Yaz

Ordu'da Ne Yenir?

calendar_today Ara 22, 2019 label

Ordu'da Ne Yenir?

Karadeniz’in her yerinde olduğu gibi Ordu’da da zengin bir mutfak kültürü vardır. Özellikle deniz kıyısında yer alması sebebiyle balıkçılık ve balıkçılığa paralel olarak deniz ürünlerinin yemeklerde kullanımı oldukça gelişmiştir. Ancak tamamen deniz ürünlerinden oluşan bir mutfak da mevcut değildir. Yağmurlu bölgelerde büyümeyi seven pancar, pazı, patlıcan ve fasulye gibi sebzeler de Ordu mutfağının en önemli gıda maddeleri arasında yer almaktadır. Ordu’nun yemek kültüründeki lezzetlerin muhteşemliğini hissetmişsinizdir. İlin tabiatının vermiş olduğu imkânlar nedeniyle organik tarım konusunda tereddüde düşmeden tüketim yapabileceğiniz olanakları mevcuttur. Doğal olan bu şehrin yemek kültüründe pancar, mısır, balık, kabak gibi menülere oldukça fazla rastlanılmakta ve genellikle büyükşehirlerde karşınıza çıkan genetiği oynananmış gıda maddeleri ile karşılaşma ihtimaliniz ise sıfırdır.

Yörenin sofralarını süsleyen menülerin içerisinde çorbaları adına Pancar Çorbası, Mısır Çorbası, Isırgan çorbası ve Kabak Çorbası yer almaktadır. Ana yemekleri bakımından yöresel sofralarda Pancar (Karalahana) Sarması, Pancar (Kara lahana) Döşemesi, Pancar (Kara lahana) Diblesi, fasulye diblesi, Melocan(Diken ucu) Kavurması, Sakarca Mıhlaması, Galdirik Kavurması, Isırgan Yağlaşı, Hoşgıran Kavurması, Tirmit (Mantar) Kavurması, Çerkez Tavuğu, Kabak Muhallebisi, Mısır Yağlaşı, Pallobye, Keşkek (Gendeme),Fırın Fasulyesi, soslu patlıcan, pazı mücveri ve taze bezelye kayganası gibi çeşitlere rastlamak da mümkündür. Yörenin denizinden gelen lezzetleri de mutlaka tadılmalı denilecek kadar mükemmeldir. Söz konusu Karadeniz olunca balık tüketiminde hamsi vazgeçilmez balık türüdür ve buna bağlı olarak da sofralarda değişik tatlarda yer alır. Hamsinin Buğulaması, Köftesi ve Tavasına oldukça fazla rastlanılmakta olup, içli tavası da mutlaka tadılması gereken bir lezzettir. Karadeniz denildiğinde her ne kadar hamsi aklınıza gelse de hamur işlerini de tatmanızı tavsiye ederim. Bu konuda Ordu’da hamur işi olarak Su Böreği, Yufka Böreği ve Ev Makarnası (Kesme Makarnası) gibi lezzetler bulunmaktadır. Ana yemeklerin ardından tatlı yenilmezse olmaz. Lezzetleri yönünden kültürün ve doğanın birikimini kullanan ordu mutfağında Kabak Tatlısı, Aşure ve Un Helvası gibi çeşitler bulunmaktadır.

Ordu Yöresel Yemekleri ; Hamsi Köftesi

Karadeniz’in her yerinde bulabileceğiniz bu yemeğin en lezzetli örnekleri Ordu mutfağında yapılmaktadır. Çünkü hamsinin en taze bulunabileceği yerlerden bir tanesi Ordu’dur. Kılçıkları çıkarılıp, ayıklanan hamsilerin içerisine yumurta, soğan, salça, un, bayat ekmek içi, köfte harcı, maydanoz, sarımsak ve tuz konularak iyice yoğrulur. Bir süre dinlenmeye bırakıldıktan sonra top top köfte şekli verilerek kızgın yağda kızartılmaya başlanır. Özellikle hamsinin bol bulunduğu kış aylarında sık sık yapılan muazzam lezzetli bir yemektir.

Ordu Yöresel Yemekleri ; Etli Kara Lahana Sarması

Kara lahana sarması için öncelikle lahanalar yaprak yaprak ayrılır ve haşlanır. Daha sonra ise haşlanan yapraklar dinlenmeye bırakılır ve sarmanın içi hazırlanır. İç harcına konulan malzemeler kıyma, soğan, maydanoz, pirinç, salça ve baharatlardır. Öncelikle soğan kavrulur üzerine salça ve kıyma eklenerek kavurma işlemine devam edilir. En sonunda ise pirinç, maydanoz ve baharatlar eklenerek iç harcı sarılmaya hazır hale getirilir. Kara lahana sarmasının püf noktası sarma işleminde yapraklarını yırtmamaktır. Bu nedenle Karadenizliler dışında pek fazla insan yapımını beceremez. Ordu’ya özellikle kış aylarında seyahat ederseniz bu muazzam lezzeti tatmadan dönmemenizi öneririz.

Ordu Yöresel Yemekleri ; Sakarca Kayganası

Sakarca Kayganasını yapmak için öncelikle sakarcaların yıkanıp temizlenmesi gerekiyor. Suyu süzüldükten sonra ince ince doğranır ve içerisine mısır unu, tuz ve yumurta ilave edilir. En son olarak ise önlü arkalı bir biçimde kaygana şeklinde kızartılıp. Kısa bir süre dinlenmeye bırakıldıktan sonra ılık bir şekilde servis edilir. Gezdiği şehirlerin lokal lezzetlerini tatmayı seven gurme gezginler için arayıp da bulamayacakları kadar endemik bir yemek olan Sakarca Kayganasını mutlaka tatmalısınız.

Ordu Yöresel Yemekleri ; Galdirik Kavurması

Karadeniz’in hemen hemen her yerinde farklı biçimlerde yemekleri yapılır. Meşhur Galdirik Kavurmasını yapmak için öncelikle galdirikler soğuk suda yıkanarak temizlenir. Daha sonra kaynar suyun içine atılarak haşlanır ve suyu süzülür. Haşlanan galdirikler dinlenmeye bırakıldıktan sonra ayrı bir kapta soğanlar kavrulur ve üzerine ince ince doğranmış galdirikler ve tuz ilave edilir. Bu şekilde de bir süre kavrulduktan sonra ılıması için dinlenmeye bırakılır ve hafif sıcak şekilde servis edilir. Karadeniz Bölgesi’nin köy yemeklerinden bir tanesi olan Galdirik Kavurması, Ordu’ya giden gezginlerin denemeden geçmemesi gereken muazzam lezzetli bir yemek.

Ordu'nun Yemekleri ; Mısır Çorbası

Mısır çorbasını yapmak için ilk adım olarak eldeki mısırın yarısı ezilip püre haline getiriliyor, kalan yarısı ise daha sonra kullanılmak üzere bekletiliyor. Öncelikle bir tencere içerisine doğranarak atılan soğanlar kavruluyor ve üzerine un ekleniyor. Un ve soğanların renkleri değişine kadar kavuruluyor ve üzerine püre haline getirilen mısırlar ekleniyor. Bir süre de bu şekilde kavurulduktan sonra süt ve tavuk suyu ilave edilerek karıştırılır. Çorba kaynamaya başladıktan sonra püre haline getirilmemiş mısırlar da ilave edilerek kaynamaya bırakılır. Sıcak bir biçimde servis edilen mısır çorbasının üzerine ince kıyılmış maydanoz eklenerek masalara getirilir. Ordu ve çevresinden tadabileceğiniz en lezzetli yemeklerden bir tanesidir.

Ordu'nun Yemekleri ; Kara Lahana Döşemesi

Yapımı için ilk olarak lahanaların sapları ayıklanır ve ince ince doğranır. Doğranan lahanalar bir süre kaynar suda haşlandıktan sonra suyu süzülerek dinlenmeye bırakılır. Dinlenen lahanalar bir tencereye alındıktan sonra üzerine doğranmış soğan, küp biçiminde kesilmiş patatesler, tereyağı, daha önceden yıkanmış bulgur, tuz ve haşlanmış patatesler eklenir. Malzemelerin üzerine biraz geçecek şekilde eklenen su kaynayana beklenir. Kaynadıktan sonra kısık ateşte bir süre daha pişirilemeye bırakılır ve ocaktan alınır. Sıcak veya ılık biçimde servis edilen döşeme yemeği, oldukça lezzetli ve Karadeniz’e özgü endemik bir yemektir.

Ordu'nun Yemekleri ; Fasulye Dibesi

Ancak en lezzetli hallerini tabi ki Karadeniz’de bulabilirsiniz. Yapımı için öncelikle ince ince doğranan soğanlar zeytinyağı ve tereyağında kavurulur. Üzerine ikiye veya üçe bölünmüş fasulyeler eklenir ve kısa bir süre kavrulur. Daha sonra doğranmış domates ve su eklenerek bir süre kaynatılır. Fasulyeler yumuşadıktan sonra tuz, pirinç ve diğer baharatlar eklenir. Pirinçler şişene kadar pişirilmeye davam edilir. Hem sıcak yemek olarak hem de soğuk meze olarak servis edilen Dible, genelde yaz aylarında yapılan bir yemek çeşididir.

Ordu'nun Yemekleri ; İçli Tava

Öncelikle hamsiler ayıklanır ve mısır ununa bulanarak kızartılır. Daha sonra yemeğin alt kısmını oluşturan pilavı yapılır. Pilavın içerisini klasik pilavdan ayrı olarak safran, çam fıstığı, kuş üzümü, soğan ve maydanoz konulur. Pilav suyunu çektikten sonra hamsiler alt tarafı görünmeyecek şekilde pilavın üzerine dizilir. Ordu’da bir çok balık restoranında da bulabileceğiniz bu yemek, oldukça lezzetli ve yalnızca bölgeye özgüdür. Hamsinin bol olduğu dönemlerde Ordu’nun hemen her yerinde yapılan İçli Tava’yı, özellikle balık seven gezginlerin mutlaka denemesini öneriyoruz. Ordu yemekleri hakkında bilgisi olanlar da ekleme yapabilirler.

"Ordu'da Ne Yenir?" Hakkındaki Genel Yorumlar (0)

A
B
F
G
H
İ
K
M
R
S
T
U
A
B
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Ş
T
Ü
V
Z