Yaz

Ukrayna'da gezilecek yerler

calendar_today May 07, 2018 label

Ukrayna'da gezilecek yerler

Ukrayna'da gezilecek yerler Kharkiv Ukrayna ile başlayıp Lviv Ukrayna ile son bulmuştu. Size ilk tavsiyem Odessa Ukrayna şehrini de listeye dahil etmeniz olacaktır. Ukrayna gezi rehberi yazımda Kiev Ukrayna şehrine de değindim. Ukrayna nerede ve Ukrayna gezilecek noktalar gezi yazısı. Ukrayna gezisi yapacaklar Ukrayna gezilecek yerler hakkında sorularını yorum kısmında sorabilirler. Ukrayna gece hayatı ile ilgili ufak detaylara da bu yazıda değindim.

photo_library
video_library

Her Yönüyle Tatil Ülkesi Ukrayna

Doğası, denizi, mimarisi, tarihi ve en ünlü özelliği haline gelmiş eğlencesi ile yılda yaklaşık 20 milyon turisti ağırlayan ve Avrupa’nın turizm açısından 8. ülkesi olan Ukrayna hakkında bir rehber hazırlamak istedim. Ülkemize yakınlığı, vizesiz kolay ulaşımı ve namı nedeniyle 20 milyon arasına girmek isteyeceklere A’dan Z’ye her şeyi anlatmanın zamanının geldiği ve Ukrayna’da gezilecek yerler hakkında okuyacaklarınızın yararlığı olacağını düşünüyorum. Ukrayna geceleri ile nam salmış bir ülke ama Ukrayna gece hayatı ile sürekli sizi boğmak istemedim. Ukrayna gezisi yapacaklara Ukrayna şehirleri , Ukrayna’da ne yenir , Ukrayna festivalleri , Ukrayna nerede ve Ukrayna’ya nasıl gidilir sorularına yer verdim. Ukrayna turu yapacaklara umarım faydalı olur. Hazırsanız Ukrayna’da yaşam rehberi ve Ukrayna’da yapılması gereken şeylere başlayalım.

Ukrayna deyip geçmeyin! Ukrayna’nın sadece gece hayatı ile ünlü olduğunu düşünüyorsanız çok yanılıyorsunuz. Köklü geçmişi, doğal güzellikleri ve 2. Dünya Savaşı’nın yol geçen hanı diyebileceğimiz konumuna rağmen hala dimdik ayakta duruyor olması, hürmeten bile olsa Ukrayna gezisi için yeterli. Doğu Avrupa’nın tamamı Avrupa sınırları içerisinde yer alan en büyük ülkesi ya da Rusya’dan sonra Avrupa’nın en büyük ordusuna sahip olmasından, coğrafi konumu nedeniyle birçok ırktan insana ev sahipliği yapmasından bahsetmiyoruz bile. Ukrayna gezisinde eğlencenin de tarihin de kültürün de ve eğer yazın gidiyorsanız denizin de tadına varabilir ve Ukrayna’da tatil buymuş diyebilirsiniz. Ukrayna gezilecek yerler anlat anlat bitmez bu yüzden başlıklar halinde uzun uzun anlattım sizlere...

photo_library
video_library

"Her Yönüyle Tatil Ülkesi Ukrayna" Hakkındaki Yorumlar (2)

Rıdvan demir 15 Ocak 2019 Salı
Ukrayna’ya gitmek istiyorum. Yeni çipli kimlik kartımla giriş yaparken ne gerekiyor. Kimliği aldıktan sonra hemen Ukrayna’ya giremiyorsun diye bilgiler dolaşıyor doğru mu ?
1 yanıtı görüntüle expand_more
Rıdvan demir 15 Ocak 2019 Salı
İlginiz alakanız ve kısa sürede cevabınız için teşekkürler :) hep kafamı kurcalıyordu yanıt buldum..

"Her Yönüyle Tatil Ülkesi Ukrayna" Hakkındaki Sorular ve Cevaplar (1)

Ukrayna'da denize nerede girebilirim? (1) add

Hakan 11 Haziran 2023 Pazar
bizdeki metrobüs gibi sanırım

Ukrayna Vizesiz Giriş Şartları

Bu yazıyı okuyorsanız zaten biliyorsunuzdur. Ukrayna, Türk Vatandaşları’ndan vize istemiyor. Eğer yeni çipli kimliğiniz de varsa tadından yenmez. Çünkü Ukrayna’ya giriş için başka bir belgeye ihtiyacınız kalmıyor. 90 gün süreyle gezip dolaşma hakkına sahip olabiliyorsunuz. Ukrayna’ya kimlikle seyahat yazımdan detayları okuyabilirsiniz. Ukrayna gece hayatı ve Ukrayna’da gezilecek yerler için böyle bir fırsatınız varken ucuza bilet bulduğunuz an kaçırmayın derim.

video_library

Ukrayna Nerede - Ukrayna Haritası Türkçe

Karadeniz’i bir kare veya dikdörtgen şeklinde düşünürseniz kuzey kenarı olduğu gibi Ukrayna’nın. Sizin de aklınızda Karadeniz’in kuzeydeki sahil şeridi Rusya’nın diye kalmamış mı? Rusya, Karadeniz’in kuzey doğusunda büyük bir alana sahip ama işte Ukrayna’nın da sahil şeridi hiç de azımsanacak gibi değil. Hatta Ukrayna sahil şehirleri listesinde olan Ukrayna Odessa şehri yazın çok kalabalık oluyor.

Ukrayna, Türkiye’nin tam olarak kuzeyinde yer alıyor. Doğusunda yer alan ve bir zamanlar bağlı olduğu Rusya ile artık sınır komşusu. Kuzeyinde Beyaz Rusya diye de bilinen Belarus , batısında Polonya, Slovakya ve Macaristan, güneybatısında ise Romanya ve Moldova yer alıyor. Ukrayna şehirleri haritasına ve Ukrayna’ya yakın ülkeler haritasına bakarak bir rota çıkarabilirsiniz. Ukrayna gece hayatı dışında farklı ülkeler ve farklı insanlarla tanışmanız açısından Lviv ya da Odessa’ya kadar gelmişken Moldova’yı , Kiev’e kadar gelmişken de Belarus ülkesini muhakkak görün derim. Özellikle Belarus’a Türkiye’den uçak biletleri oldukça pahalı bu yüzden Kiev’den Belarus Minsk şehrine otobüsle çok daha ucuza geçiş yapabilirsiniz.

Ukrayna Haritası Türkçe - Ukrayna'nın Haritası
video_library

Ukrayna'ya Nasıl Gidilir ?

Ukrayna’ya gitmek isteyenlere Ukrayna’ya hangi yollarla gidilir sorusunun cevabını farklı şekilde verdim. Hangi yol sizin için uygunsa o güzergahı kullanabilirsiniz. Ukrayna gezilecek yerler için aceleniz yoksa ve zaman sorununuz hiç yoksa aşağıdaki alternatifleri bir değerlendirin derim.

"Ukrayna'ya Nasıl Gidilir ?" Hakkındaki Yorumlar (1)

sedat.ayoglu 19 Kasım 2019 Salı
Ukrayna'ya arabayla gidenler yorumlarını yazabiliriler. Kimler Ukrayna'ya arabayla gitti?

Ukrayna Uçak Bileti

Ukrayna’ya en kısa yoldan ve zamanınızın sınırlı olduğunu düşünürsek en mantıklı yol uçakla gitmek. Ben bu yazıyı Ukrayna’ya tatile, gezmeye gidenleri düşünerek kaleme aldığım için Kiev, Odessa, Lviv ve Kharkov’a nasıl gidileceğinden bahsedeceğim. Teyze kızını görmeye gidenler de genel olarak bu hatları kullanacaklar ve buradan da gitmek istedikleri yere aktarma yapacaklar zaten.

İstanbul’dan her gün başkent Kiev’e, Odessa’ya, Lviv’e ve Kharkov’a direkt uçuş bulabilirsiniz. Mecbur kalırsanız aktarmalı seferler de yok değil. Ama Ankara’dan, sadece Kiev’e direkt uçuş bulunurken diğer şehirlere aktarmalı olarak ulaşabiliyorsunuz.

Uçaklar İstanbul’dan Kharkov’a 2 saatte, diğer 3 şehre ise yaklaşık bir buçuk saat civarında iniş yapabiliyorlar. Tatilinizi geçirmek istediğiniz ya da Ukrayna gezinize başlamak istediğiniz şehri seçtikten sonra vize de istenmediğini göz önünde bulundurursak önünüzde hiçbir engel kalmıyor. Bu kadar kısa süre yolculuk İstanbul’da şehir içi trafiğe denk geliyor neredeyse. Hem daha az gerilerek hem de konforlu şekilde bu yolculuğu yapabiliyorsunuz. Ben Ukrayna’ya uçak biletimi gidiş gönüş 150 TL’ye almıştım. Ukrayna uçak bileti fiyatları şu an 400 - 600 TL arasında değişmektedir.

"Ukrayna Uçak Bileti" Hakkındaki Yorumlar (1)

Mert BARAN 14 Ocak 2019 Pazartesi
bu aralar Ukrayna'ya 550'den aşağıya uçak bileti yok. Nasıl bir yol izlemeliyim
1 yanıtı görüntüle expand_more

Ukrayna'ya Arabayla Nasıl Gidilir ?

Keyfinize, planınıza ve vaktinize göre Ukrayna’ya özel aracınızla da ulaşabilirsiniz. Hatta bunun için önünüzde iki yol var. Birincisi tabi ki karayolu. Bulgaristan, Romanya ve Moldova üzerinden Ukrayna’ya giriş yapabilirsiniz. Burada çok detay verip sizi sıkmaya gerek yok. Böyle bir planınız varsa siz zaten kaç km. yol yapacağınızı nerelere uğrayacağınızı ve nerelerde konaklayacağınızı hesaplamışsınızdır. Yok şu an aklınıza öyle bir şey geldiyse biz size İstanbul’dan en yakın şehir olan Odessa arası 1129 km. olduğunu söyleyelim.

Türkiye'den Ukrayna'ya Feribot

Arabayla gitmenin ikinci yolu ise feribot kullanmak. İstanbul Haydarpaşa’dan Odessa Chornomorsk Limanı’na karşılıklı olarak haftada 2 sefer düzenleniyor. Bu seferler de 27 saat sürüyor. Farklı bir yolculuk seçeneği olarak değerlendirilebilir. Feribot araçla kullanılabildiği gibi yaya yolcu olarak da tercih edilebilir. Feribotlarda 2,3 ve 4 kişilik kabinler bulunuyor ve yemek servisleri de yapılıyor. Açıkça söyleyeyim ben bu yolu denemedim. Geri kalan 25,5 saatim benim için değerliydi. Dediğim gibi zaman ve keyif sizin. Keyif demişken ekleyeyim. Bu yolculuğu tercih ederseniz mavi ege turlarına katılmayacağınızı ve dev yolcu gemileri ile yolculuk yapmayacağınızı hatırlatayım. Bence bu yolculuk esnasında konforunuzdan fazlasıyla ödün vermeniz gerekebilir. Bir diğeri ve en önemlisi Karadeniz’de yolculuk yapacaksınız. Karadeniz’in fırtınası pek dinmez, dinse de denizdeki etkisi kolay kolay geçmez. Ben baştan uyarayım da…

Ukrayna'da Gezilecek Yerler - Kiev

Ukrayna'ya Trenle Nasıl Gidilir ?

Ukrayna’ya ulaşabilmek için bir diğer alternatifiniz tren. İstanbul’dan yola çıkarak Bükreş’e oradan Kişinev’e ve oradan da gitmek istediğiniz şehre ulaşabilirsiniz. Ancak bu yolculuk planı direk Ukrayna’ya gitmek için tercih edilecekse bu da çok hoş olmayabilir. Bir sürü aktarma yapacaksınız ve bir sürü de zaman kaybınız olacak. Yok eğer ana hedef Ukrayna ise ve arada trenin durduğu yerleri de gezebilirim diyorsanız… Bunu bence de bir düşünün derim.

Trenle yolculuk için bir diğer alternatif daha var. İstanbul’dan yaklaşık 30 saatlik bir yolculukla Ukrayna Chornomorsk’a ulaşabilirsiniz. Chornomorsk da Odessa’ya yaklaşık 20 km. mesafede yer alıyor. Buradan taksi, otobüs gibi toplu taşıma araçlarını kullanarak Odessa’ya ya da farklı bir tren seferiyle farklı bir şehre gidebilirsiniz.

Ukrayna'da Ulaşım - Kiev Tren İstasyonu

Ukrayna'da Ulaşım

Yüzölçümü 603.628 km² olan Ukrayna’da hem şehirlerarası hem de şehir içi ulaşım ihtiyaçlarınız olacaktır. Tatilinizi tek bir şehirde geçirecekseniz şehirlerarası ulaşım ihtiyacınız doğal olarak olmayacaktır.

Ukrayna'da Şehirler Arası Ulaşım

Devletin üstlendiği seferlerin yanı sıra özel firmalara ait otobüsleri de kullanabilirsiniz. Ancak benim gördüğüm kadarıyla otobüsler bizim bildiğimiz konfora sahip değil. Bu yüzden Ukrayna’da otobüsler pek tercih edilmiyor. Siz kullanmak isterseniz de devletinkilere nazaran özel firmaların otobüsleri daha konforlu. Ben Ukrayna hızlı tren seferlerini tercih etmiştim.

Kharkiv’den Lviv’e geçmek isterseniz ya da farklı iki şehir arasında yolculuk yapmak için uçak da tercih edebilirsiniz. Uçak bulmakta çok zorlanacağınızı zannetmiyorum. Kharkiv – Kiev hızlı tren maceramı izleyebilirsiniz.

Ukrayna’da insanlar genelde treni tercih ediyorlar. SSCB zamanından kalma çok güzel bir demiryolu ağı var. Bu ağa bir de hızlı trenler ve sistemleri de eklenince en ekonomik yolu belirlemişler. İsterseniz gündüz isterseniz gece yolculuğu yapabiliyorsunuz. Koltukta oturarak manzarayı seyredebileceğiniz gibi yataklı vagonları da seçebiliyorsunuz. Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta kimi trenler hızlı tren değil ve süre neredeyse 2 katına çıkabiliyor.

video_library

Ukrayna'da Şehir İçi Ulaşım

Metro

Turistik kentlerin şehir içi ulaşım imkanları da harika. Bir turist olarak ulaşmak istediğiniz her noktaya toplu ulaşımla gidebiliyorsunuz. Başkent Kiev’den sonra büyüklük olarak Kharkiv geliyor ki buralarda metro altyapısı çok iyi. Metro hatları genelde renklerle ifade ediliyor; kırmızı, mavi ve yeşil. Şehirler genelde Kril alfabesiyle donatılmış olsa da metroların İngilizce desteği de sizi fazlasıyla rahatlatıyor. Ukrayna Lviv ve Ukrayna Odessa’da ne yazık ki metro yok. Ancak, bu iki şehir Kiev ve Kharkov’a göre küçük şehirler ve turistlerin ulaşmak istedikleri noktalar da yürüyüş mesafesindeler. Ben Ukrayna şehirlerinin hepsinde toplu ulaşım kullanmıştım hepsi çok çok ucuz. Ukrayna’da metro fiyatı sadece 4 Grivna yani yaklaşık 50 Kuruş. Ukrayna gezilecek yerler için sık sık Ukrayna’daki metroları kullanmıştım kesinlikle tavsiye ederim.

Otobüsler

Hemen her noktaya ulaşabiliyorlar. Ancak, büyük şehirlerin klasik sorunları arasında yer alan trafik nedeniyle metroya göre biraz çok daha yavaşlar. Ayrıca halkın yoğun kullanımı nedeniyle de gün içerisinde oldukça kalabalık oluyorlar. Otobüs kullanacaksanız biletler araçların içerisinde satılıyor ve biletleri aldıktan sonra yine araç içerisinde bulunan bir alet yardımıyla biletinizi delmeniz gerekiyor.

Ukrayna'da Gezilecek Yerler - Ukrayna Şehiriçi Ulaşım

Tramvay ve Troleybüsler

Kendi hatları içerisinde otobüsler ile aynı prensiplere uyarak binebilirsiniz. Önemli olan gideceğiniz noktaya en kolay hangi aracın gittiğini öğrenebilmek. İnternet üzerinden size yardımcı olabilecek siteler bulmanız mümkün. Tramvay demişken bu konuya da açıklık getirelim. Bunlar İstanbul’daki gibi nostaljik tramvay değil. Yani şehrin tadı kıvamında kullanılmıyorlar. Evet model olarak biraz nostaljik sayılabilirler ama ulaşımda ciddi payları var.

"Tramvay ve Troleybüsler" Hakkındaki Yorumlar (1)
abis01 25 Kasım 2018 Pazar
otobüsmü mü

Marşrutkalar

Ukrayna şehir içi ulaşımında çok önemli bir paya sahip minibüsler. Bildiğiniz minibüs. Kimi yerlerde dolmuş da deniyor ya hani. Birebir aynısı. Çok yaygınlar. şoför ile iletişimi sağlayabilirseniz, “ışıklarda inecek var” tarzında minibüs raconuna ait cümleleri kıvırabilirseniz hiçbir sorun yaşamazsınız.

Ukrayna'da Ulaşım
"Marşrutkalar" Hakkındaki Yorumlar (1)
abis01 25 Kasım 2018 Pazar
meşrutkanın anlamı nedir tam olarak ?
1 yanıtı görüntüle expand_more

Taksiler

Gelelim taksilere… Havaalanında ya da tren garında iner inmez sizi karşılayacaklardır. Bu yakınlık da İstanbul’da çok dinlediğimiz turist hikayelerinin Ukrayna versiyonunu yaşamanız için sadece bir adımınız kalmış demektir. Taksi kullanacaksanız kesinlikle pazarlık etmelisiniz. Mümkün olduğunca kullanmayın ama havaalanına gece geç saatte gelmiş olabilirsiniz ve belki taksilere mecbur kalabilirsiniz. Ben Kiev Meydanı’ndan Kiev Pirogovo Açık Hava Müzesi’ne giderken taksiyi denemek istemiştim. Adamlar iyi niyetli ama her biri çok farklı fiyat tarifleri verdiği doğrudur. Bu mecburiyet durumlarında ilk önce oteliniz ile görüşün. Onların böyle taksi gönderme gibi bir hizmetleri varsa faydalanabilirsiniz. Eğer yoksa bu sıralar Türkiye’de de çok meşhur olan Uber’in yanı sıra Uklon veya Hopin gibi akıllı telefon uygulamaları ile taksi ayarlayabilirsiniz.

Yeri gelmişken belirtelim. Ukrayna’da şehir içi trafik levhaları genelde kril alfabesiyle yazıldığından ve halkın büyük çoğunluğu İngilizce bilmediğinden yürüyerek dahi olsa gitmek istediğiniz yeri bulmakta zorlanabilirsiniz. Sizi rahatlatması ve kolay ulaşım sağlayabilmeniz için telefonunuzda navigasyon uygulamalarını kullanmanızı özellikle tavsiye ediyoruz. Kendi hattınızı yurtdışına açtırabilirsiniz ya da Ukrayna’dan geçici bir hat alabilirsiniz. Ama bizce internetini kullanabileceğiniz bir hat mutlaka olmalı. Ukrayna’ya gitmek isteyenlere verdiğim tavsiyeler yazımda bu konuyu ele aldım. Ukrayna’da kullandığım hat hem çok ucuz hem de çok kullanışlıydı.

Ukrayna'da Gezilecek Yerler - Kharkiv

Ukrayna Hakkında Yazdığım Diğer Yazılar

Ukrayna'ya Gideceklere Tavsiyeler

Kiev Gezilecek Yerler

Pirogovo Açık Hava Müzesi

Ukrayna'dan Belarus'a Geçiş

Kharkiv Gezilecek Yerler

Ukrayna Turu İçin Altın Tavsiyeler

Ukrayna Aşk Tüneli

Ukrayna'ya Kimlikle Giriş

Ukrayna Şehirleri

Ukrayna Gece Hayatı

Odessa Gezilecek Yerler

Ukrayna Para Birimi

Ukrayna’da Grivna kullanılıyor ve UAH diye yazılıyor. Türk Lirası, Ukrayna Grivnası’na göre oldukça değerli. Doların yüksek olduğu bugünlerde baktığımızda 1 TL yaklaşık olarak 6 UAH’a denk geliyor. Siz bu yazıyı okurken ya da Ukrayna’ya gittiğinizde Türk Lirası yine değerli olacaktır ama son durum ne olur kestirmek zor.

SSCB’nin dağılmasıyla birlikte Ukrayna ekonomik olarak büyük zorluklar yaşadı. Günümüzde ise turizmin yanı sıra sanayisindeki gelişmelerle birlikte eski günleri aratmayacak kadar iyi durumda. Ancak hala Türkiye’ye göre ekonomisi çok zayıf.

Türk Lirası’nın değerli olması size büyük rahatlık sağlayacaktır. Faydalanacağınız hizmetler, konaklama, yeme-içme için Türkiye’deki benzerlerine göre çok daha az para ödeyeceğiniz kesin gibi gözüküyor.

photo_library

"Ukrayna Para Birimi" Hakkındaki Yorumlar (1)

esat 25 Aralık 2018 Salı
ukraynada tl parasının alım gücü nasıl acaba? türkiye ekonomisndeki dalgalanmadan sonraki güncel durumu merak ediyorum?

Ukrayna Nüfusu

Ukrayna Nüfus İstatistikleri (2019) Ukrayna’nın 2019 Mayıs ayı itibariyle nüfusu 43.8 Milyon olup dünyanın en kalabalık 33. ülkesidir.

Ukrayna nüfusunun % 46.24’ü erkek, % 53.76’sı ise kadındır. 1990’da 51.4 Milyon, 2013’te 45.55 Milyon olan nüfusta azalma devam etmekte olup 2050 yılında 36 Milyon kişiyle dünyanın en kalabalık 56. ülkesi olması beklenmektedir. 2018’de nüfus değişimi -% 0.48 olmuştur.

Ukraynalılarda ortalama yaşam beklentisi erkeklerde 65.98, kadınlarda 75.88’dir. Özellikle erkeklerdeki ölüm beklentisi Batı Avrupa’dan 11 yıl daha düşüktür.

Her 1000 kişi için yeni doğum oranı 9.59 iken, ölüm oranı 15’tir. Kadın başına doğum oranı 1.29’dur.

Nüfusun % 14’ü 0-14 yaş aralığında, % 12’si 15-24, % 57’si 25-64, % 15’i ise 65 yaş ve üzerindedir. Genç nüfusta erkek oranı kısmi olarak yüksek iken özellikle 55 yaş ve üzerinde kadın nüfus oranı çok yüksektir.

Nüfusun % 77.8’i Ukraynalı kökenli iken, % 17 kadarı Rus kökenlidir.

2012 yılında yapılan sayıma göre ülke nüfusu resmi olarak 45.493.300 gözüküyor. Ancak ülkede ölüm oranı, doğum oranına göre daha yüksek ve sürekli olarak yurtdışında göç veriyor. Geçmiş yılların sayımları da dikkate alındığında bugün ülkenin nüfusu daha az olabilir. Ülkede eğitim seviyesi oldukça yüksek. Okuma-yazma bilmeyen yok gibi. Eğitim hayatına devam edenler de doğal olarak kendilerine daha iyi iş imkanları arıyorlar ve ülkeyi terk ediyorlar.

Ülke topraklarında yaşayanların yaklaşık olarak %80’i etnik olarak da Ukraynalı. Uzun yıllar egemenliği altında yaşadığı ve şu an komşusu olan Ruslar’ın nüfusa oranı ise %15-20 civarında. Nüfusun 3. büyük topluluğu ise genelde Kırım Yarımadası’nda yaşayan Kırım Tatarları. Ayrıca kendi ülkelerine yakın topraklarda Moldovalılar, Rumenler ve Macarlar da yaşıyor.

Ukrayna’nın sadece 5 kentinin nüfusu 1 milyonu geçiyor. Başkent Kiev, Kharkiv, Odessa, Dnepropetrovsk ve Donetsk ülkenin en gelişmiş şehirleri.

Ağır sanayi genel olarak ülkenin güney ve doğusunda konumlanmış ve bu bölgelerde Rusların etkisi daha fazla. Ülke genelinde hemen herkes Rusça biliyor ama batıya gittikçe halk daha çok Ukraynaca konuşmaya çalışıyorlar. Güney ve doğuda ise halk Rusça konuşmayı tercih ediyor. Burada Rusların etkisi sadece dil ile sınırlı değil. Siyasi ve ideolojik olarak da etkililer. Rusların etkisi batıya doğru ilerledikçe azalıyor. Hatta Lviv’in merkez kabul edildiği Galiçya Bölgesi’nde “Rusya ile düşman olan bizimle dost olur” gibisinden bir mantık var.

photo_library

Ukrayna Bayrağı

Uzun yıllar Ukraynalılar köylerde yaşamış. Şehirlerde ise Ruslar ve Polonyalıların yanı sıra Yahudiler varmış. 2. Dünya Savaşı’nda kısa da olsa Ukrayna topraklarını ele geçiren Naziler Polonyalılara ve Yahudilere pek iyi davranmamış. Rus egemenliğinin de sona ermesiyle Ukraynalılar kentlere yerleşmeye başlamış ve sanayileri kurulmuş.

Ukrayna bayrağı demişken bunu niye anlattık? Ukraynalılar temelde çiftçi ya da köylüdür. Bayrağa tekrar bu pencereden baktığınızda belki aklınızda bir şeyler canlanabilir. Düz bir ovada alabildiğine uzanan bir buğday tarlasının ufukta masmavi bir gökyüzü ile birleştiğini hayal edin. Daha fazla açıklama yapmaya gerek yoktur diye düşünüyoruz. Evet mavi gökyüzünü, sarı da buğday tarlalarını ya da çiftçiliği simgeler.

photo_library

Ukrayna'ya Ne Zaman Gidilir?

Ukrayna’ya turizm bölgelerine baktığımızda Odessa dışında hepsi karasal iklimi içerisinde yer alıyor. Ayrıca oldukça da kuzeyde bulunuyor. Doğal olarak kışların çok soğuk ve sert geçeceği kesin. İlkbaharın ilk ayları ile sonbaharın son ayları da ılık ya da soğuk sayılabilecek seviyelerde. Eğer siz görmekten çok gezmeyi amaçlıyorsanız Haziran-Eylül ayları arasında gidebilirsiniz. Böylelikle rahatlıkla gittiğiniz şehri ya da şehirleri gün ışığından da faydalanarak rahatlıkla gezip görebilirsiniz.

Ukrayna Kiev, kenarına kurulu olduğu Dinyeper Nehri nedeniyle oldukça nemli oluyor. Nem de bildiğiniz gibi sizi gölgede bile rahat bırakmazken vücudunuzun da yapış yapış olmasına neden oluyor. Yani en sıcak dönemlerinde Kiev’i planlamasanız daha iyi olabilir.

Lviv, yazın oldukça serin ve hoş bir iklime sahip. Bu küçük kenti sıcak yaz günlerinden kaçıp nefes almak için tercih edebilirsiniz.

Odessa ise deniz kenarında yer alması nedeniyle sıcak yaz günlerinde denize girme imkanı veriyor. Karadeniz’de denize mi girilir demeyin. Karadeniz’in kuzeyinde doğuya doğru bakan ve Odessa Körfezi içerisinde yer alan bir şehirden bahsediyoruz. Rüzgarlara karşı oldukça korunaklı bir bölge olduğu için bizim Karadeniz kıyılarımız gibi düşünmeyin.

Kar yağdığında şehirlerin çehresi değişiyor ve o güzel mimariye ayrı bir hava katıyor. Kiev’i bir de kışın görmek istiyorum diyorsanız tabi ki gidilebilirsiniz fakat çok fazla dolaşamazsınız. “Kışın Ukrayna” diyorsak ayrı bir sayfa daha açabiliriz. Önünüzde bir de Karpat Dağları var. Kayak yapmayı seviyorsanız sizin için bir alternatif oluşturabilir. Bu alternatifi en iyi şekilde değerlendirebilmek için de Ocak ve Şubat ayları içerisinde Dragovat ve Slavskoe’ye gidilebilir. Hem Ukrayna gezilecek yerler hem de Ukrayna gece hayatı için sizin müsaitlik durumunuzu da göz önünde bulundurup tüm alternatifleri sıraladık sırada Ukrayna’dan ne alınır? sorusuna geldik.

Ukrayna Odessa

"Ukrayna'ya Ne Zaman Gidilir?" Hakkındaki Yorumlar (1)

Tamer Koç 15 Ocak 2019 Salı
Bu yıl Ukrayna'ya çipli kimlikle gitmek için uçak biletimi aldım. Şubat ayında tatili fırsat bilip uçak biletimi aldım. Fakat kışın Ukrayna çok soğuk diyorlar. Çok eşya götürüp bagaj hakkımı doldurmak istemiyorum. Tavsiyelere açığım.
1 yanıtı görüntüle expand_more

Ukrayna'da Alışveriş - Ukrayna'dan Ne Alınır ?

Sebebini anlayamadığımız şekilde Grivna, Türk Lirası’ndan daha değersizken Ukrayna’da satılan küresel ürünler daha pahalı. Bir telefon alacaksanız, elektronik eşya alacaksanız birkaç marka dışında hemen hepsi daha pahalı.

Ukrayna’da asgari ücretin 120 dolar olduğunu duydum. Her ne kadar 120 dolara çalışan olmasa da kaça çalışıyordur ki diye soruyor insan kendi kendine. Büyük şehirlerde 500-600 dolara çalışabilme imkanı var diyorlar. Maaşlara baktığınızda satılan ürünlerin de çok ucuz olmasını bekliyorsunuz ama ne yazık ki öyle değil. Bizim aynı markanın aynı ürününü Türkiye’de de bulabileceğiniz malzemelerden bahsediyoruz. Günlük yaşamın kendisine fiyatlandırması farklı olabilir. Örneğin toplu ulaşım Türkiye’ye göre çok ucuz.

Dolayısıyla Ukrayna’ya gitmişken şundan bundan ucuza alın diyemeyeceğiz. Ukrayna’nın tekstil sektörü zaten gelişmemiş. Bulabileceğiniz kıyafetler de büyük ihtimal zaten Türkiye’den gitmiştir. Bu nedenle Ukrayna’dan yöresel olanlar dışında kıyafet satın almak çok mantıklı değil.

Ukrayna’nın “Nesi Ünlü” diyorsanız ya bir Ukrayna hatırası almak istiyorsunuz ya da bir hediye. Size montankayı, yöresel kıyafetlerini ve çikolatasını önerebiliriz. İşçilik ucuz olduğu için el işi ile yapılmış malzemeler hem otantik hem de ucuz olacaktır. Motankayı da unutmadan açıklayalım. Yöresel kıyafetler giydirilmiş örgü bebeklere Ukrayna’da motanka deniliyor. Aynı şekilde el yapımı çikolataların da tadına bakmalısınız. Lizhnyk denilen el işi battaniyelerin yanı sıra Kırım Tatarları’nın ürettikleri seramikleri de beğenebilirsiniz.

Ben alışveriş yapmadan duramam diyorsanız tabi ki bir çok Avm ve cadde sizi bekliyor. Kiev’de Khreshchatyk Caddesi alışveriş için olmasa bile uğrayacağınız bir nokta. Buradaki mağazalara göz atabilirsiniz. Avm’leri görmek istiyorsanız Mandarin Plaza, Globus, Ocean Plaza ve Gulliver Shopping Mall’u gezebilirsiniz.

Kharkov’da Özgürlük Meydanı, hediyelik eşya dükkanlarını ve ünlü markaların mağazalarını bulabileceğiniz en doğal mekan. Kharkov’a gittiyseniz zaten buraya da uğrayacaksınız demektir. Ayrıca; Mamindom, Palladium Shopping Mall ve Karavan Mall da şehrin en ünlü alışveriş merkezlerinin başında geliyor.

Lviv şehir merkezi de tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir alan. Hem doğal hem de olabildiğine renkli. King Cross Leopolis şehrin alışveriş merkezi ve biz de bu sefer gitmenizi tavsiye ediyoruz. Çünkü içerisinde Lviv Chocolate Factory and Shop var. Uğrayın çikolatanın tadına bakın bir de bizim yerimize de kahve içebilirseniz muhteşem olur.

Odessa’da hediyelik eşya için Privoz Pazarı’na uğrayabilirsiniz. Mağazaları dolaşma için ise rahatlıkla hediye de beğenebileceğiniz Deribasvskaya Caddesi’ne gidebilirsiniz. Gezmek için zaten uğrayacağınız Arcadia size alışveriş konusunda da zaman kazandıracaktır. Riviera Shopping City de gidebileceğiniz Avm.

photo_library

Ukrayna'nın Dini

Uzun yıllar Rusya egemenliği altında yaşamış ve halen Rus yanlılarının bulunduğu ülkede büyük çoğunluk Ortodoks Hristiyan. Ancak siyasi yaklaşım burada iki farklı kilise ortaya çıkarmış. Rusya yanlısı Moskova Patrikhanesi’nin Ukrayna Metropolitliği ve bir zamanlar bağlı olmasına rağmen Moskova Patrikhanesi’nden ayrılan Kiev Patrikhanesi halkın inançlarının yanı sıra siyasi ya da milliyetçi görüşlerini de yönlendirebiliyor. Ülkede 2006 senesinde dini inançlarla alakalı bir anket yapılmış. Bu ankete göre halkın %75’i inanıyor. %22 ise inanmıyor. Ateist demek doğru olur mu bilemedik. İnananların da %37’si az da olsa ibadet ediyormuş.

Ukrayna Festivalleri

Ukrayna’ya havalar ısındıktan sonra gidecekseniz festivallere denk gelme ihtimaliniz yüksek. Bu festivaller gezinizi daha eğlenceli hale getirebilir.

Kharkov Za Jazz Festival, Mart ayında Kharkov’da dünyaca ünlü farklı milletlerden Jazz sanatçılarını görebileceğiniz bir müzik festivali.

Mayıs sonu ile Haziran Başında Kiev’de Uluslararası Molodist Film Festivali düzenleniyor.

Kraiyna Mriy ya da Hayal Ülkesi, Haziran sonuna doğru Kiev’de düzenlenen bir müzik festivali. Folk müziğin ön plana çıktığı festival her sene düzenleniyor ve Ukrayna Dünya Müzik Festivali adıyla da anılıyor.

Ukrayna’da Sanat ve Kültür denince akla gelen Lviv’de Haziran sonlarında Alfa Jazz Fest düzenlenir.

Odessa Uluslararası Film Festivali de Temmuz ortasında 7-8 gün süreyle her sene organize ediliyor.

Ukrayna’nın en büyük festivali Ağustos ortasında tabi ki Lviv’de düzenleniyor. Zahid Fest de bir müzik festivali ve 2-3 gün kadar sürüyor.

Ekim Ayı’nda Kharkov’da Kharkiv Mayor's Cup ismiyle düzenlenen dans festivaline katılabilirsiniz.

Ukrayna Lviv- Katıldığım Festival

Ukrayna'da Gezilecek Şehirler

Ukrayna şehirleri listesi Odessa , Lviv , Kharkiv ve başkent Kiev’dir. Aslında bu saydığım 4 şehir Ukrayna’nın turistik şehirleridir. Bunların dışında benim de gittiğim Rivne şehrine de Ukrayna Aşk Tüneli’ni görmeye gidebilirsiniz. Bunların dışında gezilip görülebilecek Donetsk şehrini de övmüşlerdi ama ben gitmedim. Ukrayna şehirleri yazısından bilgiler edinebilirsiniz.

Kiev

Ülkenin başkenti olmakla birlikte doğası,meşhur devasal büyüklükteki parkları ile Ukrayna gezilecek yerler listesine dahil edilmeli. Kiev şehrinin giriş kapısı olan Golden Gate,Aziz Sofya Katedrali ve Kiev Müzesi dışında Belarus Minsk’e yakın olması da ayrı bir gezilecek yerler listesi çıkartıyor. Neden mi? Belarus Türkler’den vize istemiyor. Benim gibi Kiev’den Minsk’e otobüsle geçerek daha da ucuza Ukrayna-Belarus tatili yapabilirsiniz. Özgürlük Meydanı’nın hafta sonu trafiğe kapalı olmasıyla birlikte halk resmen sokağa dökülüyor. 2. Dünya Savaşı Müzesi de bonus olsun. Kiev gezilecek yerler yazımızdan tüm detayları görebilirsiniz.

video_library

Lviv

Ukrayna’nın kültür şehri. Özellikle ailelere bir hafta sonu tatili için mutlaka tavsiye ederim. Lviv gezilecek yerler hemen hemen yürüme mesafesinde. Şehir çok güvenli olmakla birlikte Rynok Meydanı gibi bir yer sürekli spontane eğlencelere hazır. Ne zaman ne olacağını kestirmek çok zor. Sürekli sokak şovları ve konserlere hazır olmalısınız. Lviv Kalesi’ne çıkarak şehri tepeden izleyebilirsiniz. Museum of Folk Architecture Lviv ise mutlaka ama mutlaka görülmeli. Daha bitmedi Ukrayna Lviv şehri UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alıyor. Hatta Lviv’e kadar gelmişken benim gibi günü birlik Rivne şehrine gidip Ukrayna Aşk Tüneli’ni de görme imkanınız var. Ben sanata düşkünüm derseniz sizi Lviv Opera Binası’na alalım.

video_library

Odessa

Deniz,kum ve güneş derseniz hatta üzerine eğlence de eklemek isterseniz kesinlikle Ukrayna Odessa şehrini tavsiye ederim. Özellikle Türkiye’de Bodrum ve Antalya’ya benim gibi defalarca gidip farklı bir heyecan hissetmeyen kişiler Ukrayna sahil şehri olan Odessa’yı tercih edebilirler. Antalya ve Bodrum’un plajlarını yabana atmak gibi bir hadsizlik yapmıyorum. Tövbe! Fakat ucuza vizesiz hatta sadece kimlikle Ukrayna’ya giriş gibi bir imkanımız varken bu fırsatı değerlendirmek lazım. Ukrayna’nın en güzel şehri listesinde her zaman yerini koruyan Odessa’da gezilecek yerler yazımızda tüm detayları anlattık. Deribasovskaya Caddesi,Devlet Opera Binası ve Potekum Merdivenleri’nin yanı sıra Odessa gece hayatı ve plajları ile ünlü bir şehirdir.

Ukrayna Odessa
video_library

"Odessa" Hakkındaki Yorumlar (1)

Mert Baran 14 Ocak 2019 Pazartesi
Kiev mi Lviv mi yoksa Odessa mı daha güzel

Kharkiv

Ukrayna şehirleri listemizde sırada öğrenci kenti Kharkiv var. Bazı yerlerde Kharkov diye de karşınıza çıkacak. Bizim Türkiye’mizdeki Eskişehir gibi düşünün. Özgürlük Meydanı Avrupa’nın en büyük sekizinci meydanı ünvanını almış. Dünyanın ise on beşinci büyük meydanına sahip. Kharkiv Tarih Müzesi, Kosmos Müzesi ve Shevchenko Parkı mutlaka görülmeli. Kharkiv gezilecek yerler hakkında tüm ayrıntıları yazdık.

video_library

"Kharkiv" Hakkındaki Yorumlar (1)

Emre Koç 15 Ocak 2019 Salı
Her tür erkeği gibi benim de Ukrayna ilk deneyimim oldu. Uygun fiyatlı bilet bulup Kharkiv'e varmış bulundum. İlk indiğimde kiril alfabesinden dolayı zorluk çekeceğimi zannediyordum. Dışarı çıktığımda baktım ki herkesin benim gibi Türkçe konuşan insanlarla kaynaşmaya başladım. Onlardan fikir aldım. Onların tecrübelerinden yararlanarak otelde kaldm
1 yanıtı görüntüle expand_more

Rivne

2013 yılı nüfus sayımına göre kentin nüfusu 250.000 civarıymış. Ülkenin kuzeybatısında yer alan Ukrayna şehri Rivne’nin eski adı eski Sovyetler döneminde Rovno imiş. Şehrin hemen az dışında Nükleer Santral kurulmuştur. Lviv’e uzaklığı yaklaşık 210 km olsa da Aşk Tüneli Rivne’ye gitmek için yeter de artar bile. Burada halk çok fazla İngilizce bilmiyor. Ben dil konusunda ciddi zorlanmıştım. Hatta hiç konuşmadan iki Güney Kore’li kız arkadaş ile birlikte birisi bize çok yardımcı olmuştu. Ukrayna Aşk Tüneli yazısından detayları görebilirsiniz.

Ukrayna'da Gezilecek Şehirler - Rivne

Donestsk

Kalmius Nehri’nin batı tarafına kurulu olan Donetsk şehri, Ukrayna’nın en kalabalık beşinci şehridir. Ben bu şehre gitmedim ama gidenlerden duyduğum kadarıyla şehirde çoğu kişinin önemli meslek demircilik olmakla birlikte bütün sene çok soğuk geçiyormuş.

Çılgın Gezgin Sosyal Medya Hesapları

İnstagram : Cilgingezgin_

Facebook : Çılgın Gezgin

Ukrayna'da gezilecek yerler - Ukrayna Kiev

Ukrayna Ulaşım Rehberleri

Lviv Nerede

Kiev Nerede

Kharkiv Nerede

Odessa Nerede

Ukrayna Nerede

Ukrayna'da Gezilecek Yerler - Lviv Opera Binası

Ukrayna'da Gezilecek Yerler

Ukrayna’da gezilecek yerlere aslında turistik şehirler açısından tek tek ve kısa kısa değindik ama Ukrayna’nın kesinlikle görülmesi gereken yerlerine haksızlık etmiş olabiliriz diyerek en önemli yerlerini daha detaylı anlatma gereği duyduk. Gezip görmek isteyeceğiniz bir çok yer var fakat zevklerinize ve beğenilerinize göre kimi yerler ilginizi çekmeyebilir ya da zamanınız hepsine uğramak için kısıtlı olabilir. Biz size Ukrayna’ya gitmişken kesinlikle görün ve görmeden gelmeyin diyebileceğimiz yerleri sıralıyoruz.

video_library

1. Caves Manastırı ya da Pechersk Lavra

Kiev’in en büyük manastırı olan Pechersk Lavra 1000 yıllık bir tarihe sahip. Ortodoks Hristiyan kültürünü tarihiyle beraber en iyi şekilde günümüze taşıyan yerlerden birisi olarak görülüyor. Vatikan gibi kendi başına bir devlet olmasa da dini açıdan ona yakın bir değer taşıyor. Ortodokslar, dini açıdan burayı ziyaret ettiklerinde hacı sayılıyorlar. UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan manastır, 6 tanesi yerin altında olmak üzere 18 ayrı kiliseyi bünyesinde barındırıyor.

Manevi ve dini açıdan öneminin yanı sıra mimarisi ve doğal olarak ihtişamıyla da dikkat çeken manastırın içerisinde mağaralar görebilirsiniz. Geçmişte rahiplerin inzivaya çekildikleri bu mağaralar bugün ziyarete açık. Ayrıca ziyaretiniz sırasında kendi dönemlerinde ve Ortodoks dünyasında kutsal bir öneme sahip papazların mumyaları ile de karşılaşabilirsiniz.

Turistler için en dikkat çekici noktalarından birisi ise içerisinde Mikro Minyatür Müzesi yer alıyor. Guinness Rekorlar Kitabı’nda da yer alan ve çıplak gözle değil de ancak mikroskopla baktığınızda görebileceğiniz sıra dışı eserleri barındıran müzede sivrisinek iğnesine yerleştirilmiş bir genç kız görebilirsiniz. Buradaki eserler bina ile aynı tarihe sahip değil. Ukrayna’lı bir sanatçı tarafından günümüzde tasarlanarak üretiliyorlar.

Ukrayna'da gezilecek yerler - Ukrayna Dinamo Kiev Stadyumu

2. Aziz Sofya Katedrali

Rus Mimarisi’ni kendisine hayran bırakacak şekilde yansıtabilen Katedral de Unesco Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Kiev’in Boğdan Meydanı ya da diğer adıyla Aya Sofya Meydanı’nda yer alan Katedral 11. yy’da inşa edilmiş. İstanbul’daki Aya Sofya ile aynı adı taşıyan katedralin iç işlemelerinde de İstanbul’dan esinlenilmiş. Aziz Sofya Katedrali, kendisinden sonra inşa edilmiş birçok esere ilham vermiş ve aynı zamanda Ukrayna’da hüküm sürmüş birçok prens ve dük için kabristan olarak seçilmiştir. Kiev gezilecek yerler yazımdan Ukrayna Kiev hakkında tüm detayları görebilirsiniz.

Ukrayna Gezilecek Yerler - Ukrayna Kharkiv

3. Bağımsızlık Meydanı (Maidan Nezalezhnosti)

Başkent Kiev’in merkezi diyebileceğimiz meydan Ukrayna tarihinde çok önemli bir yere sahip. Geçmişte ağaçlık bir alanken Kiev halkı evlerini yapabilmek için bu ağaçları kesmiş ve ortaya bir meydan çıkmış. 1991 yılında SSCB’den ayrılma serüveninde halkın toplandığı ve gösteriler düzenlediği Bağımsızlık Meydanı 2004 yılında da turuncu devrime ev sahipliği yapmış.

Kiev’in surlarla çevrili olduğu dönemde giriş kapılarından birisi bu meydanda yer alıyormuş. Zamanla surlar ve şehrin giriş kapıları yıkılmış ama bu meydanda sembolik olarak bir tanesi hala yaşıyor. Ayrıca, alışveriş merkezi, Kiev tarihi açısından önemli kişilerin heykelleri ve özgürlük heykeli de bulunuyor. Şehrin buluşma noktası sayılabilecek meydana biz söylemesek de Kiev’e gittiyseniz mutlaka uğrarsınız. Mağazalar, kafeler bu meydan etrafında yoğunlaşmış.

4. Olesko Kalesi

Lviv’e 75 km mesafede yer alan ve bir zamanlar kale iken sonradan şatoya ya da malikaneye dönüşen eser mimarisi ve görünüşü ile kendisine hayran bırakacak kadar güzeldir. Savaşlar ve hatta yıldırım düşmesi gibi sebeplerle çok zarar görmüş kale 1975 yılında orjinaline bağlı kalınarak restore edilmiş. Şu an sergi alanı olarak da kullanıldığı gibi akşam yemeğiniz için muhteşem bir mekan da olabilir.

5. Ukrayna Ulusal Sanat Müzesi

Bir çok müzenin bulunduğu Kiev’de en ünlüsü Ukrayna Ulusal Sanat Müzesi. Ukrayna tarihini, kültürünü ve değişimini yansıtmayı amaçlayan müzede günümüzde pek çok ülkeden sanatçıların eserleri de sergileniyor.

Ukrayna'da gezilecek yerler - Ukrayna Kiev

6. Ai-Petri (Ay Petri)

Şimdi sizi Kırım’a götürelim diyoruz. Teleferikle ulaşabileceğiniz ve Kırım Dağı’nın en güzel zirvesidir Ay Petri. Yalta üzerinden ulaşabileceğiniz zirvede birçok otel bulabileceğiniz gibi tedavi amaçlı kurulmuş senatoryuma da rastlayabilirsiniz. 1233 m. yüksekliği bulunan zirvenin muhteşem manzarasının yanı sıra hiç eksik olmayan rüzgarından da bahsetmeliyiz. Soğuk havalarda rüzgar nedeniyle çok zorlanabilirsiniz.

Ukrayna Güzelleri Arkadaşlarım

7. Odessa Ulusal Akademik Opera ve Bale Sahnesi

Odessa National Academic Opera and Ballet Theater diye bilinen bina mimari açıdan belki sadece Ukrayna’nın değil Avrupa’nın en güzel yapısı olabilir. Geçmiş yıllarda çeşitli sebeplerle zarar gören yapı restore edilerek kullanılmaya devam etmiş.

8. Old Town

Lviv de desek aslında daha doğru olabilirdi. Lviv’in tarihi alanı olan Old Town da mutlaka görülecek yerleriniz listenize eklenmelidir. Lviv’e gittiğinizde zaten tüm zamanınız Old Town’da geçecek. Biraz dışarılara açılayım dediğinizde bile pek uzağa gitmeden sizi kendisine çağıracak kadar güzel bir alan. Rynok Meydanı, Old Town’un merkezinde yer alıyor. Kiliseleri, tarihi binaları tek tek bu listeye alınabilecek kadar güzel bir alan. Lviv gezilecek yerler yazımdan tüm detayları görebilirsiniz.

9. Kozmos Müzesi

Ukrayna’nın tek ufoloji ve kozmonotluk müzesi Kharkov’da yer alıyor. Müze içerisinde, göktaşları, diğer gezegenlerdeki yaşam olasılığı ve evrenin henüz bilinmeyen bölgeleri konularında bir takım bilgiler ile pilot ve astronotların gözlemlerini inceleyebilirsiniz.

Ukrayna'da gezilecek yerler - Ukrayna Kiev

10. Çernobil

Bu turu size tavsiye mi etsek yoksa böyle de bir tur var haberiniz olsun deyip geçsek mi bilemedik. Çernobil faciasını herhalde duymuşsunuzdur. Yaşı olanlar kesin biliyordur da daha genç olanlar duymamış olabilir. 1986 yılında yaşanmış bir nükleer felaket. Bu felaketin yaşandığı yer Kiev’in hemen yakınında yer alan Çernobil. Ancak felaketin sonuçları sadece Ukrayna’yı değil çevresinde yer alan hemen her ülkeyi etkiledi.

Çernobil felaketi hakkında daha detaylı bilgi vermeye kalksak çok uzun bir yazı hazırlamamız gerekecek. O yüzden şimdilik kısa kesiyoruz ve biz size isterseniz bu felaketin yaşandığı bölgeyi ve çevresini gezebilirsiniz diyoruz. Bu gezi çok eğlenceli bir gezi olmayabilir. Bunu da baştan belirtelim. Hamilelerin ve çocukların bu tura katılmasına müsaade edilmiyor çünkü bölgedeki radyasyon oranı halen çok yüksek. Bölge askeri denetim altında olduğu için kendi başınıza gezmeye gidemiyorsunuz. Bu yüzden gezmek için turlara kayıt olmanız gerekir.

Ukrayna Gezilecek Yerler - Lviv Rynok Meydanı

11.Ukrayna Aşk Tüneli

Şimdi Ukrayna’da gezilecek yerler listesi yaptık ve dedik ki görülmesi gereken en önemli yerler. Sonra da şimdi Ukrayna Aşk Tüneli diyoruz. Görülmesi gerekmiyor mu? Kesinlikle gerekiyor ve diyoruz ki Ukrayna’ya gittiniz ve sadece tek bir yer görebileceksiniz işte o yer Aşk Tüneli olmalı.

Aslında, Ukrayna’nın popüler tıristik alanlarına baktığınız zaman Aşk Tüneli Klevan onların içerisinde yer almaz. Çünkü turizm bölgesinin dışında yer alır ve girişi ücretsizdir. Dolayısıyla pek de reklamı yapılmaz hatta reklamını yapacak bir merci de yok gibi. Girişinde hediyelik eşya ya da atıştırmalık tarzında ufak tefek bir şeyler de bulabilirsiniz.

Neyse Lviv yakınlarındaki Rivne’de yer alıyor. Tek yönlü veya tek şerit diyebileceğimiz tren rayının çevresinde yer alan ağaçlar doğal şartlar içerisinde uzamışlar ve yukarıda birbirleri ile buluşmuşlar. Bu da ortaya doğal bir tünel çıkarmış. Gidin görün. Özellikle de Lviv’deyseniz mutlaka gidin. Ukrayna Aşk Tüneli yazıma bir göz atın.

Ukrayna Gezilecek Yerler - Ukrayna Aşk Tüneli

12.Kiev Pirogovo Açık Hava Müzesi

Kiev’e geldiyseniz uğramanız gereken bir yer daha söyleyelim size: Pirogovo Açık Hava Müzesi. Yine büyük firmaların para kazanamadığı için çok da reklamı yapılmayan cennetten bir köşe. Tarih, kültür, eğlence tamam da insan biraz da ait olduğu yeri, doğayı ziyaret etmek istiyor.

Ukraynalılar’ın geçmişte nasıl yaşadıklarını, yaşadıkları evleri ve günlük hayat içerisinde yer bulmuş el aletlerini göstermeyi amaçlayan açık hava müzesinin bizi kendisine aşık eden kısmı ise 150 hektarlık bir alana kurulu olması ve mevsimsel olarak değişiklik gösterebileceği gibi bir sürü çiçek ve ağacı barındırıyor olması.

Şanslıysanız bu müzeye gittiğinizde kültürel festivallere denk gelebilirsiniz. Bu festivaller gezinize renk katacaktır. Müze içerisinde yemek yiyebileceğiniz ızgara stantları var. Porsiyonların yeterince doyurucu olduğunu da söylemeliyiz. Üstelik ulaşımı metro ve otobüsle gidilecek kadar ucuza getirebilirsiniz. Ben şahsen buraya iyi ki de gitmişim diyorum.

Ukrayna Kiev Gezilecek Yerler - Pirogovo Açık Hava Müzesi

Ukrayna Gece Hayatı

Gelelim çoğunluğun merak ettiği konuya. Aslında merak da etmiyordur, Ukrayna gece hayatının namını sağır sultan bile duymuştur. Sadece sağır sultan değil neredeyse tüm Avrupa’da bilinir ve merak edilir. Bu yüzden “Ah Türkler” gibi bir şeyler söylemenin anlamı yok.

Sadece gece hayatı için gidiyorsanız yaz kış Kiev diyebiliriz. Biraz daha turistik bir bölge olduğu için Odessa yazın daha canlı oluyor ama Kiev daima aynı performansla devam ediyor. Kharkov pek turist almamasın rağmen öğrencilerin sayesinde Kiev’e yakın bir gece hayatına sahip. Lviv ise bu 4 şehir arasında en sakini. Bu gece hayatı yok anlamına gelmesin. Kesinlikle çok başarılı. Kiev’le kıyaslanınca biraz zayıf kalabilir.

Fiyatlara gelecek olursak, bu konuda biraz namı abartılmış. Evet, ucuz ama anlatıldığı kadar ucuz değil. Kişi başı ortalama 100-150 dolara mal olabilir. Bu tek başınıza ekstraları almadan bir eğlencenin fiyatı. Yolculuk, konaklama gibi meselelere girmiyoruz ama sadece Ukrayna gece hayatı ucuz diyerek gelmek pek mantıklı değil. Ukrayna geceleri hakkında yazdığım yazıda tavsiyelere bir bakın derim.

Ukrayna Gece Hayatı

Ukrayna Yemekleri

Çok büyük bir alana yayılmış 45 milyon civarında insanın farklı kültürleri, farklı milletleri düşünüldüğünde Ukrayna mutfağının nasıl zengin olduğunu hayal edebilirsiniz. Biz bu mutfağın hemen her yerde karşınıza çıkabilecek ve ağız tadı itibariyle de hoşunuza gidecek olanları derledik. Farklı tatlara açık olmasanız dahi bunların tadına kesinlikle bakmalısınız.

1. Borscht (Borş)

Ukrayna’ya gitsin gitmesin borş çorbasını bilmeyen yoktur. Pancar kökünün baskın tat olduğu çorbada ayrıca et ve farklı sebzeler de yer alır. Borşu klasik bir çorba gibi düşünmeyin. Bu çorbanın bir de içme adabı vardır. Yoğurda benzer smetna ve papmuşka denilen sarmısaklı ekmeklerle birlikte tüketirseniz bir çorbanın nasıl bu kadar ünlü olabildiğini anlayabilirsiniz.

video_library

2. Vareniki

Bu kadar yakın olup da ağız tadının benzememesi düşünülemez. Ukrayna’nın iki numaralı yemeği de hamur işi. Mantı da diyebiliriz. Mantıdan farklı hamurunun mayasız olması ve içerisine konabilen malzemelerin çeşitliliği. Kiraz gibi bazı meyve parçacıkları ile dahi yapılıyor. Sadece üstüne sarmısaklı yoğurt ve kaynar tereyağ dökemiyorsunuz.

3. Strudel

Çorbanızı içtiniz, yemeğinizi de yediniz. Şimdi sıra tatlıda, yine tabi ki bir hamur işi. Elma, kuru üzüm ve tarçın gibi malzemelerden oluşturulmuş bir harç yufkanın içerisinde pişiriliyor ve samimiyetle söyleyebiliriz harika bir tat ortaya çıkıyor.

Ukrayna Kahvaltısı

4. Sirniki

Ukraynalılar’ın kahvaltılık olarak tükettikleri bir çeşit poğaça ya da pankektir denilebilir. Bal, krema, reçel çeşitleri ya da elma sosu yanında gelir ve beraber yenir. Sert bir kahve ise vazgeçilmezidir.

5. Kotleta po-kyivsky

Halk arasında katliyeta diye de anılan yemek panelenmiş tavuk içerisinde dere otu ve tereyağdan oluşuyor.

6. Kısil

Bir de size içecek tavsiye edelim. Ararot kamışı ve mısır nişastası ile biraz yoğunlaştırılmış içecek tatlı oluyor ve soğuk servis ediliyor.

Ukrayna'da Yeme İçme Fiyatları

Kesinlik arz etmemekle birlikte benim gibi ekonomik gezmek isteyen kişiler Ukrayna’da yemek fiyatları için günlük 30 TL’yi göze alabilirler. Bu bahsettiğim fiyat dışarıda Ukrayna kahvaltısı dahil öğle ve akşam yemeği ortalama fiyattır. Şöyle 2 arkadaş güzel bir yemek yiyelim derseniz ortalama tek öğün toplam 40/50 TL arası bir hesap öderseniz.

Ukrayna'da Saat Kaç ?

Türkiye ile Ukrayna arasında saat farkı yoktur.

Ukrayna Gezi Maliyeti

Ukrayna’yı bu kadar anlattık. Bir de bu işin maddi boyutu var. Ukrayna’ya gitmek ne kadara mal olur ? yazımızın sonunda oraya da değinelim. Bu yazdıklarımız benim gittiğim zamanda geçerli olan ve günlük fiyatlardır. Ülkelerin ekonomik durumları veya paralarının değeri siz gittiğinizde ne olur bilemeyiz. Ben size çok genel hatları ile bir fiyat çıkaracağım siz kendinize göre bir hesap yapmaya çalışın.

Öncelikle ulaşım. Türkiye’den gidiş-dönüş bilet aldığınızı düşünürsek erken aldığınız takdirde 400-600 TL’den başlıyor. Ben Ukrayna uçak biletimi 150 TL’ye aldım. Nasıl mı? Daha önce baktığımda 1000 TL gidiş dönüş uçak bileti tutuyordu. Benim planlarımda Ukrayna yoktu ama madem çok ucuz dedim o zaman alayım Ukrayna’ya gideyim dedim. Biraz spontane oldu biraz bayrama denk geldi ama ucuzsa asla kaçırmam!

Konaklama için gideceğiniz şehrin merkezine yakın güzel bir otelin gecelik fiyatı 80-100 TL. İsterseniz hostellerde kalabilirsiniz ya da yatakhaneleri tercih edebilirsiniz. O zaman gecelik konaklama masrafınız 20-40 TL arasında değişecektir.

Salaş büfelerde 5-7 TL’ye yemek yiyebileceğiniz gibi 100-200TL’ye ulaşabilen ücretlerle de karnınızı doyurabilirsiniz.

Toplu ulaşım ucuz. Günlük ulaşım, su gibi masraflarınız 10 belki 15 TL civarında olacaktır.

Şehirlerarası ulaşımı trenle 40-70 TL arasında bir fiyata halledebilirsiniz. Sırada gece hayatı var. Gece hayatında harcanacak paranın da sınırı yok. Paranız varsa sınırsız eğlence sizi bekliyor. Ama paranız yoksa en ekonomik yolunu bulmak gerekecek. Bir kulübe giriş yaklaşık olarak 30-40 TL. İçeride masa kiralamak isterseniz masa fiyatları konumuna ve özelliklerine göre 100-400 TL arasında değişkenlik gösteriyor. İçki konusu ise yine size kalmış 400 TL’ye bir Chivaz Regal açtırabileceğiniz gibi 5-10 TL’ye de alkol alabilirsiniz. Ben Ukrayna gece hayatını sınırlı bir şekilde yaşadım. Lviv’de tanıştığım 2 Güney Kore’li kız arkadaşla birkaç yere gittik ve oldukça ucuz bir hesap ödedim.

Konaklama, ulaşım ve yemek fiyatları Türkiye’ye göre ucuz ama alkol konusunda çok ucuz olduğu söylenemez. Ucuz bulduklarınız da orada ucuz olarak kalıyor. Aslında havalimanlarında daha da ucuz fakat Ukrayna  gece hayatı ayağına paranızı çöpe atmaya değer mi ? Bu konuda tarafsız kalmayı tercih ediyoruz. Ukrayna’da sigara fiyatları Türkiye’ye göre neredeyse bedava. 1 paket Marlboro sigarayı tam emin olamadım ama 3,5 TL’ye almıştım sanırım. Ukrayna’da yaşam fiyatları ise ulaşım ucuz,yeme ucuz,konaklam ucuz ama Ukrayna asgari ücretleri göz önünde bulundurunca aslında çok da fark eden bir durum yok mu desek bu kararı sizin sosyo-ekonomik durumunuz belirler. Ukrayna’da neler ucuz diye avm’ye gittiğimde ise pek de ucuz bir şey görememiştim.

Ukrayna’da gezilecek yerler tarihi olarak hayli fazla. Tercih,zaman ve para sizin ama bana kalırsa paranızı ucuz diye çok fazla harcamayın. Farkında olmadan para değeri düşük diye har vurup harman savurmayın. Ukrayna gezilecek şehirler ve Ukrayna gezilecek yerler listesi yazımız burada son bulurken Ukrayna’ya kimlikle seyahat yazımı okuyarak pasaport maliyetinden de yırtabilirsiniz. Son bir uyarı Ukrayna gece hayatı yaşarken tanıştığınız kişilere dikkat edin ve dolandırılmayın. Hepinize iyi tatiller!

photo_library

"Ukrayna'da gezilecek yerler" Hakkındaki Genel Yorumlar (2)

sedat.ayoglu 3 Haziran 2018 Pazar
Çok teşekkürler Deniz:) Ukrayna şehirleri arasında tren yolculuğu yapacaklara çok faydalı bir bilgi olmuş. Ukrayna gezilecek yerler bakımından çok fazla yere sahip.
Deniz 3 Haziran 2018 Pazar
Selam çılgın gezgin,yazılarından epey yararlanmış birisi olarak bende ek bilgi vermek istedim.Arkadaşlar, ukraynada şehirler arası tren yolculuğu yapmak isterseniz uygulama var onu indirin.(railway tickets)tamamen ukrayna devlet demiryollarının resmi uygulaması,kredi kartınızla alabilirsiniz bilet,ve erken alırsanız daha ucuz oluyor,intercity yazanlar hızlı tren oluyor,ama en fazla 130 km yapıyor,adı hızlı tren işte,isteğinize göre pulman,yataklı vs bilet alabilirsiniz,bileti satın aldığınızda kare kodu hem uygulamaya hem de mail adresinize geliyor,basılı kağıt bilet almanıza gerek yok,o kodu okutuyorlar cihazla hepsi bu.İnanın bu uygulama ukraynada şehirlerarası yolculuk yapacaklara büyük kolaylık sağlıyor.Ben kharkiv-kiev ve kiev-lviv arasını tren ile gittim,gayet rahat ve güvenli.tavsiye ederim.

"Ukrayna'da gezilecek yerler" Hakkındaki Sorular ve Cevaplar (1)

Ukrayna gezisi için sizce kaç gün yeterli? Ukraynaya gitmek isteyenlere bilgi vermek ister misiniz? add

Henüz hiç cevap yazılmadı.

A
B
F
G
H
İ
K
M
R
S
T
U
A
B
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Ş
T
Ü
V
Z