Yaz

Kıbrıs Gezi Rehberi

calendar_today Ara 20, 2016 label

Kıbrıs Gezi Rehberi

Kıbrıs’a Nisan ayında adanın en keyifli olduğu, nergis ve yasemin çiçeklerinin kokusunun sokakları doldurduğu dönemde gittim. Sıcaklığın ilkbahar aylarına göre biraz daha yüksek olduğu, kısa kollu tişörtlerle rahatlıkla dolaşılabildiği, hatta soğuk su severlerin denize girebildiği zamandı. Ercan Havalimanı’nda uçaktan inip, adaya ilk ayak bastığımız andan itibaren kendimizi hem yerli hem turist gibi hissettik. İşte o an Kıbrıs gezilecek yerler için heyecanım doruklara çıkmıştı. Kıbrıs; Venedik’ten Bizans’a, Haçlılar'dan Osmanlı'ya kadar sokaklarında her türlü mimari tarza rastlanabilen bir kültür şöleni sundu. Adanın yerli halkı, esnafı, çalışanları gittiğim her yerde sımsıcak karşıladı. Şimdi bütün detaylarıyla neler yaptım, nerelere gittim, nasıl gittim, ne yedim Kıbrıs gezisi hakkında tüm detayları anlatmaya başlıyorum. Kıbrıs gezi rehberi içerisinde Kıbrıs nerede ve Kıbrıs uçak bileti bilgilerini de bulabilirsiniz.

Kıbrıs gezisi yapacaksanız en uygun mevsim ilkbahar ve yaz aylarıdır. Kıbrıs’ta gezilecek yerler sakin olsun diyorsanız Kıbrıs’taki üniversitelerin tatile girdiği dönemde gitmek daha mantıklı. Ben Kıbrıs’a hem yazın hem kışın gittiğim için aradaki farkı kestirebiliyorum. Amacınız Kıbrıs gece hayatı ve Kıbrıs kumarhaneleri ise gideceğiniz mevsimin hiç bir önemi yoktur. Kuzey Kıbrıs gezilecek yerler için ekleme yapmak isteyenler yorum kısmında bize katılabilirler. Kıbrıs gezi notlarımı sizlere her gittiğimde yaşamış olduğum tecrübelerle aktarıyorum. Kıbrıs’ta bazen araba kiraladım,bazen motor kiraladım,bazen otostop çektim ve ulaşım araçlarını kullandım…

Kıbrıs Hakkında Duyduklarım

Kıbrıs, hem konum olarak yakın olmasından hem de Türkiye’nin dostu durumunda olmasından kaynaklı olarak çok fazla insandan hakkında farklı farklı yorumlar duyabileceğiniz bir ülke. Ben Kıbrıs’a gitmeden önce genel olarak herkesten olumlu yorumlar aldım. Adanın dokusunun, kültürünün ve mimarisinin mutlaka gidilip yerinde görülmesi gerektiğine bu duyumları sık sık almamdan kaynaklı olarak karar verdim. Hem deniz tatili yapmayı sevenler hem de sırtına çadırını atıp maceraya atılmak isteyenlerin ortak olarak beğendiği ve tavsiye ettiği ülkelerden biri olması da cezbedici yönü olarak görmeme sebep olmuştu adayı.

Tabi ki her bölgeyle ilgili olduğu gibi Kıbrıs’la ilgili de ilk başlarda gözümü korkutan bilgiler duydum. Şehirler arası ve şehir içi ulaşımın zayıf olması, bazı ürünlerin pahalı olması gibi anlatılan konular beni endişelendirmişti. Fakat gidip gördüğümde bu sorunların özellikle keşfetmeyi seven insanlar için çok büyük sıkıntılar yaratmadığını anlamam kısa sürdü.

Kıbrıs Gezilecek Yerler - Kıbrıs Gezisi

Kısaca Kıbrıs Tarihi

Kıbrıs’ın bilinen devletlerle tarihi Mısır İmparatorluğu’na kadar uzanıyor. İmparatorluğun mutlak Akdeniz hakimiyetinin sağlanması açısından kritik bir konumda olan Kıbrıs, tarih boyunca jeopolitik konumu ve ticaret yollarının geçiş noktasında bulunması açısından devletler ve imparatorluklar için bir cazibe merkezi olmuştur. Mısır İmparatorluğu’nun yönetiminden sonra M.S. 648 yılında İslam Halifesi Hz. Osman tarafından fethedilmiş ve o tarihten bu yana adada İslamiyet hep var olmuştur. İslam Devletinden sonra Haçlı Seferlerinin yansımalarını Lüzinyanların adaya yerleşmesiyle yaşayan Kıbrıs; uzunca bir dönem Haçlı devletlerinin sosyo-kültürel etkileri altında kalmıştır. 14. yüzyıla gelindiğinde ise dönemin deniz ticaretine yön veren devlet konumunda olan Venedik Cumhuriyeti adada kontrol sağlamaya başlamıştır. Venedik Cumhuriyeti döneminde ada, Akdeniz’de  başta Osmanlı İmparatorluğu gemileri olmak üzere çeşitli devletlerin gemilerine korsanlık yapan yağmacılara ev sahipliği yapmaya başlamıştır. Bu gelişmelerin üzerine dönemin padişahı 2. Selim 1 Temmuz 1570’de adaya akınlara başlamış ve 1 Ağustos 1571’de Kıbrıs tamamen Osmanlı hakimiyetine girmiştir. 93 Harbiyle güç kaybedip adayı İngilizlere kiralamak zorunda kalana kadar da bir Osmanlı vilayeti olarak devam etmiştir. Kağıt üzerinde hala Osmanlı toprağı olarak görünse de, yönetimi ve denetimi Lozan Barış Antlaşması’na kadar İngilizlerde kalmıştır. 1923’te Lozan’da tamamen İngilizlere verilmiş ve 1925 yılında Birleşik Krallık Kolonisi olarak ilan edilmiştir. 1960’ta İngilizlerin denetiminden çıkıp tarihinde ilk defa birleşik ve bağımsız Kıbrıs Cumhuriyeti kurulmuş ve adanın yerli halkı olan Türklere ve Rumlara nüfusları oranınca adil temsil hakkı sağlanmıştır. Fakat bu bağımsız barış ortamı çok uzun sürememiş ve oluşan iç karışıklıklar sonucu Türkiye Cumhuriyeti garantör devlet sıfatıyla 1974 yılında adaya müdahale etmek durumunda kalmıştır. Türkiye’nin müdahalesinin ardından Kıbrıs Türk Federe Devleti kurulmuş ve 15 Kasım 1983 yılında meclis self-determinasyon hakkını kullanarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni kurmuştur. O tarihten bu yana KKTC bağımsız bir devlet olarak varlığını sürdürmektedir ve Kıbrıs güneyinde ayrı kuzeyinde ayrı devletler barından Dünya üzerindeki iki adadan biri olmuştur.

Kıbrıs Gezilecek Yerler - Kıbrıs Gezisi - Girne Sahili

Kıbrıs Nasıl Bir Yer?

Kıbrıs’ın yerel bir halk ezgisinde söylendiği gibi; ‘Kıbrıs bir ada mıdır? Cennetten parça mıdır?’ sorusuna Kıbrıs’a gittiğimde çok hızlı bir biçimde cevap bulabildim. Kıbrıs gerçekten cennetten bir parça olmalıydı. Bugüne kadar gördüğüm hiçbir yere benzemeyen, kendi özgün dokusunu, tarihinden parçaları birleştirerek oluşturmuş ve bu dokuyu koruma noktasında çok başarılı olmuş bir ülke. Mutfağında, mimarisinde, kültüründe hatta dilinde bile farklı kültürlerden izler barındıran fakat bunu asla taklitçi bir biçimde değil tamamen kendi karakterini harmanlayarak yaratmış insanların ülkesi olduğunu daha uçaktan indiğim anda anladım. Havalimanında bir annenin çocuğuna sinirlenme şeklinin ‘napan ama Damla?’ biçiminde olduğunu duyduğum anda sanırım bu ağız yapısına hemen alışabilirim diye düşündüm. Başkent Lefkoşa’ya ulaştığımda ise sokaklarda insanların güler  yüzü karşıladı beni. Kime adres sorsam gülerek yanıtlıyor, herkes birbirine teşekkür ediyor ve nerede olursa olsun insanlar birbirine yol veriyordu. Özellikle yayalar yola çıktığı anda bütün trafik sizin geçmenizi güler yüzle ve mutlak bir sakinlikle bekliyordu. Daha ilk andan itibaren buraya tekrar tekrar gelmeliyim diye düşünmenize sebep olacak şirinlikte sokakları ise beni bir haritaya bağımlı kalmaktansa,yolumu kaybolarak bulmama teşvik ediyordu. Ve nitekim öyle de oldu. Kıbrıs’a 2 kere gittim.

Kıbrıs Gezilecek Yerler - Kıbrıs Gezisi Sırasında Tabelalar Türkçe

Kıbrıs'a Nasıl Gidilir?

Hava Yolu ile Ulaşım

Kıbrıs, konumundan ve yakınlığından dolayı Türkiye’den hem tatil hem de kültür turu yapmak için hevesli olan herkese ulaşım kolaylığı sağlıyor. Kıbrıs’a ulaşım uçak ve gemi yolculuğu ile sağlanabiliyor. KKTC’ye uçakla ulaşmak isteyenler için Türk Hava Yolları, Atlas Global, Pegasus, Onur Air, Bora Jet ve Anadolu Jet’in sezona göre çok uygun fiyatlarla İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Trabzon, Gaziantep, Antalya, Bursa ve Hatay’dan direkt olarak diğer şehirlerden ise aktarmalı olarak uçuşları mevcut. Yaz döneminde diğer mevsimlere göre biraz daha pahalı fakat bahar dönemlerinde daha uygun fiyatlarla bilet bulmak mümkün. Yaz döneminde ortalama gidiş dönüş 500 lira iken diğer mevsimlerde ve erken rezervasyonda bu fiyat yarı yarıya düşebilmektedir.

Kıbrıs Uçak Bileti Fiyatları

Kıbrıs’a ucuz uçak bileti bulmak için özellikle ilkbahar aylarını kovalamanızı tavsiye ederim. Baharda Kıbrıs uçak bileti fiyatları çok çok ucuz oluyor. Ben Thy ile ve daha sonra Pegasus ile gittim. Thy ile gittiğimde business gitmiştik. Pegasus ile Kıbrıs’a gittiğimde ise 300 TL’ye gidiş dönüş uçak bileti bulmuştum.

Deniz Yolu ile Ulaşım

Yine Kıbrıs’a gitmek isteyenler için bir ulaşım şekli olarak da deniz yolculuğu tercih edilebilir. Mersin’in Silifke İlçesinde bulunan Taşucu Limanı’ndan, Mersin Limanın’dan ve Alanya Limanı’ndan hem şahsi arabanızla hem de yaya olarak binebileceğiniz Kıbrıs feribotları mevcut. Bu limanlardan bineceğiniz feribotlarla hem Girne hem de Gazimağusa limanlarına ulaşabilirsiniz. Deniz yolculuğu ile ilgili dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise feribotların araç ve insan kapasitesidir. Eğer deniz yolu tercih edilerek Kıbrıs’a gidilecek ise mutlaka önceden rezervasyon ve bilet alımı yolları tercih edilmeli. Feribotların tarihleri, saatleri, fiyatları ve müsaitlik durumlarıyla ilgili bilgiyi en sağlıklı biçimde almak için seferleri yapan firmaların web sitelerine bakılabilir. http://www.akgunlerdenizcilik.com/ https://www.filodenizcilik.net/

Kıbrıs Gezisi

Kıbrıs’a İstanbul’dan ve Ankara’dan gittiğim bir çok seferde aynı heyecanla uçağa bindim. Çünkü ilk gidişimden sonra belki gelecekte yaşayabileceğimi düşündüğüm, her sokağına ayrı keyifle girdiğim bir ülkeye ne ilk gidişimde ne de sonraki gidişlerimde heyecanımda ufacık eksilme bile olmadı. Ercan Havalimanı’na ilk indiğimdeki keşfetme arzusu sonraki gidişlerimde yerini müdavim gibi aynı yerlere tekrar gitme arzusuyla çok hızlı birleşti.

Kıbrıs Dili

Kıbrıs’ın kuzeyinin yani KKTC’nin resmi dili Türkçe. Fakat adanın bir dönem İngilizler tarafından yönetişmiş olması yerli halka hem çok iyi İngilizce bilme hem de kendi Türkçelerine İngiliz aksanı esintileri katmalarına sebep olmuş. İlk başlarda anlamakta yer yer zorlansanız da daha sonra kendine özgü lehçeleri kulağınıza tatlı tatlı dokunmaya başlayacaktır.

Kıbrıs Gezilecek Yerler - Kıbrıs Gezisi - Girne Sahili

Kıbrıs Dini

Kıbrıs’ın kuzeyi İslamiyet güneyi ise Hristiyanlık inancına sahip. Adanın her yerinde üç büyük dinin mimari ve kültürel yapılarına örnekler görmek mümkün.

Kıbrıs İnsanları

Kıbrıs’ın bütün diğer çekici yönleri dışında benim için bir cennet olmasının en önemli sebebi kesinlikle insanlarıdır. Tam bir ada yaşantısına sahip olan Kıbrıs; hala insanların birbirine yolda selam verdikleri, bir yere yetişme acelelerinin olmadığı ülkelerden. Beni en çok mutlu eden ise sokakta yürüyen insanların güleryüzü oldu. Yolda kimi çevirip soru sorarsanız aynı güleryüz ve aynı tatlı şive ile cevap verip, yardımcı olmak için elinden gelen her şeyi yapıyor. Karşıdan karşıya geçmek için caddeye adımınızı attığınız anda, trafik ne hızda ve ne kalabalıkta akıyor olursa olsun tümüyle durup sizin geçmenizi bekliyor. Tabi ki İstanbul gibi bir metropolden çıkıp adaya gittiğinizde sakinlik hemen sizi etkisi altına alıyor. Kısacası genel olarak ada insanlarının beni en çok etkileyen yönleri güleryüzlü ve sakin yaklaşımları oldu. Özellikle sessiz sakin kasabaları seven insanlar için biraz daha büyük bir kasaba havasını adanın her yerinde bulabilirsiniz.

Kıbrıs Gezilecek Yerler - Kıbrıs Gezisi - Girne Kalesi Etrafı Restoranlar

Kıbrıs Otelleri

Araba kiraladıktan sonra Kıbrıs’ta hemen Girne merkeze gidip otel aramaya başlıyorum. Girne merkezde otele günlük 100 TL veriyorum. Kaldığım otel Girne sahile 3 dakika yürüme mesafesinde. Evet bu fiyat Girne otelleri için çok çok ucuz bir fiyat. Girne’de 5 yıldızlı oteller cidden cepleri yakıyor ki ne yakıyor. Girne ucuz oteller tercihi olarak lüx olmasa da temiz ve hijyenik otel bulabilirsiniz. Girne merkezde City Otel çalışanları gayet güler yüzlü ve temiz bir otel,5 yıldızlı olmasa da ucuz Kıbrıs otelleri arasında yerini alıyor. 

Kıbrıs’a gittiğim zamanlarda otel konaklaması ve kamp yapmak olarak iki farklı konaklama biçimini tercih ettim. Benim kullandığım konaklama biçimleri dışında lüks oteller, konuk evleri ve pansiyonlar gibi her bütçeye uygun konaklama imkanları da var. Hatta Kıbrıs’ın en zengin olduğu alanlardan biri konaklama çeşitleri olabilir. Beş yıldızlı her şey dahil konseptli tatil yapmak da mümkün, gece çadırınızın fermuarını açıp sonsuz yıldız denizinde kaybolmak da. Kıbrıs’a gitmeden nasıl bir tatil yapmak istediğinizi belirlemek bu noktada çok önemli. Eğer her şey dahil konseptli bir tatil yapmak istiyorsanız Girne ve Gazimagusa size ideal otel seçeneklerini sunacak iki şehir olacaktır. Doğanın içinde kalarak bir tatil planlıyor iseniz Karpaz, İskele ve Girne’nin dağlara doğru olan bölgeleri aradığınız ideal yerler olacaktır. Hem gezeyim hem denize gireyim hem de kültür turu yapayım diyorsanız Girne Limanı’nda denize sıfır konumda olan pansiyon ve oteller sizin için doğru seçenek olacaktır. Kısacası Kıbrıs’ta konaklama denince tamamen sizin istekleriniz belirleyici durumda, ada size bu konuda her türlü imkanı sunmakta.

Kıbrıs Otelleri

Kıbrıs Girne Trafik Kazası

Evet, Girne’de trafik kazası oldu ama benim hiçbir suçum yoktu. Trafik durunca ben de durdum,durduğum an malum paaattt diye bir ses geldi ve arkadan benim kiraladağım arabaya vurdular. Korkacak bişey yok,Türkiye’de olduğu gibi polis geliyor ve tutanak tutuyor. Bana vuran arabada ciddi bir masraf vardı. Neyse polis geldi,elinde arazi metresi yolu ölçüyor Allah’ım gülecem gülemiyorum, bu adamlar ne yapıyor böyle? Kaza yapan araçların arasındaki mesafeyi  başladı metreyle ölçmeye. Tutanak tuttular karakola gittik polisle kanka olduk derken bu konuyu da tatlıya bağladık.

Kıbrıs'ta Trafik Kazası - Kıbrıs'ta Araba Kiralamak İsteyenler Dikkat

Kıbrıs'a Ne Zaman Gidilir?

Kıbrıs bulunduğu konum sebebiyle yılın her mevsimi sıcaklık ortalamaları yüksek bir ülke. Özellikle yaz mevsiminde nem oranı bunaltıcı olabiliyor. Fakat adanın neredeyse her yerinden denize girebiliyor olmanız bu sıcaklıkları daha az hissetmeniz için size yardımcı oluyor. Kıbrıs’a ne zaman gidilmesi gerektiği sorusunun cevabı işte tam olarak bu hava sıcaklıkları ile olan ilişkiniz ve adaya neden gitmek istediğiniz sorularının arkasında saklı.

Eğer Kıbrıs’ta zamanınızı deniz, kum ve güneş üçlüsü eşliğinde geçirmek istiyor iseniz mayıstan eylüle kadar olan Kıbrıs’ın uzun yaz mevsimi sizin için ideal zamanlar olacaktır. Deniz sıcaklığının adanın genelinde hava sıcaklıkları ile paralel olduğunu akdeniz iklimine yabancı olmayanlar da tahmin edecektir. Fakat keşfedilmeyi bekleyen el değmemiş koyları ve adanın uç noktası sayılacak Karpaz bölgesindeki masmavi sular hem serinlemek hem de rahat rahat denize girmek isteyenler için muazzam güzellikte.

Kıbrıs’ı kültürel olarak keşfetmek , portakal çiçeği kokuları eşliğinde sokaklarda yürümek isteyenler için ise benim adada olmaktan en çok keyif aldığım, kısa kollu tişörtlerle gezebildiğiniz, mart ayının ortalarından mayıs ayının ortalarına kadar süren ilkbahar dönemi ideal olacaktır. Yine aynın şekilde eylül ve ekim ayları da adanın baharını yaşamak isteyenler için doğru zamanlar.

video_library

Kıbrıs'ta Alışveriş - Kıbrıs'tan Ne Alınır?

Kıbrıs alışveriş yapmak için seyahat edenlere çok geniş imkanlar tanıyan bir ülke değil desek yanlış ifade etmiş olmayız sanırım. Giyim kuşam konusunda Türkiye’ye oranla biraz daha pahalı durumda ve seçenekler kısıtlı. Fakat yerlilerin elleriyle dokudukları ‘Lefkara İşi’ hem Kıbrıs’a özgü hediyelikler götürmek isteyenler hem de kendilerine adadan bir hatıra tutmak isteyenler için farklı şehirlerde bir çok mağazada alınabilir durumda.

Elektronik alışverişi konusunda da Türkiye’ye oranla pek bir farklılık mevcut değil. Daha çok güneş gözlüğü gibi spesifik bir kaç üründe iyi araştırılırsa ufak tefek farklılıklar göze çarpabilmekte fakat bu ürünler de genel olarak Türkiye’den büyük farklılıklar barındırmamakta.

Adanın alışveriş noktasında en çok öne çıkan yönü ise alkol ve bazı tütün ürünleri. Türkiye’de tüketmekten keyif aldığınız bir çok alkol ürününü ve daha önce hiç rastlamadıklarınızı Kıbrıs’ın hemen hemen her yerinde, Türkiye’nin yarısı hatta üçte biri fiyatlara elinizin altında bulmanız mümkün. Aynı şekilde Türkiye’de rastlamadığınız tütün ürünlerini de düşük miktarlara satın alabilirsiniz.

Kıbrıs Gezilecek Yerler - Kıbrıs Gezisi - Girne Yat Limanı

Kıbrıs Gezi Maliyeti

Kıbrıs, nasıl bir tatil yapmak istediğinize de bağlı olarak her bütçeye uygun olan ülkelerden. Geceliği 2.000 eurolara varan otel odaları da var yıldızların altında bedava çadır kurma imkanı da. Eğer uçlarda olmadan ortalama bir gezi yapmak istiyorsanız, pansiyonlarda veya konuk evlerinde kalma maliyetleri ve gün içinde yeme içme masraflarınızı da dahil ederek Kıbrıs’ta günlük 300 lira gibi bir rakam size yeterli olacaktır. Fakat daha ucuza seyahat etmek isterseniz otostop ve çadır kullanarak, yeme içmenizi marketlerden ayarlarsanız günlük 20-30 liralara kadar maliyetlerinizi düşürebilirsiniz.

Ben Kıbrıs’a yaptığım gezide Girne’de yer alan bir otele haftalık oda ve otelde yemek seçeneğine 1.400 lira ödedim. Gün içinde yeme içme masraflarımı biraz da tutumlu olarak günde 100 liraya sabitledim. Gidiş dönüş uçak biletlerimi de erken rezervasyon fırsatlarını kaçırdığım için pahalı olarak 300 liraya aldım. Bunlar dışında 500 lira da hediyelik gibi ekstra harcamalar yaptım. Yani bir haftalık Kıbrıs gezisi bana toplam 3.100 lira olarak çıktı. Bu rakamların çok altına da çok üstüne de yaptığım Kıbrıs gezisi oldu fakat bu rakamı bir ortalama olarak göz önüne alabileceğimizi düşünmekteyim.

Kıbrıs Gezilecek Yerler - Kıbrıs Gezisi - Girne Sahili

Kıbrıs Gezisi İçin Kaç Gün Yeterli?

Kıbrıs, ömür geçirilecek bir ülke dersek abartmış olmayız sanırım ama seyahat etmek için çok uzun sürelere ihtiyaç olmayan da bir ülke aynı zamanda. Çünkü yüzölçümü olarak küçük oluşu turistlerin sürekli yeni bir şey görme heyecanına paralel ilerlemiyor bazı zamanlar. Bu nedenle Kıbrıs’ta ne tarz bir tatil yapılmak istenirse istensin bence en ideal süre 10 gün. Hem denize girip keyif yapabileceğiniz hem de adanın tarihi ve mimari olarak hemen her yerini keşfetmenize yeterli zaman ayırabileceğiniz bir süre bence 10 gün. Zaten ilk 10 gününüzden dönerken mutlaka bir sonraki gelişinizi planlamaya başlayacaksınız. Hem yakın olması hem de gidiş geliş maliyetlerinin diğer ülkelere oranla daha düşük olması ve en önemlisi vize yükü barındırmaması Kıbrıs’a kısa sürelerle ama sık sık giderek hem adadan bıkmamanızı hem de aynı heyecanla tekrar tekrar gitmenize olanak sağlıyor.

Kıbrıs Nüfusu

Kıbrıs’ın kuzeyinde yer alan KKTC’nin nüfusu dışarıdan aldığı göçlerle birlikte 350.000 civarında iken adanın nüfus yoğunluğuna sahip olan güney bölümünün ise nüfusu 1 milyonun üzerinde.

Kıbrıs Bayrağı

Kıbrıs, tarih boyunca farklı medeniyetlerin ve ülkelerin kontrolünde bulunmasından dolayı farklı farklı onlarca bayrağa sahip olmuş. 1983’te kurulan KKTC’den sonra ise beyaz zemin üzerine kırmızı ay-yıldız simgelerinden oluşan bayrağı kullanmaktalar.

Kıbrıs Bayrağı

Kuzey Kıbrıs Vize İstiyor Mu?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için Kıbrıs’ın en cezbedici noktalardan biri de kimlikle giriş yapılabiliyor olması. Yalnızca kimlik kartınızla 90 güne kadar kalma hakkına sahipsiniz. Eylül 2018’den itibaren zorunlu pasaport uygulamasına geçileceği söylense de bu uygulama şu anda resmiyet kazanmamış durumdadır.18 yaşından küçüklerin kimlik kartıyla giriş yapması için ise ya ebeveynlerinin yanında olması ya da yasal olarak izinlerinin olması gerekmektedir. Ben ilk gittiğimde Kıbrıs’a kimlikle giriş yaptım daha sonra ise Kıbrıs’a pasaportla giriş yaptım. Kıbrıs mührü pasaportta olunca Yunanistan vizesi alırken sorun yaşamamak için de yeni bir pasaport aldım. Kıbrıs’tan sonra Yunanistan’a geçiş yapacaksanız mutlaka kimlikle giriş yapın. (Test ettim)

video_library

Kıbrıs Nerede?

Kıbrıs; Türkiye’nin güneyinde, Mısır’ın kuzeyinde ve Suriye, Lübnan ve İsrail’in batısında konum almış, Akdeniz’in ortasında bir ada ülkesi. Kuzeyindeki Beşparmak Dağları denize paralel bir şekilde uzanarak adanın kıyı şeridini iç kısmından doğal bir yapıyla ayırmış durumda. Adını zirve noktasındaki kayalık bölgenin beş ayrı parmağa benzemesinden alan sıra dağlar uçakta adanın üzerinden geçerken ilk farkedeceğiniz ayrıntılardan. Adanın güneyinde bulunan Trodos dağları ise Kıbrıs’ın düzenli kar yağışı alan tek noktası, hatta dağlarda kurulmuş bir kayak merkezi dahi bulunmakta.

Kıbrıs Haritası - Kıbrıs Nerede Harita - Kıbrıs Gezilecek Yerler Haritası

Kıbrıs'ın Başkenti Neresi?

Kıbrıs’ın hem kuzeyinin hem de güneyinin başkenti, adanın tam merkezinde sayılabilecek bir bölgede bulunan Lefkoşa kentidir. Dünya’da ortadan ikiye bölünmüş az sayıdaki şehirden biri olan Lefkoşa; bu yönüyle de görülmesi gereken bir yer.

Kıbrıs Hava Durumu

Kıbrıs Akdeniz’in göbeğinde yer almasından kaynaklı olarak nem oranı yüksek bir ülke. Özellikle yaz aylarında hava sıcaklığı 45-50 derecelere kadar yükseliyor. Tam manada kış mevsiminin yaşanmadığı Kıbrıs’ta özellikle soğuk suyla arası iyi olanlar Mart ayının ortalarından itibaren denize girebilmekte. Nisan ayının sonlarından Ekim ayının ortalarına kadar kısa kollu tişörtlerle ve şortlarla gezmeniz mümkün olan bir ülke Kıbrıs.

Kıbrıs Para Birimi

Kıbrıs’ın resmi para birimi Türk Lirası. Ancak bir dönem İngilizler tarafından yönetilmiş olması özellikle ev kiralarında hala Sterlin’in kullanılmasına sebep olmuş. Elinizde Euro veya Pound varsa Kıbrıs’ta girdiğiniz her markette her restoranda rahatlıkla para harcayabilirsiniz.

Alternatif konaklama yapmak, doğanın içinde kalmak ve biraz macera dolu bir ada tatili yapmak için Kıbrıs’a giden kampçılara ve sırt çantalı gezginlere çadırlarını Dip Karpaz’da Altınkum Sahili’ne kurmalarını mutlaka tavsiye ediyorum.

Kıbrıs'ta Şehirlerarası ve Şehiriçi Ulaşım

Adada en çok zorlandığım ve en zayıf bulduğum yönü şehir içi ulaşım oldu. Otobüs, dolmuş gibi toplu taşım araçları şehir içlerinde neredeyse yok denecek kadar az. Bu noktada taksi en önemli opsiyonunuz olarak ortaya çıkıyor. Taksi fiyatları ise Türkiye’ye oranla biraz pahalı. Taksilerin tümü Mercedes marka lüks otomobillerden oluşmakta ve ada halkının hepsinin şahsi arabaları olmasından ve genelde lüks biçimde tatil yapmaya gelen turistlerin kullanmasından dolayı kısa mesafede kullansanız bile pahalı durumda. Şehirlerarası çalışan dolmuş ve otobüs hatları bazı noktalarda şehir içi de kullanılabilir durumda fakat saat ve sefer kısıtlılığı sebebi ile çok tercih edilebilir durumda değil. Şehirlerarası ulaşımda İtimat firmasına ait otobüsler öne çıkmakta ve özellikle Girne-Lefkoşa arası seyahat edecekler için kombos adı verilen, yine Mercedes marka Vito tipi  minibüslerden oluşan bir opsiyon daha mevcut. Komboslar daha konforlu olması,İtimat otobüsleri ise daha ucuz olması açısından ise taksilere göre tercih edilebilir durumda.

Kıbrıs'ta Otostop

Alternatif konaklama yöntemleri gibi alternatif ulaşımları tercih eden gezginlere ise bu noktada içlerini rahat ettirecek bir bilgi verebilirim; Kıbrıs otostop açısından çok rahat edebileceğiniz bir ülke. Ben Karpaz’ da kamp yapmak için gittiğimde otostop yolunu kullandım ve 1974 yılında Türkiye’nin Kıbrıs Harekatında bulunmuş, daha sonra oraya yerleşmiş bir emekli asker amcayla tanışma fırsatı buldum. Evinde kahve içirmekle kalmamış, kamp yapacağım yerin güvenli olması için kendi komşusunun Altınkum Sahili’ndeki ağaç evlerinin olduğu tesise kadar götürdü. Kısacası sırt çantalıların ulaşımı için Kıbrıs cezbedici bir ülke.

Kıbrıs Araba Kiralama

Ulaşım konusunda verebileceğim en önemli tavsiye ise araba kiralama yöntemi olacaktır. Hem keyfinize göre hareket etmeniz hem araba kiralarının ve benzinin ucuz olması hem de mesafelerin kısa olması bu yöntemi çekici kılan yönler. Fakat araba kiralama yönteminin dikkat edilmesi gereken çok önemli iki noktası var. Bunların birincisi Kıbrıs’ta hiçbir firmanın 25 yaşından küçüklere araba kiralamıyor olması ve daha çok dikkat edilmesi gereken nokta trafiğin Türkiye’nin tam tersi yönden yani soldan akıyor olması. Dünyada yalnızca İngiltere ve Birleşik Krallığın denetiminde bulunmuş olan ülkelerde görünen bu trafik akışı kısa sürede alışabileceğiniz fakat dikkatli olmanız gereken bir nokta. Eğer 25 yaşından büyük, B sınıfı ehliyete sahip, daha rahat gezmek isteyen ve trafiğin ters akmasına çabuk uyum sağlayabileceğinizi düşünüyorsanız Kıbrıs’ta araba kiralamak sizin için en iyi yol olacaktır. Aynı feribot için olduğu gibi araba kiralama yönteminde de özellikle yaz mevsiminde gidecekseniz erken rezervasyon yöntemini tavsiye ediyorum.

Arkadaşlarım hep tavsiye veriyordu Kıbrıs’ta araç kiralama şirketlerinden mutlaka bir araba al yoksa sıkılırsın. Sözü çok uzatmadan hemen konuya giriyorum. Kıbrıs Ercan Havaalanı ile Girne arası 42 kilometre olduğunu da eklemek isterim.

Kıbrıs’ta gezilecek yerleri görmeye gidiyorsanız ilk işiniz araç kiralamak olsun. Kıbrıs’ta toplu taşıma biraz sıkıntılı bir yer. Girne araç kiralama ve Lefkoşa araç kiralama şirketleri var ama siz Ercan Havalimanı’nda araç kiralayın. Kıbrıs ucuz araç kiralama fiyatları 100 TL, size Ford Fiesta araba verebilirler gayet güzel ve otomatik vites işinizi fazlasıyla görecektir. Muhakkak otomatik vites araba kiralayın malum Kıbrıs’ta trafik Türkiye’nin tam aksi istikametinde akıyor.

Kıbrıs'ta Trafik Kazası - Kıbrıs'ta Araba Kiralamak İsteyenler Dikkat

Kıbrıs'ta Araba Kiralamak İsteyenlere Tavsiyeler

Kıbrıs’ta trafik cezaları Türkiye’ye göre çok değişik olup Kıbrıs’ta trafik cezası yememeye dikkat edin. Eğer Kıbrıs’a tatile tekrar gitmeyi düşünüyorsanız. Kıbrıs’ta trafik cezalarını ödemeden Kıbrıs pasaport kontrolünden geçemezsiniz,eğer pasaport kontrolünden geçerseniz Kıbrıs’tan Türkiye’ye dönerken çıkışta ödemek zorundasınız. Nasıl olsa Girne araç kiralama şirketlerinden araba kiraladım BANA BİŞEY OLMAZ demeyin. Kıbrıs’ta en çok radarlara dikkat etmenizi öneririm. Aşırı radar var ve geceleri de plakayı okuyabiliyorlar.

Kıbrıs’ta araba kullanmayla ilgili diğer konu ise göbeğe geldiğinizde göbek içindeki aracın öncelikli olmasıdır. Zaten sizin Türkiye’den geldiğinizi siz göbekteki arabalara yol vermediğinizi görünce anlayacaklardır. Kıbrıs halkı bu konuda aşırı hassastır. İnsanlarda nezaket çok ön planda olup trafik kurallarına uymanızı önemle tavsiye ederim.

Kıbrıs’ta trafik sağdan akıyor,ara yollardan ana yola çıkarken hem sağa hem sola ben 15 kere bakmıştım. İnsan sürekli unutuyor,hatta birkaç kez de kaza atlatmıştım.

Kıbrıs'ta Trafik Kazası - Kıbrıs'ta Araba Kiralamak İsteyenler Dikkat

Kıbrıs'ta Motosiklet Kiralamak

Girne’de motosiklet kiralamak hem Kıbrıs’ta araç kiralamaktan daha ucuz hem de daha mantıklı diyebilirim. Fakat burada yaşayacağınız ilk şok çin malı motosikletin kiralama fiyatları olacaktır. İlk başta ben de şaşırdım fiyatlar Türkiye’ye göre pahalı geldi ama malum Kıbrıs’ta vergiler daha pahalı. Vergilerin pahalı olması motosiklet fiyatlarının da pahalı olmasına sebep olduğu için bu kısa şoku kısa sürede atlatıp Girne’de motosiklet kiraladım. Günlük motosiklet kiraları yaklaşık 10 Dolar civarında araba kiralamak ise 30 Dolardan başlayan fiyatlarla karşınıza çıkacaktır. 

Kıbrıs Casino (Kumarhaneler)

Sanıyorum Kıbrıs denilince ilk aklımıza gelen sorulardan biri Kıbrıs’ta kumarhanelerin işleyişi oluyor. Kumar oynamaya meraklı, biraz eğlenmenin zararsız olduğunu düşünüyor ama çok da uzağa da gitmek istemiyorsanız Kıbrıs sizin aradığınız yer olarak öne çıkıyor. Orta ölçeğin üstünde gideceğiniz her otelin kendine ait bir casinosu bulunmakta. Filmlerde gördüğümüz her türlü kumar biçiminin bulunduğu ve gerçekten içeride yediğiniz içtiğiniz hiçbir şeye para ödemediğiniz yapılar. İçeri girmekle ilgili tek kanun ise yaşınızın yirmi beşten büyük olması ve KKTC vatandaşı olmamanız. Yaş sınırını sağlamadığınız durumlarda erkekler için resmi bir giyimle, kadınlar için de yaşı büyük gösteren bir makyajla girildiği söylense de herhangi bir denetim durumunda yaşayacağınız can sıkıcı mevzulardan kaçınmak adına ben çok önermiyorum. Fakat özellikle yaş faktörünü sağlayan ve daha az para harcayarak gezmek isteyen sırt çantalı gezgin dostlarıma kumarhanelerin bazen hem vakit geçirmek hem de ucuza karnını doyurmak için bir opsiyon olduğunu hatırlatmak isterim. Kıbrıs’ta casinolara her şehirde rastlayabilirsiniz ama daha lüks olanlarına gitmek isterseniz Girne ve Gazimagusa öne çıkan şehirler.

Kıbrıs Festivalleri

Kıbrıs’ın hemen hemen her şehrinde özellikle ilkbahar ve yaz mevsimlerinde birçok festival düzenlenmektedir. Daha önceleri Kıbrıs halkının panayır dediği bu festivaller gerek müzik gerekse Kıbrıs’a dair her türlü kültürel tanıtım açısından gidip yerinde görülmesi gereken etkinlikler olarak öne çıkıyor. Bu festivallerin öne çıkanları hakkında fikir sahibi olmanız açısından kısa kısa tanıtmaya çalıştım

Bellapais Müzik Festivali

Bu yıl 22.si düzenlenen Kıbrıs’taki festivaller arasında en öne çıkan ve geleneksel hale gelen uluslararası nitelikte bir festivaldir. Her yıl mayıs-haziran ayları arasında düzenlenen festival dünyanın çeşitli ülkelerinden onlarca sanatçıyı Kıbrıs’ın kuzeyinde ağırlaması açısından da KKTC için büyük bir önem taşır. Hem Kıbrıs’ı gezmek için en güzel mevsim olan ilkbaharda düzenleniyor olması hem festivalin gerçekleştirildiği yerin Kıbrıs’ın en güzel yerlerinden biri olması hem de kültürel olarak Kıbrıs’ı tanımak açısından mutlaka katılıp yerinde yaşanması gereken bir festival olduğunu düşünüyorum. Haydi Kıbrıs’ta doyasıya müzik dinlemeye!

Kıbrıs Tiyatro Festivali

Yine geleneksel Kıbrıs festivalleri arasında sayılabilecek olan festivalin bu yıl 15.si düzenlenmiştir. Lefkoşa Türk Belediyesi tarafından her yıl haziran-temmuz aylarında düzenlenen festival sahne sanatlarına merakı olan ve tiyatrodan lokal düzeyde keyif alan herkes için altın değerinde. Ben özellikle Kıbrıs şivesinin yer aldığı oyunlarda çok keyif aldım. Yaz aylarında hem gündüz denize girelim hem de akşam sanatla iç içe olalım derseniz kaçırmamanızı önereceğim etkinlikler arasından ilk başa yazabileceğim bir festival.

Kıbrıs Girne Kalesi ve Yat Limanı

Uluslararası Zeytin Festivali

Girne Belediyesi tarafından her yıl ekim ayında düzenlenen festivalin bu yıl 17.si düzenlenmiştir. Akdeniz iklimini betimlemek için kullanılacak en güzel sembol olan zeytin ağaçları Kıbrıs’ın da her yerini sarmış durumda. Çeşitli sanat etkinlikleriyle barış temasıyla yola çıkan festival Kıbrıs’ın kültürel dokusunu yerinde yaşamak ve anlamak için her türlü fırsatı sunuyor.

Güzelyurt Portakal Festivali

Kıbrıs’ın en eski festivallerinden biridir. Bu yıl 40.sı düzenlenen festival portakal çiçeği kokusu içinde müzik dinlemek ve dalından taze portakal yemek isteyenler için Akdeniz’in en güzel festivallerinden biridir. Özellikle gezmek için gidenlerin daha az uğradığı ama benim Kıbrıs’ta en çok beğendiğim yerlerden biri olan Güzelyurt’u görmeyi festival tadında yaşamak için fırsat olan festival hayatta en azından bir defa deneyimlenmeli.

Uluslararası Altın Salkım Belgesel Film Festivali

Mehmetçik Üzüm Festivalinin bünyesinde her yıl ağustos ayında gerçekleşen festival hem denize girelim hem de Kıbrıs filmleri izleyelim diyenler için tam kıvamında bir festival. Kıbrıs’ta yaşananları en yakından anladığım filmleri izlediğim festivali tarih meraklılarına özellikle tavsiye ediyorum.

Kıbrıs Kafeleri

Hellim Festivali

Diğerlerine göre daha yeni sayılabilecek bu yıl 3.sü düzenlenen festival, Kıbrıs denince akla ilk düşen şeylerden biri olan hellimin her türünü yiyebileceğiniz tam bir gurme festivali. Her yıl Geçitkale’de düzenlenen festival tam damağınıza göre!

Kıbrıs'ta Ne Yenir?

Kıbrıs mutfağı hem et severlere hem ot severlere yeni ve çok lezzetli seçenekler sunan bir ülke.

Hellim Peyniri

Kıbrıs’ta yemek denince en başta gelen hellim peyniri veganlar dışında herkesin mutlaka tatması gereken bir lezzet. Özellikle ben sabah kahvaltısında kızartmasının tadını unutamıyorum. Sabah ayaküstü bir kahvaltı yapmak isteyenler için hellimli ve zeytinli adını verdikleri fırınlarda tazecik bulabileceğiniz muhteşem iki lezzeti de es geçmemenizi öneririm.

Kahvaltı Seçenekleri

Kahvaltı severler için özellikle kendi kahvaltılarını kendileri hazırlayabilecekleri bir mutfağa sahiplerse “çakıstez zeytini”ni ve salama benzeyen “bolibif”i marketlerden bulabilirler. Mevsiminde ise İç Anadolu bölgesinde yaşayanların da aşina olduğu Kuşkonmaza benzeyen Ayrelli otunun sabah kahvaltısında üzerine yumurta kırılarak servis edildiğini ve tadının hala damağımda olduğunu, ekşi otları sevenler için söyleyebilirim.

Şeftali ve Küp Kebabı

Et sevenler için ise Şeftali Kebabı ve Küp Kebabı Kıbrıs’tan yenmeden dönülmemesi gereken yemekler arasında. Kıbrıs’a gidip dönen hemen hemen herkesten duyabileceğiniz Şeftali kebabı aslında Şef Ali’nin kebabıdır ve zamanla lehçeden kaynaklı şeftali şeklinde söylenmeye başlanmış. Koyun ya da keçi etinden elde edilen kıymanın içyağına sarılarak kömürde pişirilmesiyle yapılan Şeftali kebabı hayatımda yediğim en lezzetli kebaplar arasına çok hızlı girdi.

Hırsız kebabı da denen küp kebabı ise hem lezzeti hem de hikayesinden dolayı Kıbrıs’ta yenmesi gereken yemeklerin başında geliyor. Geçmişte Kıbrıs’ın yoksulluk çektiği dönemlerde zenginlerin koyunlarının çalınarak boğulup toprağın altında bir küpün içine konarak pişmeye bırakılmasından ismini alan küp kebabı bugün Kıbrıs’ın en gözde yemeklerinden biri halini almış. Özellikle etin tadına varmak isteyenlerin yemeden dönmemesi gerektiğini düşünüyorum.

Kıbrıs'ta Ne Yenir - Kıbrıs Şeftali Kebabı

Samarella

Yine et severler ve farklı lezzetler denemek isteyenler için “samarella “adını verdikleri tuzlanıp güneşte kurutulmaya bırakılmış bir etleri var. Geçmişte Türklerin yerleşik hayata geçmeden tükettikleri etlere de benzeyen samarella çam yaprakları arasında kurutulduğu için farklı bir kokuya ve aromaya sahip. Yeme içme tatili yapıp yeni lezzetler için Kıbrıs’a gidiyorsanız eminim bir paket samarella da yanınızda getireceksiniz.

Ot Yemekleri

Ot severler için küçük bir Ege havasına da sahip olan Kıbrıs; “ayrelli” dışında “molehiya”adını verdikleri yine ekşimsi bir tada sahip olan yazın kurutulup kışın etli veya etsiz biçimde yemeği yapılan ekşimsi bir ota da sahip. Yalnız Kıbrıslıların özellikle belirttikleri üzere “molehiya “gerçekten yapımına hakim biri tarafından pişirilirse asıl lezzeti alınabilecek bir ot. Eğer orta yaşın üzerinde bir Kıbrıslının elinden yeme fırsatınız varsa hemen değerlendirin derim.

Kolakas

“Kolakas “ görüntü olarak patatese benzer bir sebze. Tanesinin beş kiloya yakın geldiğini manav söylediğinde çok şaşırmıştım. Yemeği benim damak tadıma tam uymasa da yanımdaki arkadaşlarım çok beğendi. Yine farklı lezzetler tatmak isteyenler için öneririm.

Kıbrıs'ta Ne Yenir - Kıbrıs Kahvaltı

Tatlılar

Tatlı sevenler içinse “ceviz macunu”, “paluze “ve “gullurikya” yı özellikle yenmesi gerekenler arasında sayabilirim. Ceviz macunu Türkiye’de ceviz reçeli adında rastlayabileceğiniz bir lezzet fakat Kıbrıs’ta Türk kahvesinin yanında ikram edilmesiyle meşhur. Paluze ise hafif tatlı sevenler için bire bir, en basit şekilde üzüm muhallebisi olarak anlatılabilir. Gullurikya yapımı çok kolay olduğunu söyledikleri bir tatlı fakat lezzeti zor bulunan cinsten. Buğday unu, su ve tuzdan hazırlanan hamurun harnup pekmezi olarak da bilinen keçiboynuzu pekmezinde kaynatılarak yapılan tatlıyı demeden Kıbrıs’tan dönmeyin.

“Magarina bulli” yani tavuklu ve hellimli makarna, “pirohu” yani Kıbrıs mantısı ve “pilavuna “yani hellimli çörek Kıbrıs’ta tatmanız gereken yöresel lezzetlerden.

Kıbrıs'ta Ne Yenir - Piruhi

Kıbrıs Şehirleri

Kıbrıs Lefkoşa

Lefkoşa Kıbrıs’ın hem başkenti hem de en yoğun nüfusa sahip şehri. Karasal iklime en yakın şehir olmasından dolayı yaz akşamlarında birazcık esinti peşinde koşuyorsanız Kıbrıs’taki konaklama durağınız Lefkoşa olmalı. Ve tabi ki tarih meraklıları için de özellikle eski Lefkoşa olarak geçen sur içi bölgesi görülmesi gerekenler açısından olmazsa olmaz yerler arasında.

Lefkoşa'ya Nasıl Ulaşılır?

Ercan Havalimanından Kıbhas servisleri ile 10 lira gibi bir miktara Lefkoşa’ya ulaşmanız mümkün. Girne’den kombos servisleri ile diğer şehirlerden ise İtimat otobüsleri ile Lefkoşa’nın merkezi sayılabilecek Girne Kapısı’na gidebilirsiniz. Bütün bunların dışında daha konforlu bir yolculuk tercih ederseniz ise Kıbrıs’ın her yerinden taksi ile Lefkoşa’ya gitmeniz mümkün.

Lefkoşa'da Nereler Görülmeli?

Lefkoşa denince şehrin merkezi ve geziye başlamak için akla ilk gelen yer Girne Kapısı. Girne Kapısı sadece görülmesi gereken bir yapı olmasıyla değil şehrin turist danışma noktası olmasıyla da Lefkoşa gezimde önemli bir yer tuttu. Buradan edindiğim haritayla gezime başladım. Girne Kapısı’ndan yukarı doğru yürüdüğümde eski Osmanlı ve Haçlı döneminden kalma sarı taştan yapılmış onlarca mimari esere rastladım. Dar sokakları ve eski evleri ile özellikle fotoğraf çekmeyi sevenler için tam bir cennet sur içi bölgesi. Girne Kapısından yukarı doğru yürümeye başladığınızda öncelikle eski İngiliz Mahkemesini daha sonra ise Venedik Sütununu göreceksiniz. Özellikle Venedik Sütunu 16. yüzyıldan bu yana ayakta olmasıyla Lefkoşa’nın en önemli simgelerinden biri haline gelmiş. Venedik Sütunundan sola doğru gittiğinizde gireceğiniz her sokak sizi şehrin kalbi olarak da anılabilecek eski Osmanlı çarşılarının ve hanlarının da bulunduğu bölgeye çıkaracaktır. Burada Büyük Han, Selimiye Camii, Arasta sokak, Arabahmet, Kumarcılar Hanı, Turunçlu Camii, Bandabulya gibi onlarca turistik yapıya rastlamak mümkün. Bu yapıların arasında özellikle Büyük Han’a bir parantez açmak istiyorum. Kıbrıs’ta Osmanlı eserleri denince ilk akla gelen yapılardan biri Büyük Han. Tarihte hapishane ve yoksullar için sığınma evi olarak da kullanılmış, Osmanlı döneminde Kıbrıs’tan yolu geçen tüccarların uğrak yeri olmuş, şimdilerde ise Lefkara İşi adı verdikleri Kıbrıs’a özgü el işlerinin, sepetlerin ve daha çeşit çeşit hediyelik eşyanın en güzel örneklerini bulabileceğiniz ve turunuza küçük bir mola vererek bir şeyler yiyip içmek için en cazip mekanlardan.

“Bandabulya “yani belediye pazarı ise Kıbrıs’ın en güzel manavlarını ve baharatçılarını bulabileceğiniz yerel halkın da sık sık alışveriş yapmak için kullandığı Kıbrıslı teyzelerin ve amcaların minik dükkanlarında güler yüzleriyle sizi karşıladığı sıcacık bir çarşı.

Kıbrıs’ta yaşanan savaşın izlerini görmek ve halihazırda var olan duruma tanık olmak isteyenler için tam sınırın ayrıldığı noktada simge haline gelmiş, bugün Birleşmiş Milletler askerlerinin üs haline getirdiği “Ledra Palace Otel “uzaktan da olsa görülmeli. Beni eski Lefkoşa’da dolaşırken en çok etkileyen yerlerden olan yarısı Türk bölgesinde yarısı Rum bölgesinde olan ev de yine Ledra Palace sınır kapısının bir arka sokağında.

Savaşın yıkımlarını en net biçimde göreceğiniz Barbarlık Müzesi ise eski Lefkoşa’ya yürüyerek 20 dakika mesafede. Eğer yürümek istemezseniz Girne Kapısından dolmuşa veya taksiye binebilirsiniz. Tarihe ‘Kanlı Noel’ olarak da geçen 1963 yılının 24 Aralık tarihinde gerçekleşen katliamı fotoğrafları, belgeselleri ile görmek ve savaşın insanlar için ne kadar acı sonuçlar yarattığına yerinde şahit olmak isteyenler için Barbarlık Müzesi mutlaka görülmesi gereken bir yer.

photo_library

Lefkoşa'da Yeme İçme

Girne Kapısı’na yürüme mesafesinde olan Dereboyu Caddesi hem gece hayatı için hem bir şeyler içmek hem de alışveriş yapmak için Kıbrıs’ın ve Lefkoşa’nın en hareketli caddesi olarak anılabilir. Uzunca bir caddede sağlı sollu olarak dizilmiş restoranlar, barlar, mağazalar İstanbul’a aşina olanlar için içinden araba geçen mini bir İstiklal Caddesi havası yaratabilir. Ben Dereboyu Caddesinde bir şeyler içip yürümeye devam ettim. Caddenin eski Lefkoşa’nın tersindeki çıkışında Kumsal Parkı’nı farkedip boylu boyunca parkı yürüdüm. Kumsal Parkı’nın arka tarafında kalan bölge Lefkoşa’nın köklü ailelerinin yerleştiği geneli iki katlı evlerden oluşan bir yerleşim bölgesi. Turistik kısım dışında gezmek isteyenler için görülemeye değer bir bölge. Daha sonra yemek için eski Lefkoşa’nın içinde Selimiye Camii’nin arkasında Sabor adında bir latin restoranına gittim. Hem Kıbrıs’a özgü yemekler tatmak hem de latin müzikleri eşliğinde deniz mahsülleri tatmak isteyenler ve özellikle çiftler için uğranması gereken mekanlardan. Yemekten önce sangria içmeyi ve restoranın Portekizli sahibiyle tanışmayı es geçmeyin derim. Daha sonra yürüyerek Budak Pastanesine gidip hem birbirinden lezzetli Kıbrıs tatlılarını tadıp hem de ev yapımı dondurmanın tadına varabilirsiniz. Üç nesildir sahibi değişmeyen Kıbrıs’ın en eski pastanelerinden biri Budak Pastanesi, tatlınızın yanında muhabbetinizi de paylaşın derim. Eğer tatlı yemek konusunda iddialı iseniz Dereboyu Caddesi’nde Burcu Pastanesi’nde ekmek kadayıfını tatmanızı da öneririm.

Kıbrıs Girne

Girne dendiğinde eminim ki Kıbrıs’a daha önce gitmiş olan herkesin aklında farklı farklı şehir imajları oluşuyor. Kıbrıs’ın en güzel plajlarından en otantik restoranlarına, her şey dahil konseptli ultra lüks otellerden dünyaca ünlü kumarhanelere varana kadar aradığınız her şeyi bulabileceğiniz ufak ama her sokağı dolu dolu bir sahil kenti. Kıbrıs’a deniz tatili yapmak için gideceklerin Gazimagusa ile birlikte özellikle tercih ettikleri iki şehirden biri. Merkezini Girne Kalesinin de içinde olduğu eski liman bölgesi olarak söyleyebiliriz. Özellikle merkezi bir konumda konaklayıp Girne’yi yürüyerek keşfetmek isteyenler için limanda yan yana sıralanan otel ve pansiyonlar doğru tercih olabilir. Yapıların eski olmasından kaynaklı olarak konfor düzeyleri çok yüksek olmasa da manzaraları ve hareketin tam içinde olmalarından dolayı bu bölgedeki konaklama opsiyonları özellikle kültür turu yapmak isteyen turistler tarafından tercih ediliyor.

Kıbrıs Gezilecek Yerler- Kıbrıs Girne Kalesi

Girne'ye Nasıl Ulaşılır?

Ercan Havalimanından tıpkı Lefkoşa’ya olduğu gibi Girne’ye de cüzi miktarlar ödeyerek Kıbhas servisleri ile ulaşabilirsiniz. Türkiye’den deniz yolculuğunu tercih ederek Kıbrıs’a ulaşacaklar için ise Girne çok avantajlı bir konumda. Çünkü hem Antalya-Alanya hem de Mersin-Taşucu hattından Girne’ye direk deniz otobüsleri ile ulaşmak mümkün. Lefkoşa’dan gitmek isteyenler için ise kombos dolmuşlar hem daha konforlu hem de fiyat olarak daha uygun olacaktır diğer şehirlerden ise İtimat firmasına ait otobüslerle ulaşılabilir. Her şey dahil konseptli otellerde konaklayacak ve kumar oynamak için adaya gidecek olan turistler için ise konaklama yapacakların otellerin havalimanından karşılama servisleri mevcut. Bunun için rezervasyon yaptıkları aracı firmalarla veya otelin kendisiyle iletişime geçerek ayrıntılı bilgi edinebilirler. Ve tabi ki Kıbrıs’ın her yerine olduğu gibi Girne’ye ulaşımda da taksi seçeneği çok yaygın olarak kullanılabilir.

Girne'de Konaklama

Girne konaklama konusunda Kıbrıs’ın en çok seçeneğe sahip şehri denebilir. Ultra lüks oteller, konukevleri, pansiyonlar, tam pansiyon oteller ve campingler dahil olmak üzere her konumda ve her bütçeye uygun olarak çeşit çeşit konaklama opsiyonlarına sahip. Deniz, kum, güneş tatili yapmak isteyenler için merkeze biraz uzak konumdaki lüks oteller öne çıkarken gece hayatına yakın olmak isteyenler ve kültür turizmi yapmak isteyenler için merkezdeki pansiyon ve oteller ideal tercihler olacaktır. Doğaya yakın yeşilin içinde olayım aynı zamanda denize de gireyim diyenler için ise Girne’nin dışında Güzelyurt yolunda yer alan konukevleri ve çadır kampları tam aradıkları yerler olacaktır.

Girne'de Nereler Görülmeli?

Girne’yi gezmeye başlarken hem şehrin merkezi olan hem de artık ikonu haline gelmiş Girne Kalesi’nden başlamak en doğru seçenek olacaktır. Girne Limanı’nın ucunda yer alan kale tam denizin kıyısında olması, bugüne kadar sapasağlam korunmuş olması ve içinde yer alan müzeyle öne çıkan bir tarihi yapı konumunda. Venediklilerden Osmanlıya birçok tarihi uygarlığa ve imparatorluğa ev sahipliği yapmış, tarihte Kıbrıs’ın ticaretinde önemli bir rol oynamış ve özellikle hava açık olduğunda karşıya bakarsanız Türkiye’yi net biçimde görebileceğiniz jeopolitik konuma sahip bir kale. İçindeki Deniz Müzesi ve kaleye yakın bir noktadan sualtı arkeologlarının çıkardığı batık gemi enkazı ise özellikle tarih ve arkeoloji meraklılarının görmeden dönmemesi gereken ayrıntılardan. Gündüzleri kültür turistlerine akşamları ise gece hayatı severlere aydınlatması ile tam bir görsel şölen sunmakta.

Girne Kalesi’nden sonra yine aynı bölgede olan Girne İkon Müzesi de özellikle hikayesinden dolayı görülmeye değer mekanlardan biri. Osmanlı döneminde bir kilise olarak inşa edilen yapıya daha sonra eklenen çan kulesi şehrin her yerinden görülebilmekte ve Girne’ye karakteristik bir yön katmaktadır. Gittiği yerlerin müzelerini ve geçmişini keşfetmeyi sevenlere görmeyi es geçmemelerini tavsiye ederim.

Arabayla Girne’yi gezenler için ise Babil Bahçeleri hem çok şık bir sabah kahvaltısı için hem de yeşilin her tonunu Kıbrıs’ta yaşamak için en görülesi yerler arasında. Girne-Güzelyurt arası çalışan dolmuşlarla biraz yürümeyi göze alarak da ulaşabileceğiniz bahçeler Girne’nin 10 km kadar dışında yer alıyor.

Yine doğaya, manzaraya ve köylere meraklı olanlar için bugüne kadar gördüğüm en güzel köyler arasında sayabileceğim İngiliz köyü diye de anılan Karmi, bence Girne’nin hatta Kıbrıs’ın en güzel yerlerinden. Yaşayanların genelde İngilizlerden oluştuğu köy, adayı bir uçtan bir uca gören, arkasını Beş Parmak Dağlarına vermiş önü ise uçsuz bucaksız deniz manzarasına sahip bir konumda. Araba veya taksi dışında hiçbir ulaşım aracıyla ulaşamayacağınız, virajlı yollardan geçerek tırmanılan köy özellikle gün batımına yakın saatlerde oturup bir şeyler içmek isteyenler için Kıbrıs’ta önerilerimin ilk sırasında söyleyebileceğim yer durumunda.

Yine Girne Limanı’ndaki denize sıfır konumdaki restoranlar ve publar hem gündüz hem gece Girne’nin nabzını tutmak isteyen turistler için doğru tercih durumunda.

Güzel Sanatlar Müzesi ise modern sanata meraklı olanlar için Girne’nin ve Kıbrıs’ın sunduğu en iyi seçenekler arasında.

Girne'de Yeme İçme

Girne her bütçeye ve her tarza konaklama imkanları sunduğu gibi yeme-içme konusunda eli en bol Kıbrıs şehri dersek abartmış olmayız sanırım. Gerek ara sokaklardaki ucuz kebapçılardan gerekse denize sıfır et, balık restoranlarına kadar her türlü seçenek Girne’de ulaşılabilir durumda. Ben Kıbrıs’a her gittiğimde mutlaka uğramayı alışkanlık haline getirdiğim bir restoranı özellikle önerebilirim; Eziç Peanuts. Girne Limanına yürüyerek on beş dakika arabayla ise beş dakika mesafede olan restoran Eziç Grubu’nun Kıbrıs’taki en iddialı restoranı denebilir. Denize sıfır konumda dalga sesleri ve loş ışıklarla romantik akşam yemeği de yiyebilirsiniz, öğlen dinlenmek için soğuk bir şeyler içip tatlı da yiyebilirsiniz. Ben tavuk dolmasını ve kızarmış dondurmasını tatmanızı öneririm. Yine Girne Limanındaki restoranlar hem ayaküstü bir şeyler yemek hem de gece dışarı çıkmayı sevenler için iyi seçenekler olarak sayılabilir.

Kıbrıs Gazimağusa

Mağusa, Dip Karpaz’dan sonra Kıbrıs’ın denizi en güzel bölgesi dersek abartmış olmayacağımız bir şehir. Dünyaca ünlü otellerin de yer aldığı Bafra Plajı Kıbrıs’ın yerel halkının da denize girmekten en çok keyif aldığı yerlerden. Yalnızca deniz turizmi açısından değil tarihi ve mimari olarak da çok cezbedici seçenekler sunan şehir, Kıbrıs’a gidenlerin görmesi gereken konumlardan.

Magusa'ya Nasıl Gidilir?

Ercan Havalimanından Kıbhas servisleri ile diğer şehirlerden ise İtimat otobüsleri ile Mağusa’ya ulaşabilirsiniz. Lüks otellere gelenler otellerinin havalimanından alma imkanlarından yararlanabilirler. Türkiye’den deniz yoluyla gelecek olanlar için ise aynı Girne gibi Mağusa da Kıbrıs’ın avantajlı şehri konumunda. Antalya-Alanya ve Mersin-Taşucu hatlarından Mağusa’ya direk deniz otobüsleri mevcut. Yine Kıbrıs’ın her yerinde olduğu gibi taksi burada da öne çıkan ulaşım opsiyonlarından.

Kıbrıs Gezilecek Yerler- Kıbrıs Mağusa

Mağusa'da Konaklama

Mağusa konaklama konusunda Kıbrıs’ın rahat sayılabilecek şehirlerden. Öğrenciler ve daha uygun fiyatlı konaklama yapmak isteyenler için hosteller ve konukevleri, deniz tatili yapmak isteyenler için ise şehrin içinde ve dışında olmak üzere her bütçeye uygun oteller mevcut durumda. Yalnızca kamp yapmak isteyenler için Mağusa doğru tercih olmayacaktır. Çünkü şehirde camping bulmak zor olduğu gibi ticaret limanının burada bulunmasından dolayı şehrin içindeki sahiller de çadır kurmaya avantajlı durumda değil.

Mağusa'da Nereler Görülmeli?

Mağusa’nın görülmesi gereken tarihi ve kültürel yerleri özellikle yürüyerek gezen turistler için çok avantajlı. Çünkü şehrin eski sur içi denilen bölgesi bütün tarihi ve turistik alanı içine almış durumda. Beni bu bölgede en çok etkileyen yapı Lala Mustafa Paşa Camii oldu. Geçmişte adı Aziz Nikolas Katedrali olan camii hem Katoliklere hem de Müslümanlara mabedlik yapmış, dinler tarihi açısından önemli yapılardan biri. Kıbrıs’ın fethinde Osmanlı ordusunda önemli görevlerde bulunan Lala Mustafa Paşa yapıyı gördüğü anda çok beğenmiş ve hiçbir detayına zarar vermeden camiiye dönüştürülmesini sağlamıştır.

Mağusa’nın yine görülmesi gereken yapılarından biri de Othello Kalesidir. 14. Yüzyılda Lüzinyanlar tarafından yapılan kale; ismini Shakespeare’nin aynı isimli tragedyasından almış. Tragedyanın bir kısmı Kıbrıs’ta liman şehrinde yer alan kalede geçiyor. Mağusa’yı keşfetmek isteyenlerin kaleyi görmeden geçmemelerini öneririm.

Osmanlı tarihine özellikle de son dönemine meraklı olanlar için ise Namık Kemal’in sürgün dönemlerinde kaldığı ve eserlerinin bir kısmını burada yazdığı bilinen zindan görülmesi gerekenlerden. Zindanda Namık Kemal’i gözlemesi gereken devlet görevlisinin Kemal’le olan hikayeleri ise eminim ki duyduğunuzda sizi etkileyecektir.

Askeri kimlik sahibi olanlar için ise şu anda kontrolü tamamen Türk Silahlı Kuvvetlerinde bulunan ve uluslararası anlamda dünyanın gözünün üstünde olduğu, Kıbrıs’taki savaşın izlerini hala sokaklarında görebileceğiniz hayalet şehir olarak isimlendirebileceğimiz Kapalı Maraş bölgesi bugüne dek en çok etkilendiğim yerler arasında. 70’li yıllar öncesinde Dünya’nın her yerinden insanın tatil yapmaya geldiği ve dönemine göre ultra lüks oteller barındaran bölge 1974 yılından bu yana kullanılmıyor ve savaşın nelere sebep olabileceğini gösteren bir açık hava müzesi durumunda.  

Mağusa’da zamanını çocuklarıyla beraber geçirecek olan aileler için ise hayvanat bahçesi ve lunapark güzel seçenekler olacaktır.

Mağusa'da Yeme İçme

Mağusa restoranlar anlamında da Kıbrıs’ın zengin seçenekli şehirleri arasında. Hatta Kıbrıslılara göre en iyi çilingir sofralarını İskele bölgesinde kurabilirsiniz.

Sur içi bölgesinde konaklama yapacak ve yürüyerek gezecek olanlar için her bütçeye uygun restoran seçenekleri mevcut. Hatta bazı restoranlarda kendinizi ortaçağda bir şehirde yemek yiyormuş gibi hissetmeniz mümkün. Gün içinde yorulduğunuzda ayak üstü bir şeyler yiyip içmek için ise publar ve yeni nesil kahvecilerden oluşan şirin dükkanlar iyi opsiyonlar arasında sayılabilir.

Arabayla Kıbrıs’ı gezen ve akşamları deniz kıyında balık yemek isteyenler için İskele bölgesi Kıbrıs’ın en cezbedici noktası. Yan yana dizilmiş birkaç balık restoranı hem çilingir sofrası sevenlere hem de manzaralı yemek yemek isteyenler için tam uygun tercih konumunda.

Kıbrıs Karpaz

Karpaz, Kıbrıs’ın ulaşım anlamında en zor ve en uzak şehri. Haritalarda görünen adanın tam burnunda yer alan şehir, Kıbrıs’ın doğal anlamda en az bozulan yeri. Elektrik bazı bölgelerine hala ulaşmıyor ve geceleri yıldızlar bir ışık şöleni sunuyor. Otostop çekmeyi sevenler, sırt çantalı gezginler için Altınkum sahili kamp yapmak adına adanın en güzel noktası. Sahilde geçirdiğim iki gün de bana doğanın tam içinde muhteşem görüntüler sundu.

Karpaz'a Ulaşım

Adanın ulaşımı en zor noktası olan Karpaz yarımadası arabayla gezenler için bile uzun bir yolculuğu zorunlu kılıyor. Fakat adanın en uç noktasından olan bölgeye ulaştığınızda yaptığınız yolculuk göreceklerinizin yanında hiç yorucu gelmiyor. Mağusa’dan kalkan şehirlerarası İtimat otobüsleriyle yalnızca belirli bir noktaya kadar ulaşabildiğiniz Karpazda en uca kadar gitmek isterseniz araba bir zorunluluk halinde. Taksiyle gitmek isteyenleri ise çok pahalı bir yolculuk bekliyor diyebilirim.

Karpaz'da Konaklama

Karpaz konaklama konusunda da çok fazla seçeneğe sahip değil. Yarımadanın uç noktasında yer alan birkaç otel, ağaç evler ve kamp yapmak konaklama açısından Karpaz’ın seçenekleri arasında. Oteller dahil olmak üzere Karpaz’ın bütün konaklama biçimleri doğanın içinde vakit geçirmek isteyenler için ideal.

Karpaz'da Nereler Görülmeli?

Karpaz yerleşim yeri sayısının az olmasından kaynaklı olarak çok fazla mimari yapıya ev sahipliği yapmıyor. Görülecek yerleri daha çok doğal güzelliklerden oluşan Karpaz; Avrupa’nın en büyük ikinci plajı olan uçsuz bucaksız Altınkum Sahiline ev sahipliği yapıyor. Kıbrıs’ta denize girmek isteyenlere Altınkum Sahili hayatları boyu unutamayacakları bir yüzme deneyimi sunabilir.

Altınkum Sahili’ne yürüyerek yarım saat mesafede olan arabayla ise on dakikada ulaşabileceğiniz Apostolos Andreas Manastırı Kıbrıslı Rumlar ve Dünya Ortodoksları için kutsal Haç yolları üzerinde yer alan, adanın en ucu sayılabilecek Zafer Burnu’nda görülmeyi bekliyor. Manastırı görmeye gidecekler için yanlarına havuç almalarını yolda karşılarına çıkacak olan Dünyaca ünlü Karpaz eşeklerini beslemek adına tavsiye ediyorum.

Eski Kıbrıs köylerini görmek açısından da Karpaz adanın el değmemiş opsiyonlarına sahip denebilir.

Kıbrıs Gezilecek Yerler- Kıbrıs Plajları

Karpaz'da Yeme İçme

Karpaz yeme içme konusunda çok fazla çeşitliliğe sahip diyemem. Altınkum Sahili’nden Zafer Burnu’na giden yolda yer alan birkaç derme çatma restorandan başka yalnızca köylerin içinde restoranlar bulabilirsiniz.

Karpaz yolu üzerinde Yeşilköy bölgesinde yer alan Kadı Restoran ise adanın en lezzetli fırın kebabını yemek için yerel halkın da önerisi.

Kıbrıs Güzelyurt

Kıbrıs’ın en yeşil bölgesi olarak da geçen Omorfo yani Güzelyurt eski bir Rum yerleşimi. Girne’den çıkıp Güzelyurt yoluna girdiğinizi sağlı sollu portakal, mandalina ve turunç ağaçlarını gördüğünüzde hemen anlayacaksınız. Özellikle ilkbahar döneminde portakal çiçeği kokusu eşliğinde yolculuk edeceğiniz Güzelyurt, yeşil sevenler için Kıbrıs’ın bir numaralı seçeneği.

Güzelyurt'a Ulaşım

Girne’den sonra arabayla yarım saatte ulaşabileceğiniz Güzelyurt’a İtimat otobüsleriyle de Girne ve Lefkoşa’dan ulaşabilirsiniz. Yine taksi seçeneği özellikle Girne’den gidecekler için pahalı fakat tercih edilebilir durumda.

Güzelyurt'ta Konaklama

Güzelyurt konaklama konusunda çok zengin bir şehir değil. Daha çok insanların Girne’de konaklayıp günübirlik biçimde ziyaret etmeyi tercih ettikleri bir bölge. Fakat Girne-Güzelyurt arasında kalan oteller, kamp alanları ve konuk evleri Güzelyurt’a yakın konaklamak isteyenler için tercih edilebilir. Şehrin içindeki az sayıda pansiyon tipli moteller ise çok tercih edilmiyorlar.

Güzelyurt'ta Nereler Görülmeli?

Güzelyurt tarihi ve mimari olarak gezmek isteyen turistlerden çok yeşili ve doğayı sevenler için daha çok tercih edilen bir bölge. Özellikle bahar aylarında turunç, portakal ve mandalina ağaçlarıyla çevrili şehir tam bir Akdeniz kasabası havasında. Arabayla gezenler için ise Güzelyurt’tan on dakika daha ileri gidip Yeşilyurt Bölgesi’ndeki çilek tarlalarını görmelerini öneririm.

Güzelyurt'ta Yeme İçme

‘Güzelyurt, restoran seçeneği olarak da adanın zayıf bölgelerinden. Restoranlar daha çok Girne yolu üzerinde denize sıfır konumda ve akşam yemeğini alkollü olarak yemek isteyenler için ideal durumda. Gün içinde ise şehir merkezinde bulunan kebapçı tarzı restoranlar ayak üstü bir şeyler atıştırmak için önerebileceğim yerlerden.

Kıbrıs Gezi Yorumlarım

Kıbrıs’ın en güzel şehri Girne’dir. Benzetme yapılacak olursa Girne İstanbul gibi, Lefkoşa ise Ankara olarak geçer. Kıbrıs merkezde gezilecek yerler güzeldir,sahildeki restoranlarda kahvaltı ve yemek yiyebilirsiniz. Kıbrıs’ın zenginleri ve lüks tatil yapmaya gidenler restoranlarda alem yaparken. Yerel halkı ise sahilde eğleniyorlar. Akşamları muhakkak Girne Liman’a inin tadını çıkarın. Girne gece hayatı merkezde aşırı bir hareketlilik göstermez. Bu konuyu detaylı bir şekilde Kıbrıs gece hayatı yazımı okuyarak öğrenebilirsiniz. Girne merkezde yani Girne çarşıda dükkanlar ve kafeler mevcut.

Kıbrıs’ta yeme ve içme kültürü son derece popüler ve zengindir. Restoranların farklılığı ve konsepti ziyarete gelenleri cezbeder. Kıbrıs’a gelmek için de, turizm şirketlerinde koşturmanın ya da vize almanın bir gereği yoktur. 

Kıbrıs’ta yer alan Türk vatandaşları ve askerlik görevini tamamlamaya çalışan Türk askerleri, vatanın güzel bir parçasını oluştururlar. Pasaporta ya da vizeye gerek olmayan ada içerisinde; hiçbir resmi işlem yapmadan, 30 boyunca kalınması mümkündür. Kıbrıs’ta şehir içi ulaşımla alakalı da sorun yaşanmaz. Gezmek ve eğlenmek isteyenler; Türkiye ehliyeti yanında, uluslararası geçerliliği olan tüm ehliyetleri de rahatça kullanırlar.

Bu konuyla alakalı da büyük sorunlar yaşanması mümkün değildir. Ama; Kıbrıs içerisinde İngiliz sömürge döneminden kalan düzenle beraber trafik, İngiltere’de olduğu gibi gibi sol taraftan seyreder. Yani; bu durum, direksiyonların sağda olmasına sebep olur. Bu sebeple; Türkiye’den gelip de araç kullanacaklar son derece dikkatli olmalıdırlar. Şehir içinde ulaşım olanaklarının çok geniş bir yelpazede olduğunu söylemek, aslında doğru olmaz. Şehir içi ulaşım olanakları kısıtlı bir düzeydedir. Hemen hemen ulaşım hiç yok denilebilir. Mercedes markalı taksiler oldukça pahalıdır. Taksilerle ulaşımın pahalı olduğunu görenlerin, araç kiralayarak dolaştıklarını görmek mümkündür. Araç kiralamak taksiyle ulaşım sağlamaktan çok daha kolaydır. Ulaşımın masrafını düzenlemek bu yüzden daha kolaydır. Tarihi mekânları gezerken Türk-Rum sınırına dikkat etmek gerekir. 

Bu sınırın Kıbrıs’lıları birbirinden ayıran bir durumu olduğunu iyi anlamak gerekir. Burada dolanmak ya da gezmek isteyenler; sınırda Türk askeri, Yunan askeri ve Birleşmiş Milletler askeri ile karşılaşırlar. 2003’te açılan kapılar sayesinde; Kıbrıslı Türkler ve Rumlar karşılıklı bir şekilde sınırı geçerler fakat Türkiye, uluslararası yapılan yönergeler dâhilinde, Kıbrıs’ta işgalci bir durumda görüldüğünden dolayı, Türkiye’den ziyarete gelenler pasaportlarıyla Güney Kıbrıs’a geçiş yapma hakkına sahip değillerdir.

Kıbrıs Lefkoşa için belli bir liste vermek yanlış olur. Kıbrıs gezisi yapacaklara tavsiyem Lefkoşa’da fazla kalmayın. Hayat çok durgun ve sıradan geçiyor. Eğer Lefkoşa gece hayatını yaşamaya niyetiniz yoksa Girne’de takılın derim.

Kıbrıs Girne’de yapılacakların başında sahile inip güzel bir kahvaltı yapmak ve sahilde gezmek. Onun dışında Girne sabahları ve gündüzleri ölü oluyor. Tabi bu durum ne zaman gideceğiniz ile doğru orantılı. Aslında yaz döneminde hareketli olması gereken Kıbrıs, öğrencilerin yazın memleketlerine gitmesiyle hayalet şehire dönüyor.

Kıbrıs halkı nazik ve görgülüdür. Kıbrıs’ta yaşam Türkiye’deki gibi hızlı değildir. İnsanlar rahatına düşkündür ve hayatı yavaş yavaş yaşarlar. Halk birbirine aşırı saygılı,kavga ve gürültü hiç olmuyor desem yeridir. İnsanlar hafta sonları eğlencelerine düşkündür. Asgari ücret maaşları 1800 TL olup herkes hayatından memnundur. Ayrıca Kıbrıs pahalı bir yerdir. Sigara pahalı olup alkol ucuzdur. Kıbrıs’ta gezilecek görülecek yerleri muhakkak tavsiye ederim en azından hayatında 1 kere bile olsa Kıbrıs’a gidin derim

Kıbrıs gezilecek yerler yazımız umarım sizler için faydalı olmuştur. Kardeş ülkemiz yavru vatan Kıbrıs gezisi yapacaklar kampanya dönemini yakalayıp Kıbrıs’a ucuza uçak bileti almalarını tavsiye ederim. Güzel bir Kıbrıs gezisi diliyorum. İyi tatiller...

Kıbrıs Gezilecek Yerler- Kıbrıs Girne Sahili

"Kıbrıs Gezi Rehberi" Hakkındaki Genel Yorumlar (0)

A
B
F
G
H
İ
K
M
R
S
T
U
A
B
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Ş
T
Ü
V
Z