Yaz

Ordu Yaylaları

calendar_today Ara 16, 2019

Ordu Yaylaları

Ordu Yaylaları yazısını ayrıca yazmasam olmazdı. Bir Ordu'lu olarak sizlere Ordu Perşembe Yaylası,Ordu Aybastı Yaylası ve Çambaşı Yaylası hakkında bildiklerimi anlatmak isterim. Karadeniz'in muazzam yeşil örtüsüne sizler de şahitlik etmek isterseniz en azından bir tane yaylasına gidin derim.

Karadeniz denince bir çoğumuzun aklına mutlak ki yaylalar ve yayla turizmi gelmektedir. Bölgenin her yerinde yaylacılık yüz yıllardır süre gelen bir gelenektir. Tabi ki Ordu da bu gelenekten nasibini almıştır ve Ordu yaylaları ile adından söz ettirmektedir. Ordu yaylalarının büyük bir kısmı üzerinde dört mevsim yaşamın olduğu yaylalardır. Bu nedenle hem turistler hem de bölgede yaşayan halk için oldukça muazzam gezi noktalarıdır. Yerli halkın bir çoğunun yaylalarda evi bulunmaktadır. Ancak bir ev sahibi olmayanlar da özellikle yaz mevsiminde Ordu'daki yaylalara piknik, gezi ve dinlenme gibi etkinler için sık sık gitmektedir. Ordu yaylalarının kendisine en çok hayran bırakan özelliği yeşilin her tonuna ev sahipliği yapan doğası ve ciğerlere oksijenin en duru halinin çekilmesine olanak sağlayan tertemiz havasıdır. Ordu gezinizin bir parçasını yaylalarda geçirmek hem seyahatinizi güzelleştirecek hem de ruhunuzu dinlendirecektir diye düşünüyoruz. Ancak yaylaların meşhur yağışlarına ve soğuk havasına karşı önlem almak adına kıyafetlerinizi dikkatli seçmeyi ihmal etmeyin. Aksi takdirde çok zorlu saatler geçirmek durumunda kalabilirsiniz. Gerçi Ordu’nun ve yaylaların yerlileri o kadar tatlı insanlar ki, böyle durumlarda kalan bütün gezginlere tanrı misafiri muamelesi yapıp hem evlerine almakta hem de yemeklerine ortak etmekteler.

Ordu Perşembe Yaylası

Ordu’nun üzerinde dört mevsim yaşanabilen en meşhur yaylasıdır. Şehir merkezine yaklaşık 130 km mesafede bulunur ve yılın her zamanında minibüsler karşılıklı olarak çalışmaktadır. Perşembe Yaylası aynı zamanda Tokat’tan da oldukça fazla misafir ağırlamaktadır. Hatta aynı Ordu’dan olduğu gibi buradan da yılın her günü minibüsler yaylaya çıkmaktadır. Ordu Perşembe Yaylası’nın bütün yolu asfalttır ve her türlü araba ile çıkmak mümkündür. 

Ordu Perşembe Yaylası’nın rakımı 1350 metredir. Yaylanın en yüksek noktası olarak da bilinen Karga Tepesi, hem manzarası hem de doğası ile kendisine hayran bırakmaktadır. Perşembe Yaylası’nın elektrik, su gibi temel altyapı ihtiyaçları tamamı ile halledilmiştir. Bu nedenle bir çok yaylaya oranla çok sık tercih edilmektedir. Yaylada evi olmayanlar için en uygun konaklama yöntemleri çadır ve karavandır. Bu yöntemleri tercih etmeyenler için ise yaylaya 20 km mesafede konumlanan Aybastı İlçesi’nde pansiyon ve küçük moteller mevcuttur. Yayla üzerinde yer alan tek kapalı konaklama tesisi Orman İşletmesi’ne aittir ve kapasitesi 20 yatak ile sınırlıdır. Bu sebeple özellikle yaz mevsiminde yer bulmak pek mümkün değildir. Yayla üzerinde elliye yakın ev bulunmakta ve bu yönüyle şirin bir kasabayı anımsatmaktadır. 

Günlük ihtiyaçların giderilmesi adına yayla üzerinde bir adet bakkal, bir adet manav ve bir adet kasap bulunmaktadır. Ancak bu işletmeleri şehir merkezlerindekiler ile karıştırmamak gerekiyor. Çünkü sattıkları ürünler oldukça sınırlı. Yaylada düzenli olarak yaşayan yerli halk da kendi besledikleri hayvanların et ve sütlerini satmaktadır. Doğal yemle beslenmiş hayvanlardan elde edilen ve tamamen organik olan bu ürünlerin lezzeti kelimelerle anlatılmaz. Yine günlük ihtiyaçların karşılanması adına yaylada bir adet kır kahvesi ve bir adet et restoranı bulunmaktadır. Aynı zamanda acil durumlar için bir adet PTT ofisi de dört mevsim hizmet vermektedir. 

Perşembe Yaylası Ordu, ziyaretçilerini doğası ve havası ile kendisine hayran bırakan ve aynı zamanda diğer yaylalara oranla nispeten gelişmiş bir bölgedir. Ordu’ya özellikle yaz mevsiminde seyahat eden gezginlere Ordu'nun yaylalarını keşfetmelerini ısrarla tavsiye ediyoruz.

Adres: Perşembe Yaylası Karga Tepesi, Aybastı/Ordu

photo_library

Ordu Çambaşı Yaylası

Ordu yaylaları arasında nispeten daha az el değmiş ve daha az gelişmiş olan yaylalardan bir tanesidir. bu nedenle üzerindeki yerleşim genel olarak turizm sezonu olarak görülen yaz mevsimi ile sınırlı kalmıştır. Çambaşı Yaylası, Ordu şehir merkezinden yaklaşık olarak 60 km mesafede yer almaktadır. Kabadüz İlçe sınırları içerisinde bulunan yaylanın ilçe ile arasındaki yol tamamen topraktır ve 40 kilometredir. Bu nedenle soğuk ve yağışların bol olduğu sonbahar ve kış mevsimlerinde ulaşımı oldukça zordur. Ordu merkezden yaylaya turizm sezonu boyunca minibüsler ile ulaşmak mümkün.

Çambaşı Yaylası 1250 metre rakımlı bir yayladır ve yaylanın zirvesinde manzara görenleri kendisine hayran bırakmaktadır. Yaylanın elektrik ve su gibi altyapı hizmetleri tam olarak tamamlanmamıştır. Bu sebeple yaylaya çıkacak olanların şarj gibi konular açısından önceden hazırlıklı olmasında fayda var. 

Çambaşı Yaylası’nda konaklama yapmak için yayla evlerinden bozma pansiyonlar bulunmaktadır. Maalesef ki bu pansiyonların internet üzerinden oda satışı yoktur. Bu mekanlarda konaklama yapmak isteyenler ancak yaylaya gittiklerinde yer ayırabiliyorlar ve bu durum beraberinde yer olmazsa mağduriyetin ortaya çıkması gibi bir sorunu getiriyor. Yaylanın bir çok noktasında çadır ile konaklama yapan insanları da görmek mümkün ve yaylanı yerlileri bu durumu gayet hoş karşılıyor. 

Günlük ihtiyaçların karşılanması için Çambaşı Yaylası üzerinde bir adet bakkal ve bir adet kasap bulunmakta. Eğer uzun süre yaylada kalmayı düşünüyorsanız mutlaka bakkala ürünlerin geldiği günü sorun. Çünkü uzun dönem ürün gelmediğinde aradığınız şeyleri bulmak oldukça zor olabiliyor. Yine aynı şekilde günlük ihtiyaçlar için yaylada bir adet restoran ve bir adet kır kahvesi de bulunmakta. Buralarda da karnınızı doyurabilir ve vakit geçirebilirsiniz. İlçe merkezine oldukça uzak olması ve yolun zor olması nedeniyle turizm sezonunda bir de seyyar sağlık ekibi yaylada mevcut durumda. 

Kış mevsiminde ise yaylaya 4 km mesafede bir adet kayak merkezi 2010 yılından bu yana hizmet vermektedir. Her ne kadar halen geliştirilmesi gereken bir kayak merkezi olsa da önümüzdeki yıllarda adından sıkça söz ettireceğe benziyor.

Çambaşı Yaylası yaz mevsiminde Ordu’ya seyahat edenlerin mutlaka rotasına eklemesi gereken doğal güzelliklerden bir tanesi. Ayrıca yaylanın yerlileri de fazlasıyla hoş sohbet ve misafirperver insanlar. 

Adres: Kabadüz, 52020 Kabadüz/Ordu

Ordu Keyfelan Yaylası

Etrafı çam ormanları ile çevrili olan Keyfelan Yaylası, Ordu’nun en güzel yerleri arasındadır. Yayla şehir merkezine yaklaşık 140 km, Mesudiye ilçesine ise 20 km mesafededir. Yaylanın deniz seviyesinden yüksekliği 1200 metredir. Yaylanın evleri tamamen geleneksel Karadeniz mimarisine göre inşa edilmiştir ve 4 mevsim kullanılmaktadır.

Yılın bütün zamanlarında üzerinde yaşam olduğu için altyapı imkanları tam olarak gelişmiştir. Ayrıca yaylanın içerisinde bir de göl bulunmaktadır. Rivayete göre bu gölün sularında yüzen insanların bütün hastalıkları şifa bulmaktadır. Yine aynı şekilde astım gibi göğüs hastalıklarına sahip olanların bu yaylanın havası ile şifa buldukları düşünülmektedir.

Günlük ihtiyaçların karşılanması için yayla üzerinde bir adet bakkal ve bir adet kasap bulunmaktadır. Yine aynı ihtiyaçlar için bir adet restoran da hizmet vermektedir. Keyfelan Yaylası, her yıl binlerce ziyaretçiyi doğasına hayran bırakmakta ve turist potansiyeli her geçen gün artmaktadır. Ordu’nun doğasını ve Karadeniz’in yaylalarını görmek isteyen gezginler için birebir bir yayladır. Yılın bütün dönemlerinde Ordu merkezden yaylaya minibüsler ile ulaşım sağlanmaktadır. Eğer Ordu’ya kadar gidip bu muhteşem güzelliği görmeden dönerseniz bizce rotanız eksik kalacaktır.

Adres: Balıklı Mahallesi, 52900 Mesudiye/Ordu

"Ordu Yaylaları" Hakkındaki Genel Yorumlar (0)

A
B
F
G
H
İ
K
M
R
S
T
U
A
B
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Ş
T
Ü
V
Z