Yaz

Kazablanka gezilecek yerler

calendar_today Şub 21, 2018 label

Kazablanka gezilecek yerler

Kazablanka nerede bilgisi sizlere çok lazım olacak. Kazablanka gezilecek yerler listesine yavaş yavaş geleceğiz. Öncelikle Kazablanka Fas gezisi için sizin başlangıç noktanız olacak. Türkiye'den direkt olarak Fas Kazablanka şehrine iniş yapacaksınız fakat Kazablanka uçak bileti pahalı olduğu için aktarma bilgilerini bu yazıda bulabilirsiniz. Kazablanka gece hayatı bilgilerini ve Kazablanka otel bilgilerini çok detaylı şekilde yazdım. Ben Fas'a ayak basar basmaz Kazablanka Havalimanı içerisinden Marakeş şehrine trenle gittim. Sebeplerine Kazablanka gezi rehberi yazısıyla başlayalım.

Fas'ın Beyaz Şehri Kazablanka

Atlas Okyanusu’na kıyısı bulunan, palmiyeli yolları ile bir tatil beldesini andıran Kazablanka, Fas’ın ve Mağrib’in ticaret ve sanayi açısından en büyük kenti. Hollywood klasiklerinde yer alan bir kült film olan Casablanka her ne kadar Fas’ın beyaz şehrinin ruhunu ve yapısını doğru şekilde yansıtamasa da sinema açısından başarılı bir film olması ve halen izleniyor ve biliniyor olması nedeniyle şehri aşk ve romantizm temaları ile anılır hale getirdi.

Fas gezileri genel olarak Fas’ın egzotizmine ve mistizmine tanık olmak için yapıldığı için Kazablanka bu merakı giderecek kadar Fas’lı bir şehir değil diyebiliriz. Kazablanka’yı sanayisi ve ticareti nedeniyle Avrupalı bir şehir olarak tanımlamak daha doğru olacaktır. Türkiye’den sadece Kazablanka’ya direkt uçuşlar olduğu için de Fas gezilerinde şehre mecburen uğramak gerekiyor. Ama benim tavsiyem eğer benim gibi Türkiye’ye dönmek için uçağa binmeden 1 gün önce Fas Kazablanka gezilecek yerleri görmeye giderseniz ekonomik olarak daha avantajlı olursunuz. Daracık sokakların ve renkli pazarların da bulunduğu Kazablanka asıl olarak hem tarihi önemi hem de Fas’lıların modern yaşamlarını ve gelişmişlik düzeylerini gözlemleyebilmek için en ideal şehir. Kazablanka gezilecek yerler yazımıza devam edelim. Fas’ta gezilecek yerler yazımızda Fas’a giderken nasıl ucuza uçak bileti bulabileceğinizi detaylı şekilde anlattatık.

Kazablanka Gezilecek Yerler - Kazablanka 2. Hasan Camii

Kazablanka Nerede?

Kazablanka, Fas’ın ve doğal olarak da Afrika Kıtası’nın en batısında, Fas’ın başkenti Rabat’ın güneyinde yer alıyor. Atlas Okyanusu kıyısında bulunan şehir Cebelitarık Boğazı’nı kullanacak gemiler için bir uğrak noktası konumunda. Kazablanka neresi sorusunun cevabı sizler için çok önemli olacak bunun detaylarına şimdi giriyoruz. Kazablanka nerede harita bilgisinin fotoğrafını da ekliyorum. Kazablanka hangi ülkede sorusunun cevabı Fas ülkesindedir.

Çılgın Gezgin Sosyal Medya Hesapları

İnstagram : Cilgingezgin_

Facebook : Çılgın Gezgin

Kazablanka Nerede Harita - Fas Haritası

Kazablanka'ya Nasıl Gidilir?

Kazablanka’ya Türkiye’den gidebilmek için aslına bakarsanız tek bir yol bulunuyor o da uçak. Türk Hava Yolları ve Fas Kraliyet Hava Yolları İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan Kazablanka’ya yaz döneminde günde 2’şer kez kış aylarında ise 1’er kez direkt uçuş seferleri düzenliyor. Uçakla bile yaklaşık olarak 5,5 saat süren yolculuk için farklı alternatifler düşünüyorsanız bu sizin hayal gücünüze ve maceraperestliğinize kalmış. Thy Kazablanka uçak bileti fiyatları bana çok pahalı gelmişti. Ben ne Türk Hava Yolları’nı ne de Air Moroc firmasını Fas’a ucuza uçak bileti almak isteyenlere tavsiye etmiyorum. Tek sebebi ise aşırı pahalı olması hatta gereksiz pahalı olmasıdır. Para sizin için sorun değilse ya da Kazablanka’ya iş amaçlı gidiyorsanız buna diyecek sözüm elbette yok. Ben KLM Havayolları firmasından Hollanda aktarmalı Kazablanka ucuz uçak bileti aldım. Kazablanka ucuz bilet arayanlar benim yaptığım gibi Fas Kazablanka’ya gidebilirler. Hollanda transit vize istemiyor. Transit vize isteyen ve transit vize istemeyen ülkeler yazımdan detaylara bakarak ucuza uçak bileti bulma konusunda fikir edinebilirsiniz.

İstanbul Kazablanka Kaç Saat?

İstanbul Kazablanka ucuz uçak bileti arayanlar kampanya dönemlerini takip edebilirler. Kazablanka’ya direkt olarak İstanbul’dan 5,5 saat süren yolculuk sonrasında ulaşabilirsiniz.

Fas Hakkında Yazdığım Diğer Yazılar

Sahra Çölü Nerede

Şafşavan Gezilecek Yerler

Fas’ta Gezilecek Yerler

Marakeş’te Gezilecek Yerler

Fas’ta Yapılacak Şeyler

Fas Şehirleri

Fas Nerede Haritası

Kazablanka Ucuza Uçak Bileti

Fas Kazablanka Uçak Bileti Fiyatları

Bahsettiğim 2 firma da abartısız Kazablanka gidiş dönüş uçak biletlerine 1800-2.500 TL arası bir fiyat istiyor. Kazablanka’ya Avrupa üzerinden uçmak ise çok ucuza geliyor. Eğer geçerli bir schengen vizeniz varsa Avrupa üzerinden en ucuz ülkeden Fas Kazablanka’ya bilet alıp gidebilirsiniz. Ya da Hollanda transit vize istemediği için benim gibi bir geceyi havalimanında geçirerek Kazablanka’ya ucuza uçak bileti bulabilirsiniz. Marakeş’te hostelde tanıştığım diğer Avrupalı gezginlerin ne kadara bilet aldıklarını sorduğumda ise aldığım cevap beni şaşırtmıştı. Tüm detaylara Fas gezilecek yerler yazımdan ulaşabilirsiniz. Burada da kısaca bahsetmek gerekirse Fas’a uçak biletleri Hollanda Amsterdam Schiphol Havalimanı ya da Fransa Paris Havalimanı aktarmalı olarak 600 TL ile 1000 TL arasında değişmektedir.

Kazablanka'ya ucuza bilet bulunca 2 gece Amsterdam'da burada yattım

Kazablanka'ya Başka Nasıl Gidilir?

Avrupa üzerinden geçmek isteyenler için de Cebelitarık Boğazı üzerinden araçla gitmek mümkün tabi. Ama bunun için de İspanya ya da Portekiz’de yaşıyor olmak lazım. Bu bile gereğinden fazla zaman isteyen bir yolculuk olacaktır. Fakat İspanya’ya kadar gelmişken boğazdan feribotlarla Şafşavan şehrine gidip araba kiralayıp ya da otobüslerle Fas’ın diğer şehirlerine geçebilirsiniz.

Eğer Kazablanka’ya Fas’ın farklı bir şehrinden gidecekseniz ki bu durumda zaten Kazablanka’dan diğer şehirlere nasıl ulaşılabileceğini az çok öğrenmiş olacaksınız. Uçak, tren ya da şehirlerarası otobüsleri kullanabilirsiniz. Fas’ın diğer şehirlerinden Kazablanka’ya gidiş için en ideal yöntem Marakeş’e kadar otobüs ve tren kullanmak daha sonra Marakeş- Kazablanka tren seferlerini tercih etmek olacaktır.

Kazablanka'dan Marakeş'e Nasıl Gidilir?

Casablanca’dan Marakeş’e Nasıl Gidilir? Burada dikkat edilmesi gereken husus eğer Kazablanka’ya Türkiye’ye geleceğiniz son gün giderseniz uçağa kaçırma riskiniz olabilir. Kazablanka gezilecek yerler için 1 gün ideal diyebilirim. Ben Türkiye’ye dönmeden 1 gün önce Kazablanka şehrini gezip ertesi sabah Kazablanka Havalimanı’na gitmiştim. Kazablanka Marakeş tren saatleri için https://www.oncf.ma/fr/ adresine bakabilirsiniz. Fransızca olsa da anlaşılıyor. Otobüs içinse Ctm ve Supratour firmalarına bir bakın derim. Fas nerede yazımızdan Fas’ın nerede olduğuna bir bakın deriz. Daha sonra rotanızı yapabilirsiniz.

Kazablanka Marakeş Tren Biletim

Kazablanka Marakeş Tren Bileti Fiyatları

Fas Kazablanka Havalimanı pasaport kontrolünden geçtikten sonra hemen alt kata inip öncelikle döviz bürosuna uğradım. Bir büfeden atıştırmalıklar aldıktan sonra 2.sınıf tren biletine 138 Dirhem ödeyerek trenle Marakeş’e geçtim. Marakeş’ten Kazablanka’ya geçerken 1.sınıf mevki aldığım için 146 Dirhem ödedim. Kazablanka – Marakeş treninin 2. Sınıf mevkisinin koridor fotoğrafını atıyorum. Sanırım 1 saat filan o daracık koridorda ayakta yolculuk yapmıştım. Ama Marakeş’ten Kazablanka’ya trenle giderken oturarak rahat rahat gelmiştim. Saatlerce ayakta gitmektense 5-10 TL fazla para verip daha rahat yolculuk yapın. Marakeş’ten Kazablanka’ya trenle gelip, Fas Sahra Çölü Turu gezisi esnasında tanıştığım kız arkadaşlar bu şehirde tekrar buluştuk.

Kazablanka Marakeş Tren Seferleri

Kazablanka - Marakeş Arası Kaç Km?

Casablanca Marakeş arası 243 km olup tahmini olarak 3 saatte arabayla gidebilirsiniz. Fas yollarının üst düzey mükemmel olmadığını ama vasat da olmadığını söyleyebilirim.

Kazablanka Havalimanı'ndan Şehir Merkezine Ulaşım

Uçaklar şehir merkezinden yaklaşık 30 km güneyde bulunan Muhammed V Uluslararası Havalimanı’na iniş yapıyor. Bu havalimanı ülkenin en büyük ve gelişmiş şehrinde yer aldığı için Fas’ın en yoğun havalimanıdır. Kazablanka Fas havalimanında 3 farklı terminal bulunur. Bu kadar işlek bir havalimanında doğal olarak da şehir merkezine ulaşım için farklı alternatifler kullanabilirsiniz.

İsterseniz şehir merkezine tren ile yolculuk yapabilirsiniz. Bunun için 1 no’lu terminalin çıkışında yer alan tren istasyonunu gitmeniz yeterli olacaktır. Trenler yerel saatle sabah 06.50 ile gece 22.50 saatleri arasında çalışıyor ve genel olarak saat başlarında hareket ediyor. 30 dakika gibi bir sürede Kazablanka merkeze ulaşabilirsiniz. Trenden indikten sonra kalacağınız otele bağlı olarak da taksi ya da tramvay gibi toplu ulaşım araçlarını kullanabilirsiniz.

Tren değil de karayolu tercihlerini de değerlendirebilirsiniz. CTM isimli bir firma tarafından şehir merkezine otobüs seferleri düzenleniyor ve yaklaşık olarak 1 saat sürüyor.  Ayrıca her şehirde olduğu gibi burada da taksi seçeneğini değerlendirebilirsiniz.

Her terminalin dışında bir taksi durağı mevcut. Duraklarda fiyat tarifeleri yazılı ama her ne kadar Avrupalı gözükse de bir şark memleketindesiniz ve kurallar pek geçerli olmuyor. Taksiciler bir mazeret bularak sizden fazla para almaya çalışıyorlar. Ya göz yumacaksınız ya da sıkı bir pazarlık ile en uygun fiyatı belirleyeceksiniz. Sıkı pazarlık derken size teklif edilen paranın yarısından daha aza yolculuk yapabileceğinizden bahsediyoruz. Bu pazarlık konusunu yeri geldikçe tekrarlayacağız ama daha havaalanındayken uyaralım, Fas’ta kesinlikle pazarlıksız alışveriş yapmayın.

Yoğun bir programınız varsa ya da büyük bir Fas turu planlıyorsanız, buna uygun olarak havalimanında bulunan firmalardan araç da kiralamanız mümkün. Eğer siz şehre gitmeden internet üzerinden araba kiralarsanız pazarlık şansınız kalmaz. Ama uçaktan indikten sonra pazarlıkla gayet uygun fiyatlara araba bulabilirsiniz.

Kazablanka 2. Hasan Camii Nerede - Kazablanka'da

Kazablanka Tren İstasyonu'ndan Şehir Merkezine Ulaşım

Kazablanka’ya farklı bir şehirden ya da havalimanından şehir merkezine trenle geçiyorsanız kafanızın karışmasına neden olabilecek iki tane istasyon var. Birincisi limana yakın olan “Casa Port” ikincisi ise şehir merkezine daha yakın olan “Casa Voyageurs”. Gitmeden önce otel ayarladıysanız otelinizin konumuna göre uygun olan istasyonu kullanabilirsiniz. Ayarlamadıysanız şehir merkezine yakın olan istasyonda indikten sonra isterseniz taksilere isterseniz de biraz yürüdükten sonra tramvaya binebilirsiniz. Biz kız arkadaşla buluşmak için Casa Voyaguers tren istasyonunda buluştuk ve otele 6 km boyunca yürüdük. Sonra farkettik ki navigasyon bizi yanlış yere getirmiş. Yine yaklaşık 6 km daha yürüyerek otelimizi bulduk. Casa Port tren istasyonu sahile daha yakınmış. Bunu Casa Port tren istasyonundan Kazablanka Havalimanı’na giderken test etmiştik. Bu arada trende genelde numaralar verilmiyor. Boş bulduğu yere oturuyor herkes. Eğer Kazablanka’daki 2. Hasan Cami’ye yakın bir yerde otel ayarladıysanız ineceğiniz istasyon Casa Port tren istasyonu olmalıdır. Burası aynı zamanda sahile yakın olan yerdir. Otelinizin konumuna bir bakın eğer deniz kenarı görünüyorsa Casa Port tren istasyonu daha yakındır. Tren istasyonunda Starbuck’s ve yolluk alabileceğiniz market tarzı yerlerde mevcuttur. Kazablanka gezi rehberi yazarken bunu mutlaka yazacağım demiştim:)

Kazablanka şehir merkezinden trenle havalimanına gittiğimde şöyle bir durumla karşılaştım. Kazablanka’dan kalkan tren direkt olarak havalimanının içine giriyor desem yeridir. Trenden iner inmez X-Ray cihazından geçip havalimanına giriyorsunuz. Dışarıda yiyecek içecek çok daha ucuz. Trenden indikten hemen sonra karşınıza çıkacak olan büfelerden bahsediyorum. Ben Amsterdam’da bir gece daha kalıp daha sonra İstanbul’a döndüğüm için yolluk almam gerekiyordu. Dışarıdan yeteri kadar sandviç almadığım için çok pişman oldum çünkü Kazablanka Havalimanı içerisinde fiyatlar dudak uçurtuyor. Elbette bu durum İstanbul’da da geçerli olsa dediğim gibi hemen kapıdan daha ucuza almak varken neden içeriden alasınız. Dışarıdaki büfede 25 Dirhem olan bir sandviç hemen içeride 50 Dirhem.

Diğer bir konu ise tren çok kalabalık oluyor. Dolayısıyla herkes trenden bir anda inince X-Ray cihazı önünde çok sıra oluyor. Bu durumda uçağı kaçırma riskiyle karşılaşan insanlar görmüştüm. Hatta yanımdaki kız arkadaş için öndekilerden sıra vermesi için rica etmiştik. Kazablanka’dan gideceğiniz şehre uçak biletiniz hali hazırda olsun,güvenliklerden rica edin ve öne geçin. Ya da en sağlıklısı Kazablanka Havalimanı’na erken gidin. Eğer sigara içiyorsanız havalimanı içerisinde sigara alanı yok. Sürekli gir çık yapıp kalabalığı göze almak yerine dışarıda sigaranızı içip daha sonra içeri girerseniz daha akıllıca olacaktır.

photo_library

Kazablanka Fas Şehiriçi Ulaşım

Kazablanka, diğer Fas şehirleri gibi olmadığı için toplu ulaşım imkanı çok daha gelişmiştir. Hatta tüm Fas şehirleri arasında sadece iki tanesinde tramvay bulunur ki bunlardan bir tanesi de Kazablanka’dır. Yerel saatle sabah 05.30 ile akşam 22.30 saatleri arasında çalışır. Biletleri istasyonların civarında bulunan satış makinelerinden temin edebilirsiniz. Burada yaşayacağınız en büyük sorun tüm şehirde olduğu gibi durak isimleri Arapça ve Fransızca’dır. Doğal olarak Fransızca ve Arapça bilmiyorsanız duraklar konusunda bazı sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Kazablanka içerisinde en ekonomik ulaşım aracı otobüstür. Tramvayla yolculuk 7 Dirhem’ken otobüsle yolculuk 5 Dirhem’dir. Ama otobüslerin hali de içler acısıdır.

Kazablanka’da yer alan taksiler de ikiye ayrılıyor. Birincisine Grande taksi deniyor ve diğerlerine göre oldukça lüksler. Lüks olmaları nedeniyle de ücretleri diğerlerine göre daha yüksek. Bu Grande taksiler de bizdeki dolmuşa denk geliyor. Belirli güzergahları var ve doldukça hareket ediyor. İneceğiniz durağı anlatabildikten sonra güzergah içerisindeki bir noktaya rahatlıkla ulaşabilirsiniz. İkinci tür taksilere ise yani kırmızı tabelalara sahip olanlara Petit taksi deniyor ve diğerlerinin lüks sayılmasındaki en büyük sebep de bu taksilerin çok kötü durumda olmaları. Taksiler genel olarak taksimetre açmıyorlar ve iş sizin pazarlığınıza kalıyor. Yolculuk yapmadan önce gideceğiniz mesafeyi bilirseniz taksicileri daha çabuk alt edebilirsiniz. Bu arada taksi fiyatları hemen her yerde olduğu gibi toplu ulaşım araçlarına göre pahalı olmasına rağmen ülkemizle kıyaslayınca ucuz sayılabilir. Hele bir de pazarlık konusunda ustaysanız oldukça iyi fiyatlarla yolculuk yapabilirsiniz.

Herkesin sorduğu bir soru vardı. Fas’ta en çok zorlandığım konu neydi? Kazablanka’da karşıdan karşıya geçerken yayalara pek yol vermiyorlar. Ciddi ciddi bunu yazarken bile inanmakta güçlük çeksem de karşıdan karşıya geçerken abartısız trafik ışıklarının olmadığı yerlerde zorlanmıştım. Fas’ta gezilecek şehirler yazımızda her şeyi en ince ayrıntısına kadar tek tek anlattık. Bu yazıda da Fas Kazablanka hakkında bilgi edinebilirsiniz.

photo_library

Kazablanka Vize

Fas, Türk vatandaşlarından vize istemiyor. Eğer bir pasaportunuz varsa ve pasaportunuzun süresi önünüzdeki 6 ayı kapsıyorsa rahatlıkla Kazablanka’ya seyahat edebilirsiniz. Bu ziyaretiniz 90 günü geçmedikten sonra herhangi bir sorunla da karşılaşmazsınız. Karşılaşabileceğiniz en büyük sorun girişte doldurmanız gereken formlar. Bu formları doldururken görevlilerin garip garip soruları ile boğuşmak zorunda kalabilirsiniz. Ben uçağa binerken bu formu doldurmuştum. Çıkışta ise bu formu geri istiyorlar. Bu konuda dikkat etmeniz gerekmektedir.

İstanbul Kazablanka Uçak Bileti

Kazablanka uçak biletlerini internet üzerinden tek yön ya da gidiş-dönüş şeklinde satın alabilirsiniz. İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan hem Türk Hava Yolları’nın hem de Fas Kraliyet Hava Yolları’nın yaz aylarında 2 kış aylarında 1 kez karşılıklı seferleri var. Fiyatlar ise biraz yüksek. Daha ekonomik bir yolculuk yapmak istiyorsanız Avrupa’nın farklı kentleri üzerinden aktarma yaparak ulaşabilirsiniz ama 5,5 saatlik yolculuk en iyi ihtimalle 7-8 saate çıkar.

Kazablanka Uçak Bileti Hollanda Amsterdam Aktarmalı

Kazablanka Nüfusu

Her ne kadar Fas’ın başkenti olmasa da en kalabalık kenti olan Kazablanka’nın beldeler dahil nüfusu 6 milyonu bulurken merkezdeki nüfusu da 3.5 milyon civarındadır.

Kazablanka’nın tarihine baktığınız zaman M.Ö. 10. yy’da Berberiler tarafından kurulduğunu görürsünüz. Fas’ın büyük çoğunluğu Berberiler’den oluşur. Ancak zaman içerisinde bölgenin Araplaştırılması için birçok Arap ülkeye gönderilmiş. Bu nedenle ülkede Arap nüfusu da oldukça fazladır. Hatta ülkenin %55’inin Arap %34’ünün Berberi olduğu belirtilse de Arapların bir kısmının Berberi kökenli olduğu ancak zaman içerisinde asimile olarak kimliklerini unuttuğu belirtiliyor.

Üçüncü büyük çoğunluk ise Moritanya asıllı Moor’lardır ve %10 gibi bir oranları vardır. Cebelitarık Boğazı nedeniyle Avrupa’ya oldukça yakın olan Fas’ta İspanyollar ile Fas’ın Fransız hakimiyeti altında yaklaşık 45 yıl kaldığı düşünüldüğünde Fransızlar ve ayrıca Yahudiler de bulunur.

Ülkenin büyük çoğunluğu Müslümandır ve genelde Arapça konuşur. Ana dili gibi Fransızca bilen halk arasında özellikle turizm bölgelerinde İngilizce bilenler de azımsanmayacak seviyededir.

Kazablanka 2. Hasan Camii Nerede - Kazablanka'da

Kazablanka Festivalleri

Tatil sezonunun başlamasıyla birlikte Fas’ta da birçok festival düzenlenir. Ayrıca milli ve dini bayram kabul edilen bazı günlerde de panayır havasında etkinliklere yer verilir.

Mart-Nisan aylarında Jazzblanca adıyla dünyaca ünlü müzisyenlerin yer aldığı Caz Festivali yapılır.

Mayıs ayında Berberi sanatının ön planda yer aldığı Amazigh Tiyatro Festivali düzenlenir. Çoğunlukla Berberi Dili’nde eserlerin yer aldığı festivalde ödül törenlerine de yer verilir.

Yine Mayıs ayında yaz festivali başlar ki Eylül’e kadar devam eder. Bu festival tam bir şölen havasına dönüşür. Yaz boyunca müzik ve dans gibi sanatsal etkinliklerin ağırlıkta olduğu gösteriler şehrin hemen her alanında görülebilir. Ayrıca, Haziran ayında da genç müzisyenlere imkan tanıyan bir festivale de olanak sağlanır.

Temmuz ayında ise tatil sezonunun en cafcaflı dönemi olduğu da göz önünde bulundurulduğundan sokaklarda dans gösterileri, ücretsiz konserler, tiyatrolar ve farklı performanslar sergilenir.

Fas’ın bağımsızlığını kazandığı 20 Ağustos’ta şehri şölen havasına büründüren çeşitli etkinlikler planlanır.

Eylül ayında yerel ses ve tınılara ağırlık veren L’Boulevard adında yine bir müzik festivaline yer verilir.

Ekim ayında ise Kazablanka bizim Avrasya Maratonu’na benzer Kazablanka Maratonuna ev sahipliği yapar.

Dini olarak da islami yeni yıl kutlamaları yapılır. Hicri Takvim ile Miladi Takvim birbirinden farklı olduğu için düzenlendiği tarihler de değişir.

Kazablanka - Fas Sahil Şehri

Kazablanka Gece Hayatı

Kazablanka, turizm açısından çok fazla rağbet edilen bir nokta olmadığı ve ülke genelinde gece hayatını renklendirecek bir eğlence kültürü de oluşmadığı için bu şehrin gece hayatı çok renkli sayılmaz. Gece hayatı yok demek de yanlış olacaktır. Diğer turistik Fas şehirlerine göre daha sönük bir eğlence dünyası varken turistik olmayan şehirlere göre ise oldukça canlıdır. Eğlenceyi seven Fas’lıların daha çok kapalı partiler düzenlediklerini duyduk ama bunlardan birisine ne yazık ki katılmadık. 1 hafta 10 gibi bir sürede bu partilere katılacak bir ortamın oluşacağını da zannetmiyoruz.

Kazablanka da değişen dünyaya ayak uydurarak yeni nesil disko ve kulüplerin yanı sıra bar ve publara yer vermeye başlamış. Bu mekanlar genellikle turistler tarafından kullanılsa da turistlerle tanışmak isteyen Fas’lı gençlerden de uğrayanlar yok değil. Bu yeni nesil eğlence mekanları genel olarak dünya standartlarında eğlenceler düzenlerken yerel tarzda eğlence mekanları ne yazık ki yok.

Şehrin belki de en popüler mekanı Rick’s Cafe’dir. Çünkü bu mekan o ünlü Casablanca filmine de ev sahipliği yapmış. Eğer filmi izlediyseniz, halen filmde kullanılan dekorları barındıran mekanda o meşhur sahneler gözlerinizin önüne gelebilir.

Şehirde birkaç gece kulübü bulabileceğiniz gibi otellerin kendi içlerindeki bar ve gece kulüplerini de tercih edebilirsiniz ama burası önemli; iş adamlarını da ağırladığı için oldukça yüksek fiyatlar çıkarabilirler. Ain Diab bölgesi de şehirdeki diğer mekanlara göre pahalı sayılabilecek bir ücret tarifesine sahip eğlence merkezleri barındırıyor. Buradaki işletmelerde caz, rock gibi küresel müziklerin yanı sıra Fas tınılarını da dinleyebilirsiniz. Fas Kazablanka gezilecek noktalar bittikten sonra akşamları da dışarı çıkmak isteyenlere duyuralım istedik.

Ayrıca, şehrin en canlı noktası sayılabilecek Cornishe yani bizim İzmir’deki kordonun benzeri bir bölgeye gitmek belki de en akıllı hareket olacaktır. Burada çeşitli tür ve tarzlarda farklı mekan seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Bu arada şehirdeki eğlence merkezlerinden bazılarında alkollü içki satışının olmadığını da hatırlatalım. Fas Kazablanka gece hayatı yaşamak isteyenler bu dediğimizi de göz önünde bulundursun.

photo_library

Kazablanka Gezilecek Yerler

Kazablanka hakkında dediğimiz gibi Fas’ın ve Mağrib’in en gelişmiş şehri olması nedeniyle Fas’ın en Avrupalı kenti. Bu şehirde Fas’ın egzotizmine ve keşmekeşine pek rastlamayacak olsanız da gerek köklü tarihi gerekse kalkınmış ekonomisi nedeniyle vaktinizi dolu dolu geçirebileceğiniz bir sürü ihtimal sunuyor. Hem Faslı hem Batılı olan şehrin modern bir yüze kavuşmasında belli bir dönem İstanbul’da da çalışmış olan şehir planlamacısı Henri Post’un emeklerini de belirtmeliyiz.

Atlas Okyanusu’na kıyısı olmasına rağmen büyük oranda Akdeniz ikliminin etkili olduğu şehirde deniz tatili yapmak istiyorsanız yaz aylarını tercih edebilirsiniz. Kültürel bir gezi için de kış hariç diğer mevsimler sıcaklıkları itibariyle ideal dönemler olacaktır.

Kazablanka'daki Meşhur 2.Hasan Camii

Muhammed V Meydanı

Kentin merkezi sayılabilecek meydanın çevresinde farklı bir mimari yapısı bulunan ve çoğunluğu 20. yy’da inşaa edilmiş binalar görebilirsiniz. Merkezi konumda olduğu için bu mimari yapılar genel olarak alışveriş için mağazalar tarafından kullanılıyor. Mağaza ve kafelerin yanı sıra dekorasyonu ve tropikal bahçesi ile Wilaya görülmeye değer yerlerden. Şehre tepeden bakmak isterseniz meydanda bulunan 50 metrelik kuleye de çıkabilirsiniz., Benim Fas Kazablanka gezim sırasında Kazablanka hava durumu gayet güzeldi. Oldu ki yağmurlu havada gidiyorsanız mutlaka yağmurluk yanınızda olsun.

Hasan II Cami

210 metre yüksekliğe sahip minaresi ve 100 bine yakın insanı aynı anda alabilecek kapasitesi ile dünyanın en büyük camilerinden hatta ibadethanelerinden birisi olan Hasan II Camisi Kazablanka’nın simgesi haline gelmiş. Fransız bir mimar tarafından dizayn edilen cami hem İslam mimarisini hem de yerel mimariyi bir araya getirmiş. Kordon geziniz sırasında uğrayabileceğiniz ibadethanenin avlusunda başlayan ve içerisinde şova dönüşen işlemeleri ile ilginizi çekecektir.

Kazablanka Gezilecek Yerler - Kazablanka 2. Hasan Camii

2. Hasan Camii Nerede Nasıl Gidilir?

Kazablanka 2. Hasan Camii nerede? Casa Port tren istasyonu yolunda diyebilirim. Ya da sahile doğru yürümeniz gerekmektedir. Yürürken gecekonduların arasından geçerken tereddüt yaşamayın.

Kordon ya da La Corniche

İzmir’in herhalde en ünlü yeri saat kulesinden sonra kordonudur. Burada da ona benzer hatta çok daha büyük ve Atlas Okyanusu kıyısında ilerleyen kordonun adı da La Corniche. Okyanus sahilinde olması nedeniyle çok sayıda plaja da ev sahipliği yapan kordon boyu şehrin en işlek ve canlı noktalarının başında yer alıyor. Güzel vakit geçirmek, dinlenmek ve eğlenmek için tercih edebileceğiniz alanda birçok kafe ve restorana rastlayabilirsiniz. Okyanus manzarasını izlerken yerel lezzetleri deneyebilir, güzel bir kahve içebilirsiniz. Çok sayıda mağazaya da ev sahipliği yaptığı için alışveriş yapabilir, hediyelik eşyalarınızı ya da Kazablanka hatırasını bu dükkanlardan seçebilirsiniz.

Birleşmiş Milletler Meydanı (Place des Nations Unites)

Önceleri çok da dikkat çekmeyen meydan ülkenin Fransız sömürgesinden kurtularak bağımsızlığını ilan etmesiyle birlikte şehrin uğrak noktalarından birisi haline gelecek şekilde yeniden tasarlanmış. Ticari kentin en modern binalarının yer aldığı meydan daha çok şehrin lüks düşkünlerine hitap ediyor. Burada da birçok restoran, kafe ve mağaza yer alıyor. Hani biraz Nişantaşı, Etiler havası seziliyor desek yanılmış olmayız.

Kazablanka Katedrali

Kentin Fransız hakimiyeti altında olduğu 1930 yılında inşaa edilen Kazablanka Katedrali bağımsızlığın kazanıldığı döneme kadar ibadethane olarak kullanılmış. Ancak, sonrasında ibadete kapatılan yapı bugün de fuar ve sergi alanı olarak kullanılıyor.

Turistlerin sıkça uğradığı bu ihtişamlı ve görsel açıdan cezbedici yapının çatısına çıkarak şehrin geneline hakim olan manzarayı izleyebilirsiniz.

Kazablanka Katedrali

Ligue Arabe Parkı

Şehir merkezinde sıkılıp da biraz nefes almak isterseniz şehrin en güzel rekreasyon alanlarından birisi olan Ligue Arabe Parkı’nı ziyaret edebilirsiniz. Çölü ile ünlü bir ülkede gerçek bir vaha ile karşılaşabilirsiniz. Şehir halkı bu alanı daha çok piknik yapmak için kullansa da yürüyüş parkurları ve dinlenme alanları ile size rahat bir nefes aldırabilecektir.

Old Medina Bölgesi

Eğer Fas’ta Kazablanka dışında başka bir şehre gitmeyecekseniz mutlaka uğramınız gereken ama Marakeş, Fes ve Suvayr’a en azından birisine gidecekseniz çok da gezmenize gerek olmayan bir bölgeye geldik. Modern Kazablanka’nın eski şehrine.

Tekrar vurgulayalım Kazablanka dışına çıkmayacaksanız Fas’ın mistik havasına şahit olabilmek, tarihi Fas yaşamını tanıyabilmek, ucuza yerel kıyafetler alabilmek ve ülkenin meşhur baharatlarını tanıyabilmek için mutlaka uğramalısınız.

Yerel mimari ile inşa edilmiş binaların arasında yer alan daracık sokaklarda kaybolmaya çalışabilirsiniz. Buralarda yer alan salaş mekanlarda ülkenin yerel lezzetlerini deneyebilirsiniz. Ya da otantik bir mekanda güzel bir kahve içebilirsiniz. Bölgenin kuzeyinde ise 18. yy.da inşa edilmiş ama günümüze sadece kalıntıları ulaşabilmiş burçları görebilirsiniz. Buradan da okyanus manzarası harika gözüküyor.

Kazablanka Gezilecek Yerler - Kazablanka Old Medina Bölgesi

İkiz Kuleler

Kazablanka’da bir alışveriş merkezine gidecekseniz Maarif semtinde bulunan ikiz kuleleri tercih edebilirsiniz. Şehrin silüetinde önemli bir yer olan ve hemen her noktadan gözüken kuleler 115 metre yüksekliğinde. İş merkezi ve otel olarak kullanılan ve Doğu, Batı adlarıyla anılan kulelerin girişinde ise güzel bir alışveriş merkezi yer alıyor.

Kazablanka Gezilecek Yerler - Kazablanka İkiz Kuleler

Quartier Habous

1930’lu yıllarda şehrin hakimiyetini elinde bulunduran Fransızlar tarafından inşa edilen ve New Medina da denilen bölge de uğramanız gereken bölgelerden birisi. Dilerseniz rehberli turlar ile dilerseniz kendiniz kaybolarak daracık sokakları ve rengarenk dükkanları keşfe çıkabilirsiniz. Kraliyet Sarayı, Park ISESCO ve Notre Dame de Lourdes Church uğrak noktalarınız arasında yer alabilir.

Abderrahman Slaoui Müzesi

Sanat ve seyahat düşkünü Abderrahman Slaoui’nin yaşadığı yapı 2012 yılından itibaren müze olarak kullanılmaya başlanmış. 1890 ile 1950 yılları arasındaki seyahat posterleri ile mücevherlere, seramiklere ve el yapımı mobilyalara ev sahipliği yapan müzenin en iyi taraflarından birisi şehrin genelinin aksine açıklamalar kısmında İngilizceye de yer veriyor olması.

Kraliyet Sarayı

Hasan II Camisi’nin ardından Kazablanka tarihinin en ihtişamlı ikinci yapısı sayılabilecek Kraliyet Sarayı New Medina bölgesinde yer alıyor. Portakal bahçeleri ve havuzlarla çevrelenmiş saray bölgedeki İslam Mimarisi’nin en başarılı örnekleri arasında sayılabilir. Halen Kraliyet ailesi tarafından kullanılan komplekse sadece çeşitli etkinlikler nedeniyle düzenlenen resepsiyonlarda davetliler giriş yapabiliyor.

Morocco Mall

200 bin metrekarelik bir alana kurulmuş olan Morocco Mall, Afrika’nın en büyük 2. Alışveriş merkezi. Morocco Mall’un turistler açısından en ilgi çekici noktası ise 1 milyon litre kapasitesiyle akvaryum. 40 farklı balık türünü barındıran akvaryum Aquadream adını taşıyor. Eğer isterseniz eğitmenlerle birlikte akvaryumda dalış bile yapabiliyorsunuz.

Kazablanka Gezilecek Yerler - Kazablanka Morocco Mall

Ain Diab Sahili

Kazablanka’ya gelmişken bir de okyanusta denize girelim diyorsanız Ain Diab Sahili’ni tercih edebilirsiniz. Her ne kadar okyanusun sert ve büyük dalgaları biraz zorlasa da farklı bir deneyim için kısa süre de olsa burayı kullanabilirsiniz. La Corniche bölgesinin hemen önünde yer alan ve uzun bir kumsalı bulunan alan denizin durumuna göre genel olarak tenha olabiliyor. Okyanusla savaşmak yerine insanlar havuzları tercih ediyor.

Kazablanka Gezilecek Yerler - Ain Diab Sahili

Kazablanka Limanı

La Cornishe’in Hasan II Camisi’ne yakın olan bölümünde yer alan Kazablanka Limanı Afrika’nın en büyük limanlarından birisi. Her ne kadar gezilip görülecek bir yeri olmasa da geziniz sırasında karşınıza çıkacağı için bilgi verelim istedik.

Kazablanka Gezisi - Kazablanka Limanı

Notre Dame de Lourdes

Avrupalı bir şehir dedik ama şehir merkezinde Avrupa mimarisini yansıtan birkaç bina yer alıyor. Bunlardan bir tanesi de Notre Dame de Lourdes. Kazablanka’da ibadethane olarak kullanılan 2 Katolik Kilisesi’nden birisi olan yapı içerisinde de Katolik sanatının en güncel tarzlarını görebiliyorsunuz.

Mohammedia

Vaktiniz varsa ve illa Atlas Okyanusu’nda denize gireceğim diyorsanız şehrin 30 km kadar kuzeyinde yer alan Mohammedia bölgesine gelebilirsiniz. Kazablanka’lıların sayfiye beldesi olarak kullandıkları alanın işin aslına bakarsanız plajları dışında bir özelliği yok.

Kazablanka Muhammed V Meydanı

El Jedida

Film seti kıvamında bir sahil köyü görmek istiyorsanız Kazablanka’nın 100 km kadar güneyinde yer alan El Jedida’yı ziyaret edebilirsiniz. Fotoğraf meraklıları için kaçırılmayacak bir atmosferi olan köy mendirek de sayılabilecek surlarla çevrilmiş. Hisar içerisinde gezerken sarnıçlara inebilir, hapishane olarak değerlendirilmiş Sinagog’u da görebilirsiniz. Kazablanka gezisi burada son buluyor daha sonra Marakeş gezilecek yerler yazımızı okuyarak Marakeş’i keşfe gidebilirsiniz.

Fas Kazablanka Gezilecek Yerler - 2. Hasan Camii

Kazablanka'da Ne Yenir?

Kazablanka’da kesinlikle ve kesinlikle et yenir. Hem de yöresel baharatlarla farklı çeşitlerde pişirilmiş kırmızı et yenir. Kazablanka’da ne yenir, sorusunun cevabı net olarak bu. Hijyen ve ücret açısından sorun yaşamayacağınızı düşündüğünüz herhangi bir lokantaya oturarak et menülerini isteyip gözünüze güzel gözükeni sipariş edebilirsiniz.

Tajin

İşin aslında bakarsanız tajin tencere yemekleri anlamına geliyor. Tajin yemeğin adından daha çok tencerenin ismi diyebiliriz. Dolayısıyla farklı yerlerde farklı zamanlarda farklı tajinler yiyebilirsiniz. Kırmızı et veya tavuk eti hatta balık seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.

Fas’a ya da Kazablanka’ya gitmişken kesinlikle Tajin yiyin demiyoruz, diyemiyoruz. Çünkü zaten yiyeceksiniz. Ya turlarda ya da otellerde sizin önünüze standart menü olarak gelecektir. Bu menülerde yapabiliyorsanız çeşitlerine dikkat edebilirsiniz.

Böyle konuştuğumuza da bakmayın. Muhteşem bir yemek. Çoğu yerde kuru kayısılı veya kuru erikli yapıyorlar. İkisini de denemelisiniz. Alışık olmadığınız için et ve meyve karışımı biraz garip gelebilir. Ama siz bizi dinleyin ve bir deneyin pişman kalmayacaksınız. Sadece Tajin yemek için bile Fas’a gidilebilir. Bu kadar net söyleyelim.

Fas Kazablanka Yemekleri

Kuskus

Asıl adı Couscous. Biz kendi kafamıza göre kuskus diyoruz çünkü benziyor. Ama bizdeki kuskus değil. Fas’ın en önemli lezzetlerinden bir tanesi. İrmik unu, farklı sebzeler ve etin karışımı diyebiliriz. Güzel bir lezzet, tavsiye ediyoruz. Bir de tajinde pişirilmiş kuskus var ki onun lezzeti de bir harika. Genellikle kalabalık gruplar için ortaya getiriyorlar. Sahra Çölü turu esnasında o kadar çok az yemek verdiler ki orada sizlere yemekler konusunda tavsiyede bulundum.

Kazablanka Yemekleri

Pastilla

İsmi pek Arap ya da Berberi değil de daha çok Avrupa kökenli gibi dursa da Fas’ın meşhur yerel lezzetlerinden birisidir pastilla. Güvercin veya tavuk eti özenle yufka arasına serpiştiriliyor ve sonuçta ortaya güzel bir lezzet çıkıyor. Pastilla için ana yemek demek zor olacaktır. Daha çok atıştırmalık olarak tercih edebilirsiniz. Pasta, kek, börek kıvamında bir yiyecek.

Harira

Fas’ın en güzel lezzetlerinden birisi diyebiliriz. Genellikle Ramazan ayında hemen her iftar sofrasında yer verilen Harira’ya normal zamanlarda rastlamak oldukça zor. Belki birkaç otel veya lokantanın menüsünde yer bulabiliyor. Bizdeki güllacın neden sadece ramazanda üretildiğini anlayamadığımız gibi bunun sebebini de anlayamadık doğrusu.

Harira aslında bir çorba fakat açlığınızı bastırmak için hatta az yiyorsanız yemek olarak bile tercih edebilirsiniz. Kuşbatı et, kereviz, mercimek ve soğan gibi malzemeleri barındıran yemeği denemelisiniz.

Yöresel lezzetleri saydık. Bir de dünya genelinde bilinen et yemekleri var diyebiliriz. Dünya genelinde var mıdır bilmiyoruz ama mesela “şiş”. Kullandıkları baharatlarla harika bir lezzete dönüşüyor. “Deve Şiş” de varmış ve genelde sokak satıcılarında satılıyormuş. Biz yiyemedik ama denk gelenler deneyebilirler.

Naneli Çay

Fas genelinde çok tüketilen ve sevilen naneli çay doğal olarak Kazablanka’da da çok yaygın. Bizdeki çayın yerini biraz naneli çay almış gibi gözüküyor. Genelde nane çayı ile birlikte harika bir kurabiye de ikram ediyorlar. Kurabiyenin içerisinde bir sürü baharat var ama kıvamı güzel ayarlanınca harika bir lezzet ortaya çıkmış. Bayılacaksınız.

Taze Meyveler

Akdeniz ikliminden etkilenen Kazablanka ve çevresinde çok sayıda meyve ve sebze de yetiştiriliyor. Yerel halkı hedefledikleri için fiyatları oldukça uygun olan taze meyveleri, özellikle sıcak yaz günlerinde de taze sıkılmış buz gibi meyve sularını deneyebilirsiniz. Hatta denemekten öte bağımlısı dahi olabilirsiniz.

Kazablanka Yemekleri

Ekmekler

Ülke genelinde beyaz ekmek yok gibi bir şey. En azından bizim karşımıza çıkmadı ya da dikkatimizi çekmedi. Şehrin genelinde kendilerine özgü ekmekler satılıyor. Hatta bu ekmeklerin bazıları Faslı kadınlar tarafından evde hazırlanarak pazarda satılıyor. Bu ev yapımı ekmekleri sıcakken alırsanız öyle bir yiyorsunuz ki karnınızı kuru ekmekle doyurabilirsiniz.

Kazablanka, kahvaltı konusunda biraz zayıf. Çeşit çeşit malzemelerle donatılmış kahvaltı sofraları beklemeyin. Genellikle kendilerine özgü bir pankekleri var, katmer de denilebilir aslında. Kahvaltıyı reçel eşliğinde bu katmerlerle yapıyorsunuz. Tadı hakkında bir şey diyemesek de bizim bildiğimiz kahvaltının yerini tutmadığını biliyoruz.

Limon Turşusu

Limon Turşusu mu? Evet. Kazablankalılar arasında limon turşusu çok meşhurmuş. Biz bulamadık ama buraya yazmadan da geçemedik. Yemeklerin vazgeçilmeziymiş diye duyduk. Biraz abartı olabilir tabi. Bu kadar meşhur olsaydı denk gelirdik diye düşünüyoruz. Sizin karşınıza çıkarsa bir tadına bakmalısınız.

Salyangoz Çorbası

Fransızlardan kalma bir lezzet. Bize göre değildi. Zaten çorba gibi de değildi. Bildiğiniz kabuklu salyangozu çorba diye önünüze getiriyorlar. Çorba dediğinizin suyu olur. Bunda yok öyle bir şey. Bize pek uymadı ama bu meşhur lezzeti deneyebilirsiniz. Sonuçta bir sürü Faslı yiyor ve bir şey olmuyor. Bunu gördük.

Kazablanka Yemekleri

Fransız Tatlıları

Fransızlarla uzun süre beraber yaşamak zorunda kaldıkları için onların mutfağından fazlasıyla etkilenmişler. Geçen yıllar içerisinde kendilerinin de etkisi illa olmuştur onu bilemiyoruz ama güzel ve kaliteli yerlerde Fransız tatlılarını da denemelisiniz.

Kazablanka'da Ne Yenir? - Sokak Satıcıları Balık Tezgahı

Balık

Yerel bir lezzet olarak tanıtmak yanlış olacağı için en sona bıraktık. Okyanus kıyısında yer alan bir şehre gelip de burada balıkların tadına bakmamak bize göre olamaz. Okyanus olunca farklı balıklar bekliyorsunuz ama yine bildiğiniz balıklar geliyor önünüze. Sadece boyutları bizim alışık olduğumuzdan biraz daha büyük. Güzel ve kaliteli bir mekan da bulduysanız okyanusa nazır bir balık keyfi yapabilirsiniz.

Kazablanka'da Ne Yenir? - Balık

Fas Kazablanka Otelleri

Hem deniz ulaşımı hem de havayolları sayesinde Fas’ın tüm dünya ile irtibatını sağlayan Kazablanka’nın turizm dışında iş nedeniyle de birçok ziyaretçisi olduğu için şehir merkezinde tahmin edebileceğinizden daha çok otel ve hostel yer alıyor. Bütçenize ve zevkinize uygun olan seçenekleri değerlendirebilirsiniz.

Dediğimiz gibi sanayi ve ticaret açısından oldukça gelişmiş olan Kazablanka doğal olarak farklı bölümlere ayrılır. Şehir merkezine yakın olan ve turistler tarafından daha çok tercih edilen bölgeler ise Maarif, Gauthier, Ain Chock, La Corniche ve City Centre’dır. Bu bölgeler şehrin en turistik alanları olduğu için birçok otel, butik otel ve hostel bu bölgelerde konumlanmış. Biz size fiyatları ve özelliklerini göz önünde bulundurarak bir otel listesi çıkarmaya çalıştık. Faydalı olacağını düşünüyoruz. Kazablanka’da oteller ağırlık olarak Casaport Tren İstasyonuna yakınlar ve genel olarak pahalılar. Ben Kazablanka otel tavsiyemi aşağıda yazdım. 

Lüx Oteller

Grand Mogador City Center Casablanca

Araba ile Casa-Port Tren İstasyonu’ndan 5 dakikada varabileceğiniz otel, Kazablanka’nın en iyi oteli diyebiliriz. Uçakla geldiğinizde otel sizlere havaalanı servisi de sunuyor. Fiyatlarına kahvaltı dahil. Şehir ve deniz manzaralı odaları bulunan otelin özel otoparkı da var. Fiyatlar diğer otellere göre biraz daha yüksek. Fas Kazablanka havaalanı ile otel arasındaki ulaşım kaynaklarınızı önceden öğrenmeniz daha faydalı olacaktır.

La perle du Maarif by StayIn Morocco

Hasan II Camisi’ne yaklaşık olarak 2,5 km uzaklıkta bulunan otel Maarif bölgesinde yer alıyor. Şehrin merkezinde yer almasının yanı sıra özel otoparkı da mevcut ama fiyatlar yine biraz yüksek denebilir.

Mövenpick Hotel Casablanca

Old Medina yakınlarında yer alan otelin fiyatları da yüksek ancak diğerlerinden ayıran en büyük özelliği yüzme havuzunun olması. Yaz aylarında gidecekseniz rahatlıkla kullanabilirsiniz. Diğer bir iyi tarafı ise tramvay durağının karşısında yer alması. Bu nedenle de otele ulaşım konusunda pek sorun yaşamazsınız. Müşterileri için havaalanı servisi de düzenleyen otel farklı barlara da sahip. Ücrete ise sadece kahvaltı dahil.

Le Palace D'Anfa

Spa alanı, açık yüzme havuzu ve sağlıklı yaşam merkezi bulunan otelin de ücretine sadece kahvaltı dahildir. Havaalanı servisi düzenleyen otel, Hasan II Camisi’ne araba ile yaklaşık olarak 5 dk. mesafede bulunuyor.

Orta Seviye Oteller

Mogador Marina

Araba ile Hasan II Camisi’ne 10, Casa Port Tren İstasyonu’na 6 dakikalık mesafede yer alan otel, müşterileri için havaalanı servis hizmeti sunuyor. Fiyatlarına kahvaltı dahil olan otelde ücretsiz otopark da bulunuyor. Şehir merkezine biraz uzakta yer alan otel ulaşım açısından bir zor olabilir.

Hôtel Les Saisons

Old Medina bölgesinde yer alan otel tren istasyonuna 800 metre uzaklıkta. Müşterilerine ücretsiz olarak sadece kahvaltı veren tesisin ücretsiz otopark hizmeti de bulunuyor. Havaalanı servisi düzenleyen otelde bar da mevcut.

Hotel Azur

Ain Diab bölgesinde bulunan otel Atlantik Okyanusu’nun kıyısında hizmet veriyor. Gece kulübü de bulunan otelde piyano barı da yer alıyor. Plajının yanı sıra açık yüzme havuzu da olan otel, otobüs ve tren istasyonlarına 5 dakika uzaklıkta. Havaalanı servisi ve kahvaltı hizmeti ücretlerine dahil.

The Seven Hotel

Hasan II Camisi ile arasında 3 km uzaklık bulunan The Seven Hotel şehir merkezinde yer alıyor. Ücretsiz otoparkı bulunan otel, ulaşım açısından çok güzel bir konuma sahip.

Future Apartments

Apart otel olarak hizmet veren tesiste yemekler size bakıyor ama plajla arası 1 dakikalık mesafede. La Corniche’de yer alan otel şehir merkezinden biraz uzakta kalıyor. Tatil maksadıyla geldiyseniz ya da aracınız varsa rahatlıkla kullanabilirsiniz. Havaalanı servisi bulunan tesisin oda servisi de mevcut.

Kazablanka Astoria Hotel

Kazablanka’da bu otelde kaldım. Evlilik cüzdanı sormuyorlar. İlk başta bizim ikimizin aynı odada kalacağını sanıp bize tek oda verdiler ama bizim rezervasyonlarımızın ayrı ayrı olduğunu ve aynı odada kalmak istemediğimizi söyleyince odalarımızı ayrı ayrı verdiler.  Otel Muhammed V Uluslararası Havaalanı 25 km uzaklıktadır. Casa Voyageurs Tren İstasyonu’na ise 1,4 km uzaklıktadır. Hasan 2 Cami ise 3 km uzaklıkta bulunuyor. Otelin banyosunu hiç sevmedim. Duş alırken bütün su dışarıya çıkıyor. 

Kazablanka Gezisi

Ucuz Oteller

Medina Guesthouse

Şehirde bulabileceğiniz en ucuz otel diyebiliriz. Hasan II Camisi’ne 1,5 km. mesafede yer alan otel Old Medina’ya yürüme mesafesinde. Ücretsiz kahvaltı veren otel günü kurtarmak için kullanılabilir.

Appartement Haussmannien Centre Ville Casablanca

Fiyat performans açısından en uygun konaklama seçeneği diyebiliriz. Ücretsiz otoparkı da bulunan otelde kahvaltı hizmeti ne yazık ki bulunmuyor. Kordon’a 6 km mesafede bulunan otelin odaları klimalı ve ücretsiz wi-fi var.

Medina Hostel

Hasan II Camisine yaklaşık 1,5 km. mesafede bulunan hostel, Old Medina bölgesinde konumlanmış. Kimi odalarında mikrodalga fırın bulunan tesisin havaalanı servisi ve ücretsiz otoparkı bulunuyor.

Simply Calm and Romantic Private Room

Günlük kiralık evde kalmak isterseniz burayı tercih edebilirsiniz. Hasan II Camisine 2,5 km, Ain Diab bölgesine ise 4 km mesafede ve Maarif bölgesinde bulunan daireyi kiraladığınız zaman havaalanı servisinden faydalanabiliyorsunuz.

Fas Kazablanka Gezilecek Yerler - 2. Hasan Camii

Kazablanka'da Saat Kaç?

Türkiye ile Kazablanka arasındaki saat farkı 2’dir. Kazablanka bizden 2 saat daha geridedir.

Kazablanka'da Ne Yapılır?

Kazablanka için en başta söylediğimiz şeyi burada da tekrarlayalım. Kazablanka ticaret ve sanayi açısından gelişmiş bir şehir olsa da turistlere hitap eden bir şehir değil. Belki bir takım aksaklıklar ya da planlama hatası ile buraya gelmek zorunda kalmış olabilirsiniz ya da iş veya başka bir sebeple burada vakit geçirecekseniz yapabilecekleriniz vaktinizle doğru orantılı tabi ki. Eğer uzun süre burada kalacaksanız yapmanız gereken ilk şey diğer şehirlere geçmek ve egzotik Fas’ın tadını alabilmek.

Uçağı beklerken şehirde geçireceğiniz kısa bir süreniz varsa Hasan II Camisi’ni, La Corniche’i ve Kazablanka Katedrali’ni gezebilirsiniz. Diğer şehirlere gitme fırsatı bulamadıysanız Old Medina ve New Medina’ya giderek Fas’ı meşhur eden mistik ortamı koklayabilirsiniz. Zevkinize bağlı olarak Atlas Okyanusu’nda denize girebilir ve balık yiyebilirsiniz.

Yine diğer şehirlere vakit ayıramıyorsanız başta tajin olmak üzere yöresel lezzetlerin tadına bakabilir alışveriş yapabilirsiniz. Başka ülkelerde de rahatlıkla görebileceğiniz Aquadream isimli akvaryumu da gezebilirsiniz.

Fas şehirlerini gezdiyseniz ve Kazablanka’da hala geçirecek zamanınız varsa başta El Jedida olmak üzere çevrede yer alan kasabaları görebilir Mohammediye’de deniz keyfi yapabilirsiniz. Günü birlik turlarla Başkent Rabat’ı da ziyaret edebilirsiniz.

Sözün özü dersek tekrar başa geliyoruz. Kazablanka sizi Fas’ın tarihi ve gizemli şehirlerine bağlayan bir nokta. Zorunluluk nedeniyle burada kalıyorsanız tabi ki farklı bir ülke ve yeni insanlar var. Yapabileceğiniz şeyler bulunuyor ama bunlar Fas’ta asıl olarak yapılması gerekenler listesine giremezler.

Fas Kazablanka Gezilecek Yerler - 2. Hasan Camii

Kazablanka Alışveriş

Kazablanka diğer Fas şehirlerine göre alışveriş açısından farklı alternatifler sunabiliyor. Hem büyük ve gelişmiş bir şehir olması nedeniyle alışveriş merkezlerine ev sahipliği yaparken hem de ziyaretçilerine Old Medina ve New Medina bölgelerinde yöresel kıyafet ve hediyelik eşya seçebilme imkanı tanıyor. Kazablanka’da gezilecek yerler bittikten sonra alışveriş yapmak isteyenler için bu bilgiler lazım olabilir.

Fas’a özgü bir şeyler almak istiyorsanız tüm dünyaya nam salmış halılara bakabilirsiniz. Souk da denilen pazarlarda Gandoura ve Jelleba isimli yerel kıyafetlere göz atabilirsiniz. Yiyecek olarak baharat ve hurma alabileceğiniz gibi gümüş takı ve süs eşyalarını değerlendirebilirsiniz. Deri konusunda da dünyada önemli bir yeri olan Fas’ın rengarenk deri ürünlerine bakmanızda yarar var.

Şehir merkezinde Old Medina, New Medina, Boulevard Houphouet Boigny, Quartier Habaus ve Marche Central alışveriş açısından uğramanız gereken noktalar.

Alışveriş konusunda sizleri uyarmamız gerektiğini düşünüyoruz. Fas’ta ve özellikle Kazablanka’da dikkat etmeniz gereken hususlardan bahsedeceğiz. Büyük markalardan bahsetmiyoruz. Küçük esnafla muhatap olduğunuzda kesinlikle ve kesinlikle pazarlık yapmanız şart. Siz fiyatı sorduğunuzda önce size abartı bir fiyat verir. Siz beğenmediğinizde sizin fiyat teklifinizi sorar. Sizin vereceğiniz fiyat en azından yarısı olmalı. Biz yine iyi bir ihtimalden bahsediyoruz. Dörtte bir bile olabilir. Satıcı sizin teklifinizi kabul etmez ama siz dışarı çıkmaya niyetlendiğinizde sizin istediğiniz fiyatı ya da ona yakın bir rakamı kabul edebilir. Özellikle Kazablanka’da esnaf sizin verdiğiniz fiyatı kabul eder ve siz onu almazsanız biraz terslik yapabiliyorlar. Bu nedenle laf olsun diye pazarlık etmeyin.

Küçük esnafla birlikte seyyar satıcılar biraz yapışkan olabiliyorlar. Buralarda gezerken bunlara hazırlıklı olmalısınız. Kolunuzdan tutarak sizi çekiştirmeye varacak kadar tacizkar davranabiliyorlar. Adres sorduğunuzda, fotoğraf çektirdiğinizde dahi sizden para isteyebilirler. Alışveriş yaparken, gezerken ve insanlarla muhatap olurken bu konularda hazırlıklı olmalısınız.

Bir diğer nokta ise şehir içerisinde yer alan salaş restoranlara girdiğinizde yerel halk ile sizin aynı fiyat tarifesi ile karşılanmayacağınızı bilin. Hatta önünüze gelen menü ile size kesilen faturadaki fiyatların bile farklı olacağını da bilin. Bu nedenle küçük yerlerde yemek yemeden önce fiyat konusunda anlaşabilirseniz yemeğinizi daha sorunsuz yiyebilirsiniz. Her ne kadar anlaşsanız da en sonunda farklı bir fiyat söyleyebilecek olsalar da en azından daha makul bir ücretle karşılaşırsınız.

Haftasonları genel olarak dükkanlar kapalı oluyor. Hafta içi ise sabah 10.00 gibi açılıp akşam üzeri 19.00 gibi kapanıyorlar. Cuma günü şehri gezecekseniz Cuma namazı saatlerine de dikkat etmelisiniz. Hem namaz saatinde hem de sonrasında dükkanlar kapalı.

Alışveriş merkezlerini gezmek isterseniz Kazablanka’nın tabi ki böyle bir avantajı da var.  En büyüğü Morocco Mall. Atlas Okyanusu kıyısında yer alan alışveriş merkezinde dünyaca ünlü bir çok markanın mağazasına uğrayabilirsiniz ama kıyafet konusunda pek de ucuz değiller. Belki elektronik ürünlerde indirimli fiyatlarla karşılaşabilirsiniz. Alışveriş yapılacak şehir içi mekanlara göre daha nezih bir ortam sunan AVM’nin dışarıda yer alan kafe ve restoranlarında da vakit geçirebilirsiniz. Ayrıca, 40 farklı balık türüne ev sahipliği yapan akvaryumunu da gezmek isteyebilirsiniz.

La Corniche’de yer alan AnfaPlace Shopping Center’da bildiğiniz bir Avm. Kordondaysanız buraya girmenizi çok tavsiye etmiyoruz ama uğramanızda da bir mahzur yok tabi ki.

İkiz Kuleler var bir de. Şehrin simgesi haline gelmiş kuleleri yakından görebilmek için uğrayabileceğiniz mekanın girişinde yer alan alışveriş merkezi de ekstra bir özelliğe sahip değil.

Fas Kazablanka Gezilecek Yerler - Kazablanka Sokakları

Kazablanka'ya Kaç Gün Yeterli?

Kazablanka’yı gezebilmeniz için bizce maksimum 1 gün yeterli. Hatta akşam üzeri uçağınız varsa sabahtan şehre gelip şehirde bir tur atmanız şehrin önemli yerlerini görmeniz açısından fazla bile gelecektir.

Şehir merkezinin dışına çıkmak ya da denize girmek, okyanusun keyfini çıkarmak istiyorsanız süre daha da uzayacaktır. Ama dediğimiz gibi Fas deniz tatilinden daha çok gizemli yanları ile ön plana çıktığı için pek gerek yok gibi. Ayrıca böyle bir tatil düşünceniz varsa ülkenin tatil beldelerini bu konuda değerlendirmeniz daha eğlenceli olabilir. Hem Kazablanka’da hem de Fas’ta yapılacaklar listesini uzun uzun yazdık bir göz atarsanız ona göre siz karar verebilirsiniz.

Kazablanka Bim Market

Kazablanka’da 2 tane Fas’ta ise toplam 10 tane Bim market varmış. Ben sadece 1 tanesini Kazablanka’da görmüştüm. Çok şaşırmıştım.

Kazablanka Bim Market

Kazablanka Gezi Maliyeti

Kazablanka’da harcayacağınız zamanla doğru orantılı olarak maliyet de değişecektir. Sizin beklentileriniz doğrultusunda fiyatlar yükselebilecektir. Konaklamak isterseniz, araba kiralarsanız, lüks yemekler yemek isterseniz iyi bir bütçe ayırmanız gerekecektir. Fiyatlar, Türkiye ile çok farklı değil. Dediğimiz gibi turist de olunca salaş yerlerde dahi oldukça yüksek fiyatlar isteyebiliyorlar. Fas Şafşavan gezilecek yerler yazımıza da bir bakın eğer hoşunuza giderse Fas’ın bu şehrine de uğrayabilirsiniz.

Tavsiye ettiğimiz gibi burada sadece bir gün geçirecekseniz. Şehrin önemli yerlerini gezme, ulaşım ve yemek konusunda kişi başı 10-15 € yeterli olacaktır. Şehrin turistik alanlarına giriş ücretleri, ulaşım ve yeme içmeyi bu fiyatın içerisine dahil ediyoruz. Hediyelik eşyalar sizin pazarlık gücünüze kalmış. Orijinal ürünler daha pahalı olurken fabrikasyon malları daha ucuza alabilirsiniz.

Konaklayacağım derseniz en ucuz hostellerin sezonda gecelik fiyatları 13-15 € civarında oluyor. Standart bir araba kiralarsanız günlük 15-20 € ödemeniz gerekebilir. Orta seviye bir restoranda karnınızı doyurabilmek için de kişi başı 5 € civarında bir ücret isteyebilirler.

Kazablanka gezilecek yerler için her yerde duyduğunuz ve okuduğunuz sadece 1 gün kalıp Marakeş’e geçin fikrine ben de yürekten katılıyorum. Kazablanka turistik yerler dışında yerel halkın pazarına da gidip gezebilirsiniz. Hem fiyatlar orada çok daha ucuz. Kazablanka nerede ve Kazablanka gezilecek yerler yazısı burada son buluyor. İnanın bunları yazarken bile Fas ülkesini özlediğimi fark ettim:)

"Kazablanka gezilecek yerler" Hakkındaki Genel Yorumlar (0)

A
B
F
G
H
İ
K
M
R
S
T
U
A
B
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Ş
T
Ü
V
Z