Yaz

Tarihi Sinop Cezaevi

calendar_today Mar 15, 2018

Tarihi Sinop Cezaevi

Sinop'a gitmek isteyip eğer bir neden arıyorsanız hemen söyleyelim ''Tarihi Sinop Cezaevi'' size başlı başına bir neden olacaktır. Elbette Sinop'ta gezilecek yerleri saymakla bitiremeyiz. Özellikle Sinop plajlarını mutlaka görün derim. 1999 yılında kapatılan Sinop Cezaevi sonraları müzeye çevrilmiştir. Bir çok şarkıya,filme ve şiire konu olan Sinop Cezaevi yaşanmış tüm gerçek hikayeleriyle insanların ilgisini üzerine çekmiş durumdadır. Sinop Cezaevi'nin tarihi ise 4.000 yıl öncesine kadar dayanmaktadır.

Tarihi Sinop Cezaevi

Kalelerin içerisinde yer alan bir şehir düşünün. O kalenin içerisinde yaşayan farklı dünyalar. Kimisinde şenlik, kimisindeyse hüzün… İşte böyle bir diyarı keşfetme günü bugün. Kalenin ardındaki sır içinizi gıcıklar… Bir yanınız merak eder, bir yanınızsa korkar… Aslında herkesin bildiği ile gidiyorum bugün… Sinop iline, yani batı Karadeniz’in güzelliklerle dolu şehrine… Sinop denildiğinde kimimizin üstüne kasvet yağar, kimimizinse mutluluk. Peki, neden böyle? Sinop ilinin sahip olduğu öyle bir karakter var ki tarihte bizzat canlandırdığı, işte o karakter bir bakarsınız yüzünüzde tebessüm oluşturur, bir bakarsınız ki gözlerinizde duman… Tebessümü oynayan karakter sadece güzelliklerini gösterir, hüznü ve mutsuzluğu oynayan karakterse bence Tarihi Sinop Cezaevi’ni…

Karmaşık bir labirentin içerisinde hayatta kalmak ne kadar zor? Işığı görmeden yıllarca küçük bir delikten dışarıya bakmaya çalışmak akıl almaz geliyor insana, hep hüzün, hep ayrılık, hep özlem… Evet, Sinop Tarihi Cezaevi hayatı boyunca bu duyguları yaşamış ve yaşatmış bir yer… Türkiye’nin en kuzeyinde kalelerin içinde kaleden ibaret olan Sinop cezaevi eskinin Allah düşmanımı bile düşürmesin dedirtecek geçmişe sahip…

Bir fırtınanın ardından baharın gelişi gibi artık eski karanlığından çıkıp, günümüze gelmiş müze… Peki, Sinop tarihi cezaevi neden karanlık? Geçmişinde zamanı hep kötü olaylara şahit olmaktan yana kullanan Sinop tarihi cezaevi hakkındaki bilgiler şarkılara, dizilere, filmlere konu olmuştur. Yıllar önce ismini tam olarak hatırlayamadığım TRT dizisi vardı… Diziyi izlerken dişlerimi sıkıntıdan gıcırdatıyor, çenemi sıkıyor ve bazı durumlarda da kulağımı kapatıyordum. Filmin ana temasını anlatan en önemli ifadeyse Sabahattin Ali’nin aldırma gönül aldırma şiiriydi… Halen daha etkisi altındayım artık izlemediğim halde. Beni etkileyen bu şiir sanki bana bir romanı ya da bir hikâyeyi anlatıyor gibi ağıt yakıyor adeta… Bugün görevi elinden alınmış olsa da Sinop Cezaevi ağırlamalarına devam ediyor. Tarihte Alcatraz adıyla yaşayan cezaevinde merak etiklerinizin hepsinin bir cevabı var… Peki, Sinop tarihi cezaevine nasıl gidilir?  Bu sorunun cevabı zor değil aslında, Sinop’a varmak demek cezaevine varmak demektir, buraya gelenler için… O halde Sinop’a nasıl gidilir?

photo_library

Sinop Cezaevi Müzesi Nerede?

Son yıllarda giderek popüler hale gelen ‘’Dark Turizm’’ (Karanlık turizm) etkisi Sinop Cezaevi Müzesi’ne de ilgiyi arttırmaya başladı. Yıllardır filmlerden ve dizilerden takip ettiğimiz Tarihi Sinop Cezaevi Sinop ili merkezinde yer almaktadır. Sinop şehir merkezine geldiğimde hemen sağ tarafta görmüştüm bu kasvetli Sinop Kapalı Cezaevi’ni. Navigasyona Kaleyazısı Mahallesi, Cumhuriyet Cd. No:18 Sinop diye yazarsanız tam olarak Sinop Cezaevi’ne gitmiş olursunuz.

Tarihi Sinop Cezaevi

Sinop Kapalı Cezaevi'ne Nasıl Gidilir?

Bugün günlerden Sinop… Ve bu sebeple de Sinop’ta bulunan Sinop Tarihi Cezaevi’ne nasıl gidildiğini öğrendiğim gün… Sinop’a duydum ki karayolu, havayolu ve denizyolu ile ulaşım olanakları mevcutmuş. Havayoluyla ulaşımda Sinop’a düzenlenen uçak seferleri haftanın her günü fakat her gün bir kere sefer düzenliyor. Bu sebeple bu alternatif kullanılabilir diye düşündüm. Ankara, İstanbul ve İzmir gibi havaalanlarından uçak bilet satış gişelerinden Sinop uçuşlu biletinizi aldıktan sonra yapmanız gereken uçuş saatini beklemek. Sinop havaalanına indikten sonraysa şehir merkezine ulaşım için taksi, Havaş ve belediye otobüsü seçeneklerinden birisini kullanmak… Karayolu ulaşım için Sinop’a farklı şehirlerden sefer düzenlenmektedir. Sinop ilinin illere göre uzaklığı açısından bilgi sahibi olunması Sinop’a karayolu ulaşımla varış süresinin anlaşılmasında önemlidir. Bu sebeple ilk olarak İstanbul iline olan uzaklığı ile başlayalım anlatmaya… Sinop İstanbul arası 709 km. ve yaklaşık olarak 9 saat 30 dakikada ulaşım sağlanmaktadır. Yine Ankara Sinop arası mesafe 439 km. ve ortalama varış süresi 6,5 saattir. Erzurum Sinop arası mesafe 713 km. ve ortalama 11 saat varış süresi bulunmaktadır. Mesafe bakımından diğer illere göre daha yakın pozisyonda bulunan Samsun ile uzaklığı 169 km. ve 2 saat 15 dakikalık varış süresi bulunmaktadır. Sinop otogarından şehir merkezine ulaşım için yine her şehirde olduğu gibi belediye otobüsü, minibüs, taksi ve araç kiralama seçeneklerini kullanabilirsiniz. Sinop’tayız… Fakat “Sinop nedir, nerededir, nasıldır?” henüz öğrenmedik. Gelin açıklayalım o halde… Ben Sinop’a hem Samsun üzerinden arabayla hem de uçakla gitmiştim. Eğer vaktiniz varsa Sinop’ta araba kiralamanızı ya da arabayla gitmenizi tavsiye ederim. 

Sinop Cezaevi : Tarihi Sinop Cezaevi Müzesi

Sinop Nerede?

Sinop gibi Türkiye’nin en kuzeyinde bulunan bir il söz konusuysa enlem ve boylamlarının belirtmemek yapılan tüm tanımları boşa çıkartır diye düşünüyorum. 41° 12’ ve 42° 06’ kuzey enlemleriyle 34° 14’ ve 35° 26’ doğu boylamları üzerinde yer alan bu ilimiz doğuda Samsun ve Çorum, batıda Kastamonu ile illerimizle komşu durumdadır. Sinop’ta yer alan İnceburun kuzeyin en uç noktası pozisyonunda olup, ilin tamamı Boztepe Yarımadası üzerinde kuruludur. Bulunduğu enlem ve boylamında etkisinden ötürü iklimsel özellikleri yönünden yağışlı bir özellik gösterir. Nem oranının oldukça yüksek seyrettiği Sinop’ta üstünüzün yağmur yağmadan ıslanmasına şaşarsınız. Sahip olduğu akıcı güçlerini Karadeniz’e boşaltan il, doğa güzellikleri namına yaylaları, çayları, dereleri, akarsuları, ormanlık alanları ile harikalar dünyası diyebileceğimiz bir ildir. İlçeleri bakımından Ayancık, Boyabat, Durağan, Saraydüzü, Dilmen, Erfelek, Gerze ve Türkeli ilçelerine sahip olan il, Karadeniz’in en güzel tabii limanlarından birisine sahiptir. Diyojen’in doğum yeri olan Sinop, sahip olduğu doğadan gelen güzellikleri barındırdığı güzel insanlar, doğanlar, büyüyenlerle mutlu bir ildir. İnsanın yaşadığı çevrede yapaylığın olmaması söz konusuysa o insan ve insanlar da yapay olamaz zaten…

Sinop Cezaevi : Tarihi Sinop Cezaevi Müzesi

Sinop Cezaevi Tarihi

Sinop için söylenebilecek ne kadar çok güzel şey var değil mi? Oysaki bize Sinop denildiği zaman, biz bu güzellikleri değil bu güzelliklerin kalelerinin içerisinde yer alan cezaevini kötü anılarıyla hatırlıyoruz.  1999 yılında kapatılarak bugün Sinop Cezaevi Müzesi olarak kullanılan bu yapı, şehri çevreleyen kale, kaleden başka içinde buluna kaleyle bütünlük oluşturur. Efsanevi ismi Alcatraz olarak bilinen bu yapı, Sinop Kalesi’nin içerisinde bulunan iç kale bölümünde yapılmıştır. 4000 yıl öncesinde kocaman bir ili içine alan Sinop Kalesi’nin yapımıysa Gaskalar adlı medeniyet rol oynamıştır. Kalenin eskiden bir cezaevi olarak kullanıldığını gösteren en eski yazılı belge 1500’lü yıllardan günümüze kadar ulaşabilmiştir.

Sinop Cezaevi : Tarihi Sinop Cezaevi Müzesi

Sinop Cezaevi Hikayesi

Grek, Pontus Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlılar gibi farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan bu yer, Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı eserinde söz edilmektedir.  Kalenin bugün bizim bilinen yüzünü o günün diliyle anlatan Evliya Çelebi; burası için "Büyük ve korkunç bir kaledir. 300 demir kapısı, dev gibi gardiyanları, kolları demir parmaklıklara bağlı ve her birinin bıyığından 10 adam asılır nice azılı mahkûmları vardır. Burçlarında gardiyanlar ejderha gibi dolaşır. Tanrı korusun, oradan mahkûm kaçırtmak değil, kuş bile uçurtmazlar." şeklinde açıklama yapmış olup, Sinop Cezaevi’nin tarihte rol aldığı vazife dile getirilmiştir. Zaman içerisinde kalenin iç kısmına iç kale yapılarak yanında bazı ihtiyaç yerleri örneğin hamam eklenmiş ve Sinop’u etrafından kuşatan iç kale denilen yerde binlerce yıldır öncesinden günümüze kadar ağır suç işleyenleri cezalandırmak amacıyla Sinop Tarihi Cezaevi kadı ve çocuk mahkumlarda dâhil olmak üzere, çalışan bir ceza yeri haline gelmiştir.

Tarihi Sinop Cezaevi

Sinop Cezaevinde Çekilen Dizi Diziler

Tatar Ramazan,Eşkiya Dünya’ya Hükümdar Olmaz,Parmaklıklar Ardında,Köpek ve Esir Şehrin Gözyaşları dizileri Sinop Cezaevi’nde çekilmiştir.

Sinop Cezaevinde Çekilen Filmler

Pardon ve Bizim Hikaye.

Sinop Cezaevi'nde Yatan Ünlüler

Var olduğu dönem boyunca üstlendiği görevle birlikte Kırım Hanı Devlet Giray, Sabahattin Ali, Refik Halit Karay, Mustafa Suphi,Ahmet Bedevi Kuran, Ruhi Su, Burhan Felek, Zekeriya Sertel ve Nazım Hikmet gibi yazar, şair, gazeteci gibi kişilerin ceza almaları amacıyla özgürlüklerinin kısıtlandığı yerdir. Buradaki şartların kötü ve dayanılamaz oluşu da bugün “başın öne eğilmesin aldırma gönül aldırma, ağladığın duyulmasın aldırma gönül aldırma, dışarıda deli dalgalar, gelip duvarları yalar, beni bu sesler oyalar, aldırma gönül aldırma’’ mısralarında anlatılarak gelmiştir. Sinop tarihi cezaevi hakkındaki bilgiler arasında bölgenin nem oranından ötürü hapishanede yatanların var olan sağlıksız rutubet nedeniyle henüz cezaları bitmeden hayatlarını yitirdikleri de açıklanmıştır. Ülkemizde bulunan ikinci tecrit yeri olma görevini 1997 yılına kadar sürdüren cezaevi yazar, şair ve ağır ceza mahkûmlarının sürgün yeri olarak çalışmış ve öylede bilinmiştir.

Sinop Cezaevi hakkında bilgi edindikten sonra cezaevi çevresinde görebilecek nereler var? Gelmişken görmemek olmaz…  “Nerede konaklarız, ne yeriz, neyi yapmadan dönmemeliyiz?” genel olarak bakalım.

Sinop Cezaevi : Tarihi Sinop Cezaevi Müzesi

Sinop Cezaevi Müzesi Giriş Ücreti

Sinop Cezaevi Müzesi’ne giriş ücreti 6 TL’dir 

Sinop Cezaevi Açılış Gün ve Saatleri

Turizm Bakanlığı’nın almış olduğu karar sonrası müzeler ve ören yerleri dini bayramların ilk günü saat 13:00’e kadar kapalıdır. 15 Nisan ile 2 Ekim arasında yaz sezonu giriş/çıkış uygulaması yapılıyor. Sinop Cezaevi Müzesi bu dönemde sabah 09:00’da ziyarete açılıyor ve akşam 19:00’da kapanıyor. 3 Ekim 14 Nisan arasında ise sabah 08:00’de açılan müze akşam 17:00’de kapanıyor. 

Tarihi Sinop Cezaevi Etrafında Gezilecek Yerler

Turizm konusunda oldukça aktif olan Erfelek Şelalesi, Sinop’un cenneti andıran köşelerinden birisini temsil etmektedir. Şelalede yukarıdan aşağıya doğru büyük bir coşkuyla akan suyun sesi ruhunuzu tedavi edecek kadar güzel… Bu arada şelalenin ayaklarında yer alan masmavi gölün rengiyse adeta bir renk şovu yapıyor. Yine 1921 yılında hizmete açılan ve amacıyla aynı görevi halen sürdüren bir yapı, Sinop Arkeoloji Müzesi içerdiği zengin koleksiyonuyla turistlerin ilgisini fazlaca çekmektedir.

Sinop Cezaevi : Tarihi Sinop Cezaevi Müzesi

Sinop Kalesi

25 m yüksekliği, 3 m genişliği bulunan iki tane ana giriş kapısı içeren Sinop Kalesi de Sinop’ta gezilecek yerler arasında tarihi savunma yapılarıdır.2050 metre arazi boyunca uzanan büyüklüğüyle şehri çevreleyen kale, Roma, Bizans ve Selçuklular döneminde onarılarak kullanılmış yapıdır. Coğrafik olarak ülkemizin en kuzey ucunda yer alan Sinop ilinde bulunan ince burunda gemilerin geceleri yön bulmalarına ışık olmak amacıyla yapılmış olan İnceburun feneri düzlük bir zeminde bulunmakta olup, sıra dışı bir fener olma konumundadır. Haritalara göre kuzeyin en ucundaki bu gece ışığını görmeye gitmek öğrendiklerimizin yaşam bulduğunu şahit olmak gibi oluyor… 

Karadeniz ikliminin hâkim olduğu bir ilin ne zaman gidilip gidilmemesiyle ilgili çelişkisi bulunmaz. Fakat yine de tatil ve keşif için en uygun dönem ilkbahar ve yaz aylardır.

photo_library

Sinop İnaltı Mağarası

Sinop, otel ve pansiyon gibi konaklama birimleriyle bu şehir sizi ağırlamaya hazır. Liman tarafına doğru ilerleyin… Seçiminizin ardından başlayın gezmeye buraları… Ayancık İlçesine 40 km uzaklıkta bulunan İnaltı Köyü bulunan, denizden 1070 metre yükseklikteki İnatlı Mağarası, ulaşım açısından her ne kadar sorunlu olsa da yaklaşık elli metrelik mesafe merdivenle tırmanarak keşfedilebilmektedir. Siz de keşfetmek istemez misiniz?

Rakımı 1200 m olan Akgöl Yaylası Sinop’un Ayancık ilçesinde bulunan yayla olup iki tane çayla beslenmektedir. Bu sebeple yaban hayvanlarının yaşadığı bu dünyada mutlaka piknik yapın.

photo_library

Sinop Cezaevi Müzesi Sonrası Akliman Kumsalı'nı Keşfedin

Sinop il merkezine 9 km uzaklıkta bulunan Akliman Kumsalı, Bartın İnkum plajlarının kumsalından sonra görebileceğiniz en mükemmel kumsaldır. Plaj olarak yerli ve yabancı turistlerin beğenisini kazanan bu koylarda gezmek, eğlenmek, keşif yapmak harika bir şey… Denizinin dibindeki kumun siyah renk olmasından dolayı Karakum Plajı olarak anılan sahil kenarı turistik amaçlı kullanılan yerlerden birisi olup, bu kumun özelliği eskiden patlamış bir yanardağdan etrafa saçılan küllerden kumunun olmasıdır. Altyapısal ihtiyaçları karşılanmış olan bu plajda sizde yüzmeden dönmemelisiniz…

Sinop Cezaevi : Tarihi Sinop Cezaevi Müzesi

Sinop Hamsilos Koyu

Sinop’ta görülmeye değer bir yer var ki orası Türkiye’nin en kuzey ucunda yer alan hamsilos koyudur. Dünyada kendiliğinden oluşan tek koydur. Buzul aşındırması sonucu oluşmuş olan koyda mesire alanlarının keyfini çıkartmadan dönmeyin…

Sinop Cezaevi : Tarihi Sinop Cezaevi Müzesi

Sinop Yemekleri

Sinop’un birçok meşhur yemek, içecek, hamur işi ve tatlıları vardır. Sinop’a gelmişken bu lezzetlerin tadına bakmamak büyük kayıp... Hem gezin, hem yiyin… Nokul, pilaki, mısır çorbası ve içli tava mükemmel…

Sinop Cezaevi Hakkında Neler Düşünüyorsunuz?

Sinop Tarihi Cezaevi hakkında benim söyleyeceklerim bu kadar. Sinop Cezaevi Müzesi ziyareti yapan herkesin hissettikleri farklı olabilir. Sizler de Tarihi Sinop Cezaevi’ni ziyaret ettikten sonra o esnada neler hissettiğinizi yorumlarınızda paylaşabilirsiniz. 

"Tarihi Sinop Cezaevi" Hakkındaki Genel Yorumlar (0)

A
B
F
G
H
İ
K
M
R
S
T
U
A
B
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Ş
T
Ü
V
Z