Yaz

Kıyıköy'de Gezilecek Yerler

calendar_today Nis 18, 2017

Kıyıköy'de Gezilecek Yerler

Kıyıköy İstanbul’a yakın tatil yerlerinden olan Kıyıköy’de evlerin taş ve ahşaptan yapılmış olması da size nostaljik bir hafta sonu tatili yaşatacaktır. Harika doğası ve temiz kalpli insanların çok olduğu Kıyıköy aynı zamanda bir liman kasabasıdır. Eski adı Rumcadan gelen ‘’medea’’ kelimesinden türeyerek Trakya’nın ‘’midye’’ isimli kasabadır. Kıyıköy,Trakya’nın Karadeniz’e kıyısı olan Rum yerleşkelerinden birisidir. Bu yazımda Kıyıköy'de gezilecek yerler ve Kıyıköy nerede gibi detayları bulabilirsiniz.

Dünyanın en eski taş oyma manastırı olan Aya Nikola Manastırı'ndan tutun sahil kasabasına kadar Kıyıköy gezisi size bir çok şey vadd etmektedir. Karaçam ormanları eşliğinde Kıyıköy adeta sahil kasabası tadını yaşatmaktadır.

photo_library

Kıyıköy Nerede?

Kırklareli ilinin Vize ilçesinde yer alan Kıyıköy aslında küçük bir balıkçı kasabasıdır. Rum evlerinin çok sık görüldüğü Kıyıköy’de Orta Çağ’a doğru tarihi bir yolculuğa çıkacaksınız.

Kıyıköy’e Nasıl Gidilir?

İstanbul’a yakın olması ve Trakya tarafından ulaşımın çok rahat sağlanması sebebiyle özellikle yaz aylarında bir çok insanın akın ettiği Kıyıköy’e gitmek için birkaç alternatif yol bulunmaktadır.

İstanbul ve Tekirdağ’dan Kıyıköy’e giderken;

İstanbul Tem otoyolundan Kıyıköy sapağına sapıp Kıyıköy merkeze,sonra Tekirdağ ilinin Çerkezköy ve Saray ilçelerine geliyoruz. Saray ilçesinden sonra 30 km daha yolculuk yaparak Kıyıköy’e ulaşabiliriz.

Otobüsle Kıyıköy’e gitmek için İstanbul otogarından Yonca Seyahat’i tercih ederek Kıyıköy’e gidebiliriz.

Edirne ve Kırklareli tarafından Kıyıköy’e giderken;

Kırklareli Vize ilçesinden Kıyıköy’e ayrılan orman yolundan yaklaşık 40 km doğayla baş başa yolculuk yaparak gelebilirsiniz. Ben de Kıyıköy’e giderken bu yol üzerinden gitmiştim. Eğer imkanınız varsa bu güzergahı tercih etmemenizi tavsiye ederim. 40 km’lik yol inanın git git bitmiyor. Yollar bazen stabil yol olabiliyor. Havasına ve doğasına söylenecek sözüm elbette yok ama Kıyıköy’den İstanbul’a dönerken Tekirdağ yolunu kullandığımda Kıyıköy-Tekirdağ-İstanbul güzergahının daha kolay olduğunu anlamıştım.

Kıyıköy’de Hava Durumu

Kıyıköy’de hava durumu yaz aylarında çok sıcak ve güzel olmasına nispet yaparcasına kış ayları da bir o kadar sert ve soğuk geçiyor. Kıyıköy plajlarına havlusunu ve şezlongunu kapan insanlar kışın acısını çıkarırcasına her gün denize giriyorlar. Çok rüzgarlı havalarda denize girilmesini tavsiye etmem,Karadeniz’in hırçın dalgalarından Kıyıköy sahilleri de nasibini alıyor. Boğulma olaylarına karşı dikkat edilmesi tavsiye olunur. Uyarı levhası var ama ağaçların arkasında kaldığı için bu levha pek görünmüyor.

Kıyıköy’de Neler Yapılır?

Dediğim gibi Kıyıköy,İstanbul’a yakın tatil yerlerinden olduğu için çok fazla insan tarafından tercih ediliyor. Dolayısıyla İstanbul’a yakın kaçamak yerlerini araştırıp gelenler piknik yapmaya,Kıyıköy nehirlerinden tekne turu yapmaya,içip içip kafaları dağıtmaya ve nehir etrafında bisiklet kiralayıp güzel bir haftasonu tatili yapmaya geliyorlar. Bunları yaparken de keşke etrafa çöp atmasak değil mi?

Ne var ki bu güzelim bakir yeri bile yakın zamanda yaşanılmaz hale getireceğiz!

Kıyıköy’e Ne Zaman Gidilir?

Trakya’nın meşhur soğuğunu göz önünde bulunduracak olursak Kıyıköy’e gidilebilecek en güzel zamanlar yaz aylarıdır. Haziran,Temmuz ve Ağustos ayları tercih edilebilir.

Kıyıköy Yemek - Kıyıköy Kahvaltı - Kıyıköy Restaurant - Kıyıköy’de Ne Yenir?

Kıyıköy halkının çoğunun Selanik göçmeni olduğunu ve akşamları geç saatlere kadar Kıyıköy’deki restoranlarda içtiğini Kıyıköy gezi notlarıma eklemeden pas geçemeyeceğim. Kıyıköy’de yaşayan insanların sohbeti çok hoştur,Kıyıköy’de yemek yemek için her hangi bir yere gittiğinizde kurulu alkollü bir masanın başında sohbetin ne kadar koyu olduğuna şahitlik edeceksiniz. İstanbul’a yakın tatil yerlerinden olan Kıyıköy’de güzel bir balık ziyafeti çekebilirsiniz. Karadeniz kıyısına doğru güzel bir kahvaltı keyfi yapmayı da ihmal etmeyin. Ben Efsane Restoran Kıyıköy’de hem akşam yemeği hem de sabah kahvaltısı yapmıştım. Ayrıca Kıyıköy merkezdeki restoranlardan bir kaçında daha güzel bir akşam yemeği yemiştim. Şömine başına masanızı rezervasyon yapabilirsiniz. Kıyıköy’de çok fazla restoran bulunduğunu da unutmayalım.

Kıyıköy’de Gezilecek Yerler

Aya Nikola Manastırı

Kıyıköy merkeze yaklaşık 1 km uzaklıkta olan Aya Nikola Manastırı,İmparator 6. Jüstinyen döneminde yapılmıştır. Manastır kayalar oyularak yapılmıştır ve içerisinde keşiş odaları mevcuttur. Zamanında keşişlerin burada yaşadıkları ve hastalıklarına çare arayan insanların uğrak yeri olduğu bilinmektedir. Manastırda ayrıca mezarlıkta bulunmaktadır. En son mezara gömülen rahiplerin isimlerinin Yunanca yazdığı yazıları da görebilirsiniz. Rivayete göre rahibelerden birisi aşık olup birisiyle evlenmiş ve o rahibe gelinlik giydirilip idam edilmiştir.

Kıyıköy Kalesi

Kıyıköy sahil kasabasının büyük bir bölümünü kuşatan ve Bizans dönemine ait olan Kıyıköy Kalesi, 6. yüzyılda yapılmıştır. Daha sonraları ise 10. Yüzyılda da tekrar restore edildiği tahmin ediliyor. Kazandere ve Pabuçdere arasında yer alan Kıyıköy Kalesi denize doğru yüzünü çevirmiş yamacın tepesinde konumlanmıştır.

Kıyıköy Mağarası

Kıyıköy merkeze yaklaşık 2 km uzaklıkta olan Kıyıköy Mağarası Büyük Kurudere akarsuyunun tepesinde yer alıyor. Doğal oluşum sonucu meydana gelen mağaraya araçla ulaşım oldukça zordur. İçerisinde yarasaların ve kelebeklerin bulunduğu Kıyıköy Mağarası’nın iç kısmında yoğun yağmurlar sebebiyle oluşan minik gölcüklere de rastlamak mümkündür.

Selvez Koyu

Kıyıköy kasabasına yaklaşık 4 km uzaklıkta yer alan Selvez Koyu,Kastro (Çamlıköy) koyuna nispeten daha sakin ve bakir bir koydur. İstanbul’a yakın kamp yerleri arayanların Selvez Koyu’nu tercih etmelerinin bir diğer sebebi ise yollarının bozuk olması sebebiyle çok fazla insan olmamasıdır. Eğer arazi aracınız ve motosikletiniz yoksa Selvez Koyu’nu pas geçebilirsiniz. Kıyıköy’de gezilecek yerlerin diğer taraflarını görmenizi tavsiye ederim.

Kıyıköy Cami

Kıyıköy kasabasının tam merkezinde bulunan Kıyıköy Camisi de Kıyıköy’de gezilecek yerler arasında yerini korumaktadır. Altı üstü cami diye düşündüğünüzü duyar gibiyim. Bu camiyi diğerlerinden farklı kılan özellik ise, ilk başlarda kilise olarak inşaa edilip daha sonraları ise cami haline getirilmiştir.

Pabuçdere

Kıyıköy’de sandal keyfi için en güzel yerlerden birisi de Pabuçdere’dir. Kamp ve karavan tutkunları için tercih edilebilir güzellikte olan Pabuçdere uzun ve tertemiz sahili ile güneşin tadını çıkarmak isteyenler için ideal bir yer. Balık tutmak gibi bir hobiniz varsa bol bol kefal ve sazan avlayabilirsiniz. Pabuçdere sit alanı olarak koruma altındadır. Kürek çekmek isteyenler ise Pabuçdere’de zorlu ve yorucu bir spora hazır olmalıdırlar.

Kıyıköy Liman Hamamı

Şu anda kullanılamaz halde olan Kıyıköy Liman Hamamı surlar altında yıkılmış vaziyettedir. Tekrar geri yapımı ise imkansız haldedir. Kıyıköy’de gezilecek yerleri gezerken burayı pas geçebilirsiniz.

Kıyıköy Aşıklar Tepesi

Kıyıköy’de gezilecek yerlerin en güzel yerlerinden birisi de Kıyıköy Aşıklar Tepesi olup,muhteşem manzarasıyla sevgiliniz ya da eşinizle birlikte çıkıp huzur bulabileceğiniz konumdadır. Kıyıköy’de kamp atmak isteyenler için ideal bir yerdedir. Aşıklar Tepesi’nden aşağıya nehre inip köprü tarafına geçtiğiniz zaman kamp alanlarını görebilirsiniz. Birkaç tane kamp alanı olduğu için beğendiğiniz yere kamp atabilirsiniz.

İğneada Longozu

Longoz Ormanları üzerinden ulaşabileceğiniz İğneada Longozu, ormanlık bir yoldan bol bol oksijen alarak gidebileceğiniz güzel bir güzargah üzerindedir.

Istıranca Ormanlarından dar yollardan kilometrelerce kıvrıla kıvrıla giderken yolları bozuk olacağını unutmayalım.

Uyarı: İğneada’ya normal asfalt binek aracıyla gitmek çok zordur. Bunu dikkate alıp yola çıkmanızı öneririm. İğneada’da kamp atmak isteyenler yolun son durumunu oradaki yerli halktan bilgi edinebilirler. Longoz Ormanlarında kamp atmak yasak. Sadece İğneada içerisindeki kamp yerlerinden kamp atabilirsiniz.

Kıyıköy Kastro Sahilleri

Kıyıköy merkezden bozuk ve daracık yolları göze almanız gerekmektedir. Kıyıköy Kastro sahiline merkezden 10 km yol giderek ulaşabilirsiniz. Benim arabam asfalt arabası olduğu halde her hangi bir zorlukla karşılaşmadım.  Çamlıköy diye geçen Kastro sahilindeki işletmenin zayıf olduğu ve aç kalma ihtimalinizin de olabileceğini unutmayın. Detaylı bilgilere Kastro(Çamlıköy) Koyu kamp yazımdan ulaşabilirsiniz.

Kıyıköy’de Gezilecek Yerler İçin Tavsiyem

Kıyıköy’de özellikle kamp atmak isteyenlere tavsiyem yanlarında muhakkak kalın kıyafetler bulundursunlar. Bazı gecelerin soğuk olduğunu bazı gecelerinde aşırı sıcak geçtiği oluyor. Ayrıca sinek kovucu sprey de yanlarına alabilirler. Yola çıkarken yanınıza yiyecek yolluk muhakkak alın. Beğendiğiniz ve Kıyıköy’de kamp atmanın serbest olduğu yerlere aniden kamp atasınız gelebilir. Bu yüzden market arayışında olmaktansa her an hazır durumda olun.

Kıyıköy’de gece hayatı kulüp ve barlardan değil de genelde restoran konseptinde bir çok yer bulabilirsiniz. Kıyıköy’ün yerel halkı sağlam içicidir. Onlara aldanıp alkol dozunu fazla kaçırıp otelin yolunu bulamayabilirsiniz. (Şaka yapmıyorum) İnternette Kıyıköy otelleri bakarken muhakkak merkeze yürüme mesafesinde oteller bakın. Gece yarısı açık market aramak zorunda kalmayın.

Kıyıköy otellerini  pahalı bulanlar daha ucuza konaklama seçeneği olarak  Kıyıköy’de pansiyon  araştırabilirler. 

Kıyıköy’de kahvaltınızı şehir merkezinin tam ortasında değil de deniz manzaralı tarafta (fotoğraflarda gördüğünüz) yapabilirsiniz. Kıyıköy’de gezilecek yerleri gezerken en çok dikkat etmeniz konu (bana göre) bozuk yollara çok fazla girmemeye çalışın.

"Kıyıköy'de Gezilecek Yerler" Hakkındaki Genel Yorumlar (0)

A
B
F
G
H
İ
K
M
R
S
T
U
A
B
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Ş
T
Ü
V
Z