Yaz

Ayder Yaylası Kamp Alanları

calendar_today Ağu 27, 2017 label

Ayder Yaylası Kamp Alanları

Ayder Yaylası Kamp alanları ve Rize'deki kamp alanları arayışında isenize bir kaç kez deneyimlediğim ve Rize'de ücretsiz çadır kamp alanları hakkında detayları yazdım.

Rize kamp yerlerini yazarken en ince ayrıntısına kadar her şeyi yazmaya çalışacağım. Sizlerden ricam Rize’de çadır kurulacak yerleri bildiğiniz ücretli ya da ücretsiz olmak üzere yorum kısmına eklerseniz bir çok insan faydalanmış olacaktır. Çamlıhemşin’de kamp yapacak o kadar çok yer var ki bildiğim duyduğum her şeyi kalemimin el verdiği sürece sizlere sunuyorum. Biz Trabzon Livera Camping’teyken Rize’den gelen bir grup arkadaş Rize’den Trabzon istikametine doğru kamp yapa yapa Karadeniz turu yapıyorlardı. Kendilerinden duyduğumuz kadarıyla ‘’Ayder Yaylası’nda çadır kurulacak yerlere yıldırım düşmüş’’ ve bu yüzden dolayı da Ayder Yaylaları kamp alanları güvenlik sebebiyle boşaltılmış.

Trabzon’dan Rize’ye yola çıkarken Ayder Yaylası kamp yerlerinde kalıp kalamayacağımız tamamen muallaktaydı. Ama biz rotamızda taviz vermeyip en iyi ihtimalle otelde kalırız diye planlar yapıyorduk. Rize Yaylaları kamp alanlarına gelmeden önce Çamlıhemşin’de alışverişlerimizi yaptık. Hava güzel görünüyordu ama yukarıda yani Rize Ayder Yaylası’ndaki son durumu bilmiyorduk. Kampta yiyeceklerimiz için alışverişler bitti. Ayder yolunda yağmur hafiften başlıyordu.

Geldik Ayder Yaylası Kamp alanlarının olduğu bölgeye. Hafif yağmur yağsa da insanlar kamp yapmaya çoktan başlamışlar. Yaklaşık 5 yıldır Ayder Yaylası’na gidip 2 kere kamp atmıştım ama bu yıl gördüğüm kalabalığı hiç görmemiştim. Hatta Çılgın Gezgin Facebook hesabımda şöyle bir paylaşım yapmıştım. ‘’Ayder Yaylası’na YAYLA demek için 10.000 şahit getirseler inanmam. En son geldiğimde Ayder Yaylası’nda kamp attığımda bir nebze de olsa daha iyiydi. Ama artık buranın yaylalıktan çıktığına ikna oldum. Yayla dediğin yerde insanların yazlık evleri olur,horon teperler,şenlikler olur ve insanlar piknik mangal yapmaya gelirler’’.

photo_library

Ayder Yaylaları Kamp Alanları Hakkındaki İzlenimlerim

Ayder Yaylası giriş ücreti olan 9 TL araç başı verdik. Ayder Yaylası dediğimiz yer yani ilk sizi karşılayan çarşının karşısındaki bölgeye ÜCRETSİZ ÇADIR kurabilirsiniz. Rize’de çadır kurulacak yer arayanlar (ücretsiz alan) burayı kullanabilirler. Bu avantajın bir diğer dezavantajı ise bu gözler Çamlıhemşin kamp yeri olarak geçen yerde ‘’KAMP YAPAN ARAPLAR’’ gördü. Yok artık diyorum. Bu söylediğim yanlış anlaşılmasın doğa hepimizin ama gel gör ki özellikle Rize’de kamp yerlerini bile istila etmişler.

Burayı beğenmedik Ayder Yaylası artık TİCARETHANE olmuş duruma gelmiş. Alışveriş ve ARAP TURİZMİ üzerine kurulu küçük bir yeşil alanı ve onlarca oteli olan yer haline gelmiş. Hatta köylüler evlerinin hepsini pansiyon ve otele çevirmişler.

Ayder Yaylası’nda kamp atmaktan vazgeçip biraz daha yukarılara çıkıp ne var ne yok diye bakmaya gittik. Önümüze çıkan ilk kamp yerine sorduk. Cevabını yazıp yorumları size bırakıyorum: ‘’Yat saatimiz 00:00 ve o saatten sonra hizmetimiz kesiliyor’’  Yat iştiması da alıyor musunuz? Demek isterdim ama ücreti de kişi başı 25 TL deyince artık konuşmaya bile gerek duymadan başka yerler bakmaya geldik.

video_library

Ayder Kamp Alanları’ndan Galer Düzü Kamp

Ayder Yaylası’na yaklaşık 6 km uzaklıkta olan Galler Düzü’ne geldik. Burası düzlük bir alan ve kamp yapan bir kaç kişi daha görünce, özellikle de sessiz sakin az insan olunca Ayder Yaylası kamp yerleri arayanlar için mükemmel bir yer olduğunu düşündük. Etrafa şöyle bir bakıp KASVAÇ SİNİ SOFRASI adlı restorana ‘’Buraya çadır kurabilir miyiz?’’ diye sorup cevabını da olumlu alınca hemen çadırları kurduk. Ücretini sorunca da ‘’Allah’ın dağından para mı alacağız?’’ cevabı zaten bal kaymak oldu. Hemen belirteyim mekanın sahibinin adı Hasan abi ve oğlu Emircan çok kral adamlar. Hem çok sıcakkanlılar hem de dobra insanlar. Çay,kahve ve su ikramlarını,ücretsiz olarak tuvaleti kullanmamıza izin vermelerini,çadırlarımıza biz Pokut Yaylası ve Sal Yaylası’nda iken sahip çıkmalarını nasıl unutabiliriz. Allah Razı olsun. Çadırlarımızı kurduk yemeğimizi yaptık. Sıra Pokut Yaylası’na nasıl gidilir? Diye sorunca bu konuda da Emircan çok yardımcı oldu. Hasan Abi’yle vedalaşırken inanın çok üzüldüm adamın sohbeti muhabbeti efsane sarıyor. Seneye bir daha geleceğimi söyleyip kamp yerinden ayrılırken gözüme mekanda bulunan komik yazılar dikkatimi çekti.

Galler Düzü’nde konaklama seçenekleri olarak Hasan Abi’nin bungalov evlerini de tercih edebilirsiniz. Biz kampın 2.gününde köfte yemiştik ve çok beğenmiştik. Yemeklerini de denemenizi tavsiye ederim.

Rize Kavrun Yaylası Kamp Alanı

Galler Düzü’nde kamp yapıp bizi Pokut Yaylası ve Sal Yaylası’na götüren Kadir Kavrun Yaylası’nda yaşıyordu. Kendisine sorduğumda öğrendiklerim: Kışın çok yoğun kar yağışı nedeniyle Kavrun Yaylası’ndaki restoranım ve evim zarar gördü demişti.

video_library

Rize Kavrun Yaylası’na nasıl gidilir?

Ayder Yaylası’ndan sonra Galler Düzü’ne gelip daha sonra Kavrun Yaylası’nda kamp yapmaya gidebilirsiniz.

Ayder Yaylası Kamp Alanları ve Ayder Yaylası’nda Çadır Kurulacak Yerlerin Özeti

Çamlıhemşin’de ücretli ve ücretsiz kamp yerleri var. Ayder Yaylası girişindeki yayla alanı ücretsiz kamp alanı olarak geçiyor. Tuvalet için karşı tarafta bulunan çarşıdaki restoranları kullanabilirsiniz. Banyo hizmetini bir şekilde çözebilirsiniz. Otellere ya da motellere belli bir ücret ödeyerek ya da rica ederek halledebilirsiniz.

Ayder Yaylası’nda kamp yerleri ücretli arayanlar Ayder’den çok az daha ileriye giderek kamp yerlerini görebilirler.

Aracınız binek araç ise; Ayder Yaylası’na kadar yollar asfalt olup Galler Düzü yolunda aracınızın altı sadece belli noktalarda sürtebilir. Pokut Yaylası yolları kadar kötü değildir ama aracınızın altını KESİNLİKLE SÜRTMEZSİNİZ diye garanti veremem. Bu konuda dikkatli olmanızı tavsiye ederim. Mesela biz 2 araç gitmiştik markaları Citroen olan araçların bir tanesi hiç altını sürtmezken diğeri çok kez alt tarafı darbe yemişti.

Buraya kadar gelmişken HUSER YAYLASI’NDA GÜN BATIMINI muhakkak izlemenizi tavsiye ederim. Huser Yaylası gün batımı keyfini her gün yaşayamazsınız. Mesela biz o kadar şanssızdık ki 2 gün boyunca hava şartları el vermedi. Diğer günlerde de başka yerlere geçmiştik.

Cep telefonu bazı noktalarda çekmeyebilir ama Galler Düzü’nde çekiyor.

video_library

Ayder Yaylası Tarihi Kamp Alanları

Doğa sporlarının vazgeçilmez bir parçası olan kampçılık,  insanda heyecan, coşku ve bazı anlarda ise özgürlük hissettirir. Vahşi doğada yapacağınız bir kamp esnasında öğrenecekleriniz stresli kent yaşamınızı da oldukça unutturacaktır. Kendi ellerinizle pişirdiğiniz yemekler, sıcak bir uyku tulumu, sessiz bir gece, yıldızlar ve siz. Kamp ateşinin sıcaklığında ısınıp, yıldızların altında uyumak ve sabah kuş sesleri arasında uyanmak ne güzel olurdu değil mi? Hele bu kamp yeri müthiş doğal güzelliklerle dolu olan Ayder Yaylasında olursa.

Ayder yaylası Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinin 19 kilometre güney doğusu yönünde bulunmakta olup, yayla deniz seviyesinden 1350 m rakımda yer almaktadır. Yaylada var olan kayın ormanları bol oksijenli tertemiz bir yaşam alanı oluşturuyor canlılar için…

Yaylada bulunan Bukla tur pansiyonunun kapısındaki kocaman pankartta aslında anlatılır yaylanın özelliklerini… Der ki;

 Sevgili turist,

Tepmek toynaklı hayvanlara mahsustur. Horon tepilmez, vurulur.
– Yemesini bilen söylemesini de bilmeli: Mıhlama değil, muhlama.
– Yöre insanı İstanbul Türkçesini çok iyi anlar. “Uyy” ile başlayıp “daa” ile biten sevimsiz şive taklidi yapmayın.” İşte bu şekilde anlatır Bukla tur pansiyonun sahibi kendisini…

Yaylaya genellikle şehirlerin basık havasından kurtulup, dinlenmek isteyenler düşer yola… Tabii bunun dışında kampçıları da unutmamak lazım…

Geniş orman alanlarının, eşi benzeri görülmeyen çiçeklerin ve bu coğrafyada yaşayan canlıların yaşadığı ortamı merak edenler ve onlarla aynı yerden güne merhaba demek isteyenler genellikle Ayder yaylasında bulunan kamp etkinliklerini tercih etmektedirler. İlkbahar ve yaz aylarında düzenlenen kamp faaliyetleri üniversitelerden ve liselerden gelen kamp topluluklarını ağırlamaktadır. Sadece Ayder yaylası değil aslında Karadeniz’in tüm coğrafyası kamp yapmak için elverişli ortamlar bulundurmaktadır. Öyle ki kamp alanlarının sahip olduğu muhteşem manzaralar, doğal güzellikler, tarihi mekânların sırları ve kamp yerlerindeki ilgi insanları buraya çekmede etkili… Şu da var ki Karadeniz’de kamp yapma olanağına sahip olmak cennete adım atmak gibi bir durumken, Ayder yaylasında kamp yapmak, cennete bulunan meyveleri tüketmek gibi güzeldir.

Ayder gezilip görülebilecek yerleri bakımından dilden dile dolaşan meşhur yerleri oldukça fazla olan bir yayladır. Ayrıca yayladan ulaşılabilecek olan diğer bağlantılı yayla alanlarını da görebilme, Ayder’e yakın olan tarihi mekanları da görebilme imkanı bulundurmaktadır. O halde Ayder yaylasında tarihi kamp yerleri vardır diyebiliriz.

Ama bu konuda pek alternatif yok çünkü Ayder yaylasında sadece Ihlamurlar Altında Camping adlı kamp alanı dışında kamp yeri yok çünkü yasak. Bu kamp yeri ise kampçıların yoğunluğunu kaldıramayacak kadar yetersiz. Kampçılar yoğunluk olduğu zaman içi içe kamp yapmak zorunda kalıyor. Kamp alanı güzel düzenlenmiş kampçıların tüm ihtiyaçları düşünülmüş ayrıca kamp sahipleri olan karı-koca çok ilgililer kamp yerinin etrafında pek çok tesis bulunması da kamp yapmanın doğasına ters düşüyor. O muhteşem doğayla baş başa kalamıyorsunuz. Ayrıca şunu da belirtelim çadır kurmanın günlük 25 lira gibi bir maliyeti ve her an yağacak bir yağmurla sırılsıklam olmak gibi bir tehlikesi de var. Bu muhteşem doğayla baş başa kalamamak çok kötü ama Ayder Yaylasından yukarılarda Avusor ve Kavrun Yaylaları her bakımdan çadır kurmak için uygun yerler arasında bulunmaktadır.

Ayder yaylasında kamp imkanlarını daha detaylı anlatmak gerekirse Ayder yaylasında bulunan kamp şirketlerinden birisi olan Ihlamurlar Altında Camping sizlere Ayder Yaylasında nadir bulunan kamp alanı keyfini yaşatmak için tüm gücüyle çalışmaktadır. Kampçıların kamp süresi boyunca yeme-içme ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz kafetarya, günlük alışverişlerinizi yapabileceğiniz market, tv bay&bayan wc, pilita (kuzine) gibi ihtiyaçları için hizmet veren kaliteli bir işletmedir. Belirli bölgelere kurulan kamp çadırları, kamp yapmak isteyen müşterilerin hizmetine sunulmakta olup, bu amaçla yapılmış olan kamelya kamp konukların isteklerine ise tam olarak yetememektedir.

Ayder yaylası tarihi kamp alanları konusunda coğrafik açıdan Doğu Karadeniz bölgesinde bulunulmasından ötürü dereler, şelaleler, köyler, tarihi yerler, köprüler gibi farklı gezi alternatiflerini de yapabiliyor olma ise yaylada bulunan kamp alanı yetersizliğine rağmen her şeyi unutturarak yola düşmenize neden olmaktadır. Ayder yaylasında kampçıların sahip oldukları olanaklar yönünden bir değerlendirme yapılması gerekirse, rahat ve keyifli bir tatil geçirilebilmesi için tüm detayların düşünüldüğü göze çarpmaktadır. Yaylada gözlerden uzak sadece kamp için ayrılan mekânın dışında ihtiyaç olabilecek bir şeylerin satıldığı market alanı da mevcuttur. Olanakları açısından Ayder yaylasında Elektrik, Su, TV, Wireless-LAN, Kilitli dolap, Yemek pişirme imkânı, Otokaravanlar için servis hizmetleri, Alışveriş (Market), Büfe, Restoran, Merkezi kamp ateşi, Çadırlı kampçılar için masa ve bank, Sıhhi tesis, Çamaşır makinesi, Çamaşır kurutucusu, Çocuk oyun bahçesi, Masa tenisi, Voleybol, Bisiklet kiralama ve bunun gibi imkânlar da bulunmaktadır. Ayder yaylasında tarihi kamp yapmak için aklınıza estiği an Ayder’in size sunduğu fırsatlardan yararlanabilirsiniz.

Ayder yaylasında kamp alanlarında konaklayan birçok kampçı yaylada düzenlenen spor etkinliklerine de katılma şansını yakalamaktadır. Rafting, trekking, Zipline, offroad gibi spor dallarını yapabilmek için ne de olsa yaylada konaklamanız gerekmektedir. İster kendinizi gökyüzüne salın, isterseniz serin sularla mücadeleyi seçin, isterseniz de sakin su sesleri ile dolu olan doğanın içerisinde yürüyüş yapın hiç fark etmez Ayder yaylası büyüleyici özelliğiyle etkisi altına alacaktır sizi… 

Ayder yaylasından zil kalesine, gelintülü şelalesine gezintiye çıkabilirsiniz.  Ayrıca Kaçkar dağları milli parkında piknik yapabilirsiniz. Kemer köprülerde muhteşem bir kamp hatırası resmi çektirebilirsiniz. Yine yaylada var olan ahşaptan yapılmış Hemşin evlerini de görebilme fırsatına sahip olur ve buralarda yöresel lezzetlerin tadına bakabilirsiniz.

Ayder yaylasında sadece tekbir yayla değil Ayder’e bağlı olan Sal Yaylası,Huser Yaylası Elovit Yaylası ve Çekmekur Yaylası gibi yaylaları da görebilme olanağınız bulunmaktadır. Ayrıca kamp sonunda Ayder kaplıcalarına da uğramanız evinize daha da dingin dönmenizi sağlayacak bir fırsat oluşturmaktadır.

Ayder yaylası tarihi kamp alanları bakımından çok fazla bir alternatif içermese de karadenizde kamp yapmak için oldukça elverişli ortamların bulunması Rize’de kamp yapmayı mümkün kılmaktadır. Bunları sıralamak gerekirse cıncık otel bahçesi, Çamlıhemşin ilçesinde bulunan çat köyünde bulunan kamp alanı aslında bir otel hizmeti de sunmaktadır. 50 çadırlık kapasiteye sahip olan bu kamp alanında isteyen otel odalarında konaklayabilirken, isteyen de çadırlarda konaklayabilmektedir. restoranı ve marketi kullanmak şartı ile kendi çadırınızda ücretsiz olarak konaklama imkanı da sunan bu tesiste, kiralanabilen çadırlar da bulunmaktadır. tesisin hizmet verdiği tarih aralığı nisan ve kasım aylarına denk gelmektedir, yani ilkbahar, yaz ve sonbahar dönemlerinde hizmet veren bu tesis yılın üç mevsiminde kamp yapma keyfi sunmaktadır. Otelin mutfağından yararlanabilen kampçılar için özellikle tasarlanmış bir mutfak bulunmamaktadır. Gelelim galer düzü kamp alanına…güler düzü kampalanı; Ayder yaylasında Yukarı Kavrun yaylası yolu üzerinde bulunan düzlükte ve de yukarı kavrun yaylası yolu üzerinde kurulan bir kamp alanıdır. Arabayla 40 dakikada Ayder yaylasına ulaşılabilen bu kamp alanında bulunan kamp yapmaya elverişli olan düzlük Çaymakçur, Palakçur ve Kavran derelerinin birleştiği noktadadır. Güler düzü yaylasında kafeterya gibi olanaklar da düşünülmüş olup, yiyecek içecek gibi ihtiyaçlar temin edilebilmektedir. Ayrıca kafeteryanın Ayder’in yöresel lezzetleri arasında bulunan muhlama yemeği servisi de bulunmaktadır. Verneçik Dağı, Kaçkar Dağı’ndan sonra Doğu Karadeniz Dağlarındaki üzerindeki en yüksek zirve olan, 3700 rakıma sahip, kapılı göller bölgesinde de kamp yapılabilmektedir. Verçenik Dağı’nın eteklerinde yer alan kapılı göllerin dağa çıkış alanı kamp yapmak için tercih edilebilecek en uygun alandır. bu bölgede üç büyük göl ve yemyeşil çayırlık bir alan bulunmaktadır ki bu alan kamp yapmak için oldukça idealdir. Çamlıhemşin ilçesine 51 kilometre, Verçenik yaylasına 3 kilometre uzaklıkta olan bu yaylaya Ayder yaylasında kamp yapmak için gelen kişilerde uğramaktadır.

Karadeniz bölgesinde kamp alanları bakımından akla gelen ilk yer turizm olanakları nedeniyle elbetteki Ayder yaylasındaki tarihi kamp yerleridir. Ancak Karadeniz bölgesinde bulunan sayısız kamp yapılabilecek alanlarda bulunmaktadır. Karadeniz’deki illere göre kamp yapılabilecek alanlar konusunda Artvin’de Yusufeli Greenpeace Camping, Düzce’de Akçakoca Camping Ereğli yolu, Hello Camping Karaburun Mevkii, Martı Camping Çayağzı Köyü ve Nejat Camping Değirmenağzı gibi mekanlar bulunmaktadır. Ayrıca Giresun’da Salon Çayırı Camping Kümbet Yaylası, Gümüşhane’de; Gülcar Alabalık tesisleri Gülcar Köyü ve Zigana Turizm Center, Ordu’da; Altınkum Camping, Çınarsuyu Orman Tesisleri, Fasıl Camping, Mavideniz Camping, Uzunkum Camping, Rize’de; İkizdere Genesis Motel Tesisleri, Samsun’da; 19 Mayıs Camping, Çamlık Kampı, Alaçam Geyikkoşan Tesisleri, Sinop’ta Akliman Martı Camping Akliman, Belediye Yuvam Tesisleri, Gazi Orman Kampı, Karakum Tatil Köyü Karakum Yolu 2 km bölgeleri kamp yapmak için uygun ortamları barındırmaktadır.trabzonda kamp yapılacak Hıdır Nebi Yayla Kent Akçaabat, Maçka Coşandere Camping, Sümela Camping, Verizana Camping, Uzungöl İnan Kardeşler Camping, Zonguldak’ta Alaplı Kocaman Camping, Çayköy Milli Egemenlik Parkı ve Çöldağı Camping alanı mevcuttur. Bu belirtilen yerler genel olarak Karadeniz’de kamp yapmak için uygun alanlardır.

Ayder yaylasındaki tarihi kamp alanları konusunda hazırlanan bu makalede bölgede kamp yapmak isteyenlere rehber olabildiysem ne mutlu bana… Bende bir kamp sever olarak doğa ile baş başa uyuyup,  doğayla baş başa uyanmayı otel odalarının basık duvarlarına her ne kadar lüks olsalar da tercih ederim. İşte bu sebeple söz bahis olan Ayder yaylasının muhteşem doğasının keyfini sürmek söz konusuysa o halde Ayder yaylası için muhteşem bir doğa var diyebilirim. Bu doğada içerisinde fırtına deresi ismi gibi fırtına yaratırken çadırınızı kurmaya çalışmak için çaba harcamak, karnınızı doyurmak için ateş yakmaya çalışmak insanı henüz söylerken bile heyecanlandırıcı bir etkiye sahip.  

Doğa ile baş başa kalmak için kendinize doğanın içerisinde bir yer edinmek istiyorsanız, Ayder yaylasında bulunan gözde kamp yerine gelmelisiniz derim. Tek yapmanız gereken şey, aydere yaylasına gelebilmek için öncelikle Trabzon’a yada Rize’ye ulaşmak ve daha sonrasında Ayder yaylasına doğru ilerlemektir. Yaylaya ulaştığınız an hatta henüz yayla yoluna doğru gitmeye başladığınızda değişen iklimsel etkilerin ve temizliği konusunda havanın ne kadar değiştiğine şahit olacaksınız. Fırtına deresinin uzanan kollarında ne kadar heybetli bir şekilde aktığına şahit olacak ve kendinizi bu güzellikten koparmak istemeyeceksiniz. Haydi! O zaman, hala ne duruyorsunuz? Ayder yaylasında tarihi kamp alanlarında kamp yapmanın zamanı geldi geçiyor bile… Korkmayın! O eski Türk filmlerindeki gibi ateş yakamadım, aç kaldım gibi bir durumla karşılaşmazsınız. Gerekirse kamp alanında karnınızı doyurabileceğiniz yemekler bulunmakta… Ayrıca elektrik, su telefon gibi hizmetlerde kamp işletmesi tarafından yedi yirmi dört verilmektedir.

Rize Yaylaları kamp yerlerinden Gito Yaylası ve Pokut Yaylası’nda kamp atmaya giden çok insan oluyor. Pokut Yaylası kamp yazımdan detayları görebilirsiniz. Rize kamp yerleri hakkında ve Rize’de çadır kurulacak yerler hakkında merak ettiklerini sorabilirsiniz. Ayder Yaylası kamp alanlarında ücretli ve ücretsiz kamp yapanlar da tecrübelerini yazabilirler.

"Ayder Yaylası Kamp Alanları" Hakkındaki Genel Yorumlar (1)

Taner Altay 23 Ocak 2019 Çarşamba
Ayder yaylası- Rize Kaplıcaları ile ünlüdür ve neredeyse her tarafından sıcak su çıkar . Sıcak sularının bir çok derde devası vardır. Betonlaşmayı önlemek için koruma altına alınmıştır. Festivallerinde kemence çalıp , horon oynamak bir gelenektir ve akşam üzeri piknikçiler gittikten sonra çimlerinde yuvarlamak ,paha biçilemez mutluluktur.

A
B
F
G
H
İ
K
M
R
S
T
U
A
B
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Ş
T
Ü
V
Z