Yaz

Yıldız Parkı

calendar_today Eki 15, 2017 label

Yıldız Parkı

Beşiktaş ve Ortaköy arasında kalan Yıldız Parkı Korusu yaklaşık 46 hektarlık alnı kapsamaktadır. Kent içerisinde yer alan en büyük koru alanı olma özelliğine sahip olan Yıldız Parkı çeşitli tarih kaynaklarında adı geçen giderme ormanlarının yanı sıra yine mitolojik öykülerde yer alan Pan 'ın Boğaziçi’nde bulutunu çaldığı yeşillik olarak da bilinmektedir.

İlk kez Kanuni Sultan Süleyman döneminde bulunan kayıtlarda ismine rastlanan bu park  1600 yıllarında Kazancı Bahçesi  ismi ile de anılmaktadır. Ayrıca bu koru meşhur Lale Devri Çırağan eğlencelerinin düzenlendiği yer olarak da tarih sayfasındaki yerini almaktadır.  İçinde Yıldız Köşkü gibi bir yapının da bulunduğu bu koruda zamanında yeniçeri teşkilatından sonra kurulan Asakir-i Mansureyi Mahmudiye için eğitimlerin düzenlendiği de bilinen bir gerçektir.  Koruluk birçok ismin yaptırdığı eserler ile unlu hale gelmiştir.  Buraya eser yaptıranlardan biri de Bezm-i Alem Sultan olarak karşımıza çıkmaktadır.  Bu isim ile koruluğa kasır inşa ettirilmiştir.  Sultan Abdülaziz ise Çırağan Sarayını yaptırdıktan sonra kendisinin de hayran kaldığı bu koruyu saraya bağlamıştır.  Bugün hala ana cadde üzerinde bulunan ve ayakta duran taş ve mermer işlemden oluşan köprü ile koru saraya bağlanmıştır.  O donemde sadece padişah ve padişahın yakın çevresi tarafından kullanılan bu yol Mabeyn Bahçesi adı ile anılmaktadır.  Tahta çıktıktan bir müddet sonra Sultan 2. Abdülhamit Yıldız Sarayına yerleşmiştir.  2. Abdülhamit tarafından Malta, çadır,  şale, kaskat ve limonluk ile Set ve Cihannüma köşkleri ayni zamanda Sarayın tiyatrosu inşa ettirilmiştir.  Yerli ve yabancı uzmanlara ciddi paralar harcanarak düzenlettirilen bu koru için Padişah hatıra defterinde her metre karesine altınlar döküldü ifadesini de kullanmıştır.  Cumhuriyet ilan edildikten sonra da bu koruda bir takım düzenlemeler yapılmıştır. Şale köşkü 1925 yılında İtalyan bir işletmeciye verilerek bir casino olarak kullanılmıştır.  Fakat Atatürk tarafından yapılan müdahale ile  işletmeciden alınarak içi boşaltılmıştır ve köşkün yanlış bir şekilde kullanımının önüne geçilmiştir.  1930 yıllarında Yıldız Korusu kompleksi 3 ayrı bölüme ayrılmaktadır.  1978 yılında ise Harp Kademesini kendine ayrılan bölümden çıkması ile burası Kültür Bakanlığına bağlı bir alan olmuştur  şale Köşkü Türkiye Büyük Millet Meclisi bünyesine verilmiştir. Yıldız Parkı Koruluğu ile bu kötülüğün içinde bulunan Malta ve Çadır köşkleri İstanbul Belediyesine verilmiştir.  1940 yılında imzalanan protokol ile Yıldız Parkı ismini alan koru 1960 ve 1970 yılları arasında bakımsız kalmıştır. 1979 yılında ise koruluk için yeniden imzalanan protokol ile içinde yer alan köşkler restore edilmiş ve yeniden düzenlenmiştir son olarak burası kullanıma açılmıştır.

    1994 yılında kullanımı İstanbul Büyükşehir Belediyesine geçen köşkler ve park için yeni bir kira mukavelesi imzalanmamıştır.   Yıldız Parkı aralarında 400 yıllık ağaçlar bulunan bir koruluktan oluşmaktadır. Bu ağaçların yanı sıra korulukta nadir bulunan sekoyalar da bulunmaktadır. sekoyaların yanı sıra çamlar,  köknar, ladin,  dişbudak,  porsuk,  akçaağaç,  meşe ve yalancı akasya burada bulunan ağaçlar arsında yer almaktadır.  Sofora,  at kestanesi,  menengiç,  Çin şemsiye ağacı ve Amerikan lale ağacı da burada yet alan ve ender olarak görülen ağalardandır.  Sabun ağaç, kaymak ağacı ve oya ağacı gibi çoğunluğu yabancı kökenli olan 120 ve gazla sayıda egzotik ağaç ve çalı türü de yine park içinde bulunan koruda bulunmaktadır. gerek içerisinde bulunan köşkler ile gerek 2. Abdülhamit tarafından kullanılan  Yıldız Sarayı ile koru daha da çekici hale gelmektedir.  Bu köşk ve saraylar korunun doğal güzelliğine tarihi bir yan  katarak parkı çok yönlü şekilde ziyarete değer kılmaktadır.  Köşk ve saraylar tarihi açıdan olduğu kadar aynı zamanda tarih içinde kullanılış bakımından da sim derece hassas bir yapıya sahiptir.  Doğal tini yanında bulunduğu konum itibari ile de Yıldız Parkı muhteşem bir manzaraya sahiptir.  Tüm bu etkenler toplandığı zaman ise Yıldız Parkı İstanbul içinde mutlaka ziyaret edilmesi gereken ve ziyarete en fazla değen yerler arsında ilk sıralara yükselmektedir.   Günümüzde koru içinde yer alan her yapı farklı şekilde hizmet vermektedir.  Bazı yapılar müze olarak koru içinde bulunurken bazı yapılar koru içinde restoran tarzında hizmet vermektedir.  Yıldız Parkı içinde yer alan Malta köşkü boğaz manzarası karşısında harika kahvaltılar yapılacak mekanlar arasında bulunmaktadır.  Yıldız Parkı içinde tarihi iki köşkten biri olan Malta Köşkü muhteşem boğaz manzarasında aile ya da arkadaşlar ile vakit geçirilecek nezih bir mekandır.  Köşkte 80 çeşitten oluşan bir kahvaltı açık büfe şeklinde ziyaretçilere sunulmaktadır.  Hem midenize hem de gözünüze hitap edecek olan bu kahvaltılıklar sadece cumartesi ve Pazar günleri değil aynı zamanda resmi tatil günlerinde de hizmet vermektedir.  Kişi başı kahvaltı fiyatı Malta köşkü için 35 lira olarak belirlenmiştir.  09.00 ile saat 13.30 arasında kahvaltı servisi sunan köşkte saat 14 sonrasında yemek servisi başlamaktadır.  Bahçesi içinde 300 kişi ağırlayan mekanın ic yapısı da konuk ağırlamaya müsait olarak bulunmaktadır.  bu bakımdan köşkten randevu almaya gerek yoktur fakat yine de işinizi sağlama almak amacıyla köşke erken görmenizde fayda vardır. Erken gittiğinizde dilediğiniz yere oturma ve istediğiniz manzarada yemek yeme fırsatları da sizi bekleyecektir

  Yıldız Parkı içinde yer alan yemek ve kahvaltı yapılabilen mekanlardan biri de Çadır köşküdür.  Yeşilliklerin içinde bulunan çadır köşk hafta sonları misafirlerine açık  büfe kahvaltı sunmaktadır. Burada 10 kişi ve üzeri misafirler için rezervasyon istenmektedir. Yeşillik içinde eşsiz bir doğa manzarası karşısında yapılacak bor açık  büfe kahvaltı için ödenecek miktar ise 45 liradır.  Bu bölümün fiyatı Malta köşküne gire daha pahalı olmaktadır.  Fakat açık büfe kahvaltı yapmak istemeyenler için mekânda peynir domates ve tere yağ ve zeytin gibi çeşitlerden oluşan kahvaltı tabağı da bulunmaktadır. bu tabağın fiyatı ise 35 ile 40 lira arası da değişmektedir.  Beşiktaş ilçesine bağlı bulunan Yıldız Parkı lasım acısından da son derece kolay bir bölgede bulunmaktadır.  gerek tollu taşıma ile gerek özel araç ile mekana ulaşmak son derece basittir.  Avrupa Yakası üzerinden koruya ulaşmak isteyenler Eminönü – Beşiktaş ya da Sarıyer Beşiktaş  sahil yolunu takip ettiği takdirde bu koruya rahat bir şekilde ulaşacaktır. Anadolu Yakası üzerinden koruya ulaşmak isteyenler ise öncelikle Boğaziçi Köprüsünü geçmelidir.  Köprüyü geçtikten sonra Beşiktaş sapağından Yıldız Parkı tabelasını takip etmek sizi Yıldız Parkına ulaştıracaktır.  Ulaşımı bu kadar basit olan koru İstanbul içinde  en merkezi konumda yer almaktadır.  Beşiktaş gibi tarihi açıdan ünlü ve bir-çok tarifi esere sahip olan bu bölgede en değerli tarihi yapılardan bazıları koru içinde bulunmaktadır.  bu eserlere doğal yeşillik dolu bir alan eklenmesi ile bölge daha da çekici hale gelmektedir.  Tüm bunlara ek olarak koru içinden rahatlıkla izlenen boğaz manzarası ile adeta bu parkı dört dörtlük gezi alanına çekilmektedir. Böylece Yıldız Parkı ziyaret-i mutlaka yapması gereken ziyaretle arsında yer alırken burada yer alan yapı ve eserler de ilgi çekici bir hale gelmektedir. 

"Yıldız Parkı" Hakkındaki Genel Yorumlar (0)

A
B
F
G
H
İ
K
M
R
S
T
U
A
B
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Ş
T
Ü
V
Z