şehir halini almıştır.

İran İmparatorluğu’nun 2500. Yılı’nda inşa edilen Azadi Kulesi şehrin simgesi olmayı başarmıştır. Mimari özellikleri ile göz dolduran ve ihtişamı ile kendisine hayran bırakan Azadi Kulesi turistik açıdan şehrin en önemli noktasıdır diyebiliriz.

Binbir Gece Masalları’nı bilir misiniz? Bu masalların ilham kaynağı neresidir, nedir diye düşünüyorsanız görmeniz gereken yer Ulusal Hazine Müzesi’dir. Sadece İran’ın değil dünyanın en zengin müzeleri arasında gösterilen müzenin zenginliği sadece barındırdığı eserlerin çokluğu değil aynı zamanda maddi anlamda değeridir. Değerli taş ve mücevherler koleksiyonları gerçekten hazine sayılabilecek müzenin en önemli eseri ise 182 karat büyüklüğündeki Derya-i Nur Elmasıdır.

Bastan Müzesi ya da Ulusal Arkeoloji Müzesi de ülkenin sanatsal ve kültürel geçmişi açısından farklı bir öneme sahiptir. Bu müzede Tuz Adam olarak bilinen ve yaklaşık olarak 300lü yıllarda tuz madeninde çalışırken ölen ve tuz içerisinde doğal halde mumyalaşan Tuz Adam en ilki çekici eserler arasında gösterilebilir.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Gülistan Sarayı, 150 hektarlık bir alan üzerine kurulmuş İran Ulusal Botanik Bahçesi, Niavaran Sarayı, Milad Kulesi, Sadabad Sarayı, İran Halı Müzesi ve Laleh Park şehrin mutlaka görülmesi gereken yerleri arasındadır.

İran Tahran - İran gezilecek yerler

İran İsfahan

İran kültür ve tarihinin en net ve açık şekilde görülebileceği şehir herhalde şüphesiz İsfahan’dır. Bu nedenle de turistlerin ve İran kültürünü merak edenlerin olmazsa olmazları arasındadır. Eğer İran’da tek bir şehir görecekseniz burası kesinlikle İsfahan olmalıdır diye iddialı bir giriş bile yapabiliriz. İran’da gezilecek yerler arasında olan İsfahan şehrine ben gidememiştim. Giden bir takipçim İran İsfahan gezilecek yerler yazısını yazmıştı oradan detayları okuyabilirsiniz.

İsfahan konum itibariyle de ülkenin neredeyse tam ortasında yer alır. Bugün 4 milyona yakın nüfusuyla ülkenin de en önemli 3. Şehri sayılabilecek durumdadır. İsfahan’ın üretim açısından bugün ünlü olduğu en önemli konu halıları. Dünya çapında nam salmış İran Halılarının büyük çoğunluğu bu şehirde üretiliyor.

Tarihi açıdan İsfahan’da yapılan kazılarda paleolitik döneme ait eserler dahi bulunmuş ama şehrin asıl kurulduğu yıllar ise M.Ö. 2700-1600’e işaret ediyor. Elamlılar yerleşik düzene geçmeye karar verince bu bölgeyi kendilerine yurt edinmişler. Bu tarihten itibaren de şehir defalarca el değiştirmiş ama gün geçtikçe önemine ve güzelliğine değer katmış. İsfahan’ın en parlak olduğu yıllar ise Şah Abbas döneminde olmuş.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de yer alan Nakş-ı Cihan Meydanı (İmam Meydanı) İsfahan’ın en merkezi noktası sayılabilir. Hem yerli halk hem de turistler tarafından kullanılan meydanın çevresinde çok sayıda tarihi eser yer alıyor ki her birisi birbirinden güzel. İmam Camii ya da Mescid-i Şah meydanın en önemli mimari eserlerinden birisi. Şah 1. Abbas tarafından inşa ettirilen Lütfulah Cami de işlemeleri ve kendisine has güzelliği ile sizi kendisine hayran bıraktıracak bir diğer eser. İsfahan’ın

Beyaz Sarayı olarak adlandırılan Ali Kapı Sarayı ve Büyük Çarşı meydan civarından ziyaret etmeniz gerek diğer yerler.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ve İran Tarihi’nin mimari özelliklerini özetleyen Mescid-i Cuma ülkenin en büyük camisi olma ünvanını taşıyor. Şehrin içerisinden geçen Zayende Nehri üzerine kurulan köprüler ve bunlardan en önemlisi Şehristan Köprüsü, Çehel Sütun Sarayı, Vank Katedrali ve Ermeni Mahallesi şehirde görmek isteyeceğiniz diğer uğrak noktaları.

İran İsfahan - İran şehirleri

İran Şiraz

Bugün İran’ın başkenti Tahran ama ülkenin 6000 yıllık tarihi de göz önünde bulundurulduğunda en bilindik en ünlü şehri ise Persepolis. İşte tarihi Persepolis bugün Şiraz sınırları içerisinde yer alıyor. Şiraz’ın önemi de sadece ev sahipliğine dayanmıyor tabi ki. İran halıları ve iran şarabı konusunda önemli bir noktada bulunuyor. Tarih içerisinde de edebiyat ve sanat açısından önemli bir şehir olmuş Şiraz.

Şiraz’ın en önemli turistik merkezi şüphesiz ki Persepolis. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan bir dönemler görkemiyle dünyanı kendisine hayran bırakmış eski başkent Şiraz’a 70 km. mesafede yer alıyor. . Başta Büyük İskender olmak üzere doğal etkenlerle birlikte şehir büyük zarar görmüş ve bugüne çok az eser dayanabilmiş. Gezmek için yarım gün ayırmanız yeterli olacaktır.

Ayrıca, Şiraz çevresinde Persepolis’ten daha eski bir başkent olan Pasargad Antik Kenti’ni ve bir ölüler şehri olan Nakş-ı Rüstem ve Nakş-ı Recep’i de görmek isteyebilirsiniz.

Şiraz kent merkezinde ise dünyaca ünlü desek abartmış olmayacağımız Şeyh Sadi-i Şirazi ve Hafız-ı Şirazi Anıt Mezarları turist ziyaretçiler açısından en popüler nokta diyebiliriz. Az çok doğu edebiyatı ile ilgiliyseniz ya da ilgili olmasanız dahi sağdan soldan duymuş olabileceğiniz İrem Bahçeleri ya da Cennet Bahçeleri’nin ana vatanı da İran ve Şiraz. Burada örneklerini görme şansı yakalayabilirsiniz. Şehrin en gösterişli yapısı ise pempe ağırlıklı çinileri ile Nasir-Al Mülk cami diyebiliriz. Vekil çarşısı ile içerisindeki Vekil Cami ve çevresi ve Kerim Han Kalesi şehirde gezmeniz gereken yerler arasında bulunuyor. İran’da gezilecek yerlere Şiraz’ı da ekleyin.

İran Şiraz - İran'da gezilecek yerler

İran Kaşan

İran’da gezilecek yerlere Kaşan ile devam ediyoruz. Orta İran’da bulunan Kaşan işin aslına bakarsanız genellikle İran’a gelen ziyaretçiler tarafından bir aktarma merkezi olarak kullanılıyor. Ancak, bu şehri sadece geçiş için kullanmak şehre bir haksızlık olur. Hele de buraya kadar gelip de burada vakit geçirmemek çok yanlış bir seçim olacaktır.

Geçmiş zamanlarda bölgedeki en meşhur kahinlik merkezi sayılan Kaşan çölün hemen kenarında bulunan eşsiz bir vaha sayılabilir. Ülkenin en güzel şehirlerinden birisi olan Kaşan’da geçmişi 7000 yılı bulan Sasani Tapınakları ve 2000 yıldır ayakta durabilen evleri görebilirsiniz. Kaşan tarih içerisinde ticaret kervanlarının uğrak noktası olduğu için o günlerde kullanılan hanlar bugün de halen otel olarak kullanılabiliyor.

Kaşan’da gezmeniz gereken ilk nokta Kaşan Çarşısı. Tahran ile kıyaslandığında zaten oldukça ucuz olan şehrin pazarı hareketli ama büyük bir curcuna da yok. Birçok hediyelik eşya bulabileceğiniz çarşının çıkışında yer alan Khan Amin al-Dowleh Timche kervansarayı, Sultan Cami, Mir Amad Cami ve Bozorg Ağa Cami’yi de görebilirsiniz. Surlarla çevrili tarihi bölge içerisinde ise birbirinden güzel konaklar yer alıyor. Bunların her birisi de birbirinden güzel. İran’da yüzyıllardır devam eden hamam kültürünün doruklara ulaştığı Sultan Amir Ahmad Hamamı, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Kashan Fin Bahçesi ve Sialk Tepe görmeden geçmeminiz gereken yerler arasında bulunuyor.

İran Tebriz - İran gezilecek yerler

İran Yezd

Bugün 500.000 civarından nüfusu bulunan Yezd Şehri de İran tarihi ve kültürü açısından çok önemli bir konumda bulunuyor. Yezd’de bulunan tarihi alan 2017’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmış. Çöl ile çevrili olan Yezd geçmişte Avcılar Şehri olarak bilinirmiş. Çöl şartları içerisinde çöle uygun olarak inşa edilmiş tarihi yapıları ile şehir bambaşka bir güzelliğe sahip.

Yezd’i önemli kılan nokta ise dünyanın en eski tek tanrılı dini olan Zerdüştlük’ün çıkış noktası İran’dır ve İran’nın zerdüştlük açısından dini merkezi ise Yezd’dir. Yezd’in bir diğer güzel tarafı da çölün tam ortasında olması nedeniyle ulaşım zor olduğu için bölgede yaşanan savaşlardan etkilenmemiş ve tarihi geçmişini koruyabilmesidir.

Şehirde gezilecek ilk nokta ise Zerdüştler için bir tapınak görevi gören Sessizlik Kulesi’dir. Bir diğer tapınak ise Ateşgede’dir. Ayrıca, şehirde kurulan 12 ayrı pazarda birisini de ziyaret etmek isteyebilirsiniz.

İran Tebriz - İran gezilecek yerler

İran Kum (Qum)

Zerdüştlüğün ötesinde bugün Şiiliğin en önemli merkezi sayılabilecek İran’ın Şiilik açısından en önemli şehri de Kum. Burası kılık kıyafet açısından İran’ın genelinde göre oldukça sıkı. Şehre otobüsle girerken bir görevli kadınların kıyafetini kontrol ediyor ve gerektiğinde uyarıda bulunabilir. İran İslam Devrimi’nin başlangıç noktası ve Humeyni’nin doğum yeri olan Qum’da çok sayıda medrese, türbe dini yapı bulunuyor.

İran Tebriz - İran gezilecek yerler

İran'da Mutlaka Gezilecek Yerler

İran’da gezilecek şehirleri sıraladık. Bir de İran gezi planı yaparken işinize yarayabilecek mutlaka görülmesi gereken yerleri sıralamanın faydalı olabileceğini düşündük.

Persepolis

İran’a gelmişken mutlaka görülmesi gereken ve İran’da gezilecek yerler için ilk nokta Şiraz kentine 70 km. uzaklıkta bulunan Persepolis. Pers Hükümdarlığı zamanında başkent olarak seçilmiş olan antik kentte sayısız anıtı, perslerin dini inançlarında kutsal sayılan putları, o döneme ait sarayların ve kral mezarlarının kalıntılarını görebilirsiniz. Ne yazık ki bu muhteşem şehir Büyük İskender’in bölgeyi işgal ettiği savaşta yıkılmış.

İran'da gezilecek yerler - Persepolis

Nakş-ı Cihan Meydanı

Halk arasında “İmam Meydanı” olarak da bilinen meydan İsfahan’da yer alıyor. Güneydoğu Asya’nın en geniş meydanı olan ve UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilen meydanda Şah Camii, Ali Kapı ve Şeyh Lütfullah Camii gibi Türk Eserleri’ni de görebilirsiniz. İran’da gezilecek yerler için burayı da aşırı tavsiye ediyorlar.

Şeyh Lütfullah Camii

Nakş-ı Cihan Meydanı’nda bulunan cami için mimarlık harikası diyebiliriz. 17. yy.ın başlarından inşa edilen cami Safebi Mimarisi’nin en güzel örneği olarak gösteriliyor.

Mescid-i Şah

Nakş-ı Cihan Meydanı’nda bulunan ve 1629 yılında inşa edilen Mescid-i Şah İslam ve Pers mimarisinin sentezi olması dolayısıyla önemli bir noktada bulunuyor.

Gülistan Sarayı

Tahran’da yer alan ve Safeviler döneminde Kaçar Hanedanı’nın konutu olarak inşa edilen Gülistan Sarayı aslında bir kompleks halindedir. İçerisinde birçok yapı bulunur. Mimarisi ile ön planda yer alan sarayın harika bir havuzu ve aynı zamanda binbir gece masallarına ilham verecek kadar güzel bir bahçesi vardır. İran’da gezilecek yerler için Gülistan Sarayı da gezi planına dahil edilmesi gereken yerlerden.

Özgürlük Kulesi

Tahran’ın hatta İran’ın simgelerinden birisi haline gelen Özgürlük Kulesi, 50 metre yüksekliğindedir ve 50 bin metrekarelik bir alanı kapsar.

Eram Bahçesi

İran’ın Şiraz şehrinde yer alan Eram Bahçesi 13. yy. ortalarından inşa edilmiş. İçerisinde yer alan 2 katlı ve 32 odalı bina ile birlikte Eram Bahçesi harika bir güzelliğe ve eşsiz bir atmosfere sahiptir.

İran Ulusal Müzesi

Başkent Tahran’da yer alan ve ülke tarihini yansıtabilecek kadar çok esere sahip olan İran Ulusal Müzesi 1937 yılında kurulmuş ve müze 2’ye ayrılmış. İslamiyet öncesi ve sonrasındaki eserler iki farklı binada sergileniyor. İran tarihi hakkında detaylı ve hızlı bilgi almak istiyorsanız İran’da gezilecek yerler listesinde mutlaka uğramanız gereken bir mekan.

Arg-e Bam

Buraya kadar gezilecek İran şehirleri listesinde saydığımız kentlerde yer alan önemli mekanlardan bahsettik ama şimdi bahsedeceğimiz Arg-e Bam’ içerisinde bulunduğu Bam şehrinden de ön plana çıkmış durumda. MÖ 4-6 yy. dayanan 180 bin metrekarelik bir alana yayılmış olan Kale ipek yolu üzerinde bulunuyormuş ve tam 67 kulesi var. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan kale 2003 yılındaki depremde hasar almış ve harabeye dönüşmüş durumda.

İran Gece Hayatı

Eğer İran’da kimseyi tanımıyorsanız ve hazırlıksız bir şekilde İran’a gittiyseniz ne yazık ki şeriatla yönetilen ülkede gece hayatı namına bir şey bulamazsınız. Söylentilere göre İranlılar çok da uslu durmuyorlarmış. Eğer tanıdığınız ya da tanışacağınız birisi sizi özel bir partiye davet ederse siz de bu tecrübelerinizi bize yazarsanız biz de çok seviniriz.

İran Tebriz - İran gezilecek yerler

İran Yemekleri

İran Mutfağı konusunda çok da çeşitten bahsedemeyeceğiz. Genel olarak İranlılar pirinç ile farklı türdeki etleri yemeyi seviyor. Buradaki en büyük detay ise safran kullanmaları. İran mutfağında salata yoğurt gibi mezelere önem verilirken tatlı konusunda ise çok da fazla uğraşmamışlar.

Kısa ve öz bir giriş yapmamıza aldanmayın. Yani burada zeytinyağlılar ya da balık çeşitleri veya hamur işleri gibi çeşitlerden bahsedemiyoruz. En önemli yiyecekleri pilav ve genellikle de pilavları harika oluyor. Hele safranlı olanları. Genel olarak da yemeklerinin çoğunluğunda et kullanıyorlar. Bu et yemekleri de pilavla servis ediliyor. Güveç yemeyi de seviyorlar diyebiliriz.

İran yemekleri

Dizi-Abgoosht

Dizi ya da Abgoosht denilen en meşhur İran yemeği nohut ve kuzu etinden oluşan bir güveç yemeği. Böyle kısaca ve yavan bir şekilde anlatmış olabiliriz ama İran’ın en meşhur yemeğinin tadına kesinlikle bakmalısınız. Uzun yıllardır bölgede tüketilen ve sevilen yemek gerçekten namını hak ediyor.

İran yemekleri

Kebaplar

İran kebapları arasında önemli bir yere sahip olan Barg kebap ve Koobideh Kebap kuzu ve sığır etinden yapılabiliyor. Ayrıca bir de tavuk kebapları var. İran’da kaldığınız sürece her birisini denemelisiniz.

Qormeh Sabzi

İranlıların çokça sevdikleri ve tükettikleri Qormeh Sabzi de et, barbunya ve çeşitli otlardan oluşuyor ve tabi ki pilav ile birlikte yeniyor.

İran yemekleri

Heimeh

Patlıcan, patates, bezelye ve pirinç ile birlikte servis edilen bir güveç yemeği olan Heimeh’in en önemli detayı da tarçın ve safran oluyor.

Patatesli Pilav

Dedik ya pilav önemli bir yere sahip diye… İranlılar dilimlenmiş patatesler ile soslu pilavı karıştırıyor ve güzel bir lezzet ortaya çıkarıyorlar.

İran yemekleri

Fesenjan

Tavuk etiyle yapılabildiği gibi ördek eti de kullanılabilen Fesenjan’da ayrıca nar salçası, ceviz ve soğan da yer alıyor. Bunu da denemelisiniz.

İran'da Nerelerde Denize Girilir?

Şeriat ile yönetilen ve genelde çöllerden ibaret olan İran’da denize girme imkanı bulabileceğinizi herhalde tahmin ediyorsunuzdur. İran’ın en önemli plajları güneyinde bulunan Kiş Adası’nda yer alıyor. Bu ada 90 km² büyüklüğünde ve kadınlar ile erkeklerin plajları birbirinden ayrılıyor. Ülke genelinde geçerli olan kurallar burada da yürürlükte olduğu için kadınların başörtüsü takması mecburi. Eğer denize girmeyi düşünüyorsanız bunları da aklınızda bulundurmalısınız.

İran Tebriz - İran gezilecek yerler

İran Gezi Maliyeti

İran gezi maliyetini belirlemek ne yazık ki mümkün değil. Bu sizin planınıza göre değişecektir. Her şeyden önce nasıl gideceğiniz maliyet cetvelinizde önemli bir kalem olacaktır. Nerelerde kalmayı düşünüyorsunuz, kaç gün kalmayı düşünüyorsunuz, bunların hepsi farklı kalemler olarak karşınıza çıkacaktır. Size iyi bir haber verelim mi? İran bir gezgin için oldukça ucuz bir ülke. Biz bu yazıyı yazarken TL’nin durumu pek iyi değildi ama İran Riyali’nin durumu ise içler acısı bir haldeydi. Dolayısıyla bir gezgin olarak daha önce gittiğiniz ülkeler ile kıyasladığınızda oldukça ucuz bir gezi yapacağınızı düşünebilirsiniz.

Burada söylememiz gereken önemli nokta tabi ki bir gezgin olarak ucuza mal edebilirsiniz. Örneğin toplu taşıma araçları ya da yeme içme masrafları düşük olacaktır. Fakat siz yöresel ürünler dışında da alışveriş yapmayı düşünüyorsanız işte o zaman maliyetiniz oldukça yüksek çıkabilir.  Ben 3 günlük İran Tebriz gezisi için alışveriş dışında her şey dahil 120 TL harcamıştım.

İran İçin Kaç Gün Yeterli?

Bu soruyu cevaplamak da oldukça zor. 10 gün kalsanız yeter mi bilemiyoruz ama 10 gün de kalmak için iyi bir bütçe ve de izin gerekiyor. İran çok büyük bir ülke ve gerçekten bir şehirden diğerine gitmesi vakit alabiliyor. İran’ı hakkını vererek gezmek istiyorsanız dediğimiz gibi en az 10 gün ayırmanız gerekir hiç yoksa 1 hafta mutlaka ayrılmalı diye düşünüyoruz. Ama sizin müsait zamanınız daha kısaysa gidilmez diye de bir durum yok. Belli başlı yerleri görüp geri gelebilmek sizin elinizde. İran’da gezilecek yerler için baştan sona İran gezisi en az 20 gün yeterli olacaktır.

iran sınır kapısında aracımızı komple boşalttılar

İran'da Kamp Yapmak

Zaten bu kadar ucuz bir ülke olduğunu söylüyorsun o halde neden İran’da kamp yaptın diye sorabilirsiniz. İran Tebriz’de araç arıza yapınca bir tane araba tamiri ustası bizi bir parka yolladı. Tebriz’de El Göli diye bir yer var. Burası turistlerin ve yerli halkın sürekli olarak kamp yaptığı yer. Hemen göl kenarında parkın içerisinde onlarca restoran ve kafeler de var. Yazın gece saat 01:00’e kadar açık olanları da var. Eğer İran’da kamp yapacaksanız buraya mutlaka gidin derim. Kamp alanı diye bir yer yok. Fotoğraflarda gördüğünüz gibi otoparkta bile arabanın yanında kamp yapabilirsiniz. Eğer gittiğinizde yağmur yağıyorsa kamelyaların hemen altına da çadırı kurabilirsiniz. Tebriz’in bu güzel yeri aşırı kalabalık oluyor. Sabahın 06:00’sında İran insanları burada yürüyüş ve spor yapıyorlar. Kamp yapmak ücretsiz. Eğer daha da farklı bir deneyim yaşamak istiyorsanız burada otel tarzı bungalov evler de var. Fiyatları İran’a göre biraz pahalı. Merak edip sorduğumda ise bu evlerin gecelik fiyatının 200-250 TL civarında olduğunu öğrenmiştim.

photo_library

İran'da Couch Surfing Kullanmak

İran’da kalacak yer arayanlara hak vermemek haksızlık olur. İran’da couch surfing yapmak dünyaca ünlü bir akım haline gelmiştir. İran’a giden her gezgin muhakkak bu deneyimi yaşamak istiyor. İran gezisi yapacaksanız couch surfing kullanmanız daha da uygun fiyata İran gezisi yapmanızı sağlayacaktır. Ayrıca İran insanlarının daha yakından gözlemleme şansınız olacaktır. İran’a gideceğinizi couch surfing üzerinden profilinizden duyurduğunuz andan itibaren size çok kısa sürede onlarca belki de yüzlerce mesaj gelebilir. Pek tabi bunların hepsi size kapılarını ücretsiz açacağı ve size İran yemeklerini yapacağını söylemiyor. Bazıları çok cüzzi bir rakam karşılığında ev bulabileceğini söylerken bazıları da kendi hostellerinin reklamını mesaj atarak yapıyorlar. Ama ağırlıklı olarak sizi evine davet eden insanlar mesaj atıyorlar. Normalde siz insanlara mesaj atarsınız ama İran şehirlerine ayrı ayrı geleceğinizi belirtirseniz insanların size yardımcı olacaklarını göreceksiniz.

İran Tebriz El Göli

İran Gezisi Yapacaklara Tavsiyeler

İran’a arabayla gidecekseniz Ağrı Gürbulak Sınır Kapısı’nı kullanın. Sınır kapısında işlemlerinizi erken saatte halletmeye çalışın yoksa sınır kapısındaki işlemlerinizi halledemezsiniz.

İran’da para bozduracaksanız acele etmeyin çünkü İran parası her an değişebiliyor. Mesela biz İran’da alışveriş yaparken 1 TL 1600 Tümenken alışveriş esnasında 1800 Tümen olmuştu. Eğer İran’da para bozduracaksanız tam aksi bir durum söz konusu olacaksa o zaman daha fazla para bozdurun derim.

İran’a gidecek kadınlar yanlarında tesettür mutlaka götürmeliler.

Yanınızda TL yerine Dolar götürmeniz tavsiye olunur ama İran Tebriz’de TL de geçiyor.

Siz arabayla İran’a gittiğiniz zaman size bir İran haritası veriyorlar ve bu rotayı takip edin diyorlar ama pek aldırış etmeyin. İran şehirlerinden istediğinize gidebilirsiniz.

İran’da kredi kartı kullanmak sorun olduğu için yanınızda nakit para bulundurun.

İran’da internet kullanımı çok zayıf. Her ne kadar otellerde wi-fi olsa da sadece yazışma için yeterli oluyor.

İran’a gitmeden önce Vpn bağlantılarınızın kurulumunu yapınız. İran’da sosyal medya kullanımı yasak ancak Vpn üzerinden sosyal medya hesaplarınızı kullanabilirsiniz.

photo_library

İran Hakkında Son Sözler

Her gezginin mutlaka gidip görmesi gereken yerlerden olan İran, gezilip görülecek şehirleri ile ünlüdür. Farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan İran’da gezilecek yerler için güzel bir İran gezi planı yapmayı ihmal etmeyin. Fikirlerinizin tam aksini size ispatlayan İran’da sizi çok güzel karşılayacaklar. İran insanlarının entellektüel ve bilgili insan olduklarını onları yakından tanıdıkça daha iyi anlayacaksınız. İran gezi planı yaparken İran’ın ülkemizden 2 kat daha büyük bir yüz ölçümüne sahip olduğunu da hesaba katın. Eğer baştan sona İran gezi turu yapacaksanız kuzeyinin soğuk güneyinin ise sıcak olduğunu hesaba katarak yanınıza ona göre kıyafetler alın. İran yemeklerinin tadını çıkarın. İran’da idam edilmeniz için tecavüz,uyuşturucu ticareti,cinayet,Allah’a ve dine karşı yapılan eylemler ve terör örgütüne üye olmak gibi çok ağır suçlar işlemeniz gerekiyor. Bu yüzden İran gezisi yapacaksanız beni asarlar mı diye korkup gezi planınızı iptal edip ertelemeyin. İran hava durumunu son kez kontrol edin.

İran Tebriz - İran gezilecek yerler

"İran Hakkında Son Sözler" Hakkındaki Yorumlar (1)

mdagdelen70 9 Nisan 2019 Salı
teşekkürler. herşeyi dürüstce yazmanız ayrıca takdire değer.

"İran Gezilecek Yerler" Hakkındaki Genel Yorumlar (1)

Ayse nur 14 Ekim 2019 Pazartesi
Merhabalar . Blogunuz için teşekkür ederim. Biz dizel araçla iran' a gitmeyi düşünüyoruz. Rahatlıkla dizel bulabilir miyiz acaba bilginiz var mı?

A
B
F
G
H
İ
K
M
R
S
T
U
A
B
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Ş
T
Ü
V
Z