Yaz

Türkiye İslam Eserleri

calendar_today Eki 15, 2017

Türkiye İslam Eserleri

Türkiye İslam Eserleri Hakkında Genel Bilgi Türkler, İslamiyet’i kabul etmelerinden bu yana kurmuş oldukları her devlette, özellikle devletlerinin başkentleri olarak belirlemiş oldukları şehirlere, İslam eseri olarak nitelenebilecek dini mekanlar inşa etmişlerdir.

Özellikle Selçuklu Devleti ve Osmanlı Devleti mimariye önem vermiş olmaları sebebi ile İslam eserleri yapmak konusunda oldukça güçlü ve görülmeye değer eserler inşa etmişlerdir. Bu eserlerin birçoğu ülkemiz için de, İslam dünyası için de, oldukça önemli eserler haline gelmiştir. Aynı zamanda bu eserler, mimari açısından da oldukça değerli ve önemli yapılar oldukları için, İslam dünyasına mensup olmayan kimseler tarafından da, sıklıkla ziyaretçi bulabilmektedir. Ülkemiz içerisinde İslam eserlerinin en yoğun olduğu şehirlerin başında,  İstanbul, Edirne ve Bursa gibi bazı şehirler gelmektedir. Bu şehirlerin ortak özellikleri, hepsinde Türkiye İslam eserleri bulunmasından ziyade, farklı Türk devletlerine başkentlik yapmış olmalarıdır. Türkiye İslam eserlerinin bu kadar fazla ve özenli olmasını sağlayan şey, Türklerin mimariye ve dinlerine olan düşkünlüğünün yanında, fetih politikaları olmaktadır. Bu fetih politikasına göre, İslam dinine mensup olmayan bir şehir ele geçirildiğinde yani fethedildiğinde, bu yerde bulunmakta olan en büyük ibadethane, İslam dünyasına mensup olan kimselerin ibadethane olarak kullanmış oldukları bir camiye dönüştürülmektedir. Bunun haricinde, diğer ibadethanelere dokunulmazdı. Bu durum, Türk devletlerinin sahip olduğu hoşgörüye bir örnek teşkil etmesinin yanında, buranın bir Türk yurdu olduğunu belli etmek için gerçekleştirilmektedir. Türk devletlerinde uygulanmakta olan bu fetih sistemine, kılıç hakkı adı verilmekteydi. Yani Türk devletlerinin büyük bir çoğunluğu, fethettiği topraklardaki en büyük ibadethaneyi hoşgörü anlayışlarının dışında tutmakta ve bu ibadethaneyi savaş esnasında sallamış oldukları kılıcın bir hakkı olarak değerlendirmektedirler.

Türkiye'de Bulunmakta Olan Önemli İslam Eserleri

Mimari açıdan oldukça gelişmiş bir topluluk olan Türkler, İslamiyet’i kabul etmelerinden kısa bir süre sonra, Türkiye İslam eserleri inşa etmişlerdir. Türkiye’de İslam eserlerinin bulunmuş olduğu ilk şehir olarak İstanbul’dan başlanması uygun olacaktır. Çünkü İstanbul, dini açıdan oldukça kutsal olarak görülmekte olan bir şehir olduğundan dolayı, İstanbul şehri içerisinde birçok Türkiye İslam eserleri kategorisine girebilecek nitelikte olan eser bulunmaktadır. Türkiye’de bulunan İslam eserlerini; camiler, medreseler, mezar anıtları, saraylar, kervansaraylar, köprüler ve hamamlar örnek verilebilmektedir.

Cami Türündeki Türk İslam Eserleri

Ulu Camii, Karamanoğulları tarafından yapılmış bir Türk İslam eseri olan mimari yapı, Karaman’ın Emenek ilçesinde bulunmaktadır. Sivas ilinin, Divriği ilçesinde bulunmakta olan bir Ulu Camii, daha bulunmaktadır. Bu Ulu Camii’i de, Mengücek isimli Türk İslam topluluğu yapmıştır. Mardin de, bulunan bir Ulu Camii daha bulunmaktadır. Bu Ulu Camii’i de Artukoğulları isimli Türk İslam topluluğu inşa etmiştir. Bir Ulu Camii de Kayseri de, bulunmaktadır. Kayseri de bulunmakta olan bu Ulu Camii ise, Danişmentoğulları tarafından inşa edilmiş mimari bir yapıdır. Adana ilinde bulunan Ulu Camii de, Ramazanoğulları isimli Türk İslam topluluğu inşa etmiş olmaktadır. Türkiye’de Ulu Camii adında pek çok camiinin bulunmasının nedeni, aslında bir kültürün devamı olmasındandır. Bu Türk kültürüne göre, bir şehirde bulunmakta olan en merkezi ve büyük camiye Ulu Camii adı verilmekteydi. Bu sebepledir ki, ülkemiz içerisinde bulunmakta olan birçok camiye Ulu Cami adı verilmiş olmaktadır. Muğla’nın Milas ilçesinde bulunan Ulu Camii adı verilen bir camii daha bulunmaktadır. Menteşeoğlu isimli Türk İslam topluluğu tarafından inşa edilmiştir. Muğla’nın Milas ilçesinde, Menteşeoğulları isimli Türk İslam toplulukları tarafından inşa edilmiş iki camii daha bulunmaktadır. Bu camilerin adı, İsabey Camii ve Firuz Bey Camii’dir. Bunun yanında Selçuk’ta bulunmakta olan İlyas Bey Camii de, Aydınoğulları isimli Türk İslam topluluğu tarafından inşa edilmiş olan bir camii olmaktadır. Antalya’da Hamitoğulları isimli Türk İslam topluluğu tarafından inşa edilmiş bir camii bulunmaktadır. Bu camii de, Yivli Minare Camii adı verilmektedir. Bunun yanında, Karamanoğulları isimli olan Türk İslam topluluğu tarafından Ermenek’te Meydan Camii isimli, Türk İslam camii ilan edilmektedir. Danışmentoğulları isimli Türk İslam topluluğu tarafından Amasya iline de Saraçhane Camii isimli bir Türk İslam eseri inşa edilmiş olmaktadır. Niğde iline de, İlhanlılar isimli Türk İslam topluluğu tarafından Sungur Camii isimli Türk İslam eseri inşa edilmiş olmaktadır. Türk İslam eserleri, kategorisini girebilecek olan eserlerden en önemlisi, hiç şüphesiz camii türündeki Türk İslam eserleridir. Bunun yanında hayır amacı ile yapılmış daha pek çok Türk İslam eseri bulunmaktadır.

Medrese Türündeki Türk İslam Eserleri

Ülkemiz içerisinde, pek çok Türk İslam eseri inşa etmiş topluluklardan biri olan Danişmentler isimli Türk İslam topluluğu Tokat’a Yağıbasan Medresesi adında bir Türk İslam eseri inşa etmişlerdir. Bunun yanında Hamitoğulları isimli Türk İslam topluluğu da, Isparta’nın Eğridir ilçesine, Dündarbey Medresesi isimli Türk İslam eseri inşa edilmiş olmaktadır. Ülkemiz sınırları içerisinde en fazla Türk İslam eseri inşa etmiş olan Türk İslam topluluklarından biri olan Karamanoğulları adlı Türk İslam topluluğu Hatuniye Medresesi adı verilen bir Türk İslam eseri inşa etmişlerdir. Yine Karamanoğulları Aksaray sınırları içerisine Zincirli Medresesi adı verilen Türk İslam eseri inşa edilmiştir. Yine Karamanoğulları tarafından Karaman’ın Ermenek ilçesine Tol Medresesi ismi verilen bir Türk İslam eseri inşa etmişlerdir. Karamanoğulları tarafından Niğde’ye Ak Medrese ismi verilen Türk İslam eseri inşa edilmiş olmaktadır. Bu açıdan bakıldığında Karamanoğulları isimli Türk İslam topluluğu, ülkemiz içerisinde, en fazla Türk İslam eserleri inşa eden topluluklardan biri olmaktadır. Bunun dışında, İlhanlılar adı verilen Türk İslam topluluğu tarafından da, Erzurum iline Yakutiye Medresesi isimli Türk İslam eseri inşa edilmiş olmaktadır. Kütahya sınırları içerisinde inşa edilmiş bir Türk İslam eseri olan Vecidiye Medresesi de, Aydınoğulları adı verilen Türk İslam topluluğu tarafından inşa edilmiş bir Türk İslam eseri olmaktadır.

Mezar Anıtı Türündeki Türk İslam Eserleri

Anadolu Selçuklu adı verilmekte olan Türk İslam devleti tarafından, Niğde ili sınırları içerisinde Hüdavent Hatun Türbesi adı verilmekte olan mezar anıtı türündeki Türk İslam eseri inşa edilmiş olmaktadır. Bunun yanında Ahlat’a, Akkoyunlular isimli Türk İslam topluluğu, Ahlat Emir Bayındır Türbesi isimli Türk İslam eseri inşa etmiş olmaktadır. Ernetha adı verilmekte olan Türk İslam topluluğu tarafından Kırşehir’e Aşık Paşa Türbesi adı verilmekte olan Türk İslam eseri inşa edilmiş olmaktadır. Sivas’a da Mengücek isimli Türk İslam topluluğu tarafından Sitte Melik Kümbeti Divriği adı verilmekte olan Türk İslam eseri inşa edilmiştir. Saltuklu adı verilen Türk İslam devleti tarafından Erzincan iline, Mama Hatun Kümbeti Tercan isimli mezar anıtı türünde olan Türk İslam eseri inşa edilmiş olmaktadır. Bu sayılanlar dışında, Arap Baba Mescidi ve Güdük Minare Mescidi adı verilmekte olan mezar anıtı türündeki Türk İslam eseri bulunmaktadır. Bunların dışında, Türk İslam toplulukları tarafından inşa edilmiş olan pek çok camiinin içerisinde ya da yakınlarında, Türk İslam topluluklarının önemli şahsiyetlere duydukları derin saygı sebebi ile mezar anıtı türünde olan birçok Türk İslam eseri bulunmaktadır.

"Türkiye İslam Eserleri" Hakkındaki Genel Yorumlar (0)

A
B
F
G
H
İ
K
M
R
S
T
U
A
B
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Ş
T
Ü
V
Z