Yaz

SİNOP GEZİLECEK YERLER

calendar_today Ağu 23, 2017

SİNOP GEZİLECEK YERLER

SİNOP GEZİLECEK YERLER - SİNOP ŞEHİR REHBERİ - SİNOP ŞEHİR MERKEZİNDE GEZİLECEK YERLER - SİNOP GEZİ YORUM

SİNOP HAKKINDA BİLGİ - SİNOP TARİHİ

Sinop tarih boyunca bir çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Türkiye’nin en kuzeyinde konumlanan Sinop İnceburun ile ün salmıştır. Adını Sinope adlı Yunan Tanrıçası’ndan almıştır. Söylentilere göre Sinope’ye aşık olan Zeus Sinop şehrine kaçırmıştır. Sinop şehrinin bu kadar doğal güzelliğe sahip olmasının Zeus’un Sinope’nin bekaretine dokunmayışı ile ilişkilendiriliyor.

Denizcilerin çok zorlu hava şartlarında Sinop Limanı’na sığındıkları biliniyor. Ulaşımın zor olması sebebiyle denizcilik ve liman faaliyetleri gelişmemiş olup yerel olarak kalmıştır. Karadeniz halkının geçim kaynağı olan balıkçılıkta avlanan balıkların bir çoğu ise Sinop Limanı’nda toplandığı biliniyor.

Sinop’ta Romalılar,Selçuklular,Bizanslılar ve Osmanlılar hakimiyet kurmuştur. Selçuklular döneminde ise şehir mimarisi ciddi ilerleme kaydetmiştir. Atatürk’ün ‘’Ne olurdu Sinop’un yarı güzelliği Ankara’da olsaydı.’’ sözü Sinop’u ne kadar çok sevdiğinin ispatı niteliğindedir.

SİNOP NEREDE

Tarihi liman kentimiz olan Sinop eşsiz doğal güzellikleri ile Karadeniz Bölgesi’ndedir. Yemyeşil ormanları ile Boztepe yarımadasına adeta bir gemi gibi demir atmıştır.

SİNOP'A NE ZAMAN GİDİLİR

Haliyle Karadeniz iklimi Sinop’ta hakim olunca gidilecek en güzel zamanlar yaz aylarıdır. Muhteşem koyları ve denizi ile meşhur olan Sinop’a Temmuz ayında gitmiştim. Özellikle yaz aylarında ciddi anlamda yerli ve yabancı turistler vardı. Akşamları ise sokak ve caddeleri hem hareketli oluyor hem de bu kalabalığa hizmet amaçlı Sinop plajları ve sahil tarafında bir çok işletme sahibi yenilikler yapıyor. Buna birkaç örnek vermek gerekirse, Sinop Kalesi altında canlı müzik, sahilde tekne turları,plajlarda şezlong ve restoran hizmetlerini sayabilirim.

SİNOP'A NASIL GİDİLİR

Hemen hemen Türkiye’nin her noktasından Sinop otogarına otobüsle ulaşım mümkündür. Kendi aracınızla ise İstanbul’dan Sinop’a yaklaşık 8 saatlik yolculuk sonunda ulaşılabilir fakat koridor hız radar sistemi devreye girdikten sonra bu sürenin biraz daha uzayabileceği kanaatindeyim. Sinop Havalimanına ise Ankara ve İstanbul’dan direkt olarak uçak seferleri vardır. Sinop yeni havalimanına ise yakın zamanda kavuşacağını da haberlerden takip ediyorum.

Sinop Havalimanı servisleri ile şehir merkezine ulaşım ya da uçak firmasının servisleri ile güzergah doğrultusunda gideceğiniz yere gitmek mümkündür. Sinop otogarı ile şehir merkezi arası 6 km olup minibüsler ve otobüs servisleri ile ulaşmak mümkündür. Sinop’ta şehir içi ulaşım minibüs ve taksi ağırlıklı olduğu için bu konuda da hiç sorun yaşamayacaksınız.

SAMSUN - SİNOP ARASI GEZİLECEK YERLER

Tüm Karadeniz şehirlerini tek tek defalarca kez gezmeme rağmen Samsun – Sinop gezisini ilk defa yaptım. Samsun’dan Sinop’a giderken sağ tarafımızda çok güzel koylar vardı ve herkes denize giriyordu. Yolculuğunuza çay kahve molası vermek isteyenler közde kahve keyfini bu güzergahta değerlendirebilirler. Seyyar satıcıların denize karşı olan tezgahlarında da köfte ve et çeşitlerini deneyebilirsiniz. Samsun’dan Sinop’a geçerken Bafra ilçesinde mola verip meşhur Bafra pidesi yemek isterdik ama karnımız o an pek aç değildi. Samsun Sinop arası yaklaşık 2 saat sürmektedir.

Sinop merkez gezilecek yerler

SİNOP GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER

Sinop Kalesi

Sinop Kalesi M.Ö. 7.yüzyılda kenti korumak amacıyla kuruldu. Roma,Bizans ve Anadolu Selçuklu Döneminde birkaç kez onarıldı. Günümüzde hala özelliğini koruyan kalenin 2 ana giriş kapısı vardır ve kale duvarları şehri çevrelemektedir. Günümüzde hala kafeterya ve restoran hizmeti veren Sinop Kalesi’ne çıkıp şehri tepeden izleyebilirsiniz. Sinop Kalesi’nin alt tarafındaki kafeteryada akşamları canlı müzik oluyor. Alkolsüz olan mekanda çay kahve keyfi yapıp çok eğlenmiştim. Sabahları da kahvaltı tabağı 10 TL ve gölgelik olduğu için burayı tercih etmiştim. Hem Sinop gece hayatını ucuza yaşamak isteyenler hem de uygun fiyata kahvaltı yapmak isteyenler (Çay 1 TL) burayı tercih edebilirler. Ayrıca kalenin arka tarafındaki park ve sahil kısmı çok hareketli oluyor. Sinop’ta alışverişinizi de bu sahil tarafında yapabilirsiniz. Sinop gezi tekneleri ve gezi turları Sinop Kalesi’nin olduğu sahil tarafından yapılıyor ve sizleri Sinop koylarını gezdiriyorlar. Sinop gezilecek yerlere buradan başlayabilirsiniz.

Sinop merkez gezilecek yerler

Sinop Paşa Tabyaları

Yarımadanın güney ucunda ,Sinop merkez gezilecek yerler listesine alabileceğiniz Paşa Tabyaları, 19.yüzyılda Osmanlı-Rus savaşı esnasında denizden gelen tehlikeleri önlemek amacıyla yapılmıştır. Giriş ücretsiz olup içerisinde piknik alanı ve kafeterya vardır. Sinop yerel halkı ve turistler buraya kahvaltı yapmaya geliyorlar. Gezmek için 10 dakika ayırsanız bile yeterli olabilir. 11 top yatağı,cephanelik ve asker koğuşu olarak kullanılan mekanlar ve mahzenler vardır.

Sinop Tarihi Cezaevi

Sinop Cezaevi,Sinop Kalesi’nin güneybatı ucundaki iç kalede bulunmaktadır. Sinop cezaevi gezi yazısını ayrıca yazacağım ama kısaca burada da bahsetmeden geçemeyeceğim. Hapishane 10,000 küsür metrekarelik bir alanı kaplıyor. Bir çok ünlü siyasi mahkum cezalarını çekmeleri için buraya getirilmiştir. Hapishanede mahkumların sanat çalışmaları için bir ilke imza atılmıştır. Bunun için içeride atölyeler kurulmuştur. Mahkumların yaptığı sanat eserlerinin satılması ile de onlara maddi destek imkanı sağlanmıştır. 1997 yılında kapatılan cezaevindeki mahkumlar 1999 yılında yapımı biten yeni cezaevine nakledilmiş ve Sinop Tarihi Cezaevi Kültür Bakanlığı’na tahsis edilmiştir. Kültür Bakanlığı’nın yenileme çalışmaları sonrasında müze olarak hizmete açılmıştır. İçerisinde galeriler,kafeteryalar,konferans salonu ve tanıtım salonları açılmıştır. Ayrıca cezaevi içerisinde bir çok dizi ve film çekilmiştir. Sabahattin Ali meşhur ‘’Aldırma Gönül’’ şiirini burada yazmıştır. Cezaevi Sinop merkezde gezilecek yerler listesine alınabilir. İçeriye müze kartıyla girmiştim. Gezmek için 1 saatten fazla bir zaman ayırmıştım hem içerisi çok büyük hem de içerideki nemi ve yaşananları hissederek gezdiğim için ciddi derecede etkilenmiştim. Sinop şehir merkezinde gezilecek yerler listesine muhakkak eklenmelidir.

 Sinop Cezaevi’nde yatan ünlü isimler arasında Refik Halit Karatay, Mustafa Suphi, Ahmet Bedevi, Burhan Felek , Sabahattin Ali ve Necip Fazıl Kısakürek hapis ve sürgün olarak kalmışlardır.

Sinop merkez gezilecek yerler

Alaeddin Camii

Bu cami,İzzeddin Keykavus ölünce yerine geçen oğlu,Anadolu Selçukluları’nın en parlak devrini yaşatan hükümdar Alaeddin Keykubad zamanında yapılmıştır. Yakın zamanda restore edilen Büyük Cami tüm endamı ve maneviyatını şehrin merkezinde hala korumaktadır. Sinop gezi turunuza bu camiyi görerek devam edebilirsiniz.

Sinop Şahin Tepesi

Eğer Sinop şehrini tepeden izlemek ve güneşin doğuşuna kahvenizi yudumlarken şahitlik yapmak isterseniz burayı tercih edebilirsiniz. Biz akşam vakti arkadaşlarla birlikte gün batımını izlemek için gitmiştik. Şehir merkezinden arabayla 10 dakikalık mesafede olan Şahin Tepesi’nde restoran yoktur sadece çay kahve içebilirsiniz.

Sinop merkez gezilecek yerler

"Sinop Şahin Tepesi" Hakkındaki Yorumlar (1)

Taner Altay 23 Ocak 2019 Çarşamba
Şahin tepesi - İnce Burun- Sinop Karadeniz'in hırçın dalgalarının vurarak incelttiği İnce burun manzarasına karşı Şahin tepesinde oturup hafif esen rüzgarla gelen yaban kekiği kokusunu içine çekip gün batımını seyretmek bir masalın içinde olmak gibi bir şey... İstanbul da yaşayan için Pierlotti tepesi neyse Sinop'ta yaşayanlar için Şahin tepesi o dur.

Pervane Medresesi

Pervane adı Farsça’da kuş anlamına geliyormuş. Avlunun ortasında sekizgen bir şadırvan bulunmaktadır. Orijinalinde toprak damlı olan yapı sonradan kiremit çatıya çevrilmiştir. Sinop’ta ne yenir? Diye şehir merkezinde gezerken Sinop’un meşhur yemeği olan Sinop mantısını burada yemiştim. Ayrıca içerisinde canlı müzik yapan kafeterya vardır. Sinop’ta alışverişinizi içerisinde bulunan butik mağazalardan yapabilirsiniz. Arkadaşım burada alışveriş yapmıştı.

Balatlar Kilisesi

Sinop,Ada Mahallesi,Yusufoğlu Aralığı’nda bulunan bu kilise M.S.660 yılında Bizanslılar döneminde yapılmıştır. 2010 yılında Avrupa Birliği destekli kazı projeleri başlatılmış olup bu kazının 15 yıl süreceği tahmin edilmektedir. Ben buraya gitmedim gidenler tecrübelerini yazabilirler.

‘'Gölge Etme Başka İhsan İstemem'' Diogenes (Diyojen)

Sinop’lu Diyojen ,Kinik felsefesinin öncüleri arasında yer almaktadır. Ölümünün ardından yazılı kaynaklar bırakıp bırakmadığı tam olarak bilinmese de efsane sözleriyle adından sıkça söz ettirmeyi başarmıştır. Hayatını bir fıçı içerisinde geçirmiş ve böylece daha mutlu olacağına inanmış olan filozofun heykeli Sinop merkezde gezilecek yerlerin başında geliyor. Sinop gezilecek görülecek yerlere Diyojen’in heykelini görerek başlayarak şehir merkezine doğru inmiştim.

Sinop merkez gezilecek yerler

Sinop Karakum Plajı

Sinop’un denizinde gösterdiği çeşitlilik Sinop kumsallarıyla devam ediyor. Sinop şehir merkezine 2,5 km uzaklıktadır. Sinop’ta denize girilecek yerler arayanlar Karakum Plajı’nı tercih edebilirler. Adından da anlaşıldığı üzere burası siyahtır. Bunun sebebi ise volkanik arazi olan ada mevkiindeki volkanik taşların dış kuvvetler tarafından parçalanmasıymış. Yerel halka sorduğumda ise Sinop’un en güzel plajının burası olduğunu söylemişlerdi.

Boztepe Burnu

Sinop yarımadasının en yüksek bölgesindedir. Buraya gitmedim ama anlatılanlara göre burası Boztepe Sis Düdüğü olarak geçiyor ve kaptanların rota almalarına yardımcı oluyormuş.

Sinop Kumkapı

7 kapılı bir şehir olan Sinop’un en önemli kapılarından birisi de Kumkapı’dır. Karadeniz kıyılarında yaşayan ailelerin Sinop’ta yaşayan yakınlarını ziyareti esnasında yılın belli zamanlarında bu kapı açılıyormuş.

Sinop Akliman Plajı

Sinop’ta araç kiralamak sizler için en doğru yöntem olacaktır. Sinop’ta her yeri gezmemin en kolay yolu kendi özel aracımla gitmek olmuştu. Tahmin ettiğimden çok daha güzel ve büyük olan Sinop’ta gezilecek görülecek yerler ne yazmakla ne de anlatmakla bitecek gibi duruyor. Sinop şehir merkezine yaklaşık 9 km uzaklıkta olan Akliman Plajı yeşil ve mavinin her tonuna ev sahipliği yapıyor. Kumkapı’dan başlayıp Akliman’a kadar devam eden Karadeniz’in en uzun kumlu plajı da Sinop’un en güzel plajı listesindedir. Sinop’ta denize girilecek yerler arasında burayı da listenize ekleyebilirsiniz. Ayrıca Sinop Dsi Plajı ve Sinop Korucuk Plajı da alternatif arayanlara tavsiye edilir.

Sinop merkez gezilecek yerler

Sinop Hamsilos Koyu

Türkiye’nin tek fiyordu unvanına sahip Hamsilos Koyu’nu muhakkak görmenizi şiddetle tavsiye ederim. Eğer aracınızla gidiyorsanız yanınıza kamp ocağı ve kahve fincanlarınızı almayı ihmal etmeyin. Biz öyle yapmıştık yere kilim serip bir güzel Hamsilos Koyu manzaralı kahve keyfini yaşamıştık. Burada kafeterya ve restoran yok. Bazen çok sessiz sakin olsa da 10 dakikada bir tur şirketleri geliyor. Şehrin sıcağından kaçmak için efsane güzellikte bir yer. Burası doğal sit alanı ilan edilmiştir. Çok şiddetli havalarda ise balıkçıların sığınağı olarak da kullanılıyormuş.

Sinop merkez gezilecek yerler

"Sinop Hamsilos Koyu" Hakkındaki Yorumlar (1)

Taner Altay 23 Ocak 2019 Çarşamba
Hamsilos - Gerze - Sinop Beklentilerinizin üzerinde bir şehir olabilir burası.Hamsilos koyundaki Türkiye'nin tek fiyordunu görebilir,Citte Slow city Gerze'siyle sakinliğe huzura varabilir.Neredeyse her sokağından görülen ıssız denizinde rahatca yüzebilir ve gece sokaklarında canlı müzik yapan restoranlara uğrayabilirsiniz. Şelalelerinde dolaşarak iç sesinizi dinleyebilirsiniz. Sabahattin Ali gibi burada düşünce suçundan yatmış bir çok yazar , düşünür ve oyuncuların koğuşlarını görebileceğiniz filmlere konu olmuş Sinop cezaevini ziyaret edip bura hakkında izlediğiniz bir filmi veya burası hakkında okuduğunuz bir kitabı yada anıyı aklınıza getirip duygulanabilirsiniz. Sinop’ta bir çay bir kahve içmeli insan güneşin batışına karşı. Gece her sokağından Deniz manzarası görünen sokakların da kaybolmalı ve Hamsilos’ta kamp kurmalı ki Sinop’u ve karşılaştığı bir Sinop’luyu anlayabilmeli insan.

Sinop İnceburun

Türkiye’nin en kuzey uç noktasıdır ve şehir merkezine 20 km uzaklıktadır. Bölgede bulunan deniz feneri sisli havalarda yanış şekline göre gemi kaptanlarına hangi limanda olduklarını anlamalarını sağlar.

Sinop Sarıkum Plajı

Aslında burası Sinop merkezine bağlı bir köydür. Şehir merkezine 25 km uzaklıkta olsa da 4 km uzunluğundaki plajı ile muhteşem Sarıkum Gölü ve Kuş Cenneti bu köydedir.

Sinop Şehir Efsanesi - HELESA

Bu gelenek sanırım sadece Sinop ilimize özgü olacak. ‘’Helesa’’ yani ‘’ Sellime Çıkarma’’ dedikleri geleneği Ramazan ayında yapan Sinop halkının bu inanışının altında yatan hikaye çok hoşuma gitmişti. Sinop Limanı sığınacak en güvenli liman olmasından dolayı yine vakti zamanında bir gemi ve tayfası Sinop Limanı’na sığınmışlar. Kış şartlarında zorlanan tayfanın kumanyası biter ve halktan yemek istemeye de utanırlar. Bir gün kaptanın aklına gelen fikirle tayfa kapı kapı dolaşıp mani söylemeye başlayıp yemek toplarlar. Daha sonra bu olay Sinop’ta adet haline gelmiş ve Ramazan ayının 15. Gününden sonra insanlar kapı kapı dolaşıp mani söylemeye başlamışlar.

SİNOP'TA NEREDE KALINIR?

Şehir merkezine çok yakın olması, uzun süre kamp yapışımız ve 4 kişi olduğumuz için en mantıklı yol ev kiralamaktı. Nokta Apart Sinop merkezde ve cezaevine çok yakın konumda. 4 kişi 150 TL ödemiştik. Sinop’ta kamp yeri arayanlar ise bizim tatilimizin son gününde kaldığımız Sinop Martı Camping’i tercih edebilirler.

Sinop Kamp Alanları

Türkiye’nin en kuzey noktasında yer alan Sinop Hamsilos Koyu üzerindeki Sinop Martı Camping’i işletmecisi Orhan Abi bizlere o kadar çok fazla imkan sunmuş ki insanın bir yaz tatili boyunca orada kalası geliyor. Hamsilos Koyu’na giderken Akliman yolu üzerinden giderken tesadüf eseri bulduğumuz kamp alanında yok yok.. 5 Erkek 5 Bayan Wc, 4 adet duş imkanı,10 tane lavabo,restoran ve cafe.. İsterseniz kendi yemeğinizi pişirmek için ortak mutfağı kullanın isterseniz de Sinop Martı Camping’in eşsiz güzelliği ve deniz manzarasına karşı restoranda Sinop’un yerel lezeetlerini tadın. Tavsiye bizden tercih sizden. Ben buraya Sinop Martı Camping’in iletişim bilgilerini bırakıyorum. Çılgın Gezgin’den selam söyleyen herkese cüzi bir indirim yapacağına dair sözü de aldım.

Hamsilos Yolu, Akliman Mevkii, SİNOP

 +90 (850) 304 77 57

SİNOP HEDİYELİK ALIŞVERİŞ

Özellikle Sinop Kalesi yolunda kotra yapımı çok meşhurdur. Ahşap ve el yapımı gemileri Sinop Cezaevi’nde yatan 2 mahkum başlatmış ve bu mesleğe gönül vermişler.

Gerze'de nerede denize girilir?

Gerze’ye inip sol uç tarafa doğru yürürseniz plajı göreceksiniz. Biz arkadaşımla birlikte deniz bisikleti kiralayıp sahil kısmında gezi turu yapmıştık.

Sinop Gerze Gezilecek Yerler

Sinop Gerze’de gezilecek aman aman bir yer yok. Hemen sahil tarafında bulunan park içerisinde kafeterya ve restorandaki Sinop mantısını yediğimde çok beğenmiştim. Aynı lezzeti şehir merkezindeki mantıcılarda bulamamıştım. 13 Şubat 1956 yılında lodosun arttırdığı yangında ilçenin çok büyük bir bölümü yok olmuştur. Gerze’de deniz kenarındaki balık restoranlarında güzel bir akşam yemeği yiyebilirsiniz.

Boyabat Gezilecek Yerler

3000 yıllık geçmişi olan Boyabat Bizanslılardan sonra 1126 yılında Türk Beyliklerine geçmiştir. Boyabat Kalesi hemen şehir merkezinde yer alır. Tarihi konaklar ve kale tünelleri de ziyaret edilecek mekanlar arasındadır.

Sinop'ta ne zaman denize girilir?

Sinop denizi sadece yaz ayları değil bahar ayları da denize girmeye elverişli olduğunu söylemişlerdi ama bu konuda yazarken biraz dikkatli yazmamda fayda görüyorum. DİKKAT! Bazı yerlerde akıntı olduğu söyleniyor sadece denize girilmesine izin verilen yerleri tercih ediniz. Sinop Belediyesi bazı yerlerde ciddi uyarılar yapmıştır.

Sinop merkez gezilecek yerler

Sinop merkezde gezilecek yerleri listelemek gerekirse;

Rıza Nur Kütüphanesi, Sinop Müzesi , Etnografya Müzesi , Diogenes Heykeli , Pervane Medresesi , Alaeddin Camii , Sinop Tarihi Cezaevi ve Sinop Kalesi’ni görebilirsiniz. Sinop Kalesi’nin sahil kısmı akşamları çok kalabalık ve renkli oluyor. Akşamları zamanınızı burada geçirebilirsiniz. Sinop şehir merkezinden sağ koldan aşağıya inerseniz her yol sizi sahile götürecektir. Sinop gezi rehberimde en keyif aldığım yerler arasında burayı gösterebilirim. Sizlerde Sinop şehir rehberine gezilecek görülecek yerleri ve kendi tecrübelerinizi yazabilirsiniz.

Sinop merkez gezilecek yerler

Erfelek Tatlıca Şelaleleri

Sinop, Erfelek arası 28 km olup, Sinop’un küçük ve şirin bir ilçesidir. Sanayi yok denecek kadar az olan Erfelek’te halkın geçim kaynağı çiftçiliktir. Ayrıca buraya kadar gelmişken kestane balını da tatmanızı tavsiye ederim. Erfelek Tatlıca Şelaleleri Erfelek’e 10, Sinop’a ise 45 km uzaklıktadır.

Sinop Ayancık Gezilecek Yerler

Ayancık Sinop’un ikinci en büyük ilçesidir. Ayancık Kalesi ve merkeze 2 km uzaklıkta bulunan Akgöl Ayancık’ta gezilecek yerler arasındadır. Balıkçılık ve keten sanayi halkın en önemli geçim kaynağıdır. Akgöl Yaylası ise Sinop’un en güzel mesire yerlerinden olup Ayancık-Kastamonu yolunun 31. Kilometresinde 5 km daha içeridedir.

SİNOP'TA NE YENİR?

Sinop mutfağı ağırlıklı olarak tahıl ürünlerinden ibarettir. Ben mantıyı çok sevdiğim için kahvaltı hariç her öğün Sinop mantısı yemiştim. Diğer Sinop lezzetleri nokul katlama,etli ekmek,ıslama,kiren turşusu,erik turşusu,un helvası,Boyabat ezmesi,nohut böreği,kabak millesi ve cızlamadır.

Sizler de Sinop gezilecek görülecek yerleri, Sinop merkez gezilecek yerleri kendi gözlemlerinizi özgürce yazıp bir başkalarının faydalanmasını sağlayabilirsiniz.

"SİNOP GEZİLECEK YERLER" Hakkındaki Genel Yorumlar (0)

A
B
F
G
H
İ
K
M
R
S
T
U
A
B
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Ş
T
Ü
V
Z