Yaz

Schengen Vizesi için gerekli evraklar

calendar_today Şub 21, 2018 label

Schengen Vizesi için gerekli evraklar

Schengen Vizesi şartları

SCHENGEN VİZESİ İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

Gezmek istediğiniz ülkeyi veya turunuz içerisinde yer alan ülkelerden en kolay Schengen Vizesi veren konsolosluğu belirlediyseniz belli başlı bazı evraklar hazırlamanız gerekecektir. Birden fazla ülkeyi gezmeyi planlıyorsanız en uzun kalmayı planladığınız ülke konsolosluğuna ya da hemen hemen eşit sürelerde gezmeyi planlıyorsanız ilk giriş yapacağınız ülke konsolosluğuna vize için başvuru yapmanız gerektiğini bildiğinizi düşünüyoruz.

Konsolosluklara göre Schengen Vizesi için gerekli evraklar değişiklik gösterebiliyor. En Kolay Schengen Vizesi Veren Ülkeler yazısında detaylı şekilde anlattığımız gibi konsolosluklar standart formların yanı sıra sizin gezi için gittiğinize ve kaçak göçmen olarak orada kalmayıp ülkenize geri döneceğinize emin olmak isteyeceklerdir. Bu konuda tereddütleri olursa da sizden ekstra belgeler isteyebilir hatta mülakata da çağırabilirler.

Biz bu yazıda size, hangi konsolosluğa başvurursanız başvurun dosyanızda olması gereken turistik vize de denilen C tipi Schengen Vizesi için gerekli evrakları listeleyeceğiz. En zor Schengen Vizesi veren ülkeler evrak sayısını arttırabilecekleri gibi iş ve eğitim durumunuza bağlı olarak istenen evraklar değişiklik gösterebilecektir. Eğer turistik amaçlı değil de uzun süreli gitmeyi ya da transit vize almayı düşünüyorsanız farklı evraklara ihtiyacınız olacaktır.

Schengen Vizesi Başvuru Formu

Diğerlerine göre gözle görülür bir farkla bir ülkede kalmayacaksanız geziniz öncesinde ilk giriş yapacağınız ya da tek bir ülkeye gidecekseniz o ülkenin konsolosluğu aracılığı ile vize almalısınız. Bu konsolosluk aracı bir kurumla anlaşmış olabilir. Yani vize başvurularını direk olarak kabul etmeyip vize hizmet merkezi olarak da adlandırılan acenteler aracılığı ile isteyebilir. Eğer bir aracı kurum varsa onun internet sayfasından yoksa da konsolosluktan Schengen Vizesi Başvuru Formu’na ulaşabilirsiniz.

Her konsolosluk tarafından farklı içeriklere sahip olan başvuru formu bizzat vize isteyen kişi tarafından tam ve doğru olarak doldurulmalı ve imzalanmalıdır. Eksik ve yanlış doldurulursa ve bu konu konsolosluk tarafından tespit edilirse vizeniz çok büyük ihtimalle reddedilecektir. Çoğu konsolosluk, başvuru formunun tükenmez kalem ile doldurulmasını istese de Norveç, Finlandiya ve Belçika tükenmez kalemle doldurulmuş formları kabul etmiyor. Bu ülkeler için formunuzu dijital ortamda doldurduktan sonra çıktı almalı ve imzalamalısınız.

Vize Başvuru Dilekçesi

Vize başvuru dilekçeniz için dosyanızda yer alan en önemli evrak diyebiliriz. Burada kuru bir dilekçe yerine gezi amacınızı ve planınızı anlatmalısınız. Ayrıca, açıkça olmasa bile üstü kapalı olarak Türkiye’de yaşam şartlarınızın iyi olduğunu ve gezinizin ardından tekrar geri döneceğinizi de hissettirmelisiniz. Dilekçeniz genel olarak şu hususları içermelidir.

* Seyahat amacınız,

* Tek bir ülkeye gidiyorsanız o ülkede veya gideceğiniz diğer ülkelerde ne kadar kalacağınız daha doğrusu gezi planınız,

* Seyahat masraflarının kim tarafından üstlenildiği,

* Masrafları üstlenen kişinin gelir durumu

* Daha önce aldığınız vizeleri özellikle de Schengen, ABD, Kanada ve İngiltere vizelerini belirtmelisiniz.

Biliyorsunuz Avrupa fazlasıyla göç alıyor ve yasadışı göçü de hiç istemiyor. Bu nedenle cebinizdeki son parayla uçak biletlerinizi aldığınızı söylerseniz vize başvurunuz kabul edilmeyecektir. Bu yüzden de dilekçenizde masrafları kimin karşıladığını ve karşılayanın gelir durumunu belirtmelisiniz. Örneğin masrafları siz karşılıyorsanız nerede ve hangi konumda çalıştığınızı ya da bir başkası karşılıyorsa onun ne iş yaptığını açıklamalısınız.

Vize Ücret Dekontu

Vize başvurunuz için sizden bir ücret talep ediliyor ve kısa süreli kalacaksanız ki bu transit vize de olsa 60 Euro ödemeniz gerekiyor. Eğer uzun süreli kalacaksanız da 99 Euro istiyorlar. Bu konsolosluğun istediği ücret. Ayrıca vize hizmet merkezi de sizden ücret talep edecektir ki bu da 25 Euro diyebiliriz ama farklı firmalar farklı ücretler talep edebilirler.

Vize ücretini de vize merkezindeki gişeden ödüyorsunuz. Bankamatik kartı ya da kredi kartı kullanabilirsiniz ama yine bazı konsolosluklar kredi kartını kabul etmeyebiliyorlar. Bu konudaki detayları Schengen Vize Ücreti yazımızdan bulabilirsiniz. Vize ücretini ödediğinize dair dekontu da dosyanıza koymalısınız

Kimlik Fotokopisi

Güncel tarihli kimliğinizin fotokopisini de dosyanıza eklemeniz gerekiyor. Güncel dememizin sebebi yaşınıza bağlı olarak fotoğraf ve tabi ki T.C. Kimlik Numarası içeren bir kimlik olmak zorunda olduğu için.

Biometrik Fotoğraf

Biliyorsunuz biometrik fotoğraf, vesikalık fotoğraftan farklı oluyor. Vize başvurunuzu vesikalık fotoğraf olursa ve bu tespit edilirse başvurunuz riske girebileceği için 2 tane fotoğraf çektirmekten kaçınmayın deriz. Fotoğrafçılar da artık biometrik fotoğrafı bildikleri için herhangi bir fotoğraf stüdyosuna giderek biometrik fotoğraf çektirmek istediğinizi söylediğinizde size yardımcı olacaklardır. Biometrik fotoğrafınız zaten varsa da en son 6 ay önce çekilmiş olması gerektiğini de unutmayın.

Pasaport

Vize başvurunuzun onaylanması için pasaportunuzun ülkeye dönüş tarihi itibariyle 6 ay daha geçerli olması gerekiyor. Vize işlemlerinin kaydedilebilmesi için de en az 2 sayfasının boş olmasını söylememize gerek yoktur. Yani şöyle anlatalım siz gezinizden 3 ay önce başvuru yaparsanız ve o tarihte sizin pasaportunuzun 6 ay geçerliliği varsa siz gezinize çıktığınızda 3 ay geçerliliği kalmış olacağı için konsolosluk bunu kabul etmeyecektir.

Eğer eski pasaportlarınız varsa onları da yanınıza almanızda ve fotokopilerini dosyanıza koymanızda yarar var. Dediğimiz gibi siz kendinizi konsolosluk görevlilerine gezgin olarak gösterebilirseniz vize onay süreciniz daha kolay işleyecektir.

Uçak ve Otel Rezervasyonu

Dilekçenizde belirttiğiniz gezi planını ispatlar nitelikte rezervasyon bilgilerinizi konsolosluğa sunmanız gerekiyor. Bu arada, otel konusunda da geçiştirmeye çalışmayın çünkü konsolosluk görevlileri sizin verdiğiniz bilgileri teyit edebiliyorlar. Dolayısıyla başvuru yapmadan önce güzel bir gezi planı yapmalı ve bu gezi planına uygun rezervasyonları yaptıktan sonra bunların belgelerini de almalısınız.

Seyahat Sağlık Sigortası

Konsolosluklar vize başvuru sürecinde seyahat sağlık sigortasını da zorunlu kılıyorlar. Bu sigortayı yaptırabilmek için özel bir şirket işaret etmedikleri için istediğiniz yerden yaptırabilirsiniz. 30. 000 Euro teminatı bulunan sigorta eğer vizeniz reddedilirse iptal edilebiliyor. Ama siz yine de başvurduğunuz şirketin yaklaşımını da öğrenin.

Gelir Durumu

Seyahatiniz sırasınca masraflarınızı karşılayabileceğiniz bir banka hesabı. Günlük minimum 50-60 Euro ile kalacağınız gün sayısını çarparsanız ortalama olarak banka hesabınızda ne kadar olması gerektiğini hesaplayabilirsiniz. Ancak, bu ücret bir kişi için yeterli olabilecek bir miktardır. Siz daha ucuza mal edebilirsiniz ama konsolosluğu ikna edebilmek için hesabınızı doğru yapmalısınız.

Gelir durumunuzu ve mal varlıklarınızı gösteren belgelerden hangisinin isteneceği konsolosluğa göre değişiyor. Ama siz ne var ne yoksa dosyanıza koymaya çalışın. Dana önce de belirttiğimiz gibi iyi bir maaş aldığınızı, güzel bir işiniz olduğunu ve Türkiye’deki mal varlıklarınızı belgeleyerek geri döneceğinizi konsolosluğa hissettirmelisiniz.

Davet Mektubu(Varsa)

Eğer gideceğiniz ülkede tanıdığınız bir kimse varsa ve irtibat halindeyseniz bir davet mektubu almaya çalışın. Bu mektubu elde ettiğinizde de dosyanıza eklerseniz sizin pozitif etki oluşturacaktır. Davet mektubu da tahmin edeceğiniz üzere gelişigüzel bir mektup olmaktan öte resmi evrak niteliği taşıyacak özellikte olmalı ve direk olarak başvuru yaptığınız konsolosluğa hitaben yazılmalıdır.

Eski Vize Fotokopileri (Varsa)

Daha önce Schengen Vizesi aldıysanız onların fotokopilerini dosyaya eklemeniz size yararlı olacaktır. Böylelikle konsolosluğa, daha önce gittim ve geri geldim, tekrar gidip gelirim, demeye çalışmalısınız.

Oturma İzinleri (Varsa)

Yaşam standardı itibariyle yüksek seviyede bulunan ülkelerde oturma izniniz varsa onları da dosyanıza ekleyin. Sizin Amerika’da oturma izniniz varsa büyük ihtimalle zaten Avrupa’ya yasadışı yollarla göç etmeye çalışmayacaksınızdır. Bu nedenle böyle bir izniniz varsa dosyanıza eklemek iyi olacaktır.

Çalışma ve Eğitim Durum Belgeleri

Yukarıda saydıklarımız herkes için ortak olan belgeler ama bir de size özel belgeler olacaktır. Örneğin öğrenciyim demeniz ya da iyi bir şirkette müdürlük yapıyorum demeniz sizin için ne yazık ki yeterli olmayacaktır.

Çalışan iseniz;

Çalıştığınız kurum tarafından antetli kağıda yazılmış, imzalanmış ve kaşe basılmış bir dilekçe hazırlanması gerekiyor. Bu dilekçe sizin seyahat sebebinizi, kurumdaki görevinizi, hangi tarihlerde seyahat edeceğinizi açıkça anlatıyor olmalı,

Çalıştığınız yer özel sektör ise vergi levhasının fotokopisi,

Şirket veya çalıştığınız firmanın İngilizce hazırlanmış faaliyet belgesi,

Özel şirketlerin ticaret sicil gazetesi fotokopisi,

Sizin işe giriş bildirgeniz,

Hizmet Dökümünüz,

İmzalı ve kaşeli halde son 3 aylık maaş bordronuz,

Mesleğiniz çiftçilik ise Ziraat Odası’ndan çiftçi belgesi,

Herhangi bir odaya kayıtlı bir iş yapıyorsanız (Doktor, Eczacı, Avukat vb…) ilgili odadan alınmış üyelik kaydınız ya da mesleki kimliğinizin fotokopisi,

İşverenseniz;

Sahibi ya da ortağı olduğunuz şirketin ticaret odasından alınmış faaliyet belgesi,

Çiftçi iseniz ilgili ziraat odasından alacağınız çiftçi belgesi,

Odalara bağlı olarak çalışan meslek gruplarından birisinde yer alıyorsanız ilgili odadan alınacak üyelik kaydınız ya da mesleki kimliğinizin fotokopisi,

Güncel ticaret sicil gazetesi kopyası,

Vergi levhasının kopyası,

Emekli iseniz;

Emekli maaşınızın durumunu gösteren banka hesap özeti ya da güncel emekli cüzdanınız,

18 yaşından küçükler için;

Doğum belgesi ya da nüfus cüzdanı,

Anne ve baba tarafından birlikte imzalanmış Schengen vize başvuru formu,

Anne ve babanın nüfus cüzdan ve pasaportlarının noterde onaylatılmış fotokopileri,

Eğer yaşı 18 yaşından küçük olanlar ebeveynlerinden ayrı olarak vize başvurusunda bulunuyorsa anne ve baba tarafından imzalanmış ve notere onaylatılmış muvafakatname

Hazırlayacağınız dosyalarda yer almalıdır.

"Schengen Vizesi için gerekli evraklar" Hakkındaki Genel Yorumlar (0)

A
B
F
G
H
İ
K
M
R
S
T
U
A
B
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Ş
T
Ü
V
Z