Yaz

Haliç Bölgesinde Gezilecek Yerler

calendar_today Eyl 28, 2017

Haliç Bölgesinde Gezilecek Yerler

İstanbul’da tarihi yarımada ve Beyoğlu’nu birbirinden ayıran Altın Boynuz ismi ile de adlandırılan alana Haliç denmektedir. Denizin ve o bölgenin bir bölümünü istila edişiyle meydana gelen Haliç, İstanbul’un tarihi boyunca en önemli yer teşkil eden mekanların başında gelmektedir. Osmanlı döneminde genellikle Lale Devri zamanlarında sandallar ve kanolarla yapılmış olan keyifli turlara sahne olan, gece olduğunda üzerinde ve dibinde nice eğlenceye tanıklık eden Haliç halen çokca turist çekmektedir.

Bizans zamanında da oldukça önemli olan Haliç’in girişine izin dışında gelen gemilerin geçişini engellemek için bir zincir çekilmiştir. 1453 senesinde  Fatih Sultan Mehmet Han'ın o zincirleri aşmak adına gemilerini Galata içerisinden karadan sürükleyerek Haliç’e indirmesi ile İstanbulu fetheder. Bu olayın ardından şehirde yaşayan gayrimüslimler haliçe boydan boya olan Balat ve Fener bölgelerinde yaşarlar.

Osmanlı dönemi sonrasında giderek kirlenmeye başlayan Haliç, 1980’li yıllara kadar sanayi atıklarının dökülmesiyle birlikte kokudan ve pislikten yanına yaklaşılmaz bir hal aldı. Uzun soluklu çalışmalar sonucu Haliç temizlendi. Eskisi kadar olmasa bile temiz günlerine kavuşan Haliç kokudan ve pislikten arınmış bir vaziyette tekrar hayranlarının karşısına çıkar. Şimdi o müthiş tarihi ve binlerce yıllık hatıralarıyla Haliç, şehrin ortasında yer alan eski çağlardan kalan otantik havası ile  ziyaretçilerin akınına uğruyor. 2000’li senelerin başında çevresine inşa edilen parklar ve yeşilliklerle, eskiden olduğu kadar olmasa da Haliç bölgesi, bugün yine bir cazibe merkezi olarak dikkat çekmektedir. Haliç her alanı ile bu sayede gezilip görülmeye değer bir yer olarak dikkat çekmektedir.

Haliç ve etrafında yeme içme ve turistik niyetlerle ziyaret edilebilecek pek çok mekan bulunmaktadır. Bunlar en önemlileri şunlardır:

1) Pierre Loti Tepesi

Adıyla isimlenen  ve uzun senelerdir cafe ve çay bahçesi olarak hizmet veren bu yer, Haliç’i ve  İstanbul’u tepeden gören konumu sayesinde eşsiz bir manzaranın sahibidir. İsmini Türkiye’ye ilk kez 1876 senesinde gelen Pierre Loti’den almıştır. Milli mücadele dönemindeki  direnişe verdiği destekle Türk milletinin sempatisini kazanan Pierre Loti, İstanbul sınırları içerisinde bulunduğu yıllarda Eyüp’te kalmıştı. Bugün ismiyle anılan o tepede Rabia Kadın Kahvehanesi adıyla  bir kahvehane vardı. Döneminin  büyük kısmını burada kalan Pierre Loti, mekanın devamlı ziyaretçisi olunca o tepe de onun ismi ile anılmaya başlandı. Pierre Loti tepesine rahat bir şekilde ulaşabilmek için 2005 senesinde bir teleferik yapılmıştır. Tepeye girmek için Eyüp Mezarlığı’nın da bulunduğu alandanmezarları geçmek şartı ile ulaşmak da imkan dahilindedir. Üstelik mezarlık içindeki eski mezarları da ziyaret ederek yolculuk çok daha  güzel ve tarihi bir hale gelebilir. Haliç gezilecek yerler içerisinde yer alan bu bölge çok güzel anlar geçirmenizi sağlar. Fakat Pierre Loti, yüksek ve hakim bir tepede olduğundan dolayı tepeye ulaşmak da sadece yorucu bir yürüyüş sonrasında mümkün olmaktadır.

Ne Yenir, İçilir?

Pierre Loti’ye ulaşıldığı zaman öncelikle o manzaraya karşı güzel bir çay içilmeli, kişi keyfine göre kahve ve nargile de içilebilir. Bu meşrubatın ardından öğle ve akşam yemeği, kahvaltı gibi birbirinden zengin seçenekler değerlendirebilir. İstanbul ve Haliç manzarasını bu sayede  doyasıya çıkarabilirsiniz.

2) Miniatürk Müzesi

2003 senesinde kurulmuş olan  ve ziyarete açılan Miniatürk İstanbul Sütlüce bölgesinde bulunmaktadır. Dünyanın en büyük minyatür müzesi olan ve bu özelliğine sahip Miniatürk 60 bin metrekare bölgeye sahiptir. Anadolu, Eski Osmanlı ve İstanbul bölgesinden seçilmiş özenli mimari eserlerin 4'te 1 ölçekli maketlerini içermektedir. Mevlana Türbesi başta olmak üzere  Boğaz Köprüsünün manzarası Topkapı Sarayının eşsiz asaleti Aspendos gibi eserlerin minyatürleri de bulunmaktadır. Yılın her günü 09:00-20:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Ne Yenir, Ne İçilir?

Miniatürk dahilinde bulunan Beltur’un tesisinde yiyecekler ve her türlü alkolsüz sıcak ve soğuk içecek mevcuttur.

3) Eyüp Sultan Cami Ve Türbesi

Fatih Sultan Mehmet tarafından 1458 senesinde yaptırılan Eyüp Sultan Camii, içerisinde bulunan medrese ve aşhanenin yanısıra imarethane, türbe ve hamam bulundurmaktadır. Pierre Loti kahvesinin hemen yakınında yer alan  Eyüp Sultan Camii, çok eski tarihlerde bir depremde yıkılınca 1800 senesinde yeniden inşa edilir. 1822 yılında deniz bölgesind ki minaresine yıldırım çarpması sonucu bir kere daha tadilat yapılmak  zorunda kalan camii içerisinde yer almakta olan  Eyüp Sultan Türbesi, Osmanlı dönemi mimarisinin en tipik örneklerinden bir tanesidir. Tek kubbeli ve 8 köşeli yapısı ile  dünyanın mimari harikalardan biri olarak kabul edilmektedir. Türbenin dış kısmı çinilerle süslü bir şekildedir. Caminin kuzey bölgesinde ye alan küçük türbe Hz. Eyüp El-Ensari’nin türbesi olarak bilinir. Türkler tarafından İstanbul’da inşa edilmiş olan ilk eser olması sebebiyle  tarihi açıdan çok önemli bir yer edilmektedir.

Eski bir inanışa göre Eyüp Sultan dileği olanların, işleri ters gidenlerin,kısmet isteyenlerin yüzyıllar boyunca uğrak yeri haline gelmiştir. Cuma günleri ve özellikle Ramazan ayı döneminde  ziyaretçi akınına uğramaktadır. Gelen misafirler türbenin çevresini üç defa dolaşır. Bu şekilde isteklerinin ve dualarının kabul olacağını düşünmektedirler. Burada dilek tutan kişiler yiyecek dağıtmayı ve fakir doyurmayı kurban kesmeyi ihmal etmezler asla.

Ne Yenir, Ne İçilir?

Eyüp Sultan Cami ve Türbesi çevresinde yemek yemek için bazı alternatifler mevcuttur. Bunlardan Pierre Loti en çok rağbet görenidir. Bunun dışında Sultanzade Sofrası ve Eyüp Sultan Konağı adı altında restoranlar da mevcuttur.

4) Vialand

İstanbullular adına eğlencenin yeni adresi olarak göze çarpan Vialand gün içerisinde binlerce yıl içerisinde ise milyonlarca ziyaretçi akımına uğramaktadır. İçinde alışveriş merkezi, yeme içme mekanları, sayısız eğlence parkları,çocuklar için birbirinden güzel,eğlenceli, eğitici ve öğretici belgeleriyle Türkiye’nin en büyük lunaparkı olma özelliği taşıyor. Haliç bölgesine gezmeye giden herkesin bir kez bile olsun mutlaka gitmesi gereken yerlerden bir tanesidir, genç kalamayanların açılacağı, çocukluklarını yaşayacakları ya da çocuklarıyla mutlu olabilecekleri eşsiz bir mekandır.

Ne Yenir, Ne İçilir?

Yukarıda da bahsedildiği gibi her yaşa hitap eden ve içerisinde bolca yemek yeme ve içme yeri bulunmaktadır. Ayrıca alışveriş yapılabilecek bir çok mağazada mevcuttur.

5) Rahmi Koç Müzesi

Haliçe gezmeye gidenlere özellikle önerilen bu müze müzeden öte tabiri uygunsa kendi içinde bir şehir gibidir. İçerisinde bulunan ana başlıkları sıralayacak olursak; Klasik Uçaklar,Eski trenler ve vagonlar , Fenerbahçe Vapuru ve  Denizaltının yanısıra Bilimsel aletlerin sergileri ve  bilgisayarlar bulunmaktadır.  Ayrıca Keşif Küresi ve  minyatür sergiler müzeye ayrı bir hava ve güzellik katmaktadır. İçerisinde Haliç Turu ve  Nostaljik Demiryolu Seferi dahi bulunmaktadır. Gezmeye gelen kişilerin hatıralarında unutulmaz anlar yer edinen bu mekan aynı zamanda tarihi yaşatışı ile Haliç bölgesinde gezilecek yerler deyince akla ilk gelen yerlerdendir.

Ne Yenir, Ne İçilir?

Fenerbahçe vapurunda gezerken kahvaltı yapabilir ve deniz manzarası eşliğinde güzel bir kahve  içilebilir veya kişiler aileleriyle birlikte çaylarını yudumlayabilir. Müze bahçesinde ise Coca-cola'ya ait araba konseptinde fast-food satışı da bulunmaktadır. Fiyatlar gayet uygun ve her insanın gidebileceği bir mekandır.

"Haliç Bölgesinde Gezilecek Yerler" Hakkındaki Genel Yorumlar (0)

A
B
F
G
H
İ
K
M
R
S
T
U
A
B
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
R
S
Ş
T
Ü
V
Z