Yaz

Öğrenci Pasaportu

calendar_today Kas 30, 2016 label

Öğrenci Pasaportu

Öğrenci pasaportu, ister seyahat ister eğitim amaçlı yurt dışına çıkmak isteyenlere tanınmış haktır. Bu hakkı kullanmak isteyen öğrenciler için bazı şartlar vardır. Her ne kadar bordo pasaportla eş değer görünse de öğrenciye pasaport verilirken harç istenmez. Buna harçsız bordo pasaport da denilebilir. Öğrenci pasaportu çıkarma işlemleri için bazı belgeler gereklidir. Bu yazımda sizlere öğrenci pasaportu ücretleri,öğrenci pasaportu için gerekli belgeleri,başvuru işlemlerini ve kaç yıllık kullabileceğinizin detaylarını yazdım.

10 Şubat 2016 tarihi itibariyle yeni yasayla birlikte öğrencilere pasaport harcı bedeli kalkmış bulunmaktadır. Konunun detaylarını yazıp kimler harçsız pasaport alabilir ya da alamaz gibi bilgilere değineceğim. Önceleri okul ile ilgili bir işiniz varsa öğrenci pasaportu alabilirdiniz ama artık okul ile ilgili yani eğitim,seminer,turnuva,spor müsakabası,seyahat vs. gibi her ne sebeple olursa olsun bunlarla işiniz olmasa bile eğer şimdi sayacağım öğrenci pasaportu şartları dahilinde bile öğrenci pasaportu alabilirsiniz. Hemen araya girmek gerekirse öğrenci pasaportu rengi ile ilgili bir mevzuat yoktur. Yani bordo pasaport alıyorsunuz ve bu pasaportun harçsız olmasından başka hiçbir ek özelliği yoktur. Devam edecek olursak 25 yaşın altındaysanız ve öğrenciyseniz harçsız pasaport almaya hakkınız vardır. Pek tabi bunun da ayrıntıları var. Bu kanun maddesi olup yoruma kapalıdır. İstersen sırf keyif amaçlı Amerika’ya git istersen Avrupa’da interrail yap ne yaparsan yap nereye gidersen git öğrenci pasaportu almak hakkı senindir. Bu rehberimde sizlere harçsız öğrenci pasaportu nasıl alınır ? öğrenci pasaportu için gerekli belgeler nelerdir ? ve öğrenciler için pasaportu harcı hakkında en güncel bilgiler vereceğim.

En detaylı bilgiler için arzu ederseniz  pasaport çeşitleri yazımı da okuyabilirsiniz.

Öğrenci Pasaportu Nedir ?- Öğrenci Pasaportu Ne Renk Olur ?

Kısaca özetlemek gerekirse; Eğer öğrenci iseniz ve 25 yaşın altında iseniz harç bedeli ödemeden alacağınız pasaport türüdür. Pasaport türü derken başka bir pasaport almıyorsunuz. Öğrenci pasaportu rengi de bordo pasaporttur. Yani bordo pasaportun harçsız olanına öğrenci pasaportu diyoruz.

Kanun 10 Şubat 2016’da çıkmış olup Resmi Gazete’de de yayınlanmıştır. Bundan sonra bu pasaporta ‘’Öğrenci Pasaportu’’ diye hitap edebiliriz. İnterrail için vize pasaport derken kafaların karıştığı konu artık netlik kazansın istedim. İnterrail için öğrenci pasaportu çıkarıp maliyetleri düşürebilirsiniz.

25 yaşın altındayım ama öğrenci değilim ve harçsız pasaporttan faydalanabilir miyim? Diye merak edenlere hemen söyleyeyim HA-YIR! Alamazsınız. Öğrenci olmanız şartı aranmaktadır.

video_library

Öğrenci Pasaportu Hakkında Merak Edilen Sorular

Harçsız öğrenci pasaportu için kafaları karıştıran soruları aşağıda sizler için derledim.

video_library

18 Yaşın Altındayım Öğrenci Pasaportu Alabilir Miyim?

Gayet tabi alabilirsin ama en fazla 5 yıl süreli öğrenci pasaportu alabilirsin. Anne babanı da yanına alıp emniyete ya da il/ilçe nüfus müdürlüğüne gitmenin zorunlu olduğunu unutmayalım. Öncelikle okuldan ya da e-devlet şifren varsa sistem üzerinden öğrenci belgeni almalısın.

Öğrenci Pasaportu Kaç Yıllık Verilir? Harçsız Öğrenci Pasaportu Kaç Yıllık Geçerli?

Diyelim ki yaşın 18 ve 6,5 yıl var okul hayatının bitmesine ya da 4 yıl,işte bu öğrenim hayatın bitene kadar ‘’Öğrenci Pasaportu’’ almaya hak kazanırsın. Yani kanun diyor ki okursan harçsız pasaport veririm onu da 25 yaşına kadar veririm. 25 yaşını doldurduktan sonra ise hatta 25 yaş doğum günü ertesi günü artık harç ödemek zorundasınız. Fakat bu konuyla ilgili de başka kanun maddeleri devreye giriyor.

Öğrenci Pasaportu Çıkartmak İçin Türkiye’de okuma zorunluluğu var mı?

 Eğer Türk’sen ve her ne sebeple olursa olsun (öğrenci olman yeterli) yurt dışına gitmek zorunda kalmışsan yine de bu pasaportu alabiliyorsun. Diyelim ki yabancı dil eğitimi için ya da Erasmus için yurt dışına gittin yine de bu haktan faydalanabilirsin.

Detaylarıyla buyrun efenim;

Lisans,ön lisans ve daha üstü eğitim almak isteyen öğrencilere öğrenci pasaportu harçları kaldırılmıştır.

Ülkeler arası ya da bireysel olarak spor müsabakalarına katılıp ülkemizi temsil eden sporculara öğrenci pasaport harcı muafiyeti uygulanır.

Seminer gibi eğitim programlarına katılanlara pasaport harçları 2016 yılında kaldırılmıştır.

İnterrrail ve work and travel yapmak isteyenler öğrenci pasaportu varsa ve 25 yaşın altındaysa uygulamadan faydalanabilir.

Erasmus gibi programlara katılanlar öğrenci pasaportu için gerekli belgeleri hazırlayıp harçsız öğrenci pasaportu uygulamasından faydalanabilir.

Çocuğum Anaokuluna Gidiyor Öğrenci Pasaportu Alabilir Miyiz?

Gayet tabi. Eğer çocuğunuz kreşe ya da anaokuluna gidiyorsa ona da harçsız pasaport alabilme imkanınız var. Fakat çocuğunuz gittiği kreş ya da anaokul e-okul sistemine kayıtlı olması gerekiyor. Bu sayede çocuğunuz için de pasaport harç parası ödemezsiniz.

Öğrenci Pasaportu Nasıl Alınır?

Eğer yukarıda saydığım tüm maddeler ve şartlar sizler için uygunsa diğer pasaport işlemleri için sıralama ve talimatname neyse işte o prosedürleri uyguluyorsunuz. Her bordo pasaport sahibi olmak isteyen vatandaş gibi bağlı bulunduğunuz il ya da ilçe nüfus müdürlüklerinden bordo pasaport (umuma mahsus pasaport) randevusu almalısınız. 

Pasaport vize harçları ister istemez ucuza ve ekonomik seyahat etmek isteyenlere ek bir maliyet oluyordu. Özellikle öğrenciler ve dar bütçeyle gezmek isteyenler için dünyanın en pahalı pasaportları maalesef Türkiye’de olduğu için harçsız öğrenci pasaportları yüzleri az da olsa güldürmeyi başardı. Pasaport başvurusu yazımdan çok daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

video_library

Öğrenci Pasaportu Kaç Günde Çıkar?

Bununla ilgili yüzde yüz kesin bir bilgi yoktur. Ama edinilen tecrübelere göre Pazartesi ve Salı günleri başvuran kişilere aynı hafta gelmekle birlikte en geç sonraki hafta Pazartesi günü öğrenci pasaportunuz elinize ulaşır. Ama özellikle yazın aşırı yoğunluk olacağı için kışın başvuru yapmanız tavsiye olunur.

Harçsız Öğrenci Pasaport Randevusu Nasıl Alınır?

Öğrenci pasaportu için gerekli belgeleri hazırladıktan sonra https://randevu.nvi.gov.tr/ adresinden size en yakın şubeden randevu almanız gerekmektedir. Bazen de en yakın şube en kalabalık şube olabiliyor, bu konuda dikkat etmenizi ve daha sakin şubelerde randevu almanızı öneririm. Pasaport alırken bordo pasaport seçeneğini işaretlemeniz gerekmektedir zira öğrenciler için pasaport seçeneği sistemde yoktur.

Öğrenci Pasaportu İçin Gerekli Belgeler

  • Pasaport şube müdürlüğünde vezneye ya da anlaşmalı bankalara öğrenci pasaportu harçları bedeli olan parayı yatırmamaları gerekiyor bunun yerine pasaport defter bedeli olan 133 TL yatırılması gerekiyor. Bankalara yatırmanız tavsiye olunur zira pasaport şube müdürlüğünde vezne sırası çok fazlaydı.
  • 2 adet biyometrik fotoğraf,
  • Nüfus cüzdanı mutlaka yanınızda olmalı ve bir başkası sizin yerinize pasaport alamaz çünkü parmak izinizi almaları gerekiyor. Ehliyet ya da eski kimlik kesinlikle olmaz. T.C. kimlik numarası kimliğinizin üzerinde yazmalıdır. Buna ek olarak 15 yaşından büyük olan kardeşlerimin muhakkak kimliğinin üzerinde fotoğraf olmalıdır. Eğer bu şartlar yoksa hemen kimliğinizi yenilemelisiniz.
  • Bunlara ek olarak varsa eski pasaportunuzu ve ya fotokopilerini yanınızda götürebilirsiniz.

Öğrenci Pasaportu Defter Bedeli (Harcı) Hangi Bankalara Yatırılır?

Akbank – Aktifbank -Albaraka Türk Katılım Bankası- Alternatif Bank – Anadolubank – Citibank – Denizbank – Fibabanka – QNB Finansbank – Garanti Bankası – HSBC Bankası – ING Bank – Kuveyt Türk Katılım Bankası – Odeabank- Şekerbank – T.C. Ziraat Bankası – Turkishbank bu bankalardan size en yakın şubeye gidip pasaport defter bedelini yatırabilirsiniz.

Öğrenci Pasaportu Başvurusu Esnasında Dikkat Etmeniz Gerekenler

Okuldan alınan öğrenci belgesinin muhakkak ıslak imzalı olması gerekmektedir. Oldu ki e-devlet üzerinden öğrenci belgesi aldınız bu belgenin de son 2 ay (60 gün) içerisinde alınılması gerekmektedir.

Yurt dışında yaşayan öğrenciler okullarından öğrenci olduğuna dair belgeyi öğrenci pasaportu için gerekli belgeler dosyalarınıza ekleyin.

Diyelim ki İspanya’da okuyorsunuz heh işte o zaman T.C. Büyükelçiliğine ya da Başkonsolosluk varsa harçsız öğrenci pasaportu başvurusu yapacaksınız. Telefon ile bulunduğunuz ülkedeki konsolosluğu arayarak detaylı bilgileri alabilirsiniz.

Pasaportlar Türkiye genelinde en az 6 aylık veriliyor. Yani 24 yaş 8 aylık olduğunuzu düşünelim ve 25 yaş olmanıza tam 4 ay var bu sebepten dolayı öğrenci pasaportu alamazsınız.

Farklı bir konu ve tuhaf bir durum ise diyelim ki 21 yaşında öğrencisiniz ve bu yıl sonunda mezun olacaksınız ve öğrenci pasaportunuz var. Elinizde var olan pasaportu 25 yaşına kadar kullanabilirsiniz.

Öğrenci pasaportunuzda vizeler kaşeler filan uzaya çıkmış neredeyse tüm vize gereken ülkeler için vize almışsınız. Yaşınızda 25 yaş 1 gün oldu. Eyvah! Yeniden vize almam gerekiyor diye düşünmeyin. Yeniden pasaport başvurusu yapıp bu sefer harç bedelini de ödeyip eski pasaportunuzu da yanınızda bulundurarak seyahat edebilirsiniz. Bu konuyla ilgili ülkeler arası farklılıklara karşı tedbirli olmak amacıyla eski pasaportunuz (eski öğrenci pasaportunuz) ile ya vizenizi aldığınız danışmanlık firmasına ya da konsolosluğa giderek son teyiti almanız tavsiye olunur.

25 yaşın üzerinde olup öğrenci pasaportu alanlar da olmuş. Lakin bu konuyla ilgili çok farklı bir mevzuat olduğu için ilk önce okulunuzdaki öğrenci işlerine daha sonra pasaport büro amirliğine danışmanız faydanıza olacaktır.

Çocuğum için öğrenci pasaportu alabilir miyim? Malum evraklar, vize ücretleri,aracı firma ücretleri,uçak biletleri … yazarken ben bile yoruldum bir de bunun maliyetlerini düşünün. Aileler için seyahat maliyeti bekarlara göre çok daha fazla olacağı için seyahatimize az da olsa katkısı olur diye düşünmeniz en doğal hakkınız olacaktır. Çoğunuzun gittiği okul e-okul sisteminde varsa -ki bazıları kayıtlı olamayabiliyor- işte o sistem üzerinden alacağınız belge ile harçsız pasaport (sadece çocuğunuz için) alabilirsiniz.

Açık öğretimde okuyorum öğrenciyim ben! Diyorsanız bu konu beni yakından ilgilendirdiği için bunu okuluma sorup sizlerle paylaşacağım. Ben de açık öğretim öğrencisiyim ve 25 yaşın üzerindeyim. Pasaportumu yenileme aşamasında bu bilgiyi tekrar güncelleyeceğim.

Başka önemli ve son konu ise; Yurt dışında eğitiminize devam ediyorsunuz ama Türkiye’ye tatile ya da ailenizin yanına geldiniz ve öğrenci pasaportunu Türkiye’den almak istiyorsunuz. Almış olduğunuz belgenin Türkçe tercümesinin noter onaylı olması gerekmektedir. Noterden bu belgenin tüm ülkelerde yasal olarak geçerli olmasını sağlayınız.

Öğrenci pasaportu almanın avantajlarından birisi de özellikle İnterrail yapmak isteyen öğrencilere maliyet açısından fayda sağlıyor olmasıdır. İnterrail tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek popülaritesini arttırmaktadır. Öğrenci pasaportu nasıl alınır ve gerekli belgeler nelerdir? Tecrübelerini yaşayan öğrenci kardeşlerim yorum kısmına fikirlerini ekleyip diğer öğrenci arkadaşlara yardımcı olursa mutlu olurum.

"Öğrenci Pasaportu" Hakkındaki Genel Yorumlar (0)

A
B
F
G
H
İ
K
M
R
S
T
U
A
B
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Ş
T
Ü
V
Z