Yaz

İstanbul Sofya Ekspresi Tren Bileti Alacakların Dikkatine

calendar_today Şub 22, 2017

İstanbul Sofya Ekspresi Tren Bileti Alacakların Dikkatine

İstanbul Sofya tren bileti alacaklara üzerinde çok çalıştığım ve açıkçası ilk başlarda aşırı zorlandığım olayları anlatmak istiyorum. İstanbul Sofya ekspresi benim çok büyük bir hayalimdi. İstanbul Sofya tren ve Sofya İstanbul tren maceramı yaşamanın vermiş olduğu mutluluğu tarif bile edemem. İstanbul Sofya tren yolculuğu aşağıda anlattığım gibi duyar duymaz hemen yapılacaklar listemde yerini aldı ama gel gör ki Bulgaristan vizesi öncesi yapmış olduğum schengen vizesi başvurularının hepsi reddedildi. Toplam 4 defa schengen vizesinden red yedikten sonra en sonunda 1 yıllık Bulgaristan multi (çoklu giriş çıkış) vizesini aldım ve hemen ardından İstanbul Bulgaristan treni için biletimi de aldım. Bu yazımda sizlere İstanbul Sofya ekspresi bilet fiyatları ve İstanbul Sofya ekspresi bilet çeşitlerinden bahsedeceğim. Sofya Belgrad tren ve Bosfor ekspresi hakkında da kısaca detaylara değindim.

İstanbul Sofya Treni hakkında anlatacaklarımı nereden başlasam bilemedim.  İlk önce İstanbul Sofya arası kaç km sorusunun cevabını hemen vermek isterim. Merak edenlere 550 km olduğunu söylemem lazım ki Sofya ekspresi hakkında kafanızda bir şeyler canlansın. Sanırım ilk defa gazetelerde ve sosyal medya hesaplarında İstanbul Sofya Ekspresi hakkında bilgileri duyunca başladı maceram. Tren yolculuklarını sevmem ise Ukrayna’da şehirler arası yolculuk ile başladı. Ben İstanbul’dan Bulgaristan’a trenle giderim arkadaş dedim ve hemen Bulgaristan vizesi almak için acentaları aramaya başladım. Benim SSK yok. Tenis üzerine kendi şahıs firmam olduğu için Bağ-kur’lu görünüyorum ama gel gör ki ne Ticari Sicil Gazete kaydım var ne de Bağ-Kur’u yatırmışlığım var. Doğal olarak size Bulgaristan vizesi vermezler dediler. Ancak ailen sana sponsor olacaksa o şekilde evrakları hazırlayın ama zor ihtimal dediler…. Zaten ailemin durumu iyi olsa ben gezi üzerine neler yaparım neler… :) 

Öyle mi? Yıllardır spor yapıyorum ben pes edecek adam mıyım? Bir şekilde kendimi bir yerde sigortalı gösterip aradan 6-7 ay geçince Bulgaristan vizesi başvurusu yapıp İstanbul’dan Sofya’ya trenle giderim arkadaş dedim. Demez olaydım?

Esas gerçek hikaye burada başlıyor. İstanbul’da arkadaşımın restoranında kendimi sigortalı olarak gösterdim hatta bu dünya turu ayağına ek iş olarak da kışın geceleri saat 04:00’e kadar çalışmaya başladım. Gün geldi Fas ülkesine ucuz uçak bileti buldum. Kaçırır mıyım? Asla! Tek bir ayrıntı vardı İstanbul’dan Fas’a direkt uçuş değil de Hollanda Amsterdam Schiphol Havalimanı aktarmalıydı. Bu sefer başladım araştırmaya Hollanda transit vize istiyor mu? Cevap: İstemiyor ama geri gönderilenler de varmış. Hatta tam da o dönemde Türkiye-Hollanda arasında siyasi kriz yaşanmasın mı? Haydaaa? Neyse introyu hızlı geçeyim. Bunu neden anlatıyorum? Schengen vizesi alıp Bulgaristan Sofya trenine öyle binerim diye inanılmaz bir hırs ve azim ile gece gündüz çalışıp tam 4 defa schengen vizesinden red yedikten sonra yine hayaller Bulgaristan hayatlar Bağcılar misali tüm planlar suya düştü.

En sonunda Bulgaristan vizesi için bir başvuru yapayım dedim. 5. Deneyişimin de hüsranla sonuçlanmasından korkarken Allah karşıma İstanbul Bulgaristan Başkonsolosu’nu çıkardı. Vay vay vay vay! İyi olacak hastanın doktor ayağına gelirmiş misali. Bundan sonra en iyi kankam İstanbul Bulgaristan Başkonsolosu Angel Angelov’dur. Tenisimizi oynadık anlattım herşeyi dobra dobra. Baba dedim, ben 2 defa Hollanda’dan 1 defa Fransa’dan 1 defa da Yunanistan’dan vize reddi aldım. Bütün redlerin sebeplerini de anlattım. Bana vize vereceksen zaten sistemden vize redlerimi göreceksin. İşyerinde sigortalı gösteriyorum kendimi ve hiçbir evrak eksik değil. Bakarız halledebilirsek hallederiz dedi. Aradan 3 ay geçti bu sefer de arkadaşlarım restoranı başka bir yere taşımak için kapattılar. Benim sigorta olayı da patladı. Haydaa ulan şansa bak! Ne ben konsolosu aradım ne de o beni aradı. Bir anda buz gibi soğudum hehe şaka tabi… Durumu anlattım sigorta filan da yok. Bak dedim benim gezi bloğum var ben Bulgaristan’ı tanıtacağım. Ayrıca tenis dersi verdiğim öğrencilerim de var onları Bulgaristan’daki tenis turnuvalarına götüreceğim.

Adam en sonunda ‘’Ben senin iyi niyetine ve samimiyetine inandım kardeşim’’ dedi. Sen gel İstanbul Bulgaristan Başkonsolosluğu’na ben senin işini hallederim dedi. Sonuç olarak Bulgaristan’daki tüm şehirleri gezmek,kayak merkezilerini ziyaret etmek ve Cilgingezgin.com gezi bloğunda yayınlamak şartıyla Bulgaristan’dan 1 yıllık çoklu giriş vizemi kaptım.

photo_library

Sofya Ekspresi İçin Bulgaristan Vizesi Şart

İstanbul Sofya trenine bineyim ama hiç Sofya’ya uğramadan direkt olarak Belgrad’a geçeyim diye bir planınız olmasın. Sofya vize istediği için bu trene binemezsiniz. Bulgaristan polisleri tarafından direkt geri gönderilirsiniz. Hatta biz arkadaşlarla trene binip bayağı bir yol aldıktan sonra neden kimse bizim vizemize bakmadı diye merak etmiştim. Hani trene binerken filan da kontrol etmezler mi? Taa ki Bulgar sınırına gelene kadar kimse vize filan sormuyor.

Bulgaristan Vizesi

Bulgaristan hemen sınır komşumuz olmasına rağmen geçişler hakkında çok da iyi imkanlara sahip değiliz. Bunun en önemli sebeplerinden birisi de Bulgaristan’ın Avrupa Birliği’ne üye olması. Bu nedenle ülkeye girişler geçmişe nazaran çok daha sıkı kurallara bağlanmış. Bu sırada Schengen vizeniz varsa ülkeye rahatlıkla girebiliyorsunuz ama Bulgaristan vizesi ile diğer Avrupa Birliği ülkelerine geçiş yapamıyorsunuz. (Bulgaristan çoklu giriş çıkış vizesi ile Romanya ve Hırvatistan’a giriş yapılıyor.)

Bir gezgin sitesi olarak tabi ki vizelerde bizi ilgilendiren kısım turistik vize ve transit vize. Eğer şartları sağlayabiliyorsanız uzun süreli C tipi ya da çok girişli diyebileceğimiz daha uzun bir zaman dilimini kapsayan D tipi vize de alabilirsiniz.

Eğer karayolu ile Avrupa’da bir yere gitmek istiyorsanız ve yolunuz çok büyük ihtimalle Bulgaristan’dan geçebileceği için B tipi de denilen Transit Vize alabilirsiniz. Bu vize ile 2 güne kadar Bulgaristan’da oyalanabiliyorsunuz. 2 gün kesinlikle yeterli olmayacaktır ama en azından Sofya’yı gezebilmeniz için iyi bir fırsat oluşturabilir. Süreniz dolmadan da ülkeden çıkış yaparsanız hiçbir sorun yaşamazsınız.

Kullanır mısınız bilmiyoruz ama bir de Bulgairstan Sofya Havaalanı aktarma yaparsanız da A tipi vize denilen transit vize alabilirsiniz.

Bulgaristan gezisi planlıyorsanız da turistik vize almanız gerekiyor. Bu vize ile maksimum 89 güne kadar Bulgaristan’da kalmanıza izin veriliyor. Turistik vize için Bulgaristan Konsolosluğu’nun anlaştığı vize hizmet merkezlerine başvurmanız isteniyor ama vize hizmet merkezlerinin de en geç 10 gün kala başvuruyu yapması gerektiği için siz kendinize eksik evrakların olabileceğini de hesap ederek uygun bir zaman dilimi belirleyin ve vize başvurusunu yapın.

Vize başvurusu yaparken gerekli evrakların yanı sıra Bulgaristan’da nerede kalacağınız, nerelere gideceğinize dair bir plan sunmanız ve kalmak istediğiniz süre içerisinde geziniz karşılyabilecek miktarda banka hesabınız olmasına dikkat edin. Bu şartları sağlamadığınızda vize konusunda sorun yaşayabilirsiniz. Buradaki en önemli noktalardan birisi siz kalacağınız otel bilgilerini ve tarihlerini konsolosluğa bildirdikten sonra iş bitmiyor. Konsolosluk otel ile irtibata geçerek verdiğiniz bilgilerin doğruluğunu kontrol ediyor. Yani siz rezervasyon yapmadan yaptım derseniz vizeniz onaylanmayacaktır.

photo_library

Bulgaristan Vizesi Ne İşe Yarar?

Ben Bulgaristan vizesini sadece Sofya Ekspresi için almadım. Sadece vize isteyen Avrupa ülkesine ilk defa atım atmak ve kışın da Bansko Kayak Merkezi’ni de gezerim diye almıştım. Üzerine Romanya ve Hırvatistan’ı da aradan çıkartırım diye düşündüm. Hatta Romanya’ya 303 TL’ye gidiş dönüş uçak bileti bulunca da hiç kaçırmadan hemen aldım. Hırvatistan’a ise aşık olduğum Bosna-Hersek ülkesini bir daha ziyaret edip otobüsle geçmeyi planladım. Dönerken de Hırvatistan’dan döneceğim. Bulgaristan multi vizesi sadece Bulgaristan,Romanya ve Hırvatistan’da geçerlidir. Bulgaristan vizesi yazımdan detayları görebilirsiniz. Eğer tek girişli Bulgaristan vizeniz varsa diğer ülkelere gidemezsiniz. Facebook Çılgın Gezgin hesabımdan sorulan sorulara burada topluca cevap da vermek gerekirse; 

Sofya Ekspresi - Sofya Tren Bileti - İstanbul Sofya Tren

Bulgaristan Vizesi Schengen Vizesi Midir?

Hayır, Bulgaristan ülkesi AB ülkesidir ama Schengen’e bağlı değildir.

Sofya Ekspresi - Sofya Tren Bileti - İstanbul Sofya Tren

Bulgaristan Vizesi İle Avrupa Ülkelerine Giriş Yapabilir Miyim?

Kesinlikle Hayır! Sadece Romanya ve Hırvatistan’a gidebilirsiniz. (Bulgaristan multi vize ile)

Bulgaristan Transit Vizesi İle Sofya Ekspresi'ne Binebilir Miyim?

Bulgaristan’a trenle giden ve bizden bir önceki kompartımanda bulunan bir Türk çift girişli Bulgaristan transit vizesi almış. Sofya treni sınıra geldiğinde Bulgar polisleri pasaport kontrolü yapıyordu. Bu esnada sesler yükseldi. Bulgar polisi transit vize ile Sofya’da konaklama yapamayacağını sadece transit geçiş için bu vizeyi kullanabileceğini söyledi. Hatta ‘’geri gidiyorsun’’ dedi. Daha sonra o Türkle konuşunca işin aslı ortaya çıktı. Meğer Sırbistan Belgrad’a gidecekmiş. Gelmişken de Sofya’da 1 gün kalayım demiş. 48 saat geçerli olan Bulgaristan vizesi ile neden kalamadığını sormaya bile fırsat vermeden Bulgar polisine 10 Euro rüşvet vermiş. Bu bahsettiğim Türk arkadaş ile Sofya ekspresi treninde konuştuk daha sonra Sofya şehir merkezinde tekrar karşılaştık. Buradan çıkan sonucu şöyle yorumlayabilirim. Transit geçiş vizesi ile Bulgaristan’da 48 saatiniz var ve doğal olarak süreniz doğrultusunda Bulgaristan gezilecek yerlerden istediğiniz yerde kalabilir ve gezebilirsiniz. Maksat rüşvet almak olsun. Diğer yorumum ise eğer elinizde Bulgaristan transit geçiş vizeniz varsa sizde bu Türk arkadaş gibi İstanbul Halkalı’dan trene binip Belgrad’a kadar gidip aynı güzergahta geri gelebilir ya da Sırbistan Belgrad’dan uçakla geri dönebilirsiniz.

Sofya Ekspresi - Sofya Tren Bileti - İstanbul Sofya Tren

Schengen Vizesi ile Bulgaristan'a Giriş Yapabilir Miyim?

Eğer hali hazırda ve geçerliliği olan ‘’Schengen Vizesi’ne’’ sahipseniz Sofya Ekspresi’ni kullanabilir ya da istediğiniz ulaşım aracı ile Bulgaristan’a giriş yapabilirsiniz.

Sofya Ekspresi - Sofya Tren Bileti - İstanbul Sofya Treni İle Bulgaristan

Bulgaristan Vize Ücreti Ne Kadar?

Ben kendim başvuru yaptığım için 60 Euro ödedim. Bulgaristan vize acentaları 130 Euro istiyor. Bulgaristan vizesine kendiniz başvurup 70 Euro cebinize kalabilir.

Sofya Ekspresi - Sofya Tren Bileti - İstanbul Sofya Tren

Bulgaristan Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Ben Salı günü başvuru yapıp Perşembe günü vizem pasaporta işlenmiş şekilde teslim aldım. Benim durumum biraz farklı olduğu için bu sorunun cevabına 4-5 iş günü içerisinde teslim alabilirsiniz diyebilirim.

Sofya Ekspresi - Sofya Tren Bileti - İstanbul Sofya Tren

Bulgaristan Vizesi Hakkında Yazdığım Yazılar

Bulgaristan Vize

Bulgaristan Vize Ücreti

Bulgaristan Vizesi İçin Gerekli Evraklar

Sofya Ekspresi ile Sofya'yı Keşfedin

İstanbul Sofya Tren Bileti Fiyatları

İnternette gezerken İstanbul Sofya tren seferlerinin başladığını görür görmez hemen İstanbul Sofya tren bileti ücretlerini,İstanbul Sofya arası trenle kaç saat olduğunu,İstanbul Sofya arası tren yolculuğunun nasıl olacağını İstanbul Sofya tren bileti almak için araştırmaya başladım. Bulgaristan’a trenle gitmek gerçekten çok harika bir fikir. İstanbul Sofya ekspresi hakkında bilgi almak için Tcdd telefon numarasını aradığımda ise İstanbul Sofya tren bileti fiyatlarının 20 Euro olduğunu ama daha detaylı bilgiyi başka bir numaradan öğrenebileceğimi söylediler. Ayrıca telefondaki kişi Sofya tren bileti ücretlerini sorarken direkt seferler hakkında da bilgiler almaya çalıştım. Ama otobüsle aktarmalı olarak gidebileceğimi söyledi. Ben de İstanbul Sofya tren bileti almak için bana verilen numarayı aradım. İstanbul Bulgaristan tren seferleri biletine ödeyeceğimiz ücret 163 TL. İstanbul Sofya bilet ücretleri birkaç kademeden oluşuyor, İstanbul Sofya arası tren yolculuğunu değişik kompartımanlarda yapmak isteyenler için fiyat değişiklik gösteriyor.

İstanbul’dan yola çıkan Sofya ekspresi 21 Şubat günü Bulgaristan’a vardı. Karşılıklı her gün yapılan Sofya tren seferleri ile bundan sonra Bulgaristan’a arabayla ya da uçakla gitmek istemeyenlere alternatif bir yolculuk sunuyor. İstanbul Sofya ekspresi ilk yolculuğunu 22 yolcu ile tamamladı.

photo_library

Sofya İle İstanbul Arası Kaç Saat?

Sofya İstanbul arası uçakla 1 saat 25 dakika sürüyor. İstanbul Sofya arası otobüsle 9 saat 30 dakika sürüyor. İstanbul Sofya arası 550 km’dir. İstanbul Sofya Treni ile yaklaşık 11 saat sürüyor.

İstanbul Sofya Ekspresi ile diğer ulaşım araçları arasında km/saat farkları

İstanbul Sofya Tren Bileti Almak İçin Ödeyeceğimiz Fiyatlar

İstanbul Sofya hızlı tren bileti almak için ödeyeceğimiz rakamlar 163 TL ile 350 TL arasında değişiklik gösteriyor. (Malum değişen kur farkları bu fiyatları sabit kılmayacaktır)

İstanbul Sofya tren bileti 1. kompartıman fiyatları 350 TL.

İstanbul Sofya tren bileti 2. kompartıman fiyatları 163 TL.

Detaylı bilgileri 0212-520-65-75 Dahili numarası:7485

photo_library

İstanbul Sofya Arası Trenle Kaç Saat?

İstanbul’dan Sofya’ya tren yolculuğu yaklaşık 11 saat sürüyor. Sofya treni İstanbul Halkalı’dan hareket ettiğinde Kapıkule Sınır Kapısı’na kadar hiç durmadan ilerliyor. Saat 01:45 gibi Türkiye sınırında oluyorsunuz. Aşağıya inip pasaport kontrolünden geçmeniz gerekiyor. 

Bulgaristan Sofya'ya Trenle Nasıl Gidilir?

Ulaştırma,Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul-Bulgaristan arası 292 kilometre süren tren yolculuğunun çalışmalarının bittiğini kamuoyuna duyurdu. Bulgaristan-Sofya ile İstanbul-Halkalı arasında arasındaki tren seferleri Halkalı garından hareket ediyor. Halkalı’dan saat 22:40’ta hareket eden Tcdd tren seferleri Bulgaristan Sofya’dan ise saat 21:00’de hareket ediyor.

İstanbul Bulgaristan Başkonsolosu ile Sofya Ekspresi Hakkında Sohbet ve Tenis

Daha Önceden İstanbul Sofya Tren Seferleri Nasıldı?

Bulgaristan’a tren seferleri 3 Haziran 2014 tarihinden itibaren İstanbul-Kapıkule arasında otobüs aktarması yapılıyordu ama artık böyle bir durum olmayacak. İstanbul’dan Bulgaristan’a tren seferleri direkt olarak Bulgaristan’a gidecek böylece trenden inmenize gerek kalmayacak.

Bulgaristan vizesi almak için Ssk zorunluluğu yoktur. Herhangi bir yerde çalıştığınızı gösterir belge olmadan da alabilen vize acentaları mevcut. Hesabınızda en 3.000 TL olması gerektiğini unutmayalım. Bulgaristan vizesi için gerekli evraklar yazımdan detaylara ulaşabilirsiniz. Bulgaristan vizesi ücreti için acentalar 130 Euro para istiyorlar.

İstanbul Bulgaristan Başkonsolosu ile Sofya Ekspresi Hakkında Sohbet ve Tenis

İstanbul Sofya Treni ek bilgiler

Kuşetli Vagon nedir? Hostel gibi düşünün , 4 kişi aynı vagonda farklı yataklarda yatıyorsunuz ve buna 2. Mevki deniyor. 

Yataklı vagon ise; 2 kişi iseniz size özel odalı vagon veriliyor. Bunu da otel odası gibi düşünün. İçerisinde lavabo, mini buzdolabı ve askılık var. Kapınızı da içerden kilitleyebiliyorsunuz. Kapıyı içeriden kilitleme olayı her vagonda vardır. Eğer 4 arkadaş aynı anda yolculuk yapacaksanız kapınızı isterseniz kilitleyebilirsiniz. 

1.mevki bilet fiyatları 350 TL. 

2.mevki bilet fiyatları 163 TL.

photo_library

Bulgaristan Nerede?

İlkokuldan öğrendiğimiz gibi bizim sınır komşularımızdan birisi olan Bulgaristan ülkemizin batısında yer alan iki ülkeden birisi. Bulgaristan Yunanistan’a göre daha kuzeyde yer aldığı için Bulgaristan’ın Ege Denizi’ne kıyısı yok. Karadeniz’e kıyısı olan Bulgaristan’a ülkemizden Kapıkule ve Hamzabeyli sınır kapıları aracılığı ile geçiş yapabiliyoruz.

Yaklaşık olarak 110.000 km²lik bir yüzölçümü bulunan Bulgaristan kuzeyde Romanya, doğuda Makedonya ve Sırbistan, güneyde de Yunanistan ile komşu. Karayolu ulaşımı açısından baktığınızda Yunanistan ve Adriyatik kıyıları haricinde Avrupa ile ulaşımımızın tamamı Bulgaristan üzerinden işliyor.

Sofya Ekspresi ile Sofya'yı Keşfedin

Sofya Nerede?

Bulgaristan’ın başkenti Sofya ülkenin neredeyse en batısında Sırbistan sınırında yer almaktadır. Şöyle de anlatabiliriz. Kapıkule Sınır Kapısı’ndan çıktıktan sonra Sırbistan’a 355 km’lik bir yok kalıyor ve Sofya da bu yolun 293. km.’sinde konumlanmış.

Hani İstanbul’dan kalkıp bir Bulgaristan gezisi yapalım diyecek schengen vizesi sahipleri için günübirlik gidip gelinecek bir yer değil. Edirneliler bu konuda daha şanslılar.

Sofya Ekspresi ile Sofya'yı Keşfedin

Sofya Gezilecek Yerler

Avrupa tarihi açısından en köklü şehirlerinden birisi olan Sofya Balkanlar’da yer almasının da etkisiyle tarih boyunca bir çok devlete ve millete ev sahipliği yapmış. Bu nedenle de Sofya gezilecek yerler açısından oldukça iyi bir mirasa sahip. Bir turist açısından şehrin gezilecek yerleri de birbirine oldukça yakın. Ben Sofya’yı gezerken sadece tren istasyonuna bilet almaya giderken metroyu kullandım. O da hava çok yağmurlu olduğu içindi. Sofya için ulaşım aracı kullanmanıza pek gerek kalmayacaktır.

Bulgaristan’ın yaklaşık olarak 500 yıl boyunca Osmanlı sınırları içerisinde kaldığını düşününce şehirde birçok Osmanlı eseriyle karşılaşmak mümkün gibi gözüküyor. Ama Balkan Savaşları’ndan sonra bu konuda şehirde büyük bir yıkım yapılmış diyebiliriz. Yıkımın boyutlarını da şu şekilde açıklayabiliriz. Balkan Savaşları’ndan önce Sofya’da 8 medrese, 32 cami ve mescit, 3 imaret, 15 tekke, 13 han, 2 türbe, 7 kervansaray ve 170 vakıf eseri varmış. Bugün ise Sofya’da sadece tek bir cami bulunuyor. Sofya geziecek yerler yazımızda tüm detayları tek tek anlattık.

Sofya Ekspresi ile Sofya'yı Keşfedin

Kadı Seyfullah Efendi (Banyabaşı) Cami

Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde Sofya’nın en güzel camisi diye bahsettiği Kadı Seyfullah Efendi Cami, Banyabaşı Cami olarak da biliniyor. Mimar Sinan tarafından 16. yy’ın 3. çeyreğinde yapıldığı tahmin edilen cami şu an Osmanlı’dan kalan tek cami olma ünvanını taşıyor. Uzun yıllar kullanılmamış olsa da 1 Mart 2015 tarihinde tekrar kullanıma açılmış. Aslında bir tane yapı daha var: Sofya Arkeoloji Müzesi. 1496 yılında cami olarak yapılmış ama bugün yapılan restorasyonlardan sonra müze olarak kullanılıyor.

Sofya Gezilecek Yerler - Banyabaşı Cami - Sofya Ekspresi ile Sofya'yı Keşfedin

Sofya Arkeoloji Müzesi

Dediğimiz gibi Fatih Sultan Mehmet zamanında cami olarak inşa edilen yapı Osmanlı’nın bölgedeki etkisini kaybetmesinin ardından kullanıma kapatılmış ve daha sonraki yıllarda restore edilerek müzeye dönüştürülmüş.

Bulgaristan’ın birçok kültüre ev sahipliği yaptığını söylemiştik. Bu müze de Bulgaristan’ın sahip olduğu kültürlerden eserleri sergiliyor. Milattan önceki yıllara ait eserlerden 18. yy.’a uzanan çeşitliliğe kadar bölgede yaşamış halkların kültürel miraslarına şahitlik edebiliyorsunuz. Özellikle de Orta Çağ ve Roma İmparatorluğu’na ait eserlerin fazlalığı dikkat çekiyor. Arkeoloji Müzesi Bulgaristan’ın en zengin müzesi olduğu için hatırı sayılır ziyaretçiyi kabul ediyor.

Sofya Ekspresi ile Sofya'yı Keşfedin

Church of St Petka of The Saddlers

Bulgaristan’da ulusal kahraman olarak kabul edilen Vasil Levski’nin mezarını barındıran kilisenin Bulgarlar için çok önemli olduğunu tahmin edebilirsiniz. Bizim için ilginç olanı ise yaklaşık olarak 1 metrelik duvar kalınlığı ile 11. yy’dan bu yana ayakta durabilen yapının Osmanlı zamanında boyatılmış ve desteklenmiş olmasıdır.

Sofya Ekspresi ile Sofya'yı Keşfedin

Church of St. George (Aziz George Kilisesi)

4. yy’da Roma İmparatorluğu tarafından inşa ettirilen kilise şu an için Sofya’da sağlam şekilde hayatına devam eden en eski yapı olma özelliğini taşıyor. Kilise, Osmanlı İmparatorluğu zamanında cami olarak kullanılmış ama sonrasında tekrar kiliseye çevrilmiş.

Sofya Ekspresi ile Sofya'yı Keşfedin

Vitosha Boulevard (Vitoşa Bulvarı-Caddesi)

Sofya’nın merkezi konumunda bulunan ve en popüler noktalarından birisi olan Vitoşa Bulvarı adını Sofya sınırları içerisinde bulunan bir dağdan almış. Alışveriş meraklıları için olduğu kadar Sofya Mutfağını tatmak isteyenler için de ideal bir mekan. Bu caddede karnınızı doyurabileceğiniz gibi cafe ve barlarda da vakit geçirebilirsiniz. Birinci Dünya Savaşı sırasında bulvar üzerinde fazlasıyla bina inşa edilmiş ve ticari manada önemli bir merkez haline gelmesine yol açılmış. Cadde boyunca yürüdüğünüzde estetik güzelliği ile dikkatinizi çekecek Sveta Nedelya Ortodoks Kilisesi, Ulusal Kültür Sarayı ve Sofya Adalet Sarayı gibi binalarla karşılaşabilirsiniz.7

Sofya Ekspresi ile Sofya'yı Keşfedin

Boyana Church (Boyana Kilisesi)

Vitoşa Dağı eteklerinde inşa edilmiş olan Boyana Kilisesi şehir merkezinden 8 km kadar uzakta yer alıyor. Boyana Kilisesi aslında 3 farklı yapıdan oluşsa da her bir bina farklı zamanlarda inşa edilmiş ve bugünkü halini almış. Şehir merkezinde bir sürü kilise varken niye buraya gidelim diye düşünüyorsanız bu kiliseyi diğerlerinden ayıran en büyük özelliği freskleri. 10. yy’da inşa edilmeye başlanan kilisenin duvarlarında yer alan resimlerin üzerine 1259 yılında çizilmiş freskler 89 ayrı sahnede 240 insan figürü içeriyor. Doğu Avrupa Orta Çağ Sanat Tarihi içerisinde bugüne ulaşmış en başarılı eserler olarak gösterilen freskler ilgilileri için söylemeye gerek olmasa da turistler için oldukça dikkat çekici.

Sofya Ekspresi ile Sofya'yı Keşfedin

National Museum of Natural History (Ulusal Doğal Tarih Müzesi)

Ulusal Doğal Tarih Müzesi, Bulgaristan ve Balkanların hem en eski hem de en zengin müzesi. Prens Ferdinand tarafından 1889 yılında inşa ettirilen bina ilk başta prensin kendi kişisel koleksiyonunu sergilemek için kurulmuş. Zaman ilerledikçe de bünyesinde barındırdığı kuşlar, memeliler ve kelebeklerden oluşan içeriğine ülke içerisinden ve dünyanın farklı noktalarından getirtilen canlı türlerinin ölü olarak sergilendiği tek ulusal enstitü olarak ziyaretçilerini bekliyor. Müze değil de enstitü dememizin sebebi de burada aynı zamanda bir de araştırma bölümü bulunuyor. Araştırmacılar omurgalıların fizyolojisinin yanı sıra arkeozooloji konusunda dünyada önemli bir yer tutmasının yanı sıra yarasa ve böcekler üzerine uzmanlıkları ile de bilim dünyasında önemli bir yerde bulunuyor.

National Palace of Culture (Ulusal Kültür Sarayı)

Bulgaristan Devleti’nin kuruluşunun 1300. yıldönümünde yani 1981 yılında kullanıma açılan Ulusal Kültür Sarayı bölgesindeki en fonksiyonel ve en büyük konferans ve sergi merkezi. Ticaret fuarı ve konferanslara ev sahipliği yapan kültür sarayı daha çok konserlere ev sahipliği yapıyor. 15000 m² sergi alanı bulunan kültür merkezi şehrin simgeleri arasında yerini almış ve en alt katını da günlük ziyaretçilerini ağırlamak üzere mağaza ve restoranlara ayırmış.

Sofya Ekspresi ile Sofya'yı Keşfedin

Ivan Vazov National Theatre (Ivan Vazov Ulusal Tiyatrosu)

1907 tarihinde kullanıma açılan sahne 1923 senesinde yangın ve 2. Dünya savaşı sırasında da bombardıman nedeniyle hasar görmüş ama sonrasında restore edilerek tekrar kullanıma açılmış.

Alexander Nevski Katedrali

Alexander Nevski Katedrali güzelliği ve heybeti ile sadece başkentin değil aynı zamanda Bulgaristan’ın da sembolü haline gelmiş. Alexander Nevski 13 yy.da yaşamış bir prens olsa da katedral 1912 yılında tamamlanmış. İşin gerçeği katedral bizim 93 harbi diye bildiğimiz savaşta ölen 200 bin Rus Askerinin anısına inşa edilmiş.

Biz size anlatmasak ya da hatırlatmasak dahi Sofya’ya gittiğinizde 3 bin m²’lik bir alana kurulmuş 45 metre yüksekliğindeki katedral zaten size kendisini gösterecektir. Katedral bölge halkı tarafından ibadethane olmanın ötesinde bağımsızlık anıtı olarak görülüyor.

Sofya Gezilecek Yerler - Alexander Nevski Katedrali - Sofya Ekspresi ile Sofya'yı Keşfedin

Zlatnite Mostove

Sofya’da vakit bulabilirseniz ya da şehirden sıkıldık buralarda doğal güzellik yok mu, derseniz o zaman Vitoşa Dağı’nda bulunan Zlatnite Mostove’yi ziyaret edebilirsiniz. Şehir merkezine yakın olan ve Taş Nehir anlamına geldiği gibi Altın Köprü olarak da isimlendirilen alanda isterseniz piknik yapabilir isterseniz de taş nehir anlamına gelen bölgede kayalara tırmanarak kondisyonunuzu test edebilirsiniz.

Komünist Parti Binası

Bulgaristan’ın komünizm ile yönetildiği dönemlerde inşa edilen yapı doğal olarak Sovyet kültürü etkilerini taşır. O dönemlerde burası yönetim merkezi olarak kullanılıyormuş. Bugün de binanın bir kısmı parlamento tarafından kullanılıyor. Söylentiye göre koridor uzunluğu 3 km’yi buluyormuş. Binanın kendine has mimarisi ilgilileri için kaçırılmayacak tarzda.

Sofya Tren Garı Nerede?

Sofya tren garı şehrin merkezinde yer alıyor ve belki de konumunuza göre ulaşım aracına dahi ihtiyaç duymadan ulaşabileceğiniz kadar rahat bir noktada bulunuyor. Ben Bulgaristan Sofya’ya vardığımda tren istasyonundan çıkar çıkmaz sola dönüp dümdüz devam ettim. Sofya tren garı ile şehir merkezi arası 2 km’dir.  İlk gittiğimde Sofya şehir merkezine kadar yürüyerek gittim. Sofya İstanbul tren biletimi almadığım için yağmurlu bir günde boşuna ıslanmayayım diye metroyla gitmiştim. Şehir merkezindeki tren istasyonunun güzelliği görmeye değer. 

Sofya Şehir Merkezi Metro İstasyonu

Sofya Tren Garı Şehir Merkezi Ulaşım

Sofya Tren Garı ulaşım açısından harika bir konumda bulunuyor. Garın hemen karşısında ve yaklaşık 200 metre mesafede Sofya ana otobüs terminali bulunuyor. Bu terminal aracılığı ile şehir içi veya şehirler arası hemen her noktaya ulaşabileceğiniz otobüs bulabilirsiniz. Sofya’yı gezmek istiyorsanız ve eşyalarınız da fazla değilse o zaman tren garından şehir merkezine kadar yürüyebilirsiniz ve 15-20 dakikanızı alacaktır. Sofya tren istasyonundan çıkar çıkmaz sol tarafa doğru yürüyün. Sağ tarafta ana cadde üzerinde Ramada Otel’i göreceksiniz. Bu oteli sağ tarafa alın yürümeye devam edin. Karşınıza kavşak çıkacak dümdüz karşıya geçin ve biraz daha yürüdükten sonra sol tarafta o meşhur Banyabaşı Cami’ni göreceksiniz. Eğer karnınız acıktıysa caminin sol karşı çaprazında Türk restoranı var,kahvaltı yapmak ya da çorba içmek için güzel bir yer tavsiye ederim.

Sofya Tren İstasyonu'ndan Şehir Merkezi'ne Metroyla Ulaşım

Sofya Metro İstasyonu hemen tren garının altında yer alıyor. Hemen 2 durak sonra Sofya şehir merkezine ulaşabilirsiniz. 

Sofya Ekspresi ile Sofya'yı Keşfedin

Bulgaristan Gezilecek Şehirler

Eğer tatil planınız için yeterli süre olacaksa kesinlikle Bulgaristan gezinizi sadece Sofya ile sınırlı tutmamalısınız. Sofya hem tarihi hem kültürel hem de doğal yönleriyle gezilip görülesi bir şehir ama diğer şehirlerde görülmeyi hak edecek kadar güzeller. Bulgaristan gezilecek yerler yazımızdan çok daha fazla detayları görebilirsiniz.

Plovdiv (Filibe)

Bizim daha çok Filibe olarak bildiğimiz ve bugünkü resmi adıyla Plovdiv 8000 yıllık tarihi ile Makedonya Krallığı, Roma İmparatorluğu, Bizans ve Osmanlı’nın izlerini yaşatıyor. Bulgaristan’ın 2. Büyük kenti olaran Filibe 2019 Avrupa Kültür Başkenti seçilmiş.

Sofya’dan 143 km uzaklıkta bulunan Plovdiv’in en popüler alanı Knyaz Alexander I Caddesi. Hem bölge halkı hem de turistler tarafından kullanılan ve tabi ki beğenilen caddenin yanı sıra Cuma Camii, The Virgin Mary Kathedrali, Antik Roma Tiyatrosu, Lamartine’s House, Hisar Kapia, Regional Ethnographic Müzesi ve Nebet Tepe şehrin ziyaretçileri için görülmesi gereken önemli yerleri.

Varna

Bulgaristan’ın kıyı şehri Varna Karadeniz’de yer alıyor ve Bulgaristan’ın en büyük limanına ev sahipliği yapıyor. Orta ve Doğu Avrupa’nın denize kıyısının olmadığını düşünürsek çevre ülkelerdeki birçok yazlıkçı turist ve doğal olarak da Bulgaristan vatandaşları özellikle yaz aylarında buraya akın ediyorlar.

Varna’nın sahil kenti olması ve turistik bir kent olması nedeniyle gece hayatı konusundaki başarısı da yadsınamaz bir hal alıyor. Coğrafi konumunun yanı sıra diğer Avrupa ülkelerine nazaran oldukça ucuz olmasını da hesaba katarsak yaz aylarında eğlence dünyasının nasıl olduğunu hayal edebilirsiniz.

Sofya ülkenin en batısında yer alırken Varna da en doğusunda yer alıyor. İsterseniz otobüs kullanabileceğiniz gibi iki şehir arasında düzenlenen uçak seferlerinden de faydalanabilirsiniz.

Sea Garden, Assumption Katedrali, Aladzha Manastırı, Varna Arkeoloji Müzesi, Retro Müzesi, Euxinograd, Varna Hayvanat Bahçesi, Varna Denizcilik Müzesi ve Taş Ormanı gezilip görülecek yerler arasında ilk sıralarda bulunuyor. Yaz aylarında giderseniz ve denize girmek isterseniz o zaman da gideceğiniz yer bizce Goldan Sands olsun.

Burgaz

Kırklareli’nin sınır komşusu olan Burgaz’ın küçük olmasının yanı sıra deniz kenarında da bulunduğu için kendisine has bir güzelliği ve şirinliği var. Karadeniz kıyısında yer alan şehrin batıda olması ve doğal olarak da Sofya’ya uzak olması sizi yıldırmasın.

Aleksandrovska Caddesi, Sea Garden, Saint Anastasia Island yılın her dönemi ziyarete açıkken eğer temmuz ve eylül arasında gitmeyi düşünüyorsanız dünyanın dört bir yanından gelen heykeltraşların kumdan heykellerini de görebilirsiniz. Denize girmek isterseniz de biz size Sunny Beach’i öneriyoruz.

Bulgaristan'da Mutlaka Görmeniz Gereken Yerler

Bulgaristan’ın önemli şehirlerini ve bu şehirlerin önemli mekanlarını zaten yazmıştık. Aleksandre Nevski Katedrali’ni, Sofya Arkeoloji Müzesini, Sofya Ulusal Doğal Tarih Müzesi’ni ya da Cuma Camii’ni tekrar etmiyoruz. Ama gidip de görmeniz gereken başka noktalar da olduğunu unutmayın tabi.

Sunny Beach

Burgaz’dan bahsederken Sunny Beach’e değinmiştik ama diğerleri gibi varsayıp gözünüzden kaçırmayın. Burası Karadeniz kıyısındaki bir plaj. Harika bir doğası var ve bunun yanında eğlence hayatı da dillere destan.

Bansko

Kış sporlarını seviyorsanız ve kış aylarında Bulgaristan’a gitmeyi planlıyorsanız tatil planı içerisinde Bansko’ya da yer vermelisiniz. Avrupa’nın en önemli kayak merkezlerinden birisi olan Bansko’ya Sofya’dan yaklaşık olarak 2 saatte ulaşabiliyorsunuz.

Bansko aslında bir kasaba ve farklı zorluk derecelerine göre kayak pistleri yer alıyor. Pistlerin toplam uzunluğu 70 kilometreymiş. En önemli farkı ise konaklama oldukça ucuz. Euro’nun durumu tabi ki bu ucuzluğu değiştirecektir ama diğer Avrupa kentleri ile kıyasladığınızda çok uygun geliyor. Kış sporlarının yanı sıra Bansko gece hayatı ile de oldukça ünlü bir yer.

Kazanlık (Gül Vadisi)

Balkan Dağları’nın arasında yer alan vadiye gittiğinizde kendinizi harikalar diyarında sanabilirsiniz. Buranın adı aslında kazanlık ama gül vadisi olarak da biliniyor. Çünkü burada çok çok uzun zamandır gül üretimi yapılıyor.

Gül vadisi olarak bilinen bu bölge son yıllarda lavanta da üretmeye başladı ve bu konuda lider olan Fransa’yı geçmeyi başardı. Seyahat planınız uyar mı bilemiyoruz ama Haziran aylarında burada gül festivali düzenleniyor. Eğer özel bir merakınız varsa ya da planınız uygunsa bu festivali de görmelisiniz.

Bulgaristan Kazanlık

Taş Ormanı

Varna’dan bahsederken Taş Ormanı’na da değinmiştik ama atlanmaması gereken bir yer olduğu için buraya da yazalım dedik. Varna’nın 19 km batısında yer alan Taş Ormanı aslında çöle benzer bir coğrafi oluşum. Burası da doğal olarak Bulgaristan’ın ve Doğu Avrupa’nın tek çölü oluyor.

Bulgaristan ve Komşuları

Türkiye dışında Bulgaristan’ın 4 sınır komşusu daha bulunuyor. Bulgaristan da komşuluk ilişkileri açısından en azından gezginleri bağlayan yönden Yunanistan ve Makedonya’dan daha çok Romanya ve Sırbistan ile daha iyi anlaşıyor. Ama oralara gitmişken sınır komşularını da gezmek istiyorum diyorsanız tabi ki vize konusunu aştıktan sonra keyfinize diyecek laf kalmaz.

Romanya

Bulgaristan’ın hemen kuzeyinde yer alan Romanya da gezip görmek isteyenler için farklı alternatifler barındıran bir ülke olarak dikkat çekiyor. Romanya’nın en popüler şehri de başkent Bükreş’tir. Bir şehir olarak Bükreş ünlü iken eğer bir bölge sayacaksak da Transilvanya Bükreş’in bir adım önünde yer alır.

Bükreş tek başına bile Romanya vizesi alabilmek için yeterli bir neden. Sokaklarında gezerken kendinizi açık hava müzesinde zannedebilirsiniz. 84 metre yüksekliğindeki Parlamento Binası da tek başına Bükreş’i gezmek için yeterli olabilir. Ayrıca, Ulusal Tarih Müzesi, Macca Villacross Pasajı ve Ulusal Sanat Müzesi de şehrin en önemli noktaları arasında yer alıyor.

Romanya’nın en önemli turistik alanlarının başında yukarıda da söylediğimiz gibi Transilvanya gelir ve herhalde Transilvanya’nın da en turistik yeri Braşov’dur. Braşov tek başına güzel ve tatlı bir şehir olsa a burada asıl ilgi çeken Bran Şatosu’dur. Biliyorsunuz ki Kont Drakula’nın şatosu olarak ün yapmış bu yapı bölgedeki korku turizminin gelişmesine de katkıda bulunmuştur. Raşnov Kalesi de sizi hayretler içerisinde bırakacaktır. Burayı gördükten sonra Bizim Rize’deki evler artık dikkatiniz çekmeyecek hale gelebilir:)

Denize de girmek ve güneşlenmek istiyorsanız da Romanya’daki en eski yerleşim yeri olarak bilinen Köstence’ye de gidebilirsiniz.

Sırbistan

Bulgaristan’ın doğusunda yer alan Sırbistan da Balkanlar’ın gezilip görülecek yerleri listesinin olmazsa olmazları arasında yerini alıyor. Özellikle Belgrad ve tabi ki Belgrad’ın gece hayatı bu sıralamada önemli rol oynuyor.

Belgrad’taki Kalemegadn Kalesi ve Parkı, Aziz Sava Katedrali’nin yanı sıra Nicola Tesla Müzesi her dönem gezebileceğiniz mekanlar olarak sizi beklerken tarihlerinizi ayarlayabilirseniz katılabileceğiniz festivaller de gezinize güzel bir renk katacaktır.

Tuna Nehri’nin hemen yanına kurulmuş olan Novi Sad da küçük ve güzel bir şehir olmasına rağmen özellikle Exit Festival’e gidebilirseniz bambaşka bir dünyaya dönüşerek size çok eğlenceli zamanlar geçirtebilecektir. Ada Ciganlija ise asla pas geçilmemeli.

Sırbistan Novi Sad

Bulgaristan Hakkında Yazdığım Yazılar

Bulgaristan Gezilecek Yerler

Bulgaristan Sofya Gezilecek Yerler

Çılgın Gezgin Sosyal Medya Hesapları

İnstagram: @cilgingezgin_

Facebook: Çılgın Gezgin

İstanbul'da Sofya Trenini Beklerken Gezilecek Yerler

Sofya trenini kullanmayı düşünüyorsanız ve İstanbul’a da başka bir şehirden geliyorsanız bu arada değerlendirebileceğiniz büyük bir zaman diliminiz olabilir. Günde bir sefer ve akşam 22.40’ta kalktığını düşünürsek en azından bu gezinizde İstanbul için de 1 gün ayırabilirsiniz. Belki de dönüşte İstanbul’u gezmek isteyeceksinizdir.

Tabi bu tavsiyeyi İstanbullular için yapmıyoruz. Onların zaten bu söyleyeceğimiz yerleri bugüne kadar gezmiş olmaları gerekiyor. Siz başka bir şehirden geliyorsanız ve daha önce bu saydığımız yerleri gezmediyseniz bu sefer kesin görün. Daha önce gezdiyseniz de bir daha gezmenin bir mahzuru olmayacaktır.

Sultanahmet Bölgesi

İstanbul’a ilk defa gelen daha doğrusu İstanbul’u ilk defa gezmek isteyen birisinin gitmesi gereken ilk nokta Tarihi Yarımada olmalıdır diye düşünüyoruz. Sofya Ekspresi’ni kullanacak birisi için de uygun bir konum olacaktır. Geçmişte tren ile Sirkeci’den Halkalı’ya gitmek mümkündü ama hızlı tren inşaatı nedeniyle en azından bu yazıyı yazdığımız gün itibariyle mümkün değil. Bu hat tekrar açılacakmış ama ne zaman açılır bilemiyoruz.

Halkalı Tren İstasyonu’na gidebilmek için Eminönü’nden kalkan otobüsleri kullanabilirsiniz. Ama Sofya Ekspresi’ni kullanacaksanız en akıllı yol kesinlikle Sirkeci Garı önünden kalkan TCDD servisleri. Varsayalım ki trafiğe takıldınız o zaman tren sizi bekliyor. Dolayısıyla Tarihi Yarımada’yı gezmeyi düşünüyorsanız önce servis saatlerini öğrenin ki İstanbul’un kargaşası sizi olumsuz etkilemesin. Biz bu yazıyı yazarken servis saati 21.30’du. Siz gitmek istediğinizde değişiklik olabilir diye kontrol etmeyi unutmayın.

Tarihi Yarımada’nın da en ünlü noktası Sultanahmet Meydanı’dır. Burada Ayasofya, Topkapı Sarayı, Sultanahmet Camii ve Yerebatan Sarnıcı’nı gezmek isterseniz zaten 1 gününüzü alacaktır. Hızlı bir tur ile bu süreyi kısalmak mümkün ama hakkını vermek daha iyi olacaktır. Ayasofya, Yerebatan Sarnıcı ve Sultanahmet Camii eğer yoğun zamanlarda ziyaret etmezseniz yani sıra beklemek zorunda kalmazsanız yarım günde rahatlıkla gezilecektir fakat Topkapı Sarayı için aynı şeyi söylemek pek mümkün değil.

Eğer hızlı bir tur yaptıysanız buradan Beyazıt Meydanı’na geçebilir, meydana gelmeden Kapalı Çarşı’ya uğrayabilir ve oradan da Süleymaniye Cami’sini görebilirsiniz. Süleymaniye’ye kadar gittiyseniz caminin hemen alt tarafından bulunan Mercan Yokuşu’ndan Eminönü’ne geçebilir ve bu tarihi meydanın kalabalığına karışabilirsiniz.

photo_library

Eminönü

Eminönü’nün en ünlü yönü ise herhalde balık ekmektir. Size bir sır verelim. Biz pek sevmiyoruz. Genelde uskumru veriyorlar ve biraz özensiz hazırlıyorlar. Ama bir kez ünlenmiş. Siz bizi dinlemeden tadına bakmak isteyebilirsiniz. Mercan Yokuşu’ndaki dükkanları gezip yokuşun sonunda sahili gördüğünüzde balık-ekmek yapan tekneleri de görmüş olacaksınız. Burada bir de turşu suyu satılır onun da tadına bakabilirsiniz.

Sonrasındaki durağınız tabi ki  Cami. Tarif etmeye gerek yok diye düşünüyoruz sahile indiğinizde kesinlikle fark edeceksiniz. Caminin girişindeki güvercinlerin de ününden bahsetmeye gerek yoktur. Buradan da Mısır Çarşısı’ndan geçerek Tahtakale’ye çıkabilirsiniz.

Vapurla Kadıköy Üsküdar

Daha önce buradaki tarihi yapıları gördüyseniz ya da içerisinde gezmediyseniz ya da bir şekilde kendinize vakit ayırdıysanız diğer bir alternatif de vapur ile Kadıköy ve Üsküdar’a gitmek. İki semtten birisini seçebilirsiniz. Sonra birisinden diğerine minibüs ile çok kısa sürede ulaşabileceğiniz için hangisinden başlamak isterseniz tercih sizin.

Üsküdar İskelesi’nin önüne geldiğinizde zaten sizi III. Ahmet Çeşmesi ve hemen arkasında da Mihrimah Sultan Camii karşılayacaktır. Buradan sonraki hedefiniz Üsküdar Çarşısı olabileceği gibi bizce şansınızı Salacak Sahili yönünde kullanmalısınız. Vapurda bir boğaz keyfi yapmışsınızdır ama Salacak Sahili’nde Kız Kulesi’ne karşı bir şeyler içebilir ve eşsiz manzaranın tadını çıkartabilirsiniz.

Kadıköy’e vapurla geçerken önünüzde 2 ihtimal bulunacaktır. İsterseniz Haydarpaşa Garı’na gidebilir garı gördükten sonra yürüyerek Kadıköy’e geçebilirsiniz ama yürüme mesafesi biraz uzun olduğu için zaman alacaktır. Buradan tekrar vapura binerek ya da hiç burada inmeden Kadıköy’e geçebilirsiniz. Kadıköy İskelesi’ne geldikten sonra da Kadıköy Çarşısı’nı gezmelisiniz. Buradaki kalabalığa kendinizi kaptırıp Akmar Pasajı’nı, balık pazarını da gördükten sonra biraz yolu uzatarak boğa heykelini görebilir ya da çarşı içerisinden sorarak Moda’ya geçebilirsiniz. Vaktiniz varsa Moda’yı tabi ki tavsiye ediyoruz. Haldun Taner Sahnesi’nin önünden geçen tramvay ile Moda’ya gidebileceğiniz gibi sormak şartıyla yürüyerek de geçebilirsiniz. Moda’ya geçecek vaktiniz yoksa çarşı içerisindeki binaların alt katlarında bulunan kafelerin dışarıdan göremeyeceğiniz arka bahçelerinde de oturup soluklanabilirsiniz.

Sofya Tren Bileti Nereden Alınır?

Sebebini bilmiyoruz  ama Sofya tren bileti alabilmek için internet ne yazık ki işinize yarayamıyor. Bilet almak için gara gitmeniz gerekiyor. Ben biletimi Sirkeci Garı’ndan aldım.

Sirkeci Tren Garı Nerede?

İstanbul Avrupa Yakası’nda oturanların bilet alabilmeleri ve Halkalı Tren İstasyonu’na ulaşabilmek için şehir dışından gelenlerin ya da Halkalı’dan uzakta oturanların kesinlikle gitmesi gereken yer Sirkeci Tren Garı oluyor. Eğer Halkalı civarında oturmuyorsanız Halkalı Tren İstasyonu’na ulaşım biraz zor ve meşakkatli diyebiliriz. Bu zorluğun kaynağı ise malumunuz İstanbul trafiği. Toplu ulaşım ile de gitmeye çalışabilirsiniz ama Sirkeci Tren Garı’ndan kalkan TCDD servisleri Halkalı Tren İstasyonu’na ulaşmadan Sofya Treni hareket etmiyor. Dolayısıyla Sirkeci tren garına ulaşım imkanınız daha kolaysa buraya gelin ve buradan servisler ile yolunuza devam edin deriz. Yukarıda da söylediğimiz gibi şu anda servis saati 21.30 ama siz kontrol etmeyi unutmayın.

Sirkeci Tren Garı Eminönü’ne yürüme mesafesinde ve tramvay hattı üzerinde yer alıyor. En kolay şekilde Sirkeci-Harem feribot iskelesinin karşısında diye tarif edebiliriz.

Sirkeci Tren Garı'na Nasıl Gidilir?

Sirkeci Tren Garı’na gidebilmek için öncelikli olarak Eminönü’ne giden ulaşım araçlarını seçmelisiniz. Otobüs ya da vapur ile geldiğinizde sizi kısa bir yürüyüş mesafesi bekleyecektir. Tramvay kullanırsanız da Gülhane Parkı’ndan hemen sonraki durakta indiğinizde Sirkeci Garı’nın tam önünde inmiş oluyorsunuz.

Eminönü’ne otobüs ya da vapurla gelenler için de kısa bir tarif yapacak olursak. Ulaşım aracınızdan indikten sonra yüzünüzü denize verin ve sağ tarafa doğru ilerleyin. Tramvay raylarını takip ederseniz garın önüne kısa sürede gelirsiniz. Varsayalım ki çok ağır çantalarınız var o zaman da 1 durak için tramvay kullanabilirsiniz ama emin olun yürümek daha kolay olacaktır.

Özel araçla gelecek olursanız da ister Galata ya da Unkapanı Köprüsü’nden geçin, ister Cankurtaran tarafından gelin sahil boyunca giderken Harem-Sirkeci feribotlarını gördüğünüzde hemen karşısındaki yola girmeniz gerekiyor. Girdikten sonra da inmeniz gerekiyor. İndiğiniz yer Sirkeci Garı’nın önü olacaktır. 

Başka bir yöntem ise; Taksim’e kadar metroyla gelip,Taksim’den Kabataş’a fünikeler ile ulaşmak daha sonra ise tramvay ile Sirkeci durağında inmek olacaktır.

Halkalı Tren İstasyonu Nerede?

Halkalı Tren İstasyonu İstanbul’un Halkalı semtinde yer alıyor ve genel bir tarif yapacaksak Küçükçekmece tarafında diyebiliriz. Yani biraz İstanbul’un dışında kalıyor diyebiliriz. Anadolu Yakası’ndan ya da Sarıyer Levent gibi yerlerden gidecek olanlar için toplu ulaşımla gitmek biraz zor. Özel araçla gitmek ise İstanbul trafiği düşünüldüğünde daha da zor. Ayrıca otopark da etrafta olmadığı için arabanızı riske atmayın derim.

Halkalı Tren İstasyonu'na Nasıl Gidilir?

Halkalı Tren İstasyonu’na gidebilmek için önünüzde 4 ihtimal var. Birincisi, taksi ile gitmek. Bu durumda şoföre söylerseniz sizi buraya ulaştıracaktır ama nereden gittiğinize bağlı olarak fiyat konusunda hazırlıklı olmalısınız.

İkinci ihtimal özel aracınızla gitmek. Tabi bunun için de farklı ihtimaller var. Anadolu Yakası’ndan geliyorsanız eğer Boğaziçi Köprüsü üzerinden geldiğinizde E-5 ve otoban üzerinden, FSM Köprüsü’nden geliyorsanız otoban üzerinden Küçükçekmece çıkışlarını takip ederek istasyona gelebilirsiniz. Avrupa Yakası’ndan yola çıkacaksanız Mecidiyeköy üzerinden yine E-5 ve otobanı tercih edebilirsiniz. Bakırköy, Avcılar Silivri taraflarında oturuyorsanız da E-5 sizin için mantıklı olabilir.

Üçüncü ihtimaliniz ise toplu ulaşım araçları. Halkalı Tren İstasyonu’na son noktada illa ki otobüs ya da minübüs ile ulaşabiliyorsunuz. Halkalı’ya Eminönü ya da Yenikapı’dan kalkan İETT otobüsleri ile ulaşabilirsiniz. Yenibosna ya da Sefaköy’e metrobüs ile gelip buradan otobüs, minübüs ya da taksi kullanabilirsiniz.

Dördüncü ihtimal ise şehir dışından ya da Anadolu Yakası’ndan gelecekler için en mantıklı yol yukarıda da söylediğimiz gibi Sirkeci Tren Garı’na gelip buradan TCDD servislerini kullanmak. Bu arada dönüşünüzde de Halkalı Tren İstasyonu’ndan kalkan servis sizi Sirkeci Tren Garı’na kadar bırakıyor. Saati konusunda çok tereddüt yaşamanıza gerek yok çünkü Sofya Ekspresi için düzenlenen servis tren gelmeden kalkmıyor.

Sofya Ekspresi Tuvaletler Temiz mi?

Trenlerde kendinize özel tuvaletler ne yazık ki yok. Vagonun tuvaletleri var ve doğal olarak vagondaki yolculuk arkadaşlarınız ile birlikte kullanıyorsunuz. Yolculuğun başında tuvaletler temiz olsa da kullananlara bağlı olarak temizlik durumu değişiyor. Bu konuda dikkatli insanlarla birlikte yolculuk yaparsanız temiz kalabilir fakat kullanım yoğunluğuna bağlı olarak da durum içler acısı bir hal de alabilir. Ne olur ne olmaz diyerek yanınızda tuvalet kağıdı veya benzeri kağıt mendil bulundurursanız bu konuda kafanız daha rahat olacaktır. Sofya tren vagonunun bir ucunda alafranga tuvalet diğer ucunda ise alaturka tuvalet var. 

Sofya Ekspresi Yataklı Vagon ile Kuşetli Vagon Farkları Nelerdir?

Yataklı Vagon seçerseniz 2 kişilik kompartımanda yolculuk yapıyorsunuz ve size özel oluyor. Yani diyelim ki 2 kişisiniz ve yataklı vagon seçtiniz. Kompartımana girdikten sonra kapınızı kilitleyip kimseyle muhatap olmadan yolculuk yapabilirsiniz. Bir nevi özel kompartıman diyebilirsiniz. Kendinize özel lavabo ve buzdolabınız da bulunuyor.

Kuşetli vagon için de yatakhane diyebiliriz. Evet size özel bir yatağınız var ama daha önceden tanımadığınız kişilerle aynı kompartımanda yolculuk ediyorsunuz. Kompartımanlar da 4 kişilik oluyor. Kadınlar ve erkekleri genelde ayrı vagonlara bindirme olayları var. 

Sofya Ekspresi Yeme İçme Mevzuları

Sofya ekspresi gece yolculuğu yaptığı için trende restoran vagonu bulunmuyor ve yolculuk başladıktan sonra yemek bulamıyorsunuz. Bu saydıklarımıza içme suyu dahil. Yani trende alışveriş yapamayacağınızı bilin. Bir rivayete göre bazen kondüktörler tarafından çay kahve satışı yapılıyormuş ama biz denk gelmedik. Sadece ikramlıklar veriliyor. Karnınızı doyurup yola çıkarsanız ve yataklı ya da kuşetli vagon seçtiyseniz sorunsuz Sofya’ya varırsınız ama içme suyunuzu yanınıza almalısınız. Yolluk almayı ihmal etmeyin. Bu arada 33 yıldır İstanbul’da yaşayan birisi olarak Eminönü esnafı bile Nişantaşı’nı arattırmadığını söyleyebilirim. Siz Eminönü’ne gelmeden Şok,Bim ve A101 tarzı marketlerden ucuz yollu atıştırmalıklar almayı unutmayın.

Bosfor Ekspresi

Geçmiş yıllarda Sirkeci’den hareket ederek Bükreş’e kadar giden tren seferlerinin adı Bosfor Ekspresi’ymiş. Bugün adı değişmiş ve Sofya Ekspresi olmuş. Yani internette araştırma yaparken ya da geçmiş yıllarda gidenlerle konuşurken bu Bosfor Ekspresi çok kafa karıştırıyor.

Bugün Bulgaristan’a trenle gitmek istiyorsanız artık Bosfor Ekspresi’nin olmadığını bilmelisiniz. Hiç onun için araştırma yapmayın önünüzdeki tek tren ihtimali Sofya Ekspresi.

Sofya Treni Tavsiyeleri

Sofya Treni ile yolculuk yapmak biraz zor oluyor. Bu nedenle öncelikli olarak yukarıda da yazdığımız gibi bilet alabilmek için interneti kullanamıyorsunuz ve gardan satın alabiliyorsunuz. İşin gerçeği İstanbul dışındaki illerde nasıl satılıyor bunu da bilmiyoruz. 

Büyük çoğunluk için Halkalı’ya ulaşım oldukça zor. Bu nedenle İstanbul’a son dakikada gelecek şekilde kendinizi ayarlamayın. Uçak ile gelecekseniz eğer Yeşilköy’den Halkalı’ya ulaşım daha kolay olacak ve daha kısa sürecektir. Bu ihtimali pek yazmadık çünkü havayollarını kullanacak olanlar buradan Bulgaristan’a da geçerler diye düşünüyoruz.

İstanbul’a da trenle gelmeyi düşünüyorsanız işte o zaman sizi büyük bir dert bekliyor diyebiliriz. Çünkü İstanbul’a gelen Anadolu trenleri Pendik’te yolcularını indiriyor. Pendik’ten Halkalı’ya ulaşım ise tam bir kaos diyebiliriz. Bir kez daha tekrarlayalım eğer bu şekilde geliyorsanız hiç Halkalı’ya gideceğim diye uğraşmayın metro ile Marmaray’a aktarma yapın ve Yenikapı ya da Eminönü’ne geçin. Servis saatinde de rahatlıkla Sirkeci Garı’nda olabileceğiniz için ulaşımınız daha rahat olacaktır.

TCDD’nin size vadettiği varış saati üzerinden program yapmayın deriz. Çünkü gümrük işlemleri biraz uzun sürebiliyor. Hele bir de trende yoğunluk varsa gecikme yaşayacağınız kesin gibi. Belki Bulgaristan gidişinizde gecikme sizin için çok önemli olmayabilir ama İstanbul’a dönüş saatiniz üzerinden başka bir şehre geçiş için bilet almayı ya da döner dönmez işe yetişmeyi düşünüyorsanız bu konuda sorun yaşayabilirsiniz.

Yolculuğa başladıktan sonra da güvenlik konusunda dikkatli olmanız gerekiyor. Daha doğrusu hırsızlık olaylarına karşı hazırlıklı olmalısınız. Eğer yataklı vagon tuttuysanız biraz daha rahatsınız. Burada dikkat etmeniz gereken nokta ise kompartımanlar içeriden kilitlenebiliyor ama dışarıdan mümkün değil. Dolayısıyla yol arkadaşınızla birlikte kompartımandan ayrılacaksanız eşyalarınızı en azından değerli olanlarını yanınıza almalısınız.

Kuşetli vagonda ya da pulmanda yolculuk yapacaksanız da eşyalarınız devamlı elinizin altında ve gözünüzün önünde olmalı. Biz bu konuda acı bir tecrübe yaşamadık ama çok sık yaşandığını biliyoruz. Bu nedenle çok rahat davranmayın.

Yemek konusunda da trenden hayır beklemeyin. Yola çıkmadan önce yemeğinizi yiyin ve ihtiyaç duyabilirsiniz diye atıştırmalık bir şeyler bulundurun. İçme suyu ise illa ki olsun.

Tuvalet kağıdı konusunda da hazırlık yaparsanız iyi olur.

Trendeki sıcaklıklar iyi seviyede bu konuda sorun yaşamazsınız.

Yataklı ya da kuşetli vagon seçtiyseniz ve yattığınız yeri garipsemiyorsanız rahat ve güzel bir yolculuk yapacağınızı ve ertesi gün dinç bir şekilde gezinize devam edebileceğinizi de bilmelisiniz.

Sınır geçişinde ise iki farklı uygulama ile karşılaşıyorsunuz. Buradan giderken Kapıkule sınır kapısına geldiğinizde trenden inip pasaportunuzu onaylatıyorsunuz. Bulgaristan tarafında ise trenden inmenize gerek kalmıyor. Dönüş içinde aynı yolu izliyorsunuz.

Yataklı ya da kuşetli vagonla yolculuk yapmayı düşünüyorsanız trene bindikten sonra size temiz nevresim takımı veriyorlar. Battaniye ve yastık yatakların üzerinde hazır bulunuyor. Eğer temizlik konusunda tereddüt yaşarım diyorsanız kendi nevresim takımınızı götürebilirsiniz. Ya da uyku tulumunuz varsa onu da kullanabilirsiniz. Bizce nevresim takımları temiz geliyor eğer bu konuda hassasiyetiniz yoksa boşuna fazladan yük almanıza gerek yok.

Çoklu giriş schengen vizeniz varsa buraya kadar gelmişken diğer Avrupa ülkelerine de yolculuk yapabilirsiniz. Sofya’dan Budapeşte, Viyana, Selanik, Atina, Zagrep, Münih ve Moskova yolculuğu yapabilme imkanınız da bulunuyor bu seçenekler tabi ki sizin zamanınıza ve bütçenize bağlı.

İndirimli bilet seçenekleri olduğunu da bilmelisiniz. İnterrail biletleri alabileceğiniz gibi Balkan Flexi Pass alarak Bulgaristan’ın yanı sıra çevre ülkelerde de tren ile sınırsız yolculuk yapabilirsiniz. Tabi diğer Balkan ülkelerinde yolculuk yapabilmeniz için Bulgaristan turistik vizesi haricinde vize almanız gerekebileceğini de unutmayın. 

Eğer Bulgaristan gezinizi 6 veya daha fazla kişi ile birlikte yapacaksanız grup indiriminden faydalanabiliyorsunuz.

Sofya Ekspresi Hakkında Son Sözler

Geçmiş yıllarda Kapıkule Sınır Kapısı’na kadar giden trenden otobüslere aktarma yapılıyormuş ama artık bugün Sofya’ya kadar tren ile gidebiliyorsunuz. Son yıllarda ülkemizdeki Doğu Ekspresi ve interrail sayesinde popüler hale gelmeye başlayan tren yolculuklarına yeni düzenlenmeye başlayan Sofya Ekspresi ile farklı bir tat gelmiş oldu.

Sadece tren yolculuğu yapabilmek için bu rotayı kullanan insanlar var. (Benim gibi) Eğer vize konusunda sorun yaşamayacaksanız ya da vize işlemleri sizin için dert olmayacaksa hafta sonu kaçamağı olarak bile buu yolculuğa çıkabilirsiniz. Cuma akşamı Halkalı’dan bineceğiniz tren ile 2 günde güzel bir gezi ve ardından Pazartesi iş başı yapabilirsiniz.

İstanbul dışından gelecek olanlar için ise Sofya’nın yanı sıra güzel bir İstanbul gezisini de öneriyoruz. Biliyorsunuz İstanbul için yaşanmaz ama gezilir gibi bir motto yayılmaya başladı. Bunun için çok güzel bir fırsat elde etmiş oluyorsunuz.

Sofya treni içerisinde sigara içmek yasak ama tuvalette içebilir miyim diye sorunca bana izin vermişti.

Sofya’dan İstanbul’a tren biletimizi almamıştık daha sonra metroyla Sofya Tren Garı’na gidip biletlerimizi almaya gittiğimizde yanımızda sadece Euro ve Dolar vardı. Para bozdurmak için Sofya Tren İstasyonu karşısında Sofya Otobüs Terminali içerisindeki her hangi bir firmaya girdik. Orada para bozuyorlar. Kur farkı fazla yok. Sofya tren istasyonu içerisindeki döviz bürosu saat 20:00’den sonra kapanıyor.

Sofya’da metro fiyatları 1,60 Bulgar Levası.

Sofya İstanbul treni için yer kalmıyor. Biz 3 arkadaş aynı kompartımanda yer bulamadık. Daha sonra tren içerisindeki görevliden rica ettik ve bizi aynı kompartımana bindirdi. Zaten kız ve erkeği mümkün olduğunca aynı kompartımana bindirmiyorlar.

Bulgaristan’a giderken yanınızda Euro götürün.

Sofya Belgrad ve Bükreş tren aktarması yapacaksanız yani yolunuza Romanya ve Sırbistan ile devam edecekseniz,Sofya tren garının hemen dışında sol tarafta süper market var. Oradan yolluk alabilirsiniz. 

Sofya’da yemek fiyatları 3 makarna,1soda,1kola,1 bira,2 kahve ve 1 su için 50 Leva ödemiştik.

Sofya’da kaldığımız hostel merkeze 2 dk yürüme mesafesindeydi. Hostel 44 Sofya fiyat/performans olarak ideal bir yerdi.

Yurt dışına çıkış pulunu biz bankadan alıp öyle gittik. Sofya ekspresi treni Türkiye sınırına geldiği zaman hemen acele edin. Alt geçitten karşıya geçip bankadan aldığınız yurt dışı çıkış pulunu (dekont verirler genelde) yanınıza alıp giderseniz işlemleriniz 1 dk sürmez. Öbür türlü sıra beklersiniz. Sofya trenine binip yurt dışı çıkış pulu almayanlar yine Türkiye sınırından da temin edebilirler.

Sofya’da Türk restoranları arıyorsanız hemen şehir merkezindeki Banyabaşı Cami’nin sağ karşı çaprazındaki köfteciye gidebilirsiniz. Ya da bizim de gittiğimiz bölgeye inebilirsiniz. Banyabaşı Cami’nin hemen karşı caddesinden dümdüz aşağıa doğru inin. 400-500 metre gittikten sonra sol tarafa (ana caddeye) doğru yürüyün. Hem nargile hem de lahmacun kebap dükkanları göreceksiniz. 

Sofya’dan İstanbul’a trenle gelirken free shop sadece Türkiye tarafında var ve sigara fiyatları Türkiye ile aynı. Bulgaristan’da sigara fiyatları ise 5.7 Bulgar Levası.

Sofya merkezde gezilecek yerlerin hepsi yürüme mesafesinde olduğu için taksiye ya da metroya ihtiyacınız olmayacak. Sadece Alexander Nevski Katedrali şehir merkezinden yaklaşık 15 dakikalık bir yürüme mesafesinde.

Sofya’da camiye gidecekseniz özellikle Cuma Namazı esnasında Bulgar polisleri kontrol ve tedbir için dışarıda güvenliği sağladıklarını göreceksiniz. Daha önceleri Bulgaristan’da bazı siyasi partiler hem teravih namazları hem de Cuma günleri namaz vakti yüksek sesli hoparlörlerle protestolar yapıyorlarmış. Daha sonraları ise çıkan tartışmalar sonucunda böyle bir tedbir alınmış. 

Haftasonu kaçamağının ötesinde daha geniş bir zaman dilimine sahipseniz Bulgaristan’ın tamamını gezebilir, çevredeki Balkan ülkelerini ziyaret edebilir ve İstanbul’un tadını çıkartabilirsiniz.

Sofya Ekspresi ile Bulgaristan Sofya’ya gitmenizi şiddetle tavsiye ediyoruz. Siz yine de İstanbul Sofya treni ile İstanbul Sofya otobüs bilet fiyatlarını karşılaştırma yapıp bütçenize ve zamanınıza göre güzel bir Sofya gezi rotası oluşturabilirsiniz. Sofya İstanbul tren dönüşünde uyumak özellikle İstanbul dışından gelecek olan kişilerin yola devam etmelerindeki yorgunluğunu alacaktır. Sofya tren bileti alacaksanız şimdiden acele etmenizde fayda var, bazen yer kalmayabiliyor.

"İstanbul Sofya Ekspresi Tren Bileti Alacakların Dikkatine" Hakkındaki Genel Yorumlar (34)

Gizem Alçiçek 10 Haziran 2018 Pazar
Bosfor ekspresi ile Sofya ekspresi arasında bir fark var mı ? Sofya ekspresi biletini nereden satın alabilirim. İnternetten baktım ama bilgi bulamadım . İzmir’de oturuyorum Sofya biletini nasıl alabilirim ? Cevaplarsanız sevinirim.
sedat.ayoglu 10 Haziran 2018 Pazar
Bulgaristan Sofya şehri için verdiğiniz tavsiyelere uyacağım:)
sedat.ayoglu 10 Haziran 2018 Pazar
Bulgaristan Sofya vize için schengen yeterli oluyor. Bir sorun yaşamazsınız.
sedat.ayoglu 10 Haziran 2018 Pazar
hahahaha:) Deniz Sofya ekspresi gerçekten çok güzel bir macera olacak gibi görünüyor:)
Deniz 9 Haziran 2018 Cumartesi
Benimde büyükelçi kankim olsa bende giderdim:)Hayırlı yolculuklar...
Behice 9 Haziran 2018 Cumartesi
Sofya dan Plovdiv e geçin. Nacizane tavsiye 😊
Hülya 9 Haziran 2018 Cumartesi
Bulgaristan için Vize schengen değil mi ?
Erkan 9 Haziran 2018 Cumartesi
Yeşil pasaportum var nerede ibraz edilmesi gerekir
Havin 9 Haziran 2018 Cumartesi
İyi yolculuklar. takipçileriniz Fotoğrafları bekliyor 🙂
Mehmet 9 Haziran 2018 Cumartesi
Benim Bulgaristan pasaportum var vize derdim yok, konsolos madem arkadaşın söyle sanada ayarlasın bitane 😁
sedat.ayoglu 6 Haziran 2018 Çarşamba
Sofya treni ek bilgiler: Kuşetli Vagon nedir? Hostel gibi düşünün , 4 kişi aynı vagonda farklı yataklarda yatıyorsunuz ve buna 2. Mevki deniyor. Yataklı vagon ise; 2 kişi iseniz size özel odalı vagon veriliyor. Bunu da otel odası gibi düşünün. İçerisinde lavabo, mini buzdolabı ve askılık var. Kapınızı da içerden kilitleyebiliyorsunuz.
sedat.ayoglu 6 Haziran 2018 Çarşamba
Sofya ekspresi tren biletimi bugün satın aldım. Sofya treni bilet fiyatları şu şekildedir. 2.mevki bilet fiyatı 163 TL. 1. Mevki 356 TL. Bu fiyatlar tek yöndür.
Erdem 5 Haziran 2018 Salı
ozaman yanlıs bılgı aldık baska yerden .. bulgarıstanda kaldıgın sure sayılmıyor denmıstı bıze. bulgarıstana gırdım cıktım o 5 gunumden gıtmıyor diye biliyorduk.
sedat.ayoglu 5 Haziran 2018 Salı
Anlatamadım. Kesin Bilgi veriyorum. Hali hazırda geçerli Schengen vizen varsa Bulgaristan’a girebilirsin. Diyelim ki 3 yıllık Schengen vizen var. 90 gün geçerli olsun. 90 gün bitti Bulgar’a girebilir misin ?
Erdem 5 Haziran 2018 Salı
Fakat Bulgaristan schengen olmadığı için. 26 Ağustos’a kadar sürem var fakat 20 günü doldurdum.
sedat.ayoglu 5 Haziran 2018 Salı
Schengen vizenin süresi bitmiş. Kesinlikle gidemezsin.
Erdem 5 Haziran 2018 Salı
bulg konsolosluga sorarmısın rıca etsem
Erdem 5 Haziran 2018 Salı
schengen vızem var 26 agustosa kadar fakat 20 gun gecerlı..20 gunu almanyada tamamladım..agustos 26 ya kadar bulgarıstana gırıs yapabılıyormuyum...???cevabını bılen yok..kendısı bılır ancak...
Hüseyin 5 Haziran 2018 Salı
şimdi anladım. Zaman ayırdığın için teşekkürler.
sedat.ayoglu 5 Haziran 2018 Salı
Toplam 130 Euro , Bulgaristan vize harcı ve aracı kurum ücreti dahil.
sedat.ayoglu 5 Haziran 2018 Salı
130 euro dedigin bankaya yatan degil snrm yanlisin olmasi lazim . Cunku bizim bu islerle ilgilenen abi 125 euro istedi kendi kar marji muameleciler vb icinde. Haa sen bemol turizm. Ilgilenirse 130 e diyon galiba
sedat.ayoglu 5 Haziran 2018 Salı
Selam Hüseyin, ben Bulgaristan vizesine kendim başvuru yaptığım için Garanti Bankası’na 60 Euro yatırdım. Hatta bankadakiler de Bulgaristan vizesi ücretini bilmiyorlar. Sanırım dediğin gibi herkes kafasına göre alıyor. Seyahat sağlık sigortasını İstanbul Beşiktaş Ulus’ta Bulgaristan Konsolosluğu’nun yanındaki Bemol Turizm’e yaptırırken sordum. İstanbul’da Bulgaristan vize ücreti 130 EURO.
Hüseyin 5 Haziran 2018 Salı
Senden ricam fiyatini birde ben kamu personeliyim Acaba kendim basvursam 2 kere mi gitgel yapmak gerekiyor direk basvursak ayni gun olmuyor mu acaba sonucta transit.. bi gitcez birde gelcez. Tenis arkadasina bi sorsan 😊
Hüseyin 5 Haziran 2018 Salı
Bi arkadasimin tanidigi 125 istedi 150 diyenler var. Ama direk basvuru 60 e olmasi lazim snrm. Sen yeni aldin galiba belki fikrin vardir diye sormustum
Hüseyin 5 Haziran 2018 Salı
65 euro fazladan para vermek istemiyorum.
Hüseyin 5 Haziran 2018 Salı
Dostum selam. Ben bulgaristandan gidis donuslu transit vizeye basvurcam fakat 125 euro diyorlar. Aslinda 60 euro galiba. Acaba kendim basvursam zorlanirmiyim ? Eskisehirdeyim
sedat.ayoglu 5 Haziran 2018 Salı
Selam Bu bahsettiğimiz sadece İstanbul Halkalı’dan trene binip Bulgaristan Sofya’ya kadar gitmekle alakalı. “ İstanbul Sofya Ekspresi “
sedat.ayoglu 5 Haziran 2018 Salı
geçerli schengen vizesi ile Bulgaristan’a giriş yapabilirsiniz.
Behice 5 Haziran 2018 Salı
Güzeldir memleketim😃 yanlız sokakta döviz bozduranlara, size yol göstermek isteyenlere itibar etmeyin 😃
Ahmet 5 Haziran 2018 Salı
İstanbul yurt dışı tren seferleri nasıl oluyor?
sedat.ayoglu 5 Haziran 2018 Salı
Selam Mithat, İstanbul Halkalı’dan akşam tren kalkıyor sabah Sofya’da oluyor. Biletleri muhtemelen bu hafta ya da en geç önümüzdeki Pzt alırız. Tüm detayları yazarım aksiyon aldıkça. İstanbul Bulgaristan Başkonsoloğu ofisine bugün gittim 2 gün sonra vizem çıkıyor ve İstanbul Bulgaristan tren biletini yarın alacağım
Mithat 5 Haziran 2018 Salı
Hocam İstanbul sofya ekspresi hakkında bilgi verebilirmisin bende yapmayı düşünüyorum.
gülcan 7 Şubat 2018 Çarşamba
Schengen vizesi ile giriş konusunda herhangi bir sorun yaşanıyor mu acaba?
benirva 31 Ocak 2018 Çarşamba
Harika bir yazı olmuş teşekkürler!www.benirva.blogspot.com.tr

A
B
F
G
H
İ
K
M
R
S
T
U
A
B
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Ş
T
Ü
V
Z