Yaz

AYDER YAYLASI OTELLERİ VE GEZİLECEK YERLER

calendar_today Mar 28, 2018

AYDER YAYLASI OTELLERİ VE GEZİLECEK YERLER

AYDER YAYLASI RİZE

Ayder yaylası ulaşım, oteller ve yemek kültürü

Oteller bir yerde konaklayabilmek için turizm sektörünün insanlara sunmuş olduğu konforlu barınma seçeneklerini oluşturmaktadır. Özellikle de turizm reabilitesi yüksek olan merkezlerde oldukça fazla sayıda iş adamı tarafından işletilmektedir. Her gün özellikleri bakımından bir değişik niteliği bünyesine dahil eden oteller konusunda aslında sınır tanınmayan bir konfor söz konusudur. Turizmin olduğu bir bölgede otel olmazsa olmazlardan olduğuna göre Karadeniz’in gözde tatil yerlerinden birisi olan ve alternatif turizmin direği pozisyonunda olan Ayder yaylasında da oldukça fazla sayıda otel bulunmaktadır.

Ulaşım ise ülkemizin sınırları içerisinde artık eskide var olan uzun ve meşakkatli yolculuklarla değil daha rahat ve kısa süreli yolculuklarla sağlanmaktadır. Karadeniz Bölgesi, Ege Bölgesi, Akdeniz Bölgesi ya da Marmara Bölgesi olsun artık ulaşım kanalları bakımından oldukça olanaklı hale gelmiştir. Konumuz Ayder yaylası olduğuna göre ulaşıma yaylaya ulaşım açısından bakılacak olduğunda da yaylanın turizm faaliyetlerinde etkili olabilmesi adına ulaşım olanakları gelişmiş olduğu görülmektedir. Normalde yayla denildiğinde yüksek ve ulaşılması sorunlu olan alanlar akla gelmektedir. Ancak Ayder yaylası turizmde önemli bir konumda yer aldığından ötürü ulaşım sorunu neredeyse yok denilebilecek bir özelliğe sahiptir.

Ayder yaylasının doğal güzellikleri dünyada bilinir hale gelmiş olup, yerli ve yabancı turistler tarafından sık olarak ziyaretine gelinen bir yayladır. Yaylada turizm açısından konaklama, ulaşım, faaliyet ve altyapısal ihtiyaçların tamamı karşılanmış olup, tatilciler yayla yaşamlarında herhangi bir sıkıntıya düşmemektedir. Gerek yeme içme olsun, gerek iletişim olsun tüm ihtiyaçlar düşünülerek yaylada sağlanmış durumdadır.

Ayder yaylasında oteller, ulaşım ve yemek kültürlerini tanıtmak amacıyla hazırlanan bu makalede bölgenin coğrafyasına nasıl ulaşılabildiği ile ilgili bilgiler, bölgede veya bölgeye en yakın konaklama seçenekleri ve bölgenin kendisine has yöresel lezzetleri hakkında bilgiler verilmiştir.

O halde başlayalım Ayder yaylasının otel, ulaşım ve yemek kültürü hakkındaki merak edilenlere…

Ayder yaylasındaki akciğerlerinizin tertemiz oksijenle dolduğu doğanın muhteşem mekânlarından birisi olup, ulaşımı için aktarma yapılması gereken tatil merkezlerinden birisidir. Ulaşım seçenekleri bakımından alternatifleri bulunan Ayder yayla ulaşımının genel olarak kolay ve rahat bir ulaşımı olduğu ifadesine sıkça rastlanabilmektedir. Ulaşım tipleri bakımından Trabzon merkezini seçen bireyler ister hava yollarını kullanarak, isterlerse de karayollarını kullanarak Trabzon’a varmaları mümkündür. Tabii Trabzon’a denizyolları ile de ulaşabilmek mümkündür. Trabzon’a geldikten sonra Ayder yaylasına ulaşmak isteyen tatilcilerin 165 km’li bir yolculuk daha yapması gerekmektedir. Bu uzaklıkta ortalama olarak iki buçuk gibi bir saat sürmekte olup, zorlu bir tarafı bulunmamaktadır.

Rize'nin Pazar ile Ardeşen ilçeleri arasında Ardeşen'e 3km kala Fırtına Deresi boyunca içeri ilerleyince 20 km sonra Çamlıhemşin'e ulaşılmakta olup, Çamlıhemşin'den sonra da yaklaşık 17 km sonra Ayder Yaylasına ulaşılmaktadır. Ayder denilince Kaçkar, Kaçkar denilince de Ayder anlaşılması çok doğaldır. Tamamen turistik bir merkez haline gelmiş olan Ayder yaylasında pansiyon ve otel haricinde burada normal ev var mı diye düşünmüyor değil insan.  Çok fazla olmamak kaydıyla az da olsa yapılaşmalar mevcut ne yazık ki…

Ayder yaylasına ait olduğu merkez ilçesinden Rize merkezden ulaşmak isteyenler ise yaylaya sürekli olarak yılın dört mevsiminde çalışan servislerle ulaşabilmektedirler. Karayollarını kullanarak Ayder yaylasına gelmek isteyen İstanbul’dan gelen bir turist karayolları ile ulaşım kanalını seçmiş olarak varsayıldığında ortalama1220 kilometrelik bir yolculuk yapması gerekmektedir. Bu da ortalama olarak on altı buçuk saat yolculuk yapmayı gerektirmektedir.

Ayder yaylasının tarihte halılar tarafından kurulduğu bilinmektedir ve halılar yaylayı dinlenme amacıyla kullanmışlardır. Mayıs ayında yaylaya çıkan halılar, rakımsal olarak alt bölgelerdeki sıcaklardan korunmak için Ayder yaylasını tercih etmişlerdir. Yani Ayder’in tarihine bakıldığında birçok medeniyet tarafından dinlenme yeri olarak kullanıldığı anlaşılmaktadır. Bu nedenle Ayder yaylası ulaşım, otel ve yemek kültürü tanıtımında profesyonel olmanın yetisini tarihten almaktadır.

Ayder yaylasında bugün özellikle yaz aylarında adrenalin isteyenler için alternatifli spor dallarına yönelik etkinlikler, dinlenmek isteyenler için dinlenebilecekleri seyir ortamları gibi tüm olanaklar mevcuttur. Bu sebeple de birçok tatilcinin ziyaret ettiği tatil mekânlarından birisini temsil etmektedir. Ziyareti bol olan yaylanın konaklama olanakları yönünden de çok çeşitli birimleri mevcuttur.

Oteller bakımından Ayder yaylasında popülerlikte ilk beşe giren oteller ayder doğa resort, villa de pelit, pilita bungalow, Şelale evi ve kervansaray otel gibi otellerdir. Bu otellerin ise birbiriyle yarışan çok sayıda konfor seçeneği bulunmaktadır. Gelin o zaman bu otelleri biraz tanıyalım.

Ayder doğa resort, 3 yıldızlı otel olup, Ayder yaylasındaki cennet odalarından birisi gibi yeşilin her tonunu gözler önüne seren bir konumda bulunmaktadır. Otelde konaklamak isteyenler çoğu otelin kabul etmediği evcil hayvan barınma olanağından ötürü tercih konusunda önde giden otel durumundadır. Yine otelin tüm odalarında Wi -Fi erişimli kablosuz internet ağı, sauna ve minik konuklar için tesiste çocuk oyun alanı gibi olanaklar mevcuttur. Otelin restoranında yöresel lezzetlerin sunulduğu harika bir atmosfer bulunmakta olup, odalarda su ısıtıcısı, her odada özel banyo, klima ve led ekran uydu yayınlı televizyon tüm konaklama birimlerinde standart olarak yer almaktadır. Rize şehir merkezine 80 km mesafede bulunan tesise ulaşmak oldukça kolaydır.

Dış görünüşünden iç dekorasyonuna kadar büyük bir özenle inşa edilen Villa De Pelit, otantik taş ve ahşap dokusu, geleneksel mimarisiyle, Ayder yaylasında tercih edilen ikinci popüler otel olup, konfor ve samimiyeti konusunda oldukça cömert davranan bir oteldir. Otelin ırmak ve vadiye bakan özenle dekore edilmiş odaları bulunmakta olup, sıcak ve samimi konukseverliğini yılın on iki ayı kapılarını açık tutarak göstermektedir. Otelin iç olanakları yönünden iki suit, on üç standart ve tamamen ahşap odaları, restoranı bulunmakta olup, yeşil bir dünya içerisinde ev rahatlığını yaşatmak için ortama uygun şekilde yapılmıştır.

Ayder yaylasında popülerlikte üçüncü sırada yer alan otel Pilita Bungalov oteldir. Bu otelde Karadeniz’in klasik yapılaşma kültüründen esinlenerek yapılmış bir otel olup, ahşap bir yapıya sahiptir. Tesis doğa ile iç içe, sakin ve huzur dolu konaklama imkânı sunmakta olup, bungalovlarında terasları bulunmaktadır. Ayrıca ücretsiz Wi-Fi bağlantılı kablosuz internet erişimi, konuklar için otopark alanından ücretsiz olarak faydalanabilme, her gün oda temizlik hizmeti, uydu yayınlı televizyon, saç kurutma makinesi, havlu, vb. içeren özel bir banyo ve eşya dolabı gibi hizmetleri de bulunmaktadır. Ayrıca da otelde gün içerisinde tesisin kafe - restoranında dilediklerince vakit geçirebilir, harika tatlara sahip lezzetli yiyeceklerin tadına bakabilme imkânı bulunmaktadır.
Ayder yaylasında popüler olan dördüncü konaklama mekânı ise Ayder Şelale Dağ Evi olup, dört mevsim yemyeşil çam ormanlarıyla kaplı dağlar ve küçük şelalelerle çevrili, bölgenin yapısına uygun olarak inşa edilmiş 3 otantik ahşap binada konuklarını ağırlamaktadır. Tesisin ücretsiz olarak sunduğu çok sayıda hizmeti bulunmakta olup, tüm konaklama birimleri yemyeşil bir doğaya ve bahçeye açılmaktadır. Otelin dağ ve nehir manzaralı terasında tüm misafirler diledikleri kadar vakit geçirebilmekte olup, ısınma sistemi petekli ısıtma sistemi ile yapılmaktadır. Ayrıca otelin talep doğrultusunda çevre yaylalara turlar düzenlenme hizmeti de bulunmakta olup, tesisin dere üzerinde restoranı bulunmaktadır. Trabzon havalimanına 160 kilometre uzaklıkta bulunan tesisin talep olması halinde akşam eğlenceleri de bulunmaktadır.

Gelelim Ayder yaylasının popülerlikte beşinci sırada yer alan oteline… Ayder Kervansaray Otel Ayder yaylasında on iki ay boyunca hizmet veren bir otel olup, ahşap bir binadan ibarettir. Yedi yirmi dört hizmet veren resepsiyonu bulunan otelin internet, kişisel bakım ihtiyaçlarına yönelik imkânları oldukça iyi kalitededir. Otelin otopark alanı bulunmakta olup, araçla gelmeyen konuklar için ayrıca araç kiralama desteği de bulunmaktadır.

Türkiye’de Ayder yaylası denilince yeşile doyumun olmadığı bir alan akla gelmektedir. Turizm konusunda oldukça faal olan bu bölge için hatta özellikle Ayder’e düzenlenen gezi turları bulunmaktadır. Şüphesiz turizmin gelişmiş olduğu bu yaylada festival, kültürel alışveriş yerleri, yöresel yemekler ve meşhur yerlerin tanıtımında yerel yönetim oldukça profesyonel çalışmaktadır. Geç olsa da Ayder’in kıymeti dünyada anlaşılmaya başlanmış ve böylece yöresel lezzetleri de dilden dile dolaşmaya başlamıştır. Ayder ulaşım, otel ve yöresel lezzetlerin bir arada toplandığı turizm cennetlerinden birisidir. Rakımı 1350 metre olan Ayder Yaylası’nda yaz aylarında festivaller ve şölenler düzenlenmekte olup, yerli ve yabancı turistler doyasıya eğlenmeye ve bölgenin yöresel lezzetlerini tatmaya fırsat bulmaktadırlar.

Ayder yaylasında otel, ulaşım ve yemek kültürü hakkındaki bu makalede yayladaki yemek kültürünün Rize’deki yemek kültürü ile paralel olduğunu söyleyebilirim. Bu konuda tatmanızı önereceğim yöresel lezzetler hamsili pilav, pazı dolması, haşıl, laz böreği v.b. gibi lezzetlerdir. Bu yöresel lezzetlerin dışında korkoto çorbası, hamsi çorbası, ayran çorbası, fasulye çorbası, kabak çorbası, fasulye tavalısı, turşu kavurma, pazı kavurması, tomarı tavalısı, pazı dolması, karalahana dolması, lahana haşlaması, ısırgan yemeği, hamsikoli, hamsi çıgırtası, hamsili pilav, hamsi köftesi, muhlama, hoşmer, haşıl, çumur, ekşaşi, pekmezli asude, laz böreği, enişte lokumu, kabak sütlacı, pepeçura gibi lezzetler de tadılması gereken enfes tatlardandır.

Ayder yaylasında yemek kültürünün olağan üstü güzel hissedilmesinde doğanın muhteşem görünüşünü yok saymamak lazım… Ne de olsa karnınızın normal zamana göre sık sık acıkmasını sağlayan bu mükemmel doğanın tertemiz oksijeninin yediklerinizi yakmasıdır. Tabii bunun yanında yayladaki atmosferin mükemmelliği yöresel lezzetlerin kokusu da sizi bu yana çekecek güçlerdir.

Ayder yaylasında yemek kültürünün benzersiz olmasını etkileyen sebeplerden bir tanesi de doğanın sunmuş olduğu organik sebze ve gıdalardan ileri gelmektedir. İsterseniz sudan çıkan taze balığı, isterseniz de enfes Karadeniz sebzelerinden yapılmış bir sarma yemeğini afiyetle yiyebilirsiniz.

Ayder yaylasında son yıllarda otel, ulaşım ve yemek olanakları açısından oldukça fazla tesis etkinlik göstermeye başlamıştır. Bunun en temel sebebi Rize’nin Çamlıhemşin ilçesindeki bu cennet diyarı olan yaylanın eşsiz güzelliğine gelen konuk sayısının her geçen gün artmasıdır. Bölgede bulunan tüm turizm birimleri gerek ulaşım, gerek konaklama, gerekse de yeme içme konusunda verebileceği en iyi hizmeti verebilmek için her geçen gün yenilik arayışı içerisindedir. Burada önemli olan bir nokta ise Ayder yaylasının ekonomik unsurlar düşünülerek yok olmasının önüne geçilmesidir. En azından Ayder yaylasında var olan spontan güzelliklerin insan eliyle insan için yok olmasının önüne geçilecektir diye düşünüyor ve temenni ediyorum. Türkiye’de gözde doğal ortamlardan birisi olan Ayder yaylasına ulaşım sorunu olmadıkça ve doğal güzelliklere dokunulmadıkça Ayder’in bu popülerliği hiçbir zaman bitmeyecektir. Haydi, sağlıcakla kalın…  

Ayder turizm kültürü ve doğal güzellikleri

Türkiye’de turizm ve doğal güzellikler adına gezilebilecek diyarlar her ne kadar çok fazla olsa da Ayder yaylası bir başka güzelliğe sahiptir. Son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmuş cenneti andıran Ayder yaylası Rize’ye 69 km uzaklıkta Çamlıhemşin ilçesinin 19 km güneydoğusunda 1350 metre yükseklikte çam ormanlarıyla kaplı yayladır. Turizm hızlandıran ve etkinliğini artıran otel ve pansiyonlar oldukça aktif olarak çalışmaktadır.

Ayder yaylasına gidiş yolunuzun sağlı ve sollu her iki yanınızdan uzanan fırtına deresinin sis bulutları içerisinde gözüken muhteşem görüntüsü kâh nefesinizi kesecek kâh da size muhteşem dedirtecek bir ortama sahiptir.

Yolculunuzun ilk durak yeri taş köprü, Timisvat Osmanlı Taş kemer Köprüsü olabilir. Burada Ayder yaylası turizm olanakları yönünden kendisini geliştirmiş bir yerdir. Tabii ne de olsa Ayder yaylasında turizm ve doğal güzellikler birbirinin ayrılmaz ikilisi… Evet, yolun üzerinde bulunan alabalık tesislerinde muhteşem bir manzarada enfes bir yemek yiyebilirsiniz.

Yayla turizmi olur da Karadeniz de gidebileceğiniz tarihi bir mekân olmaz mı? Elbette ki olur. Ne de olsa çok uzun yıllar önce bu topraklarda yaşayan birçok medeniyet zorlu yer şekillerine dayanıklı muhteşem görünen tarihi yapıları bize miras olarak bırakmış… Zil kalesi bunlardan bir tanesi… Zil kalesi, turizm amaçlı düzenlenen gezilerin planları içerisinde olmazsa olmaz gezi noktalarından birisini oluşturmakta… 750 metre yüksekte kurulu olan Zil Kalesi'nin size iyi ki gelmişim dedirteceğinden eminim.

Turizm demek sadece gidip görmek ve geri dönmek değildir. Konaklama ihtiyacı her nereye giderseniz gidin doğacak olan en temel ihtiyaçlardandır. Ayder yaylasında turizm ve doğal güzelliklerini tanımak için çıktığınız bu tatilde kültürü özümsemeniz için Ayder köy evleri Karadeniz insanının misafirperverliği ile sizleri beklemektedir. Bu konuda Ayder yaylasında gidilmesi gereken turizm alanı ise orta köyü civardır. Rotanızı oraya çevirin. Ayrıca Ayder yaylasında çat ve elevit köylerini de ziyaret etmeniz yöresel lezzetleri tadabilmeniz için en meşhur yerler arasındadır. Ayrıca bölgede bulunan milli parklar da Türkiye’de eşi benzeri olmayan bir doğa güzelliğine sahiptir.

Ayder yaylası turizmi açısından seyir amaçlı gidilebilecek yerler arasında Özellikle Huser, Samistal, Pokut, Sal, Gito, Gito/Kundiyan, Kale/çiçekli, Kale/baş yayla yaylaları gelmektedir. Buralar Kaçkar’ın doruk noktalarından birisi olan mekânların ortaya çıkardığı adacıkları ve güneşin batışını izlemek için gidilmesi gereken mekânlardan birisidir.

Şelaleler, şelalelerin yanı başında kurulmuş dağ evleri ve teleferik, normal o bilinen yüksek meblağlar ödenerek, sırf doğa için kalınabilecek pahallı oteller yerine Ayder yaylası gerçek doğanın bulutlara sizi yaklaştırdığı noktadır.

Turizm açısından yayla turizminin etkin olduğu bölgede alternatif turizm seçeneğinin sadece gezmek, görmek ve dinlenmek amacıyla yapılan bir tatil olduğunu düşünmeyin! Ayder turizm ve doğal güzellikleri adına size burada termal turizminde etkin olduğunu söyleyebilirim.

Karadeniz’de bulunan 44 yaylanın en gözdesi konumunda bulunan Ayder yaylasındaki turizm ve doğal güzelliklerine fırtına deresi ile başlayan yolculuğunu sırasında yeşilin her tonu ile karşılaşabileceğiniz zengin hayvan ve bitki florası olan mekânlar mevcuttur. Ayder yaylasında bulunan ve yayladan gidilebilecek muhteşem Karadeniz yerleri Ayder Kaplıcaları, Zil Kale (Zir Kale), Gelin tülü şelalesi (Tiçko Şelalesi), Bulut Şelalesi, Tor Deresi Şelalesi, Palovit Şelalesi, Samistal yaylası, Galer düzü Kamp ve festival alanı, Kır restoranları, Kavrun Yaylası, Pansiyonları ve Yayla Kahveleri ve Çeymakçur Yaylası gibi yerler bulunmakta. Doğal güzellikler adına aklınızın bile alamayacağı kadar güzel olan Ayder yaylasında ayrıca Gito Yaylası ve Pokut Yaylası, Sal Yaylası, Badara Yaylası ve Huser Yaylası gibi yerler de mevcuttur.

Ayder yaylasının turizm gücü termal ve yayla turizmi gibi seçeneklerle oluşmaktadır. Termal turizm denildiğinde ise Ayder’de Ayder kaplıcaları akla gelmektedir. Geçmişi 1700’lü yıllara kadar uzanan Ayder kaplıcaları Osmanlı döneminden beri şifalı suyu ile ilgi odağı olan bir yerdir. Ayder Yaylası içinde 1987 yılında kaplıca tesisleri kurulmaya başlanmış olup, Ayder’in suları romatizmal hastalıklar, kadın hastalıkları, iç hastalıkları ve cilt hastalıklarına şifa niteliği taşımaktadır. Yerin 250 metre derinliğinden gelen bu doğal güzellik, günümüzde özel kaplıca havuzları, dinlenme salonları, duş kabinleri, fizik tedavi merkezleri ve doktorların bulunduğu modern termal tesisler gibi hizmetler haline dönüştürülmüştür. Yaz kış demeden 55 derece sıcaklıktaki suya çok sayıda yerli ve yabancı turist girmektedir.

Ayder yaylasında sadece gezmek, görmek yetmez. Aynı zamanda biraz da kalbinizin ritmini artıracak etkinliklerde lazım. Bu sebeple Ayder turizm olanakları yönünden oldukça seçenekli spor etkinliklerini size sunmaktadır. Bunlar neler mi?

Olta balıkçılığı, jeef safari, offroad, rafting, trekking, Zipline gibi etkinlikler Ayder yaylasında sizi bekliyor…

Fırtına deresinin sisli bulutları altında derenin bütün kollarında doğal alabalık bulunmakta olup, yaz sezonunda izne tabi olarak sportif olta balıkçılığı yapılabilmektedir. Yine fırtına vadisinde sadece yürüyüş yapmakla yetinmek istemeyenler için ekonomik olarak oldukça düşük ücretlerle çalışan offroad parkurları mevcuttur. Vahşi vadide araç kullanmak isteyen meraklılar için bu olanak oldukça ilgi çekici gelmektedir. Ayrıca jeef safari yapmak isteyenler için de Ayder-Huser yolu, Çamlıhemşin-Hamlakit yolu,  Hamlakit-Palovit-Samistal yolu, Çamlıhemşin-Pokut -Sal yayla yollarında oldukça uygun parkurlar bulunmaktadır.

Raft adı verilen botlar ile yapılan bir etkinlik olarak bilinen hatta bir spor dalı olan rafting akışı yüksek hızda olan nehirler üzerinde yapılmaktadır. Raftingin amacı ise botun suyun akışkanlığı nedeniyle devrilmesine engel olmaktır. Kürekler ile botu yönlendirerek, kayalar ve engeller arasından geçerken devrilme ihtimali nedeniyle muhteşem bir adrenalin yaşanır. Şimdi söyleyin bana bu sporu yapmak için Karadeniz bölgesinde yükselen dağların en yüksek noktalarından doğarak gelen sular nerede var? Tabii ki fırtına deresi… Adrenalinin zirve yaptığı rafting etkinliği konusunda fırtına deresinde son yıllarda oldukça çok tercih edilmektedir. Mayıs-haziran döneminde profesyoneller için, temmuz-ağustos döneminde ise amatör gruplar için su seviyesi uygun olduğundan geliş tarihinizi ona göre belirlemeniz uygun olacaktır. parkurları konusunda oldukça çeşitli alternatifi bulunan fırtına deresinde trekking sporu yapmak isteyenler için de parkurlar mevcut. Trekking sporu yapabilmek için var olan Avusor-Peryatak – Çamyatak –Ayder, Ayder- Hazindağ- Pokut ve Kavron-Samistal- Ayder parkurları doğa tutkunlarının yürüyüşlerinde vazgeçemedikleri güzergâhlardan birisi olup, keşfedilmeyi bekleyen daha nice parkurda bulunmaktadır.

Bölgedeki turizm faaliyetlerinden biriside yüzyıllar boyunca yaylacılar tarafından kullanılan doğal patika yollarda uzman rehberler eşliğinde yürüyüş yapma imkânıdır. Bu konudaki önerim ise yürüyüşe çıkmadan önce ani bastıran sis ve yağmura karşı hazırlıklı olarak yola dümeniz ve her ne kadar rehberiniz olsa bile yürüyüşe çıkmadan önce pusula ve parkur haritasını doğada kaybolmamak adına mutlaka yanınızda almanızdır.

Doğada var olan çiçek türlerinin en güzel örneklerini sunan Ayder yaylasında yeşilin bin bir tonuna rastlamak mümkündür. Yaylanın ağaçların en özelleri ile sarmalanmış olması buranın muhteşem bir doğaya dönüşmesini sağlamıştır. Rüyada olmak gibi bir şey olan yayla tatilinizde bambaşka dünyalara ulaşacaksınız. Yayla turizmindeki olanaklardan biriside kuş gibi göklere salınmaktır. Bu amaçla yapılan Zipline etkinliği ile adrenalin konusunda şüpheniz olmasın.

Gelelim bir de Ayder yaylasının sesini oluşturan şelalelerine… Gelintülü Şelalesi bunlardan birisi… Ayder yaylasının tepesinde bulunan muhteşem bir şelale olan Gelintülü olarak adlandırılan bu şelale bembeyaz görüntüsüyle gerçekten Gelintülünü andırdığından ötürü mutlaka görmelisiniz diyebileceğim doğal güzelliklerdendir.

Yayla yolunda karşınıza çıkan ilk yerlerden birisi olan Timisyat Osmanlı Taş Kemer Köprüsü de Ayder’de görülebilecek ve çok nadide fotoğraf çekilebilecek yerlerden birisidir. Yayla turizmi ve canlılığı açısından sürekli faal olarak çalışan rehberlerin ilk adresleri olarak bilinen yerdir. Köprüde karnınız acıktıysa biraz durun ve dinlenin derim. Enfes alabalık tesisleri sizi ağırlayacaktır.

Biraz yemek derken geziye devam edecek olursanız zil kalesi moloz taştan yapılmış heybetli görünüşüyle sizi kendisine doğru çağıracaktır. Bu kalenin aydınlatılması mazgal deliklerinden sağlanacak şekilde inşa edilmiş olup, bulunduğu yer bakımından düzensiz bir kaya kitlesinin üzerinde yer alması ilginizi çekecektir.

Turizmin bir parçası da kültürel değerleri görebilmektir. O zaman Ayder köy evlerine gitmeyi unutmayın! Geçmişin izlerini görmek ve yayla kültürünü yakından tanımak isteyenler için bu ahşap tarihi evler özel bir yer oluşturmaktadır. Bu evlerde yörenin kadınlarının elinden yöresel tatlara da bakabilirsiniz.

Bir yetmez, iki yetmez, üç de yetmez, beş tane diyenler için Çamlihemşin Yaylalarına gitmelerini tavsiye ederim. Doğanın sunduğu güzellikler adına denk geleceğiniz güzelliklerden biri olan Çamlıhemşin yaylaları,  yemyeşil manzaralara karşı çayınızı yudumlayacağınız bir yer olup, Çeymakçur, Kavron, Trovit, Sal ve Palovit gibi yaylaların hepsini birden bir kerede görebileceğiniz bir olanağa sahiptir.

Rize’de bulunan göller sadece bilindiği gibi buzul ve krater gölleridir. Ayder yaylasında turizm ve doğal güzellikler adına beş büyük gölün yer aldığı göller bölgesini gezmeden dönmeyin derim. 2800 metre yükseklikte bulunan bu güzelliği, kendisini dinç hissedenlerin görmesi uygun olup, ulaşımı yönünden biraz meşakkatlidir. Özellikle bütün Kaçkar vadisini ayaklar altına serdiğinden ötürü Karadeniz Buzul Gölü ve Büyük Deniz Gölü’nü görmenizi öneririm.

Evet, Ayder yaylasında turizm ve doğal güzellikler adına gezginler için söyleyebileceğim tam anlamıyla Ayder’de tatil yaptım diyebilmeleri için doğada yürüyüş yapmadan, turşu kavurması ve mıhlamayı tatmadan, fırtına deresinde rafting yapmadan, Ayder kaplıcalarına girmeden, Laz böreğini ve yayla yoğurdunu yemeden, manzaraya karşı çay içmeden, Karadeniz kadınlarıyla sohbet etmeden evinize dönmemenizdir.

Bugün birçok tatil yerinde doğal mekânlar oluşturulmaya çalışılmakta. Hatta insanlar bunun için oldukça yüksek ücretler ödemektedir. Ayder yaylasında turizm faaliyetleri hizmet konusunda cömert davranırken hizmete karşılık talep edilen ücret konusunda da cömert davranmakta olup, oldukça uygun konaklama, gezi turu, yeme içme hizmetleri alabileceğiniz bir yerdir. Üstelik doğası kimse tarafından değil kendiliğinden Allahın verdiği bir güzellikle oluşmuştur. Sadece bir otelde dört duvar arasında tatil yapmak yerine özgürce doğanın içerisinde konaklayarak kendimi bulmak istiyorum diyenler için Ayder yaylası ideal bir tatil adresi olarak bilinmektedir. Ayder, üstelik tatil dönüşünüzü de düşünerek alışveriş yapmak isteyeceğiniz hediyelik, eşya satış noktaları ya da yaylada ihtiyacınız olabilecekler için satış noktaları da düşünülmüş bir yer olan yayladır. Ama şu var ki bu mekânlar için bile Ayder yaylasının doğasına el sürülmemiştir. İşte bu sebeple sadece doğa olsun ve ben bu doğanın vahşi tabiatından haz alabileyim ya da doğanın huzurunda dinlenebileyim diyenler için Ayder yaylası mükemmel bir tercihtir. Ayder yaylasında muhteşem doğada geçirebileceğiniz bir gün bile bir yıl için sizi deşarj edecek güçtedir.

Ayder yaylası meşhur yerler, kültürel alış veriş yerleri ve görmeniz gereken festivalleri

Ayder Yaylası gezilecek ve keşfedilecek birçok doğal güzellik bulunan ülkemizin en önemli turizm merkezlerinden birisidir. Konumu itibariyle Ardeşen'in içinden geçen Ayder Yaylası yapacağınız yolculukta Fırtına Deresi size arkadaşlık ediyor, tüm yolculuk boyunca… Tabii bunun yanında yaylaya ulaşım yolundan başlamakta Ayder yaylasının güzellikleri… İşte bu sebeple gezmek için bir plan çizmek gerekli olduğu insanın aklına gelmekte… Sizde Türkiye’de yapabileceğiniz en güzel tatil planı yaptığınızı unutmamalısınız. Ayder yaylasında meşhur yerler, kültürel alışveriş yerleri ve festivaller konusunda oldukça fazla bir seçenek bulacaksınız. Haydi, o zaman gezelim Ayder yaylasının meşhur yerlerini…

Meşhur yerlere doğru gezi planınıza dâhil edeceğiniz öyle yerler var ki görülebilecek… Köprüler, dereler, doğa ve su… İlk olarak taş köprü, Timisvat Osmanlı Taş kemer Köprü çıkacak Ayder yaylasına giderken karşınıza… Burada mola vermeyi unutmayın. Sizde göreceksiniz ki muhteşem kokular yükselen alabalık tesisleri bu işi profesyonelce yapıyor…

Ayder yaylasının tabiatında bulunan bir sır var diyebilirim. Oraya gittiğinizde sizi hipnoz edecek kadar güzel manzaralarla karşılaşacaksınız. Bugün hani bir teknolojik sinema var ya 7D, 8 D sinema diye işte oradaki gibi hissedersiniz esen rüzgârı teninizde, duyarsınız akan şelalelerin şırıltısını kulaklarınızda…

Ayder yaylasındaki meşhur yerler için aslında rotaya bile gerek yok. Ayder yaylasındaki güzellikler sizi kendiliğinden bölgenin önemli noktalarına çekecektir. Ama yinede dönüş yolunuzu bulabilmeniz için “meşhur yerlere nereden, nasıl gidilir?” biraz bilgi sahibi olmanız yararlı olacaktır.

Ayder yaylasında termal turizm konusunda faaliyetlerde bulunmaktadır. Doğal olarak bu noktalarda Ayder yaylasının meşhur yerlerini oluşturmaktadır. 1992'de hizmete açılan, 2005'de Sağlık Bakanlığı'ndan Kaplıca Tesisi İşletme İzni alan ve Sağlık Merkezi hüviyeti kazanan Ayder Yaylası'ndaki kaplıca tesisleri sağlık ya da keyif için gelen birçok turisti ağırlamaktadır. İşte bu sebeple de meşhur yerlerden birisi de burasıdır.

 

Söz konusu olan Ayder yaylasının meşhur yerleri ise, birbirinden ayıramayacağınız o kadar çok güzel mekân var ki… İşte bunlardan birisi de heybetiyle ünlü, adeta bir masala ait görüntüsüyle Zil Kalesi olup, mutlaka görmenizi tavsiye edeceğim yerlerden bir tanesidir. Size hayranlık uyandıracak bu mekân deniz seviyesinden750 metre yükseklikte bulunmaktadır.

Ayder yaylasında gidilebilecek meşhur yerler arasında kültürü ile iç içe olabileceğiniz mekânlar da mevcuttur. Ayder köy evleri bu amaçla gidilebilecek en ideal yerlerdendir. 150-200 yıllık köy konakları mutlaka görmelisiniz diyebileceğim yerlerden birisidir. Bu konuda Ayder yaylasında varılabilecek en meşhur nokta orta köyü bölümüdür.

Ayder yaylası ve çevresinde sizi büyüleyecek güzellikte doğa manzaraları ile hemen hemen her adımda karşılaşabileceğiniz ve artık yerli ve yabancı turistlerce tanınmaya ve meşhurlaşmaya başlayan yerler arasında Huser, Samistal, Pokut, Sal, Gito, Gito/Kundiyan, Kale/çiçekli, Kale/baş yayla yaylaları bulunmaktadır. Sis bulutlarının yaylaların üzerini örtmeye hazırlandığı vakitte Kaçkar dağları doruk noktalarının oluşturduğu adacıkları ve güneşin batışını izlenebilmektedir.

Ayder yaylasında milli parkları görmek amacıyla gitmeniz gereken gezi adresleri olarak fırtına deresi, çat ve elevit köylerini görmeden dönmeyim derim. Köylerin yöresel lezzetler adına enfes tatlar sunduğunu söyleyebilirim.

Ayder yaylasında meşhur yerler, kültürel alışveriş yerleri ve festivallerin olduğu merkezler genel olarak sıralanacak olursa Ayder kaplıcaları, zil kalesi, gelin tülü şelalesi (Tiçko şelalesi), bulut şelalesi, tor deresi şelalesi, palovit şelalesi, samistal şelalesi gibi mekânlar bulunmaktadır. Ayrıca Kavrun Yaylası, Pansiyonları ve Yayla Kahveleri, Çeymakçur Yaylası, Gito Yaylası, Pokut Yaylası, Sal Yaylası, Badara Yaylası, Huser Yaylası ve Galer düzü Kamp ve festival alanı, Kır restoranları da meşhur yerler arasındadır.

Rize’ye 69 kilometre uzaklıkta bulunan Ayder yaylası, Çamlıhemşin ilçesinin 19 km güneydoğusunda yer almakta olup,1350 metre yükseklikte çam ormanlarıyla kaplı yaylasıdır. Aşağı ve Yukarı Ambarlık Şelaleleri, yayla evleri, kaplıcalar ve ormanlar bulunan yaylada tam bir cennet parçası diyebileceğiniz mekânlar bulunmaktadır. Yaylada var olan otellerde ve pansiyonlarda konaklanabilmesi meşhur yerleri görebilmek için önemli bir altyapısal destek sağlamaktadır.

Karadeniz bölgesinde toplamda bulunan 44 yayla içinde en çok ilgi çeken yerlerden birisi olan Ayder yaylasında kültürel alışveriş yerleri ve festival gibi olanaklar da oldukça etkili olarak çalışmaktadır. Yeşilin gözünüzü aldığı bu yaylada kültürel alışveriş yapabileceğiniz fazlaca fırsatınız olacak…

300-400 metre aralıklarla akan şelalelerin yanı başında kurulmuş dağ evleri ve teleferiklerin yanı başında bulunan tesislerden yörenin kendisine özgü ürünlerini satın alabileceğiniz mekânlar mevcuttur.  Tabii kendinizi bir an olsun Ayder yaylasının bulutlara yaklaşan güzelliğinden alabilirseniz.

Botanik ormanı niteliğinde ve Türkiye’nin en yağışlı bölgesi olan Ayder yaylasında muhteşem doğanın içerisinde yaşayan dağ keçisi, kurt, ayı, domuz, tilki, geyik, sansar, çakal, sülün, kartal, doğan, atmaca, şahin ve yaban tavuğu gibi canlılarla da karşılaşılabilinmektedir. Kampçılar için elverişli olan alanları barındıran Ayder yaylasında meşhur yerler, kültürel alışveriş yerleri ve festivaller konusunda oldukça şanslısınız.

Ayder yaylasındaki meşhur yerlerden bahsettiğimize göre biraz da kültürel alışveriş olanaklarından bahsedelim. Turizm açısından etkin olan bu yaylanın ziyaretçisinin çok olması ekonomik amaçlı çalışmaların daha da hızlanmasını sağlamış ve bu anlamda da zücaciye, gıda, yöresel kıyafet satan işletmelerin ortaya çıkmasını da hızlandırmıştır. Ayder yaylasına doğru düzenlediğiniz geziden geri dönüşte yöreyi size hatırlatacak bir şeyler satın almak hiç de fena olmaz değil mi?

Gıdadan, tekstile, tekstilden zücaciyeye, zücaciyeden mutfak aletlerine kadar satın alınabilecek oldukça alışveriş imkânı mevcuttur. Yaylada veya yayladan ulaşılabilen doğal cennet adalarına gezinizde alışveriş yapmak için gözde ve benzersi ürünleri bulunan yerler mevcuttur.

Ayder yaylasında bir bardak çay değil demlik çay içilir. Hatta demlikte yetmeyebilir devamında çay satın alınıp gidilir. Tabii nede olsa iklim Karadeniz…

Ayder yaylasında satın alınabilecek diğer bir gıda ürünü ise yaylaya yakın konumda bulunan Anzer yaylasının balıdır. Geniş çam ağaçlarının özünden oluşan bu bal Türkiye’de bulabileceğiniz en değerli ballardan bir tanesidir. Tabii satın almadan gitmek de çok büyük kayıp olacaktır.

Hediyelik eşya adına bölgeden alınabilecek diğer ürünler Rize bezinden yapılan eşarplar, örtüler, masa örtüleri, peştamallar ve çeşitli tekstil ürünlerinden oluşan hediyeliklerdir. Bu mekânlardan alacağınız peştamal, eşarp gibi tekstil ürünleri eşinize, dostunuza ve ailenize getirilebilecek eşsiz hediye alternatifi oluşturacaktır. Yine fiyatı bakımından biraz el yaksa da el dokuması ürünler de ideal hediye seçeneği oluşturmaktadır.

Yayladan alınabilecek diğer ürünler küçük ama yörenin kültürünü memleketinizde bulunan sevdiklerinize kadar getirebileceğiniz özellikte Hemşin çorabı, al örgüsü ve el işlemesi olan yöresel ürünler, hasır örme sepetler, şimşir kaşıklar, kemençe, maket taka gibi yöreye özgü turistik ürünlerdir.

Ayder yaylasında meşhur yerler, kültürel alışveriş yerleri ve festivaller hakkında verdiğim bu bilgilerin dışında ayrıca yaylada tüketmenizi önerdiğim yöresel lezzetleri mutlaka tatmanızı önerim. Zaten yaylanın muhteşem doğası ve olağanüstü güzelliği içerisinde karnınızın acıkmaması şaşırtıcı bir durum olur. Yöresel tatlar bakımından sevdiklerinize getirebileceğiniz ürünler konusunda da mısır ekmeği satın almanızı öneririm. Kolay bayatlamayan mısır ekmeği güzel bir jest olacaktır sevdikleriniz için…

Gelelim Ayder yaylasındaki festivallere. Yayla olurda şenlik olmaz mı? Hele ki Karadeniz gibi halkı kıpır kıpır olan bir yerde…

Ayder yaylasını tatil mekanı olarak belirleyenler petran kayak şenliği zamanına denk geldilerse lazboard tahtasının üzerinde yapılan kayak yarışına denen heliksi sporunu da tanıma fırsatları olacaktır. Tabii bunun yanında yarış sonrası horon ve tulum da şölene ayrı bir güzellik katmaktadır.

Çamlıhemşin ilçesinde bulunan Ayder yaylasında düzenlenen Ayder Kardan Adam Şenlikleri ilçenin doğa sporları ve ihtisas kulübü tarafından düzenlenmekte olup, yıl içerisinde şenlikler ocak ve şubat aylarında yapılmaktadır. Genellikle hafta sonları gerçekleştirilen şenliğe il dışından gelen fazla sayıda spor kulübü bulunmaktadır. Kayak, Snowboard, Paintball, Karraft, Trekking, Kardanadam yapma yarışması gibi etkinliklerin gerçekleştirildiği festivalin haricinde iglo ve kar mağaraları aktiviteleri de oldukça güzel faaliyetlerdendir.

Bölgede şahit olunabilecek oldukça fazla festival seçeneği mevcuttur. Ekşioğulları tarafından düzenlenen Ekşioğulları şölenine Ayder yaylasından ulaşılabilinmektedir. Ünlü sanatçıların katılımıyla gerçekleştirilen Ovit şenlikleri muhteşem bir tatil fırsatı sunmakta öte yandan Elevit yaylası şenlikleri de Karadeniz’in muhteşem halk oyunu gösterilerini izleme imkânı vermektedir.

Ayder yaylasında doğrudan yayla sınırları içerisinde gerçekleştirilen festivallerin dışında gidilebilecek ayrıca Rize festivalleri de bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi profesyonel kayakçıların gösterilerinin izlenebildiği, kar üstünde rafting, kano ve lazboard deneyimlerinin gözlemlenebildiği ovit kar şenlikleridir. Dünyada en çok çocukla kardan adam yapma yarışına katılan guiness rekorlar kitabı adaylarını da izleyebilme şansınız olacak… Horoz sadece Denizli’de yarıştırılmaz. İkizdere dağ horozu şenlikleri de Ayder yaylasından katılabilecek şenliklerden birisini oluşturmaktadır.

Zengin florası ve faunası içerisinde, ırmakları, şelaleleri, dereleri ve muhteşem peyzaj görüntüleri arasında tatil yapmak herkese nasip olmaz bence… Ayder yaylasında dağ ve doğa yürüyüşleri, rafting, kano ve kış sporları, av ve olta balıkçılığı, çim kayağı, şifalı suları, yöresel yemekleri, halkın kültürel yaşantısı gibi değerleri önemli bir turizm gücü oluşturmakta olup, Doğu Karadeniz’de doğal ve ekonomik niteliklerin beraberinde geleneklerin de güçlenmesine olanak sağlamıştır. Yaylada düzenlenen şenliklerde horona katılma, enfes lezzetleri tatma, hediyelik eşya alma gibi çeşitli olanaklarınız bulunmaktadır.

Ayder yaylası doğal güzellikleri adına nutkun tutulduğu ortamlardan birisini temsil etmekte olup, son yıllarda oldukça fazla yerli ve yabancı turist tarafından tercih edilmeye başlanmıştır. Doğal olarak da yaylada düzenlenen şenliklerin varlığı mevcuttur. Bunun dışında bölgeden ulaşımı sağlanabilen nisan ayından başlayarak eylül ayına kadar süren Anzer balı şenlikleri, Hemşin bal turizm kültür şenlikleri, Tunca vadisi tabiat parkı doğa yürüyüşü ve yayla göçü şenlikleri, Dokadak dağcılık şenlikleri, Yeniyol (Oce) Kültür Şenlikleri, Çamlık Küçük Ve Büyük  Yayla   Şenlikleri gibi şenliklere Ayder yaylasından gidilebilmektedir.

Değerli tatilciler; Ayder yaylası başlı başına Rize’de bulunan cennet diyarlarından birisidir. Konaklama, yeme içme gibi alt yapısal hizmetleri yönünden turizm etkinlikleri sayesinde oldukça doygun bir yayladır. Bu sebeple de yılın farklı dönemlerinde binlerce kişi tarafından ziyarete gelinmektedir. Ayder yaylası turizm faaliyetlerine renk katan festivallere ev sahipliği yaparken bölgede bulunan konukları tatilden muhteşem bir zevk almaktadır. Kültürel alışveriş konusunda da bölgeye gelen konuklar gerek manevi değerleri açısından gerekse de maddi değerler açısından dinlenebileceğinden ötürü Ayder yaylası son yıllarda oldukça hızlı adımlarla turizm sektörüne ismini kazımaktadır. Bu canlılık ülke ekonomisi yerel ekonomi hususunda bölgenin rahatlamasını ve yeniliklere daha da açık hale gelmesini sağlamıştır. Yaylada oldukça fazla etkinlik düzenlenmektedir. İyi tatiller…

Ayder Yaylasında Yapılacak Şeyler

Karadeniz denilince akla gelen ilk şeyler dersek cevabınız ne olurdu? Bu soruya artık verilecek cevapların listesi bir hayli uzadı değil mi! Eskiden olsa Karadeniz, hamsi, horon, Trabzonspor vb. gibi cevaplar verirdik ama son yıllardaki ülkemizdeki turizmsel gelişim Karadeniz bölgesini ön plana çıkarmaya başlamıştır. İnsanlar artık sadece deniz, kum, güneş istemiyor farklı şeyler ihtiyacı hissediyor işte bu da Karadeniz’i ön plana çıkarıyor. Çünkü karadenizde sadece klasik tatil ihtiyaçlarının dışında doğa, tarih ve kültürel turizm fırsatları da var.

Doğa deyince akla gelen ilk şehir ise belki de Rize’dir. Rize deyince de akla gelen ilk yer ise Ayder yaylasıdır. Kaçkar dağlarında yer alan bu yayla 14. yy. da Halalılar tarafından ilk yerleşime açılmış ve günümüze kadar bozulmadan o eşsiz güzelliklerini saklayarak gelmiştir. Bu gizli cennet Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinin 19 kilometre güneydoğusunda 1350 metre yükseklikte çam ormanlarıyla kaplıdır. Bu yaylanın güzelliğini ilk fark eden de Osmanlı olmuştur belki de 1871 salnamesinde bölge övülmüş 1987 yılında ise Bakanlar Kurulu kararı ile “Turizm Bölgesi” ilan edildikten sonra bölge hızla turizm açısından gelişmeye başlamıştır. Ayder’de yapılacak etkinlik çoktur.

Karadeniz’in en büyük zorluklarından birisi bölgenin aynı zamanda korunmasını sağlayan coğrafya’dır. Çünkü sarp dağlar size muhteşem bir manzara kadar zor yollarda sunmaktadır. Ama bir o kadar muhteşem bir manzara izlemesi insanı alıp götüren. Ayder yaylasına ulaşmak için pek çok alternatif rota bulunmaktadır. Biz anlatalım siz de kendinize uygun olanı seçin. İlk yol tabii ki de özel aracınızla yapılan olacaktır. Karayolu İstanbul’dan başlayan 1120 kilometrelik bu yolculuk 16-17 saat sürüyor. Diğer alternatiflerden birisi Trabzon’a kadar kendi şehrinizden uçakla gelerek kiralayacağınız bir araçla, ister otobüsle buradan 165 kilometrelik 3 saat kadar süren bir yolculukla Ayder’e ulaşmaktır. Ya da Rize merkeze ulaşarak buradan Ayder servislerini kullanabilirsiniz. Sonuç olarak rotanız şu şekilde olacaktır; Trabzon – Rize – Pazar İlçesi – Ayder Yaylası.

Ülkemizin en önemli turizm merkezlerinden birisi haline gelen Ayder Yaylası ve çevresinde gezilecek ve keşfedilecek birçok doğal güzellik bulunuyor... Ayder gezilecek yerler listenizin başında mutlaka Fırtına Vadisi yer almalı. Ayder’e giderken karşılaşacağınız ve sizi yalnız bırakmayan bu güzellikte kısa bir mola verebilirsiniz. 57 km uzunluğa sahip Fırtına Deresi’nde rafting yaparak heyecanın doruklarına çıkabilirsiniz. Adrenalin tutkunu olan herkesi etkileyen rafting, son zamanlarda ülkemizde de rağbet görmeye başlamıştır. Su ile yapılan mücadeleyi zevkli hale getiren bu spor dalı, aynı zamanda doğa tutkunu olan kişileri de etkisi altına almaktadır. Raft adı verilen botlar ve kürekler yardımı ile akış hızı yüksek olan nehirlerde yapılan bu aktivite, son yıllarda yarışma düzenlemelerinde yer almaya başlamıştır. Nehir sporu olarak da adlandırılmaktadır. Rafting ustalar için Mayıs-Haziran amatörler için ise Temmuz- Ağustos aylarında önerilmekte. Ayrıca Fırtına deresinin bütün kollarında doğal alabalık bulunmaktadır. Yaz sezonunda izne tabi olarak sportif olta balıkçılığı yapılabilmektedir

Ayder yaylasında yapılacak şeylerden birisi de Trekking sporudur. Grup halinde yapılan doğa yürüyüşü olarak tanımlayabileceğimiz bu etkinlik, Ayder yaylasında mutlaka yapmanız gerekenlerden biri. Sizin gibi bölgeyi merak eden ve bu büyüye kapılmış olanların bir araya gelmesi ile gerçekleştirilecek olan etkinliktir. Bölgenin tüm güzelliklerine özel etkinlikleri ile ziyaretçilere güzel vakit geçirme imkânı tanıyor. Bölgeye hâkim rehberler eşliğinde gerçekleştirilen yürüyüşlerde bazı parkurlar kullanılıyor. Bu parkurlar içerisinde; Avusor-Peryatak – Çamyatak –Ayder, Ayder- Hazindağ- Pokut ve Kavron-Samistal- Ayder parkurları doğa tutkunlarının yürüyüşlerinde vazgeçemedikleri güzergâhlardır. Bütün bu güzergâhlarda araç yolu olmayıp yüzyıllar boyunca yaylacılar tarafından kullanılan doğal patika yollar bulunmaktadır.

Ayder’ i gezerken 300-400 metre aralıklarla akan şelaleleri göreceksiniz. İsimleri çok anlamlı olan Gelin Tülü (Tiçko) Şelalesi, Bulut Şelalesi , Tor Deresi Şelalesi , Palovit Şelalesi.  Şelalelerin yanı başında kurulmuş dağ evleri ve teleferikler ilginizi çekecek. Ayder gezisi sırasında bulutlara yaklaştıkça kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Karadeniz’in botanik ormanı niteliğinde ve Türkiye’nin en yağışlı bölgesi olan Ayder’e, Ayder turu ile geldiğinizde de binlerce bitki türünü yakından tanıma şansınız olacak. Ayrıca dağ keçisi, kurt, ayı, domuz, tilki, geyik, sansar, çakal, sülün, kartal, doğan, atmaca, şahin ve yaban tavuğu gibi canlılarla da karşılaşacaksınız. Kampçılar için elverişli alanları olan Ayder’de yağmur altında romantik yürüyüşler bile yapabileceksiniz. Ayder gezisi sonrası göller bölgesine çıkılabilir. Beş büyük gölün yer aldığı bölgede 2800 metre yükseklikteki güzellikleri görebilirsiniz. Kendini dinç hissedenlerin Karadeniz Buzul Gölü ve Büyük Deniz Gölü’nü görmeleri özellikle tavsiye edilir. Buradan bütün Kaçkar Vadisi’ni seyretmenin zevki ise dünyada zor bulunur.

Ayder çevresinde bulunan güzellikleri görmek için şüphesiz ki yürümek gerekmektedir. Ancak yürüyüş konusunda sıkıntısı olan ya da bu vahşi vadide araç kullanmak isteyen meraklılar içinde oldukça uygun off road parkurları vardır. Kiralayabilecekleri arazi araçlarıyla vadide bulunan yayla yollarında bu aktiviteyi gerçekleştirebilirler.  Ayder-Huser yolu, Çamlıhemşin-Hamlakit yolu,  Hamlakit-Palovit-Samistal yolu, Çamlıhemşin-Pokut -Sal yayla yolları jeep safari için oldukça uygun parkurlardır.

Ayder’de yapılacak güzel şeylerden birisi de Zipline’dir. Peki, nedir bu Zipline? Çelik bir halata bağlanıp dağdan aşağıya indiğiniz el değmemiş ormanları görme fırsatı sağlayan adrenalin dolu yeni gelişen bir spor dalıdır. 1897'li yıllarda kanyonlardan geçmek için icat edilen ve günümüzde eğlence sektöründe hızla gelişen zipline aktivitesi, turizm merkezi Ayder'de yoğun ilgi görüyor. Ayder Yaylası'nda çelik halatlarla bağlanarak dağdan aşağı inilen bir aktivite olan zipline sistemini kuran işletmeler, 75 metre yükseklikte, 160 metre uzunluktaki alanda müşterilerine doğal güzellikleri yukarıdan görme imkanı sunuyor. Özellikle turistlerin vazgeçilmez eğlencesi haline gelen gidiş geliş olarak kurulan Zipline hattından 15 TL karşılığı faydalanılabiliyor.

Turizmin Ayder’de gelişimiyle dünyada yeni gelişmiş bir spor dalı da Ayder’de gelişmeye başladı hem de bölgenin uygun yapısına bağlı olarak. Bu yeni spor dalı size Ayder’i bir başka hissetmenizi sağlayacak emin olabilirsiniz. Bu spor dalının ismi Heliski. ''Heliski'' (Helikopterli kayak) sporu, kayakçıları helikopter ile tepelere bırakıp oradan kaymalarını sağlayan bir spor türüdür. Dünyanın sınırlı bölgelerinde yapılabilen ''heliski''nin (helisky) en önemli özelliği, kayak merkezinden veya kayak pistinden uzakta, karın bol olduğu alanlarda yapılmasıdır. Türkiye'de ilk kez 2005 yılında Kaçkar dağlarında yapılmaya başlandı. Heliski, dünyanın en heyecanlı, adrenalini yüksek ve maceraperest doğa sporlarından biri olarak gösterilmektedir. Maliyeti oldukça yüksek olan bu bronşı özel donanımlar gerektirmektedir. Dolayısıyla, spor dalları arasında pahalı spor hobilerinden biri olarak görülen aktivitedir. Bu ekonomik düzeyi yanı yüksek olan sporun, kayak sporunu profesyonel standartta bilen insanlar tarafından rağbet görmekte olan bir spor dalıdır. Kaçkarların zirvelerinde yapılan bu spor, uzmanlar tarafından organize edilip, sporcuların Ayder Yaylası'nda kaldıkları otelden helikopter ile ulaşılabilecek, kayacakları zirveye bırakılmaları ve sporcuların kayak yapmaya müsait 3600 rakımlı zirvelerden 2000 rakımlara kadar kaymaları ile sonlanmaktadır. Yerli ve yabancı pek çok turistin ilgi gösterdiği bu spor her sene daha fazla katılımcıyı Ayder Yaylası'na çekmektedir.

Ayder’de doğal güzellikler kadar olmasa tarihi ve doğanın  sunduğu kültürel güzellikler ve zenginliklerde bulunmakta. Ayder yaylasına giderken karşınıza çıkacak olan Timisyat Osmanlı Taş Kemer Köprüsü karşılamakta. Bunların arasında ilk bahsedilmesi gereken mutlaka Zilkale (Zirkale) olmalıdır. Kalenin ilk kez Rize kalesi ile eş zamanlı olarak 5 - 6. yüzyıllarda ahşap bir yapıyla inşa edildiği tahmin edilmekte olup kesin yapılış tarihi bilinmemektedir. Taş zeminli bugün hala mevcut olan kale 13. yüzyılda yapılmıştır. Bizans döneminde doğu yönünden gelebilecek tehlikelere karşı bir gözetleme kalesi olarak kullanılmış, Osmanlı döneminde ise  ticari ve askeri açıdan önemli olan doğu yolunun gözetlenmesi ve ticaret kervanlarının konaklaması amacıyla hizmet etmiştir. Kale-i Bala, Cihan Kalesi, Pazar Kız Kalesi ve Rize Kalesinden oluşan dört önemli haberleşme merkezi arasında kilit noktada yer almaktadır. Osmanlı dönemindeki adı Zir Kale olup "aşağı kale" anlamına gelmektedir. Çamlıhemşin ilçesinin 12 km güneyinde bulunan Zilkale, dağların arasında, Fırtına deresinden 100 m yükseklikte (deniz seviyesinden 750 metre) konumu ve çok iyi korunmuş durumu ile büyüleyici güzellikte bir yapı olup günümüzde burası  bir müze haline getirilmiştir. Zilkale girişinde Müze kart geçerli değil, ancak giriş ücreti gayet makul 2.5 TL, çocuklar için ücretsizdir. Ayrıca misafirler için muhteşem bir manzara eşliğinde yemek yiyebilecekleri Zilkale'nin hemen yanında Fırtına deresine tepeden gören bir cafe restoran var. Restoranda ızgara yemek çeşitleri, atıştırmalık, dondurma gibi yiyecek ve içecekler bulunmaktadır. Zilkale etrafında başka bir yer ve yapılaşma bulunmamaktadır.

Ayder’de kültürel öğelerin en güzel örnekleri olan 150-200 yıllık köy konaklarını mutlaka görmelisiniz. Çamlıhemşin Ortan Köyü  en çok ziyaret edilen ve beğenilen konakları ile ünlü turistlik köyümüzdür. Fırtına vadisi milli parklarındaki köyler içerisinde doğallığını halâ korumakta olan Çat ve Elevit köylerini mutlaka görülmelidir. Bu köylerdeki restoranlarda yöresel yemekleri yiyebilirsiniz. Ayder köy evleri de Ayder’de gezilecek meşhur yerler arasındadır. Ahşap tarihi evlerde geçmişin izlerini görebilir ve yayla kültürünü yakından tanıyabilirsiniz. Ayrıca buralarda Rize merkezindeki gibi karalahana yemekleri sıkça yapılır. Karalahanadan açık sarma, çohala, guli çorbası, helle çorbası, husli çorbası, lahana dolması, lahana ezmesi, lahana haşlaması, lahana rağtikosu, lahana sarması, lahana yemeği, princili lahana, sarma, vurma lahana gibi toplam 18 türlü yemek hazırlanır. Ayrıca hamsi yemekleri de yaylada karşınıza çıkacaktır. Karadeniz turları ile Ayder restoranlarına geldiğinizde ise kahvaltıda sizi mısır unu, tereyağ, koloti peyniriyle yapılan muhlama karşılayacaktır. Yanında ise sıcacık bir Rize çayı… Ayder’de ne yenir diye düşünen tatilciler carmi, kurç ve minci gibi peynirlerin tadına bakabilir, laz böreği gibi eşsiz tatlılarla tanışabilirler.

Ayder sunduğu güzelliklerden birisi de Şifalı sularıdır. Ayder Kaplıcası Çamlıhemşin’e 12 km uzaklıkta, Kaçkar dağlarının yamaçlarında bulunan Aydar Kaplıcaları deniz seviyesinden 1.350 m. yüksekliktedir. Kaplıcanın geçmişi 1700’lü yılları bulmaktadır. Osmanlı döneminden beri şifalı suyu ile ilgi odağı olan Ayder Yaylası içinde 1987 yılında kaplıca tesisleri kurulmaya başlanmıştır.  50 C sıcaklıktaki renksiz, kokusuz, berrak suyu, romatizmal ve eklem ağrıları gibi hastalıklarda tamamlayıcı tedavi olarak tercih edilen Ayder Kaplıcaları Turizm İşletme Belgelidir. 260 metre derinlikten çıkan, kaplıca sularının başta romatizma, kireçlenme olmak üzere pek çok hastalığa iyi geldiğini belirtiyor. Kaplıca sularından fayda görmek için havuza girmek, özel banyo almak ya da içmek mümkün. Bölge de çok sayıda özel tesis bulunmaktadır.

"AYDER YAYLASI OTELLERİ VE GEZİLECEK YERLER" Hakkındaki Genel Yorumlar (1)

Taner Altay 23 Ocak 2019 Çarşamba
Ayder Yaylasında sadece huzur bulunur...

"AYDER YAYLASI OTELLERİ VE GEZİLECEK YERLER" Hakkındaki Sorular ve Cevaplar (1)

Ayder Yaylasındaki Otellerin Telefon Numarasını Verimisiniz? add

Henüz hiç cevap yazılmadı.

A
B
F
G
H
İ
K
M
R
S
T
U
A
B
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Ş
T
Ü
V
Z