Yaz

Schengen Vizesi Nedir?

calendar_today Şub 17, 2018 label

Schengen Vizesi Nedir?

Schengen Vizesi Nedir?

Tam tamına paşalar gibi 3 kere Schengen vizesi reddi yedikten sonra, Schengen vizesi nedir ? Schengen vizesi için gerekli evraklar nelerdir ? Schengen vizesi şartları nelerdir ? Schengen vizesi kaç günde çıkar ve Schengen vizesi nasıl alınır ve Schengen vizesi reddedilenlere her şeyi en ince ayrıntısına kadar yazmak tabir-i caizse farz oldu diyebilirim. Eğer bu yazıyı yazın okuyorsanız çekirdek kola, kışın okuyorsanız çay kahve eşliğinde okumanızı tavsiye ederim. Aşırı derecede Brezilya dizilerini aratmayan , dedikodu ,aşk , ihanet , acı , üzüntü içerir.Bu yazı hem çalışanlar için hem de benim gibi free-lancer çalışanlara hitap ediyor. Schengen (Şengen vizesi) lanettir, öldürmez ama süründürür, insanı uykusuz bırakır, stresten dudaklarınızda uçuk çıkartır , aç bırakır , sülalenizin e-devletten soyağacını bile isterler. Vizesiz ülkeler Allah’ın lütfu vizeli ülkeler özellikle Amerika , İngiltere , Schengen vizesi Allah’ın lanetidir. ‘’ Gecekondu’dan Dünya Turu’na sloganı ile kafaya yürüdüğüm bu yolda bu sloganın hakkını vermek için daha Schengen ülkelerinin hiç birine gitmemiş olmama rağmen dünya para harcadım. Dile kolay 2 kere Hollanda vize reddim 1 adet de Fransa vize reddim var. Peki sadece  ben migerizekalı mıyım? Allah’ın bize bahşettiği bu topraklarda serbest dolaşım hakkımız yok mu ? 

Sporcu olduğum için 7 yaşımdan beri hırs, azim ve hedefe ulaşmak bende takıntı olmuş. Bu Schengen vizesi mevzusu da aşırı hırs içermektedir. Bu yazıyı da motorkurye olarak çalıştığım restorandan yazıyorum. 

Gecekondu’dan Dünya Turu’na’’ Çılgın Gezgin’in yani benim en zor şartlar altında nasıl dünya turu yapacağına şahitlik yapacağınız bir gezi bloğu. Günde 4 farklı bölgede ve işte (günde 20 saat) çalışarak farklı coğrafyaları keşfetme merakım yüzünden bu lanet Schengen vizesini almak için çok çok uğraştım. Bu kadar fakir edebiyatı, demagoji ve laga luga bittiğine göre Şimdi sakin sakin anlatıyorum.

Çalışmayanlar ( İşsizler) Schengen vizesi alabilir mi ?

Ben sporcu olduğum için kendi işimin patronuyum. Yıllarca tenis antrenörlüğü ve spor koçluğu yapıyorum. Sigortamı dışarıdan isteğe bağlı ödemedim. Home office bir şahıs şirketi kurarak tenis ve spor mağazası açtım. Otomatik olarak Bağ-Kur’lu görünüyorum. Gel gör ki benim gibi düzensiz ve serseri hayatı yaşayan birisinin bağkurunu düzenli ödemesi elbette beklenemez. Yıllar geçti Devletimiz af çıkardı ve iki seçenek sundu . Borçların faizini silelim ya da bağkurunu yok sayalım. Üstün zekam sayesinde karar verme aşaması 2 saniye sürdü ve bağkurumu silin devletten alacak verecek kalmasın dedim. Ama bu gezi bloğuna bulaştıktan sonra işlerin rengi değişti. Hayatımda doğru düzgün bir yerde çalışmadığım için SSK dökümü Schengen vizesi alırken lönk diye karşıma çıktı. Arkadaşımın restoranında çalışmaya başladım. Tek şartım sigorta+yemek hedef Schengen vizesi almaktı. Nitekim part time geceleri 03’e kadar sırf bu lanet Schengen vizesini almak için ve ek iş yapıp cebe 3 kuruş para girsin diye çalışmaya başladım. Yazları daha sık gezdiğim için çalışmadığım aylarda da sigorta primimi ekstra olarak ödüyordum. ( 2 ay ödeyemeyince 1 ay bedava çalıştım hehehe) 

Sonuç olarak; işsiz ve çalışmayan biriyseniz en azından tanıdık bir iş yerinde kendinizi sigortalı olarak gösterebilirsiniz . 

Buradaki soru şu; Zaten parasız ve işsiziz nasıl sigorta pirimini öderiz ? Madem paranız yok o zaman ne diye Schengen ülkelerine gidiyorsunuz ? Nasıl ? Euro olmuş 5 TL. Hayaller Paris hayatlar metrobüs... sizi vizesiz ülkelere alalım canlarım.

Hollanda vizesi maceram 

Hollanda vizesi için gerekli evraklar listesine ek olarak kredi kartının ön yüzünün fotokopisini istediklerinde sevinmiştim. Belki kartımın borcunu da öderler diye düşünsem de 600 TL limitli kartımın fotokopisini diğer Schengen vizesi evraklarından farklı olarak neden bunu istediklerini ve nasıl sisteme sahip olduklarını anlamamıştım. Muhtemelen kredi kartı hareketlerini görebilecekleri sisteme sahipler. 

Fas ülkesine Hollanda Amsterdam aktarmalı olarak gideceğim için bana göre en mantıklı olan bu ülkeden Schengen vizesi almaktı. İlk başta acente ile vize almaya sıcak bakmamıştım. Nasıl olacaktı? Bana bir tane tur paketi kilitleyecekler yaaa bizim tanıdık var biz alırız sana deseler bile hayatımda hiç turla bir yere gitmemiş birisi olarak bu durumu yadırgamıştım. Arkadaşla oturup sohbet ederken konu Schengen vizesine geldi. Bizim bir arkadaş var herkese vize alıyor. Bugüne kadar kim gitse mutlaka almıştır. Sohbetlerini sizde bu vize olayına bulaştıkça anlayacaksınız.  Fas’a ucuza Amsterdam aktarmalı olarak gldeceğimi o arkadaşın bahsettiği Acentada çalışan kişiye anlattım. Hatta gezi bloğum olduğunu da anlattım. Yok yok konsolos Bey’in kafasını karıştırmayalım yoksa sadece transit vize verir .sadece Hollanda’ya gidiş dönüş yapacak şekilde düzenleyelim. Tek girişli Schengen vizesini Hollanda’dan alırız deyince ustanın işine karışılmaz deyip saygı duydum. Vfs global Harbiye şubesinden Hollanda vizesi başvurusu yaptık. Noel tatili nedeniyle bu adamların keyfi yerindedir diye düşünsem de sonuç Schengen vize reddi. 

Schengen vizesine itiraz dilekçesini mail atarsak %70 olumlu dönüyor dedi arkadaş . 1 hafta da Hollanda konsolosluğun açılmasını bekleyip sağlam bir mail attım. Bir ara o kadar çok mailleştik ki ‘’Gunaydın, nasılsınız ? Havalar çok soğuk aman dikkat edin. :) tarzında mail bile atasım gelmişti. 

Size yeniden Schengen vizesi başvuru yapmanızı Öneriyoruz deyince aha dedim bu sefer verecekler.

Schengen Nedir?

Geçmiş yıllarda bir Avrupa Turu yapacak olsanız uğraşmanız gereken süreyi hayal edebiliyor musunuz? Ya da vizeniz onaylanmadığında planınızın olduğu gibi suya düşebilme ihtimalinin yaşattığı stress… Avrupa Birliği ile birlikte ortaya çıkan Schengen Bölgesi sayesinde sadece Avrupalılar değil aynı zamanda Avrupa’yı gezmek isteyenler de bayram ettiler.

Varsayalım ki güzel bir Avrupa Turu hayaliniz var ve bu tur içerisinde Avrupa’nın tamamını ya da büyük bir kısmını görmek istiyorsunuz. Yapmanız gereken ise sadece bir tek şey var Schengen Vizesi almak. Schengen Vizesi doğal olarak tüm Schengen Bölgesi’nde geçerli oluyor ama önce bu Schengen nedir onu bir anlayalım.

Aslında Schengen Lüksemburg’un küçük bir kasabası. Bu kasabanın bu kadar ünlü olmasının sebebi de bu yazıya sebep olan, sınır kapılarında gümrük ve polis kontrollerini kaldırmak amacıyla 1985 yılında 5 ülke temsilcisinin burada bir araya gelmesiyle imzalanan anlaşmadır. Schengen küçük bir kasabadır ama Schengen bölgesi ise neredeyse Avrupa’nın tamamıdır. En başta 5 ülke ile başlanan Schengen yolculuğu bugün 26 ülke ile devam ediyor.

Schengen Vizesi Nedir?

Schengen Anlaşması’nın temel muhatapları tabi ki bu anlaşmaya imza atan ülke vatandaşlarıdır. Fakat siz gümrüklerdeki kontrolleri ve polis uygulamalarını kaldırırsanız bu anlaşmaya taraf olan ülke vatandaşlarının dışında kalan turistlerin kontrollerini de sağlayamazsınız.

Turistlerin de doğal olarak bu ülkelere gidebilmesi için vize alması gerekiyor. Ülkeler arasında sınır kontrolleri kaldırıldığı için de üye ülkeler tarafından verilen vizelere Schengen Vizesi adı veriliyor. Siz bir şekilde vize almayı başarır ve anlaşmada imzası bulunan bir ülkeye girebilirseniz vize süresince üye ülkelerin her birisine gidebilme şansını da elde etmiş olursunuz.

Mesela Türkiye’nin vize anlaşması yaptığı ve vatandaşların karşılıklı olarak vizeye ihtiyaç duymadan gidebileceği birçok ülke var. Fakat bu ülkelerin hiçbirisi AB üyesi değil, olmaz da. Çünkü dediğimiz gibi siz üye ülkelerden birisine giriş yaptığınızda diğer ülkelere geçmeyeceğinizi kimse garanti edemez.

Schengen Vizesi’nde bir de şöyle bir durum var. Mesela bir ülke AB üyelik sürecine devam ediyor ama henüz tam üye değil. AB ülke vatandaşlarının daha doğrusu Schengen Bölgesi vatandaşlarının kendi ülkesine giriş yapmasın müsaade ediyor fakat kendi vatandaşlarının Schengen Bölgesi’ne girişine müsaade edilmiyor. Dolayısıyla sizin Schengen Vizeniz varsa siz de bu ülkelere rahatlıkla giriş yapabiliyorsunuz.

Örnekle açıklayalım: Schengen vatandaşları ya da Schengen vizesi olan turistler Bulgaristan’a giriş yapabiliyorlar fakat Bulgaristan vatandaşları Schengen Bölgesi’nde vizesiz dolaşamıyorlar. Dolayısıyla da Bulgaristan Vizesi alırsanız Bulgaristan dışında bir yere gidemiyorsunuz.

Schengen Vizesi ile ilgili olarak genel bir tanım yaptıktan sonra detaylara ve istisnalara geçelim.

Schengen Ülkeleri Hangileri?

Schengen Anlaşmasını imzalayan 26 ülke var ve bunlar da alfabetik sıraya göre şöyle;

* Almanya

* Avusturya

* Belçika

* Çekya

* Danimarka

* Finlandiya

* Fransa

* Estonya

* Hollanda

* İspanya

* İsveç

* İsviçre

* İtalya

* İzlanda

* Letonya

* Litvanya

* Lihtenştayn

* Lüksemburg

* Macaristan

* Malta

* Norveç

* Polonya

* Portekiz

* Slovenya

* Slovakya

* Yunanistan

* Hırvatistan

Yukarıda saydığımız ülkelerin konumlarına baktığınız zaman aslında Schengen Bölgesi neredeyse Batı ve Orta Avrupa’nın tamamını kaplıyor. Balkan ülkelerinin büyük kısmı bölge içerisinde yer almazken Yunanistan da Doğudaki son nokta oluyor.

Schengen’e Dahil Olmayan Ülkeler

Schengen Bölgesi ile Avrupa Kıtası’nın coğrafi sınırları ne yazık ki aynı değil. Bu şekilde yola çıkarsanız sorun yaşama ihtimaliniz olabilir. Doğu Avrupa’da yer alan Balkan Ülkeleri Schengen Bölgesinde yer almasa da yani Schengen Vizesi geçerli olmasa da Türkiye ile vizesiz giriş anlaşmaları olduğu için buralarda sorun yaşamazsınız ama vize isteyen Avrupa ülkeleri hatta AB üye ülkeler de bulunuyor.

İngiltere, İrlanda ve İskoçya için Birleşik Krallık Vizesi alınması gerekiyor. Yani Schengen vizesi ile bu ülkelere giremediğiniz gibi Birleşik Krallık Vizesi ile de Schengen Bölgesi’ne giriş yapamazsınız.

Romanya Schengen Vizesi vermiyor ama Schengen Vizesi sahiplerinin ülkesine girişine müsaade ediyor. Türklerin de vizesiz giriş hakkı bulunuyor.

Bulgaristan’a Schengen Vizesi ile giriş yapabiliyorsunuz ama Bulgaristan Schengen Vizesi vermiyor. Bulgaristan vizesi ile de Schengen Bölgesi’ne giriş yapamıyorsunuz.

Arnavutluk, Beyaz Rusya, Bosna Hersek, Karadağ, Kosova, Makedonya, Sırbistan, Ukrayna ve Rusya Schengen Anlaşması’nın taraflarından değiller. Yani bu ülkeler Schengen vizesi vermedikleri gibi vize sahiplerinin de ülkelerine girişlerine müsaade etmiyorlar. Fakat bu ülkeler Türk Vatandaşları’ndan vize istemiyorlar. Buradaki önemli nokta ise Ukrayna vize istemiyor fakat ancak çipli kimlik kartı sahibi Türk Vatandaşları’nın girişine müsaade ediyor. Dolayısıyla da eski nüfus cüzdanlarınızla Ukraynaya da gitmeye çalışmayın.

Schengen anlaşmasına üye olan ve olmayan Avrupa ülkelerini belirlediğinize göre tek bir vize ile Avrupa turu yapabilirsiniz. Mesela Yunanistan Konsolosluğu’na başvurarak Schengen Vizesi alabilir ve Yunanistan’dan başladığınız yolculuğunuza Batıya doğru devam edebilir oradan daha kuzeye çıkabilir hatta İskandinav Ülkeleri’ne kadar geçebilir ve Bulgaristan sınırından Türkiye’ye giriş yapabilirsiniz. Vizenizin süresi konusunda sorun yaşamazsanız yolculuk esnasında da herhangi bir sorunla karşılaşmazsınız.

Schengen Vizesi Çeşitleri

Schengen Vizesinin nerelerde işe yaradığını ve nerelerde geçerliliği olmadığını anlattık ve güzel bir hayal kurduk. Varsayalım ki maddi olarak da bir sorun yaşamıyorsunuz ve şöyle yaz boyu Avrupa’yı gezmek istiyorsunuz, mesela 2 ay, olabilir mi? Ya da Paris’e kadar gitmişken bir Londraya da geçeyim sonra Schengen’e devam edeyim dediniz bu mümkün mü? Belki de farklı tarihlerde 2 ayrı gezi planınız var tek vize ile ikisini de yapabilir misiniz?

Bu soruların cevapları hem evet hem de hayır. Çünkü Schengen Vizesinin de çeşitleri var. Öncelikli olarak alacağınız vizenin süre farklı oluyor. Sizin başvurunuzun ve gezi planınızın da etkili olduğu onay sürecinde siz 30, 60, 90 gün gibi Schengen Bölgesi’nde kalabileceğiniz süre belirtiliyor. Bu süre sizin orada ne kadar kalacağınızı belirttiği gibi ayrıca size vizenizin geçerlilik süresi de 3, 6 ay veya 2 yıl şeklinde belirtilir. Dolayısıyla sizin uygun olan zamanınıza ve maddi durumunuza bağlı olarak çok uzun bir Avrupa turu yapabilirsiniz.

Bu arada şunu belirtelim size verilen süreyi bir şekilde aşarsanız Avrupa turlarınıza ebediyen veda edebilirsiniz. Ebediyen olmasa bile uzun bir süre daha vize alamayabilirsiniz.

Şimdi gelelim giriş hakkınıza. Tek giriş, çift giriş ve çoklu giriş şeklinde 3’e ayrılıyor. Tek giriş hakkı aldığınız zaman planladığınız tur boyunca Schengen Bölgesi’nden bir kez çıktığınız zaman tekrar giremezsiniz. Mesela Yunanistan’a gitmişken Karadağ’ı göreyim oradan da İtalya’ya geçerim diyemezsiniz. Yunanistan’dan İtalya’ya geçmeniz gerekir.

Çift giriş hakkında ise Yunanistan’dan sonra Karadağ’a oradan da Hırvatistan veya İtalya’ya giriş yapabilirsiniz. Ama bunu sadece 1 defa yapabilirsiniz. Yani 6 ay boyunca 30 günlük çift girişli bir vizeniz varsa siz bunu 2’ye bölebilir ve farklı planlar yapabilirsiniz ama 3’e bölemezsiniz. Eğer Karadağ’a uğradıysanız Paris’ten de Londra’ya geçemezsiniz.

Çoklu giriş hakkı ise harika. Burada dikkat etmeniz gereken şey vizeniz ne kadar süreyle geçerli ve Schengen Bölgesi’nde kaç gün kalabiliyorsunuz. Yani sizin vize onayınıza bağlı olarak 3, 5, veya 8 defa

ya da daha fazla Schengen Bölgesi’ne giriş yapabilirsiniz. O zaman sorunsuz, dertsiz ve güzel bir Avrupa turu planlayabilirsiniz.

Schengen Vize Ücreti

Schengen Vizesi de geçerli bir mazeretiniz yoksa 90 güne kadar verilebiliyor. Bu vizeye de kısa süreli vize deniyor. Kısa süreli vizenin ücreti de 60 Euro ve 12 yaşına kadar olan çocuklardan ücret istenmiyor. Eğer Balkanlarda yer alan bazı ülkelerin vatandaşı iseniz de ücret 35 Euro oluyor.

Schengen vize başvurusu için konsolosluğa değil de yetkili hizmet birimlerine başvuracaksanız onların da yaklaşık olarak 25 Euro ücretleri oluyor. Bu arada hazırlamanız gereken evraklar için ortaya çıkabilecek ücretler de var ama onlar kişiye göre değişiklik göstereceği için yazmıyoruz.

Schengen Vizesi İçin Nereye Başvurulur?

Schengen vizesi birçok ülkeyi kapsadığı ve her birisi de bu konuda yetkili olduğuna göre en kolay hangisi veriyorsa ona başvurayım, diyemezsiniz. Başvuru için de farklı kurallar var. Seyahatiniz için başvurunuzu değerlendirecek olan konsolosluk “asıl varış yeri” olarak adlandırılan ülkenin konsolosluğudur.

Siz tek bir ülkeyi ziyaret edecekseniz tabi ki o ülkenin konsolosluğuna başvurmanız gerekecektir.

Yok eğer birden fazla ülkeyi ziyaret edecekseniz burada işte “asıl varış yeri” ülkesi kafa karıştırabiliyor. Belli bir ülkede diğerlerinden daha fazla zaman geçirecekseniz o zaman “asıl varış yeri” o ülke oluyor. Başvurunuzu o ülke konsolosluğu üzerinden yaparsanız sizin daha garanti olabilir.

Eğer gezeceğiniz ülkelerde geçireceğiniz vakit açısından gözle görülür bir fark yoksa o zaman da “asıl varış yeri” ilk gideceğiniz ülke oluyor. Dolayısıyla başvurunuzu da tura başlayacağınız ülke konsolosluğuna yapmanız gerekiyor.

Schengen Vizesi Başvuruları Ne Zaman Yapılır?

Schengen vizesi için prosedür standart olduğu için istenen belgeler de aynı oluyor ama vize onay süreci o kadar standart işlemiyor. Bu nedenle, ne olur ne olmaz, diyerek vize başvurunuzu yolculuğunuzdan 6 hafta önce yapmanız gerekir diye düşünüyoruz.

Genelde 72 saat içerisinde vizenin onay durumu belli olsa da kimi zamanlar 3 haftaya kadar çıkabiliyor. Ayrıca Schengen Bölgesi’ndeki ülke konsolosluklarının neredeyse tamamı yetkili acentalar ie çalıştığı için önce onlara gitmeniz gerekiyor ve sonrasında konsolosluk tarafından mülakata da çağırılabiliyorsunuz.

Siz başvurunuzu yaptıktan sonra seyahat sebebi ve planınıza bağlı olarak sizden yeni evraklar isteyebilirler. Bu nedenle de bir an önce evraklarınızı tamamlayın ve olabildiğince erken başvurunuzu yapın.

Schengen Vizesi İçin Gerekli Evraklar

Dönüş tarihiniz itibariyle en az 6 ay daha geçerli pasaport. Pasaportunuzun en azından son 2 sayfasının boş olması da gerekiyor. Bütün bu yazdığımız yazı bordo pasaportluları ilgilendiriyor diye

söylememize gerek var mı bilemedik. Yeşil pasaportu olanlar zaten Schengen Vatandaşı gibi istedikleri şekilde yolculuk yapabileceklerdir.

Pasaportun ilk ve son sayfalarının fotokopileri.

Biometrik Fotoğraf. Kaç adet fotoğraf istendiği başvuru yapacağınız ülkenin konsolosluğuna göre değişiyor.

Otel ve uçak rezervasyonlarınız. Sizin planınızı ve konaklayacağınız yerleri gösterebilmeniz açısından vize başvurunuz öncesinde rezervasyon yaptırmayı unutmayın ve bunların belgelerini de vize başvuru dosyanıza ekleyin. Bu arada konsoloslukların sizin verdiğiniz bilgileri teyit ettiğini de unutmayın.

Seyahat sağlık sigortası. Hangi kurumdan yaptığınızın önemi yok. Önemli olan bu sigortayı yaptırmış olmanız.

Banka Hesap Cüzdanınız. Konsolosluklar sizin geziniz sırasında kendinizi finanse edip edemeyeceğinizi kontrol etmek istiyor. Bu nedenle de başvuru yaptığınız gün sayısını da yaklaşık olarak 70 euro ile çarpın ve hesabınızda bu kadar para olmasına dikkat edin.

Mal varlıklarına ait belgeler. Konsolosluklara burada mal varlığınız olduğunu ve burada yaşamaya devam edeceğinizi gösterebilmeniz için üzerinize kayıtlı gayrimenkullerin tapularını ve araçlarınızın ruhsatlarını daha doğrusu fotokopilerini dosyanıza ekleyin.

Vize hizmet merkezleri ya da internet aracılığı ile temin edeceğiniz tam olarak doldurulmuş ve siz tarafından imzalanmış Vize talep formu.

En Kolay Schengen Vizesi Veren Ülkeler

Ekonomik koşulları ve bize bakış açıları doğrultusunda ülkelerin vize onay süreçleri ve oranları da farklılık gösteriyor. Zorluk konusunda popülaritesine oranla birinci sırada Almanya yer alıyor. Kolaylık açısındansa Yunanistan.

Yani gezinize Yunanistan ile başlarsanız daha kolay vize elde edebilirsiniz. Macaristan, Slovakya, İtalya ve İspanya da Yunanistan gibi vize konusunda oldukça rahat davranabiliyorlar. Evraklarınızı hazırladıysanız ve büyük bir sorununuz yoksa vizenizi onaylanmış sayabilirsiniz.

"Schengen Vizesi Nedir?" Hakkındaki Genel Yorumlar (0)

A
B
F
G
H
İ
K
M
R
S
T
U
A
B
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Ş
T
Ü
V
Z