Yaz

SAMSUN ATAKUM GEZİLECEK YERLER

calendar_today Mar 16, 2018

SAMSUN ATAKUM GEZİLECEK YERLER

ATAKUM GEZİLECEK YERLER ve SAMSUN ATAKUM GEZİ REHBERİ

Milli mücadele döneminde Atatürk için önemli bir başlangıç yeri kabul gören Samsun ili tarihi, kültürel, doğal güzellikleriyle yüzyıllardır büyülemiştir insanları. Karadeniz bölgesinin kıyı şeridinde yer alan bu il Alaçam, Asarcık, Atakum, Bafra, Havza, Çarşamba, Canik, İlkadım, Kavak, Lâdik, Ondokuzmayıs, Salıpazarı, Tekkeköy, Terme, Vezirköprü ve Yakakent ilçelerinden oluşmaktadır. Her bir ilçesinde muhteşem güzellikleriyle anılan bu ile gitmek için hazırlıklara başladım neden mi? Tatil için Atakum sahillerini anlatan bir arkadaşımdan esinlendiğim için...

Atakum’a gitmek isteyişimin en başlıca nedeni tepelerinin, plajlarının ve eğlence seçeneklerinin çok fazla oluşuydu. Böylece hem tatil yaparak eğlenecektim. Hem de tarihi bilgiler edinerek ufkumu genişletecektim. Bu arada leziz balık menülerinden de yemeyi ertelemedim. Güzel bir sabaha uyandım ve düştüm samsun yollarına. Rotamda Atakum var. Peki, ama Samsun Atakum ‘un gezilecek yerleri nereler? Her ne kadar çok fazla bir bilgim olmasa da buralara gitmek için heyecanlıydım. Ve sonunda gittim. İşte size benim Samsun Atakum maceram…

Samsun’un Büyükşehir Belediyesi`ne bağlı bir semt olan Atakum, Samsun’un ilçesi pozisyonunda olup, Samsun-Sinop üzerinde şehir merkezine 5.km mesafeden başlayarak ilerleyen muhteşem bir sahil yeridir. Bugün kazı çalışmalarının devam ettiği bir ilçe olan Samsun Atakum'da görülmeye değer olan çok sayıda tarihi gerçek bulunmaktadır. Atakum ilçesinde ilk etkili olan medeniyet Danişmentliler olup, Malazgirt Savaşıyla beraber buralarda üstün etkilere sahip olmuşlardır. Selçuklu devletinin eline de geçen bir bölge olan Atakum'da farklı medeniyetlerden izler bulma ihtimali her zaman var... Osmanlı devletinin eline geçen Atakum, o yıllarda eyaleti Rum olarak bilinen Sivas Eyaletinin Amasya Sancağına bağlı kaza olarak kullanılmış ve ismi geçen Samsun ve çevresi devrin resmi belge kayıtlarında Canik olarak anılmış. Sonralarda Atakum gibi bir ilçe Ermeni bir tütün taciri tarafından sahiplenilmiş... Bu kişinin adı ise Matossian’dır. Bu sebeple de ismi yine değişen ilçe bu sefer kayıtlarda Matosyon olarak geçmektedir. Günümüze daha yakın olan bir tarihte çıkarılan yasa ile Atakum ilçe haline geldi. 22 Mart 2008 tarih ve 26824 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 5747 sayılı Büyükşehir Belediye Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun kapsamında ilçe önce Atakum olarak anılmaya başlandı. Atakent,  Kurupelit,  Altınkum,  Çatalçam ve Taflan beldelerinin birleşmesi ile “Atakum” adı ile anılmaya başlanan Atakum ve 01 Temmuz 2008 tarihinde ilçe haline kanunla getirildi. Bunlar Atakum ilçesi hakkında belki de fazla ilgilenmediğiniz için bilgi sahibi olmadığımız Samsun Atakum hakkındaki tarihi bilgilerdir. Benim için ise bu bilgilere sahip olmak Samsun Atakum’da gezilecek yerleri bulabilmemde kilit vazifesi gördü…

Peki, Samsun Atakum’a nasıl gidilir? Yola çıkmadan önce sorguladığım sorulardan birisi de bu... Sonuçta buradaki güzelliklere şahit olabilmek için bu yolu gitmem gerekiyor. Hedefimden sapmak istemem... Samsun Atakum'a ulaşabilmek için öncelikle Samsun il merkezine gelinmesi gereklidir. Zaten il merkezinden de çok uzakta olmayan bu ilçeye şehirden sürekli minibüs ve halk otobüsleri ulaşım sağlamaktadır. O halde Atakum’a giden yol haritasında ilk önce Samsun'a ulaşımı öğrenmeliydim... Samsun hava, kara, deniz ve demiryolu bağlantısı bulunan bir ilimizdir. Fakat bu seçeneklerin arasında en çok tercih edilen ulaşım kanalı ise havayolu ve karayolları alternatifleridir. Havayollarını tercih edenler için işlek bir hava sahasına sahip olan Samsun’a İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerden direk uçuş seferleri ile ulaşabilmektedir. Doğal olarak buraya gelmeye karar verenlere önerim yolculuk seçeneği kararı vermek için zaman kaybetmeden havayolları seçeneğini kullanmalarıdır.  Havayolu ile Samsun havalimanına iniş yapan gezginler bu noktadan sonra şehir merkezine ulaşım amacıyla Havaş, taksi, araç kiralama gibi seçeneklerden yararlanabilmektedir. Şehir merkezine geldikten sonra ise beş dakika kadar sürecek bir yolculuktan ile Atakum'a geldiniz. Gelelim karayolları ile Samsun’a gelmeye... İster kendi özel aracınızla isterseniz de otobüs işlemeleriyle yola çıkın hiç fark etmez hepsinde gidilen güzergah, ekstra bir durum yoksa aynıdır. İstanbul ilinden hareket eden araçlar Samsun x km olduğundan ötürü x saatte il’e varmaktadır. Yine Ankara’dan yola çıkan araçlar da x km mesafeden ötürü x saatte Samsuna ulaşabilmektedir. Samsuna İzmir’den gelecekler ise kontaklarını çevirdikleri andan itibaren x km yola hazır olsun. Bu yolculuk ortalama x saat sürecek... Samsuna yakın olan Sinop il’i ile ise 150 km mesafe bulunduğundan ötürü ortalama iki saatte iki yer arasında ulaşım gerçekleşmektedir. İlçe içerisinde ulaşım açısından sıkıntı yaşamayacağınızı belirtebilirim. Toplamda elli beş mahalle ve bir bucak taşıyan bu ilçede de halk otobüsleri ve minibüs seçenekleri mevcuttur. Yine taksi her ne kadar biraz tuzluya gelse de ilçe içerisinde gitmek istediğiniz yere ulaşmada en sağlıklı ve hızlı ulaşım seçeneği oluşturmaktadır.

Samsun ilinde turizm açısından en çok beğenilen ve ilin gözdelerinden olan bu ilçe görülmeye gelinecek kadar değerli bir ilçedir. Samsun Atakum'da gezilecek yerler konusunda ilçeye genel olarak baktığınız Amisos tepesi, büyük plajları, eğlence yerleri gibi özellikler gözünüze çarpacaktır. Nitekim çok fazla uzaklara gitmeden ilçenin sahil şeridine inerek yürüyüş yaptığımızda göreceksiniz ki tertemiz sularla örtülü kocaman Karadeniz, büyük plajlarla kapatılmıştır. Etrafında bulunan cafe, restoran gibi mekanlar ise turizmin canlılığı için düşünülmüş herhalde... Bu arada eğlence isteyenler için sahil kenarında çok sayıda işletmeler var canlı müzik yapan... Buraya geldiğinizde pişman olmayacaksınız. Sabah günün ilk ışıklarıyla beraber Amisos gidebilirsiniz mesela ... Amisos aslında bir tepedir. Arabayla gidilebilecek bir yer olup aynı zamanda teleferik kullanarak ulaşabileceğiniz bu tepeye giderken yükseklikten yana korkunuz varsa hazırlıklı olun... Teleferikle bir arada yan yana olan kabinler yavaş yavaş tırmanırken siz camından dışarıyı izlediğinizde ilçenin sahip olduğu tüm güzellikleri kuşbakışı izleme fırsatına sahip olacaksınız. Toraman Tepe ve doğu yamaçlarında yer alan Amisos Tepesi eskiden yani milattan önce altıncı yüzyılda Amisos antik kenti olup, Roma Dönemine ait sarnıç, döşeme mozaiği, sütun başlıkları gibi tarihi değerleri içermektedir. Buradan elde edilen mozaik, fresko, heykeller ve çeşitli tarihi kalıntıları ise görmek istiyorsanız Samsun Arkeoloji Müzesine gitmelisiniz.

Samsun Atakum'da gezilecek yerler arasında piknik gibi bir aktivite planlıyorsanız bu konuda sahil kenarına inin derim. Çünkü sahilinde çok sayıda piknik alanı bulunan bir ilçedir. Yine akşam oldu yürüyüş yapmak istiyorum diyorsanız da doğu parktan başlayarak batı parka kadar doyasıya yürüyüş yapabilirsiniz.

Samsun Atakum ve çevresinde aslında sizin gidebileceğiniz alternatif gezi noktası çok fazladır. Bunun için Samsun ili sınırları dışına bile çıkmanıza gerek yok. Gerek doğal, gerek kültürel gerekse de tarihi değerlerin bütününü görebilmek mümkündür. Mustafa Kemal Atatürk’ün dokuzuncu ordu müfettişliği görevini sürdürürken kurmaylarıyla birlikte Samsun’a gelmekte kullandığı gemi, ziyarete değer öyle değil mi? Fakat bu geminin aslı olmadığını bilmeniz gerekli. Belediye tarafından canlandırılmış görüntülerden ibaret... Kurtuluş yolunu da görebilirsiniz Samsun’da... Atatürk’ün Samsun’da ilk ayak bastığı yer burasıdır.

Yine Samsun’da Atatürk’ün Samsun’a indiği günü anımsatan silah arkadaşlarıyla birlikte yer alan açık hava müzesinin önünde resim çektirebilirsiniz. Protokol yolundan yürümeyi unutmayın. Tütün iskelesinden başlayan bu yol mıntıka palasa kadar uzanıyor gelip burada yürüyüş yapabilirsiniz. Samsunda gazi müzesine uğramak tarihi ruha inmekte doğru yol olur. Burası Mustafa Kemal Atatürk’ün konakladığı mıntıka palas otelidir. Bugün müzeye çevrilmiştir olup, ziyarete açıktır.

Heykel konusunda çok fazla örnek var bu şehirde... Hele ki buradan tüm dünyaya milli mücadeleyi duyuran ve başlatan Atatürk’ün ve silah arkadaşlarının heykelleri çok sayıda... Heinz Kreppel tarafından 1928-1938 yılları arasında yapılan Atatürk anıtının görmeye gidebilirsiniz. Heykeltıraş Hakkı Atamalı tarafından yapılmış olan 1981-1982 yıl yapısı olan ilk adım anıtını da görmeniz güzel olur. Samsun büyük otelin hemen yanında bulunan bu heykeli gidebilirsiniz. Tüm bunların dışında Yalova gemisi, arkeoloji ve etnografya müzesi, Samsun kent müzesi, samsun cumhuriyet meydanı,  samsun büyük cami, saat kulesi, mecidiye çarşısı, yabancılar çarşısı, batı park, amazon köyü, teleferik santrali, doğu park ve su kayağı parkı gibi yerler görülmeye değer atmosferle sizi karşılayacaktır.

Samsun ılıman iklimin halim olduğu bir şehrimizdir. Doğal olarak Atakum’da bu şekildedir. Ortalama sıcaklık farkı çok oynamayan bu şehir de yazlar yağışlı ve ılıman geçerken kışlar yumuşak ve yağışlı geçmektedir. Nem oranının yüksek olduğu bu ilçede üstünüzün ıslanması normal... Yaz tatili niyetiyle çıktıysanız yola haziran ortalarından başlayarak ağustos sonuna kadar Atakum sizi bekliyor. Tarihi yerleri görmek için geldiyseniz deyılın istediğiniz zamanında buraya gelebilirsiniz. Doğal güzellikleri konusunda yeşilin kış hali ve yaz hali arasındaki farkı görebilmeniz için farklı mevsimlerde olmak üzere en az iki kere bu ile ve ilcesine gezmeye gelin.

Konaklama olanakları açısından zaten turistik bir yer olan Atakum’da pansiyon, otel, günlük kiralık evler bulabilmeniz mümkündür. Fiyatları konusunda oldukça makul olduklarını söyleyebilirim. Bu arada verilen hizmetlerse mükemmel özellikle de konukseverlik konusunda uzman bir ilce...

Atakum sahillerinde ne yiyebilirsiniz? Samsun Karadeniz mutfağının en farklı lezzetlerini sunan soflarla karşılar misafirlerini… Bafra pidesi, içli mantı, nokul, baklalı sarma, halukça, kaz pilavı, fasulye turşu kavurması, mısırlı fasulye çorbası, oymaağaç kebabı ve terme pidesi gibi yöresel yemek çeşitlerini barındırmaktadır.  Atakum ilçesi de ilin yöresel lezzetleri bakımından ustalığını konuşturan bir ilçe olup, Atakum’da çok sayıda yeme-içme mekânı bulunmaktadır.

“Samsun Atakum’a geldiğinizde yapmadan dönmemeniz gereken şeyler neler?” bu konuda özetleme yaparsak öncelikle bu güzel sahil şehrinde denize girmeyi ihmal etmeyin bu nedenle de temmuz başı ve ağustos ortalarına kadar süren bir süre içerisinde buralara gelseniz iyi olur.

Karadenizde olup da oltayı suya sallamak olmaz elbette. Amatörde olsa oltanızı rast gele deyip suya yollayın. Bakalım belki de Karadeniz size cömert davranır.

Tarihi kalıntıların izlerini mutlaka takip edin. Buranın geçmişini anlamak buraya ayrı bir hava katıyor. Yöresel lezzetleri bin tadına bakmadan evinize dönmeyince. Nitekim size soracaklar neleri yediniz?, Neyi beğendiniz diye... Atakum gibi bir ilçeden sonra Samsun gibi büyük bir ilin diğer ilçelerini de merkezini de gezebilirsiniz. Bunun için mutlaka zamanınız kalır, ihmal etmeyin. Örneğin bandırma vapurunu mutlaka gezin.

Muhteşem manzaraların daha yakalayacağını zamanın ne zaman olduğu bilinmezlik taşıdığından ötürü fotoğraflarla Samsun Atakum gezilecek yerlerini kareler içerisine almayı unutmayın... İnsanlarıyla sohbet edin. Sıcakkanlı çabuk sinirlenen fakat siniri kolay yarışan insanlar. Tıpkı Karadeniz gibi...

photo_library

"SAMSUN ATAKUM GEZİLECEK YERLER" Hakkındaki Genel Yorumlar (0)

A
B
F
G
H
İ
K
M
R
S
T
U
A
B
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Ş
T
Ü
V
Z