Yaz

Şile`de Gezilecek Yerler

calendar_today Eki 06, 2017

Şile`de Gezilecek Yerler

İstanbullular için gözde tatil mekanlarından biri Şile`dir. İlk tercih sebebi ise Karadeniz, in temiz suları ile eşsiz manzarasıdır. İstanbul`dan 60 kilometre uzaklıkta ve hafta sonları bile oldukça kalabalık bir yerleşim bölgesidir. Antik Yunanca`da yaban çiçeği anlamını taşıyan Şile, uzun, muhteşem ötesi manzaraya sahip sahilleri ve doğal güzellikleri ile insanı büyülüyor. Şehirden kaçıp, dinlenmek isteyenler için ideal bir tatil köşesi olarak değerlendiriliyor.

Şile`nin tarihi eski uygarlıklara kadar uzanıyor. Şile, de arkeolojik çalışmalar sonucunda, Cilalı taş Devri ile Buzul Çağı`na ait iskan bölgeleri keşfedilmiştir. Kıyı bölgesi itibari ile birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Şile, Roma Dönemi ile Selçuklu İmparatorluğu içinde önemli bir yerleşim yeri olmuştur. Tarihin geçmiş yüz yıllarında bile eşsiz bir güzelliğe sahip ve birçok kültürün eserlerini toprağında saklamıştır. Çevre köyleri, merkezi ve sahilleri ile önemli bir turizm bölgesi olarak yoğun bir talep görmektedir. Şile Feneri, tarihi ev ve köyleri gezilmesi ve görülmesi gereken birçok noktayı bizlere işaret ediyor.     

İstanbul`dan Kaçan Şile`de Soluklanıyor

İstanbul`a yakın en ekonomik tatil merkezi Şile, İstanbul dışı misafirlerinin de çok yoğun talep gördüğü bir turizm merkezi haline gelmiştir. Karadeniz`in balıkçı kasabalarının yanı sıra, İstanbul`un da önemli yerleşim bölgelerini içinde barındırıyor. Levent`ten Şile arası 70 kilometre olunca, İstanbul`dan günü birlik turlar kaçınılmaz oluyor. Şile`de dinlenmek ve kısa tatiller yapmak isteyenler, ilk kamp bölgesine ulaşabilirsiniz. Ömerli, ye giden kaymak gibi yoldan yine birçok konaklama alanlarına ulaşabiliyorsunuz. Şile merkezi, gezmek ve alışveriş için oldukça canlı bir bölge. Alkollü veya alkolsüz mekan tercihleri, ünlü lokanta ve restoranları ile ekonomik alışveriş için zincir market zincirleri de mevcut. Piknik ve mangal keyfine düşkün olanlar için de deniz kenarında, ormanlık birçok alan sizlere hitap edebilir.

Şile`ye Nasıl Gidilir?

İstanbul yolundan tabela takibi, Şile-Ağva`yı görebilirsiniz. İstikameti belirleyen iki yol vardır. Bunlardan biri, yeşil ağaçlarla kuşanmış yoldur. Diğeri TEM`den Şile`ye uzanan geniş karayoludur. Sabiha Gökçen, den gelmek isteyen gezginler için de Sabiha Gökçen-Kartal bağlantısı ile Şile`ye ulaşılmaktadır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi`nin otobüsleri ile Üsküdar`dan Ömerli`ye kadar uzun süre yolculuk yapıp, Şile için de ayrıca bir taşıt bulmanız gerekmektedir.

Şile`nin Gezilmesi Gereken Yerleri

Şile`de ilk akla gelen sahili olsa da plaj, deniz dışında Şile`nin Kalesi, feneri, eski evleri, kilisesi ve hamamları da bir o kadar ilgi görmektedir. Tarihin çok çeşitli eserleri ve doğal güzellikleri arasında yapılan Şile gezisinde, gezip görülecek birçok mekan ve yerleşim alanı bulunuyor. Şile Kumsalı ve plajları, Onbir Göller Vadisi, Ağlayan kaya, Kumbaba Tepesi gibi özel yerlere geziler düzenlenmektedir.

Şile Merkez

Şile merkezi heyecanlı ve çok canlı. Üsküdar caddesi üzerinde akşamdan kalma trafik tamamen kapatılıp, Anadolu`nun örnek yazlıkçı yerleşkelerini görebiliyorsunuz. Dondurmacılar, okey oynayanlar, tarihi fırınlar, balık ve et lokantaları, küçük büyük bütün esnaf ve zanaatkarlar buraya akın ediyorlar. Bir diğer ses canlı müzik sesi, insanı şenlendiriyor. Eğlence ve gece hayatı için Şile, çok aktif bir şekilde çalışıyor. En çok rağbet alan Şile`nin taş dolgulu limanında çay, çekirdek faslı olsa gerek. Şile Aslan Kıraathanesi, nde çay keyfi yapılabilir. Şile, den Ağva 40 kilometre uzaklıkta. Şile gezisi sonunda bir Ağva gezisi düzenlenebilir.

Şile Feneri

1859 yılında yapılan fener, Şile`nin sembolik bir tarihi eseridir. Şile Feneri, Dünya`da ikinci büyük, Türkiye`nin de en büyük feneridir ve halen faal bir şekilde çalışmaktadır. Birinci Abdülmecit tarafından yapılması istenen fener, ziyaretçileri için Mayıs ve Ağustos aylarında, sabah saatleri 10:00`dan, akşam 16:00`ya kadar misafirlerini ağırlamaktadır. Fenerin mimarisi Fransız tasarımı olarak en geniş gövdeli fener olarak biliniyor. 60 metre yükseklikte kayalıklara inşa edilen fenerin, manzara güzelliği de görülmeye değer. Kule fenerin siyah beyaz sekizgen biçiminde, görselliği ön planda tutulmuş nadir örneklerden biridir. İstanbul fenerine kıyasla menzili daha uzun tutulmuştur. Günümüze müze olarak ziyaret ediliyor ve halen fener vazifesini görüyor.

Şile Kalesi

Şile`nin diğer sembolü olan kale, Cenevizliler`den kalan Ocaklıada üzerinde bulunan diğer ismi Ocaklı Kale`dir. Beyaz Ahmetli kireç taşından inşa edilmiş kalenin yüksekliği 12 metredir. Denizden gelen saldırılara karşı korunma amacıyla Bizanslılar tarafından inşa edilmiştir. Osmanlılar, zamanında fethetmiş ve bir süre kaleyi kullanmışlardır. Araştırmalara göre 2000`li yıllarda inşa edilmiş ve çeşitli uygarlıklara hizmet etmiştir. Savunma ve gözetleme amaçlı kullanılan kalede, 4 katlı bir yapı ve 20 kişilik asker taburunu barındıracak katları bulunmaktadır.  Kale tarihte iki kez restore edilmiştir. Bizanslılar ve Osmanlılar, gözetleme amacı ile yenilemişler ve kullanmışlardır. Fakat kale içinde define var söylentileri üzerine kale, defalarca kez define avcıları tarafından istilaya uğramıştır. Bu nedenle bir hayli tahribat görmüştür. Şile Kalesi şuan Şile Belediyesi tarafında röleve edilerek restore edilmiştir.

Kalem Kalesi

Kalem köyünden ismini alan kale, çevreye hakim bir tepeye kurulmuştur. Kale surları zamana yenik düşerek yıkılmış, geride sadece temele ait kalıntılar bulunmaktadır. 14. yüzyıl eseri olduğu düşünülen kale, bir Bizans Kalesi`dir.

Heciz Kalesi

Kalealtı mahallesi yakınlarında bulunan kale, tepenin zirve noktasına kurulmuştur. Surların güneye bakan tarafında bir su sarnıcı bulunmaktadır. Üçkule şuan harap bir haldedir. Bizans dönemine ait örnek kalelerden biridir.                                                                                    

Sarıkavak Kalesi

Hasanlı Köyü- Sarıkavak Mahallesi`nde konumlanmış ve ismini mahallesinden almıştır. Bizanlıar`ın yaptığı kalenin, 4 kulesi bulunmaktadır.

Tahlisiye Binaları

Tahlisiye, dönemin en gözde denizcilik kurumlarını oluşturmaktadır. 1866 yıllarında Tahlisiye İdaresi, Gemi Kurtarma ve Kıyı emniyeti üzerine çalışan işletmeleri yürütüyordu. İngilizler tarafından yapılan binalar, Karadeniz`i gören her iki kıyısına yerleştirilmiştir. Tahlisiye binası içinde koğuş, kağıthane, istasyon ve rokethane bulunuyor. Zamanla tahrip olan bu binalar, restore edilerek, bugün orjinaline uygun bir görselliğe kavuşmuştur. İlçe turizmi için gözde mekanlardan biridir. Şile`de iki rokerhane olan Harmankaya, bugün yıkık bir halde iken; Kumbaba önünde yer alan rokethane halen dimdik ayaktadır. Karaburun istasyonu içinde gözetleme için kule, kayıkhanesi ile koğuşlar halen kullanılmaktadır. Sofular Mağara ve Karakiraz`ın rokethane bina durumları, sağlam ve ziyaretçilerine açıktır.

Akçakese Köyü

Şile`den 17 kilometre uzaklıkta, sahil köyü olarak biliniyor. 1 kilometre uzunluğunda sahili ve muhteşem bir kumsalı bulunuyor. Sahil boyunca birbirinden güzel koyları keşfedebilirsiniz. Ayrıca köyde konaklayabilirsiniz. Kamp ve kısa süreli turlar için ideal bir yerleşim yeridir. Denizi sığ ve güvenlidir. Evler ise tam Karadeniz evi gibidir Safranbolu evleri ile benzerliği dikkatleri çekmektedir. Şile-Ağva otobüsleri ile buraya gelinebilir. 

Tarihi Kiliseler

Şile`nin Yeniköyü, Rumlar`ın oluşturduğu nüfus, Kurtuluş Savaşı sonuna kadar burada yerleşmişlerdir. Bu bölgenin konumu ve yaşayanları itibari ile bazı yapıların kalıntılarında, çeşme, köprü ve kiliselerin harabelerini görebilmektesiniz. İlçenin merkezinde bulunan Rum Mezarlığı, da o döneme ait bir tarihi kalıntıdır. Bölgede birçok kilise, vaftiz yerlerine ait yıkık eserler görülmektedir.

Saklıgöl

Merkezinden 8 kilometre uzaklıkta bulunan Saklıgöl, Kamandere Köyü içinde bulunan bir baraj gölüdür. Görülmesi gereken bir doğası ve bitki örtüsüne sahiptir. Göl kenarında kahvaltı ve yemek yiyebileceğiniz tesisler kurulmuştur. İstanbul ve büyükşehirlerden kaçanlar için dinlendirici bir ortamdır.

"Şile`de Gezilecek Yerler" Hakkındaki Genel Yorumlar (0)

A
B
F
G
H
İ
K
M
R
S
T
U
A
B
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Ş
T
Ü
V
Z