Yaz

Cide Gezilecek Yerler

calendar_today Mar 19, 2018

Cide Gezilecek Yerler

Karadeniz kıyısındaki doğal güzellikleriyle ünlü bir ilçe olan Kastamonu Cide, Rıfat Ilgaz gibi Türk edebiyatında şair, romancı ve öykü yazarı olarak anılan bir ismin doğduğu topraktır. Hababam Sınıfı romanlarını severek defalarca okuyan biri olarak Kastamonu Cide’ye gitmek ve edebiyat dehasının dünyasını görmek istedim. Kastamonu Cide gezilecek yerler,turistik tesisleri genellikle kasaba mahallesinde ve limana yakın konumda yer alan ilçedir. Peki, bu ilçeye nasıl gidilmektedir? Cide Kastamonu sahili nerede ve Kastamonu Cide gezilecek yerler nerelerdir bilgilerine başlayalım.

Cide Nüfusu

Kastamonu Cide nüfusu 2017 yılı nüfus sayımına göre 22.123 kişidir.

Cide Nerede?

Kastamonu ilimizin bir ilçesi olan Cide sahili ile meşhurdur. Kastamonu ile Cide arası yaklaşık 135 km’dir. Kastamonu Cide’ye Karadeniz Bölgesi’nde deyip aşağıdaki haritadan Cide nereye bağlı tam olarak konumunu görebilirsiniz.

Kastamonu Cide’ye Nasıl Gidilir?

Ulaşım olanakları yönünden gerek Kastamonu havalimanı gerekse de yakın pozisyonda bulunan komşu illerdeki havaalanı olanaklarıyla havayolu ulaşımı sağlanabilen bir ilçedir. Ancak her ilçede olduğu gibi Kastamonu Cide ilçesinde de her ne kadar havayolu konforuyla ulaşılabiliyor olsa da karayolu ile ulaşım olanağından da bir kısım yararlanmak gerekmektedir. Kastamonu havalimanına iniş yapan yolcuların varmak istedikleri nokta Cide ilçesi ise buraya ulaşmak için havalimanından öncelikle Kastamonu otogarına ulaşmaları gerekmektedir. Otogara ulaşan yolcular bu dakikadan sonra Cide Kastamonu’ya gitmek için çalışan otobüs, taksi, ve araç kiralama seçeneklerinden yararlanarak ulaşım yapabilmektedir. Bu ulaşım şekli Cide’ye gidebilmenin en kısa ve kolay olan seçeneğidir. Cide ile Kastamonu arası mesafe ise başlangıç noktasına göre değişmek üzere ortalama bir buçuk iki saat arasında ulaşım sağlanabilmektedir. Karayolları seçeneğiyle Cide’ye gelmek isteyen yolcular. Fakat Cide yollarının sürekli olarak bakım aşamasında olması nedeniyle yollar bazen çok bozuk oluyor.

Kastamonu Cide İle Diğer İller Arasındaki Mesafeler

Cide İstanbul arası mesafe 513 km olduğundan ötürü ortalama 5 saat 20 dakika içerisinde Cide’ye ulaşabilir. Yine Cide Ankara arası mesafe 320 km olduğundan ortalama 3,5 saat içerisinde ulaşım sağlanabilmektedir. Karayollarında Bartın Cide karayolu ve Sinop Cide karayolu ağı kullanılmakta olduğundan bu yolların yapısal durumu trafiğin güvenliği açısından önem taşımaktadır. Şu an için de halen geçerli olan bir durum var ki o da Cide’ye giden karayolu ağlarının kötü olması. Bu nedenle ulaşım süreleri hava şartlarına ve yoğunluk durumuna göre değişebilir. Cide’ye en yakın konumda olan ilçe ise Amasra’dır. İki güzellik birbiri ardına sıralanmış gibi aralarındaki mesafe 74 km olduğundan ötürü ulaşım seçeneği olarak Amasra’dan gelme alternatifini de kullanabilirsiniz.

Kastamonu Cide’ye Ne Zaman Gidilir?

Kastamonu ilinin Cide ilçesi plajları ile ön plana çıkan bir ilçe olup, bu ilçe en fazla turist akınını yaz aylarında almaktadır.  Cide sahil şeridinde çok uzun mesafelerce giden kumsallara sahip bir cennet… Cide’ye tatil, gezi, araştırma amacıyla gelen birçok kişi bulunmaktadır. Bu sebeple turizm açısından ilçede hareketlilik özellikle de yılın Haziran ayından başlayarak hareketlenmeye başlar. En sıcak ve ideal dönemine 1 Temmuz yani deniz bayramı ile başlayan ilçe görülmeye ve yaşanmaya değecek değerleri bünyesinde barındırır. 

Kastamonu taraflarına yolu düşen yerli ve yabancı turistlerin Cide’ye gelmek için tercih etmeleri gereken en uygun zaman Temmuz ayı olup, deniz sezonundan yararlanabilme gün sayısı çok fazladır. Karadeniz bölgesinin sürekli yağış alan bir bölge olması ve Cide’nin de Karadeniz bölgesinde yer almasından ötürü yağış ihtimali yüksek olan günlerde deniz çamurlu ve kötü görünmektedir. İşte bu sebeple Cide’nin sunmuş olduğu yaz fırsatından yararlanmada Temmuz ayı içerisinde gezilmeye gelinmesi uygun olur.

Kastamonu Cide Kamp Alanları

Cide’de kalacak yer arıyorsanız ve çadırlarınızla gelmişseniz kesinlikle kamp yapın derim. Cide sahildeki benzincinin karşısında çadırını kuran onlarca gezgine denk geleceksiniz. Çadırınızı sahile kurabilirsiniz. Jandarma kimseye karışmıyor.  Benzinciye yakın konumda çadırınızı kurarsanız tuvalet ihtiyacınızı kolaylıkla karşılayabilirsiniz.

Kastamonu Cide Otelleri

Cide sahilde sadece 1 tane otel bulmuştuk. Kışın 188 TL olan Yalı Otelin fiyatı sezonda 220 TL. Fiyata kahvaltı dahildir. Hemen sahilde caddenin karşısında yer alıyor. Yanımızdaki arkadaş sevgilisiyle geldiği için o geceyi otelde geçirdiler. Ben de yanımdaki arkadaşla zaten sabaha çok az saatler kaldığı için geceyi arabada geçirdik. Çadırı kurmaya bile üşenmiştik. Kastamonu Cide tatil yerleri için otel yerine değişik alternatifleri de kullanmak pek tabi size kalmıştır.

Kastamonu Cide Pansiyonları

Kastamonu Cide’de uygun olsun diye pansiyon fiyatlarını tek tek sorduk. Amma velakin Cide’ye öyle bir talep vardı ki pansiyonlarda yer bulmak imkansızdı. Sinop’tan Kastamonu Cide’ye yolu uzatarak gittik ve gece yarısı Cide sahile vardık. Cide’de pansiypn fiyatları öyle beklediğiniz gibi çok da ucuz değil. Her pansiyon Cide’nin sezonu olduğu için kişi başı 75 TL istiyordu. Eğer erken rezervasyon yaparsanız daha uyguna bulabilir misiniz pek emin olamadım. Emin değilim ama Cide’de öğretmenevi bulursanız daha iyi olur. Cide’deki pansiyonların pek de hijyenik olduğunu söylemeyeceğim.

Kastamonu Cide Gezilecek Yerler

Sahip olduğu doğa kaynaklı örüntüleri nedeniyle Cide turizm açısından tercih edilen gezi noktalarından birisidir. Böyle güzel bir şehrin içerisinde tıpkı bir matruşka gibi saklı kalan güzelliklerini keşfetmemek olmaz… Kafa dinlemek için tatile çıkanların diğer Akdeniz illerindeki gibi gürültülü olmasından uzaktır. Her şeyiyle beraber bu ilçeyi tanımak isteyenlerin, buraya tatile gelip deniz sezonunu kaçırmadan suya atlamaları gerek… Peki, 

Kastamonu Cide’nin gezilecek yerleri nereler?

Rıfat Ilgaz Evi

Kastamonu Cide’de gezilecek yerler konusunda rotanızın en başına Rıfat Ilgaz Evi’ni koyabilirsiniz. Bu ev Rıfat Ilgaz’ın çocukluğunun geçtiği bir yer olup, mal varlığı olarak kendisine aittir. Rıfat Ilgaz’ın İstanbul’dan getirilen çalışma masası, kalemler, yatak, radyo, gözlük, takım elbise ve kitap gibi kişisel eşyaları ile dekore edilen ev Cide Belediyesi tarafından restore edilmiş olup, edebiyat dünyasının şair ve yazarının eşyalarının sergilendiği bir yerdir. Beğeneceğinizden eminim… Cide gezilecek yerler deyince zaten akıllara Rıfat Ilgaz hep gelmiştir...

Cide Gideros Koyu

Kastamonu Cide gezisi güzergâhınızda bulunması gereken diğer bir yer ise kestane, meşe, kayın, şimşir ve çam ağaçlarından oluşan, yemyeşil bir örtü ile çevrilmiş olan Cide Gideros Koyu’dur. Cide ile Kurucaşile burunları arasında, burnun arkasına saklanmış bu güzellik, Cide’den 11 km uzaklıktadır. Bu koyda Gideros Kalesi bulunmakta olup, burası tarih boyunca doğal liman olarak kullanılmıştır. Koya giden yolların virajlı ve rampalı olduğunu söylemeliyim. Yani biraz tehlikeli olabilir. Fakat arkasında yatan güzellik için bu riske girmeye değer. Burada bulunan balıkçı lokantalarında keyifli bir öğlen yemeği yiyebilirsiniz. Burayı şimdilik bilen kişi sayısı çok değil. En azından bu sebeple yolda fazla trafik olmayacak… Küçük bir plaja sahip olan bu koyda dilerseniz tekne kiralayarak mavi sulara açılabilirsiniz. Tertemiz kumsalında denize girme fırsatını yakalayan ender kişilerden olacaksınız. Şunu da bilin turistler burayı keşfetmeye başladı…

Cide Çoban Kalesi

Kastamonu Cide’nin Çoban Kalesi’ni gezmemek olmazdı. Kayanın üzerinde yapılmış olan bu kale görünüşüyle insanı etkisi altına alıyor. İlgilenir misiniz bilmem ama burası Güble ve Gilivri arasında bulunan bir yer olup, denizden: 50-60 metre yükseklikte bulunmaktadır.

Timle Kalesi

Cide’nin kaleleri hakkında konuya başlamışken Timle Kalesi’ni de belirtmek isterim. Bu kalenin yapılış amacı aslında gemilerden gelen kişilerin karaya çıkıp çıkmadığının kontrol altında tutulmasına yöneliktir. Bizans dönemine ait olan bu kale, Uğurlu (Timle) köyünde bulunmakta olup, yükseltisi 100 metre civarındadır. Doğal bir tepe üzerine kurulmuş olan bu yapı, tarihte Osmanlı Rus savaşları sırasında kullanılmış bir kale olup, bugün restore çalışmaları devam etmektedir.

Gazzalı Kalesi

Gelelim Gazallı Kalesi’ne… Burun üzerinde kurulu olan kale Bizans döneminden günümüze gelmiş ve köseli köyünde bulunan bir kaledir. Gitmek isteyenlere duyurulur…

Okçu Kalesi

Cide’de gezilecek yerlere yapım tarihi bilinmeyen bir kaleden söz etmek istiyorum. Bu kale Okçular Köyü’nde bulunan doğal bir kayanın üzerinde inşa edilmiş Cide Okçu Kalesi…

Cide Plajları

Kastamonu’nun Cide’si plajlarıyla en baş sırada yer alan bir ilçe… Birbirinden güzel ve denize girmeye elverişli irili-ufaklı pek çok koya sahip olan Kastamonu Cide, bu güzelliklere ulaşımın sağlanmasında yetersiz kalıyor olsa da yeşil renklerin hâkim olduğu kayaların değişik bir görünüm sergilediği çayyaka plajında denize girmek mükemmel…Cide  Plajları konusunda Kazalı Altı Plajı da gezmeniz için bir alternatif olabilir.

Cide Ilgarini Mağarası

Kastamonu Cide’nin Sorkun Yaylası’nda bulunan Ilgarini Mağarası da fazlaca gezi akını alan yerlerden birisidir. Cide’ye 36 km uzaklıkta olan mağaraya ulaşmak ise zahmetli. Belli bir süreden sonra araçlardan inerek iki saate yakın yürümek gerekiyor. Tabii kemerli girişi bulunan mağara, Bizanslılardan kalmış bir değerdir. Bir tane su sarnıcı bulunan mağaranın içerisinde iki kola ayrılan yol var. Mağarada avizeli salonları merak edeceğiniz için buraya uğramanız güzel olur. Dünyanın en derin dördüncü mağarası olma özelliğini taşıyan ılgarini mağarası, bir adet kilise ve 7 tane mezar kalıntısı içermektedir. Bu arada mağarada da yürümeniz gerek çünkü uzunluğu 858 metre…

Cide Valla Kanyonu

Gelelim son olarak Kastamonu Cide’de var olan Valla Kanyonu’na… Bu kanyon Küre Dağları’nın içerisinde bulunan en büyük kanyon olma vasfına sahip olup, 12 km boyunca uzanan bir kanyondur. Cide ile Pınarbaşı arasında uzanan kanyon, sarp ve yüksek kayalarla çevrili olup, yükseklik kimi yerlerde 1200 metreleri bulmaktadır. Bu kanyona girilmesi imkânsız olduğundan kanyon hakkında merak uyandıran şeyler için araçla ulaşım sağlanabilmektedir.

Cide Sultan Kayıkları

Kastamonu Cide’den görmeden gitmemenizi önerdiğim bir diğer şey ise Sultan Kayıkları’dır. Meşe, çam ve kestane ağacı kullanılarak yapılan tamamı ahşap 2,5 metre genişliğe sahip olan sultan kayıkları otuz metre uzunluğa sahiptir. Bu kayıkların ilginç tarafı ise padişahları taşıyan kayık olmalarıdır ve bugün halen yapılmaktadır.

Kastamonu Cide Çevresinde Gezilecek Yerler

Amasra

Kastamonu Cide’de ve çevresinde gezilecek yerler konusunda Cide’nin hemen yanındaki Amasra ilçesine gitmenizi tavsiye ederim. Fatih Sultan Mehmet’in ilçeyi ele geçirdiği zamanda bu ilçeye ait sözleri ilçenin güzelliğini kanıtlamaktadır. Yine birçok ünlü sanatçının eskiden tatil yeri olarak kullandığı Amasra, güzel olduğu için seçilmiştir…  Şayet rotanızı Bartın tarafına yönelttiyseniz tavşan adasına giderek manzaranın keyfini çıkartın derim… Amasra Hamamı, Şehir Hamamı, Dervişoğlu Hanı, Taşhan, Tekkeönü Kalesi, Amasra Kalesi, Güzelcehisar Kalesi, Kuş Kayası Yol Anıtı, Amasra feneri Amasra kaymakamlık evi gibi yerleri görmeye gidebilirsiniz. Yine Amasra kemer köprüsü, Bartın Kemerdere Köprüsü de keşif yapanlar için dikkat çeken yapılardandır. Aya Nikolas Kilisesi, Ebu Derda Türbesi, İçkale Mescidi, Şadırvan Camii, Halil bey Camii, Amasra Küçüktepe Martyriumu ve İbrahim Paşa Camii gibi mekânlar Amasra Küçük Kilisesi gibi dini mekanlarını rotanızı Bartın’a çevirirseniz görebilirsiniz. Kurucaşile Limanı, İnkumu Plajı, Çakraz Plajı, Amasra Plajı, Çambu Plajı, Güzelcehisar Plajı ve Amasra Limanını Gezen Yaylası, Bartın – Kastamonu Küre Dağları Milli Parkı, Uluyayla ve Ardıç Yaylası Gezen Yaylası, Bartın – Kastamonu Küre Dağları Milli Parkı, Uluyayla ve Ardıç Yaylası, Ulukaya Şelalesi ve Göldere şelalesi gibi yer ve mekanlar da size yola çıktığınız amaca ulaşmada tamamlayıcı unsurlardır.

Doğal olarak gelen yerli ve yabancıların barınma, yeme içme, ulaşım, sağlık ihtiyaçları ilçenin altyapısal ihtiyaçları doğrultusunda karşılanmaktadır. Bu hizmetlerin verilmesi elbetteki ücret karşılığındadır. Hazır Cide’ye kadar gelmişken Bartın İnkumu’na da uğrayın derim.

Kastamonu Cide’de Ne Yenir?

Cide’yi tercih eden gezginlerin Cide’de gezilecek yerleri keşfetmek için ilçeye gelmeleri ile yöresel lezzetlerle tanışmaları kaçınılmazdır. Her ilin ya da ilçenin kendi şahsına ait ustalıkla sergilediği yemek çeşidi bulunmaktadır. Cide’de durum böyle olup, bu konuda ev yemeklerinden çok ön plana çıkan menü kuyu kebabıdır. Yol kenarlarında hizmet veren çok sayıda restoran kuyu kebabı pişirmekte olup, mutlaka denemelisiniz dediğim bir lezzet…  Cide’de bu muhteşem lezzetin dışında ayrıca karma, köy böreği, armut tatlısı, ceviz helvası (cidella) , kuyruklu dolma, kestane hoşafı da tadılmaya değer lezzetlerdir. Cidella aklınızı karıştırmasın aslında bir marka ve ilçenin isminden esinlenerek oluşturulmuş bir isim… Aslen ceviz helvası olan yörenin bu lezzetini denemelisiniz. Bu arada il sınırı sonuçta Kastamonu olduğuna göre pastırmanın da tadına bakarsınız sanırım…

Kastamonu Cide Kahvaltı Yerleri

Kastamonu Cide sahilinde onlarca kahvaltı mekanı ve yemek yerleri var. Çoğunlukla açık büfe tarzında yerler var. Biz sahil tarafında güzel bir kafeye gitmiştik. Kahvaltı fiyatları 25 TL civarında.

Kastamonu Cide Hakkında Son Sözler

Kastamonu Cide gezilecek yerlerini görmek için harekete geçtiğiniz andan itibaren Cide’de yapmadan dönmemeniz gereken şeyleri planlamalısınız. Cide konusunda yol kenarında kuyu kebabı yemeyi, yöresel lezzetlerinin tek tek tadına bakmayı, kanyonunu, mağaralarını, köprülerini, yani tarihini, doğasını ve dini mekânlarını gezmeden memleketinize geri dönmeyin. bu arada ceviz helvası satın almayı, sevdikleriniz için hediyelik bakmayı, mimari yapılarını gezmeyi unutmayın… Bir de önerim var ki o da sarı yazma, ağaç işleri el sanatı ürünleri, kahve değirmenini almadan geri dönmeyin… Son olarak Kastamonu Cide sahilinde başı boş çok fazla köpek olduğunu göreceksiniz. Cide rehberine katkıda bulunmak isteyenler yorumlarıyla katkıda bulunabilirler.

"Cide Gezilecek Yerler" Hakkındaki Genel Yorumlar (0)

A
B
F
G
H
İ
K
M
R
S
T
U
A
B
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Ş
T
Ü
V
Z