Yaz

Mostar Gezilecek Yerler

calendar_today Kas 29, 2016 label

Mostar Gezilecek Yerler

Mostar gezilecek yerleri bu kadar meşhur eden sanırım Mostar Köprüsü'dür. Bosna Hersek'in Mostar şehrinin simgesi haline gelen bu köprüyü Mostar'a gitmeden önce bende çok merak etmiştim.

Bosna Hersek Mostar gezilecek yerler benim en çok sevdiğim balkan turu rotası olmuştu. Mostar gezilecek yerler yazılarının bir çoğunu okuduğumda 1 gün bile kalmanıza gerek yok diye yazılar yazıyordu. Mostar gezi rehberi yazarken inanılmaz keyifle yazdığımı belirtmek isterim. Hatta şimdiden Mostar şehrini özlediğimi de fark ettim. Mostar’dan İstanbul’a geldiğimde en çok özlediğim vizesiz balkan ülkeleri ve şehirlerinden Mostar şehri olduğunu da fark etmiştim. 20 günden fazla Bosna Hersek Mostar şehrinin çevresinde kalmıştım. Mostar Köprüsü etrafındaki kafelerde sabah kahvaltısından akşam yemeğine farklı zamanlarda Mostar Köprüsü’ne karşı zaman geçirmiştim. Neretva Nehri üzerine kurulu Mostar Köprüsü ziyaretinizi yapmadan önce Mostar gezilecek yerler ve Mostar çevresinde gezilecek yerler yazımı okumanızı tavsiye ederim. Mostar’da ne yenir ve daha fazlası için detaylı bir Mostar gezi rehberi hazırladım.

photo_library

Bosna-Hersek Mostar'a Giriş

Mostar gezi bloğu yazımda Saraybosna’dan Mostar’a otobüs ile ulaşımın kolay olduğu bilgisini hemen vereyim. Eğer Saraybosna Mostar gezisi yapmayı düşünüyorsanız sabah erkenden kalkan Mostar otobüsünde yerinizi alarak, muhteşem doğa manzaraları eşliğinde Bosna Hersek Mostar şehrine ulaşmanız Mostar çevresinde gezilecek yerlere de uğramanız için tavsiye olunur. Bu arada bu söylediğimi de dikkate alın derim ve Bosna Hersek Mostar şehrinde en az 2 gün kalın. Mostar çevresinde gezilecek yerler yazısını okuduktan sonra bana hak vereceğinizi umuyorum.

Saraybosna’dan Mostar’a otobüs ile geldikten sonra Mostar otobüs terminalinde inanılmaz bir yağmur ile karşılaştım. Mostar şehri bana yağmurla ‘’hoş geldin’’ demişti. Biraz Mostar otogarında bekledikten sonra azalan yağmur eşliğinde Mostar Köprüsü ve şehir merkezine doğru yol almaya başladım. İnanın o yağmur o kadar tatlıydı ki; bir şehre ayak bastığınızda yağmur sizi karşıladığı zaman Belgrad gezisinde olduğu gibi bana ayrı bir keyif veriyor. Bu yağmur keyfi beni Belgrad gezilecek yerlerde de yakalamıştı. Mostar şehrinde kalacağım hostele Saraybosna’da iken rezervasyon yaptırmıştım. Hemen Mostar otogarından karşıya geçip pekaradan (pastane) biraz yolluk almıştım ve Boşnak böreklerinin tadı çok hoşuma gitmişti ve fiyatlar da acayip ucuzdu.

Mostar otogarından şehir merkezine giderken yolları karıştırdım ve soluğu Mostar Köprüsü’nün  Hırvat tarafındaki bir çarşıda aldım. Mostar şehir merkezine ne kadar yakın olduğumun farkında olmadığım için bir bijuteri dükkanına uğrayıp Mostar ‘’Guest House Adi’’ hosteli sordum ve içeride çalışan kız hostel sahibi Adi’yi tanıdığını ve telefonla kendisine ulaşarak beni oradan alabileceğini söyledi. Hem yağmur yağıyordu hem de Mostar’daki hostelime çok uzak olduğumu söyleyince ben de bu teklifi kabul ettim. Sağolsun Mostar’daki hostelin sahibi Adi beni arabayla olduğum yerden alarak hostele getirdi. Mostar şehrinde gezilecek noktaları gezmek için acelem yoktu. Mostar şehrinde hostel rezervasyonum 3 günlüktü ve ilk günümü hostelde dinlenerek geçirme kararı almıştım. Balkan turumu bitirmek için 15 günüm daha vardı daha sonrasında ben bu süreye 15 gün daha eklemiştim.

Bosna-Hersek Mostar Şehri Maceralarım

Mostar şehrinde ilk günüm Mostar’da ne yenir? Acaba diye düşünürken hostel sahibinin annesinin bana Boşnak kahvesi yapması ile daha da keyifli hale gelmişti. Boşnak kahvesi gerçekten harikaydı. İlk günümü kıyafetlerimi yıkayarak ve dinlenerek geçirmiştim. Hostelin balkonunda oturup Mostar’ın tarih kokan havasını soluyarak ve hosteldeki insanlarla sohbet ederek daha da keyifli hale getirdim.

Ertesi gün her hostelde olduğu gibi ‘’Guest House Adi’’ hostelin sahibi bana Mostar gezi haritasını önüme açtı ve Mostar’ın gece hayatından Mostar’da gezilecek noktalara kadar her yeri ayrıntıları ile anlatmıştı. Hatta Mostar gezi turları hakkında da bilgiler vermişti. Açıkcası Mostar gezi blog yazılarından etkilenmiş olacağım ki Mostar’ın gezi haritasını elime bile almadan attım kendimi Mostar Köprüsü’nün yollarına…

Hostel’den dışarı çıkıp Mostar gezilecek noktalara başlamadan önce meşhur Mostar Köprüsü’nün alt tarafına yani Neretva Nehri kıyısına inip Bosna Hersek Mostar Köprüsü’nden atlamak isteyen insanları izlemek istiyordum. Bosna Hersek Mostar Köprüsü’nden atlamak isteyen insanlar bunun için ekstra para ödemek zorunda kalıyorlar. Mostar’dan İstanbul’a getirebileceğiniz en güzel hatıralardan birisi de atlayış yapan insanların fotoğraflayıp anı albümünüze saklamak olabilir.

Baktım o esnada 2 tane Fransız kız Neretva Nehri kıyısında aralarında konuşuyorlar. Gittim yanlarına başladık koyu sohbete. Biraz Neretva Nehri’ne girip yüzdükten sonra Mostar’da nereye gideceksiniz? Konusuna geldik.’’ Blagaj Tekkesi’ne ( Blagaj Alperenler Tekkesi) gideceğiz istersen sen de gel’’ dediklerinde balıklama atladım. Zaten ben de Mostar çevresinde gezilecek yerleri gezmek istiyordum. Bu arada bahsettiğim 2 tane Fransız kız arkadaş arabayla balkan turu yapıyorlarmış ve hostelde kalmak yerine sırf macera olsun diye arabada yatıyorlarmış. Blagaj Tekkesi nerede? Blagaj Tekkesi’ne nasıl gidilir? Mostar şehrinde gezilecek yerler yazımdan detaylı bilgileri okuyabilirsiniz.

Mostar Köprüsü’nün etrafındaki camilerden birinde elimizdeki boş şişelere soğuk suları doldurup düştük Blagaj Tekkesi’nin yollarına. Ne yol biliyoruz ne de iz… Kaybola kaybola sonunda Blagaj Alperenler Tekkesi’ni bulduk. Otopark sorunu yok. Arabayla Blagaj Tekkesi’ne gitmek halbuki çok kolaymış.

Günün geri kalanını burada geçirdik. Benim zaten zaman sorunum hiç yoktu. Akşam’da Mostar gece hayatına akıp eğleniriz diye planlar yapmıştık. Beni arabayla gezdirdikleri için ücret ödemek istedim ama kabul etmediler. Türk erkeğiyiz ya iyiliğin altında kalır mıyız? Dedim madem öyle siz de gelin benim kaldığım hostelde duş alın ödeşelim. Mostar’da kaldığım hostel sahibiyle konuşup sadece duş alacaklarını daha sonra çıkacaklarını söyledim. Tabi adam ilk başta şüphelense de daha sonra bir şey olmayacağını anlayınca izin verdi. Duş aldıktan sonra hostelde kalan herkesle ve 2 Fransız kız arkadaşla birlikte oturup Fransa/Almanya dünya kupası maçını izlerken içeriye bir tane İspanyol sırt çantalı bir kız girdi.

Mostar’da gezilecek yerler listesini bir bitirelim diye plan yapıp Karagöz Bey Camii, Biscevic House, Muzej Hercegovina, Aleksa Santic Monument, Kajtaz House, Turkish Hammam, Hadze Tere Jahya Mosque, Sniper Tower gibi yerlerin hepsi Mostar gezi bloglarında yazdığı gibi 1 saatte bitmişti. Hosteldeki arkadaşlarla Mostar Köprüsü yanındaki Şadırvan (Sadrvan) restoranda güzel bir öğle yemeği yedik. Benim aklıma hosteldeki bisiklet geldi ve hostele giderek Adi’nin bisikletini ödünç alıp Mostar şehir turu yapmayı düşündüm ve o anki fikir çok güzeldi. Mostar’da bulunan Eğri Köprü ( Kriva Cuprija Bridge) etrafındaki Neretva Nehri’ne girmek için güzel bir yer bulduk ve Neretva Nehri’nde günün geri kalanını tamamladık.

Benim hostel rezervasyonum o gün bitiyordu ama Mostar şehrini terk etmek gibi niyetim de yoktu.. Artık hostel sahibiyle kanka olmuştuk ve herkese bizden bahsediyordu. Ertesi gün Mostar’da araba kiralayarak Mostar çevresinde bulunan Kravice Şelalesi ( Kravice Waterfalls), Blagaj Tekkesi, Poçitelj (Poçitel Kalesi) , Hutovo Blato ve Jablanica’da kuzu çevirmeye gitmeyi düşündük. Balkanlarda araba kiralamak ucuz ama o an bize çok pahalı fiyat verdiler. Biz de Adi’den yardım istedik ve bize Audi marka araba verdi. O arabayla her yeri gezdik. Kravice Şelalesi nerede? Kravice Şelalesi nasıl gidilir? Blagaj Bosna Hersek, Saraybosna Poçitel köyleri hakkında detaylı bilgileri Mostar çevresinde gezilecek yerler yazımda okuyabilirsiniz.

Mostar’a geri geldiğimizde ise hostel sahibi ve diğer esnaflar artık bir git edasında bana gülüyorlardı. Mostar’da kiraladığımız arabayı tekrar kiralayarak bu sefer Bosna Hersek köylerini ve şehirlerini fethetme zamanı gelmişti. Audi arabayla Boracko Lake, Konjic, Bihac, Jajce, Sutjeska National Park, Una National Park, Travnik, Kravice Waterfalls, Lukomir Dağı, Pliva Waterfalls, Banja Luka ve adını bile unuttuğum onlarca yere gittik.

İlk kiraladığımız araba Audi asfalt arabası olunca Sutjeska National Park’a ilk denememiz başarısız olmuştu daha sonra tekrar Mostar’a gelip 1 gece kaldıktan sonra Sutjeska National Park’a gidip oradan Bosna Hersek’in şehirleri ve köylerini ziyaret ettik.

Bosna Hersek Hakkında Diğer Yazılarım

Travnik Gezilecek Yerler

Una National Park

Jajce Gezilecek Yerler

Banja Luka Gezilecek Yerler

Mostar çevresinde Gezilecek Yerler

Sutjeska National Park

Saraybosna Gezilecek Yerler

Bosna Hersek Umut Tüneli

Mostar Köprüsü

Mostar Para Birimi

Bosna Hersek’in para birimi Bosna Hersek Değiştirilebilir Markı’dır. Kısaca Km diye yazılıyor. Hesap yaparken 2 Km 1 Euro diye hesaplayabilirsiniz.

Mostar’da Ne Yenir?

Saraybosna’dan Mostar’a otobüsle giderken Jablanica’da kuzu çevirme restoranlarını görmüştüm. Mostar’da farklı zamanlarda 2 defa gelmiştim. Bosna Hersek gezisi yaparken de Bosna Hersek kuzu çevirme yemek için Zdrava Voda adlı restorana birkaç kez daha gitmiştim. Mostar şehrinde ise Sadrvan Mostar adlı restorana bir kere gidip daha sonra Mostar’daki diğer restoranlara gitmiştim. Jablanica’daki restoranlarda ekstra ekmek parası isterlerse şaşırmayın. Mostar Köprüsü’nden otogar yoluna doğru geldiğiniz zaman ara sokakta fiyatlar daha da ucuz olacaktır. Mostar’da cevabi (cevapcici) Mostar Köprüsü etrafında pahalı oluyor ama dediğim yerlere (Mostar otobüs terminali) bakarsanız giderek fiyatların düştüğünü göreceksiniz.

Mostar Gece Hayatı

Mostar’da geceler çok fazla hareketli olmasa da Mostar Köprüsü’nün etrafındaki restoranlarda birkaç gece alkollü restoranlarda yemek yemiştik. Mostar Köprüsü’nün karşı tarafındaki kafede Mostar’ın yerel içkilerini tadabilirsiniz. Her akşam gittiğim bir yer vardı sizlere de orayı tavsiye ediyorum. Mostar’daki hostellerin olduğu yerden karşıya geçip Mostar Köprüsü’nün en alt tarafında köprüye en yakın kafeye muhakkak gidin. Özellikle Mostar Köprüsü manzarası eşliğinde burada güzel vakit geçirebilirsiniz. Mostar’daki bazı barlar Black Dog Pub, Shankly’s Pub ve Mostar Pub Crawl’dır.

Mostar’da Nerede Kalınır?

Mostar’da kaldığım hostel Guest House Adi Hostel’di. Bahçesinde salıncak ve gölge altında masalar bulunuyor. 2 katlı müstakil ev olan Guest House Adi Mostar hostel’de mutfak bulunmaktadır. Ayrıca 2 kişilik özel odası da vardı. Ben hem 6 kişilik odalarda hem de 2 kişilik odasında kalmıştım. Eğer hostel kalabalık olursa en alt kattaki banyo ve tuvaletleri de açıyorlar. Akşamları İspanyol kız arkadaşım ile hostelin mutfağında yemek yapıp bahçesinde yemek yemiştik. Her sabah özenle hazırladığı kahvaltıları da meşhurdur. Hatta ben birkaç kere uyuyakaldığımda beni hostel sahibi kahvaltı için uyandırmıştı. Annesinin kendi elleriyle hazırladığı Boşnak kahvesini de defalarca kez içmiştim inanın restoran ve kafelerde bile bu kadar güzelini bulamazsınız. Bahçede müzik sistemi ve televizyon da var. Mostar’dan Kotor’a giderken sabah çok erken kalkmak zorunda kalmıştım ve masanın üzerine bana sandviç hazırlamış ve benim gibi birkaç kişiye de böyle küçük jestler yapmıştı. Hostel sahibi benden çok çekmişti. Çılgın gezgin derseniz size yardımcı olacaktır.

Mostar’da Araba Kiralama

Mostar otobüs terminalinde araç kiralama şirketi var ya da kaldığım hostelden araç kiralamak için yardım isteyebilirsiniz. Bunun dışında Mostar otogarında da araç kiralama şirketleri mevcuttur. Ben oraya gittiğimde ise araç kiralama fiyatları çok pahalıydı.

Mostar Döviz Bürosu

Mostar şehir merkezinde birkaç tane döviz bürosu var. 100 KM ve üzeri para almak için pasaportunuzun yanınızda olması gerekiyor.

Mostar’da Marketler

Mostar’da daha ekonomik tatil yapmak istiyorsanız Konzum Market’e gidebilirsiniz.Ben bu marketten yaptığım alışverişler sayesinde daha güzel yemekler yapmıştım. Balkanlarda sürekli aynı şeyleri yemek istemiyorsanız hem de ucuz olsun diyorsanız bu markete de bir göz atabilirsiniz.

Mostar’da Gezilecek Yerler Listesi

Mostar şehrini gezerken Saraybosna kadar olmasa da bazı yapılarda mermi izlerine rastlamak mümkündür. Mostar Köprüsü’nün olduğu çarşı Arnavut kaldırımları ile döşeli olduğu için topuklu ayakkabılar ile yürümek imkansızdır. Bu bilgi çok mu önemli? Evet, çünkü Mostar’da gezilecek yerlerin çoğu Mostar Köprüsü etrafında olduğu için ayağınıza rahat ayakkabılar giymeniz gerekmektedir. Hatta benim Mostar gezim boyunca hava hem çok sıcak hem de zaman zaman yağmurlu olduğu için yerler çok fazla kayıyordu. Özellikle Mostar Köprüsü’nün üzerinden geçerken insanların çok yavaş yürüdüğüne şahitlik edeceksiniz.

Stari Most diye adlandırılan şehre dünyanın bir çok yerinden yüzbinlerce turistler akın ediyor. Altı üstü Mostar Köprüsü ne var ki bu kadar abartacak diyorsanız? Mostar’da 2 saatte fazla kalırsanız sıkılırsınız. Mostar’dan Saraybosna’ya , Mostar’dan Dubrovnik ve Split’e , Mostar’dan Kotor şehirlerine geçerek balkan turunuza devam edebilirsiniz. Ama ben sizleri Mostar şehrinde gezilecek diğer yerler yazıma davet edeyim eminim Mostar’da en az 2 gün kalmak isteyeceksiniz.

Mostar şehrinde gezi yaparken dikkatimi çeken bir diğer konu ise bazı binaların özelliğini yitirmeden (mermi izlerinin tamamı silinmeden) restore edilmiş olmasıydı. Bazı Mostar camileri savaş sırasında zarar gördüğü için yeniden kullanıma açılması için restore edilmiştir.

Mostar’da bazı yerlerde ‘’Never Forget’’ yazıları göreceksiniz. Genç nüfus savaşın izlerini unutmasın diye bu yazılar duvarlarda yazıyor. Amatörce yorumum ise sanki halk turistlerin Mostar’a gelmesinden çok memnun gibi Mostar Köprüsü etrafında onlarca alışveriş dükkanları bulunuyor.

‘’Tarih kokan şehir’’ adını verdiğim Mostar şehrinde hem Müslüman hem de Hristiyanların aynı cephede ülkeyi savunmak için savaşıp öldüğü ve sonrasında aynı mezarlığa gömüldüğü mezarlıklar bile Mostar’ın tarihinin ne kadar etkileyici olduğunu anlatmaya yetecektir.

Mostar’daki camilerin bir çoğu Osmanlı döneminde yapılmıştır. Camilerin önlerinde ise bazı zatların kabirleri bulunmaktadır.

Neretva Nehri’nin üzerine kurulu Mostar Köprüsü’nün farklı rivayetlerde hikayeleri de vardır. Mostar’da hava durumu bazen 40 derecenin üzerine çıkıyor. Ben farklı günlerde Neretva Nehri’nde 3 4 kere yüzmeye de gitmiştim. Dışarısı ne kadar sıcaksa bir o kadar Neretva’nın suyu da buz gibi oluyor. Suyun içinde 2 dakika kaldıktan sonra dişlerim titreyerek kendimi hemen dışarıya atmıştım ama o günleri tekrar özlediğimi de söylemek istiyorum. Mostar’da kaldığım hostelin sahibinin bisikletini alıp kız arkadaşım Soraya ile Mostar turu yapmıştık.

Mostar Köprüsü’nün yanında bulunan camiye giderek minaresinden Mostar şehrini izlemenizi muhakkak tavsiye ederim. Ayrıca Neretva Nehri’nin yanından yani Mostar Köprüsü’nün altından da güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.

Mostar gezilecek yerlerin hepsi Mostar Köprüsü’nün etrafında konumlanmıştır. Mostar şehrinde gezilecek yerler yazısından Mostar’ın çevresinde gezilecek yerleri de okuyabilirsiniz. Mostar şehri için rota planlamasına gerek kalmayacak adeta küçük bir kasabada geziyormuşsunuz hissini alacaksınız.

Mostar Köprüsü’nün Hırvat tarafındaki ara sokaklara girdiğimde ise binaların yandığına şahitlik etmiştim. Hatta bu binaların görüntülerini güzelleştirmek için üzerlerini karikatür ile boyamışlardı. Mostar Köprüsü’nün diğer tarafında ise (herkesin gezdiği yerlerde) Mostar’ın gece hayatını,restoranları,hediyelik eşya satan dükkanları göreceksiniz.

Karagöz Bey Camii

Müslüm Bey Konağı

Koski Mehmet Paşa Camii

Biscevica Evi

Eski Köprü Müzesi

Tara Kulesi

Saat Kulesi

Partizan Abidesi

Bakırcılar Çarşısı

Eğri Köprü

Hersek Tarih Müzesi

Katolik Katedrali

Mostar Gezilecek Yerler ; Mostar Köprüsü

Mostar’a Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Mostar’a Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Mostar Havaalanı’na direkt olarak uçuş vardır. Ağırlıklı olarak Mostar’dan İstanbul’a uçak seferleri vardır. Ama skyscanner ve diğer uçak bileti arama motorlarından arattırdığım ve yaptığım araştırmalar sonucunda İstanbul’dan Mostar’a uçak bileti yok gibi bir şey. Türkiye’den Saraybosna’ya direkt uçuş yaparak oradan Mostar’a geçebilirsiniz.

Saraybosna’dan Mostar’a Otobüsle Nasıl Gidilir?

Saraybosna’dan Mostar’a otobüsle geçiş 20 KM (10 Euro) ödeyerek 2,5 saatlik yolculuk yaparak ulaşmıştım. Aynı şekilde Mostar’dan İstanbul’a gelmek için sabah 09:00’da Mostar-Saraybosna otobüsüne binmiştim. Mostar-Saraybosna ve Saraybosna-Mostar otobüslerini kullanmak isterseniz sabah erkenden otogara gidip biletinizi almalısınız ki yer bulabilesiniz. Bazı sabahlar 2 kere otobüs seferleri varken bazı sabahlar da 3 kere otobüs seferleri oluyor.

Mostar Otogarı'ndan Şehir Merkezi'ne Ulaşım

Mostar otobüs terminalinden şehir merkezine yürüyerek 10 dakikada ulaşabilirsiniz. Kesinlikle taksi kiralamanıza gerek kalmayacaktır. Yolu benim gibi uzatmamak için Mostar otobüs terminalinden (trafik ışıklarından) karşıya geçiyoruz. Hemen karşınıza çıkan pekaranın (pastane) ara sokağına girip dümdüz ilerliyoruz.

Kotor’dan Mostar’a Nasıl Gidilir?

Kotor’dan Mostar’a direkt olarak otobüsler bulunuyor. Önce Budva’ya sonra Podgorica’ya uğrayan otobüsler 10 saat yolculuk sonunda Mostar’a varıyor. Ama ben en son gittiğimde Kotor’dan Mostar’a 12 saat gibi bir sürede varmıştım.

Mostar’dan Dubrovnik’e Nasıl Gidilir?

Mostar’dan Dubrovnik ve Split’e kısa sürede varabilirsiniz ama Hırvatistan vizenizin olma zorunluluğu vardır.

Mostar’da Gezilecek Yerler Hakkında Tavsiyelerim

Mostar’daki hostellerin ve otellerin çoğu Mostar Köprüsü’ne ve Mostar otobüs terminaline yakın bir konumda bulunuyor. Kalacağınız yerleri merkeze çok uzak seçmemeye dikkat edin. Sebebi ise Mostar’da hava çok sıcak oluyor, gün içerisinde ara ara hostele girmek isteyeceksiniz.

Mostar’dan Karadağ’a gitmek için önce Podgorica’ya sonra da Budva ve Kotor’a sırasıyla tek otobüs ile gitmek mümkün olup bu yolculuk 10 saat sürüyor. Otobüs 10 saat boyunca sadece 3 mola veriyor ve klima yok bu yüzden hava durumunu göz önünde bulundurup yanınıza kıyafet almayı ya da hava sıcaksa kalın giyinmemeye özen gösterin.

Mostar’dan Herceg Novi’ye giden oradan da Kotor’a giden arkadaşlarım bu yolun daha kısa sürdüğünü söylemişlerdi. Ama arkadaşlarım Herceg Novi’de birkaç gün kalıp daha sonra Kotor’a geçmişlerdi.

Eğer Hırvatistan vizeniz varsa Mostar’dan Hırvatistan üzerinden Kotor’a çok daha kısa sürede gidebilirsiniz.

Mostar’dan diğer şehirlere otobüs saatlerinin belli bir programı var ama bazen ara seferler de koyduklarını görüp ara saatlerdeki otobüsleri kullanmıştım. Siz yine de Mostar otobüs terminaline gideceğiniz şehrin otobüs kalkış saatlerini sorun.

Mostar’dan Kotor’a giderken ‘’NO DUBROVNİK’’ diye kağıda yazmıştım ki biletimi Hırvatistan üzerinden vermesin diye.

Mostar otobüs terminali akşamları saat 21:00’den sonra kapalı oluyor yolluklarınızı Mostar şehrindeki marketlerden almanız gerekecektir.

Mostar otobüs terminalinde ise emanet kasalar bulunuyor. Eğer amacınız kısa bir Mostar turu yapmaksa emanet kasalara eşyalarınızı koyup Mostar şehrini sırt çantasıyla ya da bavulunuzla gezmenize gerek kalmayacaktır.

Mostar’da alışveriş için en uygun fiyatlı yer (magnet tarzı) Blagay Alperenler Tekkesi’dir. Ben hediyelik eşyaları buradan almıştım.

Mostar’da Ne Yapılır?

Mostar’da yapılacaklar aslında çok kısıtlı eğer zamanınız varsa Neretva Nehri’nde yüzebilirsiniz. Eğer kendinize güveniyor ve dalış konusunda uzmansanız Mostar Köprüsü’nde atlayış yapabilirsiniz. Mostar çevresindeki gezilecek yerler yazımdaki Kravica Şelalesi , Blagaj Tekkesi , Poçitel , Hutovo Blato , Jablanica , Konjic , Sutjeska National Park gibi yerleri de zamanınız varsa gezebilirsiniz. Mostar gezilecek yerler hakkındaki sizlerde düşüncelerinizi yazabilirsiniz.

"Mostar Gezilecek Yerler" Hakkındaki Genel Yorumlar (5)

Taner Altay 23 Ocak 2019 Çarşamba
Mostar- Bosna Hersek Bosna Hersek’te bina yada yapıt tarzı yerlerde böylesi mermi izleri görmek normal nerede ise mermilerden nasibini almamış hiçbir yapı yok ve normal yaşam içinde devam ediyor. Turist otobüslerin saatlik uğrayıp sadece Mostar köprüsü üstünde insanları gezdirip götürdükleri yerde ben dört gün kaldım. Bu bina beş katlı , ilk iki katı terk edilmiş. Üçünçü katında klima bile mevcut ve dördüncü katın penceresinde kuşlar şehri yukarından izliyorlar. Savaştan kalma hiçbir iz tamir edilmiyor, yaşanmış acıların gelecek nesillere savaşın ne kadar kötü olduğunu göstermek ve insanların gözünün içine sokmak için.
Taner Altay 23 Ocak 2019 Çarşamba
Neretva Nehri - Mostar- Bosna Hersek Otobüs terminalinin hemen içinde bulunan şehir merkezi ile otobüsten iner inmez eski şehrin içine dalıyorsunuz. Eski Osmanlı camileri , evleri ve üstünden saat başı Neretva nehrine atlayan cengaver gençleri, hediyelik eşya satıcıları gözünüze çarpıyor. Her ne kadar savaşın izleri ile için yansa da doğa ve tarihi güzellikleri seni senden alıyor. Kurşun izleri yenilemeyip savaşın bıraktığı acıyı hatırlatsa bile, bahçelerindeki çicekler , renkli panjurlar, duvarlara yapılmış her biri ayrı anlam taşıyan grafiti resimler ile geleceğe umutla bakılıyor. Pencere önünde yetiştirilen sardunyaları görmek başka bir güzel. Mostar köprüsünü biliyorsunuz , Osmanlı mimarisinin güzel ve zarif örneklerinden. 1993 yılında tüm dünyanın gözü önünde iç savaş yüzünden acımasızca yıkılmıştı , ne zaman o görüntüleri izlesem yanı başımda olmuş gibi içim parçalanıyor. Türkiye’nin de azımsanmayacak maddi ve manevi desteği ile 2003 yılında eski mimarisi göz önüne alınarak yapıldı. Bugünkü Mostar köprüsüne gelecek olursak bu acılar yaşanmamış olsa bile mimari özelliği ile turist akını çekecek kadar güzel. Zemini sanki buz pateni yapıyormuşsun gibi kaygan bir yüzeye sahip, birde üstüne yağmur yağdığında kaygan zeminde düşmeden yürümek daha bir zorlaşıyor. Köprünün üstünden bakınca berrak bir şekilde akan Neretva, yemyeşil çevresinde bulunan mimari güzellikteki yapıları şehri büyülenerek seyretmenizi sağlıyor. Mostar Şehirde benim gibi Beşiktaş taraftarı çocukları olan ve evleri Neretva nehri kıyısında bahçe avlulu olan Boşnak bir ailenin evinde kaldım. Boşnak kahvesini ben sevdiğim için her sohbet sırasında yaptılar. Gecelerin sessizliğinde Neretva nehrinin o hırcın akışında çıkardığı sesi dinlemek odamda bana huzur ve rahatlık veriyordu. Mostar ve çevre köylerinde dolaşmak başlı başına bir masalın içinde dolaşmak gibi. Bosna Hersek’e vize yok , alın biletinizi ve çıkın gelin .
Taner Altay 23 Ocak 2019 Çarşamba
Blagaj tekkesi - Blagaj- Bosna Hersek 🇧🇦 Burası için Alperenler tekkesi yada Sarısaltuk tekkesi isimleri de kullanılıyor. Mükemmel bir konumu olmasına karşın , insana huzur veren bir yapısı var. Buraya Mostar’dan halk otobüsü ile geldiğiniz de küçük bir kasaba ile karşılaşıyorsunuz. Köy kahvesi , küçük bir bakkal ve çevresinde butik oteller görebilirsiniz. Otobüsten indikten sonra yaklaşık iki km Buna nehri kıyısında hediyelik eşya ve organik ürün satanların olduğu yürüyüş koridorundan geçerek buraya gelebilirsiniz. Blagaj endemik bir bitki örtüsüne sahip olduğu için bitki çeşitliliği de bir o kadar fazla. Buna nehri buradan doğup sularını Neretva nehrine bırakıyor ve Buna nehri boyunca kurulu restoranlara uğrayıp Buna’nın taze balığını, yerel yemeklerini yiyebilir veya kahvenizi uygun fiyatlara yudumlayabilirsiniz.
Taner Altay 23 Ocak 2019 Çarşamba
Kravica şelalesi - Mostar- Bosna Hersek Bosna’da en çok görmek istediğim yerlerden bir tanesi de Kravica şelalesi idi. Bazı tur şirketlerinin burayı listesine koymadığını farkettim ve belkide ömründe bir defa Bosna turu yapanların , Kravica şelalesinin yakınına kadar gelip görmeden gitmesi beni üzdü. Mostar’dan dört arkadaş ile bir araba kiralayıp , Neretva nehri kıyısını Hırvatistan’dan yönünde takip ederek yaklaşık 40 km sonra Capljina şehrinde yol ayrımında Studenci tabelasını takip ettiğinizde Kravica şelalesine ulaşıyorsunuz. Aracı ücretsiz otoparka park ettikten sonra , tepeden bir vadinin içine yeşillikler arasından yaklaşık beş dakika yürüyerek içinde sosyal alanların bulunduğu ve Niagara şelalesinin miniyatür versiyonu diyebileceğimiz , onlarca gözenekten akan suları seyredebileceğiniz , çok güzel bir alan ile karşılaşıyoruz. Sırtını Hırvatistan sınırına vermiş güzel bir ormanlık alanın içinde olan şelale de kamp yapabilir, yüzebilir, kano kiralayıp gezebilir ve bir çok aktivite ile zamanın nasıl geçtiğini anlayamayacağınız kadar eğlenebilirsiniz.
Taner Altay 23 Ocak 2019 Çarşamba
Pocitelj- Bosna Hersek 🇧🇦 Neretva nehri kıyısında giderken yolumuz üzerinde karşılaştık bu 17.yy dan kalma şirin Osmanlı köyü ile... Buraya ilk geldiğimde Adem abinin yeri adını taşıyan ve içinde Tarkan müzikleri dinletisi sunan bir restoran karşıladı bizi. Uzun süre sonra Türkçe müzik duymak hoşumuza da gitti . Pocitelj sokaklarına daldığımız da Kesme taştan yamaç üzerine yapılmış evleri , kesme taştan yapılmış çatıları ve kaldırımları ile tarihin içinde yolculuğa çıkmaya başladık. Sanki 17. Yy tarihinde yaşıyor hissiyati içinde dolaşırken, bu büyüyü tek bozan unsur ,evlerin çatılarındaki çanak antenleri. Zirveye terasa çıktığımda ayaklarımın altında ki manzara, insanı büyülemeye yetiyor. Burada da hediyelik eşya satıcıları ve organik köy ürünleri satan tezgahlar çok fazla yok. Azda olsa var diyelim. Çokta fazla kalmadım zaten yarım saatte bitti bu Osmanlı köyünde olan gezim...
1 yanıtı görüntüle expand_more

A
B
F
G
H
İ
K
M
R
S
T
U
A
B
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Ş
T
Ü
V
Z