Yaz

ŞEHİRLER VE EN DOĞAL PLAJLAR

calendar_today Eyl 05, 2017 label

ŞEHİRLER VE EN DOĞAL PLAJLAR

Türkiye'deki Doğal Plajlar

MUĞLA'DAKİ BAZI PLAJLAR

Ovabükü Plajı

Datça Yarımadası’nda yer alan Ovabükü civarın en güzel üç koyundan (bük) biri olarak dikkat çekiyor. Mesudiye Köyü sınırlarındaki plajın etrafında pansiyonlar ve lokantalar var. Akdeniz’in en güzel sahillerinden olup, Dalaman Havaalanı’ndan ulaşım sağlanabilir.

Hayıtbükü Plajı

Ovabükü ile yan yanadır. Zeytin ve badem ağaçları renk katıyor. Doğa yürüyüşü ve tırmanış da düşünülebilir. Plaj son derece sakindir. Denizi sığ, kumları ince kumlu bir yapıdadır. Bilhassa çocukların yüzme öğrenmesi için iyi bir tercihtir. 

Palamutbükü Plajı

Datça’daki Palamutbükü, uzun bir kumsala sahiptir. Civarda bolca konaklama imkanı bulunmaktadır. Sahil boyu ılgın ağaçları manzaraya ayrı bir renk katıyor. Ayrıca zeytin, badem ve çam ağaçları da var. Sakin ve şehir gürültüsünden uzak bir tatil için tercih edilebilir. Datça merkezden ulaşım rahatlıkla sağlanmaktadır. 

Kelebekler Vadisi

Fethiye ile Ölüdeniz istikametinden kalkan tekneler vasıtasıyla ulaşılabilen vadide kamp yapmak mümkün. Yol, elektrik ve inşaat bulunmamakta. İki devasa kayalıklar arasında kalan harika bir yer. Dünya mirası listesindeki Babadağ’ın eteklerinde yer alır. Doğal sit alanı olup yapılaşma yasağı olsa da gündeme sık sık bu yasağın kalkmasıyla gelir. Dalaman Havaalanı buraya en yakın havalimanıdır.

Kabak Plajı

Fethiye’de bulunan ve Kelebekler Vadisinden çıkılabilen bir patika yolla ulaşılabilen Falarya yakınlarında yer alıyor. Çam ormanlarının nefis kokusu tertemiz denizle bir araya gelince manzara da atmosfer de harika oluyor. Kamp alanları var.

Amos Plajı

Marmaris’e 24 km mesafede bir antik kenttir. Tiyatro, tapınak, sarnıç ve anıtlar bugüne kadar gelebilmiş. Deniz keyfi ile tarihte yolculuk bir arada. Bozburun mevkiindeki plaj, iki tatil köyü arasında kalıyor. Ahşap şezlonglar var. Hafif çakıl taşlı kumsalı var. Dalaman Havaalanı’na 90 km mesafede.

Gemiler Plajı

Fethiye Ölüdeniz civarında etrafı çam ve zeytin ağaçlarıyla kaplı olup, birkaç restoran bulunan sakin bir koydur. Fethiye’ye 10 km mesafedeki Kayaköy’den geçilerek ulaşılıyor. Ölüdeniz’in arkasından ikinci büyük koy olarak gelir. Temiz bir deniz suyu var. Karşısındaki ada Hıristiyan dünyası için önem taşıyan tarihi kalıntılara sahiptir.

Hisarönü Koyu

Datça Yarımadası’nda bulunan koy, özellikle rüzgar sörfü için ideal bir nokta. Reşadiye Yarımadası ve Bozburun yolu arasındadır. Kamp alanı ve pansiyon mevcut. Sörf için uygundur. Civarda restoran ve küçük pansiyonlar var. Sahil 300 metre civarında bir uzunluğa sahiptir. Kırmızı renkli iri taneli bir kumsalı var.

Ortakent Plajı

Bodrum’da yer alan, su kayağı ve yelken gibi çeşitli aktivitelerin yapılabildiği plaj, Bodrum – Turgutreis yolu üzerinde kalır. Bodrum’a en yakın mesafedeki plaj olup, şehir merkezine 10 km uzaklıktadır. Plajda şezlong, şemsiye kiralanabiliyor. Mavi bayrağa sahip plajın uzun bir kumsalı var. En yakın havalimanı Bodrum – Milas Havaalanıdır.

Günlüklü Plajı

Fethiye yakınlarındaki Günlüklü Plajı, çam ormanı ve sakız ağaçlarıyla kuşatılmış bir koydadır. Fethiye – Gölcek karayolundadır. Yeşil ve mavinin buluştuğu harika bir koy olarak tanımlanabilir. Plajı 500 metre civarı uzunluktadır. “Günlük” ağaçlarından dolayı bu adı almıştır. Günlük ağaçlarının ışığı geçirmeyen bir doğaya sahip olan koy güneşin yakıcılığından gölgeye sığınmak isteyenler için ideal.

Domuz Çukuru

Datça sınırlarında bulunan plaj, Marmaris ile Datça arasında olup sadece tekne ile ulaşmak mümkündür. Keçiboynuzu ve çam ağaçlarıyla çevrili olup, bungalov evler ve sakin bir koy şeklinde özetlenebilir. Hala bakir kalmasını, ulaşımdaki zorluğuna borçludur. Sakin ve kendi başına bir tatil için ideal bir noktadır. Masmavi deniz mavi bayrak sahibidir. Dalmak için de birebir olan denizin büyüsüne kapılmak isteyenler için en yakın havaalanı Dalaman Havalimanı’dır.

İztuzu Plajı (Kaplumbağa Plajı)

Dalyan civarında 4,5 km uzunluğa sahip bir plajımız olan İztuzu Plajı, tatlı su ile deniz suyu arasında kalmış bir saklı cennet diye anılır. Caretta carettaların yumurtlama mekanı olduğundan Kaplumbağa Plajı olarak da sıkça anılıyor. Akşam saat 20.00 ile sabah 8.00 arası kaplumbağalara rahatsızlık vermemek amacıyla kapalı tutuluyor. Bunun dışında halka açık. Dünyada doğallığını koruyan ikinci plaj ödülüne sahiptir. Dalaman Havaalanı üzerinden ulaşım mümkün olup, yarım saat mesafededir.

Marmaris - İncekum Plajı

Marmaris ilçesinde bulunan plaj, Sedir Adası yakınlarındadır. Kleopatra Plajıyla karşı karşıyadır. Zemini kumlu olan deniz berraklığıyla ünlüdür. Çamlı Köyü’nden kalkan minibüsler buradan geçiyor. Plajdaki işletmeden yeme-içme, kabin ve şezlong ihtiyaçları temin edilebiliyor. En yakın havaalanı Dalaman Havalimanı’dır.

Çiftlik Koyu

Marmaris’ten Bozburun istikametinde 30. km'de Bayırköyü’ne ulaşılır. Köyün içinde kime sorarsanız gösterirler. Manzara bir harikadır. Deniz tertemiz olup, bir otel ve bir de restoran bulunmaktadır. Gün batımına yakın köydeki restoranda gözleme yenebilir. Dikkat, yol biraz virajlı.

ANTALYA'DAKİ BAZI PLAJLAR

Çıralı Plajı

Kemer sınırlarındaki Çıralı’da caretta carettalar için 3 km uzunluğunda bir koruma sahası var. Ağaç evleriyle meşhur Olimpos’un hemen yakınlarında yer alıyor. Kemer’e 40, Antalya’ya 80 km uzaklıktadır. Huzurlu bir atmosfere sahip.

Kaputaş

Kaş’ta yer alan, güneşlenmek ve denize girmek için ideal olan plajda hiçbir tesis bulunmamaktadır. Kalkan-Kaş karayolu üzerinde yer alan plaj, mola noktalarından biri. Kalkan’a 7 km mesafede. Sahil kum ve çakıl karışımıdır. Denizi turkuaz mavisi. Civarında işletme olmadığından, yiyecekleri yanında taşımak gerek. Yol seviyesinden biraz aşağıda olduğu için biraz zahmet çekilse de buna sonuna kadar değer. Koyun tamamı mavi bayraklı. Dalaman Havaalanı en yakın havaalanıdır.

MERSİN'DEKİ BAZI PLAJLAR

Kumkuyu Zincirlikuyu ve Töbank Plajları

Erdemli’de bulunan bu iki plaj berrak bir denizi paylaşıyor. Modern bir marina olan yat limanı ve balıkçı barınağı da var. Romalılar döneminden kalma Akkale tarihi bir mekan olup sit alanı olarak ilan edilmiştir. Hamam, sarnıç ve saraya ait kısımlar bugüne kadar ulaşabilmiştir. Civarda bunlardan pek çok örnek bulunmaktadır.  Buraya gelmişken Kırobası, Avgadı ve Haçpınar Yaylaları görülmeden dönülmeyecek yerlerdendir. 

Yeşilovacık Plajı

Silifke sınırlarında bulunan halk plajı, geniş bir kumluk alana sahiptir. Zaman zaman deniz dalgalı olabiliyor. Yaz turizmi için biraz amatör gelebilir. Şezlong ve şemsiye bulamayabilirsiniz. Kafeterya var. Wc ve duş bulunuyor.

Mavikent Sahili

Silifke’deki mekan, çam ormanlarıyla çevrili, turkuaz rengi bir denize sahip. Denizi biraz çakıllı olsa da yüzme keyfine engel değil. Etrafında bir tesis olmadığı için tedarikli gidilmesi şart. Mavikent Sitesi önünde yer aldığı için bu adı almış.

Boğsak Koyu

Silifke – Taşucu’nda bulunan koy, Mersin’e 102 km mesafededir. Küçük çakıl taşları bulunan sahili ince kum ağırlıklı. Tertemiz bir havaya ve denize sahiptir. Boğsak Adası doğal bir dalgakırandır. Yapılaşmanın olmadığı koy el değmemiş bir güzelliktir. Caretta carettalar yumurtalarını buraya bırakır. Mavi bayrağa sahip bir koy olan Boğsak Koyu etrafında “salaş” tabir edilen tesisler var. Şezlong ve kabin olmasa da havlu serip güneşlenilebilir. Kamp ve restoranların wc ve duşundan yararlanılabilir.

Barbaros Koyu

Silifke – Taşucu sırlarında kalan koy son derece sakin ve güzel. Turistik tesis bulunmuyor. “Bakir” olarak tabir edilen bir noktadır. Gezi tekneleri burayı sıklıkla tercih etmektedir. Etrafta işletme bulunmadığından hazırlıklı gidilmesi tavsiye edilir.

Büyükeceli Sahili

Gülnar’da bulunan sahil, kafa dinlemek ve sakin bir tatil geçirmek isteyenlere göre bir nokta. Turizme açık olmadığından sınırlı sayıda işletmenin mevcut olduğu denizde tüplü dalış yapılmaktadır. Yüzmeye son derece elverişli olan denizin tabanı kumluktur.

İZMİR'DEKİ BAZI PLAJLAR

Delikli Koy

İzmir – Çeşme’deki Delikli Koy, Alaçatı sınırlarında bulunuyor. Aracınızı park ettikten sonra, yol biraz zor gelse de pırıl pırıl deniz ayaklarınızın altına geliyor. neredeyse kimse olmaz. Tesis olmadığından tedarikli gelmek çok mantıklıdır.

Boyabağı Koyu

İzmir – Karaburun’da bulunan koyun kendine ait iskelesi ve plajı bulunmaktadır. Burası Kösedere Köyü’nün plajıdır. Zeytin ağaçlarıyla çevrili ve oldukça dar bir yol bu koya çıkıyor. Denizin rengi turkuazdır. 

Dolungaz Koyu

İzmir – Karaburun’daki Dolungaz Koyu, Midilli’ye cephe olan kuzey sahillerinde kalır. Tam bir “saklı koy” tanımına uygundur. Haritadan bulmak çok zor. Anayoldan toprak bir yolla sahile erişim sağlanabiliyor. En iyisi yöre halkından bilgi almak.

KOCAELİ'NDEKİ BAZI PLAJLAR

Bağırganlı Plajı

Kocaeli – Kandıra’nın deniz ve kum bakımından en güzel sahillerinin başında gelir. Bakir bir koy olan mekan etrafında konaklama ve işletme bakımından fazla bir tesis bulunmuyor. Mavi bayrak sahibi bir koy hüviyetini taşır. 

Yeşil Koy

Kefken – Pembekayalar civarındadır. Çamların denizle temas noktasındadır. Yazın kampçılar tarafından tercih edilen çadır kurma alanıdır. Koyda ateş yakılmıyor. Atıştırmalıklar mutlaka tedarik edilerek gelinmeli. Kovanağzı Plajı’ndan bu ihtiyaçlar giderilebilir. Denizin ilk metrelerinin taşlı olması fazla bir dezavantaj oluşturmuyor. Deniz terliğiyle girilmesi tavsiye ediliyor. Hemen ilk metrelerden sonra yumuşak bir deniz tabanı başlıyor. 

Kovanağzı Koyu

Kefken merkeze 5 dk mesafedeki koy, çocuklu aileler tarafından oldukça rağbet gören bir koydur. Restoran, piknik yeri ve kafeteryalar bulunur. Denizi sığ ve dalgasızdır. Askeri bir kamp ile halk plajı yan yanadır. Balık tutma imkanı da vardır. Yöresel pazarı da meşhur. Civarda Kapri Plajı, Midye Koyu da diğer plajlardır.

DİĞER PLAJLAR

Arsuz Plajı

Hatay – Arsuz, 40 km’yi bulan plajlarıyla meşhur bir ilçe. İskenderun’a 33 km mesafededir. Amanos Dağları ile Akdeniz’in mavilikleri burada buluşuyor. Tarihi, kültürel zenginlikleri yanı sıra eşsiz doğa harikalarına ev sahipliği yapıyor. Kasım ayında bile rahatlıkla yüzülebilir. Doğal dalgakıran bulunduğundan deniz dingindir. Kumları yumuşak olup güneşlenmek için de idealdir. Kamp yapılabilecek yerler de var. Arsuz Nehri etrafında balık lokantaları bulunmakta. Künefe yemeden dönülmez. 

Enez Altınkum Plajı

Edirne – Enez Yunanistan sınırında bulunan bir ilçemizdir. Enez-Altınkum Plajı ise Ege veya Akdeniz sahillerini aratmayacak güzelliktedir. Ainos Krallığı’ndan adını alan tatil yöresinin tarihi MÖ 4000’i bulur. Sahil 4 km uzunluğundadır. Tatlı su balıkçılığı yaygın olup, balık yenmeden dönülmemesi tavsiye edilir. Bir kuş cenneti hüviyetindeki Enez’de Gala Gölü bu unvana sahiptir. Eylül’de deniz soğumaya başlar. Gelmişken Enez Kalesi de gezilmelidir. 

Asos - Kadırga Koyu

Çanakkale – Ayvacık’a bağlı Behram Köyü sınırlarında kalan koy, Asos’un güneyinde zeytin ağaçlarıyla çevrili masmavi bir koydur. Taşlık ve uzun bir plaja ve mavi bayrağa sahip bir denizi vardır. Otobüs veya özel araçla kolayca ulaşılıyor. Edremit Havaalanı en yakın havalimanıdır. Havaalanından buraya taksiler çalışmakta.

Gideros Koyu

Kastamonu – Cide sınırlarında kalan Gideros Koyu, şimşir, kayın, meşe ve çam ağaçlarıyla çevrili bir koy. Deniz keyfinin yanı sıra restoranlarda balık yemeden dönmeyin. Bu koy Amasra’dan Samsun’a uzanan doğal güzelliklerden sadece biri.

"ŞEHİRLER VE EN DOĞAL PLAJLAR" Hakkındaki Genel Yorumlar (0)

A
B
F
G
H
İ
K
M
R
S
T
U
A
B
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Ş
T
Ü
V
Z