Yaz

Yeşil Pasaport

calendar_today Kas 30, 2016 label

Yeşil Pasaport

Yeşil pasaport nedir kimlere verilir? Yeşil pasaport nam-ı diğer ''Hususi Pasaport'' devlet adına çalışan memurlara verilir diye bilinir. Bunun yanında belli şartları sağlarlarsa bu memurların ailelerine de verilir. Renginden dolayı yeşil pasaport adını alan pasaport çeşidinin bir çok avantajı bulunuyor. Normal pasaport sahipleri bir çok ülkeye vize derdiyle uğraşıp tonlarca evrak hazırlarken yeşil pasaport sahiplerinin böyle dertleri ortadan kalkıyor. Bu yazımda yeşil pasaport sahibi olanlar için yenileme işlemleri nasıl yapılır? gerekli belgeler gibi detaylara yer verdim.

Yeşil pasaport her ne kadar devlet memurlarına verilir desek de kamu görevlilerin çok azı yeşil pasaporta sahiptir. Devlet memurlarının yeşil pasaporta sahip olmaları için bazı kıdemlere sahip olmaları gerekiyor. Örneğin yeni atanan bir öğretmenin hemen yeşil pasaporta sahip olması beklenemez. Kanunen yeni devlet memurları görev yılının ilk yılında bu pasaporta gerekli evrakları toplasa bile sahip olamaz. İlk etapta yeşil pasaport konusu çok karışık gelse de aşağıda sizlere detaylı bilgileri yazdım.

Yeşil Pasaport Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yeşil pasaportluların yurt dışına çıkış yasağı ile herkesin son zamanlarda duyduğu yeşil pasaport nedir? Yeşil pasaport ne işe yarar? Yeşil pasaport nasıl alınır? Yeşil pasaport kimlere verilir? gibi sorular aklımızda dolaşıp durdu. Yeşil renkli olduğu için adı da ''Yeşil pasaporttur''. Hususi pasaportun bir çok ayrıcalığını olduğunu söylemeden edemeyeceğim. Schengen vizesi reddi yazımda vize alma (alamama) sürecimde neler yaşadığımın sürecini uzun uzun anlattım.  Vize derdiniz neredeyse yok denecek kadar az ülkeyle sınırlıdır. Bordo pasaporta nasıl başvuru yapılıyorsa yeşil pasaporta da aynı şekilde başvuru yapılır ama tek farkı pasaport harcı ödemezsiniz. Bu konuda da pasaport başvurusu nasıl yapılır yazımdan detayları okuyabilirsiniz.

video_library

Yeşil Pasaport Nedir? Yeşil Pasaport Kimlere Verilir?

Kısaca yeşil pasaport,devlet memurları ve kamu görevlilerine verilen pasaport çeşidi diyebiliriz.

Yeşil pasaport devlet memurlarının yanı sıra bazı kamu çalışanlarına ve eski bürokratlara da veriliyor. Hususi pasaport kimlere verilir?

  • T.B.M.M eski üyelere ve eski bakanlara yeşil pasaport verilir,
  • Devlet sporcularına,
  • Büyükşehir il ve ilçe başkanlarına (görev süreleri boyunca),
  • Birinci dereceden emekli olan eski belediye başkanlarına,
  • Yeşil pasaport sahibiyseniz eşiniz ve 25 yaşını doldurmamış çocuğunuz da yeşil pasaport sahibi olmaya hak kazanmıştır,
  • Birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan ya da emekli olmuş memur ve diğer kamu görevlilerine,
  • Belli kriterlere tabi olmak üzere Özelleştirilen Türk Telekom, T.C. Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası çalışanlarına,
  • İhracat ile uğraşan iş adamlarına verilir.

Yeşil pasaport yukarıda saydığım maddeler dışında değişen kanunlar dışında başka kişilere de verilebilir. 

video_library

Peki Yeşil Pasaport Nasıl Alınır ?

Yeşil pasaport için gerekli evrakları hazırladıktan sonra,yeşil pasaport randevusu almanız gerekmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken konu,yeşil pasaport başvurusu sadece İl Emniyet Müdürlük’lerine yapılması. Ben bu yazıyı yazdıktan sonra sanırım tekrar sistem değişmiş ve sadece il nüfus müdürlüklerinden başvuru yapılıyor ama siz yine de epasaport.gov.tr adresinden detaylı bilgileri alabilirsiniz. Gerekli evrakları ise aşağıda liste halinde yazdım.

Yeşil Pasaport Süresi Ne Kadardır?

Yeşil pasaport geçerlilik süresi 6 ay ile 5 yıl arası değişmektedir. Bunu belirleyen ise çalıştığınız yerdeki yöneticinizin (amirinizin) talebi ve İçişleri Bakanlığı'dır.

Yeşil Pasaport Ne Kadar?

Yeşil pasaport sahipleri,yeşil pasaport harçları ödemezler sadece pasaport defter bedeli parası öderler. Pasaport ücretleri yazımda güncel fiyatlara bakabilirsiniz. 

Yeşil Pasaport İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Yeşil pasaport için gerekli belgeler şu şekildedir;

  • 1)Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi,
  • 2)Daha önceki pasaportunuzun aslı,
  • 3)2 adet biometrik fotoğraf,
  • 4)Defter bedeli harcınızı yatırdığınıza dair makbuz,
  • 5)Eğer çalışıyorsanız,yeşil pasaport talep formunu bulunduğunuz kurumdaki yetkili kişiye onaylatmanız gerekmektedir,
  • 6)Yaşı tutmayanlar(Reşit değilseniz) muvafakatname almanız gerekmektedir,
  • 7)Emekliler için yeşil pasaport başvurusu; Emekli oldukları tarihte verilen kadro bilgisini gösteren belgesi lazımdır,
  • 8)İstifa etmiş kişiler için için yeşil pasaport başvurusu: Çalıştığı dönemdeki kadrosunu gösteren belgesi lazımdır.

Emekli Yeşil Pasaportu Hakkında

Devlet memurlarının emekli olduktan sonra da yeşil pasaport hakkı bulunmaktadır.

Yeşil pasaportluların yurt dışına çıkış yasağı gündemde olunca,emekli yeşil pasaportu sahiplerinin de en çok merak ettiği soru, ‘’Emekli yeşil pasaport sahiplerinin yurt dışına çıkış yasağı var mı?’’

Emekli yeşil pasaport sahipleri ve kendi isteğiyle işinden ayrılmış olanlar yurt dışına çıkış yasağı yoktur. Elbette yurt dışına çıkış yasağı sistem üzerinden kontrol edilmektedir ayrıca emekli olduklarına dair belge göstermeleri zorunludur.Halk arasında böyle bilinse de sizlere bakanın yaptığı röportajı yazıyorum.

  • NOT:Bakanlığın yaptığı açıklama aynen şu şekilde:

‘’Memur emeklilerinin seyahatinde herhangi bir sorun yoktur. Devlet kurumlarından emekli olan vatandaşlara yazı şartı yoktur. Yazıyı memur emeklisi yeşil pasaport sahiplerinden istemiyoruz,biz sistemden kişinin memur olup olmadığını görebiliyoruz. SGK dökümanları istemiyoruz. Böyle bir evrak yok. Aynı şekilde çocukları için de herhangi bir yazı istemiyoruz biz sistemden herşeyi ayrıntılı şekilde görüyoruz.’’

Tüm yeşil pasaport sahipleri gibi,emekliler de yeşil pasaport ücreti öderken sadece pasaport defter bedeli ödeyerek yeşil pasaport sahibi olabilirler.

NOT:YEŞİL PASAPORT AVANTAJLARI ÇOK FAZLA KOLAYLIK SAĞLASA DA,DARBE SONRASI YURT DIŞINA ÇIKIŞ YAPMAK İSTEYEN YEŞİL PASAPORT SAHİPLERİ BAĞLI BULUNDUKLARI KURUMDAN YURT DIŞI ÇIKIŞ İZNİ YA DA GÖREV KAĞIDI ALMASI GEREKMEKTEDİR.

  • Yukarıda yeşil pasaporta yazmış olduğum yurt dışı çıkış yasağı açıklaması geçerliliğini yitirmiştir.

Memurların Kıbrıs ve Gürcistan’a Çıkışları Yasak

Bakanın yaptığı açıklamada: Memurların Kıbrıs’a çıkışının yasak olduğu biliniyor. Aynı şekilde memurların bordo pasaport sahipleri olsa da Gürcistan’a çıkışları da yasaklanmıştır diye belirtiyor. 

Not: Bu açıklama da geçerliliğini yitirmiş olup yeşil pasaporta sahip olan emekli ya da diğer vatandaşların Kıbrıs ve Gürcistan'a gitmeleri serbest hale gelmiştir.

Yeşil Pasaporta Vize İstemeyen Ülkeler

Bordo pasaport sahiplerinin en çok sıkıntı çektiği konulardan birisi de vize işlemleridir. Öyle ki onlarca evrak,vize çıkar mı çıkmaz mı? bazen üşengeçlik derken seyahat kısıtlamaları,yapılan planları iptal etmek,hatta vizesiz ülkeler üzerine hayaller kurmamıza sebebiyet veren durumlarla karşı karşıya kalıyoruz. Mesela ben schengen vizesinden 3-4 kere red yemiş birisi olarak yeşil pasaport sahiplerine imrenmiyor da değilim:)

Yeşil pasaport avantajlarından birisi de bordo pasaport sahiplerinden daha fazla vizesiz ülkeye seyahat etmesidir.

Yeşil pasaporta vize istemeyen ülkeler 2016 yılında şu şekildedir:

1)Almanya 2)Andorra 3)Arjantin 4)Arnavutluk 5)Azerbaycan 6)Avusturya 7)Bahreyn 8)Belçika 9)Belarus 10)Birleşik Arap Emirlikleri 11)Bosna-Hersek 12)Brezilya 13)Bulgaristan 14)Cezayir 15)Çek Cumhuriyeti 16)Çin 17)Danimarka 18)Endonezya 19)Estonya 20)Fas 21)Fransa 22)Finlandiya 23)Gürcistan 24)Hırvatistan 25)Hollanda 26)İran 27)İsrail 28)İsveç 29)İspanya 30)İsviçre 31)İtalya 32)İzlanda 33)Japonya 34)Karadağ 35)Kotor 36)Güney Kore 37)Letonya 38)Litvanya 39)Lübnan 40)Lüksemburg 41)Macaristan 42)Makedonya 43)Malta 44)Mısır 45)Moldova 46)Norveç 47)Oman 48)Pakistan 49)Portekiz 50)Romanya 51)Rusya 52)Sırbistan 53)Slovakya 54)Slovenya 55)Tunus 56)Türkmenistan 57)Tayland  58)Ukrayna 59)Yemen 60)Yunanistan

 

NOT:YEŞİL PASAPORT HAKKI SİZE BU ÜLKELERDE SINIRSIZ KALMA HAKKI TANIMAZ YA DA BU ÜLKELERDE YAŞAMA HAKKI TANIMAZ.

photo_library

Yeşil Pasaporta Vize İsteyen Ülkeler

1)A.B.D. 2)Avustralya 3)Ermenistan 4)Güney Afrika Cumhuriyeti 5)Hindistan 6)Irak 7)İngiltere 8)İrlanda 9)Kanada 10)Kıbrıs Rum Kesimi 11)Suudi Arabistan 12)Yeni Zelanda

Yeşil Pasaportun Özellikleri

Yeşil pasaporta sahip olan kişiler bizler gibi bordo pasaporta sahip olan kişilere göre çok daha avantajlılar. Avrupa'ya gitmek için toplamda 6 kere vize ücreti ödedim. Bunlardan ilk 4 schengen vizesi başvurum reddedildi ve diğer 2 vize ücretimi de Bulgaristan'a ödemiştim. Eğer yeşil pasaport sahibi olsaydım Avrupa ülkelerine gitmek için hiç bir vize ücreti ödemeyecektim. Vize ücretini de bir kenara koyalım vize çıkacak mı çıkmayacak mı derdi yeşil pasaportlular için ortadan kalkmış oluyor. Bu sayede tatil programınızı kolaylıkla yapabilirsiniz. Evli olduğunuzu düşünün eşinizle güzel bir Paris turu yapacaksınız ama gel gör ki size vize çıksa eşinize çıkmama durumu var. Bu tarz durumlar oluyor mu? Evet bir arkadaşıma çıkmıştı ama eşine vize çıkmayınca bütün tatil programını iptal edip vizesiz ülkelerden birisine gitmişlerdi.

Bunun dışında yeşil pasaport başvurusu yapacaklar harç parası ödemezler. Yeşil pasaport hakkında güncel bilgilere sahip olanlar yorumlarda bize eşlik edebilirler.

Yeşil Pasaporta Vize Engeli

Tüm bu yukarıda yazdıklarımızın dışında Yeşil pasaporta 2020 yılında vize ile ilgili sınırlama konusu haber bültenlerinde yer almaya başladı. Buna göre Avrupa'da yeşil pasaporta hiç bir şekilde vize istemeyen ülkeler artık ''izin belgesi'' adı altında yeni düzenleme getirdiler. Hem yeşil hem de gri pasaport sahibi vatandaşlar 7 Euro karşılığında ETIAS sisteminden gidecekleri ülkeye kayıt yaptırmak zorundalar. Bu harç bedelinden 18 yaş ve 70 yaş üstü vatandaşlar muaf tutulacaktır. Bu sayede başvuru evrakları incelenen vatandaşların tehdit unsuru ya da göç gibi sebepler taşırsa gidecekleri ülkeye alınmama durumları olacaktır. Özetle yeşil pasaport şartlarını taşısanız bile böyle bir engele takılı kalıyorsunuz. 

"Yeşil Pasaport" Hakkındaki Genel Yorumlar (0)

A
B
F
G
H
İ
K
M
R
S
T
U
A
B
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Ş
T
Ü
V
Z