Yaz

Ordu Gezi Rehberi

calendar_today Mar 28, 2018

Ordu Gezi Rehberi

Karadeniz’in eşsiz doğası ile muazzam tarihini aynı bünye içine toplamayı başarmış olan Ordu, önümüzdeki yıllarda adından daha sık söz ettirmeyi mutlaka başaracaktır. Şehir merkezinden tutun Ordu yaylalarının zirve noktalarına varana kadar şehrin her yeri beraberin bir hikayeyi de taşımakta. Önce ülke içerisinde dikkat çekmeye ve turistlerin yoğun ilgisini görmeye başlayan bu hikayeler son yıllarda Dünya çapında da yankı uyandırmaktadır. Yurt dışından Karadeniz’e ve Ordu’ya düzenlenen turların sayısı her geçen gün artmaktadır. Eğer kalabalık gezmeyi sevmeyenlerdenseniz Karadeniz’in diğer şehirlerine yayılmış olan turist kalabalığı Ordu’ya da gelmeden bu yemyeşil şehri görün deriz. Ordu'nun turistik gezilecek yerleri dışında merkezi de küçük bir tatil kasabası tadında da yaşanabilen bu şehir özellikle yaz mevsiminde her tür yaşam biçimine sahip insan için olanaklar sunmaktadır. Bu nedenle kesinlikle sıkılmayacağınız ve döner dönmez çevrenizdeki herkese överek bahsedeceğiniz bir şehir sizleri bekliyor. Havalimanının ve yeni Karadeniz otobanının da açılmasıyla Ordu şehrinin ulaşımı da oldukça kolaylamış ve ucuzlamıştır. Bu nedenle Ordu gezisi geçmişe göre çok daha rahat ve konforlu bir biçimde yapılabilmektedir. Ordu'da gezilecek yerler için bahaneniz yolsa yeni açılan havalimanı sizlere kolaylık sağlamaktadır. Sırt çantalı gezginlerden lüks otel seven turistlere varana kadar herkes Ordu’ya ilgi göstermeye başlamış ve görünen o ki bu ilgi artarak devam edecek. Siz de Karadeniz’in en güzel şehirlerinden bir tanesi olan Ordu’ya en kısa zamanda yolunuzu düşürün deriz. Bir Ordu'lu olarak Ordun Fatsa,Ünye ve Perşembe gezilecek yerleri çok detaylı bir şekilde sizlere anlattım.

Karadeniz’in hemen her yerinde olduğu gibi Ordu'nun da gezilecek yerleri yeşil rengin hakim olduğu bir şehirdir. Dağları arkasına alarak deniz kıyısına inşa edilmiş olan Ordu, Karadeniz Bölgesinin en eski yerleşim yerleri arasındadır. Her ne kadar günümüzde nüfusuna bakıldığı zaman küçük bir kent olarak değerlendirilse de, nüfusunun az olmasının en büyük sebebi bölgesel göç olarak tekrar değerlendirildiğinde aslında ne denli köklü bir şehir olduğu daha iyi anlaşılacaktır. 2014 yılından sonra devlet kurumları tarafından da Ordu, Büyük Şehir olarak tescillenmiştir. Aynı zamanda Ordu içerisinde yer aldığı Karadeniz’in de üçüncü büyük şehridir. Bütün bu bilgilere de dayandırılarak Ordu’nun deniz kıyısı kasabalarından oldukça farklı ve gelişmiş bir kent olduğu sonucuna varılabilir. Ordu’nun en çok öne çıkan yönü ise kesinlikle doğal güzellikleridir. Bütün bir şehir dağların gölgesinde kalmış ve yemyeşil doğanın arasında yer almaktadır. Karadeniz’e daha önce giden gezginlerin de şahit olmuştur ki Karadeniz tamamı ile değerlendirildiğinde bir coğrafi harika olarak görülebilir. İşte Ordu, bu muazzam güzellikteki bölgenin en değerli parçaları arasında yer almaktadır. Dağların doruklarından başlayıp şehrin en içine varana kadar hemen hemen her yer çam ağaçları ile kaplanmış durumda. Karadeniz fotoğraflarının büyük bir kısmında da yer alan bu ulu çamlar, şehrin manzarasını güzelleştirmesinin yanında havasını da tertemiz hale getirmektedir. Eğer daha önce temiz havada yürüyüş yaptım diye düşünüyorsanız bir de Ordu’da yürümenizi tavsiye ediyoruz, mutlaka fikirlerinizde veya daha önceki deneyimlerinize bakışınızda ufak da olsa değişiklik olacaktır. Şehrin coğrafi güzelliğine katkı sağlayan bir diğer artısı ise deniz kenarında yer almasıdır. Kentte yaşayan insanlara balıkçılık gibi meslekler yapmalarını sağlayarak gelir kaynağı yaratan Karadeniz’in hırçın suları, Ordu’ya gelen gezginlere de hem deniz tatili yapmaları hem de muazzam manzaraları seyretmeleri için keyifli anlar yaşatmaktadır. Samsun ile Giresun arasında bir konumda yer alan Ordu, Karadenizlileri bile şaşırtacak kadar fazla ağaç çeşitliliğine de sahiptir. Hatta bir çok coğrafya kaynağına göre Giresun ile birlikte Karadeniz’in en yeşil şehridir. Eğer kamp, doğa yürüyüşü veya ekstrem doğa sporlarına meraklıysanız Ordu gezilecek yerleri en yakın zamanda rotalarınıza eklemeli ve Karadeniz’in bu yemyeşil şehrini keşfetmeye başlamalısınız. Ordu turistik yerleri gerek yerli gerekse yabancı turistler fazlasıyla tercih etmektedir. 

Ordu'da Şahit Olduğum Olaylar

Karadeniz’in bir çoğunda olduğu gibi Ordu’ya karşı da önyargılı düşünceler hemen hepimizin kafasında oluşmuş durumdadır diye düşünüyoruz. Fıkralara konu olmuş Karadeniz insanları ile nasıl bir gezi geçireceğimi düşünerek ilk gün Ordu şehrinin merkezinde gezmeye başladım. Ancak bundan sonra yaşadığım olaylar beni oldukça şaşırttı. Hayatım boyunca karşılaştığım en candan ve misafirperver insanlarla tanışmaya başladım. Hangi mekana girsem, hangi dolmuşa binsem insanlar bana yardımcı olmak adına ellerinden gelen her şeyi yaptılar. Turizmin geliştiği şehirlerde olan para kazanma hırsını Ordu’nun hiçbir yerinde görmüyorsunuz tam aksine yerliler size para kaynağı olarak değil misafir olarak bakıyor. Halen bu şekilde yaşanan ve dışardan gelen insanlara bu şekilde davranılan bir kent olması beni oldukça şaşırttı. Yaylalarda bir insanın evinin önünden geçersiniz sizi mutlaka ya çay içmeye ya da yemek yemeye davet ediyor. Ordu’ya gittiğimde anladım ki Karadeniz insanı ile ilgili oldukça yanlış fikirlere sahipmişiz. Ben bu denli yardımsever ve misafirperver insanlar ile tanışma fırsatı bulduğum için kendimi oldukça şanslı görüyorum ve önüme çıkan ilk fırsatta tekrar Ordu’ya gitmek için can atıyorum. Bu düşünceleri yıllar yıllar önce ilk Karadeniz gezim olan Ordu'ya gittiğim zaman hissetmiştim. Daha sonra Karadeniz'e ve Ordu'ya belki de 20'den fazla kez gittim. Ordu'nun gezilecek yerleri sadece Boztepe'den ibaret olmadığını Ordu gezi rehberi yazımı sonuna kadar okuyunca daha iyi anlayacaksınız.

Ordu’da gezilecek yerlerden bahsederken beni en çok hayran bırakan şey tabi ki doğası oldu. Ancak mutfağından da söz etmeden geçersem kente haksızlık yapmış gibi hissederim. Hepimizin mutfaklarında kış aylarında pişen ve çocukluğumuzdan bu yana aşina olduğumuz hamsinin asıl lezzetini Ordu’da tattım dersem abartmış olmam sanırım. Meğer ben bugüne dek hamsi yememişim. Yine aynı şekilde daha önce yediğim sebzelerin bazılarını ilk defa yiyormuşçasına keyif alarak yedim. Bütün bu sebeplerden dolayı tabi ki şehrin doğasını görün ve deneyimleyin ancak mutlaka ve mutlaka Ordu mutfağının lezzetlerine de kendinizi bırakın. Yemekten sonra da Karadeniz’in hırçın sularını seyrederek Atatürk Caddesi üzerinde taze demlenmiş Rize çayını yudumlamayı ihmal etmeyin. Daha önce gitmediğime pişman olduğum bu muhteşem kenti en yakın zamanda rotalarınıza ekleyin derim. Ordu'nun meşhur yerlerine gittiğiniz zaman bile size para gözüyle değil insan gözüyle baktığını göreceksiniz.

video_library

Ordu Nasıl Bir Yer ?

Ordu’nun nasıl bir yer olduğu ile ilgili görüşler tamamen kişiden kişiye değişmektedir. Örneğin Türkiye’nin doğu illerinden seyahat ediyorsanız sizi yemyeşil ağaçlar arasında bir cennet karşılarken, büyük şehirlerden gidiyorsanız nispeten sıkıcı bir yer bulabilmeniz mümkün. Bu yorumlar tamamen sizlerin bir Karadeniz kentinden neler beklediğiniz ile ilgili. Ordu’nun merkezi deniz kıyısında kurulmuş ve din, dil, yaşam şekli fark etmeksizin her insanın kendisinden bir şeyler bulabileceği bir bölge. Ancak şehrin dış kısmında yer alan ilçeler doğasıyla öne çıktığı kadar tutucu yönleriyle ve kapalı tutumlarıyla da adından söz ettirmektedir. Bu nedenle şehrin her yerini tamamen birbiriyle aynı biçimde değerlendirmek doğru olmayacaktır. Ancak kısaca değerlendirildiğinde Ordu, en az bir bölgesinde veya merkezinde her insanın oldukça rahat bir biçimde kendisinden izler ve yapacak aktiviteler bulabileceği bir şehir. Her ne kadar iklim şartları yaz aylarında turizm zamanını olumsuz etkiliyor gibi görünse de Karadeniz Bölgesi ülkemizin dinlenmek adına tercih edilmesi gereken bir bölgedir. Ordu ili de bu bölgede bulunan illerden birisi olup, turizm açısından değerlendirildiğinde kaplıca, yayla, plaj, mağara, gol, milli park, nehir ve ada gibi birçok doğal güzelliğin var olduğu illerimizden bir tanesidir. Bunun yanında bizlere eskiyi anlatan tarihi yapıların varlığının bulunması da Ordu’nun güzelliğine güzellik katan etkilerden birisidir. O halde Ordu’da gezilecek yerler nerelerdir?

video_library

Ordu Nerede ?

Ordu, Karadeniz Bölgesi’nin tam ortası sayılabilecek bir konumda yer almaktadır. Türkiye haritası göz önüne getirildiğinde Zonguldak’tan başlayıp Samsun’da biten çıkıntılı bölgeden sonra yine Samsun ile başlayıp Hopa ile biten ve doğal bir koy görüntüsü veren bölgenin en iç kısmında yer almaktadır. Yani Ordu, Giresun ile birlikte Karadeniz Bölgesi’nin en güneyinde yer alan şehirdir. Kentin doğal bir koy görünümde olması iklimini ve hava durumunu da oldukça etkilemektedir. Özellikle sonbahar aylarında bütün Karadeniz’i etkisi altına alan yağışlar Ordu’da da görülmekte ancak diğer şehirlerden farklı olarak daha korunaklı kalmaktadır. Yine aynı şekilde deniz daha az dalgalı olmakta ve bu nedenle yaz turizmi nispeten daha rahat yaşanmaktadır. Kısacası Ordu, Karadeniz’in en güzel yerlerinden bir tanesi üzerine inşa edilmiştir.

video_library

Ordu Hava Durumu

Karadeniz’in bütün şehirlerinde olduğu gibi Ordu’da da yıl boyunca yağışlar devam etmektedir. Ancak bu yağışlar ilkbahar ve yaz mevsimlerinde azalırken, sonbahar ve kış mevsimlerinde oldukça artmaktadır. Ordu’yu yürüyerek veya toplu taşıma ile gezmek istiyorsanız en uygun mevsim yaz olacaktır, fakat unutmayın ki Karadeniz bir anda bastıran yağışları ile de meşhurdur. Bu nedenle hangi mevsimde giderseniz gidin yağışlara karşı tedbirli olmayı unutmayın.

Ordu’da sıcaklıklar ise yaz veya kış fark etmeksizin oldukça yaşanabilir seviyelerdedir. Yaz mevsiminde en yüksek sıcaklık 27-28 derecelerde iken kış mevsiminde bu rakamlar 6-7 derecelere kadar düşebilmektedir. Ancak ne yazın bunaltan ne de kışın donduran hava sıcaklıkları yoktur. Sıcaklıklar ile en çok rahatsız eden şey ise özellikle yağışlar sonrasında ortaya çıkan nemdir. İlkbahar ve yaz mevsimlerinde sıcaklıkların yüksek olduğu günlerde yaşanan yağışlar sonrasında yaşanan yüksek nem, şehre gelen turistleri bunaltmaktadır. Bütün bu sebeplerden dolayı Karadeniz ve Ordu önceden önlem alınarak gidilmesi gereken hava durumuna sahiptir.

video_library

Ordu'ya Uçak Bileti Fiyatları

Ordu, Giresun ile aynı havalimanını paylaşmaktadır. Bu nedenle havalimanı şehrin biraz dış kısmında yer almakta fakat Giresun ile olduğu gibi havalimanıyla da mesafe çok fazla değildir. İki şehrin de nüfusu pek fazla olmadığı için tam orta noktalarına birlikte kullanım için inşa edilmiş olan Ordu-Giresun Havalimanına, dört mevsim bilet bulabilmek mümkün. Bilet fiyatları kış mevsiminde 40 liraya kadar düşmektedir. Turist sezonu olarak da görülen yaz mevsiminde ise en düşük bilet fiyatı 100 liradan başlayıp 1500 liraya kadar çıkmaktadır. Fiyatlar tamamen biletin satın alındığı zaman ile ilgilidir. Ordu-Giresun Havalimanına Ankara ve İstanbul’dan direk uçuş mevcutken diğer şehirlerden aktarmalı uçuşlar bulunmaktadır. Sefer sıklığı ise ilkbahar ve yaz mevsimlerinde artmakta, sonbahar ve kış mevsimlerinde azalmaktadır.

video_library

Ordu-Giresun Havalimanı Hakkında

Ordu ile Giresun şehirlerinin ortasında yer alan bir konuma inşa edilmiştir. 2015 yılında kullanıma açılan havalimanı her yıl yaklaşık olarak 2 milyon yolcuyu ağırlamaktadır. Ordu-Giresun havalimanının en ilginç özelliği ise Avrupa üzerinde deniz doldurularak inşa edilmiş olan tek havalimanı olmasıdır. Gülyalı ilçesinin sahilinde deniz doldurularak inşa edilmiştir. Uçakların iniş ve kalkış yaptığı pist denizin üzerinde yer almaktadır, bu nedenle havalimanını kullananlar için enteresan bir deneyim olacaktır diye düşünmekteyiz. Havalimanı, Ordu şehir merkezine 20 ve Giresun şehir merkezine 30 km mesafede yer almaktadır.

video_library

Ordu-Giresun Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım

Ordu-Giresun Havalimanı, Ordu şehir merkezine yaklaşık olarak 20 km mesafededir. Havaş otobüsleri şehir merkezine gitmek isteyenler için en uygun seçenektir. Havalimanına gelen her uçuş için ayrı bir Havaş seferi düzenlenmektedir. Bu seferler iniş saatinden yarım saat sonra hareket etmekte ve ücreti 9 liradır. Trafik yoğunluğuna göre değişiklik göstermekle beraber şehir merkezine ulaşmak genel olarak yarım saat civarında sürmektedir. Şehir merkezinden havalimanına gitmek isteyenler için ise bazı günler iki bazı günler tek sefer yapılmaktadır. Bu konuda en net bilgiyi Havaş’ın internet sitesinde bulmak mümkün.

Havalimanında şehir merkezine ulaşımın bir diğer yöntemi ise hemen her yerde olduğu gibi taksilerdir. Havalimanından çıktığınız anda karşınıza çıkan taksiler ile 50-70 lira civarında bir ücretle şehir merkezine ulaşabilirsiniz. 

video_library

Ordu’ya Otobüs Bileti

Eğer Ordu’ya Ankara veya İstanbul’dan gitmiyor ve şehre uzaklığınız 500-600 kilometreyi geçmiyor ise otobüs, sizin için oldukça avantajlı bir ulaşım aracı olacaktır. Çünkü İstanbul veya Ankara üzerinden şehre uçak ile gitmek hem uzun sürecek hem de yüksek ücretler vermenize neden olacaktır. Özellikle Karadeniz’de bir şehirde yaşıyorsanız Ordu’ya otobüs ile gitmek fazlasıyla makul bir seçenek olacaktır. Ordu’ya bir çok ünlü firmanın otobüs seferleri olduğu gibi yerel firmaların da seferleri mevcuttur. Bilet fiyatları ise mesafeye de bağlı olmakla birlikte 15 liradan 150 liraya kadar değişmektedir. Yakın zamanda tamamlanan Karadeniz otobanıyla özellikle Marmara ve Ege’den yapılan yolculuklar rahat bir hale de gelmiştir.

video_library

Ordu Otogarı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım

Ordu Otogarı şehir merkezinden 1 km uzaklıkta yer almaktadır. Bu nedenle şehrin merkezinden ve yakın çevresinden yürüyerek bile otogara ulaşmak mümkün. Yürümek istemeyenler veya daha uzak ilçelerden otogara gidecek olanlar için ise gece saatleri dışında karşılıklı olarak minibüsler çalışmakta. Yine her yere olduğu gibi otogara da şehrin her yerinden taksi ile ulaşabilirsiniz. Şehir merkezinden otogara taksi ücreti 6-7 lira civarında ancak minimum ücret sisteminden dolayı 10 lira ödemek gerekiyor.

video_library

Ordu’da Şehir İçi Ulaşım

Ordu, nispeten küçük sayılabilecek bir şehir olmasının avantajını toplu taşıma ağlarında kullanmaktadır. Şehrin hemen hemen her yerine otobüs veya minibüs ile ulaşmanız mümkün. Belediyeye bağlı olarak çalışan toplu taşıma araçlarında OrdumKart ile seyahat edebilirsiniz. Kalan tüm araçlar için ise nakit ödeme yapmanız gerekiyor. OrdumKart alırken öğrenci kimliğinizi gösterirseniz indirimli fiyatlardan da yararlanabilirsiniz.

Ordu merkezden yalnızca şehir içine değil yakın mesafedeki komşu illere de dolmuşlar kalkmaktadır. Samsun ve Giresun’a bu dolmuşlar ile hem hızlı hem de ucuz bir biçimde gidebilirsiniz. Yaylaların bir çoğuna da özellikle yaz mevsiminde dolmuşlar gitmektedir. Ancak bazı yaylalar oldukça yüksek bölgelere kurulduğu için dolmuşla çıkmak imkansızdır. Bu yaylalara çıkmanın tek yolu dört çeker bir arabaya sahip olmaktır.

Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Ordu’da da taksi en konforlu ulaşım aracıdır. Şehrin başta merkezi olmak üzere her yerinde taksi bulabilirsiniz. Burada tek sıkıntı taksi ücretlerinin büyük şehirlere oranla biraz daha pahalı olmasıdır. Çünkü taksiciler genelde yaz mevsiminde çalışmakta ve kazandıklarını yıl boyunca harcamaktadır.

video_library

Ordu İlimizin Nüfusu

2017 yılında yapılan resmi nüfus sayımına göre Ordu’nun nüfusu yaklaşık olarak 750 bindir. Bu rakama göre Türkiye’nin en kalabalık otuzuncu ilidir ve kilometrekare başına 125 insan düşmektedir. Ordu nüfusunun 200 bin kişiden fazla merkez ilçe olan Altınordu’da yaşamaktadır. Altınordu’yu yaklaşık 120 bin kişilik nüfusu ile Ünye takip etmektedir. Ordu’nun üçüncü büyük nüfusa sahip olan ilçesi ise 100 bin kişiyi geçen insan sayısı ile Fatsa’dır. Ancak her ne kadar Ordu’ya bağlı olarak görünse de Ünye ve Fatsa’nın bütün nüfuslarını Ordulular oluşturmamaktadır. Samsun’dan bu ilçelere gelip yaşamayı tercih eden binlerce insan da vardır. İlçelerin tam Ordu ile Samsun arasında yer alması bu durumun temel sebebidir. Ordu’nun diğer ilçelerinin nüfusları 10 bin ile 30 bin kişi arasında değişmektedir.

video_library

Ordu'nun Meşhur Yemekleri

Ordu'da ne yenir? diye merak ediyorsanız linkten daha ayrıntılı makaleye ulaşabilirsiniz. Onun dışında Ordu yemekleri listesi vermek gerekirse ; Etli Kara Lahana Sarması , Sakarca Kayganası , Galdirik Kavurması , Mısır Çorbası , Kara Lahana Döşemesi , Fasulye Diblesi ve İçli Tava'yı sayabilirim.

video_library

1)Hamsi Köftesi

Hamsi’nin bile köftesini yapan Karadeniz’lilere özgü bir et yemeğidir.

2)Etli Kara Lahana Sarması

Tamamı ile Karadeniz Bölgesi’ne özgü bir yemektir. Yağmurlu havalarda yetişen bir bitki olan kara lahana, Ordu mutfağında hemen her şekilde pişirilmektedir.

3)Sakarca Kayganası

Tamamen Ordu mutfağına özgü bir yemektir. Sadece Ordu ve çevresinde yetişen sakarca, fındık boyutunda üzerinde iğne biçiminde yaprakları olan bir bitkidir.

4)Galdirik Kavurması

Yine tamamı ile Karadeniz’e özgü bir yemektir. Galdirik otu yoğun olarak Ordu ve çevresinde yetişen, İç Anadolu’daki kuşkonmaz otuna benzeyen bir bitkidir.

5)Mısır Çorbası

Karadeniz Bölgesi’nde ve dolayısıyla Ordu’da hemen her bölgede yetişen bitkilerden bir tanesi olan mısırın, unundan çorbasına varana kadar çeşitli kullanım biçimleri mevcuttur. Mısır unundan sonra en çok tercih edilen biçimi ise mısır çorbasıdır.

6)Kara Lahana Döşemesi

Karadeniz mutfağında büyük yer kaplayan kara lahananın bir başka sunumu.

7)Fasulye Diblesi

Ordu'da ne yenir? sorusunun diğer cevabı ise Fasulye Dibesi'dir. İlk olarak Karadeniz Bölgesi’nde ortaya çıkan bu yemek, daha sonra Türkiye’nin her yerine yayılmıştır.

8)İçli Tava

Ordu’nun yöresel yemekleri arasında yer alan hamsinin bir başka sunum şekli olan içli tava, yapımı oldukça meşakkatli bir yemektir.

Ordu’da Kahvaltıya Gidilecek Yerler

Ordu, balık ve sebze ağırlıklı akşam yemeği kültürünün yanında muazzam zenginlikte bir kahvaltı kültürüne de sahiptir. Özellikle sahil bölgesinde yer alan ünlü kahvaltı mekanlarını tavsiye ederim. Genel olarak Ordu'da kahvaltı yapılacak restoran ve kafeler şu şekildedir. Tomur Kafe,Tepe Restoran,Hazal Botanik,Gardenya,Kahve Durağı,Dıgı'nın Yeri,Olive Kafe ve Restoran ve Kahvaltı Diyarı diye sıralayabiliriz. 

1)Ordu Tomur Kafe

Sahil bölgesinde yer alan Tomur Kafe, Ordu’nun en eski kahvaltı mekanları arasındadır. Günün her saatinde karnınızı doyurabileceğiniz mekan özellikle kahvaltısı ile meşhurdur. Mıhlamasından kuymağına varana kadar Karadeniz kahvaltısının en güzel parçalarını oldukça lezzetli bir biçimde tadabilirsiniz. 

Adres:Akyazı Mahallesi, Org. İbrahim Fırtına Blv. No:9, 52200 Altınordu/Ordu

2)Ordu Tepe Restoran

Dört tarafınızı Karadeniz çamları sarmışken kahvaltı yaptığınızı hayal edin. İşte Tepe Restoran, bu hayali kuran gezginler için tam aradıkları yer. Tek sıkıntısı diğer kahvaltı mekanlarına göre nispeten uzak olması. Ancak gideceğiniz yol alacağınız hizmet ve göreceğiniz manzaraya değecektir.

Adres: Teleferik Ūst İstasyonu Yanı Boztepe, 52200 ALTINORDU/Ordu

3)Ordu Hazal Botanik

Karadeniz’in yemyeşil ormanları içerisinde kahvaltı yapmak isteyenler için muazzam bir mekan. Şehrin biraz dış kısmında yer alsa da bir kere gittikten sonra bütün gününüzü burada geçirmek isteyeceğinizden eminiz.

Adres: Kayabaşı Mahallesi, 1652. Sk., 52000 Ordu Merkez/Ordu

4)Ordu Gardenya

Tam olarak deniz kıyısında yer alan Gardenya, hem kahvaltı yapmak hem de deniz kokusunu ciğerlerine doldurmak isteyenler için ideal bir mekan. Karadeniz mutfağının kahvaltı ve akşam yemeğine dair ünlenmiş bütün lezzetlerini misafirlerine sunan bu mekan, Ordu’nun mutlaka uğranması gereken mekanlarından bir tanesi.

Adres: Akyazı Mahallesi, Gen. İbrahim Fırtına Bulvarı No:88, 52200 Altınordu/Ordu

5)Ordu Kahve Durağı

Hem sabahları lezzetli bir Karadeniz kahvaltısı yapmak isteyenler hem de ayak üstü bir yorgunluk kahvesi içmek isteyenler için oldukça keyifli bir mekan.

Adres: Bahçelievler Mahallesi, Atatürk Blv. No:197, 52200 Merkez/Altınordu/Ordu

6)Ordu Dıgı’nın Yeri

Ordu’nun en eski mekanlarından bir tanesidir. Sabahın ilk saatlerinden itibaren kahvaltı ile başlayıp Ordu mutfağının yemekleri ile devam eden Dıgı’nın Yeri, rotanıza eklemeniz gereken lezzet durakları arasında.

Adres: Bahçelievler Mahallesi, 274. Sk. No:3, 52200 Ordu Merkez/Ordu

7)Ordu Olive Kafe ve Restoran

Kahvaltısı kadar tatlıları ile de ünlenmiş bu mekan modern kafe tarzının Ordu’daki en iyi temsilcileri arasındadır. Kahvaltı sonrası bir kahve eşliğinde her gün taze çıkardıkları muazzam tatlıları da denemeyi ihmal etmeyin.

Adres: Taşbaşı Mahallesi, Atatürk Blv. No:65, 52100 Altınordu/Ordu

8)Ordu Kahvaltı Diyarı

Az masalı şirin mekanlarda kahvaltı yapmak isteyenler için birebir olan bu mekan Ordu’nun en lezzetli kahvaltılarından bir tanesini misafirlerine sunmaktadır. Çarşının içinde yer almasından dolayı konaklama mekanlarına da oldukça yakın ve makul fiyatlıdır. Ordu’ya giden gezginlerin mutlaka rotalarına eklemeleri gerektiğini düşünmekteyiz.

Adres: Düz Mahallesi, Süleyman Felek Cd. No:42, 52100 Merkez/Altınordu/Ordu

Ordu’da Gezilecek Yerler

Ordu, doğal güzellikleri ile olduğu kadar tarihi yapıları ve mimari güzellikleri ile de öne çıkan bir şehirdir. Eğer bir Ordu gezisi planlıyor ve bu geziye dair bir rota çıkarıyorsanız mutlaka bu mekanları da eklemenizi öneririz. Bu tarihi yapıların bir çoğu şehri daha önce kontrol etmiş uygarlıklardan miras kalmıştır. Kentin merkezinde yer alan yapılar olduğu gibi dış kısmında yer alan birçok yapı da mevcuttur. Ordu'da gezilecek yerler listesi şu şekildedir; Yason Burnu,Ulugöl Tabiat Parkı,Karaoluk Çiseli Şelalesi,Etnografya Müzesi,Yoroz Kent Ormanı,Kurul Kalesi,Taşbaşı Kilisesi,Gaga Gölü,Bolaman Kalesi,Ohtamış Şelalesi,Ünye Kalesi,Çambaşı Kayak Merkezi,Yason Kilisesi ve Yaşayan Kültürel Miras Müzesi'ni yazabilirim. Ayrıca Ordu'nun yaylalarını da pas geçmemek gerekir.

video_library

1)Ordu Yason Burnu

Tüm Karadeniz Bölgesi’nde yerli ve yabancı turistlerin en çok ilgi gösterdiği yerlerden bir tanesidir. Denizin kıyısında yemyeşil bir alan olan Yason Burnu, Ordu’ya yaklaşık olarak 35 km mesafede yer almakta ve Samsun yolu üzerindedir. Her yıl on binlerce turistin ziyaret ettiği bu bölge hala turizm bölgesi kapsamına alınmadığı için üzerine yatırım yapılamamakta, ancak bu konudaki çalışmalar sürmektedir. Ordu'nun gezilecek yerleri arayışında olanlara burayı tavsiye edebilirim.

Ordu’ya gemiler ile gelip karaya çıkan Argonatlardan bir tanesi olan Yason’un ismi ile anılmaktadır. Argonatların komutanı olarak da bilinen Yason’un bu bölgeye hazine aramak için geldiği düşünülmektedir. Bu nedenle günümüzde dahi bölge definecilerin dikkatini çekmekte ve her yıl jandarma burada özel güvenlik önlemleri almak durumunda kalmaktadır.

Yason Burnu, Türkiye’deki en eski yerleşim alanları arasındadır. Bilenen tarihi itibariyle milattan önce 3. yüzyıldan bu yana bölgede insanlar yaşamaktadır. Antik çağlarda coğrafi özelliklerinden dolayı bir doğal liman olarak da kullanılmış ve Karadeniz Bölgesi’nin ticaretinde önemli yer tutmuştur. 

Yason Burnu’na yaklaşık 300 metre mesafede yer alan Yalancı yason diye anılan bir bölge bulunmaktadır. Bilim insanlarının bu bölgede yaptığı kazılarda 4 bin yıl öncesinden günümüze kalan balık havuzları bulunmuştur. Bu bulgulara bakarak bölgenin balıkçılık açısından da oldukça önemli olduğu sonucuna varılmaktadır. 

Günümüzde su sporları ve dalgıçlık yapmak için de her yıl binlerce turist bölgeyi ziyaret etmektedir. Aynı zamanda havanın açık olduğu her gün güneşin doğuşu ve batışı net bir biçimde izlenebilmektedir. Özellikle yaz mevsiminde güneşin batışını izlemeye giderseniz sizin gibi yüzlerce turistin bölgeyi ziyaret ettiğini göreceksiniz.

Aynı zamanda bölgede yer alan bir kilise de mevcuttur.

Adres: Çaytepe Mahallesi, 52750 Perşembe/Ordu, Türkiye

video_library

2)Ordu Ulugöl Tabiat Parkı

Ordu gezilecek yerler denince sırada Ordu Ulugöl Tabiat Parkı gelir. Fotoğraf sanatına meraklı olan gezginlerin özellikle sonbahar mevsiminde Türkiye üzerinde ziyaret edebilecekleri eşsiz güzelikte bir yerdir. Gölköy ilçe merkezine yaklaşık 20 km mesafede yer alan iki doğal kriter gölünün korunma altına alınması ile oluşmuş olan tabiat parkı, tam bir doğa harikasıdır. Göllerden bir tanesi oldukça büyük ve etrafı meşhur Karadeniz çamları ile kaplıdır. Küçük olan göl ise sazlıklarla çevrilidir. Yaz mevsiminde yeşilin muhteşem bir tonu ile karşılaşırken sonbahar mevsiminde sarı ve kırmızı da eklenerek tam bir renk cümbüşü oluşturmaktadır. Tabiat parkına gitmek için öncelikle Ordu şehir merkezinden yaklaşık bir buçuk saatlik bir yolculuk ile Gölköy’e, oradan da 20 dakikalık bir yolculuk ile Ulugöl’e ulaşabilirsiniz. Her ne kadar şehre uzak sayılabilen bir mesafede yer alıyor olsa da Ordu’nun eşsiz güzellikteki bu parkını mutlaka rotalarınıza eklemelisiniz.

Adres: Haruniye Mahallesi, 52600 Gölköy/Ordu, Türkiye

video_library

3)Ordu Karaoluk Çiseli Şelalesi

Karaoluk köyü sınırları içerisinde yer alan bu şelale tam bir doğa harikasıdır. Ordu şehir merkezinden uzak sayılabilecek bir konumda yer almasına rağmen özellikle yaz aylarında dolmuşlar ile şelaleye ulaşmak mümkün. Şelalenin aktığı yerde doğal bir göl oluşmuş ve gölün etrafı yemyeşil ağaçlar ile sarılmıştır. Karadeniz’in doğasını yerinde keşfetmek ve buz gibi göl sularına kendisini bırakmak isteyen gezginler için arayıp da bulamayacakları güzellikte bir mekandır.

Adres: Küçükyavaş, 52000 Karaoluk/Altınordu/Ordu, Türkiye

video_library

4)Ordu Etnografya Müzesi

Osmanlı İmparatorluğu döneminden Ordu’ya kalan en muazzam yapılardan bir tanesi olan Paşaoğlu Konağı’na açılmış olan müze, şehrin en çok turist alan mekanları arasındadır. Paşaoğlu Konağı, 1896 yılında Paşaoğlu Hüseyin Efendi tarafından İstanbullu mimarlara yaptırılmıştır. 3 katlı bir yapı olan konak, ortasında bir avlu ve süs havuzu ile tam bir Osmanlı Konağı’dır. 1982 yılında devlet konağı kamulaştırma kararı almış ve 1983 yılında restorasyon çalışmaları başlatmıştır. 1987 yılında tamamlanan restorasyon ile beraber müze olarak kullanılmaya başlanmıştır. Birinci katında silahlar, takılar ve kıyafetler sergilenmektedir. İkinci katında ise 19. yüzyıl Osmanlı konak yaşantısının nasıl olduğu ziyaretçilere sunulmaktadır. Paşa odası, misafir odası, günlük oda ve yüklük gibi bölümler dönemin izlerini en güzel şekilde taşımaktadır. Etnografya Müzesi, şehir merkezinde yer almakta ve şehrin bir çok yerine yürüme mesafesinde bulunmaktadır. Müze her yıl 15 Nisan’da ziyarete açılmakta ve 2 Ekim’de kapanmaktadır. Müzeye giriş için herhangi bir ücret talep edilememektedir.

Adres: Selimiye Mahallesi, Taş Ocak Cd. No:22, 52100 Ordu Merkez/Ordu

5)Ordu Yoroz Kent Ormanı

Ordu’nun doğasını yerinde keşfetmek isteyen gezginler için en güzel seçeneklerden bir tanesi. Merkeze yaklaşık 20 km mesafede Saraycık İlçesinde yer almaktadır. Dağın eteklerinden başlayıp zirvesine kadar yapacağınız doğa yürüyüşü hayat boyu unutamayacağınız bir deneyimi de beraberinde getirmektedir. Bölgede aynı zamanda yılın belirli zamanlarında Çevre ve Orman Bakanlığı’nın izni ile av da yapılmaktadır. Özellikle ilkbahar ve yaz mevsiminde Ordulular piknik için de çok sık tercih etmekteler. Karadeniz’in yeşilinden bahsetmek için zaman yetmez diye düşünüyoruz. İşte bu yeşilin en güzel tonları Yoroz Kent Ormanı’nda doğa severleri beklemekte.

Adres:  Saraycık Mahallesi, Saraycık Köyü Yolu, 52000 Ordu Merkez/Ordu

video_library

6)Ordu Kurul Kalesi

Ordu merkeze yaklaşık 15 km mesafede yer alan Bayadı köyü sınırlarında yer alan 1.derece arkeolojik sit alanıdır. Üzerinde yapılan kazılar halen devam etmekte ve her geçen gün yeni bulgulara rastlanmaktadır. Kazılar 2010 yılında başlanmış ve o tarihten bu yana onlarca seramik eser, yüzlerce merdiven ve çatıların yapımında kullanılan kil kiremitler bulunmuştur. Bölgede yerleşimin milattan önce 1. veya 2. Yüzyılda başladığı düşünülmektedir. 2012 yılından bu yana müze olarak ziyarete açılan Kurul Kalesi, ışıklandırması ve seyir terasları ile turistlerin yoğun ilgisini çekmektedir. Bölgenin aynı zamanda tepede yer alması nedeniyle oldukça muazzam bir manzaraya da sahiptir. 

Adres: Merkez, Bayadı Köyü, Ordu Merkez, Ordu

video_library

7)Ordu Taşbaşı Kilisesi

1853 yılında Ordu ve çevresinde yaşayan Ortodoks Hristiyanlar tarafından inşa edilmiştir. Yapının kubbe bölümü dışında kalan kısmı günümüze kadar sapasağlam bir biçimde gelmiştir. Kubbe ise daha sonra restore edilerek orijinaline uygun olarak tekrar inşa edilmiştir. Bizans mimarisi tarzıyla inşa edilen Taşbaşı Kilisesi, genel olarak bir bazilika görüntüsü taşımaktadır. Uzunca yıllar kaderine terk edilen yapı, 2010 yılından bu yana kültür merkezi olarak kullanılmakta ve ziyarete açık tutulmaktadır. 

Adres: Taşbaşı Mahallesi, Menekşe Sk., 52100 Ordu Merkez/Ordu

video_library

8)Ordu Gaga Gölü

Fatsa ilçesi sınırlarında yer alan Gaga Gölü, tam bir doğa harikası olarak görülebilir. Ordu merkezden Samsun’a doğru yaklaşık 35 km mesafede bulunmaktadır. Göl ve etrafındaki bölge bir çok hayvana da ev sahipliği yapmaktadır. Yaklaşım 15 metre derinliği olan gölde istenildiği takdirde yüzmek de mümkündür. Fındık bahçelerinin arasında masmavi bir mucize gibi uzanan Gaga Gölü, etrafındaki yaşama kaynak olmayı başarabilmiştir.

Adres: Sefaköy Mahallesi, 52400 Fatsa/Ordu

video_library

9)Ordu Bolaman Kalesi

Haznedaroğlu Konağı olarak da bilinen Bolaman Kalesi, Ordu şehir merkezinden yaklaşık 30 km mesafede Bolaman İlçesinde yer almaktadır. Bolaman’ın denize doğru çıkan bölgesine iç ve dış kale olarak 2 kademeli olarak inşa edilmiştir. İç kale güvenlik amacıyla inşa edilmiş ve etrafı uzun duvarlar ile çevrilmiştir. Dış kale ise karakol görevi görmesi amacıyla inşa edilmiştir. Kalenin bugünkü adını da veren Haznedaroğlu Konağı ise 1800’lü yıllarda iç kalenin üzerine çift cumbalı bir ahşap yapı olarak eklenmiştir. İç kale bölümünün alt katında ise küçük bir şapel yer almaktadır. 2009 yılında Turizm Bakanlığı tarafından bütünüyle restore edilmiş ve Haznedaroğlu Konağı olarak bilinen bölümü geleneksel el sanatlarının sergilendiği bir müze ve yöresel lezzetlerin sunulduğu bir restoran olarak ziyarete açılmıştır. Karadeniz mutfağının en güzel ve endemik lezzetlerini bu restoranda afiyetle tadabilirsiniz.

Adres: Bolaman Mahallesi, 52400 Fatsa/Ordu

video_library

10)Ordu Ohtamış Şelalesi

Karadeniz Bölgesi üzerinde yer alan en büyük şelaledir. Ulubey İlçesi sınırlarında bulunan şelale, Ordu merkezden yaklaşık 40 km uzaklıktadır. Şelalenin aktığı yerde bir nehir ve nehrin kıyısında doğal bir sahil oluşmuştur. Akıntı nedeniyle bölgenin insanları yüzmek için fazla tehlikeli olduğunu özellikle belirtiyorlar. Şelalenin etrafı tamamen Karadeniz’e özgü ağaçlar ve yeşillikler ile sarılmış durumda. Yaz mevsiminde bölgede kamp yapan onlarca gezgin de var. Ordu’ya giden turistlerin rotalarına mutlaka eklemesi gereken bir doğal güzelliktir. Şelaleye ulaşmak Ordu merkezden Ulubey’e gidip oradan dolmuşları kullanabilirsiniz.

Adres: Ohtamış Mahallesi, 52850 Ulubey/Ordu

video_library

11)Ordu Ünye Kalesi

Ordu merkeze 55, Ünye ilçe merkezine 7 km mesafede yer alan bir tepenin üzerine inşa edilmiş olan kale, yaklaşık 3 bin yıllık bir tarihi yapıdır. Kalenin surları tepe üzerindeki kayalara dayanmış şekilde ayakta durmaktadır. Döneminde maksimum güvenlik yaratacak şekilde inşa edilmiştir. Bizans döneminde genişletilmiş ve bugünkü haline gelmiştir. Kaleye girişi sağlayan 5 metre yüksekliğe sahip olan ana giriş kapısının Bizans döneminde yapıldığı bilinmektedir. Aynı zamanda kalenin iç kısmında bir kaya mezarı bulunmaktadır. Tepenin üzerindeki taşlar oyularak oluşturulmuş olan mağaralar ve geçitlerin bir çoğu günümüze kadar sağlam bir biçimde ulaşmayı başarmıştır. Yine aynı biçimde taşlar yontularak oluşturulmuş olan kabartmalar ve kartal heykellerinin büyük bir kısmı da halen sağlamdır ve görenleri büyülemektedir. Doğa ile insan yaşamının nasıl iç içe geçtiğini yerinde keşfetmek isteyen gezginler için hayat boyu unutamayacakları bir deneyim sunan Ünye Kalesi, Ordu gezi planlarının ve rotalarının en başına yazılması gereken muhteşem bir yapıdır. Kaleye ulaşmak için Ordu merkezden Ünye ilçe merkezine gelmeniz ve buradan dolmuşları kullanmanız yeterli olacaktır.

Adres: İnkur Mahallesi, Ünye Niksar Yolu No:13, 52300 Ünye/Ordu

video_library

12)Ordu Çambaşı Kayak Merkezi

Çambaşı yaylası üzerinde yer alan kayak merkezi kış aylarında Karadeniz yerlilerinin ve turistlerin kullanımına açılmaktadır. Kayak merkezi Ordu şehir merkezinden yaklaşık 60 km mesafede bulunmaktadır. 2010 yılında yapılmaya başlanmış olması sebebi ile Türkiye’nin diğer kayak merkezlerine oranla daha kat etmesi gereken fazlasıyla yol vardır. Ancak bu adımlar hızla atılırsa kayak pisti ve doğal güzellikleri ile adından sık sık söz ettirecek gibi görünmektedir. Çambaşı Kayak Merkezi’ne gitmek için kış aylarında Ordu şehir merkezinden hareket eden otobüsleri ve minibüsleri kullanabilirsiniz.

Adres: Gümüşdere Mahallesi, Çambaşı Mevki, 52020 Kabadüz/Ordu

video_library

13)Ordu Yason Kilisesi

Yason Burnu üzerinde yer alan kilise 1868 yılında Ordu ve çevresinde ikamet eden Ortodoks Hristiyanlar tarafından inşa edilmiştir. Bölgede yaşayan son Hristiyanlar olan Rumların mübadele ile Yunanistan’a gitmesi sonucu cemaatsiz kalan kilise uzunca bir süre atıl durumda kalmıştır. Ancak 2004 yılında Ordu Valiliği’nin büyük uğraşları sonucunda restore edilmiş ve turistlerin ziyaretine açılmıştır. Perşembe İlçesi sınırlarında yer alan bu küçük kilise Ordu’nun her yıl en çok turist alan yapıları arasıdadır. Kiliseye gitmek için yılın her döneminde Ordu şehir merkezinden otobüs ve dolmuşlar kalkmaktadır. Bu muhteşem eseri görmeden Ordu’dan dönmek eksiklik olacaktır diye düşünmekteyiz.

Adres: Çaytepe Mahallesi, Ordu Samsun Eski Karayolu, 52750 Perşembe/Ordu

14)Ordu Yaşayan Kültürel Miras Müzesi

Ünye Belediyesi tarafından 2009 yılında satın alınan bir ahşap konağın restore edilmesi ile ortaya çıkmıştır. 1600’lü yıllarda inşa edildiği bilinen ahşap bir konak olan müze, oldukça yıpranmış bir şekilde restore edilmeye başlanmıştır. Osmanlı yıllarından Cumhuriyet Dönemi’ne varana kadar ziyaretçilerini tarih çağlarında kısa bir yolculuğa çıkaracak eserler sergilenen müze, aynı zamanda Osmanlı ahşap eserleri arasında da özel bir yere sahiptir. Ünye ilçe merkezinde bulunan müzeyi ziyaret etmek için Ordu şehir merkezinden Ünye’ye gitmeniz yeterli olacaktır.

Adres: Hamidiye Mahallesi, Hacı Emin Caddesi, Aliçer Sk. No:2, 52300 Ünye/Ordu

video_library

15)Ordu Boztepe

Boztepe denince aklınıza Ordu’yu tepeden izleme imkanı veren seyir terası gelsin. Boztepe Ordu’da ilk akla gelen yerlerdendir. Mutlaka çıkılıp manzaraya karşı çay kahve içmeli. Eğer bir Karadeniz turu yapıyorsanız en azından arabayla gündüz ya da akşam vakti yarım saatinizi buraya ayırmalısınız. Aracınız yoksa da Boztepe’ye çıkan teleferikle sahilden binebilirsiniz. Eğer sis varsa maalesef seyir keyfinize limon sıkıp tadınızı kaçırabilir. 3 defa çıktığım Ordu Boztepe hakkında detaylara linkten ulaşabilirsiniz.

photo_library
video_library

Ordu’da Ne Yapılır?

Bir çok insan tarafından küçük bir kent olarak görülen Ordu aslında bünyesinde çeşitli aktiviteler barındıran oldukça güzel bir şehirdir. Yaz mevsiminde Ordu’yu ziyaret edenler için yapılacak en güzel aktivite tabi ki yaylalara çıkmaktır. Temiz havası ve yeşilin her tonunu bünyesinde barındırması ile hayatınızın en güzel zamanlarından bazılarını bu yaylalarda geçirebilirsiniz. Yaylalara çıktıktan sonra doğa yürüyüşleri, kampçılık ve bisiklet sürmek gibi çeşitli aktiviteleri gerçekleştirebilirsiniz. Yine yaz mevsiminde Ordu’ya giden gezginler için denize girmek ve Karadeniz’in hırçın sularında su sporları ile vakit geçirmek oldukça keyifli aktiviteler olacaktır.

Diğer mevsimlerde şehri ziyaret edenler için ise tarihi yapılar ve doğal güzellikler her daim keşfedilmeyi bekliyor diyebiliriz. Tabiat parkalarından antik çağlardan kalma kalelere kadar Ordu ve çevresinde görülmesi gereken onlarca mekan mevcut. 

Kış mevsiminde ise kayak merkezi ekstrem sporlara tutkun olanlar için hazır bulunmakta. Karadeniz mutfağının temel malzemelerinden bir tanesi olan hamsinin de bu mevsimde çıkıyor olması gurmeler için en doğru zaman olduğuna işaret ediyor diyebiliriz. 

Bu bilgilerden yola çıkarak Ordu’nun her türlü yaşam biçimine ve her türlü eğlence anlayışına dair seçeneklere sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Ordu Gezisi İçin Kaç Gün Yeterli?

Türkiye’nin ve Dünya’nın her kentinde olduğu gibi Ordu’da da bu soruya cevap bulmak oldukça güç. Çünkü bir şehrin kaç günde gezilmesi gerektiğini belirleyen en temel unsur gezen kişinin şehirden neler beklediğidir. Ordu için de bu soruları kısaca cevaplamaya çalışalım. Eğer şehrin yalnızca merkezini görmek istiyorsanız bir gün bile yeterli olacaktır. Ancak şehrin dışında yer alan tarihi eserleri ve doğal güzellikleri de rotanıza eklemek istiyorsanız en azından 3 gününüzü Ordu’da geçirmenizi önerebiliriz. Ve tabi ki en çok görülmek istenen mekanlar olan yaylaları da görmek istediğiniz yerler arasına ekleyecekseniz en az iki gün daha seyahatinize eklemeniz gerekecektir. Yani kısacası Ordu’yu tamamen keşfetmek ve şehrin bütün dokusuna temas etmek istiyorsanız en az beş günlük bir seyahat planlamalısınız. Daha uzun süreler geçirmekten de kesinlikle pişman olmayacaksınız diye düşünüyoruz. Çünkü Ordu öyle bir şehir ki hiçbir zaman bitmiyor.

Ordu’ya Ne Zaman Gidilir?

Genel beklentiler göz önünde bulundurulduğunda Ordu seyahati için en doğru zamanın yaz mevsimi olduğu sonucuna varılabilir. Çünkü yaz mevsimi dışında kalan zamanlar şehir oldukça yoğun yağış almakta ve özellikle yürüyerek gezen gezginler için büyük sıkıntılar çıkarmaktadır. Yine aynı sebepten dolayı yaylalarda zaman geçirmek ve doğa yürüyüşleri yapmak isteyenler de yaz mevsimini tercih etmelidir. Ancak yeme içme turizmi için şehre gidiyorsanız en doğru mevsim kış olacaktır. Çünkü Ordu mutfağının ortaya çıkardığı en lezzetli ve endemik yemekler bu mevsimin verdiği hamsi, kara lahana gibi yiyecekler ile yapılmaktadır. Kısacası Ordu dört mevsim turist çeken bir kenttir ancak büyük çoğunluk baz alındığında yaz mevsimi daha sık tercih edilmektedir.

Ordu Gezi Bütçesi

Ordu muazzam güzellikte bir kent olmasının yanında oldukça da düşük bütçeler ile gezilebilir. Şehrin merkezinde konaklama ve yeme içme ücretleri büyük şehirlere oranla fazlasıyla makuldür. 50 lira ile 300 lira arasında değişen konaklama ücretleri ile her bütçeye uygun fırsatlar sunmaktadır. Yine aynı şekilde yeme içme ücretleri her bütçeye uygundur. Ordu’da günlük olarak 100 lira ile hem konaklama yapılıp hem günlük ihtiyaçlar karşılanıp hem de rahatlıkla gezilebilir. Tabi ki Dünya’nın her yerinde olduğu gibi harcanacak paranın bir sınırı yoktur ancak gayet makul düzeylerde tutulabilir. Genel bir özet çıkarılacak olursa en minimum bütçe ile Ordu’ya yapılacak bir haftalık seyahat eğer doğru organize olunursa kişi başına 800-1000 lira arasında tutulabilir. Tabi ki bu rakamlar mevsime göre de değişiklik gösterecektir. Bu nedenle Ordu’ya yapılacak seyahatin mevsimi ve beklentileri bütçeyi direk olarak etkileyebilmektedir.

Ordu’ya Gideceklere Tavsiyeler

Ordu’ya gitmeyi planlayan gezginlere verebileceğimiz en güzel tavsiye bu muhteşem kentin hiçbir yerine ıskalamadan gezmeleri olacaktır. Bunun için de önceden hem bizim gezi rehberimizi hem de diğer kaynakları kullanarak detaylı bir rota çıkarmalarını öneriyoruz.

Ordu’da dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konu ise mevsime göre kıyafet seçimi. Yaz mevsiminde dahi olsa yaylalara çıkmayı planlayanlar mutlaka yanlarında kalın bir şeyler götürmeliler. Çünkü özellikle akşam saatlerinde yaylaların tümünde yoğun rüzgarlar havayı büyük ölçüde soğuk tutmakta. Yine aynı şekilde sadece Ordu için değil Karadeniz’in her yeri için bir yağmurluk bulundurmak aniden bastırabilecek yağmurlara karşı önemli bir önlem olacaktır. 

Ordu için bir diğer tavsiyemiz ise nakit para bulundurmak olacaktır. Çünkü şehir merkezindeki küçük işletmelerde ve yayla gibi şehrin dışındaki yerlerin bir çoğunda kart geçen yerler bulmak oldukça güç. Bazılarında kart kullanımı olsa bile internet kesintileri dolayısıyla mağdur olabilirsiniz. Bu nedenle yanınızda az da olsa nakit bulundurmalısınız.

Ordu otelleri eğer sizin bütçenizi aşıyorsa Ordu öğretmenevi yazımdan Fatsa,Ünye ve diğer öğretmenevleri hakkında detaylara ulaşabilirsiniz.

Ordu Gece Hayatı

Ordu her ne kadar her şeyiyle muhteşem bir şehir olsa da gece hayatı konusunda biraz geri kalmıştır. Şehrin gece hayatın genel olarak birkaç bar ve gece kulübünden oluşmaktadır. Bu mekanların en canlı olduğu zamanlar ise turizm sezonunun açık olduğu yaz mevsimidir. Şehir merkezindeki barlar genel olarak deniz kıyısında Atatürk Caddesi üzerinde yan yana sıralanmaktadır. Yine gece kulüpleri de burada yer almaktadır. Şehrin dış kısmında konumlanan ilçelerinde ise çok fazla olmasa da birkaç tane gece hayatı mekanı mevcuttur. Örneğin Perşembe ilçesinde yer alan Küba Club her gece hem Ordu’dan hem de Samsun’dan yüzlerce insanı misafir etmekte ve Karadeniz Bölgesi’nin en canlı mekanlarından bir tanesi olarak görülmektedir.

Ordu İlçeleri

Ordu’nun farklı nüfuslar ve boyutlarda olmak üzere 19 adet ilçesi mevcuttur. Bunların başlıcaları; Ünye,Fatsa,Altınordu diyebilirim.

1)Ordu Altınordu

Ordu kentinin şehir merkezidir. Yaklaşık 220 bin kişilik nüfusu ile Ordu’nun en kalabalık ilçesidir.

video_library

2)Ordu Ünye

Samsun ile Ordu arasında yer almaktadır. Son yapılan nüfus sayımına göre yaklaşık 130 bin kişiye ev sahipliği yapmaktadır. Ordu’nun en büyük ikinci ilçesidir.

video_library

3)Ordu Fatsa

Ordu ile Samsun arasında yer alan bir başka ilçedir. Yaklaşık 120 bin kişilik nüfusu ile üçüncü büyük ilçedir ve Ordu’nun nüfusu 100 bini geen son ilçesidir. Ancak nüfusunun bir kısmını da Samsun’dan göç eden insanlar oluşturmaktadır.

video_library

Ordu Çevresi Gezilecek Yerler

Karadeniz’in her yeri aşık olunacak kadar güzel bir tabiata ve mimari yapılar sahiptir. Bu nedenle Ordu’da da yalnızca şehir merkezi ile değil çevresi ile de hayran bırakmaktadır. Yazımızın devamında Samsun, Giresun, Trabzon ve Rize olarak kısaca Ordu’nun çevresindeki mutlaka gezilmesi gereken kentlerden bahsedeceğiz.

1)Ordu Çevresi Gezilecek Yerler ; Samsun

Karadeniz’in en eski yerleşim yerlerinden bir tanesidir. Büyük şehir statüsünde de bulunan Samsun, hem doğası hem de tarihiyle gezginleri kendisine hayran bırakmaktadır. Tarih boyunca Samsun üzerinde Kimmerlerden Lidyalılara, Bizanslardan Osmanlılara varana kadar onlarca kadim uygarlık etkin olmuş ve izler bırakmıştır. Ordu’ya kadar giden gezginlerin bir gün de olsa bu muhteşem şehri ziyaret etmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Ordu şehir merkezi ile Samsun arası yaklaşık 150 kilometredir ve yılın her zamanında otobüsler çalışmaktadır. Yeni yapılan otoban ile yolculuk bir buçuk saatte tamamlanmakta ve ücreti 20-30 lira civarındadır. 

Ordu ile Samsun arasında konumlanmış Fatsa, Ünye, ve Çarşamba gibi ilçelerden her iki şehre de minibüs ile gitmek mümkün. Bu kadar yakına gidilmişken Samsun’u görmek herkesin ömrü boyunca hatırlayacağı keyifli bir hatıra olacaktır.

video_library

2)Ordu Çevresi Gezilecek Yerler ; Giresun

Ordu’ya mesafe olarak en yakında yer alan şehirdir. İki kentin havalimanını ortak kullanması bile ne kadar yakın olduklarını anlamaya yetecektir. İki şehrin arasındaki mesafe yaklaşık 50 kilometredir ve ulaşım dolmuşlar ile sağlanmaktadır. Yolculuk ise bir saat civarında sürmekte ve ücreti 10-15 lira civarındadır.

Giresun, Karadeniz’in yeşili ile adından en çok söz ettiren kentleri arasındadır. Fındık bahçeleri, ulu çam ağaçları ve ormanları ile Giresun’u gören herkes hayran kalmaktadır. Özellikle fındık toplama sezonunda Giresun’u ziyaret etme fırsatı bulursanız, bu şansı ıskalamamanızı öneriyoruz. Yine aynı şekilde yayla sezonunda Giresun bambaşka bir kente dönüşmektedir. Belki de Karadeniz’in en az insan eli dokunmuş yaylaları bu şehirdedir. 

Giresun’un doğası dışında tarihi eserleri de oldukça güzel ve gözlemlemesi keyifli yapılardır. Ordu’ya giden bütün gezginlerin bu kadar yakın mesafede yer alan bu muhteşem kenti de ıskalamaması gerektiğini düşünüyoruz.

video_library

3)Ordu Çevresi Gezilecek Yerler ; Trabzon

Karadeniz denince ilk akla gelen şehir şüphesiz ki Trabzon’dur. Üzerinde devlet dahi kurulmuş olan bu kadim şehir başta tarihi sonrasında doğası ve kültürüyle gözlerinizi kamaştıracaktır. 

Trabzon’un yaylaları, ormanları ve gölleri uzun yıllardır Türkiye’de yaşayan insanların dikkatini çekmekte ve yerli turisti ağırlamaktaydı. Son on yıllık süreçte ise bu kadim şehrin doğa harikası güzellikleri bütün Dünya’nın ilgisini çekmekte ve yurt dışından binlerce turist ağırlamaktadır. Özellikle Arap Yarımadası’ndan ve Ortadoğu coğrafyasından turistler her yıl Trabzon’a gelmekte ve şehirden evler satın almaktadır. Dünya’nın her yerinden bu denli turist çeken kadim Trabzon şehrini biz de mutlaka görmeli ve keşfetmeliyiz.

Trabzon’un muazzam doğası dışında özellikle Ortodoks Hristiyanlar ve Osmanlı İmparatorluğu döneminden bünyesinde kalan muhteşem tarihi eserleri bulunmaktadır. Örneğin Sümela Manastırı gibi yapılar bütün Dünya için eşsiz niteliktedir.

Ordu ile Trabzon arası yaklaşık 180 kilometredir ve toplu taşıma ile iki buçuk saat sürmektedir. Yolculuk ücretleri ise 30-40 lira civarındadır. Bölgede çalışan hemen hemen bütün otobüs firmaları bu iki şehir arasında seferler düzenlemektedir.

video_library

4)Ordu Çevresi Gezilecek Yerler ; Rize

Ordu’ya yakın şehirler arasından en uzak mesafede konumlanmış olanıdır. Ancak ne kadar uzak olursa olsun Rize’yi görmeden geçmek doğa harikası bir kenti ıskalamak olacaktır. Karadeniz’in en güzel yaylaları tartışmasız Rize’dedir ve her yıl binlerce insanı misafir etmektedir. Ayrıca vakit ayrılarak gezilmesi gereken bu yaylalar Ordu’ya kadar gidilmişken kısa süreli de olsa çıplak gözle görülmesi gereken doğal güzelliklerdir.

Ordu şehir merkezi ile Rize arası yaklaşık 400 kilometredir ve yolculuk 6 saat civarında sürmektedir. Bilet ücretleri ise 50 lira ile 80 lira arasında değişmektedir. Bir çok gezginin yolculuğun uzunluğu gözünü korkutsa da bu eşsiz kenti ıskalamamanızı öneriyoruz.

video_library

Ordu'nun Yaylaları

Karadeniz’de sayılacak 10 tane yayla varsa bunlardan en az 1 tanesi de Ordu ilimizdedir. Memleketi Ordu olanlar bilirler ki Ordu’nun yaylaları yazın çok rağbet görüyor. Ordu’nun yaylaları yazısında detayları okuyabilirsiniz. Kısaca burada da Ordu Aybastı ilçesine bağlı Perşembe Yaylası , Ordu Çarşamba Yaylası ve Keyfalan Yaylaları’nı sayabilirim.

1)Ordu Aybastı Perşembe Yaylası

Ordu’da yapılan tüm şenlik ve festivallere ev sahipliği yapan Ordu’nun Aybastı ilçesindeki Perşembe Yaylası yazın çok hareketli geçiyor. Ben gidip göremesem de Yılka atlarını da görmenizi tavsiye ederim. Buraya kadar gelmişken Güleç Restoran’da taze et yiyebilirsiniz. Mısır ekmeği de tavsiye edilir. Ordu merkezden günü birlik turlarla da yaylaya çıkma imkanı vardır. İçerisinde Danişment Şehitliği de vardır.

video_library

2)Ordu Çambaşı Yaylası

Hem manzarası hem de muhteşem doğasıyla Çambaşı Yaylası Ordu’ya gidip kısa bir mola vermek isteyenler için de etrafında konaklayacak mekanları da mevcuttur. Yılın 12 ayı ziyaretçilerini ağırlayan yaylada kayak merkezi de vardır. Karadüz ilçesi sınırları ilçesinde yer alan Çambaşı Yaylası içerisinde kafeterya ve sosyal tesisler vardır.

video_library

3)Ordu Keyfelan Yaylası

Keyfalan Yaylası nerede diye merak edenlere Mesudiye ilçesinde olduğunu söylemeliyim. Yaylanın üç obası vardır.

video_library

Ordu'nun Tarihi

Ordu’yu doğası dışında ilgi çekici hale getiren özelliği ise geçmişidir. Karadeniz’in bir çok şehrinde olduğu gibi Bizans, Osmanlı ve Pontus devletlerinin etkisi tarih boyunca şehre temas etmiştir. Osmanlı öncesinde çok fazla siyasi istikrar sağlanamamış olsa da Osmanlı’nın şehrin kontrolünü sağlamasından bu yana süren bir düzen vardır. Tarih kaynaklarına göre Ordu ve çevresinde yaklaşık 3000 yıldır insanlar yaşamaktadır. Bu süre Anadolu coğrafyası için çok şaşırtıcı olmasa da Dünya’nın bir çok bölgesindeki yaşam kalıntılarına oranla oldukça uzundur. Bilim insanlarına göre Ordu’nun ilk yöneticileri Kimmerlerdir. Daha sonra sırasıyla Perslerin ve Makedon Kralı Büyük İskender’in kontrolüne girmiştir. Makedon İmparatorluğu’nun dağılması ile beraber bütün Karadeniz’i ele geçiren Pontus Rum Devleti, Ordu’yu da topraklarına katmıştır. Bu şekilde savaşlar ile geçen 700 yılın sonunda Roma İmparatorluğu şehrin hakimiyetini almış ve önce Roma ismiyle sonra Bizans ismiyle yaklaşık 1000 yıl sürecek bir istikrar sağlamıştır. Türklerin 1071 yılında Anadolu’ya girmesiyle başlayan süreç Ordu’ya oldukça hızlı bir biçimde gelmiş ve şehir Selçukluların topraklarına katılmıştır. Bu dönemde Karadeniz Bölgesi’nde yaşanan uzun süreli savaşlar sonucunda kısa bir süre Trabzon Rum Devleti tarafından ele geçirilmiştir. Bütün bu sürecin en sonunda Osmanlı İmparatorluğu son sözü söylemiş ve 1391 yılında Ordu’yu bir daha ayrılmamak üzere topraklarına katmıştır. Şehir bu tarihten sonra sadece Türkiye Cumhuriyeti haritasına dahil olduğu dönemde bir siyasi istikrarsızlık yaşamıştır. Üzerine bir çok farklı teori olsa da Ordu, yaklaşık 900 yıldır bir Türk kentidir. Ancak bütün bu uygarlıkların şehir üzerindeki izleri de silinmemiş hatta tarihi eserler gibi Ordu’yu turistik olarak dikkat çekici kılan mirasları korunmaya devam edilmiştir.

"Ordu Gezi Rehberi" Hakkındaki Genel Yorumlar (0)

A
B
F
G
H
İ
K
M
R
S
T
U
A
B
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Ş
T
Ü
V
Z