Yaz

Pasaport Türleri

calendar_today Kas 30, 2016 label

Pasaport Türleri

İstisnai durumlar haricinde,pasaport bize bulunduğumuz ülkenin sınırlarına çıkarken lazım olan ve bir nevi kimlik görevi gören belge türüdür. İstisnai durumlar derken mesela Kıbrıs,Ukrayna ve Gürcistan'a pasaporta gerek kalmadan sadece yeni çipli kimliğimiz ile giriş yapabiliyoruz. Hatta yakın zamanda Moldova'ya da pasaporta gerek kalmadan sadece kimlikle giriş yapma imkanı sunulmuştu. Ben bu 3 ülkeden sadece Kıbrıs'a 1kere kimlikle girip çıkmıştım daha sonraları ise pasaportla giriş çıkış yaptım. Fakat bu ülkeler dışında bize pasaport yurt dışı seyahatimizde sürekli olarak lazım olacak. Buna göre sizlere bu yazımda pasaport türleri (çeşitleri) hakkında detaylı bilgiler vereceğim.

Pasaport Nedir?

Pasaport yaşadığımız ülkenin sınırlarından diğer ülkeye çıkış için gerekli olan belgedir.

Malum Türkiye’nin vizeden muaf olduğu ülkeler o kadar çok fazla ki pasaport almak ve gidilmeyen yerleri görmek istiyoruz. Vizesiz ülkelere seyahat etmek için gerekli olan tek şey aslında evrak olarak sadece pasaport defter bedelini ve pasaport harcını ödemek,gerisi ise sizin maddi durumunuz ve boş zamanlarınızla ilgili bir durumdur.

Vizesiz ülkeler demişken vizesiz olan ülkeler hakkında detaylı bir yazı yazmıştım orada vizesiz seyahat edilen Amerika ülkelerinden, vizesiz Afrika ülkelerine, vizesiz Asya ülkerine ve vizesiz balayı ülkelerine de göz atmanızı isterim.

Şimdi soru cevaplar şeklinde yapmak sanırım işleri daha anlaşılır hale getirecek.

Pasaport Türleri

Bildiğiniz üzere 2011 yılından sonra çipli pasaport uygulamasına geçildi. Tarihi tam net hatırlayamasam da sanırım 2018 yılında uygulamaya geçildi. Çünkü ben 2011 yılından sonra 2 tane daha pasaport almıştım ve her ikisinde de çipli yoktu fakat eşimin pasaportu çipli olmuştu. Peki bu pasaport türleri kimler için uygundur. Özellikle pasaport başvurusu yaparken randevu alırken karşımıza çıkan bu soruyu aşağıda maddeler halinde detaylıca yazdım. Bu sayede başvuru esnasında size uygun pasaport türünü seçebilirsiniz. 

5 farklı pasaport türünü kullandığımız güzel ülkemizde pasaport çeşitleri şu şekildedir;

  • Bordo Pasaport (Umuma Mahsus Pasaport)
  • Yeşil Pasaport (Hususi Pasaport)
  • Gri Pasaport (Hizmet Pasaportu)
  • Siyah Pasaport (Diplomatik Pasaport)
  • Kırmızı Pasaport (Geçici Pasaport)

1)Diplomatik Pasaport (Siyah Pasaport)

Diplomatik pasaportların dış kapak rengi siyahtır. Diplomatik pasaportlar,T.B.M.M üyelerine,T.B.M.M üyesi olmayan bakanlara,valilere, Anayasa mahkemesi başkan ve üyeleri ile Yargıtay,Danıştay gibi Askeri Yargıtay,Askeri Yüksek İdare mahkemesi gibi kişilere verilir. Hiç bir harç ücreti ödenmez. Siyah pasaport türü 28 sayfadan ibarettir. 

Detaylı bilgileri www.mfa.gov.tr adresinden inceleyebilirsiniz. 

Sadece devlet adına çalışan kişilere verilmektedir. Yani kısaca diplomatik pasaport normal sıradan vatandaşa verilmez.

2)Hususi Pasaport (Yeşil Pasaport)

Yeşil pasaporta yurt dışı çıkış yasağı olduğunda hepimiz bu pasaport türünü televizyonlarda fazlasıyla duyduk ve öğrendik. Peki yeşil pasaport kimlere verilir?

T.B.M.M. eski üyelerine,eski bakanlar ile,birinci ,ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan,devlet memurları ve diğer kamu görevlilerine verilen pasaport türüdür. Fakat bu açıklama yeterli olmayacağı için sizleri yeşil pasaport nedir yazıma alayım. 

Halk arasında konuşulan ise devlet memurlarına verilen pasaportun yeşil pasaporttur. Tabi sadece devlet memuru olmak da başlı başına yeşil pasaportu almaya yeterli değildir. Özel sektörde çalışanlar  yeşil pasaport alamazlar.

3)Umuma Mahsus Pasaport (Bordo Pasaport)

Özel sektörde çalışan ya da çalışmayan,devlet memuru olan olmayan ve herkesin alabileceği pasaport türüdür. Pasaport almak için gerekli evraklar yazımdan tüm detayları okuyabilirsiniz. Umuma mahsus demek herkes için anlamına geldiği için adını buradan almaktadır. Bu pasaportu almak için ilçe nüfus müdürlüklerinden randevu alabilirsiniz. Pasaport fiyatları yazımdan güncel ücretleri öğrenebilirsiniz. 

Gerekli evraklar ise;

  • T.C. kimlik kartı,
  • Harç ve cüzdan bedeli makbuzu,
  • 2 adet biyometrik fotoğraf.

4)Hizmet Pasaportları (Gri Pasaport)

Hizmet pasaportları adı üstünde,hükümet tarafından ,hususi idarelerce veya belediyelerce resmi görevlere gönderilen kişilere verilir. Bazı kişilere yeşil pasaport verilmez bunun yerine gri pasaport verilir. Peki gri pasaport başvurusu nasıl yapılır? detaylarını linkten okuyabilirsiniz. Eğer sarı basın kartına sahip gazeteciyseniz, Türkiye milli federasyonlara bağlı sporcuysanız, araştırma görevlisiyseniz ya da akademisyenseniz, yurt dışında  fuara ya da kongreye katılacak öğrenci grubunda yer alıyorsanız gri pasaportu almaya hak kazanmış sayılıyorsunuz. Bu pasaport türünün yeşil pasaporttan farkı ise kongre ya da fuar boyunca ya da yurt dışına gitme amacınız boyunca vize geçerliliği olmasıdır. Yani göreviniz bitince pasaport hakkınız da son buluyor. Yeşil pasaportta ise istediğiniz her zaman bazı ülkelerde geçerli olmak şartıyla (Avrupa ülkeleri) sebebi her ne olursa olsun vizesiz gitme imkanınız vardır. Yeşil pasaportla gri pasaport arasındaki fark budur. Tam emin değilim ama gri pasaport sahibi olduğunuz dönemde bazı aile bireyleri de yeşil ya da gri pasaport sahibi olabiliyor. (Bu konuda en yetkili kişi ve kurumlara başvuru yapıp detaylıca sorunuz.)

5)Kırmızı Pasaport (Geçici Süreliğine Verilen Pasaport)

Kırmızı ya da pembe pasaportun renginden tam emin değilim değişmiş olabilir. Eğer yurt dışında tatildeyseniz ve pasaportunuzu kaybettiyseniz ya da pasaportunuzun süresi siz farkında olmadan dolmuş ise ve tüm bu şartlar dahilinde yurt dışı edilme durumunuz varsa konsolosluğa başvuru yapıp geçici pasaportunuzu temin edebilirsiniz. Türk elçilikleri tarafından size verilen bu kırmızı (pembe) pasaportun geçerlilik tarihi 1 ay olup Türkiye topraklarına giriş yaptığınız anda pasaport polisleri tarafından el konulmakta olup yeniden pasaport başvurusu yapmalısınız. Yani bu pasaport çeşidi tek kullanımlıktır. Pasaport türleri arasında yer alan kırmızı pasaportu almak için başka bir sebep gerekmemektedir. Bu pasaport için hiç bir ücret ödemiyorsunuz.

5.1)Geçici Pasaport İçin Gerekli Belgeler

  • İki adet 5 cm x 6 cm ebatında vesikalık fotoğraf (Yurt dışına çıkarken her zaman yanımda 2 adet vesikalık fotoğraf bulunduruyorum)
  • Nüfus cüzdanının aslı
  • Pasaport kaybı durumunda polis tutanağı (Pasaportunuz kaybolduğunda acilen bulunduğunuz noktadaki en yakın karakola gitmelisiniz.)

NOT: Her ne kadar bir pasaport türü olarak listeye alsak da bu pasaport türüyle pasaportunuz üzerinde var olan vizeler de geçerliliğini yitirmiş oluyor.

"Pasaport Türleri" Hakkındaki Genel Yorumlar (0)

A
B
F
G
H
İ
K
M
R
S
T
U
A
B
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Ş
T
Ü
V
Z