Yaz

NİĞDE GEZİLECEK YERLER

calendar_today Mar 16, 2018

NİĞDE GEZİLECEK YERLER

NİĞDE GEZİ REHBERİ

Niğde ülkemizde gezi ya da tatil denildiğinde pek çok kişinin aklına gelmeyen şehirler arasında bulunmaktadır. Fakat tarihi ve doğal güzellikleri bakımından saklı olan o kadar çok güzelliği bulunan bu şehri ziyaret etmek için pek çok neden bulunmaktadır. Özellikle temiz havası ve kampa uygun bölgeleri ile şehir macera severler için en iyi ziyaret edilecek bölgeler arasında bulunmaktadır.

Niğde Hakkında

Niğde İç Anadolu Bölgesinde yer alan küçük ve şirin bir şehrimizdir. Eski adı Nakita ya da Nahita olduğu düşünülen bu şehir tarihi bakımından 10 bin yıllık bir geçmişe sahiptir.  Şehir için pek çok medeniyetin etkisinden söz etmek mümkün olmaktadır. İlk dönemlerde Asurlu ve Hitit medeniyetlerinin etkisinde bulunan Niğde daha sonraki dönemlerde ise Frig ve Perslerin de etkisinde kalan bir şehir olmaktadır. Roma ve Bizans etkisinde de bulunan bu şehirde her medeniyetin kendine özgü olan etkisinden bahsetmek mümkün olmaktadır. Son olarak Selçuklu ve Osmanlı ile Niğde bizim için tarihi anlamda çok daha fazla önemi bulunan eserlere sahip olmaktadır. Bu da milli değerlere ve manevi değerlere önem veren herkesin şehri görmesini sağlayan etkenler arasında kalmaktadır. Bu kadar karışık bir kültüre sahip olan ve bu kadar tarihi kültürel değeri korumayı başaran bir şehir olan Niğde, günümüzde karşımıza turizm şehri olarak çıkmayı da başarmıştır. Turizm konusunda bazen hala eksiklerinin olduğu düşünülse de tarihi güzellikleri ile şehir her zaman en iyi şekilde koruduğu tarihi ile ayakta kalan bir şehirdir.   Tarihi güzellikler yanında Niğde için doğal güzellikler ve kaynaklardan da söz edilmektedir. Özellikle sağlık turizmi için son derece faydalı olan ve talep gören termal kaynaklar bakımından Niğde pek çok misafir ağırlamaktadır. Ön yerleri ile de dikkat çeken şehirde tarihi kalıntılar üzerinde eski dönemlerde yaşananlara şahitlik edilmektedir.  Dağ ve kış turizmine elverişli bir yapısı da bulunan Niğde ziyaret için sadece tek mevsim ile sınırlı kalmayan her mevsim insanlara farklı etkinlikler sunan bir şehirdir. Günümüzde yapılan değerlendirmeler ise Niğde için gelişmekte olan ve turizm açısından pek çok değere sahip olan şehir olduğu yönündedir. Şehirde ekonomik gelirin çoğu ise tarım ve hayvancılıktan karşılanmaktadır. Kışların soğuk geçtiği bölgede sert kış şartlarına uygun tarım ürünleri yetişmektedir. Yine aynı nedenden dolayı şehirde hayvancılık da oldukça gelişmiştir. Niğde denildiğinde ülkemizde pek çok kişinin aklına ilk gelen tarım ürünü elma ya da patates olmaktadır. bu ürünler bakımından verimli bir yapısı bulunan Niğde, sanayi ve fabrikalar bakımından da önemli değerlere sahiptir. Organize Sanayi ve Bor Deri Organize sanayi ile halı fabrikası gibi küçük sanayi kollarının da bulunduğu Niğde, halkı için önemli istihdam alanları da sağlamaktadır. Geleneksel sanatlar konusunda da önemli bir yeri bulunan Niğde için dünyaya pazarlanan ürünlerin sahibi yorumu yapılmaktadır. Burada dokunan halılar dünyada pek çok yerde rağbet gören özelliklere sahiptir. Mevsim bakımından da sert bir Karasal iklimden söz edilen bu şehrin nüfusu 343 bin civarındadır.  731 bin metrekare civarında bir yüz ölçümü de bulunan şehrin rakımı ise 1299 m yüksekliğindedir.

Niğde Nerede ?

 Niğde İç Anadolu Bölgesinde Toroslar içinde bulunan Aladağ ve Bolkarların kuzeyinde kalmaktadır. Niğde’nin kuzey batısında Aksaray yer almaktadır. Şehrin kuzeybatısında aynı zamanda Aksaray da bulunmaktadır. kuzey doğuda Kayseri ile komşu olan Niğde batı ve güneybatı da ise Konya ile komşu olan bir şehirdir. Güneyinde Adana ve Mersin gibi şehirlerin bulunduğu bu şehirden buralara yolculuk yamak da 2009 yılından sonra daha kolay bir hal almıştır. Sadece kara yolu bakımından gelişmiş bir özelliği bulunmayan Niğde aynı zamanda raylı ulaşım ağı bakımından da gelişmiş bir özelliğe sahiptir. Yeni demir yollarının da yapılması ile şehre ulaşım olanakları ve ulaşım seçenekleri de bir hayli artmıştır. Şehre yakın 3 farklı hava alanı bulunmaktadır. Bu hava alanlarından en yakını Nevşehir Kapadokya hava alanı olmaktadır. Bu alanın şehre uzaklığı ise 87 km olarak bilinmektedir. Aynı şekilde Kayseri hava alanı da şehre yakın olan ve yaklaşık 130 km kadar bir mesafeye sahip olan hava alanları içinde bulunmaktadır. Şehre yakınlık bakımından üçüncü sırada yer alan bir diğer hava alanı ise Adana da bulunan hava alanıdır. 200 m uzaklığa sahip bu hava alanında yapılacak olan seyahat ise biraz daha uzun sürmektedir. Deniz yolu ile bölgeye olan ulaşım ancak Mersin limanı ile sağlanmaktadır.  Karasal iklimin etkisinde bulunan Niğde, genel iklim özelliği olarak yazları sıcak ve kurak geçen kışları ise soğuk ve kar yağışlı geçen sert bir iklime sahiptir.  Yağışlar kışın kar olarak geçerken ilkbahar dönemi yani Nisan ve Mayıs ayları yanında haziran ayının ilk dönemleri yağmur olarak görülmektedir. Ayrıca Niğde için sert esen rüzgarlardan da bahsetmeden geçmek iklimi açısından mümkün olmayacaktır. Bitki örtüsü bakımından incelenen Niğde için karasal iklim bitkilerinin görüldüğü bir şehir yorumunu yapmak en doğru yorum olacaktır. Ekonomik bakımdan da şehir için patates ve elma başta olmak üzere pek çok tarım ürününden söz etmek mümkün olacaktır. Burada yetişen pek çok ürünün destekleyicisi de fabrikalar ve sanayi alanları olmaktadır. Mesela Niğde içinde yetişen şeker pancarı destekleyicisi şehirde yer alan şeker fabrikası olarak karşımıza çıkmaktadır. Tekstil de bu bölgede tarım yanında önemli bir geçim kaynağı olarak karşımıza çıkmaktadır. Niğde ilçelerinden ise en bilineni Bor’dur. Özellikle kullanılan ata sözleri ile bu ilçe adeta Niğde ile bütünleşmiştir. Bu ilçenin yanı sıra Niğde için sözü edilen ilçeler çiftlik, Çamardı, Ulukışla ve Altunhisar olarak sayılmaktadır.

Niğde Ulaşım İmkanlarıdır. Bunlardan ilki şehre kara yolu ile ulaşım olacaktır. Şehre kara yolu ile ulaşım sağlamak isteyenler ise hem özel arabaları ile hem de otobüs ile bölgeye son derece konforlu bir şekilde seyahat edecektir. Özellikle son dönemlerde gelişen yol yapım çalışmaları ile daha kısa sürede daha rahat bir şekilde şehre ulaşmak mümkün olmaktadır. Komşu illere olan uzaklığı bakımından da elverişli bir Niğde ulaşımından söz etmek mümkün olmaktadır. Niğde ile Konya arası 282 km kadardır. Niğde ile Kayseri arası ise 128 km kadar bir mesafeden oluşmaktadır. Niğde ile Nevşehir arasında bulunan mesafe ise 87 km kadarlık bir uzaklık olarak ölçülmüştür. Niğde ile İstanbul arası mesafe 797 km iken Niğde ile Ankara arasında kalan mesafe ise 348 km kadar bir mesafeden oluşmaktadır. Niğde için iki farklı ulaşım seçeneğinden başlıca söz edilmektedir. Bu mesafelerden Niğde ulaşımı için kara yolu yanında demir yolu da en fazla tercih edilen seçenekler arasında bulunmaktadır. bu bölgede yapılan demir yoları sayesinde tren ile bölgeye ulaşım rahat ve hızlı şekilde gerçekleşmektedir. Kayseri- Niğde ve Adana üzerinde bulunan Erciyes Ekspresi ile şehre ulaşım sağlanmaktadır. Bunun yanı sıra Çukurova Ekspres ile Ankara- kayseri ve Niğde ulaşımı mümkün olacaktır. Demir yolu ve kara yolu dışında bölgeye hava yolu ile ulaşmak isteyenler için ise şehir merkezinde yer alan hava alanı bulunmamaktadır. Şehir merkezine yakın konumda bulunan Kayseri hava alanı şehre hava yolu ile ulaşımda en fazla kullanılan seçenekler arasında bulunmaktadır.  Niğde içinde ulaşım ise halk otobüsleri ya da taksiler ile birlikte kolay bir şekilde sağlanmaktadır. Merkezi açıdan oldukça küçük bir yapısı bulunan Niğde ulaşım açısından ziyaretçilerine zorluk yaşatmayacak bir şehirdir.

Niğde Gezilecek Yerler

10 bin yıllık tarihi ile Niğde gezi bakımından önemli pek çok tarihi nokta bulundurmaktadır. Kültürel ve tarihi yapılar yanında, kuleler, termal ve Spa merkezleri, milli parklar ya da müze ve ören yerleri Niğde’nin tatil cazibesini artırmaktadır. Bu bakımdan her yıl pek çok turist bölgeye gerek sağlık açısından gerek gezmek açısından ziyarette bulunmaktadır. Niğde için gezilecek yerlerin başında Alaaddin Camii gelmektedir. Cami 1223 yılında şehrin merkezinde yapılmış olan dini bir yapıdır. Cami Selçuklu dönemine ait olan ve pek çok efsaneye konu olan bir yapıdır. Şüphesiz Niğde için en güzel yapı örneği yorumu da yine cami için yapılmaktadır. Niğde kalesinin bulunduğu tepede yer alan cami,  Sancakbeyi tarafından yapılmıştır. Bu cami 1. Alaaddin Keykubat adına yapılmıştır. Taş içliği bakımından son derece önemli olan bu yapı aynı zamanda mimarisi bakımından da dikkat çeken bir camidir. Yapı dikdörtgen olarak inşa edilmiştir. Dört ayaklı yapısı ile dikkat çeken caminin orta alanda kalan bölümünde aydınlık için bir de penceresi bulunmaktadır. Caminin mihrap yanı ve tavanı ise yan yana bulunan üç kubbe ile örtülü vaziyette bulunmaktadır. Camiyi meşhur kılan en önemli etken ise Selçuklu mimari özelliklerinin pek çoğunu bünyesinde taşıyor olmasıdır. Caminin giriş kapısında yer alan işlemeler ise ayrıca bir söylentiye sahip olan ciddi bir unsurdur. Caminin kapısında yer alan bu özellik bir sır olarak günümüzde dilden dile dolaşan bir efsane haline gelmiştir. Kapıda taç başlı bir kadın figürü yer almaktadır. Fakat bu figürün ortaya çıkması kapıya uygun bir güneş ışığının yansıması ile oluşmaktadır.  Uygun ışığın yansıması ile kapıda taç giymiş bir kız silüeti ortaya çıkmaktadır. Özellikle bahar aylarında son derece uygun bir şekilde kapıya vuran ziya ile kapıda başında fes ve taç bulunan örgüleri yandan dökülen bir kız oyuntusunun ortaya çıkması ortaya fevkalede bir görüntünün çıkmasını sağlamaktadır. Kapı ile ilgili en fazla bilinen hikaye ise elbette aşk efsanesi olarak bilinmektedir. Selçuklu dönemin en ihtişamlı olduğu devirde Niğde Sancak beyi bugün caminin olduğu bölüme bir cami yapılmasını emreder. Bu dönem 1. Alaadin Keykubat adına bulunan bir dönem olduğundan cami de onun adına yapılacaktır. Camiyi yapan taş ustası ise Sancak beyinin kızına aşık olan bahtsız bir ustadır.  Usta aşkını ne zaman dillendirmek istese karşısına taş gibi soğuk bir şekilde gerçekler çıkmaktadır. Fakat usta her geçen gün daha fazla şekilde duyduğu aşk ile taşları dahi dile geçirecek kadar ıstırap çekmekteydi. Bu durumun doğal sonucu olarak da ortaya caminin kapısında yer alan kız silüeti olmuştur. Cami için ziyaret saatleri ise sabah saat 09.30 ile başlamaktadır. Akşam saatlerinde ise ziyaret saati yatsı namazı ile son bulunmaktadır. Ayrıca kız silüetini görmek isteyenler için sabah09 ile 11 arası gayet uygun bir zaman dilimi olacaktır. Niğde içinde gezilecek bir diğer yapı ise Kesikbaş yani Şems-i Tebriz-i Türbesi olmaktadır. Niğde içinde Eskisaray mahallesinde bulunan bu yapı oldukça sade şekilde inşa edilmiştir. Bu yapı için süslemelerin bulunmaması ilk etapta yapının ilgi çekmemesine neden olmaktadır. Fakat yapının bir türbe olduğu düşünüldüğünde süsten uzak olması da bir o kadar yerinde bir durumdur. Türbede yatan kişi ile ilgili pek çok söylenti bulunmaktır. Bu söylentilerin yörede en fazla söyleneni ise burada yatan kişinin Şems Tebriz olduğudur. Türbenin kime ait olduğu ile ilgili kaynaklarda yapılan incelemelerde de yine Şems sonucu çıkmaktadır. Bu bakımdan yörede yapılan çalışmalar hala devam etmektedir. Kısa bir süre içinde türbe için UNESCO başvurusu yapılacaktır. Bu başvurunun önemi ise olumlu şekilde sonuçlanırsa türbenin tüm dünya içinde ses getirecek olmasıdır aynı zamanda türbe bu durum ile birlikte ülkemizde günümüzde bulunduğundan daha önemli hale gelecektir.  Bu yapının Şems’e ait olması ise halk açısından bir övünç kaynağı olacaktır. Eskiciler mescidi Niğde içinde yer alan ve Niğde gezisi içinde mutlaka görülmesi gereken yapılar arasında bulunmaktadır.  Mescidi yaptıran kişi Hacı Mahmut olarak kaynaklarda geçmektedir. Burhan Mahallesinde bulunan yapı ahşap tavanlı ve direkli yapılar arasında bulunmaktadır. Mescidin dış görüntüsü sade bir görüntü oluşturmakla beraber cami içinde yer alan bölümler ise oldukça zengin işlemlere sahiptir. Dikdörtgen planlı şekilde inşa edilen mescit mimarisi ile çok fazla önem bulundurmayan bir yapıdır. Yapılan bazı onarımlar sonrasında mescid bugünkü halini almıştır. Göllüdağ ören yeri de Niğde içinde mutlaka görülmesi gereken ve tarihe ev sahipliği yapan bölgeler arasında bulunmaktadır. Eşsiz bir alan olan bu bölge, bol heyecanlı ve bol eğlenceli bir keşif beklemektedir. Buraya Kömürcü köyünden gidilmektedir. Köye gelindiğinde bölgeye ulaşım için gidilecek yol tarifi alınmaktadır. Hatta yardım sever bir köylü tarafından bizzat bölgeye götürülme ihtimaliniz de oldukça yüksektir. Tyana ören yeri de Niğde’de yer alan alanlardandır. Bor ilçesinde bulunan Antik Tyana örenleri Kemerhisar beldesine bağlıdır. Kasabanın altında bulunan bu ören yapılan muhtelif kazılar ile ortaya çıkan bir eserdir. Bazı önemli eserler de buradan alınarak Niğde müzesinde sergilenmektedir. Çinili Göl Niğde için en meşhur doğal alanlar arasında bulunmaktadır.  Niğde il sınırları içinde kalan bu göl 2 bin 600 metre yüksekliğe sahiptir. Bolkar dağlarında yer alan bu göl önemli bir buzul gölüdür. Manzara açısından eşsiz bir görselliği bulunan göl için yapılacak ziyaret tertemiz havada muhteşem bir ortamda bulunmanızı sağlayacaktır. Soğuk yaz ve bahar aylarında dahi sizi etkileyecek bir unsur olduğundan buraya yapılacak ziyarette tedbirli olmakta fayda vardır. Eski gümüş manastırı da Niğde gezisinde görülecek güzel ve tarihi alanlar içinde bulunmaktadır. Manastır eşsiz bir mimari örneği olması bakımından öne çıkan bir alandır.  Biraz atıl kalan manastır çevresinde yer alan pek çok yapıya ve ülkemizde bulunan pek çok esere göre oldukça önemli konumdadır. İnceleme bakımından fırsatı bulunan herkesin manastıra giderek burada yer alan yapıyı ve mimariyi yakından görmesi gerekmektedir. Niğde kalesi her şehirde bulunan kale gibi Niğde içinde de mutlaka görülmesi gereken bir yapıdır. Fakat kale ile ilgili ayrıntılı ve kesin bilgilere ulaşmak mümkün değildir. Tarihte yeri pek bilinmeyen kalenin kim için yapıldığı da bilinmemektedir. Fakat bu kale tarihi açıdan değil manzara açısından dikkat çeken ve misafir ağırlayan yapıdır. Muhteşem manzarası ile Niğde kalesinde saat kulesi de bulunmaktadır. doğal güzelliklere hayran olanların görmeden geçmemeleri gereken bir diğer alan ise Niğde tırmanış sporları için oldukça elverişli olan Cımbar vadisidir. Vadi pek çok spor kulüpleri ve dağcılık grupları tarafından ziyaret edilmektedir. Burada tırmanış aktiviteleri yapan gruplar doğa ile iç içe olmanın güzelliğini doyasıya yaşamaktadır. Niğde kayardı bağları da bölgenin en güzel manzarasına sahip alanları içinde yer almaktadır. şehrin ünlü yeşil bölgesi olan  bu alan soluklanma alanı olarak da geçmektedir. Yapı itibari ile ve iklim etkisi ile Niğde için yeşili bol biri demek oldukça zordur. Bu bakımdan alan Niğde için yeşillik olarak büyük önem arz etmektedir. Niğde akciğeri olarak nitelendirilen bu bölge için en önemli konu ise, bölgenin geleceğe taşınırken aynı şekilde varlığını koruması olacaktır. Niğde Roma havuzu ile de ün kazanan bir şehirdir. Bahçeli beldesinde bulunan Roma havuzu, antik bir havuzdur. Buraya gelen su ise yana antik kemeri ile taşınmaktadır. Burada Kleopatranın yüzdüğü de söylentiler arasında bulunmaktadır. Alan Adana ve Kayseri arasında kalan yaklaşık 1 km kadar uzaklıkta bulunan bir bölgedir. Bunlar haricinde Niğde için en önemli ziyaret yerleri arasında termal tesisler yer almaktadır. Yer altından çıkan şifalı sular ile yapılacak olan tatil sağlık tatili olarak son dönemlerde adını duyurmayı başarmıştır. Özellikle termal turizmin son dönemlerde lüks ve gelişmiş bir hal alması ile bu yönde gerçekleşen ziyaretçi sayısı da bir hayli artış göstermişi. Termal su ile gelen sağlık ise bölgenin yapısından dolayı daha fazla ziyaretçi çekmektedir. Lüks oteller ve devre mülkler ile bölge yaz ve kış dönemlerinde daima hareketli bir yapıda bulunmaktadır.

Niğde Çevresinde Gezilecek Yerler

Niğde ili çevresinde görülmesi gereken en önemli tarihi ve turistik yer Nevşehir Kapadokya bölgesi olacaktır. Kaadokya Niğde ile olan yakınlığı bakımından bu bölgeden de pek çok misafir ağırlamaktadır. Niğde gezisi içinde buraya da mutlaka yer vermeniz gezinizin renkli ve eğlenceli geçmesi bakımından önemlidir. 4 mevsim ayrı bir güzelliğe sahip olan bölge gezilip görülmeye değer bir yapıdadır. Kış mevsiminde dahi sağladığı manzara ile tüm mevsimlerde en iyi tatil imkanı sunmaktadır. Nevşehir içinde mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında Göreme gelmektedir. burada değişik vadiler ve kiliseler bulunurken şehre yüksekten bakarak yakalanacak manzara size iyi ki demeyi başartacak kadar muhteşemdir. Gündüz ya da gece fark etmeden istenen saatte gezmeye elverişli olan alanın manzarası ise gece ayrı bir güzelliğe sahiptir gündüz ayrı bir güzelliğe sahiptir. Uçhisar şehirde yer alan en önemli kalelerden biridir. Kapadokyanın en yüksek bölgesinde kalan bu hisar en güzel manzaranın bulunduğu ve en romantik dakikaların geçirileceği alanlar arasında bulunmaktadır. Tarihi sokaklar ve tarih kokan hisar size sadece manzara değil tarihten bir sayfa da vermektedir. Bu bakımdan hisarın ziyareti oldukça önemlidir. Avanos da vadileri konakları ve el işçiliği ile mutlaka görülmesi gereken alanlar arasında bulunmaktadır. Müzeleri ziyaret etmek isteyenler hediyelik eşya almak isteyenler ya da sadece çevreyi doğal olarak gözlemlemek isteyenler için bölge oldukça uygun bir alandır. Ürgüp de yine il içinde yer alan en güzel peribacaları alanlarındandır. Buraya yapılan ziyarette ziyaretçiler sadece manzara ve doğal veya tarih açısından değil şarap açısından da eşsiz bir gezi yapacaktır. Çünkü bölgede yer alan şarap mahzenleri ve şarap evleri sadece ülkenin değil aynı zamanda dünyanın da en güzel tadına sahip şarapları ile karşılaşacaktır.

Niğde'ye Ne Zaman Gidilir?

Niğde sert karasal iklimin sahip olduğu bir il olduğundan bölgeye kış aylarında gitmemek daha isabetli bir karar olacaktır. Çünkü bölgede kış aylarında bir hayli fazla kar yağışı ile karşılaşmak mümkün olacaktır. Kar yağışı yanında soğuk ve sert bir kış havası bölgeyi gezmenize dahi engel olacaktır. Bu bakımdan Niğde gezisi için en uygun olmayan dönem kış dönemidir. Bunun yanında bahar aylarında özellikle ilk bahar aylarında gezmek Niğde için uygun olmaktadır. Fakat bu dönemde de şehirde yer alan yağmur yağışları size sıkıntı oluşturacaktır. Tüm bu nedenlerden dolayı Niğde için yapılacak gezinin yaz aylarında gerçekleşmesi oldukça rahat bir gezi ortamı sağlayacaktır. Fakat termal bir tatil planlayanlar için mevsimin önemi bulunmamaktadır. Yaz ya da kış aylarında ne olursa olsun her mevsim termal alanlar bakımından elverişli ve eğlenceli bir ortam bulunmaktadır. Özellikle yeni yapılan lüks oteller ile termal tatil bambaşka bir dönem yaşamaktadır.

Niğde Konaklama Tavsiyeleri

Konaklama açısında Niğde pek çok alternatifi bir arada bulunduran şehirlerdendir. Şehirde lüks otellerin yanı sıra yıldız sayısı az oteller de bulunmaktadır. Bu bakımdan şehir için yapılacak olan otel seçimi sadece  kendi tercihiniz ile oluşmaktadır. Kaplıca için gelenler bu oteller de konaklamayı tercih ederken Niğde merkez için apart ya da günlük kiralanacak evler de bulunmaktadır.

Niğde'de Ne Yenir?

Niğde yöresel bakımdan farklı lezzetler barındıran bir şehirdir. Arabaşı çorbası tüm İç Anadolu bölgesinde olduğu gibi Niğde içinde de soğuk kış günleri için önemli bir yemektir. Tavuk suyu ve eti ile yapılan bu çorbanın yanında verilen hamur le çorba lezzetini yakalamaktadır. Sıcak servis edilen çorba aynı zamanda acılı yapısı ile de soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacaktır. Niğde usulü cevizli erişte de yöreye uygun olan bir yemek çeşididir.  Normal şeklide herkesin bildiği erişte üzerine cevizli ve peynirli ve maydanozlu karışım dökülerek yapılmaktadır. Doyuruculuk ve lezzet bakımından bu tat yöresel ve genel anlamda fazla şekilde tercih edilmektedir. Mazaklı köfte de Niğde için yöresel lezzetler arasında bulunmaktadır. Kıyma, köftelik bulgur ve irmik ile yapılan bu yemek soğan ile tatlandırılan salçalı suda pişirilmektedir. Ayva boranası Niğde yöresel lezzetler arasında bulunmaktadır. ayva nohut ile yapılan bu yemek farklı bir damak tadı sunmaktadır. Geleneksel bir tat isteyenler için Niğde tava en iyi seçim olacaktır. Kuşbaşı doğranmış koyun ve kuzu eti ile hazırlanan bu yemek gönüllere taht kuracak bir lezzete sahiptir.  Biber ve domates ile de ayrı bir tat kazanan yemeği yemeden Niğde’den ayrılmanız son derece büyük bir eksiklik olacaktır. Tarhana çorbası yurdumuzun her köşesinde yapılan geleneksel çorbalar arasında bulunmaktadır. Fakat bu çorba her yerde aynı şekilde yapılmamaktadır. Bu bakımdan Niğde tarhana çorbası da daha önce defalarca tarhana çorbası içenlerin bile denemesi gereken bir tat olmaktadır.  pirinçli elma dolması da Niğde’ye özgü değişik tatlardan birisidir. Elbette elması ile ünlü olan bir ilden de bu meyve ile yapılacak yemek beklemek olağan bir durumdur. Pirinçli ve kıymalı bir iç harcın hazırlanarak elmanın içine doldurulması ile yapılan bu yemek bir ana yemek olarak sofralara gelmektedir. Söğürme de Niğde için ünlü olan ve yiyenleri ete doyuracak olan bir lezzettir. Kuzu eti, yeşil biber ve arpacık soğan ile yapılan söğürme, az malzemeyle yapılan bol lezzete sahip bir yemek türüdür.

"NİĞDE GEZİLECEK YERLER" Hakkındaki Genel Yorumlar (0)

A
B
F
G
H
İ
K
M
R
S
T
U
A
B
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Ş
T
Ü
V
Z