Yaz

KUŞADASI GEZİLECEK YERLER

calendar_today Mar 19, 2018

KUŞADASI GEZİLECEK YERLER

KUŞADASI GEZİ REHBERİ

Güneşin en güzel kendini gösterdiği bölge olan Kuşadası, konumu itibari ile denizi, sahili ve iklimi yönünden tam bir tatil diyarı olarak bilinmektedir. Gezi düşüncenizde mutlak görülmesi gereken bir yer Kuşadası olmaktadır. Yumuşak iklim, birbirinden güzel otelleri, tertemiz kumsal ve denizi ile en gözde mekanların kurulduğu bir tatil beldesidir. Toplamda 20 kilometre uzunluğuna sahip kıyısı ile Kadınlar Plajı, Aslan Burnu, İlyas Ağa, Kara Ova, Tavşanburnu, kayalık ve enfes bir manzaraya sahip kumsallar ile ön plana çıkıyor. Engebeli tepelerin ardında bir inci gibi parlayan Kuşadası`nın her bir köşesi ayrı güzelliğe sahiptir. Hafif esen rüzgarın tınısı, daha önce bilmediğiniz bir peynir tadı, zeytinin diyarı ve demli bir çay eşliğinde anlatılmaz, yaşanır denilen deneyimleri yaşayabilirsiniz. Kuşadası`nın mimarisi tipik 17. yüzyıl Türk mimarisi göze çarpıyor. Dönemin Aydın Valisi olan Mehmet Oğuz Paşa, Kuşadası, ında ilk külliyeyi kurmuştur. Çeşme, hamam, camiler, kervansaraylar da inşa edilmiştir. Dönemin Venedik ticareti ile italyan mallarıi le tanışan şehir halkının, Kuşadası`nda Pazar kurmaları, kentin kalkınmasında büyük etki göstermiştir. Ege adaları`da bu ticaretten nasibini almış ve Kuşadası bu yönü ile o dönemden bugüne kadar turizmin canlı bir merkezi haline gelmiştir. Birçok ilçesi ve yerleşim bölgelerinde, jeolojik çalışmalarda zengin eser bulgularına rastlanmıştır. İzmir`e 2 saatlik uzaklıkta olan Kuşadası, Aydın`a bağlı bir ilçedir. Türkiye, de yaz mevsimi itibari ile en kalabalık dönemini yaşarken, Türk sosyete dünyasının uğrak noktasıdır. Bunların dışında tarihi zenginliği, restoranları, café ve konaklama yerleri yönünden oldukça gelişmiş ve cazibeli bir bölgedir. Kaz dağlarından gelen yüklü oksijen hava ile Ayvalık`tan sonra en temiz ve güzel havaya sahiptir. Kuşadası, şehirleşme yönünden doğal yapıya diğer şehirlere oranla çok uyumlu ve başarılıdır. Yazlık kiralık ev ve villalar çok pahalı olabildiği gibi yaz tatili için her bütçeye uygun butik otelden, villa, bungalov evlere kadar birçok alternative bulunuyor. Türkiye`de Kuşadası, sistematik turizm hareketliliğinin başlangıç noktası olarak görülüyor.                                                                        

Kuşadası Hava Durumu

Kuşadası, havası itibari ile İç Mediterranean etkisinde bir iklime hakimdir. Sıcak ve kuru bir yaz ve hafif esen rüzgar eşliğinde, en sıcak dönemlerinde ortalama 30° C`tır. Yağmurlu günleri Aralıktan`tan Mayıs`a kadar yoğun, Haziran`dan Kasım ayına kadar hafif olarak gerçekleşmektedir. Karlı günlerin sayısı Şubat yada Mart içinde en az bir yada iki gündür. Fırtınalı günlerin yoğunlu orta düzeyde ve güneşli günlerin ortalaması ise oldukça yüksektir.                                                                                    

Kuşadası Tarihi

Şehrin kuruluşu, Pilav Dağı eteğinde, ‘’Aldız Kulesi’’ isimli alanda kurulmuştur. Bir süre sonra Bizanslılar, kıyı şeridinde Venedik ile Cenevizliler`le ilişki kurarak ekonomik yönden gelişmişlerdir. Ulaşım sorunları yüzünden Andız Kulesi, bugün bilinen ismi yeni İskeleyi kurmuşlar ve buradan ticari ulaşım sağlanmıştır. İlk çağlardan bugüne kadar birçok uygarlığın işgaline uğramış Kuşadası, körfezleri ve yakın çevre ve yöreleri ile biliniyor.M.Ö. 3000`li yıllarda Persliler`in hakimiyetine girmiştir. M.Ö. 2. Yüzyıl itibari ile Aeolyalılar, 9. Yüzyılda İonlar, kuşadasında hakimiyet göstermiştir. Tüccarlık, denizaşırı ticaret, çok kısa sürede gelişmiş ve zenginleşmiştir. İon Kolonileri bu bölge içinde 12 şehir kurmuşlardır. Başkentleri Sardes, Lidyalılar tarafından bu bölgede kurulmuştur. M.Ö. 546 yılında Persliler bölgeyi işgal ederler. M.Ö. 334 yılında Makedon kralı Büyük İskender tarafından Anadolu ele geçirilmiştir. Bu dönem içinde Yunan Medeniyeti ile Anadolu kültürü kaynaşmış ve ortaya ilginç bir sentez çıkmıştır. Yeni çağ ile sanat, kültür, eserlerdeki mimari ile Helenistik Çağı yansıtan önemli eserler ve yapıtlar bugüne kadar aksetmiştir. Efes, Priene, Didyma, Milet bu dönemin en önemli eserleridir. M.Ö. 2. Yüzyüılın Roma dönemi içinde Hristiyanlık bölgeye hakim olmuştur. Meryem Ana ve Havarileri, Efes bölgesinde ikamet etmişler ve Hristiyanlık için önemli bir merkez haline gelmiştir. Miletos ve Başpiskoposluk için önemli ve değerli bir mabet olarak dini ziyaretler gerçekleşmektedir. 15. yüzyılda Venedikliler ile Cenevizliler ‘’Scala Nova’’ isminde bir şehir kurmuşlardır. 1186 yılında da Kılıç Aslan bölgede Selçuklu kültürünü yayarak Türk egemenliğine Kuşadası ve çevresini almıştır. Selçuklu İmparatorluğunun çöküşü ve bölgede var olan beylikler bölgeyi korurlar ve yönetimi ele alırlar. Aydınoğulları, 15. Yüzyılda Osmanlı egemenliğine dahil olurlar. Kuşadası, I. Mehmet Osmanlı egemenliğine katılmıştır. Şehir bütünü ile şehir hayatı, Türk İslam kültürüne sahip olmuştur. Bu dönem ile Türklerin büyük ve önemli eserleri ile dolup taşmaya başlamıştır. Surlarla çevrilmiş ve kuşatmalara karşı korunaklı bir yerleşim bölgesi sağlanmıştır. Surlarla çevrili bölgeye 3 kapıdan giriş sağlanmaktadır. Üç kapıdan biri Kahramanlar Caddesi ve Barboros Hayrettin Paşa Caddesi birbiri ile ayrılmaktadır. Diğer kapılar bugün harabe olmuşlardır. Kervansaraylar, surlar gibi birçok tarihi eser, Mehmet Paşa tarafından inşa edilmiştir. Bizanslılar, küçükada, yı korumaya yönelik bir karakul rolünde kullanmışlardır. Venedik ve Osmanlılar ise şehri tamamen askeri yönden üstün bir göreve sahip Güvercinada olarak kullanmışlar, 1834 yılında da restore edilmiş, ünlü kale inşa edilmiştir. ‘’ Kuşadası’’ bu yönden isimlenmiş ve gözde bir bölge haline gelmiştir.                                                                           

Kuşadası Nerede

Aydın iline bağlı bir ilçedir. 2 tane beldesi, 6 köyü bulunmaktadır. Kuzeyde Selçuk, Güney ile doğuda Söke ilçesi ile kuzeydoğu yönünde, Germencik ilçesi ile çevrelenmiştir. Ege Denizi`ne kıyısı bulunan, ender güzellikte koy ve sahillere sahiptir. Aydın ilinden yaklaşık 72 km uzaklıktadır. Kuzeyinde Pamukcak ile Selçuk, güneyinde Milli Park bulunmaktadır. Dilek Yarımadası, ilçe sınırını çizmiş ve ilçenin merkezi, Efes, Milet, Didim, Bodrum, Meryemana, Bodrum ve Marmaris gibi turizm merkezlerinin ortak noktasını oluşturuyor. Kuşadası Limanı, Yunanistan`ın Sisam Adası`na oldukça yakındır. Bu yüzden Türkiye`nin turizm açısından ikinci büyük kapısı Kuşadası`dır. İlçe Efes`e yakın ve yabancı turistlerin uğrak noktası olmuştur. 1954 yılında İzmir, in bir ilçesi olan Kuşadası, bu tarihten itibaren Aydın`a bağlı bir ilçe olmuştur.                                                                                                                               

Kuşadası'na Yakın Gezilecek Yerler

Yılancı Burnu (Neopolis)

Denize nazır ikinci bir yarım ada görünümünde, Güvercin Ada, yay akın bir burundur. Neopolis, Kuşadası`nın ilk yerleşim bölgesi olarak anılmaktadır. Neopolis, İonlular tarafından kurulmuş, bugün ise birkaç harabe kalıntı şeklinde görünmektedir.                                              

Panionion

Güzelçamlı sınırları içinde Kuşadası`nın beldesinde kurulmuştur. Güzelçamlı- Davutlar yolu üzerinde bulunmaktadır. Tarihin İon Konfederasyona bağlı 12 İon şehrinin merkezi konumundadır. Tören ve dini ayinlerin yapıldığı bölge, çok kutsal ve değerlidir.                                           

Pygale

Kuşadası`nın kuzeyinde 3 km kadar uzağında bulunmaktadır. Kuştur tatil beldesi ve bir burun üzerinde yer almaktadır. Agamemnon tarafından bölgeye inşa edilir ve çok değerli eserler ve bulgulara rastlanmıştır.                                                                                                                                                     

Kaleiçi Camii

Sadrazam Öküz Mehmet Paşa tarafından 1618 yılında inşa edilmiştir. Öküz Mehmet Paşa Camii olarak diğer ismi ile anılmaktadır. 1830 yılında restore edilen camii, cemaat alanı ağaçtan yapılmıştır. Sağ tarafında tek şerefeli minaresi ile ziyaret ediliyor. Cami girişinde sedefli kakmalar ve geometrik desenler dikkati çekmektedir. Cami 12 kenar ve 16 pencere ile ir kubbeden oluşmaktadır.                                                                                                                                                                                      

Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı

Kervansaray, iskeleye yakın, oldukça güzel bir manzaraya sahiptir. 1618 yılında Sadrazam Öküz Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. 1966 yılında restore edilerek, deniz ticareti yönünden büyük bir hizmet vermiştir. Osmanlı mimarisine uygun, büyük avluya sahip, iki kat varaklı, kapalı bir mekan olarak kullanılmıştır. Kuzeybatı ile güneydoğu yönlerindeki köşelerin bulunduğu, arka tarafından üst kata çıkılan, iki merdiven bulunmaktadır. Girişi kuzeydedir ve kapı basık bir mermer ile örülmüştür. Kapıdan sonra sağa ve sola birer kemer ile ayrılan koridorlar bulunmaktadır. Orta alana geçmek için iki bölüm bulunmaktadır. Soldan girişte küçük bir kapı ortaya bağlanmış, eşyalar ve emanet için bir bölüm yapılmıştır. Sağ girişte ise Han`a giriş ve çıkış görevini üstlenen bölümü ayırmıştır. Avlu ortasında bir şadırvan şimdilerde havuza çevrilmiştir.                                                                                                                                                                            

Milli Park

Dilek Yarımadası çevresinde ormanlık alan içinde 1966 yılında büyük bir Milli Park olarak çevrelenmiştir. 11000 hektarlık alanda ve Kuşadası sınırlarını da içine alan merkezin güneyinde konumlanmıştır. Jeolojik ve jeofizik yapısı yönünden Akdeniz bölgesine özgü ender bitki çeşitliliğine sahip bir örtüdür. Botanikçilerin yaptığı araştırmaları için odak noktası olan Milli Park, doğal çevre ve yabani hayvanların barındığı özel bir alan oluşturuyor. Soyu tükenmeye yakın hayvan örneğin Anadolu Pars`ı ve bin bir çeşit bitki örneği gibi canlıların korunduğu bu doğal yapı aynı zamanda etkin bir oksijen depose olarak hizmet veriyor. Çok çeşitli ve sayıda sürüngen çeşidi, yabani ve memeli hayvanlar, birçok çeşit kuş ve türleri, balık, deniz kaplumbağaları gibi türü tehlikede olan her canlı için üreme ve çoğal noktasıdır. Akdeniz Foku gibi örnek hayvanların barındığı güzel ve verimli bir bölgedir. Milli Park`ın doğal pilaj, piknik alanlarıda halka açık ve ziyaretçilerini ağırlıyor.                                 

Kuşadası Nerede Kalınır ve Kuşadası Otelleri

Clup Anra Otel

Kuşadası`nda faal olan otel, çatı ve terasında büyük bir havuz ile sizlere hizmet sunuyor. Denize 700 metre uzaklıktadır. Otel çevresinde Wifi rahatlıkla kullanılabilir. Renkli ve modern döşenmiş tarzı ile odalarda uydu yayını, TV, buzdolabı, klima, özel balkon ve çalışma masası, havlu, banyo hizmetleri, mini bar, dolap ve saç kurutma makinesi bulunmaktadır. Restorandı açık ve kapalı şekilde lezzetli, yöresel ve uluslararası tatlara yer verilmektedir. Çatıda havuz kenarı bar, lobi ve dinlendirici alanlar mevcuttur. Otelin Türk hamamı hizmetinizdedir. Akşam saatlerinde canlı ve enerjik müzikler, 24 saat oda servisi, barbekü keyfini sürebilirsiniz. Otel Efes Antik Kent`e 20 km uzaklıktadır. Havaalanına ise 83 km uzaklıktadır.                                                                                                      

Double Tree by Hilton

En popüler tesisler içinde otel etkin olarak hizmet vermektedir. Kuşadası`nda marinanın tam olarak karşısında konumlanmıştır. Ege Denizi ile iç içe, oldukça güzel çatı restorandı ile barını hizmete sunmuştur. Kapalı ve açık seçenek havuzları bulunmaktadır. Ayrıca 24 saat spor etkinliği ile rahatlayabilirsiniz. Çağdaş çizgisi, modern dekoru ile her alandan güneş açan büyük pencereler ile farklı bir mekanda olduğunuzu hissedebilirsiniz. Odaların standart içeriği; mini bar, elektrikli su makinesi, klima, balkon, uydu yayını ve TV bulunmaktadır. Banyo hizmetleri ücretsiz olup, bornoz, saç kurutma makinesi sağlanmaktadır. Evinizde olma ve konfor detaylarının düşünüldüğü rahatlık, otel içinde sağlanmıştır. Konaklama süresince Spa, masaj ile rahatlama imkanınız bulunuyor. Özel otoparkı, oda servisi, çamaşır hane ve döviz bozdurma hizmetleri bulunmaktadır.                                              

Kurumar De Luxe Hotel

Lüks ve konforlu 5 yıldızlı hotel, üstün manzara güzelliği ile hizmet sunmaktadır. 272 adet oda kapasitesi ile denize nazır bir konaklama alanıdır. Ege`de deniz ile iç içe, özel plaj hizmeti ile ön plana çıkıyor. 3 farklı restorandı, 5 farklı bar bulunmaktadır. Deniz ürünleri dahil, Türk mutfağının örnek yemeklerinden, seçkin özel tatlara kadar özel ve çeşitli yemekleri misafirlerine sunuyor. Sabah kahvaltı, öğle ve akşam yemekleri açık büfedir. Gözleme evi de ayrıca hizmet vermektedir. Tesiste Spa ve masaj yatırabilirsiniz. Özel jakuzi, Türk hamamı, cilt bakımı, sauna gibi konforlu ve rahatlatıcı etkinlikler mevcuttur. Hotelin tenis kortu ve spor aktivite salonu bulunmaktadır. Hocaların öğretisinde dalış ve su sporları ile ilgilenebilirsiniz. Masa tenisi, okçuluk, Atari gibi oyunlar ile eğlenceli vakitler geçirebilirsiniz. Hotelde animasyon ve yarışma gibi etkinlikler akşam saatlerinde eğlenceli zamanları değerlendiriyor. Toplantılar için özel 6 salon bulunuyor. Otopark ücretsiz kullanıp, hem tatil hem de iş planlarınızı yürütebilirsiniz. Havalanına 70 km kadar uzaklıkta olup, şehir merkezine de 2 km uzaklıktadır.                                                                                                                

Aslantürk Ada Butik Hotel

Aylık oda kiralama yöntemi ile her yıl ziyarete açık sistem uygulanmaktadır. Kahvaltı ücretsiz ve plaja sadece 15 dakika uzaklıktadır. Otelin restorandı etkin çalışmaktadır ve lezzetli yiyecekleri tadabilirsiniz. Odalarda standart, Wifi, saç kurutma makinesi, banyo, balkon, uydu yayını, TV gibi eşyalar bulunmaktadır.                                                                                                                                                                            

Ecer Pansiyon

Dağ ile iç içe, samimi bir ortam arayanlar için ideal bir otel seçeneğidir. Güzelçamlı beldesinde bulunur ve denize uzaklığı 400 metredir. Terasta bahçe içinde keyif yapabilir, ev konforunda konaklaya bilirsiniz. Standart hizmetler, klima, eşyalar için dolap, kurutma makinesi, havlu, banyolar, banyo malzemeleri ücretsizdir. Resepsiyon 7/24 açık ve oda hizmeti vermektedir. Ücretsiz otoparkı bulunuyor ve araç kiralam hizmetlerini talep edebiliyorsunuz.                                            

Sare Hotel

Eski turizm ve tatil bölgesi olarak Güzelçamlı bölgesinde yer almaktadır. Denize sıfır, özel plaj hizmeti bulunmaktadır. Hotel, modern tarz ile döşenmiş, Ege mimarisini yansıtmıştır. Odalarda TV, uydu yayını, mini bar, kasa, banyo ve malzemeleri bulunmaktadır. Ev konforunda rahatlıkla kalacağınız, tatil otelidir. Dilek Yarım Adası`na yakın, ünlü bir merkezdir. Kuşadası`na 20 dakikada ulaşabilir, havalanına da 90 dakika kadar uzaklıktadır.                                                                                                       

Misa Apart Pansiyon

Güzelçamlı`da dağ ve deniz manzarasına uygun konumlanmış, dört mevsim hizmette olan bir pansiyondur. Restoran hizmetlerinde eşsiz lezzetler sunulmaktadır. Terasta keyif ve barbekü hizmetleri verilmektedir. Özel banyolu, havlusundan, saç makinesine kadar, tertemiz nevresimler de konaklaya biliyorsunuz. Klima, TV, uydu yayını, balkon gibi standart oda içinde mutfak ve kendi yemeğinizi hazırlama ortamı sunuluyor. Araç kiralama hizmeti alabilir, evcil hayvanınız ile hotelde kalabilirsiniz. Adnan Menderese Havaalanına 65 km uzaklıktadır.                                                                   

Green Gold Hotel

Aydın – Kuşadası, Güzel Çamlı`da huzurlu, sakin bir ortamda konaklama sağlıyor. Hotel, halk plajına 350 metre uzaklıktadır. Tesis içinde özel olarak havuz başı kaydrak ve çocuk havuzu bulunuyor. Odalarda standart olarak özel banyo, balkon, klima, uydu yayınlı TV, mini bar, özel duş imkanı, havlu, banyo malzemeleri bulunmaktadır. Green Gold`un restorandı; sabah, öğle ve akşam açık büfe servis sunmaktadır. Otelin alakart servis yapan kapalı yemek salonu, dünyaca ünlü ve seçkin menüleri ile ziyaretçilerini ağırlıyor. Bar, günün her saati aperitif içecekler sunmaktadır. Öğleden sonra çay, kahve, kek, kurabiye ve meyve servisleri ayrıca verilmektedir. Hotel, Kuşadası, na 25 km, Milli Park, a ise 300 metre uzaklıktadır. Havaalanı da 90 km mesafededir.                                                    

Kuşadası Gezilecek Yerler

Dilek Yarım Adası

Paleozoik şistlerin, mermerlerin ve Mezozoik kalkerlerin bulunduğu Neojen kütlelerin bir araya gelerek oluşturduğu bir yarım adadır. Büyük Menderes Deltası ile Milli Park`ın bağlantılı Dilek Yarımadası`nın plajları her yıl yüz binlerce turisti çekiyor. 10 685 hektarlık alana sahip Milli Park, Dilek Yarımadası ile de 27 675 hektarlık bir alanda 36 adet çeşitli memeli hayvan, 45 çeşit denizde yaşayan canlı türü, 42 çeşit sürüngen bu alan içinde yaşamaktadır. Ayrıca yunuslar ve deniz kaplumbağalarının çoğalma ve yaşatılması için etkin bir ortam oluşturmaktadır. Dünyada az sayıda bulunan memeli hayvan türleri, Akdeniz foku gibi birçok örnek yarımada içinde korunmaktadır. Dilek Yarımadası, yemyeşil ve masmavi renklerin birbirine karıştığı, huzur dolu, bol oksijenli, tabiat ile iç içe her canlıyı kucaklıyor ve koruyor.                                                                                                                                        

Zeus`un Mağarası

Aydın Kuşadası`nda Zeus`a ait olduğu düşünülen mağara çok ilgi görmektedir. Dilek Yarımadası`nın hemen girişinde bulunuyor. Mitolojinin ünlü Zeus Kralı`nın Mağası, Kuşadası sevenlerin ve ziyaretçilerin önemli bir durak noktasıdır. Ziyaretçiler, mağara içinde serin sularda yüzerken, bütün yorgunluğu atabilir ve rahatlayabilirler. Denizin tuzlu suyu ile dağlardan gelen tatlı suyun bu noktada karışımına şahit olabilirsiniz. Zeus Mağarası için söylenenler ise; Mitolojik Kral Zeus`un kardeşi, denizlerin hükmünü taşıtan Poseidun`u kızdırmıştır. Zeus`un kardeşi ise bu mağarada çok kızmış, sinirli Poseidon`u yatıştırır ve sakinleştirirmiş. Bu yüzden mağara, kış aylarında civarın ve yörenin bütün gençleri burada Yüzer, yaz ayları ise akın akın turislerin ziyaret noktası olmuştur. Zeus`un Mağarası`nda gezip, eğlendikten sonra diğer yakın gezi noktaları, Didyma Antik Kent, hemen yanında Milli Park, Çine Vadisinin ardından Aphrodidias Şehri ile Güllübahçeye uğrayabilirsiniz.                                                                                                                                                                             

Güvercinada Kalesi

Tarihin büyük koruma ve savunma odağı olarak birçok kale, sur yapılmış ve etkin bir şekilde mücadele verilmiştir. Aydın Kuşadası için işte aynı tarihi özelliği taşıyan, önemli bir geçmişe sahip Güvercinada Kalesi, Denizin ortasında görünümü ile heybetli bir yapıdır. Kuşadası`nın Hacıfeyzullah mahallesi içinde yer alan kale, Osmanlılar tarafından, Balboros Hayrettin Paşa yaptırmış ve daha sonra da İlyas Ağa bu kaleye surlar eklemiştir. Güvercinada Kalesi`nin yapılmasının esas nedeni Mora, da meydana gelen isyanların ve deniz aşırı gelecek saldırılara karşın savunma sağlanmasıdır. Aydın, Kuşadası`nın denizi temiz ve huzur dolu ve kalede gezerken eskiye dönecek, tarihin atmosferine ait birçok yapıt ile karşılaşacaksınız. Güvercinada Kelasi sonrası gezilecek yakın yerler; Magnesia Antik Kenti, Aphrodisias Antik Kenti ve Milet Tiyatrosu`dur.                                                                                     

Kurşunlu Manastırı

Dilek Yarımadası`nı gezerken Kurşunlu Manastrı`na uğrayabilirsiniz. Tarihi ve farklı bir yapı ihya etmektedir. Güzelçamlı ile davutlar arasında kalmış konumu ile görülmesi gereken keşif noktaları, kilerler, mutfak, mezarlık, revir, şapel, savunmaya ait odalar, manastrın surları ve mahzeni gibi birçok ayrıntıya yer vermektedir. Şapelde yer almış olan frekler ise çok etkileyici güzellikte sergileniyor. Biraz yüksek bir noktada olduğu için araba ile çıkmak biraz zorlaşıyor. Buradan sonra Fındıkkale, ye gidebilir, Davutlar içinde gezi düzenleyebilirsiniz.                                                                                   

Kuşadası Milli Park

Aydın ilinin, Kuşadası içinde doğa ile birlikte vakit geçirmek isteyenler için en güzel adres burası olsa gerek. Yeşil mi yeşil, bin bir renk ağaç çeşidi içinde Milli Park, Kuşadası`na yaklaşık olarak 28 metre uzaklıktadır. Ayrıca Dilek Yarımadası bağı ile Dilek Yarımadası Milli Parkı olarak ta adlandırılmıştır. Kuşadası Milli Park olarak 1966 yılında koruma altına alınmış ve ilan edilmiştir. Yaz aylarında, tatilcilerin uğrak noktası olarak bilinir. Hem yeşil, hem deniz, hem her türlü canlı ve kuş sesinin etkinliğinde, hoş vakitlerin kapılarını sizler için açıyor. Piknik alanları, sahili ve özel plajı ile ziyaret edilmesi gereken bir alandır. Aydın, Kuşadası vadileri, tarihi dokusu, kaplıca ve mekanları ile tam bir turizm merkezi olarak hizmet veriyor. Bu şehrin ziyaret edilmesi gereken diğer noktaları ise; Kervansaray, Kuştur Plajı, Küçük Ada Kalesi, Büyük Menderes Delta milli Parkı`dır.                                  

Andız Kulesi

Tarihin bağrında bir yerleşim yeri olan Andız Kulesi ile buraya varmak için Aydın Kuşadası doğrultusundan yola çıkarak, Atatürk Yolu üzerinde bulunuyor.       Kule ilk olarak Lidyalılar, Karyalılar, Legeller`in küçük gruplar halinde oluştuğu bir yerleşim bölgesi idi. Pilav Dağı`nın eteklerinde kurulmuş bu bölgede, halkın geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktı. Kule, Hellenistik çağa ait bir gözetleme kulesi olarak faaliyet göstermiştir. Kuşadası`nın ilk kurulduğu bölge Pilav Dağı etekleri ile Andız Kulesi çevresindeymiş. Bir süre sonra ticaret odağı olan Kuşadası, Venedik ve Cenevizliler ile ekonomik yönden gelişmiş ve kent büyümüştür. Andız Kulesi merkez olarak bugün Yeni İskele (Scala Nuova) ismi ile anılmaktadır.                                                                                                                                                 

Kuşadası Tabakhaneler

Yat limanı ile Akyar Bölgesi, nde bulunan tabakhaneler, bugün 22 binadan oluşmaktadır. Bu bina içinde dericilik yapılır ve Osmanlı deyimi dedbağlık mesleği ve erbapları hizmet vermiş ve bu yapılar, 2000`li yıllardan buyana varlıklarını sürdürmüşlerdir. Eski Tabakhaneler denilince bu bölge akla gelir. Deri atölyeleri bir dönem terk edilmiş, harap bir halde kalmıştır. Daha sonra da özel şirketler vasıtası ile restore edilerek bugün ‘’Old Town Tanneries’’ olarak isimleşmiştir. İki katlı yığma taş duvarları, tuğladan örülmüştür. Orta avluda tabaklama için kullanılan havuz bulunmaktadır. Kale çok yakın ve bir projede düzenlenmiş yapılar, Kuşadası`nda dericilik yönünden büyük öneme sahip olmuştur. Şehrin büyüyüp, gelişmesinde, ticaretinin artmasında, bu bölge etkin görev almıştır. Eski tabakhane alanı, sakin, otantik yapıyı koruyarak, kendine has dokusu ile ziyaretçilerini ağırlıyor.    

Kuşadası Kervansarayı

Kervan güvenliği için kurulmuş, ana yol üzerinde yer alan konumu ile devletin vakıf binaları olarak inşa edilmiştir. Kervansaraylar, Osmanlılar için büyük öneme sahip yapılardır. Bu yapılar ticarette, mal yapımı, dinlenme ve konaklama vazifeleri görüyordu. Kitabe ve kaynaklarda “ribat” ismi ile anılmaktadır. Kervan geçişlerine uygun rota ve yol üzerine konumlanarak, kervanların geldiklerinde konaklayacakları ve beraberinde getirdikleri ürün ve malları pazarlayacakları bir ortam sunmaktaydı. Çin`den Akdeniz`e uzanan ticaret yolu, ihtiyaçların artması ve ticaretin gelişmesi ile İpek Yolu olarak bilinen ticaret yolları, kervansarayların önemini arttırmıştır. Sadece ticaret değil kültürel birliktelik ve bu karışımın etkileri ile dinler de yayılmıştır. Aydın Kuşadası içinde Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı, 1618 yılnda kurulup, bugüne kadar sapasağlam korunmuştur. Duvarları oldukça yüksek ve kalındır. Avlu içi dikdörtgen, küçük bir kale şeklindedir. Moloz taşları ve devşirme taş ile örülmüş saray, mimarisi ile turistlik bir tesis olmaktadır.                                                                                            

Efes Kongre ve Merkezi

2013 yılı Aydın - Kuşadasın`da açılmıştır. Çam Limanı mevkiisinde yer alan merkez, Bayraklı Mahallesinde bulunuyor. En kapsamlı merkez olarak inşa edilmiş ve Kuşadası liman manzarası ile görenleri etkileyen manzaraya sahiptir. Büyük ve küçük organizasyonlar, toplantılar, kongreler için görev almaktadır. Ayrıca gelen misafirleri için konaklama imkanı da sunmaktadır. Kara ulaşımı ile rahatlıkla kalabileceğiniz bir merkezdir. Son teknolojinin ürünleri ile donatılmış, modern bir tasarım ile toplantı salonları oluşturulmuştur. İzmir adnan Mendere Havaalanı`na 45 dakika kadar uzaklıktadır. Limana ise 10 dakikalık mesafededir.                         

Kuştur Plajı

Koruma altında, mavi bayrak almış plaj, Kuşadası otelleri ve çevresine yakın, şehir merkezine de 5 km uzaklıktadır. Kum plaj, sakin deniz ve huzurlu ortamı dikkatleri çeker. Kuşadası`nın kumlu sahili içinde önemli bir plajdır. 1 km uzunluğunda kumsal, bazı bölgelerinde çakıl ve taş görülebilir. 2000 yılından itibaren otopark alanları ile kafeteryalar kurularak, plaj canlı bir dokuya bürünmüştür. Kuştur plajına gitmek isteyenler için merkezden Kuştur`a giden minibüsler 15 dakika içinde plaja ulaşıyor. Yaz ayı boyunca plaj önünden minibüsler sabah 7, gece 12, ye kadar hizmet veriyor.                                                                    

"KUŞADASI GEZİLECEK YERLER" Hakkındaki Genel Yorumlar (0)

A
B
F
G
H
İ
K
M
R
S
T
U
A
B
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Ş
T
Ü
V
Z