Yaz

Sahra Çölü Tur Rehberi : Nerede? - Nasıl Gidilir? - Tur Tavsiyeleri

calendar_today May 29, 2018

Sahra Çölü Tur Rehberi : Nerede? - Nasıl Gidilir? - Tur Tavsiyeleri

Sahra Çölü nerede ? diye çok merak etmiştim. Fas Sahra Çölü turu benim yıllardır hayalini gerçekleştirmek istediğim bir organizasyondu. Herkesin hayatında ölmeden önce yapılması gerekenler listesi vardır ya! Heh işte Fas Sahra Çölü ve Fas çölde konaklama da benim listemde vardı. Fas'a ucuza uçak bileti bulduktan sonra Sahra Çölü konaklama işini de organize edip Fas'ın yollarını tuttum. Sahra Çölü'ne nasıl gidilir ve Fas çöl turu fiyatları ne kadar ? Merzouga çöl turu ve Fas'ta çöl turu hakkında tüm detayları yavaş yavaş anlatmaya başlıyorum.

Sahra Çölü

Soğuk bir çöl olduğu için Antartika’yı saymazsak dünyanın en büyük (sıcak) çölü Sahra Çölü’dür. Her ne kadar sözlük anlamı farklı olsa da çöl denince insanın aklına göz alabildiğine uzanan kumlarla kaplı bomboş bir dünya gelir. Sahra Çölü de işte tam olarak bu çölün ta kendisidir. Yıllardır hayalini kurduğum Sahra Çölü ve inanılmaz derecede heyecan verici bir deneyim yaşadım. Bir başkası için belki sıradan olabilir belki de akıl sır ermeyecek kadar saçma bir durum olabilir. Kelimelerin kifayetsiz kaldığı ve hayatımda uzun süre sonra beni ilk defa heyecanlandıran,adeta bir ergen sevinci yaşadığım Sahra Çölü hakkında sizlere tüm detayları tek tek yazdım.

Çöller arasında kıyaslama yapıldığı zaman büyüklüğü ve coğrafi yapısı itibariyle atla geçilmesi imkansız olarak gösterilen tek çöl olma özelliğini taşır Sahra Çölü. Bu özellik iyi midir kötü müdür, bilinmez ama nasıl bir coğrafya ile karşı karşıya olduğunuzu anlatabilmek için söylüyoruz. Sahra Çölü turu hakkında araştırma yaparken bunu duymam bendeki ilk heyecanı başlatmıştı.

Aynı zamanda yeryüzü katmanları içerisinde çeşitli canlı kalıntılarına rastlanmıştır ama sırrı nedir, nasıl orada kalmışlardır henüz çözülememiş.

photo_library

Sahra Çölü Hakkında

Arapça’da “büyü” anlamına gelen ‘’sahara’’ sözcüğünden türeyen Sahra Çölü, Kuzey Afrika’da 9.000.000 km²lik bir alanı kaplar. Kıtanın kuzey bölgesi ile orta bölgesini net bir şekilde birbirinden ayırır. Yüzölçümünü net bir şekilde ifade etmeye çalışırsak Amerika Birleşik Devletleri sınırlarından daha büyüktür ve Türkiye’nin yaklaşık olarak 11-12 katıdır.

Sahra Çölü Nerede Nasıl Gidilir - Fas Sahra Çölü Turu

Fas Hakkında Yazdığım Diğer Yazılar

Fas’ta Yapılacaklar

Şafşavan Gezilecek Yerler

Fas’ta Gezilecek Yerler

Marakeş’te Gezilecek Yerler

Kazablanka Gezilecek Yerler

Fas Şehirleri

Fas Nerede Haritası

Sahra Çölü Nerede Nasıl Gidilir - Fas Sahra Çölü Turu Arkadaşlarım

Sahra Çölü Hangi Kıtada?

Sahra Çölü hangi ülkeye ait? Hangi ülkeleri kapsar? Sahra Çölü, Atlas Okyanusu kıyılarından başlar ve Kızıldeniz’e kadar uzanır. Bu ne demek oluyor? Afrika Kıtası’nı gözlerinizin önüne getirin. Batısında Atlas Okyanusu, doğusunda ise Kızıldeniz yer alır. Yani Sahra Çölü kıtanın bir ucundan diğer ucuna uzanır ve Sahra Çölü içerisinde 11 ülkenin sınırları yer alır. Ansiklopedik bir bilgi olacak ama bu ülkeler; Fas, Cezayir, Libya, Tunus, Mısır, Batı Sahara, Moritanya, Mali, Nijer, Çad ve Sudan’dır. Sahra Çölü hangi ülkede sorusunun cevabını verdikten sonra konumuza devam edelim.

Sahra Çölü’nün içerisinde ilerledikçe yükseklikleri 3000 metreyi geçen dağlar ile karşılaşılabilir. Bu dağlarda yaşayan insan toplulukları olduğu gibi bu dağlar yükseklikleri nedeniyle de yağış alırlar. Hatta kar bile yağdığı olur. Hatta ve hatta Sahra Çölü turu sonrasında işte tam da bu ana şahitlik edip,İstanbul’da kışın göremediğim karı Sahra Çölü turu dönüşü görmüştüm. Sahra Çölü turu tavsiyeleri bölümünde bu konuya değindim. 1979’dan 2018’e kadar yağmamış ama 40 yılda bir de olsa yağabiliyor. Bu tabi dağlar için geçerli olan bir kuraldır. Alçak kesimlerde ise 10 yılı bulan bir kuraklık yaşanabilir. Sahra Çölü zaten kuraktır da en uzun süre yağmur yağmayan çöller sıralamasında Sahra Çölü birinci sıradadır.

Yağmur kıtlığı nedeniyle bitki örtüsü yok denecek kadar azdır ve bu iki sebep çölü mineral açısından zenginleştirmektedir. Çok büyük bir alandan bahsettiğimiz için coğrafi koşullar ve iklim çok farklı özellikler gösterebilmektedir. Bu kuraklığın içerisinden Nil ve Nijer Nehri geçtiği gibi aynı zamanda Sahra Çölü 20 tane de göl barındırır.

Sahra Çölü’ne 11 devletin ortak olduğunu düşünürsek bu sınırlar içerisinde 2 milyon insanın yaşadığına da şaşırmamak gerekir. Bu insanların yarıdan fazlası yerleşik hayatı benimsemişken yarıya yakını da göçebedir. Yaşam alanları doğal olarak suyun olduğu vahalar çevresinde oluşur. Buralarda hurma gibi meyvelerin yanı sıra sebze ve tahıl da yetiştirilebilir.

Büyük sahra çölü nerede hakkında yeteri kadar didaktik bilgi verdiğimize göre sırada bizi ilgilendiren Fas kısmına geçmek var.

Sahra Çölü Nerede - Sahra Çölü Turu

"Sahra Çölü Hangi Kıtada?" Hakkındaki Yorumlar (1)

Ebru Arakilyan 15 Nisan 2022 Cuma
Detaylı bilgileriniz için çok teşekkürler. Sahra çölüne gitme fikrine beni ikna etmiş durumdasınız. Yazı diliniz de sıkıcı düz ve sıkıcı değil.

Fas Çölleri

İşin aslına bakarsanız Fas’ta sadece bir tane çöl var o da Sahra Çölü. Ancak çok büyük bir çölden bahsettiğimize göre bu çölün giriş noktaları da doğal olarak birden çok olacaktır. Fas’ın güneyinden başlayıp Afrika’nın içlerine doğru uzanan Sahra Çölü’ne giriş genel olarak iki farklı noktadan yapılıyor. Birisi Merzouga Köyü diğeri de Zagora. Bu konulara aşağıda daha detaylı değineceğimiz için burada kısa kesiyoruz.

Çılgın Gezgin Sosyal Medya Hesapları

İnstagram : Cilgingezgin_

Facebook : Çılgın Gezgin

Sahra Çölü Nerede - Sahra Çölü Turu

Sahra Çölü Konaklama

Kumlarla kaplı ve hiçbir şeyin olmadığı Sahra Çölü’nde yapılacak en önemli aktivite bize göre gece konaklamak. Gün içerisinde bir deve ya da 4x4 araçla gezebilirsiniz ama bu size koskoca dünya içerisinde ne kadar küçük bir yer kapladığınız hissini veremeyecektir.

Katıldığınız Sahra Çölü turlarına göre de konaklama seçenekleriniz değişiklik gösterecektir. Dediğimiz gibi günü birlik turlara katılırsanız sadece çölü görmüş ve gereğinden fazla yorulmuş olursunuz. Sahra Çölü turları genel olarak Marakeş’i başlangıç noktası olarak alıyorlar. Marakeş’ten Merzouga’ya 560 km, Zagora’ya ise 360 km’lik bir mesafe bulunuyor. Dolayısıyla günübirlik turlarda çekeceğiniz dezavantajları az çok hayal edebilirsiniz.

1 gece 2 günlük Zagora turları var. Bu turlarda da genel olarak uzun bir yolculuk yaptıktan sonra çöle ulaşıyorsunuz ve çölün ortasında yer alan çadırlarda konaklıyorsunuz. Bu çadırları birazdan anlatacağız.

2 gece 3 günlük Erg Chebbi, Merzouga turları var ki en ideal Sahra Çölü turu bu diyebiliriz. Hem zamanın efektif değerlendirilmesi hem yorgunluk hem gezilecek yerler hem de Sahra Çölü’nün iliklerine kadar hissedilmesi açısından uygun. İlk gün Dades Vadisi’nde günlük ihtiyaçlarınızı konforlu bir şekilde karşılayabileceğiniz otantik otellerde konaklıyorsunuz. İkinci gün ise yine berberi çadırlarında uyuyorsunuz. Ben Sahra Çölü turu deneyimimi 2 gece 3 günlük olarak tercih etmiştim.

Zamanınıza ve merakınıza göre 4 günlük ve haftalık turlar da var. Bu turlar biraz gına getiriyor ve konaklama seçenekleri de genel olarak oteller ve berberi çadırları şeklinde ikiye ayrılıyor.

Sahra Çölü Nerede - Sahra Çölü Turu

Sahra Çölü Konaklama Özet

Sizi Fas Marakeş’ten alıyorlar. Marakeş gezilecek yerler yazımıza bir göz atın derim. O gün sabah çok erken saatte kalkmanız gerekecek ve bütün gün akşam 20:00’ye kadar gezecekseniz. İlk gece bizim gittiğimiz otel çok soğuktu ama ben bunu çok iyi bildiğim için yanıma çok kalın kıyafetler almıştım. Eğer otelden ısıtıcı isterseniz sizden ekstra olarak para istiyorlar. Ayrıca otelde verilen yemek yetersiz gelebilir. Odalar hostel tarzı karışık yatakhane gibi oluyor. Ben Güney Kore’li arkadaşlarım ile birlikte kaldım. Hiç tanımadığınız kişilerle birlikte kalacağınızı ve hostel kültürüne pek alışkın değilseniz zorlanma ihtimalinizin de olabileceğini düşünün derim. Otelde şampuan ve havlu hizmetleri yok. Muhakkak yanınızda götürün. Bu anlattıklarım ilk gece Sahra Çölü turu için kalacağınız otel içindi.

Bir başka seçenek ise turlara katılmamak. Bu turlara katılmadığınızda Zagora ve Merzouga’ya kendi imkanlarınız ile gidebilirsiniz. Burada da karşınıza üç seçenek çıkıyor. Birincisi 4x4 araçlar kiralayarak günü birlik Sahra Çölü gezisinin ardından Marakeş’e dönmek, ikincisi buralardaki otellerde konforlu bir gece geçirdikten sonra ertesi gün günübirlik deve ya da 4x4 araçlarla çöl gezisi ve tekrar gece otellerde konaklamak ve üçüncüsü de 1 gece çadırlarda kalacak şekilde çöle kendinizi bırakmak. Benim şahsi fikrim eğer 2 kişiden fazla arkadaşla birlikte gidecekseniz, Fas’ta araba kiralayarak Sahra Çölü turu bir tık daha mantıklı. Sebeplerine yavaş yavaş geliyorum ama tek kişi gidecekseniz Marakeş’te Sahra Çölü turları düzenleyen firmalara kayıt olmak ya da kaldığınız otelden tura kayıt imkanı varsa kayıt yaptırmak daha mantıklı.

Zagora ve Merzouga’da oberj adı verilen oteller sıcak banyonuzu yapabileceğiniz, güzel ve lezzetli kahvaltı imkanlarını kullanabileceğiniz hatta havuza girebileceğiniz kadar modern ve konforlu. Çölde yer alan ve sayıları 35-40’ı bulan çadır tesislerinde ise hizmet akşam yemeği ile başlıyor. Fas’ın geleneksel yemeği tajin ve salata genel olarak tek seçeneğiniz. Yemekten sonra Berberi’lerin hem çalıp hem söyledikleri müzikli dans gösterileri başlıyor. Bu eğlencenin de ardından kendinizi yalnızlığın ve hiçliğin içinde buluveriyorsunuz. Şehir yaşamında unuttuğunuz, belki de hiç şahit olmadığınız bir sessizlikle baş başa kalıyorsunuz. Uyumakta zorluk çekerseniz ki yorgunluğunuz nedeniyle pek olacağını zannetmiyoruz bu sessizlik biraz huzur verici bir hal alabiliyor.

Berberi çadırlarında 8-10 kişi kalabiliyorsunuz ve buradaki vakti beraber geçiriyorsunuz. Yer sofrası diyebileceğimiz büyük bir masa etrafında yemek yiyor ve dinleniyorsunuz. Gece uyurken ise size özel odaları olmadığı için yine tanımadığınız kişilerden oluşan bu grupla beraber uyumak zorunda kalıyorsunuz. Uykuya da yaylı yataklarda değil uyku tulumlarında dalıyorsunuz. İsterseniz dışarıda açık havada da uyuyabilirsiniz ama gecenin ilerleyen saatlerinde havanın tahmininizden daha soğuk olacağını unutmayın. Bir de böcek sorunu var. Çöle özgü böcekler gece boyu sizi rahatsız edebilirler ama zararlı değiller. Buna izin verirler mi tam emin olamadım ama böyle bir durumu duyum olarak almıştım. Ayrıca uyku tulumu vermiyorlar. Siz kendiniz götürmelisiniz.

Çadır tesislerinin en büyük sorunu ise tuvalet. Çadırlarda tuvalet yer almıyor. Çadırların dışında da yer almıyor. Çöl ise alabildiğine geniş alanları ve ıssızlığı ile size yardımcı olmak zorunda kalıyor. Cesaretiniz ve utangaçlığınız paralelinde çadırdan uzaklaşarak kendinize uygun bir yer bulmak zorunda kalıyorsunuz.

photo_library

Sahra Çölü Turu Konaklama Çadır Tavsiyeleri

Sahra Çölü’nde çadırda kaldığımız gece yağmur başlamıştı. Çadırlar gece yarısı su almaya başlamıştı. Herkes birbirine yaklaşarak ortada birleşerek uyudu. Bu tip durumlarda yapacak bir şey yok. Eğer olurda Sahra Çölü’nde çadırda uyuyacağınız gece hava yağışlı ise en azından çadırın yağmur alıp almadığına bir bakıp kendinize uygun yatağı seçin.

Diğer önemli bir konu ise çadırda kilitli dolap ya da size özel bir bölüm yok. Herkes yer yatağında yatıyor. Yataklar arası mesafe çok fazla yok,eğer en köşeyi kaparsanız daha rahat edebilirsiniz. Gece ışıklar kapalı olacağı için çadırdan çıkıp gece tuvalete gitmek için yanınıza el feneri alın. Çantanızda değerli eşyaları bırakmayın. Yan çadırlardan gecenin ilerleyen saatlerinde ciddi gürültü geliyor,kulak tıkacı alırsanız iyi olur.

Sahra Çölü Nerede - Sahra Çölü Turu

Sahra Çölü Turu Ne Kadar?

Çölün kendisi her ne kadar konforsuz olsa da tur seçenekleri aynı şartlarda olmuyor. Paranıza, isteklerinize, zamanınıza ve maceraperestliğinize bağlı olarak fiyatlarda da çok büyük değişiklik oluyor.

Marakeş civarında Atv’ler ile yapabileceğiniz 3 saatlik çöl turu için 44€ ödeyebiliyorsunuz. Bu yarım günlük tur içerisinde şehrin etrafında yer alan Berberi Köyleri’ni gezerken yabani hurma bahçelerine uğruyorsunuz. Yarım günlük olduğu için de konaklama seçeneği bulunmuyor. Elbette bu turu tavsiye etmiyoruz. Bu tur ancak Marakeş’te çeşitli sebeplerle kısa süreliğine bulunmak zorunda kalan ve gelmişken bir çöl tecrübemiz olsun diyenler için uygun olabilir.

1 gece 2 günlük turların fiyatları ise 79€ ve 85€ civarında değişiyor. Zagora üzerinden yapılan turda farklı Kasbahlara yani Berberi Köylerine ve Vahalara uğrayabiliyorsunuz. Ait Ben Haddou’yu ve ünlü filmlere ev sahipliği yapmış stüdyoları gezebiliyorsunuz. Akşama doğru ulaştığınız Zagora’dan sonra develer ile Berberi Çadırları’na yolculuk yapıyorsunuz ve 1 gece burada konaklıyorsunuz.

Bizim de tavsiye ettiğimiz ve Fas gezginleri tarafından en çok önerilen tur ise 3 gün 2 gecelik Merzouga turu. Bu turun fiyatı 105€ civarında. Ben bu tura 65 Euro ödedim. İlk gün rehber eşliğinde Ait Ben Haddou’yu, film stüdyolarını ve çeşitli köyleri gezdikten sonra Dades Vadisi’ne ulaşıyorsunuz. Burada otellerde konaklarken geleneksel Fas yemeklerini ve sabah kahvaltısını yapabiliyorsunuz. İkinci gün yine Berberi Köyleri ve vahaları gezdikten sonra Merzouga’ya ulaşıyorsunuz. Gün batımını çölde deve üzerinde izledikten sonra konaklayacağınız Berberi Çadırı’na ulaşıyorsunuz. Üçüncü gün güneş doğarken deve sırtında geri dönüş yoluna geçiyorsunuz. Merzouga’dan sonra Atlas Dağları üzerinden Marakeş’e yine gezerek dönüyorsunuz.

Marakeş’ten Fez’e ulaşan 4 günlük turlar 345€ iken Atlas Dağları ve Sahra Çölü’nde düzenlenen özel turlar 880€’ya ulaşabiliyor. Atv’ler ile yapabileceğiniz 4 günlük turlar da mevcut ve bunların fiyatları 445€. 3 günlük çöl turlarını 575€’ya mal etmeniz de mümkün.

Buraya kadar saydıklarımız standart ücretler. Eğer siz tezcanlı birisiyseniz ve herşeyi kontrol altında tutabilmek için internet üzerinden tur satın alırsanız üç aşağı beş yukarı bu fiyatlar ile karşılaşacaksınız. Ancak, Fas’taki en önemli etkinlik çöl turu olduğu için özellikle Marakeş’te adım başı acenteler ile karşılaşacaksınız. Bu acentelerle sıkı bir pazarlık sonrasında iyi indirimler elde etme imkanınız var. Bu pazarlıklar sonrasında ekstra ücret ödeyerek çölde size özel 2 veya 4 kişilik çadır da isteyebilirsiniz.

Ben aykırı bir insanım, başıma buyruğum diyorsanız ona da eyvallah. Kendiniz araç kiralayarak ya da otobüs kullanarak Merzouga’ya ya da Zagora’ya gidebilirsiniz. Burada da pazarlıklar sonucunda turlara katılabilir ve gece çölde konaklayabilirsiniz. İsterseniz Merzouga’daki otellerle bir gece oberj bir gece Berberi Çadırı şeklinde dahi anlaşabiliyorsunuz. Bu şekilde giderseniz Berberi Çadırlarında geceliği 10-30€’ya kalabilirsiniz. 4x4 araçlara güvenip kendi başınıza çöle dalmanızı pek de tavsiye etmiyoruz onu da belirtelim. Kazablanka gezilecek yerler yazımıza da bir bakın deriz.

photo_library

Sahra Çölü'ne Nasıl Gidilir?

Büyük Sahra Çölü’nün turistik açıdan girişi dediğimiz gibi iki ayrı noktadan yapılıyor: Merzouga ve Zagora. Siz farklı ülkelerden veya farklı noktalardan giriş yapmak isterseniz biz bir şey diyemeyiz ancak rehber veya bir bilen olmadan yapacağınız bu yolculuk çok emniyetli olmayabilir. Ayrıca, turistik olmayan noktalardan çöle giriş yaptığınızda gece konaklama imkanlarını da kendiniz hesaplamış olmalısınız. Çünkü belirli noktalarda sizleri bekleyen Berberi Çadırları olmayacaktır.

Fas’ta Sahra Çölü’nü görmek istediğinizi düşünerek Sahra Çölü’ne nasıl gidebileceğinizi anlatacağız. Önünüzde 2 ayrı seçenek duruyor. Turlara katılmak ya da kendi başınıza gitmek. Bu ihtimaller de ikiye ayrılıyor. Merzouga’ya ya da Zagora’ya gitmek.

Turlara katılırsanız ki biraz önce oldukça detaylı şekilde açıkladığımızı düşünüyoruz, kafanız rahat bir şekilde Sahra Çölü’ne ulaşabilirsiniz. Yok eğer kendiniz araç kiralar ya da bir şekilde kendi başınıza özel araçla gitmek isterseniz. Merzouga’ya 560 km’lik bir yol sizi bekliyor. Bu yolculuk esnasında uğramanız gereken noktaları ve Fas’ın olası yol durumunu da göz önünde bulundurursanız bu mesafeyi 1 gece konaklamalı şekilde yapmak daha rahat olabilir. Birden fazla şoför varsa tabi ki aynı gün içerisinde Merzouga’ya varabilirsiniz.

Marakeş’ten Merzouga’ya turla ya da otobüsle gitmek istediğinizde dahi gece konaklamalı seçeneklerin ağırlıklı olduğunu göreceksiniz. Bu nedenle kendi başınıza pek zorlamayın deriz.

Zagora’yı tercih ederseniz yaklaşık olarak 350-360 km’lik bir yol yapmanız gerekecek. Bu mesafeyi yine uğrak noktalarına da uğradıktan sonra aynı gün içerisinde tamamlayabilirsiniz.

photo_library

Sahra Çölü Nerede?

Sahra Çölü, Afrika’nın tam ortasında. Biraz kaba bir tabir olabilir ama evet Sahra Çölü’nün tam olarak nerede olduğunun cevabı bu. Atlas Okyanusu’ndan başlıyor ve Kızıldeniz’e kadar uzanıyor. Yani kıtasının batısından doğusuna kesintisiz bir şekilde ilerliyor ve 11 ülkenin topraklarından oluşuyor.

Afrika Kıtası’nı gözlerinizin önüne getirin. Hani kuzey bölümü daha geniştir… İşte o en geniş alanın güney kısmı yani kıtanın neredeyse tam ortası yatay olarak bir ucundan diğer ucuna çöl, Sahra Çölü.

Sahra Çölü’nün bizi ilgilendiren kısmı Fas bölümü. Sahra Çölü’nün Fas’ın güney bölgelerinden başladığı kabul ediliyor ama kendisini tam olarak hissettirdiği nokta ise Fas’ın güneydoğusunda yer alan Merzouga ve Zagora. Cezayir sınırına yakın olan bu bölgeler kum tepelerinin ve ıssızlığın doruk noktasına ulaştığı yerler. Fas turu esnasında Sahra Çölü nerede sorusunun cevabını da bu noktalar oluşturuyor.

Sahra Çölü Nerede - Sahra Çölü Turu

Sahra Çölü'ne Giderken Uğramanız Gereken Yerler

Marakeş’ten yola çıktığınızda önünüzde uzun bir yol yer alıyor. Bu uzun yolu da hiçbir yere uğramadan gitmek bir gezgin için hiç de mantıklı değil. Uğradığınızda biraz zaman kaybetmiş olacaksınız ama dediğimiz gibi Marakeş’ten Merzouga’ya 2 günlük bir yol planlaması yapmanız çok daha mantıklı.

Ait Ben Haddou

Sahra Çölü’ne ulaşım sırasında uğranan en popüler noktalardan birisi. Atlas Dağları’nın güney kısmında yer alan Quarzazete’ye bağlı, tuğlalardan yapılmış kalın savunma duvarlarına yani surlara sahip bir köydür. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almasına rağmen asıl ününü de dünyaca ünlü filmlere ev sahipliği yapması nedeniyle kavuşmuştur. The Mummy’yi bilirsiniz, ya Gladyatör’ü ve tabi ki Alexander… Bu filmler Ait Ben Haddou’nun ev sahipliği yaptığı en ünlüleri. Köyün popüler yanı insanların ziyaretleri sırasında filmleri hatırlamalarına neden olurken asıl önemli olan tarafı ise eşsiz güzelliği ve harika atmosferidir. Sahra Çölü ile Marakeş arasında yer alan Game of Thrones gibi dizilere de ev sahipliği yapmış ve 2-3 saatte rahatlıkla gezebileceğiniz bu egzotik alan mutlaka uğramanız gereken noktaların başında yer alıyor.

Fas Sahra Çölü Turu - Ait Ben Haddou

Quarzazet

Hollywood denilince insanın aklına Amerika’da bir şehirden daha çok film stüdyoları gelir. Quarzazete’de Hollywood’un Fas’taki şubesi diyebiliriz. Tarihi filmlere ev sahipliği yapan Fas’ta yer alan film stüdyolarını gezme imkanı bulabilirsiniz.

Sahra Çölü Turu - Quarzazet

Dades Vadisi

Ait Ben Haddou ile arasında 160 km bulunan Dades Vadisine ulaşım araç ile biraz zor oluyor. Buraya Dades Geçidi de denilir. Yollar çok kıvrımlı ve aşağısı uçurum. En son noktaya ulaştığınızda ise görebileceğiniz, izleyebileceğiniz manzara harika. Dades Vadisi için dik kayalıkları ve kehribar rengi ile bir doğa harikası demek abartı sayılmaz. Bu doğa harikasının farkında olan turizmciler de buraya birçok tesis kurmuşlar. Sahra Çölü’ne giderken güzellik, sessizlik, konfor ve mesafe açısından konaklama için en uygun yer Dades Vadisi diyebiliriz.

Ayrıca; zamanınıza ve merakınıza bağlı olarak yol üstünde Berberi Çadırları’na ve çeşitli vadilere de uğrayabilirsiniz. Ancak, göreceğiniz vadiler Dades Vadisi yanında uğrayacağınız çadırlar da çölde konaklayacağınız çadırla kıyaslandığında sönük kalacaktır.

Sahra Çölü Turu - Dades Vadisi

Sahra Çölü Hava Durumu

Büyük Sahra Çölü’nün havası genellikle kuraktır. En sıcak dönemlerinde gündüz sıcaklıkları 45-50 dereceyi, gece sıcaklıkları da 25-30 dereceği bulabilmektedir. Kumlu bölgelerde kum fırtınalarına sıklıkla rastlanır. Çok büyük bir alandan bahsettiğimiz için genel olarak hava durumu ve iklimin anlatmak yanlış olacaktır. Bizi ilgilendiren kısmı ise Fas sınırları içerisinde yer alan ve sizin gezmek isteyeceğiniz bölgenin hava durumu.

Yaz aylarında gitmeyi düşünüyorsanız gündüzleri ve geceleri yaşayacağınız sıcaklıklara hazır olmalısınız. Nem olmaması nedeniyle genel olarak ne zaman giderseniz gidin gündüz ile gece arasında yaklaşık olarak 20 derecelik bir sıcaklık farkı oluşur. Kış aylarında giderseniz çok daha ideal sıcaklıklarla karşılaşacağınız için rahat ve ferah bir yolculuk yapabilirsiniz. Sahra Çölü’ne kar yağdı haberleri sadece bir anlıktı yani bir daha yağar mı yağmaz mı bunu elbette bilemeyiz ama çok zor ihtimaller dahilinde. Biz Sahra Çölü’nden dönerken kar yağdı ama başka yerlere yağmıştı. Siz yine de gideceğiniz şehirden Sahra Çölü harita alıp ona göre yol haritası çizmeye bakın derim.

Sizin gideceğiniz turistik alanın yağış alma ihtimali çok düşüktür. Dolayısıyla kurak bir çöl turu yapmış olacaksınız. Bunun için zaman pek fark etmiyor.

photo_library

Sahra Çölü'ne Ne Zaman Gidilir?

Sahra Çölü’nün hava durumu dikkate alındığında bunalmadan bir gezi yapabilmek için en uygun zaman Ekim ile Nisan belki de Mayıs ayları arasında kalan zaman dilimi denilebilir. Bu tarihlerde gittiğinizde gündüzleri aşırı sıcaklıklarla karşılaşmayacaksınız, gece de aşırı soğuklara daha doğrusu gündüz ile gece arasında yaşanan keskin sıcaklık farklılıklarına denk gelmezsiniz.

Ocak ile Mayıs ayları arasında yoğun şekilde kum fırtınaları oluşuyor. Bu fırtınalarla karşılaşırsanız geziniz büyük bir eziyete dönüşebilir. Haziran ile Eylül aylarında yaşanan sıcaklıklar tahammül sınırlarının üzerinde seyrediyor. İklim ve hava koşulları açısından geriye Ekim-Kasım-Aralık-Ocak kalıyor. Avrupa ve Hıristiyan dünyası için Aralık-Ocak aylarının tatil olduğunu da hesaba katabilirsiniz. Kalabalıktan hoşlanıyorsanız Aralık-Ocak daha sakin ve sezonda olmadığı için ekonomik açıdan daha uygun bir gezi düşünüyorsanız Ekim-Kasım ayları en uygun zamanlar olacaktır.

Sahra Çölü Nerede - Sahra Çölü Turu

Fas Sahra Çölü Turu Kaç Gün Olmalı?

Aslında bu sorunu cevabını yazı boyunca genel hatlarıyla vermeye çalıştık. Yazının tamamını okumayanlar ya da daha net cevap bekleyenler için tekrardan açıklama ihtiyacı hissediyoruz.

Sahra Çölü turları genel olarak Marakeş’ten düzenleniyor. Aradaki mesafe de göz önünde bulundurulduğunda en az 1 gece konaklamalı turları seçmelisiniz. Ancak, yol üstünde uğramanız gereken noktaları da hesapladığınızda bu gece konaklaması çölde değil yol üstünde oluyor. Çöl turuna katıldığınıza göre yapacağınız en önemli aktivite bizce bir gece çölde konaklamak olmalı. Bir gece yolda bir gece de çölde dersek en az 2 gece konaklamalı bir plan yapmalısınız. Bu plana göre 2 gece 3 günlük turları kullanabileceğiniz gibi araba kiralayarak bu geziyi kendi başınıza da yapabilirsiniz. Bu süreden daha kısa turlar görülmesi gereken yerler ve yaşanması gereken tecrübeler açısından yeterli olmayabilir veya tahmininizden daha yorucu olabilir. Daha uzun planlar ise gereksiz olacaktır. Çölde görebileceğiniz ve yaşayabileceğiniz şeyler sınırlı. Gezilecek yerler de belli iken 4 günlük veya daha uzun planlar aynı şeylerin tekrarı olacaktır. İnternet üzerinden daha uzun turlara katılanların yorumlarını okursanız turun bir yerden sonra kendisini tekrar etmeye başladığını görebilirsiniz.

Sahra Çölü Nerede - Sahra Çölü Turu

Sahra Çölü Tavsiyeler

* Sahra Çölü’nde kıyafet seçimlerinize özen göstermelisiniz ki aşağıda bunu daha detaylı açıklayacağız.

Fas gezi rehberi yazımızla birlikte Fas’ta çöl turu yapacaklara tavsiyeler yazımızın bir özetini çıkarın deriz.

* Turlara katılıyorsanız gidiş-dönüş esnasında öğle yemekleri tura dahil değil. Molalarda turistik alanlardaki olması gerekenden pahalı yemeklere mecbur kalabilirsiniz. Bu nedenle yanınızda yiyecek bir şeyler götürmeniz iyi olacaktır.

* Fotoğraf merakınız varsa çoğunlukla manzara fotoğrafı çekeceğiniz için geniş açılı lensler bulundurmalısınız. Ayrıca yedek pil ve SD kartta gerekecektir.

* Yol boyunca yeteri süre kadar elektrikle buluşamayacağınızdan cep telefonunuz için bir powerbank bulundurmanız da iyi olur. Yemek yediğiniz restoranlarda muhakkak şarza takın telefonunuzu.

* Ekstraları seçmezseniz çöldeki Berberi Çadırları’nda 8-9 kişilik gruplarla beraber uyku tulumunda geceleyeceğiniz için konfor ve rahatlık beklentilerinizi düşük tutun.

* Daha önce bunu da söyledik ama tekrarlamadan edemeyeceğiz. Eğer turlara katılacaksanız internet üzerinden tur satın almayın. Marakeş’te rahatlıkla bulabileceğiniz tur acenteleri ile pazarlık ederek çok daha uygun fiyatlarla tur satın alabilirsiniz.

* Gezdiğiniz yerlerdeki molalarda gezilerinizi kendiniz yapın. Yanınıza yanaşan ve gezdirmek isteyen kişileri hayırsever zannediyorsunuz ama sonrasında ücret talep ediyorlar.

Sahra Çölü Nerede - Sahra Çölü Turu

Fas Sahra Çölü Turu Maliyeti

Sahra Çölü Turu’nun kendi konfor ve süre özelliklerine göre maliyeti de değişecektir. Biz size genel olarak bir fiyat çıkartalım. Siz kendi isteklerinize göre bütçeye yönelik bir hesap yapabilirsiniz.

* 2 gece 3 günlük turlar 105€ ama pazarlık konusunda uzmansanız 75-80€’ya mal edebilirsiniz. Bu turlara; ulaşım, konaklama, kahvaltı ve akşam yemekleri, deve ile seyahat dahil. Ekstra talepleriniz için acenteler ile görüşmelisiniz. Tekrar söylüyorum ben 65 Euro’ya Sahra Çölü Turu bedeli ödedim. Sahra kamp içinde olacak bu fiyatlar unutmayın.

* Özel çadır tutmak isterseniz 25€ fark ödemeniz gerekebilir. Bu da pazarlığa açık tabi.

* Araç kiralamak isterseniz standart bir araç için 50-100€ arasında ücret ödemeniz gerekebilir. SUV tercih ederseniz fiyatlar 200€ civarına ulaşıyor. 4x4 arazi araçlarında ise 800€ bir fiyatla karşılaşabilirsiniz. Bu fiyatlar 3 günlük fiyatlardır. Daha az veya daha uzun süreler için fiyatları hesaplayabilirsiniz.

* Benzin fiyatları litre başına 11-11,5 dirhem, motorin fiyatları ise 9,5-10 dirhem. Araçları isterseniz dolu depo ile teslim alıp dolu depo ile teslim edebiliyorsunuz.

* Dades Vadisi’nde 20€’ya çift kişilik odalarda konaklayabileceğiniz gibi Merzouga’da 10€’dan başlayan fiyatlarla basit oberjlerde kalabilirsiniz. Aynı fiyatlarla çölde Berberi Çadırları’nı da kullanabilirsiniz. Ancak, bu fiyatlar en ucuz fiyatlardır, konfor seviyesi yükseldikçe oberjlerin ve otellerin fiyatları da oldukça yükselebilmektedir.

*Büyülü Sahra Çölü turu için Fas’ta en uygun şehir Marakeş’tir. Marakeş’te daha fazla tur acentaları mevcut.

*Fas’a gitmeden önce büyük Sahara Çölü turu için otelinizle ya da kalacağınız hostelinizle iletişime geçin. Eğer böyle bir tur hizmetleri varsa ve fiyatı da uygunsa muhakkak rezervasyon yaptırın. Ama kesin gün vermeyin,hava durumuna göre hareket edebilirsiniz.

*Sahra Çölü turu için en ideali 2 gece 3 günlük olan turdur. Fas Çöl turu fiyatları ise 80 Euro’dur. Muhakkak pazarlık yapınız.

*Fiyata dahil olan hizmetler;

1)Şoför,

2)Bir gece otelde konaklama,

3)Bir gece otelde akşam yemeği,

4)Ertesi gün otelde sabah kahvaltısı,

5)Sahra Çölü’nde çadırda konaklama,

6)Çölde akşam yemeği,

7)Ertesi gün sabah kahvaltısı,

8)Deve ile ulaşım.

*Benim gibi Şubat ayında gidecekler yanlarına mutlaka kalın kıyafetler alsınlar ya da uyku tulumu,

*80 Euro’ya göre 15 saatlik yolculuk gayet uygun geldi. Yanınıza termos ve hazır nescafeler alın,

*Yedek batarya,şarz cihazları,şampuan,kraker,bisküvi ve yanınıza alabileceğiniz her türlü atıştırmalıkları alın,

*Dudaklarınız soğukta ve sıcakta patlayacak ya da kuruyacak seviyeye gelebilir. Nemlendirici krem yanınızda olsun,

*3 gün boyunca yollardaki tuvaletlerde bile sabun bulamayabilirsiniz. Benim başıma geldiği için söylüyorum. Hem Sahra Çölü’nde kullanmak için hem de yolda kullanmak için ıslak mendil işinize çok yarayacaktır,

*Ben Fas’a tek gittim ama Fas’a ayak basar basmaz yeni arkadaşlarla tanıştım. Grubumuz giderek büyüdü ve gittiğimiz her yerde ama her yerde fiyatları protesto ettik. Nasılsa turdasınız ve başka alternatifiniz yok diye ‘’resmen geçiriyorlar’’. Hatta ben Sahra Çölü’nde kullanmak için aldığım bazı malzemeleri,tur rehberinin kendi gösterdiği yerden değil de başka yerden aldığım için bana minik bir yükseldi ama ben de cevabını verdim. Her gittiğiniz yerde illa ki sizi bir yere sokup hatta bu yerler (dükkanlar) kendi yerleri olmasa bile komisyon aldıkları yerler oluyor.

*Ben gittiğim her yerde herkesi organize edip bize bu fiyat olur mu? Diye garsonun kulağına fısıldadım. Siz de aynısını deneyebilirsiniz.

*Yanınızda küçük bir sırt çantası (okul çantası) taşıyın. Develer büyük çantalardan hoşlanmıyor ve huysuzlanıyorlar. Benim önümdeki Norveç’li arkadaş böyle bir hata yaptığı için kendi devesi huysuzlandı. Onun devesi de hemen arkasında ben olduğum için benim deveyi rahatsız etti ve ben deveyle birlikte çölün ortasında yokuştan aşağıya yuvarlandım. Benim deveyi biz öldü sandık,ağzından kanlar aktı ve o kanlar benim üzerime de geldi. Geri kalan yolu dönüş yolunda yürümek zorunda kaldım. Hatta Norveç’li arkadaşın da sırt çantasını ben taşıdım.

*Sahra Çölü turu boyunca kime selam versen bir bahşiş isteme olayı var. Rehberler önce size o bölge hakkında bilgi veriyor sonra olay hemen ticarete dönüşüyor. Ben sadece küçük bir halı aldım. Verdiği fiyatın ¼ oranında bir indirim yaptı. (Aslında indirim yapmadı gerçek fiyatını aldım. Eğer Fas’taysanız her şey 5 katıdır.)

*Diyelim ki Marakeş’tesiniz ve Fas Sahra Çölü turu sonrası başka bir şehre gitmek istiyorsunuz. Böyle bir şey mümkündür. Bizim gruptan bir kız Sahra Çölü turu bittikten sonra başka bir şehre geçecekti ve bizim ilk gece kaldığımız otelde değil de başka bir yerde tek kaldı. Hatta Sahra Çölü turu sonrası ben Marakeş’e gittim,o bahsettiğim kız da başka şehre geçti. Daha sonra kendisi ile Kazablanka’da tekrar buluştuk. Eğer tek kalmayı göze alabilirseniz ve başka bir şehre geçiş yapacaksanız bunu tur satın almadan önce dile getirebilirsiniz. Fiyat farkı muhakkak olacaktır. Fas’ta gezilecek şehirler yazımızı okuyarak Fas şehirleri hakkında detaylara ulaşabilirsiniz.

*Bizim gittiğimiz gece ve ertesi sabah hava çok yağmurlu ve fırtınalı oldu. Otobüslerle sizi servislere kadar götürüyorlar ama bu da ekstra ücrete tabi. Bizim gruptan herkes deveyi tercih etti. Öncelikle Fas haritası yazımızdan Fas hakkında bir rota çıkarmanızı sağlayacak bilgilere de bir bakın.

Bu yazımızda sizlere Fas Sahra Çölü Turu hakkında detaylar vermeye çalıştık. Sahra Çölü nerede ve Sahra Çölü’ne nasıl gidilir sorularının cevabını umarım verebilmişizdir. Fas Çöl Turu fiyatları konusunda uyanık olun ve pazarlık yapın. Fas çölde konaklama ve Fas’ta çöl turu yapmak isteyenler merak ettiklerini yorum kısmından sorabilirler. Sahra Çölü hava durumu hakkında önceden bir araştırma yapıp ona göre hazırlıklı olun.

photo_library

"Fas Sahra Çölü Turu Maliyeti" Hakkındaki Yorumlar (1)

Gezgines 11 Kasım 2022 Cuma
Çoook faydalı bilgiler için emeğinize sağlık ☺️

"Sahra Çölü Tur Rehberi : Nerede? - Nasıl Gidilir? - Tur Tavsiyeleri" Hakkındaki Genel Yorumlar (0)

A
B
F
G
H
İ
K
M
R
S
T
U
A
B
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Ş
T
Ü
V
Z