Yaz

Transit Vize İstemeyen Ülkeler

calendar_today Şub 21, 2018 label

Transit Vize İstemeyen Ülkeler

Fas'a giderken ve gelirken toplamda 2 gece Hollanda Amsterdam Havalimanı'nda kaldıktan sonra Hollanda transit vize istiyor mu sorusuna kesin cevabı verebilirim. Hollanda transit vize istemiyor. Peki transit vize nedir? Transit vize nasıl alınır? Özellikle kara yoluyla Balkanlara ve Avrupa'ya gideceklere Bulgaristan transit vize olayını da ele aldım. Ucuza uçak bileti bularak uzak doğu ülkelerine ya da Afrika ülkelerine gitmek istiyoruz. Transit vize konusunda bana sorulan soruların başında Almanya transit vize istiyor mu? , İngiltere transit vize istiyor mu? Yunanistan,Kanada,Dubai gibi ülkeler transit vize istiyor mu? Bu soruların cevaplarını bilen kişiler de yorumlarda (deneyimlediği transit uçuşlarını) paylaşabilirler. Transit vize isteyen ülkelerden bilet almayın ya da uçak bileti alacaksanız da önce vizenizi alın derim. Hemen hemen her konsolosluk da transit ya da normal vizeniz onaylanmadan önce biletinizi almayın diyor.

Malum biz gezginlerin önüne çıkan ilk engel vizeler ise ikinci engel de şüphesiz pahalı olan uçak biletleridir. Schengen vizesinden 4 defa vize reddi yemiş birisi olarak daha sonra pes etmeyip Bulgaristan’dan 1 yıllık çoklu giriş çıkış vizesi almış birisi olarak vizelerin ne derece lanet bir şey olduğunu çok iyi biliyorum. Schengen vizesi almaktan da asla vazgeçmedim sadece gerekli şartları oluşturmak için sabırla bekliyorum. Schengen vize reddi yazımdan tüm detayları görebilirsiniz.

Hedefim Fas’ta Sahra Çölü’nde kamp yapmaktı. Ama Fas’a uçak biletleri o kadar çok pahalı ki bir türlü denk getiremiyordum şu herkesin alabildiği ama benim alamadığım ucuza uçak biletini. Her gün ucuza uçak bileti bulmak için skyscanner sitesine defalarca kez bakınca en sonunda Fas’a ucuza uçak biletini yakaladım. Bu arada herkesin kafasını kurcalayan aktarmalı uçuşlar hakkında internet dünyasında ''net bilgi'' maalesef yok. Bilgi kirliliğinin önüne geçmek için sizler de  test edip tecrübe kazandığınız "Transit vize istemeyen ve isteyen ülkeleri " yorum kısmında paylaşabilirsiniz. Açıkçası ben de transit vize isteyen ve istemeyen ülkelerin hepsini deneyimlemediğim için bu bilgiler sadece ön bilgi içindir. Transit vize isteyen ülkeler yazıma yorum yapan arkadaşlar gibi siz de yorum yapın herkes faydalansın diye düşünüyorum.

Transit Vize İstemeyen Ülkeler - Hollanda Transit Vize İstiyor Mu? : Hayır

Hollanda Transit Vize İstiyor Mu?

Fas'a aktarmalı olarak Hollanda Amsterdam üzerinden gittim. Önce biletleme için kontuardaki görevli sadece tek el bagajı götürebilirsin deyince bende param bu kadarına yani 8 kilo el bagajı ücretsiz olanına yetti ne yalan söyleyeyim dedim ve sırt çantamı ücretsiz olarak uçağın bagaj bölümüne aldı. Amsterdam'da 14 saat bekleme süresi içinde yemek için aldığım yiyecekler de o çantayla beraber gitti Casablanca'ya kadar da gidecek :)

Uçağa binerken yeniden güvenlik kontrolünden geçeceğimi ama benim pasaportumda giriş /çıkışlar olduğu için transit uçuşun sorun olmayacağını söyledi ama 0 pasaport (hiç giriş çıkış olmayan ) genelde aktarmalı da olsa geri gönderilme sebebi bile olabiliyor dedi. (Sanırım son zamanlarda buna hassasiyetleri var)

Pasaportumda schengen vizesini görmeyince 2 defa başvuru yaptım 2'si de red oldu dedim.

Uçağa biniş kapısında 3 defa kontrolden geçip yine vize sorunu gündeme geldi. Valla ben başvurdum onlar vermediler :) Görevli pasaportumu inceleyip yavaştan vizesiz ülkeleri gezmeye başlamışsın dedi:) Yine vize muhabbeti ve Hayırlı yolculuklar :)

*Dikkat etmeniz gereken uçuş biniş kartı dışında geri dönüş biletlerini de isteyin faydalı oluyor.

Malum bu kadar konuşmamızın sebebi mülteci sorunları hatta vize görevlisinin dediğine göre bazı vatandaşlar pasaportu Amsterdam Havalimanı içinde pasaportu yırtıyorlarmış. Amaç ise Hollanda'ya sığınmak.

Aktarmalı uçuşların benim gibi ucuza gezmek isteyen kişilere çok faydası oluyor. Fas'a direkt olarak uçuşlar neredeyse Tayland uçak bilet fiyatı ile aynı. (2000/2500 TL) Ben 750 TL'ye gidiş dönüş aldım. (4 ayrı uçak için iyi fiyat )

photo_library

"Hollanda Transit Vize İstiyor Mu?" Hakkındaki Sorular ve Cevaplar (3)

Merhaba 13 ocak 2020 amsterdam sonra fransa aktarmalı gidiş donus fas bıletım var havaalanında transıt vıze ıstenıyormu herhangıbır sıkıntı yasarmıyım tesekkurler. daha once hizmet gri pasaport ile fransa gırıs cıkıslarım var add

Henüz hiç cevap yazılmadı.

Merhabalar. İstanbul dan Fas'a Belçika aktarmalı bilet almak istiyorum. En güncel haliyle Belçika transit vize istiyor mu? Malum son yıllarda aktarma esnasında ilticada bulunan Türk vatandaşı sayısında artış olmuş. Herhangi bir zorluk çıkar mı? add

Henüz hiç cevap yazılmadı.

merhaba hollanda-fransa-ukrayna aktarmalı bir uçuşa bineceğim uçağa alınırken ukraynadaki otel rezervasyonu ve geri dönüş bileti soruluyor mu yoksa bunlar gidilecek ülkeye varılınca mı kontrol ediliyor add

Henüz hiç cevap yazılmadı.

Türkiye'den Transit Uçuşlarda Vize isteyen Ülkeler Listesi;

1)İngiltere transit vize istiyor

2)Bulgaristan transit vize istiyor

3)Amerika transit vize istiyor

4)Almanya transit vize istiyor

5)Yunanistan (Bu yazıya yorumda bulunan arkadaş Yunanistan’dan Mısır Kahire’ye Yunanistan üzerinden transit uçuş yaptığını ve Yunanistan’ın transit vize istemediğini söyledi. Yunanistan transit vize istiyor mu? sorusunun cevabını Hayır olarak değiştirdim.

6)Çin transit vize istiyor

7)Çek Cumhuriyeti transit vize istiyor

8)İsviçre transit vize istiyor

9)Kanada transit vize istiyor

Bu ülkelerden aktarmalı uçuş yapacak T.C. Vatandaşları mutlak suretle o ülkenin geçerli vizesine ya da yine o ülkenin transit vizeye sahip olmaları gerekmektedir.

Şimdilik sadece Hollanda ülkesinin aktarmalı uçuş olayını tecrübe edindim.  Eğer hali hazırda geçerli schengen vizeniz varsa zaten Avrupa ülkelerinden transit vize almanıza gerek yoktur.

Transit Vize İstemeyen Ülkeler - Hollanda Transit Vize İstiyor Mu? : Hayır

Transit Vize Hakkında

Yurtdışı gezilerinizi araba, tren ya da uçak ile yapmayı planlıyor olabilirsiniz. Gemi ile yolculukları bu kategoriye sokmuyoruz çünkü cruise gemilerinin yanaştığı limanlar zaten sizin ziyaret noktanız olduğu için oraya uygun vizeleri alacağınızı tahmin ediyoruz. Bir seyahat planladınız ve doğal olarak bir ulaşım aracı seçmek zorundasınız. Eğer gitmek istediğiniz ülke bizim sınır komşularımızdan birisi değilse bu yazının konusu olmaması için ulaşım aracı olarak uçak seçmeniz ve bu uçuşu da direkt uçuşla yapmanız gerekecektir.

Karayolu ya da demiryolu ile yolculuk yapacaksanız gitmek istediğiniz ülkeye ulaşabilmek için ister istemez başka ülkelerin sınırlarından geçmeniz gerekecektir. Belki de mecburen ya da daha ucuz olduğu için aktarmalı uçuş yapmayı düşünüyorsunuz. Peki, sizin yolculuğunuz esnasında kısa süre de olsa sınırları içerisinde bulunduğunuz ülke ile bir sorun yaşama ihtimalini hiç düşündünüz mü?

Varsayalım ki tren ile Romanya’ya gideceksiniz Bulgaristan sizin geçişiniz esnasında beyanınızı kabul edecek mi? Ya da Almanya’daki teyzenizi görmek için arabayla yola çıktınız. Almanya’ya varana kadar uğrayacağınız ülkeler sorgusuz sualsiz geçişinize müsaade edecek mi? Uçak biletlerini kontrol ettiniz ve aktarmalı olarak Barcelona’ya uçmanın daha ucuza geldiğini gördünüz. Aktarma yaptığınız ülkede gümrük kontrollerine tabi olacak mısınız?

Pek çok insanın gözünden kaçan ve ortalıkta dolaşan söylentiler nedeniyle iyice karışık hale gelen transit vize konusunu detaylıca açıklayabilmek için bu yazıyı kaleme alma gereği duyduk.

Transit Vize İstemeyen Ülkeler - Hollanda Transit Vize İstiyor Mu? : Hayır

"Transit Vize Hakkında" Hakkındaki Sorular ve Cevaplar (1)

Ben shngen vizesi 2 sene önce aldım yunanistana girs yapacaktım gitmedim ailevi sorunlarım oldu peki simdi fasa gideceğim diye Hollanda'da ineceğim orda kardeşim oturuyor onu görmek için dışarıya cikabilme şansım olurmu add

Henüz hiç cevap yazılmadı.

Transit Vize Nedir?

Transit vizeyi en amiyane tabiri ile anlatacak olursak ayakbastı parasıdır. Yani siz başka bir ülkeye gidebilmek için çeşitli nedenlerle başka bir ülkenin sınırları içerisindeki kara parçasına temas ettiğinizde hoş geldin manasında sizden transit vize istenir. Bu isteğin karşılığı da doğal olarak paradır. Yani işlek (bu kelime bizce buraya uydu) bir ülke bu yolla gayet güzel para kazanır.

Karayolu ve tren yolculuklarında bu transit vize meselesi bir yerde mantıklı olabilir daha doğrusu uygulamanın kabul edilebilir tarafı vardır. Siz “x” ülkesine gideceğim diyerek “z” ülkesinden geçmek istiyorsunuz ve bunu sadece gümrükteki memura sözlü olarak beyan ediyorsunuz. Görevli kişinin ne sizi ne de söylediklerinizi araştırma şansı daha doğrusu yeterli zamanı olmayacaktır. Sonrasında da siz “y” ülkesine girdikten sonra “z” ülkesine gitmiyorsunuz. Bunu yapacak hatta yapmış bir sürü insan vardır.

Aktarmalı uçuşlarda ise transit vize bize göre tam bir soygun. Aktarmalı uçuş yapacak insanlar gayet rahat bir şekilde kontrol altına alınabilir ve belirli kurallar çerçevesinde vize almadan aktarma yapmasına müsaade edilebilir.

Lafı çok uzattık ama tam olarak transit vizenin ne anlama geldiğini açıkladık diye düşünüyoruz. Bu arada her ülke için transit vize uygulaması geçerli değil. Daha doğrusu “x” ülkesinin vatandaşlarından transit vize isteyen bir ülke “y” ülkesinden istemeyebiliyor. Bu sizin ülkenizin o ülkedeki prestijine ve vatandaşlarınızın o ülkeye kaçma ihtimaline göre değişebiliyor.

Biraz daha detaylandıracak olursak, siz karayolu ile geçiş için Bulgaristan’dan transit vize talebinde bulundunuz size ülkenin bir başka sınır kapısından çıkışınız için 48 saat veriyor. Dolayısıyla siz bu 48 saat içerisinde o ülke sınırları içerisinde istediğinizi yapabiliyorsunuz. Ancak, havayolu ile aktarma yapmak istediğinizde size verilen transit vize ile sadece size ayrılan bekleme salonunda bekleme hakkı kazanıyorsunuz. Diyelim ki sizin aktarma yapacağınız uçağın kalkışına daha 10 saat var. Gelmiş buraları da bir gezeyim diyemiyorsunuz.

Aktarma yapmayı planladığınız ülkenin kuralları ve size ayrılan bekleme salonunun size sunduğu imkanlara dikkat etmelisiniz. Transit vize uygulamaları ülkeden ülkeye göre farklılık gösterir ve alacağınız vizenin belirli zorunlulukları, kısıtlamaları ve size sunduğu zaman aralıkları değişkenlik gösterecektir.

Transit vize uygulamasından haberdar olmadan ya da bir şekilde alamadan yola çıkarsanız eğer geziniz aksayacaktır. İndiğiniz ülkeye ait transit vizeniz yoksa sizi diğer uçağa almayacaklardır. Havayolu personeli sizin için gerekli yaptırımları uygulayacak ve ceza kesildikten sonra da sınır dışı edileceksinizdir. Bu nedenle kesinlikle atlanmaması gereken bir konu.

Transit Vize İstemeyen Ülkeler - Hollanda Transit Vize İstiyor Mu? : Hayır

Transit Vize Nasıl Alınır?

Transit vize alabilmeniz için sınırları içerisinde bulunacağınız ülkenin konsolosluğuna başvurmanız gerekiyor. Örnekle açıklamak gerekirse; siz arabanız ile Sırbistan’a ve Makedonya’ya gitmek istiyorsunuz ve yolculuğunuzu da giderken Bulgaristan üzerinden gelirken de Yunanistan üzerinden yapmayı planlıyorsunuz. Sırbistan ve Makedonya bizden zaten vize istemiyor ama Bulgaristan da Yunanistan da bizden vize istiyor. O zaman yolculuk yapmadan önce Bulgaristan ve Yunanistan Konsolosluklarına başvurup ayrı ayrı vize talebinde bulunmanız gerekecektir. Ama sadece Yunanistan’dan schengen vizesi alırsanız ı vize Bulgaristan’da da geçerlidir. Ama Bulgaristan transit vize ile Yunanistan’a gidemezsiniz. Hatta Bulgaristan’dan transit vize alan birisi Sofya Eskpresi’nde pasaport polisinin kötü muamelesine mağruz kalmıştı. Bulgaristan’dan transit geçiş yapacağını söylese de Bulgaristan pasaport polisi buna inanmayarak Bulgaristan’da kalacağını iddia etmişti. Buradaki amaç tamamen rüşvet almaktı hatta ben ve arkadaşlarımın 1 yıllık Bulgaristan vizesi olduğu halde bizden bile rüşvet almıştı.

Bir başka örnek verelim: Diyelim ki Brezilya’ya uçakla gitmek istiyorsunuz ve Amerika üzerinden aktarma yaparak daha ucuza ulaşabileceğinizi öğrendiniz. Brezilya vize istemediği için kolay gibi gözükebilir ama ABD Konsolosluğu’ndan transit vize almanız gerekecektir.

Bir diğer ihtimali de örnekle açıklayalım. Yukarıdaki iki örnek vizesiz gidilen ülkelere yönelikti. Şimdi de mesela Londra’ya gitmek istiyorsunuz ve Berlin üzerinden aktarma yapacaksınız. Siz Birleşik Krallık vizesi için başvurduğunuzda sizin Almanya’ya ya da Schengen Bölgesi’ne giriş izninizle daha doğrusu transit vizenizle ilgili hiçbir işlem yapılmaz. Siz oraya da nasıl geleceğinizi nasıl bir rota izleyeceğinizi ve uçak biletlerinizi ibraz edersiniz ama onlar bu konuda bir çalışma yapmazlar. Dolayısıyla sizin Almanya Konsolosluğu’na da gidip transit vize talep etmeniz gerekecektir.

Örnekler yeterince açıklayıcı olmuştur diye düşünüyoruz. Kısaca sizin ister giderken isterse gelirken kara parçası ile temas edecek olduğunuz ülke konsolosluğuna başvurup bu temas için vize almanız gerekiyor. Eğer gidiş ve dönüşünüzde aynı ülke üzerinden aktarmaya yapacaksanız o zaman işiniz daha kolay demektir.

Transit Vize İstemeyen Ülkeler - Hollanda Transit Vize İstiyor Mu? : Hayır

Transit Vize Ücreti

Transit vize ücretleri ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor. Hatta fiyat kategorileri dahi farklılık gösterebiliyor. Kimi ülkeler için turistik vize ile transit vize fiyatları eşitken kimi ülkeler transit vize için farklı bir ücret talep edebiliyorlar. Tabi doğal olarak farklı ücret talep edenler için transit vize en düşük ücrete tabi oluyor. Mesela Bulgaristan’ın transit vize ücreti ile Bulgaristan vizesi aynı para. O halde Bulgaristan vizesi almak çok daha mantıklı.

Transit Vize Başvuru Evrakları Nelerdir?

Transit vizenin standartlarını belirleyen bir kurum ya da kuruluş olmadığı için gerekli evraklar da her ülkeye göre farklı olabiliyor. Ama genel hatları ile belirli bazı belgeler var ki hemen hepsinde ortak denilebilir. Bunları da şu şekilde sıralayabiliriz.

1)Transit Vize Başvuru Formu

Başvuruyu yapan kişi tarafından eksiksiz ve doğru ifadelerle doldurulmuş ve imzalanmış transit vize başvuru formu. Bu formu ilgili ülkenin konsolosluğunda, yetkili hizmet merkezlerinden ve yetkili hizmet merkezinin internet sayfasından bulabilirsiniz. Her bir ülke için bu form da farklılık göstereceğinden doğru formu bulduğunuzdan emin olmalısınız.

2)Uçak Biletleri ve Otel Rezervasyonları

Yolculuğunuz süresince kullanacağınız uçak biletleri ve otel rezervasyon bilgileri: Konsolosluklar vize taleplerine cevap vermeden önce biletlerinizi almış olmanızı ve kalacağınız otelde rezervasyon yaptırmış olmanızı istiyorlar. Siz uçak kullanmayacak olsanız dahi otel rezervasyon bilgilerinizi konsolosluğa bildirmeniz gerekiyor. Rezervasyon yaptırmadan da yaptırdım derseniz yani yanlış bilgi verirseniz vizenizin iptal edilme olasılığı çok yüksek. Çünkü konsolosluklar sizin belirttiğiniz oteli arayarak sizin verdiğiniz bilgileri teyit ediyorlar. Aşağıdaki fotoğrafta Hollanda Konsolosluğu ile yapmış olduğum yazışmada vizeniz onaylanmadan uçak biletlerinizi almayın uyarısını görebilirsiniz.

Hollanda Konsolosluğu vize başvurusunda bilet almayın diyor

3)Gidilecek Ülke Vize İstiyorsa O Ülkenin Vizesi

Gidilecek ülke vizesi: Siz aktarma işlemlerinizi yaptırabilmeniz yani transit vize talep edebilmeniz için öncelikli olarak gitmek istediğiniz ülkenin vizesini ibrat etmelisiniz. Yani siz “x” ülkesine gitmek istiyorsunuz ama uçak ile “y” ülkesinde aktarma yapacaksınız. “y” ülkesinden transit vize alabilmeniz için öncelikli olarak “x” ülkesinden aldığınız vizeyi göstermeniz gerekiyor. Vize istemeyen ülkeler için ise yine konsolosluktan alacağınız vizeye gerek olmadığını belirten evrakı göstermelisiniz. Bu da demek oluyor ki “x” ülkesi vize işlemleri süresinin üzerine “y” ülkesi vize işlemleri süresini eklemek gerekiyor. Her iki vize işlemini de eş zamanlı olarak yürütemiyorsunuz.

4)Pasaport

6 ay geçerli pasaport: Vize başvurunuzu yaparken pasaportunuzun geçerlilik süresinin en azından 6 ay daha devam ediyor olması gerekiyor. Burada önemli olan nokta ise genelde konsoloslukların dikkat ettikleri nokta sizin başvuru yaptığınız tarih değil. Talep ettiğiniz vize süresinin bitip yurdunuza döndükten sonraki 6 ayı dikkate alıyorlar.

Transit vize için gerekli evraklar - Pasaport

5)2 Adet Fotoğraf

2 ad. biyometrik fotoğraf: Özellikle biyometrik istediklerini ve biyometrik diyerek vesikalık verdiğinizde vize işlemlerinizin onaylanmayacağını zaten biliyorsunuzdur.

6)Seyahat Sağlık Sigortası

Seyahat sağlık sigortası: Konsolosluklar sizin geziniz süresince sağlık sigortası yaptırmanızı zorunlu kılıyorlar ama genellikle de kimden yaptığınızı pek önemsemiyorlar. En azından biz özel bir sigorta şirketi belirlemiş konsolosluk bilmiyoruz. Dolayısıyla vize başvurusu yapmadan önce herhangi bir sigorta şirketinden seyahat sağlık sigortası yaptırmalısınız.

7)Transit Vize Talep Dilekçesi

Transit vize istediğiniz konsolosluğa hitaben bir dilekçe yazmanız gerekiyor. Bu dilekçe de doğal olarak transit vize istediğinize dair olmalı. Ama kuru basit bir dilekçe ile işinizi göremeyebilirsiniz. Bu nedenle de seyahat planınızı ve amacını anlatan neden aktarma yaptığınızı belirten bir yazı kaleme almalısınız.

Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu ile yazışmalarım

8)Vize Davetiyesi (Varsa)

Gitmek istediğiniz ülkenin resmi kurumlarından onaylanmış bir davetiyeniz varsa bunu da dosyanıza eklemelisiniz.

9)Ekstra Belgeler

Sık sık yurtdışı seyahati yapıyorsanız bununla alakadar daha önceki pasaportlarınızın yanı sıra seyahatlerinizi gösteren belgeleri de dosyanıza eklerseniz vize işlemlerinizin hızlı ve olumlu şekilde sonuçlanması için bir adım öne geçebilirsiniz. Böylelikle kendi ülkelerinde kalma gibi bir niyetiniz olmadığını, devamlı yolculuk yaptığınızı konsolosluk görevlilerine göstermiş olursunuz.

Not: Burada şunu da belirtmekte fayda var: Eğer siz Schengen Bölgesi içerisinde yer alan bir ülkeye gidecekseniz ya da zaten Schengen vizeniz varsa aktarma yaptığınız ülke de Schengen anlaşmasına dahilse ekstradan transit vize almanıza gerek kalmıyor.

Yunanistan Başkonsoloğluğu ile yazışmalarım

Transit Vize İstemeyen Ülkeler

Her ne kadar transit vize uygulaması ülkeye ve zamana göre değişiklik gösterse de bugün için yukarıda saydığımız ülkeler dışında şimdilik kimse bizden transit vize istemiyor. Siz yolculuk yapmadan önce aktarma yapmak istediğiniz ülkenin transit vize isteyip istemediğini araştırın yine de. Rusya,Dubai,İspanya,Romanya,Suudi Arabistan ve Katar transit vize istiyor mu? bu konuda sizlerin bilgilerine ihtiyacım var.

Transit Uçuşlarda Nelere Dikkat Edilmesi Gereklidir?

Transit uçuş yapmayı planlayanların genellikle kafalarına takılan en büyük sorun bavullar oluyor. Ama bizce yanlış noktadan başlıyorlar. En önemli sorun hatta diğerleri ile kıyaslanamayacak kadar önemli olan sorun kesinlikle transit vize işlemleri. Aktarma yapacağınız havaalanının bulunduğu ülkenin transit vize isteyip istemediğini bilmelisiniz. Eğer istiyorsa da kesinlikle transit vize almalısınız. Yukarıda söyledik ama tekrarlayalım. Eğer transit vize isteyen bir ülke üzerinden aktarma yapmayı planlıyorsanız ve transit vizeniz yoksa havaalanındaki görevliler sizin hakkında yasal işlem başlatacaklar, gerekli yaptırımları uygulayacaklar ve sizin aktarma yapmanıza müsaade etmeden sınır dışı edeceklerdir. Bu işin şakası yok.

Bu konuda bir sorununuz kalmadıysa gelelim diğer ufak konulara.

Aktarmalı uçuş yapacak olanların kafasına takılan bir diğer önemli sorun ise ilk uçağın rötar yapması ve ikincisini kaçırma ihtimali. Bunun için de önünüzde iki ihtimal var. Siz gideceğiniz noktaya kadar tek bir bilet aldıysanız o zaman sorun yok. Firma bu konuyu sizin adınıza çözmek zorunda. Onlar da sorumluluklarını bildikleri için aktarma yapacak olan uçak gelene kadar diğer kalkmaz ya da sizin için bir sonraki uçakta yer ayırtılabilir. İkinci ihtimal ise siz birbirinden bağımsız 2 farklı bilet almış olabilirsiniz. O zaman her konuda sorumluluk size ait olacaktır. Dolayısıyla böyle bir niyetiniz varsa kesinlikle aralarında makul ve mantıklı bir süre olsun. Makul ve mantıklı diyoruz çünkü siz garanti olsun diye iki uçak arasında uzun bir zaman dilimi bıraktınız ve aktarma yaptığınız ülke de sizden transit vize istiyor. İlk uçağınız da zamanında inerse o garanti olsun diye ayırdığınız süre boyunca transit bekleme salonunda can sıkıntısından bayılabilirsiniz.

Gideceğiniz havalimanı hakkında yeterli araştırmayı yapmalısınız. Eğer aktarma yapacağınız havalimanına göre hareket etmezseniz bir takım sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Mesela,

Birlik veya bagaj anlaşması olmayan iki havayolu şirketi ile uçuyorsanız ve aktarma yaptığınız havalimanında bagajlarınız kendiniz almanız gerekiyorsa ya da diğer uçuş için check-in yapmak zorunda kalacaksanız transit salonun dışına çıkmanız gerekebilir ki transit vizeniz size bu hakkı vermez. Dolayısıyla transit vizeniz ile bu işlemleri yapamazsınız.

Bulgaristan Transit Vize

Türkiye’den Adriyatik kıyılarındaki ülkeler haricinde bir Avrupa ülkesine özel aracınızla gidecekseniz mecburen Bulgaristan’dan geçmeniz gerekiyor. Sınır komşumuz olmasına rağmen Bulgaristan da Türk Vatandaşları’ndan transit vize istiyor.

Bulgaristan transit vize taleplerinizi Bulgaristan Konsolosluğu’na ya da Bulgaristan Büyükelçiliği’ne yapıyorsunuz. Ama direkt olarak başvuruları kabul etmedikleri için konsolosluk tarafından yetkilendirilmiş vize hizmet merkezlerine gitmelisiniz. Bulgaristan vizesi nasıl alınır diye merak edenler ilgili yazıdan detayları okuyabilirler.

Transit vize başvuruları ile turistik vize evrakları arasında pek fark yok. Hemen hemen aynı belgeleri ve ücreti veriyorsunuz. Transit vizenin onaylandıktan sonra da Bulgaristan sınırları içerisinde 48 saat kalabiliyorsunuz.

Eğer aynı şekilde geri dönüşünüzde Bulgaristan üzerinden olacaksa kesinlikle ve kesinlikle bunu başvurunuz sırasında belirtmelisiniz ve çoklu giriş hakkı almalısınız. Yoksa geri dönüşünüzde büyük sorunlar yaşayabilirsiniz.

Eğer siz sadece havayolu ile aktarma yapacaksanız ve bunun için transit vize talep ediyorsanız o zaman tabi ki başvurunuzu buna uygun olarak yapıyorsunuz ve size havayolu ile transit yapabileceğiniz vize verildiği için 48 saat süreniz ne yazık ki olmuyor. Havalimanında size ayrılmış olan transit vize bekleme salonunda vakit geçiriyor ve zaten konsolosluğa ibraz ettiğiniz biletlerde de görülen aktarma uçağınız geldiğinde ülkeden ayrılıyorsunuz. Yani bu sırada çıkayım da şehri bir gezeyim, deme şansınız ne yazık ki yok.

Bulgaristan transit vize ile ilgili bir istisna daha var ki o da Romanya, Sırbistan gibi ülkelerle iş yapan ve karayolu ile de olsa devamlı gidip gelenleri ilgilendiriyor. Siz ticari kimliğinizi ve iş durumunuzu belgeleyerek uzun süreli transit vize hakkı elde edebilirsiniz ve belli belirsiz oluşacak yolculuk durumlarının her birisinde vize almak zorunda kalmazsınız. Bulgaristan transit vize ücreti için linke tıklayınız.

Bulgaristan vizesi - Transit vize isteyen ülkeler

Bulgaristan Transit Vize İle Gidilecek Ülkeler

Birçok Balkan ülkesi Türk Vatandaşlarından vize istemiyor. Balkan ülkelerinin özellikle İstanbul ve Trakya’ya yakınlığı da düşünülürse birçok vatandaşımız kafasına estiği zaman özel araçları ile bu ülkeleri ziyaret edebileceklerini düşünüyorlar. Ancak, bu ülkelere ulaşabilmek için Bulgaristan sınırları içerisinde yolculuk yapmanız gerekiyor. Bu durumda da Bulgaristan transit vizeyi zorunlu kılıyor. Siz Makedonya, Sırbistan, Romanya gibi ülkelerde rahatlıkla gezebiliyorsunuz ama oraya ulaşmak için Bulgaristan transit vizesini almak zorundasınız.

Burada bir başka detaydan da bahsedelim ki kafa karışıklığı olmasın. Bulgaristan transit vizesi aldıktan sonra ben istediğim yere gidebilirim, diyebilirsiniz. Tabi ki gidebilirsiniz ama burada önemli olan nokta Vizesiz balkan ülkelerinin dışında ulaşabileceğiniz yerlere giriş için Schengen vizesine ihtiyacınız var. Eğer Schengen vizeniz de varsa o zaman Bulgaristan Transit Vizesi’ne ihtiyacınız kalmıyor. Yani siz özel aracınızla Schengen Bölgesi’ne gitmeye kalkarsanız zaten Bulgaristan’dan geçecek vizeyi de almış oluyorsunuz. Schengen vizesi nedir yazımdan tüm detayları okuyabilirsiniz.

Sırbistan

Sırbistan’ın vize istemiyor oluşu ve eğlence hayatı çok cazip olduğu için Sırbistan’a gitmek istiyor. Sırbistan, vize istemese de sınır kontrollerinde bir takım sorular sorabilir ve evraklarınızı görmek isteyebilirler. Özellikle de para durumunuzu soracaklardır. Yanınızdaki parayı az bulabilme ihtimalleri de var. Bu nedenle en azından banka hesabınızın yeterli olması gerekir. Sırbistan’a araba ile gidecekler için Bulgaristan transit vizesi alınması zorunlu. Bu konuda çözüm yok. Ama eğer burada bir şirketiniz varsa, bir iş yapıyorsanız ve sürekli gidip geliyorsanız daha önce de söylediğimiz gibi çok girişli ve uzun süreli transit vize alabilirsiniz.

Romanya

Romanya’da, Sırbistan ile hemen hemen aynı şartlara sahip. Hatta bizim için birebir aynı durumda. Romanya gezilerinizde de transit vize almalısınız. Romanya ile iş yapan Türk Vatandaşı’nın çok olduğunu da düşünürsek onlar için özel olarak düzenlenmiş olan çok girişli Bulgaristan Transit Vize çok mantıklı gözüküyor.

"Romanya" Hakkındaki Yorumlar (1)
tunç 14 Mart 2019 Perşembe
istanbul-bükreş-amman yaptım..romanya transit vize istemedi..tarom havayolu ile uçtum..ama birz sorguya çekiyorlar ona hazırlıklı olun..pekte hoş karşılanmıyorsunuz..ben geçtim,arkadaş polis odasında tutuldu uçak kalkana kadar mesela..oda geçti ama can sıkıldı bir kere..
1 yanıtı görüntüle expand_more

Transit Vize Almanya Transit Vize Uygulaması İstisnaları

Bunu söylemeden edemeyeceğiz: Almanya’nın transit vize istediği ülkelere baktığınızda gerçekten hiçbirisi ile kendi ülkemizi kıyaslayamayız. Her ne kadar biz kendimizi onlardan çok çok iyi durumda görsek de Almanya ne yazık ki bizi onlarla aynı kefeye koyuyor. Kendi adımıza utanıyoruz ama yapabileceğimiz pek de bir şey yok.

Almanya’dan aktarma yapmanız gerekiyorsa ve bir takım istisnai durumlara tabi iseniz transit vize uygulamasından sıyrılabiliyorsunuz. Yani aktarma dışında hiç vakit geçirmeyeceğiniz Almanya Konsolosluğu’na gidip vize ücreti ödemeniz ya da transit vize uygulamaları ile vakit kaybetmeniz gerekmiyor. Bu istisnaları da şu şekilde sıralayabiliriz:

Pasaportlarınızda halen geçerli olan İrlanda, İngiltere, Japonya, Romanya, Kanada, Amerika, Lichtenstein ve Bulgaristan vizeleriniz varsa şanslısınız demektir. Ya da İngiltere, Kanada gibi yukarıda saydığımız ülkelere aktarma yapacaksanız vize tarihleri geçerli olduktan sonra Almanya için transit vize almanız gerekmiyor. 

Eşiniz ya da anne veya babanız EU/EEA/EFTA üyesi ülke vatandaşı ise Almanya sizden yine transit vize istemeyecektir. Tabi bunu belgeleyemediğiniz taktirde yine sorun yaşayabilirsiniz. Bu nedenle yolculuk yapmadan önce konsolosluk ile görüşmenizde fayda var.

Eşinizin ya da anne veya babanızın İngiltere’de oturma hakkı bulunuyorsa transit vize almanıza gerek kalmıyor.

Diplomatik ya da yeşil pasaport sahibi iseniz de transit vize uygulamasına tabi olmuyorsunuz.

Schengen vizesinin yanı sıra bir başka Avrupa Birliği üyesi ülkenin, Amerika, Japonya ve Kanada vizesi varsa ve bu ülke ziyaretlerinin ardından dönüş yolunda iseniz Almanya transit vize uygulaması istemiyor.

Bu istisnai durumlar ile alakalı en önemli nokta ise bu kurallar Almanya’nın Münih, Hamburg, Frankfurt, Düsseldorf ve Köln havalimanlarında geçerli.

Bağlantılı uçuş nedir - Transit vize nedir

Transit Vize İsviçre Transit Vize Uygulaması İstisnaları

İsviçre de bizden transit vize isteyen ülkeler arasında yer alıyor. Ancak, İsviçre’nin de bazı istisnai durumlara göz yumduğu oluyor. Bunlar da;

Diplomatik veya yeşil pasaport sahibi iseniz transit vize talep edilmiyor.

Schengen Bölgesi’ne üye devletlerden birisinin veya Bulgaristan, Kıbrıs, Hırvatistan, İrlanda, Büyük Britanya, Japonya, ABD, Kanada ve Romanya’nın geçerli vizesine sahipseniz de transit vizeye ihtiyacınız olmuyor.

Schengen Bölgesi’ne üye devletlerden birisinde veya Bulgaristan, Kıbrıs, Hırvatistan, İrlanda, Büyük Britanya, Japonya, ABD, Kanada, Andora, San Marina ve Romanya’da oturma izniniz varsa transit vizeye gerek kalmıyor.

Eşiniz veya anne ya da babanız AB vatandaşı ise transit vize istenmiyor.

Bağlantılı uçuş nedir - Transit vize nedir

Transit Vize Çek Cumhuriyeti Transit Vize Uygulaması İstisnaları

Artık yeni adıyla Çekya da ne yazık ki bizden transit vize istiyor ama bazı istisnai durumları da kabul ediyor.

Diplamatik ya da yeşil pasaport sahiplerini transit vize uygulamasından muaf tutuyor.

Avrupa Birliği Üyesi bir ülkeye ait Schengen vizeniz varsa ya da vizeniz uzun süreli ise transit vize almanızı zorunlu tutmuyorlar.

AB ülkelerinden birisinde, Andora, İzlanda, Norveç, Kanada, Japonya, Lichtenstein Prensliği, Monaco, San Marino veya ABD’de oturma izniniz varsa transit vize almanıza gerek kalmıyor.

Transit Vize İngiltere (Birleşik Krallık) Vize Uygulaması İstisnaları

İngiltere de Türk Vatandaşları’ndan transit vize istese de bazı durumlarda İngiltere transit vizeye gerek kalmadan aktarma yapmanıza müsaade ediyor.

ABD, Kanada, Avustralya veya Yeni Zelanda’ya giriş vizeniz varsa ve en fazla 6 ay öncesinde bu ülkelere giriş çıkış yaptıysanız transit vize talep edilmeyecektir.

ABD, Kanada ve AEB’nde oturma izniniz varsa transit vizeye gerek duymadan aktarma yapabilirsiniz.

İngiltere, Man Adası, İrlanda ve Channel Adaları dışında bir ülkeye seyahat ediyorsanız, 24 saatte ülkeden ayrılacaksanız ve gideceğiniz ülkeye ait vizeniz varsa sınır kontrol polisi sizden transit vize istemeyebiliyor.

Bağlantılı uçuş nedir - Transit vize nedir

Aktarmalı Uçuşlarda Bagaj Durumları

Bavullar. Tranist vize işlemine tabi olabilmeniz için aktarma yapmanız gerekiyor ve bunun iin de önünüzde iki ihtimal bulunuyor. Aynı havayolu şirketi ile yolunuza devam edebileceğiniz gibi farklı havayolu şirketleri de kullanabilirsiniz. Aynı şirket ile yolculuk yapıyorsanız zaten çok büyük ihtimal siz tek bir yerden bilet almışsınızdır. Bu durumda bavullarınızı dert etmenize gerek yok.

Farklı hava yolu şirketlerini kullanıyorsanız da o zaman dikkat etmeniz gereken yine iki farklı nokta oluyor. Kullanacağınız havayolu şirketlerinin birbirleri ile birlik ve bagaj uygulamaları konusunda anlaşmaları olup olmadığını araştırmalısınız. Eğer her anlamda beraber çalışıyorlarsa birlik anlaşması yapmışlardır. Her anlamda birlikte çalışmayan havayolu şirketleri de bazen sadece bagaj anlaşması yapmış olabiliyorlar. Eğer iki şirketin birlik ya da sadece bagaj anlaşması varsa bavullarınız yeni uçağınıza aktarılacaktır ve siz binerken teslim ettiğiniz bavullarınızı gitmek istediğiniz ülkedeki havaalanına varana kadar bir daha görmezsiniz.

Eğer iki şirket arasında anlaşma yoksa işte o zaman bavullarınızı takip etmelisiniz. Yani aktarma yapacağınız ülkede indikten sonra bavullarınızı teslim alır ve yeni bineceğiniz uçağa teslim edersiniz. Siz yapmazsanız ne yazık ki bu işlerle de kimse ilgilenmez.

Bağlantılı uçuş nedir - Transit vize nedir

Bağlantılı Uçuş Nedir?

Bağlantılı uçuştan aslında biraz önce bahsettik. Bağlantılı uçuş birlik veya bagaj anlaşması olan uçak firmaları ile yolculuk yapmanız anlamına gelir. Bağlantılı uçuş ile uçuyorsanız görevlilere bagajınızın diğer uçağa teslim edilmesini iletirsiniz ve bagaj işlemleri ile uğraşmadan eşyalarınız yeni bineceğiniz uçağa siz hiç görmeden teslim edilir ve ineceğiniz yerde de eşyalarınızı alabilirsiniz.

Bağlantılı uçuş nedir - Transit vize nedir

Bağlantılı Uçuş İle Aktarmalı Uçuş Arasındaki Farklar Nelerdir?

Aktarmalı uçuş denildiğinde aslında hemen herkesin aklına gidilecek noktaya varabilmek için birden fazla uçak kullanımı gelir. Fakat, bilet alırken ve yolculuk planlaması yaparken aktarmalı uçuşun yanı sıra bir de bağlantılı uçuş devreye girer. Bu ikisi arasında da farklar vardır.

Bağlantılı uçuştan biraz önce bahsettik. Bağlantılı uçuşlarda ilk uçağınıza binmeden önce kontuar görevlisine bagajınızın varılacak noktada diğer uçağa aktarılacağını iletiyorsunuz ve bagaj ile ilgilenmiyorsunuz. Bağlantılı uçuşunuzu aynı havayolu firması ile yapabileceğiniz gibi birlik bağlantısı olan farklı havayolu şirketleri ya da bagaj anlaşması olan şirketlerle de yapabilirsiniz.

İki farklı uçuş yapacaksanız ve bu uçuşlar farklı şirketlere aitse o zaman aktarmalı uçuş yapmış olursunuz. Aktarmalı uçuşlarınızda ise bagaj işlemlerinin tamamıyla sizin ilgilenmeniz gerekecektir. Yukarıda az çok değindik ama görmemiş ya da dikkat etmemiş olanlar için tekrarlayalım: eğer bagaj işlemleriniz için transit salonun dışına çıkmanız gerekecekse transit vizeniz bunun için yeterli olmayacaktır. Bu nedenle de turist vizesi almanız gerekecektir.

Uçuşunuzu aynı havayolu şirketi ile yapıyor olsanız dahi biletinizin bağlantılı uçuş şeklinde kesilmesi de önemli bir konudur. Bağlantılı uçuş bileti aldığınızda diğer uçağı kaçırma gibi bir derdiniz olmayacaktır. Bilet aldığınız firma ilk uçağınız rötar yaptığında dahi sizi gitmek istediğiniz noktaya ulaştırmakla yükümlü olacaktır.

Ancak biletinizi kendiniz seçer ve alırsanız yani bağlantılı uçuş olarak kestirmezseniz herhangi bir aksilik durumunda ikinci uçağı kaçırırsanız uçak firması bu durumdan sorumlu olmayacaktır.

Bağlantılı veya aktarmalı dahi uçsanız aktarma yapılacak ülkenin vize koşullarını iyi araştırmalısınız. Bağlantılı uçuşlarla hiç uçaktan inmeden diğer uçağa aktarma yapsanız dahi o ülkenin transit vizesini almış olmanız gerekebiliyor. Bu nedenle bu konuda iyi araştırma yapmalısınız. Transit vize isteyen ülkeler ve transit vize istemeyen ülkeler yazımızın burada sonuna geldik. Transit vize istemeyen ülkelerden ucuza uçak bileti bulursanız asla kaçırmayın derim. Dolar her geçen gün artıyor.

"Transit Vize İstemeyen Ülkeler" Hakkındaki Genel Yorumlar (5)

Turan 3 Ağustos 2019 Cumartesi
Hollonda aktarmalı fas bileti gidiş ve dönüş ikiside klm ile gerçekleşiyor transit vize almama gerek varmı.
Turan 3 Ağustos 2019 Cumartesi
Hollonda aktarmalı fas bileti gidiş ve dönüş ikiside klm ile gerçekleşiyor transit vize almama gerek varmı.
adem taskin 27 Ocak 2019 Pazar
hocam ben hollandada aktarma yapacağım ve havayolu değişecek yeni biletimi almak için check in yapıcam bu durumda trans vize gerekir mi?
1 yanıtı görüntüle expand_more
yunus emre 14 Ocak 2019 Pazartesi
Hocam bir sorum olacak. Ben peru'ya kanada aktarmalı ucmak istiyorum. Saklamaya gerek yok Kanada'da iltica edicem ama şunu anlamam lazım. Transit geçiş vizesini TR çıkısında mı yoksa Kanada çıkısında mı göstermem gerekiyor? Yani TR den rahatlıkla o ucaga binebilir miyim?
tunç 4 Ocak 2019 Cuma
Selam..ben İstanbul dan Atina aktarmalı Kahire ye gittim ve geldim.Kimse transit vize istemedi ve sormadı.Aynı şekilde Tahran dan Atina aktarmalı İstanbul a geldim yine kimse bir şey demedi..Zaten gitmeden önce Yunanistan Büyükelçiliğini aramıştım sizin tani Türk vatandaşlarının almasına gerek yok biz Suriyeli,Afganlardan filan istiyoruz dedi..
1 yanıtı görüntüle expand_more

A
B
F
G
H
İ
K
M
R
S
T
U
A
B
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Ş
T
Ü
V
Z