Yaz

Ortaköy Gezilecek Yerler

calendar_today Eki 06, 2017

Ortaköy Gezilecek Yerler

Ortaköy, İstanbul’da bulunan bir kenttir. İstanbul’un Avrupa yakasında yer alan, Ortaköy semtinde gezilecek birçok yer bulunmaktadır. Ortaköy semtine gidilirken, Feriye Sarayları adı verilen ikinci derece saraylara rastlanmaktadır. Aslında bu Feriye Sarayları, Çırağan Sarayı’nda çalışmakta olan hizmetkarların, barınma ihtiyacını karşılamaları amacı ile yapılmışlardır. Boğaziçi topografyasına örnek olarak nitelendirilebilecek olan bir yer olan Ortaköy, tepelerin kıyı şeridine paralel olduğu bir yerde bulunmaktadır.

Ortaköy’ün bulunmuş olduğu bu kıyı şeridi, ara ara vadiler ile kesilen bir yapıya sahip olmaktadır. Bu durum da, tarihin ilk zamanlarından bu yana insan yerleşimi ve barınması için son derece uygun olan vadiler, Ortaköy’ün sıklıkla yerleşilen ve yoğun nüfuslu bir yer olmasını sağlamıştır. Ortaköy, etrafında bulunmakta olan vadilerde, eski zamanlarda yağmur yağdığı zamanlarda, küçük derecikler oluşmaktaydı. Ancak Ortaköy’de gerçekleşen düzensiz ve çarpık kentleşme sebebi ile bu derecikler ortadan kaybolmuştur. Günümüzde şiddetli ve uzun süreli yağmurlar yağdığı zaman, Ortaköy sokaklarını sel götürmektedir. Bu durum da, Ortaköy’de yaşamakta olan birçok insanı mağdur etmektedir. Bu sayılanlar dışında, Ortaköy semti hakkında verilebilecek ilginç bir bilgi daha bulunmaktadır. Ortaköy semti, Türkiye’de enginarın yetiştirildiği ilk yer olmaktadır.

Ortaköy'de Gezilecek Yerler

Ortaköy semtinde, semtin konumu ve tarihinin eski zamanlara dayanması sayesinde, gezilecek birçok alan bulunmaktadır. Bu sayede de, Ortaköy semti

Ortaköy Camii: Ortaköy’e gelen kişilerin gezmesi gereken yerlerden biri olan Ortaköy Camii, Ortaköy’de bulunan vapur iskelesinin hemen yanında bulunmaktadır. Çok güçlü ve sanatsal bir yapı olmayan Ortaköy Camii, Nikoğos Balyan tarafından inşa edilmiş bir eserdir. Çok tanınan ve çok ihtişamlı bir yapıya sahip olmayan Ortaköy Camii, yine de, Balyan ailesi tarafından inşa edilen pek çok camiiden, daha güçlü ve güzel bir yapı olmaktadır. Abdülaziz ve Abdülmecid gibi Osmanlı padişahları, Ortaköy Camii’nde Cuma namazlarını kılar ve burada saltanat kayıkları vasıtası ile Anadolu Yakası’nda bulunan Beylerbeyi Sarayı’na ya da Küçüksu Kasrı’na geçerlerdi.  Vapur iskelesinin yakınlarında bulunan dar cepheli ev, Beylerbeyi Sarayı’nı da inşa etmiş olan Nikoğos Balyan aittir. Rivayet olunur ki bu evden, ünlü eserlerinden biri olan Beylerbeyi Sarayı’nı seyrettiği söylenmektedir. Ortaköy Camii’nin bulunduğu Hazine Sokak’ta güzel bir barok mimarisi çeşme bulunmaktadır. Bu çeşmeyi de, Damat İbrahim Paşa yaptırmıştır. Bu çeşme, Osmanlı döneminde hakim olan Batı mimarisi etkisinin bütün karakteristik özelliklerini taşımakta olan bir yapı olma özelliğini taşıması bakımından görülmeye değer bir tarihi yapıdır.

Ayios Fokas Kilisesi, Asdvadzadzin Kilisesi ve Et Ha-Hayim Sinagogu: Eski zamanlarda Ortaköy semti, seçkin insanlardan oluşan kaliteli bir nüfusa sahipti. Bu kişiler, çeşitli dinlere mensup kişilerdi. Bu sebeple, Ortaköy Camii’nin yakınlarında, diğer dinlere ait ibadethaneler de bulunmaktadır. Burada bulunan ibadet yerlerinden birinin adı, bir Rum Ortodoks kilisesi olan Ayios Fokas Kilisesi olmaktadır. Yine aynı mevkilerde bulunan bir diğer ibadet yeri olan, Ermeni kilisesinin adı da, Asdvadzadzin Kilisesi olmaktadır. Bu yerde bulunan ve pek çok kişi tarafından görülmeye değer bulunan bir diğer ibadet yeri de, Ha-Hayim Sinagogu olmaktadır. Günümüzde bu ibadet yerleri fazla aktif olarak kullanılmamaktadır. Çünkü bölgede yaşayan Müslüman olmayan kişilerin birçoğu başka yerlere göç etmişlerdir. Bu ibadethanelerden sonra, Ortaköy semti içerisinde gezilebilecek bir diğer yer de, Osmanlı padişahı II. Abdülhamit’in kızları için yaptırmış olduğu yalılardır.  Bu yalılar, Osmanlı döneminin son zamanlarında kullanılmakta olan mimari hakkında detaylı bilgiler vermektedir. Yalılarda, Batı mimarisinden etkileniş ve Osmanlı mimarisinin arka planda kalmış pek çok özelliği gözlenebilmektedir.

Ortaköy'de Alışveriş, Barınma ve Eğlence Aktiviteleri

Ortaköy semti, yalnızca gezilecek yerlerden oluşmamaktadır. Bu sayılan gezilecek yerlerin yanında, Ortaköy’de yemek yenilecek ve bir şeyler içilebilecek pek çok yer bulunmaktadır. Ortaköy semtini ziyarete gelen kimseler, burada oldukça iyi yapılan ve ünlü olan kumpir lezzetini tatmadan buradan ayrılmamaktadırlar. Bu sebeple, eğer Ortaköy’ü gezmek niyetiniz var ise, midenizde ufak bir atıştırmalık yer açmanız gerekmekte olmaktadır. Ufak atıştırmalığınızın ardından Ortaköy’de, güzel bir mekanda, güzel bir waffle yenilmesi, Ortaköy’ü daha önce ziyaret etmiş pek çok kişi tarafından, sıklıkla tavsiye edilmektedir. Kültür ve sanat alanlarında da, büyük bir etkinliği bulunan Ortaköy semti, alışveriş yapmak için de oldukça ideal bir yer olarak anılmaktadır. Bu sayede, Ortaköy’e gelen birçok ziyaretçi, hem Ortaköy’ün tarihi ve kültürel mekanlarını gezmekte, hem de Ortaköy semtinde bulunan alışveriş ağından faydalanmaktadırlar. Bu alışveriş ağı, büyük oranda kültür ve sanat kategorisinde yoğunlaşmış olsa da, Semtin sahip olduğu, zümrenin ihtiyaçlarına göre şekillenen Ortaköy semti içerisinde bulunan dükkanlarda el yapımı takılar ve salaş diye nitelenebilecek giyim ürünleri de satılmaktadır. Bunun yanında, Ortaköy semti içerisinde, elden düşme kitaplar satmakta olan sahaf dükkanları oldukça fazladır ve bu dükkanlar etkin bir biçimde çalışmaktadır.

Boğaz Manzarası ve Ortaköy

Eski adı ile Boğaziçi Köprüsü, şimdiki adı ile 15 Temmuz Köprüsü’ne oldukça yakın olan Ortaköy semti, boğaz manzarası izlemek isteyen kişiler için de, oldukça uygun bir yer olarak nitelendirilmektedir. Bu durum da, doğal olarak boğaz manzarası keyfi çıkarmak isteyen pek çok kişi, boğaz manzarası seyretmek amacı ile Ortaköy semtine gelmektedirler. Eskiden İstanbul’un belli başlı entelektüel kişilerinin yaşamış olduğu Ortaköy semti, oldukça çeşitli bir topluma sahipti. Her dinden ve kültürden insanın yaşadığı Ortaköy semti, Osmanlı padişahlarının aileleri ile birlikte yaşamayı tercih etmiş olduğu ilk yerlerden biri olma özelliğini taşımaktadır. Osmanlı padişahlarının ve ailelerinin de, yerleşmek amacıyla ya da uzun ince saltanat kayıkları vasıtası ile boğaz turu yapmak amacı ile Ortaköy’ü ve çevresini tercih etmesi, Ortaköy’ün nasıl bir toplumsal çevreye ve doğal güzelliğe sahip olduğunu, açık bir şekilde ortaya koyan kanıtlardan biridir. Doğal olarak bu durum da, Ortaköy semti içerisinde, Osmanlı padişahlarından ve ailelerinden birçok kültürel ve tarihi iz kalmasını sağlayıcı bir etki yapmıştır. Ancak Cumhuriyet’in ilk yıllarından sonra, Ortaköy ve çevresinde yaşamakta olan toplum, tek tip bir toplum biçimi olma yolunda hızlı bir şekilde ilerlemiştir. Semt içerisinde yaşayan ve semte birçok katkısı bulunmuş olan Müslüman olmayan kimselerin çok büyük bir çoğunluğu, çeşitli sebepler dolayısı ile başka yerlere göç etmek durumunda kalmışlardır. Günümüzde, genç entelektüel çevrenin yoğun bir şekilde ilgisini çeken Ortaköy semti, toplum anlamında gayet sade ve tek tip bir hale gelmiştir. Ancak Ortaköy semti ve çevresinde gerçekleşen kültür ve sanat etkinlikleri, Ortaköy semtinin toplumu üzerinde çeşitlik oluşturucu bir etki yapmayı başarabilmiştir.

"Ortaköy Gezilecek Yerler" Hakkındaki Genel Yorumlar (0)

A
B
F
G
H
İ
K
M
R
S
T
U
A
B
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Ş
T
Ü
V
Z