Yaz

Tarihi Karaköy`de Gezilecek Yerler

calendar_today Eki 15, 2017

Tarihi Karaköy`de Gezilecek Yerler

İstanbul`dan vapurla Karaköy`e geçip, gezme fırsatından kendinizi mahrum etmeyin. Karaköyü, tarihi ve mistik bir yapıya sahiptir. Perşembe pazarı içinden geçip, balıkçıların bulunduğu sokağa çıkabilirsiniz. Bir demir ustası demir işlerken görebilme fırsatı sadece Karaköy gezisinde mümkündür.

Ayrıca farklı konsepte içecek ve yiyecek mekanları, Karaköyü`ün farklı bir konumda olmasını sağlıyor. Karaköyü`nde görülmesi ve gezilmesi gereken mekanlar; Arap Cami`ye bir tur ve sonrasında bir Galata Kulesi gezisi ile enfes bir manzaraya tanıklık edebilirsiniz. Kulenin etrafı her zaman kalabalık ve iğne atsanız yere düşmez durumdadır. Kuleye karşı yada yakınlarında bulunan kafelerinde, manzaranın eşsiz güzelliğinde, çay ve kahve molaları verebilirsiniz. Bulunduğunuz noktada bir çok ünlü eser ve yapıt ayaklarınızın altına serilidir. Topkapı, Ayasofya, Boğaz Köprüsü ve Galata bir anda, çerçevelerinden taşmış bir vaziyette sizi karşılıyor olacaktır.

Eşsiz Manzarası İle Karaköy Turu

İstanbul`un bir Paris`i ya da Beyrut`u diyebileceğiz Karaköy`de gezilecek birçok mekan için, birgün inanılmaz kısa bir zaman dilimi olacaktır.

Sokullu Mehmet Paşa Camii

Atatürk Köprüsü, Galata üzerinde bulunan bu bölgeye Azapkapı denilmektedir. Osmanlı döneminde, yaya olarak gezen eyalet askerlerinin isimleri Azaplar`dır. Bu bölge de ismini bu askerlerden almıştır. Bu askerlerin bir bölümü tersanelerde çalışıp, zamanla Azabıkapı ismini bölgeye nakış etmişlerdir. İstanbul`da iki adet Sokullu Mehmet Paşa Cami`si bulunmaktadır. 1577 yılında Kadırga – Azapkapı`da inşa edilen cami, Mimar Sinan`ın üstün becerisi ile Selimiye kıvamında bir cami niteliğindedir. Benzer ölçü ve planla yapılan caminin, minaresi ana binadan ayrı tasarlanmış ve bir kemer vasıtası ile bağlanmıştır. Deprem ve çeşitli doğa olayları ile harap olan cami, 1941 ile 1958 yılında restore edilmiştir. Genel bir onarımdan geçen caminin, minaresi yıkılıp yeni ve klasik bir minare ile tekrar yerine dikilmiştir. Sokullu Mehmet Paşa, büyük bir devlet adamı ve Bosnalı bir meczup tarafından 1579 yılında öldürülmüştür. Paşanın ölümü ardından, Osmanlı`da bir duraklama dönemi başlamıştır. Mimar Sinan tarafından yapılan yapıt ile paşanın naşı, Eyüp`deki türbesine defni gerçekleşir.

İstanbul`un Nadir Bulunan Hazinesi Arap Camii

Karaköy- Galata`da bulunan Arap Cami`nin hikayesi, Emeviler`e dayanmaktadır. Perşembe Pazar`ı bitişiğindeki cami, mimarisi yönünden görenleri hayrete düşürüyor. İstanbul`da Fatih Sultan Mehmet, ilk ezanı için bu camiyi kullanmıştır. İstanbul, da ilk cami ve ilk ezan okunan cami olarak nam salmıştır. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul`un fethi sonunda; Arap Cami`si o zamanlar bir kilisedir. Fetihin ardından iki yıl geçer ve kilisenin çanı, minareye çevrilir. Ünlü mabetin ortasında Mesmele Bin Abdülmelik isimli bir makam yerleştirilir. Bir rivayet eşlik eder ve “bu Mesmele manası gereği Bin Abdülmelik`in kabri, Arap Cami`sinin önündedir” derler. Arap Cami, mimarisi yönünden ahşaptır. Çeşitli haşeratlardan uzak bir özelliğe de sahiptir. 716 yılında Şam`dan minaresi alınmış, şekil itibari ile bir Emevi Camisi niteliğindedir. II. Mustafa`nın eşi Saliha Hanım, camiye büyük bir şadırvan ekletmiştir. Caminin küçük odalarında kutsal hazine ve emanetler saklanırmış. Güvenliği sağlamak amacı ile Arap Cami İmamı Cafer Talan emanetleri canından öte koruma altına almıştır. Sakal-I Şerif`ler, Ramazan ayında, Kadir Gecesi`ne mütakip bu cami içinde ziyarete açılmaktadır.

Karaköy Yeraltı Camisi

Camiler içinde farklı bir tasarı ile bir kaç basamak aşağıda kovuşlandırılmıştır. Karaköyü vapor iskelesine yakın olan cami, İstanbul`un fethi ile Haliç`in kuzeyindeki zincirler ile bağlı durumdaydı. Cami, sutunlar ile tutulmuş, basik bir yeratı mekanıdır. Bizanslaılar`ın ünlü mahzenlerinden biri iken, 1725 yılında Mustafa Bahir Paşa idaresinde camiye çevrilmiştir. Cami içinde, Vehb İbni Huşeyre, Sufyan İbni Uyeyne ve Amr İbnü- As`ın kabirleri de bulunmaktadır. Yeraltı Camisi`nin diğer ismi ise Kurşunlu Mehzen`dir.

Karaköy Ünlü Bankalar Caddesi

Voyvoda Caddesi, yaygın isni Bankalar olarak, 19. yüzyıl Osmanlı ile 1930 yılı Türkiye Cumhuriyeti için maddi olaylarında büyük rolü bulunan, önemli bir adrestir. Osmanlı`nın maddi ve iktisadi hayatında, Galata`nın ünlü bankerleri ile tramvay şirketlerinin kurulduğu, kordinasyonun sağlandığı bir bölgedir. Abdülaziz`in düşürülmesi ile 1920`lerde Borsa`nın yükselişe geçtiği tarihi bir mekandır. Rüsumu Sitte ile Düyum-u Umumiye`nin devir olduğu Osmanlı döneminin bankaları, burada kurulmuştur. Bugün tarihteki önemli olaylarda ismi geçen meydan, Bankalar Caddesi olarak tarihe tanıklı etmiştir. Okcu Musa ve Sair Ziya Paşa caddelerinin kesişiminden başlayan cadde, Karaköy ve Yüksek Kaldırım caddelerinin bitiminde son buluyor. Yerli yabancı bankerlerin ve bankaların buraya yerleşmesi ile Bankalar Caddesi, ne şubeler açmışlardır. Osmanlı zamanında yönetimini bir voyvoda üstlenmiş ve bu yüzden diğer ismi de Voyvoda Caddesi olarak bilinmektedir. 1860 yılındaki bu gelişme ile yeni dükkanlar ve iş yerleri ile cadde canlanmıştır. Ayrıca 1880 yılında bir Alman Postanesi`de burada kurulmuştur. Osmanlı Merkez Bankası`da burada 1863 yılında açılmıştır. İkiz bina şeklinde tasarlanmış binada hizmet vermiş ve bugün Merkez Bankası ile birlikte kullanılan binada büyük değişiklikler olmuştur. Tarihi bina, bankaların iktisadi ve idari yönünden bir arşiv oluşturulması için Bankalar Tarihi Araştırma Merkezi olarak ilerleyen yıllarda bir çalışma sergileyecektir.  

Camondo Merdivenleri

Salomon ve Camondo, Bankalar caddesinde önemli bankerlerdi. 19. Yüzyıl Karaköy Galata`da Camondo Sokağı açılmış ve merdivenleri ile hamamı gibi önemli eserlerini de bu cadde üzerinde sergilemektedir. Camondo Hamamı, merdivenleri ve Avusturalya Lisesi, Beyoğlu Belediyesi tarafından onarılmış ve ziyaretçilerine açılmıştır.

Fransız Geçidi

Mumhane ile Rıhtım Caddesi`nin kesişiminde, tarihi Fransız Geçidi`ni bulabilirsiniz. 1800`lü yıllarda inşa edilen geçit, Galata`da yaşayan Fransız tüccarların yaşadığı ve Pazar kurulduğu günlerde de kıyıya taşınan malların taşınmasında kullanılan bir geçittir. Turuncu renkli dış cephesi, otantik görünümlü cafelerle süslü bugün. Tasarım ürünler ve hediyelik eşyalarında satıldığı dükkanlar ile Kağıthane`ye bağlanan bir alışveriş zinciri sağlanmış durumdadır. Geçit ve cafeler, birbiri hizalı dükkanlar birer durak noktası olarak turistlerin ilgisini çekiyor.

Karaköy`ün Tarihi Dokusu İçinde Kahvaltı, Çay, Kahve Molaları

Karaköyü içinde belli noktalara özel kafeler bulunuyor. Rasgele sıralı kafelerden birçok güzel hatıra ile ayrılmanız muhtemel bir olay.

Çay Keyfi İçin Dem

Her zaman demli, lezzetli çay içmenin doğru adresi, Dem Kafe; 60 farklı çeşit çay ile efsane lezzetler sunuyor. Denemekte fayda var diyenlerdenseniz buraya mutlaka gelmelisiniz.     

Pim Kafe

Tasarım dış mekanı ile iç dizaynı insane ferah bir etki bırakıyor. Mekanın özellikleri yanında lezzetli menu seçenekleri ile tıka basa doyabilirsiniz. Fransa, nın tatlı süprizleri ile Lübnan`dan esintiler ile sizleri karşılayan özel tarifleri denemk isteyeceksiniz. Pim, Karaköy`ün güzel kafelerinden sadece bir tanesi.

Karabatak Kafe

İç ve dış dekorasyonu açısından, farklılığı sembolize eden bir mekandasınız. Bir bulmaca yada labirent gibi sokakların arasından çıkan özel bir mekan burası. Eskiden torna dükkanıymış. Şimdi ise bir kafe olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Karabatak duvarları motif motif, etnik ve doğal. Çay, kahve kokuları arasında hızlı servis ve özel tatları ile hizmet veriyor. Ayrıca Avusturalyalı Julius Meinl kahvesi en iddialı çeşitleri arasında yerini alıyor.

Sıradaki Muhit Nerede?

Karaköy, de mutlaka uğranılan bir kafe Muhit. 3 katlı tarihi binanın restore sonucu kafeye çevrilmesi ile çok ilgi gören bir işletmeye dönüşmüştür. Bahçesi ise ayrı güzellikte. Sarmaşıklarla bezeli, terzi masalarında misafirlerini ağırlıyor.

"Tarihi Karaköy`de Gezilecek Yerler" Hakkındaki Genel Yorumlar (0)

A
B
F
G
H
İ
K
M
R
S
T
U
A
B
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Ş
T
Ü
V
Z