Yaz

KARS'TA GEZİLECEK YERLER

calendar_today Şub 17, 2017

KARS'TA GEZİLECEK YERLER

KARS GEZİLECEK YERLER

Kars bana pek yabancı bir şehir değil askerliğimi Erzurum ve çevre illerde yapmış birisi olarak, Kars’ta gezilecek yerleri gezerken böyle bir soğukla karşı karşıya kalacağımı en başından biliyordum. Kars insanının sıcakkanlı olduğunu ve yardımsever olduklarını da biliyordum. Kime adres sorsanız size yardımcı oluyorlar. Gittiğimiz restoranlarda bile çay paralarını almadılar. Hatta fiyatları da gayet uygun. Eğer yolunuz Kars’a düşerse videoda izlediğiniz esnaf kardeşimiz Muhammed’in mekanına da uğramanızı tavsiye ederim. Kendisine Kars’ın neyi meşhur? Kars gezilecek yerleri sorabilirsiniz. Benden selam söylemeyi de unutmayın. Kars şehrini o kadar çok sevmiş olacağım ki hem yaz hem kış 2 defa giittim ve her gittiğimde farklı maceralar yaşadım. Kışın Kars’ta gezilecek yerlerin başında Ani Harabeleri ve Çıldır Gölü‘nde balık avı gelse de bu şehirde eksik yaşadığım şeyler var diye düşündüm. Kars’a gitmeden önce o enfes Ani Harabeleri’nin fotoğrafları ve Çıldır Gölü’nün bu kadar meşhur olmasının sebebini hep düşünüyordum. Eee abarttıkları kadar da varmış aslında… İstanbul’dan Kars’a doğu ekspresi ile gidemesem de arabayla da oldukça güzel manzaralar ve maceralar yaşamıştım. Kars gezilecek yerleri bir arkadaşıma anlattığımda ise görebildiğin her yer bembeyaz demiştim. Peki nedir bu kadar meşhur olan Kars şehrimizin büyüsü. İşte sizlere Kars gezi rehberim.

video_library

Kars'a ne zaman gidilir?

Aslında Kars’a her zaman gidilir. Hepimiz iş hayatından fırsat buldukça bir yerlere kaçmaya çalışıyoruz. Kars’ta durum biraz değişik diyebilirim. Festival zamanı Ocak ve Şubat aylarını tercih ederseniz Çıldır Gölü üzerindeki etkinliklere katılabilirsiniz. Çıldır Gölü’nün en güzel zamanları (donduğu zamanlar) bu aylardır. Eğer ben yazın yaylaları gezeceğim derseniz ya da Mayıs ayında düzenlenen Güreş Festivali’ni izlemek isterseniz de bu tamamen sizin tercihiniz olacaktır.

Kars'ın meşhur yerleri

Kars’ın gezilecek yerlerinin başında Ani Harabeleri , Çıldır Gölü ve Kars Kalesi geliyor. Sarıkamış Kayak Merkezi Kars gezi rehberinin olmazsa olmazıdır. Gitmeden önce otel rezervasyonu yapmanız tavsiye olunur sezonda yer bulmak oldukça zordur. Katherina Av Köşkü ve Beylerbeyi Sarayı’nın şu anda yıkık vaziyette olduğunu biliyorum. Kuyucuk Gölü – Kuş Cennetine ise yaz aylarında gidilebilir. Eğer Kars’ta gezilecek yerlerin hepsini bir anda gezeceğim derseniz 3-4 gün ayırmalısınız. Sadece Kars’ın turistik yerleri değil Rus Mimarisi ve Doğu Ekspresi bile Kars’a gitmenize yeterli sebep olabilir. Kars gezisine başlama konusunda tereddüt yaşayanlara önce videolarımı izlemeniz sizi bu müthiş deneyime teşvik edebilir.

Kars’ın doğal güzelliklerini görmek için toplu ulaşıma şehir içerisinde gerek duymayacaksınız. Ani Harabeleri ve Çıldır Gölü şehrin biraz dışında kalıyor. Kars Kalesi ve diğer yerler Kars merkezdedir.

Kars'a nasıl gidilir?

Kars’a Türkiye’nin bir çok ilinden otobüs ile ulaşım yapmak mümkündür. Kars otobüs terminalinden şehir merkezine minibüs ve otobüs ile ulaşım vardır. Kars’a uçak ile gidecekler Kars Harakani Havalimanı’na gidip 6 km uzaklıktaki merkeze yine otobüsle ulaşım sağlayabilirler. Kars’a doğu ekspresi ile yani trenle ulaşım yapan yüzlerce insanın bu noktada şanslı olduğunu düşünüyorum. Muhteşem manzaralar eşliğinde doğu ekspresi ile Kars’a gidebilirsiniz.

kars haritası

Kars Gezilecek Yerleri şöyle bir göz atalım;

Sabah Kars’a adım atar atmaz önce bir börekçiye girelim 2 çay içelim dedik. Baktık adamın sohbeti bizi sardı laf lafı açtı. Hava çok soğuk di mi? Diye soruyoruz. ‘’Yok canım medya abartıyor, nerede kar var? Gidiyorlar çubuğu en çok kar yağan yere sokuyorlar. Yok Kars’ta 2 metre kar var , yok hava çok soğuk’’ diye haber yapıyorlarmış. Dayı hava buz gibi demeye kalmadan adam derdini anlatmıştı.

Hayvan Pazarı: Özellikle Ocak ve Şubat ayında gidenlerin bir türlü anlam veremeyeceği bir kalabalık oluyor. Sabah Çıldır Gölü’nden sonra ilk işimiz Kars Hayvan Pazarı’na gitmek oldu. Aslında gitmeden önce buranın hayvan pazarı olduğunu bilmiyorduk. O kadar kalabalık ki insan merak ediyor. Çiftçilikle ve hayvan yetiştirmeyle yakından ilgileniyorsanız muhakkak buraya uğramalısınız.

Kars Kalesi: Kars kahvaltımızı, Kars merkezde gezilecek yerleri gezerken Kardeşler Büfe’de yapmıştık. Sahibi gerçekten çok iyi niyetli hatta çayları o kadar güzel ki soğuktan mıdır nedir? Anlam veremedim ama insanın o soğukta içtikçe içesi geliyor. Kahvaltı sonrası restoranın sahibi Muhammed’in yönlendirmesiyle yavaş yavaş Kars Kalesi’ne doğru yol aldım. Kalenin yolu buz değil cam gibi keskin! Ben Kars Kalesi’ne bakıyorum o bana bakıyor! Kaleye çıkıp manzarayı tekrar izlemek istesem de o anki tembelliğim nedeniyle çıkmaktan vazgeçmiştim.

Kars Kalesi ,1153 yılında Veziri Firuz Akay tarafından yaptırılmış. Fakat kale tam olarak 12. Yüzyılda dış kale surlarının yapımıyla daha güzel hale gelmiş. 1386 yılında Timur kaleyi yıktırmış, 1579 yılında 3.Murat’ın fermanı ile Lala Mustafa Paşa yeniden yapmıştır. Kale’nin revizyonu ise 1616 ve 1636 yıllarında yapılmıştır.

Kars’a 2. Gidişim;

Kars Kalesi’nin içinde ne var ne yok diye merak ediyordum. Yazın tekrar gittiğimde ‘’Herşeyde hayır varmış’’ sözünün ispatı niteliğinde bir gün geçirmiştim. Kars gece eğlencelerinin,halayların,türkülerin havada uçuştuğu Kars gecelerinde çok eğlenmiştim. Hatta Aşık Remzi adında biriyle tanışıp aşık atışmasından çok güzel şiirler dinlemiştim. Hatta Kars Kalesi’nin arkasındaki Aşık Ozanlar Derneği’ni ve güzel bir kafeteryayı keşfetmiştim.

Fethiye Camii (Eski Kilise) : İşte Kars’ı meşhur yapan ve her türlü medeniyeti barındırdığına şahitlik yapan bir yapı daha. Fethiye Camisi 19. Yüzyılın başlarında Rusya’nın Kars’ı işgalinde yaptırılmış olup Kars şehrimizin kurtuluşundan sonra camiye çevrilmiş. İlk halinden eser kalmamış ve orijinalliğini yitirmiş olan caminin yanına ikişer şerefeli birer minare ek yapılmıştır.

Gündüz karnınız açıktıysa sizleri Kars Kaz Evi’ne alabilirim. Yok karnım acıkmadı derseniz Kars Kaz Evi’nin yakınlarındaki kafede nargile ve çay keyfi yaşayabilirsiniz. Kışın burası hemen Kars Kalesi’nin oradaki caminin arkasındaydı fakat yazın Kars’a gittiğimde biraz daha uzağa taşınmışlar. Zaten Kars Kalesi’nin arkasındaki gecekonduları da yıkmışlar.

Eğer akşamları Kars Kaz Evi’ne giderseniz aşıklar atışmasına da denk gelme ihtimaliniz vardır. Ya da yakınlardaki mekanlara bir göz atabilirsiniz. Kars’ta gezilecek yerleri ister gece ister gündüz gezin şehir oldukça güvenlidir. Şimdilik Kars gezilecek yerleri bitirip biraz daha uzaklara gitmeye karar verip Ani Harabeleri’ne doğru yol almıştık.

Ani Harabeleri: Burası aslında Kars’ta bambaşka bir uygarlık ve hanedanlığa açılan bir kapı diyebilirim.

Peki Ani Harabeleri’ne Nasıl Gidilir?

Otostopla gitmek isteyenlerin kışın şansı biraz zor olabilir ama imkansız değil elbette sadece dönüş için erkenden çıkmaya karar verin derim. Fakat dönüş için araç bulmak zor olabilir.

Ani Harabeleri’ne arabayla gittiğim için taksi fiyatlarını bilmiyorum ama Kars merkezde bir taksici ile anlaşma yapabilirsiniz. Bu sayede Kars’ta gezilecek yerlerin bir çoğunu gezme şansınız olacaktır.

Toplu taşıma ile Ani Harabeleri’ne gitme imkanı maalesef yok. Size tavsiyem araç kiralamak da gayet mantıklı görünüyor.

Ani Harabeleri Açılış ve Kapanış saatleri sezona göre farklılık gösteriyor. Nisan ile Ekim ayları arasında sabah 09:00/19:00 arası açıkken Kasım ile Mart ayları arasında 08:00/17:00 saatleri arasında haftanın her günü açıktır. Benim Müzekartım olduğu için para vermemiştim ama arkadaşlarım 8 TL giriş ücreti vermişlerdi. Ani Harabeleri’nde otel ya da pansiyon seçeneği olmadığı için akşam tekrar Kars merkeze geri gelmek zorunda olduğunuzu ya da otelinizi buna göre ayarlamanızı öneririm.

ANİ HARABELERİ HAKKINDA: Ören yerinin en eski tarihine M.Ö. 5000 yıllarına kadar uzanan tarihiyle Kars Ani Harabeleri vadide bulunan volkanik oluşumlu mağaralardan oluşmuştur. Karsak’lılar yani Kars şehrine adını verenler tarafından yaptırılmıştır. Bu bölge, Arpaçay Nehri boyunca uzanan Pakraduni Hanedanlığı’ndan Ermeni Hükümdarlarının başkentliğini yapmış. Bu bölgenin konumu o kadar çok önemli ki, İpek Yolu geçişinden olduğundan dolayı askeri ve ticari açıdan değerli oluşu bir çok kez saldırıya uğramasına sebep olmuş. Ani Harabeleri’ni gezerken karşı tarafın Ermenistan olduğunu ve ören yerinin içinden Arpaçay Nehri’nin geçtiğini de listemize ekleyelim.

Kars gezi rehberime opsiyonlu olarak İshak Paşa Sarayı’nı ekleyecektim ama Çıldır Gölü’nde balık avı ve kayak keyfini o kadar çok sevdim ki İshak Paşa Sarayı’na sonra giderim diye plan yapmıştım ve yazın gittim. İshak Paşa Sarayı’na otobüsle gidildiği gibi kendi özel aracınız ile de çok rahat asfalt yollardan gidebilirsiniz.

ÇILDIR GÖLÜ: Üzerine çıkıp eğlenene kadar altı üstü göl donmuş ne var ki bunda? Dediğinizi duyar gibiyim. İtiraf edeyim ben ilk etapta öyle düşündüm. Öyle bir göl ki Çıldır Gölü ucu bucağı görünmüyor. Sanırsınız ki bomboş bir arazide geziyoruz. Arabayla Çıldır Gölü’ne nasıl gidilir? Hemen yazacağım ama öncelikle hayal etmenizi istediğim farklı bir konu var. Düşünün 30 cm ile 80 cm arasındaki buz kalınlığı üzerine arabayla çıktınız. Alt tarafta balıklar yüzüyor ve siz 30 km hızla üzerinde araba kullanıyorsunuz. İlk kez Çıldır Gölü’ne gideceklere tavsiyem muhakkak arabayla Çıldır Gölü’nde bu heyecanı yaşayın. Burası Doğu Anadolu’nun en büyük tatlı su gölü ve siz üzerinde arabayla gideceksiniz!

Kars Harakani Camii: Ebul Hasan El Harakani Camii Kaleiçi mahallesinde bulunuyor. 

photo_library
video_library

"Kars Gezilecek Yerleri şöyle bir göz atalım;" Hakkındaki Yorumlar (3)

Taner Altay 23 Ocak 2019 Çarşamba
Katherina Köşkü - Sarıkamış - Kars Kaderine terk edilmiş , tarihi eser kaçakçıları tarafından zemini kazılıp , duvarları yıkılmış mangalcıların uğrak yeri olmuş bir köşkümüz. Bu köşkün aşağısında üç gözlü bir çeşmesi mevcut biri acı, biri tatlı diğeri sodalı olmak üzere ve uslu bir çoçuk olursak gece geç saatlerde ayılarıda görebileceğimizi söyledi buranın halkı 😀
Taner Altay 23 Ocak 2019 Çarşamba
Bu ülkede ne kadar uzağa gittiysem ,bir o kadar yakınlık gördüm insanlardan ,,dedi Şener ŞEN .Bende bu dünyada ne kadar uzağa gittiysem bir o kadar yakınlık gördüm insanlardan.O yüzden herkese tesekkür ederim.Burası Türkiye nin en doğusu ,güneşin bu kutsal topraklara ilk doğdugu yer.İpek yolu zamanında tüccar ,seyyah ve yolcuların hangi din ,hangi dil,hangi ırktan olursa olsun konakladığı alışveriş yaptığı ..İki adım arkası Ermenistan sınırı olan yer,sadece sınırı bölen Arpaçay Nehri ve komsu toprakları seyrederken görünen bilinçli yıkılmış köprü...
Taner Altay 23 Ocak 2019 Çarşamba
Burası Sibirya değil,havası soguk insani sıcak kalpli Kars. Buraya geldiğinizde buzdan tarihi sokaklarında yürüyecek,yemekten sonra cay ,kahve ikramlarına doyacak.Hos sohbetleri ile saatlerce misafir kalacağınız esnaflara sahip bir şehir.Tarihi Konak öğretmen evinde 20 tl ye konakladığım ucuz bir şehir.arabada bıraktığım soguk cay ve suyun donması cabasi,asıl buzlu çay burada yanı )))

Kars'tan Çıldır Gölü'ne nasıl gidilir?

Çıldır Gölü’nün Kars’ta olduğunu biliyordum. Aslında bu bilgi kısmen doğru çünkü Çıldır Gölü’nün küçük bir kısmı Kars sınırları içerisinde kalıyor geri kalan büyük kısmı ise Ardahan ilimizde kalıyor. Kars ile Çıldır Gölü arası 60 km olup , Ardahan ile Çıldır Gölü arası 65 km’dir. Otogarlardan Çıldır Gölü’ne gidilse de Çıldır Gölü tam olarak yol kenarında olmadığı için biraz yol yürümeniz gerekmektedir.

KARS'TA KAHVALTI YAPILACAK YERLER

Biz Kars gezi rehberinde yazanların yerine öğretmenevinde kahvaltı yapmıştık. Bir diğer sabahta Muhammed’in restoranında kahvaltı yapmıştık. Kars merkezde bir çok kafe ve restoran var.

Kars'ta gezilecek yerler

KARS OTELLERİ

Kars merkezde oteller mevcut. Otellerde evlilik şartı aranıyor diye duymuştum. Booking.com’dan rezervasyon yapmadan önce bu detaya lütfen dikkat edin. Gerekirse rezervasyon yapmadan önce kalmak istediğiniz otele mesaj ya da mail atın. Kars turunuzu daha eğlenceli hale getirmek için en başından tedbirinizi alın.

Kars merkezde Defterdarlık ve Öğretmenevleri mevcut. Gecelik 20 TL’ye ısıtmalı ve banyolu odalarda kalabilirsiniz. Benim bulunduğum odada banyo ve tuvalet vardı ama arkadaşlarımın kaldığı odada maalesef tuvalet banyo yoktu. Eğer Defterdarlık Misafir Evi’nde kalacaksanız bu ayrıntıyı da göz önünde bulundurun. Kaldığım yer gayet temiz ve sıcacıktı.

Bu abimiz zamanında sürekli aşıklar atışmasına katılıyormuş ama artık bırakmış. Rica edip güzel bir şiir dinlemiştim. Kendisi cüzdanından eski fotoğraflarını çıkarmıştı ben de hatıra fotoğrafı olsun diye bu kareyi çektirmiştim.

Öğretmenevi de Defterdarlık Misafir Evi’ne yakın mesafede bulunuyor. Biz gitmeden önce aramamıştık ama siz her ihtimale karşı arayın belki boş yer bulamazsınız.

Kars’a yazın gittiğimizde ise Kars Öğretmenevi’nde kalmıştık. Gecelik fiyatı ise kişi başı 50 TL’dir. Aynı odada 3 yatak bulunuyor ve istedikleri kişiyi sizin yanınıza verebilirler. Yok ben kimseyle kalmam derseniz tek kişilik odalarda geceliği 75 TL’ye kalabilirsiniz.

TAS OTEL GROUP

Kars’a çok merak sarıp 5-6 kere geldiğimde etrafı iyice keşfetmeye başladım. Kars Kalesi yakınlarında bulunan oteli keşfettiğimde ise çok mutlu olmuştum. 3 arkadaş tüm otellerde fiyat sorduk ayrıca Kars merkezdeki Öğretmenevi fiyatları da iyice pahalanmış ve 60 TL olmuş. Tas Otel’de geceliği  50 TL ye kalmıştım. Açıkcası turizm patlaması yaşayan Kars için bu fiyat bana makul geldi.

Otel Adresi: Yusufpaşa mahallesi İstiklal Caddesi Millet Sokak No:5

İletişim numarası : 0505 015 19 89 Mahir Taş abimizi arayabilirsiniz. Grup indirimleri ve rezervasyon için arayabilirsiniz.

Kars'ta gezilecek yerler
video_library

KARS'TA NE YENİR?

Bal,Kars kaşarı ve peynirini tadabilirsiniz. Kars’ın en meşhur yemeği ise Tandırda Kaz’dır.

KARS GEZİ NOTLARIM

Ben Kars’ta inanılmaz eğlendim. Abartısız söylüyorum Eyfel Kulesi altında kahve içmek mi? Yoksa Kars Çıldır Gölü’nde buzda balık avı yapmak ve Kars turunda yaşadığın maceralar mı? Diye sorsanız. Ben Kars derim. Seneye doğu expresi ile tekrar gitmeyi planlıyorum. Kars’ta ana cadde üzerinde atlı arabaya (faytona) bile bindim. Hatta oradaki herkese Türk Bayrakları hediye ettim. Çıldır Gölü’nde araba bazen kara saplanabilir. Balıkçıların yolunu takip ederseniz böyle bir sorunla karşı karşıya kalmazsınız. Kışın soğuk -35 dereceye kadar inebiliyor bu konuda dikkatli olmanızı ve buzlanma nedeniyle aracınızı dikkatli kullanmanızı tavsiye ederim. Kars’ta araba kiralayacaksanız zaten arabada kar lastiği vardır ama eğer kendi aracınızla gidecekseniz muhakkak kar lastiği takmalısınız. 

Cemal Baba Türbesi: Kars Kalesi’nin manevi babası olarak adlandırılan Cemal Baba, Ermeni işgali esnasında kalenin muhafızı olarak görev yapar. Saatlerce Ermenilerle çarpışıp şehit düşer ama kellesini koltuğunun altına alıp savaşmaya devam eder. Bu durum karşısında düşman şehri terk eder. Şehrin kaçtığına şahit olan Cemal Baba yere düşüp son nefesini orada verir. Halkta Cemal Baba’yı oraya gömer ve türbesi hala Kars Kalesi’nin içindedir. Bu bilgilerin efsane olduğu rivayetleri de vardır. Kars’a 2. Gidişimde bu bilgiyi öğrenip Cemal Baba Türbesi’ni ziyaret etmiştim.

Kars'ta gezilecek yerler

KARS KARININ ÖZELLİKLERİ

Evet,yanlış duymuyorsunuz Kars’ta yağan karın apayrı bir özelliği var. KRİSTAL KAR, dünyaca ünlü Alpler’in kristal kar kalitesi kış aylarında Kars’a da yağıyor.

Kristal kar nereye yağar?

Sadece Kars’ın Sarıkamış bölgesine yağdığı bilinse de zaman zaman Kars’ın birçok bölgesine yağdığı da görülüyor. Bu kar ile kardan adam yapmak tamamen imkansızdır. Ben Kars’ta yağan kardan kartopu yapmaya çalıştım ama olmuyor.

KARS KAŞARI NEREDEN ALINIR?

Kars kaşarını merkezde bulunan Zafer Süt adlı mağazadan almıştık.

KARS'A NASIL GİDİLİR?

Kars gezi bloğumu seneye doğu ekspresi ile Kars’a gittiğimde tekrar güncelleyeceğim. Kars gezi yazısını yazarken aklım hala Kars’ta kaldı desem bana güler misiniz? Kars insanlarına buradan teşekkürlerimi iletiyorum. Kars’ta yapılacaklar her ne kadar yarım kalsa da seneye Kars gezimi tamamlamayı kafaya koyduğumu söylerken benim yapmadığım ama sizlere diğer Kars gezisini yapanlara Kars’ta yapılacakları yapmasını öneririm;

1)Kars’ta kaz eti meşhurdur muhakkak Kars’ta kaz eti yemenizi öneririm. Yazın gittiğimde Kars’ta kaz etini yemiştim.

2)Kars merkezde gezilecek görülecek yerler kısıtlı olduğunu tekrar hatırlatıp Kars Sarıkamış Kayak Merkezi’ne uğramadan dönmeyin,

3)Doğu ekspresi ile Kars macerasını muhakkak yaşayın,

4)Kars Ani Harabeleri hakkında bilgi sahibi olursanız Ani Harabelerini gezerken daha fazla keyif alabilirsiniz,

5)Kars gece hayatını yaşamadan geri dönmeyin,benim kaldığım misafir evinde gece 11:00’de kapılar kilitlendiğii çin dışarıya çıkmadık. Yol yorgunluğunu da sayarsak en az 1 günü sadece Kars yöresel yemeklerini ve Kars kahvaltısını tatmak için ayırın. Kars geceleri hem yaz hem de kış 12 ay boyunca devam ediyor. Kars Kalesi’ne çıkıp canlı müzik eşliğinde eğlenebilirsiniz. Kars şehrinin manzarası en iyi buradan izleniyor. Yazın gittiğimde ise Kars gece hayatını doyasıya yaşamıştım.

6)Atlı Kızak turlarına Çıldır Gölü üzerinde katılan çok insan vardı. Sabah 10:00 itibariyle atçılar gelmeye başlıyorlar. 25 TL ücret karşılığında Kars’ta yapılacaklar listenize  atlı kızak keyfini ekleyebilirsiniz.

7)Cirit oyunlarını izleyebilirsiniz. Karsîn meşhur yerlerinden ziyade bu spor dalı da Kars’ta çok meşhurdur.

8)Dünya’da krisital karın toz kristal karın yağdığı Sarıkamış’a gitmiştik ama yanlış yola sapınca rotayı başa yere çevirmiştik.

Kars gezilecek yerleri tecrübe edenler kendi yorumlarını yazabilirler. Kars’ta gezilecek yerleri görmeye gidenler herşeyden önce kıyafetlerini muhakkak soğuğa göre giyinsinler. Herkesin bünyesi aynı olmayabilir. Özellikle kışın Kars soğuk oluyor. Kars gezi rehberimle ilgili merak ettiklerinizi sorabilirsiniz. Seve seve yardımcı olurum.

photo_library

"KARS'TA GEZİLECEK YERLER" Hakkındaki Genel Yorumlar (7)

Ummet Avcı 27 Ağustos 2017 Pazar
Kars gezi rehberinize bayıldım 😊 özellikle Çıldır Gölü videonuz efsane olmuş sendeki bu rahatlığın yarısı bende olsun isterdim.
Hülya Doğan 25 Ağustos 2017 Cuma
Kars'a 2 yıl önce gitmiştim. Celal Baba Türbesi'ni şimdi buradan öğrendim. Yaşananlar oldukça hüzün vericiymiş. Kars'ta gezilecek yerler listesine eklediğiniz için teşekkürler.
sedat.ayoglu 25 Ağustos 2017 Cuma
Eğer Kars'ın meşhur yerlerini göreceğim derseniz Kars'a her zaman gidilebilir. Ama Kars'ın gezilecek görülecek yerlerini görmeye gidenler genellikle kış aylarını tercih ediyorlar. Yanlış yönlendirme yapmak istemem:) Ben hem yaz hem kış Kars'ın turistik yerleri dışında da çok keyifli vakit geçirmiştim.
sedat.ayoglu 25 Ağustos 2017 Cuma
Kars'a gidilecek en guzel zaman Ocak ve Şubat aylarıdır. Bu bilgiyi de Kars gezi rehberime ekliyorum 😊
Doğukan 25 Ağustos 2017 Cuma
Doğu ekspresi ile Kars A gitmek istiyorum Kars A ne zaman gidilir yani gidebileceğim en güzel zamanı söylermisiniz
sedat.ayoglu 25 Ağustos 2017 Cuma
Kars'ta gezilecek yerleri ve Çıldır Gölü'nün muhteşem güzelliğini çok sevmiştim. Malesef Doğu ekspresi ile Kars'a gitmedim ama gidenlerden duyduğum yakın zamanda bu hat kapanacakmış. Tabi bu bilgi kesin değil. biraz araştırıp Doğu ekspresi ile ilgili bir yazı yazmayı düşünüyorum.
Saffet Çorum 25 Ağustos 2017 Cuma
Kars gezilecek yerleri çok güzel özetlemişsiniz. Doğu ekspresi ile Kars'a ben de gitmek istiyorum bu konuda bilginiz var mı acaba? Giden arkadaşlar da cevap verebilir mi rica etsem

A
B
F
G
H
İ
K
M
R
S
T
U
A
B
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Ş
T
Ü
V
Z